Page 1

kiadja: i love pécs kultúrprojekt

2011

3. évfolyam 11. szám

december

ingyenes havonta megjelenő, ingyenes kulturális gyermekmagazin

w w w . k u l t u r k a . h u


Sóbarlangunkban 3,5 tonnányi parajdi és himalájai sótégla, valamint himalájai sópárologtató kedvező hatása várja önöket. A só természetes kipárolgása által telítődik a helység légtere a sóionokkal, melyek hatására a levegő sós, por és ingermentes, antiallergén és antibakteriális hatású. decemberi akciónk! 2011. december 16-án és 17-én mindenki fél áron veheti igénybe szolgáltatásunkat. Belépőjegye mellé egy 400Ft-os kupont is kap, melyet 2011. december 31.-ig válthat be. Ráadásként, aki ezeken a napokon váltja meg bérletét, 2000 Ft kedvezményt kap.

Hasznáalt es uj gyermekruha, jatek es kiegeszitok vasara.

B A B A Z S I B I. H U Fooldal

Rolunk

Naptar

Helyszin Eladoknak Vevoknek Partnerek

Galeéria

Hirlevel

Forum

Kapcsolat

HASZNÁLT ÉS ÚJ GYERMEKRUHA, JÁTÉK ÉS KARÁCSONYI AJÁNDÉK VÁSÁR

2011.DECEMBER 03. 2011. SZOMBAT 8-14-IG

ANK MŰVELŐDÉSI HÁZ

időpont egyeztetés: 06 20 977 36 50 címünk: Pécs-Újhegy, Bor u. 19/1 www.sobarlangpecs.5mp.eu

Sóbarlang alkalmazási területei: › immunrendszer erősítésére › tüdő-, fül-orr-gégészeti betegségek kezelésére › légutak higiéniájának fenntartására › megfázás és vírusos betegségek megelőzésére › szív és érrendszeri zavarok kezelésére › bőrbetegségek gyógyítására › hiperaktív gyermekek koncentrációs zavarainak megszüntetésére. › légúti allergia kivédésére (asztmára, bronchitisre, krupp és egyéb légúti problémák kezelésére)

APÁCZAI NEVELÉSI és ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT MŰVELŐDÉSI HÁZ, PÉCS

akciós bébiétel vásárlási lehetőség pelenka vásárlás kedvezményes áron ingyenes Mosolyország kreatív játszóház bemutatkozik a BRUMMOGDA tombola, meglepetés ajándékok gyermekkocsi-megőrzés, ruhatár díjtalan

10-12 óra között meglátogat minket a Mikulás!!! ÁRUSÍTÓHELYEK FOGLALÁSA A KÖVETKEZŐ TELEFONSZÁMON:

30-238-57-38 www.babazsibi.hu

A RENDEZVÉNYEN A VÖRÖSKERESZT VÉRADÁST SZERVEZ

Szeretettel várjuk, a sóterápia Önre is jótékony hatással lesz!

pannon t e l e v í z i ó

pannon t e l e v í z i ó

pannon t e l e v í z i ó


impresszum 2011. december hó · III. évfolyam 11. szám 10.000 példányban megjelenő ingyenes kulturális gyermekmagazin Kultúrka – I Love Pécs szerkesztőség Iroda: 7624 Pécs, Őz u. 5. Tel./fax: 06 (72) 702-000 E-mail: szerkesztoseg@kulturka.hu Levelezési cím: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány, 7602 Pécs, Pf. 37. Felelős szerkesztő: Varga Veronika Szerkesztők: Duga Boglárka, Gűth Ervin, Szily Boglárka Illusztrációk: Túri Eszter Képregény: Rékai Lilla Kiadványszerkesztés: Rajnai Richárd, Szemlézi: Petren Ferencné és Szalai Csilla PMJV PH Oktatási Referatúra Programok: program@kulturka.hu Hirdetők, szolgáltatók: Varga Veronika Mobil: +36 (30) 680-7019 Email: vera@kulturka.hu Kiadó: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány Kiadásért felelős személy: Balog Pál Nyomda: Print Media Kft. (Pécs) Készül az I Love Pécs kultúrprojekt támogatásával. Lapzárta minden hónap 20. napján. A magazinban megjelenő programok, hirdetések tartalmáért, változásáért szerkesztőségünk nem vállal felelősséget. Meg nem rendelt anyagokat, fotókat, kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Állandó terjesztési hálózat az együttműködő pécsi közintézményeken, civil szervezeteken és a támogató partnereken keresztül. A Kultúrka gyermekmagazin pécsi magánszemélyek és civil szervezetek adományaiból, illetve önkéntes munkájából jön létre. Köszönjük nekik az elhivatottságukat és támogatásukat!

