Imaginem 2018 Persoonlijke groei

Page 1

NAJAAR 2018

IMAGINEM IS HET JAARLIJKSE MAGAZINE VAN

PERSOONLIJKE GROEI Imaginem • 1


FOTO: DESIGN & ZO 2 • Imaginem


Afgelopen jaar stond in het teken van “persoonlijke groei”, nieuwe wegen inslaan, andere invalshoeken uitproberen, nieuwe technieken aanleren, uit je comfort zone stappen. Kortom jezelf uitdagen en groeien! Dat is niet zoveel anders als in 2017 toen ging het over “uitdaging”. Nu is het meer op de persoon gericht. Persoonlijk heb ik dit jaar daarom aangegrepen om de uitdaging te zoeken in het werken aan mijn kwalificatie voor Goud Master. Voor mijzelf een enorme uitdaging, waar veel tijd in is gaan zitten tussen alle dagelijkse werkzaamheden door. Op het moment dat deze uitgave van Imaginem naar de drukpers is gegaan en ingebonden voor mij verscheen, wist ik nog steeds niet of ik het gehaald zou hebben of niet. Ook moest ik mijn panel nog voorleggen aan de jury, iets wat ondanks de hulp van mijn coaches, toch een hele spannende tijd is. Ik begrijp nu ook beter wat de collega’s die opgaan zelf moeten voelen. Dus ook weer een stukje persoonlijke groei! Ook het bestuur is ieder jaar weer druk bezig om een originele en geschikte locatie voor de congressen te vinden, interessante lezinggevers die de leden boeken, wedstrijden te organiseren enz. Opnieuw was ook onze aanwezigheid op de Professional Imaging opvallend, samen met de landelijke wedstrijd en de bijzondere stand hebben we MPN bij het publiek laten groeien. Hoe zit het met jou persoonlijk, ben jij gegroeid als fotograaf en/of ondernemer? Dit kun je alleen zelf beantwoorden, maar ik hoop dat het je het gewenste reslultaat heeft gebracht. Het zou mooi zijn als jouw lidmaatschap van MPN hier een steentje aan heeft bijgedragen. Ons jaarthema voor 2018? “Samenwerking”. Maak er een mooi jaar van!

V O O R W O O R D

Namens het bestuur van Master Photographers Network, Fred van Soest

Imaginem • 3


NUMMER DIT IN 4 • Imaginem

6

16

3

Voorwoord

16

4

Inhoudsopgave

22

6 12

Daniël Wenzel Van marinier naar fotograaf Colijn van Noort Gekke ideeën bestaan niet

24 28

Foto Id Een gepassioneerd team Sponsor uitgelicht GB lijsten Daniëlle Musters Groei Design & Zo Elkaar pushen

24


28 34 38 40

Lianne Dekker Kwalificatie Event MPN

Frank van Boxtel Laatste stap naar...

40 44

44

By Marjo Chique en ingetogen fotografie

48

Event MPN

50

Imaginem Master Awards

54

Colofon

Imaginem • 5


6 • Imaginem


Daniël Wenzel

VAN MARINIER NAAR FOTOGRAAF Wie de website van Daniël Wenzel Fotografie bezoekt ziet een verscheidenheid aan fotografie. Van prachtig commercieel reclame werk tot bijzondere bruidsreportages en gezellige familieportretten. Ook corporate opdrachten, bedrijfsreportages waarbij het bedrijf van voor tot achter in beeld wordt gebracht zijn onderdeel van zijn indrukwekkende portfolio. Op de vraag waar zijn hart ligt is Daniël duidelijk, bij het commerciële werk en de bruidsfotografie. Dat lijkt tegenstrijdig en Daniël heeft ook al eens op het punt gestaan de bruidsreportages af te stoten maar dan legt hij uit; “De commerciële kant is vaak snel, zakelijk en kan veel gezeur opleveren. Soms kom je te ver van je eigen creatieve input te staan, maar ik zie het als een uitdaging op zich om dan toch de regie naar me toe te trekken en mijn stempel op het geheel te plaatsen. Bij bruidsfotografie word je echt gekozen op basis van je werk en belangrijker je persoonlijkheid. Ik bouw altijd een leuke band op met het bruidspaar en de dagen zelf vind ik erg leuk om mee te maken. Dat ik weleens overweeg hiermee te stoppen of te minderen is gebaseerd op het werk dat er achter weg komt.”

Imaginem • 7


VAN MARINIER NAAR FOTOGRAAF

Voordat Daniël zijn fotografie bedrijf begon was hij een kleine twintig jaar werkzaam als carrièreofficier bij het Korps Mariniers. Dat was een hele omschakeling, van gedisciplineerde marinier naar burger. Zijn carrière bij defensie heeft hem een enorme rugzak aan ervaring opgeleverd. Heel veel van deze zaken zet hij nog dagelijks in. Dit gaat van sociale omgang met klanten tot het aanspreken, aansturen van grote groepen tot doorzetten en volharden in zijn werk. Discipline, Daniël omschrijft dat hij daarvoor het principe van de ‘7P’s” hanteert; Proper Prior Panning Prevents Piss Poor Performance. Dit houdt voor hem in dat hij alles goed voorbereid van apparatuur en planning tot en met inzet. Het is doorzettingsvermogen en vastberadenheid dat bijdraagt aan zijn succes.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING, HET JAARTHEMA

Wat persoonlijke ontwikkeling voor Daniël inhoudt is het volgende; “Ik ben continu bewust met persoonlijke ontwikkeling bezig. Ik probeer mezelf een spiegel voor te houden hoe ik mijn werk doe en als persoon ben. Ik ben ook zeer kritisch naar mijn werk, mijn inzet en mijn output. Naar mijn mening begint persoonlijke ontwikkeling met je verantwoordelijkheden nemen. Ik ben zelf verantwoordelijk. Voor mijn leven en mijn/ons bedrijf. Ik kan niet achteroverleunen dat weet ik en doe ik ook niet. Er zijn vaak mensen die schrikken hoeveel uren wij besteden aan ons bedrijf. Zo ook stagiaires die afhaken bij ons of terug op school op basis van ons werk omdat er toch iets meer komt kijken bij het werk als fotograaf dan ze van tevoren bedacht hadden. Het nadeel is toch wel dat we soms te weinig quality time met het gezin hebben.

