Page 1

09 10 2016

O F IN ZINE A G A M r 09 Editie n


IN

02

Column

De rups van het leven Nog eventjes geduld en voor ons dorp komt het meest bruisende weekend van het jaar er weer aan. Het laatste septemberweekend is klaar om Ingelmunster nog eens in het feestgedruis onder te dompelen. Traditie in elke zichzelf respecterende stad of gemeente… het kermisweekend. Mocht ik er, met mijn specialisatie in derderangs-oneliners, een slogan voor moeten bedenken, dan werd het vast en zeker ‘Voor elk wat wils’. Want dat brengt het wel: optredens, kunst, demo’s en tentoonstellingen, braderie, rommelmarkt, vuurwerk, en dat alles badend in een gezellig sfeertje met het liefst drukbezochte terrasjes in het centrum. En natuurlijk de kermis!

06 Gespot op de speelplaats 12-13 Kort nieuws 16-17 De bib in de kijker 23 Bedankt!

Wat een traditionele, onomstotelijke mijlpaal in het volksvermaak is me dat toch, zeg! Fascinerend is vooral hoe je merkt dat je tijdens je leven verschillende fases doorloopt waarbij het kermisbezoek wel of niet cool, leuk of verplichte kost wordt. Waar is de tijd dat we overdonderd door felle kleurenpracht en bonkende muziek met open mond stonden te gapen naar die grote knuffelbeer, die lekkere suikerspin, en bij onszelf dachten: “Wacht maar tot ik groter ben en durf rechtstaan om die ‘trussel’ te pakken.” Je wist nooit waarmee je zou thuiskomen na zo’n spannend avontuur op de kermis. Een nieuwe goudvis! Die reuzeknuffel! Een enorme zak oliebollen! Waar is de tijd dat we liever zonder toezicht naar de kermis trokken en overdonderd door felle kleurenpracht en bonkende muziek met open mond stonden te gapen naar die leuke meiden of jongens aan de overkant, de eindeloze rij computerspelletjes, die oudere mevrouw die je ‘schatje’ noemde omdat je een pak oliebollen of zo’n rare droge vis kocht. Je wist waarmee je zou thuiskomen na zo’n spannend avontuur op de rups. Een nieuw lief! Een oud lief! Een enorme pijn in je buik door de formidabele combinatie van frieten, oliebollen, droge vis en je stiekeme eerste pintjes en dan op die rups zitten! Maar dan is het plots niet meer zo cool om naar de kermis te gaan. Nee, dan is die lawaaierige boel plots iets voor pubers, Johnny’s, margi’s en noem maar op. Hooguit komen we nog op een terrasje in de buurt terecht, maar de felle kleurenpracht en bonkende muziek laten we liever links liggen. Tot er plotseling kleine huisgenoten aan moeders rok of aan vaders portefeuille trekken om naar de kermis te mogen. Dan begint het verhaaltje van voor af aan. Zo zie je maar… het leven is een cirkel… een beetje zoals die rups. De denker

column

14

Éénrichtingsverkeer in Oost


NHOUD 04

Tuinieren in een volkstuintje

08 09

Mini-Brigandstoet in de straten

rozebekestraat en Gentstraat

20 21 Ingelmunster in cijfers

colofon

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Gemeentebestuur Ingelmunster, Kurt Windels, Oostrozebekestraat 4, 8770 Ingelmunster DRUK: Lowyck en Pluspoint drukkerijen, Oostende, 056 33 33 99

www.ingelmunster.be

REDACTIERAAD: Christophe Pareit, Kevin Samyn, Lore Vanthournout en Annelies Vantomme EINDREDACTIE: Ilse D’Hespeel FOTOGRAFIE: Tim Verbrugghe, Fotodigiclub LAY-OUT: Artex reclamebureau, Izegem, 051 33 54 00 EDITIE: Infomagazine nummer 09


04

Volkstuintjes

TUINIEREN IN EEN VOLKSTUINTJE Wie groene vingers heeft, maar zelf niet over een tuin beschikt om zich in uit te leven kan volgend jaar terecht in één van de nieuwe volkstuintjes. Je kweekt er zelf groenten of fruit en leert nieuwe mensen kennen. Een ideale combinatie! In een volkstuin tuinieren mensen samen, individueel op hun eigen perceel of in een gemeenschappelijke tuin. Ook in onze gemeente worden volgend jaar een 15-tal volkstuintjes voorzien.

Waarom een volkstuinproject? Het idee om volkstuintjes aan te leggen ontstond binnen de werkgroep Fair Trade. Één van de 6 criteria om ‘FairTradeGemeente’ te worden is namelijk het lanceren van een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt. Een salade gekweekt zonder gebruik van pesticiden in een volkstuintje: lokaler en duurzamer kan haast niet. Voor wie zelf geen of weinig buitenruimte heeft maar houdt van tuinieren, is een volkstuintje ideaal. Tegen een

democratische prijs huur je een stukje grond waar je zelf lekkere en gezonde groenten en fruit kweekt. Bijkomende voordelen: je krijgt de nodige beweging en je ontmoet andere Ingelmunsternaren met groene vingers.

Locatie De tuintjes zullen aangelegd worden op een stuk onbenutte grond van ongeveer 1.500 m2 tussen de Weststraat en de Beukendreef. Een ideale locatie, in vogelvlucht op 150 meter van het marktplein. Een werkgroep van vrijwilligers is momenteel bezig met het afwerken van het inrichtingsplan. Er komen zo’n 15 tuintjes, met een oppervlakte van ongeveer 20 of 50 m² en enkele verhoogde moestuinbakken.

