Page 1

2011

3. évfolyam 8. szám

kiadja: i love pécs kultúrprojekt

ingyenes

szeptember

havonta megjelenő, ingyenes kulturális gyermekmagazin

w w w . k u l t u r k a . h u


· mozgásvizsgálat · mozgásfejlesztés · egyéni és csoportos foglalkozások · tanácsadás · TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) · Alapozó terápia · 5-15 éves korig

IV.ORFŰI VOLUTA

IV.ORFŰI VOLUTA SÁRKÁNYHAJÓ BAJNOKSÁG SÁRKÁNYHAJÓ BAJNOKSÁG

Mozgásvár Terápiás Központ

7623 Pécs, Garay u. 22. Tel.: 20 479 50 00 Fax: 72 216 458 www.mozgasvar.hu

A Kultúr(k)a mindenütt jelen van! www.kulturka.hu Legyél a barátunk, mi megsúgjuk miről, nem érdemes lemaradnod! www.facebook.com/kulturka

2011. szeptember 17-18. 2011. szeptember 17-18.

Orfűi Aktív Víziturisztikai Központ Orfűi Aktív Víziturisztikai Központ

Általános-, és középiskolás csapatok/osztályok; Felnőtt, és baráti társaságok Általános-, és céges középiskolás csapatok/osztályok; SÁRKÁNYHAJÓ Felnőtt, céges és baráti társaságok VERSENYE SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYE Érdeklődni és nevezni a helyszínen, e-mailben, vagy telefonon: Érdeklődni és nevezni a helyszínen, orfuivizitur@gmail.com e-mailben, vagy telefonon: pkkc.uw.hu orfuivizitur@gmail.com 30/824 1863pkkc.uw.hu vagy 20/229 2025

keresd a kultúrkát!

Flowers Táncstúdió esztétikus mozgás (funkcionális testképzés) modern tánc gyerektánc (4 éves kortól) akrobatikus rock 'n' roll Helyszín: Pécs, Ferencesek u 27. tel.: 06-30-599-76-64 web: www.flowerstancstudio.info


impresszum 2011. szeptember hó · III. évfolyam 8. szám 10.000 példányban megjelenő ingyenes kulturális gyermekmagazin Kultúrka – I Love Pécs szerkesztőség Iroda: 7624 Pécs, Őz u. 5. Tel./fax: 06 (72) 702-000 E-mail: szerkesztoseg@kulturka.hu Levelezési cím: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány, 7602 Pécs, Pf. 37. Felelős szerkesztő: Varga Veronika Szerkesztők: Duga Boglárka, Gűth Ervin, Szily Boglárka Illusztrációk: Túri Eszter Képregény: Rékai Lilla Kiadványszerkesztés: Rajnai Richárd, Szemlézi: Petren Ferencné és Szalai Csilla PMJV PH Oktatási Referatúra Programok: program@kulturka.hu Hirdetők, szolgáltatók: Varga Veronika Mobil: +36 (30) 680-7019 Email: vera@kulturka.hu Kiadó: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány Kiadásért felelős személy: Balog Pál Nyomda: Print Media Kft. (Pécs) Készül az I Love Pécs kultúrprojekt támogatásával. Lapzárta minden hónap 20. napján. A magazinban megjelenő programok, hirdetések tartalmáért, változásáért szerkesztőségünk nem vállal felelősséget. Meg nem rendelt anyagokat, fotókat, kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Állandó terjesztési hálózat az együttműködő pécsi közintézményeken, civil szervezeteken és a támogató partnereken keresztül. A Kultúrka gyermekmagazin pécsi magánszemélyek és civil szervezetek adományaiból, illetve önkéntes munkájából jön létre. Köszönjük nekik az elhivatottságukat és támogatásukat!

Köszöntő

Megpezsdült a város, elcsendesedtek a játszóterek, becsengettek. Évről évre haladva előre a „lestoppolt” bölcsőde, a régóta csodált „nagycsoportos lét” vagy a nagyobb és nagyobb iskolai osztály felé észrevétlenül alakul át gyermekeink viselkedése, érdeklődése, s bontakozik ki saját személyiségük. Sokunk életében az egyik legnagyobb katarzis az óvodából az iskolába lépés időszaka. Olyan mérföldkő ez, amikor a „kisgyermek” egyszer csak „gyermekké” cseperedik. A felelősség súlya az iskolatáskával együtt elkezdi húzni a vállát. A „szépen egyél, ügyesen lépd át, nagyot köszönj a néninek” kéréseket felváltják az „old meg egyedül, készítsd el, pakold be, tanuld meg” feladatai. S hogy a távolba vezető út milyen rögös, arra men�nyire felkészült, önálló, kitartó, találékony, furfangos, céltudatos és elszánt gyermekünk, az természetesen nagyban múlik rajtunk, szülőkön. De az a gyermek, aki mögött szinte bástyaként áll a család, bátran veti bele magát az ismeretlen meghódításába. Városunk szeptemberben újult erővel kínálja a kis felfedezőink felkészüléséhez a jobbnál jobb kultúrprogramokat, izgalmas kurzusokat, különórákat, foglalkoztatókat itt, a Kultúrka Magazinban. E hónapban is érdemes alaposan végiglapozni a Kultúrkát, hiszen játékok, izgalmas olvasnivalók, és értékes nyeremények is várják a pécsi és környéki apróságokat, s természetesen a nagyobbakat is. Szép tanévet kívánunk mindannyiuknak!

kulturka.hu

Varga Veronika

3


Tudtad-e, hogy...

