Page 1

2012 4. évfolyam 4. szám

kiadja: i love pécs kultúrprojekt

ingyenes

április

havonta megjelenő, ingyenes kulturális gyermekmagazin

w w w . k u l t u r k a . h u


Kultúrka különszám

Játék, önbizalom, tudás Kovács Kati

világhíru ˝ víruskutató

Táborszevezők figyelem!

Szeretné, ha nyári gyermektáborai sikeresen zajlanának? Mi segítünk a népszerűsítésben! Kampányszerű megjelenést kedvező áron kínálunk a Kultúrka Nyári Táborozó különszámának színes, csinos oldalain és népszerű online felületeinken! Az árakról, a megjelenési formáiról, és a további kiemelt lehetőségekről a nyaritabor@kulturka.hu email címen, vagy a (30) 680 70 19 telefonszámon készséggel adunk tájékoztatás.

Az angoltanulást nem lehet elég korán kezdeni! Játékos angoltanulás 3 hónapostól 14 éves korig

www.gyerekangolpecs.hu 06 70 376 24 51


impresszum 2012. április hó · IV. évfolyam 4. szám 10.000 példányban megjelenő ingyenes kulturális gyermekmagazin Kultúrka – I Love Pécs szerkesztőség Iroda: 7624 Pécs, Őz u. 5. Tel./fax: 06 (72) 702-000 E-mail: szerkesztoseg@kulturka.hu Levelezési cím: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány, 7602 Pécs, Pf. 37. Felelős szerkesztő: Varga Veronika Szerkesztők: Duga Boglárka, Szily Boglárka Illusztrációk: Túri Eszter Képregény: Rékai Lilla Kiadványszerkesztés: Rajnai Richárd, Szemlézi: Petren Ferencné és Szalai Csilla PMJV PH Oktatási Referatúra Programok: program@kulturka.hu Hirdetők, szolgáltatók: Varga Veronika Mobil: +36 (30) 680-7019 Email: vera@kulturka.hu Kiadó: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány Kiadásért felelős személy: Balog Pál Nyomda: Páskum Nyomda Kft. Készül az I Love Pécs kultúrprojekt támogatásával. Lapzárta minden hónap 20. napján. A magazinban megjelenő programok, hirdetések tartalmáért, változásáért szerkesztőségünk nem vállal felelősséget. Meg nem rendelt anyagokat, fotókat, kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Állandó terjesztési hálózat az együttműködő pécsi közintézményeken, civil szervezeteken és a támogató partnereken keresztül. A Kultúrka gyermekmagazin pécsi magánszemélyek és civil szervezetek adományaiból, illetve önkéntes munkájából jön létre. Köszönjük nekik az elhivatottságukat és támogatásukat!

Köszöntő A hosszúra nyúlt tél, és böjti időszak után érkezik a Húsvét, legrégebbi keresztény ünnepünk minden izgalmasságával, rítusával, finomságával. Most minden lehetőség megnyílik egy kis pihenésre, egymásra-figyelésre, és nem utolsó sorban közös családi kalandtúrára! A fiúk már bizonyára kívülről fújják az előző számunkban közölt – Duga Boglárkától megszokott – egyedi stílusú locsolóverseket, s a lányoknak még mindig maradt idejük, hogy otthonaikban megteremtsék a húsvéti hangulatot. Mi ebben is szeretnénk segíteni a kreatív oldalainkon fellelhető ötletekkel. Ünnepvárás közben ismét számtalan izgalmas programot tartogat nekünk dimbes-dombos városunk, érdemes hát figyelmesen lapozgatni füzetünket. Húsvét után egy képzeletbeli űrutazáson is részt vehetsz velünk, továbbá játszva tanulhatod meg, hogyan segíthetsz Te is Földünk megmentésében! Hisz egyaránt minden kisebb és nagyobb földlakó felelőssége, hogy sokáig a Természet része legyen a tiszta ivóvíz, a zamatos gyümölcs, a friss kenyér, a virágzó rétek és a madárdalos erdők friss levegőjével együtt.

Varga Veronika

kulturka.hu

3


Április 12. Az űrhajózás napja Nincs gyerek (se felnőtt, se dédi, se üki) ki ne ábrándozott volna arról, hogy saját készítésű, alufóliával akkurátusan bevont űrhajóba száll, s meghódítja a világűrt. Hát most aztán lehet álmodozni, mert április tizenkettedike az űrhajózás napja!

4

Ha űrhajós lehetnék, marsgyümölcsöt ehetnék, s nyugdíjba is mehetnék már igen korán. Szkafanderben nem fáznék, súlytalanul bóklásznék, űrlényekkel nótáznék, a holdnak udvarán.

