Page 1

‘t Sprintje

Maandelijks clubblad van de Zoetermeerse atletiekvereniging arv ILION


Buona giornata, Een momentje Italië is wat u bij Di Niente kan beleven. De “Trattoria” heeft een ongedwongen sfeer waarbij u met heerlijke Napolitaanse koffie of een glas fruitige wijn kan genieten van een belegde panini, vers klaargemaakte antipasta, pastagerechten en huisgemaakte tiramisu. Op vrijdagen kunt u bij ons tot 21:00 uur genieten van lekkere gerechten die wekelijks wisselen. Gewoon heerlijk genieten en andere gasten ontmoeten. Voor catering kunt u terecht bij Di Niente Party & Events. Heeft u een feest te vieren, een diner met vrienden of gewoon omdat het vrijdagmiddag is dan kunt u contact opnemen met ons om de mogelijkheden eens te bespreken. Wilt u van A tot Z geregeld hebben dan kunnen wij dat verzorgen. Met vakmanschap en passie verzorgen wij uw gasten. Voor meer informatie op maat kunt natuurlijk altijd even bij ons binnen lopen of via de site het contactformulier invullen. We zorgen er dan voor dat er een persoonlijk voorstel komt.

U vind Di Niente in de Dorpsstraat 112A 2712AN Zoetermeer info@diniente.nl - 079-3605487


Voorwoord Cees de Booy

V

oor de meeste van ons zit de vakantieperiode er weer op. Het was een ouderwetse Hollandse zomer met niet te hoge temperaturen en af een toe een periode met (veel) regen. Gelukkig was er voor de thuisblijvers een goede afleiding. De sportprestaties op de Olympische spelen. Ik heb vele uren naar de TV gekeken naar allerlei sporten, maar met name naar atletiek.

Lopen, werpen, springen en bewegen doe je bij Ilion; je leven lang!

Aan dit clubblad werkten mee:

Berry Koolstra Rob van Beek Rob Valk Alie Eggens Thijs Donkersloot Mascha Kneppers Michen Biesaart

Fotografie: div fotografen

Inleveren kopij

De redaktie ziet graag kopij voor het voor het volgende clubblad

uiterlijk woensdag 29 September

Kopij en foto’s mailen naar:

k.franken@ziggo.nl

Electronische kopij alleen mailen als bijlage in doc. of

docx.

September 2021 50e jaargang nr. 8

Met een aantal verrassende medailles in de meerkamp, marathon en de 400 meter lopers. Helaas hebben de Ilionleden Naomi (estafette) en Mirela (hoogspringen) geen medaille kunnen behalen. Maar het is al erg mooi dat 2 Ilion leden in Japan aanwezig waren. Een mooi initiatief om de breedtesport te stimuleren, maar zeker ook om toekomstige olympische spelen gangers te ontdekken is de Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek (NSW) is een landelijk initiatief met als doel sport en bewegen in Nederland te promoten en wordt dit jaar georganiseerd van vrijdag 17 september tot en met zondag 26 september. De gemeente Zoetermeer heeft sporten en bewegen hoog in het vaandel staan en sluit hier graag bij aan. In deze week wordt geprobeerd om zoveel mogelijk Zoetermeerders kennis te laten maken met de baanatletiek en de loop- en wandelgroepen. Dus probeer zoveel mogelijk buren, familieleden, vrienden en vriendinnen en kennissen te stimuleren om kennis te maken met onze mooie vereniging.

Als slot nog een paar oproepen: Op zaterdag 11 september en zondag 12 september worden weer de CD nationale meerkamp kampioenschappen gehouden op ons eigen atletiekbaan. Een mooie wedstrijd, die alleen maar kan worden gehouden als er voldoende vrijwilligers zijn. Ook al kan je maar een dag(deel) meld je aan als bijvoorbeeld jurylid, barmedewerker, in de baanploeg of in de verwerking van alle gegevens. Vele handen maken dat weekend licht werk. Daarnaast gaat de grote clubactie weer lopen. Koop loten om zodoende onze sportclub te helpen.