Köszöntő Nálunk már hetek óta minden este égnek a karácsonyi fények a teraszon. Giccses, vagy nem, az apró kis izzók fűzérére nem csak leánykám néz nagy szeretettel, bennem is csendesen morajló izgalmat ébresztenek, előidézve a közelgő ünnepek hangulatát. És az egyre színesebben sziporkázó városunk házfalai mögött lassan elkezdődnek a karácsonyi készülődések. Az időben elkezdett mézeskalácssütés, ajándék-ötletelés és azok beszerzése- esetleg készítése – nem csak egy későbbi infarktustól óv meg bennünket, hanem igazi családi programként is átélhető. Nagyszülők, anyukák, apukák legnagyobb öröme az apró ujjacskákkal festett, hajtogatott, vágott, rajzolt és ragasztott- egyszóval saját készítésű ajándék. Hiszen tudja minden szerencsés, aki ilyen remeket kap, hogy készítése közben csak Rá gondoltak, hosszú órák feszített munkája csak miatta született, a kis tárgyba beépült egy nagy adag szeretet. Többnyire csak a kezdet nehéz, ezért néhány ötlettel, elmét ébresztgető inspirációval mi is készültünk, forgasd hát figyelmesen a Kultúrka decemberi számát! Az ajándékötletek mellett megtudhatod, honnan származik Gombóc Artúr- és egyben minden gyermek- kedvenc eledele, valamint azt is kiválaszthatod az izgalmasnak ígérkező programok közül, hogy a város mely pontján szeretnél találkozni a Mikulással, vagy ráhangolódni az ünnep varázslatos hangulatára. Szeretnék minden kedves Olvasónknak Márai Sándor idézetével szép decembert kívánni: „Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Varga Veronika

kulturka.hu

3


Egy szelet csokitörténet . A csoki a világ legnépszerűbb eledele. Több milliárd csokimikulást, csokitortát, tábla csokit majszolunk el évente. Pedig az egész egy undi ízű babból származik. . A csoki a trópusi vidéken élő kakaófából ered, amelynek termése a kemény keserű bab. Kb. 2500 évvel ezelőtt a mai Mexikó területén élő népek megpörkölték a kakaószemeket, és vízzel, fűszerekkel keverték el. A kapott italt „az istenek italának” tartották, a drága kakaószemek pedig fizetőeszközként is szolgáltak. . 1000 évvel később spanyolok szállták meg az aszték földet, ők is kipróbálták a varázsitalt, chocholatnak nevezték el. Nem szerették a keserű ízét, ezért cukrot adtak hozzá, és felmelegítették. Így találták fel a forró csokit! A kakaóbabot magukkal hozták Európába, ahol nagyon népszerű lett a kakaóital.

4

. Csokihajók – A spanyolok az afrikai ültetvényeikről hajóval szállították haza a kakaóbabot. Egyik alakalommal kalózok támadtak meg egy hajót, azt hitték aranyat szállítanak, de nagy meglepetésükre csak apró barna babszemeket találtak, amit a kalózok báránykakinak véltek, és felgyújtották az egészet. Ha tudták volna az igazságot, arany árban adhatták volna el a rakományt. . Az első szilárd csokit 1847-ben Francis Fry csokigyáros készítette. Felmelegítette a lágy kakaóport és zsíros kakaóvajat, – mindkettő a kakaóbab terméke – és némi cukorral masszát készített. Formába öntve, és megszilárdulva a mai napig ismert tábla alakot öltötte.

Tudtad-e, hogy...

A kultúrka és a gyerekek támogatója:

cím: 7631 Pécs, Tüskésréti u. 48-50. telefon: 72/324-939, 72/324-194 · fax: 72/210-724 mobil: 30/99-46-999 · e-mail: info@letaker.hu www.letaker.hu · www.facebook.com/letaker


kulturális programok

12|december

› 3. | szombat

7:00 › Szent Miklós napja „Mikulásvárás” a Katica Tanyán, Patcán. 8:00 › Babazsibi – babaruha-játék börze színes programokkal az Apáczai ÁMK-ban. 8:00 › Mikulás túra – a Melitta SE szervezésében. 10:00 › Karácsonyváró szöszmötölés a Fehér Gólya Múzeumban, Kölkeden. 10:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában. 10:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban. 11:00-12:00 › Adventi készülődés – bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében. 15:00, 16:30 › Csigapó itt van – Télapó koncert a Csigaházban – a Pannon Filharmonikusok egyedi zenei programja kicsiknek a Kodály Központban. 17:00 › Fejlámpás tárlatvezetés – Ha van benned kurázsi és kalandvágy különleges sétára hív a Cella Septichora.

› 4. | vasárnap

7.00 › Szent Miklós napja „Mikulásvárás” a Katica Tanyán, Patcán. 10:00 › Állatok Mikulása – Mikulás érkezése lámával, vetélkedők, bátorságpróba és sok sok izgalmas program az Akvárium-Terráriumban. 10:00 › Adventi készülődés, ajándékkészítés eredeti Zsolnay motívumok alapján a Zsolnay Múzeumban. 13.00 › Kézműves Kirakodóvásár Teca Mama Kisvendéglőjében Égervölgyben. 16:00 › A kétarcú boszorkány a Pécsi Nemzeti Színházban. 16:00 › Két kicsi mese: A só, A malacon vett királylány –a Galócza Társulás előadása a Bóbitában. 16:00 › Adventi készülődés – Díszek, bábok, ajándékok készítése a Bóbita kézműves termében.