8 • Imaginem


Imaginem • 9


10 • Imaginem


“IK STREEF ERNAAR OM ELK JAAR TE VERNIEUWEN IN MIJN STIJL VAN FOTOGRAFIE”

Wat ik zeer snel geleerd heb is om niet naar andere fotografen te kijken als concurrent. In het begin ben je onzeker over je eigen werk en schrik je weer als een ander weer in de publiciteit staat. Soms had ik dan het gevoel dat ik op achterstand stond of raakte. Gaandeweg merkte ik dat dit gevoel onterecht was en dat ik toch best redelijk werk leverde. Dit kwam ook door de opdrachtgevers en hun feedback waardoor mijn zelfvertrouwen op het gebied van fotografie steeg. Ondertussen krijg ik van veel fotografen hier in de regio complimenten en vragen ze me om advies. Dit sterkt mijn zelfvertrouwen en ik vind het erg gaaf als ik een collega hiermee kan helpen. Verder leg ik voor mijn gevoel de lat hoog op het ontwikkelen als fotograaf en bedrijf. Ik streef ernaar om elk jaar te vernieuwen in mijn stijl van fotografie maar wel met behoud van, in mijn optiek, een herkenbare handtekening.”

Imaginem • 11


Colijn van Noort GEKKE IDEEËN BESTAAN NIET! 12 • Imaginem


Technisch perfect en een degelijk fotograaf. Zo kunnen we Colijn van Noort omschrijven. Met zijn studio en vaklab in Werkhoven is Colijn een jarenlang begrip. Hij behaalde in 2016 het Best Portfolio binnen het Master Photographers Network. Toch loopt hij niet naast zijn schoenen. “Ik moet me iedere keer weer bewijzen. Je bent ten slotte zo goed als je laatste foto.” vertelt hij nuchter.

ONDERNEMERSHART

“Tijdens mijn allereerste bijbaantje spaarde ik voor een spiegelreflexcamera” vertelt Colijn van Noort. Toch had hij in eerste instantie niet de ambitie om professioneel fotograaf te worden. Hij wilde hobby matig fotograferen en startte daarnaast een onderneming in een andere branche. Toch begon het te kriebelen en hij belandde haast per ongeluk op de vierjarige vakopleiding Statief in Utrecht die hij in twee jaar afrondde. Een perfect bewijs voor zijn doorzettingsvermogen en talent. Na deze opleiding besloot Colijn eerst één jaar een sabbatical te nemen en alleen maar met fotografen in binnen- en buitenland mee te lopen om kennis te vergaren. Met succes, want direct daarna startte hij zijn eigen bedrijf, FotovanNoort, en nu is hij al zo’n 12 jaar succesvol fotograaf!

CONTROLE EN DESKUNDIGHEID

Colijn fotografeert voor particulieren, maakt vakprints en doet bedrijfsfotografie. Zijn focus ligt momenteel op bedrijsfotografie. Daarin is hij zeer gecontroleerd en secuur. “Ik ga liever nog een keertje extra langs bij de klant dan dat ik er achteraf achter kom dat het toch niet matcht. Ik vind het leuk om in het hoofd van de ondernemer te kruipen en daar leuke dingen van te maken. Voordat ik fotograaf werd, was ik ook al ondernemer. In dat opzicht voel ik me soms wat anders redeneren dan andere fotografen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen, een toevoegende waarde.” Naast fotograferen maakt Colijn ook nog vakprints. “Dat is mijn manier om als vakfotograaf een toegevoegde waarde te hebben. Ik wil een mooi eindproduct leveren. Als andere fotografen het op dit gebied laten liggen, vind ik dat super zonde!” Hij wil graag controle houden over het werk wat bij de mensen thuis of op de zaak komt te hangen. Colijn is niet direct Imaginem • 13


gestart met zijn vakprints, ook hij besteedde het in het begin uit. Uiteindelijk wilde hij het toch zelf doen, en dat is heel erg uit de hand gelopen. “Ik print niet alleen voor collega fotografen, maar ook voor kunstenaars, exposities en musea in binnen- en buitenland. Een klant wil ontzorgt worden, daar zorg ik wel voor!” Met meer dan 150 papiersoorten heeft hij een unieke afdrukservice en een complete lijstenmakerij, voor iedere klant wel wat wils!

EXPERIMENTEEL

Colijn houdt van zekerheid en houdt van materiedeskundigheid. Hij zal nooit iets aanbieden waarvan hij weet dat hij daar te weinig van af weet. Maar daarnaast hangt er ook een grote foto van Pipi Langkous in zijn studio, wat hem doet denken aan een quote van Pipi: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Colijn is dus zeker bereidt om zichzelf te blijven kietelen. “Aan het begin van het jaar definieer ik wat projecten voor mezelf, voor vrij werk dat ik dat jaar wil maken. Zo is ook mijn zilver kwalificatie ontstaan.” Dit doet hij om even los te komen van opdrachtgevers en zijn eigen creativiteit te stimuleren. “Ik geef mezelf daarnaast ieder jaar een bepaald budget wat ik uitgeef aan experimenten. Zo kocht ik laatst een 3D printer. Geen idee wat ik er mee ga doen, maar als ik het niet probeer dan weet ik het niet.” Volgens Colijn bestaan gekke ideeën niet. “Anders was het toch nooit een idee geworden?”

