Page 1

POWER YOUR DAY

TURN ON POWER YOUR DAY

nummer 2/2012

STILTECOUPÉ: ENKELTJE ELLENDE SOLLICITEREN? DE EERSTE INDRUK TELT! EK-NOMIE: NIET ALLEEN DE BAL ROLT

Dossier Sport Kijken

Alles over sportregistratie, legendarische momenten en kijkcijfers

SHOOT &ZOOM 001_TURN-ON_nr2_COVER_DEF.indd 1 TURNONadv.indd 1

7 PAGINA’S SYSTEEMCAMERA’S, PRINTERS EN ACCESSOIRES 25-04-12 09:34 02-05-12 14:27


Rowenta introduceert

de stilste stofzuigers van Nederland!

62 dB(A)

68 dB(A)

40x STILLER

10x STILLER

De stilste stofzuiger

Silence Force Extreme van Rowenta. Extreem efficiënt, extreem stil! Hier ziet u het resultaat van 15 jaar onderzoek naar akoestiek. Elk onderdeel, elk detail van de Rowenta Silence Force Extreme stofzuigers is zorgvuldig ontworpen om een minimale hoeveelheid geluid te maken. Deze krachtige stofzuigers hebben ondanks het extreem lage geluidsniveau een zeer hoge stofopname! Maar dat is nog niet alles. De gebruiksvriendelijke Ergo Comfort Silence™ accessoires zijn speciaal door Rowenta ontworpen voor moeiteloos en ontspannen bedieningscomfort. Bovendien verbetert de ergonomische greep uw houding tijdens het stofzuigen... U hoort het: de nieuwe Rowenta Silence Force Extreme stofzuigers zitten boordevol slimme innovaties. Daar word je toch stil van?

Ook verkrijgbaar:

www.rowentastofzuigers.nl

120258_ROW_adv_SFE_200x268_Df.indd 1 TURNONadv.indd 1

dan een gemiddelde stofzuiger*

De stilste stofzuiger zonder stofzak

* gemiddelde van de 5 best verkochte stofzuigers met stofzak in Frankrijk, België, Italië, Spanje en Portugal - januari/februari 2011 - GFK Panels

dan een gemiddelde stofzuiger*

24-04-12 02-05-12 12:05 10:03


voorwoord

BOOST JE ZOMER Hebben jullie ook wel eens last van een niet te verbergen enthousiasme? Boven de tafel liggen je handen kalm op het blad, maar daaronder tikt je voet het onstuitbare ritme van een onverbiddelijke driekwartsmaat. Mei is dan ook een bijzondere maand.

We hebben net de opening van Saturn Amsterdam achter de rug, het vlaggeschip van Saturn in Nederland. In de winkel kom je oren en ogen tekort, overal valt wat te beleven. Je neus wordt verleid door smakelijke kookdemonstraties, even verderop worden je ogen getrakteerd op de mooiste tv’s en om de hoek verwen je je oren met de beste hifi. Een overdosis voor de zintuigen: dit moet je beleven! En dat midden in het centrum van Amsterdam met meer dan voldoende parkeerplek. Deze winkel maakt een reisje naar onze hoofdstad dubbel en dwars waard. Maar dat is niet het enige waardoor ik overloop van enthousiasme. Want net als de rest van Nederland tel ik gespannen af naar de aftrap van het EK in Polen en Oekraïne. Zal het net zo’n succes worden als twee jaar geleden in Zuid-Afrika? Het speelschema leert ons dat we de Spanjaarden op z’n vroegst in de halve finale kunnen treffen… Dat is alvast een mentale opsteker voor onze jongens! In deze tweede uitgave van Turn On vind je alles voor jouw geslaagde sportzomer: van frituurpannen voor gezellige hapjes tot de beste tv’s om optimaal te

genieten van het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Laten we samen onze Nederlandse topsporters aanmoedigen tot grote prestaties. Met de producten in deze Turn On geniet je er volop van! Een fantastische nieuwe winkel als startschot voor een zinderende sportzomer. Voor mij kan 2012 al niet meer stuk. Eigenlijk heb ik nog maar één wens voor dit jaar: dat ik straks vanaf onze nieuwe vestiging in Amsterdam richting de IJhaven loop en daar KlaasJan, Robin en Wesley hossend en juichend op een boot zie bier drinken uit een grote zilveren beker… Turn On & Power Your Day!

SEBASTIAAN LEEMREIZE SATURN NEDERLAND

3

003_TURN-ON_nr2_WELKOM.indd 3

26-04-12 15:10


life sketch

07:10

14

intercity Utrecht-Amsterdam

Op de rails Tijd voor een treinreis. Valt het mee of tegen vandaag? (16) WiFi in de trein (19) Digitaal leesvoer op de Sony e-reader (21) Bellen en fotograferen met Nokia Pureview 808 (23) Train tech (24)

15:29

wachtend op je beurt

38

job hunt Maak jij een goede eerste indruk bij een sollicitatiegesprek? (40) Sollicitab! De Samsung Galaxy (45) Kom goed voor de dag met Sony Vaio E (47) Baan basics (48)

64

17:15

midden in de Oranjestraat

hup! EK-nomie: niet alleen de bal rolt (66) In de bioscoop met LG (71) Stadionbeleving met Sharp (72) EK essentials (74) 4 TURN ON NR.2/2012

04-05_TURN-ON_nr2_INHOUD_01.indd 4

26-04-12 14:16


POWER YOUR DAY

06 BOOSTERS

De coolste nieuwe spullen; je vindt ze allemaal bij Saturn.

26 SOUNDS LIKE AN OLD MASTER Jim Marshall: een legende.

51 MIELE KOFFIEAPPARAAT

Twee koppen koffie tegelijk zettten.

101 PANASONIC DMC-GF5

52 SATURN OOSTERDOKSEILAND Yes! Onze vlaggeschipwinkel is nu geopend.

55 SAMSUNG MULTI TV-SCREEN

102 MUZIEK, FILM, GAMES

De nieuwste cd’s, dvd’s, Blu-rays, games en acessoires bij Saturn.

114 CLIFFHANGERS

28 SOUNDS LIKE A NEW HERO

Wat is Turn On nog meer?

Houd het straat met 50 Cent.

30 LINE-UP

Smartphones.

32 ZO! MOET TECHNIEK Alles over motion sensing.

56 DOSSIER: SPORT KIJKEN Alles over sport kijken en sportregistratie.

35 WIN EEN iROBOT ROOMBA

80 WOMEN WANT TECHNO

36 APP HYPES

82 SATURN SIX

Doe mee en win een stofzuigrobot!

Wat zijn de app hypes van dit moment?

93 SHOOT & ZOOM

Uitgebreid katern vol fotografie, printers en accessoires. Bomvol nieuwe producten, alles over systeemcamera’s, en o.a. de Sony Nex 5N.

Ook vrouwen gaan voor power.

Colours: zes producten die je leven kleur geven.

91 TIJDSPRONG

De afwas doen: toen en nu. 5

04-05_TURN-ON_nr2_INHOUD_01.indd 5

26-04-12 14:17


boosters

Producten die je leven verrijken. Voortstuwen. Interessanter maken. Of vergemakkelijken. Check onze Boosters!

18x

6 TURN ON NR.2/2012

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 6

25-04-12 13:44


1

WÉL VAN GISTEREN

Heb je het ook al gemerkt, die jaren zeventig revival? Deze headset van Vivanco past perfect in de retrostijl van de seventies, met zijn metalen verstelbeugels en zachte skai kussens om je oren. Maar het uiterlijk mag dan retro zijn, het geluid is dat beslist niet! Het gesloten ontwerp produceert loepzuivere tonen van 20 tot 23.000 Hz zonder vervorming, met een gevoeligheid van 100 dB. De kabellengte is 1,8 meter, dus je werkt het snoer eenvoudig weg in je jas als je onderweg bent.

2

ONZE OREN ...kunnen geluidstrillingen waarnemen met een frequentie tussen ongeveer 20 en 20.000 Hz. Wanneer we ouder worden, gaat ons gehoor achteruit. Veel volwassenen horen geluid boven de 15.000 Hz niet meer.

EXTREEM STRIJKEN

Ben jij een powerstrijker? Iemand die wekelijks kilo’s wasgoed van het hele gezin te verstouwen krijgt? Dan ga je natuurlijk niet moeilijk lopen doen met een strijkbout waarbij je kracht moet zetten om al dat wasgoed glad te strijken. Het toverwoord is stoom. En dan hebben we het niet over een gewoon stoomstrijkijzer, maar over de nieuwe TS22EXTREM van Siemens. Dat is een heus stoomsysteem. Sneller dan een strijkijzer en veel krachtiger omdat het meer stoom produceert. Voor de lastigste kreukels kan dit apparaat een stroomstoot van 220g leveren. Ook over het onderhoud hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt een waarschuwing als je het apparaat moet ontkalken, een karweitje dat nauwelijks moeite kost. Gebruik je het apparaat een tijdje niet, dan schakelt het zichzelf uit. Handig!

3

FRISSSS!

Sommige producten blijven er tientallen jaren hetzelfde uitzien, van welk merk ze ook zijn. Altijd verfrissend als een fabrikant het dan eens over een andere boeg gooit. Létterlijk verfrissend als het om ventilatoren gaat. Als je de nieuwe modellen van Dyson ziet, valt direct op dat ze iets missen... Bladen! De fabrikant heeft ze afgeschaft en dat levert een bijzonder strakke vormgeving op. De technische kant van het verhaal is dat die bladen alleen maar in de weg zitten, omdat ze trillingen veroorzaken. Geen bladen dus die in de lucht ‘hakken’ en dat betekent een luchtstroom zonder trillingen. De ringvormige luchtstroom versnelt de omringende lucht en versterkt die tot 15 keer. Niet alleen een cosmetische vernieuwing dus, maar ook uiterst functioneel. Nog een voordeel: je hoeft geen rooster schoon te maken. De Dyson Air Multiplier-ventilatoren zijn er als tafel-, voet- en torenmodel. 7

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 7

25-04-12 13:44


boosters

4

TV+

Precies om half acht het journaal kijken omdat het dan nu eenmaal wordt uitgezonden? Ouderwets! Wachten totdat je favoriete film op tv komt? Heel erg 1999! Kies je voor een WEB-TV Box van Eminent, dan kijk je wat je wilt, wanneer het jóu uitkomt. De box heeft Full HD-mediaspeler-functionaliteit, waarmee je je filmcollectie op je tv afspeelt in 1080p-kwaliteit. De mediaspeler werkt met alle populaire video- of audiobestanden. Daarnaast kun je kiezen uit meer dan 500 tv- en radiokanalen. Uitzending Gemist, YouTube, Facebook, Twitter, Buienradar, eBay en andere internetdiensten bekijk je gewoon op je tv.

5

UIT DE STARTBLOKKEN!

Wachten tot je notebook klaar is om aan de slag te gaan? Dat is niet meer nodig met de Series 7 Chronos van Samsung. Die is in een luttele twee seconden bedrijfsklaar als je ‘m uit slaapstand haalt. Opstarten gebeurt in 19 seconden, ook niet misselijk! Verantwoordelijk daarvoor zijn 8 GB extra flashgeheugen op het moederbord en de razendsnelle Core i7- of i5-processor. De MAX screen-technologie geeft je bovendien een ruimer blikveld: tot een inch extra beeldscherm op een 15-inch model. En om je ogen nog meer te verwennen, is de Series 7 Chronos verpakt in een fraaie behuizing van geborsteld aluminium. Klaar voor de start?

6

TEA, ANYONE?

Waterkokers. Saai. Toch? Helemaal niet. Deze drie modellen van Russell Hobbs zijn eigentijds en retro tegelijk. Vurig rood, cool blauw of fleurig wit: er past er ook één in jóuw keuken. Met 3000 watt aan power wordt het kookpunt ultrasnel bereikt. De 360º draaivoet zorgt ervoor dat de waterkoker gemakkelijk op te tillen is - ideaal voor zowel linksals rechtshandigen. De capaciteit is maar liefst 1,8 liter, goed voor heel veel koppen thee!

SNELLE START

Het opstarten van de computer duurde vroeger laaaaaang. Het gaat allemaal nog sneller met Windows 8, dat nog dit jaar moet verschijnen. Die moet zo’n twee keer sneller opstarten dan zijn voorganger.

8 TURN ON NR.2/2012

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 8

25-04-12 13:45


7

TOUCH & GO!

De nüvi 3590 van Garmin is met een behuizing van 13 millimeter een van de slankste autonavigatiesystemen op de markt. Dat gaat niet ten koste van het scherm. Dat is 5 inch groot en bovendien breedbeeld. Via dit glazen aanraakscherm kun je de kaarten of menu-items zowel staand als liggend weergeven. Jij bepaalt welk beeld voor jou het handigste is. In- en uitzoomen, het omringende gebied bekijken, schakelen tussen 2D- en 3D-perspectief, de kaart 360 graden laten draaien, het kan allemaal, met een eenvoudige beweging van je vingertoppen over het scherm. Met de Smartphone Link voor Android kan hij ook nog eens contact maken met Garmin Live-diensten voor de meest actuele informatie over het weer en het verkeer.

1984

...was het jaar waarin, zonder succes, al computers met touchscreens op de markt werden gebracht. Wél succesvol in dat jaar: de aanraakschermen in de Bibliotheek van Rotterdam.

8

“MEN MOET EERST HEEL WAT BRILLEN AFZETTEN OM MET EIGEN OGEN TE KUNNEN ZIEN.”

COOLNESS

Het is zomer en het zweet loopt van je voorhoofd. Een zwoel windje blaast een klein beetje verkoeling in je gezicht. Dat smaakt naar meer. Al drie dagen lang geniet je van tropische temperaturen. Maar nu wil je koelte! In de keuken staat gelukkig je Yonanas icemaker. Bevroren fruit erin, even mixen en zie daar: instant verkoeling! Gezond ook, want er gaat dus geen suiker, melk of room in. Je kids eten niet graag fruit, maar dit gaat er wél altijd in! Om inspiratie op te doen zit er een receptenboekje bij. En schoonmaken? Welnee, het apparaat haal je gemakkelijk uit elkaar en stop je zo in de vaatwasser.

HENK KOOYMAN, DICHTER

9

3D-BRILLENMODE

Een bril nodig? Wel als je in de bios en op je gloednieuwe tv van drie dimensies wilt genieten. EX3D is fabrikant van stijlvolle 3D-brillen. De EX3D1008 is een bril speciaal voor vrouwen. De lenzen zijn geoprimaliseerd voor de beste 3D-prestaties, zonder ghosting, vervorming of waas. De glazen zijn krasbestendig en de frame rust prettig op je neus en oren. De brillen zijn te gebruiken in combinatie met alle passieve 3D-tv’s, computers en bioscoopschermen. 9

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 9

25-04-12 16:58


boosters

11

INS EN OUTS!

Zoek je een AV-receiver waarop je werkelijk ál je apparatuur kunt aansluiten? Kijk dan maar eens naar de achterkant van deze Denon AVR-3312. Natuurlijk voldoende hdmi-inputs – ook eentje aan de voorkant – en zelfs 2 outputs, allemaal simultaan te gebruiken. Verder alle mogelijke ‘ins’ en ‘outs’ die je maar kunt bedenken. Via de netwerkaansluiting kun je direct gebruik maken van internet radio en Apple AirPlay. Daarmee stream je muziek meteen van iPod, iPad of iPhone naar de 3312. En die iPhone en iPad gebruik je meteen om alle functies van de receiver te bedienen met de speciale Denon app.

IN DE WOESTIJN ...zoekt de bliksem het laagste punt op. Het zand isoleert en de bliksem zal het punt opzoeken waar zo min mogelijk zand weerstand biedt.

10

NIET VET, WEL COOL

Bewust leven, we zijn er maar druk mee. Gezonde voeding en respect voor het milieu vinden we belangrijker dan ooit. De nieuwe Siemens koel- en vrieskasten houden daar rekening mee. Ze beschikken bijvoorbeeld over intelligente sensoren die voor een constante temperatuur zorgen, zelfs als de temperatuur buiten oploopt tot zomerse waarden. Je groente en fruit blijven twee keer zo lang vers in de hydroFreshbox. De crisperBox is dan weer bedoeld om je producten knapperig en voedzaam te houden. De roestvrijstalen deur is voorzien van een speciale antiFingerprint beschermlaag. RVS details aan de binnenkant, een vlakke deur en led-binnenverlichting maken het plaatje compleet. Kleine flesjes of tweeliterflessen? Een grote vleesschotel of een kaasplateau? De koel- en vrieskasten zijn van binnen helemaal aan te passen aan wat je jezelf en je bezoek voorschotelt. De apparaten zijn verkrijgbaar met het energielabel A++ en A+++.

12

GESMEERDE BLIKSEM!

Heb je de Thunderbolt-poorten op je MacBook of iMac al ontdekt? Geen idee wat je ermee moet doen? Wij wel. De My Book Thunderbolt Duo aansluiten! Deze My Book is een compleet RAID-opslagsysteem met twee harde schijven van naar keuze 2 of 3 terabyte elk. Wat je ook aan creatieve uitspattingen op je Mac bedenkt, je slaat het razendsnel op en leest het net zo snel weer in. En natuurlijk profiteer je van alle voordelen van de Thunderbolt-technologie. Want je kunt er ook andere apparaten op aansluiten, die je daarmee allemaal via dat ene kabeltje aan je Mac koppelt: beeldschermen, video- en audio-input, mediaspelers en meer!

10 TURN ON NR.2/2012

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 10

25-04-12 16:58


13

SILENCE IS GOLDEN!

Rowenta brengt met de Silence Force Extreme de stilste stofzuigers ter wereld op de markt. De naam zegt het al: extreem efficiënt, extreem stil. De serie bestaat uit verschillende modellen, normaal en compact, en twee modellen zonder stofzak. Hoe stil is stil? Wat denk je van 62 dB(A) – zeg maar een normale conversatie. De gebruiksvriendelijke accessoires zijn speciaal ontworpen voor moeiteloos en ontspannen bedieningscomfort.

KLEINE MIJT

De huisstofmijt werd in 1936 door een Nederlandse onderzoeker ontdekt. Het is een bijna onzichtbaar beestje dat vooral leeft op matrassen, kussens, tapijt en op beschimmelde muren. Zijn uitwerpselen veroorzaken bij veel mensen allergische reacties.

14

GEEN GRIJZE MUIS

Heb je een kleine keuken maar wil je wel graag de lekkerste gerechten op tafel zetten? Dan is de Kenwood Prospero dé ideale keukenmachine voor jou. Hij is namelijk lekker compact. Nu heeft de fabrikant deze keukenmachine een facelift gegeven. Niet alleen is de naam veranderd in Prospero Plus, de machines hebben standaard een motor van 900 watt en worden geleverd met een glazen blender. Verder zijn zowel de machine als alle accessoires in modern grijs gestoken. Er is nu een lijn met diverse modellen, waarbij ieder model zijn eigen accessoirepakket heeft. Bij iedere Prospero worden meegeleverd: een ballongarde, een deeghaak en de van Kenwood bekende universele k-klopper. Naast het compacte design kenmerkt de serie zich door de planetaire werking. Dat wil zeggen dat de accessoires en de draaikop zich in tegengestelde richting bewegen, waardoor de hele mengkom wordt bestreken.

15

HOES NEXT!

Nieuwe iPad, nieuwe hoezen. Case Logic heeft een serie nieuwe beschermhoezen voor de iPad uitgebracht, waarmee je tablet direct klaar is voor gebruik. Natuurlijk zit er de bekende magneetsluiting in, waardoor de iPad sluimert bij het sluiten en wakker wordt bij het openen van de hoes. En zonder hem uit de hoes te halen, kun je zowel horizontaal als verticaal aan het werk. Verkrijgbaar in vier kleuren: robuust zwart, chique blauw, geraffineerd paars en knalroze. Hij past trouwens ook prima op de iPad 2.

11

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 11

25-04-12 13:47


boosters

144 KM/UUR

...is bij benadering de hoogste snelheid die een voetbal kan halen. Onder anderen Ronald Koeman, David Beckham en Cristiano Ronaldo hebben ballen met die snelheid weggetrapt.

17

DUBBELE PRET

Heb jij weer: een hele zwerm kleine en grote frietliefhebbers die gezellig bij jou willen komen snacken. Geen stress! Princess komt als geroepen met een dubbele frituurpan. Jawel, de Friteuse Classic Double 182123 heeft twee pannen met een ruime inhoud van ieder 3 liter, die je geheel onafhankelijk van elkaar kunt instellen. Vermenging van smaken is niet aan de orde. Ook hoef je niet bang te zijn voor verbrande bakresten, met alle nare geurtjes en schoonmaakwerk van dien: de koelzone voorkomt deze ellende. Het is sowieso een verademing hoe simpel deze friteuse schoon te krijgen is. Alle onderdelen zijn afneembaar en dus makkelijk te reinigen. Laat die kids en hun ouders maar langskomen. Eet smakelijk!

16

EK OP SCHOOT

Bang om het EK deze zomer te missen? Trust brengt je d茅 oplossing met een DVB-T ontvanger voor je iPad. Met de Wireless TV & Radio for iPad kijk je gratis naar de vrij te ontvangen digitale tv-zenders, zoals Nederland 1, 2 en 3. Inpluggen, de gratis app voor de module downloaden en klaar. Je hoeft dus geen wedstrijd te missen, of je nu op de camping zit of op de boot. Of op je eigen balkon. O贸k handig voor andere grote sportevenementen deze zomer: Tour de France, Olympische Spelen...

18

KOFFIETIJD

Lekker hoor, een latte macchiato met ristretto en een snufje cacao uit Costa Rica en een Ethiopisch koffieboontje. Maar wist je dat de good old filterkoffie aan een ware revival bezig is? De apparaten gaan zelfs helemaal mee met hun tijd. Zo heeft de Melitta Optima Timer, de naam verraadt het al, een timerfunctie, die je bijvoorbeeld wakker laat worden met het vertrouwde aroma van een versgezette kop koffie. Het apparaat geeft aan wanneer je het moet ontkalken en kan zelfs worden aangepast aan de plaatselijke waterhardheid. De machine schakelt zichzelf automatisch uit na 30, 60, 90 of 120 minuten (dat bepaal jij). Ook helemaal 2012: het minimale stroomverbruik. Met deze machine ben je weer helemaal bij de tijd.

12 TURN ON NR.2/2012

006-012_TURN-ON_nr2_BOOSTERS_3.indd 12

25-04-12 13:47


BECAUSE

YOUR MUSIC

MATTERS Aircoustic earphones zijn audiojuweeltjes voor je oren. Horen zoals het hoort, voor elk gebruik, ook onderweg of tijdens het sporten en voor elke muziekstijl. Van de nieuwste tunes van de dag tot en met de muzieklegendes in alle categorieën. Luister en geniet … Because Music Matters!

X-TREME BUDS Premium earphones garanderen een ultieme geluidservaring. Maximaal comfort dankzij aluminium fit-kit.

WWW.AIRCOUSTIC.COM VIV RESIZED MOSHI+AIRCOUSTIC RED.indd 1 TURNONadv.indd 1

distributed by Vivanco Benelux B.V.

behuizing en meegeleverde

13-04-12 10:06 02-05-12 10:04


life sketch

07:10

intercity Utrecht-Amsterdam 14 TURN ON NR.2/2012

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 14

25-04-12 16:19


“WIE SAMEN KAN REIZEN, KAN OOK SAMEN LEVEN.” SIMON CARMIGGELT

15

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 15

25-04-12 15:53


life sketch

tekst: Maurice Schwartz

Op tijd opgestaan, helemaal klaar voor een nieuwe dag. Maar dan blijkt dat je, om op tijd voor je afspraak te zijn, eigenlijk beter twee treinen eerder had kunnen nemen…

TIJD VOOR EEN Natuurlijk staat er een auto voor de deur. En helemaal geen verkeerde ook! Gewoon omdat het kan, omdat autorijden leuk is en omdat het verrekt handig is. Maar als je vlak bij het station woont en in het centrum van een andere stad werkt, dan is er toch geen beter, slimmer en sneller vervoer dan de trein? Zeker wanneer ook de werkgever nog een forse bijdrage levert aan de kosten van het abonnement, dan ligt de keuze voor de trein helemaal voor de hand. Geen klagen dus. Hoewel… áls het dan misgaat, stapelen de argumenten om het spoor vaarwel te zeggen zich wel op! Vreemd genoeg is het altijd op een dinsdag dat het lijkt alsof de radertjes van logistiek Nederland even wat problemen hebben om normaal in elkaar te grijpen. Zowel op de weg als op het spoor. Waardoor dat komt? Geen idee. Het feit dat je zelf op dinsdag méér dan normaal openstaat voor ‘spoorirritatie’ heeft wel een persoonlijk tintje. En dat heeft alles

te maken met de wekelijkse teamvergadering op de dinsdagochtend en het nieuwe hoofd (“Zeg maar Roderick”) dat deze vergaderingen voorzit. Hoewel je geen flauw idee hebt wat zo’n man nu daadwerkelijk geleerd heeft en waarom hij op die positie terecht is gekomen, hanteert hij te pas en te onpas één mantra dat hij grote waarde toekent: time management. En laat dát nou net het probleem zijn deze ochtend.

Wake Up en Alert Gelukkig heb je een Wake Up Light, pontificaal in je slaapkamer. Want als de mens niet vrolijk zou worden van licht hadden we al lang een hypermoderne Bora Bora grottenwijk gehad, ergens diep onder de grond in Flevoland. Bovendien word je veel liever wakker met helder licht, dan met het irritante gekakel van een radio-dj, die al sinds zes uur in de ochtend tevergeefs hengelt naar aandacht en respons. Vanwege time management (uiteraard

durf je het woord thuis niet hardop te noemen) staat de lichtwekker op dinsdagochtend altijd dertig minuten eerder afgesteld. Normaal geen enkel probleem. Ware het niet dat het gisteravond na de training toch net iets te gezellig was in de sportkantine en het ook niet bij een laf sportdrankje bleef. Maar dan nog: ’s avonds een kerel, ’s ochtends een kerel. Ruim op tijd wakker dus, frisse douche, schoon overhemd en – onder protest – het meergranenontbijt, dat onderdeel is van het online afvalprogramma. Net op het moment dat je denkt dat alles onder controle is, vraagt je splinternieuwe smartphone om aandacht. Zo splinternieuw, dat je er nog niet helemaal vertrouwd mee bent welk geluid met welke soort boodschap correspondeert. Het kan dus een e-mail zijn van ‘vroege vogel’ Roderick met een update van de agenda of zoiets. Maar het blijkt een sms-bericht. En nog specifieker: een NS SMS-alert. Foute boel dus. En niet zo’n beetje ook!

16 TURN ON NR.2/2012

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 16

25-04-12 15:53


? TREINREIS Trein eerder

Als een speer haal je je tablet tevoorschijn om een eerste inschatting te maken van de schade en om de mogelijkheden te bekijken alsnog op tijd aan te schuiven bij de vergadering. Een trein eerder pakken is gelukkig nog een optie. Jammer alleen dat het een stoptrein is. En een beruchte ook! Alle diepe weerzin tegen dit ’scholierenlijntje’ maar even opzij zetten, lijkt het devies op deze vroege ochtend. In de buurt van het station blijkt dat de alert service van de NS in ieder geval wél goed werkt. Met grote haast dringt een grote massa forensen door naar de perrons, in de richting van de treinen die wél nog rijden. Een groepje, met hippe rolkoffers uitgeruste toeristen verdiept zich ergens in het midden van deze publieksstroom in de grote geheimen achter de OV-chipkaart. Irritatie alom dus. De toon is gezet. Zeker wanneer een bibberige omroepstem meldt dat de trein die jij moet hebben, op een ander perron het station

binnenrijdt. Terwijl jij je nog verbaast over het feit dat het woord ‘vervelend’ onderdeel is van zo’n zakelijke mededeling, schuif je met een grote groep jongeren richting de trein, die zó uit het spoorwegmuseum lijkt te zijn gerold.

Stiltecoupé Het fenomeen stiltecoupé is een van de beste innovaties van de Nederlandse Spoorwegen sinds de invoering van de online reisplanner. Het biedt je elke normale dinsdag de mogelijk om in alle rust de vergaderstukken door te nemen en je voor te bereiden op stekelige vragen van wijsneus Roderick. Ook is het zo’n plek, waar je niet voortdurend het idee hebt dat de passagier die naast je zit, ongegeneerd meekijkt op je iPad of smartphone Of erger nog: een praatje begint. Maar vandaag is alles anders. De stoptrein, waarin je wonderwel een zitplaats hebt kunt veroveren, zit boordevol scholieren en stilte lijkt verder weg dan ooit.

WELK NSSTATION LIGT NIET IN NEDERLAND? IJlst Hurdegar Yp Chrevremont Dalen Bergen Lombardijen Oss West Heino Heiloo Rilland Bath Koudem – Molkwerum Mantgum Dronrijp Usquert

“WIE VERRE REIZEN MAAKT, KAN VEEL VERHALEN.” MATTHIAS CLAUDIUS

(oplossing: Bergen ligt in België) 014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 17

17

26-04-12 14:18


life sketch SPOORLOOS GESPREK Hij: Is deze plaats nog vrij? Zij: Zo net wel nog. Hij: Hoe bedoelt u? Zij: Nee. Hij: Nou, als het zo moet. Zij: Ja.

“HET IS BETER EEN MIJL TE REIZEN DAN OM DUIZEND BOEKEN TE LEZEN.” CONFUCIUS

HOE ZAT HET OOK ALWEER MET DE NS-POORTJES? Als er op het station poortjes staan, moet je op die poortjes inchecken, behalve als je niet in hoeft te checken. In dat geval kun je gewoon door een open poortje heen lopen. Je hoeft tot eind 2012 niet bang te zijn dat je er op een ander station niet meer uit kunt, aangezien hier al rekening mee is gehouden. Loop altijd door het juiste poortje; er zijn verschillende poortjes voor verschillende vervoerders. Doe je het vaak fout, dan wordt je kaart geblokkeerd en bovendien reis je zwart bij de eigenlijke vervoerder.

