__MAIN_TEXT__

Page 1

Ilomantsi MATKAILIJAN OPAS 2018 ILOMANTSIN MATKAILUYHDISTYS RY


Ilomantsi – itäisintä Eurooppaa, aidointa Karjalaa

R

ajapitäjä Ilomantsi tunnetaan Suomen ja EU:n manneralueen itäisimpänä kuntana, Kalevala-kuntana ja karjalaisen kulttuurin vaalijana, erämaisen luonnon ja suurpetojen alueena sekä sotahistorian näyttämönä. Karjalaisuudella on erityinen asema suomalaisessa kulttuurissa. Elias Lönnrot teki runonkeruumatkoja Ilomantsiin 1800-luvun alkupuolella ja merkitsi muistiin ilomantsilaisten runonlaulajien säkeitä, jotka vaikuttivat suuresti Kantelettaren syntyyn. Runonlaulun historiaan voi tutustua Parppeinvaaran Runokylässä Mateli Kuivalattaren museoaitoissa ja nykyaikaistetussa karjalantalossa, Runonlaulajan Pirtissä, jossa kesäisin helkkyvät kantelesävelet. Ilomantsi on maamme vanhinta ortodoksiseutua. Ortodoksinen seurakunta on perustettu jo 1300-luvulla. Ilomantsi on myös Suomen ortodoksisin kunta, asukkaista n. 17 % kuuluu seurakuntaan. Evankelis-luterilaista kirkkoa kutsutaan Sadan enkelin kirkoksi, sillä se on yksi Suomen värikkäimmistä kuvakirkoista. Evankelis-luterilainen seurakunta on perustettu vuonna 1653. Ilomantsin luonto on soiden, vaarojen, aarnimetsien ja vesistöjen vaihteleva kokonaisuus. Luonnonsuojelu- ja rauhoitusalueita on yhteensä 25 000 hehtaaria, retkeilyreittejä satoja kilometrejä. Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistoissa luonto näyttäytyy puhtaimmillaan ja aidoimmillaan. Vesistöistä merkittävimmät ovat satasaarinen Koitere ja Ilomantsin halki mutkitteleva ja välillä Karjalan tasavallankin puolella poikkeava Koitajoki. Ilomantsin sijainti rajalla on aina vaikuttanut alueen elämänkulkuun. Ilomantsi koki divisioonatason taisteluita sekä jatko- että talvisodassa ainoana paikkana Suomen rajojen sisällä. Sotahistoriaperinnettä vaalien on Ilomantsin alueelle pystytetty lukuisia muistomerkkejä ja kunnostettu taistelualueita. Ilomantsi on kätevä kokonaisuus - mahtavat maisemat luonnossa liikkujalle, nähtävyyksiä ja tapahtumia kulttuurikulkijalle, makoisaa ja maittavaa hyvän ruuan, ja juoman, ystävälle. Olet sydämellisesti tervetullut!


ILOMANTSI

• Perustettu vuonna 1875 • Pinta-ala 3172 km², josta vesistöä 402 km² • EU:n manneralueen itäisin kunta • Venäjän kanssa yhteistä rajaa n. 100 km • Naapurikunnat Lieksa ja Joensuu • Lähin lentokenttä, rautatieasema ja sisäsatama Joensuussa • Matkaa Joensuuhun 72 km ja Helsinkiin 511 km • Vuodesta 1982 Kalevala-kunta • Asukkaita 5 200 www.ilomantsi.fi
  

    

Ravintola Parppeinpirtissä • Palvelemme kesä- ja elokuussa päivittäin klo 9-17 (pitoateria katettuna 11-16) ja heinäkuussa päivittäin klo 9-19 (pitoateria katettuna 11-18) • Kesäkahvila • Piiroo- ja vatruskaleipomo • A-oikeudet • Juhla- ja pitopalvelu • Made by Hannele Rusila myyntipiste Ravintola Parppeinpirtti Parppeintie 4, 82900 Ilomantsi puh. 010 239 9950 myynti@parppeinpirtti.fi www.parppeinpirtti.fi

4

• Ilomantsi


Viihdy Pogostan bessodoilla 2018 *

Maaliskuu

17.-18.3. Pogostan Hiihto

Toukokuu 1.5.

Möhkön Vappu. Kaiken kansan marssi, vappupuhe ja Mantan lakitus

12.5.

Timanttitanssit Mendillä

9-10.5. Huhuksen praasniekka 26-27.5 Parppeinvaaran praasniekka

Kesäkuu

19.-20.7. Iljan praasniekka Pyhän Elian kirkossa 22.7.

Matelin päivä

22.-27.7. Karelia-Soutu 28.7.

Akkojen Vappaa Möhkössä

Parppeinvaaran tupakonsertit kesäkeskiviikkoisin

Elokuu 4.8.

Blueberry Hill Jazz & Blues Festival 10 v. Maukkulan Mustikkamäellä

12.8.

Rantakala Möhkössä klo 15-18

23.6.

Juhannuspäivä Möhkössä, kokko ja lavatanssit

16.-18.8. Ilomantsin V Karhufestivaali, teemana Villi luonto

27.6.

Takojan tiistai Möhkön ruukin pajalla

25.8.

27.6.

Kesän ensimmäinen iltatori keskustassa

28.-29.6. Petrun praasniekka Hattuvaarassa

Syyskuu

Heinäkuu 1.7.

Koiterekirkko Partalanrannassa klo 13

4.-30.7. Teatteri Möhkön Koita-näytelmän esitykset 3.-30.7. Takojan tiistait, seppä Möhkön ruukin pajalla 4.7.-1.8. Keskiviikon iltatorit Ilomantsin torilla 7.-8.7. Sika- ja tanssijuhlat Mendillä

Karhunpeijaiset Mendillä

1.9.

Möhkön Valon yö

7.-8.9.

Mutalahden praasniekka

13.-14.9. Sonkajan praasniekka

Lokakuu 6.10.

Oktoberfest Mendillä

27.10.

Parppeinvaaran kekri

10.7.

Rajakenraalin päivä Parppeinvaaralla

Joulukuu

15.7.

Möhkön ruukkipäivä, teemana metsä

8.12.

Möhkön joulutapahtuma

*iltamat


Parppeinvaaran runokylä on

Ilomantsin ja karjalaisuuden sy Aivan Ilomantsin kirkonkylän kupeessa sijaitseva Parppeinvaaran Runokylä on elävää karjalaisuutta kulttuurimaisemassa. Runokylässä yhdistyy karjalainen perinnerakentaminen kiehtovaan ja monipuoliseen kulttuurihistoriaan ja ruokakulttuuriin. Runokylän ensimmäinen perinnerakennus Runonlaulajan pirtti avattiin yleisölle 1964. Pirtin ohjelmistoon on aina kuulunut elävä kantelemusiikki ja välitön karjalaisuus oppaan soittaessa kannelta ja kertoillessa karjalaisesta elämänmenosta. Pirtissä on myös laaja Kalevalakokoelma ja kesän 2018 vaihtuva näyttelymme Punaturkin jäljillä on totta ja tarinaa punaturkkisesta metsien kulkijasta ketusta.

Kantelettaren syntysijoilla Mateli Kuivalatar oli ilomantsilainen runonlaulaja, joka lauloi runojaan Lönnrotille lauluaittansa portailla 1838. Mateli loi väkevää ja alkuvoimaista runoutta omasta rankasta ja köyhästä elämästään ja hänen luomisvoimansa näkyy ja kuuluu Kantelettaressa. Matelin aittojen näyttely johdattaa Matelin elämään ja runouteen.

6

Kaikki on katala nähnyt, koitellut kovaosainen, vaan ei oo korppia kokenut, syönyt lientä mustan linnun, maitoa mahon jäniksen. • Ilomantsi

Korhosen museoaitoissa ja Matelin lauluaitassa on kesäkaudella 2018 esillä osa Möhkönvirta 2018 -näyttelystä.

Rajakenraalin jäljillä Rajakenraalin maja, Rukapirtti, on legendaarisen kenraali Erkki Raappanan sodanaikainen komento- ja majoituspaikka. Alun perin maja rakennettiin Rukajärven rintamalle Novinkajärven rannalle Tiiksaan kylään, josta se myöhemmin kuljetettiin pois lähestyvien venäläisjoukkojen alta. Rukapirtti rakennettiin uudelleen Suomujärven rannalle Lieksaan, jossa se toimi Suomuseuran metsästysmajana. Patvinsuon kansallispuiston perustamisen vuoksi Rukapirtti piti jälleen siirtää, ja näin ollen maja pystytettiin Parppeinvaaralle vuonna 1984. Rukapirtti on ainutlaatuinen sotahistoriallinen kohde, sillä sen hirret ja alkuperäiset kalusteet tuovat sodan tarinan nykyaikaan. Majan näyttely Raja, Raappana, Rukajärvi syventää vierailuelämystä.

Tsasounan hartaudessa Kaikkien Pyhien tsasouna liittyy olennaisesti karjalaisuuteen, sillä karjalaiset olivat perinteisesti enimmäkseen ortodokseja. Tsasounalla on oma praasniekka ja sen ikonostaasi on paikallisten ikonimaalareiden maalaama.

Luontosuhteen ytimessä Parppeinvaaran uusimman kohteen Luontopirtti Mesikän näyttely kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta:


Rukapirtti eli Rajakenraalin maja

Luontopirtti Mesikkä

dämessä perinteistä, metsästyksestä sekä paikallisen luonnon erityispiirteistä. Näyttelyn pohjana on ilomantsilaisen metsästäjän ja opettajan Heimo Rautavan ainutlaatuinen täytettyjen eläinten kokoelma. Mesikässä on nähtävissä pohjoiskarjalaisen luonnon tyypillisimmät eläinlajit, ja näyttely johdattaa kävijän ihmisen ja luonnon välisen suhteen juurille. Mesikkä soveltuu erinomaisesti lapsivieraille, niin leikki-ikäisille kuin eri-ikäisille koululaisille. Karhuluolan uumenissa voi hetken paijata nallejamme ja tutkia karhukirjojemme satu- ja uskomusmaailmaa.

Ravintola Parppeinpirtti RYHMÄMATKAPAKETTI

Karjalaista kulttuuria Parppeinvaaralla Tule viihtymään vieraanamme Parppeinvaaran Runokylän karjalaisessa vaaramaisemassa! Ohjelmapalvelumme yhdistää elämyksellisen Runokylän opastuksen ja herkullisen ravintola Parppeinpirtin nykykarjalaisen pitoaterian. Lumoavat kantelesävelmät herkistävät Runonlaulajan pirtin suojissa ja opas johdattaa tarinoin vieraat Mateli Kuivalattaren elämään, rajakenraali Raappanan Rukapirttiin ja Luontopirtti Mesikän eläinkokoelman äärelle. Monipuolinen kattaus Ilomantsin kulttuurihistoriaa täydentyy pitoateriapöydässä.