Planning Om dit project te realiseren, dienen we binnenkort een subsidieaanvraag in. Ook de nodige vergunningen en het gebruiksreglement zijn volop in ontwikkeling. Het aanleggen van de tuintjes is voorzien voor 2017. Wanneer de werken starten en hoelang ze zullen duren zal enerzijds afhangen van de administratieve procedures en anderzijds van het weer. Het is wel de bedoeling om alles tegen ten laatste het voorjaar van 2018 af te werken.

Interesse in een volkstuintje? Wil jij graag een volkstuintje bewerken? Geef dan een seintje aan de milieudienst via milieu@ingelmunster.be of tel. 051 33 74 32.


05

Repair Café

MAAK OUDE SPULLEN WEER BRUIKBAAR TIJDENS HET REPAIR CAFÉ We gooien veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die je eigenlijk eenvoudig kan repareren. Tijdens het Repair Café op 1 oktober kan je oude kapotte voorwerpen gratis een tweede leven geven.

Een Repair Café is een bijeenkomst waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij en meubels tot fietsen en computers. Jij komt langs met je kapotte spullen, wij zorgen voor het gereedschap en de reparateurs.

Bron: repaircafetoronto.ca

Repareren heeft veel voordelen. Zo verklein je de afvalberg en de CO2uitstoot. Je bespaart in je portemonnee door geen nieuwe spullen te kopen en je leert ook bij. Want het Repair Café wil ook laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk!

Heb je niets om te repareren? Kom dan gerust langs voor een tas koffie of steek een handje toe bij de reparatie van de spullen van iemand anders. We voorzien ook randanimatie met grime en volksspelen.

Op die manier worden oude of kapotte spullen weer bruikbaar: leuk voor je portemonnee en je leert er misschien nieuwe reparatietrucjes door. En zo krijg je weer wat plaats in die overvolle kast of op je zolder.

Zaterdag 1 oktober, 14u.-17u., Brasserie (Bollewerpstraat 3)

Els Platteeuw uit de Duikerstraat vertelt over haar ervaring met een Repair Café: “Samen met een vriendin trok ik een tijdje geleden naar een Repair Café. We hadden onder andere enkele broeken mee waarvan het knoopsgat kleiner moest gemaakt worden. Een lieve dame die goed kon naaien, hielp ons al snel verder.  Het werd een gezellige middag waar veel mensen met kapotte spullen op afkwamen.“


06

Gespot…


07

Gespot…

GESPOT OP DE SPEELPLAATS 1 september was een spannende dag voor Cindy (26j.) en Anthony (27j.) uit de Bollewerpstraat. Want dan trok hun dochtertje Lena voor het eerst naar school. Wij spraken enkele weken voordien met ze af op de speelplaats. “Lena is nu nog niet echt met school bezig”, vertellen Cindy en Anthony. “Het zal een aanpassing zijn want ze ging nooit naar de kinderopvang. Gelukkig is Lena heel sociaal en speelt ze graag met andere kindjes.” En kijken mama en papa uit naar 1 september? “Ook voor mij zal het raar doen”, bekent Cindy. “Ik heb lange tijd ouderschapsverlof genomen om voor Lena en haar broertje te zorgen. Haar nu niet meer zoveel bij mij hebben zal dus ook wennen zijn. Maar ik zal nu wel meer tijd hebben voor haar broertje van 11 maanden oud.” Veel plezier in de klas Lena!


08

Mini-Brigandstoet trekt door de straten

Mini-Brigandstoet trekt door de straten


09

Mini-Brigandstoet trekt door de straten

De Brigandstoet was jarenlang een begrip in onze gemeente. Om deze traditie nieuw leven in te blazen, organiseren de jeugddienst en de jeugdraad op 10 september een miniversie van de stoet. Wij spraken met Beni Debackere, die vele jaren lid was van het vroegere Brigandfeestcomité en met Tim Vanneste, één van de organisatoren van de huidige mini-Brigandstoet.

Beni, wat hield de Brigandstoet vroeger juist in? Beni: “In feite was het een carnavalsfeest. Met een verkiezing van prins en prinses carnaval en een carnavalsbal met optredens van allerlei bekende artiesten. Wij strikten heel veel grote namen uit de toenmalige Vlaamse Top 10. De Dinky Toys bijvoorbeeld gaven op de Brigandsfeesten hun laatste optreden. Op zondag was er natuurlijk de stoet met een prijsuitreiking achteraf. Daarna was er altijd feest in de carnavalstent op het marktplein met diverse streekbieren. Het was een mooie tijd waar ik met veel plezier aan terugdenk. Maar wat mensen vaak niet weten is hoeveel werk er bij de organisatie van die feesten kwam kijken. Ook financieel was het niet simpel: de artiesten die kwamen optreden moesten betaald worden. Maar de carnavalsverenigingen uit andere steden en gemeenten die met hun mooie wagens meereden in de stoet hadden eveneens een kostprijs.”

Tim, ben jij nog naar de stoet gaan kijken? Tim: “Ja, mijn peter was ooit prins carnaval en daardoor gingen we op zondag altijd met de ganse familie naar de stoet kijken. Ook de prinsverkiezing en het carnavalsbal met allerlei optredens heb ik nog bijgewoond. Allemaal leuke herinneringen!”

Vanwaar de nostalgie naar die stoet? Beni: “De Brigandstoet bracht altijd veel volk naar Ingelmunster. Er was toen echt feest in ons dorp. Het was een beetje folklore, met een geschiedenis over de strijd van de lokale Brigands tegen de Fransen.” Tim: “In 2011 wilden 3 voormalige KLJ-bestuursleden de Brigandstoet nieuw leven inblazen. Ze kregen hierbij steun van heel wat Ingelmunsternaren. Maar na enkele vergaderingen bleek dat het oude driedaagse concept praktisch niet haalbaar was en het idee belandde in de koelkast. Omdat heel wat inwoners bleven aandringen op een nieuwe Brigandstoet hebben de jeugdraad en de jeugddienst nu hun schouders onder de organisatie gezet. Brielstroate dopen we dit jaar om tot een miniversie van de aloude Brigandstoet. Toen we bekendmaakten dat er een nieuwe versie van de stoet zou komen, merkte je onmiddellijk dat iedereen erover sprak en herinneringen boven­haalde. Blijkbaar is de stoet iets die bij veel inwoners is blijven hangen en die leuke herinneringen oproept.”