. 1961. április 12-én, a Szovjetunióban bocsátották Föld körüli pályára a világ első embert szállító űrhajóját? . eme nemes jármű fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnagy űrködött? . a hajót Vosztoknak keresztelték, s 108 perc alatt kerülte meg a Földet? . azóta több mint háromszáz űrhajós járt a világűrben, köztük a magyar Farkas Bertalan?

Melyik bolygóhoz jut el az űrhajó a legrövidebb úton? Vezesd végig a vonalakon a ceruzádat!

Tudtad-e, hogy...


kulturális programok

04|április

› 3. | kedd

17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, Mosonyi Tamás szobrászművésszel a Művészetek és Irodalom Házában.

› 6. | péntek

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól a Bóbitában.

› 7. | szombat

9:00 › Én elmentem a vásárba… – Virágkert Húsvéti Háztáji és Kézműves Vásár Kovácsszénáján. 10:00 › Tipegő-topogó (csecsemőszínház) a Bóbita Bábszínhában. 10:00 › Gyermekjátszó – Népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással a Zsolnay Negyedben. 10:00 › Húsvéti tojáskereső a Szivárvány Gyermekház Udvarában. 10:00 › Húsvét – Tojásfestés különböző technikákkal, tojástartó készítés, birkanyírás és körmölés a Katica tanyán, Patcán. 11:00, 15:00 › Tárlatvezetések Ludus növendékeivel a Cella Septichora Látogatóközpontban. 15:00 › „Bóbita 50” – Jubileumi kiállítás-megnyitó az idén 50 éves Bóbita Bábszínházban. 16:00 › SzerelMese a Bóbita Bábszínhában. 17:00 › Húsvéti bábkészítő foglalkozás a Bóbita Kézműves termében.

› 8. | vasárnap

9:00 › Húsvét az Állatkertben – Egész napos légvár, látványetetések, tojásfestés, tojáskeresés ajándékokért. 10:00 › Húsvét – Tojásfestés különböző technikákkal, tojástartó készítés, birkanyírás és körmölés a Katica tanyán, Patcán. 17:00 › Gyermekjátszó – Népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással a Zsolnay Negyedben.

› 9. | hétfő

10:00 › Húsvét – Tojásfestés különböző technikákkal, tojástartó készítés, birkanyírás és körmölés a Katica tanyán, Patcán.

› 11. | szerda

15:00 › Kis természetvédők – Hogyan tájékozódjunk a természetben? – Mit tegyünk akkor, ha eltévedtünk? Mit ehetünk meg és mit nem a természetben? – a DDNP szervezése.

› 12. | csütörtök

9:00 › Versmaraton – egy játékos nap a költészet jegyében a Szivárvány Gyermekházban. 10:00 › A kétarcú boszorkány a Pécsi Nemzeti Színházban. 17:00 › Cirkáló – Szűts Éva „Happy lines”– képességfejlesztő módszerének workshoppal egybekötött bemutatója 5-11 éves gyerekeknek a Művészetek és Irodalom Házában.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

5


kulturális programok

04|április

› 13. | péntek

9.30 › „Az élet és halál vize” bábos meseelőadás a Pécsi Harmadik Színházban. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól a Bóbitában.

› 14. | szombat

6

10:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, Mosonyi Tamás szobrászművésszel a Művészetek és Irodalom Házában. 10:00 › Icurka-Picurka (csecsemőszínház) a Bóbita Bábszínházban. 10:00 › Mesekuckó Bogárdi Alizzal a Bóbita Bábszínházban. 10:00 › Nyílt délelőtt a Babolat Tenisziskolában. – Minden érdeklődőt várnak szeretettel a PVTC-ban 10:00 › Középkori hétvége – Címerfestés, kaloda és deres próba, íjászat, vívás, csatacsillag és kelevézdobás a Katica tanyán, Patcán. 11:00, 15:00 › Tárlatvezetések Ludus növendékeivel a Cella Septichora Látogatóközpontban. 15:00, 16.30 › „Csak ütök és mesélek…” a Csigaházban – A Pannon Filharmonikusok egyedi zenei programja kicsiknek ezúttal az ütősökkel a Kodály Központban. 16:00 › Holdbeli csónakos – családi előadás a Janusz Egyetemi Színházzal a Zsolnay Negyedben. 16:00 › A bűbájos lakat a Bóbita Bábszínházban. 17:00 › Bábkészítő foglalkozás a Bóbita Kézműves termében. 18:00 › Segítség Komolyzene! – Spanyol vigasz a Kodály Központban.

› 15. | vasárnap

7:00 › Baba-expo és babaruhabörze a Sportcsarnokban. 10:00 › Középkori hétvége – Címerfestés, kaloda és deres próba, íjászat, vívás, csatacsillag és kelevézdobás a Katica tanyán, Patcán.

