Page 1

köszöntő

„…többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem” (Gal 2,20)

Isten hozott a Csillagponton! Hatszáz önkéntes kétéves, kemény munkájának eredményeképp lehetünk most együtt Mezőtúron, ezen a Kárpát-medencei református ifjúsági ta­­lálkozón. Más miatt is ünnepi alkalom ez: pont tíz éve, 2003-ban gyűltek össze először a Kárpát-medence fiataljai, hogy egy szeretetközösségben legyenek egymással és Istennel. Ennek a szeretetnek a megélése az ok, ami azóta minden második évben egyre szélesebb körben hívja a találkozóra a fiatalokat, aminek most a Tiszántúli Egyházkerület ad otthont. A találkozó idei témája az identitás, aminek színességére és mélységére minden program rávilágít. Célunk és reménységünk, hogy a programok segítségével a főelőadást még kézzelfoghatóbbá tegyük és rámutassunk: identitásunk alapja, hogy Isten gyermekei lehetünk Jézus által. Ezt fejezi ki a találkozó jelmondata is: Legyél, aki vagy! Sok lehetőséget kínál a világ, hogy kikké lehetünk, hol kemény munkával, hol csavaros észjárással, kinek-kinek ízlése szerint. Azonban kizárólag Isten ajánl az ő kegyelméből olyan lehetőséget, amitől senki és semmi nem foszthat meg. Ezt a kegyelmet elfogadva találhatunk rá életünk helyes irányára, ahogyan a Szentírás is megfogalmazza: „többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem.” (Gal 2,20) Hisszük, hogy ennek a megélésében segíthetünk neked a Csillagponton! A több mint 900 fős szervezői csapat nevében: Szontágh Szabolcs Zsinati ifjúsági irodavezető – Magyarországi Református Egyház

„A nagy nyári fesztiválokon többségünk a szabadságot, az örömet és a feltöltődést keresi. Hitem és tapasztalatom szerint mindhármat valósan az Úrral való közösségünk adhatja meg. Az életünk így egyfajta Jézus szerint rock and roll, az Istennek szóló áhítat, de van benne elektromos gitár!” Horváth Gergely Mr2 Petőfi rádió

1


2

FELCÍM

tartalomjegyzék

Információ4 Lelki programok

9

Bemutatkozások15 Programok21 Házirend89 Napi bontás Zenei és lelki programok

93 113

3


4

információ

Jelmagyarázat beszélgetés előadás koncert gyermekkert közélet workshop, tréning hitélet 16 éves kortól ajánlott egészség 16–21 éveseknek ajánlott kamaszprogram kerekasztal dráma fiatal családosok programja kapcsolatok témakör 21 éves kortól ajánlott film

Helyszín

információ

Tábori tudnivalók Gyermekkert Vendégebédlő, 58 A terem, kiskert, szerda–péntek 08.30–12.00 és 15.00–17.30 A Csillagocska Gyermekkertben minden korosztályt (1–10 év között) szeretettel várunk közös játékra, koncertekre, kézműves foglalkozásokra és bábelőadásokra. A kicsikkel szakképzett pedagógusok és segítőik foglalkoznak biztonságosan kialakított termekben és játszótéren. Kukkants be, szeretettel várunk!

Értékmegőrző a könyvtárban Könyvtár, mindennap 08.00–09.00, 12.00–19.00, 20.00–02.00 A főiskola területén értékmegőrzőt nyitottunk. Ne hagyd értékeidet felügyelet nélkül a szállásodon, mi szívesen vigyázunk rájuk.

Mobiltöltő állomások A tábor területén két mobiltöltő állomás működik: az egyik a liget közepén található házban, a másik a főiskolán, a médiasarokban.

Mezőtúr város Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszik, a Mezőtúri kistérség központja. Az első írásos emlék a településről az 1205–1235 közötti időszakból való. Lakossága közel tizennyolcezer fő. Mezőtúr a kerámia fővárosa, védjegye a túri fazekasság, ami 2009-ben került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára. Mezőtúrt nemcsak Magyarország egyik legnagyobb népi kerámiagyűjteménye, hanem élő hagyományok sokasága is gazdagítja. Tradicionális vásár- és fesztiválváros. Mezőtúr a vendégváró vizek városa is. A városon átívelő, Hármas-Körösbe torkolló Hortobágy-Berettyó és a város szívében álló Ligeti-tó mellett gigantikus hosszúságával kanyarog a Kárpát-medence harmadik leghosszabb holtágrendszere, ami az Alföld Velencéjévé teszi a települést.

Kullancsveszély

Látnivalók (minden nap 12.00–18.00) Badár Emlékház – világhírű kerámiai művek (Sugár út 28.) Városi Galéria – a régi zsinagóga épülete (Múzeum tér 1.) Túri Fazekas Múzeum – állandó és időszaki kiállítások (Baj-

Természetvédelem

csy-Zsilinszky út 41.)

Teleki Blanka Gimnázium (Dózsa György út 17.) Közösségi ház és könyvtár (Szabadság tér 17.) Takács Tanya – egész napos programként érdemes megtekinteni. Mezőtúrtól kb. 20 km-re levő külterület, Takács Tanya utca, megközelíteni gyalog vagy kocsival lehet.

Nyáron előkerülnek a kullancsok. Nemcsak a fákról támadnak, hanem a fűben, bokrokban is lesben állnak, hogy átkapaszkodjanak az emberre. Az egyik kedvenc helyük a magasabb fű, ezért a gyerekekre különösen oda kell figyelni. A találkozó helyszínén is figyelj a kullancsokra! Ha eltávolításukhoz segítség kell, fordulj a Szeretetsziget segítőihez!

Szerzői jogok A találkozó alatt hang- és képanyagok készülnek, amelyek beleegyezés nélkül nem nevesíthetők. Ám, hogy minél több emlékünk maradjon a találkozóról, te is készíts fényképeket!

Az idei Csillagpont ökotábor is egyben, hisz kiemelten kell kezelnünk környezetünk védelmét. Ennek érdekében  a találkozó területén szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A papírt a kék gyűjtőbe, az üveget a zöldbe vagy fehérbe, a műanyagot pedig a sárgába dobd!  nem növeljük a szemetet eldobható műanyag poharakkal, hanem belépéskor mindenki kap egy újra felhasználhatót, amelyet a hét folyamán használhat.  a találkozó szervezése alatt jellemzően elektronikus levelezéssel és skype-konferenciákkal csökkentettük az

5


6

információ

egyéni utazásokat és a felesleges üzemanyag-költségeket, illetve szorgalmaztuk a tömegközlekedés igénybevételét a találkozó megközelítésére.  megismerhetjük a helyi termelők által termelt és előállított termékeket, mint például müzliszelet, házi szörp, különböző gyümölcsök, amiket a főiskola 2. em. 209-ben üzemelő ökobüfében árusítunk.  találkozón különböző kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításokon és kirándulásokon vehetsz részt.

Te is tudsz segíteni! végeztél, kapcsold le magad után a villanyt! vizet használj, amennyi valóban szükséges!  Gyere tömegközlekedéssel vagy hozd magaddal pár barátodat, így nemcsak olcsóbb, hanem környezetbarát is!  Gyűjtsd szelektíven a hulladékot a kihelyezett kukákba!  Hozz magaddal kéztörlőt! Ne használj feleslegesen papírtörlőt!  Figyelj oda, mennyi energiát fogyasztasz!  Az üres PET-palackokat töltsd meg újra, vagy összenyomva dobd a megfelelő gyűjtőbe, a kupakokat pedig – amiket beteg gyermekek gyógyítására ajánlunk fel – a kijelölt pontoknál gyűjtheted.  Védjük a találkozó helyszínén lévő állatokat és növényeket, hogy ők is olyan jól érezzék magukat, ahogyan mi!

információ

A turnusok időpontjai:

Reggeli: 1. turnus: 07.45–08.05 2. turnus: 08.05–08.25 3. turnus: 08.25–08.45

Ebéd: 1. turnus: 12.00–12.30 2. turnus: 12.30–13.00 3. turnus: 13.00–13.30

 Ahol

 Annyi

CSP-bolt Szeretnéd, ha a Csillagpontról kézzelfogható emlékeid is maradnának? Akkor térj be a Csillagpont-boltba! Segítünk kiválasztani a számodra kedves emléktárgyat vagy a rokonoknak, ismerősöknek szánt ajándékot. Idén még több és még érdekesebb termékek várnak: szilikon karkötő, krétával írható bögre, esernyő, hűtőmágnes, összehajtható kulacs, póló, pulóver és még számos csuda jó dolog. Megnyílt a Csillagpont webshop is, ahol már a találkozó előtt böngészhetsz, és megrendelheted a neked tetsző terméket, amelyet a Csillagpont-boltban vehetsz kézhez. Csomagküldést is vállalunk a találkozó utáni héten! Várunk a csillag.reformatus.hu-n és a helyszínen: a földszinti aulában mindennap délután egy és hat óra között!

Étkezés Kérünk, hogy mindig a kapott kártyádon jelölt turnus kezdő időpontjában jelenj meg a megfelelő étkezőben! Az elveszett kártyákat a regisztrációnál 500 forint ellenében pótolják. Speciális étrendet központilag NEM tudunk biztosítani!

Vacsora : 1. turnus: 17.45–18.05 2. turnus: 18.05–18.25 3. turnus: 18.25–18.45 A tábor területén kürtőskalács, a környéken pedig lángosos, gyrosos, hamburgeres, kisétterem, pizzázó, büfé és élelmiszerüzlet is található. A főiskola és a liget mögötti kis büfék a Csillagpontos karszalaggal rendelkezők részére 5% árengedményt adnak.

7


Lelki programok


10

lelki programok

lelki programok

Nyitó istentisztelet – Thoma László

Záró istentisztelet – Bella Péter

textus: Zsolt 90 Itt vagyok. Jelen vagyok (?). De mi volt ezelőtt? Mi történt tegnap? És azelőtt? Vagy amikor még egészen kicsi voltam? Mi volt a világon, amikor én még nem voltam? És mi lesz, amikor már nem leszek? Ki vagyok? Aki voltam, vagy aki leszek? Ahhoz, hogy megérkezzek valahová, tudnom kell (legalább valamennyire), honnan jövök. Még akkor is, ha el akarom azt néha felejteni. Az örökkévaló Isten szeret. Ez minden tudást és tapasztalatot megelőző tény. Neki nincsenek feltételei. Hív magához. Miért törődjünk a hívásával? Mert ez múlandó emberként az egyedüli esélyünk: megragadni az örök szeretetet!

textus: Jn 21,1–19 Mi lesz ezután? Talán csak kicsit kell változtatni, talán gyökerestül újat kell kezdeni. Mi változott bennem? Mit mondott rólam Isten? Néha kudarcba fullad felismerni az ő akaratát, hozzá igazítani magamat. Péter apostol ismerte ezt az utat és ezt az érzést. Az emberhalásszá válásának útja döccenőkkel volt teli. És mégis az lett, akinek Jézus szánta. A csüggedés, meghátrálás helyett Jézus terápiája győz.

Nagyszínpad, kedd 19.00–20.30

Délelőtti főelőadás – ifj. Csomós József

Nagyszínpad, szombat 09.45–12.00

Kamaszdélelőtt Dicsőítőszínpad, minden délelőtt 09.00–12.00 A csoda bennem: felfedezőút 12–16 éves kamaszok számára. Koncert, bolond játékok, ige, beszélgetés, felfedezőút.

Nagyszínpad, mindennap 09.00–10.45

Csillagpont Band

textus: Bír 6–7, 1Sám 16–17, 2Móz 3–4 Két lehetőséged van, egyik jobb, mint a másik. Egy: ha tudod, mi köze van a Hero Factory-nek a Lion King-hez, vagy Optimus Prime-nak a Bibliához, ha már készen vagy, és úgy érzed, rajtad az Isten sem tud változtatni, ha már harminckét éve megtértél és a Szentírás nem sok újat tud neked mondani, ha teljesen biztosan tudod, hogy ki vagy és mit akarsz az élettől, meg az élet is tőled, meg az Élet Ura hogyan csatlakozik ehhez az egészhez, akkor nem érdemes meghallgatnod az előadást. Kettő: minden más esetben érdemes! Identitáskereséstaláláselkérésmegimád kozásviccesenkomolyancsaknektek!

A Csillagpont Band négy református együttes – az Anima So­ni, a Deésis, a Sófár Tanári Zenekar és a Cantores Eccle­ siae Rézfúvós Együttes – tagjaiból összeállt formáció, Balogh Lázár orgonaművész vezetésével. A Band célja történelmi énekeink ápolása, az ifjúsági dalok minél igényesebb megszólaltatása, a reformátusság énekes repertoárjának gazdagítása. A 15 tagú, jórészt zeneművészekből álló formáció az énekeket kíséri a Csillagpont áhítatain, valamint a délelőtti és esti közös alkalmak előtt énektanulásra várja a találkozó résztvevőit, hogy mindannyian együtt, egy közösségként dicsérhessük Istent.

Esti áhítat – Horváth Levente

Akik prédikálnak

textus: Gal 2,19–21, Gal 6,14–15, Mk 8,34–38 Nem érdekel, hogy ki vagyok, amíg nem biztosít valaki arról, hogy kivé lehetek! Nyújts nekem reális reményt arra nézve, hogy megváltozhatok, és akkor érdekel az is, hogy most ki vagyok, akkor szembe merek nézni ezzel a mostani önmagammal is! Biztosíts előbb arról, hogy szeretve vagyok, azután beszélj nekem arról, hogy meg kéne változni! Honnan tudhatom, hogy Isten szeret és akar engem? Honnan tudhatom, hogy ő sem tekint lezárt személyiségnek, ahogy mások beskatulyáznak? Adj reményt, hogy azzá válhatok, aki vagyok valójában, és akkor igazi énemért feladom a hamis régit! Adj hiteles identitást!

Thoma László – nyitó istentisztelet

Nagyszínpad, mindennap 19.00–20.00

Thoma László vagyok, férj, 3 gyermek édesapja. Református lelkipásztorként szolgálok. Alapvető közegem a zene, a ritmus, a dicsőítés minden kreatív formában. Lételemem a mozgás, szívesen foglalkozom dramatikus önismereti módszerekkel is. A gyülekezeti életben az állandó nyüzsgést szeretem, és azt, hogy ennek forrása közöttünk Isten jelenléte és az ő szeretete. Fontos számomra az őszinteség, a nyitottság, a befogadás és a változásra való hajlandóság.

ifj. Csomós József – délelőtti előadás 32 éve a Vagyok azt mondta, legyek, azóta keresem azt, hogy valójában ki is vagyok. Lassan egészen jó kérdéseket tudok feltenni önmagammal kapcsolatban, egy kis részére pedig már választ is találtam. A szerepeim világosak: férfi, férj, édesapa, munkatárs, barát, református lelkész,

11


12

lelki programok

CSP-főelőadó. A világos szerepek mellé sokszor társul sok kétség, ebben egyedül az Isten szava hozhat fényt és világosságot. Nem hiszem, hogy tudok majd válaszolni minden kérdésedre, inkább abban szeretnék segíteni, hogy merjünk kérdezni önmagunkról, Istenről és e kettő minőségi kapcsolatáról. Aztán reméljük, hogy a válasz is megérkezik rá, s létrejön a nagy találkozás önmagunkkal, a másikkal és Vele.

Horváth Levente – esti áhítat Kolozsváron élő református lelkipásztor vagyok, feleségemmel négy fiú és egy lány boldog szülei. Voltam gyüle­ ke­zeti lelkész, majd vallástanár, két évig az IKE titkára, a Koi­ nónia Könyvkiadó alapítója és a Genézius Társaság szer­vezője is. 1993-ban részt vettem a Kis Tükör című erdélyi lap újraindításában. 1993 óta missziói lelkész vagyok: a Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány szenvedélybeteg- és alkoholfüggők missziójának a vezetője. 2007-ben a segítségemmel alakult meg a TransSilvanus Intézet, amely bibliaiskolaként működik. 2009ben védtem meg a doktori disszertációm, amit az erdélyi református egyház 1895–1950 közötti missziófogalmának vizsgálatáról írtam.

lelki programok

Malasztos – Szakács Gergely (Pápa) Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás, főiskola udvara Ezen az áhítaton a csend, a meditáció kap hangsúlyt. A résztvevők inkább élményt kapnak, mint tanácsokat. Meditációs séta, ének és imádság felváltva.

Bandázós – Százvai László és a diákok (Kisvárda) Klasszikus zenei terem, főiskola udvara, géptan labor Ezen az áhítaton arról lesz szó, hogy mit jelent a közösség ma, amikor mindenhonnan azt hallani, hogy valósítsd meg önmagad, légy a magad ura, nem számítanak mások, csak az, amit te elérsz! Fontos lenne felébreszteni a közösség utáni vágyat, persze felhívva arra is a figyelmet, hogy a közösség egyénekből áll, ezért nem szabad teljesen feladni magunkat.

Csápolós – Anima Soni, FIRESZ, Budai Gyülekezet Dicsőítőszínpad A közös zenei élmény, dicsőítés kap szerepet. Arról kapsz itt tanítást, hogy miért fontos a dicsőítés, ki áll a középpontban. Mennyire határoz meg bennünket a mindennapokban Isten dicsőítése, magasztalása?

Bella Péter – záró istentisztelet

LogIn – Szikszai Szabolcs (Pécs)

Elsőgenerációs reformátusként kívülről kerültem az egyházba, de az enyém lett, amikor én Krisztusé lettem. Ha a múltam kell: a zalai dombok, a panelház lépcsője, a kicsi, de annál aktívabb család. Ha a jelenem: a gyülekezet, a könyveim, a fotóim, az esküvői készülődés. Ha a jövőm: az még titok előttem is. Tíz éve, az első Csillagponton hallgattam a záró istentiszteletet – ezúttal nem hallgatni fogok, hanem szólni arról, hogy Isten mindig jól tudja, hogy mi lesz velünk.

Médiasarok, földszinti aula Mindig on-line? Mi vagy Isten? És ha elmegy a net? Isten akkor is velünk van! Nem lép ki a beszélgetésből, mindig térerőben van! El tudunk szakadni a virtuális világtól, vagy már annyira benne vagyunk, hogy teljesen ez határoz meg bennünket? Ha nincs Wi-fi, akkor megáll az élet?

Pláza – Berke Krisztina és a lányok (Erdély)

mindennap 07.00–07.45

1. előadó Különböző márkák, amik meghatároznak vagy megbélyegeznek bennünket. Ha ezt viseled, ez van a birtokodban, akkor valaki vagy, ha nem, akkor senki! Provokatív kérdéseket teszünk föl, ami rádöbbent, hogy mennyire a trend az, ami meghatározza a mindennapjainkat.

Tízféle áhítatból választhattok – az egyes stílusok alatt bemutatkoznak az áhítat tartói is.

Szittya – Dávid István (Kolozsvár)

Reggeli áhítatok

Pereputty – Taracközi Gerzson és Taracköziné Nemes Mónika (Kárpátalja) Gyermekkert, 58.a A családi identitás kap hangsúlyt. Mit jelent a család ma, a 21. században? Mit jelent a keresztyén család? Miért fontos a család? Mit mond a Szentírás a családról? Néhány kérdés, amit majd közösen továbbgondolunk, az előadók pedig majd kifejtenek.

2. előadó Magyar vagyok, református vagyok, amíg élek, az maradok! Biztos? Amikor csődbe megy az ország és húznak el Nyugatra, akkor is? Vagy szembeszállok mindennel és tüntetek, mert annyira magyar vagyok? Hol a határ? Mennyi az én részem, és mennyi Istené?

13


14

LELki prograMok

Csávók – Bölcsföldi András (Budapest) Állattartás gépei labor 60., irodalmi kávéház helyszíne A férfi identitás kerül előtérbe. Mit mond a Biblia a férfiról? Mit jelent ma férfinak lenni? „Mint Jézus Krisztus jó vitéze” – ilyenek a férfiak? Vagy mennyire férjek? „Úgy szeresse minden férfi a feleségét, ahogy Krisztus szerette az Egyházat és életét adta érte” – ennyire?

Csajok – Sebestyén Katalin (Budapest) 3. előadó A női identitás kerül előtérbe. Mit mond a Biblia a nőről? Mit jelent ma nőnek lenni? „Derék asszonyt kicsoda találhat?” Mennyire feleségek, anyák? Mennyire áldozatkészek? Karrier vagy család?

Angol nyelvű áhítat – Aaron Stevens, Pecsuk Ottó, Tarr Zoltán Café Island Isten Igéje angolul szólal meg külföldieknek és a nyelvet bíróknak.

Kiscsoportos beszélgetések Közös felismerések. Rázós témák. Értelmes viták. Húzós kérdések. Harmónia. Izgalom. Viccek. Különböző emberek egységben. Imádság együtt. Egymásért is. Ezt és még sok mást tartogat számodra a kiscsoportos beszélgetés. Kiscsoport: a legjobb hely a Csillagponton. Ahol van hely számodra is a főelőadás után.

Beszélgetés lelkészeknek Lelkipásztorként tudjuk, hogy életbevágóan fontos a lelki-szellemi feltöltődés. Tudjuk ezt a feladatok és terhek megosztásáról is. Csoportvezetőinket és lelkészeinket tehermentesítendő új program szerepel a Csillagponton. Lelkészeink is feltöltődhetnek és kikapcsolódhatnak, ha részt vesznek a lelkészek számára szervezett kerekasztalbeszélgetéseken! Gondolatébresztő előadások a lelkészi hivatásról, az egyház jövőjéről, hittanról és még sok másról. Kérdések és válaszok. Beszélgetés együtt, egymással mindarról, ami a legfontosabb nekünk a kiscsoportos beszélgetések ideje alatt.

Bemutatkozások


16

bemutatkozások

Pereputty – Taracközi Gerzson és Taracköziné Nemes Mónika (Kárpátalja) Amikor egy évvel ezelőtt hetedik gyermekünk megszületett, a 23 éves kisbuszt elneveztük Göncölszekérnek. A szekértől tényleg csak egy kocsirúd választotta el… De hét csillagunk azóta is ragyog, egyre szebben: Anna (16), Gerzson (15), Dani (14), Zsófi (12), Beni (10), István (4), Mónika (1). Hazánk Nagy-Magyarország, s éppen oda érkezünk haza, amerre a busz orra áll. A mi pereputtyunk minden tekintetben rendhagyó és tökéletlen. A családi áhítatok is azok: néha tele vitával, néha tele csönddel. Mindig van egy kifújásra váró orr, egy letörlésre váró könnycsepp, valaki mindig éhes és nyűgös közöttünk. Ám mindig van valami régen elfeledett vagy éppen most megtalált, apró csoda, amire csak egy gyermeki lélek csodálkozhat rá. Reggeli csendességeinkre mindazokat várjuk, akiket e mozgalmas légkör inspirál, erősít, bátorít – esetleg belekóstolnának a nagycsaládos életgyakorlatba. Csendet hát nem ígérhetünk, ékesszóló prédikációkat sem, csak üzenetet, amit egy kisgyermek is megért, s egy egész család feleli rá: ámen!

