Page 1

-Gazeta Jone- nentor 2007

shtepi e embla shtepi

3

Disa keshilla praktike mbi procedurat qe duhen ndjekur per te blere shtepi dhe çmimet e tregut

Keshtu blej shtepine e re S htepite kushtojne shtrenjte dhe kur behet fjale per te blere duhet kushtuar shume vemendje ne marrjen e masave te nevojshme per te plotesuar veprimin me qetesine e duhur. Te blesh ne siguri nje shtepi do te thote te mos gjendesh perballe surprizave te pakendshme, si per shembull te zbulosh qe banesa ka siper hipoteka apo te tjera kushte qe pengojne, nje te neserme, rishitjen. Me mire ti kushtohet vemendje ne kohe duke marre pak masa por efikase. Mbi te gjitha duhet bere referim, te pakten persa i perket Udines, agjensive te pasurive te patundshme qe bejne pjese ne “Paktin e Sigurte”, nje lloj grupimi transparent qe garanton te drejtat e bleresve. Behet fjale ne permbledhje per nje dekalog, per te cilen kujdesen shoqatat ne ndihme te konsumatoreve, qe duhet te siguroje qartesi e barazi ne raportet mes mediatoreve dhe klienteve te tyre. Ky veprim ka si objektiv edhe kundershtimin e abuzimit me profesionin e agjentit imobiliar. Procedura per pasurite e patunDuhet kushtuar dshme rregullohet nga disa etapa shume kujdes te sakta: e para konsiston ne propozimin per blerje. Me kete fjale menyres si shkruhet nenkuptohet akti i njeanshem per kontrata fillestare te percaktuar mbylljen e kontrates ne rast pranimi te anes tjeter. Pastaj vjen kontrata fillestare (qe plotesohet ne agjensi, ose edhe me mire te kerkohet nje keshillim prane ndonje studio avokatie) dhe ne fund, kontrata perfundimtare. Ne momendhe te dyte paraqet nje siguri per shitesin, ne tin e nenshkrimit te propozimit per blerje prokuptimin qe mund ta mbaje paradhenien nese pozuesi i dorezon agjentit imobiliar ne depopala tjeter vendos te mos vazhdoje me tej me zite mirebesimi nje shume parash qe mund te blerjen e nderteses. konsiderohet si paradhenie ne rast te pranimit Bleresi qe deshiron te sigurohet qe kush te propozimit. Ndermjetesuesi qe merr çekun shet, pasi te kete nenshkruar kontraten filleduhet ta ruaje ate me kujdesin me te madh e stare, te mos ndryshoje mendim e tua shese te mund te ja dorezoje shitesit vetem pasi ti kete tjereve, apo qe pasuria te preket nga kreditore komunikuar propozuesit pranimin e tij. te mundshem, mund te regjistroje kontraten filParadhenja mbulon dy funksione thellestare ne regjistrin e banesave. persa i perket besore: ne radhe te pare eshte nje derdhje ne ndermjetesuesve, duhet kujtuar qe agjensive te paradhenie nga çmimi i shitblerjes, e si i tille ndermjetesimit ju duhet paguar, per veprimtaka funksionin e te forcuarit te kontrates. Ne ra-

Anno I - numero 2 - mensile - Settembre 2007 Suplement i n°2 te “Il Nostro giornale”

botues: PENTA graph Srl

Drejtori pergjegjes: Alessandro Di Giusto kane bashkepunuar: Mirella Troja Federico Selmo Roland Ndoci Claudia Gosparini Irene Giurovich Realizimi Grafik: Monica Minisini perkthime: Roland Ndoci Shtyp: PENTA graph Srl Via Tavagnacco 61 - 33100 Udine Tel: 0432 548845 / Fax: 0432 548843 www.pentagraph.com

kurajon per te njohur ate qe bejne shqiptaret ne Itali dhe nuk ndalemi tek kronikat, shpesh te nxituara e te pasakta te gazetave, do te arrijme te kuptojme qe fajet e pak personave bijne mbi shpatullat e shumices dhe se pergjithesimi eshte gjithmone menyra me e keqe per te pershkruar nje situate. Me kete gazete do te provojme te flasim per shqiptaret, ndoshta jo ne menyre inovative, por te pakten ne nje tjeter menyre. Cfare bejne, ne çfare shpresojne, per çfare kane nevoje per t’u ndjere qytetare te ketij vendi do te jete edhe ideja kryesore e “Gazeta Jone”. Kemi vendosur qellimisht te shtypim nje gazete mujore ne dy gjuhe sepse qellimi nuk eshte vetem te informojme komunitetin shqiptar mbi ate qe ndodh dhe mbi mundesite qe i vihen ne dispozicion. Perdorimi i gjuhes italiane, e publikuar gjithnje ne menyre spekulare ma ate shqipe, ka si objektiv te dyfishte ta beje te njohur komunitetin shqiptar per italianet dhe te favorizoje mesimin e gjuhes fale perkthimit te plote te te gjitha teksteve. Do te perpiqemi ti bejme te ditur lexuesit cilat jane sherbimet ne dispozicion te tij, ta ndihmojme per te kuptuar mekanizmat – shpesh te veshtira per tu kuptuar edhe per vete italianet – e administrates publike dhe te normativave ne fuqi. Njekohesisht, do te punojme per te dhene nje instrument njohjeje te ndryshem prej te tjereve e me te vemendshem, karshi atyre qe gjenden sot ne gazetarite tona, duke

shpresuar qe kjo gazete mujore te behet nje vend takimi mes italianeve e shqiptareve. Kemi besim ne pjesemarrjen aktive te vete lexuesve dhe ne sinjalizimet qe ato do na bejne. Kemi parashikuar edhe nje hapesire ku publikohen letra dhe opinione te lexuesve dhe shpresojme qe ata qe do te shfletojne “ Gazeta Jone” do te arrijne ta shfrytezojne mundesine qe po ofrojme.