14 • Imaginem


‘IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN, DUS IK DENK DAT IK HET KAN’ Imaginem • 15


16 • Imaginem


Foto Id AD EN ANNELIES, EEN GEPASSIONEERD TEAM

Imaginem • 17


Zeg je Foto ID dan zeg je Ad en Annelies. Het stel is beiden fotograaf, hebben de zelfde enorme passie voor fotografie en vullen elkaar prima aan. Vraag ik ze waar Foto ID voor staat antwoorden ze beiden op hetzelfde moment: “Bij Foto ID draait alles om beleving, we willen een gave plaat maken voor onze klant maar op zo’n manier dat de klant ook het maken als heel prettig ervaart. Het doel is een foto aan de wand, een prachtige wanddecoratie waar de klant elke dag blij van wordt” Ad en Annelies willen hun klanten een ervaring meegeven, ze willen dat de mensen zich thuis voelen en dat ze met een brede glimlach na de shoot vol verwachting naar huis gaan. Als de bestelde foto klaar is wordt er weer een speciaal moment ingepland voor het ophalen. De wanddecoratie staat op het afgesproken tijdstip voor de klant klaar op een ezel zodat de klant meteen het wauw-effect kan ervaren. Voor Ad en Annelies is het belangrijk dat het feel-good gevoel wordt doorgevoerd. Dat ze daarmee een leuke band opbouwen met hun klanten is dan ook een logisch gevolg. Regelmatig ontvangen zij dan ook soortgelijke reacties via de app of mail:

18 • Imaginem


Imaginem • 19


Dat Ad en Annelies de nodige ervaring hebben in de fotografie zie je als je rondkijkt in hun gezellige studio. Bronzen, Zilveren en Gouden certificaten sieren de muren. Toch leunt het stel nooit achterover, zij willen zich blijven verbeteren en nemen jaarlijks een aantal keer deel aan nationale en internationale wedstrijden. We willen blijven onderscheiden en kunnen dat ook doordat we elkaar aanvullen en versterken. De meeste opdrachten maken ze samen, twee gekwalificeerde fotografen die op één lijn liggen qua gedachten over waar een goede foto aan moet voldoen. Ad en Annelies hebben zich als team gespecialiseerd in zowel zakelijke als particuliere opdrachten. Annelies bedient de camera met name bij het maken van persoonlijke foto’s. “Ik fotografeer met name gezinnen, huisdieren, zwangere dames, pubers, kinderen enzovoort”, zegt Annelies. Ad richt zich meer op zakelijke fotografie. Hij maakt onder meer profielfoto’s voor bedrijven, fotografeert evenementen en hij maakt zakelijke fotoreportages. Hoewel het stel de rollen in die zin heeft verdeeld, werken Ad en Annelies toch nauw samen bij het schieten van hun beelden.

MPN

Over de MPN is het duo erg enthousiast volgens beiden zouden zij niet op het niveau hebben kunnen komen waar ze nu zijn. Binnen de MPN is er uitdaging tot het verbeteren van jezelf maar ook je collega fotografen. Door het coachen van collega’s die op willen gaan voor hun kwalificatie willen Ad en Annelies hun kennis delen. Door het bijwonen van lezingen en workshops willen zij zelf naar een hoger niveau en door deel te nemen aan de wedstrijden dagen zij zichzelf uit. Zowel Ad als Annelies zijn binnen de MPN een belangrijke spil. De studio in Maasbree is ook regelmatig de plek voor een leerzame dag waar collega’s binnen de MPN zich altijd welkom voelen en waar ze terecht kunnen voor tips of advies. Ad en Annelies maken met Foto ID hun dromen waar. Met hun unieke samenwerking, hun beleving en hun passie blijft het creatieve stel streven naar de beste foto’s voor hun klanten. Over de toekomst denken Ad en Annelies hetzelfde: “We willen doorgaan met waar we mee bezig zijn en zullen altijd nieuwe dingen blijven ontdekken, bedenken en proberen”, besluit Annelies. 20 • Imaginem


Imaginem • 21


SPONSOR UITGELICHT 22 • Imaginem

Sponsor aan het woord: GB lijsten GB Lijsten is van oorsprong leverancier voor de lijstenmakerijen, kunsthandel, galeries en aanverwante bedrijven. Inmiddels zijn we ook bij de fotovakhandel en fotostudio’s geen onbekende meer. Met een team van lijstenmakers, allrounders, administratie, routechauffeurs en verkoop binnen- en buitendienst hebben we een leuk team samengesteld. Zaken doen op de hospitality wijze, is de grondslag van ons bedrijf. Luisteren, meedenken, mogelijkheden zoeken en oplossingsgericht naar onze klant zijn, is bij ons van groot belang. Trots zijn we op onze Italiaanse toeleveranciers met hun oog voor detail. De laatste jaren zijn hier enkele temperamentvolle Spaanse leveranciers bijgekomen, allen met maar één streven, mooie producten maken. GB Lijsten levert een zeer grote collectie GB lijsten die we op elke maat assembleren, evenals de Nielsen aluminium collectie. Wij leveren lijsten voor canvas, GB-bond en diverse andere materialen. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd, recent hebben wij bijvoorbeeld een trouwjurk compleet mogen inlijsten. Daarnaast bieden we vele soorten glas in uw lijsten aan, tot op het hoogste niveau museumglas. We bieden een zeer ruim assortiment kant en klare Backloaders van onder andere Nielsen en onze eigen ALU Budget collectie. Van formaat pasfoto tot en met 20x30 leveren we een mooie collectie silverplate lijsten. Passe-partout kunnen we snijden tot en met buitenmaat 152x264 cm. Naast de traditionele rechthoekige of ovale uitsnede kunnen wij ook vele andere vormen snijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trouwringen, dieren of letters. Voor het opplakken van onder andere uw foto’s leveren we belijmd karton, polystyreen, foamboard, GB-bond en aluminium. Ook heeft GB een enorme collectie fournituren met onder andere glasreiniger, handschoenen, snijmatten, spieraamhangers, passe-partout snijders, ophangsystemen etc etc. Wij kunnen ook uw partner zijn voor adviezen op maat bij u in de winkel en/of studio omtrent presentatie, assortiment, voorraden of voorbeeld collectie. Net als de MPN willen we graag een professioneel bedrijf zijn die oog heeft en houdt voor het individu.