Parppeinvaaran Runokylän museokauppa Parppeinpuoti sijaitsee Mesikässä.

Hinta: Aikuiset 27 € / henkilö

Parppeinvaaran Runokylän palvelut 2018:

Voimassaoloaika: 1.6.–31.8. (22.6. suljettu); 1.9.- 31.5. Talvikaudella, marras-huhtikuussa, Rajakenraalin maja, aitat ja tsasouna eivät sisälly opastukseen.

Avoinna 1.6.–31.8.2018 kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11–17, heinäkuussa päivittäin klo 10–18 (22.6. suljettu). Muina aikoina avoinna tilauksesta. Pääsyliput 8€/6€/0€ Opastus 90€/ ryhmä. Aukioloaikojen ulkopuolinen avausmaksu 40€.

www.parppeinvaara.fi Ravintola Parppeinpirtti on avoinna ympäri vuoden.

opastus 90 €/ryhmä (talvikaudella 130€)

Ryhmäkoko: min. 16 henk. Ohjelman kesto: 2,5 h Lisätiedot ja varaukset: Runokylä: parppeinvaara@ilomantsi.fi puh. 0503758787 ja Ravintola: Parppeinpirtti parppeinpirtti@elisanet.fi puh. 010 2399950 www.parppeinvaara.fi ja www.parppeinpirtti.fi

7


Karhuareena Katri Vala Kulttuurikeskuksessa

Nukke ja Nalletalo

Manner-EU:n itäpiste Virmajärvellä

Nähtävyyksiä ja historiaa Manner-EU:n itäisin piste

Hermannin Viinitila ja Viinitorni

Suomen ja Euroopan unionin mantereen itäisin piste on Virmajärvellä, 19 km Hattuvaaran kylästä itään. Piste sijaitsee saaressa, 150 metrin päässä Rotaryjen pystyttämältä merkkipaalulta. Itäisimmän rajamerkin muodostavat Suomen sinivalkoinen ja Venäjän punavihreä rajapylväs, joiden välissä oleva valkoinen taitepistepaalu osoittaa rajan täsmällisen kulun. Paikka sijaitsee noin 70 km idempänä kuin Pietarin kaupunki.

Hermannin Viinitilan viinimyymälä viini- ja lahjavalikoimineen palvelee ympäri vuoden. Viinitilalla järjestetään tilauksesta maksullisia maistelu- ja esittelytilaisuuksia ryhmille. Viinitornin viinibaari Huippu tarjoaa kesäaikaan unohtumattomia elämyksiä Ilomantsin parhaalta näköalapaikalta.

http://www.raja.fi/p-kr/perinteet/suomen_itaisin_piste

Rajavyöhykkeellä liikkuminen Suomen itärajalla on rajavyöhyke, jolla liikkumiseen tarvitaan Rajavartiolaitoksen myöntämä rajavyöhykelupa. Matkailu ei ole sellainen peruste, jolla lupa myönnettäisiin. Itäpisteellä vierailuun lupaa ei tarvita. Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty maastoon keltaisilla tauluilla, puihin maalatuilla keltaisilla renkailla tai puihin kiinnitetyillä muovinauhoilla. Vesistöissä merkkeinä käytetään keltaisia poijuja, viittoja ja tauluja.

www.raja.fi

Nukke- ja nalletalo Nukkeja, nalleja ja leluja eri aikakausilta, käsintehtyjä ja teollisesti valmistettuja. Vanhimmat nuket ja nallet ovat 1920-luvulta. Talossa on yli 3000 asukasta. Kauppatie 30, Ilomantsi, puh. 040 778 7502 5.6.-31.8. ma-pe klo 10-16 4 € aikuiset, 2 € lapset

8

Käymiskuja 1, Ilomantsi puh. 0207 789 230 info@hermannin.fi Hermannin viinimyymälä on avoinna ympäri vuoden. Kesäkautena ma-pe 9-17, la 10-16 ja heinäkuussa MYÖS su 12-16. Muuna aikana ma-pe 9-16. Viinitornin viinibaari Huippu avoinna kesäkuun alusta noin elokuun puoliväliin. Katso tarkemmat aukioloajat:

hermannin.fi tai facebook.com/hermanninviinitila

Taitokeskus Ilomantsi, Piirolan Piha Piirolan Piha, Suomen itäisin Taitokeskus, tarjoaa kulttuuria, kädentaitoja, käsityöalan neuvontaa ja kurssitoimintaa. Näyttelyissä ja käsityötuotteissa yhdistyy perinne ja persoonallisuus, käsintehtyjen tuotteiden kauneus ja kestävyys. Piha-aitoissa pysyvät Ilomantsin kotirintama sekä Mummon ja Ukin aitta -näyttelyt. Lisäksi kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Kauppatie 26, Ilomantsi, puh. 050 315 6950

facebook.com/IlomantsinNukkeJaNalletalo

Avoinna ympäri vuoden ma-to klo 10-17, pe klo 10-15. Kesäisin ma-pe klo 10-17, heinäkuussa myös lauantaisin klo 10-14.

Kohteessa on mahdollisuus vierailla tilauksesta ympäri vuoden.

taitopohjoiskarjala.fi

• Ilomantsi


RYHMÄMATKAPAKETTI

Runokylästä rautaruukille, Mesikästä Möhköön Parppeinvaaran runokylä kutsuu tutustumaan karjalaisen kulttuurin runsaaseen kirjoon. Vietä hetki runokylän lumoissa kantelemusiikkia kuunnellen ja tutustu oppaan johdolla monipuoliseen näyttelytarjontaan. Vieraile samalla luontopirtti Mesikässä ja Rajakenraalin majalla. Parppeilta matka jatkuu Möhkön rautaiseen ruukkikylään. Möhkön ruukilla tutustut oppaan johdolla rautaruukin toimintaan, sotahitoriaan ja Möhkön metsäiseen aikaan. Retkeen sisältyy lounasruokailu ja päiväkahvit makealla kahvileivällä. Museokaupat Parppeinpuoti ja Ruukinpuoti tarjoavat mukavan ostosmahdollisuuden. Pakettiin sisältyy sisäänpääsy ja opastus Parppeinvaaran runokylässä, Mesikässä ja Möhkön ruukilla, päiväkahvit, lounasruokailu ja kohdeopastukset.

Katri Vala Kulttuurikeskus Katri Vala Kulttuurikeskus sijaitsee Ilomantsin Pogostalla kirkonkylän entisen kansakoulun tiloissa. Talossa on pysyvä Sininen ovi - Katri Vala näyttely sekä vaihtuvia näyttelyitä. Talon alakerrassa ovat koko kansan kokoustilat Pogostan tupa sekä 50-hengen juhlasali. Katri Vala Areena toimii kulttuuritapahtumien ja teatteriesitysten pitopaikkana. Areenalla on yli 300 istuinpaikkaa. Karhufestivaalin aikaan areena muuttuu Karhu Areenaksi ja täyttyy karhunveistäjistä. Ulkoalueella on runsaasti ITE-taidetta. Katri Vala ruusut kuuluvat myös ulkonäyttelyyn. Katri Valan tie 1 a, Ilomantsi, puh. 050 469 1520

www.facebook.com/Katri-Vala-Kulttuurikeskus

Toiminnassa 1.6-31.8. Sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen.

Asesepän paja Naarvassa 200 vuotta vanha Asesepän paja sijaitsee Naarvassa n. 55 km Ilomantsin keskustasta. Paja on ainutlaatuinen Suomessa. Suurin osa esineistöstä ja koneista on omassa pajassa tehtyjä.

Luontopirtti Mesikässä olet luontosuhteen ytimessä.

Retken hinta 38,50 € / henkilö Lisäksi veloitetaan ryhmäkohtaiset opastusmaksut, Möhkön ruukki 70 € ja Parppeinvaaran runokylä 90 €, yhteensä 160 €. Siirtymiset ryhmän omalla autolla. Parppeinvaaran ja Möhkön välinen matka on 21 km. Toteuttamisajankohta 1.5. - 31.8. Ryhmäkoon minimi 10 hlöä. Tiedustelut: Möhkön Matkailuyhdistys ry www.mohko.net, mohko.info@luukku.com puh. 045 340 3920

Naarvantie, Naarva, puh. 050 369 7673 Avoinna tilauksesta. 2 €/aikuiset

Mekrijärven Sissola Runonlaulaja Simana Sissosen (1786-1848) kotitila Sissola on kalevalaiseen runonlauluperinteeseen liittyvä pihapiiri, jolla on keskeinen asema Mekrijärven kylän maisemassa. Tilan kulttuurihistoriallinen arvo perustuu erityisesti sen henkilöhistoriaan ja karjalaiseen kulttuuriperintöön. Mekrijärventie 22, Ilomantsi. Avoinna sopimuksen mukaan. Irma Väisänen, puh. 045 261 6601

Möhkön tapahtumavuoden 2018 teemana on ilomantsilaisittain mehtä eli metsä. Metsien Möhkö on Ruukin pysyvä näyttely.

www.sissoset.net 9


Möhkö on mielentila

Nähtävyyksiä ja historiaa Möhkön ruukki Suomen itäisin kylä Möhkö sijaitsee Koitajoen kainalossa Ilomantsissa. Kylä muotoutui aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön ruukki on koko perheen käyntikohde. Aika kuluu huomaamatta tutustuessa rautaruukin toimintaan, sotatapahtumiin ja Möhkön metsäiseen aikaan. Näyttelyt sijaitsevat ruukinkartano Pytingissä ja kaupparakennus Ambarissa. Kesäkaudella teemanäyttelyitä ja tapahtumia. Avoinna 1.6.–31.8.2018, kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11–17. Heinäkuussa päivittäin klo 10–18 (22.6. suljettu). Muina aikoina avoinna tilauksesta. Pääsyliput 8€/6€/0€ Opastus 70€/ ryhmä. Aukioloaikojen ulkopuolinen avausmaksu 40€. Möhköntie 209, Möhkö puh. 050 342 8825 mohkonruukki@ilomantsi.fi