Malasztos – Szakács Gergely (Pápa) Szakács Gergely vagyok, beosztott lelkész a pápai gyülekezetben. Feleségem Péter-Szarka Katalin, ikerfiaink, Kende és Bulcsú nemsokára ovisok lesznek, a kistesó pedig októberre várható. Istennel való kapcsolatomban nagy hatással volt rám lelkész nagyapám, a pápai Refi, a SOTE Mentálhigiéné Intézeténél dolgozó lelkészek és papok, a klasszikus református egyszerűség és szabadság, a jezsuita imaforma és a bencés lelkiség. Számomra az ökumené nemcsak imahét, hanem megélhető valóság. Felekezetem iránt elkötelezett és lelkileg kereső ember vagyok. Szeretek rácsodálkozni Isten jelenlétére ott, ahol nem is gondoltam. Ezért is a malasztos áhítat… Kevéske szabadidőmben scifit, fantasyt olvasok-nézek és motorozok.

Bandázós – Százvai László és a diákok (Kisvárda) 34 éve létezem, 17 éve élek. Kisvárda, Debrecen, Ramocsaháza, Lipcse, Kisvárda. Ha egyszerű sarokpontokban kellene összefoglalnom az életemet, akkor ezek lennének a száraz adatok. Az élet azonban nem száraz adatok halmaza, hanem Isten örök tervének megvalósulása. „Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel az ő keresztjét minden nap, és úgy kövessen engem. Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszíti azt, aki pedig elveszíti az ő életét énérettem, az megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de a lelkében kárt vall?” Ez életem egyik meghatározó vezérigéje, ezzel az Igével tört össze Isten, majd gyógyított meg az új életre

bemutatkozások

és küldött szolgálatba. Isten elhívásának engedelmeskedve lelkipásztorként szolgálok, szavaimmal és életemmel szeretnék Jézus Krisztusról bizonyságot tenni, egyre inkább az ő arcára formálódni. Kisvárdán születtem, jelenleg az anyagyülekezetemben, szülővárosomban szolgálok ifjúsági lelkipásztorként. Feleségem, Ágnes tanító-hitoktató, jelenleg Kisvárda Város Önkormányzatánál polgármesteri asszisztensként dolgozik. Két gyermeket kaptunk eddig ajándékba Isten kezéből: Dórit és Bálintkát. Családom mellett nagyon hálás vagyok Istennek gyülekezetünkért és gyülekezetünk fiataljaiért, akikkel sok csodát engedett látni az Úr, és kérjük, várjuk, hogy hadd legyünk továbbra is csodáinak részesei.

Csápolós Szerda reggel az Anima Soni, csütörtökön a FIRESZ, pénteken a Budai Gyülekezet zenekara szolgál.

LogIn – Szikszai Szabolcs (Pécs) 28 éves. Nős. Pécsi. Misszió és fiatalok. Zenél, leginkább mások idegein, de néha gitáron és zongorán is. Amatőr blogger, többnyire az Újragondolóban ír. Némileg zűrös figura, mert folyton agyal valamin, túl sok benne a kérdés és kevés a válasz. Nincsen gyereke. Imád olvasni. Elkötelezett keresztyén. Hisz a csodákban. Néha emiatt naivnak érzi magát. Hiszi, hogy a valóság nem azonos a pillanatnyi látszattal. Hiszi, hogy értelme van az élet minden mozzanatának, mert Isten értelmet ad neki. Gyakran ejt hibákat, de már megtanulta elfogadni, hogy ez is az élet része. Lelkes Jézus-követő, és sokat gondolkodik azon, hogy hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatban Jézus tanításait és módszereit. Egyetemi lelkészként dolgozik Pécsett.

Pláza – Berke Krisztina és a lányok (Erdély) Berke Krisztina Ágnes a nevem. Romániában élünk Sándorral, a férjemmel. Ő az egyetemista misszióban tevékenykedik a Genézius Társaságnál, én évenként megszer­ ve­zem a Függőleges keresztyén ifjúsági konferenciát (www. fuggoleges.ro) 500 fiatal számára, és ezen kívül a CE Szövetségnél is dolgozom ifjúsági munkásként. A szívem csücske, legkedvesebb rendezvénye a kétévenkénti lánytábor. Szeretek lányokkal, asszonyokkal, nőkkel együtt lenni. Sokat tanulunk egymástól. Csaj-csevej-csillogás. Trendbrand-kultuszok. Van miről beszélgetni, ha sok nő összegyűlik egy helyen… A reggeli áhítatokra közösen várunk Eszterrel, Csillával, Szidivel és Júliával. Csajok a csajokért!

Szittya – Dávid István (Kolozsvár) Dávid István vagyok, kolozsvári református egyetemi lelkész. Mint ki engedmények révén egyszerre tanuló teoló-

17


18

bemutatkozások

gus és kereső filozófus, négygyerekes családapa, szerető, mégis kibírhatatlan hitvestárs, sok mindent nem ért, de nem zavarja. Egy hegymászó, akinek nem a cél, hanem az út a fontos. Bejárja azt, amit végiggondolt, és igyekszik végiggondolni azt, amit bejárt. Magyarul tanultam meg megszólítani Istent. Azóta is tanulom. Lelkész vagyok, református és magyar.

Csávók – Bölcsföldi András (Budapest) Bölcsföldi András lelkész vagyok, spirituálisként dolgozom a budapesti teológián. Hogy ez pontosan mi, az bizonyára nagy titok, de lelkigondozást, lelki programok szervezését, közös szolgálatokat biztosan jelent. Egyszer valaki úgy fogalmazott: a spirituális az, akiben van spiritusz. Azóta én legalábbis erre törekszem. Ifjúsági munkával teológus korom óta foglalkozom, még nem sikerült elhagyni, s többekkel együtt ott bábáskodtam az első Csillagpont születésekor (10 éves!), azóta mindegyiken részt is vettem valamilyen megmozdulással. Most a „csávós” áhítatokban leszünk együtt azokkal, akik ezt választják. Ezt a szót egyébként én szoktam használni, s most visszaszállt rám ennek súlya. A világtörténelemben és még a Bibliában is mindig voltak héroszok, nagynevű hősök, különleges képességű emberek, vagy csak egyszerűen vagányok. Ők lesznek velünk ezekben az áhítatokban, s természetesen a mögöttük álló, és a még rájuk is hatni tudó Isten is. Hogy ránk is hatnak-e így együtt, ahhoz el kell jönni a reggeli áhítatra!

Csajok – Sebestyén Katalin (Budapest) 1968-ban születtem Budapesten. Felnevelő közösségem az Érd-parkvárosi gyülekezet. Tanulmányaimat Budapesten végeztem: óvónőként érettségiztem, majd a teológiára kerültem. Később a Károli-egyetemen mentálhigiénés szakember, illetve szupervizor diplomát is szereztem. A teológián ismerkedtem meg későbbi férjemmel, aki már nincs az élők sorában. Lelkészként Látrányban és szórványaiban, Tatabányán és Vértesszőlősön szolgáltam. A budai gyülekezetbe 2011 szeptemberében kerültem. Az általános lelkészi feladatok mellett hangsúlyt kap szolgálatomban a lelkigondozás, lelki vezetés. Nemrégiben ismét férjhez mentem, így most egy hatgyermekes családban járunk együtt a megtartás és elengedés ösvényein. Időről időre tanulom Isten ígéretét: „Azoknak, akik Istent szeretik, minden a javukra szolgál.” (Róm 8,28)

Angol nyelvű áhítat – Aaron Stevens, Pecsuk Ottó, Tarr Zoltán Aaron Stevens a Budapesti Református Skót Misszió lelkésze. Majdnem húsz éve lakik Magyarországon, hét éve szolgál gyülekezeti lelkészként. Egyetemista évei alatt jött

bemutatkozások

ide először egy ifjúsági táborra, aztán tanulmányai befejezését követően visszatért, és angolt tanított egyetemeken és nyelviskolákban. Amikor a lelkészi pályára érzett indítást, magyar feleségével és két fiukkal visszament Amerikába, hogy teológiát tanuljon. A skót missziói szolgálata előtt a Protestáns Missziói Tanulmányi Intézetnél dolgozott, mint gyülekezeti missziói referens. Aaron minden alkalomnak örül, ahol beszélgethet magyarokkal külföldiekről, illetve magyarokról külföldiekkel, de még jobban, ha beszélgethet Istenről emberekkel, illetve Istennel emberekről. Pecsuk Ottó vagyok, református lelkész. Nős vagyok, feleségem, Katalin hitoktató és általános iskolai tanító. Négy gyermekünk van. A Magyar Bibliatársulat vezetőjeként gondozom a magyar nyelvű Biblia szövegét, segítem kiadását és terjesztését. Részt veszek a Károli-egyetem Hittudományi Karán a teológushallgatók oktatásában, bibliaismeretet és bibliai teológiát tanítok nekik. Korábban eredetileg dolgozni és a Bibliát népszerűsíteni jártam a Csillagpontokra, de 2005-ben a debreceni Csillagponton ismertem meg a feleségemet – azóta hálát adni is visszajárok. Tarr Zoltán vagyok, nős, három gyermek édesapja. Református lelkipásztorként többféle szolgálat után jelenleg a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tanácsosa, a Zsinati Hivatal vezetője vagyok. Ajándéknak tartom, hogy az első Csillagpont szervezésétől fogva, akkor még fiatalként, részese lehettem, lehetek a folyamatnak.

19


Programok KEDD SZERDA CSüTöRTöK PÉNTEK MINDENNAP


KEDD

KEDD

09.00

Cantores Ecclesiae

Társas-játék A Társas-játék a Debreceni Református Egye­ temi Gyülekezet előzetes regisztrációhoz kötött, 16 éven felülieknek szóló, egész napos élménypedagógiai programja. A játékos, in­teraktív program lényege, hogy a csoporttagok a közösen megtapasztalt élmények alapján beszélgessenek a párkapcsolat(ok) ban is felmerülő fontos kérdésekről (érzelmek, empátia, párkeresés–megtalálás–elfo­ ga­dás, konfliktuskezelés és felelősség, biza­ lom, elköteleződés). Az 2012/13-as tanévben számos debreceni középiskolában, középiskolai kollégiumban, a Debreceni Egyetemen és a teológián több mint ezren vettek részt a programon. A Csillagponton érdeklődhetsz a program felől a Társas-játék ötletgazdáinál és kidolgozóinál, Püski Dánielnél (egyetemi lelkész) és Surányi Zoltánnál (élménypedagógus, tréner), valamint koordinátorainál: Péter-Szarka Lászlónál és Elek Fanninál.

10.00 Szatzker Zsanett harmonikaművész 10.00–18.00

Fesztiválterület 1993 óta játszom harmonikán, előbb zongorabillentyűsön, majd gomboson. Rendszeresen jártam versenyekre, itthon és külföldön egyaránt. Két diplomát szereztem a Hannoveri Zeneművészeti Főiskolán, a kint megszerzett tudást szeretném továbbadni itthon. Emellett fontosnak tartom, hogy hozzájáruljak a harmonika terjedéséhez a komolyzenében is.

Karakas Zoltán Zsolt – dudás 10.00–18.00

Fesztiválterület A magyar dudával külföldön ismerkedtem meg az 1990-es évek elején, de rögtön tud­ tam, hogy szükségem van erre a hangszerre, és amikor hazajöttem, megvettem az első dudámat. Hálás vagyok, hogy a magyar duda és a pásztori élet hagyományait ápolhatom és zenélhetek, mert közben igazi jó érzés lesz úrrá rajtam, olyankor teljesen más világban vagyok.

10.00–18.00 Vasútállomás 1998-ban alakult Budapesten, Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával, a Zeneakadémián végzett tagokkal. Közel száz alkalommal léptek fel Magyarországon és szerte Európában. 2007-ben megkapták az Artisjus Alapítvány különdíját. Fellépők: Ambrus Szabolcs – trombita, Vass István – trombita, Seres Kata – kürt, Alföldi-Boruss Márk – harsona, Kovács Zalán László – tuba.

13.00 Blatt Drums ütőegyüttes 13.00–18.00 Fesztiválterület A Blatt Drums Zeneakadémiát végzett zenészből alakult: Nagy Zsolt, Csige Attila, Papp Dániel. Repertoárjukban a klasszikustól a könnyűzenéig éppúgy megtalálunk mindent, mint a slágerektől a kortárs darabokig. Elsődleges céljuk a szórakoztatás, koncertjük minden alkalommal humoros, ugyanakkor precíz.

20.00 Márk-kísérlet – Ablonczy Áron 20.30–23.00

Stábétkező 1. 15 amatőr színész előadása, amely a teljes Márk evangéliumát megjeleníti. A közel másfél órás, interaktív előadást egy rendhagyó körszínházban rendezzük meg. A néző humoros, modern, mai napi feldolgozást láthat Jézus örömhíréről. A darabon keresztül emberközeli megközelítésben találkozhatsz a tanítványokkal és Jézussal. Különlegessége, hogy Jézus bibliai szövegén kívül minden más szereplő rögtönöz. Ha humoros, de mégis komoly és tartalmas kikapcsolódásra vágysz, akkor buzdítunk, hogy gyere, és hívd el a barátaidat is!

23

kedd

22


KEDD

KEDD

20.30

fon, Soós Mónika Alexandra – altszaxofon, Fekete Melinda – tenorszaxofon, Tóth Eszter – baritonszaxofon.

Slam poetry-est 20.30–22.00

Café Island Rap, költészet, szabadság. Virtuóz este Simon Márton és Pion István vezetésével, akik írnak, felolvasnak, és a költészet komoly-szép játékába vonnak be mindenkit, aki hagyja magát.

Republic Quartet 21.00–22.30

Deésis zenekar 20.30–21.30

Dicsőítőszínpad

Klasszikus zenei terem 2001-ben alakult, nevét az akkori Republic együttestől vette, mivel első fellépéseikkor már velük dolgoztak együtt, mint a zenekar kísérőegyüttese. Azóta rendszeresen koncerteztek könnyű- és komolyzenei színpadokon. Tagok: Veér Csongor – hegedű, Veér Bertalan – hegedű, Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa, Sípos Gergely – cselló.

21.30 Cimbaliband A Deésis 2004 tavaszán alakult. Küldetésünk, hogy a zenével ötvözzük azt, amit életünk alapjának tartunk: a Krisztusba vetett hitünket. Főleg saját dalokból álló műsorunkban több zenei stílus is fellelhető (pl. pop, jazz), amelyekben a zenei igényességre törekszünk. Múltunkért, jelenünkért Istené a dicsőség!

21.30–23.00

Kisszínpad

21.00 Scherzo Saxophone Quartet 21.00–22.30

Klasszikus zenei terem A Scherzo Saxophone Quartet 2009-ben alakult Puskás Levente szaxofonművész növendékeiből. Az együttes eddigi munkája során több ízben részt vett külföldi szaxofonművészek (pl. Mario Giovannelli és Christian Wirth) kurzusán, fellépett a Fon Trade Music által szervezett szaxofonos napon, valamint 2011 októberében önálló koncertet adott a Rácz Aladár Zeneiskola dísztermében. A kvartett célja, hogy megismertesse Magyarországon a klasszikus szaxofont, mint műfajt, így repertoárja főleg klasszikus zenei átiratokból és eredeti szaxofonkvartettre íródott művekből áll, de emellett bővelkedik könnyűzenei darabokban is. Az együttes tagjai: Benk Ágota – szoprán- és altszaxo-

Cimbaliband – Ungerground koncert. Az Un­gerground, a cimbalomcentrikus Cim­ba­ li­band legújabb EP-je valójában érdekes kísérlet a különféle zenei műfajok átjárására. Az EP ötletét az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsora adta, amelyben a csapat ötvözte a népzenét a könnyűzenével, nagy sikert aratva.

22.00 Brains 22.00–23.20

Nagyszínpad A Brains Magyarország legsikeresebb elek­ tronikus zenét játszó koncertzenekara: a ren­dkívül sikeres nagyszínpados fesztivál­

25

kedd

24


KEDD

SZERDA

27

13.00 Szabadulás az alkoholfüggőségtől – Iszákosmentő Misszió 13.00–13.45

fellépések és az országszerte teltházas klub­koncertjeik mellett 2012/13 telén négy hónap alatt kétszer töltötték meg rajongóikkal a Petőfi Csarnok nagytermét.

KRÉDÓ–közélet, keresztyén hivatás – Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Hoppál Péter 13.00–14.30

23.00 Esti mese: Teremtésmesék – Écsi Gyöngyi 23.00–23.10

Dicsőítőszínpad A szenvedélybeteg számára az élet értelmét szenvedélye jelenti. Ahhoz, hogy szenvedélyét elhagyja, olyan új értékeket kell számára mutatni, amelyek alkalmasak arra, hogy egész életét betöltsék, és így kényszer nélkül, önként fordítson hátat korábbi életének. „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.”(Jn 8,36)

Nagyszínpad Megteremtette az Úr Ádámot, és rábízta a földet. Évát is teremtett a számára, hogy ne legyen bánatos. Vajon tudnak-e sáfárkodni a rájuk bízott ajándékokkal? A népmese egyszerű és humoros gondolkodásmódja tanulságos meglátásokat kínál.

1. előadó Isten szeretetének képviselete és elmélyült szakmaiság szükséges ahhoz, hogy országunk olyan hely legyen, ahol jó élni. A hívő keresztyénekben „Krisztus értelme van” (1Kor 2,16). Célunk felhívni a református fiatalok figyelmét a Kárpát-medencében, Európában és a világban a keresztyén társadalmi igazságosság igényére, ahol égető szükség van Krisztus követeiként élni és a közjó érdekében eljárni a magyar társadalom életének minden területén.

Kalandok és álmok szakmai műhely – Bányai Sándor 13.00–16.00

Pince A2 Az élménypedagógia a cselekvés általi tanulás. A képzés résztvevői fizikailag és pszichikailag biztonságos körülmények között különféle játékokat és gyakorlatokat próbálnak ki. A tevékenység lehetővé teszi, hogy a résztvevők saját élményen keresztül ismerkedjenek meg a módszerrel. Célunk az élménypedagógia módszerének és felhasználásának megismertetése az élet különböző területein. „Egymás terhét hordozzátok…” (Gal 6,2)

Koreai kultúrsokk 13.00–17.00

Logisztikai raktár előtti zöld területen pavilon Testvéregyházunk, a Koreai Presbiteriánus Egyház egyik legnagyobb szöuli gyülekezete, a Lord Church teával, tradicionális koreai táncokkal és egy orvoscsoporttal várja az érdeklődőket.

SZERDA

26


SZERDA

SZERDA

14.00

Siker egy kemény világban – Bessenyey Bálint, Bartha Lajos

Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András 14.00–17.30

V. terem, Lehetőségek Piaca Lelkipásztoroknak és lelkes gyülekezeti szol­ gálóknak! Képes és képtelen beszámolók, diadalmas és kudarckönnyes bizonyságté­ te­ lek az új gyülekezetek beindulásáról, szárnyrakeléséről és jelenlegi küzdelmeiről. Mindez motivációs és tapasztalatcserés cél­zattal, hogy akik hasonló helyzetben vannak, inspirációt és ötleteket nyerjenek. Szó esik a gyülekezetplántálás Szentlélek általi indításáról, a plántáló és plántált gyülekezetre gyakorolt hatásokról. Interaktív eszmecserére hívunk!

14.00–15.30

Református templom, Petőfi út 2. Ha úgy érzed, hogy szeretnél csendben, egyedül időt tölteni Isten előtt imádságban, vagy ha szeretnél vezetett imagyakorlatban részt venni, akkor keresd fel a református templomot 14.00–17.30 között. Isten szeretettel vár! „Te pedig, amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál Atyádhoz titokban, Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.” (Mt 6,6) A templom programjairól a Meghallgat-lak sátornál tájékozódhatsz.

14.00–15.30

II. em. 215. Pszichodráma-elemekkel dolgozó, önismereti jellegű tréning, amely a résztvevők identitását, életükben Isten és a hit szerepét és helyét vizsgálja, illetve mutatja meg. Vegyes, lelkészekből és nem lelkészekből álló résztvevőket szeretnénk, akiket érdekel, hogy az egyházban betöltött szerepeikben hol és hogyan kapcsolódnak egymással, illetve a hívői identitáson belül milyen korlátokkal és hátrányokkal, valamint előnyökkel járhat a lelkészi szerep, hogyan látják egymást. Max. 20 fő, két alkalom.

2. előadó Csodálatosan gazdag teremtett világunkban előre kiszámíthatatlan, hogy kit milyen úton keresztül szólít meg Isten Igéje, és milyen feladatokkal bízza meg. A keresztyén ember legfőbb életcélja, hogy minél közelebb kerüljön az Atyához, ehhez pedig hitre van szüksége a Jézus Krisztusban és az ő tanításaiban. A hit nem ellentéte, hanem kiegészítője a természettudománynak, így segíthet gazdagítani orvosi ténykedésünket, kutatásainkat, és megértetni földi korlátainkat, illetve azt, ami azon túlmutat. Erről beszél Szeifert György idegsebész osztályvezető főorvos, egyetemi magántanár (Semmelweis Egyetem, Budapest).

Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–15.30

Lelkészi identitás? Hívő identitás? – Darida Zsófia, Tulok Imre 14.00–15.30

II. em. 219. Személyes hangú beszélgetés a református identitásról Bessenyey Bálinttal, a Sodexo Motivációs Rendszerek ügyvezető igazgatójával és Bartha Lajossal, az MNB Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának vezetőjével.

Zsoltárdiszfóniától a Gamma Kés sugár agysebészet legendájáig – Szeifert György

Templom csendje 14.00–17.30

29

Liget környéke Az előadást a Károli Gáspár Református Egyetem egyik tanára és hallgatói tartják. Bemutatójuk része egy ismeretterjesztő elő­ adás, egy viselet- és fegyverzet-, valamint harci bemutató is. Felszereléseik mind rekonstrukciók, amelyeknek hiteles használatát igyekeznek bemutatni.

Mezőtúri fazekasság – Trencsényi Tibor 14.00–16.00

Pince A1 A népi fazekasság, korongozás megismerése, elsajátítása.

Érett vagyok a párválasztásra? – Komlósi Piroska 14.00–15.30

3. előadó Életünk erősen meghatározó döntése a párválasztásunk. E döntéshozásban az egész személyiségünk és addigi élményeink meghatározóak. Életünk korábbi fontos társas

SZERDA

28


SZERDA

SZERDA

helyzeteiben tanuljuk meg a párkapcsolat működtetésének alapelemeit: a férfi–nő kap­ csolatban a kölcsönös tisztelet és elköteleződő szövetséget, a testvérkapcsolatban az alkalmazkodást és a felelősséget a má­si­kért, a barátokkal a másikra figyelést, amelyekből majd a házastársi kapcsolat működtetése táplálkozik.

Drámafoglalkozás családoknak – Lovai Ágota 14.00–15.50

I. em. 101. Fókuszban: milyen érzés másnak lenni, kilógni a sorból, esetleg testi fogyatékossággal küzdeni? Hogyan fogadjuk el, fogadtassuk el magunkat? Hogyan fogadjunk el másokat? Fejleszthető a toleranciakészség? Természetesen. Erre ad alkalmat ez a kis játék bármely korosztály számára.

Családi táncház a Túlpart együttessel 14.00–15.00

áll össze, hogy élvezhetőbb legyen. Nem koncertezünk – de néha jobb ez a közös zenélés, mint egy koncert.