Imaginem • 23


24 • Imaginem


Daniëlle Musters DOOR ZELF TE GROEIEN, GROEIT HAAR BEDRIJF! PERFECT JE HART VOLGEN

DaniëlleMusters is eigenaar en fotograaf van FotoWoow. Ze heeft aan huis een prachtige studio, in de nok van haar pand. Onder haar studio een fijne werkruimte, met uitnodigende tafel om met klanten foto’s uit te zoeken en een groot bureau om al haar foto’s achter na te bewerken. Maar naast FotoWoow heeft Daniëlle nu ook Perfecte Profielfoto opgezet. Een apart platform, vooral gericht op de zakelijke portretten. Daniëlle: “Ik vind het echt

Imaginem • 25


heel leuk om zakelijke portretten te maken en ik denk dat de zakelijke markt daar ook behoefte aan heeft. Een goede profielfoto is de eerste indruk die je maakt bij anderen. Tijdens het fotograferen heb ik een-op-een contact met mijn klanten en ik probeer dan het mooiste uit hen te halen. Het geeft me voldoening als dat is gelukt!” Daniëlle wil zich met deze nieuwe tak gaan onderscheiden en specialiseren. Ze wil niet meer een allrounder blijven, maar bezig zijn waar écht haar hart ligt: zakelijke fotografie! Naast profielfoto’s bij bedrijven, maakt ze ook bedrijfsreportages of foto’s op zakelijke evenementen. “Ik voel me vrouw van de wereld als ik bedrijfsfotografie mag doen. Ik kom dan op zoveel leuke plekken, ik vind dat veel leuker dan in de studio aan het werk zijn.”

POSITIVE THOUGHTS

Daniëlle is bezig haar hart te volgen en een succes te maken van Perfecte Profielfoto. Deze grote stappen heeft ze mede kunnen maken door een businesscoach die ze in de arm heeft genomen: Otto Duijs. Ze is daar enkele maanden geleden mee gestart. “Ik wilde graag werken aan mijn eigen onzekerheid. Ik kan soms erg onzeker worden over wat andere van mijn werk vinden, terwijl daar vaak geen aanleiding voor is. Ik maak mezelf hiermee gek!” Otto helpt haar door het gesprek wat ze met zichzelf voert positief te draaien en om haar sowieso bewust te laten zijn van wat ze tegen zichzelf zegt. “Fotografie is emotie, iedereen vind dus iets anders.” Waar ze dat eerst als een belemmering zag, kan ze dat nu positief draaien. “Het is niet erg als mensen een andere mening hebben. De klanten die naar mij komen, komen voor mijn werk en mijn stijl! Ik waardeer dat nu enorm.” Ze heeft om de week een skype gesprek met Otto. Tijdens die gesprekken helpt hij haar vooral om positieve gedachtes te ontwikkelen. Otto is niet gericht op fotografie, puur op het positief in het leven staan. “Ik denk dat wanneer ik mij kwetsbaar op stel in het leven, dat ik dan intenser leef en het mij uiteindelijk veel verder brengt. Ik wil groeien met mezelf en met mijn bedrijf en dat hangt heel erg met elkaar samen! Ik leg heel mijn ziel en zaligheid in mijn bedrijf. Wij zijn één!”

26 • Imaginem


“IK VOEL ME VROUW VAN DE WERELD ALS IK BEDRIJFSFOTOGRAFIE MAG DOEN”

Imaginem • 27


Design & Zo • Fred & Patricia

28 • Imaginem


“ELKAAR PUSHEN” Sinds kort zijn ze met twee, Design & Zo Fotografie en Vormgeving is een VOF geworden. Patricia van Kuilenburg en Fred van Soest runnen nu samen deze prachtige grafische ontwerp- en fotostudio in Lienden. Een grote verandering? Dat valt wel mee. “We sparden altijd al samen, ik dacht al veel mee. Ik werk hier al ruim zestien jaar dus ik was al een vaste factor in de zaak. Ik heb alleen nog wat minder vrije tijd nu” lacht Patricia.

WEKELIJKS LEREN

Één keer in de week is het studieavond bij Design & Zo. Deze avond besteden Patricia en Fred aan nieuwe ideeën, technieken en bewerkingen uitproberen. “We proberen voor ons iets nieuws uit op lokatie, in de studio of achter de computer.” Voordelen heeft het samenwerken dus wel. Fred van Soest: “Voorheen ging ik vaak naar collega’s om samen te sparren. Dat was wat lastiger om wekelijks in te plannen, iedereen heeft het druk. Nu Patricia ook in de zaak zit, plannen we iedere week een studie avond.” “We motiveren elkaar” vult Patricia aan. “Ik wil meer ondernemen, nieuwe dingen ontdekken. Ik wil graag verder komen, niet stil staan op het vlak waar we nu zitten. De ene week heeft Fred een idee om uit te werken, de andere week ik. Dat werkt!” Bij collega’s op bezoek of een seminar volgen houden we er natuurlijk ook in.

Imaginem • 29


GOUD & ZILVER

Al kwam het er in de zomermaanden niet zo veel van, de studie avonden werden namelijk gebruikt om beelden uit te zoeken en te bewerken voor hun kwalificatie. Fred gaat voor de gouden master titel en Patricia in één keer voor zilver. Fred: “We zijn vier hele weekenden aan het fotograferen geweest voor onze kwalificaties. Daarna nog beeldbewerking, wat ook heel veel uren heeft gekost.” Maar de kwalificaties staan voor hen dan ook gelijk aan studie avonden. “Bij onze kwalificaties leggen we de lat een stuk hoger en willen we groei in ons werk zien. Hier leren we samen ook heel veel van, kwalificeren is ook veel leren en jezelf ontwikkelen.”

“UITDAGEN, LEREN, GROEIEN, LEUKE KLUSSEN MAKEN, HARD WERKEN, MAAR VOORAL GENIETEN VAN ONS PRACHTIGE VAK.” 30 • Imaginem


Imaginem • 31


VERRASSEN

Hun gouden tip? “Maak altijd iets extra’s, wat je zelf mooi vind na een bedrijfsfotoshoot. Doe iets wat de opdrachtgever niet gevraagd heeft, maar wat jou wel leuk lijkt!” aldus Fred. “Dit zijn vaak de leukste, creatiefste beelden en de klanten vinden ze vaak geweldig.” Na een reportage bij een restaurant maakte Fred en Patricia dan ook, nadat ze alle gerechten apart hadden gefotografeerd, één grote collage. “We legde een deel van de gerechten op een grote houten tafel en fotografeerden dat. Het was ons niet gevraagd, het leek ons leuk. Dit beeld is uiteindelijk een succes geworden, de klant was er heel blij mee en wij natuurlijk ook, want dit konden we zelf weer gebruiken voor social media etc.!” Elkaar motiveren en uitdagen doen Patrica en Fred dus niet alleen op de studie avonden, maar bij iedere opdracht. En dat werkt!