Möhkön ruukin paja

www.mohkonruukki.fi

Savottakahvila Möhkön Manta Savottakahvilan makuja ja tunnelmaa ainutlaatuisessa kahvilamiljöössä,1950 -luvulla rakennetun asuntoproomun uumenissa. Avoinna 1.-31.5. pe-su klo 10-16. 1.6.-31.7. päivittäin klo 10-18. 1.-31.8. ke-su klo 10-16. Muuna aikana tilauksesta sopimuksen mukaan. Möhköntie 210, Möhkö, puh. 040 86 16 373

www.mohkonmanta.net 10

• Ilomantsi

Möhkön ruukinpuisto


Makkolan museotila Hattuvaarassa

Hattuvaaran tsasouna

Ilomantsin evankelis-luterilainen kirkko

Pyhän Elian ortodoksikirkko

Makkolan museotila Hattuvaarassa

Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva Makkolan museotila on rakennettu 1800-luvun alussa. Makkola henkii paitsi historiaa, myös jännittäviä tarinoita - ovathan sen seinien sisällä pitäneet sota-aikana majaa mm. presidentti Mauno Koivisto sekä kapteeni Lauri Törni. Upea vanhanajan pihapiiri rakennuksineen on jo itsessään elämys ja nähtävyys. Makkolassa onkin kuvattu useita elokuvia, viimeksi lottaelokuvaa Lupaus (2005). Makkolan näyttelyt kietovat yhteen tilan ja kylän historian eri vaiheita sekä antavat hyvän yleiskatsauksen vanhanajan elinkeinoihin. Hatuntie 392, Hattuvaara, puh. 045 678 8821 museoseura@kiinet.com 1.6.-31.8. ti-su klo 11-16, Avoinna tilauksesta myös muulloin. Sovithan opastuksen ryhmille etukäteen. 6 €/aikuiset, 3 €/lapset (7-15 v) Pääsyliput museolta, maksutapa käteinen.

museotila.fi

Ilomantsin evankelis-luterilainen kirkko

Sadan enkelin kirkko, yksi Suomen värikkäimmistä kuvakirkoista. Se on rakennettu 1796. Avoinna 25.6.-12.8. ma-su klo 11.30-17. Henrikintie 2, Ilomantsi, puh. 0400 364 200

Kivilahden rajaseutukirkko

Ortodoksinen Pyhän Elian kirkko

Pyhän profeetta Elian kirkko on Suomen suurin ortodoksinen puukirkko. Viisikupolinen kirkko on vuodelta 1892. Kirkkotie 15, Ilomantsi, puh. 013 881 084 Avoinna 25.6.-12.8. ma-su klo 11.30-17. Aukioloajan ulkopuolinen opastus 15 €. Iljan praasniekka 19.-20.7. Kokonniemen kalmisto muodostaa yhdessä Pyhän Elian kirkon kanssa toisiaan täydentävän ortodoksisen kulttuuripiirin.

Kaikkien Pyhien tsasouna

Kaikkien Pyhien tsasouna rakennettiin Parppeinvaaralle 1980 Larin Paraske -elokuvan filmauksia varten. Rakennuksen esikuvana käytettiin luovutetun Karjalan Korpiselän pitäjässä ollutta Tolvajärven tsasounaa. Sen ikonit ovat paikkakunnan ikonimaalareiden maalaamia. Avoinna Parppeinvaaran Runokylän aukioloaikoina. Parppeinvaaran Praasniekka 26.-27.5.

Hattuvaaran tsasouna

Läntisen Euroopan vanhin ortodoksinen edelleen käytössä oleva tsasouna. Rakennettu 1790-luvulla. Avoinna 3.-29.7. ti–su klo 12–17.

Taivaanpankontie 1, Kivilahti, puh. 0400 364 200 Avoinna sopimuksen mukaan.

Petrun praasniekka 28.-29.6.

Naarvan rajaseutukirkko

Sonkajan ristin tsasouna

Naarvantie 354, Naarva puh. 0400 364 200

Avoinna sunnuntai-iltaisin 8.7,15.7. ja 22.7.7. klo 17–17.30, jolloin maallikon toimittama hetkipalvelus.

Avoinna sopimuksen mukaan.

Sonkajan praasniekka 13.-14.9.

www.ilomantsinseurakunta.fi/kirkot/

www.ort.fi/ilomantsi

Aukioloajan ulkopuolisesta vierailusta opastusmaksu.

11


Rajakenraalin maja rakennettiin Rukajärven rintamalla 1941

Öykkösenvaaran opastuskeskus Möhkössä avattiin kesällä 2017

Taistelijan Talo kohosi Hattuvaaraan 30 vuotta sitten

Suomi 100 - Taistelijan Talo 30

Sodan ja jälleenrakentamisen Joku kaatui, joku palasi... Sota jätti jälkensä jokaiseen. Tutustu paikkoihin, joissa taistelut elettiin, pelättiin, koettiin – anna historian koskettaa. Taistelijan Talon kolmekymppisiä vietetään tänä kesänä Hattuvaarassa. Ilomantsin sijainti rajalla on aina vaikuttanut alueen elämänkulkuun. Ainoastaan Ilomantsissa on nykyisten rajojemme sisällä paikkoja, joissa on käyty divisioonatason taisteluja niin talvikuin jatkosodassakin. Sotahistoria on tärkeä osa Ilomantsin ja koko rajaseudun historiaa. Se on jättänyt jälkensä niin luontoon kuin ihmisiinkin - sanotaanhan, että mennyt elämä on ihmisen iholla. Sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim kuvaa muistelmissaan Ilomantsin taisteluja näin: ”Ilomantsissa saavutettu voitto vaikutti uupuneeseen armeijaamme niin elähdyttävästi, että sen merkitystä on pidettävä arvioimattoman suurena.” Ilomantsissa sotahistorian keskeisiä kohteita ovat Rajakenraalin maja ja Taistelijan Talo. Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo on rakennettu vuonna 1988 kunnianosoitukseksi sotiemme veteraaneille. Talon perusnäyttelyssä on pääpaino Ilomantsin ja erityisesti kesän 1944 tapahtumissa.

Taistelijan Talolla on Ilomantsin sotahistoriasta kertova av-esitys, menetettyä Karjalaa esittelevä Muistojen Karjala -karttanäyttely, Lauri Törni -näyttely sekä Suomen Nainen ja Lotta Svärd -näyttely. Talolla on Suomen toiseksi kattavin tykkikokoelma.

12

• Ilomantsi

Hattuvaarasta alkaneisiin torjuntavoiton taisteluihin voi tutustua myös Taistelijan Taival -polulla, jonka n. 1,5 km:n matkalle, autenttiseen maastoon, on pystytetty 13 taulua kuvaamaan kesän 1944 heinäkuun 30. päivän vihollisen yöllisen hyökkäyksen odotusta ja ankaria taisteluita silloin taisteluissa mukana olleiden sotaveteraanien toimesta ja kertomana. Taistelijan Taipaleeseen voi tutustua myös etukäteen ladattavan mobiilisovelluksen avulla. Rajakenraalin maja pystytettiin Parppeinvaaralle vuonna 1984, toimi sotavuosina 1941-44 kenraalimajuri Erkki Raappanan komento- ja majoituspaikkana Rukajärven rintamalla Venäjän Karjalassa. Majan näyttely Raja, Raappana ja Rukajärvi valottaa rajakenraalin persoonaa niin taitavana sotastrategina kuin luonto- ja koiraharrastajanakin. Näyttelyn kuvakoosteessa on nähtävillä myös alkuperäistä TK-filmimateriaalia Rukajärven komentopaikalta. Talvisodan kohteista mielenkiintoisimmat vierailukohteet ovat Oinassalmen ja Taivallammen taistelualueet. Nykyisen Ilomantsin itäosissa käytiin elokuussa 1944 yli kahden viikon mittainen kiivas torjuntataistelu, jossa kaksi vihollisdivisioonaa pysäytettiin, motitettiin ja lyötiin hajalle. Ilomantsin taistelut kesällä 1944 kuuluvat yhdessä Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Viipurinlahden ja Nietjärven kanssa jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin torjuntavoittoihin. Näistä vain Ilomantsin Möhkön, Hattuvaaran ja Ilajan-järven taistelualueet ovat yhä Suomen rajojen sisäpuolella. Möhkön ruukin Möhkö sodassa -näyttely kertoo sotatapahtumista Möhkön alueella ja siviiliväestön kohtaloista sodan jaloissa.


RYHMÄMATKAPAKETTI

Sotahistoriaretki

Sotiemme tiellä Kulje hetki sotiemme tiellä ja tutustu Ilomantsin alueen sotahistoriaan. Matka alkaa Möhköstä, jossa tutustutaan oppaan johdolla kylän vaiheisiin viime sotien aikana. Puna-armeija Möhkössä valottaa sota-ajan elämää ja olosuhteita neuvostoarmeijan näkökulmasta. Möhköstä vieraillaan myös jatkosodan aikaisella Öykkösenvaaran taistelupaikalla. Möhköstä siirrytään Oinassalmen muistomerkin ja Petkeljärven korsurakenteiden kautta Ilomantsiin ja Parppeinvaaralle, jossa vieraillaan Rajakenraalin majalla ja tutustutaan Raja-, Raappana ja Rukajärvi -näyttelyyn. Ohjelmaan kuuluu lounasruokailu ja päiväkahvit makealla kahvileivällä. Sotahistorian teemaopas on ryhmän mukana Möhköstä alkaen aina Parppeinvaaralle saakka. Osassa kohteista on erilliset kohdeoppaat. Pakettiin sisältyy: yllämainitun ohjelman sisäänpääsy- ja opastusmaksut sekä oppaan palvelu, lounas ja päiväkahvit.

Retken hinta 66,50 € / henkilö Ohjelman kesto siirtymisineen on 7 tuntia. Siirtymiset ryhmän omalla linja-autolla. Ryhmäkoko minimi 16 henkilöä. Toteutetaan ajalla 1.5. - 31.8.2018 Tiedustelut ja tilaukset: Möhkön Matkailuyhdistys ry 045 340 3920, mohko.info@luukku.com

muistot Öykkösenvaarassa tehtiin historiaa Möhkössä mielenkiintoinen käyntikohde on ’Teppanan motiksi’ kutsuttu Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran taistelualue, josta alkaa Ilomantsin sotahistorian pääkohde, vuoden 1944 torjuntataistelumaasto ja jonka puolustusrakenteita on kunnostettu matkailijoita varten. Veteraanien aloitteesta Ilomantsin kunnan ja kymmenien yhteisöjen pääasiassa vapaaehtoistyönä rakentama 21. prikaatin taistelupaikka ja vuonna 2017 avattu opastuskeskus on kaikille avoin ja vapaasti tutustuttavissa. Sijainti: Ilomantsin kirkonkylältä 21 kilometriä Möhköön ja sieltä edelleen 6 km Öykkösenvaaraan, Leminahontie 56. Mobiiliopastus: www.citynomadi.com hakusana: Ilomantsi Lisätiedot: Ilomantsin Sotahistoriallinen työryhmä ry, puh 050 352 8567. 21. Prikaatin Perinneyhdistys ry, puh 0400 908 314

Jos sie Hattuvaarasta oikein hyvää neuvoa tarviit... Taistelijan Talon sotahistorialliset näyttelyt ja kohteet. Karjalainen pirttiravintola, ruokailut tilauksesta. Arhipanpirtin huone-, mökki- ja huoneistomajoitusta isommillekin ryhmille. EU:n manneralueen itäisin piste, retkipaketit, yms. Makkolan museotila näyttelyineen. 200 vuotta vanha tsasouna. Koitajoen retkeilyalue. Laajat metsästys- ja marjastusmaastot.

www.taistelijantalo.fi

Sotahistorian opastukset Joensuu-Kovero-Ilomantsi

Taistelijan Talon opastukset, palvelut ja Arhipanpirtin majoitus

Rauno Suhonen, sotakamreeri puh. 0400 245 478

Jouni Puruskainen, Taistelijan Talon isäntä arhipanpirtti@pp.inet.fi , puh. 0400 173 607

13


Kalavesien äärellä Ilomantsi tarjoaa erinomaiset puitteet kalastajille. Heittokalastusvälineet ovat vaellusretkien ehdoton varuste. Möhkönkosken kuohut puolestaan ovat perhokalastajan mieleen.