15.00 Mimus Hungaricus – Karsai János 15.00–16.00

Korál-sziget 15.00–16.00

Mezőgép labor 63 A Legyen együtt a család program keretében jó hangulatú táncház lesz a család minden tagjának.

Kapcsolatambulancia – Fodorné Ablonczy Margit 14.00–16.00

II. em. 214. A háromnapos sorozat egyfajta tréning, amely a kapcsolataink megértésében és rendezésében kíván segíteni. Interaktív előadás, mese, játék, csend és jó beszélgetés. Én nem lehetek én, ha te nem vagy te. Identitás mások által? Igen, az ember kapcsolataiban lesz emberré. Kinek élek? Minek élek? Kivel élek? A kérdések sokféleképpen előkerülnek életünk során. A válaszokat keressük.

14.30 Firesz alkalmi zenekara 14.30–15.30

Dicsőítőszínpad A felvidéki Firesz (Fiatal Reformátusok Szövetsége) alkalmain nagyon szeretünk énekelni, amihez mindig egy alkalmi zenekar

Stábétkező 1. Mimus Hungaricus – Nemzetközi hírű pantomimművész és mímes társulatának műsora. Látható beszéd a gesztus, beszéd nyelvén, szórakoztató, gondolkodtató módon.

Kisszínpad A 2008 őszén alakult együttes több korábbi néven létezett, leghosszabban Credo né­ ven, ebből alakult át 2011 februárjában Korál-szigetté, amely teljesen fedi a zenekar szellemiségét – evangélikus korálokat zenésítenek meg, és mindannyian a Deák téri gyülekezethez állnak közel.

16.00 Mentés másként: gyermekvédelmi kerekasztal – Fábián Ildikó, Gálné Ács Mária 16.00–17.00

II em. 214. Több mint kétszázezer gyermek veszélyeztetett Magyarországon, ennyien élnek gyermekotthonokban, a családjukból kiemelve vagy árván. Mit tesz értük a református egyház? Te mit tehetsz értük? Hogyan segíthetsz ismerőseidnek, akiknek támogatásra van szükségük? Református Gyermekvédelmi Szol­gálat – nevelőszülői hálózat, kismamaház, családok átmeneti otthona, családi napközi és más szolgálatok segítik a családokat, gyermekeket. Szakemberek és megmentett családok mesélnek a lehetőségekről.

31

SZERDA

30


SZERDA

SZERDA

Az identitás kérdései, csapdái – Bibó István 16.00–17.30

II. em. 219. Az identitás kérdései és csapdái: milyen alapon állhat (meg) az identitás? Család? Nemzet? Emberiség? Szülőföld? Haza? Európa? Mi a szerepe-helye ebben a hitnek és az egyháznak, vagy a hivatásnak és a szakmának? (Nem szakelőadás lesz, hanem tapasztalatokból leszűrt provokatív rögeszmék gyűjteménye.)

darcok között felvetődik a kérdés: valóban mi alkotunk családot, vagy Isten ajándéka a gyermek? Vagy is-is? Jöjjetek, 22–30 évesek, akik már együtt tervezitek a jövőt...

Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.00–17.30

Identitás határok nélkül – hogyan éljük meg hitünket, nemzeti hovatartozásunkat a Kárpát-medencétől a diaszpóráig? 16.00–17.30

II. em. 215.

Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–16.30

Café Island Különleges dolog koreai, amerikai vagy éppen litván fiatalokkal, egy szívvel dicsérni az Urat! Főleg, ha egy klassz zenekar kíséri a sokszínű csapatot. Csatlakozz egy igazán vegyes társaság angol nyelvű dicsőítéséhez! A TREFF Band, azaz a Taksonyi Református Fiatalok zenekara azzal a küldetéssel alakult meg 2010-ben, hogy igényes, fiatalos könnyűzenével gazdagítsa a keresztyén zene repertoárját (és a taksonyi lakosságot). Szívesen gondolunk újra régi nótákat és foglalkozunk az újdonságokkal is. Idén a Csillagponton angolul énekelünk, de mottónk mindig, minden körülmények között: „Hiszed-e, amit énekelsz?”

1. előadó Gyakran meg vagyunk győződve arról, hogy a gyermek a mi tervezésünk gyümölcse, ugyanakkor egyre gyakrabban ütközünk tehetetlenségünk kemény falába. A baba akkor jelentkezik, amikor a házaspár egészen mást akart tervezni. Vagy a baba éveken át nem jelentkezik, amikor ők mindent megtettek, hogy legyen. Ilyen élmények és ku-

I. em. 101. A három alkalomból az első a családról, mint minden tagja számára élhető rendszerről, a második a dicséretről, büntetésről, fegyelmezésről, mint a legelterjedtebb szülői eszközökről, a harmadik pedig a konfliktusokról szól a dackorszak és a kamaszkor tükrében. Beszélünk a jó kovászról, kapcsolat–kompetencia–autonómia hármasságáról. Lehetőség lesz néhány saját élmény szerzésére és sok megosztásra, kérdések feltevésére. Mindez jó hangulatban és őszinte, partnerhelyzetű tanulási légkörben.

A házasság négy évszaka – Beke László 16.00–17.30

A gyermek Isten ajándéka vagy a mi tervezésünk gyümölcse? – Szarka Miklós 16.00–17.30

33

Mezőgép labor 63., főiskola udvara Hogyan lehet újra tavasz a házasságodban egy, tíz vagy húsz év után is? Megtudhatod, ha részt veszel azon az előadáson, amelyen nem kizárólag a már házasságban élők, hanem az arra még csak készülők is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak. Azt szeretnénk, ha senkinek sem kellene a tavasz és a nyár áldásaitól, melegségétől és gyümölcseitől szomorúan búcsút venni, hanem egy egész életen keresztül annak örömében élhetnének. De ehhez ismerni kell a kapcsolati klíma változékonyságát...

Hány gyereket vállaljak? – Fekete Ágnes, Czibere Károly, Soltész Miklós, Kardosné Gyurkó Katalin, Hegedűsné Erdődi Judit 16.00–17.30

2. előadó A legtöbb fiatal ma szeretne családot. Sokan sok gyereknek is örülnének, a valóságban mégis nagyon kevés a nagycsalád. Az emberek felteszik a kérdést maguknak: amikor nem biztos a megélhetés, vállalhatok-e felelősen sok gyereket? Bízzak Istenben, igen,

SZERDA

32


SZERDA

SZERDA

de az eszemmel is gondolkodnom kell! Hol van ennek a határa? Ma Európa fogy, a szegény országok népessége nő. Mintha itt elfogyott volna az életerő... Miért? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk nagycsaládos anyukákkal, apukákkal, szakemberekkel.

A meddőség pszichoszociális és etikai tényezői – D. Szebik Imre, Lakatos Enikő, Bogyó András 16.00–17.30

3. előadó A meddőség globális problémája minden tizedik párt érinti a világon. Hazánkban kb. 150 000-re becsülik a meddő párok számát. A meddőséggel szembesülő nőt vagy párt lelkileg is megviseli életüknek az a szakasza, amikor a társadalmi normáknak megfelelően, párkapcsolatuk beteljesüléseként, nem születik meg gyermekük. Ilyenkor a párok sok esetben szakorvos segítségét keresik, jóllehet a reprodukciós egészség a pár fizikai, mentális és szociális jóllétét jelöli, amely szempontok együttesen fejtik ki hatásukat.

16.30.

Nagyszínpad Friss, modern, minőségi gospel zene, evangéliumi keresztyén alapokon, magyarul! A Helyes_Beat zenekar célja, hogy Magyarországon is megteremtse a modern, magyar nyelvű mainstream gospel zene fogalmát. Zenéjük a funkytól az R’n’B-n és a soulon át egészen a jazzig mozog.

LIGETKÉK népi együttes bemutatója

Helyes_Beat 16.00–17.45

Kovács Zalán László tubaművész koncertje 16.00–17.00

vezető zenekarai, többek között a Pekingi Nagyopera és a Sanghaji Filharmonikusok hívták soraikba. Hazai versenysikerein túl nemzetközi színtéren is többször utasította maga mögé a világot. Szólistaként rendszeresen koncertezik itthon és szerte a világban. A számos díjjal büszkélkedő művész koncertjein nemcsak zseniális zenészegyénisége mutatkozik meg, hanem olyan technikai látványelemekkel tarkítja produkcióit, amely bravúrokra csak kevesen képesek a világon. Közreműködik Miyabori Akimi zongoraművész.

Klasszikus zenei terem Nemzetközileg elismert, rendkívül sokoldalú tubaművész. Előadásaiban egyszerre van jelen a fiatalos lendület, a laza elegancia és a klasszikus előadásmód. Zeneakadémiai tanulmányait Budapesten és Münchenben végezte. A kiváló művészt az olaszországi Udinei Szimfonikusok szerződtették le, majd Kína rendkívül fejlődő, ambiciózus

Krisz 16.30–17.30

Dicsőítőszínpad 2002-ben Kárpátalján létrejött ifjúsági együttes. Időközönként fiatal tagokkal változik az előadók köre. Régi énekeket adnak elő új hangszereléssel és új felállással. Céljuk, hogy lendületbe hozzák zenéjükkel a fiatalokat. 3-4 éve istenes verseket is megzenésítenek. „A vetés a miénk, az aratás az Istené.”

17.00 17.00–17.30

Pince A2 A LIGETKÉK népi énekegyüttes csoportos és szóló kategóriában számos nívós országos népzenei versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Célunk az ősi zenei anyanyelvünk, népdalaink, népzenénk megismertetése minden nyitott szívű emberrel. Szeretnénk, ha a népzenén keresztül a magyarság ismerné és használná saját kultúráját. Az együttes tagjai: Albert Dóra, Asztalos Ilona, Belinszky Csilla, Enyedi Melinda, Fazekas Renáta, Józsa-Vincze Vivien, Nagy Andrea, Szamos Diána, Szentmiklósy Dorottya, Varga Nóra. Tanár: Tirpák Ferenc.

35

SZERDA

34


SZERDA

SZERDA

Giccsparti, sztereotípiák 17.00–17.30

Fool Moon 20.00–21.00

Életrevaló ételek – Nagy Márton 20.00–21.30

veszélyeztetettségével. Már mindenki előtt ismert a klímaváltozás ténye, annak várható és tapasztalható következményei. Mindezek ellenére az egyházak nem, vagy csak nagyon halkan hallatják a hangjukat. A Biblia hatalmas eszköztárral mutat rá a mi feladatunkra és felelősségünkre. Ezt a keresztyén missziót ismerteti a Rocha szervezet.

Café Island Milyen furcsa tárgyakat, giccseket rejtegetnek külföldi barátaink otthonukban, amelyek saját kultúrájukat, hazájukat jellemzik? Elhozzák és bemutatják nekünk! Ám vajon hogy tetszik nekik a mi repertoárunk?

20.00 3. előadó 1. Trendek, tendenciák, tények és tévhitek a táplálkozásban. Körkép a jelenlegi táplálkozási szokásokról, egészségügyi helyzetről és az emberek elképzeléseiről, a bulvár és a hamis próféták szerepéről 2. Élelmiszeripar: honnan jött, hogy áll most, hová tart? 3. Bio kontra konvencionális – melyik a jobb? Érdemes a drágábbat venni? 4. Az ördögtől való-E? Az E-számok és az igazság. 5. Van még valami, amit ehetünk? Az élelmiszercsoportok rövid jellemzése – mi az, ami egészséges? 6. Élelmiszer-biztonság. Az egészség és a higiénia 7. Útravaló. Merre induljunk?

Kisszínpad A Fool Moon az egyetlen magyar, többszörös nemzetközi díjnyertes pop-a capella együttes immár 12 éve. A legnagyobb hazai előadók koncertjein és lemezein működtek közre, külföldi fesztiválok állandó fellépői. Jó hangulatú koncertjeiken igényes magyar és angol nyelvű slágerek feldolgozásait éneklik.

Anima Soni 20.00–21.00

Dicsőítőszínpad

Lehet a színésznek identitása? – Rajkai Zoltán 20.00–21.30

Stábétkező 1. Milyen a jó színész? A személyiség és a színészet kapcsolata. Mennyire fontos az identitás a színész munkájában? Hasznos-e, ha a színészről többet tudunk, mint amennyi a szerepéből látszik? Isten munkája hogyan látszik egy színész életében? Rajkai Zoltán színművész kötetlen, interaktív, beszélgetős előadása ilyen kérdésekre keresi a válaszokat.

Zenekarunkban 16 fő dolgozik együtt. Valljuk és tesszük, hogy a keresztyén élet nem önmagunkért való élet. Az Isten ügyéért végzett szolgálat, a misszió kiemelkedően fontos szerepet tölt be az életünkben. His�szük, hogy a zene által közvetített jó hír áldásul lehet sokak életére nézve.

Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek 20.00–21.30

Keresztyén központú környezetvédelem – Chris Naylor 20.00–21.30

37

2. előadó A keresztyén ember felelőssége a környezetvédelemben? 21. századi világunk tele van kihívásokkal és nemkülönben az emberi élet mindennapjait meghatározó környezeti javak

1. előadó Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája)

MEKDSZ Ponthatár Parti 20.00–21.30

Café Island Felvételizel? Izgulsz? Ha igen, akkor még jó, hogy most, a CSP ideje alatt kerülnek nyil­ vánosságra a 2013-as felsőoktatási fel­vételi

SZERDA

36


SZERDA

SZERDA

ponthatárok. Gyere el a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) nagy PONTHATÁR PARTIJÁRA és szorítsunk együtt! Lesz móka és kacagás, nevetések és könnyek, sorstársak és persze ponthatárok!

22.00 Időgazdálkodás egyetemistáknak – P. Tóth András 22.00–23.30

3. előadó Minden óra, amit időgazdálkodásra fordítasz, órák ezreit eredményezi hosszútávon. Bárcsak lenne még egy napom, akkor rendesen fel tudnék készülni a vizsgára! Bárcsak reggelente úgy tudnék felkelni, hogy teli vagyok energiával! Bárcsak kevesebb időt kellene tanulással töltenem, és többet lehetnék a barátaimmal! Bárcsak ne 24, hanem 36 órából állna egy nap! Ismerősek a fenti mondatok? Ha igen, akkor bizony az Időgazdálkodás egyetemistáknak tréning a barátod!

21.00 A Csurgó Református Gimnázium előadásában Da Capo Al Capone: Mélyrepülés 21.00–22.30

Klasszikus zenei terem A Csengey Dénes szövegeivel és Cseh Tamás ének–zenéjével működő est előadói a csurgói Csokonai Református Gimnázium polgárai. A reggeli áhítatoktól az önszórakoztatásig húzható ívre sokféle dolgot aggattak a tagok, a Mélyrepülést viszonylag gyakran művelték Körmendtől Debrecenig, ön- és közterápiás célokkal. Mert a darab a „ne mozdulj és ne pihenj” kamaszkorban is jól érezhető feszültségét, a 25 éve aktuális magyar szárnyaláskérdést járja körül szöveggel, dallal, zongorával, gitárral és hegedűvel. Tehát a csoport nevének semmi köze a konyakos ízesítésű Al Capone szivarhoz! Az előadás után beszélgetésre és/vagy Cseh Tamás-dalok közös eléneklésére kerül sor. A program különösen azok számára lehet érdekes, akik tudják, hogy „mit mondott Mikulski kapitány Midway mellett, amikor másodszor készült rárepülni Yamamoto vezérhajójára és figyelmeztették, hogy ha ezt megteszi, nem marad annyi üzemanyaga, hogy visszatérjen a földre”. Ők feltétlenül jöjjenek!

22.00–23.30

1. előadó Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája)

Amaro Del 22.00–23.00

22.00–23.00

Blues B. R. Others 21.30–22.30

Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek

Dicsőítőszínpad Az Amaro Del zenekar 1999-ben alakult, neve jelentése: a mi Istenünk. A csapatot Munkácson élő keresztyén cigány emberek alkotják. Az Amaro Del mint zenekar célja az evangélium üzenetének terjesztése főleg a cigányság körében és a nemzetiségek közti párbeszéd elősegítése. Változtatni lehetséges!

Kovács Máté és Makai Zsuzsa versenytáncosok

21.30 Nagyszínpad 2000 szilveszterén a szegedi Dóm téren mutatkozott be ez a nagyszabású produkció, erre a konkrét felkérésre állt össze a zenekar. Nevezhetnénk a Szegedi Bluesbarátok Csapatának is, ugyanis a zenészek nagy része már régóta a blues ösvényén halad együtt, illetve külön-külön.

39

Kisszínpad 23 éve táncolunk külön-külön, együtt pedig 7 éve. Táncpartneremmel, Makai Zsuzsával általában latin-amerikai táncokat mutatunk be. 12 éve tanítunk is, a versenyzést 3 éve abbahagytuk, mégis igyekszünk továbbadni tudásunkat és tapasztalatainkat.

SZERDA

38


SZERDA

CSÜTÖRTÖK

22.30

12.00

Silversound Dj set

Kunszentmártoni Fúvószenekar

22.30–24.00

12.00–13.30

Nagyszínpad A Café El Mondo rezidens Dj-je a pályafutását az 1960-as évek londoni klubjaiban kezdte, majd az 1970-es években Barry White és Donna Summer útját egyengette. Curt Cobain halála után visszavonult. 2007-ben El Mondós barátai unszolására újrakezdte, majd 2011-ben elnyerte a híres „Csillagpont Dj-je” címet.

23.30

étkezés alatt A formáció 1998-ban alakult. Évente 25–30 rendezvényen vesznek részt, műsorukban minden zenei stílus visszaköszön. 2010-ben az együttes „A” kategóriás koncert-fúvószenekari minősítést szerzett a II. Demecseri Fúvószenekari Minősítőn és a Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen. A zenekar több alkalommal is fellépett külföldön.

13.00

Esti mese: Teremtésmesék – Écsi Gyöngyi

Lelkészi identitás? Hívő identitás? – Darida Zsófia, Tulok Imre

23.30–24.00

13.00–14.30

Nagyszínpad Megteremtette az Úr Ádámot, és rábízta a földet. Évát is teremtett a számára, hogy ne legyen bánatos. Vajon tudnak-e sáfárkodni a rájuk bízott ajándékokkal? A népmese egyszerű és humoros gondolkodásmódja tanulságos meglátásokat kínál.

00.00 Insomnia Klub – Genénzius rövidfilmek 00.00–01.30

41

1. előadó Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája).

II. em. 215. Pszichodráma-elemekkel dolgozó, önismereti jellegű tréning, amely a résztvevők identitását, életükben Isten és a hit szerepét és helyét vizsgálja, illetve mutatja meg. Vegyes, lelkészekből és nem lelkészekből álló résztvevőket szeretnénk, akiket érdekel, hogy az egyházban betöltött szerepeikben hol és hogyan kapcsolódnak egymással, illetve a hívői identitáson belül milyen korlátokkal és hátrányokkal, valamint előnyökkel járhat a lelkészi szerep, hogyan látják egymást. Max. 20 fő.

Kalandok és álmok szakmai műhely – Bányai Sándor 13.00–16.00

Pince A2 Az élménypedagógia a cselekvés általi tanulás. A képzés résztvevői fizikailag és pszichikailag biztonságos körülmények között különféle játékokat és gyakorlatokat próbálnak ki. A tevékenység lehetővé teszi, hogy a résztvevők saját élményen keresztül ismerkedjenek meg a módszerrel. Célunk az élménypedagógia módszerének és felhasználásának megismertetése az élet különböző területein. „Egymás terhét hordozzátok…” (Gal 6,2)

csütörtök

40


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

Az érett és az éretlen szerelem – Pál Ferenc atya

Kapcsolatambulancia – Fodorné Ablonczy Margit

13.00–14.30 Nagyszínpad Ferenc atya, ahogy már tőle megszokhattuk, egy közvetlen, humoros, lendületes előadást tart a párkapcsolatokról, együttélésről, jegyességről és a házasság előtti szexről.

14.00–16.00

Szabadulás a bulimiából – N. Katalin 13.00–13.45

Dicsőítőszínpad A bulimia sokrétű lelki betegség. Mélyen gyökerező és komplex okai vannak, fennállása pedig tovább rombolja a személyiséget. Akár kialakult már nálunk az étkezési zavar, akár csak az a meggyőződésünk, hogy vékonyabb testtel szerethetőbbé válhatnánk, mindenképp veszélyes terepen járunk. De mit tehet Isten? Vajon elég-e ő maga ahhoz, hogy megszabadítson minket ebből a mentális ketrecből? Mit tehetünk mi a gyógyulás érdekében? Mit tehet egy szakember? Egyáltalán van kiút?

14.00–15.30

Templom csendje Református templom, Petőfi 2. Ha úgy érzed, hogy szeretnél csendben, egyedül időt tölteni Isten előtt imádságban, vagy ha szeretnél vezetett imagyakorlatban részt venni, akkor keresd fel a református templomot. Isten szeretettel vár! „Te pedig, amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál Atyádhoz titokban, Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.” (Mt 6,6) A templom programjairól a Meghallgat-lak sátornál tájékozódhatsz.

II. em. 214. A háromnapos sorozat egyfajta tréning, amely a kapcsolataink megértésében és rendezésében kíván segíteni. Interaktív előadás, mese, játék, csend és jó beszélgetés háromszor másfél órában. Én nem lehetek én, ha te nem vagy te. Identitás mások által? Igen, az ember kapcsolataiban lesz emberré. Kinek élek? Minek élek? Kivel élek? A kérdések sokféleképpen előkerülnek életünk során. A válaszokat keressük. A válaszok változnak. A válaszok velünk együtt érnek. Ez most csak egy „szólampróba rólam”.

Férfivá és nővé teremtette őket... – Pécsi Rita

14.00 14.00–17.30

43

2. előadó Ismerjük meg, műveljük ki és szeressük férfi–női eredetiségünket! – Uniszex? Fából vaskarika? – Nemi sajátosságaink kialakulása – nevelés kérdése? Vagy már születésünk előtt eldől? – Miben különbözünk? Miben hasonlítunk? Más nyelven is beszélünk? – Problémamegoldás férfi–női módra – Szerepcsere? Hölgyválasz? Új szereposztás? – „Valami nincs sehol...” Teremtsük meg, amíg még tudjuk, mi hiányzik!

Identitás és kultúra – lehetséges megmentőink! – Szeifert György 14.00–15.30

II. em. 219. A cím magáért beszél. Bővebben majd az előadáson.

Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–15.30

Liget környéke Az előadást a Károli Gáspár Református Egye­ tem egyik tanára és hallgatói tartják. Bemutatójuk része egy ismeretterjesztő előadás, egy viselet- és fegyverzet-, valamint harci bemutató is. Felszereléseik mind rekonstrukciók, amelyeknek hiteles használatát igyekeznek bemutatni.

Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András 14.00–17.30

V. terem, Lehetőségek Piaca Lelkipásztoroknak és lelkes gyülekezeti szolgálóknak! Képes és képtelen beszámolók, diadalmas és kudarckönnyes bizonyság-

csütörtök

42


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

tételek az új gyülekezetek beindulásáról, szárnyrakeléséről és jelenlegi küzdelmeiről. Mindez motivációs és tapasztalatcserés célzattal, hogy akik hasonló helyzetben vannak, inspirációt és ötleteket nyerjenek. Szó esik a gyülekezetplántálás Szentlélek általi indításáról, a plántáló és plántált gyülekezetre gyakorolt hatásokról. Interaktív eszmecserére hívunk!

időnket vagy még nem találtuk meg a hozzánk leginkább passzoló programokat. Az egyházon belül számtalan lehetőség kínálkozik akár rövid vagy hosszú távú önkéntes tevékenység végzésére, de van fizikai munka, online végezhető segítségnyújtás vagy önfeledt játék fogyatékkal élőkkel – és még sorolhatnánk a színes feladatokat. Megmutatjuk a lehetőségeket, segítünk megtalálni a hozzád illőt.