TOEKOMST

Uitdagen, leren, groeien, leuke klussen maken, hard werken, maar vooral genieten van ons prachtige vak.

32 • Imaginem


Imaginem • 33


Lianne Dekker ALS IK VORIG JAAR NIET GEZAKT WAS DAN WAS IK NU NIET WAT IK NU BEN, EEN BETERE FOTOGRAAF! 34 • Imaginem


Al een aantal jaar ben ik lid van Master Photographers Network, een beroepsorganisatie waar je lid van kunt worden maar waar je je binnen 2 jaar moet kwalificeren tot Brons Master. Na dat bereikt te hebben heb ik even tijd genomen om te bedenken wat het traject zou zijn voor Silver Master. Voor mijn brons serie wist ik dat ik dat met newborn foto’s wilde doen, deze sprongen er altijd uit als ik mijn werk met elkaar vergeleek. Maar nu voor zilver….. het moest iets zijn wat me ligt, wat anders is en waar ik commercieel iets mee kan. Voor mij is het doel van de kwalificatie om tot een betere kwaliteit te komen dus het proces zelf, de ups en downs maken je tot een betere fotograaf. hoe groter de struggle is hoe groter de groei. Ik fotografeer in de studio veel kids en bedacht hoe leuk het zou zijn om een concept te bedenken waar ik een publiek voor kon interesseren en zelf de styling kon bepalen. Zo is het concept van de Sweet Hearts ontstaan. Kleding gezocht en gekocht en inmiddels hebben we een hele collectie. Afijn nu de geschikte kids nog want voor een kwalificatie serie is niet elk kind (hoe leuk ook) geschikt. Hier kwam mijn netwerk goed van pas, dus via via zijn er echt prachtige kids op mijn pad gekomen wat weer veel inspiratie met zich mee bracht, ook via social media hebben ouders zich massaal aangemeld en heb ik flink moeten selecteren. Een aantal meisjes uit die fotoshoots zijn uiteindelijk ook in mijn fotopanel terecht gekomen. Na veel series gemaakt te hebben is het plan nog gewijzigd, het zou eerst een serie worden met de helft van de foto’s een lichte en de andere helft een donkere achtergrond zodat er een mooi verloop zou ontstaan. Maar toen bleek, als ik ze naast elkaar legde dat de foto’s met een lichte achtergrond totaal wegvielen tov de foto’s met de donkere achtergrond. Afijn ik moest nog veel werk bijmaken om tot een serie van 20 te komen waarbij er maar 1x een meisje dubbel mag voorkomen. In dit process werd ik bijgestaan door 2 coaches, Ad Verijken en Ingrid van Heteren. Inmiddels begon het concept ook klanten te trekken en had ik de luxe om een deel van mijn serie uit betaalde studioshoots te kunnen maken. Een Face Book pagina werd in het leven geroepen, een logo en flyers werden door Manola van Leeuwe ontworpen. Het concept en de naam stonden als een huis! Mijn klanten begonnen een “Sweet Heart shoot” te boeken.

Imaginem • 35


Op een gegeven moment had ik het gevoel dat de serie klaar was, ik had een ruime serie en dit uiteindelijk teruggeselecteerd naar 20. In overleg met mijn coaches werden de laatste punjes op de i gezet en ging ik op voor mijn Zilver Master. De foto’s waren klaar, allen Lambda prints door het Beeldgebouw, op 40-50 formaat en opgeplakt op 2 mm polystyreen. Om een lang verhaal wat korter te maken….. dit was vorig jaar en ik zakte. Pffff dat was echt een grote desillusie. De jury bestaande uit Bella West uit Engeland, Olaf Schwickerath uit Duitsland en Pim van der Maden uit Nederland vonden dat er een te groot verschil zat in het lichtgebruik, de serie was niet consistent genoeg. Ook nog wat andere kleine tips gekregen en daar stond ik dan, 1,5 jaar aan gewerkt en lege handen, SHIT! Op dat moment storte alles wel even in, ik was er met zoveel vertrouwen ingegaan, mijn zelfvertrouwen was ver te zoeken. Op hetzelfde congres als mijn kwalificatie, werd aangekondigd dat ik de MPN ging vertegenwoordigen in Keulen tijdens de Life Portret Contest (LPC) Je snapt dat ik ook daar even aan ging twijfelen, wie was ik nu helemaal als fotograaf…. Ik zal niet op dat hele verhaal ingaan maar in het kort komt het erop neer dat ik gegaan ben, een toptijd heb gehad samen met Ad die meegegaan is als mijn overgekwalificeerde assistant. We de zaal op zijn kop hebben gekregen, een super resultaat hebben neergezet en een goede 2e zijn geworden! Dit heeft me weer zoveel energie en zelfvertouwen gegeven dat ik na een half jaar niet meer naar mijn kwalificatie foto’s te hebben gekeken ze weer uit de kast heb gehaald en er eigenlijk een beetje van schrok. Blijkbaar had ik me weer zoveel verder ontwikkeld dat ik met hele andere ogen naar mijn serie keek. Uiteraard ben ik de Sweet Heart shoots blijven maken en kon ik voor mijn “nieuwe serie” een heleboel andere foto’s selecteren. Het was nu ook makkelijker en duidelijker. Ook de bewerking weer opnieuw gedaan dus vanaf RAW begonnen. De serie stond nu veel sneller en duidelijker en was meer een geheel. Wederom met mijn coaches de puntjes op de i gezet en 4 November 2017 nog een poging gewaagd om Silver Master te worden.

