Page 1

38

25 април 2009 г. l събота

Щ

о е то хип-хоп и има ли почва у нас?! Оказва се, че има и почвата се обработва. В последно време хип-хоп акулите на БГ сцената се изпокриха, като изключим едно столично хип-хоп трио. Надежда обаче има и тя се нарича ILLmate. ILLmate не е просто група рапърчета, тя е найновият хип-хоп лейбъл на родната сцена, съставен от седмина млади и нахъсани младежи, готови да покорят БГ класациите. Само на годинка вече могат да се похвалят с множество участия. ILLmate е проект, съсредоточен върху прогреса и адекватното възприятие на българския хип-хоп. Формацията обединява талантливите Wosh MC, групите Lоgo5 и FARS, Рут Колева и DJ Darkstep. От ILLmate всеки меломан може да извлече по нещо.

te a m L L I т о е т Младежи т я д а в , е н р у т стартират т клипове албуми, снима

ВЕЛИКОЛЕПНА СЕДМОРКА

ЩУРМУВА ХИП-ХОП СЦЕНАТА ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

Сладурите от ILLmate срещаме по време на снимките на най-новото им парче. Работата по видеото започва рано сутринта в четвъртък и продължава до след полунощ. Успяваме да хванем само една трета от целия снимачен процес. Въпросният клип е продължение на 30-секундна реклама, заснета в столичното метро и която се излъчва по националните телевизии и радиа. Идеята на видеото е да бъде клипирано на различни оживени места в столицата, като в кадър да влязат и случайни минувачи. Всеки от изпълнителите пее сам и се опитва да привлече погледите на шашнатите софиянци. Клипът се очаква да излезе утре на сайта на ILLmate, а скоро ще се завърти и по музикалните канали.

Идеята Макар и още да не са из-

мислили заглавие на песента и да прехвърчат от локация на локация за снимките, хип-хоп изпълнителите усмихнати споделят за всичко ново около тях. Идеята за лейбъла дошла спонтанно, тъй като искали да създадат един цялостен организъм от талантливи изпълнители. "Глупаво е всеки, който е способен в България, да е отделен", споделя продуцентът DJ Darkstep, а Филип Негъра от FARS добавя: "Името не е най-важно, а това, което седи зад него - музика и идеи на талантливи хора." Според Рут целта им е да покажат на публиката какво всъщност е хип-хоп и че мишошамаровщината е някаква грешка. "Лошото е, че хората свързват хип-хопа с простащина и това заради двама-трима певци. Рапът е нещо повече, той е изкуство и нещо много дълбоко", изчуруликва Darkstep.

DJ Darkstep 25-годишният Милен от София е познат сред родните хип-хоп маниаци като DJ Darkstep. Музикалната си кариера високият младеж стартира през далечната 1994 г., още в зората на рап музиката в България. Той не пее и не свири, но затова пък се справя отлично с ролята на продуцент. Той е човекът, който стои зад музиката на ILLmate. Работил е с много СНИМКА: и з п ъ л н и т е л и , МАРГАРИТ РАЛЕВ сред които DRS, "Нокаут", "Сенсей". Според музикантът рапът е много силно нещо, което води своите корени от поезията. Увлича се по break beat, drum and bass, гоа транс и др.

Wosh MC

Logo5

С Н И М К А : I L L M AT E Logo5 или "Логопет" е софийско рап дуо с членовете 19-годишния Радостин Георгиев (Mr. Freesk) и 19годишния Илия Григоров (Illea). Първоначално рападжиите са били четирима, но след известни и неизвестни "инфраструктурни" реформи остават само Радо и Илия. Идеята за група хрумва на момчетата съвсем спонтанно - след дълги години хипхоп на пейката в столичния квартал "Малдост 3". Едва 14-годишни тогава решават, че е време да се занимаят по-професионално с хобито си. Името на формацията е съвсем целенасочено и идва от термина логопедия "наука за корекция на възпроизведения и възприетия звук". Роденият в Перник Радо и пловдивският левент Илия имат един издаден диск под звучното име "Изпод младоския асфалт". Те определят стила си като постмодернистичен манифест с елементи на неосведоменост, но критиците го определят като класически нестандартен хип-хоп.

СНИМКА: И В А Н Б ЪЧ В А Р О В Стефан Иванов или познатият като Wosh Mc е роден през 1984 г. в столицата. Той е един от основателите на групата STICK INSECT, автор е на над 200 парчета. Той бе номиниран от сайта www.myspace.com за артист на годината на 2008 г. Страницата му в Myspace досега е посетена от около 260 000 души. Досега, седял в ъндърграунд пространството, Стефчо излиза още по-силен с найновия си албум Animal, за чието представяне Illmate стартира турне. Първата спирка е Велико Търново на 30 април. Следват Русе с ключовата дата 1 май. Без ден почивка на 2 май Wosh MC и компания гостуват във Варна. Адски фатален се очаква да бъде концертът в Бургас, където и зверовете от "Нокаут" ще вземат участие в събитието. Следват Пловдив и столицата.

Рут Колева

FARS

С Н И М К А : I L L M AT E Градоустройственият план на София запознава чедата от столичния жк "Младост" Филип Петров (27) и Николай Нешев (27). Двамцата изминават трудния път от пеенето в задблоковото пространство до концерти на една сцена с големи имена като Delinquent Habits, Mala Rodriguez, Jeru Da Dаmaja, Das Efx, Jedi Mind Tricks, Lords Of The Underground. Още от малки Фил и Ники се запалват силно по рап културата и един ден просто решават да запишат песен. През 2004 г. се появява и първият им албум, който се предава от ръка на ръка - той е само за приятели. През 2007-а обаче издават албума "Психоматика, фонетика" с тираж 1000 копия. Дисковете се изпродават като топъл хляб. FARS са една от малкото български рап групи с концерт в чужбина - в Букурещ на летния хип-хоп фестивал. Тази година се очаква да гостуват и в Чехия.

Рут Колева е единственото нежно попълнение в лейбъла. 19-годишната девойка се познава с момчетата отдавна и е много ентусиазирана в съвместните им проекти. Рут, както СНИМКА: вече "ТеИ В А Н Б ЪЧ В А Р О В леграф" писа, се занимава с музика от съвсем малка - още откакто е проговорила, както обича да се шегува самата тя. Тя има зад себе си изяви като "Евровизия" и Music Idol 3, приета е в Музикална академия в Лос Анджелис със стипендия от Стиви Уондър и е пяла на една сцена с легендарния Боби Макферин и Джъстин Тимбърлейк. В момента миньончето работи върху свое собствено видео по сингъл, който съвсем скоро ще се завърти по музикалните канали.

ILLMATE in Telegraph Newspaper  
ILLMATE in Telegraph Newspaper  

ILLMATE in Telegraph Newspaper