Vooraankondiging:

Vanaf 18 september gaat ARV Ilion ook dit jaar verantwoord loten (ver) kopen met de Grote Clubactie Inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie bij Ilion, gaan we ook dit jaar meedoen met de Grote Clubactie (GCA). Weliswaar wordt dit alweer de 2e editie van de “Coronaproof” manier van loten verkopen, maar het is wel een heel effectieve manier.

De verkoop begint dit jaar op 18 september en we hebben een streefbedrag van €4.000,00 vastgelegd. Het Ilion-brede doel waarvoor we sparen wordt nog ingevuld, maar het is duidelijk dat in deze tijd Ilion jouw steun heel hard nodig heeft: niet alleen door loten te (ver)kopen maar ook met helpen organiseren van dit evenement. Heb jij daarom leuke ideeën om dit streefdoel te halen of wil je graag op een andere manier helpen, laat het ons weten op groteclubactie@ilion.nl


ledenadministratie Rob van Beek

Nieuwe Leden Pupil C Amelia de Groot Pupil B Micah Cheuk Yusef Abu Gharigane Jervee Veening Pupil A Frederieke Blom

De laatste tijd vinden we veel kauwgom zowel op de baan als op het terras. Als je dus persé graag op kauwgom kauwt gooi het dan voortaan in de vuilnisbakken en spuug het niet zomaar uit!! Beter is om tijdens de training geen kauwgom te gebruiken.

Junior D Olivier Geerdinck Bente de Bruin Wandelgroep Beatrix Tas - Lagerwerf Martin Andriessen

Medische Commissie ARV Ilion Fysiotherapeuten: Je kunt een afspraak maken voor het blessurespreekuur. Sanne Harland - Tel:06-28423659 Roberto Ruiz - Tel: 06-52433179 Tarief: € 7,50 per consult Sportdiëtist: Er kan worden ingeschreven voor Meet & Weeg advies, waaronder de vet % meting. Dit is elke eerste vrijdag van de maand tussen 19.30-20.30u. De inschrijf lijst hangt op het bord bij de kantine Marije van Loon-Langen tel: 06-40047987 of info@dieetistopsport.nl Tarief: € 5,-

Sportmasseurs:

Je kunt afspraak maken voorsportmassage bij: Annemarie Wubs tel 06-53571126 Tarief: € 9,00 per ½ uur

Doppen sparen Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor KNGF geleide en hulphonden. Per kilo ontvangt KNGF Geleide en hulphonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank,melkpakken,wasmiddel of pindakaas niet weg, maar lever ze in bij Ilion. Je steunt niet alleen de opleiding van de geleide en hulphonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Gooi de doppen voortaan alleen in bak \ ( Bar-Le Duc) die voor de kantine, waar de jassen hangen ,onder de kapstok staat !! We hebben de afgelopen maand een volle vuilniszak met jullie dopjes in kunnen leveren Namens KNGF bedankt hiervoor.


Pupillen nieuws springen Lopen, werpen,

en bewegen doe

rzekerd

er ve ng! Atletiekplezi la n ve le je ; n o Ili je bij

Hallo sporters,

Het is alweer het eind van de zomervakantie, de weken vlogen voorbij! Vanaf maandag 30 augustus gaan we weer via het normale rooster trainen én mogen jullie weer lekker naar school. Ik hoop dat jullie in beide weer zin hebben. Voor mij wordt het nog een beetje spannend. Ik werk namelijk bij het ROC Mondriaan en daar zijn alle computers gehackt. Ik zit nu dus achter een andere computer deze tekst te typen dan waar ik normaal op werk. Hopelijk hebben jullie een mooie vakantie gehad en zijn jullie gezond gebleven. Hebben jullie nog zelf getraind op jullie vakantieadres of hebben jullie elke week bij ons getraind? Ik zag zelfs dat een aantal kinderen deze vakantie nog wedstrijden hebben gedaan. Mochten jullie nog leuke foto’s hebben waar jullie tijdens de vakantie hebben gesport, dan kunnen jullie die sturen naar jeugd@ilion.nl. In de komende periode zijn er naast de trainingen nog een paar leuke wedstrijden en activiteiten. Zo is er een wedstrijd bij AAV’36 in Alphen aan de Rijn. Dit zou de laatste wedstrijd van de ZHM competitie zijn maar omdat de competitie niet doorging, hebben ze er een gewone wedstrijd van gemaakt. Ook hebben we nog de clubkampioenschappen in oktober en eind oktober is het jaarlijkse Griezel Gruizel Feest voor de C en B pupillen. Binnenkort krijgen jullie over beide meer informatie.