Hoe zal de huidige stoet in zijn werk gaan? Tim: “Het wordt geen driedaagse zoals vroeger, maar wel een gezellige familiedag voor jong en oud. Op 10 september vertrekt de stoet om 13.30u. in de Bruggestraat, net voorbij het rondpunt met de Ring richting centrum (ter hoogte van huisnummer 211), en komt om 15u. aan op het marktplein. Tussen 12u. en 13u. voorzien we een pendelbus tussen het gemeentehuis en de startplaats van de stoet. Zo kunnen deelnemers hun fiets of auto parkeren op de centrumparking. Op het marktplein kunnen kinderen en jongeren zich vanaf 15u. uitleven in ons kinderdorp. Met spectaculaire attracties, een schminkstand, enz. De Jeuk Live band zorgt om 16u. voor muziek en om 20u. is er een afterparty met DJ Werner.” Beni: “Ik ben zeer blij dat jonge mensen het heft weer in handen nemen en de oude stoet nieuw leven inblazen. Het programma ziet er aantrekkelijk uit!”


10

Mini-Brigandstoet trekt door de straten

Kan iedereen aan de stoet deelnemen? Tim: “Zowel groepen als individuele deelnemers kunnen meedoen. Wie is ingeschreven, maakt kans op enkele leuke prijzen. Wie op 10 september wil aansluiten bij de stoet zonder zich vooraf in te schrijven, kan enkel deelnemen zonder wagen en moet zich bij de begeleiders aanmelden op de vertrekplaats.” Beni: “Ik hoop dat er heel wat enthousiaste Ingelmunsternaren zullen meewerken aan dit nieuwe initiatief, zodat de Brigandstoet een nieuw leven krijgt. Dat zou ik fantastisch vinden, net als iedereen die vroeger aan de feesten meewerkte.”

Beni: “De Brigandsfeesten waren een mooie tijd waar ik met veel plezier aan terugdenk!” Pieren de Brigand zal er niet bij zijn? ”

Tim: “Brielstroate dopen we dit jaar om tot een miniversie van de aloude Brigandstoet. Toen we bekendmaakten dat er een nieuwe versie van de stoet zou komen, merkte je onmiddellijk dat iedereen erover sprak en herinneringen bovenhaalde.”

Tim: “Ingelmunster had 4 reuzen: Pieren de Brigand (1973), Mance Mandelbeke (1974) en 2 kinderen zonder naam. Jammer genoeg zijn ze 10 jaar geleden spoorloos verdwenen… tot we op de zolder van de jeugd- en cultuurdienst het hoofd van Pieren terugvonden. De restauratie van het hoofd is volop bezig, maar meelopen in de stoet zal waarschijnlijk dit jaar nog niet aan de orde zijn. We moeten nl. nog zorgen voor een geraamte onder het hoofd en kleren die lijken op wat Pieren oorspronkelijk droeg. We willen een zo authentiek mogelijke restauratie!” Alle info en het parcours van de stoet kan je nalezen via www.ingelmunster.be/stoet

Op de voorpagina zie je een foto van Erwin en Nicolas Opsomer. Erwin Opsomer is de enige keizer in de Orde van de Brigands die Ingelmunster ooit gehad heeft. Hij won de prinsenverkiezing in 1993, 1994 en 1996. Zijn neef Nicolas werd prins in 2001 en in 2004, tijdens de laatste editie van de verkiezing.


E D T I U S O O D OUDE Maak kennis

van onze gem n e d le r e v e k met het rij

11

Uit de oude doos

eente!

lezen, had bovenaan kan je rd bo t he op g: misschien no ande. Zoals je j café De War rkent het café bi he t er Je . se k’ a po la rn K er aa lmunst antestraat). D bijgenaemd de Veloclub Inge Ring en de W de Warande, de ‘In : n m se aa us jn (t bi 4 n 23 ekestraat nr. dit café nog ee de Oostrozeb in t he d straat. on de st n hting va tot in 2015 ic nr ri he de broken voor werd het afge idwest.be rfgoedbankm .e w w w – n ty Edwieg Was Foto: collectie

Neem voor meer oude foto’s, filmpjes, archiefstukken, enz. uit Ingelmunster en de regio zeker een kijkje op www.erfgoedbankmidwest.be. Heb jij een oude foto uit Ingelmunster met een leuke anekdote die je wilt delen? Laat het ons weten via infomagazine@ingelmunster.be


12

Kort nieuws

KORT

Energiefit met een warmtepomp? Leer het van een architect! Met een warmtepomp kan je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Zo zorg je voor een lagere energiefactuur. Maar is je woning wel geschikt voor een warmtepomp? En welk type biedt de meeste voordelen? Tijdens de gratis Energiefitavond op 13 oktober, om 20u. in het ontmoetingscentrum, krijg je alle info die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. Een ervaren architect geeft je onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van toestellen en technieken. Hij illustreert alles met zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden. Inschrijven voor deze Energiefitavond kan via www.eandis/energiefit of de milieudienst, tel. 051 33 74 32, milieu@ingelmunster.be

Schoon genoeg van zwerfvuil! Wie zijn afval op de grond gooit, riskeert een sanctie. Dat is algemeen geweten. Toch zijn er nog altijd mensen die afval niet in de vuilnisbak gooien. Zwerfvuil bestrijden is nochtans een zaak van iedereen: het schaadt de natuur en kost veel geld. En zeg nu zelf, afval in de vuilnisbak gooien is een kleine daad met een groot resultaat! In de week van 19 september organiseert de provincie samen met de afvalintercommunales de actie ‘Proper WestVlaanderen’ waarbij vervuilers extra gecontroleerd, berispt en/of beboet worden. Maar ook jij kan meehelpen door vervuilers aan te spreken en zelf ook je afval in de vuilnisbak te gooien. Alle info: www.schoongenoeg.be

