__MAIN_TEXT__

Page 1

BB_Image_NL

09.06.2008

21:53 Uhr

Seite 3

Hartelijk welkom in Billerbeck * Parel van de Baumberge

erkend l e e i c i *off evaartd e b n eoord e i t a e r in het c n re e d d i m splaats rland e t s n 端 M


BB_Image_NL

09.06.2008

21:53 Uhr

Seite 4

Met Liudger is alles begonnen… Want nadat de heilige Liudger, de eerste bisschop van Münster, in 809 gestorven was ontwikkelde het kleine stadje in de Baumberge zich al snel tot een bestemming voor talrijke pelgrims. In 2002 vierde de bedevaartsplaats en het officieel erkende ontspanningsoord 700 jaar stadsrechten en het kan terugkijken op een eeuwenoude geschiedenis. Billerbeck heeft nu ongeveer 12.000 inwoners en heeft zich ontwikkeld tot een toeristische trekpleister met meer dan 80.000 overnachtingen per jaar wat te danken is aan het verzorgde stadsbeeld, de uitstekende restaurants en het grote culturele aanbod.

Oud stadsgezicht

voor 800 Agrarische nederzetting; De Johanniskirche bestaat als een stenen bouwwerk.

Standbeeld van de heilige Liudger

26.3.809 St. Liudger, de eerste bisschop van Münster sterft in Billerbeck, destijds Billurbecci genoemd.

809 2

Billerbeck gezien vanuit de verte

1217 Er is voor het eerst sprake van een prinsbisschoppelijke residentie in Billerbeck

1302 Op 18 februari 1302 werden door Otto III von Rietbert (1301-1306) stadsrechten aan Billerbeck verleend.

1382 De ‘zwarte dood’ woedt in Europa en bereikt Billerbeck. Volgens mondelinge overlevering zouden enkele delen van de stad langere tijd onbewoond geweest zijn en er zouden zelfs wolven genesteld hebben. Er zijn nog overblijfselen van een kerkhof op de Aaberg in het buurtschap Langenhorst waar slachtoffers van de pestepidemie begraven werden.

1548 De Wederdopers steken de stad in brand. Nadat een einde was gemaakt van de heerschappij van de Wederdopers (1534/1535), staken op de vlucht gedreven ‘achterblijvers’ onze stad in 1548 op vijf plaatsen in brand en vermoedelijk bij de vijf stadspoorten. Vervolgens lag Billerbeck voor de helft in de as.


BB_Image_NL

09.06.2008

21:53 Uhr

Seite 5

1302 – 2002 700 jaar stadsrechten

,,Wy Otto von der gnade Godes bisschop tho Munster maket kundlich, … dat wy wyllet hebben ein stedeken von unsen dorpe tho Bilrebecke … ,,…Voertmer soe de borgerie (=burgerij) … dat selve recht und privilegien, alse dat recht und privilegien hebbet de borgere van Münster …” uit de oorkonde waarbij de stadsrechten werden verleend

1667 Grote brand Een grote brand verwoest een groot deel van de stad, ook het raadhuis met het stadsarchief. Pas in 1981 werd in het archief van de Vorst van Salm-Horstmar een afschrift gevonden van de stadsrechtenoorkonde waarnaar men lang tevergeefs had gezocht.

2002 700 jaar stadsrechten

De Dom – een indrukwekkend middelpunt in ons kleine stadje waar mensen elkaar ontmoeten.

3


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 6

… met onbeschrijfelijk veel moeite de bouwkundige en kunstenaar Zo mooi alsof het geschilderd is! Vanaf het vlakke Münsterland rijzen de Baumberge op in de ware zin van het woord. Dit landschap is erg gevarieerd: weidse, goudgeel en groen aangestipte dalen, dichtbeboste heuvels, rustig kabbelende beekjes, stille door de middagzon beschenen bospaden … Een wandeling door de Baumberge voert u echter ook over de sporen van de geschiedenis. Ontelbare gebouwen en kunstwerken vanaf de middeleeuwen tot het heden, tussen Münster en de Noordzee vinden hier hun oorsprong. Met onbeschrijfelijk veel moeite heeft men eeuwenlang het voor deze regio typische zandsteen uitgehouwen waaruit bouwmeesters en kunstenaars hun werk schiepen. Aldus leverde het landschap met het zandsteen uit de Baumberge een bijdrage aan de cultuurgeschiedenis. Sindsdien was en is het werken met de Baumberger, zoals het zandsteen hier liefdevol wordt genoemd, een middel van bestaan voor veel mensen.