Koitajoen reitti

Koitajoen alue muodostaa pitkän vesireitin, joka kiertää välillä Venäjän puolella. Reitillä on niin kuohuvia koskia kuin suuria järvialueita. Koitajoki tarjoaa kalastajille, metsästäjille ja retkeilijöille erinomaiset palveluvarustukset. Nuotio- ja rantautumispaikkoja on koko vesistöreitin varrella sopivin etäisyyksin. Koitajoessa kutee Suomen ainoa puhdas luonnonvarainen planktonsiikakanta. Alueen pienvesistä osa on kirkasvetisiä, erinomaisia siika- ja taimenvesiä. Alueelle on istutettu mm. kuhaa, järvitaimenta ja -lohta, siikaa ja harjusta.

Satasaarinen Koitere

Hohtavien hiekkarantojen Koitereesta uistellaan suuria kuhia, haukia ja taimenia sekä nuotataan muikkua. Järven veneilyreitistö noudattelee vanhoja uittöväyliä.

Möhkönkoskien virkistyskalastusalue

Möhkön kylän läpi virtaavan Koitajoen virkistyskalastusalueelle istutetaan taimenia ja pyyntikokoisia kirjolohia. Möhkönkosket on helposti saavutettavissa. Koskialueen läheisyydessä sijaitsevat Möhkön kylän runsaat ja monipuoliset matkailupalvelut. Lupia myyvät: Savottakahvila Möhkön Manta, 040 861 6373 Möhkön Rajakartano, 0500 649 150 Kesport Kortelainen, 0400 264 100 Mantsin Rauta Sport Laatikainen, 010 229 1510 Neste Ilotuuli, 0400 892 877 www.kalastusluvat.net, www.kalakortti.com Luvat Möhkönkoskille 2018 3 h lupa 10 € , 1 lohikalan kiintiö 12 h lupa 12 €, 2 lohikalan kiintiö 24 h lupa 15 € , 2 lohikalan kiintiö 7 vrk lupa 35 € , 2 lohikalan kiintiö/ vrk 30 vrk lupa 75 € , 2 lohikalan kiintiö/ vrk Alle 18-vuotiaat saavat luvista 50 % alennuksen. Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu ympäri vuoden.

Kaikki kalastus Möhkönkoskissa on kielletty 1.9. - 30.11.

Karttauutuus kalastajille, veneilijöille ja vaeltajille A3-kokoinen, 11 karttalehden vihko kattaa Koitajoen alueen retkeilyreitit, veneenlaskupaikat, veneväylät, laavut ja tulistelupaikat sekä erikoisuutena nuotta-apajat. Kartta on painettu säänkestävälle paperille ja sitä voi kuljettaa kätevästi rullalla. Karttaa on saatavissa lupamyyntipisteistä ja Ilomantsin Kirjakaupasta.

Hinta 20 €

Lisätietoja kalastuksesta Ilomantsissa Koitajoen kalastusalue +358 40 3576001 pj. Arto Laatikainen +358 44 0203635 koitajoen.kalastusalue@gmail.com

14

• Ilomantsi


Luonto ja retkeily

Satasaarisen Koitereen hiekkarannat ovat elämys

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuiston arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity. Päiväretkille sopivat luontopolut lähtevät Retkeilykeskuksen pihalta. Kansallispuistossa on kaksi merkittyä rengasreittiä. Kuikan kierros (6,5 km) kulkee korpien kätköistä ja soilta kapeille harjuille, polun varrelta löytyy myös perinnemaisemana hoidettava luhtaniitty. Harjujen syntyyn voi tutustua Harjupolulla (3,5 km). Petkeljärveltä voi aloittaa myös pidemmän retken: PohjoisKarjalan vanhin retkeilyreitti, 31 kilometriä pitkä Taitajan taival alkaa kansallispuistosta ja päättyy Mekrijärven kylään.

www.luontoon.fi/petkeljarvi

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin alueella. Se on rauhaisa retkeilykohde erämaisen luonnon helmassa. Kansallispuisto on merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue, jossa on lisäksi niin vanhoja aarniometsiä kuin kauniita hiekkarantaisia vesistöjä.

16

Taitajan taival

Pohjois-Karjalan vanhin merkitty retkeilyreitti. Tämä kauniiden vesistö- ja harjumaisemien reitti, 31 km, kulkee Petkeljärven kansallispuistosta Mekrijärvelle. Reitille on 7,5 km yhdyspolku Ilomantsin keskustasta, Parppeinvaaralta. Reitti on viitoitettu ja reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Reitti kulkee pääosin helppokulkuisia metsä- ja harjupolkuja sekä pieniä teitä pitkin. Joitakin jyrkempiä nousuja ja laskuja. Reitillä on neljä laavullista taukopaikkaa.

www.luontoon.fi/taitajantaival

Rajan Polku ja Susitaival

13,9 kilometrin mittainen Rajan Polku vie Petkeljärveltä Möhkön kylään, josta se jatkuu edelleen Susitaipaleena. Susitaival on lähes sadan kilometrin pituinen harjujen, suomaiden ja jokilauttojen taival Möhköstä Patvinsuon kansallispuistoon. Luonteeltaan reitti on vaihteleva ja melko vaativa. Reitti kulkee metsä- ja harjupoluilla, teillä ja suoalueilla. Vaativuutta lisäävät paikoin kivikkoisetkin nousut ja laskut harjuille. Reitin varrella on useita tauko- ja tulipaikkoja. Reitti on merkitty.

www.vaellus.info/reitit/susitaival

Tapion taival

Patvinsuolla on noin 80 km merkittyjä polkuja, joista lähes 20 km on pitkostettu. Suosituin reitti on Suomunkierto (15 km). Kuusi-, Lakka- ja Mäntypolku (3–4,5 km) sopivat myös lasten kanssa retkeileville. Puistosta pääsee Karhunpolulle (138 km) ja Susitaipaleelle (90 km).

20 km mittainen ja yhdensuuntainen reitti, jonka eteläinen lähtöpiste on Lakonkankaan pysäköintialueella ja pohjoinen lähtöpiste Hoikantien parkkipaikalla. Reitin puoleen väliin pääsee myös Polvikosken pysäköintialueelta. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Maasto on melko tasaista ja reitti kulkee puolet matkasta Koitajokea seuraillen. Salomainen reitti kulkee Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueella sekä Koivusuon luonnonpuiston halki.

www.luontoon.fi/patvinsuo

www.luontoon.fi/tapiontaival

• Ilomantsi


Patvinsuon majavapurot ovat kevättalven hieno vaelluskohde

Koitajoen Natura 2000 -alue

Suomen itäisin Natura-alue, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Alueella on yhteensä noin 50 km merkittyjä patikointireittejä, joista osa on rengasreittejä. Koitajoki on myös mainio melontakohde. Koitajoen alue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Aiemmin siellä on asunut metsänvartijoita perheineen ja metsätyömiehiä savottakämpissä. Nykyisin retkeilijät voivat valita yösijakseen jonkin alueen kolmesta autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Alueen patikointireittien varsilla on myös laavuja retkeilijöiden yösijoiksi. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki polveilee ja mutkittelee tehden melontaretkestä kiehtovan. Pitkä Koitajoki käy välillä rajanaapurin puolella. Osa luonnonsuojelualueesta onkin rajavyöhykettä, ja yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 3,4 km. Koitajoen alue koostuu Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueesta ja kauniista Koivusuon luonnonpuistosta sekä niiden välisestä alueesta mutkaisen Koitajoen varrella.

www.luontoon.fi/koitajoki

Koivusuon luonnonpuisto

Luonnonpuistoalue, jonka tarkoituksena on säilyttää itäsuomalaista suo- ja metsäluontoa koskemattomana tutkimusalueena. Se on osa Koitajoen Natura 2000-aluetta. Puisto on perustettu vuonna 1982 ja sen pinta-ala on 29,4 km². Koivusuolla liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä. Tapion taival -vaellusreitti kulkee osittain luonnonpuiston alueella.

Kesonsuon luonnonsuojelualue

Valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan kuuluva Kesonsuo ympäröivine soineen on Pohjois-Karjalan merkittävin luonnontilainen keidassuo, josta pääosa rauhoitettiin 1976. Se on myös linnustollisesti erittäin arvokas. Alueeseen voi tutustua Säkäsaaressa sijaitsevasta lintutornista. Liikkuminen on sallittu ainoastaan pitkospuita pitkin. Paikalle johtaa tie Hakovaarasta.

Pogostan kierros ja Kulkijan polku

Pogostan kierros on 91 km pitkä rengasreitti, joka kiertää Ilomantsin pogostan (pogosta = pitäjä, verotusalue) vanhoja patikointireittejä sekä uutta Kulkijan polkua pitkin. Kierros muodostuu Susitaipaleesta (Möhköstä Särkkäjärven autiotuvalle), uudesta retkeilyreitistä Kulkijan polusta (Särkkäjärveltä Taitajan taipaleelle Hattuvaarantielle Kallioniemen tuntumaan), Taitajan taipaleesta Petkeljärvelle sekä Rajan polusta, joka yhdistää Petkeljärven ja Möhkön kylän. Vanhat reitit ovat tarkoitettuja ensisijaisesti patikointiin. Kulkijan polku on toteutettu myös maastopyöräilijät huomioon ottaen. Pogostan kierros kulkee komeilla harjuilla, hiljaisilla salomailla ja piipahtaa välillä kylämaisemissa. Reitin varrella on laavuja, tulentekopaikkoja, autiotupia sekä majoitusliikkeitä. Reitti on viitoitettu oranssein maalimerkein. Pogostan kierroksen vaativuustaso vaihtelee helposta melko vaativaan. Ilomantsin Parppeinvaaralta lähtee 7,5 km pituinen yhdyspolku Pogostan kierrokselle ja Taitajan taipaleelle.

www.pogostankierros.fi

www.luontoon.fi/koitajoki

17


RANTATONTTEJA

POHJOISKARJALASTA!