› 16. | hétfő

15:00 › Lepkék, szitakötők, hangyalesők, fátyolkák és még sokan mások – Kis Természetbúvárok Szakköre a Tettye Oktatási Központban.

› 17. | kedd

16:00 › Bab(zs)ák koncertek VI. – Még nincs 3 éves a kicsid, de kimozdulnál vele egy érdekes programra? Baba koncertek a Kodály Központban.

› 18. | szerda

10:00 › Csizmás Kandúr – a Pécsi Harmadik Színházban. 14:00 › Megyei Bicínium-Tricínium és énekegyüttes verseny a Művészetek és Irodalom Házában.

› 19. | csütörtök

10:00 › Csizmás Kandúr – a Pécsi Harmadik Színházban.

› 20. | péntek

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól a Bóbitában.

Április 16. 17. és 18 . Óvodai beírat ás a 2012 /13 -as n evelési é vre.


› 21. | szombat

10:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, Mosonyi Tamás szobrászművésszel a Művészetek és Irodalom Házában. 10:00 › Mesterségek napja – agyag figurák készítése, korongozás a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › Péter és a farkas – a Bóbita Bábszínházban. 11:00, 15:00 › Tárlatvezetések Ludus növendékeivel a Cella Septichora Látogatóközpontban. 14:00 › „A Föld Napja” – Ingyenes kézműves foglalkozás a Bóbita Bábszínházban. 17:00 › Péter és a farkas – a Bóbita Bábszínházban.

› 22. | vasárnap

10:00 › Mesterségek napja – agyag figurák készítése, korongozás a Katica tanyán, Patcán. 11:00 › „Desszert” Királyok zenéje – Lakner Tamással és a Pécsi Szimfoniettával a Filharmónia Dél-Dunántúl szervezésében, a Palatinus szálló Bartók termében. 17:00 › Gyermekjátszó – Népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással a Zsolnay Negyedben.

› 23. | hétfő

10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene, mese, mozgás néhány hónapos kortól a Bóbitában. 10:00, 14:00 › Péter és a farkas – a Bóbita Bábszínházban.

› 24. | kedd

10:00 › Zimmezumm (csecsemőszínház) – Bemutató a Bóbita Bábszínházban. 17:00 › Szülők Akadémiája – dr Szendy Gábor: Nevelési illúziók” – az ANK Művházban. 17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, Mosonyi Tamás szobrászművésszel a Művészetek és Irodalom Házában. 18:00 › „Fordított világ” – Csillagász szemmel a déli féltekén az E78 Panoráma teremben.

› 25. | szerda

10:00 › „Útitárs” – az Aradi Bábszínház vendégjátéka 3D technikával a Bóbita Bábszínházban. 15:00 › A dzsungel könyve a Pécsi Nemzeti Színházban.

› 26. | csütörtök

10:00 › Szeleburdi Gáspár varázshegedűje – a Bóbita Bábszínházban. 15:00 › Lúdas Matyi a Pécsi Nemzeti Színházban.

› 27. | péntek

8:00 › Pécsimami Napok – A családi egészség napja – Ingyenes szűrővizsgálatok gyerekfelügyelettel, Főzz okosan! és a „Jó tartásért!”– interaktív előadások kisgyermekeseknek a Pécsimami Központban. 18:00 › Koldusopera – Szivárvány Musical Stúdió régi-új bemutatója a Szivárvány Gyermekházban.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

7


kulturális programok

04|április

› 28. | szombat

8

9.30 › Pécsimami Napok – A családi biztonság és harmónia napja – Bábelőadás, Családi pénzügyek, Munka gyerek mellett, ingyenes TB tanácsadás a Pécsimami Központban. 10:00 › Művészet gyermekfoglalkoztató programok az ArtÉr Társalgó és kávézóban, az I. Zsolnay Fesztiválon. 10:00 › Planetáriumi előadások gyerekeknek – Izgalmas csillagászati programok az I. Zsolnay Fesztiválon. 10:00 › Gyapjú napok – Nemezlabda-gyapjúkép készítés, körmönfonás, gyapjú figurák a Katica tanyán, Patcán. 10:00, 16:00 › Péter és a farkas – a Bóbita Bábszínházban. 11:00 › A GoBe társulat játékos táncszínházi foglalkozása gyerekeknek a Bóbita Szabadtéri Színpadán. 11:00, 15:00 › Tárlatvezetések Ludus növendékeivel a Cella Septichora Látogatóközpontban. 16:00 › „A nyenyere” – Mandel Róbert hangszerismertetője gyerkőcöknek a Panoráma teremben, az I. Zsolnay Fesztiválon.