Zandsteen sculptuur ‘Hans Guck in die Luft’

Baumberger zandsteenblokken

4

Verweerde poortstijl


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 7

dolf men hier het zandsteen waaruit vervolgens hun werk schiepen ‌

Zandsteen als handelsmerk

Dromerig – het Johanniskerkhof dat onder monumentzorg staat

Uitrusten op het Domplein

Billerbeck ontdekken Tegenwoordig zijn er helaas niet veel typisch MĂźnsterlandse plattelandsstadjes met een eigen interessant karakter meer over. Billerbeck heeft deze bijzondere uitstraling gelukkig behouden. Hier vindt u nog het dromerige, door kleine huisjes omgeven kerkhof, oude historische huisjes en met kinderkopjes geplaveide straten en stegen. Ga op ontdekkingsreis! Een wandeling door Billerbeck is beslist de moeite waard, niet alleen vanwege de vele belangrijke historische gebouwen, maar juist vanwege de vele bijzondere details.

Op de weekmarkt

5


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 8

Blik vanaf het Domplein

Klein en fijn De atmosfeer van land en stad, zoals die in Billerbeck te vinden is, betekent het samengaan van stad en land, Platduits aan de bar en winkelstraten met flair, de winkel van Sinkel naast de moderne boetiek, schuttersfeest en rockconcert. En de terrassen – plaatsen om met elkaar te praten, om je te ontspannen en te genieten – kunnen zich met de beste meten. Alleen is hier alles een beetje kleiner, maar daardoor vaak ook fijner. Gastvrijheid staat hier al vanouds hoog in het vaandel. Men is hier speciaal op bezoekers ingesteld en men probeert het verblijf in de oude Domstad zo aangenaam mogelijk te maken. Kleine wandeling door de stad

Kleine en grote ontdekkers genieten van de reliĂŤfbron op het marktplein.

6


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 9

Burgermeester Marion Dirks, waarnemend Gerd Mollenhauer en 50 mannen en vrouwen uit Billerbeck konden de onderscheiding in de ZDF TV-tuin in ontvangst nemen.

De ‘Onze stad komt tot bloei’ zilveren medaille voor Billerbeck! De stad Billerbeck werd in de Duitse wedstrijd van de Entente Florale ‘Onze stad bloeit op’ onderscheiden met de zilveren medaille. De vreugde over deze onderscheiding was heel groot. De stad deed pas voor de eerste keer aan deze wedstrijd mee en sleepte meteen een prijs in de wacht.

Streling voor het gehemelte en een lust voor het oog Chic op z’n Frans of een stevig Münsterlands maal? Iedereen heeft toch zo zijn eigen voorstelling van een feestmaal. Vanwege de grote verscheidenheid aan restaurants in Billerbeck zal niemand moeite hebben iets van zijn gading te vinden. Of het nu gaat om een eersteklas restaurant of een eenvoudig eethuis, ze zijn allemaal trots op hun bijzondere of traditionele specialiteiten en hebben hun eigen ongedwongen sfeer. Nu we het toch over specialiteiten hebben: heeft u zich ooit ’s nachts om 1 uur in een bakkerij laten verleiden tot kostelijke lekkernijen? U moet dit beslist uitproberen! Ook het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden varieert van vorstelijke hotelsuites tot eenvoudige kamers op een boerderij.