Myynnissä yli 150 tonttia Ilomantsin seudulta KATSO KOHTEET WWW.TORNATOR.FI jarmo.hamara@tornator.fi

18

• Ilomantsi

puh. 010 563 0141


www.pogostanhiihto.fi

Loistavat ladut hiihtäjille Ilomantsi on tunnettu erinomaisesta, hyvin hoidetusta latuverkostaan ja ennen kaikkea Pogostan Hiihdosta. Pogostan Hiihdon osallistujat antoivat vuoden 2017 tapahtumassa latujen kunnolle kouluarvosanaksi 9+. Vuodesta 1977 lähtien järjestetty Pogostan Hiihto juhli 40-vuotista taivaltaan vuonna 2017, jolloin se valittiin valtakunnalliseksi Vuoden Maastohiihdättäjäksi. Pogostan Hiihto houkuttelee erityisesti nuoria hiihtäjiä erikoistarjouksin. ”Nuorten huomioiminen oli yksi peruste, kun Suomen Latu valitsi Pogostan Hiihdon Vuoden Maastohiihdättäjäksi Suomessa. Jatkamme samalla linjalla ja varaamme sadalle 12-17-vuotiaalle ilmaisen osallistumisen sekä lopuille 10-15 euron erikoishintaan”, sanoo tapahtumakoordinaattori Heikki Hamunen. Yli puolet Pogostan Hiihdon osallistujista tulee Uudeltamaalta, Hämeestä, Etelä-Karjalasta, Kymenlaaksosta ja Keski-Suomesta. ”Palautekyselyssämme moni etelästä saapunut kertoi kadehtivansa paikallisia olosuhteita, kun omalla asuinseudulla lunta ei ollut riittävästi hyviä hiihtokokemuksia varten”, Hamunen sanoo. ”Tämä näkyy osallistumisinnokkuutena jatkossa. Liki 86 prosenttia palautekyselyyn vastanneista kertoo todennäköisesti tulevansa ensi maaliskuussa uudestaan”, Hamunen sanoo.

POGOSTAN HIIHTO 17.-18.3.2018 Ilomantsissa vuodesta 1977: takana yli 4 miljoonaa kilometriä ja lähes 70 000 osallistujaa. La (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km Su (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km Viestihiihto 30 km retkisarjassa (2-3 hlöä, ei ajanottoa). 30 km palkintosarjat 17-vuotiaille ja nuoremmille.

Ilomantsin kirkonkylän hiihtoladut lähtevät Parppein liikuntakeskuksesta ja tarjolla on mm. seuraavia vaihtoehtoja: Keskustan valaistu hiihtolatu: 7 km keskivaikea, jossa jatkona 1,8 km Havukan lenkki yht. 8,8 km (vaativampi) tai hiihdettynä Parppein ohituksen kautta 6,5 km ilman Havukan lisälenkkiä (helppo) Ruhkarannan lenkki: 10 km helppo,16,5 km keskivaikea Tetrijärven lenkki: Avataan 15. helmikuuta jälkeen. 28 km keskivaikea, avataan noin päivä sateen jälkeen.

www.ilomantsi.fi/hiihtoladut

Unelmaurat kelkkailijoille Ilomantsin alueella on kelkkauria noin 230 kilometriä. Rengasreittejä on kaksi, Hattuvaaran lenkki 140 km (suosittelemme) ja Tuupovaaran lenkki 130 km. Lenkit voi myös yhdistää, jolloin matkaa kertyy noin 230 kilometriä. Uria hoidetaan tampparilla tarpeen mukaan. Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on noin 2000 kilometriä valmista kelkkauraa. Urien kunnossapito rahoitetaan kelkkailijoilta perittävillä uralupamaksuilla.

http://www.pohjoiskarjalankelkkaurat.fi/ Lisätietoja: Tenho Nissinen 0500 276 284 Heikki Sivonen 0400 139 797

19


Majoitusta Ilomantsissa KOHDE

HINNAT / SAATAVUUS

Anssilan maatilamajoitus

35-40 €/hlö/vrk

Upeissa vaaramaisemissa kodikasta aamiaismajoitusta ympäri vuoden. Perinteisiä maatilan eläimiä. Kesällä pihaleirintää. Majoitusta myös aitoissa ja Ansalan talossa. Tilauksesta ruokailut majoittuville ryhmille. 4 km Ilomantsin keskustasta Joensuun suuntaan.

Vuodepaikkoja 35 hengelle.

Arhipanpirtti

20 €/hlö/vrk 2hh 30 €/vrk 1hh yksiö 45 €/vrk (2h) kaksio 75 €/vrk (4h) kolmio 90 €/vrk (5-6h) Mökki 80 €/vrk (4-5h)

Arhipan Pirtin lomahuoneisto-, mökkija huonemajoitusta Hattuvaaran kylällä Taistelijan Talon läheisyydessä. Upea Erärauhan hirsimökki ja aittamökki Hattujärven rannalla, 6 km Hattuvaaran kylältä. Erärauhaan mahtuu majoittumaan 8-10 vierasta.

B&B Kuuksenkaari Majoitus- ja juhlatila on 100-vuotiaassa hirsirakennuksessa, omalla keittiöllä ja suihkulla varustettuja huoneistoja on kaksi, tilava alakerran sali 1-6 henkilölle ja yläkerran perinteinen opettajan asunto 1-3 henkilölle. Sijaitsee 7 km Ilomantsin keskustasta Möhkön suuntaan.

Erämatkailukeskus Käenkoski

Anssilantie 7 82900 Ilomantsi puh. 040 543 1526, 050 434 8082 anssila.ilomantsi@gmail.com www.anssila.fi

Hatunraitti 5 C, 82967 Hattu puh. 0400 173 607 arhipanpirtti@pp.inet.fi arhipanpirtti@gmail.com www.taistelijantalo.fi/majoitustilat.html

1-3 h opettajan asunto 1 hlö 70 €, aamiaisella 85 € 2 hlö 90 €, aamiaisella 110 € 3 hlö 110 €, aamiaisella 135 € 4 hlö 130 €, aamiaisella 160 € 1-6 h alakerran sali + 10 € / hlö

Kuuksenvaarantie 20 C 82900 Ilomantsi puh. 050 560 2844, 040 544 4357 info@kuuksenkaari.fi www.kuuksenkaari.fi

Hyvää huolenpitoa hienon luontomaiseman keskellä lähellä vaellus- ja vesireittejä. Majoitus kodikkaissa ja savuttomissa tiloissa. WC:t ja suihkut yhteiskäytössä. Maistuvia aterioita kotiruuasta juhlabuffettiin. A-oikeudet. Kahvio-kioski. 31 km Ilomantsista.

7 x 2-5 hh 1hh 60 €/vrk 2hh 80 €/vrk 3hh 105 €/vrk 4hh 120 €/vrk 5hh 150 €/vrk 6-8h maisemah 240 €/vrk Aamiainen 7€/hlö, sauna sisältyy majoitushintaan.

Naarvantie 194 b 81460 Käenkoski

Hatun Huilaus mökkilomat

alkaen

Hatun Huilaus on korkeatasoisesti varusteltu hirsimökki Hattujärven rannalla. Metsäpirtti on retrotyyliin kunnostettu 50-luvun hirsitalo, joka sijaitsee 8 km Hattuvaarasta itään. Pyynpesä sijaitsee mäntykankaalla n. 3 km Hattuvaaran kylästä.

55 €/vrk (Pyynpesä) 85 €/vrk (Metsäpirtti) 90 €/vrk (Hatun Huilaus)

Hovattalanvaarantie 5 82967 Hattu

Hopealammen kämppä

20

YHTEYSTIEDOT

kaenkosken.era@kaenkoski.info www.kaenkoski.info

puh. 040 533 8325, 0400 332 302 ritva.maksimainen@windowslive.com teuvo.maksimainen@ilomantsi.fi www.hatunhuilaus.net

Hiienvaarantie 69, 81430 Kivilahti, p. 040 5112293

Hotelli North Star

1-6 hengen huoneet

Retkeilymajatasoista majoitusta 2,5 km Ilomantsin keskustasta Möhkön suuntaan. Varustelu vaihtelee huoneittain. WC, suihkutilat ja sauna yhteiskäytössä.

alkaen 35 €/hlö/vrk

• Ilomantsi

puh. 040 739 6384

Möhköntie 3 D 82900 Ilomantsi puh. 044 997 7038 hotelnorthstarilomantsi@gmail.com


Kuuksenkaaren alakerran sali www.kuuksenkaari.fi

KOHDE

HINNAT / SAATAVUUS

YHTEYSTIEDOT

Hotelli Pogostan Hovi

8 x standard 2hh 98 €/76 € (1hh)

Kalevalantie 12 82900 Ilomantsi

6 x economy 2hh 84 €/63 € (1hh)

puh. 040 196 4496

Ilomantsin keskustassa täysin uudistuneet majoitus- ja hotellipalvelut. Perhehuoneissa varusteltu oma keittokomero. Huoneita voidaan vuokrata myös pitempiaikaisempaan käyttöön. Tilauksesta järjestämme ruokailut, perhejuhlat ja kokoukset.

4 x 2-4hh, 115 €/2hh, 150 €/3-4hh

Hyvinvointikeskus Toivonlahti

Henrikintie 4 82900 Ilomantsi

Hyvinvointikeskus, jossa on tarjolla kuntoutus-, majoitus-, ravintola- ja hyvinvointipalveluita.

KoiHun vuokramökit Ekologiset mökit sijaitsevat polveilevan Koitajoen varrella, satasaarisen Koitereen vieressä. Harjujen, mäntyjen ja soiden valloittamassa hiljaisessa luonnossa voit retkeillä melonta- ja vaellusreiteillä, käydä lähimetsissä ja -soilla marjassa, kalastaa, sekä bongailla lintuja.

Loma-asunto MyllyMatti Loma-asunto hyvien retkeily- ja kalastusalueiden äärellä 6 km päässä Ilomantsin keskustasta Taitajan taival ja Pogostan kierros -retkeilyreittien varrella. Majoitustilaa jopa 8 henkilölle.

hotelli@hotellipogostanhovi.fi www.hotellipogostanhovi.fi

puh. 0400 357 200 info@toivonlahti.fi www.toivonlahti.fi

Ilo103: 4 hengen mökki joenpoukaman varrella, 45m2 - alk 75 €/vrk ja 300€/viikko Ilo107: 6 hengen mökki isolla pihalla ja matalalla rannalla, 53m2 - alk. 95€/vrk ja 400€/viikko Alkaen 130 €/vrk 540 €/vko

Valkamantie, 81450 Huhus puh. 0400 128 268 / Petri 040 718 4708 / Pirkko www.koihu.com info@koihu Karvilantie 18 82900 Ilomantsi puh. 040 702 8933 matti.karvinen@myllymatti.com www.myllymatti.com

21


Möhkön Rajakartano

www.rajakartano.fi

Maukkulan Mustikkamäki

KOHDE

HINNAT / SAATAVUUS

YHTEYSTIEDOT

Maatilamatkailu Hirvola

Hinta sopimuksen mukaan. Sauna sisältyy asuntojen ja telttapaikan hintaan.