Het goede nieuws is: de trein vertrekt op de geplande tijd. Collega’s, die weten dat jij dagelijks de virtuele prijs verdient van ‘verst reizende medewerker’, bestoken je ondertussen via alle beschikbare (social) media met retorische vragen over treinstoringen en de haalbaarheid van de geplande vergadertijd. Zelfs het gehate woord ‘time management’ verschijnt als onderwerp van bericht. En waar je normaal een heel gevat antwoord zou sturen, groeit nu de irritatie over zo weinig collegialiteit. Het natuurlijke moment dat werkelijk alles je gaat irriteren, kondigt zich dan automatisch aan. Het wiebelende been en de veel te koude flatschoentjes van de bakvis tegenover je. Het Nick & Simonhitje, dat iemand achter je onder de repeat-knop heeft zitten. Het idee dat de jongen, die veel te breed bemeten naast je zit, vannacht in een asbak heeft geslapen. Ja, zelfs de slecht zittende uniformbroek van de conducteur en zijn veel te goede humeur. Alles maakt dat je kaaklijn strakker staat dan ooit. Als dan ook nog eens blijkt dat je met je lichte kostuumbroek half op de voorpagina van de Metro hebt gezeten en de drukinkt zijn weg van het papier naar het katoen heeft gevonden, krijg je ineens heel veel zin om zeer onaardige dingen over de NS te gaan twitteren. De ergernis dat je smartphone op dit punt

van het traject even helemaal geen bereik heeft, behoedt je voor teksten waar je later wel eens spijt van zou kunnen hebben.

De aanhouder Drie stations verder verlaat de toekomst van Nederland de trein en bevind jij je in een scholierenvrije trein. Die bovendien nog steeds rijdt en – zij het langzaam - koers maakt richting je eindbestemming. Twitter doet het weer en je verbaast je hoe heftig mensen uit kunnen pakken in 140 tekens. Vrijwel alle treinen in Midden Nederland staan stil en berusting en woede vinden massaal hun weg via het internet. Vanavond zullen Kamerleden, die nog nooit in een trein hebben gezeten, weer hun vragen aan de staatssecretaris hebben geformuleerd. En zullen woordvoerders van NS en Prorail weer hun spijt betuigen voor de camera’s van hongerige journalisten. En dan zal weer het rare woord ‘vervelend’ vallen. Nee, dan jij! Net iets eerder opgestaan. Net iets eerder naar het station gegaan. Net iets meer ontberingen ondergaan. En net iets eerder op kantoor dan de anderen. Pak aan! Net op het moment dat je zeer tevreden over jezelf je tas en jas oppakt om te trein te verlaten gaat je telefoon. De vergadering van vanochtend wordt afgezegd wegens afwezigheid van Roderick. Iets met een dubbele afspraak...

18 TURN ON NR.2/2012

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 18

25-04-12 15:54


WIFI IN DE TREIN

Continu online zijn met je smartphone, tablet of laptop is anno 2012 voor veel gebruikers een must geworden, ook in de trein. Welke opties zijn er dan?

HOEVEEL DATA VERBRUIK IK?

VEELVULDIG ONLINE IN DE TREIN

REGELMATIG ONLINE IN DE TREIN

Reis je vaker en wil je meer gebruikmaken van mobiel internet op je tablet of laptop, dan is een data-abonnement een goed alternatief. Belangrijk is om vooraf te bepalen hoeveel data je denkt te gaan gebruiken. Kies daarbij altijd een abonnement met meer datategoed dan je denkt nodig te hebben. Data die je buiten de bundel verbruikt is namelijk duurder. Hieronder staat een tabel waarmee je het dataverbruik van een smartphone, tablet of laptop kunt berekenen.

Het zal duidelijk zijn dat deze gebruikers ook het beste kunnen kiezen voor SIM Only-abonnement (tablet) of voor een variant met een dongel (laptop), maar dan met meer datategoed. De kosten bedragen gemiddeld, uitgaande van minimaal 1000 MB verbruik, tussen de 20 en 50 euro per maand, afhankelijk van de bundel.

Gebruik je regelmatig mobiel internet in de trein (300 tot 500 MB per maand), neem dan een data-abonnement. Heb je alleen een tablet, dan kun je een SIM Only-internetabonnement nemen. Gebruik je ook een laptop, dan is een SIM Only-abonnement met dongel de beste keuze. De kosten hiervoor variĂŤren van 10 tot 20 euro per maand.

APPARAAT 1 e-mail (verzenden of ontvangen, zonder attachment) 1 e-mail (verzenden of ontvangen, met foto) 1 e-mail (verzenden of ontvangen, met attachment) 1 internetpagina bekijken 1 minuut video bekijken (via YouTube bijvoorbeeld) 1 minuut muziek beluisteren (via Spotify bijvoorbeeld) 1 app of game downloaden 1 social media update (zonder foto) 1 social media update (met foto)

SMARTPHONE 20 Kb 330 Kb 290 Kb 170 Kb 2 MB 480 Kb 4 MB 1 Kb 480 Kb

INTERNET IN HET BUITENLAND Hier kunnen we kort over zijn. Internet in het buitenland is duur! Sommige providers hebben voor Europa wel speciale opties, maar je moet rekening houden met tarieven van 1,50 tot 2,50 euro per MB.

TABLET 30 Kb 1 MB 290 Kb 290 Kb 3 MB 480 Kb 15 MB 1 Kb 480 Kb

LAPTOP 35 Kb 1 MB 300 Kb 290 Kb 3 MB 480 Kb 15 Mb 1 Kb 480 Kb

AF EN TOE ONLINE IN DE TREIN Maak je af en toe gebruik van mobiel internet op je smartphone, tablet of laptop, dan kun je kiezen voor een prepaid internetbundel. Let wel op de houdbaarheid van het datategoed. Die is gemiddeld 1 maand, tenzij je voor die tijd opwaardeert. De kosten voor deze bundels worden bepaald door de hoogte van het datategoed. Gemiddeld moet je denken aan 10 tot 20 euro voor 30 tot 200 MB.

De provider is wel verplicht een sms’je te sturen als je 50 euro roaming data verbruikt hebt, zodat je niet verrast kunt worden. Reis je regelmatig (of voor langere tijd) in het buitenland, dan is een Droam een optie. Voor 50 euro kun je bijvoorbeeld al 1 GB data kopen voor een week.

Altijd online 19

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 19

25-04-12 15:56


Shave your style. Braun cruZer - versatility at its max.

Ronnie Abaldonado, 27, Breakdancer

TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:04


life sketch

IN BED? De Sony-reader is zo licht dat je hem zelfs mee naar bed kunt nemen om te lezen. Om je partner niet te storen, koop je er natuurlijk de handige bijpassende hoes met leeslampje bij.

SONY READER WIFI PRS-T1

DIGITAAL LEESVOER Ooit had NS een eigen magazine, Rails, gratis te vinden in elke trein. Helaas is het bedrijf daarmee gestopt, dus zit er niks anders op dan zelf wat leesvoer mee te nemen. Geen boeken natuurlijk, maar een e-reader! Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar langzaam maar zeker worden stoffelijke media vervangen door digitale. Atomen worden bits. Vroeger had je de cd, nu mp3. In plaats van een video of dvd uit de videotheek, haal je nu een film via streaming binnen. En: vroeger had je boeken, nu e-books. En daarmee neem je mooi je hele boekenkast in één keer mee in de trein.

Pareltje Het is wel zaak dat je je ogen een beetje spaart. Het is niet de bedoeling dat je met dikke ogen van het turen naar een e-ink-scherm op je plaats van bestemming aankomt. Met de Sony WiFi PRS-T1 maak je dan een goede keus: hij maakt gebruik van een nieuwe technologie om de tekst op het scherm te zetten, E-Ink Pearl. In plaats

van slechts vier, gebruikt de PRS-T1 zestien grijstinten voor de letters. Dat leest een stuk comfortabeler!

Snel Snelheid is het sleutelwoord bij Sony’s WiFi Reader Touch PRS-T1. Een nieuwe pagina staat in een fractie van een seconde op het scherm, wachttijden behoren tot het verleden! Die snelheid merk je ook bij het laden van boeken en het surfen op internet via de ingebouwde 802.11n WiFi-verbinding. Ook reageren op aanrakingen gaat snel: de optische detectie vereist nauwelijks enige druk.

Winkel Deze reader doet meer dan alleen boeken tonen. Via de ingebouwde WiFiverbinding kun je zo het internet op.

Nieuwe boeken koop je rechtstreeks in de online boekwinkel. En voor lekkere achtergrondmuziek hoef je je mp3speler niet meer mee te nemen, want de Sony e-reader speelt ook muziek af, in zowel mp3- als aac-formaat. Niet genoeg aan het ingebouwde geheugen? Gewoon een microSD-geheugenkaart erin, tot maar liefst 32 GB, en je hebt weer een zee aan ruimte.

Geen breuk Met de Sony WiFi Reader Touch PRST1 hoef je je geen breuk te sjouwen. Hij weegt 170 gram en is heel compact. Als je WiFi spaarzaam gebruikt, houd je het met één batterijlading wel een maand vol! 21

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 21

25-04-12 15:57


*Also available for iPhone 4/4s and MacBook Pro 13/15� VIV RESIZED MOSHI+AIRCOUSTIC RED.indd 2

TURNONadv.indd 1

Distributed by Vivanco Benelux

for the New iPad and iPad 2

13-04-12 10:06

02-05-12 10:05


life sketch

DE ‘MOD CONS’ De camera- en videokwaliteiten van de Nokia Pureview 808 zijn ongekend. Maar het toestel beschikt ook over alle moderne functies die je van een smartphone mag verwachten zoals WiFi, Bluetooth, 3G en GPS. Voor de opslag van alle foto’s en video’s heeft hij 16 GB geheugen. Dankzij DLNA en HDMI kun je alle kiekjes en filmpjes (draadloos) direct op je tv of pc afspelen.

NOKIA PUREVIEW 808

SMARTPHONEMONSTER

Met de Pureview 808 zet de Finse fabrikant Nokia een nieuwe, revolutionaire standaard. De camera in deze smartphone beschikt over een 41 megapixel sensor en een Carl Zeiss-lens! Met de camera van de Nokia Pureview 808 kun je uiterst gedetailleerde foto’s schieten. Dankzij de intelligente Xenon-flitser met een bereik tot drie en een halve meter is het bovendien ook mogelijk om prima kiekjes te maken in donkere omgevingen. De Carl Zeiss-lens van de Pureview 808 heeft een 28mm objectief en een macrostand om ook van heel dichtbij (15 cm) scherpe foto’s te kunnen maken. Als je wilt inzoomen tijdens het fotograferen of filmen dan kun je dit, dankzij de 41 megapixel camerasensor, ook zonder kwaliteitsverlies doen. De maximale zoom van de fotocamera is 3x en van de videocamera tot wel 12x. De Nokia Pureview 808 heeft verder een bijzondere nieuwe geluidsopnametechniek aan boord. Je kunt met de Nokia Pureview 808 ook Full HD-video’s opnemen. Om de geluidskwaliteit van die filmpjes te laten voldoen aan de hoge eisen die gebruikers tegenwoordig stellen, heeft Nokia ‘Rich Recording’ uitgevonden. Wanneer je video’s schiet in rumoerige omgevingen dan zorgt deze techniek ervoor dat het overbodige achtergrondgeluid ook echt naar de achtergrond verdwijnt. Wanneer je zelf, of de persoon die je filmt, commentaar geeft tijdens de video-opname is dat dus prima te verstaan.

VERGROTEN ZONDER KWALITEITSVERLIES De 41 megapixel camerasensor van de Nokia Pureview 808 behoeft wel enige uitleg. Iedereen met een digitale camera weet ongetwijfeld dat meer megapixels ook grotere fotobestanden produceren. Een 41 megapixel foto zou meer dan 10 megabyte aan opslagruimte in beslag nemen. Dat is echter bij de

Nokia Pureview 808 niet het geval. De 41 megapixel camerasensor is door Nokia namelijk zo ontwikkeld dat de foto’s, die uiteindelijk de maximale grootte hebben van een 8 megapixel bestand (circa 1.5 MB), per pixel tot wel zeven keer meer informatie bevatten. Daardoor kun je de gemaakte foto’s tot in het kleinste detail vergroten zonder kwaliteitsverlies.

23

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 23

25-04-12 17:01


life sketch BLACKBERRY PLAYBOOK PRODUCTIEF EERSTE KLASSE Niet alleen de BlackBerry-telefoons staan voor betrouwbaarheid, dat geldt ook voor de tablet van BlackBerry, de PlayBook. De Playbook heeft een 7 inch scherm met een resolutie van 1024x600 pixels. Natuurlijk is dit een multi-touch scherm. De ideale tablet voor onderweg, want hij weegt slechts 425 gram! Trein vertraagd? Dan kun je ondertussen mooi alvast videovergaderen met je collega’s. Ook het BlackBerry OS kent een eigen app store, waar je de nodige applicaties vindt zodat je ook onderweg productief bent. Of je speelt nog een potje Angry Birds...

BLACKBERRY BOLD BETROUWBAAR ONDERWEG Onderweg in de trein wil je maar één ding van je smartphone: dat hij het doet, altijd en overal. BlackBerry heeft een naam hoog te houden op dat gebied en de nieuwe Bold 9790 stelt niet teleur! Geen enkele telefoon mailt zo betrouwbaar, geen enkele telefoon biedt zulke veilige verbindingen. De vorm heeft daar gelukkig niet onder te lijden. Die is namelijk strakker dan ooit. Deze Bold 9790 is de eerste BlackBerry met het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 7. De vernieuwde Liquid Graphics maken het navigeren door de menu’s tot een waar genot. Het BlackBerrybesturingssysteem heeft er nog niet eerder zo goed uitgezien!

Nieuw besturingssysteem Blackberry 7 Liquid Graphics

7 inch scherm Resolutie 1024x600 pixels Gewicht: 425 gram

9 inch scherm Infrarood draadloze koptelefoon

LENCO DVP-937 TRAIN CINEMA Genoeg van lange, saaie treinreizen? De Lenco DVP-937 draagbare dv-speler tovert je treincoupé om in een rijdende bioscoop. Het 9 inch scherm biedt comfortabel kijkplezier. De DVP-937 slikt bijna alles: dvd, dvd+/-r/rw, cd, cd-r/rw, vcd, mp3, jpeg, Picture CD én SD/MS-geheugenkaarten. En om je medereizigers niet tot last te zijn, wordt deze dvd-speler standaard geleverd met een infrarood draadloze koptelefoon. Natuurlijk zit er ook een afstandsbediening bij, net als stroomadapters voor 220 en 12 volt. Een draagtas maakt het geheel compleet.

24 TURN ON NR.2/2012

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 24

26-04-12 14:20


Train Tech SENNHEISER IE-800 ONDERDOMPELEN

ZO! MOET TECHNIEK... 3D

3D-gamen zonder dat daarvoor een speciaal 3D-brilletje nodig is. Hoe werkt dat precies? Blokkades zorgen ervoor dat je ogen twee verschillende beelden te zien krijgen. Tussen het lcd-scherm en het backlight bevinden zich vloeibare kristallen. Deze kristallen kun aan- en uitgezet worden. Als ze zijn uitgeschakeld, zijn alle pixels op het lcd-scherm te zien, en is er geen 3D-effect zichtbaar. Als de kristallen aan staan, dan vormen ze blokkades. Het linkeroog ziet andere beelden dan het rechteroog, met als gevolg een 3D-effect. Game je met twee schermen, en het bovenste scherm heeft een resolutie van 800 bij 240 pixels? Dan krijgt ieder oog bij het spelen van een spel met het 3D-effect een plaatje te zien van 400 bij 240 pixels.

Onderweg naar huis in een overvolle trein terwijl je al zo moe bent van je werk. Gelukkig heb je je mp3-speler én je Sennheiser IE-800 in-ear oordopjes bij je. Dus terwijl je op het balkon van de trein opeengepakt staat, kan niets je meer deren, want je dompelt je onder in je eigen muziek. En hoe! De Sennheiser IE-800 klinkt beter dan welke andere in-ear oordoppen dan ook, dankzij de Extra Wide Band 7 mm driver in een krasbestendige keramische behuizing. Deze geeft het geluid onvervormd weer, zonder ruis, met een bereik van 8 Hz tot 41 kHz!

NINTENDO 3DS ANTI-VERVELINGSAPPARAAT Extra Wide Band 7 mm driver Bereik van 8Hz tot 41 kHz

Hoe lang je treinreis ook duurt, met de Nintendo 3DS verveel je je geen moment. De handheld biedt brilloze 3D-gaming op twee schermen, kent intuïtieve aanraakbesturing en beschikt over een indrukwekkende catalogus aan topgames, waaronder favorieten als Mario en Zelda. Kijk wel uit dat je je halte niet voorbij rijdt, want spelen met de 3DS is behoorlijk verslavend!

HP PAVILION DM1 NOTEBOOK LICHTGEWICHT LAPTOP Het leven is soms een jachtige bedoening. De Pavilion Dm1 notebook van HP helpt je je stress te verlichten. ‘s Ochtends in de trein tik je zonder probleem nog even een stukje of browse je over internet, terwijl je ’s avonds op de weg terug geniet van een filmpje in HD-kwaliteit of muziek met Beats Audio. De lichtgewicht Pavilion Dm1 reist vanaf nu dus overal met je mee!

Lichtgewicht 11,6 inch Led-display

Brilloos 3D-gaming Spelen op 2 schermen

Wellicht ook handig 3D-BRIL VAN EPSON Nu kun je je tenminste ook in de trein in je eigen ‘space-time continuum’ terug trekken.

SHIATSUKUSSEN Al eens geprobeerd om in de trein comfortabel te zitten?

THERMOSFLES

STOOMREINIGER

Omdat je je eigen koffiezetkunsten prefereert boven de railcatering.

Kun je gelukkig die kauwgum nog verwijderen voordat hij een symbiotische relatie met je broek aangaat. 25

014-025_TURN-ON_nr2_TREIN_04.indd 25

25-04-12 15:58


Eerbetoon aan de ‘Father of Loud’

SOUNDS LIKE AN OLD MASTER

Op 5 april leed de rockwereld een groot verlies. Jim Marshall overleed toen op 88-jarige leeftijd. Deze ‘Father Of Loud’ heeft met zijn versterkers de rock ‘n’ roll voorgoed veranderd. Elke zichzelf respecterende rockband heeft er een: de Marshall stack. Deze toren van op elkaar gestapelde Marshall-versterkers betekende een revolutie in de rockmuziek. Voor het eerst klonk rock ‘n’ roll zoals het bedoeld was: luid, energiek en krachtig. Bekende gitaristen als Slash, Eric Clapton en Jimmy Page zweren bij de versterkers van Marshall. De eerste versterkers werden vijftig jaar geleden ontworpen en sindsdien is er aan het basisontwerp nauwelijks iets veranderd. Sinds de eerste versterker van de band rolde in 1962 staat Marshall synoniem met vakmanschap. Jim Marshall had in de jaren 60 een muziekwinkel in Londen, waar hij drumstellen en later ook gitaren en gitaarapparatuur verkocht. Onder zijn clientèle bevonden zich latere grootheden als Pete Townsend, Jimmy Page en Ritchie Blackmore. Townsend was niet tevreden met het geluid en de geringe volume van zijn versterker en vroeg

of Marshall er eentje voor hem wilde bouwen. Om aan de volumewens van Townsend te kunnen voldoen, plaatste Marshall twee versterkers op elkaar. En voilà, de Marshall stack was geboren. Marshall kreeg wereldwijde bekendheid toen Jimi Hendrix, dé rockgod van dat moment, op zijn versterkers speelde.

Distortion Marshall begon met het bouwen van versterkers in zijn schuur. De als elektrotechnicus opgeleide Engelsman hoopte er vijftig van te kunnen verkopen en had naar eigen zeggen nooit durven dromen dat zijn bedrijf na vijftig jaar nog steeds bestond. De Marshall-versterkers waren revolutionair vanwege de mate van geluidsvervorming die mogelijk was, in het Engels distortion genoemd. Daardoor klonken deze versterkers ruiger en vetter dan alle andere versterkers, die erg clean van toon waren. Met de introductie van

26 TURN ON NR.2/2012

026-027_TURN-ON_nr2_SR_MARSHALL_03.indd 26

26-04-12 13:43


3x

van n driesche e g o We m fantasti deze arshall s M foon le kopte geven! weg

Twee zijn er te verdienen door een vraag te beantwoorden waarvan het antwoord te vinden is in deze uitgave van Turn On: wat was de bijnaam van Jim Marshall? Stuur je antwoord naar zowinje@turnonmagazine.com en vermeld meteen ook je adresgegevens voor het geval jij de gelukkige bent.

Het derde juweeltje is te verdienen als je de (tablet-) app downloadt, want dan kun je het antwoord geven op de vraag: waar in de app zit de muur van Marshallversterkers verstopt? Gebruik ook voor deze prijsvraag het adres zowinje@turnonmagazine.com Inzenden kan tot 1 juli en over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

SOUND BY MARSHALL Alles wat zo kenmerkend is aan de versterkers van Marshall komt terug in de koptelefoons van het merk. Marshall weet precies wat artiesten willen en heeft enorm veel ervaring met de wensen van de meest veeleisende gitaristen. Al die ervaring kwam goed van pas bij de ontwikkeling van de Major en Minor Headphones van Marshall.

de Marshall-versterkers veranderde letterlijk het geluid van de rock ‘n’ roll. Dankzij de vervormde gitaren werd rockmuziek luider en kreeg het meer ballen. Niet voor niets kreeg Marshall de veelzeggende bijnaam Father of Loud.

Pionier Marshall produceert nog steeds zo’n tweehonderd versterkers per dag en het merk staat als een huis. De lijn is uitgebreid met andere producten, waaronder koptelefoons en zelfs koelkasten. Jim Marshall bleef tot hoge leeftijd werken in zijn bedrijf en was altijd als eerste aanwezig om de post open te maken. In september zou de vijftigste verjaardag van de eerste Marshall-versterker gevierd worden, maar helaas kon Jim Marshall zelf dat niet meer meemaken. Elke keer als bands stevig rocken is dat een eerbetoon aan de Father of Loud.

De Major is een robuuste koptelefoon waarin het design van de Marshall-versterkers terugkomt. De buitenkant van de hoofdband is vervaardigd van hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt in de versterkers en de bedekking van de luidsprekers hebben dezelfde textuur als de bedekking van de versterkerspeakers. Door de superzachte oorkussens zit hij altijd goed, hoe lang je de koptelefoon ook draagt. De Major is ook inklapbaar, zodat hij makkelijk mee te nemen is. Aan de draad zit een afstandsbediening met een ingebouwde microfoon. De Major is verkrijgbaar in een zwarte en een witte uitvoering. De Minor is een in-ear koptelefoon. Door de gepatenteerde EarClicktechniek zit hij altijd goed in je oren en is het geluid subliem. En dankzij de verwisselbare earpads (in de maten small, medium, large en extra large) beschik je altijd over oordoppen op maat. Ook bij de Minor zit een afstandsbediening met microfoon aan de draad, die gebruikt kan worden met een mobiele telefoon. Slijtage aan de kabel wordt tot een minimum beperkt doordat het speciale materiaal voorkomt dat de draden in elkaar verwikkeld raken. Daardoor gaat deze in-ear koptelefoon zeer lang mee. 27

026-027_TURN-ON_nr2_SR_MARSHALL_03.indd 27

26-04-12 13:42


Hou het straat met rapheld 50 Cent

SOUNDS LIKE A NEW HERO Get Rich Or Die Tryin’ is de titel van 50 Cents debuutalbum. Dat is zeker waar voor Fifty. Deze gangsterrapper had zijn weg naar de rijkdom bijna met de dood moeten bekopen.

Rappers willen nog wel eens een grote mond opzetten tijdens het spitten van hun lyrics en zichzelf stoerder doen voorkomen dan ze werkelijk zijn. 50 Cent niet. Fifty heeft het allemaal gezien en meegemaakt, Fifty is gangsta. Het begon al in zijn prille jeugd. Op zijn twaalfde speelde Curtis Jackson, zoals zijn echte naam luidt, niet buiten op het voetbalveld met zijn vriendjes, maar dealde hij drugs. 50 Cent groeide op in de beruchte wijk Queens in New York, waar hij na schooltijd crack verkocht. Om een smoes te hebben om weg te blijven zei hij dat hij aan buitenschoolse activiteiten deed.

Straattaal Veel toekomstperspectief had de jonge delinquent niet. 50 Cents moeder Sabrina werd op 27-jarige leeftijd vermoord, zijn vader had het gezin al verlaten. Sabrina, die al op haar vijftiende beviel van Curtis, was een drugsdealer en vermoedelijk ging het om een afrekening. De toen twaalfjarige Curtis ging in het huis van zijn grootouders wonen, waar ook al acht van zijn ooms en tantes woonden. Door zijn ’buitenschoolse activiteiten’ werd 50 al snel een bekende van de politie. Hij werd vaak opgepakt, wat hem deed besluiten om te stoppen met het dealen van drugs en te gaan rappen. De voedingsbodem voor een succesvolle rapcarrière is gelegd. 50 Cent verstaat de taal en het

ritme van de straat als de beste, hij groeide er immers op. De techniek van het rappen leerde hij van Jam Master Jay, rapper van de invloedrijke hiphopformatie Run–DMC.

Beschoten 50 Cent zette zijn eerste stappen in de muziekindustrie toen hij in 1999 een platencontract tekende bij Columbia Records. In zijn teksten neemt 50 Cent geen blad voor de mond en is hij niet bang om vijanden te maken. Op de single How To Rob beledigt hij een grote hoeveelheid beroemdheden uit de muziekindustrie, waardoor het nummer veel stof deed opwaaien. Vlak voordat zijn debuutalbum Power Of The Dollar werd uitgebracht, werd 50 Cent negen maal van dichtbij beschoten. Hij overleefde het incident, maar Columbia Records wilde niets meer met de rapper te maken hebben en zette zijn album in de ijskast. Een andere controversiële rapper durfde wel met 50 Cent in zee te gaan. Eminem tekende 50 Cent op zijn label Shady Records en in 2003 kwam zijn officiële debuutalbum Get Rich Or Die Tryin’ uit. Daarna is het hard gegaan. In Amerika ging de cd maar liefst acht miljoen keer over de toonbanken en werd Fifty in één klap een gevierd artiest. Vier albums later mag 50 Cent gerust gezien worden als een van de grote helden van de hiphop.

28 TURN ON NR.2/2012

028-029_TURN-ON_nr2_SR_50cent_02.indd 28

25-04-12 14:20


Extra bascapaciteit Als je niet elke dag door de kamer danst met een hoofdtelefoon op, dan is de bedrade STREET by 50-serie een uitstekend alternatief voor de SYNC by 50-collectie. Ook deze Over-Ear headphones zijn door professionals in elkaar gezet en getuned, met luidsprekers van 40 mm groot. Omdat 50 Cent houdt van een stevige beat, is de bascapaciteit onder handen genomen en verbeterd. Maak je geen zorgen over je omgeving, want STREET by 50 werkt met Passive Noise Cancellation. De oorkussens bestaan uit traagschuim en hebben een extra zachte afwerking voor nog meer gemak. De STREET by 50 In-Ear oordopjes zijn stijlvolle en makkelijk mee te nemen headphones voor onderweg. De 11 mm luidsprekertjes zijn ontworpen door muziekprofessionals en leveren een uitmuntend geluid. Met zes meegeleverde siliconen Noise Cancelling-dopjes past STREET by 50 in elk oor en weet je zeker dat je niet gestoord wordt door een drukke omgeving. Met de In-Ear hoofdtelefoon van STREET by 50 ben je ook onderweg voorzien van topkwaliteit geluid en apparatuur.

Sound by 50 Voel de beat intenser dan ooit met de SMS Audio-koptelefoons van 50 Cent. Deze stijlvolle headsets bieden je de best denkbare geluidservaring en mogelijkheden. Deze nieuwe lijn koptelefoons bestaat uit SYNC by 50 en STREET by 50. SYNC by 50 is de perfecte draadloze oplossing voor de echte muziekliefhebber. De Over-Ear hoofdtelefoon werkt met Kleer Technology, een draadloze communicatietechniek waarbij de muziek van je speler naar de SYNC-headphone verzonden wordt in 16-bit cd-kwaliteit, zelfs tot een afstand van zo’n 15 meter. Op de ontvanger, die je aansluit op de hoofdtelefoonpoort van je audioapparaat, zijn vier SYNC by 50 hoofdtelefoons tegelijk aan te sluiten. Het logo ‘S’ aan de zijkant van de oorschelp licht op wanneer de verbinding is gemaakt. Een meegeleverde kabel tovert je draadloze SYNC desgewenst om tot een bedrade versie.zijn ontworpen door muziekprofessionals en leveren een uitmuntend geluid. Met zes meegeleverde siliconen Noise Cancelling-dopjes past STREET by 50 in elk oor en weet je zeker dat je niet gestoord wordt door een drukke omgeving. Met de In-Ear hoofdtelefoon van STREET by 50 ben je ook onderweg voorzien van topkwaliteit geluid en apparatuur. 29

028-029_TURN-ON_nr2_SR_50cent_02.indd 29

25-04-12 14:20


line-up

SMART PHONES

DE MY FIRST SMARTPHONE-KOPER

Smartphones zijn populair. Meer dan 60% van alle nieuwe mobiele telefoons die in Nederland over de toonbank vliegen zijn ‘slimme toestellen’. Drie slimmeriken op een rij. Ook deze lente is het aanbod weer behoorlijk uitgebreid door de verschillende fabrikanten. De nieuwe modellen beschikken over supersnelle quad-core processoren, grote schermen met extreem heldere kleuren en camera’s die goed genoeg zijn om je camcorder en digitale camera te doen vergeten. In 2007 wilde Nokia ons al doen geloven dat de mobiele telefoon meer en meer een mobiele computer werd. Dat was veel te vroeg, maar anno 2012 doen sommige smartphones zeker niet meer onder voor een laptop of desktop. Maar dan wel met een kleiner scherm. Kortom: er is meer dan voldoende keuze wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone. Voor wie niet meteen honderden euro’s wil uitgeven, hebben we drie prima, gunstig geprijsde smartphones naast elkaar gezet: de LG Optimus L3, de Samsung Galaxy en de Nokia Lumia 710.

ZO! MOET TECHNIEK... ANDROID

Android is het populairste besturingssysteem voor smartphones. Ooit begonnen met één model, maar inmiddels kun je kiezen uit tientallen modellen in alle soorten, maten en prijsklassen. Bijzonder handig zijn de handige applicaties die je zelf kunt installeren. Met een paar toetsklikken kun je het laatste nieuws of het weerbericht raadplegen, trein- of file-informatie opvragen of een spelletje spelen.