› 29. | vasárnap

10:00 › Művészet gyermekfoglalkoztató programok az ArtÉr Társalgó és kávézóban, az I. Zsolnay Fesztiválon. 10:00 › Gyapjú napok – Nemezlabda-gyapjúkép készítés, körmönfonás, gyapjú figurák a Katica tanyán, Patcán. 14:00 › Péter és a farkas – a Bóbita Bábszínházban. 14:30 › A szárnyas malac rajz- és meseíró pályázat díjkiosztó ünnepsége a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › Pécsimami napok – A családi szolidaritás napja – Mese Habbal, Ribizli Bohóc, Bogyó és Babóca mesejáték, Anyák napi versmondó verseny, sütikészítő verseny a Pécsimami központban. 17:00 › Kolompos koncert – néphagyományokon alapuló zenés, játékos gyermekműsor a Zsolnay kisasszonyok terén. 20:30 › Csík zenekar koncertje a Pirogránit udvaron az I. Zsolnay Fesztiválon.

› 30. | hétfő

10:00 › Családi kalandtúra a Zsolnay Negyed egész területén. 10:00 › Művészet gyermekfoglalkoztató programok az ArtÉr Társalgó és kávézóban, az I. Zsolnay Fesztiválon. 10:00,11:00 › Zimmezumm (csecsemőszínház)- a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű – Szabadtéri előadás a Bóbita Bábszínházban.

› 1. | kedd | május

10:00 › Családi majális – Kalandjáték Meseországban – interaktív játszótér, bábelőadás, és bábkészítés a Bóbita Bábszínházban.

www.kult

urka.hu


EU-szerte inditott új kampány a nyelvtudásért! Az Európai Unió minden tagországában beindítja a „Piccolingo” kampány-t. A kampány A legkönnyebben a legkisebbek tanulják a nyelmindenekelőtt a szülőkhöz szól. Célja, hogy veket. A korai nyelvtanulás később óriási előnyt tudatosítsa bennük a tényt, miszerint azok a jelent számukra. Mivel kisgyermekkorban az kisgyermekek, akik nagyon korán kezdenek anyanyelv elsajátítása még nem zárult le, a gyernyelveket tanulni, később könnyebbnek fogják mek mindazt a könnyedséget és természetesérezni további nyelvek tanulását, és magabiztos séget, amivel anyanyelvét elsajátítja, átviszi az lesz a hozzáállásuk az idegen nyelvekhez és kul- idegen nyelvre is. túrákhoz. www.piccolingo.eu Leonard Orban, a többnyelvűségért felelős EU-biztos Brüsszelben kijelentette, az EU-szer- „A tagállamok kiemelten kezelik az óvodai és áltate indított Piccolingo kampányban a szülőket lános iskolai hatékony nyelvtanulás biztosításnak támogatni kell és információkhoz juttatni a kérdését. A szülőknek és a tantestületeknek több korai nyelvtanulás eredményesen működő gya- tájékoztatást kell kapniuk a korai nyelvtanulás előkorlatairól. nyeiről és eredményes gyakorlatairól.” (A többnyelvűségért felelős Európai Tanács) (x)

9


Dupla oldal – Tavasz-lap Zokni-nyuszi Duga Boglárka:

Dilinyós Április Április, Április! Hogy lehetsz ily dilis?! Minek bolondozol folyton, mint kócos szál kusza bojton? Hogyha sapkát veszek, Aszalt szilva leszek! Előkeríted a napot, levegőt is alig kapok.

A kiválasztott zoknit kb. a sarkáig megtöltjük babbal, és bevarrjuk a zokni végét. Kösd el a babszemekkel teli zoknit a sarok rész alatt, illetve felette, úgy, hogy a babszemekből kialakítható legyen a nyuszi teste, és feje. Vágd ketté a zoknit az orrészénél, az lesz a nyuszika két füle. Szemét, száját, orrát gyöngyből, textilből de akár filccel is készíthetsz, pici vattából pedig elkészítheted a nyuszi farkincáját is. Jó szórakozást kívánunk!

Ha ingujjban vagyok, zöldeskékre fagyok! Visszacsalod te a telet, zúdítasz rám esőt, szelet. Ne legyél ily dilis, nőj csak fel, Április! Szándékosan ugratsz, tudom, hidd el, hogy már roppant unom!

10

Gyerekek, ki tudna mondani egy ritka állatot Ausztráliában?

Elefánt.


Húsvéti keksztojás Egy vizes evőkanál segítségével formáljunk tojásokat az elkészült masszából, A tojáskákat kókuszreszelékbe forgathatjuk, de megszórhatjuk tortadarával, színes szórócukorral, ill. cukortojásokat is nyomkodhatunk bele.