Gezellig terras

Smakelijk eten

Eten met livemuziek

7


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

1658 Bouw van de school bij het Johanniskirchhof

Seite 10

1841–1898 1841 Oprichting van een zelfstandige kleuterschool 1858 Oprichting van de Rektoratschüle 1864 Billerbeck krijgt een ziekenhuis In 1866 werd een eigen bank opgericht (de Stadtsparkasse Billerbeck). In 1895 wordt de Spar- und Darlehnkasse als tweede bank geopend. 1892-1898 Bouw van de Wallfahrtskirche (Propsteikirche) St. Ludgerus 1892 Nieuwbouw van het raadhuis

1969 De drie zelfstandige gemeenten behorend tot Amt Billerbeck, Billerbeck-Stadt, BillerbeckKirchspiel en Billerbeck-Beerlage, worden samengevoegd en vormen Stadt Billerbeck. De buurtschappen Alstätte, Bockeisdorf, Bombeck, Dörholt, Gantweg, Gerleve, Hamern, Lutum, Osthellen, Osthellermark en Westhellen, Billerbeck-Kirchspiel, Aulendorf evenals Esking, Langenhorst en Temming (destijds Gemeente Billerbeck-Beerlage) werden ingelijfd.

Bezienswaardigheden Als u uw stadswandeling begint bij het historische raadhuis wijst een bronzen stadsplattegrond u de weg naar belangrijke bezienswaardigheden. U zult dan tijdens een zwerftocht door Billerbeck overal met een stukje geschiedenis geconfronteerd worden, want de Johanniskirche, de Ludgerusdom, het gerechtsgebouw, Haus Beckebans, de tuin van de aartsdiaken en het raadhuis zijn verbonden met de geschiedenis van de stad.

Het gerechtsgebouw

Haus Beckebans

In 1217 is voor het eerst sprake van een prins-bisschoppelijke residentie in Billerbeck. Van de in de 15de eeuw gebouwde burcht, zijn alleen nog restanten van de toren en gewelven over. Tot de opheffing van het prinsbisdom Münster in 1803 was het gerechtsgebouw de zetel van de stadsrechter. Het huidige gebouw met zijn schilderachtige grachten stamt uit 1820.

Midden in de stad staat een van de oudste en mooiste niet-kerkelijke bouwwerken van Billerbeck. Het Haus Beckebans. De plek waar dit huis staat werd voor de eerste keer in 1409 in documenten vermeld. De interessante Renaissance topgevel werd omstreeks 1560 in Münsterlandse stijl van bakstenen gebouwd. Het Haus Beckebans vormt een overgangstype tussen het stadse Adelshof en het rijke Bürgerhaus.

8


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 11

De bronzen stadsplattegrond voor het raadhuis.

Het raadhuis

De woning van de aartsdiaken Aan de zuidkant van het erg mooi gerestaureerde plein van de Johanniskirche staat de woning van de aartsdiaken. Tot 1825 was het bisdom Münster kerkelijk ingedeeld in aartsdiakonaten. Een van deze aartsdiakens had zijn zetel in Billerbeck. Hij had het voorrecht een eigen woonhuis – een curie – te bezitten. Het huis uit de vroege 16de eeuw behoort tot de oudste gebouwen in Billerbeck. Het huidige hoofdgebouw werd in 1679 aangebouwd tegen Aan de zandsteenbouw dat is voorzien van een enorme kelderverdieping werd in 1679 het huidige hoofdgebouw aangebouwd. Boven de ingang bevindt zich een wapen van de aartsdiaken Wilhelm Freiherr von Fürstenberg.

Het raadhuis uit 1892 werd samen met de Ludgerusdom gebouwd. Het is een neogotisch bouwwerk dat in hetzelfde jaar ontworpen werd door architect Hilger Hertel. Het oude raadhuis dat uit de 17de eeuw stamde werd, net als de oude meisjesschool, afgebroken voor de bouw van de Dom. Het gebouw is voorzien van prachtige ornamenten. De oorspronkelijke ingang bevindt zicht helemaal rechts. Voorzien van dakruiters, ijzeren ankers en een figuur van de heilige Liudger is het raadhuis een blikvanger op het Domplein. In het raadhuis is ook de VVV ondergebracht.