36 • Imaginem


Erg spannend en nerveus want je weet het maar nooit…. De uitkomst is inmiddels bekend GESLAAGD met drie duimen omhoog wat betekend een unanieme beslissing van de jury, deze keer bestaande uit Olaf Schwickerath (Du) Lucille Feremans (Be) en Pim van der Maden. Ze wilden me even in de waan laten dat dit niet het geval was haha…. Maar gelukkig kwam snel het verlossende woord en de opluchting! De jury was blij dat ik met dezelfde serie was terug gekomen en konden zo de verbeterpunten en dus ook mijn groei heel duidelijk zien. Wat helemaal echt te gek was is dat mijn panel ook is uitgeroepen als best panel van 2017 dus s’avonds stond me nog een verassing te wachten en kreeg ik de wisselbokaal, (een prachtig koperen beeld) uitgereikt door Colijn van Noort, de winnaar van vorig jaar. Mijn missie was geslaagd hetzij met wat hobbels en bobbels maar als ik vorig jaar niet gezakt was dan was ik nu niet wat ik nu ben, een betere fotograaf!

“GESLAAGD MET DRIE DUIMEN OMHOOG” Imaginem • 37


M P N E V E N T 38 • Imaginem

Tijdens de derde dag van de Professional Imaging beurs vond ook het voorjaarscongres plaats. In hotel Hart van Holland in Nijkerk werden we om half 10 ontvangen met een bakje koffie. Een uur later startte het eerste seminar en wel van Lindsay Adler. Een zeer gewaardeerde beauty fotografe uit New York! Haar werk wordt gepubliceerd in de Marie Claire, Elle, InStyle en nog vele andere modebladen. Lindsay was ontzettend enthousiast en wilde ons alles leren. Ze maakte onderscheid in twee soorten beauty portretten: clean beauty en fashion beauty portretten. De eerste soort is hetgeen waar ze het meeste aan verdient. Het zijn beauty portretten zoals je ze op verschillende beauty producten ziet. Een gezicht zonder make-up, goed uitgelicht en een egale huid. Dit is niet waar haar passie ligt, maar zoals ze zelf ook aan gaf is dit wel wat de meeste klanten vragen en wat ze dus ook doet. Ter plekke ging ze een fashion beauty portret maken met een model. Ze liet hierbij vooral zien wat voor licht ze gebruikt en hoe ze het model liet poseren. Na dit seminar was er gelegenheid om de beurs te bezoeken en om de stoere stand van het MPN te bewonderen! In de middag kregen we nog een seminar van Wieger Poutsma van FISK imaging. Wieger is een kenner op het gebied van photoshop! Hij liet ons zien hoe hij foto’s bewerkt voor onder andere Erwin Olaf. Er is nog zoveel meer uit een beeld te halen zodra het uit de camera komt! Dat is in ieder geval duidelijk geworden na dit seminar. Een zeer belangrijk onderwerp waar Wieger een interessant seminar over gaf. Al met al een gevarieerde dag met top sprekers uit binnen- en buitenland!


Imaginem • 39


40 • Imaginem


Frank van Boxtel “LAATSTE STAP NAAR PROFESSIONALISERING ZET IK DIT JAAR!” Hij maakte zijn fotoserie “RAW” , waarmee hij zijn bronzen mastertitel vorig jaar haalde, in zijn eigen huiskamer. Maar inmiddels is Frank grote stappen aan het zetten. Deze zomer bouwt hij een grote studio in zijn achtertuin in Sint Michielsgestel. “Dit is de laatste stap die ik nodig heb om mezelf professioneel te kunnen wegzetten in de markt.” “Het ging prima in mijn woonkamer, maar nu ik aan het groeien ben wil ik graag een professionele studio hebben waar ik mijn klanten kan ontvangen en er genoeg ruimte is voor bijvoorbeeld visagie” vertelt Frank. De studio wordt dan ook 14 x 5 meter. Genoeg ruimte straks voor studiowerk. “Ik kan er dan gezinnen ontvangen, groepsfoto’s maken. Alles wat ik nu ook al deed, maar dan op een prachtige werkplek!”

Imaginem • 41


Vier jaar geleden is Frank begonnen, nadat hij van zijn werk in de grafische sector afscheid had genomen. “Ik wilde eigenlijk altijd al fotograaf zijn, mijn hart ligt hier. Maar het was een grote stap. Toen de situatie zo was dat ik nieuw werk moest zoeken, besloot ik de stap te zetten.” Het werd één groot avontuur. Hij ging langs bij andere fotografen voor hulp, maar die kreeg hij niet zomaar. De fotografen waar hij jaren mee had samen gewerkt toen hij in de grafische sector werkzaam was, zagen hem als concurrent en wilde hem niet helpen. Zo kwam hij in aanraking met het MPN. “Dat was hetgene wat ik zocht!” Door op te gaan voor zijn bronzen mastertitel moest hij mensen benaderen om voor de lens te staan, hij moest zichzelf gaan ontwikkelen. Met groot succes: “Het behalen van mijn bronzen titel heeft voor heel veel media aandacht gezorgd. Ik werd erkend als fotograaf!” Dat zorgde er voor dat hij een inzending durfde te doen voor de Pia d’Or Award en hiervoor ook een nominatie in de wacht sleepte. Frank is een mensen-mens en een echte emotievanger. Hij is gedreven en vol passie. “Ik kan gemakkelijk met mensen omgaan en ik denk dat dat een goede eigenschap is voor een fotograaf. Mensen voelen zich snel bij mij op hun gemak.” Door zijn jarenlange ervaring in beeldbewerking, kan hij linksom of rechtsom altijd een tof beeld maken. Rechtstreeks uit de camera, maar ook in nabewerking. “Tegenwoordig is nabewerking niet meer weg te denken binnen de fotografie. Dat ik deze combinatie dus bezit, is voor de klanten zeker een pluspunt.” Hoe Frank zich nog verder wil ontwikkelen? “De studio gaat mijn laatste stap richting professionele uitstraling zijn. Maar binnen het MPN zet ik iedere keer grote stappen. Ik doe aan wedstrijden mee en doe mee aan bijvoorbeeld het persoonlijk-ontwikkelingstraject wat opgericht is binnen MPN.” Leergierig is hij dus wel. “En”, zegt Frank, “Mijn beste foto moet ik nog maken!” Ambitieus is Frank ook!