Elsősegélynyújtás szülőknek – Juhász Györgyi 14.00–15.30

I. em. 101. A rendelkezésünkre álló időt a leggyakrabban előforduló, életveszélyes állapothoz vezető kórképek interaktív megbeszélésével fogjuk tölteni. Bárki hozhat kérdést, történetet, a cél az, hogy mindenki elsajátítsa az életmentéshez szükséges alapvető teendőket.

Minek a házasság? – Döbrentey Ildikó, Levente Péter 15.00–17.30

3. előadó Fiúból férfi, férj, apa, kenyérkereső... Lányból nő, dol­gozó nő, feleség, anya... Szerepeim és elvárásaim a házasságban. Hol van a helyem? Kinek látom magam? Kinek látom a társam? Kik vagyunk mi? Ezekre keresünk (nem csak) égből pottyant válaszokat Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter ön­ képző társaslény segítségével, akik immár 45 éve élik együtt nehézségtől, fájdalomtól, veszteségtől egyáltalán nem mentes, de mindennap megújuló házas szövetségüket.

14.30 Tűzoltási bemutató – Ádám Tibor 14.30–15.30

Nagyszínpad A bemutatón egy ott kialakított lakószobában keletkezett tűz oltását fogjuk végrehajtani. Közben felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen apró mulasztások, kisebb hanyagságok miatt keletkezhet tűz a lakásban. Ezt követően néhány percben serpenyőben meggyulladt olaj oltásának helytelen, illetve helyes módját mutatjuk be.

M.Is.K.A. 15.00–16.00

Szent Király Szabadjai 14.30–15.30

Dicsőítőszínpad Egy dicsőítő együttes, akik régi és új énekeket dolgoznak fel, illetve hozzáteszik még más szerzők műveit és saját dalaikat, és ezeket együttesen adják elő.

Kisszínpad Több mint száz koncert, számos vidám és felejthetetlen pillanat. Jól jellemzik ezek a szavak a M.Is.K.A. (Mi Isten Követői vAgyunk) zenekar fiatalos lendületét és dinamizmusát, amelyet a hat evangélikus fiatal hite táplál. Ami pedig a formát illeti: vérbeli poppunk! Ilyet még nem hallottál!

15.00

16.00

Önkéntesség itthon és külföldön – Vad Lilla, Závodi Emese és az Önkéntes Diakóniai Év önkéntesei

Hogyan segíthetünk? Mi árt, mi használ? – Görcsös Éva és a tiszafüredi Szivárvány-ház lakói

15.00–16.00

16.00–17.00

II. em. 215. A szabadidő hasznos eltöltése sokak számára kihívást jelent, mert nem ismerünk minden lehetőséget, nehezen osztjuk be

45

Pince A2 Ismerős a vicc, amiben valaki úgy kísér át egy vakot a zebrán, hogy csak a túloldalon derül ki: az érintett nem szeretett volna át-

csütörtök

44


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

menni? Sajnos sokszor előfordul, hogy szeretnénk segíteni, de nem tudjuk, hogyan. Szakembereink betekintést engednek a fogyatékkal élők világába, megmutatják a kommunikációs lehetőségeket és azokat a legfontosabb tedd-ne tedd pontokat, amelyek ismeretében magabiztosabban léphetsz oda bárkihez. A frissen szerzett tudást ki is próbálhatod a vendégként érkező fogyatékosokkal.

los könnyűzenével gazdagítsa a keresztyén zene repertoárját (és a taksonyi lakosságot). Szívesen gondolunk újra régi nótákat és foglalkozunk az újdonságokkal is. Idén a Csillagponton angolul énekelünk, de mottónk mindig, minden körülmények között: „Hiszed-e, amit énekelsz?”

Miért nem értjük meg egymást? Nehézségek a generációk közötti kommunikációban – Loós Anita 16.00–17.30

Mini Szeretethíd 16.00–17.30

1. előadó Nehéz összhangra találni a szülőnek kisgyermekével, hát még a naggyal vagy a szülővé vált gyermekével! A nagyszülők szeretnék érezni, hogy a családban még fontosak. Próbálják átadni ismereteiket, de kritikusak a szülőszerepet ízlelgető, párjával közös útjukat kereső gyermekükkel, azok örömét rontva. Ha mindenki másra vágyik, és csak a saját örömét keresi, nincs füle a hallásra. A megértéshez fontos a másik ember vágyainak a megértése, tiszteletben tartása és szeretettel szolgálása.

Keresd a plakátokat! Idén 16 ezernél is több önkéntes vett részt a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napokon. A Csillagponton is megvalósítunk egy olyan projektet, amivel segíthetünk a környezetünkben élőknek és saját magunknak is. Nincs jobb, mint a hasznos, áldott munka, amit vidáman végezhetsz el, újabb Csillagpontosokat megismerve. Egy kis időráfordítással nagy örömet szerezhetsz a legkisebbeknek. Különleges érzés olyanoknak segíteni, akiket nem is ismersz! Kipróbálod? További információ a kihelyezett plakátokon!

Alázatos társkeresés – Kerekes Szabolcs 16.00–17.30

II. em. 214. Hogyan válhatok olyanná, aki felismeri az igazit? Hogy lehetek majd a számára igazi erre a találkozásra? Az a tény, hogy már csak 20% életeséllyel indul manapság egy házasság, alázatot kell, hogy tanítson számunkra: nem vagyunk különbek, mint az előző nemzedék. Hogy segíthet az alázat és tanulni akarás a társkeresésre készülésben? Mit és kitől tanulhatok? Hogyan lehet érzelmi intelligenciát tanulni?

Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–16.30

47

Café Island Különleges dolog koreai, amerikai vagy éppen litván fiatalokkal, egy szívvel dicsérni az Urat! Főleg, ha egy klassz zenekar kíséri a sokszínű csapatot! Csatlakozz egy igazán vegyes társaság angol nyelvű dicsőítéséhez! A TREFF Band, azaz a Taksonyi Református Fiatalok zenekara azzal a küldetéssel alakult meg 2010-ben, hogy igényes, fiata-

Mindenki fontos, mindenki valaki. A Református Nevelőszülői Hálózat bemutatkozása – Lippai Gergely és egy nevelőcsalád 16.00–17.30

2. előadó Szeretnénk, hogy azok a gyerekek, akik ne­ ve­lőcsaládban nevelkedhetnének, oda is ke­ rülhessenek. A nevelőszülők nehéz, de nagyon szép feladatra vállalkoznak, a lehetetlent próbálják meg megoldani: a vér szerinti család pótlását. A jól funkcionáló nevelőcsaládban a gyerekek megkapják a személyre szóló egyéni gondoskodást és egy megfelelő mintát a család működéséről. A hálózat szakmai vezetője és egy család fog erről beszámolni ezen a programon.

csütörtök

46


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

Drámaóra felnőtteknek – Achs Károly, Lázár Zoltánné 16.00–17.30

63-as mezőgép labor A foglalkozáson a dráma eszközeivel keresünk válaszokat az együttélésben felmerülő kérdésekre. A válasz nem garantált, a keresés igen. Max. 25 főt tudunk fogadni. Vezető: Achs Károly, a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium tanára (Lázár Zoltánné segítségével).

49

régi álma vált valóra. A kilenc éve működő NEMADOMFEL Együttes sikereit követően most fogyatékkal elő énekesekből gospel kórus alakult, amely Nick Vujicic prédikátorral lépett először színpadra 2013 tavaszán.

Ébredés 16.30–17.30 Dicsőítőszínpad

Miyabori Akimi zongoraművész koncertje 16.00–17.00

Klasszikus zenei terem Miyabori Akimi japán zongoraművész a fiatal zenészgeneráció egyik nagy alakja. A Tokiói Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg művészi diplomáját. Rendszeresen koncertezik Magyarországon. Koncertjén igen komoly előadói képességet megkívánó művek fognak megszólalni Beethoven, Rachmaninov és Liszt Ferenc szerzeményei közül.

Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.00–17.30

I. em. 101. A három alkalomból az első a családról, mint minden tagja számára élhető rendszerről, a második a dicséretről, büntetésről, fegyelmezésről, mint a legelterjedtebb szülői eszközökről, a harmadik pedig a konfliktusokról szól a dackorszak és a kamaszkor tükrében. Beszélünk a jó kovászról, kapcsolat–kompetencia–autonómia hármasságáról. Lehetőség lesz néhány saját élmény szerzésére és sok megosztásra, kérdések feltevésére. Mindez jó hangulatban és őszinte, partnerhelyzetű tanulási légkörben.

16.30 NEVER GIVE UP GOSPEL kórus 16.30–17.30

Nagyszínpad A NEVER GIVE UP GOSPEL kórus megalakulásával a NEM ADOM FEL Alapítvány

Az Ébredés zenekar 2008-ban alakult. Eleinte néhány élettel teli fiatal zenevágyát és szórakozását jelentette, később rájöttünk, hogy a zenével lehet Istent és az embereket szolgálni. Az Ébredés nevet a kiüresedett vallásossággal szeretnénk szembeállítani. Az együttes nagyrészt saját dalokkal szolgál.

17.00 Külföldi vendégeink által összeállított kvíz a magyar közönségnek 17.00–17.30

Café Island Szeretsz érdekes kultúrákról hallani? Hobbiból már bemagoltad az összes létező fővárost és országot?

20.00 A szerelem, szexualitás, házasság, hűség, hűtlenség biokémiája – avagy a hatodik parancsolat a molekulák nyelvén – Gloviczki Eszter 20.00–21.30

3. előadó Megteremtette az Úristen a világot – benne az embert. Molekulákból. Mert így látta jónak. Tökéleteset alkotott. És mégis... Mi történik a szerelemben, mi történik a szexualitásban, hogy működik a házasság, miért van hűtlenség, gyűlölet, szakítás, válás? Miféle belső molekuláris háborút kell irányítanunk, hogy megnyerjük a csatát és a saját

csütörtök

48


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

életünket biztos úton vihessük? Milyen isteni törvények vannak beleírva a szerelmiszexuális létezésünk molekuláiba? Erről a kalandról lesz szó ma este.

Budai Dicsőítő Csapat 20.00–21.00

Tízéves a Csillagpont – Deák Péter, Hámori Ádám, Kiss Sándor, Pusztai Tímea, Rozgonyi Emőke 20.00– 21.30

II. em. 219. A kulisszák mögött, avagy Csillagpont a szervezők szemével. Hogyan látták ők az elmúlt alkalmakat? Ismerjük meg azokat, akik fáradoztak a Csillagpontért, hallgassunk meg, hogyan munkálkodott az Isten Lelke a találkozók sikeréért, majd tekintsünk a jövőbe, és vizsgáljuk meg a lehetőségeket és kilátásokat!

51

Dicsőítőszínpad A dicsőítés lassan 14 éve a Szilágyi Dezső téri esti istentiszteletek állandó kelléke. A jelenlegi felállás 2011-ben alakult, amikor Horváth Dániel református teológus csatlakozott a csapathoz. Azóta pop-rock stílusban játszunk az istentiszteleteken hétről hétre.

Skafunderz 20.00–20.50

Kisszínpad

Életet átformáló erejű szeretetszolgálat – Pál Sándor, Závodi Emese és az Önkéntes Diakóniai Év önkéntesei 20.00–21.00

II. em. 215. Önkéntes munka, szolgálat, orvosi ellátás vagy csak egy könnycsepp letörlése – ezek mind nagyon fontos feladatok. Vendégeink olyan élményekről számolnak be, amelyekkel nemcsak segítettek másoknak, hanem amelyek megváltoztatták az ő életüket is. Csípj el egy szeletet ebből a csodából, és add tovább te is másoknak!

Hajlékony vagy hajléktalan? 20.00–00.30

Szeretetsziget sátra melletti épület A meglepetésprogramon kipróbálhatod, hogy milyen hajléktalannak lenni, milyen, ha neked kell összekoldulnod a napi étkezésre valót vagy magát az ennivalót. Ellenőrzött körülmények és keresztyének között leszel, úgyhogy nem kell félned. Ez nem túlélőtábor, de kipróbálhatod, hogy mit jelent valamit túlélni, megélni és átértékelni. Hajlasz rá, hogy egy napot fedélnélküliként tölts a Csillagponton?

Debreceni ska-punk együttes. 2001-ben alapította három debreceni gördeszkás. Szinte az összes fontosabb magyar könnyűzenei fesztiválon folyamatosan fellépnek. Játszottak már Németországban és Romániában is. Első albumuk 2004-ben jelent meg.

21.00 Az identitás tűzpróbái – Herjeczki Zsófia 21.00–22.30

Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek 20.00–21.30

1. előadó Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.)

2. előadó Mindannyian szembenézünk életünk, különösen fiatalságunk során azokkal a kérdésekkel, hogy ki is vagyok én, hova is tartozom, mi is a célom, a hitem, a hivatásom. Ez a tréning ezekben a kérdésekben visz talán egy lépéssel közelebb önmagadhoz és ezzel együtt ahhoz, aki alkotott. Különösen ajánljuk azoknak, akik keresztyén közegben nevelkedtek fel. De nyitott bárki számára, aki szívesen dolgozna magán egy kicsit!

Rákász Gergely – Organ Magic 21.00–23.00

Klasszikus zenei terem Varázslatos orgonamuzsika, középpontban Verdi és Wagner. A digitális zenei hangképzés jelenlegi csúcsa szólal majd meg a mű-

csütörtök

50


CSÜTÖRTÖK

CSÜTÖRTÖK

soron. Közel tíz évet dolgoztak e technológián, mire olyan élethű hangot hoztak létre az orgonák hangmintái alapján, amelyről az avatott fül sem képes megmondani, hogy felépített hangszert vagy egy digitális koncertorgonát hall-e.

53

22.30 Magyarpalatkai Banda 22.30–23.30

Kisszínpad

21.30 Kiscsillag 21.30–22.40

Nagyszínpad

Hagyományőrző banda, akik apáról fiúra adják a tudásukat. Vegyes lakosságú faluból származnak, ahol cigányok, románok és magyarok élnek együtt. A táncház-mozgalom legnépszerűbb együtteseként tartják őket számon.

A Kiscsillag egy komolyan vett hobbizenekar, negyven körüliek garázsrock-zenekara, amely úgy alakult, hogy úgy alakult. A próbák olyan jól sikerültek, hogy egyik követte a másikat, és hamarosan összeállt a Kiscsillag zenekar első koncertműsora. Első albuma 2006-ban jelent meg, amely nagy sikert aratott.

23.00 Esti mese: Jézus Urunk karórája – Felhőtlépő Fekete Gy. Viktor 22.40–22.50

22.00 Insomnia Klub - Genézius rövidfilmek 22.00–23.30

1. előadó Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.)

Nagyszínpad „Hajdanán, amikor Jézus urunk Szent Péterrel az utakat rótta” – tipikus felütés a Parasztbibliából, amely a bibliai személyeket és eseményeket a maga humoros, néha merészen pikáns módján szólaltatja meg. Rövid esti történeteimmel ezt a népmesei hagyományt szeretném folytatni. Vajon milyen helyzetekbe keveredne a Mester és az ő néha értetlen tanítványa, ha a mai Magyarországra, konkrétabban a mi személyes hétköznapjainkba csöppennének?

00.00 Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek 00.00–01.30

1. előadó Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.)

csütörtök

52


PÉNTEK

PÉNTEK

13.00

ság alatt? Mi lesz a más vallásúakkal? Értsük meg a korszellemet, a mai nyugati kultúrát, és megértjük, miért gondolkodik úgy a vallásokról, ahogy.

Függőség és szabadulás – Kubiszyn Viktor 13.00–13.45

55

Dicsőítőszínpad

Érdeklődő vagyok – avagy hozd össze barátaid Jézussal! – Horváth Dániel Vajk 13.00–14.30

Kamaszkoromban kezdtem el alkoholt és illegális kábítószereket használni, 16 évig voltam függő, majd leálltam és az Úr kegyelméből új életet kaptam. A Drognapló című könyvben ezt az utat írtam le, és erről az útról fogok mesélni.

II. em. 215. Mit tennél, ha lenne a barátaid között egy lány és egy fiú, akik szerinted nagyon ös�szeillenének, de nem ismerik egymást? Valószínűleg – azon túl, hogy mesélsz nekik a másikról – szerveznél egy olyan programot, amelyre mindkettőjüket meghívod, ahol találkozhatnak. Nagyjából erre az alapgondolatra épül az Érdeklődő vagyok evangelizációs módszer: úgy gondolod, hogy a (még) nem hívő barátodnak találkoznia kellene Jézussal? Meg kéne őt ismernie? Hát rajta, hozz össze neki egy találkozót Jézussal!

Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András

Hajlékony vagy hajléktalan?

13.00–16.30

13.00–15.00

V. terem, Lehetőségek Piaca Lelkipásztoroknak és lelkes gyülekezeti szolgálóknak! Képes és képtelen beszámolók, diadalmas és kudarckönnyes bizonyságtételek az új gyülekezetek beindulásáról, szár­ nyrakeléséről és jelenlegi küzdelmeiről. Mindez motivációs és tapasztalatcserés célzattal, hogy akik hasonló helyzetben vannak, inspirációt és ötleteket nyerjenek. Szó esik a gyülekezetplántálás Szentlélek általi indításáról, a plántáló és plántált gyülekezetre gyakorolt hatásokról. Interaktív eszmecserére hívunk!

Vallási relativizmus – Szalai András 13.30–15.00

2. előadó A vallások között nincs lényegi különbség? Minden út Istenhez vezet? Mindegy, miben hiszünk, csak hig�gyünk valamiben? Nincs igazság, csak igazságok? Mi a tolerancia igazi tárgya? Valójában mit tanítanak a vallások egymásról? Tényleg ugyanabban látják az ember problémáját és a megoldást? Tényleg ugyanazt értik igaz-

Szeretetsziget sátra melletti épület A meglepetésprogramon kipróbálhatod, hogy milyen hajléktalannak lenni, milyen, ha neked kell összekoldulnod a napi étkezésre valót vagy magát az ennivalót. Ellenőrzött körülmények és keresztyének között leszel, úgyhogy nem kell félned. Ez nem túlélőtábor, de kipróbálhatod, hogy mit jelent valamit túlélni, megélni és átértékelni. Hajlasz rá, hogy egy napot fedélnélküliként tölts a Csillagponton?

14.00 Templom csendje 14.00–17.30

Református templom, Petőfi 2. Ha úgy érzed, hogy szeretnél csendben, egyedül időt tölteni Isten előtt imádságban, vagy ha szeretnél vezetett imagyakorlatban részt venni, akkor keresd fel a református templomot. Isten szeretettel vár! „Te pedig, amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál Atyádhoz titokban, Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.” (Mt 6,6) A templom programjairól a Meghallgat-lak sátornál tájékozódhatsz.

péntek

54


PÉNTEK

PÉNTEK

A Fiú! belülről, kívülről

Intimitás – Dányi Zoltán

14.00–16.00

14.00–15.30

Café Island Beszélgetés a Fiú! című film, honlap és esemény kapcsán.

Beceneve Szajuz, avagy beszélgetés civilben – Bogárdi Szabó István 14.00–15.30

1. előadó Fiatalkorában hangzatos tanulmányokat írt arról, hogy meg kell szüntetni a püspöki tisztséget – nagy irónia, hogy mégis püspök lett. Szereti a jó könyveket, a tartalmas vitákat, a focit, a mások számára nehéz fordítás pedig pihenteti. A debreceni refiben három évig udvarolt kitartóan, mire a kiszemelt copfos lány egyszer hajlandó volt rámosolyogni. Három gyerek édesapja, tizenegyedik éve a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Bogárdi Szabó István, akit sokan ma is lázadónak tartanak. Civil beszélgetés a legvidámabb református püspökkel.

14.00–15.30

Folkfree

14.00–16.00

14.00–15.00

Liget környéke Az előadást a Károli Gáspár Református Egyetem egyik tanára és hallgatói tartják. Bemutatójuk része egy ismeretterjesztő előadás, egy viselet- és fegyverzet-, valamint harci bemutató is. Felszereléseik mind rekonstrukciók, amelyeknek hiteles használatát igyekeznek bemutatni.

I. em. 101. A mindenkori útkeresés, társkeresés, önmagunk keresése: legnagyobb kérdéseink. Talán egy-két kérdésre választ is kaphatsz, de a kérdések ettől még inkább megsokszorozódnak. Interaktív drámafoglalkozásunkon inkább a második garantált, de kérdezni mindig mindenkinek szabad, sőt kell!

Nagyszínpad

Letisztult hangzás, friss energiák, újra színpadon a Folkfree! A főszerep az élő hangszereké és a daloké, amelyeket sajátos, egyedi, modern hangszerelésben, de a magyar népzenei értékeket és zenei örökséget tiszteletben tartva tárnak a közönség elé.

Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–15.30

3. előadó Különbözőek vagyunk, mégis lelkünk mélyén egységre vágyunk. Különállóak vagyunk, mégis szeretnénk eggyé válni. Ezt a paradox feszültséget éljük meg párkapcsolatunkban több területen, mégis Isten nagy lehetőséget adott személyiségfejlődésünkre ezen az úton. Párkapcsolatunk labirintusába Dányi Zoltán egyéni-, pár-, család- és szaklelkigondozó kísér majd bennünket.

Ki vagyok én? – Lázár Zoltánné

Kapcsolatambulancia – Fodorné Ablonczy Margit II. em. 214. A háromnapos sorozat egyfajta tréning, amely a kapcsolataink megértésében és rendezésében kíván segíteni. Interaktív előadás, mese, játék, csend és jó beszélgetés háromszor másfél órában. Én nem lehetek én, ha te nem vagy te. Identitás mások által? Igen, az ember kapcsolataiban lesz emberré. Kinek élek? Minek élek? Kivel élek? A kérdések sokféleképpen előkerülnek életünk során. A válaszokat keressük. A válaszok változnak. A válaszok velünk együtt érnek. Ez most csak egy „szólampróba rólam”.

57

péntek

56

14.30. Sófár tanárcsapat 14.30–15.30

Dicsőítőszínpad Évente változó tagokból áll össze, hogy egy hétig közösen tanuljuk, mit jelent Istent dicsőíteni többek között a zenével is. Évről évre folyamatosan változik bennünk, hogy


PÉNTEK

PÉNTEK

a mai kortárs dicsőítő kultúrára reagálva mit jelent hívő, református emberként Istent dicsőíteni.

Monamo 15.00–16.00

14.50 Világrekord-kísérlet 14.50

betonfal a Nagyszínpadnál Légy részese egy világrekordnak, és alkotója egy minden eddiginél több önkéntes bevonásával készülő alkotásnak! Veled és a több mint négyezer Csillagpontos fiatallal festenénk le a fesztivál területén található, kb. 200 méter hosszúságú betonkerítést. Bővebb információ a helyszínen! Légy pontos!

Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–16.30

Református vagyok – Kocsis Áron, Nagy Károly Zsolt II. em. 215. Aki református, az csak nyakas kálvinista lehet? Mitől református az ember? Hogyan határozhatjuk meg a református identitást a vallásszociológia és a kulturális antropológia szemszögéből? Mit üzen nekünk a 2011. évi népszámlálás statisztikája?

Identitás, sport, önismeret, hit egy kalapban. Londoni olimpiai fényképes beszámoló és minden, ami mögötte(m) van – Csonka Zsófia 15.00–16.00

II. em. 219. Szeretnél bepillantást nyerni a londoni olimpia eddig talán nem ismert részleteibe? Érdekel, milyen az élsport? Kíváncsi vagy a kulisszatitkokra és hogy mindezekben hol és hogyan működik Isten? Az élet, ahogy az élsport is, szerintem nem más, mint önazonosságunk megélésének színes vidámparkja. Szórakoztató, de félelmetes is egyben. Saját utam néhány fejezetét veletek is megosztva abban bízom, hogy új, eddig talán kevésbé ismert oldalait fedezhetjük fel mindennek. A beszélgetés végén olimpiás apróságokért néhány perces kvízjátékot tartunk búcsúzásképpen.

Kisszínpad Három tagból áll az együttes: Szirtes Edina, mint énekes és hegedűs, Nagy János zongorista és Mogyoró Kornél ütőhangszeres. A Monamo formáció zenéjének életvidámsága, impulzív ereje az élő bizonyíték arra, hogy nincsenek sorrendek, nincsenek korlátok, csak felszabadult öröm létezik.

16.00

15.00 15.00–16.00

59

Café Island Különleges dolog koreai, amerikai vagy éppen litván fiatalokkal, egy szívvel dicsérni az Urat! Főleg, ha egy klassz zenekar kíséri a sokszínű csapatot! Csatlakozz egy igazán vegyes társaság angol nyelvű dicsőítéséhez! A TREFF Band, azaz a Taksonyi Református Fiatalok zenekara azzal a küldetéssel alakult meg 2010-ben, hogy igényes, fiatalos könnyűzenével gazdagítsa a keresztyén zene repertoárját (és a taksonyi lakosságot). Szívesen gondolunk újra régi nótákat és foglalkozunk az újdonságokkal is. Idén a Csillagponton angolul énekelünk, de mottónk mindig, minden körülmények között: „Hiszed-e, amit énekelsz?”

Fenntartható fejlődés, fenntartható közösség – Kodácsy Tamás, Kocsis Attila, Szólláth Tibor, Kocsis Áron 16.00–17.00

II. em. 215. Lehetséges egy településnek, gyülekezetnek, egyházi hálózatnak az önfenntartás? Hogyan kelhet életre egy közösség az együtt cselekvésben, a közös cél megvalósításában? Hogyan látja ezt egy városvezető, egy lelkész és egy teológus? Milyen megoldások létezhetnek?

Hit a krízisben, krízis a hitben – Hélisz Katalin 16.00–17.30

II. em. 219. Az élet során minden embert ér olyan fájdalom, válsághelyzet vagy váratlan esemény, ami letaglózza, félelemmel és kételyekkel tölti el. Ez alól a hívő ember sem mentes. Mit tehet az ember olyankor, amikor nincs

péntek

58


Földvári út

STRAND

ki ú t

Szo lno

ri út

á Földv

LIGET

2.a

2.b

20.

Tessék Park

19.

18.

3.

17. tanácsterem

4.

14.

Dó zsa

Gy ö 46 rgy u tca

11. 13.

12.

Értékmegőrző

Kultúra

a

 ndo ru tc

 tőfi

Pe

KIJÁRAT AZ UDVARRA

15.

NŐI FFI

FŐKAPCSOLÓ

TŰZCSAP

Bajcsy-Zsilinszky utca

bad s 46 ág té r

Sza

Baba-mama szoba

PINCE (A1, A2)

Hangszer raktár

Ref. templom

Bajcsy-Zsilinszky utca

Székes utca

Bajcsy-Zsilinszky utca 46

21.

Boltok

KIJÁRAT AZ UDVARRA

Fiatal családosok Társasjátékok

VIP parkoló

Vásár utca

a

tc

Köztársaság utca

sk i 46n u

Pu

FŐISKOLA

Parkoló

ÁTJÁRÓ A FŐBEJÁRAT FELÉ

2.

Tessék Park

Kálvin Kiadó Könyvesbolt

iú t

ok

oln

Sz

a

tc

G

Mezőtúri főiskola FÖLDSZINT tantermi és könyvtári rész

VOLÁNBUSZ MEGÁLLÓ

zenekarok, résztvevők, önkéntesek

 (előadók,

Őrzött parkoló

P

Főiskola felé

r so fé

Gimnázium felé

FI

Mezőtúr

Ő

VASÚTI PÁLYAUDVAR

Pu sk i 46n u

iac ,

 

 IF

Á

NŐI

N

FFI

IM

N

M

IU

K Iro ÖN da YV T , sa ÁR jtó

Z


Mezőtúri főiskola FÖLDSZINTI BEJÁRATI RÉSZ

SZELEKTÍV GYŰJTŐ TŰZCSAP ATM (OTP)

SPORTCSARNOK Kisszínpad

GYEREKKERT 58.a tanterem

FFI

1. ELŐADÓ

NŐI

Kézmosó

Stábétkező I.

2. ELŐADÓ

Konyha ÉTKEZŐCSARNOK

3. ELŐADÓ

Vendégebédlő

NŐI

T ER

NŐI FFI

NŐI FFI Kollégium felé

R YE G

Infópult Kézmosó

Stábétkező II.

EK

llé Lép giu cs m őa fe lé

Étkező, színpadok

FFI

K

ko

Tea, kávégépek

Porta

FŐBEJÁRAT

Média sarok

Tessék Park Kerekesszékes pálya

23.

CsPbolt

Előadók pihenője


101. 102.

116.

FFI

Kultúrprogramok

219.

NŐI 201.

Pápai teológusok

Mezőtúri főiskola 2. EMELETI tantermi rész

Lelkigondozó

Sárospataki teológusok

114.

202.

216.

204.

Tükörterem (KRISZ) KÁRPÁTALJA

206.

214. Kultúrprogramok

215.

205.

Debreceni teológusok

207.

TŰZCSAP

212.

209.

CSPkiállítás 211.

Európa Rádió

Ökoterem + Madártan

Achs Károly

210.

FŐKAPCSOLÓ

Ökobüfé

KÖSZI

110.

109.

TŰZCSAP

108.

FŐKAPCSOLÓ

111.

213.

107.

112.

Kontrasztkiállítás

TTRE

113.

106.

Láthatatlan színház

TTRE Kijutós játék

NemKérdés Srácoknak Csajoknak

115.

KRISZ Facebook-fal

103.

Firesz Imasátor

Református Cigánymisszió

104.

IKE

KIRÁLYHÁGÓMELLÉK

NŐI FFI

Fiatal családosok programjai

217.

105.

Mezőtúri főiskola 1. EMELETI tantermi rész

218.

 

 203.

 

 

 

 

 


LIGET HELYSZÍNRAJZ

PIAC

TEMETŐ

CsP-kerítés

Erdő

Erdő CsP

-ke

Gyep Erdő

KIS HÁZ

CsP-kerítés

s

LŐ VENDÉG (diszkó)

Erdő Tűzcsap

Erdő

Gyep

Erdő

Erdő

ke

PIAC

P-

Erdő

Erdő

Erdő

ZHÁZ

Cs

Védett erdő

FŐISKOLA

Védett erdő

Erdő

Emlékmű

Erdő

ríté

Erdő

Erdő

S VADÁ

FŐISKOLA

Erdő

Árok

rít

és CsP-kerítés

Erdő

Erdő

Áro

k

VÁSÁRCSARNOK CsP-kerítés Sátorozásra alkalmatlan Út WC konténer Zuhanyzó Kézmosó Mobiltöltő állomás

PIAC

Árok

Árok


áz od ,P a ar lmi ók ia ku

ak kn lta

z ss tre e i s inc a p n to ya, Ka pál

zt

S a K jtó ön ir yv od tá a r

re PROGRAMOK

DICSŐÍTŐSZÍNPAD, KISSZÍNPAD CAFé ISLAND

Előadók 3. 2. 1.

B sz ab ob aa ma

m

a

Csp-b o Média lt, sarok

ÁRAT IUM KOLLÉG

Falmás

d

Lelkigondozók „Meghallgat-lak”

zás

PAD

SPOR TCSA RNOK

Óriás puzzle

ező

Jenga

rem

lógus

E GY

D ki ics ss őí zí tő np sz ad ínp a

NAGYSZÍNPAD

Grafo

RT

KE

K RE

Stábétk

Él ő

cs

oc

Biliárdte

MRSZ Kazánhá zi M Hajléktal RSZ anszálló

Szerete t sziget

KISSZÍN

te lő ra Be

NAGYSZÍNPAD

KKERT

«

«

GYERE

«

KözösPont

Értékmegőrző Biciklitároló

ak

gi s

Sátorhely

lta

FŐBEJ

«

Beengedési pont, jegypénztár

Előad pihen ók ője

g ra isz kt ti C af ár ka é Is la nd

Fák, bokrok Dohányzásra kijelölt hely

zt

Mene szimu külés lác tábor iós

Lo

Élő csocsó

is

Labirintus

g

Helyszín regisztr i áció

Internet pont

re

KÖZPO N PROGR TI AMOK

Kerítés

ő

TA

yü a lek á le tö e tu ke b ze s ze bi t tt el

Kézmosó

Víz

el

R

Mozgássérült WC

Épület

O

at

kn

e Fi zőg at é al p cs la al bo ád r 6 os 3 ok.)

Színpad

P

Va in gy te o k D ra , a e Eg br kt í k e eg ös ye ce v i v ye sz tem ni kiá ag te ef i R y m og G ef llít o ás k i g v yü or a m

WC

ár

ER

M

ltú Ko rs re ok ai k

Gyülekezési pont

ej

H

Mentők, elsősegély

ko prKu o lt ló m gr úr ok a- V Le. E ge h lőa k ető dó pi s , ac éa

Ivókút

Át Li jár ge ás tf a el é Ép l a ül bo et r gé 59 p . ész R et E FI Á S la llat Z bo ta r rtá 60 s L gé . káITE pe vé R, h ir i

Földalatti tűzcsap

B

TE

Mobiltöltő

ar

Fali tűzcsap

p

Információ

IP

Menekülési útvonal

V

Jelmagyarázat


PÉNTEK

PÉNTEK

mit tenni: ha minden elsötétül bennünk, amikor úgy érezzük, Isten is elhagyott és nincs már számunkra remény? Hogyan nyújthatunk valódi segítséget, támaszt társainknak a megpróbáltatás, a szenvedés idején? Erre keressük a választ a Biblia és emberi tapasztalatok útján.

Drámaóra felnőtteknek – Achs Károly, Lázár Zoltánné 16.00–17.30

Haldoklás, halál a gyerekeknél – Némethné Tóth Szilvia 16.00–17.30

3. előadó Negyedik éve dolgozom lelkigondozóként az onkológián. Ahogy az osztályt vezető orvos szokta mondani: „A gyermekonkológia az életről szól.” Kis betegeink túlnyomó többsége meggyógyul, majd visszatér családjához. Vannak azonban gyerekek, akiket elveszítünk. Amikor egy gyerek bekerül az osztályra, elkezd íródni a közös történetünk. Fontos lesz a számunkra, látjuk örömeit és bánatát, gyönyörködünk mosolyában, sírása, szenvedése minket is megérint. Ha pedig elveszítjük, akkor mi is gyászolunk.

Istenben bízni, gyermeket vállalni – id. Victor István és id. Victor Istvánné 16.00–17.30

2. előadó Tizenhét gyermeket neveltünk fel. El tudjuk mondani, mi közünk van az Úr Jézushoz. Hogyan ismertük meg egymást. Hogyan közeledtünk. Hogyan indultunk el együtt. Hogyan találkoztunk a gyermekkérdéssel. Hogyan váltak be ebben Isten ígéretei, és hogyan nőttek fel a gyermekeink.

1. előadó Minden kapcsolatot érnek támadások. A viharoknak ellenálló épület titka a jó alapozás. Szerelem: együtt járunk, pedig még alig ismerjük egymást. Szeretet: együtt maradunk, noha már jól ismerjük egymást. Építőelemek: függetlenség szüleinktől, ragaszkodás egymáshoz, a szeretet védőburkában gyakorolt szex.

63-as mezőgép labor A foglalkozáson a dráma eszközeivel keresünk válaszokat az együttélésben felmerülő kérdésekre. A válasz nem garantált, a keresés igen. Max. 25 főt tudunk fogadni. Vezető: Achs Károly, a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium tanára (Lázár Zoltánné segítségével).

Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.00–17.30

I. em. 101. A három alkalomból az első a családról, mint minden tagja számára élhető rendszerről, a második a dicséretről, büntetésről, fegyelmezésről, mint a legelterjedtebb szülői eszközökről, a harmadik pedig a konfliktusokról szól a dackorszak és a kamaszkor tükrében. Beszélünk a jó kovászról, kapcsolat–kompetencia–autonómia hármasságáról. Lehetőség lesz néhány saját élmény szerzésére és sok megosztásra, kérdések feltevésére. Mindez jó hangulatban és őszinte, partnerhelyzetű tanulási légkörben.

16.30 Gazdagréti dicsőítő csapat 16.30–17.30

Viharálló házasságot szeretnék – Pálhegyi Ferenc 16.00–17.30

67

Dicsőítőszínpad A gazdagréti református gyülekezetben már közel húsz éve működik a dicsőítő csapat. Alapvetően az istentisztelet szolgálatát látjuk el. Igyekszünk zenei stílusunkban a régit és az újat megfelelően ötvözni: református énekeket, népies ihletésű dalokat és mai keresztyén énekeket szoktunk játszani.

18.00 Keresztyén és Motoros – Magyar Keresztény Motorosok Közössége 18.00

Teherporta Tájékoztató a közösségről és szolgálatairól, bizonyságtétel, tanúságtétel, alkalmi motoroztatás.

péntek

66


PÉNTEK

PÉNTEK

Vetélkedő Magyarországról külföldieknek

Egynap Band

18.00

20.00–21.00

Café Island Vajon mit tudnak rólunk nemzetközi barátaink, akik a világ különböző tájairól csöppentek kis hazánkba? Mutassuk be nekik otthonunkat játékosan! Gulyás és nyelvi rejtelmek, túró rudi és találmányok – Magyarország, mi így szeretünk!

Dicsőítőszínpad Az Egynap Band a brit-rock és az amerikai soul képzeletbeli határmezsgyéjén kalandozó barátok kollektívája. Zenéjük központi témája Isten szeretete.

Esti Kornél 20.00–21.00

20.00 Insomnia Klub – Genézius Társaság 20.00–21.30

1. előadó A kreatív én (Zseniális őrültségek)

Kisszínpad Hat éve alakult mezőtúri együttes, amely a magyar alternatív rock egyik legdinamikusabban játszó bandája. Idén jelent meg harmadik lemezük. 2008-ban a Kis Pál és a Borz együttes elő zenekaraként léptek fel.

Over there – odaát. Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) – Sajtos Szilárd, Dobos Zita

21.00

20.00–22.00

Nem a jutalomért – Takáts Eszter

Café Island Mi történik akkor, amikor felülünk egy repülőre és egy teljesen más világba érkezünk? Idegen kultúrába, szokásokba, egy valódi háborúba. Változunk-e, s ha igen, hogyan? Hogy tudjuk a Föld másik oldalán megélni Krisztusba vetett hitünket, reformátusságunkat, magyarságunkat? Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész megjárta Koszovót, 199 napot töltött Afganisztánban. Vele Dobos Zita tiszántúli sajtóreferens beszélget.

21.00–22.30

Meghallgat-lak, Lelkigondozói sátor Jézus tanítványai ahelyett, hogy kiállnának mesterük mel­ lett, elárulják őt, és rettegve bujkálnak az őket üldözők elől. Mégis leszáll a Szentlélek, és elkezd egy olyan munkát, aminek eredményeképp ma mi is ismerhetjük Jézust, kétezer év után. Hogyan részesülhetünk mi is a lelki ajándékokban, hogyan használhatjuk őket? Hogyan szól hozzánk Jézus szava, akik gazdag ifjúként a különleges áldásokat várjuk? „Menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben.”(Mt 19,21)

Stábétkező 1. Takáts Eszter nem hétköznapi dalszerző. Hisz a végtelen szeretetben és a lélek ártatlanságában. A hétlemezes Eszter Nem a jutalomért című dala ihlette a templomi koncertsorozatát Szabó Attila (ÉFESZI, Pécs) szervezésében. Eszter hangja és egyénisége mély nyomot hagy maga után.

Filmklub Café Island Egy igazi klasszikus, legendás magyar film angol felirattal, jó társaság és lazulás! Ha erre vágysz, csatlakozz a külföldi CSP vendégek késő esti mozizásához!

Karizmák, térdizmák – Végh Noémi 20.00–21.30

69

21.30 Szabó Balázs Bandája 21.30–23.00

Nagyszínpad Bájoló, Zaj, Legó – ugye ismerősen csen­gő dalcímek? Szabó Balázs igazi modern polihisztor: dalszerző-énekes, multiinstrumentalista, bábszínész és mesemondó. Sokan a Suhancosból ismerhetik, de annak feloszlása után saját zenekarával, a Szabó Balázs Bandájával is hamar belopta magát a közönség szívébe.

péntek

68


PÉNTEK

MINDENNAP

22.00

Ökobüfé

Insomnia Klub – Genézius Társaság 22.00–23.30

1. előadó A három nap legjobb rövidfilmjei (A résztvevők szavazatai alapján)

22.30 Kisszínpad A világzenét játszó formáció idén hatéves. Négy nagylemezük jelent meg, amelyből a Tesséklássék című elnyerte a 2010. év világzenei albuma címet a Fonogram Gálán. Legújabb lemezük anyagával a Művészetek Palotájában debütáltak március 18-án.

23.00 Esti mese: Jézus Urunk karórája – Felhőtlépő Fekete Gy. Viktor 23.00–23.10

Nagyszínpad „Hajdanán, amikor Jézus urunk Szent Péterrel az utakat rótta” – tipikus felütés a Parasztbibliából, amely a bibliai személyeket és eseményeket a maga humoros, néha merészen pikáns módján szólaltatta meg. Rövid esti történeteimmel ezt a népmesei hagyományt szeretném folytatni. Vajon milyen helyzetekbe keveredne a Mester és az ő néha értetlen tanítványa, ha a mai Magyarországra, konkrétabban a mi személyes hétköznapjainkba csöppennének?

00.00 Insomnia Klub – Genézius Társaság 00.00–01.30

szerda–péntek 13.00–18.00, 20.00–22.00 II. em. 209. Nem hizlalni, hanem táplálni szeretnénk tietek. Az ökobüfében magyar, jó minőségű, egészséges étek és italok várnak rátok: gyümölcs, sajtok, szörpök, müzlis kekszek, fair trade-termékek. A vásárlással a helyi termelőket is támogatod!

Véradás

Fabula Rasa 22.30–24.00

71

1. előadó Humor és nevetés (Vicces filmecskék és rajzfilmek)

csütörtök–péntek 13.00–19.00 Véradó busz a parkolóban Gondolj magadra! Most pedig gondolj azokra, akiknek vérre, vérkészítményre van szükségük, hogy gyógyultan rád gondolhassanak! A véradásra feltétlenül hozd magaddal eredeti személyi igazolványodat, TAJ, valamint lakcímigazoló kártyádat!

Társasjátéksziget szerda–péntek 14.00–17.00, 20.00–21.00 Fszt. 4. A Legyen együtt a család program keretében egyszerű, könnyen megtanulható, szórakoztató társasjátékokat kínálunk, ahol jól szórakozhat az előadások között a család minden tagja.

Tízéves a Csillagpont – CSP-kiállítás nyitva naponta 13.00–18.00 II. em. 211. Tudtad, hogy már tíz éve annak, hogy megrendezték az első Csillagpontot? Hát persze, mert visszatérő látogatója vagy a fesztiválnak. Vagy fogalmad sem volt róla, hisz most vagy itt először? Mindkét esetben neked való program ez a kiállítás, ahol megismerkedhetsz a Csillagpont múltjával: honnan indult, hova fejlődött, kedves emlékeket idézhetsz fel, és olyan dolgokat tudhatsz meg, amiket eddig nem is sejtettél a fesztivállal kapcsolatban.

Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) Katonai stresszpálya szerda–péntek 14.00–18.00 Udvari pince Ismered magad? Valóban erős vagy? Valóban le tudsz győzni kihívásokat? Tényleg tudsz csapatban dolgozni? Ha betöltötted a 16. életévedet, próbáld ki magad a katonai stresszpályán! Lőj célba, nyomj fekvőtámaszt, feszegesd a korlátaid nyolcfős

mindennap

70


MINDENNAP

MINDENNAP

csapatokban. A csoportos bejelentkezés és felkészítés után katonai kalandpályán mész végig. Cél, hogy minél több pontot gyűjts össze. A feladatok során a személyiségetek olyan jegyeivel szembesülhettek, amit eddig talán nem is ismertetek. A játék után minden esetben csoportos beszélgetés által dolgozzátok fel a szerzett élményeket. A jelentkezés feltétele, hogy részt vegyél a kiértékelő beszélgetésen. A játék a szélsőséget szimbolizálja, amivel naponta találkozhatunk az élet különböző területein. A játék a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár közös szervezésében valósul meg. Bejelentkezés a helyszínen.

Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület szerda–péntek 13.00–18.00, 19.00–21.00 II.em. 205 Szatmárban kóstolj szilvalekvárt, Szabolcsban almát, Békésben kolbászt, s hozzá egy jó szegedi pirospaprikás zsíros kenyeret! Indulj el Bocskai hajdúival és Rákóczi kurucaival a történelem ösvényein, vagy csak egy pillanatra légy hortobágyi csikós! Barangolj az Árpád-kori templomokban, vagy állj meg az idén 475 éves Debreceni Református Kollégiumban, s öltsd magadra a kollégiumi tógát, vedd a kezedbe a gerundiumot! A Csillagpont házigazda egyházkerülete a tájegységek unikumait mutatja be. Látogass el hozzánk!

Kollégiumi kijutós játék a Csillagponton szerda–péntek 13.00–18.00, 20.00–21.00 II. em. 204. Keresd meg Nyilas Misi reskontóját a Debreceni Református Kollégium kijutós játékában! 2-4 fős csapatokat várunk, hogy Nyilas Misi bőrébe bújva egy óra alatt felfedezzétek a Kollégium rejtélyeit, és fejtörők segítségével megtaláljátok a lutriszelvényt. Éld át a Kollégium hangulatát, tapasztald a bőrödön a diáksorsot! Bejelentkezés a helyszínen. A játék a Tiszántúli Református Egyházkerület programja.

73

LITER’ irodalmi kávéház szerda-csütörtök 14.00–19.00, péntek 14.00–17.00 Állattartás gépei labor 60. A berendezett literatúra-tér az irodalom mélyebb és lazább rétegét kedvelőknek is maradandó élményt nyújt, rövidebb-hosszabb időre is be lehet látogatni, akár csak egy irodalmi teázásra, társas és egyéb játékokra, a Csillagpont által felvetett kérdések elmélyítésére. Az állandó installáció és a délutáni események mellett még találtok itt néhány programot szerdán-csütörtökön, késő este!