Blik op het historische trappenhuis

9


09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 12

Foto: Bärbel Gievert, Gerburg Wessels

BB_Image_NL

De Ludgerusdom

Het hoofdportaal van de Dom

De Ludgerusdom (Propsteikirche) Het imposante godshuis werd in de periode van 1892 tot 1898 gebouwd door de Münsteraner Wilhelm Rincklage (1851—1927) in de vorm van een neogotische basiliek. De kerk staat niet ver van de plek waar volgens de overlevering de heilige Liudger op 26 maart 809 gestorven is. De architectuur van de kerk is historisch en is gebaseerd op de stijlvormen van de middeleeuwse gotiek. Ook de inrichting en ramen zijn gebaseerd op voorbeelden uit de gotiek. In de zuidelijke toren bevindt zich de stervenskapel van de heiliger Liudger, die in 805 door Karel de Grote tot eerste bisschop van Münster benoemd werd. Hij ligt begraven in het Werden klooster.

Opschrift

10

Stervenskapel van de heilige Liudger

Oude ramen die gespaard bleven voor de verwoestingen van de oorlog.


09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 13

Het monument voor de gesneuvelden, ook Mahnmal genoemd, na de restauratie. Foto: Roman Mensing / artdoc.de

BB_Image_NL

Monument voor de gesneuvelden Sinds 1926 staat vlakbij de Ludgerikirche het monument voor de gesneuvelden waardoor de gevallenen uit het vroegere district Billerbeck geëerd worden. Het monument werd door de Billerbecker Bernhard Meyer uit Baumberger zandsteen vervaardigd en in 2000 gesaneerd. Op een rood vlak wordt nu iedere zondag om 11.30 uur het stuk ‘Wenn nicht du’ van de Keulse muziekprofessor Friedrich Jaecker gespeeld.

De kapel van de buurtschap Aulendorf

De Marienkapelle De Marienkapelle in Aulendorf uit 1890 is een neogotische zaalkapel opgetrokken uit zandsteenblokken. Buiten in de topgevel staat een Mariabeeld, aan de zuidzijde ligt een sacristie-aanbouw, aan de noordzijde bevinden zich kleine, recentere aanbouwsels. Van de inrichting zijn de Madonna met maansikkel (misschien nog uit de 18 eeuw), de heilige Antonius (19de eeuw) en de Pieta (18/19de eeuw) vermeldenswaard. De kapel werd gebouwd op de plaats waarin 1747 al een houten kapel stond.

Monument voor de heilige Liudger (1887) 11


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 14

De Ludgerusbronnen De bronnen werden voor het eerst in 1541 in documenten vermeld. De barokke Brunnenkapel ontstond in 1702 als stichting van de Billerbecker stadsrechter en zijn vrouw van wie de wapens zich rechts en links boven de ingang bevinden. De onderbouw van het altaar – Bisschop Liudger op zijn sterfbed – bevond zich tot de bouw van de Dom in de oude stervenskapel. De huidige bron stamt uit 1953. In het daaropvolgende jaar schiep de Billerbecker beeldhouwer Bernhard Meyer het Liudgerfiguur met de gelaatstrekken van Kardinaal van Galen, die hier in 1934 voor 18.000 mensen zijn eerste beroemde preek hield tegen het nationaal-socialisme. Op de Liudger-Gedenkweg is op 20 kolommen rond om de bron het leven van Liudger vastgelegd. Volgens de legende is de bron ontstaan door het wonder van de ganzen van de heilige Liudger. In de buurtschap Bockelsdorf boven Billerbeck klaagde men bij de heilige over gebrek aan water en men liet hem de opgedroogde bron zien. Hij nam twee ganzen en wierp die in de diepte. Ze groeven in de bodem en kwamen op de plek van de Ludgerusbronnen weer naar boven. Tegelijk brak er een bron door, die tot op de dag van vandaag stroomt.

