Page 1

38

25 април 2009 г. l събота

Щ

о е то хип-хоп и има ли почва у нас?! Оказва се, че има и почвата се обработва. В последно време хип-хоп акулите на БГ сцената се изпокриха, като изключим едно столично хип-хоп трио. Надежда обаче има и тя се нарича ILLmate. ILLmate не е просто група рапърчета, тя е найновият хип-хоп лейбъл на родната сцена, съставен от седмина млади и нахъсани младежи, готови да покорят БГ класациите. Само на годинка вече могат да се похвалят с множество участия. ILLmate е проект, съсредоточен върху прогреса и адекватното възприятие на българския хип-хоп. Формацията обединява талантливите Wosh MC, групите Lоgo5 и FARS, Рут Колева и DJ Darkstep. От ILLmate всеки меломан може да извлече по нещо.

te a m L L I т о е т Младежи т я д а в , е н р у т стартират т клипове албуми, снима

ВЕЛИКОЛЕПНА СЕДМОРКА

ЩУРМУВА ХИП-ХОП СЦЕНАТА ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

Сладурите от ILLmate срещаме по време на снимките на най-новото им парче. Работата по видеото започва рано сутринта в четвъртък и продължава до след полунощ. Успяваме да хванем само една трета от целия снимачен процес. Въпросният клип е продължение на 30-секундна реклама, заснета в столичното метро и която се излъчва по националните телевизии и радиа. Идеята на видеото е да бъде клипирано на различни оживени места в столицата, като в кадър да влязат и случайни минувачи. Всеки от изпълнителите пее сам и се опитва да привлече погледите на шашнатите софиянци. Клипът се очаква да излезе утре на сайта на ILLmate, а скоро ще се завърти и по музикалните канали.

Идеята Макар и още да не са из-

мислили заглавие на песента и да прехвърчат от локация на локация за снимките, хип-хоп изпълнителите усмихнати споделят за всичко ново около тях. Идеята за лейбъла дошла спонтанно, тъй като искали да създадат един цялостен организъм от талантливи изпълнители. "Глупаво е всеки, който е способен в България, да е отделен", споделя продуцентът DJ Darkstep, а Филип Негъра от FARS добавя: "Името не е най-важно, а това, което седи зад него - музика и идеи на талантливи хора." Според Рут целта им е да покажат на публиката какво всъщност е хип-хоп и че мишошамаровщината е някаква грешка. "Лошото е, че хората свързват хип-хопа с простащина и това заради двама-трима певци. Рапът е нещо повече, той е изкуство и нещо много дълбоко", изчуруликва Darkstep.

DJ Darkstep 25-годишният Милен от София е познат сред родните хип-хоп маниаци като DJ Darkstep. Музикалната си кариера високият младеж стартира през далечната 1994 г., още в зората на рап музиката в България. Той не пее и не свири, но затова пък се справя отлично с ролята на продуцент. Той е човекът, който стои зад музиката на ILLmate. Работил е с много СНИМКА: и з п ъ л н и т е л и , МАРГАРИТ РАЛЕВ сред които DRS, "Нокаут", "Сенсей". Според музикантът рапът е много силно нещо, което води своите корени от поезията. Увлича се по break beat, drum and bass, гоа транс и др.

Wosh MC

Logo5

С Н И М К А : I L L M AT E Logo5 или "Логопет" е софийско рап дуо с членовете 19-годишния Радостин Георгиев (Mr. Freesk) и 19годишния Илия Григоров (Illea). Първоначално рападжиите са били четирима, но след известни и неизвестни "инфраструктурни" реформи остават само Радо и Илия. Идеята за група хрумва на момчетата съвсем спонтанно - след дълги години хипхоп на пейката в столичния квартал "Малдост 3". Едва 14-годишни тогава решават, че е време да се занимаят по-професионално с хобито си. Името на формацията е съвсем целенасочено и идва от термина логопедия "наука за корекция на възпроизведения и възприетия звук". Роденият в Перник Радо и пловдивският левент Илия имат един издаден диск под звучното име "Изпод младоския асфалт". Те определят стила си като постмодернистичен манифест с елементи на неосведоменост, но критиците го определят като класически нестандартен хип-хоп.

СНИМКА: И В А Н Б ЪЧ В А Р О В Стефан Иванов или познатият като Wosh Mc е роден през 1984 г. в столицата. Той е един от основателите на групата STICK INSECT, автор е на над 200 парчета. Той бе номиниран от сайта www.myspace.com за артист на годината на 2008 г. Страницата му в Myspace досега е посетена от около 260 000 души. Досега, седял в ъндърграунд пространството, Стефчо излиза още по-силен с найновия си албум Animal, за чието представяне Illmate стартира турне. Първата спирка е Велико Търново на 30 април. Следват Русе с ключовата дата 1 май. Без ден почивка на 2 май Wosh MC и компания гостуват във Варна. Адски фатален се очаква да бъде концертът в Бургас, където и зверовете от "Нокаут" ще вземат участие в събитието. Следват Пловдив и столицата.

Рут Колева

FARS

С Н И М К А : I L L M AT E Градоустройственият план на София запознава чедата от столичния жк "Младост" Филип Петров (27) и Николай Нешев (27). Двамцата изминават трудния път от пеенето в задблоковото пространство до концерти на една сцена с големи имена като Delinquent Habits, Mala Rodriguez, Jeru Da Dаmaja, Das Efx, Jedi Mind Tricks, Lords Of The Underground. Още от малки Фил и Ники се запалват силно по рап културата и един ден просто решават да запишат песен. През 2004 г. се появява и първият им албум, който се предава от ръка на ръка - той е само за приятели. През 2007-а обаче издават албума "Психоматика, фонетика" с тираж 1000 копия. Дисковете се изпродават като топъл хляб. FARS са една от малкото български рап групи с концерт в чужбина - в Букурещ на летния хип-хоп фестивал. Тази година се очаква да гостуват и в Чехия.

Рут Колева е единственото нежно попълнение в лейбъла. 19-годишната девойка се познава с момчетата отдавна и е много ентусиазирана в съвместните им проекти. Рут, както СНИМКА: вече "ТеИ В А Н Б ЪЧ В А Р О В леграф" писа, се занимава с музика от съвсем малка - още откакто е проговорила, както обича да се шегува самата тя. Тя има зад себе си изяви като "Евровизия" и Music Idol 3, приета е в Музикална академия в Лос Анджелис със стипендия от Стиви Уондър и е пяла на една сцена с легендарния Боби Макферин и Джъстин Тимбърлейк. В момента миньончето работи върху свое собствено видео по сингъл, който съвсем скоро ще се завърти по музикалните канали.


ILLMATE in Telegraph Newspaper  

ILLMATE in Telegraph Newspaper

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you