Debreceni Református Hittudományi Egyetem mindennap 14.00–16.00 II. em. 206-os terem A Debreceni Református Hittudományi Egyetem idén ünnepli fennállásának 475. évét. Mind a 475 év alatt nyitott, érdeklődő, a tudományok művelésében és Jézus Krisztus szolgálatában alázatosan működő hallgatók és oktatók népesítették be. Mindenkit szeretettel várunk, hogy jobban megismerjen bennünket.

Sárospataki Református Teológiai Akadémia mindennap 14.00–16.00 II. em. 201. A Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói készültek játékos kérdésekkel az éppen aktuális napi előadás témájában. Próbáld ki magad!

Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatói 13.30–18.00 

II. em. 202. Bemutatkozik a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészképző intézménye interaktív játékokkal, prezentációkkal, lehetőséggel a beszélgetésre.

Református Missziói Központ, Menekültmisszió csütörtök–péntek 20.30–22.00 Lehetőségek piaca, V. előadó 2006 óta foglalkozunk az üldözött, majd nemzetközi védelemben részesített személyek magyarországi társadalmi integrációjának elősegítésével. A traumák, a nyelvi és kulturális akadályok, az előítéletek miatt számtalan nehézséggel kell megküzdeni a menekülteknek az új hazában. Mi hiszünk és bízunk abban, hogy menekült barátaink Magyarországon valódi otthonra lelhetnek

mindennap

72


MINDENNAP

MINDENNAP

és véget érhet vándorútjuk. Járd végig a menekülés útját! Egy interaktív szimulációs csapatjáték során megtapasztalhatod, milyen menekültnek lenni, milyen megérkezni egy új hazába. Siess, mert később jövőknek nehéz becsatlakozni! A játék után sétálj végig a Magyar Bibliatársulattal közösen rendezett kiállításon, amely bemutatja a menekültek sorsát a Bibliában. A kiállítás napközben a Lehetőségek piacán tekinthető meg.

Tessék Park szerda–péntek 14.00–18.00 Tessék? – hangzik a kérdés, ha nem értünk valamit. Tessék! – mondjuk, amikor kínálunk valamit. A segítségkérésnek és a segítségnyújtásnak számos módja van, de vajon melyik a helyes? Állomásainkon játékos feladatok, érintettekkel való találkozás és érdekes kísérletek révén kerülhettek közelebb azokhoz, akik nem is biztos, hogy segítségre, lehet, hogy egyszerűen csak figyelemre szorulnak. Programok: Gördülékeny élet – Hogyan nyújtsunk mankót a kerekesszékeseknek? Elméleti és gyakorlati gyorstalpaló mozgáskorlátozottakról (minden egész és félórában a főiskola 21. termében). Torball – Erre csörög a labda, arra meg csak a füled cseng. Nem csak vakok sportja (főiskola 18. terem). Egyedül nem megy – Hogy ne világtalan vezessen vakot! Segítségnyújtási alapok vakok kíséréséhez (főiskola 17. terem). Vakrandi – Előítélet- és tévhitoszlató beszélgetés a vakok életéről (minden egész és félórában a főiskola 2a termében). Láss a kezeddel! – Sötétkamrában és szemtakaró alatt a dolgok újra felismerése. Betekintés a vakok mindennapjaiba (főiskola 2b és 3. termekben). Jelnyelviskola – A kezed járjon, ne a szád! Siket nyelvtanfolyam kezdőknek és haladóknak (főiskola 19. terem). TV szoba – Digitális átállás, avagy identitáscserék a multimédia mezején (főiskola 20. terem). Vizuális Világ – Vajon kevesebb vagy több a csend? Kérdezd meg a siketeket! (főiskola 2. terem)

75

Café El Mondo (MEKDSZ) kedd 12.00–19.00, 20.00–24.00, Café Island szerda–péntek 07.00–09.00, 12.00–19.00, 20.00–24.00 Egy piros-fekete matchbox, a MEKDSZ, Remedios Silva, a gyönyörű hangú andalúz énekesnő és egy marginális arab kávéőrlő vállalat különleges keresztezésével létrehozott vendéglátó-ipari konstelláció szeretettel várja kócos hajú, csókos szájú, hózentrógeres vendégeit, minőségi eszpres�szóitalai, limonádékölteményei és a nógrádborsodi tájegységek zamatát őrző ropi specialitásai mellé, kávéházi léhűtőnek.

KIE Kávéház kedd 12.00–19.00, 20.00–24.00, Café Island szerda–péntek 07.00–09.00, 12.00–19.00, 20.00–24.00 Reggelre a kávét, délután a limonádét, estére a társast, egész napra függőágyat! Jelmondatunk: „Ki a KIE-kávét issza, vágyik annak szíve vissza!

SDG BeFogadó Kávéház kedd 12.00–19.00, 20.00–24.00, Café Island szerda–péntek 07.00–09.00, 12.00–19.00, 20.00–24.00 Az SDG évközben a református gimisek találkozópontja. A BeFogadó Kávéház pedig a hely, ahol mindenki megtapasztalhatja a találkozás örömét. Sok szeretettel várunk mindenkit kávékülönlegességekkel, teákkal, szörpökkel és „lelkifröccsel”!

REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége szerda–péntek 14.00–17.00, 21.00–00.00 Épületgépészet labor 59. „Én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek” (Jn 15,16) Nos, most pedig megyünk, és igyekszünk megismertetni a fiatalokkal Jézust, és elmondani nekik, hogy az Isten szeretet. Bár fő célközönségünk az ifis korosztály, Csillagpontos programjainkon mindenkit szeretettel várunk!

NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) szerda–péntek 14.00–17.45, 20.30–23.00 I. em. 114. és 115. A CE Szövetség küldetése, hogy Krisztust valló, szolgáló életre segítő közösség legyen, az Egyház megújulása és a társadalom evangelizálása érdekében. Alapelvek:

mindennap

74


MINDENNAP

MINDENNAP

1. Jézus Krisztus megvallása 2. Szolgálat 3. Egyházhoz való hűség 4. Közösség Isten népével. Misszióját táborok, konferenciák, képzések, ifik szervezésével, diakóniai munka segítségével végzi. Műhelyekkel, gyakorlati foglalkozásokkal várunk.

Internetsziget résztvevőknek Médiasarok A sajtó- és médiaszigetet a főiskola épületének földszintjén, a volt könyvtárban alakítottuk ki, ahol a földszinten a stábiroda, a galérián az írott és elektronikus sajtó képviselői dolgoznak. Itt egy elkülönített VLAN-ban nagysebességű internetkapcsolat áll majd rendelkezésre, amit vezetéken és WiFi-n keresztül is elérhetnek az ide delegált munkatársak. A résztvevők számára publikus WiFi internetelérést biztosítunk a főiskola udvari részén. Az épületen belül csak az egyes programok helyszínén fogunk egy-egy vezetékes végpontot adni az előadók számára. Fontos! A Csillagponton koncentráltan, sokan lesztek, emiatt az internetelérés lassulhat, bedugulhat, hiszen egyre többen használtok okostelefont, tabletet, stb.

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Program mindennap 14.00–19.00 II. em. 210. A Magyarországi Református Egyház (MRE) elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért a Skót Egyház környezettudatos programjához hasonlóan a gyülekezetek és egyházi intézmények számára egy önkéntes teremtésvédelmi, környezettudatos programot kíván kidolgozni, amely segíti azokat, akik tenni akarnak a teremtett világ megóvásáért. Bemutatkozik az MRE aktív teremtésvédelmi programja műhelybeszélgetésekkel, ökotermékekkel, filmvetítésekkel.

Kontrasztkiállítás szerda–péntek 13.00–19.00 I. em. 111., 112., 113. A Kontrasztkiállítás a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség család- és ifjúságmentő prevenciós kiállítása. A mélypont nem végpont, hanem lehet egy új fordulópont. A Kontrasztkiállítás egy sikoly,

77

nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás (előzetes időpont-egyeztetés a helyszínen).

Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) szerda–péntek 13.00–18.00 II. em. 213. Szervezetünk, a KÖSZI egy lelkészekből, teológusokból és más területekről érkező önkéntesekből álló szervezet, amelynek célja olyan programok szervezése, amelyben a gyerekek és fiatalok megtapasztalhatják a Krisztus közösségében jelen lévő, valódi öröm élményét. A 21. századi társadalmi folyamatokat szemlélve kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a keresztyén fiatalok összetartsanak.

Református Cigánymisszió szerda–péntek 14.00–18.00 I. em. 103. A Magyarországi Református Egyház küldetése, hogy a Szentlélek által Isten országának jele és követe legyen a mai magyar társadalomban, a személyes és közösségi megújulás egyháza, ahol minden ember – származására és társadalmi helyzetére való tekintet nélkül – megtapasztalhatja Jézus Krisztus evangéliumának befogadó, gyógyító és újjáteremtő erejét. Bemutatjuk a cigánymissziós szolgálatokat, találkozhatsz cigány művészekkel, valamint interaktív programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is várunk.

KözösPont sátor szerda–péntek 14.00–19.00, 20.00–02.00 KözösPont sátor A KözösPont a magyarországi római katolikus, református és evangélikus egyház közös fenntartású projektje, amely immár több mint egy évtizede nagy sikerrel működik. Célja, hogy a szolgálatban részt vevő önkéntes fiatalok ökumenikus szellemiségben képviseljék egyházainkat különböző világi rendezvényeken, legfőképp a nagyobb hazai zenei fesztiválokon. Idén először a Csillagponton is bemutatkozunk. A Csillagponton megjelenő programjainkkal két csoportot igyekszünk megcélozni: egyrészt az

mindennap

76


MINDENNAP

MINDENNAP

egyházhoz szorosan nem kötődők táborát, másrészt azokat, akik nyitottak a velük való érdemi párbeszédre az élet minden területén. Sátrunkban az elfogadó szeretet jézusi miliőjét igyekszünk élővé és vonzóvá tenni a találkozó résztvevői számára.

Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás szerda–péntek 13.00–19.00, 20.00–23.00 Főiskola udvara A gyülekezet átmeneti lelki otthon a Debrecenben tanuló egyetemistáknak. Egy hely a már régóta Istent ismerőknek és a nagy kérdéseket csak most feltevőknek is, felekezeti megkötöttség nélkül. Istentiszteletek. Bibliaórák több nyelven. Alpha-kurzus. Beszélgetések. Lehetőség, hogy te magad tegyél hozzá valamit a gyülekezet életéhez. Ezenkívül közös evés, nevetés, hitben növekedés. A kiállítás: provokatív, mégis humoros képek és szövegek. Kreatív gondolatok és mosolyt kicsaló játékok, amik Rólad szólnak. Kész válaszok helyett iránytű, hogy rátalálj: ki vagy, miből is áll össze az, hogy „te”. Nem igazi kiállítás, mert nemcsak nézni kell, hanem válaszolni, reagálni is arra, amit látsz, ami eszedbe jut. Segítség a főelőadás megértéséhez. A Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek közös projektje.

IMAsátor Firesz mindennap, folyamatosan nyitva I. em. 105. A Fiatal Reformátusok Szövetsége által kitalált IMAsátor célja, hogy teret nyújtson nektek az elcsendesedésre. Itt szívesen imádkoznak értetek: konkrétan, személyesen. Az interaktív rész segít elgondolkodni, elmélyülni, feltenni a jó kérdéseket: ki vagyok? Miért viselkedem úgy, ahogy (talán nem is akarom), és szeretettel mutat utat a szabadság felé. Az ott szolgálók pedig segítő kezek. „Isten mindenkit céllal teremtett meg. Aztán mindig vannak gubancok is. Szívesen beszélgetünk, imádkozunk veled és érted, hogy tovább tudj lépni abból a helyzetből, ahol most vagy, ahol megakadtál. Hogy olyan lehess, olyannak lássanak mások is, amilyennek az Isten téged megalkotott. Mert

79

az számodra a legjobb, legszebb. Milyen nehézségek lehetnek és mi a kiút? Mindig meg lehet bocsátani? Hogyan?”

Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet – Tükörterem kedd–péntek 13.00–17.00, 20.00–20.30-ig II. em. 216., Tükörterem A Kárpátaljai Református Ifjúsági szervezet 11 évvel ezelőtt alakult a szászországi EC mintájára és segítségével. (Azóta is tagja az EC-nek.) Célja, hogy a fiatalokat Krisztushoz vezesse, közösséget adjon számukra és szolgálatba állítsa őket. Igyekszünk fiatalokkal együtt dolgozni a fiatalokért, és mai nyelven átadni nekik az evangéliumot. Programunk: a tükörszoba egy olyan hely, ahol szembenézhetsz magaddal. Többször, többféleképpen is. Ebben a szobában egy lelki utat járhatsz végig, ahol különböző tükrök segítenek abban, hogy átgondold, ki is vagy, és merre tartasz. Elcsendesedős, meditatív, de egyben izgalmasan megmozgató.

Insomnia Klub – Genézius Társaság kedd–péntek, 20.00–01.30 1. előadó A CE Szövetséghez tartozó Genézius Társaság fő küldetése az egyetemista misszió: diákok elérése az evangéliummal, hitük mélyítésére, építésére alkalmas bibliaórák szervezése, szolgálatra, hitvallásra nevelés és lehetőségteremtés a szolgálatra. Bibliaórák, imaközösségek, táborok szervezésén túl külmissziós tevékenységgel is foglalkozunk Kenyában (iskolaépítés, örökbefogadás, stb.) Most rövidfilmeket hozunk magunkon kívül.

Grafológia mindennap 13.00–19.00 és 20.00–22.00 Grafológia sátor Grafo-Logos. Írás és Ige. Szokatlan páros, amely egy különleges úton vezeti azokat, akik önmaguk és Isten akaratának megismerésére indulnak. Ez az út sok meglepetéssel jár, sosem ér véget. A grafológia, amely az emberi lélek lenyomatait a kézírásból tárja fel, egy eszköz önmagunk megismerésében. Az Ige a Lélek által formál azzá, akivé az Isten megálmodott. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

mindennap

78


MINDENNAP

Facebook-fal I. em. folyosó Szeretnél egy igazi Facebook-oldalt? Most itt a nagyszerű lehetőség. Semmi más nem kell hozzá, csak Te magad, néhány alapinformáció, amit szívesen megosztasz a többiekkel, és persze nyitottság arra, hogy fogadd a kommenteket, like-okat! De úgy igazán! Nem virtuálisan, hanem papíron. Kiélheted kreativitásodat, egyedi profilt szerkeszthetsz, mindemellett új ismerősöket, barátokat szerezhetsz! A Királyhágómelléki Református Ifjúsági Szövetség műhelyét a főiskola első emeleti folyosóján találod minden délután!

Parókia Sajtószolgálat mindennap 12.00–19.00 Állattartás gépei labor A Parókia portál (parokia.hu), a Közös(s)Ég Magazin, valamint további számos lap és műsor számára készítünk tartalmakat a Dunamelléki Református Egyházkerület önálló szerkesztőségében. Kiállításunk ablak a munkánkra: nézz be, beszélj hozzánk, tanuljunk egymástól! Pihenésre, játékra, beszélgetésre, olvasásra, filmnézésre, csendes félrevonulásra alkalmas zugokkal várunk!

Magyar Református Szeretetszolgálat mindennap 13.30–19.00 és 20.00–21.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor A Magyar Református Szeretetszolgálat nem csak akkor tud segíteni, ha orvosi ellátásra vagy száraz pólóra van szükséged a Csillagponton. Különböző intézményeinkben (fogyatékosotthon, idősotthon, családi napközi, kismamaház, családok átmeneti otthona, házi segítségnyújtás, szenvedélybetegek rehabilitációja) naponta 35 000 rászorulót támogatunk, segítünk katasztrófahelyzetben és a legnagyobb szükségben. Érzékenyítő programmal, beszélgetésekkel, játékkal, kiállítással várunk!

Meghallgat-lak, lelkigondozás szerda–péntek, 13.00–19.00 Lelkigondozói sátor Szeretnénk a tábor ideje alatt meghitt, bizalmas beszélgetésre alkalmat biztosítani neked a Meghallgat-lak sátorban, ha úgy érzed, hogy terhedet, kérdéseidet mással is

MINDENNAP

81

meg szeretnéd osztani. Ebben lesznek segítségedre a sátorban a szaklelkigondozók és a tábor területén mozgó önkéntes munkatársak. Várunk szeretettel még izgalmas programjainkra is: tréningre, filmvetítésre, interaktív csoportra, előadásra pedig a 116-os terembe! Bővebb információ a sátor falán.

Baba–mama szoba Fszt. 11-es terem Ez a terem nyújt lehetőséget az anyukáknak kisbabájuk szoptatására, pelenkázására nyugodt körülmények között.

Lehetőségek piaca V. előadó, főiskola udvara A Lehetőségek piacán megtalálod a Csillagpont témájával kapcsolatos kiadványokat és egyéb könyveket vásárolhatsz ott a legkülönbözőbb témákban, valamint megismerkedhetsz ifjúsági szervezetekkel. A következő szervezetek, könyvkiadók várnak benneteket: OM Magyarország, TÁBITA, Vasárnapi Iskolai Szö­vetség, Alfa Szövetség, Sófárhangoló Egyesület, Magyar Bibliatársulat Alapítvány, Interserve, Szentírás Szövetség, Harmat Kiadó, Halleluja Kiadó, Parakletos Könyvesház, Koinónia Kiadó, Fiatalok Krisztusért Alapítvány, Károli Gáspár Református Egyetem, Református Misszió Központ, és a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója.

Erdélyi IKE vizuális-logikai játéka szerda–péntek 14.00–18.00 I. em. 102. Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület idén ünnepelte fennállásának 92. évét. Az egyesület célja egy közösségbe gyűjteni azokat a fiatalokat, akik a Szentírás alapján Jézus Krisztust Megváltójuknak és Istenüknek tartják, hitükben és életükben az ő tanítványai akarnak lenni, s az ő országát terjesztik a fiatalok között. Az IKE legfőbb tevékenységi köre a lelki, testi, értelmi élet ápolása és a keresztyén szolgálatra való nevelés. Óriás puzzle – bibliai tematikájú, izgalmas vizuális-logikai játék. A kirakható nagymére­ tű képek megjelenítik a Földet, Ádám terem­ tését, az utolsó vacsorát, az utat (3D) és

mindennap

80


MINDENNAP

MINDENNAP / SPORT

egyebeket. A 2x3 méteres képeket különböző méretű képkockák alkotják. Programunk 2008 óta nagy sikernek örvend a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon jelenlevő proMissio sátor programpontjaként.

Láthatatlan színház szerda–péntek 14.00–18.00 I. em 107. Az IKE-munka középpontjában Jézus Krisztus és az ő missziói parancsa áll. Küldetése: egy közösségbe gyűjteni azokat a fiatalokat, akik Jézus Krisztust Megváltójuknak tartják. Az Erdélyi IKE-t 1921. február 28-án alapította meg harminc teológiai hallgató a kolozsvári Református Teológián. Az életed filmje című Láthatatlan Színház lehetőséget nyújt átélni a múltad és a jövőd alakulását Isten szemszögéből. Ajánljuk mindenkinek szeretettel!

A magyar katonazene története szerda–péntek 13.00–18.00 Klasszikus zenei teremben A magyar zene és hadtörténet számtalan emléket hordoz a fúvós hangszerek hadi felhasználásáról, amely sok esetben a legendák ködébe burkolózva állít emléket a katonazene történetének. A zenei hangszerek felhasználásának jelentőségét a hadászatban már az ókorban felismerték, hiszen a ritmikus hang élénkítő hatással volt a harcolókra, továbbá a legfontosabb hadijeleket, csapatmozgásokat tudta közvetíteni a harctereken. Így váltak a hangszerek a történelem során a harc és a katonaélet szimbólumává, ezért találhatjuk meg őket a háborút jelképező ábrázolásokon, művészeti alkotásokon a zászlók, fegyverek, ágyúcsövek mellett. A 20. században a katonazenekarok egyértelműen a nemzeti hadseregek és az országuk hagyományainak és szellemi értékeinek közvetítőjévé és kommunikációjának eszközévé váltak.

Szieszta – videóvetítés zenével és humorral minden nap 13.00–15.00 Klasszikus zenei terem Ebéd utáni sziesztára várunk mindenkit, ahol zenei showműsort nézve lehet pihenni és közben nagyon-nagyon sokat nevetni.

83

Egyéb információkért és sportfoglalkozásra való jelentkezésekhez keresd az információs pultot.

Mindennap Ébresztő torna mindennap 08.00–08.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Közös reggeli torna, jó zenék, frissítő mozdulatok és sok nevetés.

Geocaching kedd–péntek 14.00–24.00 Liget egyes pontjai Elrejtettünk a fesztivál területén öt dobozt, amelyeket a GPS-koordináták alapján tudsz megkeresni. Mindegyikben különféle ajándékokat és meglepetéseket találsz. Mielőtt elviszel belőle valamit, te is tegyél bele valami mást! A koordináták: 1.: 47° 0’17.55”É, 20°36’51.62”K 2. 47° 0’20.80”É , 20°36’52.94”K 3. 47° 0’20.48”É,20°36’48.98”K 4. 47° 0’20.99”É, 20°36’43.99”K 5.:47° 0’23.63”É,20°36’47.31”K

Ping-pong szerda–csütörtök 20.00–23.00 Gimnázium kistornaterme Egy asztal, egy háló, egy labda, minimum két ütő, sok jókedv és ping meg pong.

Élő csocsó kedd 21.00–23.00, szerda–péntek 14.00–18.00 és 20.00–23.00 Teniszpálya Képzelj el egy nagy, felfújható csocsót, amiben a kis mozgatható bábu te vagy és a barátaid.

Lasertag fegyveres játék kedd 21.00–23.00, szerda–péntek 14.00–17.00 és 20.00–23.00 Teniszpálya Képzelj el két csapatot, egy küldetést, minden csapattagnál egy-egy fegyvert, és abban egy érzékelőt, ami jelzi, ha eltaláltak, és hogy mennyi életerőd van még hátra. Szuper lehetőség csapat építéshez, sok nevetéshez és háborús élmény szerzéséhez. Teljesen biztonságos, nem lesznek utána kék-zöld foltjaid.

mindennap / SPORT

82


84

MINDENNAP / SPORT

MINDENNAP / SPORT

Mászófal

Csobbanj!

kedd 21.00–23.00, szerda–péntek 20.00–23.00 Főiskola udvara Gyere és próbáld ki, milyen a magasba saját erődből feljutni és utána lebegni lefelé.

szerda 14.00–16.00 Strand Ezt a programunkat azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a vizet, szoktak nevetni, 4–99 éves kor között vannak, nem riadnak meg a vicces feladatoktól, tudnak titkot tartani és kedvelik a csíkos dolgokat. Ha kíváncsi vagy, mi sülhet ki ebből, gyere a strandra, ott minden kiderül!

CSP-kéktúra kedd–péntek 14.00–24.00 Mezőtúr adott pontjain Megvalósítjuk az országos kéktúra kicsinyített változatát: meg kell keresned a fesztivál környéki pecsételőhelyeket, ahol minél több pecsétet kell összegyűjtened! Bolyongásra fel!