De Ludgerusbronnen met Brunnenkapelle (1702)

12

20 tafelen met opschrift beschrijven het leven van de heilige Liudger.


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

742 Liudger, de eerste bisschop van Münster wordt geboren als de zoon van een voorname Friese familie.

Seite 15

Hij studeert aan de Domschool in Utrecht en studeert verder in het Engelse York waar hij in 777 tot priester gewijd wordt.

787 Karel de Grote wijst hem de vijf middenfriese gouwen en West-Saksen als missiegebied toe. Door Liudger’s passie worden mensen geïnteresseerd in Christus en hij sticht kerken als een plek om te bidden en voor de eucharistieviering, bijvoorbeeld in Billerbeck, Coesfeld, Nottuln en Herzfeld.

805 De rondtrekkende priester Liudger wordt tot bisschop gewijd en krijgt het bisdom Münster toegewezen.

809 De uitgeputte bisschop sterft in Billerbeck. De plaats van zijn overlijden is tot op de dag van vandaag het centrum van de Ludgerverering in het bisdom Münster gebleven.

Relikwieënmonstrans

Volgens de legende is de bron ontstaan door een „ganzenwonder“ van de heilige Liudger.

13


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 16

De Johanniskirche

Het noordportaal van de Johanniskirche

De oude stads- en parochiekerk St. Johann – de parochiekerk van Billerbeck – is één van de belangrijkste kunstmonumenten uit de late romantiek in Westfalen. De aantoonbaar oudste bouwdatum van de kerk is 1074. Hiervan zijn alleen de onderste delen van de toren en de eerste steen bewaard gebleven. De eerste steen bevindt zich tegenwoordig in de rechterzijbeuk. De eerste steen voor het huidige kerkgebouw werd in het jaar 1234 gelegd. In 1425 werd de kerk omgebouwd in de gotische stijl. Dit is goed te zien aan de vensteropeningen. Met betrekking tot de buitenkant van de kerk is het artistieke, laat-romaanse hoofdportaal, één van de mooiste voorbeelden van dit tijdperk in het Münsterland vermeldenswaard. De Johanniskirche is zogenaamde hallenkerk bestaande uit drie schepen. In het interieur is een sterke Franse invloed zichtbaar, vooral in de gebundelde pilaren die kopieën lijken te zijn van de kerken in Laons, Poitiers and Candes . De kerk heeft een bijzonder uitgebreid en kunsthistorisch gezien waardevol interieur dat beslist de moeite van een bezichtiging waard is.

Het plein van de Johanniskirche staat op de monumentenlijst.

14


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 17

Barokke piëta – een geschenk van het echtpaar Gröniger

Historisch kleinood in de stad – de Johanniskirche

Traditioneel beieren in de Johanniskirche

Enkele bijzonderheden In het midenschip hangt een madonna met een dubbele stralenkrans uit circa 1480. Uit dezelfde periode stamt ook de Anna Selbdritt in de noordelijke zijapsis waarin zich ook een piëta van Johann Wilhelm Gröninger bevindt. In de zuidelijke zijbeuk staat het Magdalena-altaar uit 1611, waarschijnlijk een werk van Wilhelm Gröninger. Aan de achterkant van de zuidelijke zijbeuk staat het indrukwekkende renaissance altaarbeeld van een onbekende meester uit 1609. Het Paulusaltaar aan de achterkant van de noordelijke zijbeuk is van Johann Wilhelm Gröninger. De klokken van de kerk zijn zeker een vermelding waard, ze behoren ongetwijfeld tot de mooiste in het Münsterland. Het zijn slagklokken, die ook tegenwoordig nog met de hand gebeierd worden, dwz. dat niet de klokken worden bewogen maar de klepels. Twee van de drie oude klokken uit het jaar 1522/23 zijn overigens bewaard gebleven. Gedetailleerde informatie kunt u vinden in de brochures die in de kerk ter inzage liggen.

Madonna met een dubbele stralenkrans (1480)

Martelaarszuil uit de 15e eeuw.