Európai nyelvek napja · hogy az Európai Unióban 23 hivatalos nyelv van használatban? · hogy ezek az angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, svéd, spanyol, szlovák és a szlovén. · hogy vajh’ mely zászló tartozik mely üdvözléshez?

Kontinensünk tagállamaiban minden év szeptember 26-án ünneplik a Nyelvek Európai Napját. A pompás esemény célja nyelvi sokszínűségünk megünneplése, s a nyelvek megismertetése. A nyelvtanulás nemcsak az emberek közötti megértést segíti ám! Gondold csak el, milyen mókás lenne, ha anyanyelvén üdvözölhetnéd például Krteket, a Kisvakondot! Így ni, AHOJ! Vagy egy hatalmas MOI-al köszönthetnéd a lappföldi Joulupukkit, azaz a mikulást. Bizonyára jobban megtömné a csizmácskádat! Nils Holgersson is rögvest pajtásává fogadna, ha egy hangos HEJ kíséretében intenél felé… Ugye, hogy érdemes a legkülönfélébb nyelveken hablatyolni?!

4

bonjour

hello

hola

hei

ciao

Kösd össze a zászlókat a köszönésekkel! Az oldal támogatója:

Izgalmas, Kreatív, Énekes-Táncos, Játékos, Hatékony

www.zeneovoda.hu · info@zeneovoda.hu + 36 (30) 680 70 19

hallo


kulturális programok

09|szeptember

› 3. | szombat 7:00 › Középkori hétvége – oktatófejés, kenyérdagasztás, lovagi játékok, állatsimogató a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › Tipegő-topogó csecsemőszínház a Bóbita Bábszínház kamaratermében. 13:00 › Családi programok a kertvárosban a VI. Honvéd téri napokon. 13:00 › Bányásznap gyerekeknek is – vidámpark, trambulin ólomkatona öntés, bohócműsor a Szivárvány udvarban.

› 4. | vasárnap 7:00 › Középkori hétvége – oktatófejés, kenyérdagasztás, lovagi játékok, állatsimogató a Katica tanyán, Patcán. 13:00 › Családi programok a kertvárosban a VI. Honvéd téri napokon. 16:00 › TANAC Táncegyüttes műsora a Bányásznapon a Szivárvány udvarban.

› 6. | kedd 17:00 › Fotós élmények – Völgyi Sándor diavetítéses előadása a Tettye oktatási központban.

› 8. | csütörtök 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

› 9. | péntek 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

› 10. | szombat 7:00 › Gyertya napok – érdekes gyertya és gyertyatartó készítési technikák a Katica tanyán, Patcán. 9:00 › Malomvölgyi futás a Melitta SE szervezésében. 9:00 › Kisasszony napja – diógurító verseny, aranydió kereső, diós sütik a Bikali Élménybirtokon. 10:00 › Tipegő-topogó csecsemőszínház a Bóbita Bábszínház kamaratermében. 10:00 › Gombatúra Böhönyén – találkozás, ismerkedés gombafajtákkal a DDNP szervezésében. 15:00 › „Régi az újban – a Hincz család bábszínháza” – kiállításmegnyitó a Bóbita bábmúzeumban. 16:00 › A 3 kismalac és a farkasok – a Bóbita Bábszínház nagytermében. 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

› 11. | vasárnap 6:00 › Baba -, gyerekruha és játékbörze a pécsi Vásárcsarnokban. 7:00 › Gyertya napok – érdekes gyertya és gyertyatartó készítési technikák a Katica tanyán, Patcán. 9:00 › Bababuli kétkeréken – első őszi gördülés a Kidical mass szervezésében. 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

5


kulturális programok

09|szeptember

› 12. | hétfő 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

› 13. | kedd 10:00 › Spirituális baba-mama-kismama és szülők klubja a Mohácsi út 35-ben. 17:00 › Utazás a mesés Keleten II – előadássorozat a Tettye Oktatási Központban.

› 14. | szerda

6

15:00 › Kis gombász – ismerkedés ehető és mérgező gombákkal,az élővilágban betöltött szerepükkel a Tettye Oktatási Központban. 16:30 › Micimackó az Uránia filmszínházban.

› 15. | csütörtök 15:00 › Pécsi fúvósegyüttesek térzenéje a Széchenyi téren. 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia filmszínházban.