Laat je boodschappen thuis leveren Wanneer je warme maaltijden bestelt via het sociaal huis, kan je gratis boodschappen aan huis laten leveren. Hiervoor duid je op een lijst jouw boodschappen aan. Op maandag en donderdag kan je jouw boodschappenlijst meegeven met de maaltijdbedelers. Het sociaal huis geeft vervolgens je lijstje door aan een lokale handelaar, die de dag erop je boodschappen gratis aan huis levert. De handelaar rekent onmiddellijk af. Iets voor jou? Neem dan contact met Kathleen Cottenie in het sociaal huis via tel. 051 33 74 66

Weekend boordevol leuke activiteiten! Traditioneel zorgen tal van verenigingen voor leuke activiteiten tijdens het laatste weekend van september. Op 24 september organiseert Unizo vanaf 7u. opnieuw een ontbijtbuffet, met aansluitend om 9u. enkele vakmansroutes met diverse bedrijfsbezoeken. Vanaf 13u. kan je in het centrum genieten van een ontspannen sfeer tijdens de rommelmarkt en de braderie. Om ervoor te zorgen dat iedereen comfortabel en veilig van de sfeervolle winkelstraten kan genieten, worden de centrumstraten verkeersvrij gemaakt. Daarnaast kan je de tentoonstelling van Kunstblik bezoeken, een kijkje nemen op de boeken- en posterbeurs of een optreden meepikken in jeugdhuis Kontrabas. Alle activiteiten die tijdens het kermisweekend worden georganiseerd, vind je terug in de kermisfolder die in alle brievenbussen wordt bedeeld of via www.ingelmunster.be/kermis


T NIEUWS Familiedag en vuurwerk Maandag 26 september is familiedag op de kermis! Je kan er tegen verminderde tarieven van de attracties genieten. Het kermisweekend wordt feestelijk afgesloten met een prachtig vuurwerk op het marktplein om 21u.

Aanpassing huurpremie Wie verbeteringswerken uitvoert aan een huurwoning ouder dan 30 jaar, kan rekenen op een gemeentelijke verbeteringspremie. Om deze premie aantrekkelijker te maken voor eigenaars-verhuurders keurde de gemeenteraad een aantal aanpassingen aan het reglement goed. Om te voorkomen dat de huurprijs na de renovatiewerken fors de hoogte inschiet, voorziet het reglement een maximumverhoging van 5% bij lopende huurcontracten. Voor panden die voor het eerst verhuurd worden, leggen we maximumprijzen op. Omdat uit gesprekken met geïnteresseerde eigenaars en een vergelijking met de huurmarkt blijkt dat deze prijzen vrij laag uitvallen, verhogen we ze met 50 euro. Ook de basispremie gaat omhoog: voortaan krijg je 50% van de kostprijs van de werken terugbetaald, met een maximum van 5.000 euro in plaats van 4.000 euro. Ten slotte kunnen nu ook vennootschappen die woningen verhuren een premie aanvragen. Alle info: www.ingelmunster.be/woonwinkel

Infomiddag over het geheugen Op 12 oktober organiseert de Misthoorn een gratis infonamiddag over het geheugen in het Ontmoetingscentrum. Van 14u. tot 17u. geven verschillende sprekers tips over hoe je je geheugen fit kunt houden: hoe kan je je geheugen oefenen, waarom is wandelen en bewegen goed voor je geheugen, enz. Om 19.30u. kan je de aangrijpende film ‘Still Alice’ bekijken over dementie op jonge leeftijd, gevolgd door een korte filmbespreking.

Open Monumentendag Op zondag 11 september kan je tijdens Open Monumentendag voor de 28ste keer kennismaken met bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. In Ingelmunster kan je een bezoekje brengen aan de gerestaureerde Gravenkapel op de begraafplaats. Er zijn rondleidingen om 14u., 15u. en 16u. vanuit de bibliotheek (Schoolstraat 35). Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in via bibliotheek@ingelmunster.be of tel. 051 32 14 65.

Gratis herbruikbare bekers Organiseer je binnenkort een evenement? Dan kan je bij de Kringwinkel Midwest gratis herbruikbare bekers ontlenen. De bekers hebben een inhoud van 25cl, zijn gemaakt uit stevig polycarbonaat en zitten per 175 stuks verzameld in stapelbare opbergbakken. Om de bekers te gebruiken stuur je min. 2 weken voor je activiteit een mailtje naar info@dekringwinkelmidwest of vul het aanvraagformulier in op www.ingelmunster.be/ikorganiseer. Op deze website kan je ook alle praktische info over het gebruik van de bekers nalezen (waarborg, ophalen, terugbrengen enz.)

Groepsaankoop zonnepanelen In onze provincie is er opnieuw een groepsaankoop zonnepanelen. Via www.wijkiezen.be kan je je hiervoor inschrijven. Op 5 oktober is er een veiling waarbij gekwalificeerde leveranciers tegen elkaar bieden. De leverancier die het laagste bod doet, wint de veiling. Vanaf 22 oktober krijgt iedereen die zich inschreef een persoonlijk voorstel van de winnende leverancier. Als je voor 5 december op hun voorstel ingaat, streeft de leverancier ernaar om de zonnepanelen voor 1 juni 2017 te installeren.