Hozzávalók: · 50 dkg darált háztartási keksz · 10 dkg vaj · 10 dkg porcukor · 2 evőkanál kakaó · 1 tasak vaníliás cukor · 1 mokkáskanál rumaroma · 1 csomag kókuszreszelék · 2 dl tej

Hány nárcisz van a csokorban? Számold meg, és színezd ki őket.

Hát tetszik látni, ennyire ritka!

De hiszen Ausztráliában nem él elefánt!

11


Hogyan szabályozzam a gyermekem internethasználatát? Tedd a kezed a szívedre: Te mennyi időt töltesz a monitor előtt? Interneten tájékozódsz a világ dolgairól? Ha lehet, ott intézed a hivatalos dolgaidat? Vásárolsz? Rendszeresen viszel haza olyan munkát, ami Téged is a géphez láncol? Ha ezek közül több dolog is igaz Rád, ne feledd, hogy ebből egyenesen következik, hogy az egész pici gyereked is ezt fogja majd utánozni. Az internettel ma már együtt élünk. Az iskolásoknak sok házi feladat kapcsán már a világhálón kell kutakodni. A gyerekeknek a számítógép pedig sokszor nemcsak munkaeszköz, használati tárgy, vagy információ-tároló, hanem játszótárs, találkahely és az önkifejezés egyik módja. Mégis hogyan érheted el azt, hogy a gyermeked túlzások nélkül és tartalmasan netezzen?

12

1. A számítógépet a lakás egy közös, szem előtt lévő részén helyezzétek el! Kisebb a valószínűsége, hogy ott ragad, ha a gép olyan helyen van, ahol bármikor rá lehet nézni. 2. Ismerd meg azokat a programokat és módszereket, amelyekkel korlátozhatod, hogy merre járhat a gyermeked a világhálón! 3. Meg kell tanítani a gyermekedet azokra az alapvető szabályokra, amelyek off-line is érvényesek, kezdve onnan, hogy ne álljon szóba idegennel, ne adja meg a telefonszámát stb. Beszélgessetek a biztonságos és a veszélyes netes viselkedés közötti különbségekről! 4. Szerencsés mielőbb megállapodni abban, hogy a gyerek mikor mennyit internetezhet. Emlékeztetőként írjátok ezt ki a gép mellé, és a továbbiakban nincs mit vitatkozni a témán.

5. Gondoskodj róla, hogy a gyermeked minél több élményhez jusson az óvo dán, iskolán kívül is. Játszatok, rajzoljatok, fessetek, sétáljatok, kiránduljatok, sportoljatok stb. Minél hosszabban tudod folytatni ezt a sort, annál valószínűbb, hogy a gyermekednek önmagában mindig is kevés lesz a számítógép:nem több egy okosan használható eszköznél. 6. Végül, de nem utolsósorban: Rendszeresen beszélgessetek arról, hogy milyen oldalakat látott a gyermeked, mi az, ami megnevettette, elgondolkodtatta, tetszett neki. Fontos, hogy megismerd az érdeklődését, így a szimpla tiltás helyett szülőként folyamatosan korrigálhatod a virtuális világ torzításait.

Pécs, Zrínyi u. 1. – tel: 30/512-8483


Foglalkozások

szolgáltatások

Trallala- Zeneovis foglalkozások Izgalmas, kreatív, mozgással átszőtt zenei foglalkozások 3-6 éveseknek. Komplex művészeti nevelés, memória- , beszédkészség fejlesztés, ritmus és mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatok, tánc, és hangszerélmény. Helyszín: Mezőszél óvoda | Bővebben: www.zeneovoda.hu | (30) 680-70-19 IGAZGYÖNGY FEJLESZTŐ MOZGÁSTRÉNING A tréning fejleszti az egyensúlyérzéket, figyelmet, mozgásügyességet és változásokat eredményez a viselkedésben, magatartásban valamint a részképességekben. Tréningvezető: Drüszler Ildikó TSMT-terapeuta | druszlerildiko@gmail.com | tel.: (30) 749-17-72 Helyszín: Szent Margit Óvoda, és Borostyán Gyógyközpont Ugri-Bugri Mozgásközpont Mozgásközpontunkba szeretettel várunk minden korosztályt! Részt vehetnek English Gym, Kinderleben, és iskolaelőkészítő foglalkozásainkon. | (20) 435-20-00 | www.ugribugripecs.hu