› 16. | péntek 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia filmszínházban. 19:30 › Lúdas Matyi – a mesejáték bemutató előadása a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

› 17. | szombat 7:00 › Szalvétás napok – képkészítés, üvegdekor, kirakó és papírtáska készítés a Katica tanyán, Patcán. 9:00 › Szüreti mulatság, hordógurítás, szőlőtaposás, mustkóstolás a Bikali élménybirtokon. 9:30 › Manómúzeum – az erdei világ játékos megismerése a Természettudományi Múzeumban. 10:00 › Szivárványhinta – csecsemőszínház a Bóbita Bábszínházban. 10:00 › Gólyabábos foglalkozás gyerekeknek a Fehér Gólya Múzeumban, Kölkeden. 10:00 › Őszelő a lakócsai fás legelőn és a lakócsai tájház megtekintése a DDNP szervezésében. 10:00 › IV. Orfűi Voluta Sárkányhajó Bajnokság az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központban. 11:00 › Hegyek, völgyek, csillagok közt... – vándormuzsikus előadás meseszóval, dalokkal a Barbakán bástyánál. 16:00 › Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű – bábszínház a Barbakán bástyánál. 16:00 › XVII. Nemzetközi Veterán Gépjármű Találkozó – autócsodák díjazása a Kossuth téren. 16:00 › Bújj bújj zöld ág – játszóház a kozármislenyi „Helyi érték” fesztiválon.

www.kult

urka.hu


17:00 › „Együtt a család – pécsi kicsik és nagyik” – a Nyugdíjasok Egyesület rendezvénye a Szilárd Leó Parkban. 18:00 › Segítség, komolyzene: Dvorák–morzsák. A Pannon Filharmonikusok szórakoztató, a komolyzenét megismertető sorozata a Kodály Központban.

› 18. | vasárnap 7:00 › Szalvétás napok – képkészítés, üvegdekor, kirakó és papírtáska készítés a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › IV. Orfűi Voluta Sárkányhajó Bajnokság az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központban. 16:00 › „A pozsonyi sétatéren” – erdélyi, felvidéki magyar népzene legszebb dallamai közös énekléssel, tánccal, mondókákkal gyerekeknek a Barbakán bástyánál. 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia Filmszínházban.

› 19. | hétfő 15:00 › Minden, amit a halakról tudni lehet – Kis Természetbúvárok Szakköre a Tettye Oktatási Központban. 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia Filmszínházban.

› 20. | kedd 10:00 › Rényi Krisztina grafikus meseillusztrációi a Művészetek és Irodalom Házában. 15:00 › „Zöld nap” – Játékos környezetvédelem, öko-szöszmötölés, kézműves foglalkozások a Sétatéren. 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia Filmszínházban.

› 21. | szerda 17:00 › Bogyó és Babóca az Uránia Filmszínházban.

› 22. | csütörtök 10:00 › „Közlekedj ÖKosan!” – Autómentes Napi tartalmas programok a Kossuth Téren az Ökováros-Ökorégió Alapítvány szervezésében.

› 23. | péntek 9:00 › Trapp Nap – belvárosi futóverseny a Melitta SE szervezésében. 14:00 › Szüreti Kavalkád és Pót ApákNapja a Bendegúz Gyermekzugban. 16:00 › „Együtt a család – pécsi kicsik és nagyik” – a Nyugdíjasok Egyesület rendezvénye a Színház téren.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

7


kulturális programok

09|szeptember

› 24. | szombat 7:00 › Szent Mihály napi vásár – Jóság és csintalanság kövek vadászata, Mihály-napi mese, Szent Mihály kardja a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › Szivárványhinta – csecsemőszínház a Bóbita Bábszínházban. 15:00, 16:30 › Csigaház – a Pannon Filharmonikusok egyedi zenei programja kicsiknek a Kodály Központban. 11:00 › Időfa – Az Ördögszekér Kompánia bábelőadása a Barbakán bástyánál.

› 25. | vasárnap

8

7:00 › Szent Mihály napi vásár – Jóság és csintalanság kövek vadászata, Mihály-napi mese, Szent Mihály kardja a Katica tanyán, Patcán. 15:00 › Családi Délután – MárkusZínház, táncház, családi vetélkedők, kézműves- és népi játékok, totók, ügyességi versenyek a Sétatéren a PSZNE szervezésében. 16:00 › Szamárfüles varázskönyv – Interaktív zenés gyermekelőadás, dalok és mesék állatokról a Szilárd Leó parkban.

› 29. | csütörtök 16:00 › Verdák 2. – az Uránia Filmszínházban.

› 30. | péntek 10:00 › Mesés hétvége – 3 napos hetedhét országra szóló mesés programok, népmesemondóverseny, bábelőadások, vetítések a Művészetek és Irodalom Házában. 16:00 › Verdák 2. – az Uránia Filmszínházban. 18:00 › Mesés hétvége: Laci királyfi – a MárkusZínház bábelőadása a Művészetek és Irodalom Házában.

OKTÓBER › 1. | szombat 7:00 › Középkori hétvége – apród 7 próba, címerfestés, íjászat, vívás, csatacsillag- és kelevézdobás a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › Mesés hétvége – Kalandjáték meseországban, mesesarok, Utasi Árpi, mese és rajzelemzés a Művészetek és Irodalom Házában.

› 2. | vasárnap 7:00 › Középkori hétvége – apród 7 próba, címerfestés, íjászat, vívás, csatacsillag- és kelevézdobás a Katica tanyán, Patcán. 10:00 › Mesés hétvége – A fából faragott királyfi – interaktív mesebalett, mesebáb készítés, kézműves foglalkozás a Művészetek és Irodalom Házában.

10|október

www.kult

urka.hu


Bandó mondókák Hársfán készül a ............ csapba, Így lesz a ............ Aladár foglya. Elkészült már a ............ csapda, Fűzfán készül a ............ csapda, Benne a ............ Aladár foglya. Így lesz a ............ Elemér foglya. Éppen készen a ............ Csapda, Benne a ............ Elemér foglya.