5

› 5. | hétfő

10:00 › Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban. 14:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 17:00 › Családi Mikulás ünnep az ANK-ban.

› 6. | kedd

9:30 › Mikulás bácsi, meglepetés csomag, ünnepség a Tesz-Vesz Kuckóban. 15:00 › Lúdas Matyi a Pécsi Nemzeti Színházban. 16:00 › Bab(zs)ák koncertek III. – Még nincs 3 éves a kicsid, de kimozdulnál vele egy érdekes programra? A babzsák koncertek szeretettel várnak a Kodály Központban. 17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!”– Családi alkotóműhely kicsiknek , nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában. 17:00 › Mikulás nap sok színes programmal a Fecsegő Tipegő bababoltban.

› 7. | szerda

10:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00, 15:00 › Nem akarok többé boszorkány lenni! – A Tintaló Társulás előadása a Pécsi Harmadik Színházban. 14:00 › A bűbájos lakat a Bóbita Bábszínház nagytermében.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok


kulturális programok

12|december

› 9. | péntek

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › A kétarcú boszorkány a Pécsi Nemzeti Színházban.

› 10. | szombat

6

7:00 › Lucázás – boszikészítés, lucaszék, búzaültetés,férjjóslás a Katica tanyán, Patcán. 9:00 › Labdaház – Játékos délelőtt gyerekeknek kétévestől serdülőkorig a kozármislenyi Művelődési Házban. 10:00, 11:00 › Kakaska – a Bóbita Mesekuckóban. 10:00 › Egyedem-begyedem tengertánc – A GoBe Társulat játékos beavató táncszínházi foglalkozásai gyerekeknek a Művészetek és Irodalom Házában. 10:30 › DIVERTIMENTriO Családi Kamaraegyüttes karácsonyi koncertje a VOKE-ben. 15:00 › Fény a fémben – Adventi örökségpedagógiai hétvége a Zsolnay Kulturális Negyedben. 17:00 › Fejlámpás tárlatvezetés – Ha van benned kurázsi és kalandvágy különleges sétára hív a Cella Septichora.

› 11. | vasárnap

7:00 › Lucázás – boszikészítés, lucaszék, búzaültetés,férjjóslás a Katica tanyán, Patcán. 15:00 › Fény a fémben – Adventi örökségpedagógiai hétvége a Zsolnay Kulturális Negyedben. 11:00 › Desszert Lakner Tamással és a Szélkiálltóval gyerekeknek a Filharmónia Dél-Dunántúl szervezésében a Palatinus szálló Bartók termében. 16:00 › Adventi készülődés – Díszek, bábok, ajándékok készítése a Bóbita kézműves termében. 16:30-17:30 › Mesék a karosszékből (mesélő: Kozma Andrea) a Bóbita Mesekuckóban. 17:00 › Gyermekjátszó – népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással az Ifjúsági Házban

› 12. | hétfő

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban.

› 13. | kedd

9:30 › Luca nap – Ünnepre készülődés, sütés, főzés a Szeretetsziget Csana és Játszóházban. 10:00 › Csizmás Kandúr – a Pécsi Harmadik Színházban. 14.00 › Diótörő a Bóbita Bábszínházban. 15:00 › Hófehérke és a hét törpe a Pécsi Nemzeti Színházban.

› 14. | szerda

10:00, 14.00 › Diótörő a Bóbita Bábszínházban. 11:00, 15:00 › Trendhagyó Irodalomóra a Művészetek és Irodalom Házában. 15:00 › Hófehérke és a hét törpe a Pécsi Nemzeti Színházban.

› 15. | csütörtök

11:00 › Simply English Christmas for schoolchildren Karácsonyi koncert általános iskolás, angolul tanuló gyermekek részére az Ifjúsági Házban

› 16. | péntek

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › Mindenki Karácsonyfája – ünnepi műsor az uránvárosi karácsonyfa alatt a Szivárvány Gyermekház szervezésében.

www.kultu

rka.hu


› 17. | szombat

7:00 › Betlehemezés és Adventi Játszóház – karácsonyfadísz, szalmadísz készítés a Katica tanyán, Patcán. 10:00, 12:00 › Barlangi manó túrák Abaligeten. 9:30 › Manócska ajándéka – Az erdei világ játékos megismerése a Természettudományi Múzeumban. 10:00 › Kakaska a Bóbita Mesekuckóban. 10:00 › Madárgyűrűzés – madármegfigyelés, etetés, gyűrűzés, madárismereti játékok az Állatkertben. 10:00 › „Picasso, vagy amit akartok!”– Családi alkotóműhely kicsiknek , nagyoknak, és (nagy) szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában. 11:00 › Régmúlt karácsonyok szelleme – Régi szokások felelevenítése a Cella Septichorában. 16:00 › A bűbájos lakat a Bóbita Bábszínház nagytermében. 17:00 › Adventi készülődés – bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében.