Ouders weer op de baan Gelukkig mogen de ouders weer op de baan dus kom zeker eens langs om te kijken naar uw zoon of dochter. Dit kan vanaf het terras maar je mag ook overal aan de buitenkant van het hek kijken. Kom gerust dichtbij staan. Houd dan wel rekening met 1,5 meter afstand en de andere coronaregels. Het zou helemaal fijn zijn als u iets kunt doen bij de club. We hebben altijd vrijwilligers nodig. Zo is er een groot tekort bij de WOC (wedstrijd organisatie commissie). Zij organiseren en regelen de wedstrijden bij Ilion. Om leuke wedstrijden te kunnen blijven doen hebben we mensen nodig. Hoe meer mensen in deze commissie, hoe meer wedstrijden de kinderen bij Ilion kunnen doen.

Zo nu en dan hulpouder zijn? Ook kunnen wij altijd hulp gebruiken bij de trainingen. Dit kan in de vorm van trainer maar ook als hulpouder. Als hulpouder ondersteun je de trainer zodat de kinderen zoveel mogelijk aandacht krijgen en zoveel mogelijk kunnen doen. Je hoeft dan echt niet alle trainingen aanwezig te zijn. Daar kunnen we goede afspraken over maken. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan je mailen naar jeugd@ilion.nl of pupillen@ilion.nl. Zij zullen je helpen verder helpen. Ik hoop dat jullie er weer net zo veel zin in hebben als ik en ik hoop jullie weer massaal bij de trainingen, de wedstrijden en de activiteiten te zien. Sportieve groet, Thijs Donkersloot.

Nacht van ilion sprintje In het weekend van 10 juli was het weer zo ver! Het legendarische weekend had plaatsgevonden, DE NACHT VAN ILION. Het was weer een geslaagd weekend waarin de atleten veel verschillende activiteiten hebben gedaan, denk hierbij aan het lopen van een super estafette, oplossen van puzzels en zelfs het vinden van dieren in het donker terwijl er een spook rondliep…….. Hieronder kleine stukjes van kinderen die bij de nacht van Ilion waren:

Aneta:

We kwamen om 12:00 uur onze tenten opzetten en dus moesten we ook wachten op de anderen. En toen begonnen we binnen met de groepjes en gingen daarna naar buiten voor de spellen. En in de avond deden we het dierengeluidenspel en Gijs een andere trainer waren vermomd als monster. En toen kwam het verhaal over Lucy, en gingen we slapen. Toen werden we wakker en deden we nog meer activiteiten. En om 12:00 uur werden we weer opgehaald. Einde


Linde:

Op 10 juli mocht ik op kamp bij Ilion. We begonnen met het opzetten van de tenten en daarna even de uitleg.  Toen gingen we een spel spelen met water en de verliezers kregen een emmer water over zich heen. Daarna gingen we allemaal spelletjes spelen zoals puzzels en geblind een parcours doen met iemand die aanwijzingen gaf en nog wat andere spelletjes. Toen gingen we James Bond spelen en daarna trefbal en een ander spel met een kast. Hierna gingen we lekker frietjes eten en levend Stratego spelen. ’s Avonds gingen ouders zich verstoppen en dierengeluiden maken in het donker. Gijs had zich ook verstopt en eng verkleed om ons te laten schrikken. Daarna ging Gerard en spookverhaal vertellen bij het kampvuur en toen gingen we naar de tent om te slapen.  Om 7 uur werden we wakker gemaakt met een toeter en gingen we heel lang hoofd schouders  knie en teen zingen.  Daarna gingen we ontbijten en een spel spelen met een zwembad.  Als laatste gingen we onze touwtjes aan elkaar binden om te vieren dat Ilion 50 jaar bestaat en was het kamp helaas afgelopen. Het was heel erg leuk!  groetjes Linde  