Csapdák

Völgyben készül az ............ csapda, Ott lesz az ............ kobakon csapva. Jó mély máris az ............ csapda, Benne az ............ kobakon csapva.

E hónapban állati csapdákról verselünk, persze csak viccesen. Azonban az állatokat Neked kell kitalálnod, és behelyettesítened a versbe. Figyelj az összecsengő szavakra! Íme az állatok: papagáj, seregély, víziló, elefánt Minden versszakba csak egy állatot használj!

Parton készül a ............ csapda, Ott lesz a ............ pocakon fogva. Immár készen a ............ csapda, Benne a ............ pocakon fogva.

A kötetek megvásárolhatóak: www.szamarfulkiado.hu (x)

Bóbita Bábszínház 2o11 szeptemberi műsor

szeptember 3. szombat 10.00 Tipegő-topogó (csecsemőszínház) › kamaraterem szeptember 10. szombat 10.00 Tipegő-topogó (csecsemőszínház) › kamaraterem 15:00 „Régi az újban – a Hincz család bábszínháza” – kiállításmegnyitó › bábmúzeum 16:00 A 3 kismalac és a farkasok › nagyterem

szeptember 17. szombat 10.00 Szivárványhinta › kamaraterem 11.00-13.00 Kalandjáték Meseországban › A egész épületében 16.00 Szeleburdi Gáspár és a varázshegedű › Pécs, Sétatér (Rossz idő esetén a Bóbita Bábszínházban) szeptember 24. szombat 10.00 Szivárványhinta › kamaraterem

Pécs, Felsővámház u. 5o. • www.bobita.hu • bobita@bobita.hu • 72/210-301

9


NÉPMESENAP-i folytatósdi 10

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a népmese napját. Ebből az alkalomból egy kis játékra invitálunk Benneteket!

Írjunk együtt mesét! A feladat egyszerű: olvassátok el Duga Boglárka elkezdett meséjét, és legyetek Ti is részesei a folytatásnak weboldalunkon. A mese írói között értékes ajándékokat sorsolunk ki! A közösen elkészített mesét meg is hallgathatod szeptember 30-án, a Mesés Hétvége program első napján a Művészetek és Irodalom Házában. További részletek a honlapunkon.

A legnagyobb boldogság Egyszer volt, hol nem volt, még a kurtafarkú malacon is jócskán túl, volt egy falucska, Hótsáp. Olyannyira apró volt, nem éltek ott többen, mint kéttucatnyian. Az egyik portán, Venyigééknél négy gyermek nevelkedett. Bár nagy szükségben éltek, a takaros házikó parányi udvarán elégedetten szaladgáltak a lábasjószágok. A legidősebbik fiú, Móric, már az apja árnyékában járt a szántóföldön. Egyik nap, mikor hazafele tartottak a napszámból, Móric szokatlanul szótlanul baktatott az apja mellett. Igen kíváncsi lett az, mi nyomja a legény lelkét. Meg is kérdezte hát, min gondolkodik olyan erősen. – Hát édesapám megmondom én! Azon töprenkedek, mi a legnagyobb boldogság a föld kerekén! Tudja-e kend? Apja megállott, hátrébb tolta a kalpagot hatalmas, napszítta homlokán, majd ekképp válaszolt: – „Aztat bizony fiam, mindenkinek magának köll megkeresnie!” Azzal folytatták az útjukat hazafele. A fiú egész álló éjjel nem hunyta le a szemit. Sehogy ment ki a fejibül, amit apjaura mondott. A hajnali kakasszó már átalvetővel a vállán találta…

Duga Boglárka:

Bögre, szúnyog, nagyapó Hogy elszálltál idén, nyár! Merengek pár perce már ágyam szélén ücsörögve, kezemben kifli, és bögre…

Pont, ahogyan egész nyáron. Olyan már, akár egy álom… Esténként a nagyapával kiültünk a kertbe, vajaskiflit mártogattunk langyos, cukros tejbe. Csak szúnyogok zümmögése törte meg a csendet, de nagyapót nem zavarta, nem csapott nagy rendet.


Tisztasági csomag

Hát, ez a pillanat is eljött kicsikém. Első napod az oviban.

Karikázd be azokat a tárgyakat, melyek nem valóak a tisztasági csomagba!

Tudod, ha bármi baj van, csak szólj az óvónéniknek, ők azonnal felhívnak és már itt is leszek!

Nyugodjon meg anyuka, nem lesz semmi baj!

Psszt! Kabócám! Rongyi manó kint maradt a kocsiban! Tettem a zsebébe fényképeket magamról és apáról!

Ha egyiküknek kedve szottyant, s pöttyös bögréjébe pottyant, óvatosan merült alá kérges, öreg ujja, s a ráragadt ízeltlábút róla messze fújta.

Máskor hosszú nádból szép furulyát faragott, és ha netán elvesztettem, nem mutatott haragot.

Olykor elvitt le a tóhoz, sikló, s varangy lesre, vagy gombát szedtünk az erdőben vargánya levesbe.

Nos, megérted ugyebár miért is fáj, drága nyár, hogy…Hopp, anyu már kiabál, szaladok, a suli vár!!!

11


Tedd sorba és számozd meg a vagonokat az ABC betűi szerint!