› 18. | vasárnap

7:00 › Betlehemezés és Adventi Játszóház – karácsonyfadísz, szalmadísz készítés a Katica tanyán, Patcán. 9:00 › Adventi napok élő állatokkal Orfű-Lipóc, Rácz Tanyán. 10:00 › Állatok Karácsonya – Légy Te is ott az állatok ajándékátadásán, és karácsonyi ünneplésén az Állatkertben. 16:00 › Adventi készülődés – Díszek, bábok, ajándékok készítése a Bóbita kézműves termében. 16:30-17:30 › Mesék a karosszékből (mesélő: Kozma Andrea) a Bóbita Mesekuckóban.

› 19. | hétfő

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban. 15:00 › Gyermekkarácsony – A Szivárvány Gyermekház ingyenes, színes ünnepi programja.

› 20 | kedd

17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!”– Családi alkotóműhely kicsiknek , nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában.

› 23. | péntek

10:00 › Csillagfiú a Bóbita Bábszínház kamaratermében. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól 3 éves korig a Bóbita Bábszínházban.

› 24. | szombat

10:00, 11:30 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00 › Karácsonyi bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében.

› 29. | csütörtök

10:00, 11:00 › Tipegő-topogó csecsemőszínház a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › A kétarcú boszorkány a Pécsi Nemzeti Színházban. 16:00, 17:30 › A bűbájos lakat a Bóbita Bábszínház nagyteremében.

› 30. | péntek

10:00 › Szárnyas Malac Nap – Egész napos izgalmas programok, előadások, koncertek, táncház a Bóbita Bábszínházban.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

7


Karácsony oldal Karácsonykor mifelénk nem csupán a fenyő-, és bejgli-illaté, csillagszóró-csóválásé, s ajándékbontogatásé a főszerep. Mióta az eszemet tudom, minden jeles ünnepen saját szerkesztésű „meglepetés-műsorral” örvendeztetjük meg szüléinket testvéröcsémmel.

Eleinte ragasztótól pecsétes, összehajtott kis dossziéba rejtettük kezdetleges, kesze-kusza műsorunk szedett-vedett szövegét, majd egyre komolyabb „műalkotások” születtek. Az elszavalt verseket megzenésítettek követték, aztán jelmezeket gyötörtünk magunkra, s a mesékhez, színdarabokhoz monumentális díszleteket is készítettünk.

8

Mivel időközben magam is anyává cseperedtem, így az attrakció szereplőinek száma az „őstársulatén túl” férjemurammal, s lurkóimmal bővült. S bár nem kis készülődéssel jár, mégis érdemes évről-évre nekileselkedni, mert kevés meghittebb minutát tartogat az esztendő, mint mikor megszólal a műsorkezdő harangocska… szüleszem nem marad szárazon! Idén is már október végén megkezdődtek a háttérmunkálatok, s egyre sűrűsödnek a próbák, melyek remek család, - és hangulatkovácsoló szereppel bírnak. A majd’ tucatnyi felvonásos műsor része lesz ez a versike is, melyben kisjányom aranyszívet kap, kisfiam pediglen szótlan hóemberré hömbölödik: Duga Boglárka Mely csomagok hiányoznak a karácsonyfa alól?


Pistike, kellene mustár a kacsához, megnéznéd mennyi van még a tubusban?

Duga Boglárka:

A didergő hóember Lent a parkban állt egy apró hóemberke, meredt maga elé, hósorsa megverte.

9

Mert ezt a hóembert – hallottál már ilyet?! minden egyes percben kirázta a hideg!

A bejárati ajtótól idáig ér, de nem találom a centimétert, hogy pontosan megmérjem!?

Vacogva és dideregve állt a hosszú télben, répa orra csak úgy pírlott zimankóban, szélben. Szánkózott és hógolyózott körötte sok gyerek, nem látta azt soha senki, orcáján jég pereg. Karácsonynak délutánján arra járt egy kislány, körbejárta, hosszan nézte, becézgette is tán.

Ám mikor a holdfény felsejlett az égen, megjelent a kislány, csomaggal kezében.

Jó darabig állt ott, majd fordult, elszaladt, s a kis hóember újra egyedül maradt.

Boldogan mosolygott, lassan bontogatta, s kedves ajándékát a hóbarátnak adta.

Búsult magányában. Hideg volt az este, szénszeme az utcát mindhiába leste.

A kis hóembernek fülig ért a szája, senkinek nem volt még ilyen csuda sála!

Párosítsd össze a kesztyűket!


ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED I EOZINEXPEDÍCIÓ A GYUGYI-GYŰJTEMÉNY MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMSOROZATA 2011. december 10–11. 15.00–18.00

FÉNY A FÉMBEN – ADVENTI ÖRÖKSÉGPEDAGÓGIAI HÉTVÉGE Fedezd fel játékosan a magával ragadó Gyugyi-gyűjteményt, és vegyél részt egy rendhagyó adventi készülődésben! A szervezők korcsoportos játékokkal, ajándékkészítő kézműves foglalkozással (kaleidoszkóp, giroszkóp, karácsonyfadísz készítése), fénykísérleti- és társasjátékkal várják a családokat! Jegyár: családi jegy 3 vagy 4 fő részére egységesen 2000 Ft felnőtteknek: 1200 Ft gyerekeknek: 600 Ft

www.zskn.hu www.facebook.com/zsolnaynegyed

Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

V I L ÁG Ö R Ö K S É G PÉCS

FEJLÁMPÁS TÁRLATVEZETÉS 2011. december 3. és december 10. 17.00

Részletek és előzetes jelentkezés: www.pecsorokseg.hu Jegyár: 1000 Ft

EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT…? RÉGMÚLT KARÁCSONYOK SZELLEME