14

Herinrichting Oostrozebekestraat

ÉÉNRICHTINGSVERKEER IN OOSTROZEBEKESTRAAT EN GENTSTRAAT De Oostrozebekestraat, tussen de Gentstraat en de Wantestraat wordt in opdracht van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) opnieuw aangelegd. Vanaf halfweg september zal het verkeer een wegomleiding moeten volgen met éénrichtingsverkeer in de Oostrozebekestraat en de Gentstraat. De Oostrozebekestraat tussen de Gentstraat en de Wantestraat is al jaren toe aan opfrissingswerken om de straat veiliger te maken. Vanaf midden september gaan de werken van start om o.a. een vrijliggend fietsen voetpad aan te leggen. Ook de rioleringen en de nutsleidingen worden er volledig vernieuwd.

Communicatie Omdat deze werken een grote impact hebben, willen we iedereen zo goed mogelijk informeren.

Ook via onze Facebook- en Twitterpagina en de nieuwsbrief verkeer zorgen we voor informatie.

Op www.viaplaningelmunster.be kan je de stand van zaken over de werken opvolgen.

Wie vragen heeft, kan terecht op het centraal meldpunt via tel. 051 33 74 35 of viaplan@ingelmunster.be

Timing van de werken MP

OOSTRO ZEBEKEST RAAT

Zulte

Oostrozebeke

N357 EXPRES

RIN G

SWEG

ie

Le

Wielsbeke

L AAN

N382

Kruishoutem

VI

JF

EX

N50

EG

SW

ES

Waregem

EG

N43 BRUGSESTEENWEG

R8

W

PR

EG

W

SE NT

GE

Lendelede

SE

N382

E17

N36

5 WAREGEM

INGELMUNSTER - omleiding voor doorgaand en zwaar verkeer

Harelbeke Deerlijk

Kuurne

E17

Werfzone (09/2016 t.e.m. 07/2018) 4 DEERLIJK

K

Kortrijk

IJ TR

Omleiding doorgaand en zwaar verkeer

R

KO

INGELMUNSTER - omleiding lokaal verkeer

Ingelmunster

Werfzone (09/2016 t.e.m. 07/2018)

P AM

Eénrichtingsverkeer op N357/Oostrozebekestraat richting Ingelmunster voor alle verkeer

OOST

ROZE

WARANDESTRAAT

RAAT

OOST

ROZEB

N50

EKEST

RAAT

Eénrichtingsverkeer op Gentstraat richting Oostrozebeke voor alle verkeer

LEKE KR RAAT ST

BEKEST

WAR EG

FORTSTRAAT WEG

ZUIDK

AAI

l Roes

K RIJ RT

Leie

Kanaa

N50

KO

EM

TRAKEL

RING LAA N

Vanaf half september, zodra de nutsmaatschappijen starten met de werkzaamheden, moet het verkeer de omleiding volgen: • zwaar en doorgaand verkeer: omleiding van de N50, N36, N43 en N382 naar E17 in Waregem in beide richtingen • lokaal verkeer: in de Oostrozebeke straat blijft éénrichtingsverkeer richting centrum mogelijk. Het verkeer richting Oostrozebeke moet het éénrichtingsverkeer in de Gentstraat (vanaf de Ringlaan) volgen

Ingelmunster

Izegem

K ST OO

Omleiding

OOSTKA

Sinds midden augustus is de aannemer bezig met het vrijmaken van de onteigende voortuintjes. Half september starten de nutsmaatschappijen met het voorzien van nieuwe nutsleidingen en de koppelingen aan de woningen. De werkzaamheden aan de riolering en de wegeniswerken volgen vanaf april 2017, afhankelijk van de weers­ omstandigheden. In een laatste fase zal ook de rotonde op het kruispunt Ringlaan-Oostrozebeke­straat vernieuwd worden.

NT

GE

N43

GENTSTRAAT

elare-L eie

EXPR

ESSW

EG


15

Een blik op het leven van

EEN BLIK OP HET LEVEN VAN… Eind juli trok Chris Cortvriendt uit de Izegemstraat voor het eerst mee op kamp met Chiro Mandelburcht als kookouder. Door zijn foto’s krijg je een kijkje achter de schermen van de kookouders.

Boodschappen doen met een gewoon winkelkarretje lukt niet :-)

Een blik op onze buitenkeuken

Niets leuker dan buiten eten met het zonnetje erbij

Vandaag staat er WAP (worstappelmoes-patat) op het menu. Tijd om de aardappelen te wassen…

Na het avondeten schill en enkele leden aardappelen voor de vo lgende dag

met gemiddeld Een stevig ontb ijt 14 broden per dag

….en de worsten te

braden

Na een fantastisch kamp is het tijd om alle keukenspullen terug richting Ingelmunster te verhuizen


16

Dossier

DE BIB IN DE KIJKER

In de bibliotheek vind je een ruim aanbod aan boeken, tijdschriften, multimedia en digitale toepassingen. Maar ken je ook hun boekendienst aan huis, de openbare internetcomputers of de boeken van de maand? Een overzicht van wat onze bib je allemaal te bieden heeft!

Voor elk wat wils

Snippertas

De bibliotheek beschikt over een ruime en actuele collectie boeken, dvd’s, kranten en tijdschriften en heeft een abonnement op enkele digitale databanken. Voor mensen die lezen niet evident vinden, zijn er grootletterboeken, Daisyboeken, boeken in eenvoudig Nederlands en boeken specifiek voor kinderen met dyslexie. Op de 7 openbare computers kan je gratis surfen.

Gaan je kinderen logeren bij oma en opa? Haal dan in de bib een snippertas met leuke voorleesboeken. Als lid van de bib kan je een snippertas gratis ontlenen voor 4 weken.