D

A

E

B

C

Több mint 50 éve már, hogy megszületett a gondolat: épüljenek kisvasutak gyerekek számára. A Gyermekvasút célja eredetileg egy nagy, önálló, addig példa nélküli gyermekközösség létrehozása volt. Az úttörővasutak időközben nevet váltottak, de az akkori, és a mostani gyerekek jóvoltából még mindig hangulatos kisvasútként szolgálják a kirándulókat. Egyúttal felelősségteljes feladatot, és közösségi életet biztosítanak a gyermekvasutasként szolgálatot teljesítő tíz-tizennégy éves gyermekeknek.

Ősszel is vár a Mecseki kisvasút

14

Az ország közel tíz pontján, többek közt a Szalajka völgyében, Diósgyőr váránál, a Zselic dombjain, erdőkön, mezőkön keresztül mai is rendületlenül kattognak, csühögnek a kis mozdonyok, sok kis utasának okozva ezzel felejthetetlen élményeket.

A pécsi gyerekek nagy örömére 1962. augusztus 20-án adták át az állatkert és vidámpark között közlekedő, társadalmi munkában épült Mecseki Kisvasutat. Szeptemberben lehetőség van iskolai kirándulások, családi kikapcsolódások alkalmával részt venni egy kellemes utazáson. Október végén pedig kisvasutas képzés is indul az iskolás gyerekek számára, akik a tanfolyam elvégzése után tavasztól kezdve szolgálatot teljesítenének a kisvasúton. Szeretettel várunk mindenkit szeptemberben minden nap 10:00-17:00-ig.

ió: rmác o f n i bbi án Tová róczi Istv 1 And 355-46-4 0) l.hu 06 (2 @citromai ra.hu 2 96 t.ext muki1 ekikisvasu s /mec http:/


HÁROM TESTÕR

2011.szeptember 24-én, szombaton 15.00 órától és 16.30 órától Közremûködik a Pannon Filharmonikusok harsona szekciója. Volt egyszer, hol nem volt három harsonás legény. Fent álltak, s játszottak egy torony tetején... Elmesélem nektek, hogy is van tovább, Várunk SZERETETTEL én és a csigák!

Jegyek kaphatók Pécsett a Kodály Központban, a Ticket Expressz jegyirodáiban, valamint a www.jegymester.hu weboldalon. Jegyárak: 1990 Ft/gyermek; testvérek esetén: 1490 Ft/gyermek. A kísérõ belépése díjtalan (egy gyermeket legfeljebb 1 felnõtt kísérhet).


A Pécsi Harmadik Színház gyermekszínházi bérletajánlata a 2011/2012-es évadra:

7633, Pécs, Hajnóczy u. 41. (72) 251-340, (30) 964-7892 phsz@dravanet.hu www.pecsiharmadikszinhaz.hu

A bérlet három fix előadásból áll:

Bókai Zoltán - Thuróczy Katalin: Csizmás kandúr – burleszk képregény 2 részben Nem akarok többé boszorkány lenni! – A Tintaló Társulás előadása „Az élet és halál vize” bábos meseelőadás – Écsi Gyöngyi mesemondó műsora A bérlet ára 2.100 Ft, az egyes előadásokra szóló belépőjegyek 800 Ft-ba kerülnek. A bérleteket 2011. szeptember 5-től árusítjuk színházunk bérletpénztárában, hétfőtől-csütörtökig 10-16 óráig.

16


Foglalkozások szolgáltatások

IGAZGYÖNGY FEJLESZTŐ MOZGÁSTRÉNING Célja a szenzomotoros hiánypótlás, felzárkóztatás, valamint az egészséges, jól mozgó gyerek a figyelmének, részképességeinek fejlesztése. Tréningvezető: Drüszler Idlikó TSMT-terapeuta Helyszín: Szent Margit Óvoda Tornaterme Pécs, Apáca utca 21. | druszlerildiko@gmail.com | tel.: (30) 749-17-72 MISINA KULTURÁLIS- ÉS TÁNCEGYESÜLET Néptánc oktatás valamennyi korosztálynak: tipegőktől, „csikókig” – iskolakereten kívüli művészeti nevelés. Fókuszban a közösség! Programgazda: Gálber Attila, néptánc-koreográfus. tel.: (20) 913-73-70 | info@misinadance.hu | www.misinadance.hu PVSK-FLOWERS TÁNCSZAKOSZTÁLY Mozdulatművészet, gyerektánc, esztétikus testképzés, akrobatikus rock and roll, színpadi táncjátékok. Várjuk a jelentkezőket folyamatosan induló csoportjainkba! Helyszín: Pécs, Ferencesek u. 27.| tel: (30) 599-76-54 | www.flowerstancstudio.info Kultúrka Trió- Interaktív koncert kisgyermekeknek Hangversenyünk célja elvarázsolni, felébreszteni a gyermeki fantáziát, kiaknázni a zene lélekszépítő, énerősítő, személyiségformáló, kognitív képességfejlesztő erejét. Választható műsorokkal, szép jelmezben, elérhető áron ajánljuk óvodáknak, könyvtáraknak, gyermekprogramokra, születésnapokra. | info@zeneovoda.hu | (30) 680-70-19 | www.zeneovoda.hu MINT A HAL Úszásoktatás óvodások, iskolások és felnőttek részére. Vízhez szoktatástól a haladókig. Két havonta vizsgával, haladóknak tanév végén és évközben is verseny. Helyszínek: Kereskedelmi Tanuszodája illetve Hullámfürdő. Kapcsolat: Komlai Viktor | tel.: (70) 779-11-77 | www.mintahal.hu | mintahal@freemail.hu ZUMBA Valériával Szeptembertől újra ZUMBA Valériával: Latin zene, fitness, mosoly! Helyszínek és időpontok: Professors Gym – Kedd 20.00; Anikó Utcai Ált. Isk. – szerda 18.45; Jurisics Úti Ált. Isk. – csütörtök 18.00 | tel: (20) 376-85-55 Flamenco Gyermekeknek a Pécsi Flamenco Egyesületnél Szeptemberben induló kurzusok 9-13 éves korosztálynak. Alap tánctechnikák mellett a flamencora jellemző ritmusvilág, kar és lábtechnikák elsajátítása, fejlesztve a gyermekek mozgáskoordinációs-, összpontosítást segítő képességét. pecs.flamenco@gmail.com | www.flamencopecs.hu | (20) 466-09-00

