Page 1

PRESENTA

Temporada 2011-2012


Persèfone INTRODUCCIÓ. Comediants i la mort Comediants sempre ha escollit temes universals per a les seves creacions: la festa, el sol, el foc, la nit, l’aigua, els somnis, el temps, el mar, el joc…, la vida i la mort. Per a aquest nou treball hem escollit una guia excepcional: Persèfone, que va ser raptada de l’Olimp per Hades (déu de la mort) quan era la bella Core, la va obligar a casar-se amb ell i la va convertir en la reina del món subterrani.

SINOPSI Persèfone, reina del món subterrani, fa segles que exerceix la seva feina amb precisió i dedicació. Cada persona que mor és conduïda per ella al regne dels morts. Ella coneix millor que ningú l’ésser humà, els seus anhels i les seves pors. Guiats per ella, viatjarem per la prima línia que uneix la vida i la mort. I descobrirem paisatges i conflictes relacionats amb el nostre destí final: la mort.

1


Persèfone ESTRUCTURA DE L’ESPECTACLE Persèfone és un espectacle inspirat en el mateix personatge mitològic, i és ella mateixa la protagonista i mestra de cerimònies. La posada en escena està inspirada en el món del teatre de varietats. Persèfone és forta, poderosa, atractiva i tard o d’hora ens acompanyarà en un viatge sense retorn. Al llarg de les diferents parts de l’espectacle coneixerem Persèfone i la seva història amb més profunditat. •Primera part: El ritu de la mort •Segona part: La mort i el més enllà •Tercera part: La mort és justa (o no) •Quarta part: Els aliats de la mort •Cinquena part: La vida

2


Persèfone EL LLENGUATGE Persèfone és un espectacle que aprofundeix en un dels llenguatges preferits per la companyia: el que en pintura seria un quadre del Bosch i en teatre correspon a les varietats, una miscel!lània d’escenes de diferents estils que conformen diversos aspectes d’una mateixa realitat, en aquest cas, la mort. Com que és un tema profund i delicat, ens proposem tractar-lo des d’un enfocament poètic, d’humor, d’ironia, de musicalitat i de surrealisme. Els personatges utilitzen la màscara, el cant, el ball, el gest, la paraula, la comèdia de l’art, la coreografia, el teatre objectual i el transformisme. A l’espectacle s’entrecreuen diferents llenguatges dramàtics: !El món de Persèfone. De la seva pròpia veu i amb un llenguatge directe, coneixerem el seu poder, la seva llegenda, el seu passat i el seu present, els seus amors i temors, la seva història. !El món dels vius. La seva representació esdevé tota una exhibició de personatges que apareixen entorn de la mort. El llenguatge que s’utilitzarà és el del teatre de MÀSCARES i es crearan situacions surrealistes, de comèdia a tragèdia. ! El món d’allò desconegut. El més enllà, els esperits, rituals i tota la resta es representaran per mitjà d’un llenguatge simbòlic i/o absurd que imprimeix a aquestes escenes un halo màgic i els atorga una personalitat única.

3


Persèfone MOVIMENT I COREOGRAFIES El moviment i les coreografies són molt variats a causa del plantejament de l’obra. S’utilitza des del llenguatge dels balls de saló o del claqué fins a un llenguatge més contemporani. La màscara és l’element clau, juntament amb l’expressió corporal, per atorgar a cada un dels personatges el seu valor i caràcter, a banda de la petita anècdota.

LA MÚSICA I EL TEXT A Persèfone la música té un paper essencial. Com a fórmula inicial s’utilitzarà un estil musical eclèctic inspirant-nos en les varietats, el music-hall, el burlesque i altres per cercar un to mediterrani executat amb veus, instruments en directe, efectes de so manipulats, programació i sons electrònics. La veu cantada, solista o coral, és la base literària, el text de l’espectacle.

4


Persèfone

ELS PERSONATGES

!Persèfone: Guia del viatge. Potser és el personatge públic més conegut del món, sense saber-ho. Dona polifacètica i de mil cares, basa el seu comportament en la suma de totes. Persèfone es transforma en jove, atractiva, seductora, amarga o graciosa. De vegades és eròtica i provocadora, i també macabra. Canta, balla i ens parla del seu constant anar i venir amb ironia, humor i dolor.

!Els còmics de Persèfone: són els artistes que recreen el món de Persèfone i encarnen diferents personatges en cada una de les escenes per les quals viatja la història. Canten, ballen, reciten i interpreten amb màscares, amb gestos, amb ombres i amb molta comicitat.

5


Persèfone

EQUIP ARTÍSTIC

Idea i creació

COMEDIANTS

Guió

Jaume Bernadet Joan Font Miguel Ibañez Monroy

Direcció

Joan Font

Composició musical

Ramon Calduch

Escenografia

Jordi Bulbena

Imatge i vídeo

Banzai Studio Jordi Fonollà Melisa Artajo

Coreografia

Montse Colomé

Disseny d’il!luminació

Albert Faura

6


COMEDIANTS C/ Comediants, 3-5 08360 Canet de Mar BARCELONA Tel. 937 954 006 Fax. 937 941 858 www.comediants.com info@comediants.com

ESPECTACLE EN GIRA -- Persefone, Comedians  

SINOPSI Persèfone, reina del món subterrani, fa segles que exerceix la seva feina amb precisió i dedicació. Cada persona que mor és conduïda...