LG OPTIMUS L3 De Koreaanse fabrikant LG heeft met de Optimus L3 een echt ‘instapmodel’. Ideaal voor de ‘my first smartphone’-gebruiker. De Optimus L3 is een volwaardige ANDROID smartphone met een heel voordelig prijskaartje. Hij is lekker compact, heeft een bijzonder sterke accu en met de 3 megapixel camera kun je prima fotograferen en filmen. Natuurlijk is de Optimus L3 ook geschikt voor berichtendiensten als WhatsApp en sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. > Zeer compact toestel (10 bij 6 centimeter) > Ideaal voor gebruikers die voor het eerst een smartphone willen proberen > Sterke accu zodat hij bij normaal gebruik niet elke dag aan de lader hoeft

30 TURN ON NR.2/2012

030-031_TURN-ON_nr2_LINE-UP_01.indd 30

25-04-12 16:00


MERK

LG

SAMSUNG

NOKIA

TYPE SCHERM CAMERA CONNECTIVITY

Optimus L3 3.2 inch QVGA 3.0 megapixel UMTS WiFi Bluetooth Micro-usb 1540 mAh Android 2.3 (Gingerbread) 1.2 GB (niet uitbreidbaar) 102.6 x 61.6 x 11.9 mm 109 gram

Galaxy Ace 2 3.8 inch WVGA 5 megapixel UMTS + HSPA WiFi Bluetooth Micro-usb 1500 mAh Android 2.3 (Gingerbread) 4 GB (uitbreidbaar met microSD) 118.3 x 62.2 x 10.5 mm 122 gram

Lumia 710 3.7 inch WVGA 5 megapixel UMTS + HSPA WiFi Bluetooth Micro-usb 1300 mAh Windows Phone 7.5 8 GB (niet uitbreidbaar) 119 x 62.4 x 12.5 mm 125.5 gram

Ideaal toestel voor de ‘my first smartphone’-koper met een kleine beurs

Perfect geschikt voor jeugdige smartphonegebruikers die niet teveel geld willen uitgeven

Voor de actieve social mediafan die Android te ingewikkeld en een iPhone te duur vindt

ACCU BESTURINGSSYSTEEM GEHEUGEN AFMETING GEWICHT Voor wie?

DE ACTIEVE SOCIAL MEDIA-FAN

DE JEUGDIGE SMARTPHONEGEBRUIKER

SAMSUNG GALAXY ACE 2

NOKIA LUMIA 710

Dit is de opvolger van een van de populairste toestellen uit 2011, de Galaxy Ace. Samsung heeft bij de Galaxy Ace 2 gekozen voor een iets groter scherm en een veel snellere dual-core processor. Ook de camera van dit model is verbeterd en kan nu 5 megapixel foto’s maken, maar daarnaast ook video’s in haarscherpe HD-kwaliteit opnemen. Daarmee heeft Samsung van de Galaxy Ace 2 een smartphone gemaakt die uitstekend voldoet aan de eisen en wensen van de veeleisende gebruiker anno 2012.

Naast al het Android-geweld heeft Nokia ervoor gekozen om zijn smartphones uit te rusten met Windows Phone. Voor gebruikers die veel sociale netwerken onderhouden, is Windows Phone een prima alternatief. De integratie met Facebook en Twitter is erg goed. Windows Phone is bovendien lekker eenvoudig in de bediening en zeer stabiel. De Lumia 710 is op dit moment het goedkoopste Windows Phone-alternatief van de Finse fabrikant, maar wel met bijna dezelfde specificaties als zijn grotere, en duurdere, broer de Lumia 800.

> 5 Megapixel camera en video in HD > Uitbreidbaar geheugen voor foto’s, video en muziek > Zeer goed scherm met hoge resolutie

> Zeer snel toestel met uitstekende specificaties > Verwisselbare achterkantjes in diverse kleuren (los verkrijgbaar) > Erg gebruiksvriendelijk dankzij het Windows Phone-besturingssysteem 31

030-031_TURN-ON_nr2_LINE-UP_01.indd 31

26-04-12 14:37


Zo! moet techniek

MOTION CONTROL Weg met die afstandsbedieningen en gamecontrollers: de toekomst is aan ons lichaam! Dankzij motion control gebruiken we ons lichaam en onze stem om televisie te kijken, te gamen en te surfen. Zonder handen In 2006 keek iedereen met grote ogen naar de Nintendo Wii. Met de draadloze Wii-controller kon je tennissen en golfen alsof je echt op de baan stond. Zes jaar later wordt de Wii nog steeds goed verkocht, maar is de console op technologisch gebied ingehaald door de Move (PlayStation 3) en Kinect (Xbox 360). Met name Kinect maakt indruk. Via camera’s en microfoons kun je zonder accessoires een computer besturen. Met je lichaam en gesproken commando’s bedien je wat je ziet op het scherm. Vanaf dit jaar wordt deze techniek ook toegepast bij een nieuwe generatie televisies. Hoe werkt motion control en wat heb je eraan?

PlayStation Move De belangrijkste onderdelen van de Move zijn de usb-camera en de controller met een gekleurde bal aan het uiteinde. De camera, met een resolutie van 640x480, heeft een beeldfrequentie van 60 fps (frames per second) en is zo geprogrammeerd dat het de bal op de controller volgt in een 3D-omgeving ofwel jouw gamekamer. De sensor in de camera weet exact hoe de bal eruit ziet en volgt de in de bal verwerkte verlichting. Met enorme snelheid ‘ziet’ de camera de

bal en bepaalt de coördinaten. Zo weet de camera of je een forehand of backhand slaat met je ‘tennisracket’. Ook gezichtsherkenningtechniek is ingebouwd.

Kinect-camera’s Om de volledig controle in handen te krijgen, bestaat Microsofts Kinect niet alleen uit een kleurencamera en een microfoon, maar ook uit een dieptesensor. De kleurencamera kan de kleuren rood, groen en blauw (RGB) detecteren en is voorzien van gezichtsherkenning. De dieptesensor verspreidt een infrarood licht. Dit licht bepaalt waar in de omgeving mensen zijn. Het mooie is dat de sensor geprogrammeerd is met talloze menselijke bewegingen. De camera scant als het ware je lichaam en combineert jouw positie met een die in zijn databank staat. Beide camera’s hebben een resolutie van 640x480 pixels en verversen met een snelheid van 30 fps. De microfoon is voorzien van vier kleine microfoontjes naast elkaar, zodat diepte in geluid kan worden waargenomen. Je kunt de Xbox dus ook met je stem besturen als er mensen op de achtergrond praten.

Software Wat de camera’s detecteren, wordt verwerkt in de software. Allereerst wordt de grootte van je kamer bepaald. Daarna worden 48 punten op een digitale kopie van je lichaam geplaatst. Deze punten worden gekoppeld aan de voorgeprogrammeerde lichaamshoudingen. Omdat je steeds beweegt, moet Kinect steeds opnieuw bepalen waar je bent en wat je met je armen en benen doet. De verwerking vindt 30 keer per seconde plaats en bestaat uit vier technische stappen. Als je voor de camera staat, maakt hij eerst een driedimensionale lichaamsschets. Daarna wordt bepaald welke onderdelen van deze tekening een hoofd, arm, middel en been zijn. Al eerder gemaakte lichaamsschetsen worden over elkaar gelegd en jouw ‘schets’ wordt veranderd in een 3D-avatar. Omdat dit proces steeds herhaald wordt, wordt de sensor steeds ‘slimmer’ en weet het na verloop van tijd precies wie voor de camera staat.

Motion control Nog dit jaar zullen Samsung en LG televisies op de markt brengen met motion control. Net zoals bij Kinect beschikt de tv over een camera en microfoon voor beweging- en stemcontrole. Door gebruik te maken van

32 TURN ON NR.2/2012

032-033_TURN-ON_nr2_ZO-MOET_02.indd 32

25-04-12 13:48


KINECT VOOR PC voorgeprogrammeerde bewegingen kun je bijvoorbeeld je hand inzetten als afstandsbediening. Door ‘Hallo tv’ te zeggen, gaat je televisie aan en wordt een scan van je gezicht gebruikt als ‘wachtwoord’ voor je persoonlijke tv-profiel of Facebookaccount. Motion control voor tele-

visies staat nog in de kinderschoenen en daarom worden de tv’s nog geleverd met moderne afstandsbedieningen. Deze zijn bijvoorbeeld voorzien van een touchpad. Het zal echter niet lang duren voordat ook deze apparaatjes worden vervangen door handgebaren en stembesturing!

De Kinect-sensor is nu ook beschikbaar voor Windows 7 en 8. Hiermee bedien je de pc met je stem en door te bewegen. Bij de Xbox 360 moet je zo’n twee meter van het scherm staan, bij de pc-versie is dat 50 centimeter. Kinect voor Windows is op dit moment nog niet leverbaar in Nederland.

JE LICHAAM ALS CONTROLLER. HOE WERKT HET? CAMERA VAN DE COMPUTER

De camera maakt een schets van je lichaam aan de hand van 48 punten.

SOFTWARE / PROCESSOR VAN DE COMPUTER

Met kleuren en punten bepaalt de computer welke lichaamsdelen in beeld zijn.

Aan de hand van de lichaamsvormen wordt een schets gekozen die past bij het lichaam van de gebruiker.

Van deze gegevens wordt een 3Dpersonage gemaakt, dat volledig in een spel is aan te passen. 33

032-033_TURN-ON_nr2_ZO-MOET_02.indd 33

25-04-12 16:47


winnaar

BEST GETEST

consumentenbond test februari 2012!

Triumph 5000 met Smartguide

De experts van het Ivoren Kruis raden de tandenborstels* van Oral-B aan. *De oscillerende/roterende borstels: triumph, professional care en vitality.

TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:05


prijsvraag iRobot Roomba 564

HELD VAN HET HUISHOUDEN! Voor de was heb je de wasmachine, de vaatwasser doet je vaat en je droogt je was natuurlijk in een trommel. En stofzuigen? Dat doet de iRobot Roomba 564 PET! Wil jij ook dat de Het huishouden: dat moet nu eenmaal gebeuren. Maar voor wie werkt, is iedere seconde die je hieraan besteedt er één teveel. En dan nog: je weet vast leukere dingen te doen in die tijd die je kwijt bent aan het stofvrij houden van je huis. Zou het niet mooi zijn als je dat kan laten doen? Nee, we hebben het niet over een huishoudster, maar over de iRobot Roomba PET 564: jouw persoonlijke hulp in de huishouding. Een uurloon vraagt hij niet, een nachtje aan het stroom is voldoende. Tijd is schaars en daarom besteed jij het stofzuigen uit aan deze Roomba. De robot kiest zelf de beste route over jouw vloer voor het schoonste resultaat. Zuigen doet hij grondig: de 564 PET is berekend op huisdieren. Dat betekent dat geen enkel haartje een uitdaging is. Een stofzuigrobot waar je geen seconde over hoeft na te denken en waar je geen vinger naar hoeft uit te steken: wie wil dat niet!

Roomba jouw huis stofzuigt terwijl je aan het werk bent? Doe dan mee aan onze wedstrijd! We geven er vijf weg. Je kunt de Roomba op twee manieren winnen.

5x

ba Roomvan t o b o iR aarde ter w 499,99 one € en sch ag e ig d Elke oer, volledh! l c v atis autom

1. VIA FACEBOOK: Ga naar facebook.com/liveandcare. Tot en met 14 mei doen we daar balletje-zuigertje: raad onder welke van de vier stofnesten de Roomba verstopt zit en win hem!

2.VIA DE TURN ON-APP:

het antwoord naar: zowinje@turnonmagazine.com Doe dus mee en voor je het weet staat je oude stofzuiger in de kast stof te verzamelen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De iRobot Roomba 564 ruimt het vuile werk graag voor je op!

Download de Turn On-app voor je tablet en vind de Roomba onder het stofnestje. Ontdek op welke pagina hij verstopt staat en mail

35

035-TURN-ON_nr2_SR_iROBOT_01.indd 35

26-04-12 14:40


trends

A P H Y P E S 1

3

4

Met je smartphone of tablet op zak heb je de hele wereld binnen handbereik. Afspraken regel je efficiënt en je kunt overal je mail afhandelen. En dankzij de leukste game-apps hoef je je geen minuut meer te vervelen.

3

8

W

e zeggen allemaal wel dat onze smartphones onze productiviteit verhonderdvoudigen en ons overal bereikbaar maken, maar eigenlijk gaat het ons om één ding: vermaak! Apps veranderen iedere telefoon en tablet in een eindeloze bron van entertainment. Van die apps zijn er letterlijk duizenden te vinden. Er zijn echter een paar apps die echt iedereen lijkt te spelen.

Kwaaie vogels Angry Birds is natuurlijk de eerste titel die te binnen schiet. Eerst was er niets, toen speelde opeens iedereen dit spelletje met de kleurrijke en vooral kwaaie vogels. Het gegeven is simpel en tegelijk uitdagend: schiet met een katapult vogels af op vraatzuchtige varkens en schakel ze uit. Die varkens zitten in verschillende bouwsels van allerlei materialen, waardoor je ze op steeds andere manieren moet uitschakelen.

1

2

Krabbels Een ander spel dat je met één vinger kunt spelen is Doodle Jump. Vóór het Angry Birds-tijdperk was dit met 25.000 exemplaren per dag het best verkochte spel in de App Store. In deze game is het zaak je automatisch springende mannetje op een steeds hoger platform te laten belanden door je telefoon heen en weer te bewegen. De grafische stijl heeft nog het meeste weg van de krabbels in een schoolschrift, wat bijdraagt aan de charme.

Wordfeud Als spelletjesmaker scoor je niet alleen maar met tekenfi lmfiguurtjes. Voeg een sociaal en interactief aspect toe en gamers versmelten binnen de kortste keren met hun touchscreens. De makers van Wordfeud hebben dat goed begrepen. Op de kleuren na is het spel niet te onderscheiden van het ouderwetse Scrabble. Alleen zit je niet met medespelers

36 TURN ON NR.2/2012

036-037_TURN-ON_nr2_APP-HYPE_01.indd 36

26-04-12 16:02


HIPPE APPS OP DE RADAR

DRAW SOMETHING De nieuwste ster aan het firmament. Je tekent een plaatje en de ander moet raden wat het is. Doodsimpel en razend populair. Binnen een maand nadat het spel uitkwam, is het al 30 miljoen keer gedownload. Per seconde worden er 3000 plaatjes gespeeld en per dag verdient het bedrijf achter de app 250.000 dollar netto. Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch, iPad en Android

WORDFEUD

Je ziet het: succesvolle apps zijn simpel en extra verslavend door het sociale element. We tippen twee apps die wel eens de volgende hype zouden kunnen worden. > Rumble: als het ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’-adagium ergens geldt, is het wel in de app-industrie. In Rumble krijg je zestien willekeurige letters voor je kiezen. Binnen twee minuten moet je daar zoveel mogelijk woorden mee maken. Wie de meeste woorden heeft, wint. Je vindt Rumble in de App Store voor de iPhone en iPod Touch. > Zombie Run: deze app kun je niet stiekem op het toilet spelen, maar toch is dit een hit in wording. In ZombieRun ben je op de vlucht voor zombies. Je blijft ze alleen niet voor door druk op het touchscreen te tappen, maar door echt te gaan rennen! De GPS in je iPhone houdt bij of je snel en ver genoeg gerend hebt om de aanval van de zombies te overleven. Bschikbaar voor de iPhone en iPod Touch en binnenkort ook voor Android-toestellen.

Deze Scrabble-kloon is tegenwoordig zo populair dat een café in Zwolle zelfs een Wordfeud-verbod heeft ingevoerd. Bezoekers keken meer naar de schermen van hun smartphones dan naar andere bezoekers. Al 13.5 miljoen keer gedownload. Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch, iPad, Android en Windows Phone 7

om tafel, maar speel je op je smartphone of tablet. Je hebt 72 uur de tijd per beurt waardoor je op je gemak over het beste woord met de hoogste letterwaarde kunt nadenken. En die lange beurten maken het spel ook uitermate geschikt om onder je bureau op het werk te spelen…

Tekenen maar! Het is de grootste app-hype van dit momen: Draw Something. Het gegeven is simpel. Je krijgt een lijstje met drie woorden. Kies daar één van, teken die en de ander moet raden wat het is. Ieder goed geraden woord levert je muntjes op waarmee je nieuwe kleuren of hints kunt kopen. Dat klinkt verdacht veel als Pictionary zul je denken, en dat klopt. Het grote verschil is dat dit spel de makers zo’n 250.000 dollar per dag oplevert en Pictionary waarschijnlijk in de doos ligt te verstoffen op de zolder van je ouders.

DOODLE JUMP

ANGRY BIRDS

De ‘godfather’ van de touchscreenhypes. Verscheen in 2009 voor iOS, kwam later uit op Windows Phone, Android, Blackberry, Nokia Symbian. In totaal 15 miljoen keer gedownload. Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch, iPad, Android, Symbian, Windows Phone en binnenkort voor Xbox Kinect

Ontwikkeld voor iOS, ondertussen ook speelbaar op Android, Windows Phone, Nokia Symbian en zo’n beetje ieder ander apparaat met een scherm. In totaal 700 miljoen keer gedownload! Beschikbaar voor: iPhone, iPod Touch, iPad, Android, Symbian, Blackberry, Windows en Facebook 37

036-037_TURN-ON_nr2_APP-HYPE_01.indd 37

25-04-12 13:52


life sketch

15:29

“VEEL SOLLICITANTEN SNEUVELEN BINNEN 90 SECONDEN”

wachtend op je beurt

38 TURN ON NR.2/2012

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 38

26-04-12 12:28


Deelnemers aan The Voice of Holland hebben de volledige lengte van hun song de tijd om het panel door middel van hun stem te overtuigen. Pas dan draait het jurylid zijn stoel. Veel sollicitatiegesprekken, echter, mislukken al in de eerste minuut. 39

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 39

26-04-12 12:29


life sketch

tekst: Mels Dees

SOLLICITEREN? DE EERSTE INDRUK TELT D

e juryleden bij de populaire tvzangwedstrijd The Voice of Holland worden niet afgeleid door de presentatie of de kleding van de zanger. Ze beoordelen stem en muzikaliteit – precies waar het op dat moment om gaat. Veel werkgevers wijzen een sollicitant echter af vóór het gesprek daadwerkelijk begint. Door kleding, door de manier van optreden of door de lichaamshouding van de kandidaat. Slechts bij hoge uitzondering komt het toch nog goed. Steve Jobs vertelde graag het verhaal van de verlegen sollicitant die bij Apple arriveert, nauwelijks uit zijn woorden komt en na een heel kort gesprek wordt weggestuurd. Op dat moment loopt Jobs door de gang. De kandidaat overwint zijn schroom en vraagt of hij een zelfgeschreven programma mag laten zien, en demonstreert iconen die, als je er met de muis overheen gaat, langzaam uitvergroten. “Het was fantastisch”, vond Jobs, die de programmeur meteen in zijn team opnam. Nog steeds maken Applecomputers gebruik van deze software bij het openen van een programma vanuit de ‘dock’.

Bedek tatoeages Niet iedereen mag hopen op een derge-

lijke afloop. Een onderzoek onder 2000 werkgevers, dat gepubliceerd is op de website recruitingroundtable.nl, maakt dat op een bijna schrijnende manier duidelijk. 33 procent van de ondervraagde ‘bazen’ weet al binnen 90 seconden of de persoon die ze op dat moment voor het eerst zien, kans maakt aangenomen te worden. De eerste indruk is dus bijzonder belangrijk. Een vriendelijke glimlach helpt. Een duidelijk zichtbare drakentattoo of blote navel niet. Je lichaamshouding, inclusief kleding, telt voor 55 procent mee bij de eerste indruk. Je stem bepaalt voor 38% de eerste indruk. Als je zenuwachtig bent, ga je vaak sneller praten met een hogere stem; het is daarom belangrijk rust in de zinnen te brengen door af en toe pauzes in te lassen. De overige 7% van de eerste indruk wordt bepaald door woordkeuze en zinsopbouw. Juiste kleding is dus inderdaad zo belangrijk als veel mensen denken en vrezen. Volgens 65% van de 2000 bazen kan kleding een beslissende factor tussen twee gelijksoortige kandidaten zijn. Maar liefst 70% van de werkgevers beweert dat ze geen sollicitanten willen die te modieus of trendy zijn gekleed! Betekent dit dat je stijf bij een sollicitatiegesprek

“EEN VRIENDELIJKE GLIMLACH HELPT. EEN DUIDELIJK ZICHTBARE TATTOO OF EEN BLOTE NAVEL NIET” dient te zitten, in een maat- of mantelpak? Nee, ook modernere designers en merken hebben kleding die, met de juiste combinatie, professioneel, maar toch jeugdig en vlot kan overkomen. Belangrijk is dat jij je lekker voelt in wat je aantrekt, zonder daarbij een flater te slaan. Houd ook altijd in het achterhoofd welke kledingstijl bij de betreffende vacature past. Reageer je op een functie binnen een jong reclamebureau in hartje Amsterdam, dan kan de kledingkeuze meer casual zijn dan wanneer je op gesprek gaat bij een beursgenoteerde multinational.

Toch aangenomen Gelukkig zijn er uitzonderingen die bewijzen dat de eerste indruk soms gecorrigeerd kan worden. Zo solliciteerde bij een Nederlandse internetprovider een systeembeheerder die op rollerskates binnenkwam, zijn pet en iPad-oordopjes

40 TURN ON NR.2/2012

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 40

25-04-12 16:03


WAT JE GRAAG HAD WILLEN WETEN VOOR JE SOLLICITATIEGESPREK.

90

JE SECONDEN BEGINNEN NU!

IMPACT

De impact wanneer je mensen voor het eerst ontmoet:

38% de toon van

je stem en je zelfvertrouwen

NON-VERBALE FOUTEN De site recruitingroundtable.nl vermeldt de meest voorkomende non-verbale fouten die mensen maken bij het gesprek:

21%

7%

van wat je eigenlijk zegt

55% de manier

van kleden, je gedrag en je entree

Spelen met haar of het aanraken van het gezicht

47% Weinig of geen kennis van de onderneming

67% Geen oogcontact maken

38% Te

weinig glimlachen

33% Een slechte houding

9% 21%

Gebruik van te veel handgebaren Gesloten armen over de borst

26% Slapjes handen schudden 33% Te zenuwachtig

KLEDING

Felle kleuren schrikken af:

70% van de werkgevers wil geen

sollicitant die supermodieus of trendy is

65% van de ‘bazen’ zegt dat

kleding een beslissende factor kan zijn

41

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 41

26-04-12 13:51


life sketch

niet verwijderde en aan het gesprek nauwelijks meer tijd besteedde dan aan zijn muziek en twee smartphones. Nadat de eerste ergernis overwonnen was realiseerde de personeelsfunctionaris zich dat de nieuwe werknemer deels in nachtdienst moest werken en goed moest kunnen multitasken. Tot zijn eigen verbazing kreeg de jongen de baan – en heeft die nog steeds.

Stuur het gesprek Goed, laten we aannemen dat je als sollicitant inmiddels aan tafel zit, en zonder aarzeling en overtuigend koos voor thee in plaats van cappuccino. Een rondje bellen met personeelsfunctionarissen maakt duidelijk dat de grootste fout die veel kandidaten maken nog steeds is dat ze zich te weinig hebben verdiept in de achtergrond van het bedrijf. Zoals een recruiter van een grote uitgever zegt: “Zorg als kandidaat dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende typen producten, de belangrijkste merken, in welke landen het bedrijf actief is, hoeveel personen er ongeveer werkzaam zijn. Neem op de webpagina van de onderneming de laatste nieuwsberichten door.” Andere tips: bekijk het jaarverslag, zoek via Google informatie over het bedrijf en volg tweets of andere social media-platformen van de onderneming.

Beeld bevestigen In een curriculum vitae (cv, ergo: de uitgeschreven levensloop) en motivatie-

brief schets je een beeld van jezelf. Het is belangrijk dit beeld in het gesprek te bevestigen. Wees voorbereid op controlevragen. Een kandidaat die in zijn cv schreef dat hij ‘secuur en nauwgezet was’ werd gevraagd zijn schoenen te tonen. Niet alleen waren die niet bijzonder goed gepoetst, er zaten ook gaten in de zolen en de hak was afgesleten. Een slechte beurt. Het is prima als je het gesprek stuurt door de antwoorden die je geeft. Op deze manier kun je positieve eigenschappen en succesvolle gebeurtenissen belichten. Vermijd stopwoorden als ‘dus’, ‘zodoende’ of ‘een stukje’, en spreek niet negatief over ex-collega’s of je huidige werkgever. De gesprekspartner weet dan dat je bij een volgende sollicitatie op dezelfde manier over hem zult praten! Humor is niet verboden, maar het is belangrijk af te tasten of de opmerking in goede aarde valt – beperk het daarom tot zelfspot of ironie. Vaak moet je je cv mondeling toelichten. Als het goed is, is je cv een lijst ervaringen die relevant zijn voor de betreffende functie – de recruiter zal zeker vragen stellen als hij verschillen ziet tussen het cv en jouw LinkedIn-profiel. Dat is niet erg – als de juiste antwoorden maar gegeven worden. Aangeven dat je met je laatste baan stopte omdat je ‘uitgegroeid was in de functie’ is prima, maar niet als je een maand eerder geïrriteerd twitterde over de vervelende ontslagprocedure. Elk gesprek kent een aantal vaste persoonlijke items. Belangrijk zijn vragen naar de positieve en de sterke kanten van de kandidaat en naar zijn zwakheden.

DE BELANGRIJKSTE DO’S EN DON’TS OP HET GEBIED VAN DE KLEDINGKEUZE STAAN ALS EEN PAAL BOVEN WATER: Afknappers bij vrouwen in het sollicitatiegesprek: 1. diep decolleté (behalve voor vacatures in een heel specifieke branche) 2. strakke T-shirts 3. witte blouse met daaronder zwarte BH 4. Strandkleding Afknappers bij mannen in het sollicitatiegesprek: 1. hoog opgetrokken broeken 2. grappige stropdassen 3. ongestreken overhemd 4. tennissokken / gympen

Laat een zwakheid ook echt een zwakheid zijn. Een antwoord als ‘ik werk soms te hard’ of ‘Ik neem mijn werk te serieus’ scoort niet. Wel een reactie als ‘in de loop van de jaren leerde ik effectief delegeren, maar er zijn momenten dat ik het nog iets meer moet loslaten’.

Wees een STAR In elk gesprek worden voorbeelden gevraagd van kwaliteiten die nodig zijn

42 TURN ON NR.2/2012

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 42

25-04-12 16:04


ZO KAN HET WEL:

ZO KAN HET EIGENLIJK NIET:

voor de baan. Als je zegt dat je een goed netwerker bent, moet je een voorbeeld kunnen geven waaruit dat blijkt. En niet raar opkijken als het de werkgever verwondert dat je maar vijf vrienden hebt op Facebook. Het is aan te raden de STARstructuur aan te houden. Je geeft daarbij aan wat de Situatie was, welke Taak je vervulde, welke Actie(s) je ondernam en wat het Resultaat was.

Oefen ook op de vijf meest gestelde vragen: 1. Vertel me over je ervaringen bij je eerste werkgever 2. Waarom wil je voor ons werken? 3. Wat weet je over ons bedrijf? 4. Waarom wil je weg / ben je vertrokken uit je laatste baan? 5. Vertel iets over jezelf

Vóór het gesprek: sollicitatiebrief of link naar een website? Ooit was het simpel. Werkgevers adverteerden in de krant, de kandidaat schreef met vulpen een keurige brief en als er al discussie was over de presentatie, dan ging die over het curriculum vitae. Bij modernere bedrijven mocht deze best met een typemachine geschreven zijn – zolang dat maar netjes en zonder taalfouten gepresenteerd werd; kandidaten werden soms afgewezen op basis van het handschrift op de envelop! Hoe anders gaat het nu. Wie zich wil presenteren plaatst een cv in een onlinedatabase, bijvoorbeeld de Nationale Vacaturebank. Werkgevers gebruiken de

eindeloze hoeveelheid presentaties, en hebben zeker in tijden van crisis de luxe van de keuze. Of toch niet? Inmiddels lijkt een kentering zichtbaar. Uit onderzoek van OfficeTeam in 13 verschillende landen blijkt dat maar liefst 56% van de ondervraagde werkgevers in Nederland de voorkeur geeft aan een cv met motivatiebrief. Van de ondervraagden vindt 30% een link naar een netwerksite voldoende, mits deze is voorzien van een motivatiebrief. Slechts 6% neemt genoegen met uitsluitend een link naar een netwerksite. Dit betekent niet dat werkgevers internet niet gebruiken. Ondanks de voorkeur voor de traditionele manier van solliciteren, geeft 61% van de ondervraagden aan dat informatie van netwerksites het selectieproces beïnvloedt.

Twitter: zegen én gevaar Social media spelen een steeds grotere rol bij sollicitaties. Het is van belang de verschillende kanalen op de juiste manier te gebruiken. In een tweet van 140 tekens kun je geen aansprekende motivatie schrijven. Wél is het een ideaal instrument om zowel onder je vaste volgers als onder andere Twittergebruikers (door het gebruik van het teken #, de zogenoemde hashtag), een bericht te verspreiden dat je openstaat voor een andere functie. Besef dat je huidige werkgever het bericht mogelijk ook leest! Werp een kritische blik op activiteiten en afbeeldingen die

een buitenstaander op jouw Hyves- of Facebook-profiel vindt en pas het profiel eventueel aan – zonder dat uit de pagina blijkt dat je een saaie doos bent die nooit buitenkomt...

Videosolliciteren De videosollicitatie is in opmars, vooral bij beroepsgroepen waarin de persoonlijke presentatie belangrijk is en er geregeld direct contact is met klanten. Een videosollicitatie vervangt niet het sollicitatiegesprek, maar biedt wel een goede eerste indruk en voorselectie van de beste kandidaten. Werkgevers zien veel in dit concept. Neem het uiterst serieus. In tegenstelling tot de eerste indruk bij een gesprek, kan een werkgever de video diverse keren afspelen. Een snel fi lmpje met een portable camera, opgenomen in de tuin zal geen baan opleveren. Een belangrijke tip bij de videoboodschap: houd het kort. Meer dan driekwart van de ondervraagde werkgevers adviseert kandidaten hun sollicitatie per video te beperken tot twee minuten; de helft heeft nog liever een boodschap van minder dan één minuut. 43

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 43

25-04-12 16:56


TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:06


life sketch LAAT JE GEZICHT ZIEN De camera aan de voorkant kun je ook op een andere manier gebruiken. De nieuwe Samsung Galaxy Tab 2 tablet kan namelijk je gezicht herkennen, Face Unlock noemt Samsung dat. Zo hoef je nooit meer een wachtwoord te onthouden om in te loggen. Je hoeft alleen maar je gezicht te laten zien.

SAMSUNG GALAXY TAB 2

SOLLICITAB! Op weg naar je sollicitatie. Diploma’s: check. Portfolio: check. Galaxy Tab 2 tablet: check! Onderweg naar je sollicitatie wil je natuurlijk jezelf – last minute! – tot in de puntjes voorbereiden. Zodra je aankomt, ben je volledig op de hoogte van alle ins en outs van het bedrijf dat straks je nieuwe werkgever moet worden. Daarnaast surf je nog even naar de juiste informatie over wat je eigenlijk waard bent én werk je nog even snel je LinkedIn-profiel bij. Dat en nog meer, doe je natuurlijk allemaal op de nieuwe tablet van Samsung, de Galaxy Tab 2.