Népi kitett kedd–szombat 00.00–24.00 Főiskola meglepetéspontjai A fesztivál területén megtalálhatjátok hagyományos magyar körjátékok leírását és játékszabályait, csak olvassátok el, és máris játszhatjátok is ott helyben, igazi időutazás!

Kedd Zumba kedd 16.00–17.00 Gimnázium, tornaterem Latin-amerikai ritmusok és aerobic­moz­du­ latok fiatalos kombinációja. Mindenkinek ajánljuk, aki szeret táncolni és új dolgokat kipróbálni.

Szerda Családi sorverseny szerda 14.00–15.00 és 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Várjuk családok (2 felnőtt, 3 gyermek) jelentkezését egy nagyon eredeti és vicces sorversenyre, ahol a hangsúlyt arra tettük, hogy jó sok közös élményben legyen része az egész családnak.

Röplabda szerda 14.00–16.00 Strand Röpizz velünk a mezőtúri strandon, ahol tökéletesítheted a kosárérintésedet!

Aerobic szerda 16.00–17.00 Uszoda Amit kínálunk: oktató, zene, égő zsír és kellemes fáradtság.

Ultimate frizbee szerda 20.00–21.00 Gimnázium, tornaterem Képzelj el két csapatot, egy nagy termet, egy repülő tányérhoz hasonlító frizbit. Aztán gyere, és próbáld ki élőben is!

Disc golf szerda 21.00–22.00 Gimnázium, tornaterem Különleges egyéni sportolási lehetőségnek lehetsz részese az idei Csillagponton. Kicsit olyan, mint a golf, csak ütő nélkül, egy csipetnyi kosárlabdával megfűszerezve, de csapat nélkül.

Csütörtök Kispályásfoci-bajnokság csütörtök 14.00–17.00 Gimnázium tornacsarnok, kistornaterem, betonpálya 5+1 fős csapatok jelentkezését várjuk, 16 csapat tud részt venni a tornán. Regisztráció az infópultnál.

Csörgőlabdás bemutató és játék csütörtök 16.00–18.00 Gimnázium, tornaterem Hunyd be a szemed, ülj le a földre és próbálj a füleddel látni. A cél, hogy ne kapj gólt, hanem hogy te vedd be az ellenfél kapuját. Igazi, profi csörgőlabda-játékosok lesznek az ellenfeleink.

85


86

MINDENNAP / SPORT

MINDENNAP / SPORT

Zumba

Tae-bo aerobic

csütörtök 17.00–18.00 Gimnázium, kistornaterem Latin-amerikai ritmusok és aerobicmozdu­ latok fiatalos kombinációja. Mindenkinek ajánljuk, aki szeret táncolni és új dolgokat kipróbálni.

péntek 16.00–17.00 Gimnázium, kistornaterem Sok tae és bo, azaz: TotálisAkaratErőami BennedOriginál. A Tae Bo az aerobic egy ága, amely a küzdősportokból becsempé­ szett néhány technikát a mozdulatsorok­ ba. Ezt a mozgásfajtát Billy Blanks taek­ wondo-bajnok fejlesztette ki, és az első kar­ dioboksz-programok egyike volt. Próbáld ki magad a Tae Bo aerobic óránkon!

1 perc és nyersz csütörtök 20.00–22.00 Gimnázium, tornaterem Ha van kedved az ügyességed és a gyorsaságod próbára tenni, akkor ezt a programot neked találtuk ki! Hatvan másodperced van viccesebbnél viccesebb feladatok megoldására.

Péntek Kenu péntek 14.00–18.00 Indulás az infópulttól Gyertek, evezzünk ki a legközelebbi holtágra, gyönyörködjünk együtt a természetben és a víz szépségében, 4x30 fős csapatokban!

Kisfiú focitorna péntek 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Hogy a kisebbek se maradjanak ki a hagyományos Csillagpontos focikupából, nekik külön szervezünk egy mini tornát. Jelentkezés a helyszínen, illetve a sportos önkénteseknél lehet, ötfős csapatokat várunk. Tudjuk jól, hogy „kicsi a bors, de erős”.

Csipettorna péntek, 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Kislányok számára szervezzük ezt a programot, garantáljuk a sok mosolyt, vicces mozdulatokat és a feltöltődést.

Gyorstollaslabda: a legütősebb sport péntek 15.00–17.00 Gimnázium, betonpálya A gyorstollaslabda (speed badminton) a tenisz, a tollaslabda és a fallabda legjobb tulajdonságait ötvözi. Könnyen elsajátítható és gyors sikerélményt nyújt, igen intenzív mozgásra késztet, hobbiszinten is játszható, eszközigénye pedig minimális. Sőt: hálóra egyáltalán nincs szükség! A labdák elérhetik akár a 290 km/órás sebességet is!

Blackminton® – a szentjánosbogarak játszani hívnak péntek 21.00–24.00 Gimnázium, tornaterem Naplemente után bekapcsoljuk a sejtelmes fényű UV-csöveket. Reméljük, ez nem csupán a rovarokat vonzza, hanem a Csillagpontosok is rajzanak majd. Ragadd meg a foszforeszkáló ütőket és lendülj mozgásba! A Speedminton® világító labdái tucatnyi szentjánosbogárként suhannak fejünk fölött.

Éjszakai számháború péntek éjféltől napfelkeltéig Liget Igen, idén a Csillagpont utolsó estéjét töltsük együtt egy éjszakai számháború keretében! Mi biztosítjuk a számokat, amik foszforeszkálnak a sötétben, tőletek a stratégiát várjuk! Ha elég kitartóak vagyunk, együtt gyönyörködhetünk a napfelkeltében.

87


FELCรM

Hรกzirend

89


90

HÁZIREND

1. A tábor felszerelése, az épületek, a hangszerek, a műszaki és egyéb berendezések Istenhez és hozzánk tartoznak. Mások adományaiból, fáradságos munkájából jöttek létre. Azzal a céllal kaptuk, hogy használjuk őket és otthon érezzük magunkat bennük. 2. Mivel ránk van bízva a táborhoz tartozó összes eszköz, ezért felelősséggel tartozunk irántuk. Kérünk mindenkit, hogy kifejezetten ügyeljen a dolgok épségére. Jelezzük a meghibásodásokat! Mindent rendeltetésszerűen használjunk! 3. Mivel sokan vagyunk kis helyen, ezért a rend és a tisztaság fenntartása közös érdekünk! Elvárjuk, hogy mindenki a saját dolgaira ilyen tekintetben is ügyeljen, továbbá járuljon hozzá a rendhez és törekedjen a tisztaságra mindenhol. 4. A fiatalokat a szülők a tábor vezetőségére bízták a tábor idejére, ezért mindenki biztonsága érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint a tábor területén tartózkodjatok. 5. A találkozó célja, hogy tartalmas programok legyenek elérhetők és személyes élményekkel gazdagodjanak a résztvevők, ezért mindenki számára ajánlott a programokon az aktív részvétel és az időrendhez való alkalmazkodás. Az alkalmakat és másokat ne zavard oda nem illő viselkedéssel! 6. Testi épséget és anyagi biztonságot veszélyeztető tárgyak (éles eszközök, valamint tűzveszélyes anyagok stb.) használata nem engedélyezett, csak felügyelet mellett. A hőguta veszélye miatt nappal ne aludj a sátorban, vagy úgy, hogy valamely testrészed a napon legyen! Igyál sok vizet, használj napvédőt! 7. Másoknak adjuk meg a tiszteletet: a fiú a lánynak, a lány a fiúnak, a fiatal az idősnek, az idős a fiatalnak... 8. ...és tartsuk tiszteletben a tulajdonukat is, engedély nélkül ne nyúljunk mások holmijához, a saját értékeinkre ügyeljünk. A rendezvény területén kívül is viselkedjünk a Csillagpont szellemiségéhez méltóan. 9. Mivel Isten teremtményei vagyunk és tudjuk, hogy a testünkért elsősorban mi viseljük a felelősséget, ezért a tábor ideje alatt – és nem csupán a területén – elvárjuk, hogy a résztvevők ne fogyasszanak alkoholt, ne használjanak drogokat vagy indokolatlanul gyógyszereket és egyéb káros- vagy tudatmódosító szereket! A dohányosok csak a kijelölt helyen dohányozzanak! 10. A tóban fürödni veszélyes és ezért tilos! A strandon vigyázz magadra és másokra!

HÁZIREND

11. A vezetőség fenntartja a jogot, hogy a tábor ideje alatt a szellemiségéhez nem illő, illetve a programot akadályozó tárgyakat bevonja. Fölösleges értéktárgyak és olyan elektronikus eszközök, amelyek gátolják a közösség létrejöttét, maradjanak otthon. A tábor ezeknek az anyagi kockázatát és következményeit nem tudja felvállalni. 12. A találkozó nyitott, bárki jelentkezhet a hivatalos jelentkezési úton, ugyanakkor az illetéktelen módon megjelenőket úgy tekintjük, mint akik a találkozó rendjét nem fogadják el. 13. A rendkívüli eseteket, kérjük, azonnal jelezni valamelyik vezetőnek! A világi törvények betartásán túl a Teremtő rendjét is tanuljátok! Mk 12,17: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” Mt 5,14: „Ti vagytok a világ világossága.” A házirend megszegése a résztvevő(k) hazaküldésével járhat, mindenféle visszatérítés nélkül. A rendezvényről hang- és képfelvétel készül. Minden résztvevő, aki a felvételeken feltűnik, csak a beleegyezésével nevesíthető, viszont semmilyen követeléssel nem élhet a felvétel készítőivel vagy a rendezvényszervezőkkel szemben. Fényképezni szabad, de a koncertekről, programokról kép- és hangfelvételt csak a szervezők írásos beleegyezésével lehet készíteni.

Mozdulj meg! A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény felekezet (római katolikus, református, evangélikus) felkérésére az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány szervez, és amely Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). Ha szeretnél segíteni másoknak, csatlakozz! október 10–13., www.72ora.hu.

91


FELCรM

Napi bontรกs

93


94

NAPI BONTÁS

JÚLIUS 23. KEDD Állandó programok: I.em. 105., IMAsátor Firesz Könyvtár, Internetsziget résztvevőknek Főiskola meglepetéspontjai, Népi kitett 10.00–18.00 Fesztiválterület Szatzker Zsanett harmonikaművész 10.00–18.00 Fesztiválterület Karakas Zoltán Zsolt dudás 10.00–18.00 Vasútállomás Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes 12.00–19.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 13.00–17.00 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 13.00–18.00 Fesztiválterület Blatt Drums ütőegyüttes 13.00–18.00 II. em. 209. Ökobüfé 13.00–18.00 II. em. 211. Tízéves a Csillagpont – CSP-kiállítás 13.00–19.00 V. előadó, Főiskola udvara Lehetőségek piaca 14.00–24.00 Mezőtúr adott pontjain CSP-kék 14.00–24.00 Liget egyes pontjai Geocaching 16.00–17.00 Gimnázium, tornaterem Zumba 19.00–20.30 Nagyszínpad Nyitó istentisztelet – Thoma László 20.00–22.00 II. em. 209. Ökobüfé 20.00–24.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 20.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság 20.30–23.00 Stábétkező 1. Márk-kísérlet – Ablonczy Áron 20.30–22.00 Café Island Slam poetry-est 20.30–21.30 Dicsőítőszínpad Deésis zenekar 21.00–22.30 Klasszikus zenei terem Scherzo Saxophone Quartet

NAPI BONTÁS

21.00–22.30 Klasszikus zenei terem Republic Quartet 21.00–23.00 Főiskola udvara Mászófal 21.00–23.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 21.00–23.00 Teniszpálya Élő csocsó 21.30–23.00 Kisszínpad Cimbaliband 22.00–23.20 Nagyszínpad Brains 23.00–23.30 Nagyszínpad Esti mese: Teremtésmesék – Écsi Gyöngyi

JÚLIUS 24. SZERDA Állandó programok: I.em. 105., IMAsátor Firesz Könyvtár, Internetsziget résztvevőknek Főiskola meglepetéspontjai, Népi kitett 07.00–09.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 07.15–07.45 Reggeli áhítatok Pereputty – Gyermekkert 58.a, Malasztos – Főiskola udvara, „Vagyok, aki vagyok” helyszín, Bandázós, Klasszikus zenei terem, Főiskola udvara, géptan labor, Csápolós – Dicsőítőszínpad, Login – Médiasarok, földszinti aula, Pláza – 1. előadó, Szittya – 2. előadó, Csávók – állattartás gépei labor 60., irodalmi kávéház helyszíne, Csajok – 3. előadó, Angol nyelvű áhítat – Café Island 08.00–08.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Ébresztő torna 09.00–10.45 Nagyszínpad Délelőtti főelőadás – ifj. Csomós József 09.00–12.00 Dicsőítőszínpad Kamaszdélelőtt, 12–16 éves kamaszoknak 12.00–19.00 Állattartás gépei labor Parókia Sajtószolgálat programja 09.00–19.00 Fszt. 11. Baba–mama szoba 10.45–12.00 Kiscsoportos beszélgetések 120 helyszínen 12.00–19.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 12.00–19.00 Állattartás gépei labor Parókia Sajtószolgálat programja

95


96

NAPI BONTÁS

13.00–13.45 Dicsőítőszínpad Szabadulás az alkoholfüggőségtől – Református Iszákosmentő Misszió 13.00–14.30 1. előadó KRÉDÓ–közélet, keresztyén hivatás – Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Hoppál Péter 13.00–15.00 Klasszikus zenei terem Szieszta – videóvetítés zenével és humorral – Mnozil Brass 13.00–16.00 Pince A2 Kalandok és Álmok szakmai műhely – Bányai Sándor 13.00–17.00 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 13.00–18.00 II. em. 209. Ökobüfé 13.00–18.00 II. em. 211. Tízéves a Csillagpont – CSP-kiállítás 13.00–18.00 II.em. 205. Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület 13.00–18.00 II.em. 204. Kollégiumi kijutós játék 13.00–18.00 klasszikus zeneterem A magyar katonazene története – kiállítás 13.00–18.00 II. em. 213. Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) programja 13.00–19.00 Lelkigondozói sátor Meghallgat-lak, lelkigondozás 13.00–19.00 Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 13.00–19.00 I. em. 111, 112, 113. Kontrasztkiállítás 13.00–19.00 Grafológia sátor Grafológia 13.00–19.00 V. előadó, Főiskola udvara Lehetőségek piaca 13.30–18.00 II. em. 202. Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatóinak programja 13.30–19.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 14.00–15.00 Főiskola udvara, Mezőgép labor 63. Családi táncház a Túlpart együttessel 14.00–15.00 Gimnázium, tornaterem Családi sorverseny

NAPI BONTÁS

14.00–15.30 II. em. 215. Lelkészi identitás? Hívő identitás? – Darida Zsófia, Tulok Imre 14.00–15.30 II. em. 219. Siker egy kemény világban – Bessenyey Bálint, Bartha Lajos 14.00–15.30 2. előadó Zsoltár diszfóniától a Gamma Kés sugár agysebészet legendájáig – Szeifert György 14.00–15.30 Liget környéke Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–15.30 3. előadó Érett vagyok a párválasztásra? – Komlósi Piroska 14.00–15.50 I. em. 101. Drámafoglalkozás családoknak – Lovai Ágota 14.00– 16.00 Pince A1 Mezőtúri fazekasság – Trencsényi Tibor 14.00– 16.00 Strand Röplabda 14.00– 16.00 Strand Csobbanj! 14.00– 16.00 II. em. 201. Sárospataki Református Teológiai Akadémia programja 14.00– 16.00 II. em 206. Debreceni teológusok programja 14.00–17.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 14.00–17.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 14.00–17.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 14.00–17.30 V. terem, Lehetőségek Piaca, Főiskola udvara Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András 14.00–17.30 Református templom, Petőfi út 2. Templom csendje 14.00–17.45 NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) 14.00–18.00 Udvari pince Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) Katonai stresszpálya 14.00–18.00 Teniszpálya Élő csocsó 14.00–18.00 I. em. 107. Láthatatlan színház 14.00–18.00 I. em. 102. Erdélyi IKE vizuális-logikai játéka

97


98

NAPI BONTÁS

14.00–18.00 Főiskola 2a, 2b, 3, 17, 18, 19, 20, 21. Tessék Park 14.00–18.00 I. em. 103. Református Cigánymisszió programja 14.00–19.00 Állattartás gépei labor 60. LITER’ irodalmi kávéház 14.00–19.00 II. em. 210. Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Program 14.00–24.00 Mezőtúr adott pontjain CSP-kék 14.00–02.00 KözösPont sátor KözösPont programja 14.00–24.00 Liget egyes pontjai Geocaching 14.30–15.30 Dicsőítőszínpad Firesz alkalmi zenekara 15.00–16.00 stáb étkező 1. Mimus Hungaricus – Karsai János 15.00–16.00 Kisszínpad Korál-sziget koncert 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Családi sorverseny 16.00–17.00 Uszoda Aerobic 16.00–17.00 II. em. 214. Mentés másként: gyermekvédelmi kerekasztal – Fábián Ildikó, Gálné Ács Mária 16.00–17.30 II. em. 219. Az identitás kérdései, csapdái – Bibó István 16.00–17.30 II. em. 215. Identitás határok nélkül – hogyan éljük meg hitünket, nemzeti hovatartozásunkat a Kárpát-medencétől a diaszpóráig? 16.00–16.30 Café Island Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–17.30 1. előadó A gyermek Isten ajándéka vagy a mi tervezésünk gyümölcse? – Szarka Miklós 16.00–17.30 I. em. 101. Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.00–17.30 63-as mezőgép labor A házasság négy évszaka – Beke László 16.00–17.30 2. előadó Hány gyereket vállaljak? – Fekete Ágnes, Czibere Károly, Soltész Miklós, Kardosné Gyurkó Katalin, Hegedűsné Erdődi Judit

NAPI BONTÁS

16.00–17.30 3. előadó A meddőség pszichoszociális és etikai tényezői – D. Szebik Imre, Lakatos Enikő, Bogyó András 16.00–17.45 Nagyszínpad Helyes_Beat 16.00–17.00 Klasszikus zenei terem Kovács Zalán László tubaművész koncertje 16.30–17.30 Dicsőítőszínpad Krisz koncert 17.00–17.30 Pince A2 „LIGETKÉK” – népi együttes bemutatója 17.00–17.30 Café Island Giccsparti, sztereotípiák 19.00–20.00 Nagyszínpad Esti áhítat – Horváth Levente 20.00–20.30 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 20.00–21.00 II. em. 204. Kollégiumi kijutós játék 20.00–21.00 II. em. 205., Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület 20.00–21.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 20.00– 21.00 Gimnázium, tornaterem Ultimate frisbee 20.00–21.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 20.00–21.30 3. előadó Életrevaló ételek – Nagy Márton 20.00–21.30 Stábétkező 1. Lehet a színésznek identitása? – Rajkai Zoltán 20.00–21.30 2. előadó Keresztyén központú környezetvédelem – Chris Naylor 20.00–21.00 Kisszínpad Fool Moon 20.00–21.00 Dicsőítőszínpad Anima Soni 20.00–21.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek: Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája) 20.00–21.30 Café Island MEKDSZ Ponthatár Parti 20.00–22.00 II. em. 209. Ökobüfé 20.00–22.00 Grafológia sátor Grafológia

99


100

NAPI BONTÁS

20.00–23.00 Főiskola udvara Mászófal 20.00–23.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 20.00–23.00 Teniszpálya Élő csocsó 20.00–23.00 Gimnázium, kistornaterem Ping-pong 20.00–23.00 Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 20.00–24.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 20.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság 20.30–23.00 I. em. 114. és 115. NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) 21.00–22.00 Gimnázium, tornaterem Disc golf 21.00–22.30 Klasszikus zenei terem Csurgói Református Gimnázium előadásában Da Capo Al Capone: Mélyrepülés 21.00–00.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 21.30–22.30 Nagyszínpad Blues B. R. Others 22.00–23.30 3. előadó Időgazdálkodás egyetemistáknak – P. Tóth András 22.00–23.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek, Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája) 22.00–23.00 Dicsőítőszínpad Amaro Del 22.00–23.00 Kisszínpad Kovács Máté és Makai Zsuzsa versenytáncosok 22.30–24.00 Nagyszínpad Silversound Dj set 23.30–24.00 Nagyszínpad Esti mese: Teremtésmesék – Écsi Gyöngyi 00.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek: Családom és egyéb állatfajták (A minket meghatározó kapcsolatok humora és tragédiája)

NAPI BONTÁS

JÚLIUS 25. CSÜTÖRTÖK Állandó programok: I.em. 105., IMAsátor Firesz Könyvtár, Internetsziget résztvevőknek Főiskola meglepetéspontjai, Népi kitett 07.00–09.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 07.15–07.45 Reggeli áhítatok Pereputty – Gyermekkert 58.a, Malasztos – Főiskola udvara, „Vagyok, aki vagyok” helyszín, Bandázós, Klasszikus zenei terem, Főiskola udvara, géptan labor, Csápolós – Dicsőítőszínpad, Login – Médiasarok, földszinti aula, Pláza – 1. előadó, Szittya – 2. előadó, Csávók – állattartás gépei labor 60., irodalmi kávéház helyszíne, Csajok – 3. előadó, Angol nyelvű áhítat – Café Island 08.00–08.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Ébresztő torna 09.00–10.45 Nagyszínpad Délelőtti főelőadás – ifj. Csomós József 09.00–12.00 Dicsőítőszínpad Kamaszdélelőtt, 12– 16 éves kamaszoknak 09.00–19.00 Fszt. 11. Baba–mama szoba 10.45–12.00 Kiscsoportos beszélgetések 120 helyszínen 12.00–13.30 étkezés alatt Kunszentmártoni Fúvószenekar 12.00–19.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 12.00–19.00 Állattartás gépei labor Parókia Sajtószolgálat programja 13.00–13.45 Dicsőítőszínpad Szabadulás a bulimiából – N. Katalin 13.00–14.30 II. em. 215. Lelkészi identitás? Hívő identitás? – Darida Zsófia, Tulok Imre 13.00–14.30 Nagyszínpad Az érett és az éretlen szerelem – Pál Ferenc atya 13.00–15.00 Klasszikus zenei terem Szieszta – videóvetítés zenével és humorral – Szimfonikus buli 13.00–16.00 Pince A2 Kalandok és Álmok szakmai műhely – Bányai Sándor 13.00–17.00 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja

101


102

NAPI BONTÁS

13.00–18.00 II. em. 209. Ökobüfé 13.00–18.00 II. em. 211. Tízéves a Csillagpont – CSP-kiállítás 13.00–18.00 II. em. 205. Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület 13.00–18.00 II. em. 204. Kollégiumi kijutós játék 13.00–18.00 klasszikus zenei terem Magyar Katonazene Története – kiállítás 13.00–18.00 II. em. 213. Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) programja 13.00–19.00 Véradó busz, parkoló Véradás 13.00–19.00 Lelkigondozói sátor Meghallgat–lak, lelkigondozás 13.00–19.00; Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 13.00–19.00 I. em. 111., 112., 113. Kontrasztkiállítás 13.00–19.00 Grafológia sátor Grafológia 13.00–19.00 V. előadó, Főiskola udvara Lehetőségek piaca 13.30–18.00 II. em. 202. Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatóinak programja 13.30–19.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 14.00–15.30 2. előadó Férfivá és nővé teremtette őket... – Pécsi Rita 14.00–15.30 II. em. 219. Identitás és kultúra – lehetséges megmentőink! – Szeifert György 14.00–15.30 Liget környéke Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–16.00 II. em. 214. Kapcsolatambulancia – Fodorné Ablonczy Margit 14.00–15.30 I. em. 101. Elsősegélynyújtás szülőknek – Juhász Györgyi 14.30–15.30 Nagyszínpad Tűzoltási bemutató – Ádám Tibor 14.30–15.30 Dicsőítőszínpad Szent Király Szabadjai dicsőítő csoport