Alec:

We kwamen op het kamp en we werden verdeeld. Toen gingen we spellen doen, zoals hoge toren van ilion en ski lopen en meer.  Daarna gingen we eten en drinken in de avond. Toen moesten we een reclame maken zonder geluid. De ouders kwamen en verstopten zich en maakten dierengeluiden. We moesten steeds dieren vinden tot heel laat. Daarna gingen we slapen. Toen we opstonden moesten we opeens 2 kilometer rennen, dat hadden ze voor de grap bedacht. In de ochtend gingen we soort van zwemmen, en we moesten daarna balletjes halen uit een groot bad. Dat was het !!!   Een aantal weetjes over dit Legendarische weekend, wij hebben:

- - - -

70 krentenbollen gegeten MEER dan 18 kilo patat (het leek net een eetwedstrijd) 70 liter limonade gedronken Het touwtje die ze kinderen moesten meenemen is bij elkaar 22 meter

De trainers en kinderen vonden het weer een geslaagd weekend!!!


C/D Junioren nieuws

rzekerd

Atletiekplezier ve ! g n la n ve le je ; n doe je bij Ilion

ngen en bewege

spri Lopen, werpen,

Maurice loopt Nederlands record op de 100 meter! Maurice Afognon verbeterd zichzelf dit seizoen keer op keer. Ondanks de weinige wedstrijden liep hij op de 100 en op de 200 meter het limiet voor de EKu18. Wegens corona konden deze helaas niet doorgaan. Gelukkig werd er in Frankrijk een alternatief EK georganiseerd. En kon Maurice zijn uitstekende vorm laten zien. Op de 100 meter snelde Maurice naar een nieuw Nederlands record: 10.56!

Wat een prachtige prestatie, daar zijn we bij Ilion heel trots op!

Om Maurice in het zonnetje te zetten lokten wij hem wat vroeger naar de training. Maurice Natuurlijk grepen we meteen onze kans om Maurice het hemt van het lijf te vragen: Hoe ben je bij atletiek beland? Welk onderdeel waar je nu niet heel goed in bent zou je stiekem wel heel Als klein jongetje was ik altijd aan het rennen, daarom besloot mijn moeder om mij een goed in willen worden? proeftraining atletiek te laten doen. Dat vond ik geweldig en een paar maanden later Ik zou stiekem wel goed willen zijn in hoogspringen. Door wat problemen in mijn ging ik op atletiek rug moest ik bij de A2 pupillen al stoppen met de flop. Dat vond ik erg jammer, Hoe wist je dat sprinten jou onderdeel was? omdat ik hoogspringen heel erg leuk vond. Ik vond sprinten altijd al het leukste onderdeel. En als je er dan nog goed in blijkt te Je ging van pupillen naar junioren naar senioren. Je traint nu ook bij ATR. zijn is de keuze makkelijk gemaakt. Het is duidelijk dat Atletiek je passie is. Wat drijft jouw passie om door te Wat vind je de leukste/minst leuke trainingen? gaan in deze sport? Onze leden krijgen te maken met dilemma’s die hen aan het twijfelen zet over wel/niet door te gaan met Atletiek.(denk aan vrienden, school, andere hobby’s/passies). Wat wil je tegen onze jeugd leden zeggen om ze te motiveren door te gaan met Atletiek, met name naast school en een sociaal leven? Ik zou zeggen dat ze niet moeten vergeten hoe mooi deze sport is. Van mezelf weet ik dat ik nog heel lang door ga, omdat ik nog altijd ontzettend geniet van de onderdelen. Vragen: heb jij een rolmodel als het op Atletiek aankomt? Iemand waartegen je opkijkt? En waarom? Er zijn heel veel atleten waar ik tegenop kijk, waaronder Maurice Greene. Dat komt, omdat hij ondanks dat hij best klein was goed uit de voeten kwam op het laatste stuk. Dit deed hij door langer door te versnellen dan zijn tegenstanders, wat resulteerde in een hogere topsnelheid die hij goed vast kon houden. Waar heb jij de meeste steun aan gehad bij Atletiek welke tips hebben jou geholpen? De tips die mij het meest hebben geholpen zijn het langer door versnellen en relaxter lopen. Beide tips hebben enorm veel effect gehad op mijn tijden de Ik vind alle trainingen heel leuk om te doen. Alleen sommige core/stabiliteit oefeningen afgelopen jaren. vind ik wat minder. Er is je al eens aangeraden om voor de wedstrijd koffie te drinken... hij zou Doel voor volgend jaar voor EK onder 18? dat proberen, dus: heeft hij voordat hij knalde in Frankrijk een lekker bakkie Volgend jaar is het doel om met een gouden medaille van de 100m thuis te komen. genomen? Gaat hij naast sprint nog steeds andere onderdelen doen of ligt focus alleen op Nee, ik heb geen lekker bakkie genomen voor mijn wedstrijd. Ik liep de race puur sprint? op eigen kracht ;) Momenteel train ik ook nog op het verspringen en hoogst waarschijnlijk ga ik daar nog even mee door. Of hij de Olympische limiet weet voor 2024. Wanneer denk het die te halen? Ik weet nog niet wat de olympische limiet gaat zijn in 2024. Dit jaar was de limiet 10,05, dus de limiet zal in 2024 wel ongeveer hetzelfde zijn. Als je 42ste staat op de world ranking list dan mag je ook naar de Olympische spelen. Met een beetje geluk lijkt dat me wel mogelijk. Hoe heeft hij zijn avontuur ervaren? Het was echt fantastisch! Er was echt een onwijs goeie sfeer binnen de ploeg en in het stadion. Het was zeker een weekend om nooit te vergeten. Misschien ook wel interessant hoe hij zijn sport met school combineert. Ik heb met school kunnen regelen dat ik geen gym hoef te doen. Dit kwam niet uit voor mij, omdat gym om 16:35 klaar was en mijn training 16:30 begon. Voor komend jaar moet ik nog even afwachten wat mijn rooster gaat zijn. Ben je bijgelovig, heb je een vast ritueel voor de start? Heb je de dag na de wedstrijd last van spierpijn Ik denk niet dat ik bijgelovig ben, maar bij de start doe ik wel altijd hetzelfde.