Ice cream De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 is, samen met zijn kleinere 7 inch broertje, de eerste tablet die Samsung uitbrengt op basis van het nieuwe Android 4.0-besturingssysteem. Deze nieuwe versie, ook wel bekend onder de naam Ice Cream Sandwich, is het meest geavanceerde besturingssysteem voor tablets. Zo kun je eenvoudig apps naast elkaar gebruiken en nog sneller switchen tussen actieve toepassingen. Via de nieuwe App

Gallery kun je eenvoudig content zoals foto’s delen. Zo kun je veel effectiever en sneller werken met je tablet. En via Google Play heb je toegang tot meer dan 400.000 app’s.

Geheugen De Galaxy Tab 2 is uitgerust met een razendsnelle 1 GHz dual-core processor. Hierdoor werken alle toepassingen vloeiend. Standaard heeft de Galaxy Tab 2 16 GB of 32 GB geheugen. Heb je na verloop van tijd te weinig opslagruimte? Geen probleem. Je kunt het geheugen eenvoudig en goedkoop uitbreiden via het MicroSD-slot. De nieuwe Samsung Galaxy Tab 2 is leverbaar met WiFi of WiFi gecombineerd met 3G-mobiel internet.

want hij weegt slechts 588 gram. Hij heeft twee camera’s. Aan de achterkant vind je een camera van hoge kwaliteit: 3 megapixel. Zo kun je je tablet ook als fototoestel gebruiken. Aan de voorkant is een webcam geplaatst die je kunt gebruiken om te videobellen. Via ChatOn kun je al je contacten in één community samenbrengen, berichten versturen, bestanden delen en gesprekken met meerdere mensen tegelijk voeren.

Chat Het 10 inch scherm van de tablet biedt 1280x800 pixels. De tablet neem je gemakkelijk mee naar je sollicitatie, 45

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 45

25-04-12 16:04


een slim navigatiesysteem dat Praat met jouw smartPhone

Smartphones zijn perfect om je verbonden te houden met de buitenwereld. Daarom communiceert onze 5� nßvi 3590LMT met Smartphone Link met jouw Android telefoon om je de laatste verkeers- en reisinformatie te geven. Smartphone Link gebruikt het internet op jouw mobiel om de kosten laag te houden. En jij krijgt het huidige beeld op de weg.

garmin.nl VOLG GArMin nEDErLAnD

TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:08


life sketch SLEEP AND CHARGE De lader van je smartphone hoef je niet meer mee te nemen; de Sony E 14A-serie is namelijk in staat je smartphone op te laden, ook als je de laptop hebt uitgeschakeld.

SONY VAIO E 14A-SERIE

KOM GOED VOOR DE DAG Een echt statement maak je met de nieuwe Sony VAIO E 14A-serie. Krachtig, gebruiksvriendelijk en leverbaar in diverse modieuze kleuren.

Veel aansluitmogelijkheden Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, moet je natuurlijk wel goed voor de dag komen. En dat doe je zeker met de nieuwe Sony VAIO E 14A-serie. Laptops die dankzij hun compacte formaat makkelijk mee te nemen zijn. Geen saai grijs, maar strak zwart, helder wit of eigenwijs roze, gecombineerd met een eigenzinnig reliëfpatroon. Duidelijk anders dan anders en dat geldt ook voor het comfortabele toetsenbord met achtergrondverlichting. Het compacte scherm is het geheime wapen van de Sony VAIO E 14A-serie. Het heldere scherm met HD-resolutie biedt een ruime kijkhoek. Op het uitstekende scherm zien films en foto’s er prachtig uit. Bovendien – niet onbelangrijk in het professionele

leven – kun je er ook overtuigende presentaties op geven.

7 uur lang doorwerken Voor de techniek wordt gebruikgemaakt van een snelle Intel Core i3- of Core i5-processor. Die biedt de optimale combinatie tussen prestaties en een laag energieverbruik. Dat betekent dat je moeiteloos tot wel zeven uur door kunt werken zonder dat je een stofcontact hoeft op te zoeken. Onder de motorkap vind je een Radeon 7670M grafische chip met 1 GB videogeheugen die zorgt dat je games vlotter kunt spelen en profi teert van nog meer detail. Daarnaast biedt deze grafische processor voordelen als je aan de slag gaat met het bewerken van HD-video.

De VAIO E 14A-serie biedt veel aansluitmogelijkheden. HDMI en vga om hem snel aan te sluiten op een extra monitor, projector of televisie en maar liefst vier usb-aansluitingen waarvan er twee geschikt zijn voor USB 3.0-apparaten. Zo kun je razendsnel een back-up maken naar een externe harde schijf. De laptop bevat verder uitgebreide netwerkmogelijkheden zoals WiFi N, Bluetooth 4.0 en een gigabit netwerkaansluiting als je van een netwerkkabel gebruik wilt maken.

47

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 47

25-04-12 16:04


life sketch HAMA AHA: NOTEBOOKTAS! In deze hippe tas van AHA neem je je notebook in stijl mee naar je sollicitatiegesprek. Hij is gemaakt van stevig polyester en kan iedere notebook huisvesten met een schermformaat van maximaal 15.6 inch. Deze tas is stijlvol, functioneel en biedt optimale bescherming voor je notebook. Naast het grote vak voor je notebook beschikt deze stevige tas ook een aantal kleine vakken. Deze zijn ideaal om je accessoires in te bewaren. Zo is er ruimte voor cd’s, een acculader voor je notebook en een notebookmuis. Ook boeken en tijdschriften neem je moeiteloos met je mee.

‘Sublim touch’ coating platen Ionen generator Advanced Ceramic Technology

Geschikt voor notebooks tot 15.6 inch Grafiet zwart Van polyester

BABYLISS ST290E OVERTUIGINGSKRACHT Je laat natuurlijk helemaal niets aan het toeval over. Ook je haar zit perfect dankzij de Pro Styler van BaByliss. Daarmee overtuig je je aanstaande baas he-le-maal van jouw kwaliteiten! De Pro Styler is een roterende stijl- en krultang ineen. Zo maak je een kapsel dat het beste bij je past, want hij kan maar liefst vijf verschillende haarstijlen aan. Dankzij het revolutionaire ontwerp met een ronddraaiende verwarmde cilinder creëer je iedere gewenste look. Schitterend steil, prachtige krullen of oneindig veel volume vanaf de haarwortels. Je wordt hiermee zo glamorous dat ze niet anders kunnen dan de rode loper voor je uitleggen!

BROTHER DCP-J725DW PAPIERSPAARDER Goed voorbereid op gesprek, betekent al je referenties en je cv op een scherpe afdruk: je wilt een goede eerste impressie achterlaten, ook op papier! De DCPJ725DW all-in-one inkjetprinter van Brother beschikt over een dubbelzijdige printfunctie. Scannen en kopiëren gaat via de automatische documentinvoer of via de glasplaat. Geen vergissingen in de bediening via het lcd-touchscreen. En dankzij de ingebouwde WiFi-aansluiting én Brother’s iPrint&Scan app op iPhone of iPad print je direct vanaf je mobiele device naar deze printer. Hij ondersteunt trouwens ook AirPrint van Apple.

All-in-one kleureninkjet Draadloos printen via WiFi Dubbelzijdig printen

48 TURN ON NR.2/2012

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 48

26-04-12 14:43


Baan basics ZO! MOET TECHNIEK... QUAD-CORE

TEFAL GV7450 STRAK GEKLEED

Moderne smartphones kunnen multi-tasken, ofwel gelijktijdig meerdere applicaties en functies gebruiken. De snelheid van de processor is daarbij van groot belang. Een ‘oude’ single-core processor moet informatie en rekenacties tussentijds in een ‘wachtrij’ zetten (het werkgeheugen) omdat hij maar één rekenkern heeft en slechts één actie tegelijk kan afhandelen. Een quad-core processor heeft vier rekenkernen. Simpel gezegd: zo’n processor kan vier keer zoveel informatie en rekenacties gelijktijdig verwerken. Daardoor wordt de ‘wachtrij’ van de nog af te handelen acties kleiner en je smartphone dus veel sneller. Vier ‘handen’ kunnen immers meer werk verzetten dan één.

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, zo luidt deze waarheid als een koe. Dus zorg je ervoor dat je strak gekleed gaat. Het Tefal GV7450 stoomsysteem strijkt in ieder geval al je plooien perfect glad! Ook als je haast hebt, want dit stoomsysteem is in 2 minuten gebruiksklaar. Met 5 bar druk en een stoomdruk van 120 gram per minuut krijgt hij er zelfs de hardnekkigste kreukels uit. Er gaat 1,7 liter water in het reservoir, maar als dat niet genoeg is, kun je zonder hem uit te schakelen bijvullen. Voor het gladstrijken van bijvoorbeeld gordijnen, kan de GV7450 ook verticaal stomen. 5 bar stoomdruk Startklaar binnen 2 minuten 1.7 liter inhoud voor 2 uur stomen

ASUS UX21 ZENBOOK ZEN! De avond voor de sollicitatie werk je nog even je Facebooken LinkedIn-profiel bij. Met de Zenbook van Asus voel je je karma weer helemaal opbloeien. Hij is ultradun en ultralicht: 1,15 kg. Met zijn heldere 11,6 inch display zie je alles ultrascherp. Geen overbodige ballast: dvd-speler, harde schijf, ze zijn allemaal weggelaten om jou het ultieme vrije gevoel te bezorgen. Hij beschikt over een razendsnelle SSD-schijf en een Intel Core i7-processor.

Verkrijgbaar in verschillende kleuren Sexy ontwerp Twee weken standby-tijd

HTC ONE X THE ONE Laat me zien waarmee je belt en ik vertel je wie je bent. Welke wijsgeer dat heeft gezegd – geen idee. Maar het is wél waar. Met deze HTC One X wil je graag gezien worden, onderweg maar ook in je nieuwe werkkring. Hij is in ieder geval erg opvallend, met zijn ietwat gekromde achterkant. De voorkant toont een 4,7 inch touchscreen met een resolutie van maar liefst 1280x720 pixels. De snelheid is indrukwekkend: dankzij zijn quad-core processor is dit misschien wel de snelste smartphone van dit moment. Het besturingssysteem is natuurlijk de nieuwste Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De 8 megapixel camera is goed voor scherpe foto’s of zelfs Full HDvideo-opnames. Beats Audio Tegelijk video opnemen en fotograferen Quad-core power

Wellicht ook handig ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL Voor die stralend witte lach die verraad dat jij in ieder geval mondhygiëne serieus neemt.

NAVIGATIESYSTEEM En dan blijkt de routebeschrijving op de website geen rekening te houden met wegwerkzaamheden en opengebroken straten.

TABLET Kun je in de weespiegeling van het scherm meteen even checken of je haar nog goed zit.

FLES CHIVAS REGAL ROYAL SALUTE Flesje single malt uit 1952, prijs $10.000,- Voor als het gesprek net niet soepel genoeg verloopt. 49

038-049_TURN-ON_nr2_SOLLICI_03.indd 49

25-04-12 16:05


the

FUTURE

looks as good as it

sounds

Je weet dat je de passie te pakken hebt als je Darth Vader direct in je oor hoort fluisteren of dat je naast Captain Kirk staat op de commandobrug in een klopjacht door de ruimte. Het is een passie waarbij je meer wilt, een passie voor haarscherpe beelden en een kristal helder geluid. Met een overdrachtssnelheid van maximaal 15.8 Gbps, gepatenteerde en onderscheiden AVINITY® High-End Edition HDMI™ kabels brengen je in de toekomst. Probeer het zelf en duik in een wereld die je oren en ogen nog nooit hebben ervaren. – www.avinity-cable.com

PURE IMAGE – PURE SOUND – PURE PASSION

TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:09


Nooit meer wachten

TWEE TEGELIJK Je hebt ontzettende zin in het eerste kopje koffie van de dag, maar dat geldt ook voor je partner! Gelukkig hoef je met deze nieuwe koffieautomaat van Miele niet te wachten. Hij zet twee cappuccino’s of Latte Macchiato’s tegelijk. Elke espresso-volautomaat kan twee kopjes koffie tegelijk maken. Zolang het om espresso of ‘lungo’ gaat tenminste. Anders wordt het als je twee cappuccino’s of Latte Macchiato’s wilt maken – of andere varianten met opgeschuimde melk. Dat moet ook kunnen, dachten ze bij Miele. En dus ontwierp de fabrikant de CM 5200, de nieuwste vrijstaande koffieautomaat in de CM5serie, uitgerust met de One Touchfunctie. Het werkt heel simpel: druk tweemaal op de keuzetoets van je gekozen koffievariëteit en de twee warme drankjes worden automatisch bereid, zonder dat je glazen of kopjes hoeft te

verschuiven. Naast de twee pijpjes voor koffie, heeft deze koffieautomaat ook pijpjes voor melk en melkschuim.

Alle koffiesoorten kun je volledig aanpassen aan je voorkeuren.

Precies jouw smaak

Je ontkomt er niet aan: soms moet je je koffieautomaat schoonmaken. Gelukkig is bij de ontwikkeling van de CM 5200 veel aandacht besteed aan het zo gemakkelijk mogelijk schoonhouden. Nadat je warme melk of melkschuim hebt gemaakt, kun je het melkslangetje met één druk op de knop schoon spoelen. Daarbij worden de melkleidingen automatisch doorgespoeld met water uit het water reservoir. Aparte reservoirs of schoonmaakmiddelen zijn niet nodig.

Welke soort ook je voorkeur heeft, uit elke koffieboon krijgt deze automaat het perfecte aroma voor koffie: espresso, cappuccino, café latte of Latte Macchiato’s. Melk – opgeschuimd of verwarmd – haalt het apparaat met een slang uit het meegeleverde roestvrijstalen melkreservoir. Ook de sterkte stel je natuurlijk helemaal naar jouw smaak in, net als de temperatuur en de waterhoeveelheid.

Schoonmaken

Aaibaar design De Miele CM 5200 is verkrijgbaar in SoftTouch-zwart, een fluweelachtig materiaal. Bovendien is de opvangschaal nu uitgevoerd in mat geborsteld roestvrij staal, waardoor alle roestvrijstalen elementen perfect op elkaar zijn afgestemd. Aan alles is dus gedacht, voor jouw ultieme koffiebeleving!

51

051_TURN-ON_nr2_SR_Miele.indd 51

26-04-12 14:48


opening Saturn Amsterdam Oosterdokseiland

saturns vlaggeschip Donderdag 3 mei was een dag om nooit te vergeten. Waarom? Omdat toen Saturn Amsterdam op het Oosterdokseiland geopend werd!

E

en winkel waar je tot aan je nek in de adembenemende elektronica zit, zonder dat een verkoper je op de vingers kijkt. Een winkel waar je niet gevraagd wordt van de dure spullen af te blijven, maar waar je zelfs wordt aangemoedigd alles uit te proberen. Een winkel waar wat te beleven valt. Dat is Saturn Amsterdam op het Oosterdoks­eiland. En daar kun je nu op avontuur gaan.

Groots en avontuurlijk

Scan deze QR-code voor een uitgebreide foto­reportage van de spectaculaire opening!

Iedere nieuwe Saturn-vestiging is een spektakel op zich. De vestiging in ­A msterdam is er echter eentje van de buitencategorie: deze elfde vestiging is niet alleen de grootste Saturn van ­Nederland, het is ook de meest avontuurlijke. Natuurlijk staat deze winkel

vol met de allernieuwste elektronica­ producten, dat zal je niet verbazen. Maar wat je hier ook vindt, zijn 23 shopin-shops. Belevingseilanden noemen we ze ook wel. En op elk van die 23 eilanden ­beleef je iets bijzonders. Zo ontdek je op het wireless audioeiland bijvoorbeeld hoe je favoriete muziek klinkt als je het op de beste netwerkapparaten streamt. De cd is overbodig, tegenwoordig komt je muziek binnen in de beste kwaliteit via diensten als Spotify of Music Unlimited. Dat kan via laptop of pc, maar echt genieten van je muziek doe je lui op de bank. Op dit eiland ontdek je hoe makkelijk het is om streaming audio in de beste kwaliteit door je huis te laten klinken. Netwerk­ audioapparaten zijn misschien nog

52 turn on nr.2/2012

052-053_TURN-ON_nr2_OPENING_ODE_02.indd 52

25-04-12 16:07


Saturn Oosterdokseiland in cijfers We zeggen nu wel stoer dat Saturn Oosterdokseiland de grootste van Nederland wordt, maar waar halen we die claim vandaan? Lees maar even mee.

5000 m2 winkeloppervlak 50.000 producten 23 shop-in-shops 1700 parkeerplaatsen Acht minuten rijden vanaf de Ring A10 Hartje centrum Amsterdam Iedere dag open van tien tot tien Saturn in Nederland Saturn is een van de grootste elektronicaretailers van Europa. Service, innovatie en beleving staan voorop bij het van oorsprong Duitse bedrijf. Daarom hebben de meer dan 230 vestigingen in dertien landen ieder meer dan 3000 vierkante meter aan elektronica voor je klaarstaan. Niet alleen om te bekijken, maar ook om te voelen en te ervaren. Service staat daarbij centraal. Want ook als je ergens hulp bij nodig hebt, staan wij voor je klaar. Saturn opende zijn eerste Nederlandse vestiging in 2006 in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Andere vestigingen vind je in Hoofddorp, Tilburg, Groningen, Utrecht, Zaandam, Heerhugowaard, Venlo, Spijkenisse en Nieuwegein. nieuw voor je, maar net zo makkelijk in gebruik als de hifiset, stereo-installatie of kleine radio die je gewend bent.

Smakelijke demonstraties Compleet andere apparaten ontdek je op het eiland van Miele. Je komt erachter dat ze bij dit merk niet alleen erg goed zijn in stofzuigers en wasmachines, ook de kookapparatuur van Miele mag er zijn. Daarom is er iedere dag een kok te vinden die je met smakelijke demonstraties laat proeven van de kookapparatuur van Miele. Hij of zij laat je meteen zien dat een kookplaat niet alleen maar verhit en een afzuigkap meer doet dan slechts zuigen: bij Miele communiceren deze twee met elkaar en stellen ze hun intensiteit op elkaar af.

Games In de kelder van Saturn ODE duik je in de wereld van games. Ondervind aan den lijve hoe het is om je lichaam als controller te gebruiken, ervaar adembenemende 3D-werelden of ontdek hoe makkelijk

is je spelcomputer via je thuisnetwerk te laten communiceren met je opslag­ apparaten en televisies. En speel ondertussen natuurlijk gewoon de allernieuwste games op de mooiste apparatuur.

Ontdekken en testen Dit is slechts een kleine greep uit de 23 shop-in-shops. Bij elk van die kleine winkeltjes beleef je iets nieuws: hoe verschillende apparaten met elkaar communiceren, hoe je overal met je tablet online kunt, wat internet voor je tv betekent en nog veel meer. Ontdek hoe het werkt en test het uit! Want daar draait het om bij ­iedere Saturn-winkel: beleven hoe leuk elektronica is. Film daarom gerust je moeder met een dure camcorder, raak ieder scherm van al onze tablets aan en hoor zelf hoe lekker de deur van zo’n dikke Amerikaanse koelkast dichtvalt. Saturn is een winkel die je moet zien, voelen en horen. Je zintuigen tintelen bij Saturn Amsterdam. En dat zeven dagen per week, van tien tot tien. Wie heeft er met zulke openingstijden nog een webshop

nodig? Je vindt de winkel bijna direct naast het Centraal Station van Amsterdam. Erg makkelijk, maar wat nu als je net een 80 inch led-tv hebt gekocht? Dan kom je gewoon met de auto. Want ondanks dat Saturn op het Ooserdokseiland midden in het Centrum van Amsterdam zit, ben je er binnen 8 minuten vanaf de Ring. En met 1700 beschikbare parkeerplaatsen onder de winkel is parkeren geen probleem. We kunnen nog pagina’s doorpraten over Saturn Oosterdokseiland. Maar eigenlijk kunnen we je maar één advies geven: ga naar Amsterdam en beleef de grootste Saturn van Nederland! 53

052-053_TURN-ON_nr2_OPENING_ODE_02.indd 53

25-04-12 16:07


“Weer een rit minder naar de supermarkt.” Samsung koelkasten. Meer ruimte. Meer flexibiliteit.

Een beetje ruimte is nooit no weg. Ook niet in je koelkast. Neem nu de RL56GEGSW. Een stijlvolle design standaard formaten maar met opvallend veel ruimte. Hij heeft een inhoud van maar liefst koelkast met standaar 357 liter (koelen 253 liter lite en vriezen 104 liter). Meerdere keren per week boodschappen doen is nu niet meer biedt bovendien veel extra comfort met o.a. NoFrost, Multi Airflow en Energielabel A+. nodig. De koelkast bied Samsung. Kijk voor meer slimme oplossingen op samsung.com Slim bedacht van Sam

TURNONadv.indd 1 GrandCruAdvTurnOnMagazine_200x268_Def01aw.indd 1

02-05-12 10:09 13-04-12 16:47


Is het een monitor of is het een tv?

Multifunctioneel Een monitor die meer is dan alleen een monitor. Maak kennis met de Samsung T27B750, een 27 inch scherm dat meer kan dan alleen je spreadsheet tevoorschijn toveren.

Computerschermen zijn tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat je er met gemak ook televisie op kunt kijken. Of misschien moeten we het juist ­andersom zeggen: moderne tv’s zijn zo goed dat je er zonder problemen van dichtbij naar kunt kijken. Dat inspireerde Samsung om de T27B750 te voorzien van een tv-tuner, zodat hij dienst kan doen als tv én pc-monitor. Of als scherm voor je gameconsole. Of voor je mediaplayer. Voor alles eigenlijk.

Smart De T27B750 is een volwassen tv, met een digitale tuner en uitgebreide Samsung Smart TV-functies. En een set krachtige luidsprekers: twee-kanaals 5 watt speakers die voor een volwassen sound zorgen, zonder dat je losse

­ peakers of extra kabels nodig hebt. s Het matte 27 inch (69 cm) Full HDscherm is van hoge kwaliteit. Dat maakt dat je hem kunt gebruiken voor allerlei toepassingen: gewone Office-taken of meer kleurkritische toepassingen zoals fotobewerking of het kijken naar een film. De grote kijkhoek, Samsung noemt dat ‘Magic Angle’, geeft je een goed beeld vanuit iedere hoek, zonder dat de kleuren verlopen. Dat komt ook van pas als je bijvoorbeeld met vrienden naar je vakantiefoto’s op dit Samsung-scherm aan het kijken bent.

Gamers Gamers kunnen ook uit de voeten met dit scherm, want dankzij de response-tijd van slechts 2 ms komt

Wat is MHL? Dit model heeft een HDMI-aansluiting die ook geschikt is voor MHL, oftewel Mobile High Definition Link. Deze techniek is bedoeld om met behulp van een speciale kabel een directe verbinding te maken met je monitor vanaf je smartphone of tablet. Zo kun je een foto of video vanaf je mobiele apparaat in volledige HDkwaliteit in supergroot formaat op je Samsungmonitor bekijken. Steeds meer telefoons en tablets zijn van deze techniek voorzien.

de actie razendsnel op het scherm. Voor de connectiviteit heeft het scherm een D-Sub- (VGA) en een HDMI-aansluiting. Laatstgenoemde kan ook met een MHL-kabel gebruikt worden (zie kader). 55

055_TURN-ON_nr2_SR_Samsung.indd 55

26-04-12 14:49


dossier

56 turn on nr.2/2012

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 56

25-04-12 14:07


tekst: Thomas Braun en Jeroen te Nuijl

Sport zie je via internet, twitter, second screen, apps én de televisie

BEKIJK HET MAAR! De tien best bekeken televisieprogramma’s aller tijden in Nederland werden alle uitgezonden vanuit een voetbalstadion. De duurste dertig reclameseconden wereldwijd – 3,5 miljoen dollar – waren in de rust van de American Football-finale. Uitspraken gedaan door sportcommentatoren op televisie worden eindeloos geciteerd. Sport op tv is razend populair en de mogelijkheden lijken onuitputtelijk!

57

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 57

25-04-12 14:07


dossier

DURE TIJD De duurste reclame (alleen zendtijd) tot nu toe was 30 seconden tijdens de Superbowl in de VS afgelopen jaar. Voor deze 30 seconden werd 3,5 miljoen dollar betaald. Ter vergelijking: het uit laten zenden van een commercial van 30 seconden kost in Nederland gemiddeld €3.000,- uitgaande van een tijdstip dat weinig kijkers de commercial te zien krijgen. Een spotje vertonen op een druk moment kunnen de kosten doen oplopen tot ongeveer €40.000 tot €50.000,-. Hierbij kunt u denken aan een spotje in de rust van een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal gedurende het Europees- of Wereldkampioenschap. Een commercial uit laten zetten op RTL4 tussen één van de populairste programma’s in de avond kan ook al een kostenplaatje bevatten van ruim €30.000,-.

E

lke morgen is er hetzelfde liedje: “Pap, mag ik op de iPad?” vraagt Max. Max is acht. En gek van voetbal. Hij zet de tablet aan, gaat naar YouTube en tikt in: ‘Ajax-Heerenveen’ en ziet in haarscherp beeld de samenvatting van Ajax-Heerenveen. Als hij naar bed gaat vraagt ie doodleuk: “Mag ik de bekerfi nale PSVHeracles zien?” Maar die is al twee maanden geleden gespeeld. “Weet ik, maar ik heb hem opgenomen.” Met één druk op de knop via het digitale kanaal van Eredivisie Live staat de bekerfi nale elke dag klaar. Net als die andere dertig wedstrijden. Dan is er nog de mogelijkheid om ‘on-demand’ naar voetbal te kijken. Voetballiefhebbers zoals Max kunnen zelf bepalen of ze Ajax, Feyenoord of PSV willen zien. Voor ongeveer vijf euro heb je een livewedstrijd naar keuze. Of een sport naar keuze. Sportkijken anno nu. De kijker bepaalt.

Hoe het begon In 1953 was voor het eerste sport op tv te zien – een samenvatting van de interland Nederland-Noorwegen. Zes jaar later volgde de eerste liveregistratie, Feyenoord tegen Manchester United, een benefietwedstrijd naar aanleding van de vliegtuigcrash waarbij vele spelers van de Engelse club het leven lieten. De allereerste uitzending van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, was op 5 april 1959 met daarin zwemmen, tafeltennis, roeien, hockey en een beetje voetbal. De Olympische Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo waren de eerste waar de Nederlandse tv via Europese

beelduitwisseling aandacht aan besteedde. Niet veel later waren de eerste profvoetbalwedstrijden te zien op tv. Zoals Feyenoord-Ajax (5-0) in 1956. De samenvatting duurde 3 minuten en 29 seconden, net zo kort als de roeiwedstrijd Head of the River. En hoe zat het met de kijkcijfers? Het weekblad TV is in die tijd het eerste blad dat kijkcijfers meet. De Weekendshow scoort onder de 700.000 gezinnen met een tv hoog met kijkdichtheid van 89 procent. Sport in Beeld moet het doen met een matige 58 procent. Het eerste grote kampioenschap dat Sport in Beeld live brengt is het WK-wielrennen in 1959 op het circuit van Zandvoort(!). Het was de eerste keer dat de beelden van Sport in Beeld in het kader van de EBU (European Broadcasting Union) door vele Europese landen werden uitgezonden. En nu?

Praatprogramma’s scoren ook! Sport trekt kijkers, veel kijkers. Miljoenen. En dan hebben we het niet alleen over de fi nales van de Champions League of een WK voetbal. Een praatprogramma als Studio Voetbal, met presentator Jack van Gelder van de NOS, haalt meer dan regelmatig meer dan een miljoen kijkers. Concurrent Voetbal International, met Wilfred Genee en Johan Derksen, scoorde onlangs 997.000 kijkers. “We zijn een goed format omdat we zelfspot hebben en het voetbal niet wetenschappelijk benaderen”, aldus Derksen. “ Ik vraag me wel eens af of de mensen

58 TURN ON NR.2/2012

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 58

25-04-12 14:07


SCHITTERT AAN ÉN UIT

nooit gek worden van dat oeverloze geneuzel over voetbal, maar er blijkt wel degelijk interesse te bestaan voor een gezellige nababbel.” Maar niet alleen ‘oeverloos geneuzel’ over voetbal trekt veel kijkers. Wat te denken van de praatprogramma’s tijdens de Tour de France? De Avondetappe van Mart Smeets kon in 2011 bogen op een gemiddelde van 1 miljoen kijkers, met een piek van 1,7 miljoen. De RTL-variant met Wilfred Genee, Tour du Jour, had in het eerste jaar dagelijks al tussen de 600.000 en 700.000 kijkers per avond. Overigens keken 5,1 miljoen mensen in 2010 naar de verkeerde baanwissel van Sven Kramer. En dat op zondagavond om half 11!

HD-TV We willen meer sport, steeds meer. De kritiek die sportprogramma’s in de jaren vijftig en zestig kregen – veel te veel geklets, veel te weinig sportbeelden – is inmiddels wel gestomd. We willen beelden én geklets. Over voetbal, over wielrennen, over schaatsen, het maakt niet uit. En dat alles in de allerbeste beeldkwaliteit. De televisieschermen met buizen zijn vervangen door plasmaschermen en tegenwoordig is HD-tv de norm. De digitale televisiezender Sport1 had in 2006 de primeur: voor het eerst in Nederland werd een sportevenement geproduceerd in HD-beeldkwaliteit. Het ging hier om de topwedstrijden van de Haarlem Basketball Week. HD-tv (high defi nition tv) staat voor superieure beeld-

Voor veel fabrikanten is een televisie een scherm op een voet. Met de nieuwe DesignLine Edge-serie maakt Philips duidelijk dat televisies ook kunnen schitteren als ze uitstaan. Geen saaie schermop-voet-constructie hier, maar een prachtige televisie die volledig in hoogwaardig glas vervat zit. Op die manier lijkt je scherm wel boven de tafel te zweven. Een prachtig en verrassend effect, dat nog eens ondersteund wordt door het feit dat de DesignLine Edge zes graden is gekanteld. Zo kun je hem ook op een lage tafel plaatsen en toch een perfecte kijkhoek houden. Deze zomer kijk je het EK-voetbal en de Olympische Spelen in stijl!