42 • Imaginem


Het thema van de wedstrijd was Respect. Titel: “Forgive me Father…” Het imposante uiterlijk verbloemt het gevoelige innerlijk. Beoordeeld worden op je uiterlijk: (voor)oordelen!? Uiteindelijk heeft iedereen wel voor iemand respect. Zelfs voor de meest ruige persoon komt er ooit een moment van stilte, meditatie en bezinning, zich afvragend hoe hij verder moet met zijn geweten. Uit eerbied zoekt hij in de biechtstoel steun bij zijn geloof, hopende op verzoening met God… en zichzelf! “Forgive me Father…”

Imaginem • 43


Bymarjo, Marjo v/d Peppel-Kool CHIQUE EN INGETOGEN FOTOGRAFIE 44 • Imaginem


10 jaar bestaat bymarjo fotografie, een mooie mijlpaal om bij stil te staan, hoe was in 10 jaar haar groei en ontwikkeling, het onderwerp dat aansluit bij het jaar thema van de MPN “Persoonlijke groei” als mens, als fotograaf en zeker ook als ondernemer. Sinds jonge leeftijd was Marjo zeer geïnteresseerd in de fotografie. Waar mogelijk liep ze met de camera, vond fotograferen een fantastische hobby. Toch werd er niet gekozen voor een opleiding op het kunstzinnige vlak, het werd medische technologie en hierin bleef Marjo 20 jaar werkzaam. Ondertussen bleef Marjo lid van een fotoclub en was fotografie haar grote passie. Voor Marjo kwam een ommekeer 13 jaar gelden, zij verteld hierover; “Mijn vader was ernstig ziek een zeer emotionele periode waarin je het leven bewuster beleefd, wie ben ik, waar sta ik en wat zijn mijn kwaliteiten en talenten. Veel heb ik daar met mijn vader over gesproken. Hoe was zijn leven, hoe keek hij daarop terug, wat zou hij anders doen, hoe keek hij naar mij en wat wilde hij mij nog meegeven. Zijn advies was “volg je hart”! Het leven is te kort, doe de dingen waar je blij van wordt, dingen die je energie geven, doe datgene waar je goed in bent en waar je blij van wordt! Op dat moment had ik een expositie in de Muzerije in Den Bosch, mijn vader was te ziek om daarnaartoe te gaan, ik nam alle geëxposeerde foto’s mee. Hij vond het prachtig. Zijn bijzondere advies volgde:” Zeg je baan op en volg je hart in de fotografie” Het beste advies dat ik ooit kreeg. Echter 2 jaar later durfde ik deze keuze pas te maken.” Marjo ging haar opleiding volgen aan de Fotovakschool en na 3 jaar studie begon zij haar eigen bedrijf. Met de Rabobank als haar eerste klant ging het snel. Zij bouwde een mooie klantenkring op in ’s Hertogenbosch en omgeving. Door de snelle start van haar bedrijf en haar drukke bestaan realiseerde Marjo zich dat ze tijd vrij moest maken voor haar persoonlijke ontwikkeling. Door zichzelf voor ieder jaar een thema op te leggen gaf ze dit vorm. “Persoonlijke ontwikkeling is voor mij niet alleen successen behalen, maar ook fouten durven maken. Voor mij draagt ieder struikelblok bij aan de persoonlijke ontwikkeling, positieve en negatieve ervaringen hebben mijn kwaliteit verbeterd. Ze gaven mij volharding, inlevingsvermogen, moed en inzicht om mijn dromen te realiseren.” Imaginem • 45


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING BINNEN DE MPN

Binnen de MPN word je enorm geprikkeld om je fotografie op een hoger niveau te brengen. Binnen 2 jaar behaalde Marjo haar Zilvermaster met haar project “Brabants Bont” Een serie portretten van kinderen met een knipoog naar Van Gogh en Brabant, de provincie waar van Gogh geboren is. 2015 het jaar dat het 125 jaar gelden was dat Vincent van Gogh is overleden. Deze mijlpaal en haar liefde voor het Brabantse land hebben haar geïnspireerd om “Brabants Bont” te maken. Een serie portretten van kinderen versierd met wat de natuur te bieden heeft. Het eerste meisje in de serie draagt een poffer van aardappels, Zij staat daarmee symbool voor het begin van de schilderscarrière van Van Gogh, Het meisje met de poffer van zonnebloemen verwijst naar zijn latere, meer kleurrijke werk. De jongens met een Franse kraag van groente brengen een ode aan de Franse jaren van Van Gogh. Het wild verbeeldt de toenemende populariteit van eerlijke voeding. En wie de Brabantse vlag kent, zal begrijpen waarom de kinderen op de rood-witte ruitjes zitten. Het bedenken en realiseren van dit project was geen makkelijke opdracht. Alleen al 20 kinderen selecteren, de styling verzorgen en eenmaal op het fotografie krukje de juiste blik in de lens krijgen vergt heel veel geduld en vertrouwen tussen fotograaf en de kinderen. Inmiddels hangen 4 portretten in formaat 150x115cm in Het Noordbrabants museum in ‘s-Hertogenbosch, een fantastische beloning voor dit prachtige project.