BINNENKORT OOK BIJ ILION! HOUD DE COMMUNICATIE IN DE GATEN!


De Nederlandse olympische geschiedenis begon in 1898 in Biarritz

De Franse stad Biarritz aan de Golf van Biskaje was in het fin de siècle een pleisterplaats voor de Europese aristocratie. Pierre de Coubertin ontmoette daar de man, die Nederland als eerste zou vertegenwoordigen in het Internationaal Olympisch Comité.

F.W.C.H. ‘Frits’ Baron van Tuyll van Serooskerken (1851-1924) was in 1898 de eerste Nederlander in het Internationaal Olympisch Comité. Toch was hij niet de eerste Nederlander, die correspondeerde met de olympische voorman Pierre de Coubertin. Deze eer was weggelegd voor NVB-secretaris L.J. Wijnands. Een brief uit 1898, gevonden in het archief van het IOC in Lausanne en beschreven in het boek Volkskracht. Sport, lichamelijke opvoeding en de versterking van Nederland, laat zien hoe de werving van Van Tuyll voor het IOC is verlopen.

Adel

Dat De Coubertin Van Tuyll aanschreef om lid te worden van het IOC is goed te verklaren. De Fransman had bij de samenstelling van het comité een voorkeur voor bestuurders van adel. Zij hadden het geld en de sociale contacten om de olympische beweging vooruit te helpen, waren internationaal georiënteerd en minder vatbaar voor militante nationalistische sentimenten dan sportbestuurders uit de middenklasse. Van Tuyll voldeed aan de eisen van de IOC-voorzitter, hoewel hij ook oog had voor de nationale voordelen van sport. Zijn familie behoorde tot de Nederlandse adel en bekleedde al sinds de achttiende eeuw functies in het openbaar bestuur, de diplomatie, het leger en het Koninklijk Huis. Frits van Tuyll had ook een betrekking aan het hof. Koning Willem III benoemde hem in 1881 tot kamerheer in buitengewone dienst, een functie die hij ook vervulde voor koningin Wilhelmina. Het kamerheerschap was vooral een ondersteunende en ceremoniële taak, waardoor hij veel tijd overhad voor andere zaken, zoals sport.