10 BEST BEKEKEN TV-PROGRAMMA’S 1 Uruguay-Nederland halve finale 2 Nederland-Brazilië halve finale 3 Portugal-Nederland halve finale 4 Italië-Nederland halve finale 5 Nederland-Brazilië halve finale 6 Nederland-Frankrijk eerste ronde 7 Portugal-Nederland achtste finale 8 Nederland-Rusland kwartfinale 9 Nederland-Letland eerste ronde 10 Zweden-Nederland kwartfinale Bron: Adformatie / Trendbox

WK 2010 WK 1998 EK 2004 EK 2000 WK 2010 EK 2008 WK 2006 EK 2008 EK 2004 EK 2004

12.270.000 11.700.000 11.520.000 11.500.000 11.185.000 11.180.000 11.105.000 11.030.000 11.000.000 10.900.000

Het genoemde cijfer van 12,3 miljoen kijkers betreft het totaal aantal bereikte Nederlanders, mensen die in de thuissituatie of buitenshuis naar de uitzending van de wedstrijd hebben gekeken. Het cijfer moet niet worden verward met het gemiddelde kijkcijfer van 8,5 miljoen, van de dienst kijk- en luisteronderzoek, dat gaat om het gemiddelde aantal kijkers thuis gedurende de gehele wedstrijd.

59

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 59

25-04-12 17:04


dossier 4.000.000.000 De opening van de Olympische Spelen in Peking (2008) staat bekend als het best bekeken programma ooit: bijna vier miljard kijkers.

MILJOENENDANS De miljoenendans om de uitzendrechten van de voetbalsamenvattingen: 1966 1971 1975 1980 1985 1990 1997 2005 2012 Bron: NOS

250.000 400.000 850.000 1.200.000 1.850.000 6.000.000 40.000.000 35.000.000 20.000.000

gulden gulden gulden gulden gulden gulden gulden euro (Talpa) euro

kwaliteit. In plaats van de bekende 576 (zichtbare) PAL-beeldlijnen waarin het huidige Europese televisiebeeld is onderverdeeld, is een HD-tv-beeld opgebouwd uit minimaal 720 en maximaal 1080 lijnen. Voor het oog levert HD-tv een gedetailleerd, niet trillend en helder beeld op, dat éven scherp is als in werkelijkheid. Met HD-tv neemt de kijker ook méér waar: de zogenoemde ‘aspect ratio’ is groter. Dat is wat we willen: een Full HD-tv, die ook de snelle beelden van games aankan.

Digitale televisie HD-tv is een vorm van digitale televisie, dat in de jaren negentig zijn intrede deed. Voordelen van digitale televisie zijn de mogelijkheid van een betere beelden geluidskwaliteit en de mogelijkheid tot compressie van het signaal. Hierdoor wordt het mogelijk om zes tot acht keer meer televisiekanalen uit te zenden in dezelfde bandbreedte. Abonnees van digitale televisie kunnen alle kanalen ontvangen met een betere beeld- een geluidskwaliteit. Daarnaast zijn er veel extra zenders te kiezen, vaak als onderdeel van een bepaald zenderpakket. Ook zijn de premium kanalen voor extra kosten te ontvangen, zoals Eredivisie Live en Sport1. Digitale televisie heeft ook de weg vrijgemaakt voor voetbalclubs om met hun eigen kanaal te komen. Via UPC is bijvoorbeeld Ajax TV te volgen. Inmiddels doen veel clubs dat via internet. Tv-producent Endemol sloot een overeenkomst met Ajax om de uitzendingen te verzorgen. Ajax deed dat zelf, maar was toe aan een ‘kwaliteitsinjectie’.

S VOOR SPORT? De Sony S tablet is een ster als het gaat om schermprestaties. Ook met snelle actie, zoals op een voetbalveld, heeft hij geen enkele moeite. En dankzij de WiFi en 3g verbinding, hoef je dus geen wedstrijd te missen. Het touchscreen meet 9,4 inch en heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels. De 1 Ghz processor tovert elke wedstrijd moeiteloos op het scherm. En met het Qriocity-platform van Sony kun je alle video en audio ook direct op je televisie laten zien. Heb je een Sony Bravia-tv, dan dient de S-tablet ook als een heel uitgebreide en handige afstandsbediening.

Trending topics We kunnen kiezen wanneer we willen kijken, naar welke wedstrijd of naar welke sport. En we kiezen ook met wie we kijken. Alleen én met z’n allen. Want voetbal kijken we niet meer zonder dat Twitter binnen handbereik is. Het sociale medium, waarin je met 140 tekens je mening kunt geven op internet, is razendpopulair. Massaal worden meningen gevormd en foto’s en videofragmenten doorgestuurd met daarbij de hashtag van een wedstrijd. Bijvoorbeeld #ajamil voor Ajax-AC Milan. De absolute koploper als het gaat om meeste tweets tijdens een sportwedstrijd is in handen van de Superbowl 2012: 10.000 tweets per seconde in de laatste drie minuten! Het voetbalrecord staat trouwens op naam van... de dames. Tijdens de fi nale Japan-Amerika van het WK voetbal voor vrouwen werden op zeker moment 7.000 tweets per seconde gestuurd. Een aantal prominente twitteraars, zoals de Amerikaanse president Obama, ging fl ink los. Zowel de publieke omroep, als de commerciëlen als de betaalzenders achter de decoder besteden erg veel zendtijd aan sport. De NOS heeft natuurlijk Studio Sport en Sport Studio en Andere Tijden Sport. Bij RTL is veel aandacht voor autosport, bij SBS zijn de wedstrijden van Oranje buiten de grote toernooien te zien en is darts populair en Veronica heeft de rechten voor de strijd om de KNVB-beker. Sport1 doet veel aan buitenlands voetbal en andere sporten, Eredivisie Live is de betaalzender voor voetbal binnen de landsgrenzen en de NOS heeft de alleenheerschappij over de Champions League,

60 TURN ON NR.2/2012

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 60

25-04-12 17:04


LEGENDARISCHE TV-MOMENTEN Om nooit te vergeten: legendarische tv-momenten, legendarische commentatoren

“38 JAAR EN HIJ HEEFT ‘M!” “JEZUS, WAT IS DIT ERG.” Wie? Herbert Dijkstra Wat? Olympische Spelen 2010 Vancouver, 10 km schaatsen. Waarom? Sven Kramer kiest voor de verkeerde baan en mist daardoor goud.

“HILBERT, JE MOET DOORRIJDEN! JONGEN, WAT BEN JE NOU TOCH AAN HET DOEN?” Wie? Leen Pfrommer Wat? WK schaatsen allround 1981 Oslo, 5000 meter. Waarom? Omdat Hilbert van der Duim dacht dat ie er al was en rustig uitreed. Maar hij moest nog een rondje.

“EN EEN DOELPUNT… OF GEEN DOELPUNT?” Wie? Herman Kuiphof Wat? Finale WK voetbal Engeland-Duitsland 1966, Londen Waarom? Omdat het legendarische schot van de Brit Geoff Hurst de doellijn niet had gepasseerd. Of toch wel?

Wie? Mart Smeets Wat? WK wielrennen 1985, Giavera del Montello, Italie. Waarom? Omdat Joop Zoetemelk, de veteraan, in zijn nadagen nog even wereldkampioen werd.

“TIMMERTJE, TIMMERTJE, WAT GA JE DOEN?” Wie? Frank Snoeks Wat? Olympische Spelen 1998 Nagano, 1500 meter schaatsen. Waarom? Omdat Snoeks dacht dat Timmer het ontwikkelde tempo nooit vol kon houden. Ten onrechte.

“DE BEROEMDSTE SPRUITJESKWEKER VAN NEDERLAND WINT DE ELSTEDENTOCHT” Wie? Frank Snoeks Wat? Elstedentocht 1997. Waarom? Omdat Henk Angenent wint en Snoeks weet wat de winnaar voor de kost doet.

“O JEE, SCHIJNT ZE TE DENKEN.” Wie? Theo Reitsma Wat? Finale atletiek dames 800 meter, 1992 Barcelona Waarom? Omdat winnares Ellen van Langen met een nogal verbaasde en verschrikte blik over de finish kwam.

“ZIJN WE ER TOCH INGETUIND!” Wie? Herman Kuiphof Wat? Finale WK voetbal Duitsland-Nederland 1974, München Waarom? Dat weet niemand. Gerd Müller maakte 2-1 voor de Duitsers en dit onlokte Kuiphof tot het doen van deze markante uitspraak.

61

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 61

25-04-12 14:08


dossier EK’s en WK’s voetbal en de voetbalsamenvattingen op zaterdag en zondagavond.

PRADAPAARDJE! Fashionistas zijn eigenzinnig. Dat heeft LG goed begrepen en de Prada 3.0 smartphone is dan ook een bijzonder apparaat. Niet alleen de buitenkant is zwart, ook de gebruikersinterface is zwart-wit, geïnspireerd op de mode-voorkeur van Voguehoofdredacteur Anna Wintour. Natuurlijk kan het scherm prima kleuren weergeven, en dat is maar goed ook. Zo kun jij deze zomer alle sportevenementen stijlvol volgen op het 4,3-inch display. Zonder wachttijden, want de 1 GHz processor zorgt voor supersnelle beeldverwerking. Om zélf video te schieten is er de 8 megapixel camera die in staat is om Full HD-beeld op te nemen.

Appsolutely fabulous Inmiddels zijn er talloze apps die de sportbeleving nog interessanter en completer maken. Applicaties waarmee je alle scores kunt bijhouden van de honkbal league in Amerka en waarmee je alle wedstrijden terug kunt zien. Dichter bij huis vallen vooral de apps van Voetbal International en Rabo Cycling op. De applicatie van VI is al meer dan een half miljoen keer gedownload en houdt je onder meer op de hoogte van al het voetbalnieuws. Rabo Cycling voor de Tour de France staat bij veel verkiezingen in de top van beste apps. Rabo Cycling is een zeer uitgebreide gratis app die alles ook live bij houdt tijdens de race. Daarnaast zijn er natuurlijk sportapps die je in beweging kunnen krijgen. Zoals de FitnessClass. Gebrek aan motivatie? Geen probleem. FitnessClass voor iPad bevat meer dan 300 realtime, on-demand trainingsvideo’s van PumpOne.

Lichaam als controller! Er was natuurlijk al de Wii van Nintendo, waarmee je door lichamsbewegingen op een sensorplank enigszins in conditie kon blijven, nu is er de Xbox 360 Kinect van Microsoft, die gamen mogelijk maakt zonder dat je nog een controller nodig hebt! De Kinect werkt op basis van een speciale sensor die jouw bewegingen kan vertalen naar de games. Met de Kinect camera wordt iedere beweging van het lichaam direct opgepikt en wordt je handeling of lichaamspositie gespiegeld naar de spellen

ELKE GRASSPRIET IN BEELD Het EK voetbal, Wimbledon, de Tour de France en de Olympische Spelen in Londen. Grote sportfestijnen, die deze zomer miljoenen televisiekijkers aan de buis zullen kluisteren. Maar hoe breng je dat allemaal in beeld? Sport heeft inmiddels een vaste plek op televisie veroverd. In 1953 was er voor het eerst een live voetbalwedstrijd op tv – Nederland-België, allicht – en in 1959 zien we de eerste aflevering van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport. In die uitzending meteen een samenvatting van Feyenoord-Ajax, die slechts met één filmcamera is opgenomen. Omdat de cameraman soms banden moest verwisselen, mist hij liefst drie van de vijf doelpunten…

Experimenteren Hoewel de voortschrijdende techniek ervoor zorgt dat in de jaren daarna de aanwezige camera in ieder geval de hele wedstrijd kan draaien, verandert

er weinig tot aan het eind van de jaren tachtig. De meeste Eredivisiewedstrijden worden met twee camera’s gefilmd, de onbelangrijke moeten het met een enkele doen. Cameraman Frits Schrijvers: “Alleen voor klassiekers als Ajax-Feyenoord werden zes camera’s neergezet, maar dat waren uitzonderingen. We stonden te draaien met zware buizencamera’s, die je vooral niet op de zon mocht richten, want dan bleef een vlek in beeld zichtbaar. Ook de lenzen waren van veel mindere kwaliteit; je zag nog niet de helft van wat je nu kunt zien. Vanaf begin jaren negentig ging de techniek zo hard, dat we steeds meer konden neerzetten en ook gingen experimenteren. Ik heb nog als assistent een cameraman op een rails langs het veld geduwd in een poging een dribbel van Bryan Roy rijdend vast te leggen. Het lukte maar matig: zodra hij naar binnen kapte, was hij het shot alweer uit. Een rijdende camera werkt beter zoals die nu wordt gebruikt bij schaatsen en schansspringen: met de atleten mee op snelheid, zodat je goed kunt zien hoe hard ze gaan.”

Instant herhalingen Dankzij de digitalisering zijn camera’s goedkoper, lichter en wendbaarder geworden. Welk effect heeft dat op de registratie van sportwedstrijden gehad? “Je moet je voortdurend inhouden”, vertelt Arjan Hanekamp, regisseur bij Studio Sport. “Bij een Eredivisiewedstrijd staan nu zes tot acht camera’s, bij toppers zelfs twaalf. Dan heb je als regisseur veel meer shots tot je beschikking, dus je krijgt de neiging vaker te schakelen. Tijdens de actie moet je dat beperken, maar tussendoor kun je de prachtigste herhalingen en slomo’s laten zien.” “Ook de lenzen zijn stukken beter. We hebben er nu die 86 keer vergroten, daarmee kunnen we werkelijk elke grasspriet in beeld brengen. Bij het EK voetbal staan straks 36 camera’s in elk stadion, maar voor het live verslag zullen er niet meer dan tien worden gebruikt. De overige camera’s verzamelen vooral beeldmateriaal voor de omlijstende programma’s. Bij de Olympische Spelen gaat dat ook zo, al worden sporten als roeien en judo natuurlijk anders in beeld gebracht dan atletiek.

62 TURN ON NR.2/2012

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 62

25-04-12 14:08


op het scherm. Zo worden de kansspellen, fitness games en sport games ware uitputtingslagen!

Second screen Terug naar het bekijken van professionele sport. Het was al mogelijk om betaald voetbal te kijken op een tablet bij Eredivisie Live via de mobiele applicatie. Maar de directe aanbieder van live Eredivisievoetbal via tv en internet innoveert verder en laat de tablet nu functioneren als tweede scherm. Tijdens en na de wedstrijden kun je via de tablet alle wedstrijdstatistieken zien. Ook interviews zijn na de wedstrijd te zien via de tablet. Hierdoor kun je jouw favoriete wedstrijd nabeschouwen, terwijl op tv de volgende wedstrijd alweer begonnen is. Eredivisie Live wil nog een stap verder gaan door interactieve camera’s in het doel op te hangen zodat je als kijker zelf de spectaculaire goals kunt herhalen vanuit verschillende invalshoeken. De FIFA heeft een voorstel voor dit plan echter afgewezen. Toch is dit fenomeen niet helemaal nieuw. Schaatsfans konden eerder dit jaar al gebruikmaken van een nieuwe dienst die het kijken naar schaatsen op televisie een nieuwe beleving zal geven. De KNSB en KPN introduceerden een second screen waarmee schaatsfans, terwijl ze live de wedstrijd bekijken op televisie, extra informatie konden opvragen of interactieve features konden activeren op een tweede scherm. Ze bieden kijkers een virtuele baan met daarin onder meer live de posities van de schaatsers in de baan en verwachtte eindtijden.

mooiste Studio Sport-moment Het doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 is verkozen tot hét mooiste Studio Sport-moment uit de geschiedenis.

Drie vragen:

Dat laatste is echt een specialisme: in zo’n stadion gebeurt zoveel tegelijkertijd, als regisseur moet je voortdurend beslissingen nemen wat je in beeld brengt. Gelukkig hebben we de LSM, een apparaat waarmee we instant herhalingen kunnen laten zien. Dan plakken we drie pogingen van een verspringer even achter elkaar en hebben we weer wat tijd gewonnen. En die kunnen we misschien weer gebruiken voor een mooie superslomo. Dankzij deze technieken kunnen we nu de prachtigste wedstrijdverslagen samenstellen.”

Hoe worden wielerwedstrijden toch zo mooi in beeld gebracht? Cameraman Frits Schrijvers: “Het is een elitegroepje dat achterop de motor de actie filmt. Ze hebben lichte camera’s, want de meeste techniek zit in de motor zelf, in die bakken achterop. Daardoor zijn ze behoorlijk wendbaar en kunnen ze ook naast de motor hangen. Met een wijdhoeklens lijkt het dan al snel of ze echt over het asfalt scheren. Bij een hobbelkoers als Parijs-Roubaix zorgt een gestabiliseerde lens voor een rustig plaatje, ook geen overbodige luxe. Maar het is vooral de motorrijder die het shot maakt. Hij moet de wedstrijd kunnen lezen om de camera op de juiste plek te krijgen. Cameraman en motorrijder vormen altijd een perfect ingespeeld team.” Wat heb je nodig om een voetbalwedstrijd op tv te krijgen? Volgens Eredivisie Live, dat wekelijks de wedstrijden uit de Nederlandse Eredivisie in beeld brengt, vergt een gemiddelde Eredivisiewedstrijd minimaal zes camera’s,

40 mensen, drie kilometer bekabeling en tien uur aan op- en afbouw. En dat voor elke wedstrijd. Voor een echte topper heb je natuurlijk meer nodig: minimaal twaalf camera’s, 60 mensen, zes kilometer kabel en twaalf uur op- en afbouw. Ga er maar aan staan. Kunnen we sport nog mooier in beeld brengen? Regisseur Arjan Hanekamp: “Ja, met de Spidercam! Dat is een camera die in de lucht aan vier kabels hangt. Door met elektrische lieren die kabels strak te trekken en te laten vieren, kan de camera door het stadion vliegen en de actie uit alle hoeken en standen vastleggen. In Amerika wordt deze techniek veel gebruikt en in Duitsland ook af en toe, maar wij hebben daar meestal geen budget voor. Jammer, want je maakt er de mooiste plaatjes mee. Ik verwacht ‘m wel te zien tijdens de Olympische Spelen in Londen.” Met dank aan: Nikki Beers, Eredivisie Live en Endemol Sport.

63

056-063_TURN-ON_nr2_DOSSIER_03.indd 63

25-04-12 17:05


life sketch

hup!

Morgan whatsappt naar al zijn vrienden dat de (thuis)tap geopend is

Angela gooit net een gezinspak snacks in de dubbelbaks friteuse

17:15

midden in de Oranjestraat 64 turn on nr.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 64

26-04-12 14:51


Kayleigh sluit zich af voor al die voetbalellende en luistert naar 50 Cent

Paul probeert wanhopig zijn nieuwe plasma op tijd ge誰nstalleerd te krijgen

65

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 65

26-04-12 13:28


life sketch

HUP!

tekst: Mels Dees

EK-NOMIE... NIET ALLEEN DE BAL ROLT

In de aanloop naar het EK trekt Nederland de portemonnee. Allereerst krijgt elektronica een maand lang een geheel andere betekenis in het leven van veel voetbalfans. Zo zal de ‘man in huis’ ineens concluderen dat de televisie echt wel eens aan vervanging toe is. Maar ook supermarktketens zullen ook nu weer met varianten op Wuppie, Welpie of Beessie komen en bierfabrikanten jagen met grappige gadgets hun verkoop aan. Kortom: de ‘Eknomie’ krijgt een opleving en dat is voor veel ondernemers welkom in deze lastige tijden.

S

impele cijfers spreken vaak voor zich. Ondanks economische tegenspoed, dreigende bezuinigingen en een laag consumentenvertrouwen, verwacht het Platform Promotional Products, de branchevereniging waarbij vele leveranciers van Oranjeproducten en EK-gadgets zijn aangesloten, tussen de 50 miljoen en 60 miljoen euro extra omzet dankzij EK-producten. Nog meer getallen: GfK, een bureau dat onderzoek doet naar de omzet van winkels, verwacht rond de € 45 miljoen extra supermarktomzet als het Nederlands elftal de halve fi nale haalt. In

2008 werd voor €31 miljoen extra omzet gehaald. Toen verloor het Nederlandse team in de kwartfi nales van Rusland. De stijgende lijn in supermarktomzet is al langer zichtbaar: tijdens het WK in Zuid-Afrika, boekten supermarkten een extra omzet van 44 miljoen euro. Overigens deed Oranje toen tot de laatste speeldag mee. Tot 2000 bleef het marketinggeweld beperkt tot een enkele voetbalhit (‘We gaan naar Rome’), Nederlandse vlaggen en oranje hoedjes. De volkshysterie was weliswaar groot na het winnen van het EK van 1988, maar het bedrijfsleven

haakte in die tijd nog niet heel actief in op het sportieve evenement.

Alleen prestaties tellen Dat veranderde in 2000, toen het EK in ons land werd georganiseerd. Sindsdien beginnen de eerste zogenoemde inhaakacties in de maanden voor het evenement. En elke keer zijn er meer fabrikanten, supermarkten en kranten die de consument proberen te verleiden – tenminste als Nederland zich weet te plaatsen voor de eindronde. Toen dat in 2002 (WK Zuid-Korea en Japan) onder trainer Van Gaal niet lukte, zakte de

66 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 66

25-04-12 16:10


EK OMZETSTIJGERS BIJ SATURN

€ LUDIEKE ACTIES SCOREN

BIERTAPS

FRITUURPANNEN

TABLETS

BEAMERS

TELEVISIES

Dat blijft toch veel beter passen bij een voetbalavond dan al die flesjes: nog tijdens de wedstrijd begint jouw derde helft...

Als ‘we’ dan toch al met 3-0 achter staan, dan maar vette hap als troost...

Alle info, alle standen én live televisie: de tablet als het zenuwcentrum van jouw EK...

Alles in huis oranje, behalve die ene muur: die moet wit. Nodig de buurt maar uit nu...

3D, internet, tv-apps: niet alleen de grootte van het scherm bepaalt tegenwoordig jouw kijkplezier...

SUCCESVOLSTE COMMERCIËLE INHAKERS VAN HET EERSTE DECENNIUM:

animo voor oranjeacties meteen in. Dit geldt overigens ook voor de populariteit tijdens het toernooi. Direct na uitschakeling worden de vlaggetjes en slingers opgeborgen en smelt extra omzet weg. Voor het grote publiek tellen alleen de prestaties van het Nederlands elftal. De beleving verdwijnt zodra Oranje wordt uitgeschakeld.

1. Albert Heijn - Welpie (2008) 2. Amstel – Voetbalkrat (2000) 3. Heineken – Heineken hat (2000) 4. Campina – Oranjevla & drink (2000) 5. Calve – WK sauzen in voetbaltenue (2006) 6. M&M’s – Peanut-bal (2008) 7. Heineken – Geheime wapen (2006) 8. Honig – WK shirt met je naam (2006) 9. Heineken – Luidsprekerhoed (2008) 10. Heineken – Trom-pet (2008)

Wie geen sponsor is van de UEFA of de FIFA, maar toch wil opvallen in het stadion, moet zich bedienen van ‘guerrillatechnieken’. Het biermerk Bavaria is daar steevast erg bedreven in. Tijdens het WK Voetbal 2006 in Duitsland introduceerde het biermerk uit Lieshout de Leeuwenhose als oranje-item, een broekpak dat een combinatie is van een leeuwenpak en een Duitse lederhose. Het bleek een doorslaand succes. Dit oranje-item leidde ook tot veel ophef rondom het WK. De KNVB weerde de voorwerpen uit het stadion omdat Heineken sponsor is van de voetbalbond. Voor het WK Voetbal 2010 bracht Bavaria een oranje jurkje in omloop, de Dutch Dress. Tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken op 14 juni 2010, werden ingehuurde modellen met een Bavariajurk, ook wel bekend als de ‘Bavaria Babes’ op last van de FIFA uit het Oranje-supportersvak verwijderd. Hiermee haalde Bavaria de nationale en internationale pers. Ook hier kwam het Brabantse merk in aanvaring met een collega-brouwer. Het concurrerende biermerk Budweiser was een van de officiële sponsors van het kampioenschap. Hoewel Bavaria dus geen officiele sponsor was van het laatste WK, zorgde de babes-actie er wel voor dat het publiek het biermerk sterk associeerde met het WK. Uit een enquête direct na het evenement bleek dat 45 procent van de ondervraagde consumenten Bavaria in verband bracht met het evenement in Zuid-Afrika, terwijl dat voor het WK slechts 19 procent was. 67

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 67

26-04-12 14:55


life sketch

HUP! EERSTE PUBLIEKSACTIES EK 2012 STAND 17 APRIL

Calvé

Oranje houdt van Calvé Carlsberg UEFA EURO 2012 app Castrol EURO 2012 Calculator Coca-Cola Let’s get crazy Coca-Cola en C1000 Nederlandse vlaggendragers Corendon Volg het EK vanuit Charkov voor 199,ING Ballenjongens en -meiden gezocht ING Jonge Leeuwen Hyundai Bedenk een slogan voor op de EK-bus Hyundai Trakteer je man op kaarten voor Nederland-Duitsland en verwen jezelf met shoptegoed KIA 5 tegen 5 toernooi Lipton Vlieg mee naar Oranje in Oekraïne Playmobil Fan Bus Holland Sharp Fanlabs: Word onze fan of the match Texaco Tank en scoor een uniek Oranjeshirt met je naam en rugnummer Staatsloterij Uw kleine held op het veld

Dit blijkt duidelijk uit bovenstaande grafiek. Reclamebureau TBWA\BEC volgt bij elk toernooi een Oranje-index. Het indexcijfer wordt gemeten aan de hand van vier indicatoren, waar onderzoek naar wordt gedaan: 1. De stemming, gedrag en houding van consumenten 2. De commerciële activiteiten rondom Oranje en het WK 3. De publicitaire aandacht rondom Oranje en het WK 4. De opinie van vooraanstaande marketing- en voetbalexperts Uit de grafiek blijkt dat de eerste acties al in april starten, en dat is ook dit jaar het geval. Op 10 april waren 16 campagnes bekend, waaronder, heel modern, één app van Carlsberg (zie kader publieksacties)

Recessie Dit jaar is de grote vraag hoe de recessie en het matige consumentenvertrouwen invloed hebben op de bestedingen tijdens het EK. De verwachting is dat juist economisch mindere tijden zullen zorgen voor een echte familiesfeer. Samen bar-

becueën en bier drinken, samen genieten van het voetbal. En uit zo’n sfeer volgt ook vaak de behoefte om de voetbalstemming extra aan te jagen met de aanschaf van een nieuwe televisie, een biertap of een iPad zodat internet en televisie steeds letterlijk onder handbereik zijn.

WK kijken op een nieuwe televisie Want naast ludieke oranje supermarktproducten of goodies als het Welpie van Albert Heijn, heeft een eindtoernooi grote invloed op de verkoop van elektronica – en dan vooral van televisies. Van de 135 miljoen extra omzet tijdens het afgelopen WK, was 70 tot 85 miljoen afkomstig uit de non-foodsector. Zowel een EK- als een WK- eindronde stuwt de verkoop op, blijkt uit cijfers van GfK. Daarbij maakt het voor de verkoop niet uit of Nederland deelneemt aan een WK- of een EK-eindronde, belangrijker is hoever het team komt in het toernooi.

Voortekenen Ging het bij het EK in Oostenrijk / Zwitserland (2008) nog om 70.000 extra televisietoestellen die over de toonbank

68 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 68

25-04-12 16:11


“HET AFGELOPEN WK WAS GOED VOOR 135 MILJOEN EXTRA OMZET”

VROUWGERICHTE RECLAME Interessant was overigens dat Bavaria zich met deze actie richtte op vrouwen, die er verder doorgaans mager vanaf komen bij een mannenevenement als voetbal. Als troost lanceerde de VVN (Vrouwen voor een Voetbalvrij Nederland) in 2010 de site www.wegmethetek.nl Een verdere noviteit was dat ook goede doelen in 2010 inhaakten op het WK & Oranjegevoel, bijvoorbeeld SOS Kinderdorpen en de Maag, lever, darmstichting.

BRON: GFK RETAIL

gingen, in 2010 (WK Zuid-Afrika) waren het er meer dan 75.000. Die aantallen waren mede het gevolg van de talrijke innovaties die de laatste tien jaar de televisiemarkt hebben gekenmerkt. De eindrondes, zowel het laatste EK en het WK, stimuleerden mensen om hun ‘ouderwetse televisies’ in te ruilen voor lcd-toestellen. En al lijkt die markt het plafond zo langzamerhand bereikt te hebben, er kan dit jaar een positief effect uitgaan van de laatste innovaties, zoals televisie met internet, de zogenoemde smart-tv. De verkoop van dergelijke toestellen kan een impuls krijgen en dat kan ook gelden voor 3D-televisies, hoewel het afwachten is hoeveel wedstrijden daadwerkelijk in 3D worden uitgezonden. Er wordt weliswaar voldoende gefi lmd in 3D, maar het wordt vooralsnog niet allemaal in 3D uitgezonden. (zie ook het Dossier op pagina 65)

Tweede scherm Het is verder interessant om te zien hoe het fenomeen ‘second screen’ de elektronicaomzet zal beïnvloeden. Met de term second screen wordt verwezen

naar het gebruik van een tablet tijdens het tv-kijken. Op de tablet kan dan extra informatie worden aangeboden die de beleving van het programma verbetert of interactieve mogelijkheden geeft. Veronica pastte het second screen onlangs toe tijdens de oefeninterland Engeland – Nederland. Met het ‘tweede scherm’ kon extra info over de spelers worden opgehaald, herhalingen opnieuw worden bekeken enzovoort. De opkomst van het fenomeen second screen zou kunnen zorgen voor meer verkochte tablets, hoewel nog niet duidelijk is hoe vaak programma’s extra informatie op een tweede scherm zullen aanbieden.

MISLUKTE ACTIES Het lijkt makkelijk scoren, inhaken op het oranjegevoel, maar acties kunnen ook mislukken. Dat merkten de Postkantoren tijdens het WK van 2006. Dvd’s van spelers van het Nederlands elftal, verkrijgbaar voor 3,95 euro, vonden nauwelijks aftrek. Er ontstond daardoor een behoorlijk verlies voor Postkantoren BV.

OMZET SUPERMARKTEN STIJGT Tijdens het laatste grote toernooi, het WK in Zuid-Afrika, deden de supermarkten bijzonder goede zaken. In de eerste drie weken van het toernooi, de groepsfase, werd al een extra Oranjeomzet geregistreerd van 44 miljoen euro. Dat is belangrijke informatie, want vóór de wedstrijden beginnen staat alleen vast dat het elftal alle groepswedstrijden zal spelen. Daarna volgt de knock-out fase, die voor fabrikanten en winkeliers niet te voorspellen is. De top vijf van echte oranjeproducten van het WK was: 1. Campina Oranjevla 2. Page toiletpapier WK-editie 3. Maître Paul Oranje Tompoucen 4. Stegeman salami/cervelaat 5. Smith’s Go-ranjes. GfK verwacht voor het komende EK dat supermarkten een extra omzet realiseren van 45 miljoen.