Anna Selbdritt (1480) 15


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 18

Stadscultuurcentrum Alte Landwirtschaftsschule

Districtscultuurcentrum Kolvenburg

Volop cultuur De cultuur in Billerbeck leeft! Zelfs de mensen uit Billerbeck verbazen zich vaak over het gevarieerde cultuuraanbod in hun kleine stad. Theater bijvoorbeeld: jaarlijks bezoeken duizenden grote en kleine theaterliefhebbers het openluchttheater, dat naam heeft gemaakt met kinderen jeugdstukken vol engagement. Maar ook de voorstellingen voor volwassenen zijn zeer geliefd en elke twee jaar is het plein van de Johanniskirche het toneel voor een theaterspektakel in het stadscentrum. Daarnaast zijn er ook nog de gastvoorstellingen van toneelgroepen van elders. Ook het cultuurprogramma dat het gehele jaar door in het stadscultuurcentrum Alte Landwirtschaftsschule aangeboden wordt, is vol afwisseling. Het omvat klassiek, jazz en rock tot en met cabaret and kindertheater. Liefhebbers van de beeldende kunst kunnen hun hart ophalen in het districtscultuurcentrum Kolvenburg waar steeds wisselende exposities te zien zijn. Ambitieus openluchttheater

16


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 19

De Theatermijl De theatermijl, die loopt van het stadscentrum tot het openluchttheater, omvat in totaal 15 objecten, beeldhouwwerken en sculpturen met voorstellingen uit de theaterwereld. De mijl is tot stand gekomen mede dankzij de ondersteuning van bedrijven, verenigingen, instituten, vrienden en burgers van de stad Billerbeck. De kunstwerken zijn met veel liefde gemaakt door kunstenaars uit de regio en zijn een ware aanwinst voor een afwisselend stadsbeeld.

Op weg naar het station

Puck, een fabelfiguur uit Shakespeare’s Midzomernachtsdroom.

De kroeg als concertzaal – Billerbeck Live

Sculptuur ‘Biedermann und die Brandstifter’

17


BB_Image_NL

09.06.2008

21:54 Uhr

Vredige stilte

Seite 20

Toscana van het Münsterland – de Baumberge

Wetenswaardigheden Een van de ingrediënten voor een geslaagde vakantie in het Münsterland zijn Pättkesfahrten, fietstochten over kleine, stille paden ver van het normale verkeer. Door te bewegen in de frisse lucht, door geluidloos te glijden door het landschap lijken de zintuigen extra te worden geprikkeld. Normale dingen worden een bezienswaardigheid: de bloemenweide aan de kant van de weg, de eenzame, kleine kapel, de knoestig gegroeide boom, de barokke wegkruizen of de verweerde schuur waarin je kunt schuilen voor een regenbuitje. De omgeving van Billerbeck heeft ook veel “grote” bezienswaardigheden zoals waterburchten, kloosters en kerken. Deze kan men ook het beste met de fiets bezichtigen. Na een fietstocht van een paar uur is het pas echt lekker uitrusten in een landelijk restaurantje! Om u hier ook werkelijk te laten genieten, zijn er in de omgeving van Billerbeck talrijke routes aangegeven. Ook zijn prima kaarten en informatiemateriaal beschikbaar om u de weg te wijzen.

Op een ‘Pättkes’ tour

18

Ontmoetingen in de natuur


09.06.2008

21:54 Uhr

Seite 21

Foto: Bärbel Gievert, Gerburg Wessels

BB_Image_NL

Een plaats van rust en bezinning – het klooster Gerleve

Foto: Bärbel Gievert, Gerburg Wessels

De Benedictijnenabdij Gerleve

Molenrad in de rivier de Berkel

Een paar kilometer buiten Billerbeck ligt de Benedictijnenabdij Gerleve. De abdij werd in 1899 door de aartsabdij Beuron in het Donaudal gesticht. De familie Wermelt had hun hof aan de monniken ter beschikking gesteld om een klooster te stichten. Tussen 1901 en 1904 werden de abdijkerk en de westelijke vleugel van het klooster gebouwd naar een ontwerp van Wilhelm Rincklake, die ook de Dom in Billerbeck ontworpen had. In 1911 werd de zuidelijke vleugel en in 1960 de oostelijke vleugel betrokken. De abdij is met het hotel en retraitehuis Ludgeri-Rast en jeugdvormingscentrum Haus St Benedikt verbonden.