13

MISINA KULTURÁLIS- ÉS TÁNCEGYESÜLET Néptánc oktatás valamennyi korosztálynak: tipegőktől, „csikókig” – iskolakereten kívüli művészeti nevelés. Fókuszban a közösség! Programgazda: Gálber Attila, néptánc-koreográfus. tel.: (20) 913-73-70 | info@misinadance.hu | www.misinadance.hu Kultúrka Trió- Interaktív koncert kisgyermekeknek Hangversenyünk célja elvarázsolni, felébreszteni a gyermeki fantáziát, kiaknázni a zene lélekszépítő, énerősítő, személyiségformáló, kognitív képességfejlesztő erejét. Választható műsorokkal, szép jelmezben, elérhető áron ajánljuk óvodáknak, könyvtáraknak, gyermekprogramokra, születésnapokra. | info@zeneovoda.hu | (30) 680-70-19 | www.zeneovoda.hu Flowers táncstúdió Folyamatosan induló csoportjai, órái: Esztétikus testképzés, színpadi táncjátékok oviscsoport. Modern tánc,balett akrobatikus rock and roll iskolás csoport. Musical tánc felnőtteknek, mozgás, kikapcsolódás. | helyszín: Pécs, Ferencesek u. 27. tel.: (30) 599-76-54 | www.flowerstancstudio.info Pici Mecsek, Apró Mecsek A Mecsek Táncegyüttes játékos, zenés foglalkozása 2-3 éveseknek szerdán 16.30-17.00-ig, 200Ft/alkalom. Utánpótlás csoport 4-7 éveseknek pénteken 16.30-17.30-ig 1200 Ft/hó. Helyszín: Szivárvány Gyermekház | Dénes Anett: (20) 250-39-99 „Gyermekkör” játszócsoport 2-7 éves korig Április 14. és 21. 9-10 h (2-3 é),1000 ft/a, 10.30-12 h (4-7 é), 1500 ft/a Április 13. 17.30: „A gyermek nevelése az első 7 évben” (ingyenes ea.) Tesz Vesz Kuckó Pécs, Szent Mór u. 5. | Jelentkezés, érd.: (20) 336-97-81

ZENE, MOZGÁS, TORNA, TÁNC


Foglalkozások

szolgáltatások

Társak Tanácsadó Központ – a megoldások központja. Ügyvéd, mediátor, felnőtt és gyermekpszichológus, pszichiáter, logopédus, adó és hiteltanácsadó kellemes környezetben kínál Önnek gyors megoldást! Keressen minket: Pécs, Zrínyi u. 1. | www.tarsak.eu | tarsak@tarsak.eu | (30) 512-84-83 Tanulástechnikai tréning Pedagógiai vizsgálat, terápia a belvárosban. Tanulástechnikai tréning. Figyelemfejlesztés. Tanulási képességeket segítő funkciók fejlesztése. (Szombaton is.) | tel.: (30) 329-00-92

14

PSZICHOTERÁPIÁS TANÁCSADÁS ÉS KONZULTÁCIŐ SZÜLŐKNEK ÉS LEENDŐ SZÜLŐKNEK Ha úgy érzi, hogy családi életében, kapcsolataiban a szálak összekuszálódtak, és segítségre van szüksége, keressen meg, bogozzuk ki együtt! Bejelentkezés: dr. Matesz Orsolya pszichoterapeuta szakorvos | 7621 Pécs, Rákóczi u. 39/D. | tel.: (20) 396-60-73 | matesz@fw.hu | www.matesz.fw.hu HOMEOPÁTIÁS TANÁCSADÁS Akut és krónikus betegségek, allergiás megbetegedések, lelki problémák kezelése homopátiával gyermekeknek és felnőtteknek. Kismamáknak szülés felkészítés. Információ és időpontegyeztetés: dr Gregus Judit tel.: (20) 576-49-94 | www.homeopatiapecs.hu | jgregus@freemail.hu AGYKONTROLL GYEREKEKNEK Stressz kezelő, elme fejlesztő tanfolyam 7-14 éves gyermekeknek. Stressz jeleinek felismerése, lazítási technikák, stressz okozta fájdalmak megszüntetése, tanulási technikák, stb. Indul: április 5-6 Paks, május 12-13, Pécs Jelentkezés és bővebb információ: (30) 217-75-29 | www.hscsilla.gportal.hu „MINEK PUSKA?” TANULÁSTECHNIKA TANFOLYAM Nehezebben, sokáig, esetleg szülői felügyelettel tanuló, 10-18éves gyerekek számára. Figyelem-, memóriafejlesztés, szövegértés, jegyzetelési technikák. Tanfolyamunkon feltérképezzük a gyerekek tanulási nehézségeit és segítünk a tanulási idő hatékonyabb kihasználásában. tel.: (30) 298-41-89 | info@minekpuska.hu | www.minekpuska.hu

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Zümm-Zümm Kölyökparty Service Kölyökparty Service már Pécsett és környékén is!!! Szülinapok, bulik, táborok gyerekeknek! www.kolyokparty.com | vicus@kolyokparty.com | tel.: (20) 282-23-10