Twee pieken De geschiedenis leert dat de echte piek in de verkoop van televisies in de week voor het begin van het evenement plaatsvindt. Een tweede piek is te zien als het elftal de groepsfases lijkt te overleven. In de week van de laatste Groepswedstrijd tijdens het WK (tegen Kameroen) werden nog eens 6000 televisies meer verkocht dan in een vergelijkbare periode een jaar eerder.

Het voordeel is dat er dit jaar weer Olympische zomerspelen plaatsvinden – zonder dat we te maken hebben met een groot tijdverschil. Mensen zullen daardoor meer sport kunnen kijken en sneller besluiten nieuwe apparatuur te kopen. Naast televisies deed ook de thuistap het erg goed tijdens het laatste voetbalevent: er werden in 2010 zo’n 10.000 exemplaren verkocht. 69

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 69

25-04-12 16:11


Creëer je eigen koffiebeleving ALS BESTE GETEST CONSUMENTENBOND OKTOBER 2011

Cofee Workshop aan huis door een De’Longhi-Ex pert

www.delonghiclub.nl

Eenvoudige bediening dankzij tiptoetsen en blauwverlicht display.

Altijd het gewenste resultaat in het kopje.

Een perfecte maling dankzij het professionele en duurzame kegelmaalwerk.

De’Longhi PRIMA DONNA S DE LUXE: het perfecte evenwicht tussen eenvoud, kracht, stijl en technologie. Geniet van een authentiek kopje Italiaanse espresso. Bepaal zelf de sterkte, de hoeveelheid en de temperatuur van uw favoriete koffie. De koffieautomaat met geïntegreerde koffiemolen bereidt koffieen melkrecepten helemaal naar uw smaak. Droom weg bij een heerlijke cappuccino, caffe latte, latte macchiato of warme melk na slechts één druk op de knop. De Prima Donna S De Luxe van De’Longhi maakt elke dag speciaal.

www.delonghi.nl

adv_primadonnaS_Saturn.indd 1 TURNONadv.indd 1

13-04-12 12:07 02-05-12 10:10


life sketch

HUP!

3D Bij de nieuwe LG-televisies heb jij het 3D-effect volledig onder controle. Met 3D Depth Control pas je zelf de sterkte van het 3D-effect aan.

LG CINEMA SCREEN

MAXIMAAL GENIETEN Het geheim van de bioscoop? Het grote scherm dat je ieder avontuur inzuigt. LG heeft dat geheim ontrafeld en past het toe in de spectaculaire Cinema Screen-tv’s. Filmliefhebbers weten dat ‘size does matter’. Een subtiele boodschap is dat niet, maar wel een die LG heel goed begrijpt. LG heeft daarom een reeks randloze tv’s ontworpen: de Cinema Screen-serie. 3D in de huiskamer is geen uitzondering meer. Maar LG is één van de weinige fabrikanten die weet hoe het echt moet. Want natuurlijk heb je geen zin om met een zware bril op naar flikkerende 3D-beelden te kijken. In plaats daarvan draag je bij Cinema Screen-tv’s een lichte Cinema 3D-bril die geen batterijen nodig heeft. Net zoals in de bioscoop! Is ‘gewoon 3D’ niet pittig genoeg? Of juist soms wat te heftig? Bij de nieuwe LG-televisies heb jij het 3Deffect volledig onder controle. Met 3D Depth Control pas je zelf de sterkte van het 3D-effect aan. Een complete driedimensionale ervaring beleef je in combinatie met de 3D Sound Zoomingtechnologie. Op deze manier wordt het geluid met de beelden op het scherm gesynchroniseerd, met een realistischer filmervaring als resultaat. In tegenstelling tot het bioscoopscherm hoef je jouw tv niet te delen met een zaal vol anderen. En dat is maar goed ook, je wilt immers

niet dat iedereen over je schouder meekijkt. LG grijpt die kans aan om de Cinema Screens net wat slimmer te maken. Smart TV maakt jouw entertainmentervaring persoonlijk. Zoek je favoriete video’s op YouTube, bestel de laatste kaskraker via video-ondemand of speel met een van de vele beschikbare apps. Je bedient dit alles met LG’s unieke Magic Remote; wijs, klik en sleep om te besturen. Of gebruik je stem: de premium Smart TV’s kun je namelijk gesproken commando’s geven. Met deze functies laat LG zien dat Smart TV méér is dan alleen een hippe marketingterm. De slimme Cinema Screens van LG laat je niet alleen online content gebruiken, je kunt ook je eigen content delen. Video’s, foto’s en andere media in je netwerk hebt, kun je draadloos

delen. Of kijk tv op je smartphone via een WiFi-verbinding met je tv. Slimmer is in het geval van LG ook echt beter. De Cinema Screen is

voorzien van de beste beeldkwaliteit. De Triple XD Engine levert geweldige kleuren en een uitmuntend contrast en helderheid. Voeg daarbij een IPS Panel voor natuurtrouwe kleuren, LED Plus met Spot Controltechnologie voor kristalheldere beelden en NANO Lighting Technology voor soepelere beeldkwaliteit en het mag duidelijk zijn dat deze LG Cinema Screen onmisbaar is in je huiskamer. 71

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 71

26-04-12 13:27


life sketch

HUP! 80-INCH AQUOS LED VAN SHARP

STADIONBELEVING Het EK Voetbal, films en documentaires komen het beste tot hun recht op een groot scherm. Met de nieuwe 80-inch AQUOS led van Sharp missen jij en je vrienden geen enkel detail. Lekker thuis naar die spannende voetbalwedstrijd kijken. Drankjes en chips bij de hand, maar wel met het gevoel dat je midden tussen de supporters in het stadion zit. Met een grote tv met haarscherp beeld heb je het beste van beide werelden. Trouwens, ook voor een spannende film is een grote tv nooit weg. En webpagina’s, je YouTubefilmpjes of je eigen foto’s en films wil je soms ook samen met anderen bekijken. Dan komt een tv met een lekker groot scherm en scherp beeld goed van pas.

Twee meter plus Voor de echte stadionbeleving moet je bij de Sharp LC-80LE645E televisie zijn. Die meet maar liefst 80 inch – een slordige 2 meter diagonaal! Het toestel heeft een Full HD X-Gen-lcd-panel en gebruikt 100 Hz-technologie en Direct led-achtergrondverlichting voor superscherpe beelden met hoog contrast, zodat alles levensecht binnenkomt.

AQUOS NET+ Televisie kijken is tegenwoordig meer dan alleen lui achteroverleunen en af-

wachten wat er gebeurt. Dankzij internettechnologie en applicaties wordt tv-kijken nog aangenamer. Dit toestel beschikt dan ook over het AQUOS NET+ platform, waarmee je toegang hebt tot meer dan vijftig verschillende applicaties. YouTube-filmpjes bekijken of een programma terugkijken via Uitzending Gemist? Het kan met één druk op de knop op je lekker grote televisiescherm. Het AQUOS NET+ platform maakt een groot aantal apps direct toegankelijk. Maar Sharp gaat nog verder: met je afstandsbediening surf je gewoon op internet. Zo kijk je natuurlijk ook heel gemakkelijk naar Nu.nl, Buienradar en RTL gemist.

EPG Door het tv-toestel draadloos aan te sluiten op je thuisnetwerk is het bovendien heel gemakkelijk om mediabestanden, zoals foto’s, video’s en muziek af te spelen. Met de geïntegreerde elektronische programmagids (EPG) kun je zeven dagen vooruit bekijken wat er op tv komt. Ook interessant is de timeshift +-functie. Daarmee stop je de uitzending op elk gewenst moment en mis je nooit meer een doelpunt vanwege een sanitaire stop. Sterker, je kunt de doelpunten keer op keer opnieuw bekijken! Dacht je dat het energieverbruik van

een toestel met zeer groot formaat buitensporig hoog zou zijn? Het tegendeel is het geval: dit toestel is bijzonder zuinig, het heeft energielabel A++.

Aansluitingen Wat je thuis verder ook voor apparatuur hebt staan, je kunt het allemaal moeiteloos aansluiten op deze Sharp tv. Vier keer HDMI 1.4, inclusief een audio return channel, voor alle moderne mediaspelers, home-cinemasystemen en andere apparaten met een HDMIaansluiting. En natuurlijk ontbreekt een optische aansluiting voor digitale audio niet. Voor oudere systemen is er nog een Scart-aansluiting en een component-ingang. WiFi is ingebouwd, maar mocht je nog een plekje op de router over hebben, dan kun je ook een netwerkkabel inpluggen. Verder kun je ook je pc aansluiten, via VGA, en heeft de tv drie USB-aansluitingen.

Tuners Op welke manier je het tv-signaal ook wilt ontvangen, deze Sharp-tv heeft het. Er is een ontvanger voor satelliet (DVB-S en DVBS2), eentje voor Digitenne (DVB-T) en natuurlijk voor de kabel (DVB-C). De voor dat laatste benodigde CI+-insteeksleuf is op het toestel te vinden, maar check vooraf voor de zekerheid wel bij je kabelprovider

72 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 72

26-04-12 15:55


of dit toestel goed kan werken op het bewuste kabelnetwerk. Uiteraard zit er ook een analoge ontvanger op het toestel, maar daarop zul je in Nederland in de regel nauwelijks iets kunnen zien.

Geluid Het audiosysteem is trouwens ook niet mis. De digitale versterker levert virtual dolby surround via een twee keer 10 watt ingebouwd speakersysteem. Genoeg voor het comfortabel afspelen van mp3-muziek via USB of gestreamd vanaf je mediaspeler, met behulp van DLNA, over het draadloze of bedrade netwerk.

GIGANTISCH HUIS? NIET NODIG! Leuk, zo’n groot scherm, maar betekent dat niet dat je ook een flinke woning moet hebben? Zeker niet. Iedereen, ook mensen met een kleiner woonoppervlak, kan een grote tv moeiteloos benutten. Sharp adviseert bij een 80 inch-tv een kijkafstand van minimaal drie meter. 73

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 73

26-04-12 15:11


life sketch

HUP!

SONY BDV-NF620 STIJLVOL STADIONGELUID

Magnetic Fluid-luidsprekers HD-upscaling Flexibel te plaatsen

Alsof je in het stadion zit, zo realistisch klinkt het geluid van de Sony BDV-NF620 home cinema. Deze compacte set bevat alles om je huiskamer om te toveren tot een echte thuisbioscoop of zo je wilt een thuisstadion en dat zonder dat je dit veel ruimte kost. Hoewel klein van stuk biedt de set zeer uitgebreide mogelijkheden, te beginnen met de ingebouwde 3D-Blu-rayspeler. Daar kun je ook gewone Blu-rays, dvd’s en cd’s in topkwaliteit afspelen. Verder kun je de set eenvoudig aansluiten op je thuisnetwerk en direct vanaf je pc muziek, foto’s en films afspelen op je tv via de Sony BDV-NF620 home cinema en via Sony Entertainment Network kun je internetten op je televisie, vanaf de bank. Zo profiteer je van allerlei handige onlineapps voor weer, nieuws, games en nog veel meer. Er is zelfs een handige webbrowser ingebouwd.

SONY BRAVIA KDL-46HX850 TOPVERMAAK! Randloos ontwerp Elegantie ten top: de nieuwe Sony BRAVIA HX850-serie weet design op ongekende wijze te combineren met perfecte prestaties. Levensechte kleuren, gecombineerd met een haarscherp beeld, de perfecte keuze om straks de spelers in groot formaat in je eigen woonkamer welkom te heten. Het hoeft niet bij een elftal te blijven, dankzij de Full HD 3D-weergave haal je de bioscoop in huis. Dit model is uitgevoerd in een strakke vormgeving Monolithic Design noemen ze dat bij Sony. Het scherm is een tikje gekanteld. 6 graden om precies te zijn en dat zorgt ervoor dat je veel comfortabeler kunt kijken, ideaal als je twee wedstrijden achterelkaar kijkt. Ook in de derde helft biedt de HX850-serie veel voordelen, hij is namelijk voorzien van Sony Entertainment Network, daarmee beschik je over allerlei handige apps, een internetbrowser en nog veel meer. De ingebouwde WiFi maakt dat je de Sony HX850 eenvoudig op je thuisnetwerk kunt aansluiten.

Full HD-3D Verbind met het Sony Entertainment Network via WiFi

74 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 74

25-04-12 16:12


EK essentials LENCO DVT-950 ACHTERBANKHELD Wow. Zo’n volle sportzomer en jullie moesten zo nodig naar de camping. Wie heeft dat verzonnen? Oh, da’s waar ook: dat deed je zelf, toen je die lage last minute prijzen zag. Die domme fout hoeft je de kop niet te kosten met de Lenco DVT-950. Dit compacte schermpje heeft namelijk een DVB-T tuner aan boord. Daarmee kun je overal digitale tv via de antenne ontvangen. Van levensbelang als de wedstrijden van het EK niet wilt missen. Door de ingebouwde accu kun je de Lenco op ieder druk strand, avontuurlijke bergroute of mysterieuze tempelcomplex gebruiken. Ook onderweg bewijst deze kleine Lenco zijn nut: hij beschikt over een 12 volt adapter voor in de auto en als je het scherm openklapt, vind je een dvd-speler. Het perfecte medicijn tegen een rumoerige achterbank in de auto. Je kunt ook foto’s en films bekijken vanaf een USBstick of SD-kaart. Vermaak jezelf, waar je ook bent! Ingebouwde accu 9”scherm USB- en SD-ingangen

CAMPINGAZ GENESCO VOLTREFFER Feestjes kunnen nogal wisselen van succes. Maar met één ding scoor je altijd: een barbecue. En deze Campingaz Genesco is dan meteen een voltreffer: een kookoppervlak van een dikke drieëneenhalve vierkante meter is voldoende om de hongerigste elftallen tevreden te stellen. Een stukje rood vlees is lekker maar een roze kippetje is wat minder bevorderlijk voor de gezondheid. Daarom heeft Campingaz deze Genesco van de nodige power voorzien en is de warmtecapaciteit meer dan voldoende om flinke hoeveelheden eten op een veilige temperatuur te brengen. Het warmhoudrek zorgt dat je culinaire hoogstandjes niet te snel afkoelen. Hoewel schoonmaken nooit een feest is, maakt Campingaz het bij de Genesco in ieder geval simpel. De verwijderbare vetopvangers helpen je daarbij. Je laat je lapjes vlees lekker sudderen op de geëmailleerde grillroosters en op de zijtafels leg jij de juiste gereedschappen klaar om ieder stukje op het perfecte moment te flippen. Smakelijk grillen!

2600 cm2 kookoppervlak Twee ruime zijtafels Elektrische ontsteking 75

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 75

26-04-12 15:31


life sketch

HUP! APPLE IPAD VLIJMSCHERP Nee, Apple’s nieuwste tablet heet geen iPad 3 of iPad HD: de Retina Display derde generatie van deze succesvolle lijn gaat gewoon door het leven Quad-core graphics als iPad. En zo op het eerste gezicht is niet alleen de naam bij het oude gebleven. Aluminium behuizing Want weer zien we een perfect afgewerkte aluminium behuizing die eruit ziet alsof hij gemaakt is voor de eeuwigheid. Maar als je goed oplet, zie je juist hier een klein verschil. De nieuwe iPad is iets dikker en dat is vanwege de veel dikkere prestaties. Zodra je de iPad aanzet, word je begroet door een haarscherp scherm. Retina Display noemt Apple het, en het heeft een resolutie van 2048 x 1536. Dat is anderhalf keer zoveel als een Full HD-tv. Op het 9.7 inch scherm levert dat verbluffende resultaten op. Die prestaties worden aangedreven door een krachtige processor met grafische quadcoreprestaties. En dankzij de grotere batterij, gaat deze iPad net zolang mee als zijn voorganger.

2 Terabyte USB 3.0 Veilige opslag

WESTERN DIGITAL MY PASSPORT 2TB DIGITALE KLUIS Jouw digitale leven op zakformaat: dat is de Wester Digital My Passport 2 TB. Met twee terrabyte heb je voldoende ruimte tot je beschikking om alle foto’s, video’s en documenten die voor jou onmisbaar zijn veilig op te slaan. En ook nog eens supersnel: deze Western Digital heeft een USB 3.0 aansluiting waarmee je met snelheden tot wel 5 GB per seconde data kunt overzetten. Da’s sneller dan de snoekduiken waarmee Maarten Stekelenburg de meest onmogelijke ballen uit iedere hoek van het doel plukt. Zo duurt het kopiëren van slechts een dikke vier minuten. Een gewone harde schijf met USB 2.0 zou daar bijna een kwartier voor nodig hebben. En zoals Stekelenburg het Nederlandse doel beveiligt, beveiligt deze My Passport 2 TB jouw belangrijke data. Constante back-ups, afgeschermd met een wachtwoord. En ondanks zijn grote opslagruimte, is deze harde schijf compact genoeg voor jouw broekzak. Verkrijgbaar in vijf kekke kleuren.

76 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 76

26-04-12 15:28


EK essentials

PS VITA MET FIFA 2012 OVERAL COMPETITIEF De helderste ster aan het firmament der handheld spelcomputers is op dit moment de Sony PSVita. Met graphics die de kwaliteit van grote broer PlayStation3 benaderen, dubbele analoge bediening, touchscreens aan voor- en achterzijde en het Androidbesturingssysteem is Sony’s kleinste helemaal klaar voor de toekomst. De PSVita geeft je een geweldige spelervaring, waar je ook bent. En ook tegen wie je maar wilt: via WiFi of optionele 3G-verbinding ga je online de strijd aan tegen je vrienden. Perfect voor een potje FIFA 12 dus! Dit spel is al een tijdje uit, maar speciaal voor het EK komt er een update. Als je die gedownload hebt, kun je met het virtuele Nederlands elftal aantreden en in ieder geval digitaal wraak nemen op de Spanjaarden. Onder het EK-laagje blijft natuurlijk het geprezen FIFA 12: geweldige animaties, spectaculaire dribbels en een uitgekiend verdedigingssysteem. Met de PSVita en FIFA 12 bereid jij je pas goed voor op het EK!

Haarscherpe graphics Twee touchscreens 3G

77

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 77

26-04-12 15:31


life sketch

HUP!

Samsung Smart Hub One Design Rand van slechts 5mm

SAMSUNG UE46D8000 SMART ENTERTAINMENT Bij zo’n EK zijn apparaten als frituurpannen, biertaps en barbecues natuurlijk hartstikke leuk, maar slechts bijzaak bij hetgeen waar het allemaal om draait: de tv. Deze tv trekt direct de aandacht naar zich toe, en niet alleen wegens zijn ruim bemeten 46 inch scherm. Want dat geweldige scherm komt er juist zo goed uit door het adembenemende ontwerp. One Design noemt Samsung dat. Onderdeel van dat design is dat de rand slechts 5mm breed is en alle aandacht naar het ledscherm gaat. Micro-dimming zorgt daar voor zuiver wit en diep zwart. Natuurlijk kijk jij je favoriete films in prachtig 3D op deze Samsung. De andere grote attractie is Smart TV. Bespreek op Facebook en Twitter nog tijdens het kijken de wedstrijd, bestel een film voor een rustige avond of vermaak je met één van de tientallen andere apps van bijvoorbeeld Nu.nl, Funda of Skype.

TEFAL FILTRA PRO INOX & DESIGN VLAMMEN MET DIE FRITUUR! De zomer van 2012 sportief? Misschien voor die voetballers op het veld, maar niet voor jou. Want jij zit op je bank te genieten van de wedstrijden én de vers gefrituurde hapjes uit deze Tefal Filtra Pro Inox & Design. Deze frituurpan heeft een inhoud van 3 of 4 liter en dat is voldoende om je hele huishouden te voorzien van knapperige bitterballen, frikadellen en vlammetjes. Het filtersysteem zorgt ervoor je deze snacks zo gezond mogelijk bereidt. Restjes kunnen daardoor makkelijk verwijderd worden en verpesten niet je olie. Zo gaat deze langer mee. Een digitale timer zorgt ervoor dat je snacks precies lang genoeg gefrituurd worden en zo die perfecte knapperigheid bereiken. Na iedere wedstrijd kun je de geborstelde roestvrijstalen pan makkelijk schoonmaken. Deze Tefal is geheel demontabel en, op het bedieningspaneel na, vaatwasmachinebestendig. Klinkt goed en dat vond de Consumentenbond ook: in oktober 2011 was dit dan ook de best geteste frituurpan.

Verkrijgbaar in 3L of 4L uitvoering Vaatwasmachinebestendig Gezond filtersysteem

78 TURN ON NR.2/2012

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 78

26-04-12 15:32


T

EK essentials Perfecte koeling Keuze uit 21 biermerken 6 liter vaten

PANASONIC ELUGA SLANKE ELEGANTIE Waar kan een moderne smartphone zich tegenwoordig nog mee onderscheiden? Panasonic doet het met een elegant ontwerp, een slanke body, een scherm dat 66% van de telefoon bedekt en water- en stofbestendigheid volgens de IP57-norm. En dat is natuurlijk gekoppeld aan even indrukwekkende prestaties. De slechts 103 gram wegende telefoon draait vanaf juni op Android Ice Cream Sandwich, heeft een krachtige 1 Ghz dual-core processor aan boord en schiet prima foto’s met de 8MP autofocus camera. Onderscheidende stijl dus, dat ondanks goede looks tegen een stootje kan. En voorbereid op de toekomst: de Eluga is uitgerust met NFC-technologie. Dat maakt de telefoon geschikt voor no-touch intereactie. Met andere NFC-toestellen of bijvoorbeeld om in de toekomst in winkels contactloos te betalen. Panasonic is een tijdje afwezig geweest in smartphoneland. Maar met de slanke, stijlvolle en waterdichte is Panasonic terug en beter dan ooit.

PHILIPS PERFECTDRAFT PROOST! Om te genieten van een perfect getapt biertje terwijl je nagelbijtend de wedstrijden van het Nederlands elftal bekijkt, hoef je jezelf niet meer in een bomvolle kroeg te wurmen. Want met de Philips PerfectDraft tap jij dat biertje gewoon zelf. De thuistap heeft ruimte voor vaatjes bier van zes liter die hij perfect koelt op 3 graden Celsius. Daar blijft het bier 30 dagen vers. Jij en je vrienden hebben waarschijnlijk echter minder tijd nodig om zo’n vaatje soldaat te maken. Je kunt kiezen uit verschillende merken, waaronder Jupiler, Bavaria en Grolsch. Zo’n vaatje koop je gewoon bij de supermarkt en blijft in de PerfectDraft 30 dagen lang perfect vers en op temperatuur. De barervaring wordt compleet met de echte taphendel. Het lcd-scherm op dit robuuste apparaat vertelt precies welke temperatuur het bier heeft, hoe vers het is en de resterende hoeveelheid bier. Tap eens uit een ander vaatje, tap eens uit de Philips PerfectDraft!

Waterbestendig volgens IP57-norm NFC OLED QHD scherm

79

064-079_TURN-ON_nr2_EK_04.indd 79

26-04-12 15:33


Vrouwen met power

women Want techno! Wat vrouwen willen verschilt in feite niet zoveel met wat mannen willen: geluk, gezondheid, leuke gadgets en genoeg geld om lekker van te leven… Het verschil zit ‘m as usual in de manier waarop.

Vrouwen van nu zijn zelfverzekerd, kritisch en bepaald niet op hun mondje gevallen. Tegelijkertijd willen ze liefde, aandacht en vertrouwen. Ze beheersen de kunst van het verleiden, maar willen net zo graag verleid worden. Dat betekent overigens niet dat ze alleen ontvankelijk zijn voor mannelijke ­charmes. Vrouwen zijn ook gek op shoppen, koopjes, gadgets en hebbedingen. Oké, we zullen best wel eens zeuren, drammen en onredelijk zijn, maar altijd alleen maar de leuke moeder, dochter, vriendin, collega en partner zijn valt ook heus niet mee. Veel vrouwen zijn multi-taskers en hebben de eigenschap dat ze alles goed én zelf willen doen. Maar tegelijkertijd verwachten ze dat ze daar dan wel om bewonderd, geliefd en geprezen te worden. Is dat niet altijd zo geweest dan? Nee, want in de loop van de jaren is de rolen taakverdeling tussen mannen en vrouwen veranderd. Deden vrouwen vroeger ‘geruisloos’ wat er van ze verwacht werd, dankzij de emancipatie doen vrouwen nu vooral wat ze zélf willen. We kiezen zelf wat we doen, wanneer, waarom en met wie we iets doen. Wij zijn hoger opgeleid, hebben vaker een baan en mede dankzij technologische ontwikkelingen kunnen we ons leven ook heel goed zelf inrichten. En ja, daar hoort dan natuurlijk wel een andere gebruiksaanwijzing bij.

Eigenwijs bij de dokter

Techno-tiger

Huisartsen beklagen zich over de internetwijsheid van hun patiënten. Vrouwen surfen eerst uitgebreid over het net, voordat ze met hun klachten, of die van man- of kindlief, bij een arts naar binnen stappen. Eenmaal op het spreekuur aangekomen, laten we ons niet zomaar met een receptje wegsturen. Om te voorkomen dat we verkeerde aannames doen, lanceert het Nederland Huisartsen Genootschap de website Thuisarts.nl. Deze site bevat volledige en betrouwbare informatie over veel voorkomende klachten. Een goede ontwikkeling, want duidelijk is dat we door internet steeds mondiger worden.

Dertigers zijn opgegroeid met technologie. Gewapend met smartphone, laptop, iPad en andere gadgets, staat deze generatie 24/7 in contact met elkaar en weten ze als eerste welke nieuwe gadgets en applicaties je moet hebben. Ze geven de voorkeur aan online communicatie boven face-to-face. Overigens doen mannen en vrouwen hier nauwelijks voor elkaar onder. Uit Amerikaans onderzoek blijkt wel dat vrouwen vaker e-mailen en sms’en, terwijl mannen sneller de (mobiele) telefoon pakken. Met de komst van gratis berichtendiensten als Ping en What’sApp worden er hele gesprekken gevoerd via het mobiele net. Wil je indruk op haar maken? Zwijg dan in alle talen en pak je mobiel alleen voor het sturen van berichtjes. Die moeten dan wel een portie humor bevatten, want daar zijn vrouwen heel gevoelig voor.

De shopaholic Niet alleen op het gebied van gezondheid is internet belangrijk voor vrouwen. Shoppingsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Winkeliers zien een deel van hun omzet naar onlineshops wegstromen. Klanten komen vooral voor advies naar de ­w inkels. Met dat advies op zak ­s truinen ze het internet af voor de goedkoopste aanbieding. Vrouwen blijken actiever op het gebied van online aankopen dan mannen (behalve bij computerhardware, ­muziek en op veilingsites), maar zijn met advies en kwaliteitsgaranties wel te paaien.

De netwerker Vooral op social media kunnen wij vrouwen uren ronddarren. Netwerken mannen meer statusgedreven, vrouwen kwebbelen er maar wat graag op los. Vriendschap, relaties, kinderen, hobby’s - geen onderwerp blijft onbesproken op Facebook, Twitter en Hyves. Kennis, ervaring en foto’s worden met het grootste gemak gedeeld.

80 turn on nr.2/2012

080-081_TURN-ON_nr2_SR_WOMEN_02.indd 80

25-04-12 16:16


tekst: Minke Flach

“VROUWEN ZIJN HOGER OPGELEID”

De Nederlandse vrouw geeft haar geluksleven een 7,5. Ze is gelukkiger als ze moeder is, hoogopgeleid en betaald werk heeft. Bron: Quidos.

30

FEITEN EN CIJFERS

%

Prooi Hoewel we uiteindelijk op zoek zijn naar liefde en geborgenheid, zie je ook een verschuiving in ons liefdespatroon. Je zou kunnen spreken van een tweede seksuele revolutie. We laten niet zomaar op ons jagen, maar beginnen zelf de jacht. Vooral jongere vrouwen gedragen zich in seksuele relaties steeds mannelijker. Uit zelfbescherming. Om niet gekwetst te worden willen ze zich - net als veel mannen - niet emotioneel

30% van de vrouwen verdient meer dan hun partner. Bron: onderzoek door Grazia Magazine

In deeltijd werkende vrouwen zijn gelukkiger. Ook als de kids groter worden of de deur uit gaan, blijven vrouwen bij voorkeur 20 tot en met 27 uur werken. De rest van hun tijd steken ze dan in het huishouden. Bron: telegraaf.nl

:-) hechten. Dat betekent dat ze sneller wisselen van partner ook binnen een vaste relatie.

Moneywise We verdienen ons eigen salaris en zijn steeds vaker kostwinner, blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Grazia. Wel is het zo dat de veranderende rolverdeling voor meer spanningen in de relatie zorgt. Zo erg, dat sommige vrouwen zelfs bereid blijken om ont-

7,5

20

u

Mannen willen een mooie vrouw, terwijl vrouwen ‘geprogrammeerd’ zijn om een partner te zoeken die goed voor het nageslacht kan zorgen, blijkt uit een experiment uitgevoerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit.

slag te nemen. Wie beheert, regeert. Zo is het altijd geweest, al waren het vroeger de mannen die het voor het zeggen hadden. Vrouwen beslissen vaker over zwangerschap, opvoeding en huisvesting. Wij willen werk, huishouden, kinderen, vriendschap, liefde en sociale verplichtingen zoveel mogelijk combineren. Nederland kent daarom misschien wel de grootste groep part-timers. Vrouwen van nu willen nu eenmaal alles! 81

080-081_TURN-ON_nr2_SR_WOMEN_02.indd 81

25-04-12 16:17


colours

Vergeet de saaie, industriĂŤle grijstonen van de meeste elektronicaproducten. De zomer is in aantocht; tijd om je leven van wat kleur te voorzien. 82 TURN ON NR.2/2012

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 82

25-04-12 16:24


saturn/6 Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

pink

Roze Nintendo 3DS Mooi roze is niet lelijk, en dus introduceert Nintendo de ‘Perfect Pink’ 3DS. De ideale handheld voor gamers die op willen vallen!

Roze is de kleur van de liefde. Afgelopen februari voegde Nintendo deze tint in het kader van Valentijnsdag toe aan het 3DSassortiment. Maar of roze voor jou nu synoniem is met hartstochtelijke liefde of passie voor gamen, de roze 3DS is hoe dan ook een echte eyecatcher. Vanzelfsprekend beschikt de handheld over alle 3DS-functionaliteiten, zoals gamen op twee schermen, uitgebreide online mogelijkheden en het indrukwekkende, brilloze 3D-effect dat Nintendo-helden als Mario en Zelda tot leven brengt! Think pink en voel de passie met de roze 3DS van Nintendo. 83

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 83

26-04-12 15:34


colours Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

black

HP Omni 27 All in One desktop Sommigen zeggen dat zwart geen kleur is. Dat kan misschien zo zijn, maar stijlvol is de zwarte HP Omni 27 allin-one-desktop in ieder geval wel.