Recreatiegebied Berkelquelle „110 km van Billerbeck tot de monding van de IJssel“; dit kunt u lezen op een steen in het gebied rond de bron van de Berkel. Het is het begin van wat vroeger de belangrijkste handelsweg was tussen het Münsterland en Nederland. Tot het begin van de 19e eeuw kon er vanaf Coesfeld op de Berkel gevaren worden. Vandaag de dag is het brongebied van de Berkel een recreatiegebied aan de rand van Billerbeck, met wandel- en fietspaden, Berkelauen en stiltegebieden. Een bijzondere attractie is ook het Kneipp-basin dat in 1999 werd geopend en sindsdien uitnodigt tot gezond en verfrissend kneippen.

‘Kneippen’ in het wandelwaterbekken

Grote zandsteen aan de rand van het brongebied van de Berkel 19


BB_Image_NL

09.06.2008

21:55 Uhr

Seite 22

Slotheer en Jonkvrouw Er zijn meer dan honderd waterburchten, kastelen en landhuizen in het Münsterland. Een paar van de allermooiste, groot of klein, massief of speels, kunt u vinden in de omgeving van Billerbeck, hetzij te voet, met de fiets of met de auto. Tijdens een wandeltocht door de stad kunt u een bezoekje brengen aan de Kolvenburg, een goed voorbeeld van hoe de lage adel in de afgelopen eeuwen woonde. Slot Darfeld is zeer imposant, een edelman uit het Münsterland vervulde er zijn droom van de Italiaanse renaissance. Maar ook Haus Hameren, Slot Varlas, Haus Stapel en Haus Runde, Burcht Hülshof en Haus Havixbeck zijn zeker een bezoek waard. U vindt vast en zeker uw ‘lievelingsslot’ in de buurt van Billerbeck, uw geheime droom van vroegere tijden, van een leven als een trotse kasteelheer of een rijke jonkvrouw.

Slot Varlar

Burcht Hülshof

Slot Dorfeld

20

Haus Stapel


BB_Image_NL

09.06.2008

21:55 Uhr

Seite 23

De Kolvenburg – altijd een bezoek waard

De ronde toren met het karakteristieke speklagenmetselwerk

De Kolvenburg

Haus Hameren

Zoals de meeste burchten is ook de Kolvenburg niet in één keer in z’n geheel gebouwd. Het huidige gebouw omvat delen van een muur om een plein, een toren en een huis bestaande uit twee kamers. De naam van de vroegere waterburcht, waar tegenwoordig nog slechts een deel van de gracht zichtbaar van is, is te herleiden tot de familie Colve. De familie kocht de burcht in circa 1300 van de bouwheren, de ridders uit de familie van Billerbeck. Nadat het huis reeds sinds de 16de eeuw nog slechts door beheerders en familieleden werd bewoond, werd het tussen 1958 en 1976 in fases gerestaureerd. Tegenwoordig is de Kolvenburg het cultureel centrum van het district Coesfeld en er worden wisselende exposities en andere culturele evenementen gehouden.

De waterburcht Haus Hameren ligt op twee rechthoekige eilanden. Sinds het midden van de 16de eeuw was het landgoed meer dan 200 jaar lang verdeeld in twee burchthuizen. Het oudste gedeelte, de burcht Hameren-Raesfeld, ligt op het oostelijke eiland. Op dit eiland staan ook nog een opslagtoren uit 1593, een barokke boerenhoeve en een neogotische burchtkapel uit 1869. Het nieuwere gedeelte, de burcht HamerenSchildern, maakt met name indruk door de ronde, bakstenen en hardstenen toren die bestaat uit Nederlands speklagenmetselwerk. De speklagentech niek werd ook gebruikt voor de boerenhoeve, die uit twee vleugels bestaat en een rechthoe kige toren.