2011. december 17. 13.00

A Római Birodalomban minden év december 17-én kezdődött Saturnalia ünnepe, ami szinte teljesen egybeesik a keresztény ünnepkör karácsonyával. Gyere el a Cella Septichora Látogatóközpontba, és idézzük meg együtt a karácsony szellemét! Részletes program: 13.30 Karácsony a Római Birodalomban és napjainkban 14.00 Gyermekek tárlatvezetése az antik temető labirintusában 14.00 Karácsonyi díszek és ajándékok készítése a Pillangóvirág kisasszonyokkal 16.00 A MiaManó Színház Betlehemes népi játéka Jegyár: 1200 Ft/fő + egy fő felnőtt kísérőnek ingyenes A programra 4 éves kortól minden korosztályt várunk.

www.pecsorokseg.hu www.facebook.com/pecsorokseg


MŰVÉSZETEK ÉS IRODALOM HÁZA PICASSO, VAGY AMIT AKARTOK! Családi Alkotóműhely kicsiknek és nagyoknak Mosonyi Tamás szobrászművésszel

2011. december 3. és december 17. 10.00 december 6. és december 20. 17.00 Jegyár: 500 Ft/gyerek, a kísérőknek ingyenes

„EGYEDEM-BEGYEDEM TENGERTÁNC…” 2011. december 10. 10.00

A GoBe Társulat játékos beavató táncszínházi foglalkozásai gyerekeknek Ünnepi aktualitások, összművészeti foglalkozás: zene – tánc – színház – képzőművészet Jegyár: 800 Ft/gyerek; a kísérőknek ingyenes

TRENDHAGYÓ IRODALOMÓRA 2011. december 14. 11.00 és 15.00

Gyere el a Kávészünet együttes trendhagyó irodalomórájára, ahol azon túl, hogy megzenésített verseket hallgathatsz, te is dalra fakadhatsz, mi több szavalhatsz is, ha úgy tartja kedved! Jegyár: 690 Ft

MŰVÉSZETEK É S I R O DA LO M H Á Z A

ZSOLNAY ÖRÖKSÉGKEZELŐ NONPROFIT KFT.

www.pmh.hu www.facebook.com/muveszetekhaza

PÉCS A KULTÚRA VÁROSA


Bandó mondókák

Tél (részlet) Kertben etetgetem széncinegémet, Gömböt ölelget, és úgy csipeget. Most teszem épp ki az új terítéket, Jönnek is már a verébseregek

Kösd össze melyik kép melyik versszakhoz kapcsolódik? Jó szórakozást kívánunk!

Telt etető körül szarvasok állnak, Homlokuk éke a szárnyas agancs, Úttalan fenyvesek árnyain járnak, Hűvös a tél, husig átfagy a brancs.

Ősz öreg érkezik, puttonya telve, És kotorászik a zsák fenekén, Várni de jó, gyere csak, gyere erre, Itt a cipőm, e bakancs az enyém.

Hó ruha, hó suba, hó süveg, hó fej, Répa az orrhegye, szén a szeme, Jégszive nem dobog, ám csuda jó fej, Őrhelye éppen a domb teteje.

12 A kötetek megvásárolhatóak: www.szamarfulkiado.hu (x)

ANGOL ÚJ ÉS HASZNÁLT GYERMEKHOLMIK MINŐSÉGET, OLCSÓN! Babakocsik már 6000 Ft-tól, Játékok 300 Ft-tól

Márkás ruhák már 200 Ft-tól …és még sok-sok más…

Várjuk üzletünkben Pécs, Megyeri út. 78. (Papírvár épületének 1. emeletén, a Pécs Pláza és az OMW benzinkút között) Nyitva tartás: H-P: 9-17, VASÁRNAP: 9-13.

TÁMOP-5.2.2-08/2-2009-0064

Vadrózsa Biztos Kezdet Gyerekház

Kis hír

Pécs meszesi városrészében működő Vadrózsa Biztos kezdet Gyerekház szervezésében – 2011. november 12-én szombaton – az érintett családok és a terület lakosságának jelentős számú részvételével közös főzéssel egybekötött zenés, táncos délutánt tartottak a Pákolicz István Közösségi Házban.

Ahol a vásárlás kikapcsol: GYEREKEK játszhatnak az 5x5m-es játszósarokban, ANYUKÁK kávézhatnak a kanapén, APUKÁK újságot olvashatnak a masszázsfotelben. HOZZÁNK IS JÖN A MIKULÁS dec. 6-án 17:00 órakor. Egységes Mikulás csomag vásárlás a pénztárnál. A rendezvény ingyenes. Állandó Programjaink: DÚDOLÓ ZENEI FOGLALKOZÁS Nov. 19-től minden szombaton: 10:00-10:30-ig Dr. Harmatné Horesnyi Mária óvónő és pedagógia szakos tanár Tel.: 70/297-64-33 · horesmaria@gmail.com Kreatív Kuckó Nov. 25-től minden pénteken 16:00-18:00 óráig. A foglalkozás díja 800Ft/fő (az elkészített tárgyak elvihetők).