KREATÍV

PARK PAVILON CAFE Friss levegő és kikapcsolódás Angol tea, olasz kávé, magyar kézműves bonbonok, adalékanyagmentes torták várják a vendégeket a Szilárd Leó Park kávézójában. Igényes mosdó, pelenkázó, akadálymentes közlekedés, ingyenes parkolás. www.parkpavilon.hu | tel.: (20) 222-31-11 | facebook: Park Pavilon Cafe


Foglalkozások

szolgáltatások

ORGONÁCSKA BABY HOME Szakképzett pedagógusok segítségével a bölcsödénél és óvodánál differenciáltabb, egyénre szabottabb gondozást biztosítunk Családi Napközinkben. Vezető: Balázs Ibolya|cím: Pécs, Orgona u. 1. | tel.: (20) 380-51-34 | ibolyabalazs@freemail.hu|www.babyhome.hupont.hu Tesz-Vesz Kuckó Családi Napközi és Játszóház Várjuk szeretettel családi napközinkbe, ahol biztonságos környezetben gyermekük bátorságot meríthet az óvodába kerülés előtt Játszóházunkban a babákat zenekuckó, babanémet, babaangol várja. Pécs, Szent Mór u 5. | (72) 211-258 | www.teszveszkucko.atw.hu Diófa Csana és „Lurkó-Tár” Meseszerű környezetben, nyugodt légkörrel várjuk az apróságokat, fél évestől iskolás korig. Bölcsi-ovi pótló, mely nagycsaládi hangulatban biztosítja a napközbeni ellátást. Adrián Dorottya (20) 380-10-70 | Pécs, Lámpásvölgyi út 32/b | diofanapkozi@gmail.com | www.diofanapkozi.hu TÜNDÉRKERT Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel a 20 hetes-8éves gyerekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal, német foglalkozásokkal. | Pécs, Magaslati út 25. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 TÜNDÉRLAK Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel az 1-7 éves korú gyermekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal. Pécs, Ótemető u.8. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 Kacagó Családi Napközi 1-7 éves korú gyerekek jelentkezését várjuk kis létszámú bölcsis, ovis csoportjainkba, táncosmozgásos foglalkozásokkal. Ferencesek u. 27. | (20) 341-03-34 | www.kacagonapkozi.hu Ladybird Angol-Magyar Családi Napközi Kétnyelvű napközink „Aranyalmás” foglalkozásokkal várja az 1-7 éves gyerekeknek bölcsi vagy ovi helyett. Délutánonként Ladybird Angol tanfolyamok 2 éves kortól. Somogyi-Tóth Eszter | (20) 386-85-47 | Pécs, Ungvár u. 32. | www.ladybirdjatszohaz.hu

Ribizli bohóc Zenés-verses interaktív gyermekműsor gyermekzsúrra, falunapra, városnapra, ovikba, sulikba és egyéb rendezvényekre. Nagyiknak nosztalgia műsor! Látogasson el honlapomra: www.ribizlibohoc.hu (30) 206-63-55

Hinta-palinta vár a MESEPALOTA Szakképzett pedagógosokkal és sok versselmesével, játékkal, zenével-tánccal várunk Pécs belvárosában minden 2,5–7 éves korú gyermeket! Nézz be hozzánk: nyílt nap minden hónap első keddjén 9–12-ig. Pécs, József u. 31. | tel.: (72) 225-952 | www.mesepalota.eu

JÁTSZÓHÁZAK, CSALÁDI NAPKÖZIK

15


Foglalkozások

szolgáltatások

Katedra Nyelviskola Kids&Teens program Saját fejlesztésű nyelvi programunkon a 3 és 15 év közötti gyerekek könnyedén sajátíthatják el az angol nyelvet heti 2×1 órában. Pécs, Rákóczi út 1. (Kórház téri OTP mögött) | (72) 213-231, (20) 251-97-69 www.pecs.katedra.hu Incy Wincy English Játékos angol nyelvű torna 1-3 éveseknek csütörtök 10.30-kor. Incy Wicy Baby angol 6-12 hónapos babáknak csütörtök 10.00-kor. Bejelentkezés szükséges! Helyszín: Aranyalma, Pécs, Holló dűlő 37. | www.ladybirdpecs.hu | (20) 386-85-47

16

Helen Doron-Élménygazdag angoltanulás Természetes nyelvhasználatot adó, örömteli angoltanulás 3 hónapostól 14 éves korig. Gyermeke észrevétlenül szívja magába az angoltudást. Magabiztos nyelvtudás, kiemelkedő beszédkészség, mely növeli gyermeke önbizalmát. www.gyerekangolpecs.hu

NYELVTANULÁS MINDENKINEK

Március 22. 11:00 Palatinus szálló Bartók terem

Desszert – Lakner Tamással Királyok Zenéje Pécsi Szimfonietta – vezényel: Rácz Márton Különleges zeneművek, különleges zenei játékok gyermekeknek - felnőtteknek. Jegyárak: Családi( 2 felnőtt+2gyerek): 2000 Ft, Felnőtt: 1200 Ft, Diák, nyugdíjas: 850 Ft Jegyvásárlás: www.jegymester.hu, a Filharmónia jegyirodájában vagy a helyszínen.

adója 1%-a Ha tetszik Önnek Kultúrka magazinunk, kérjük segítse megjelenését Ön is adója 1%-ával. Adószámunk: 18327726-1-02 Támogatását minden kisgyermekes család nevében köszönjük!