ZENE, MOZGÁS, TORNA, TÁNC

17


Foglalkozások

18

szolgáltatások

Gyógymasszázs kismamáknak, babáknak Gyógymasszázs várandósoknak, babáknak, 4 hetes babamasszázs tanfolyam szülőknek, pedikür. Kisfaludi Kinga Szolárium masszázsstúdió|Pécs, Magyar Lajos u 7/a|tel.: (30) 414-20-04 (30) 661-43-39|www.baumterm-korall.hu „Lelki köldökzsinór” – Anya-magzat kapcsolatfejlesztő tréning Célja az anya és a magzat közti kapcsolat fejlesztése, a terhességgel és szüléssel kapcsolatos félelmek, szorongások feldolgozása.Vezeti: dr. Catherine Feidt szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta és dr. Sasváriné Szabó Klára képzőművészet-terapeuta|tel.: (30) 688-89-01 PSZICHOTERÁPIÁS TANÁCSADÁS ÉS KONZULTÁCIŐ SZÜLŐKNEK ÉS LEENDŐ SZÜLŐKNEK Ha úgy érzi, hogy családi életében, kapcsolataiban a szálak összekuszálódtak, és segítségre van szüksége, keressen meg, bogozzuk ki együtt! Bejelentkezés: dr. Matesz Orsolya pszichoterapeuta szakorvos | 7621 Pécs, Rákóczi u. 39/D. | tel.: (20) 396-60-73 | matesz@fw.hu | www.matesz.fw.hu HOMEOPÁTIÁS TANÁCSADÁS Akut és krónikus betegségek, allergiás megbetegedések, lelki problémák kezelése homopátiával gyermekeknek és felnőtteknek. Kismamáknak szülés felkészítés. Információ és időpontegyeztetés: dr Gregus Judit tel.: (20) 576-49-94 | www.homeopatiapecs.hu | jgregus@freemail.hu RELAX Rajz, Művészetterápia Stresszoldó, önismereti és kreatívitásfejlesztő, valamint tanulási nehézségekkel ,figyelemzavarral küzdő gyermekek részére művészetterápiás csoport indul. Jelentkezés: (30) 688-89-01 skrelaxma@gmail.com AGYKONTROLL NYÁRI PROGRAMOK GYEREKEKNEK Stressz kezelő, elme fejlesztő tanfolyam 7-14 éves gyermekeknek. Stressz jeleinek felismerése, lazítási technikák, stressz okozta fájdalmak megszüntetése, tanulási technikák, stb. Indul: Szeptember 17-18 Mohács; Október 22-23 Pécs. Jelentkezés és bővebb információ: (30) 217-75-29 | www.hscsilla.gportal.hu

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK PARK PAVILON CAFE Kikapcsolódás az egész családnak Gyermekzsúrok, szülinapi partik rendezése zöld környezetben, játszótérrel! Kültéri rendezvényeknek ideális helyszínt biztosítunk! Süteménnyel, főzött fagylalttal, kávékülönlegességgekkel várjuk a kikapcsolódásra vágyókat a Szilárd Leó Parkban. www.parkpavilon.hu | tel.: (20) 222-31-11 | facebook: Park Pavilon Cafe

KREATÍV


Foglalkozások

szolgáltatások

ORGONÁCSKA BABY HOME Szakképzett pedagógusok segítségével a bölcsödénél és óvodánál differenciáltabb, egyénre szabottabb gondozást biztosítunk Családi Napközinkben. Vezető: Balázs Ibolya|cím: Pécs, Orgona u. 1. | tel.: (20) 380-51-34 | ibolyabalazs@freemail.hu|www.babyhome.hupont.hu Tandem Idegen nyelvű Napközi Tanulószoba, német nyelvoktatás, fejlesztő foglalkozások és tantárgyi felkészítés általános iskolásoknak minden hétköznap délután kis csoportban vagy egyénileg. A gyerekek iskolából napközibe szállítása is megoldható. Takács Zsuzsa | (30) 986-17-59 | tandem-pecs@t-online.hu | www.tandem-napkozi.com Bengegúz Gyermekzug-Szüreti Kavalkád és Pót ApákNapja Szeptember 23. (péntek) 14-18 óra: szüreti kézműves foglalkozás, fejlesztő- és társasjátékok az Irgalmasok útja 18. szám előtt, a Kossuth tér szélén. Esőhelyszín: az épületben. Belépő: 300 Huf / gyermek | www.gyermekzug.hu | (72) 514-604 Ladybird Angol-Magyar Családi Napközi Kétnyelvű napközink „Aranyalmás” foglalkozásokkal várja az 1-7 éves gyerekeknek bölcsi vagy ovi helyett. Délutánonként Ladybird Angol tanfolyamok 2 éves kortól. | Somogyi-Tóth Eszter | tel.: (20) 386-85-47 | Pécs, Ungvár u. 32. | www.ladybirdjatszohaz.hu TÜNDÉRKERT Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel a 20 hetes-8éves gyerekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, német foglalkozásokkal. | Pécs, Magaslati út 25. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 TÜNDÉRLAK Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel az 1-7 éves korú gyermekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal. Pécs, Ótemető u.8. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81