Foglalkozások szolgáltatások

Trallala- Zeneovis foglalkozások Izgalmas, kreatív, mozgással átszőtt zenei foglalkozások 3-6 éveseknek. Komplex művészeti nevelés, memória- , beszédkészség fejlesztés, ritmus és mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatok, tánc, és hangszerélmény. Helyszín: Mezőszél óvoda | Bővebben: www.zeneovoda.hu | (30) 680 70 19 IGAZGYÖNGY FEJLESZTŐ MOZGÁSTRÉNING A tréning fejleszti az egyensúlyérzéket, figyelmet, mozgásügyességet és változásokat eredményez a viselkedésben, magatartásban valamint a részképességekben. Tréningvezető: Drüszler Ildikó TSMT-terapeuta | druszlerildiko@gmail.com | tel.: (30) 749-17-72 Helyszín: Szent Margit Óvoda, és Borostyán Gyógyközpont Ugri-Bugri Mozgásközpont Mozgásközpontunk foglalozásaira minden korosztályt várunk kismamáktól-babáktól iskolás korig. Zenés, játékos angol-német nyelvtanulás sok mozgással, kölyök-kresz, izomkontroll, TSNT torna. (20) 435 20 00 | www.ugribugripecs.hu

13

MISINA KULTURÁLIS- ÉS TÁNCEGYESÜLET Néptánc oktatás valamennyi korosztálynak: tipegőktől, „csikókig” – iskolakereten kívüli művészeti nevelés. Fókuszban a közösség! Programgazda: Gálber Attila, néptánc-koreográfus. tel.: (20) 913-73-70 | info@misinadance.hu | www.misinadance.hu Kultúrka Trió- Interaktív koncert kisgyermekeknek Hangversenyünk célja elvarázsolni, felébreszteni a gyermeki fantáziát, kiaknázni a zene lélekszépítő, énerősítő, személyiségformáló, kognitív képességfejlesztő erejét. Választható műsorokkal, szép jelmezben, elérhető áron ajánljuk óvodáknak, könyvtáraknak, gyermekprogramokra, születésnapokra. | info@zeneovoda.hu | (30) 680-70-19 | www.zeneovoda.hu MINT A HAL Úszásoktatás óvodások, iskolások és felnőttek részére. Vízhez szoktatástól a haladókig. Két havonta vizsgával, haladóknak tanév végén és évközben is verseny. Helyszínek: Kereskedelmi Tanuszodája illetve Hullámfürdő. Kapcsolat: Komlai Viktor | tel.: (70) 779-11-77 | www.mintahal.hu | mintahal@freemail.hu ZUMBA Valériával Újra ZUMBA Valériával: Latin zene, fitness, mosoly! Helyszínek és időpontok: Professors Gym – Kedd 20.00; Anikó Utcai Ált. Isk. – szerda 18.45; Jurisics Úti Ált. Isk. – csütörtök 18.00 | tel: (20) 376-85-55

ZENE, MOZGÁS, TORNA, TÁNC


Foglalkozások szolgáltatások

14

Tanulástechnikai tréning Pedagógiai vizsgálat, terápia a belvárosban. Tanulástechnikai tréning. Figyelemfejlesztés. Tanulási képességeket segítő funkciók fejlesztése. (Szombaton is.) | tel.: (30) 329-00-92 PSZICHOTERÁPIÁS TANÁCSADÁS ÉS KONZULTÁCIŐ SZÜLŐKNEK ÉS LEENDŐ SZÜLŐKNEK Ha úgy érzi, hogy családi életében, kapcsolataiban a szálak összekuszálódtak, és segítségre van szüksége, keressen meg, bogozzuk ki együtt! Bejelentkezés: dr. Matesz Orsolya pszichoterapeuta szakorvos | 7621 Pécs, Rákóczi u. 39/D. | tel.: (20) 396-60-73 | matesz@fw.hu | www.matesz.fw.hu HOMEOPÁTIÁS TANÁCSADÁS Akut és krónikus betegségek, allergiás megbetegedések, lelki problémák kezelése homopátiával gyermekeknek és felnőtteknek. Kismamáknak szülés felkészítés. Információ és időpontegyeztetés: dr Gregus Judit tel.: (20) 576-49-94 | www.homeopatiapecs.hu | jgregus@freemail.hu AGYKONTROLL GYEREKEKNEK Stressz kezelő, elme fejlesztő tanfolyam 7-14 éves gyermekeknek. Stressz jeleinek felismerése, lazítási technikák, stressz okozta fájdalmak megszüntetése, tanulási technikák, stb. Indul: december 28-29. 1-8. osztályosok. Jelentkezés és bővebb információ: (30) 217-75-29 | www.hscsilla.gportal.hu Szepes Mária FÉNYHÁZ program A Pöttyös könyvek írója alternatív megoldásokat ad szülőknek: a nevelés, az egészség, a lelki egészség területén gyermekeknek: egyénre szabott tanulási, önbizalom növelő, energiakiegyenlítő technikák. www.fenyhaz.hu | tel: (20) 480-94-93 FOKRÓL-FOKRA: HRG-TSMT terápiák Elakadt,megkésett fejlődésű, vagy zavaró tüneteket mutató gyerekek felzárkóztatása, fejlesztése 6 hónapostól-első osztályos korig. Helyszínek: Hullámfürdő tanmedence, és Gosztonyi út 1. tel.: (30) 558-76-08 | www.fokrolfokra.hu