Naarvantie 346 B 81470 Naarva

Majoituspalveluita upeassa vaaramaisemassa Susitaival-retkeilyreitin varrella. 50 km Ilomantsista.

Avoinna 1.5.-10.11.

Taksipalvelut.

Mantan Majatalo Kodikasta huoneistomajoitusta Möhkössä ympäri vuoden. 23 km Ilomantsista. Rauhallinen ja kaunis sijainti Koitajoen varrella aivan Möhkönkoskien äärellä. Tilamme soveltuvat hyvin myös erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Ruokailut, pitopalvelut ja luonto-ohjelmapalvelut.

1 hlö 50 €/hlö/ vrk 2-3 hlö 40 €/ hlö/ vrk 4-5 hlö 35 €/hlö/ vrk Hinta sisältää liinavaatteet. Sauna tilauksesta.

Maukkulan Mustikkamäki

2-10 hengen huoneita

Edullista majoitusta jopa 30 henkilölle. Kesäisin kahvila ja viehättävä luontopolku. Lapsille kotieläinpiha ja leikkikenttä. Pitopalvelumme järjestää viihtyisässä salissamme perhe- ym. juhlia. 10 km Ilomantsin keskustasta Joensuun suuntaan.

Koko majoitusrakennuksen vuokra 200 €/vrk

Megrin Matkailu Megri tarjoaa ainutlaatuiset puitteet kokouksiin, juhliin ja lomailuun Mekrijärven rantamaisemassa, 14 km Ilomantsin keskustasta

40 €/hlö/vrk

Yksilöllinen ja tasokas kokous-, koulutus-, majoitus- ja virkistäytymispaikka rajavyöhykkeen tuntumassa kauniin Koitajoen rannalla, 25 km Ilomantsista. Palvelemme asiakkaitamme kaikkina vuodenaikoina ennakkotilauksesta. Sähkö-, ranta- ja savusaunat.

22

• Ilomantsi

juha.hirvonen.pp6@saunalahti.fi

Koulurannantie 3 a 82980 Möhkö puh. 040 861 6373 mohkonmanta@luukku.com www.mohkonmanta.net

Toukka-ahontie 9 a-b 82820 Maukkula puh. 040 740 3002 info@maukkulanmustikkamaki.fi www.maukkulanmustikkamaki.fi

Majoitustilaa 90 hlölle. Hinta alk. 40 €/hlö/vrk. Vuokrattavana myös huoneistoja. Ryhmille sopimuksen mukaan.

Yliopistontie 4 82900 Ilomantsi

2 x 2hh (yksiöt) 100-120 €/ vrk/2 hlöä 4 x 2hh (kaksiot) 180-200 €/vrk/4 hlöä sviitti 190 €/vrk/2 hlöä sviitti + yksiö (koko kerros) 360 €/vrk/6 hlöä 1 hh 70 €/vrk Lisävuode 25 €. Aamiainen 15 €.

Mustakorventie 11 82980 Möhkö

Tilauksesta ravintola- ja aamiaispalvelut. Kts sivu 15

Möhkön Rajakartano

puh. 040 737 7131, 0400 368 300

puh. 050 501 8615 info@megri.fi www.megri.fi

puh. 0500 649 150 tesveka@sci.fi www.rajakartano.com


www.mustikkamaki.fi

Mantan Majatalo

www.mohkonmanta.net

KOHDE

HINNAT / SAATAVUUS

YHTEYSTIEDOT

Nietakartanon Loma

Majoitustilat 22 henkilölle.

Nietakartano tarjoaa itäsuomalaiseen luontoon tutustuvalle ja siellä liikkuvalle mahtavat majoitusmahdollisuudet. Entisestä raja-asemasta kunnostettu Nietakartano on oiva paikka vaikka kokous- ja neuvottelupäiville. 27 km Ilomantsista Möhkön suuntaan.

4 x 2-8h huoneisto, 40-120 €/huoneisto/vrk

Haapovaarantie 89 82900 Ilomantsi

Hinta vaihtelee viipymän mukaan.

seppo.tarvainen@kolumbus.fi www.nietakartano.fi

Puustilan maisematila

4 x 2hh 70 €/vrk huone yhdelle 60 €/vrk Lapset 4-14 v. lisäpatjalla 10 €. Pinnasänky saatavana. Aamiainen 8 €/hlö. Yhteinen keittiö käytettävissä. Puulämmitteinen ulkosauna 10 €/hlö.

Vehnävaarantie 11 82820 Maukkula

4-5h mökkejä alk. 30 €/vrk Karavaanipaikkoja

Ruhkarannantie 21 82900 Ilomantsi

Avoinna 1.5.-1.11.

puh. 046 964 0209

Sisäänkirjautuminen klo 14 alkaen Uloskirjautuminen klo 12.

ruhkaranta.fi@gmail.com www.ruhkaranta.com

5 x 4-8h huoneisto 40- 176 €/huoneisto/vrk

Kivivaarantie 34 81470 Naarva

Hinta vaihtelee kausittain ja viipymän mukaan. Hinta sis. pihakodan ja saunan käytön.

puh. 050 358 1430 050 348 5605

Avoinna tilauksesta ympäri vuoden.

info@ulvovasusi.fi www.ulvovasusi.fi

2 x 10-12 h huvila 680-860 €/vko

Varporannantie 3 C ja 9 B 82830 Haukivaara

Liinavaatteet 13 €/hlö Loppusiivous 120 €/huvila

puh. 050 594 9059

Maatilamajoitus ilomantsilaisessa vaaramaisemassa. 11 km Ilomantsin keskustasta, noin kilometri Joensuu kantatieltä linja-autopysäkiltä. Majoitushuoneet päärakennuksessa, jossa kaksi suihkullista wc:tä yhteiskäytössä. Lampaita, hevonen, Natura2000-niitty.

Ruhkaranta Holiday Village Mökkimajoitusta 9 km:n päässä Ilomantsista. Mökit ovat varustukseltaan eritasoisia (2-5 tähden luokitus). Lomakylässä on savusauna, upea hiekkaranta, kesäisin palveleva kahvila ja vuokrattavia soutuveneitä.

Ulvovan suden majatalo Sijaitsee Kivivaarassa, aivan itärajan tuntumassa keskellä mahtavia erämaita. Majatalo tarjoaa hyvän tukikohdan eräharrastukselle ja mukavan lomanviettopaikan luonnon helmassa. 60 km Ilomantsista pohjoiseen.

Varpopirtit Kaksi korkeatasoista, laadukasta loma-asuntoa 10-12 henkilölle. Ruokailut tilauksesta. Hyvinvointipalvelut, hermoratahierontaa, ripsien pidennykset. 17 km Ilomantsista Joensuun suuntaan.

puh. 040 548 8455

puh. 050 5955924 iloniekka@puustilanmaisematila.fi www.puustilanmaisematila.fi

anita.riikonen@varpopirtit.fi www.varpopirtit.fi

23


Ohjelmapalvelut Mantan Luontopalvelut Esteettömiä luontokokemuksia aidoimmillaan kaikkina vuodenaikoina. Tilauksesta luontolomat, melonta-, vaellus- ja kalastusretket sekä maisemaristeilyt Koitajoella. Täyden palvelun kurssi- ja leirijärjestelyt, leirikoulut, virkistyspäivät ja muut ohjelmapalvelut, maastoruokailut ja pitopalvelut.

www.mohkonmanta.net mohkonmanta@luukku.com, Koulurannantie 3 a, Möhkö puh. 040 861 6373

Välinevuokraus

Retken aikana vaelletaan kauniissa harjumaastoissa, nautitaan maastolounas metsän siimeksessä ja palataan lähtöpisteeseen meloen intiaanikanooteilla.

75 € / hlö, ryhmäkoko 8-16 henkilöä

Kanootteja/soutuveneitä

KoiHu Adventures, puh. 0400 128 268 Petkeljärven retkeilykeskus, puh. 041 436 1790

SUP-lautoja

KoiHu Adventures, puh. 0400 128 268

Lumikenkiä

Hyvinvointikeskus Toivonlahti, puh. 0400 357 200 Ilomantsin kunnan liikuntahalli, puh. 040 104 3181

Hyvää huolenpitoa erämaiden keskellä Monipuoliset majoitus-,ateria-, juhla- ja opastuspalvelut, kalastus- ja vesilinnustusluvat. Hoidetun kelkkareitin varrella. Pihassa hirsikota. Avoinna ympäri vuoden. A-oikeudet, kahvio-kioski.

Erämatkailukeskus Käenkoski Naarvantie 194 B, Käenkoski puh. 040 739 6384 www.kaenkoski.info

Retken kesto 6-8 h. Muut ryhmäkoot eri sopimuksella. Tiedustelut ja varaukset: Mantan Luontopalvelut puh. 040 8616 373 mohkonmanta@luukku.com

www.mohkonmanta.net

ElämysMantsi Islanninhevosvaellukset, maatilamajoitusta, erä- ja metsästyspalvelut, metsänhoitopalvelut, jalkojenhoito. ElämysMantsi Oy on perheyritys Ilomantsin Hömötissä. Jalkahoidot Ilomantsin keskustassa. Ykshongantie 53, 81350 Tokrajärvi, puh. 040 507 6623, puh. 0400 181 093, info@elamysmantsi.fi, www.elamysmantsi.fi

Kokonaisvaltaisia hoitoja ja kursseja hyvinvointiin

Hieronta- ja liikuntapalvelut

Kalevalainen jäsenkorjaus, aromaterapeuttiset hoidot, suklaahieronta, intialainen käsi- ja jalkahieronta, shiatsu, metamorfinen hoito, energihoidot, kuumakivihieronta sekä erilaiset hemmottelu- ja rentoutushoidot yksilöllisesti suunniteltuna Ilomantsissa ja Joensuussa.

Klassista- ja urheiluhierontaa. Liikunnanohjausta yksilöllisesti tai isomman porukan tarpeisiin.

Lahjakortit hoitoihin! Ajanvaraus puhelimitse, puh. 040 913 4272

24

Vaeltaen vesille Petkeljärven kansallispuistossa

• Ilomantsi

Tiedustelut:

Hieronta- ja liikuntapalvelut Saija Lauronen Hoito ja Hyvinvointipalvelu Solarus www.solarus.fi Kauppakatu 25 C, Joensuu Ilomantsissa sop. mukaan

Kalevalantie 25, Ilomantsi puh. 045 214 0804 saija.lauronen@gmail.com

www.hierontajaliikuntapalvelut.com

Hieronta-ajanvaraus puhelimitse.


Piirookoulussa tavataan

Venetaksi Petkeljärvi - Mekri - Möhkö

Opetellaan ”kädestä pitäen” piiroiden tekoa; ajelu, täyttö, rypyttäminen, paisto ja voitelu. Lopuksi nautitaan itse tehdyt piiroot salaattiaterian kera.