Hinta-palinta vár a MESEPALOTA Szakképzett pedagógosokkal és sok verssel-mesével, játékkal, zenével-tánccal várunk Pécs belvárosában minden 2,5–7 éves korú gyermeket! Nézz be hozzánk: nyílt nap minden hónap első keddjén 9–12-ig. Pécs, József u. 31. | tel.: (72) 227-952 | www.mesepalota.eu

JÁTSZÓHÁZAK, CSALÁDI NAPKÖZIK

19


Foglalkozások

szolgáltatások

OLASZUL PICIKNEK ÉS OVISOKNAK – BABYITALIANO Olasz nyelven zajló játékos foglalkozások 1-3,5 éves korú gyermekek számára. Mondókázás, dalolás 35-40 percben, kis csoportokban. Bevezető ár: 800 Ft/alkalom | Kissné Tihanyi Virág: (30) 949-27-78 | babytaliano@gmail.com

20

ÉLMÉNYGAZDAG ANGOLTANULÁS Természetes nyelvhasználatot adó, örömteli angoltanulás 3 hónapostól 14 éves korig Helen Doron módszerrel. Gyermeke észrevétlenül szívja magába az angoltudást. Magabiztos nyelvtudás, kiemelkedő beszédkészség, mely növeli gyermeke önbizalmát. Jöjjön el egy ingyenes próbaórára! (30) 997-54-68 | www.helendoron.com | pecs@helendoron.com Olasz nyelv gyerkőcöknek - MiNiTaLiAnO Olasz nyelvű játékos foglalkozások 2 éves kortól, mini csoportokban ovisoknak & kisiskolásoknak. Időpont: heti 1×45 perc, megbeszélés szerint. Ár: 4500 Ft/hó.|Kerekes Kitti | (70) 428-57-18 minitaliano@gmail.com.

NYELVTANULÁS MINDENKINEK

Látogass el weboldalunkra és tedd fel kérdéseidet Tudorkáinknak!

Dr. Temesi Erika ügyvéd, családjogi szakjogász

Szakterülete a családjog (házassági szerződés, válás, gyermekelhelyezés, tartásdíj, gyermekfelügyelet) de emellett foglalkozik polgári és társasági joggal is. Jogi diplomáját 2000-ben szerezte, 2003 óta dolgozik egyéni ügyvédként. 2010. februárjában szerzett családjogi szakjogász minősítést. A TÁRSAK Tanácsadó Központ alapítója. Ha szeretnél kérdezni ügyvédünktől, küldd el kérdésed a csaladjogasz@kulturka.hu e-mail címre.

A Kultúr(k)a mindenütt jelen van! www.kulturka.hu

Legyél a barátunk, mi megsúgjuk miről nem érdemes lemaradnod! www.facebook.com/kulturka

keresd a kultúrkát!

tanácsadások


Kiddi-Care Angol-Magyar Magánóvoda „Olyan ez az óvóda, mint a mese palota csupa dal, csupa vers, csupa játék, ha tehetném, én is idejárnék”

Megújultunk!

Amikor e kedves versike elhangzott az évzárón, sok szülő már szomorúan kereste a megoldást, hogyan tovább, hiszen akkor már szinte biztos volt, hogy bezár az Ilona utcai óvoda. Aztán egyszer csak, hála egy vállalkozó szellemű csapatnak, minden megváltozott. Az óvoda vezetőségében személyi változások történtek, melynek következtében nyilvánvalóvá vált, hogy a létesítmény nem zárja be végleg kapuit, sőt, teljesen megújul és még nagyobb lelkesedéssel és intenzitással folytatja eddigi tevékenységét. Aki még nem ismerné az óvodát, szeretnénk néhány mondatban bemutatni: A Kiddi-Care Angol-Magyar Magánóvoda Pécs belvárosában, csendes, nagy kerttel rendelkező hangulatos épületben működik, ahol a nevelés egész nap főleg angol nyelven folyik. Az intézmény rendelkezik az Oktatási Törvényben előírt működési engedélyekkel. Igény szerint lehetőség van egyéni fejlesztésre magyar foglalkozások formájában, valamint egyénre szabott magyar nyelvű iskolaelőkészítőre. Magas színvonalú pedagógiánkkal, környezetkialakításunkkal és nevelő magatartásunkkal a gyermeki személyiség egészének fejlesztésére törekszünk. Angolul kiválóan beszélő, felsőfokú képzettségű pedagógusainkat az elfogadó attitűd, a derű, a türelem, és a jó empatikus képesség jellemzi. Nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos testnevelésre, a zenei-és környezetismereti, valamint a matematikai foglalkozásokra, számtalan kreatív foglalkozást tartunk és a különórák keretében nagy figyelmet fordítunk a minden igényt kielégítő tartalmas időtöltésre. Kérjük, látogassanak el honlapunkra, a www.kiddi-care.net oldalra, érdeklődhetnek telefonon a 70/383-0655 számon, de szeretettel várunk személyesen is mindenkit szeptember 1-től hétköznap, az Ilona utca 5-ben! Szeptembertől a már megújult külsővel várunk minden kedves érdeklődőt, jöjjenek el a nyílt napokra, készségesen segítünk minden kérdésükre választ adni! A 2011-2012-es tanévre még van szabad hely! Nálunk megtapasztalhatják, hogy a Kiddi-Care-be járni jó!