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

PARK PAVILON CAFE Friss levegő és kikapcsolódás Angol tea, olasz kávé, magyar kézműves bonbonok, adalékanyagmentes torták várják a vendégeket a Szilárd Leó Park kávézójában. Igényes mosdó, pelenkázó, akadálymentes közlekedés, ingyenes parkolás. www.parkpavilon.hu tel.: (20) 222-31-11 | facebook: Park Pavilon Cafe

KREATÍV

Ribizli bohóc Zenés-verses interaktív gyermekműsor gyermekzsúrra, falunapra, városnapra, ovikba, sulikba és egyéb rendezvényekre. Nagyiknak nosztalgia műsor! Mikulás-krampusz és karácsonyi produkció decemberben. Látogasson el honlapomra: (30) 206-63-55 | www.ribizlibohoc.hu


Foglalkozások szolgáltatások

ORGONÁCSKA BABY HOME Szakképzett pedagógusok segítségével a bölcsödénél és óvodánál differenciáltabb, egyénre szabottabb gondozást biztosítunk Családi Napközinkben. Vezető: Balázs Ibolya|cím: Pécs, Orgona u. 1. | tel.: (20) 380-51-34 | ibolyabalazs@freemail.hu|www.babyhome.hupont.hu Tesz-Vesz Kuckó Családi Napközi és Játszóház Várjuk szeretettel családi napközinkbe, ahol biztonságos környezetben gyermekük bátorságot meríthet az óvodába kerülés előtt Játszóházunkban a babákat zenekuckó, babanémet, babaangol várja. Pécs, Szent Mór u 5. | (72) 211-258 | www.teszveszkucko.atw.hu Tandem Idegen nyelvű Napközi Tanulószoba, német nyelvoktatás, fejlesztő foglalkozások és tantárgyi felkészítés általános iskolásoknak minden hétköznap délután kis csoportban vagy egyénileg. A gyerekek iskolából napközibe szállítása is megoldható. Takács Zsuzsa | (30) 986-17-59 | tandem-pecs@t-online.hu | www.tandem-napkozi.com Hinta-palinta vár a MESEPALOTA Szakképzett pedagógosokkal és sok verssel-mesével, játékkal, zenével-tánccal várunk Pécs belvárosában minden 2,5–7 éves korú gyermeket! Nézz be hozzánk: nyílt nap minden hónap első keddjén 9–12-ig. Pécs, József u. 31. | tel.: (72) 225-952 | www.mesepalota.eu Diófa Csana és „Lurkó-Tár” Meseszerű környezetben, nyugodt légkörrel várjuk az apróságokat, fél évestől iskolás korig. Bölcsi-ovi pótló, mely nagycsaládi hangulatban biztosítja a napközbeni ellátást. Adrián Dorottya (20) 380-10-70 | Pécs, Lámpásvölgyi út 32/b | diofanapkozi@gmail.com TÜNDÉRKERT Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel a 20 hetes-8éves gyerekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal, német foglalkozásokkal. | Pécs, Magaslati út 25. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 TÜNDÉRLAK Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel az 1-7 éves korú gyermekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal. Pécs, Ótemető u.8. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 Kacagó Családi Napközi 1-7 éves korú gyerekek jelentkezését várjuk kis létszámú bölcsis, ovis csoportjainkba, táncosmozgásos foglalkozásokkal. Ferencesek u. 27. | (20) 341-03-34 | www.kacagonapkozi.hu Ladybird Angol-Magyar Családi Napközi Kétnyelvű napközink „Aranyalmás” foglalkozásokkal várja az 1-7 éves gyerekeknek bölcsi vagy ovi helyett. Délutánonként Ladybird Angol tanfolyamok 2 éves kortól. Somogyi-Tóth Eszter | (20) 386-85-47 | Pécs, Ungvár u. 32. | www.ladybirdjatszohaz.hu

JÁTSZÓHÁZAK, CSALÁDI NAPKÖZIK

15


Foglalkozások

szolgáltatások

Katedra Nyelviskola Kids&Teens program Saját fejlesztésű nyelvi programunkon a 3 és 15 év közötti gyerekek könnyedén sajátíthatják el az angol nyelvet heti 2×1 órában. Pécs, Rákóczi út 1. (Kórház téri OTP mögött) | (72) 213-231, (20) 251-97-69 www.pecs.katedra.hu Incy Wincy English Játékos angol nyelvű torna 1-3 éveseknek csütörtök 10.30-kor. Incy Wicy Baby angol 6-12 hónapos babáknak csütörtök 10.00-kor. Bejelentkezés szükséges! Helyszín: Aranyalma, Pécs, Holló dűlő 37. | www.ladybirdpecs.hu | (20) 386-85-47 Helen Doron-Élménygazdag angoltanulás Természetes nyelvhasználatot adó, örömteli angoltanulás 3 hónapostól 14 éves korig. Gyermeke észrevétlenül szívja magába az angoltudást. Magabiztos nyelvtudás, kiemelkedő beszédkészség, mely növeli gyermeke önbizalmát. www.gyerekangolpecs.hu