Legyél a barátunk, mi megsúgjuk miről nem érdemes lemaradnod! www.facebook.com/kulturka

A kicsiket játszószoba várja!

A Kultúr(k)a mindenütt jelen van! www.kulturka.hu

Zenei finomságok után ajándék desszert!

kulturka.hu


Föld napja műanyag

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Imígyen hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Merthogy van ám a Földnek is napja, nem csak a nevednek, anyának, vagy a bolondoknak! Ez a nap Április 22.-e. És a mozgalom igenis megváltoztatta a világot, vagyis nagyon igyekszik.

papír

üveg

Melyik szemétnek melyik szelektív hulladékgyűjtőben van a helye? Kösd össze őket!

Az akciónap 1970-ben indult az Egyesült Államokból, s mára monumentálissá bővült. Több százmillió ember mozdul meg: figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. Az ökológiai válság jeleire – a bioszféra pusztulására, az ipari szennyezésre, az őserdők irtására, a sivatagok terjeszkedésére, az üvegházhatásra, az ózonlyukakra, a veszélyes hulladékokra, a savas esőre, huhh, mennyi a baj, s még hosszan sorolhatnám… – a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Magyarország lakossága, a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére 1990 óta fejezi ki aggodalmát mindenféle rendezvényeken, megmozdulásokon a környezet gyorsuló pusztítása miatt. Évről évre egyre többen vesznek részt szemétgyűjtési akciókon: kitakarítják az erdőket, vízpartokat, a települések környékét, fát ültetnek, kerékpáros felvonulást tartanak. Morfondírozz kicsit, s próbálj valami igen környezettudatos dolgot cselekedni – s ha lehet, ne csak huszonkettedikén. A FÖLD meghálálja!

17


2012 április 17., kedd 16.00h, Kodály Központ Közremûködik: Nuovum Kvartett (a Pannon Filharmonikusok mûvészei)

Morvay Ágnes – hegedû, Hóbárné Büttner Orsolya – hegedû, Ján Fruzsina – mélyhegedû, Szécsi-Dobos Lilla – gordonka

Jegyárak: 990 Ft /gyermek; testvérek esetén: 790 Ft/gyermek A kísérõ belépése díjtalan (egy gyermeket legfeljebb 1 felnõtt kísérhet). 0-3 éveseknek

Csak ütök és mesélek...

2012. április 14., szombat 15.00h, 16.30h, Kodály Központ

Közremûködik: Góth Tamás – ütõ, Szabó Ferenc – ütõ, Gáspár Emese – ütõ, Rózsafi Gergely – ütõ Jegyárak: 1990 Ft /gyermek; testvérek esetén: 1490 Ft/gyermek A kísérõ belépése díjtalan (egy gyermeket legfeljebb 1 felnõtt kísérhet). 3-8 éveseknek

2012. április 14., szombat 18.00h,

Kodály Központ

Spanyol vigasz

Mûsor: Debussy: Iberia Vezényel: Vass András Közremûködik: Bujtor Balázs, László Csaba 8 éves kortól

Jegyárak: Diák/Nyugdíjas: 790 Ft, Felnõtt: 1690 Ft, Családi (2 felnõtt és 2 gyerek): 3200 Ft Jegyek kaphatók Pécsett a Kodály Központban (Breuer Marcell sétány 4., Tel.: 72/500-300), a Ticket Expressz jegyirodákban országszerte, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.


Kiddi-Care Angol-Magyar Magánóvoda

„Olyan ez az óvóda, mint a mese palota csupa dal, csupa vers, csupa játék, ha tehetném, én is idejárnék” A 2012-13-as tanévre is várunk mindenkit szeretettel! Nálunk megtapasztalhatják, hogy a Kiddi-Care-be járni jó!

TAVASZI ÉBREDÉS! N KELEMEK KORLÁTLA TÉ JÁ A K RA YÁ G JE MOSTANTÓL A T TARTALMAZZÁK! TÁ LA Á N SZ A H E) IV (ALL INCLUS

W W W . M E C S E X T R E M . H U

19


Kultúrka Magazin - 2012. április  

Kultúrka Magazin - 2012. április