46 • Imaginem


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING IN 2018, WAT ZEG JE NON VERBAAL

Marjo’s specialisatie is portretfotografie, zakelijk/particulier en Fine Art. In de studio of op locatie. Waarbij zij zichzelf steeds moet triggeren om de foto een verhaal te laten vertellen. Een fotografie opdracht is voor Marjo vooral kijken! De persoon observeren, wat vertelt deze persoon non verbaal, de volgende stap is :”wat wil je met je portretfoto vertellen, wie ben je? wat wil je uitstralen? waar sta je voor? Wat zeg je met je lichaamstaal. Je vertelt een verhaal zonder te spreken. De ontvanger leest een verhaal zonder geschreven tekst. Om deze vaardigheden te vergroten krijgt Marjo ondersteuning van een professional om deze non verbale communicatie te leren “lezen”. Door samen met de geportretteerde de non verbalen signalen te bespreken, voelt deze zich bewuster en krachtiger. Het fotograferen wordt zoveel meer en persoonlijker. Door deze benadering werd Marjo door een bedrijf gevraagd om voor de medewerkers die deelname aan een outplacementtraject een passende profielfoto te verzorgen. Het verschil in foto was zo bijzonder groot dat medewerkers ineens veel meer werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en in hoge mate werden benaderd door head hunters. Hoe fijn is het als fotograaf, wanneer jouw werk hieraan bijdraagt. “Na 10 jaar bymarjo fotografie, ben ik enorm trots op al mijn klanten, nog steeds zijn zij trouw aan mijn bedrijf. Mijn man en kinderen, zonder hun waardering was ik nooit zover gekomen. Dankzij familie, vrienden en klanten heb ik een bijzonder mooie persoonlijk ontwikkeling doorgemaakt. Ook voor de komende jaren blijft mijn fotografie Chique en ingetogen!”

Imaginem • 47


M P N E V E N T 48 • Imaginem

Maandag 11 juni 2019. Het jaarlijkse zomercongres van de MPN staat op de agenda. Een leerzame dag met een lezing en workshop van Frank Luger, uitleg over de nieuwe AVG wetgeving en natuurlijk de uitreiking van de MPN awards. De lokatie voor het congres is het bijzondere Kasteel De Keverberg in Kessel. Voor veel MPN leden een behoorlijk stukje rijden maar de lokatie is meer dan de moeite waard. Een oeroud kasteel dat voorzien is van een hypermodern nieuw gedeelte. Zoals gebruikelijk opent onze voorzitter Fred van Soest het congres en verwelkomt hij nieuwe leden. Aansluitend is het de beurt aan Frank Luger, een Duitse collega met een indrukwekkende staat van dienst. Frank komt uit Albstadt in Zuid Duitsland waar hij zijn studio heeft. Frank is een veelzijdig fotograaf. Het grootse deel van zijn opdrachten zijn zakelijke shoots. Hij fotografeert veel kleding en voor automerken. Voor zijn klanten gaat hij ver en “het kan niet” is voor hem geen antwoord. Zo werd hem door een klant gevraagd om onderwaterfotografie van zwemkleding. Ondanks het feit dat hij geen ervaring had met onderwaterfotografie nam hij de opdracht aan. Hij verdiepte zich in de techniek en huurde materiaal en kennis in. De serie die hij ons laat zien is indrukwekkend. Frank is altijd bezig met nieuwe technieken en deelt zijn visie over de ontwikkelingen en wensen van zijn opdrachtgevers. Naast fotografie is beeldbewerking een belangrijk onderdeel van zijn werkzaamheden. Ook hiervan heeft hij prachtige voorbeelden en making off filmpjes om te laten zien. Na de heerlijke lunch in het Kasteel wordt de middag wat interactiever. Frank Luger heeft een studio opgebouwd in de kelders van het Kasteel. Met een model laat hij ons zijn werkwijze zien en er is tijd voor vragen. Frank gebruikt zijn laptop tijdens de fotoshoot zodat we meteen kunnen meekijken naar het resultaat. Na een korte pauze is er ruimte voor een uitleg over de workflow en een stukje beeldbewerking. Rogier Bos, gewaardeerd MPN lid heeft zich verdiept in de nieuwe wetgeving rondom de nieuwe privacy wet, de AVG. Hij deelt met ons de belangrijkste punten en geeft tips over wat en hoe te regelen. Het blijkt dat de wet voor velen nog wat onduidelijkheden bevat. Maar na de heldere presentatie van Rogier kunnen we er allen mee aan de slag. Ook dit soort informatieve sessies zijn onderdeel van de congressen van de MPN en blijken heel waardevol. Het eind van de middag staat in het teken van de MPN awards. Een spannend onderdeel van elk congres, wie gaan er met de felbegeerde Awards naar huis? Na een diashow van alle inzendingen is het eindelijk zover, de uitslag. Runner Up, de prijs voor het nog ongekwalificeerde lid met de meeste punten gaat naar Matty Maas voor haar serie Bruidsfotografie. Brons, een mooie serie kinderportretten van Alette van der Heijden. Zilver, een serie naakten in zwart/wit van Serge Duursma en tot slot Goud voor de gevarieerde serie van Arjan Verbruggen. En dan, de Photo of the Year Award voor Stefan Schipper met een fantastisch portret van de 3 J’s! Geen zomercongres zonder BBQ, dus we sluiten een mooie dag af op het terras van het Kasteel met uitzicht op de Maas.


Imaginem • 49


IMAGINEM MASTER AWARDS 50 • Imaginem

GOUD ARJAN VAN BRUGGEN


ZILVER SERGE DUURSMA

Imaginem • 51


IMAGINEM MASTER AWARDS 52 • Imaginem

BRONS ALETTE VD HEIJDEN


FOTO VAN HET JAAR

RUNNER UP MATTY MAAS

STEFAN SCHIPPER

Imaginem • 53


N O

Imaginem is een jaarlijkse uitgave van Master Photographers Network. U kunt het magazine online bekijken via www.masterphotographersnetwork.com.

REDACTIE

Bonny Brabers

TEKSTEN

Danny van Emmerik

F

Malou Evers

VORMGEVING

O

Patricia van Kuilenburg

Deze uitgave is met grote zorg tot stand gekomen. Ondanks deze zorg zijn fouten nooit helemaal uit te sluiten. Wij kun-

L

nen derhalve geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele prijs, zet- en drukfouten en de gevolgen daarvan. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. scan, fax, druk, fotografie, microfilm of op wijze dan ook zonder voorafgaande schrifte-

C

O

lijke toestemming van de uitgever en andere auteursrecht-

54 • Imaginem

hebbenden.

OMSLAGFOTO: DESIGN & ZO


BESTEL NU JE LUXE EN/OF XXL DRAAGTASSEN VIA INFO@MASTERPHOTOGRAPHERSNETWORK.COM Imaginem • 55


56 • Imaginem


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.