De Omni 27 is de grootste entertainmenthub die HP ooit op de markt heeft gebracht. Het eerste wat opvalt aan deze desktop is het onorthodoxe design, afgewerkt in smaakvol zwart. Met de HP Omni 27 beschik je in één klap over de nieuwste functionaliteiten op het gebied van informatie en ontspanning, zoals een optionele HDMI-ingang, een Blu-ray-drive en perfect geluid dankzij Beats Audio van Dr. Dre. Het bijna 70 centimeter grote Full HD-scherm is de kers op de taart. Zelfs de grootste zwartkijker kan niet om de HP Omni 27-desktop heen!

84 TURN ON NR.2/2012

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 84

25-04-12 16:25


saturn/6

yellow

Canon PowerShot D20 Een camera die er net zo spetterend uitziet als de foto’s die je ermee maakt. Dat is de Canon PowerShot D20. Een avontuurlijke camera die tegen een stootje kan.

Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

Canons robuuste Powershot is gemaakt voor avontuur en is waterdicht, schokbestendig en stofdicht. Ook van binnen is deze camera een echte krachtpatser. Daar vind je namelijk het HS systeem waarmee je fantastische foto’s maakt op de gevoelige 12.1 megapixel sensor. Zelfs bij weinig licht legt deze Canon je belevenissen haarscherp vast. Met de filmknop schiet je moeiteloos en zonder trillingen je acties in Full HD. De PowerShot D20 is net zo kleurrijk als jouw avonturen en is je perfecte partner in crime bij iedere extreme activiteit!

85

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 85

25-04-12 16:25


colours Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

orange Haier AFL631 Subtiliteit zegt deze Haier niets. Daarvoor koop je hem dan ook niet: deze koel-vriescombinatie moet knallen in je keuken!

Want net als jij staat deze koelkast in trots oranje zijn werk te doen. Ondanks zijn opvalende uiterlijk, heeft de Haier een zuinig hartje: een A+ label verzekert je van een bescheiden energierekening. Zuinigheid is mooi, voor Haier is design net zo belangrijk. De buitenkant ziet er, ook in een andere kleur, strak uit en van binnen zit hij superslim in elkaar. 3D design noemt Haier dat en het betekent dat je met speciaal ontworpen lades makkelijk bij je eten kunt. Dat voorkomt verlies van kou. Slim en mooi en daarom beloond met een IFA Preview Award.

86 TURN ON NR.2/2012

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 86

25-04-12 17:16


saturn/6 saturn /6

Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

blue

Bosch Free’e De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Met de Bosch Free’e stofzuiger ben je nauwelijks nog gebonden aan je stopcontact.

Vuil heeft de nare eigenschap zich overal te verzamelen waar jij het niet wilt. Onder de bank, in de uiterste hoek van je woonkamer of achter de grote buffetkast. De Bosch Free’e maakt daar snel korte metten mee. Deze blauwe stofzuiger heeft met zijn 2200 watt niet alleen de power in huis om je woning krachtig te reinigen, hij beschikt ook over een extra groot bereik van 15 meter. Dat maakt je een stuk minder afhankelijk van een stopcontact. De robuuste zuigslang van textiel is bevestigd aan een kogelgewricht dat 360 graden kan draaien. Vier zwenkwielen en een rubberen stootrand maken dit tot de meest complete stofzuiger voor ieder huishouden.

87

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 87

25-04-12 17:16


colours Scan de QR-code voor alle specificaties, meer foto’s en videobeelden!’

whitE

Siemens Gigaset C610 A Betrouwbare bereikbaarheid, dat is wat je gewend bent van Gigaset. Deze 610 A doet dat met geluid dat net zo glashelder is als zijn looks.

Deze Gigaset 610 is ontworpen met drukke gezinnen in het achterhoofd. Daarom is de telefoon uitgerust met handige functies zoals een babyfoon, een nachtschakelaar waarmee je het geluid van de telefoon snel dempt, en een groot, duidelijk kleurenscherm. Taken die overigens ook van pas komen in een kleiner huishouden of bescheiden kantoor. De telefoon combineert een strak uiterlijk met energiezuinigheid: ECO DECT bepaalt hoe ver de telefoon van het basisstation is en past het energieverbruik daarop aan. Door HSP Sound klinkt de telefoon hands-free net zo duidelijk als wanneer je hem aan je oor houdt.

88 TURN ON NR.2/2012

082-088_TURN-ON_nr2_SATURN-SIX_02.indd 88

25-04-12 16:55


TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:11


De nieuwe koel- en vrieskasten. Vers was nog nooit zo cool. www.siemens-home.nl

en

ec

ar

eld

sp

kk

i

012219

van Sie m lus oP

w

012219_Siemens Adv TURNONadv.indd 1 Koelen-Turn-on.indd 1

Flexibel in gebruik. De nieuwe Siemens koel- en vrieskasten zijn perfect met elkaar te combineren tot een mooie side-by-side. Ze kunnen direct tegen de muur geplaatst worden vanwege de 90Âş openingshoek van de deur. Door het in hoogte verstelbare easyLift deurvak is er zowel ruimte voor kleine flesjes als tweeliterflessen en met de flexShelf wordt een extra vak gecreĂŤerd. Zo haalt u het optimale uit uw Siemens koel- en vrieskasten.

Energie

O nt

Perfecte versheid. De intelligente sensoren van vitaControl zorgen voor een constante temperatuur, zelfs bij een hoge buitentemperatuur. Het noFrost luchtcirculatiesysteem voorkomt rijpen ijsvorming, waardoor de vriezer niet meer ontdooit hoeft te worden. De hydroFresh

Box houdt groente en fruit twee keer zo lang vers dankzij een constant klimaat en optimale lucht-vochtigheid. De crisperBox biedt altijd het optimale klimaat. Met een schuifregelaar is de luchtvochtigheid perfect af te stemmen op de inhoud van de crisperBox.

s en

Het liefst besteedt u zo min mogelijk tijd aan het huishouden. Tegelijk is bewust leven met gezonde voeding en respect voor het milieu een must. Onze nieuwe energiezuinige koel- en vrieskasten zijn verkrijgbaar met energielabel A++ en A+++ en behoren daarmee tot de zuinigste in hun soort. Deze koel- en vrieskasten beschikken over speciale koelfuncties waardoor uw eten langer vers blijft.

b o m te

e

Siemens. The future moving in.

11-04-12 10:12 15:49 02-05-12


Tijdsprong!

Makkie

2012

Ja ja, dat waren tijden. Voordat je na het eten aan de koffie kon, eerst die berg afwas aan de kant zien te krijgen... Een echte lopende band was dat: een afwasser, een afdroger en iemand om alles in de kast te zetten. Geen wonder dat de gezinnen zo groot waren! Vandaag de dag zet je gewoon alles in de vaatwasser, doet er een afwaszeepje in en drukt op een knop, om vervolgens aan de espresso te gaan. En hij gebruikt ook nog eens veel minder water dan vroeger met de hand! Hoewel veel huishoudapparaten zijn uitgevonden door mannen, was dat in dit geval een vrouw. Josephine Cochrane krijgt daarvoor de eer. Overigens niet omdat ze zelf zo’n hekel had aan afwassen, want dat deed ze nooit. Haar personeel maakte steeds haar dure porselein stuk.

91

091-092_TURN-ON_nr2_TIME-JUMP_03.indd 91

25-04-12 16:27


SanDisk Extreme® Pro™ Speed.

Neem het perfecte shot.

© Angela Scott

Het perfecte shot zit in de burst.

Optimaal geschikt voor

SanDisk Extreme® Pro™ SDXC™ UHS-I kaart • Prachtige foto’s in een flits • Geoptimaliseerd voor het nemen van foto’s in de high-speed burst-modus • Zelfs in RAW+JPEG • Schrijf snelheden tot 90MB/s (600x)* • Nog meer foto’s om uit te kiezen ImageMate® All-in-One USB 3.0 Reader/Writer** • Leessnelheden tot 95MB/s (633x)* • Razendsnel overbrengen van beelden naar uw computer

ImageMate® All-in-One USB 3.0 Reader/Writer**

Dit zijn de redenen waarom professionals vertrouwen op SanDisk.

SanDisk Extreme® Pro™ SDXC™ UHS-I kaart

www.SanDisk.com * Gebaseerd op interne testen door SanDisk. De resultaten kunnen lager uitvallen afhankelijk van het hostapparaat. 1 megabyte (MB) = 1 miljoen bytes. X = 150 KB/sec. **Imagemate All-in-One USB 3.0 Reader/Writer wordt apart verkocht. Niet alle apparaten ondersteunen SDXC. Neem contact op met de fabrikant voor meer informatie. + Gartner, Dataquest #G00211697, 03/25/2011. SanDisk, het logo van SanDisk, SanDisk Extreme en ImageMate zijn handelsmerken van SanDisk Corporation die geregistreerd zijn in de Verenigde Staten en andere landen. SanDisk Extreme Pro is een handelsmerk van SanDisk Corporation. De SDHC- en SDXC-merken en -logos zijn handelsmerken van SD3C LLC. Andere merknamen hier genoemd dienen uitsluitend ter identificatie en zijn mogelijkerwijs handelsmerken van hun respectieve houder(s). © 2011 SanDisk Corporation. Alle rechten voorbehouden.

29501555_ADV_EMOTION_MAG_215x285_4B.indd 1 Untitled-1 1 TURNONadv.indd 1

06-10-1110:13 12:06 20-04-12 08:55 02-05-12


nummer 2/2012

SHOOT&ZOOM Lexar Pro 600x SDXC 64GB

Panasonic Lumix GF5

MFC-J6510DW van Brother

Sony Nex-5 N

Meester van de situatie met de Sony Nex-5N. Jij bepaalt de scherpte van de achtergrond, en welk effect je wilt bereiken.

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 93

Tamron 18-200 mm zoom voor Nex

25-04-12 16:28


Superieure reflexkwaliteit

shoot&zoom

De systeemcamera gaat het maken Voor een snelle reactietijd en een hoge beeldkwaliteit ben je niet meer aangewezen op een reflexcamera. De veel compactere systeemcamera biedt namelijk dezelfde superieure prestaties. Systeemcamera's hebben dezelfde beeldtechniek als een reflexcamera. Het reflexsysteem met zoekersysteem en spiegel is weggelaten. Dat scheelt heel veel volume. En de camera's kunnen ook platter worden gebouwd. Hét kernelement van een reflex, de grote beeldsensor, zit ook in een systeemcamera, waardoor de kwaliteit in principe gelijk is. Het resultaat: een camera met het formaat van een compact, maar de kwaliteit van een reflex.

Verwisselbare objectieven Het objectief van een systeemcamera is verwisselbaar. Je kunt dus kiezen wat jou het beste past. Pancakeobjectieven zijn heel plat gebouwd en bedoeld om de camera zo compact mogelijk te houden; ideaal dus voor een avondje met vrienden of een tocht waarbij je bepakking minimaal

moet zijn. Een pancake is prima voor snapshots en overzichtsfoto's, maar kan niet zoomen. Eén uitzondering: Panasonic maakt een 3x-zoom die zo sterk kan inschuiven dat je 'm gerust als pancake mag beschouwen. De startuitrusting bestaat meestal een camera plus 3x standaardzoom. Starten met alleen een pancake, dat moet je durven. Het nodig uit tot snel, impulsief en snapshot-achtig fotograferen. Hoe groot de objectieven zijn, hangt af van de grootte van de beeldsensor in de camera. Bij een standaardzoom of pancake zie je geen verschillen tussen de merken, maar wél als je telezooms of universele megazooms bekijkt. Bij Panasonic en Olympus kom je compacter uit dan bij Sony, Samsung, Pentax en Fujifilm. De grootste volumewinst levert Nikon. Dit merk ontwikkelde

een nieuw sensorformaat dat kleiner is dan bij de rest. Nikons telezoom is dan ook verbluffend klein.

Kwaliteit Vanzelfsprekend is er een relatie tussen de grootte van de beeldsensor en de weergavekwaliteit. De camera's met de grootste sensors zijn het beste in staat kleine details scherp weer te geven. Ook de ruis bij hoge ISO-waarden blijft relatief laag. Maar vergelijk je de resultaten op een grote monitor, dan is het al een stuk moeilijker om de verschillende systemen kwalitatief te onderscheiden. Ook de Nikon 1-camera's, met hun kleinere sensor, scoren dan uitstekend.

Snelheid Nikon heeft voor z'n systeemcamera’s een compleet nieuwe technologie

94 TURN ON NR.2/2012

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 94

25-04-12 16:28


‘60 10 MP FOTO’S PER SECONDE’

LCD-ZOEKER Sommige systeemcamera’s beschikken niet alleen over een lcd-scherm, maar ook over een lcd-zoeker. Bij Sony's Nex-7 is die zo mooi in de compacte body opgenomen dat het niet ten koste gaat van vorm en volume. Bij veel andere camera's kun je een lcd-zoeker als accessoire aanschaffen. Vooral als de zon je lcd-scherm minder zichtbaar maakt, werkt dat érg lekker.

PANASONIC Veel systeemcamera's zijn uit te rusten met een optionele lcd-zoeker. Fijn om snel werken, zonder dat je last hebt van de zon.

OPTIEK-ASSORTIMENT Panasonic en Olympus gebruiken de Micro Four Thirds-objectiefvatting. Hun objectieven zijn onderling uitwisselbaar. Deze twee merken waren er vroeg bij, zetten hun reflexlijn stop en focussen nu totaal op de systeemcamera. Samen hebben ze een indrukwekkend objectieven-aanbod, met daarin ook specialistische lenzen met hoge lichtsterkte en professionele kwaliteit. Bij Sony en Samsung gaat de ontwikkeling van het objectievenpalet rustiger. Nikon is nog maar net op de markt, met vier objectieven.

ontwikkeld. De speciale sensor maakt maximaal 60 foto's per seconde, op volle 10 MP resolutie. Daarnaast ontwikkelde Nikon een speciale gebruiksstand waarbij je altijd een bepaald moment kunt vastleggen, zelfs al je iets te laat afdrukt. En hoewel de specificaties van andere merken misschien wat minder indrukwekkend klinken, zijn ook dit razendsnelle camera’s. Zo schiet de Sony Nex-7 tien beelden per seconde (op volle 24 MP resolutie). Het weglaten van het reflexspiegelmechanisme vertaalt zich direct in snelheid. Het ontbreken van het dedicated AFsysteem werkte aanvankelijk in het nadeel van de systeemcamera's, maar de nieuwste modellen stellen verrassend snel scherp, sneller dan heel wat amateurreflexen.

OLYMPUS OM-D

PANCAKE OLYMPUS

Sprekend een reflex, maar de Olympus OM-D is een professionele systeemcamera, die zo goed is afgedicht dat je er in de regen mee kunt fotograferen.

Met een pancake-objectief houd je je systeemcamera extra compact.

SONY NEX 7 Met een adapter kun je reflexobjectieven op je systeemcamera gebruiken. Deze adapter van Sony voegt zelfs de snelle scherpstelling van de Sony SLT-camera's toe, met Translucent-techniek.

95

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 95

25-04-12 17:19


shoot&zoom Sony Nex-5N

Wees creatief!

Met de Sony Nex-5N ben je meester van de situatie. Jij bepaalt of de achtergrond zacht of juist haarscherp moet zijn. Of misschien kies je voor dramatisch zwart-wit of voor een impulsieve snelle snapshot. Het is helemaal aan jou!

TV-KWALITEIT Je schiet in professionele filmkwaliteit, in progressieve 1080p-techniek met 25 of 50 opnamen per seconde voor een gedetailleerde, vloeiende weergave. Stereogeluid plus aansluitmogelijkheid voor een externe richtmicrofoon.

BURSTS Met de Sony Nex-5N maak je snelle series met frequenties tot 10 beelden per seconde, op volle resolutie.

16 MP TOPKLASSE De grote 16 megapixel Exmor CMOS-beeldsensor is net zo groot als een reflex-sensor. Zelfs bij hoge ISO-waarden heb je heel weinig ruis en je foto's zijn prachtig scherp en gedetailleerd.

Met deze kleine, maar verrassend fijn in de hand liggende systeemcamera ga je direct na het uitpakken je gang. Geen knoppen die uitleg vereisen, maar een goed werkend touchscreen waarin je snel je weg vindt. Fotografische kennis is niet vereist. De Photo Creativity-interface laat je interactief spelen met achtergrondonscherpte, licht/donker, kleur en beeldeffecten. Voel je overigens niet te goed voor rechttoe-rechtaan fotograferen: je richt, de Nex-5N stelt ogenblikkelijk scherp en je schiet.

Vrijheid Het 3 inch scherm is uitklapbaar,

zodat lage standpunten en opnamen boven een menigte geen probleem vormen. De TrueBlack-technologie en de resolutie van 921.000 beeldpunten staan garant voor een perfecte weergavekwaliteit. Hoe en wat je ook fotografeert, je bent volledig vrij in de keuze wat je aan de Nex-5N overlaat en wat je zelf wilt beheersen. Concentreer je je liever alleen op het beeld, dan laat je de techniek geheel aan de Nex-5N over. Twee voorbeelden: als je mensen fotografeert, gaat de camera automatisch over op gezichtsdetectie; zit er actie in je onderwerp, dan activeert hij z'n sportprogramma. Maar alles zelf regelen kan natuurlijk ook.

Uitbreiden Fotografeer je graag reportageachtig, met de camera aan je oog, dan schuif je er de mooie FDA-EV1S OLED-zoeker (accessoire) op, met 2,35 miljoen beeldpunten. Een klein flitsertje wordt meegeleverd. Voor meer licht en zachte verlichting via het plafond levert Sony de HVL-F20S flitser. Voor de Nex-5N heb je nu al keus uit zeven objectieven, van de platte, lichtsterke 2,8/16 mm pancake tot de professionele Carl Zeiss 1,8/24 mm, een lichtsterke groothoek van nu al legendarische kwaliteit.

96 TURN ON NR.2/2012

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 96

26-04-12 15:35


Panasonic Lumix GF5

Tamron 18-200 mm zoom voor Nex

Grote klasse in een klein volume, zo kun je de Panasonic Lumix GF5 systeemcamera het beste omschrijven. Dankzij de inschuifbare PZ 3x-zoom is hij extreem plat en past hij eenvoudig in je zak. En de motorzoom komt van pas bij het maken van de Full HD-films. De nieuwe 12 MP CMOS-beeldsensor zorgt voor een extreem laag ruisniveau. Via z’n aanraakscherm kun je snel, doeltreffend en intuïtief met de vele opties werken of voor Full Auto kiezen. Panasonic heeft er extra veel creatieve filters in gestopt, zodat je beelden iets aparts mee kunt geven. Er zit ook nog een klein uitklapflitsertje in verwerkt.

Lexar Pro 600x SDXC 64GB

Wil je veel zoom en houd je niet van objectieven wisselen? Kies je dan voor een van de geavanceerde Sony Nex systeemcamera's. Deze Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di III VC levert 11x zoom ineen. Ondanks dit gigabereik is het een fijn kwaliteitsobjectief met soepele verstellingen en een stil werkende autofocus. Vanwege het grote zoombereik is het trouwens ook een ideaal filmobjectief. De ingebouwde beeldstabilisatie geeft rustige filmbeelden en zorgt ervoor dat je ook bij slecht licht scherpe foto’s kunt maken. Je kunt tot 50 cm dichtbij komen, perfect voor macro-achtige close-ups van bijvoorbeeld bloemen en insecten.

Op zoek naar een nieuwe, betere camera? Dan is de kans heel groot dat de resolutie een stuk hoger is. Je gaat bijvoorbeeld van 6 naar 16 miljoen pixels, of van 8 naar 18 miljoen pixels. Je hebt dan dus een kaart met extra ruimte nodig, plus een hogere schrijfsnelheid. Om die grotere bestanden snel te verwerken, om snelle series te kunnen schieten en om te filmen in Full HD. Deze Lexar Pro 600x SDXC 64GBkaart zorgt hiervoor, dankzij z'n minimale gegarandeerde lees- en schrijfsnelheid van 90 mb/s. Perfect geschikt voor alle moderne camera's.

Olympus Pen E-PL3 Deze kersverse Tipa -Award winnaar (Best Entry Level Compact System Camera) is lekker klein, maar qua functionaliteit is hij een geweldenaar. Ben je thuis in de fotografie, dan waardeer je z'n uitgebreide instelopties. Als beginner ben je blij dat deze slimme camera alles voor je regelt. Het uitklapbare lcd-scherm geeft vrijheid in je standpuntkeuze, ook

als je Full HD-films maakt. De buitengewoon snelle autofocus met 35 scherpstelpunten steekt menig reflex naar de kroon. Een klein opsteekflitsertje zit erbij, maar z'n prestaties zonder flits zijn indrukwekkend, mede door de in de body geïntegreerde beeldstabilisatie.

97

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 97

25-04-12 17:18


shoot&zoom Sony Nex-7 Met z'n professionele 24 miljoen pixels CMOS-beeldsensor wordt deze compacte Nex-7 systeemcamera tot de absolute top gerekend. Met z'n lichte, sterke magnesium body is hij geliefd onder reflexfotografen die niet altijd willen sjouwen. Hij biedt unieke controlemogelijkheden. Zo hebben veel knoppen hun eigen functie, waardoor je snel en trefzeker kunt werken. En omdat de échte fotograaf toch altijd nog het liefst z'n camera aan het oog neemt heeft Sony er ook nog een prachtige OLED-zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten ingebouwd. De snelle sensor en processor maken series met 10 beelden per seconden mogelijk, plus Full HD 1080p films (tot 60 bps).

Samsung NX200 De NX200 systeemcamera mag dan klein zijn, de grote APS-C sensor met 20 miljoen pixels verzekert je van zeer scherpe en gedetailleerde foto's en Full HD-films. De NX200 is compleet uitgerust met veel snelle, makkelijke functies, maar ook met een zeer royaal pakket aan aanstekelijke creatieve opties. De traditionele fotograaf komt eveneens aan z'n trekken, want de conventionele functies zijn volop aanwezig. Met de i-Function-ring op het objectief kun je de resultaten naar je hand zetten op de manier die jou past, ongeacht of je nu een starter of een fotoprofessional bent. Serieuze camera met hoge funfactor!

Printen op afstand met HP ePrint Met ePrint van HP kun je altijd en overal printopdrachten naar je all-in-one (printer, scanner, kopieerapparaat) sturen. De oplossing is geniaal en simpel tegelijk: je stuurt je bestanden per mail naar je printer, die een eigen mailadres heeft. Bijvoorbeeld vanaf je smartphone, tablet of notebook. Er is geen speciale software voor nodig. Je kunt alle gangbare bestandssoorten printen, zoals pdf, Word, PowerPoint en diverse beeldbestanden. ePrint is te vinden op alle PhotoSmart all-in-ones met een netwerkaansluiting.

MFC-J6510DW van Brother De MFC-J6510DW is een A3 all-in-one inkjetprinter waarmee je kunt printen, scannen, kopiëren en faxen tot A3formaat en ook dubbelzijdig afdrukken tot A3 formaat. Dit model beschikt over een draadloze netwerkaansluiting (WiFi), een automatische documentinvoer, USB direct port en een geheugenkaartlezer. Met de DCP-J6510DW print je je mooiste foto’s op A3-formaat. Bovendien is het apparaat heel zuinig dankzij de inktcartridges van hoge capaciteit.

98 TURN ON NR.2/2012

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 98

25-04-12 16:29


Fotokwaliteit in eigen hand Je hebt een goede camera en je beelden verschijnen op een mooie monitor. Maar houdt het daar op? Nee: met een goede fotoprinter is de cirkel pas echt rond. Hoewel de meeste inkjetprinters mooie foto’s kunnen printen, bieden met fotoprinters enkele belangrijke extra's. Ze gebruiken bijvoorbeeld inkten die zeer lang kleurecht blijven, doorgaans minimaal zo'n honderd jaar bij blootstelling aan licht (in het donker bewaard, denk aan een album, nog veel langer).

Extra cartridges Bij veel fotoprinters worden naast de drie basiskleuren en zwart nog extra inkten toegevoegd. De Epson Stylus Photo P50 heeft zes kleuren (lichtcyaan en lichtmagenta als toevoeging) om de fijnste kleurnuanceringen te leveren. Ook zijn er printers die extra goed zijn uitgerust voor perfecte zwartwit afdrukken, dankzij toevoeging van licht- en middengrijze inkten. Zo komen de Epson R2800 en R800 dan ook uit op negen inktcartridges.

ZO! MOET TECHNIEK... INKJETTECHNIEK Een inkjetprinter spuit kleine druppeltjes inkt naar papier of ander materiaal. De druppeltjes zijn extreem klein waardoor het mogelijk is zeer vloeiende tintverlopen te produceren. Aanvankelijk hadden inkjetafdrukken slechts een houdbaarheid van enkele jaren (bij blootstelling aan daglicht). Door toepassing van bestendige kleurbestanddelen is dat houdbaarheidsprobleem bij inkjetprinters voor fototoepassingen geheel opgelost. De fabrikanten geven een lichtechtheid op van circa 100 jaar, bij opslag in het donker nog veel langer. Bij inktcassettes die niet van de printerfabrikant zijn of bij zelf gevulde cassettes is er op dit gebied geen enkele zekerheid.

A3 Bij kantoorprinters is A4 vaak voldoende, maar bij de fotoprinters vind je verschillende A3-versies, zowel in het professionele segment als in het goedkopere amateursegment. De Canon Pixma iX6550 kost weinig meer dan een A4-printer, maar je kunt er wel mooi je vergrotingen voor aan de muur mee afdrukken.

PAPIER De keuze aan fotopapier is enorm. Je kunt kiezen uit verschillende diktes: dun voor inplakken in een album, dik voor aan de muur. Maar ook de basis is belangrijk: het ene papier is veel witter dan het andere, en er zijn ook papieren met een warme, crèmekleurige basis. Hoogglanzend papier levert de meest briljante resultaten, maar is door de spiegeling niet overal makkelijk te plaatsen. Voor sommige onderwerpen is een zachter resultaat op mat papier ook veel mooier. Of halfmat, er net tussenin. Voor bijzondere effecten is er bijvoorbeeld papier met linnenstructuur of materiaal met de uitstraling van aquarelpapier.

SHOOT & ZOOM OP FACEBOOK Liefhebber van fotografie en alles wat daarmee te maken heeft? Word nu fan van onze Shoot&Zoom community op Facebook. Met elke dag het laatste nieuws, de nieuwste spullen en de beste tips en apps! facebook.com/shootandzoom

99

093-099_TURN-ON_nr2_SWIPE_04.indd 99

25-04-12 16:30


Deze foto is gemaakt met de Nokia 808 PureView

De beste compact camera is vanaf nu een smartphone. Ontdek een nieuwe wereld in al zijn detail, met de krachtige PureView zoom. De nieuwe Nokia 808 PureView smartphone met 41 megapixel camera. De volgende doorbraak in fotograďŹ e. www.nokia.com/pureview

Untitled-1 1 TURNONadv.indd 1 Nokia808_200x264_NED.indd 1

24-04-12 13:45 02-05-12 24/04/1210:14 10:41


Jij bent in control

SCHERPER

EN CREATIEVER

De supercompacte GF3 systeemcamera van Panasonic heeft nu een opvolger, de GF5. Deze camera geeft bij slechte lichtomstandigheden nóg betere resultaten, stelt nóg sneller scherp, kreeg er flink wat creatieve filters bij en werd voor beginners nog toegankelijker gemaakt. Systeemcamera’s: je kunt je cake hebben én eten, zouden de Engelsen zeggen. Vrijwel alle mogelijkheden van een spiegelreflex in een supercompacte behuizing. Alle reden dus voor fabrikanten om de modellen uit te rusten met steeds meer features. Ook de Panasonic GF5 is, vergeleken met de GF3, volgestopt met extra functionaliteit. Een bijzonder kleine systeemcamera, niet groter dan een compactcamera. De ingebouwde flitser werd gehandhaafd - het is nog steeds een wonder hoe daar in die kleine body nog plaats voor is gevonden. De compactheid komt natuurlijk optimaal tot uiting bij gebruik van de kleine X Vario 14-42 mm PZ lens, die zo plat inschuift dat de combinatie makkelijk in een jaszak meegaat.

Snelle autofocus De autofocus van de GF5 is extreem snel en kan ook bewegende onderwerpen uitstekend bijhouden. De

scherpstelling kun je op de conventionele manier gebruiken (activeren via de ontspanknop) maar met Touch AF gebeurt dit via het lcd-scherm. Tik op het scherm op het onderwerp en de camera stelt bliksemsnel scherp en maakt de foto. Dat scherm is trouwens ook vernieuwd. De resolutie ging van 460.000 naar 920.000 beeldpunten. De automatische scherpstelling is volledig naar je hand te zetten. Je kunt heel precies op een zeer klein detail scherpstellen, maar je kunt de keuze van het scherpstelgebied ook helemaal aan de camera overlaten.

Creative Control De touchscreenbediening van de GF5 werkt snel en trefzeker; je kunt lekker intuïtief te werk gaan. Voor de onderwerpsprogramma’s is er nu een scènegids, bestaande uit 23 professionele voorbeeldfoto’s. Kies de foto die het meest past bij de situatie die je wilt vastleggen en de GF5 realiseert automatisch de pas-

BETER Qua specificaties is de beeldsensor niet gewijzigd (12 megapixels CMOS), maar dit exemplaar is wel verbeterd. Door toepassing van ‘on chip’ ruisonderdrukking is er een hoge gevoeligheid haalbaar (nu 12.800), terwijl het algehele ruisniveau werd verlaagd.

sende instellingen. Hierbij kunnen ook nog eens adviezen worden weergegeven (werkwijze, techniek, lenskeuze), zodat je al doende leert fotograferen. De Creative Control (digitale effectfilters) werd uitgebreid van zes naar veertien stuks. Naast de bestaande filters. De sterkte van al deze effecten is regelbaar. Je ziet vooraf op het scherm hoe je foto gaat worden. 101

101_TURN-ON_nr2_SR_Panasonic.indd 101

25-04-12 16:34


check this

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

Duister en cool Regisseur David Fincher heeft een duidelijk herkenbare stijl. Als hij een remake maakt, ligt het niet in zijn aard om braaf een kopie te maken die geschikt is voor de Amerikaanse markt. Dat deed hij dan ook niet met The Girl With The Dragon Tattoo, een remake van de gelijknamige Zweedse thriller. De aan lager wal geraakte onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist neemt

een zaak aan van de steenrijke Henrik Vanger. Blomkvist moet Vangers vermiste nichtje Harriet opsporen. Maar Vanger wil ook weten of Blomkvist wel uit het juiste hout is gesneden en huurt daarom de excentrieke hacker Lisbeth Salander in om diens doopceel te lichten. Tijdens Blomkvists onderzoek wordt duidelijk dat de familie Vanger een groot aantal geheimen heeft. Zo

Genre: thriller Regisseur: David Fincher Acteurs: Daniel Craig, Rooney Mara Leeftijd: 16+ zou een familielid betrokken zijn bij de moord op een meisje in de jaren zestig. Blomkvist en Salander besluiten om samen te werken en komen een groot complot op het spoor. Fincher blijft redelijk trouw aan het origineel, maar drukt toch stevig zijn stempel op deze productie. The Girl With The Dragon Tattoo is duister, broeierig en cool tegelijk.

