Page 1

Project Kunst

Escher: een onmogelijke wereld © CEGO Aantal personen:

Wat leer je?

Wat heb je nodig?

1 of 2 Je leert wie M.C. Escher is. Je leert wat regelmatige vlakvulling is, en wat rekenen en meten met kunst te maken hebben. Je kunt zelf een tekening met regelmatige vlakvulling maken.  De afbeelding ‘Waterval’ van Escher  De afbeelding ‘Metamorfose I’ van Escher  Papier  Liniaal!  Pen, potlood, gum Kijk naar de afbeelding ‘Waterval’ op de achterkant van deze opdrachtkaart. Wat valt je op aan deze afbeelding? Als je goed kijkt, zie je dat deze plaat helemaal niet kán! Dat is typisch voor het werk van de kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Hij hield heel erg van onmogelijke afbeeldingen. Wil je daar meer van zien? Zoek dan maar eens naar de kunstwerken ‘Belvedère’, ‘Relativity’ of ‘Klimmen en dalen’.

Wat ga je doen?

Escher hield zich ook bezig met figuren die in elkaar grijpen op zo’n manier, dat je door de figuren te herhalen een blad kunt vullen. We noemen dit ‘regelmatige vlakvulling’. Escher was hier heel erg goed in. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kunstwerken ‘Vogels en vissen’, ‘Lucht en water’ en ‘Dag en nacht’. De allermooiste en allergrootste kunstwerken die Escher hiermee maakte zijn ‘Metamorfose I’ en ‘Metamorfose III’, waarbij de figuren langzaam in elkaar overgaan. Metamorfose III is zelfs zo groot dat het werk de hele kamer rondgaat en aan het eind weer overgaat in het begin! Je gaat nu zelf een blad vullen met elkaar aanvullende figuren. Begin niet te moeilijk! Oefen eerst een paar keer en kijk goed naar het werk van Escher om te zien hoe het moet. Veel van Eschers werk is in zwart-wit, maar je mag natuurlijk ook kleur gebruiken.

Hoe ging het?

Meer weten?

1. Wat heb je van deze opdrachtkaart geleerd? 2. Wat ging goed? Wat kon nog beter? Meer zien? Kijk eens in het boek ‘De werelden van M.C. Escher’, daar vind je nog veel meer van zijn bijzondere werk!


Kunst denkeiland 1  
Kunst denkeiland 1  
Advertisement