NAPI BONTÁS

14.00–16.00 II. em. 201. Sárospataki Református Teológiai Akadémia programja 14.00–16.00 II. em 206. Debreceni teológusok programja 14.00–17.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 14.00–17.00 Gimnázium tornacsarnok, kistornaterem, betonpálya Kispályásfoci-bajnokság 14.00–17.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 14.00–17.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 14.00–17.30 Református templom, Petőfi út 2. Templom csendje 14.00–17.30 V. terem, Lehetőségek Piaca, Főiskola udvara Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András 14.00–17.45 NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) 14.00–18.00 Udvari pince Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) Katonai stresszpálya 14.00–18.00 , Teniszpálya Élő csocsó 14.00–18.00 I. em 107. Láthatatlan színház 14.00–18.00 I. emelet 102. Erdélyi IKE vizuális-logikai játéka 14.00–18.00 Főiskola 2a, 2b, 3, 17, 18, 19, 20, 21. Tessék Park 14.00–18.00 I. em. 103. Református Cigánymisszió programja 14.00–19.00 Állattartás gépei labor 60. LITER’ irodalmi kávéház 14.00–19.00 II. em. 210. Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Program 14.00–24.00 Mezőtúr adott pontjain CSP-kék 14.00–24.00 Liget egyes pontjai Geocaching 14.00–02.00 KözösPont sátor KözösPont programja 15.00–16.00 II. em. 215. Önkéntesség itthon és külföldön – Vad Lilla, Závodi Emese és az Önkéntes Diakóniai Év önkéntesei

103


104

NAPI BONTÁS

15.00–17.30 3. előadó Minek a házasság? – Döbrentey Ildikó, Levente Péter 15.00–16.00 Kisszínpad M.Is.K.A. 16.00–17.00 Pince A2 Hogyan segíthetünk? Mi árt, mi használ? – Görcsös Éva és a tiszafüredi Szivárvány-ház lakói 16.00–17.30 Mini Szeretethíd 16.00–17.30 II. em. 214. Alázatos társkeresés – Kerekes Szabolcs 16.00–16.30 Café Island Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–17.30 1. előadó Miért nem értjük meg egymást? Nehézségek a generációk közötti kommunikációban – Loós Anita 16.00–17.30 2. előadó Mindenki fontos, mindenki valaki. A Református Nevelőszülői Hálózat bemutatkozása – Lippai Gergely és egy nevelőcsalád 16.00–17.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Drámaóra felnőtteknek – Achs Károly, Lázár Zoltánné 16.00–17.00 Klasszikus zenei terem Miyabori Akimi zongoraművész koncertje 16.00–17.30 I. em. 101. Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.00–18.00 Gimnázium, tornaterem Csörgőlabdás bemutató és játék 16.30–17.30 Nagyszínpad NEVER GIVE UP GOSPEL kórus 16.30–17.30 Dicsőítőszínpad Ébredés 17.00–17.30 Café Island Külföldi vendégeink által összeállított kvíz a magyar közönségnek 17.00–18.00 Gimnázium, kistornaterem Zumba 19.00–20.00 Nagyszínpad Esti áhítat – Horváth Levente 20.00–20.30 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 20.00–21.00 II. em. 204. Kollégiumi kijutós játék 20.00–20.50 Kisszínpad Skafunderz

NAPI BONTÁS

20.00–21.00 Dicsőítőszínpad Budai Dicsőítő Csapat 20.00–21.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 20.00–21.00 II. em. 215. Életet átformáló erejű szeretetszolgálat – Pál Sándor, Závodi Emese és az Önkéntes Diakóniai Év önkéntesei 20.00–21.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 20.00–21.30 3. előadó A szerelem, szexualitás, házasság, hűség, hűtlenség biokémiája – avagy a hatodik parancsolat a molekulák nyelvén – Gloviczki Eszter 20.00–21.30 II. em. 219. Tízéves a Csillagpont – Deák Péter, Hámori Ádám, Kiss Sándor, Pusztai Tímea, Rozgonyi Emőke 20.00–22.00 II. em. 209. Ökobüfé 20.00–22.00 Gimnázium, tornaterem 1 perc és nyersz 20.00–22.00 Grafológia sátor Grafológia 20.00–23.00 Főiskola udvara Mászófal 20.00–23.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 20.00–23.00 Teniszpálya Élő csocsó 20.00–23.00 Gimnázium kistornaterme Ping-pong 20.00–23.00 Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 20.00–24.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 20.00–00.30 Szeretetsziget sátra melletti épület Hajlékony vagy hajléktalan? 20.00–21.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek. Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.) 20.30–22.00 Főiskola udvara Református Missziói Központ, Menekültmisszió programja 20.30–23.00 I. em. 114. és 115. NEMkérdés (CE Szövetség, Románia)

105


106

NAPI BONTÁS

21.00–22.30 2. előadó Az identitás tűzpróbái – Herjeczki Zsófia 21.00–23.00 Klasszikus zenei terem Rákász Gergely – Organ Magic 21.00–00.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 21.30–23.00 Nagyszínpad Kiscsillag 22.00–23.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek. Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.) 22.30–23.30 Kisszínpad Magyarpalatkai Banda 23.00–23.30 Nagyszínpad Esti mese: Jézus Urunk karórája – Felhőtlépő Fekete Gy. Viktor 00.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius rövidfilmek. Provokáció: a férfi és a nő (szerelem, szex, elköteleződés, függőség, szerepek, házasság és válás stb.)

JÚLIUS 26. PÉNTEK Állandó programok: I.em. 105., IMAsátor Firesz Könyvtár, Internetsziget résztvevőknek Főiskola meglepetéspontjai, Népi kitett 07.00–09.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 07.15–07.45 Reggeli áhítatok Pereputty – Gyermekkert 58.a, Malasztos – Főiskola udvara, „Vagyok, aki vagyok” helyszín, Bandázós – Klasszikus zenei terem, Főiskola udvara, géptan labor, Csápolós – Dicsőítőszínpad, Login – Médiasarok, földszinti aula, Pláza – 1. előadó, Szittya – 2. előadó, Csávók – állattartás gépei labor 60., irodalmi kávéház helyszíne, Csajok – 3. előadó, Angol nyelvű áhítat – Café Island 08.00–08.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Ébresztő torna 09.00–10.45 Nagyszínpad Délelőtti főelőadás – ifj. Csomós József 09.00–12.00 Dicsőítőszínpad Kamaszdélelőtt, 12– 16 éves kamaszoknak 09.00–19.00 Fszt. 11. Baba–mama szoba

NAPI BONTÁS

10.45–12.00 Kiscsoportos beszélgetések 120 helyszínen 12.00–19.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 12.00–19.00 Állattartás gépei labor Parókia Sajtószolgálat programja 13.00–13.45 Dicsőítőszínpad Függőség és szabadulás – Kubiszyn Viktor 13.00–16.30 V. terem, Lehetőségek Piaca, Főiskola udvara Gyülekezetépítés, szolgálat – Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András 13.30–15.00 2. előadó Vallási relativizmus – Szalai András 13.00–14.30 II. em. 215. Érdeklődő vagyok – avagy hozd össze barátaid Jézussal! – Horváth Dániel Vajk 13.00–15.00 Szeretetsziget sátra melletti épület Hajlékony vagy hajléktalan? 13.00–15.00 Klasszikus zenei terem Szieszta – videóvetítés zenével és humorral – King’s Singers 13.00–17.00 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 13.00–18.00 II. em. 209. Ökobüfé 13.00–18.00 II. em. 211. Tízéves a Csillagpont – CSP-kiállítás 13.00–18.00 II. em. 205. Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület 13.00–18.00 II. em. 204. Kollégiumi kijutós játék 13.00–18.00 klasszikus zeneterem Magyar Katonazene Története – kiállítás 13.00–18.00 II. em. 213. Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) programja 13.00–19.00 Véradó busz, parkoló Véradás 13.00–19.00 Lelkigondozói sátor Meghallgat-lak, lelkigondozás 13.00–19.00; Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 13.00–19.00 I. em. 111., 112., 113. Kontrasztkiállítás 13.00–19.00 Grafológia sátor Grafológia

107


108

NAPI BONTÁS

13.00–19.00 V. előadó, Főiskola udvara Lehetőségek piaca 13.30–18.00 II. em. 202. Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatóinak programja 13.30–19.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 14.00–15.00 Nagyszínpad Folkfree 14.00–15.30 1. előadó Beceneve Szajuz, avagy beszélgetés civilben – Bogárdi Szabó István 14.00–15.30 Liget környéke Harci és történelmi előadás – Hidán Csaba László 14.00–15.30 3. előadó Intimitás – Dányi Zoltán 14.00–15.30 I. em 101. Ki vagyok én? – Lázár Zoltánné 14.30–15.30 Dicsőítőszínpad Sófár tanárcsapat 14.00–16.00 Café Island A Fiú! belülről, kívülről 14.00–16.00 II. em. 214. Kapcsolatambulancia – Fodorné Ablonczy Margit 14.00–16.00 II. em. 201. Sárospataki Református Teológiai Akadémia programja 14.00–16.00 II. em 206. Debreceni teológusok programja 14.00–17.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 14.00–17.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 14.00–17.00 Állattartás gépei labor 60. LITER’ irodalmi kávéház 14.00–17.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék 14.00–17.30 Református Templom, Petőfi út 2. Templom csendje 14.00–17.45 NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) 14.00–18.00 Udvari pince Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) Katonai stresszpálya 14.00–18.00 Teniszpálya Élő csocsó 14.00–18.00 Indulás az infópulttól Kenu

NAPI BONTÁS

14.00–18.00 I. em. 107. Láthatatlan színház 14.00–18.00 I. em. 102. Erdélyi IKE vizuális-logikai játéka 14.00–18.00 Főiskola 2a, 2b, 3, 17, 18, 19, 20, 21. Tessék Park 14.00–18.00 I. em. 103. Református Cigánymisszió programja 14.00–19.00 II. em. 210. Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Program 14.00–24.00 Liget egyes pontjai Geocaching 14.00–24.00 Mezőtúr adott pontjain CSP-kék 14.00–02.00 KözösPont sátor KözösPont programja 14.50–15.30 betonfal a Nagyszínpadnál Világrekord-kísérlet 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Kisfiú focitorna 15.00–16.00 Gimnázium, tornaterem Csipettorna 15.00–16.00 II. em. 215. Református vagyok – Kocsis Áron, Nagy Károly Zsolt 15.00–16.00 II. em. 219. Identitás, sport, önismeret, hit egy kalapban. Londoni olimpiai fényképes beszámoló és minden, ami mögötte(m) van – Csonka Zsófia 15.00–16.00 Kisszínpad Monamo 15.00–17.00 Gimnázium, betonpálya Gyorstollaslabda: a legütősebb sport 16.00– 16.30 Café Island Angol nyelvű éneklés a TREFF Banddel 16.00–17.00 II. em. 215. Fenntartható fejlődés, fenntartható közösség – Kodácsy Tamás, Kocsis Attila, Szólláth Tibor, Kocsis Áron 16.00–17.00 Gimnázium, kistornaterem Tae-bo aerobic 16.00–17.30 II. em. 219. Hit a krízisben, krízis a hitben – Hélisz Katalin 16.00–17.30 3. előadó Haldoklás, halál a gyerekeknél – Némethné Tóth Szilvia 16.00–17.30 2. előadó Istenben bízni, gyermeket vállalni – id. Victor István és id. Victor Istvánné

109


110

NAPI BONTÁS

16.00–17.30 1. előadó Viharálló házasságot szeretnék – Pálhegyi Ferenc 16.00–17.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Drámaóra felnőtteknek – Achs Károly, Lázár Zoltánné 16.00–17.30 I. em. 101. Elég jó szülő – elég jó gyerek – Vidáné Ugrin Erzsébet 16.30–17.30 Dicsőítőszínpad Gazdagréti dicsőítő csapat 18.00 Teherporta Keresztyén és Motoros – Magyar Keresztény Motorosok Közössége 18.00 Café Island Vetélkedő Magyarországról külföldieknek 19.00–20.00 Nagyszínpad Esti áhítat – Horváth Levente 20.00–20.30 II. em. 216. Tükörterem Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet programja 20.00–21.00 II. em. 204. Kollégiumi kijutós játék 20.00–21.00 Dicsőítőszínpad Egynap Band 20.00–21.00 Kisszínpad Esti Kornél 20.00–21.00 II. em. 205. Bemutatkozik a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület 20.00–21.00 Fszt. 4. Társasjátéksziget 20.00–21.00 Szeretetsziget, MRSZ sátor Magyar Református Szeretetszolgálat programja 20.00–21.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság: A kreatív én (Zseniális őrültségek) 20.00–21.30 Meghallgat-lak, Lelkigondozói sátor Karizmák, térdizmák – Végh Noémi 20.00–22.00 Café Island Over there – odaát. Identitás szélsőségben – szélsőséges identitás(?) – Sajtos Szilárd, Dobos Zita 20.00–22.00 II. em. 209. Ökobüfé 20.00–22.00 Grafológia sátor Grafológia 20.00–23.00 Főiskola udvara Mászófal 20.00–23.00 Teniszpálya Lasertag fegyveres játék

NAPI BONTÁS

20.00–23.00 Teniszpálya Élő csocsó 20.00–23.00 Főiskola udvara Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet – Vagyok, aki vagyok interaktív kiállítás 20.00–24.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 20.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság 20.30–22.00 Főiskola udvarán Református Missziói Központ, Menekültmisszió programja 20.30–23.00 I. em. 114. és 115. NEMkérdés (CE Szövetség, Románia) 21.00 Café Island Filmklub 21.00–22.30 Stábétkező 1. Nem a jutalomért – Takáts Eszter 21.00–24.00 Gimnázium tornaterme Blackminton® – a szentjánosbogarak játszani hívnak 21.00–00.00 Épületgépészet labor 59. REFISZ – Református Fiatalok Szövetsége programja 21.30–23.00 Nagyszínpad Szabó Balázs Bandája 22.00–23.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság: A három nap legjobb rövidfilmjei (a résztvevők szavazatai alapján) 22.30–24.00 Kisszínpad Fabula Rasa 23.00–23.30 Nagyszínpad Esti mese: Jézus Urunk karórája – Felhőtlépő Fekete Gy. Viktor 00.00–01.30 1. előadó Insomnia Klub – Genézius Társaság: Humor és nevetés (Vicces filmecskék és rajzfilmek) Péntek éjféltől napfelkeltéig, Liget Éjszakai számháború

111


112

napi bontás

FELCÍM

szombat 07.00–09.00 Café Island Café El Mondo (MEKDSZ), KIE Kávéház, SDG BeFogadó Kávéház 08.00–08.30 Főiskola udvara, 63-as mezőgép labor Ébresztő torna 09.00–09.30 Kiscsoportos beszélgetések záró alkalom (morzsaszedegetés) 09.45–12.00 Nagyszínpad Záró istentisztelet – Bella Péter Sport – bővebb információért és sportfoglalkozásra való jelentkezésekhez keresd az információs pultot.

Zenei és lelki programok

113


114

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

KEDD – JÚLIUS 23. HELYSZÍNEK

NAGYSZÍNPAD

KEDD – JÚLIUS 23.

KISSZÍNPAD

DICSŐÍTŐSZÍNPAD

Szatzker Zsanett harmonika, Karakas Zsolt duda, Blatt Drums ütőegyüttes

Érkezés

10.00 -től

17.45–18.45

Vacsora

19.00–20.30

Vacsora

Nyitó alkalom

20.30–21.00

FESZTIVÁLTERÜLET

KLASSZIKUS ZENEI TEREM

A magyar katonazene története kiállítás

Nyitó alkalom Deésis

21.00–21.30 21.30–22.00 22.00–22.30 22.30–23.00

Cimbaliband

Scherzo Saxophone Quarte

Brains

23.00–23.20 23.20–23.30

Teremtésmesék – esti mese - Écsi Gyöngy

kiállítás

115


116

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

szerda – JÚLIUS 24. HELYSZÍNEK 7.15–7.45

NAGYSZÍNPAD

DICSŐÍTŐSZÍNPAD

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

7.45–8.45

Főelőadás

FESZTIVÁLTERÜLET

KLASSZIKUS ZENEI TEREM

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

Reggeli

9.00–10.30 10.45–12.00

KISSZÍNPAD

SZERDA – JÚLIUS 24.

Reggeli Kamaszprogram

Kiscsoportos beszélgetés

Kiscsoportos beszélgetés

12.00–13.00 Ebéd

13.00–13.30

Szabadulás az alkoholfüggőségtől – bizonyságtétel

Ebéd

13.30–14.00 14.00–14.30 14.30–15.00

Firesz alkalmi zenekara

15.00–15.30

Korál-sziget

15.30–16.00

kiállítás

16.00–16.30 16.30–17.00

Helyes_Beat

17.45–18.45

Vacsora

19.00–20.00

Esti áhítat

20.00–20.30

Fool Moon

20.30–21.00

Vacsora Esti áhítat Anima Soni

21.00–21.30

22.00–22.30 22.30–23.00 23.00–00.00 00.00–00.10

Blues B. R. Others Silversound Dj set Teremtésmesék – esti mese - Écsi Gyöngyi

Kovács Zalán László tubaművész koncertje

Krisz

17.00–17.45

21.30–22.00

Szieszta videóvetítés zenével és humorral MNOZIL BRASS

Kovács Máté & Makai Zsuzsa versenytáncosok

Amaro Del

kiállítás Csurgói Református Gimnázium Mélyrepülés

kiállítás

117


118

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

CSÜTÖRTÖK – JÚLIUS 25. HELYSZÍNEK 7.15–7.45

NAGYSZÍNPAD

Főelőadás

Kamaszprogram

Ebéd

Kiscsoportos beszélgetés Kunszentmártoni Fúvószenekar

13.00–13.30

Szabadulás a bulimiából – bizonységtétel N. Katalin

Az érett és az éretlen szerelem - Pál Ferenc atya

Szieszta videóvetítés zenével és humorral SZIMFONIKUS BULI

14.00–14.30 14.30–15.00 15.00–15.30

Ádám Tibor -Tűzoltási bemutató

Szent Király Szabadjai

A magyar katonazene története kiállítás

M.Is.K.A.

15.30–16.00 16.00–16.30 16.30–17.00 17.00–17.30

NEVER GIVE UP GOSPEL kórus Vacsora

19.00–20.00

Esti áhítat Skafunderz

20.30–21.00

Miyabori Akimi zongoraművész koncertje

Ébredés

17.45–18.45 20.00–20.30

KLASSZIKUS ZENEI TEREM

Reggeli

Kiscsoportos beszélgetés

12.00–13.00

FESZTIVÁLTERÜLET

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

Reggeli

9.00–10.30

13.30–14.00

DICSŐÍTŐSZÍNPAD

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

7.45–8.45

10.45–12.00

KISSZÍNPAD

CSÜTÖRTÖK – JÚLIUS 25.

Vacsora Esti áhítat Budai dicsőítő csapat

kiállítás

21.00–21.30 21.30–22.00 22.00–22.30 22.30–22.40

Kiscsillag Jézus Urunk karórája – esti mese - Fekete Gy. Viktor

Rákász Gergely– Organ Magic Magyarpalatkai Banda táncház

22.40–23.00 23.10–23.30

kiállítás

119


120

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

ZENEI ÉS LELKI PROGRAMOK

PÉNTEK – JÚLIUS 26. HELYSZÍNEK 7.15–7.45

NAGYSZÍNPAD

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

7.45–8.45

DICSŐÍTŐSZÍNPAD

Főelőadás

Kamaszprogram Kiscsoportos beszélgetés

Ebéd

Ebéd

13.00–13.30

Függőség és szabadulás - bizonyságtétel – Kubiszyn Viktor

13.30–14.00

kiállítás Szieszta videóvetítés zenével és humorral KING’S SINGERS

14.00–14.30 14.30–15.00 15.00–15.30 15.30–16.00 16.00–16.30

Folkfree Sófár tanárcsapat Világrekord felállítása betonfalfestéssel

Monamo

16.30–17.00 17.45–18.45

Vacsora

19.00–20.00

Esti áhítat Esti Kornél

21.00–21.30 21.30–22.00 22.00–22.30 22.30–23.00 23.00–23.10 23.10–23.30

A magyar katonazene története kiállítás

Gazdagréti Dicsőítő Együttes

17.00–17.30

20.00–21.00

Vacsora Esti áhítat Egynap Band

kiállítás Republic Vonós Quartet

Szabó Balázs Bandája Jézus Urunk karórája – esti mese - Fekete Gy. Viktor

KLASSZIKUS ZENEI TEREM

Reggeli

Kiscsoportos beszélgetés

12.00–13.00

FESZTIVÁLTERÜLET

Reggeli áhítat (tíz helyszínen)

Reggeli

9.00–10.30 10.45–12.00

KISSZÍNPAD

PÉNTEK – JÚLIUS 26.

Fabula Rasa koncert és táncház

121


122

jegyzeteim

TÁMOGATÓK Petőfi Rádió

Mezőtúri Polgármesteri Hivatal

Mezőtúri Református Kollégium és Gimnázium

Magyarországi Református Egyház

Druck Nyomda

Magyar Református Szeretetszolgálat

Dürer kert

Gyógybolt

Nemzeti Szálloda

Országos Vérellátó Szolgálat

Rajos Szikvíz

Invitel

Ipari munkaruha Kft. MesterPrint Nyomda

Nemzeti Szálloda

T-Mobile

haziszorp.hu

Piramis Technika

Háziszörp

Zsindelyes Fogadó

Reformátusok Lapja // Parókia.hu // tirek.hu // Európa Rádió // TTRe – A Tiszántúli Református Egyházkerület portálja // Menekültmisszió // Tessék Park (Siketmisszió) // Szeretethíd // KIE // REFIS // SDG // MEKDSZ // CE Bethánia – Romániai CE Szövetség // Kontrasztkiállítás // KÖSZI // Cigánymisszió // ÖKI – Közöspont misszió // Debreceni Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet // FIRESZ Duna Mente // Krisz – Kárpátalja // Krisz – Királyhágómellék // Genézius Társaság // Házasság- és Családsegítő Szolgálat // Pont Rádió // Callisto-stage


FELCÍM

Impresszum: Kiadja az MRE Zsinati Ifjúsági Irodája, Budapest Felelős kiadó: Szontágh Szabolcs Összeállította: Lukács Szilvia, Kis Reni Nyomdai előkészítés: Rezessy Szabolcs Nyomda: Mesterprint Nyomda Kft.

125

Csillagpont 2013 Programfüzet  

Ebben a füzetben megtalálhatod a 2013-as Mezőtúri Csillagpont részletes programleírását!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you