NYELVTANULÁS MINDENKINEK

Legyél a barátunk, mi megsúgjuk miről nem érdemes lemaradnod! www.facebook.com/kulturka

A Kultúr(k)a mindenütt jelen van! www.kulturka.hu

Szeretetsziget Családi Napközi és Játszóház December 13-án, Luca napján vár a Lucának híres napja, a napokat rövidre szabja. Mi e napot jól béosztjuk, Lucázgatunk, sütünk, főzünk, az ünnepre készülődünk. 9:30-tól szeretettel várjuk a Lucákat, kis barátait, és minden kedves érdeklődőt.

16

Pécs, Surányi M. u. 38. Dr. Schmidtné Kancsár Csilla (70) 365 09 35 www.szeretetsziget.hu

kulturka.hu


Melyik ajándékcsomag a legnehezebb?

+4 -6 +1 +7

+3

-2 -5

+2 +4

-5

+10 +6

-1

+8

-7

+6

Keresd meg a különbségeket a képeken, majd színez ki őket!

Rajzold be a mutatókat!

9:45

19:15

3:30

17


Szívmelengető, kézzel készült szappanok A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra, vagy reszeljük le. Tegyük a mikróba színek szerint olvas�szuk fel őket. Ha forr, vegyük ki, majd hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e. A szappantömböt mikrótlanul is felolvaszthatjuk, vízfürdőben (az edényt egy vízzel teli fazékba helyezzük és így forraljuk fel, mint a csokoládét).

Kreatív karácsony

18

Olvasztás után igazán egyedi formába önthetjük, il- Hozzávalók: latosíthatjuk és színezhetjük szappanunkat. Ehhez csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat, illetve . glicerin szappantömbök színezőanyagot, s jól keverjük össze újra a masszát. (hobbiboltokban is kaphatók) Ha többszínű rétegeket kívánunk készíteni, meg kell vagy szappanforgács, apró darabokra várni, amíg az alsó réteg megdermed, s aztán kerül- vágott maradék kiszáradt szappanok het rá a következő. . színezőanyagok (ha nem színtelen, áttetsző szappant szeretnénk) Ha a szappanba figurát/kavicsot/csigát szeretnénk . illatanyagok (kókuszreszelék, fahéj, fűszerek, helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomillóolaj) juk bele. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, . öntőformák (műanyag küblik, töltsük fel félig, helyezzük bele a szirmokat, majd homokozóformák, sütiformák, akár folytassuk a feltöltést. Ugyanígy helyezhetünk bele jégkockatartó ) laminált (műanyaggal bevont) fényképet, idézetet, . díszítőanyagok (laminált képek/fényképek, szárított narancs vagy citromkarikát, vagy akár gyűidézetek, virágszirmok, apró figurák, kagylók, rűt is (bár legutóbbi esetben kalkuláljunk a kézmocsigák, kavicsok, gyöngyök, csillámpor, ékszer sási gyakoriságból adódó kinyerhetőségi mutatóval és „hadnesoroljamtovább”) – magyarabbul minél „tisztább/takarosabb” a válasz- . mikrózható, vagy hőálló edények tottunk, annál korábban kerül ujjára az ékszer). . hurkapálcika

EGYSZERRE! EGY HELYEN! MINDEN! Akcióinkat megtalálja a

www.sipo.hu weboldalon, vagy keresse akciós újságunkat patikáinkban ill. a postaládájában!


VIZUÁLIS FOGLALKOZÁS (RAJZOLÁS – FESTÉS – PLASZTIKA) Az ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola és a Martyn Ferenc Szabad Művészetoktatási Alapítvány rajz–vizuális foglalkozást hirdet középiskolások és felnőttek számára. A foglalkozások célja olyan szakmai alapok nyújtása, amelyek a szemléleti nyitottság kialakítása mellett az összefüggésekben való gondolkodás és a kreatív problémafelvető, illetve -megoldó képesség fejlesztését tartja hangsúlyosnak. A rajzi, festészeti, plasztikai feladatokon keresztül közvetlenül foglalkozunk a látvány, a vizuális alapelemek és a kompozíció kérdéseivel, miközben a legalapvetőbb technikai eszközök használatában is jártasság szerezhető. A foglalkozásokat Ficzek Ferenc tartja.

Minden vizualitásra nyitott érdeklődőt szeretettel várunk!

Foglalkozások időpontja: szerda és péntek 17 – 20 óráig

Helyszín: ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola Pécs 7625 Cserző köz 2. Tel: 72/315-355

19


Kultúrka Magazin - 2011. december  

Kultúrka Magazin - 2011. december

Kultúrka Magazin - 2011. december  

Kultúrka Magazin - 2011. december

Advertisement