Haus Runde

Bij een bezoek aan de burcht Hülshof komt u ook langs de buste van Freifrau Annette von Droste-Hülshof, de beroemdste dichteres van het Münsterland.

21


BB_Image_NL

09.06.2008

21:55 Uhr

Seite 24

De gehele dag door een goede verbinding

De fietsenstalling komt goed van pas

Het station van Billerbeck Het station van Billerbeck werd in 1908 geopend. Na de bloeitijd leek het station in slaap te vallen, bijna als Doornroosje, toen er een einde was gekomen aan het goederenverkeer. Het station en de directe omgeving raakten in verval. Deze ontwikkeling werd door de stad zeer betreurd en jarenlang werden pogingen gedaan om de situatie te verbeteren totdat de stad het station uiteindelijk in 2000 kocht. Er werden plannen gesmeed. Een fietsenstalling met fietsverhuur en werkplaats, een kiosk, cafetaria, kunst en cultuur moesten het station weer nieuw leven inblazen. Na een ingrijpende verbouwing kon op 17 februari 2004 Station Billerbeck weer voor gasten geopend worden. Sinds die tijd is er grote belangstelling voor het station, zelfs van buiten Billerbeck. Afwisselende kunstexposities en culturele evenementen en ook het cafetaria zorgen ervoor dat mensen er graag een bezoek brengen. Meer informatie kunt u online vinden op: www.billerbecks-bahnhof.de

De voorkant van het nieuw vormgegeven station.

22


BB_Image_NL

09.06.2008

21:55 Uhr

Seite 25

Uitstapje met de Baumberge-Express

Skatebaan bij het sportcentrum „Helker Berg“

Wij zijn er voor u! Hier in Billerbeck vinden wij dat onze stad en de Baumberge tot de mooiste plekjes in het Münsterland behoren en onze bezoekers, die van heinde en verre komen, zijn het met ons eens. Daarom willen wij u ook zoveel mogelijk laten zien. Het speciale programma voor gasten omvat onder andere de volgende onderdelen: rondleidingen door de stad met speciale thema’s, rondritten naar de waterburchten, tochtjes met de Baumberge-Express, bezichtiging van een boerderij of een blauwdrukkerij. Misschien wilt u ook wel sportief bezig zijn, lopen, kegelen of zwemmen... Stel uw vragen gerust, we helpen u graag verder! Voor meer informatie zijn enkele brochures beschikbaar.

Tijdens een rondleiding door Billerbeck hoort u interessante details.

i Voor informatie of boekingen (bijvoorbeeld voor de stadsrondleiding met de nadruk op Ludgerus of voor een tocht met de Baumberge Express) kunt u zich wenden tot: VVV Billerbeck Markt 1 48727 Billerbeck Tel.: 0 25 43 / 73 73 Fax: 0 25 43 / 73 50 E-Mail: stadt@billerbeck.de Internet: www.billerbeck.de 23


BB_Image_NL

09.06.2008

21:53 Uhr

Seite 2

k op Kijk oo gina: ebpa onze w rbeck.de. ille www.b

Luchtopname van Billerbeck

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder! VVV Billerbeck Rathaus Markt 1 48727 Billerbeck Telefon 0 25 43/73-73 Telefax 0 25 43/73-50 E-Mail: stadt@billerbeck.de Internet: www.billerbeck.de Openingstijden in de ochtend: Maandag – vrijdag 8.00 – 12.30 Uhr Zaterdag (mei – september) 9.00 – 12.00 Uhr Openingstijden in de middag: Maandag – woensdag 13.30 – 17.00 Uhr Donderdag 13.30 – 18.00 Uhr Vrijdag (mei – september) 14.00 – 17.00 Uhr

Profile for Stadt Billerbe

image-ned  

image billerbeck, niederländisch

image-ned  

image billerbeck, niederländisch

Profile for image-ned
Advertisement