Ajattelitko patikoida Mekriltä Petkeljärvelle tai päin vastoin, mutta et tiedä kuinka pääset takaisin? Palaa veneellä, upeaa vesireittiä pitkin. Kuuksenkaaren Buster LX kuljettaa kätevästi 1-5 henkilöä. Ajoaika on noin 2 tuntia (1 tunti/suunta). Petkeljärvi - Möhkö ajoaika on noin 1,5 tuntia (45 min/suunta).

Hinta: 16 € / henkilö Ryhmäkoko 6-30 henkilöä Sisältää itsetehdyt piiroot, salaatin ja alkoholittomat ruokajuomat. Tiedustelut: Ravintola Parppeinpirtti puh. 010 239 9950, myynti@parppeinpirtti.fi Maukkulan Mustikkamäki puh. 040 740 3002, info@maukkulanmustikkamaki.fi

www.parppeinpirtti.fi www.maukkulanmustikkamaki.fi

Tervetuloa Lehmäleirille! Oletko joskus halunnut oppia lypsämään? Tahtoisitko tutustua ystävällisiin suomenkarjanlehmiin ja kuljettaa niitä hiljakseen metsäniityltä kotiin? Kenties haluaisit juottaa pikkukaritsoita tuttipullolla ja taluttaa vanhaa vuohirouvaa laitumelle. Tai ehkä vain haluaisit irtautua arjesta ja viettää aktiivisen, tavallisuudesta poikkeavan loman.

Hinta 75 € / ajotunti

Päiväretki Nuorajärvelle Taianomainen Nuorajärven Korpisaari on unohtumaton luontokohde. Yksityisomistuksessa olevalla suojelualueella voit nauttia oman hiekkarannan täydellisestä rauhasta, uida ja saunoa sekä ruokailla rantanuotiolla. Lähdöt Mekrijärveltä, Petkeljärveltä tai Möhköstä. Retken kesto on 4-8 tuntia, järjestetään 2-5 vieraalle. Katso lisää:

www.kuuksenkaari.fi

eero.tuomisto@gmail.com, puh. 040 544 4357

Luontoaktiviteetteja Koitajoen ja Koitereen maisemissa Melontapaketteja sekä kanoottien, kajakkien ja SUP-lautojen vuokrausta, lähtö- ja noutopaikkoja on mm. luonnonkauniilla Koitajoen ja Koitereen rannoilla, sekä tarpeen mukaan muuallakin, myös kuljetuspalvelut. Hinta alkaen 25€/hlö.

Tule ja ihastu kyyttöihin ja muihin maatiaiseläimiin ja vietä unohtumaton kokemus aidossa maalaisympäristössä!

Luonnon oma rentouttava ja virkistävä turvehoito joko käsi- tai jalkahoitona tai kokonaisvaltaisena turvesaunahoitona. Hinta allkaen 25€/hlö (min. 4 hlöä). Erikseen tai mökkeilyn yhteydessä elämyksellinen Savusauna -ilta. Mökkeilyn yhteydessä lisäksi marjastusretket, patikointi, kalastus, sekä retki Patvinsuolle.

www.lehmaleiri.com

www.koihu.com

Lehmäleiri on nelipäiväinen aktiiviloma, joka on suunnattu kaikille maalaiselämästä ja luonnosta kiinnostuneille.

Tiedustelut: Riitta-Miina Piipponen puh. 040 412 9897, riitta-miina.piipponen@lehmaleiri.com

KoiHu Adventures Oy, Huhus puh. 040 718 4708 / Pirkko, 040 500 2084 / Päivi info@koihu.com, @koihuadventures

25


RYHMÄMATKAPAKETTI

Retki Pogostalle, Ilomantsiin Kesäinen retki Ilomantsissa aloitetaan Parppeinvaaralta. Parppeinvaaran Runokylässä kuunnellaan kanteleen kauniita säveliä, Luontopirtti Mesikässä perehdytään ilomantsilaiseen luontoon ja eläimistöön ja Rajakenraalin majan näyttelyissä saadaan ripaus tietoa sotahistoriasta.

Jokainen retkeläinen saa muistoksi retkipäivästä Parppeinpirtin piirakkapaketin ja Hermannin Viinitilan alkoholittoman Mielikkikuohujuomapullon. Näin jokaiselle jää ”hyvä maku suuhun” ja voi muistella retkipäivää vielä kotiin palattuaan.

Lounas nautitaan Ravintola Parppeinpirtissä, missä pöytä on katettu nykykarjalaisilla herkuilla.

kun ryhmässä on vähintään 16 hlöä.

Runokylästä siirrytään aivan Ilomantsin ytimeen. Piipahdetaan katsomassa Nukke- ja nalletalon ”asukkaita”. Päivän lopuksi vieraillaan vielä Hermannin Viinitilalla katsomassa, kuinka viini valmistuu ja maistellaan myös tilan herkullisia marjaviinejä.

26

• Ilomantsi

Hinta: alk. 74 eur/hlö,

Hintaan sisältyy: Opastus Runokylässä, kanteletuokio, lounas Parppeinpirtissä, vierailu Nukke- ja Nalletalossa, tutustuminen Hermannin Viinitilaan sekä tuotemaistiaiset sekä valmiiksi pakatut kotiin viemiset jokaiselle osallistujalle. Paketti voimassa kesäkuun alusta elokuun loppuun 2018. Kysy hintaa myös pienemmälle/isommalle ryhmälle! Lisähinnasta majoitus.

Retkipaketin varaukset: sales@visitkarelia.fi, puh. 0207 434 660


Ilmoitus 88 X 63 mm 190 € + alv VARATTU: Autotarvike Tanskanen

Hyvä tietää Alko

• Mantsintie 1-3, puh. 020 711 2708 Avoinna ma-to klo 9-18, pe klo 9-20, la klo 9-16.

Ambulanssi

• Ylätie 20, puh. 112

Elokuvat

• Kino Mantsi Kauppatie 9, puh. 040 104 3124, www.ilomantsi.fi/kino-mantsi Elokuvia esitetään elokuun puolesta välistä toukokuun loppuun. Näytökset pääasiassa pe ja su klo 19.

Eläinlääkäri

• Ylätie 20, virka-ajalla klo 8-16 puh. 040 104 3512. Virka-ajan ulkopuolella 0100 84500.

Ensiapu / Terveyskeskus

• Ylätie 20, puh. 112, 040 104 3500 • Päivystys- ja lääkärien vastaanotto avoinna ma-pe klo 8-16.

Kirjasto

• Ilomantsin kunnankirjasto

Mantsintie 11, puh. 040 104 3121, http://vaarakirjastot.fi/ilomantsi Lehtien lukusali, kotiseutukokoelma. Käytettävissä langaton verkko, yleisökoneita, monitoimitulostin ja tutkijahuone hiljaista työskentelyä varten. Avoinna ma-to klo 10-18, pe klo 10-17. Kesäajan aukioloajat 1.5.31.8. ma, to klo 10-18, ti, ke, pe klo 10-15. Lukusali avataan klo 8.30.

Kunnanvirasto

• Soihtulantie 7, puh. 040 104 3008, www.ilomantsi.fi. Ilomantsin kunnan ja KELA:n yhteispalvelupiste avoinna arkisin klo 8-15.

Liikuntahalli

• Pogostantie 13, puh. 040 104 318, 040 104 3353 • www.ilomantsi.fi/liikuntahalli. Avoinna ma-pe klo 7-20.

Pankkiautomaatti

• Ilomantsin Osuuspankki Mantsintie 5, puh. 010 257 8601

Avoinna ma-to klo 9-16, pe klo 9-15.30. Kassapalvelut klo 9-13. Ajanvarauksella ti ja ke klo 18 asti.

Posti

• Postitoimisto sijaitsee S-Marketin tiloissa Mantsintie 2, puh. 0200 71 000 Avoinna ma-la klo 7-21, su klo 10-21.

Poliisi

• Ilomantsin poliisiasemalla ei ole poliisin asiakaspalvelua. • Lupapalvelut keskiviikkoisin klo 9.12. ja 13.-15, Vepsämäentie 4

Rajavartiosto

• Vepsänmäentie 4 , asiakaspalvelu (vaihde) 24 h puh. 0295 423 000

Uimahalli

• Henrikintie 4, puh. 040 104 3127 (uimahallin kassa), 040 104 3185 (uimavalvoja). Avoinna 1.9.-15.5. ti klo 7-10 ja 13-20.30, ke, pe klo 13-20.30, to klo 7-15, la-su klo 12-18. • Kesän aukioloajat: ti, to klo 7-14, ke, pe, la klo 12-19.

27


Ravintola Parppeinpirtin emäntä Marjo toivottaa ruokavieraat tervetulleiksi Parppeinvaaran runokylään.

Ravintolat ja kahvilat Puoti & Sumppila

Mendin Ravintola Baari Arkilounas, pizzaa, kebabannoksia, salaatteja, baari. Mantsintie 1-3, Ilomantsi puh. 013 881 424 www.mendin.fi

Auki myös sunnuntaisin

Ravintola Taj Mahal

Taukoherkut

Avoinna ma-su klo 10-22. Intialaista ruokaa, pizzaa, kebabeja. Kalevalantie 25, Ilomantsi puh. 046 905 3245 puh. 040 147 3341 www.ravintolatajmahal.fi

Kahvio & leipomo. Avoinna ympäri vuorokauden ikkunavalojen palaessa. Torin kulmalla, Mantsintie 1-3 puh. 040 560 7325 www.taukoherkut.fi

Auki myös sunnuntaisin

Teboil Pogostan Palvelut

Neste Ilotuuli

Ruskosillantie 18, Ilomantsi puh. 0400 182 823.

Lounaskahvila, Scanburger. Noutopöytä arkisin klo 10.30-15. Keittiö avoinna ma-la klo 10.3020.30, su klo 11-16. Kalevalantie 2, Ilomantsi puh. 0400 892 877

Kahvio ja ruokapalvelut. Avoinna ma-pe klo 4-21, la-su klo 5-21. Aamupala klo 6-10, lounas klo 10.30-14.

Aamiainen arkisin

Mantan Majatalo

Savottakahvila Möhkön Manta

Ravintola- ja pitopalvelut. Tilat juhliin, kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin.