Bibliotheekportaal Wist je dat je via ingelmunster.bibliotheek.be zelf heel wat zaken in de bib kan regelen? - Boeken reserveren - De uitleentermijn van je geleende werken verlengen - Aankoopsuggesties doorgeven aan de bib Daarnaast vind je er de boeken van de maand terug en kan je nalezen welke boeken nieuw zijn in de bib.

e-readers en fundels

Praktische info Lidmaatschap is gratis! Je kan telkens 10 materialen (boeken, tijdschriften,…) ontlenen voor 4 weken. Met de zelfuitleenbalie lever je zelf je boeken terug in of registreer je de boeken die je wilt lenen. Ook de betaling van boetes of leengelden gebeurt via deze balie.

Inleverbus Wil je buiten de openingsuren je materiaal terugbrengen? Dat kan via de inleverbus naast de ingang van de bib. We registreren je materiaal de volgende werkdag en eventuele boetes komen op een open rekening te staan die je bij een volgend bezoek moet betalen.

Met een e-reader kan je digitale boeken lezen. Voor het reserveren van een e-reader betaal je 0,5 euro. Je kan het toestel 4 weken ontlenen met max. 5 e-boeken.

Boekendienst aan huis

Fundels zijn interactieve digitale prentenboeken voor kinderen. Het prentenboek wordt voorgelezen en aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Elke fundel blijft 4 weken op je tablet, iPad of smartphone beschikbaar. Via ‘mijn bibliotheek’ in het bibliotheekportaal kan je ze gratis downloaden.

Heb je, door ziekte of ouderdom, moeilijkheden om je te verplaatsen? Dan komt de bibliotheek bij jou aan huis. Iedere eerste maandag van de maand springt een personeelslid met een pakket boeken binnen. Je kan kiezen uit de volledige collectie. Ook grootletterboeken, tijdschriften, dvd’s en Daisyboeken maken deel uit van het aanbod. Deze dienstverlening is volledig gratis!


17

Dossier

Activiteiten van de bib De bibliotheek organiseert heel wat activiteiten: • Bij de Digidokter kan je maandelijks in de bib terecht met al je vragen over computers, tablets, internetaansluitingen, smartphones, enz. De sessies starten telkens met een lezing over een bepaald thema, daarna kan je tijdens het spreekuur je eigen computervragen stellen. Op zaterdag 17 september gaat de eerste sessie door over kopen en verkopen op het web. De lezing start om 10u., gevolgd door een spreekuur om 11u. De Digidoktersessie kost 3 euro (lezing en vragenuurtje). Graag vooraf inschrijven via bibliotheek@ingelmunster.be. Alle info over de sessies kan je nalezen via www.ingelmunster.be/digidokters • Verwendag in het speelbos op 9 oktober met verteltheater, knutselsessies, lezen in de natuur, een schattenjacht en nog veel meer! • De voorleeskwartiertjes voor kinderen tussen 3 en 9 jaar starten opnieuw op 23 november. • Op 28 november is een nieuwe editie van de digitale 14-daagse met allerlei digitale vormingen.

Lieve van Robays uit de Zuidstraat leest graag boeken en brengt de bibliotheek ongeveer maandelijks een bezoekje. “Ik ben heel tevreden over onze bib. Je kan online makkelijk opzoeken indien een boek aanwezig is, of aankoopsuggesties doorgeven. Het personeel helpt je ook graag bij het vinden of reserveren van een boek. Daarnaast volgde ik er al een infosessie over computers of ga ik eens langs om een tentoonstelling te bekijken. Via de foldertjes aan de ingang blijf ik op de hoogte van wat er in onze gemeente allemaal gebeurt. Kortom, de Ingelmunsterse bibliotheek is een bib die leeft!”

De top 6 van boeken die Lieve dit jaar bij onze bib ontleende:

1. Als je iemand verliest die je niet kan verliezen (Ish Ait Hamou) 2. De alchimist (Paulo Coelho) 3. De Pelgrim (Terry Hayes) 4. Vele hemels boven de zevende (Griet Op de Beeck) 5. Voor ik ga slapen (S.J. Watson) 6. De vliegeraar (Khaled Hosseini) “Het boek ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’ is voor mij de absolute uitschieter. Ik lees een boek nooit opnieuw, maar dit dunne boekje heb ik 2 keer na elkaar gelezen. Eerst om het verhaal te kennen, daarna om het nog eens te laten doordringen en om te genieten van de mooie teksten. Ik raad iedereen dan ook aan om dit boek te lezen!”


18

#igingelmunster

#IGINGELMUNSTER Jullie maken Ingelmunster! Via infomagazine@ ingelmunster.be of #igingelmunster op Instagram kan je ons je leukste foto’s over of in Ingelmunster doorsturen. Zo komt jouw foto misschien in één van onze volgende Infomagazines terecht!

@ingelmunster en aan het werk Kook- en knutseltalent lworkshop in de tse tijdens de kook- en knu #bib. #igingelmunster

@heidevdk Retrokoers #igingelmunster #po dium #zilver #molteni #dhaezekapelle

@siebz_ridez Wheelie time! Mtbday

@emanuel_soe

nens #iginge lmunste

r

Peter De Cerlc k Zicht op de m arkt vanuit duivenperspe ctief

@dewitteelise t speelplein! ’s vind je op he ga lle co e st zon De leuk mer#eindelijk #vriendjes#zo dadde ja # in le ezier #speelp #veelzwempl er st un lm #iginge

@travelot_luc #zonsondergang #ingelmunster #kanaalroeselareleie #igingelmunster #sundown #vakantieineigenland #vakantieineigenstad #sky #noclouds #summer #zomer #conge #verlof

auwelier @pascalinec aview cture #with pi # n te es er st un #GoPro uitt #igingelm #gjistuuug

@lerre200 allon unster #luchtb lm ge in #ig er st un lm ge in #

@linde25 Moeten er no g augurken zijn? #elkeda geenbokaal #dievanvandaa giswelheelgroo t@ lindeslochtink #igingelmunst er

@nielsdebells Explosive clouds yesterday. Right before sunset. #belgium #sunset #nofilter #clouds #stormchaser #stormchasers #stormchasing #noodweer #igingelmunster #likeforlike #followforfollow #instadaily #instamood #instaperfect #picoftheday #dt #sun

> OOK OP FACEBOOK EN TWITTER DELEN WE NIEUWTJES OF VERSPREIDEN WE FOTO’S OVER INGELMUNSTER!