rial

Gazete e regjistruar ne gjykaten e Udines nr. 47/2006 me 18/11/06

Sot e kane radhen rumenet, dje shqiptaret. Neser kushedi. Frikerat dhe fjalet, kur behet fjale per imigracion, perseriten me nje rregullsi te papare. Te gjithe e kemi kuptuar, qe prej kohesh, qe ksenofobia ushqehet nga frika dhe, kjo e fundit, gjen terren te mire ne injorance. Ne fund te fundit, shpeshhere perseritet, kemi frike prej asaj qe nuk njohim. Per qytetaret qe kane lene pas Shqiperine per ne Itali, kujtohemi vetem kur ka probleme, dhe jo per punen qe bejne dhe per kontributin qe i japin ekonomise se vendit qe i mikpret. Nje mik i imi i dashur pak dite me pare me fliste per pervojen e nje kolegu te tij te punes, me tone te nje admirimi e respekti te thelle: “ Eshte nje punetor i madh: ne pak vite duke u lodhur nga mengjesi ne darke, ka arritur te vere menjane pak para, megjithese qe nga fillimi i ardhjes se tij ne Itali, ka filluar te nise para per te ndihmuar familjen e tij”. Deri ketu asgje e re. Ne kete rajon puna dhe perkatesia familiare jane ende te konsideruara si vlera pozitive. Me goditi edhe me shume ajo qe miku im i dashur me tha me pas: “Nese mund te flas me ndershmeri, kemi tendencen te flasim gjithmone per shqiptaret apo imigrantet e tjere ne terma negative, por nese me pas njeh nje prej tyre dhe sheh si jetojne e punojne arrin te kuptosh qe eshte gjithmone nje gabim i madh te futen te gjithe ne te njejtin thes”. E si te mos i jap te drejte? Nese kemi deshiren dhe

edito

Il Nostro iornale Gazeta Jone

rine e tyre te takimit te kerkeses me oferten, nje 3%, nen driten e diellit, domethene pa pagesa ne te zeze. Ne rast te kundert e ne mungese te nje dokumenti qe te vertetoje pagimin e bere per kompetencat e ndermjetesuesit, ai qe blen nuk mund t’i kerkoje asgje agjensise ne rast veshtiresie apo te paparashikuarave ne proceduren qe shpie ne permbushjen e kontrates perfundimtare qe duhet nenshkruar prane nje noteri. Pagesa te noteri ndryshon nga studioja ne studio dhe eshte e lidhur me totalin e shitble-

rjes, ne kuptimin qe sa me e madhe te jete vlera e shtepise, aq me i madh do te jete shpenzimi te noteri. Dhe tani nje veshtrim mbi taksat detyrimet: nese blihet nga nje privat shtepia e pare, taksa e regjistrit shkon ne 3 per qind , ndersa detyrimi per hipoteken eshte 168 euro, shifer identike me detyrimin per kadastren. Nese blihet shtepia e pare nga nje ndermarrje apo shoqeri, domethene nga ente qe kane Iva, taksat ndryshojne: taksa per regjistrin arrin ne 168 euro, ndera ajo per kadastren e hipoteken, arrijne ne 168 euro. Per ata qe gjenden ne veshtiresi ekonomike, (dhe kjo eshte nje tjeter tematike) eshte rruga e dhenies se shtepive popullore (çdo dy vjet del nje bando). Por te kthehemi tek kapitulli i taksave: nese blihet nga nje privat nje shtepi e dyte (domethene nje shtepi ndryshe nga ajo ku keni rezidencen) taksa e regjistrit eshte 7 per qind , per hipoteken 2 per qind e per kadastren 1 per qind; ndersa nese behet fjale per shtepine e dyte te blere nga ndermarrje apo shoqeri, atehere Iva shkon ne dhjete per qind (taksat per regjistrin, hipoteken e kadastren jane gjithsecila nga 168 euro). Ne perfundim, ja disa udhezues te çmimeve te vendosura nga “Borsino imobiliare” e fundit e Udines: ne periferi shifrat lekunden, per ndertese te re apo te restauruar, nga nje minimum prej nje mije e 400 eurosh ne muaj per meter katror ne nje maksimum prej dy mije e 200 eurosh. Per ndertesa te reja, gjithnje ne periferi, nga 900-1000 euro deri ne nje mije e 300 euro per meter katror. Afer qendres nga nje mimimum prej 1300 ne nje maksimum prej dy mije e 550 euro, ndersa per te rejat nga nje mije ne dy mije e nje qind. Ne qender, ndertesa e re/ e restauruar leviz nga nje çmim mimimal prej 2 mije 600 eurosh ne nje maksimum prej tre mije e 700 eurosh, ndersa ndertesat e vona paraqesin nje game qe nis nga nje mimimum prej nje mije e 200 eurosh ne nje maksimum prej dy mije 590. Irene Giurovich

prova  
prova  

aavvjljjkkjds nmkjhd lkjjjjlkjkkj

Advertisement