Hôtel du Palais

Hoe De Coubertin precies met Van Tuyll in contact kwam, is moeilijk te achterhalen. In het IOC-archief in Lausanne is wel de eerste brief te vinden van de Nederlander aan de Fransman, die is gedateerd op 12 maart 1898. Van Tuyll liet De Coubertin hierin weten diens aanbod te accepteren en doelde daarmee naar alle waarschijnlijkheid op een aanbod om lid te worden van het IOC. De formele toon van de brief suggereert dat beide mannen elkaar nog niet (goed) kenden. Van Tuyll schreef verder een eerdere brief van De Coubertin te zijn misgelopen, omdat hij van Biarritz was teruggeroepen naar zijn woonplaats Velsen in verband met de ziekte van een van zijn broers. De badplaats aan de Golf van Biskaje was in het fin de siècle een pleisterplaats voor de Europese aristocratie en Van Tuyll bracht er kennelijk graag zijn tijd door. Hij schreef de IOC-voorzitter in ieder geval dat hij aan het eind van de maand weer zijn intrek hoopte te nemen in het Hôtel du Palais aldaar en wellicht hebben de baronnen elkaar hier ook voor het eerst ontmoet. Zeker is in ieder geval dat de Nederlander hetzelfde jaar toetrad tot het IOC, een functie die hij tot zijn overlijden in 1924 bekleedde. LezingenAls IOC-lid vertegenwoordigde Van Tuyll van Serooskerken de olympische beweging in Nederland. Hij organiseerde de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen en maakte propaganda voor het gedachtegoed van De Coubertin. Dit gebeurde onder meer tijdens twee bezoeken van de IOC-voorzitter aan Nederland, in 1907 en 1911. In 1907 vergaderde het IOC in Den Haag, waarbij een Nederlandse organisatie van de Olympische Spelen voor het eerst werd besproken, en in 1911 hield De Coubertin lezingen in Amsterdam, Den Haag en aan de Universiteit Leiden over zijn sportieve filosofie en de ideologische grondslagen van de Olympische Spelen Ruim twintig jaar na het eerste bezoek van De Coubertin ging de droom van Van Tuyll in vervulling toen de Olympische Spelen plaatsvonden in Amsterdam. Zelf maakte de baron uit Velsen dit niet meer mee. Hij overleed in 1924, na meer dan 25 jaar inzet voor de olympische beweging.


Goed schoeisel voorkomt

Sportblessures

Onderzoek voetstand en loopanalyses ten aanzien van optimaal sportschoeisel

Statisch en dynamisch worden de voet, enkel, knie en heup geanalyseerd

Voet Medisch Adviescentrum

STARSHOE Cobaltstraat 20 2718 RM Zoetermeer 079-3610110 info@starshoe.nl Starshoe biedt sport uitrustingen gespecificeerd op individuen en teams