@elsdefour n van dames & here e ijz w Onze show de eten van het WZC geni unster lm ge in ig n# #mennefeeste


19

Ingelmunster kookt

INGELMUNSTER KOOKT Op televisie, in magazines, … Overal zie je kookprogramma’s opduiken. En ook Ingelmunster houdt van koken!

De klassieke Petit Beurre taart met afwisselend een laagje koekjes en een botersuikermengsel ken je misschien al. Maar Chantal Beernaert (57j.) uit de Bollewerpstraat bezorgde ons een variant op dit recept. “Deze taart heb ik al heel veel klaargemaakt: voor verjaardagen, als er iemand op bezoek komt of op familiefeestjes. Het is een ideaal recept voor een eenvoudig dessert. Iedereen kan pudding maken en wie houdt nu niet van koekjes?”, vertelt Chantal.

Chantal Beernaert:

”Deze taart met een koekjesbodem en puddingmengsel is altijd een succes!”

PETIT BEURRE TAART INGREDIËNTEN (voor 2 pers.)

WERKWIJZE:

- 1 pakje Petit Beurre koekjes (250gr) - 200 gram boter - 4 eieren: 2 + 2 eierdooiers / 4 porties eiwit - 0,5 liter melk - suiker - 3 pakjes vanillesuiker - vanillepuddingpoeder en/of maïzena

Maal de koekjes fijn en voeg 2 eierdooiers en 125 gr suiker toe. Smelt de boter en voeg bij het koekjesmengsel. Roer goed om en giet in een beboterde en bebloemde bakvorm. Kook de melk met 100 gram suiker en 2 pakjes vanillesuiker. Voeg 5 soeplepels vanille­ pudding­poeder of maïzena toe. Of kies voor 3 soeplepels vanillepuddingpoeder en 2 eetlepels maïzena. Alles goed roeren, van het vuur nemen en 2 eierdooiers toevoegen. Giet deze pudding in de bakvorm, op de koekjesbodem. Klop het eiwit van de 4 eieren samen met 1 pakje vanillesuiker en smeer op de pudding. Bak de taart een halfuur in een voorverwarmde oven op 175 graden.


20

Klaar Ingelmunster voor de winter? in cijfers

INGELMUNSTER IN CIJFERS Originele weetjes over onze gemeente met allerlei cijfers!

6

Industriezones

Wist je dat … er 240 gebouwen in onze gemeente zijn opgenomen op de lijst van beschermd erfgoed? … sportievelingen zich kunnen uitleven op de loopomloop van 5,8 of 10,4 km en de Brigand-mountainbikeroute van 40 km? De Finse looppiste is 1.098 meter lang.

Inwoners Er zijn 10.782 Ingelmunsternaren, waarvan 5.356 mannen en 5.426 vrouwen. In 2015 werden 95 nieuwe inwoners geboren: 2 in onze gemeente, 93 in omliggende steden en gemeenten. Er wonen 49 verschillende nationaliteiten in Ingelmunster. Van de 560 nieuwe inwoners immigreerde 84% vanuit een andere West-Vlaamse gemeente. Ingelmunster telt 2.919 gezinnen zonder kinderen en 1.714 gezinnen met kinderen, waarvan 769 met 1 kind, 729 met 2 kinderen en 216 gezinnen met minstens 3 kinderen. Onze oudste inwoonster werd in januari 103, de oudste Ingelmunsterse man is 96 jaar.

165 21.638 m

Ingelmunster telt 6 industriezones. Zone 1 (Meulebekestraat) is de grootste met een oppervlakte van 403.734 m² en 19 bedrijven Zone 2 (Kleine Weg) heeft een oppervlakte van 28.103 m² en telt 10 bedrijven Zone 3 (Industriestraat) meet 52.496 m², met 9 bedrijven Zone 4 (Elfjulisingel) is 162.330 m² groot en heeft 6 bedrijven Zone 5 (Kortrijkstraat) heeft een oppervlakte van 158.041 m² en huisvest 20 bedrijven Zone 6 (Zuidkaai) meet 81.574 m² en telt 10 bedrijven


21

240

12

Ingelmunster Klaar voor de inwinter? cijfers

Indeling Er zijn 165 straten in Ingelmunster met de ‘Broekhoek’ als meest recente. De Schoenmakersstraat is de kortste straat (33 m), de Krekelstraat de langste (4.362 m). Alle openbare wegen samen meten 95.599 meter. Enkele leuke ‘meetweetjes’: - Agrarisch gebied: 10.073.479 m² - Speelbos: 48.298 m² - Sportcentrum: 88.573 m² - Openbare groenzones: 18 hectare - Wandelpaden: 16 km - Waterlopen: 27.666 m

Woonwijken Ingelmunster telt 12 woonwijken. Een overzicht op basis van het aantal inwoners:

10.782

1. Vierbunderwijk: 833 2. Boswijk: 398 3. Europawijk: 312 4. Rodenbachwijk: 272 5. Westwijk: 259 6. Vlaswijk: 253 7. Bloemenwijk: 247 8. Acaciawijk: 209 9. Sint-Amandswijk: 160 10. Hoevewijk: 135 11. Bruinbeekwijk: 116 12. Mandelwijk: 80

Oppervlakte Ingelmunster heeft een omtrek van 21.638 m en een oppervlakte van 16.337.122 m². De Doornmolen is het hoogste punt (38,64 m), het laagste punt ligt op 9,77 meter, waar de Mandel Ingelmunster verlaat.