Avoinna 1.-31.5. pe-su klo 10-6 1.6. - 31.7. päivittäin klo 10-18 1.-31.8. ke – su klo 10-6. Ruokailut ja pitopalvelut tilauksesta. Möhköntie 210, Möhkö puh. 040 8616 373 www.mohkonmanta.net

Koulurannantie 3 a, Möhkö puh. 040 8616 373 www.mohkonmanta.net

28

Leivonnaiset, kahvilapalvelut. Keskellä kylää, torin laidalla. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Kalevalantie 15, Ilomantsi puh. 040 754 5895

• Ilomantsi

Tilausravintola

Piirakoita, leivonnaisia

Auki kesäisin 6/24

Auki myös sunnuntaina

Kesäkahvila


Taukoherkut on auki myös öisin www.taukoherkut.fi

Viinitornista avautuu mahtava maisema www.hermannin.fi

Paikalliseen tunnelmaan pääset Mendillä www.mendin.fi

Ilomantsin Leipomo

Erämatkailukeskus Käenkoski

Leipomo ja kahvila. Avoinna ma-pe klo 6-16. Arkilounas klo 11-14. Kalevalantie 10, Ilomantsi puh. 013 881 273

Maistuvia aterioita kotiruuasta juhlabuffettiin. Tilaa 75-120 hengelle. A-oikeudet, baari, kahvio-kioski. Naarvantie 194 b Käenkoski, puh. 040 739 6384 www.kaenkoski.info

Arkilounas

Möhkön Rajakartano

Hermannin Viinitorni

Ravintolapalvelut ennakkotilauksella. Kuulumme Karelia à la carte -lähiruokaverkostoon. Mustakorventie 11, Möhkö puh. 0500 649 150 www.rajakartano.com

Viinibaari Huippu avoinna kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. A-oikeudet, pientä purtavaa. Kappalaisentie 1, Ilomantsi puh. 0207 789 233 www.hermannin.fi

Tilausravintola

Ravintola Toivo Kotiruokalounas klo 11-13. Kahviopalvelut ja tilauksesta, myös pitopalvelu. Henrikintie 4, Ilomantsi puh. 0400 356 217 www.toivonlahti.fi

Kesäkahvila

Herkkukahvio Kala-Antti

Auki myös sunnuntaisin

Lounasruokaa luonnon antimista, hampurilaiset, hodarit yms. Kalevalantie 13b, taksiaseman vieressä. Avoinna ma-pe klo. 8-15, kesällä myös lauantaisin. puh 046 957 3191

Parppeinpirtti

Maukkulan Mustikkamäki

Karjalaistyylinen ravintola. Piirakkaleipomo Parppeintie 4, Ilomantsi puh. 010 239 9950

Kesäkahvila avoinna 1.6.-8.8. arkisin klo 10-15. Pitopalvelu. Ruokailut tilauksesta ympäri vuoden. Toukka-ahontie 9 a-b, Maukkula puh. 040 740 3002 www.maukkulanmustikkamaki.fi

www.parppeinpirtti.fi

Tilausravintola

Auki myös sunnuntaisin

Lounaskahvila

Tilausravintola

29


S-market Ilomantsi Mantsintie 2, Ilomantsi Arkisin 7–21, lauantaisin 7–21, sunnuntaisin 10–21

30

• Ilomantsi

30


Pomonkuja 1 1 4 atie Leima ajankj. m 2 1 Su

11

ie ät

pp m Laa vu

C

kuja

n tie

2 Hatelotie 1

Ko ti 4 tie 2

M äk itie

8

1

Hattuvaaraan tie 13

2 1

tie

olk

np

tkä

1. Anssilan Maatilamajoitusvotan Sa 2. Ilomantsin rajavartioasema ie 8 st 6 u Särkkäp u 3. Parppeinvaaran Runokylä ellontie 1 lis 2 ol 10 4. Parppein Urheilukeskus, liikuntahalli 9 6 Te Piha ti e 1 3 5. Elokuvateatteri Kino Mantsi 12 e 6. Teboil ati 1 m 5 e As 7. Neste Ilotuuli 7 2 10 8. Ilomantsin Leipomo 6 9. Hotelli Pogostan Hovi tie a em 10. Taksiasema 4 As 11. Tori 12. Piirolan Piha 13. Nukke- ja nalletalo 14. Katri Vala Kulttuurikeskus tie 15. Kunnan ja valtion virastot. Kirjasto tan o v Sa 16. Hermannin Viinitila, Viini- ja lahjamyymälä Varissuo 17. Terveyskeskus 18. Hermannin Viinitorni, Viinibaari Huippu 19. Lähimmäispalvelukeskus Iljala Ampumarata 20. Ilomantsin ev.lut.kirkko 21. Hyvinvointikeskus Toivonlahti. Uimahalli 22. Sankarihautausmaa Parppein urheilu23. Ortodoksinen Pyhän Elian kirkko 4 ja hiihtokeskus 24. Kokonniemen kalmisto u

sko

Ru

33

Ik 1 olant ie 8 11 5 Iko 22 lan tie

2 S 1 22 oih

ie

tulanti

1 sillantie 7

nt

e

la

va

14

1

33

i Vala

Le

4

3 Ku kk 4 o 6 1 stie

Katr

9

2

Pogostantie

j.

j.

1 kuja 2

17

32

uk

26

Rauh n a 8

1

olk u

4

3

uro

15

Sittap

2

sip

lku

17

1

Sis 14

12

Roivaanpo

7

38

Kuntorata - latu

39 u

ipolk

Siss

Möhköön

5

2

52 55

6

1

Sus

10

3

uj a

1

Vepsänmäki

unkj.2

Karh

9

1

ntie

ö Möhk

6 2 täk Vep 2 2 Nää 5 1 1 4 entie ä änm ikj. s

An ssil anti e

tie pein

Parp

Joensu

49

52

Anssilan maatila Anssilantie 7, 82900 Ilomantsi Rauhanlehto puh. 040 543 1526, 050 434 8082 www.anssila.fi

3

24

37

• Kodikasta majoitusta alk. 35 €/hlö/vrk • Perinteisiä maatilan kotieläimiä • Pihaleirintää • Helppo tulla, 4 km keskustasta päätien 74 varrella • Vuodepaikkoja 35 hengelle.

Parppeinvaara

28

Majoitusta avarassa vaaramaisemassa

u 73 km

16 18 2 M 1 at eli nti e

2 Jyrin tie 1

13

2

2 Tervaniem 8 entie 1 2

Kauppatie

C

Kiertotie

10

le

16

16

tie

e nn Ri 3

5

tie ön 27

1 Pajatie 2

13

11

CC

tie 7

5

2

Hatun

Ka

16 isk

rp

llan

Ylätie 1

ym

Va

20

si sko Ru 3

2

2

8

8

ie

20

1 ie Alatie ot 2 kk Ko

91

8

10

Ko 9

10

13 ie at

ie nt 7 ie 2 aidu nt L 6 43 tula 2 1 h i it e So o 51 kk

nt

Al

2

lja

9

t No

ie

7 äkit M

15

13

19

ie

at

nt

1 tie

ko

40

Pi

e 10 13

1 2

28

Ra

M

12

nti 2 rintie Ti 1

37

ie

11

1

10

7 Kanneltie

28

tie

in

ts

an

15

6

ie

17

Niittytie

7

M 4

12

int

nts

ntie 2

11antsi

7

28

23

12

ula

ie ät 24

Yl

29

tie

45

Sittalahti

19

Ma

15

28

15

26

15 iitty N 20

8

43

15

tie

at 3 1 Al 38

24

Hutunniemi

un

32

e nti se 17 oisti 14 K 8 1

ie nt pi Pa

Kapp 19 26

t Hu 1

pa 31 tie

13

1 e nti mo 2

iht

30

18 ent. alais

2

up

40

5 am S

1

ä Yl 63

So

tie

2

11

46

Ka

24

7

2

Pil 1

tie pa 51 up a K 48

t.

än

il ss Ni

1 e nti tiö Yh

1 kj. ivu Ko 2

5 Pi 1 6 lketie 2

10 6 tie jan

26

Heimo Kettunen 050 027 2405

ie 5

2 pint m Ky 1

Pötönvaara

t Pö

4 tie n

2 ansa K 1

2

9

TAKSI

7

1 tie

aja

14 e nti 11

tiö

Yh

8

hl Pi

18

Pie

tie

P

11

14

ink

tar

n ala

ih

uja

13

24 ie

at laj

8 Ki r 12 kko tie

18

42

uja ä enk 7

35

20

e

sti

10 kko Ku 15

htot 16 ie

22

20

14

10

21

5

lev Ka

8

5 Mustan-1 1 mäent. 6 2 2 tim Ko 1 1 Karsikkotie 2

1 Iirontie 8 2 H 6 en rikintie 2

C

Palopohja

10 uja nk 9 a j oh p 1 alo P 12 2 uja k 2 i t t Mo 1 e i t jo Ah

20

48

an 1 tie 2

TAKSI ASEMA 013 881 111

55

54

14

Si m 6 an

C

Kalevalantie

ILOMANTSIN

uja 9

22

I

7

1 e jati 2

Ev. Lut hautausmaa

joki

16

Ma 10

ti e on En

23

tie ljan

8

enk

2 mieh o Jak 1

6 ie2 m . j Ajohenk 1 6 2 ieTek omnkj. 1 he

2

15 Kirkkotie 44

Pötön

7

2 lstatie

C C

17

24

22

1

m 0k

Kokonniemi

tka

6

o5 Pa

Ortodoksinen hautausmaa

10

u 14 inm om Pu 3

En

Ku 1

2 Pötö 8 n 1 tie

re

Ilomantsinjärvi

Palstatie

e 11

nti aa nk 5

a nk

Möhkö 2

1 km

1


Ilomantsin Matkailuyhdistys ry www.ilomantsi.com, info@ilomantsi.com Taitto: Tähkä-Design / Eero Tuomisto, Arto Liimatta Paino: PunaMusta 2018 Painos: 13 000 kappaletta Valokuvat: Eija Irene Hiltunen, Topi Ylä-Mononen, Tuija Lauronen, Auvo Ryynänen, Otso Nygren, Timo Hokkanen, Pohjois-Karjalan matkailun kasvuohjelma -hanke 2015-2017 / Jarno Artika, Rajavartiolaitos / Marko Parviainen, Arto Laatikainen, Eero Tuomisto. Kannen valokuvat: Topi Ylä-Mononen ja Eija Irene Hiltunen.

Kun kaipaat lisätietoja pohjoiskarjalaisesta matkakohteesta tai etsit räätälöityä matkapakettia ryhmällesi, Karelia Expert Matkailupalvelu on oikea osoite.

www.visitkarelia.fi

Manner-EU:n itäpiste

Rovaniemi

Oulu Kajaani

Nurmes Lieksa Vaasa

Kuopio

Koli Ilomantsi Joensuu

Jyväskylä

Pori

Kitee

Tampere Lappeenranta Lahti Turku

Kotka

Helsinki

© Karttakeskus Oy, Helsinki Esitteen tiedot kerätty joulukuussa 2017. Emme vastaa mahdollisista muutoksista tai virheistä.

Profile for Ilomantsin Matkailuyhdistys

Ilomantsi - Matkailijan opas 2018  

Matkailijan opas on Ilomantsin Matkailuyhdistyksen vuonna 2018 julkaisema esite alueen palveluista.

Ilomantsi - Matkailijan opas 2018  

Matkailijan opas on Ilomantsin Matkailuyhdistyksen vuonna 2018 julkaisema esite alueen palveluista.

Profile for ilomantsi
Advertisement