21


„ Ke l

már a ljon sí zó

e fűzfa, ke l s e

1

pja

2

A fűzfasíp nagyapáink egyik kedvenc gyermekjátéka lehetett. A hangszer magából a fűzfaág héjából készül. A fűzfa fiatalabb ágából készíthetjük el, aminek a héja könnyebben leválasztható. Kellékek: – kb 15-20 cm-es fűzfaág – kés – egy felnőtt, aki segít neked A héj leválasztása előtt az egyik végétől 1-3 cmre vágjuk be a kis köröm alakú szélhasító nyílás helyét. A másik vége felé a héjat teljesen körbemetsszük és a metszéstől kezdve hántsuk le a bélről. Ennél a csupasz résznél fogva ugyanis viszonylag könnyen lehet a későbbi hangszert, a héjat lehúzni. Ezt úgy is segíthetjük, hogy a kés nyelével óvatosan körbeveregetjük az anyagot, így az még könnyebben fog elválni. Közben pedig a következő kis mondóka mormolásával növelhetjük a sikert: „Jöjj meg, jöjj meg tilinkó, Keselylábú kiscsikó, Télben, nyárban, Minden esztendőben...”

3

22 Jó muzsikálást kívánunk!

A jól meglazult fűzfahéjat ezután marokra fogjuk, és egy csavarintással lehúzzuk a fáról. Ezután a lehántott kérgű ág végéből levágunk egy dugónak valót, ékszerűen megfaragjuk és behelyezzük szélhasító felőli oldalba. Éppen akkora legyen, hogy ne érjen a kis nyílásig. Másik végébe a belső fának a hosszabb részét is visszatoljuk. Annak mozgatásával tudunk néhány hangmagasságot, egyszerű dalocskákat elővarázsolni a sípból.

www.turieszter.eu

Egyedi tervezésű vállfás óvodai zsákok és szettek jellel, iskolai tisztasági csomagok és szakköri zsákok monogrammal. túri eszter . turi.eszti@t-online.hu


Kacagó családi napközi Októberi kezdéssel Pécs belvárosában szeretettel vár minden gyereket 1-6 éves korig. ´´ légkör, gyermek centrikus környezet, Derus játszókert, jól felszerelt torna-táncterem várja kicsiket-nagyokat. Szakképzett munkatársaink végzik a gyerekek napközbeni ellátását, gondozását. Elérhetoségeink: ´´ Hölbling P. Krisztina, napközi vezeto´´ (20) 341-03-34, Papp Anita flowers táncstúdió (30) 599-76-54 e-mail: kacagonapkozi@gmail.com Pécs, Ferencesek u 27.

RELAX RAJZ ÖNISMERETI CSOPORT INDUL Jelentkezz, ha szeretnél közelebb kerülni önmagadhoz, ha szeretnél kreatív forrásokra bukkanni magadban, ha nagyobb önbizalomra vágysz, vagy tanulási nehézségeid, gondjaid vannak. A mu˝vészetterápia (zene, képzo˝mu˝vészet, irodalom eszközeivel dolgozunk. Kis létszámú alsós és felso˝s csoportot indítunk, az eszközök rendelkezésre állnak. Jelentkezz az alábbi e-mail címen: skrelaxma@gmail.com helyszín: Belvárosi Ált. Iskola, csütörtök 15.00-16.30-ig tel.: Sasvári Klári képzo˝mu˝vészet-terapeuta (30) 68 88 901 Rozs Tamás zeneterápiás csoportja ugyanekkor.


ANGOL AZ OVITÓL A NYELVVIZSGÁIG (3-15 ÉVES KORIG) · 64 óra nyelvi foglalkozás · 5-10 fo˝s csoportokban · biztos sikerélménnyel További részletekkel szeretettel várunk minden érdeklo˝do˝t · személyesen iskolánkban: Pécs, Rákóczi út 1. I. em. (Kórház téren az OTP mögött), · telefonon: 72 213 231, 20 251 9769 vagy · e-mailben: pecs@katedra.hu · elo˝zetes telefonos regisztrációt követo˝en 2011. szeptember 16-án 17 órakor kezdo˝do˝ tájékoztató szülo˝i értekezletünkön iskolánkban.

www.pecs.katedra.hu

Kultúrka Magazin - 2011. szeptember  

Kultúrka Magazin - 2011. szeptember

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you