22

Klaar voor de winter? Activiteitenkalender WWW.UITININGELMUNSTER.BE

SEPTEMBER

OKTOBER

Za 10.09

Za 01.10

MINI-BRIGANDSTOET

I NFO: VERTREK OM 13.30U. T.H.V. BRUGGESTRAAT 221 (ZIE PAG. 8) ORGANISATIE: JEUGDRAAD ISM HET GEMEENTEBESTUUR

Zo 11.09

Zo 09.10

Wo 14.09

GELEIDE WANDELING MANDELHOEK

NAZOMERTOCHT WSV DE BRIGANDTROTTERS

INFO: VAN 9.30U.-12U. ORGANISATIE: NATUURPUNT DE BUIZERD

INFO: VAN 7U. TOT 15U. START IN SPORTCENTRUM

Woe 12.10

Za 17.09

DIGIDOKTER: KOPEN EN VERKOPEN OP HET WEB INFO: VAN 10U. TOT 12U. IN DE BIB

Za 24.09

BRADERIE EN ROMMELMARKT

INFO: VANAF 13U. IN DE CENTRUMSTRATEN ORGANISATIE: UNIZO ISM HET GEMEENTEBESTUUR

Za 24.09

INFO: VAN 14U. TOT 17U. IN HET ONTMOETINGSCENTRUM ORGANISATIE: DE MISTHOORN

Do 13.10

ENERGIEFITAVOND OVER WARMTEPOMPEN INFO: OM 20U. IN HET ONTMOETINGSCENTRUM

30+ FUIF

INFO: VAN 14.30U.-17U. IN DE CENTRUMSTRATEN ORGANISATIE: ALPENROOS ISM VLAMO EN UNIZO

INFO: VANAF 21U. IN HET ONTMOETINGSCENTRUM ORGANISATIE: GEZINSBOND

Za 24.09 t.e.m. 25.09

Vrij 21.10

INFO: VAN 10U. TOT 12U. EN VAN 14U. TOT 20U., OP ZONDAG TOT 19U. ZES LOCATIES IN INGELMUNSTER (ZIE WWW.KUNSTBLIK.BE)

INFO: IN DE BRASSERIE VAN HET JEUGD- EN ONTMOETINGSCENTRUM

INFONAMIDDAG OVER HET GEHEUGEN

Za 15.10

DAG VAN DE BLAASKAPELLEN

KERMISTENTOONSTELLING FOTODIGICLUB

Za 08.10

INFO: VAN 10U. TOT 12U. IN DE BIB

INFO: 14U., 15U. EN 16U. VANUIT DE BIBLIOTHEEK

Za 24.09 t.e.m. 25.09

INFO: VAN 14U. TOT 17U. IN DE BRASSERIE (BOLLEWERPSTRAAT 3)

DIGIDOKTER: KIEZEN VOOR EEN PC, LAPTOP OF TABLET

OPEN MONUMENTENDAG – RONDLEIDINGEN GRAVENKAPEL

KUNSTBLIK

REPAIRCAFÉ

OPENKLASDAG

INFO: VAN 15U. TOT 18U., IN ALLE INGELMUNSTERSE LAGERE SCHOLEN

Di 25.10

WANDELTOCHT AVIFLORASTAPPERS INFO: VAN 7U. TOT 15U. VOETBALKANTINE INGELMUNSTER

Ma 26.09 VUURWERK

INFO: OM 21U. OP HET MARKTPLEIN

Uit in Midwest Op www.uitinmidwest vind je het vrijetijdsaanbod uit je regio terug. UiT in Midwest-tipgever Linde Vandekerckhove zorgt voor een extra tip!

“De Nacht van de Punch is een jaarlijkse spektakelshow met een groot live orkest en diverse getalenteerde performers. Tijdens een sfeervolle proclamatie wordt de geheime punch opgewarmd en geserveerd aan het voltallige publiek. Daarna kunnen de muzikale en andere verrassingen je verbazen en meeslepen. De Nacht van de Punch wordt tot in de érg vroege uurtjes verdergezet met een swingende afterparty.” Nacht van de Punch - 17 september, Expo Roeselare

Ontdek de UiT-tips v V.U. Kris Declercq - Polenplein 15 - Roeselare

LINDE VANDEKERCKH

JOUW ACTIVITEIT IN HET INFOMAGAZINE? GEEF ALLE INFORMATIE VOOR 1 OKTOBER DOOR VIA WWW.INGELMUNSTER.BE/UITININGELMUNSTER

op uitinmidwest.b


23

Bedankt!

BEDANKT! Op het einde van vorig schooljaar ging Rita Deschepper op pensioen als directrice van basisschool De Regenboog. Het Regenboogteam wou haar via deze rubriek graag eens in de bloemetjes zetten en bedanken. “Ik startte op 1 september 1999 als directrice. Tijdens mijn loopbaan ontdekte ik vooral de schoonheid in mensen”, vertelt Rita. “Ik ontmoette mensen die vrienden voor het leven zijn geworden. Ik zal het contact met de ouders dan ook erg missen. In mijn beginjaren gaf ik vrijwillig zorg aan kinderen die dat nodig hadden. Later werd ik zorgleerkracht. Ook aan dit luikje van mijn job denk ik met veel plezier terug. Deze attentie van alle collega’s doet heel veel deugd. Je carrière zo in schoonheid kunnen afronden is een droom van iedereen!”

Wil je zelf iemand bedanken? Stuur dan een mailtje naar bedankt@ingelmunster.be. Wij zorgen voor eeuwige roem!


Veilig

naar school

Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur Ingelmunster, Kurt Windels, Oostrozebekestraat 4, 8770 Ingelmunster

Profile for Gemeente Ingelmunster

Infomagazine september-oktober 2016  

Infomagazine september-oktober 2016  

Advertisement