102 TURN ON NR.2/2012

102-105_Check This Films_RK.indd 102

25-04-12 13:59


MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL

TINKER TAILOR SOLDIER SPY

Genre: actie Regisseur: Brad Bird Acteurs: Tom Cruise, Jeremy Renner Leeftijd: 12+

Genre: thriller/drama Acteurs: Gary Oldman, Colin Firth De Britse geheime dienst MI6 ontdekt een spion in hun midden. George Smiley (Gary Oldman) krijgt de opdracht om zijn eigen collega’s te bespioneren. Deze zinderende spionagethriller is gebaseerd op de roman van John le Carré.

Missie geslaagd Ghost Protocol is een actieavontuur zoals die alleen in Hollywood gemaakt worden: groots opgezet, gefilmd op schitterende locaties en vol halsbrekende stunts. De geheime overheidsorganisatie IMF, waar Ethan Hunt (Tom Cruise) voor werkt, lijkt betrokken bij een bomexplosie in het Kremlin. De Amerikaanse regering ontkent directe betrokkenheid en zet het Ghost Protocol in werking: het bestaan van IMF wordt officieel ontkend. Hunt en zijn spion-

nenteam zijn als gevolg daarvan ondergedoken en moeten zonder steun de naam van IMF zuiveren en onderzoeken wie er achter de bomaanslag zit. Ghost Protocol is een perfecte mix van actie, spanning en humor. Ook al staan Hunt en zijn team constant onder hoogspanning, de film is luchtig van toon en kijkt daardoor lekker weg. Het lijkt alsof Cruise nooit is weggeweest. Met Ghost Protocol herpakt hij in één klap zijn supersterrenstatus.

THE IRON LADY Genre: drama Acteurs: Meryl Streep, Jim Broadbent Meryl Streep staat bekend om haar zeer precieze voorbereiding en dat is te zien aan haar vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady. Voor deze masterclass acteren mocht Streep terecht haar derde Oscar in ontvangst nemen.

DOLFJE WEERWOLFJE Genre: kinderfilm Acteurs: Ole Kroes, Kim van Kooten Dolfje is anders dan andere kinderen, want hij verandert bij volle maan in een weerwolf. Dolfje Weerwolfje is gebaseerd op het door kinderboekenschrijver Paul van Loon bedachte personage.

In de eerste film werd hij al even aangekondigd, maar nu gaat Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) eindelijk de confrontatie aan met zijn grote rivaal Dr. Moriarty. Zoals altijd vertrouwt hij op zijn hulp Dr. Watson (Jude Law), maar deze keer helpt ook Sherlocks oudere broer Mycroft Holmes (een rol van de Engelse komiek en tv-persoonlijkheid Stephen Fry) een handje. De kenmerkend snelle stijl van Guy Ritchie is nadrukkelijk aanwezig en ook Robert Downey Jr. is in topvorm, waardoor A Game Of Shadows een flitsende en stijlvolle actiefilm is geworden.

SHERLOCK HOLMES: A GAME OF SHADOWS Genre: actie Regisseur: Guy Ritchie Acteurs: Robert Downey Jr., Jude Law Leeftijd: 12+

Quentin Tarantino is groot geworden met het bij elkaar jatten van films, dus waarom zou Arne Toonen het dan ook niet doen? Het is overduidelijk waar Toonen zijn mosterd vandaan haalt, namelijk deels bij Tarantino en deels bij Guy Ritchie. Met zijn film over een man met geheugenverlies die de criminele onderwereld achter zich aankrijgt, verdient Toonen geen originaliteitsprijs, vermakelijk is de film in elk geval wel. Met zijn snelle montage, een stoet aan bonte personages en snedige dialogen is Black Out een aanrader voor fans van, jawel, Quentin Tarantino én Guy Ritchie.

BLACK OUT Genre: misdaad/komedie Regisseur: Arne Toonen Acteurs: Raymond Thiry, Kim van Kooten Leeftijd: 16+ 103

102-105_Check This Films_RK.indd 103

25-04-12 14:00


UIT net zo mooi als AAN

LG introduceert CINEMA SCREEN. De nieuwe reeks LED-televisies van LG. De volgende stap in de ultieme kijkbeleving. Geniet van een strak, ultradun design. Met een schermrand van 4,7 mm, dus nagenoeg randloos. Geniet van de allerbeste beeldkwaliteit dankzij NANO FULL LED. De meest plezierige 3D-kijkervaring en het allerbeste 3D-effect ooit. Ga voor meer informatie naar www.lge.nl

TURNONadv.indd 1

02-05-12 10:15


Whodunit?

Wie is de dader? Dat is de centrale vraag in een zogenoemde ‘whodunit’. Dit zijn detectivefilms waarin de hoofdpersoon probeert te achterhalen wie de dader is van een moord of ander misdrijf. We hebben de drie beste whodunnits voor je geselecteerd – krakende hersenen gegarandeerd! MEMENTO Bij een inbraak wordt de vrouw van Leonard Shelby vermoord door een inbreker, die vervolgens ontsnapt. Shelby zint op wraak en begint een zoektocht naar de moordenaar. Klein probleem: Shelby heeft een flinke klap op zijn hoofd gekregen en geen kortetermijngeheugen meer. Het verhaal wordt achterstevoren verteld. De film begint bij het einde en werkt terug naar het begin. Door die opzettelijk verwarrende vertelstructuur ontrafel je – samen met het hoofdpersonage – langzaam maar zeker de ware toedracht en de identiteit van de moordenaar. Deze manier van vertellen is een sublieme vondst en Memento is dan ook de ultieme breinbreker.

gepakt, maar geen van hen lijkt de dader. Wel komt er een naam naar boven drijven: Keyser Söze. Deze gevreesde onderwereldbaas is het brein achter deze aanslag, maar niemand heeft hem ooit gezien. Agent Dave Kujan wordt op deze zaak gezet. Hij kamt het misdadigerscircuit uit om antwoord te krijgen op de prangende vraag: wie is Keyser Söze? Een whodunit staat of valt bij het einde en wat dat betreft ben je bij The Usual Suspects aan het juiste adres. De ontknoping zal lang nadreunen bij de kijker. Verrassingsfactor:

STATE OF PLAY

THE USUAL SUSPECTS

De minnares van het populaire congreslid Stephen Collins wordt vermoord. De ervaren journalist Cal McAffrey en de blogger Della Frye onderzoeken de moord en al snel wordt duidelijk dat de dader moet worden gezocht in de hoge regionen van de politiek. Naarmate ze dichter bij de waarheid komen, ontdekken de journalisten dat achter de moord een groot complot schuilgaat. Om hun verhaal rond te krijgen, moeten ze machtige politici op hun knieën zien te krijgen. State Of Play is een fraai gecomponeerde liefdesbrief aan de papieren journalistiek in de vorm van een meesterlijke thriller.

Bij een afrekening in het criminele circuit vinden 27 misdadigers de dood op een boot. Vijf verdachten worden op-

Verrassingsfactor:

Verrassingsfactor:

105

102-105_Check This Films_RK.indd 105

25-04-12 14:00


check this

Keane

STRANGELAND > Poprock

Trio wordt kwartet Begin april baarde Keane opzien met een sprankelende showcase. Eind mei staat de band als een van de headliners op Pinkpop, waar Keane op zondagavond de afsluiter is op het 3FM Podium. Het bewijst dat de band nog altijd geldt als een van de grote namen binnen het melodieuze poprockgenre, zelfs al is hun laatste album Perfect Symmetry alweer een

jaar of vier oud. Liet die laatste een stijlbreuk horen met het door piano gedreven repertoire waarmee de band in 2004 doorbrak, op hun nieuwe cd Strangeland keert Keane terug naar de basis. Perfect uitgevoerde, licht melancholische liedjes die zowel de massa als de wat meer alternatieve luisteraars aanspreken. Al kun je stellen dat de term ‘terug naar de

basis’ slechts relatief is. Want Keane zet ook een stap voorwaarts. Keane was van oudsher een trio dat in de onorthodoxe samenstelling ‘vocalenpiano-drums’ werkte. Tegenwoordig is de band een kwartet, met een bassist. De eerste single van het album Silenced By The Night laat al horen dat hierdoor het karakteristieke Keane-geluid verder wordt uitgediept.

106 TURN ON NR.2/2012

106-109_Check This Music_TB.indd 106

25-04-12 14:03


VanVelzen

THE RUSH OF LIFE > Polderrock

Kersverse papa viert leven Op zijn derde album kijkt VanVelzen terug op zijn leven. Inhoudelijk geldt The Rush Of Life daardoor als zijn meest persoonlijke album. “Mijn liedjes zijn mijn leven en mijn leven zijn mijn liedjes; The Rush Of Life vertelt mijn verhaal”, aldus VanVelzen, die onder productionele leiding van Sacha Skarbeck, Holger Schwedt en Peter Kvint eb met toetsenist Simon Gitsels als co-producer, zijn levenservaringen, zijn relatie, dromen en twijfels beschreef. Van het ontstaan van zijn liefde voor muziek tot een persoonlijke boodschap voor zijn pasgeboren zoon.

Norah Jones

…LITTLE BROKEN HEARTS > Jazzpop Norah Jones omarmt in de nasleep van een nare relatiebreuk haar wat meer rauwe kant en experimenteert er samen met producer Danger Mouse lustig op los.

John Mayer

BORN AND RAISED > Bluesrock

Jason Mraz

LOVE IS A FOUR-LETTER WORD > Singer-songwriter

Trijntje Oosterhuis

WRECKS WE ADORE > Pop Onder productionele leiding van onder andere ‘rockchick’ Anouk laat Trijntje Oosterhuis horen dat ze meer kan dan ‘slechts’ zoetgevooisde luisterliedjes ten gehore brengen.

Born And Raised stond eigenlijk gepland voor 2011. Het album was zo goed als af, toen er op John Mayers stembanden een granuloom werd ontdekt. Pas na intensieve chirurgie kon de populaire jonge blueszanger/gitarist weer aan de slag met zijn album, waarop hij het meer ‘poppy’ geluid van hitalbum Battle Studies achter zich laat en inruilt voor een authentieker blues- en countryrockgeluid. Don Was produceerde en Graham Nash en David Crosby zingen een moppie mee op dit opvallend volwassen klinkend album.

Begin dit jaar postte Jason Mraz de track I Won’t Give Up op zijn website. Dat was het begin van een sneeuwbaleffect, dat van het nummer direct een hit maakte en enorm deed uitzien naar Mraz’ nieuwe album. Zijn vorige We Sing. We Dance. We Steal Things. werd wereldwijd ruim 4,5 miljoen keer verkocht. Dat schept verwachtingen, die Love Is A Four-Letter Word prima inlost. Het album barst uit zijn voegen van de mooi gezongen liedjes met vlijmscherpe teksten, ingebed in makkelijk in het gehoor liggende gitaardeuntjes.

Golden Earring

TITS ‘N ASS > Rock ‘n Roest

Krasse knarren rocken als jonge honden Triggerfinger

FADERS UP 2 > Belgarock De hardst rockende band van de Benelux komt met een live-album, met daarop natuurlijk ook hun cover van Lykke Li’s I Follow Rivers.

Opgericht op 2 september 1961 als The Golden Earrings, maar al decennia onverwoestbaar als Golden Earring. Waar generatiegenoten The Rolling Stones maar moeite hebben met tournees en vooral met het uitbrengen van relevante albums, stoomt de machine die Golden Earring heet gewoon op volle sterkte door. Tits ’n Ass is uitgebracht om het 50-jarig bandjubileum kracht bij te zetten en laat een band horen die – ondanks de pensioensgerechtigde leeftijd waar de bandleden tegenaan schurken – met de geest van een groep jonge honden musiceert. 107

106-109_Check This Music_TB.indd 107

26-04-12 15:36


Iedereen wint met deze energiezuinige kampioenen Bovendien maakt u nu bij aankoop van een zuinig apparaat van Bosch kans op één van de vijf VIP-TRIPS naar Londen

Win een VIP-TRIP naar de Olympische zeilrace van Lisa en Lobke in Londen

Duurzaamheid is voor Bosch een uitgangspunt bij het ontwikkelen van ieder apparaat. En met succes, want in de zuinigste energieklassen is Bosch uitzonderlijk goed vertegenwoordigd. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Bovendien maakt u bij aankoop van één van onze energiezuinige apparaten kans op een VIP-TRIP voor 2 personen naar de Olympische Spelen in Londen waar u de door Bosch gesponsorde zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zult aanmoedigen in hun kampioenschapsrace. www.bosch-home.nl/viptrip

www.bosch-home.nl/inspiratiecenter, Taurusavenue 36, 2132LS Hoofddorp

012247_Bosch_adv_Olympic_Eyecatcher_Saturn.indd 1 TURNONadv.indd 1

012247

Kom langs in het nieuwe Bosch Inspiratiecenter! Wij geven u graag deskundig advies.

12-04-12 14:11 02-05-12 10:16


Rumer

BOYS DON’T CRY > Luisterliedjes Na haar succesvolle Seasons Of My Soul keert Rumer terug met een cd waarop ze ‘vergeten’ liedjes van onder anderen Neil Young, Issac Hayes en Bob Marley zingt.

BENIDORM ROCKERS Scissor Sisters

MAGIC HOUR > Pop Hysterische hitparadepop in optima forma, de heren en dame van Scissor Sisters blinken er ook op hun vierde album weer in uit.

Niet alleen Golden Earring zit vijftig jaar in het vak. Een groot deel van de eerste generatie pop- en rock sterren gaat ook al zo lang mee en weet van geen ophouden. Kunnen ze het nog? Of wordt het sneu? Vijf krasse knarren op een rijtje. Paul McCartney (70) Bezoekers van het concert dat Paul McCartney eind maart gaf in Ahoy, zagen een ‘greatest hits show’ van ruim drie uur, waarin McCartney menig jong broekie naar huis speelde. Sneu? Nee! In deze vorm kan ‘Macca’ mee tot hij dood neervalt.

Paul Simon (70)

Jack White

BLUNDERBUSS > Rock Na zijn stempel op The White Stripes, The Raconteurs en The Dead Weather te hebben gezet, gaat Jack White solo op een heerlijk ronkend, piepend en krakend album.

In de Ziggo Dome viert Simon samen met Ladysmith Black Mambazo in juli het 25- jarig jubileum van zijn album Graceland. Paul Simon was al nooit de kwiekste, maar oogt nu helemaal als wassen beeld op het podium. Sneu? Als liedjesschrijver staat hij op eenzame hoogte, als podiumartiest is Paul Simons uiterste houdbaarheidsdatum toch wel verstreken.

Bruce Springsteen (63) Terwijl door overleden bandmakkers de E Street Band steeds verder uitdunt, is Bruce Springsteen op een creatieve (luister maar eens naar Wrecking Ball)

en ogenschijnlijk ook lichamelijke piek. Onvermoeibaar stuitert hij urenlang over het podium. Tweede Pinksterdag is hij misschien wel de meest relevante artiest op Pinkpop. Sneu? Springsteen speelt met zoveel energie en kracht, dat je eerder jezelf een beetje sneu begint te vinden.

Tom Jones (73) Tegenwoordig jurylid bij de Britse versie van The Voice. Zou een eindstation zou kunnen zijn, ware het niet dat Jones met zijn nieuwe album Spirit In The Room laat horen dat hij muzikaal aan het pieken is. Sneu? Dat mag hij op Bospop bewijzen. Focust Jones op zijn fantastische laatste album, zeker niet. Haalt hij voor de zoveelste keer zijn belegen sixties-hits van stal, dan kan hij beter stoppen…

The Rolling Stones (65 tot 71) ‘The Greatest Rock ’n Roll Band On Earth’ viert zijn vijftigjarig jubileum dit jaar, maar het blijft angstvallig stil uit het Stoneskamp. Gaat het wel goed met de heren? Sneu? Twijfelgevalletje. Live staan ze steevast hun mannetje, maar schijnbaar is Keith Richards sinds hij uit een palmboom kukelde zichzelf niet meer. Misschien moeten ze de eer maar aan zichzelf houden… Of zijn we nu wel heel pessimistisch? 109

106-109_Check This Music_TB.indd 109

25-04-12 14:03


check this

Ronddwalen in kerkers en ruïnes Op het eerste gezicht lijken de Diablospellen relatief simpel. Doel van de Diablo-games is om vanuit isometrisch vogelperspectief kerkers en ruïnes te doorploegen, op zoek naar wapens en schatten. Deze locaties zijn gevuld met een stortvloed aan demonische vijanden, die spelers middels eenvoudige klikken op de muis moeten verslaan. Ook Diablo III is weer volledig op dit principe gestoeld. Vergis je echter

niet, want onder het ogenschijnlijk ongecompliceerde oppervlak gaat een zeer diepgaande spelervaring schuil. Zo is de hoeveelheid te verzamelen spullen (‘loot’ in Diablo-vaktaal) werkelijk gigantisch. Een ander belangrijk aspect van de Diablo-serie is de multiplayer. Hierin werken spelers samen om missies te voltooien, waarbij ze hun verzamelde items kunnen ruilen in een veilinghuis. Op hogere moeilijkheidsgraden komt er

DIABLO III Genre: actie rpg Platform: pc veel tactiek kijken bij het spelen van Diablo III. De genoegdoening van een volbrachte opdracht is dan ook immens, helemaal als dit gepaard gaat met een succesvolle samenwerking met andere spelers. Ook de herspeelbaarheid is een belangrijke factor bij het succes. Omgevingen in Diablo III worden willekeurig gegenereerd, wat ervoor zorgt dat je nooit twee keer hetzelfde level doorkuist.

110 TURN ON NR.2/2012

110-113_Check This Games_TB.indd 110

25-04-12 14:04


MAX PAYNE 3 Genre: third person shooter Platform: PS3, Xbox 360

Het is weer bullet time GAME OF THRONES Genre: role playing game Platform: PS3, Xbox 360, pc In deze actie-RPG switchen spelers voortdurend tussen twee personages: de priester Alester en de Night Watch-soldaat Mors. Het zorgt voor een gevarieerde spelervaring. Het verhaal kent veel raakvlakken met de gelijknamige tv-serie.

MORTAL KOMBAT Genre: beat ‘em up Platform: PS Vita De gewelddadigste aller vechtgames komt in al zijn grafische brutaliteit naar de PS Vita. Daarbij wordt geen fractie van het weergaloze vechtsysteem, noch van de grafische pracht opgeofferd. Finish him!

Max Payne verdient tegenwoordig de kost als lijfwacht in São Paulo. Daar hoopt hij zijn problematische verleden achter zich te kunnen laten, maar als de vrouw van zijn werkgever wordt gekidnapt, is dat het begin van een steeds verder escalerende bendeoorlog. Geen Max Payne zonder bullet time. En

dus kan Max Payne ook in dit derde deel in slow motion verschillende tegenstanders snel na elkaar afschieten. Een nieuwe toevoeging in de serie is de multiplayer. Ook daar kan bullet time gebruikt worden, maar dat kan niet eindeloos. Kies dus de goede momenten uit om dit gevaarlijke wapen in te zetten.

GHOST RECON: FUTURE SOLDIER

SPEC OPS: THE LINE

Genre: tactische shooter Platform: PS3, Xbox 360

Genre: third person shooter Platform: PS3, Xbox 360, pc

Elitesoldaten worden getraind om omgezien vijanden uit te schakelen en geen andere eenheid kan dat beter dan het Ghostteam. Gewapend met de meest geavanceerde technieken kan deze vierkoppige eenheid een klein leger aan. Soldaten zijn uitgerust met optische camouflage, waardoor ze kunnen opgaan in hun omgeving. Vijanden kunnen gemarkeerd worden en op jouw commando schakelen je teamleden hen voor je uit. In Future Soldier is het opzetten van een aanvalsplan van cruciaal belang, voor schietgrage soldaten is simpelweg geen plaats.

Een postapocalyptisch Dubai vormt de gevaarlijke setting van Spec Ops: The Line. De steenrijke staat is weggevaagd door een reeks zandstormen. Zes maanden later vangt het Amerikaanse leger een signaal op van kolonel John Konrad, die samen met zijn eenheid besloot te blijven om achtergebleven mensen te beschermen. Kapitein Martin Walker en zijn Delta Force-team krijgen de opdracht om Konrad en andere overlevenden op te sporen. Dat wordt lastig aangezien Dubai is veranderd in een niemandsland, waar militante bendes de dienst uitmaken.

Virusuitbraak

DRAGON’S DOGMA Genre: role playing game Platform: PS3, Xbox 360, pc Capcom betreedt de rpg-markt en doet dat zeer verdienstelijk met Dragon’s Dogma. Deze fantasygame zal ongetwijfeld in de smaak vallen bij Skyrim-fans.

Het is veertien maanden geleden sinds het Blacklight-virus is uitgebroken. Om verdere verspreiding te voorkomen is Manhattan hermetisch afgesloten van de rest van New York. In deze geïnfecteerde zone moet James Heller op zoek naar de verantwoordelijke van de virusuitbraak. Doordat Heller is geïnfecteerd met het Blacklight virus heeft hij bovennatuurlijke krachten ontwikkeld. Hij kan zijn armen veranderen in dodelijke wapens, zoals gigantische klauwen of messen. Het meest indrukwekkend zijn de tentakels, waarmee Heller vijanden en voorwerpen kan grijpen en in de lucht slingeren.

PROTOTYPE 2 Genre: actie Platform: PS3, Xbox 360

111

110-113_Check This Games_TB.indd 111

25-04-12 14:05


STREAM ALLE MUZIEK TER WERELD DRAADLOOS NAAR ELKE KAMER

DE PLAY:3 IS ER

Nieuw: de alles-in-één speler van Sonos met een compact formaat en een groots geluid waarmee je je hele iTunesbibliotheek, muziekservices en meer dan 100.000 internetradiostations, podcasts en programma’s kan streamen door je hele huis. Bedien alles draadloos met je Android TM, iPhone®, iPad® en computer.

NL 200x268 Play3 Ad staand.indd 1 TURNONadv.indd 1

23-04-12 14:57 02-05-12 10:17


GHOST RECON: FUTURE SOLDIER

Virusuitbraak

Intens gamen Optimaal gamen? Met deze producten zit je echt midden in het spel!

120-RS Competition Seat Waan jezelf een professionele coureur met deze racestoel. De stuursteun is compatibel met alle verkrijgbare sturen en er is een geïntegreerde steun voor een versnellingspook. Verder is er ook een steun met antisliplaag voor de pedalen. De positie van deze racestoel kan razendsnel naar wens worden ingesteld. En dankzij het robuuste metalen frame zit je onder alle omstandigheden stabiel.

Controller Grip PS Vita De PS Vita is een prachtige handheld. Hij is ook verrassend compact voor zo’n krachtige machine. Met de Controller Grip PS Vita heb je altijd een goede grip op deze handheld. De zachte bekleding zorgt voor optimaal comfort tijdens het gamen en de achterkant is vrij, waardoor de touchscreen aan de achterzijde gewoon te bedienen is.

Flip & Charge

Voor PS3, Xbox 360, pc

Ear Force Charlie gaming headset Geluid is zeer belangrijk bij het gamen. De Ear Force Charlie is een gaming headset met 5.1 surround sound. Acht speakers, waaronder twee subwoofers, zorgen voor een ongekende surroundervaring. Met de Ear Force Charlie hoor je werkelijk alles, erg handig bij first person shooters. Je kunt precies horen waar tegenstanders vandaan komen! Deze gaming headset is te gebruiken op alle apparaten met een USBaansluiting.

Arcade Stick Een Arcade Stick is onmisbaar voor fans van vecht- en arcadespellen. Deze robuuste Arcade Stick heeft acht actieknoppen met een zeer snelle reactietijd. Met een switch geef je aan of je deze Stick wilt gebruiken voor PlayStation 3, Xbox 360 of pc. Deze Arcade Stick is een onmisbaar instrument om een goede Street Fighter te worden! Ook zal deze fantastische Arcade Stick de oude tijden van de speelhallen doen herbeleven.

Niets is voor een handheldgamer zo vervelend als een lege batterij tijdens het gamen. De Flip & Charge is niet alleen een beschermhoes voor de Nintendo 3DS, maar bevat ook een geïntegreerde batterij. Met deze ingebouwde batterij verdubbel je de speelduur van de handheld. Je hoeft de 3DS niet uit de beschermhoes te halen om te kunnen gamen. De Flip & Charge maakt gebruik van de originele voeding van de 3DS.

Voor PS3, Xbox 360, pc 113

110-113_Check This Games_TB.indd 113

25-04-12 14:05


TURN ON

Cliffhangers BEKIJK OOK ONS E-MAG SWIPE & TOUCH, MET ALLES OVER TABLETS, SMARTPHONES EN DE BESTE ACCESSOIRES, OP SATURN.NL

POWER

Turn On heeft inmiddels ook al zes Facebook-communities die speciaal zijn ingericht voor mensen die enthousiast worden van elektronica en graag helemaal up-to-date willen blijven als het gaat om bijvoorbeeld hifi-apparatuur, fotocamera’s, televisies of computers. Geïnteresseerd in het laatste nieuws, de beste innovaties en speciale winacties? Vind ons op Facebook en like ons!

YOUR DAY

Turn On is er niet alleen als papieren versie maar ook als app! Beschikbaar voor zowel Apple als Android. Want zo! moet een app zijn. In onze app vind je de interessantste pagina’s van het magazine,

ANDROID

maar dan volledig geoptimaliseerd voor tablets. Interactief en aangevuld met foto’s, video’s, trailers en muziek. Download nu de nieuwste uitgave in de App Store of bij Google Play.

FACEBOOK.COM/ SWIPEANDTOUCH

FACEBOOK.COM/ WATCHANDLISTEN

FACEBOOK.COM/ CLICKANDSURF

FACEBOOK.COM/ SHOOTANDZOOM

FACEBOOK.COM/ COOKTASTE

FACEBOOK.COM/ LIVEANDCARE

INTE R P E G UWE TURN ON E I N DE E VAN I BIJ L I U T J I ED ANAF 6 GEN LIGT VE VESTIGIN EEM ALL ATURN. N R E VAN S DAN WE ! HEM TIS MEE GRA

colofon REALISATIE iMediate, Arendstraat 53, 1200 CE Hilversum, Tel: 035-646 58 00 DIRECTEUR Joost Driessen UITGEVER/HOOFDREDACTIE Roger Slangen ART DIRECTOR Ritchard Kelliher REDACTIE Johannes Keuning (chef), Margreet Baalman (coördinatie), Thijs Jaski (eindredactie), Arnold le Fèbre (eindredactie), Jan Jaap Holdijk, Wai-Kueng Liu, Willem van der Meulen VORMGEVING Rik van den Berg, Tim van den Berg, Louis Bertrand, Izabella Groot, Natalie Moorelisse MEDEWERKERS Thomas Braun, Marcel Debets, Mels Dees, Minke Flach, HWI Group, Edgar Kruize, Jeroen te Nuijl, Lars Polder, Maurice Schmitz, Ron Smeets, Mark Swarts, Martijn Vet BEELD Getty Images, Hollandse Hoogte (Otto Hoek, Sabine Joosten), Image Select, iStock, Kay Coenen / Infographicmedia (illustraties), Thinkstock TRAFFIC Judith Nicol, Yvonne Schouren ADVERTEREN Kayleigh Claassen, Paul Jansen, Angela Rack, Morgan de Zeeuw DRUK Roto Smeets VERSPREIDING Via alle Saturn-vestigingen Turn On is een uitgave van iMediate, in opdracht van Saturn. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt of worden gereproduceerd door middel van druk, fotokopie, film, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. In verband met mogelijke wijzigingen en zetfouten kunnen geen rechten worden ontleend aan de in deze uitgave vermelde prijzen en gegevens. iMediate is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die mogelijkerwijs voortvloeien uit, of in enig verband staan tot (het lezen van) deze uitgave. Over uitslagen en prijzen van prijsvragen, lezersaanbiedingen en/of speciale acties wordt niet gecorrespondeerd.

114 TURN ON NR.1/2012

114_TURN-ON_nr2_CLIFFHANGER.indd 114

26-04-12 15:09


Ooit maakt elke TV sport spannender. Samsung Smart TV doet het nĂş al. Bedien uw toestel met uw stem of een simpele handbeweging.

Voice Control

Motion Control

Face Recognition

Experience the Future of Smart TV, Now. Daadwerkelijke werking kan verschillen, afhankelijk van de gesproken taal en omgevingssituatie. Kijk voor meer informatie op www.samsung.com

C1200048_Adv Smart TURNONadv.indd 1 TV_Turn On Magazine_200x268mm_Def01sp.indd 1

23-04-12 02-05-1210:04 10:18


MORE THAN YOU SEE NIEUW

Pixie heeft het allemaal: levendige kleuren, een strakke vorm en een heel compact design. Pixie is ook uitzonderlijk gebruiksvriendelijk. Pixie is werkelijk een iconische en vrolijke machine. Zoals altijd bij Nespresso, is ze ontworpen om het beste van elk van onze Grands Crus te benadrukken: uitzonderlijke smaak, kopje na kopje.

Lees deze code met uw smartphone om meteen dezevan code teLees genieten onzemet actie

uw smartphone om meteen te genieten van onze actie

Pixie heeft tal van redenen om geliefd te zijn. Haar NIEUWE gamma machines die innovatie en kleur samenbrengen is gewoonweg onweerstaanbaar! www.nespresso.com

*Bij aankoop van een Nespresso machine tussen 19/04/20112 en 24/06/2012 inclusief (zie voorwaarden voor details).

NESPRESSO_200x268_S12_NL_MAGI_aw 1 TURNONadv.indd 1

20/04/12 18:42 02-05-12 10:18

Turn On Magazine / 2012, 02  
Turn On Magazine / 2012, 02  

Lifestyle en electronica magazine - Saturn