Voet medisch advies voor verschillende sporten op ieder niveau

www.starshoe.nl


loopgroepen springen Lopen, werpen,

en bewegen doe

rzekerd

er ve ng! Atletiekplezi la n ve le je ; n o Ili je bij

Hopelijk hebben jullie een mooie gezellige of misschien wel een fantastische vakantie gehad. Het weer , hier in Nederland , was niet altijd om over naar huis te schrijven. Maar tussen de buien door kon er wel getraind worden en trainingen waren toch goed bezet . Ook kon je ilion lopers overal in en rondom Zoetermeer tegen komen. Ook waren een aantal lopers gestart met de training voor een najaarsmarathon, maar of die doorgaan ik betwijfel het. Zo goed gaat het niet met het coronavirus, ondanks alle vaccinaties die zijn gezet. Maar ja als we massaal op vakantie moeten gaan waar dan ook in de wereld is dat niet bevorderlijk om deze pandemie kwijt te raken. Laten we maar op betere tijden hopen en asjeblieft niet weer een lock down. Want het is toch weer ouderwets gezellig om samen met de loop/wandel maatjes na de training wat te drinken op het terras. Misschien wel onder de mooie nieuwe geweldige parasols. Als afsluiting van de vakantie en als start van het “nieuwe” loopseizoen zij we de laatste zaterdag van augustus naar Meyendel gegaan. Daar kan heerlijk op het strand of in de duinen worden getraind en na afloop wat drinken bij de pannenkoek boerderij. Verderop vind je wat foto’s van dit uitje. Zaterdag 4 september beginnen we om 09.30 u weer met een 10 weekse Yakult Start To Run opstap cursus. Ben jij door het Corona virus gestopt met hardlopen dan is dit de gelegenheid om de opstap naar jouw oude loopmaatjes weer te maken. Misschien ben of was jij al weer begonnen met hardlopen maar lukte het niet om dat vol te houden, dan moet je beslist komen wij brengen het loopplezier weer bij jou terug. Natuurlijk zijn ook wandelaars van harte welkom om weer wekelijks mee te wandelen. Op 6 november ( we zijn al wat vroeg met deze mededeling ) zijn alle trainingen voor de loopgroepen gecanceld. Alle looptrainers zijn dan naar Papendal voor de jaarlijkse looptrainersdag. Het programma is een mix van theorie- en praktijkworkshops afgewisseld met pauzes waar met andere trainers in gesprek kan worden gegaan. Een gezellige, maar vooral ook leerzame dag speciaal voor alle looptrainers. Voor de wandeltrainers is deze dag in het voorjaar 2022 en daardoor zullen de NW en Fit wandel trainingen in November wel doorgaan. Allen zullen die niet bij Ilion plaats vinden. Bij Ilion is er voor de loopgroepen geen activiteiten. Veel loopplezier de komende maand KF

Namens mijn beide dochters Melanie ,Patty en echtgenotes wil ik iedereen hartelijk danken voor alle steun zowel in woord, gebaar, mail of kaart die wij de afgelopen tijd mochten ontvangen tijdens de ziekte en het overlijden van Marijke. Het gaf en geeft ons veel steun om dit verlies in deze moeilijke weken. Nogmaals onze hartelijke dank. Kees, Melanie en Patty Franken


Wedstrijdloopgroep trapt en hapt Zaterdag 28 augustus ging de WLG op stap. Mike was gestopt als WLG trainer. “Nee, ik hoef geen afscheidscadeau, gezellig met z’n allen op stap” dat was zijn wens. Natuurlijk mét een portie beweging (we zijn de WLG hè) en tussendoor een hapje en een drankje. Met 22 sportieve WLG’ers aan de start van een mooie fietstocht van zo’n 50 km door de Bollenstreek, van koffie met gebak tot en met een diner en een dessert. Iedere keer bij een andere locatie, in totaal zo’n 80 km weggetrapt met z’n allen. Mike is niet weg, hij blijft als atleet trainen bij de WLG. Ron heeft als hoofdtrainer het stokje overgenomen van Mike (samen met Kees). Gelukkig was het droog met af en toe zon en (best veel) wind. De route startte bij ‘Het Beleg van Oegstgeest’ - na de koffie met gebak – en een lekke band van de nieuwe fiets van Bobby. Die werd met man en macht geplakt. Daarna ging het met Bobby als reisleider op kop in een lange slinger met 22 heftig kletsende fietsers langs de mooie plekjes van Leiden naar ‘De Poort’ voor het voorgerecht. Na Leiden richting de Kaag en de kust. Eerst de stad en daarna op smalle weggetjes door weilanden en langs water met een vette tegenwind. Bij de Kaag pauze voor een soepje bij Lowietje en weer verder naar De Engel voor het hoofdgerecht. Na het toetje in Noordwijk gingen de nu enigszins vermoeide fietsers met windje mee terug naar Oegstgeest. Het einde van het gezellige uitje was een hilarische groepsselfie van Elebert. Klikken, sprintje, liggen. Wat een lol!

Trainerswissel Bandplakken

En weer verder

Een mooi plekje in Leiden

Een lange slinger fietsende WLG’ers

Groepsselfie

Bij de poort


Estafette 57

Elke maand een kort interview met een Ilionees om nader kennis te maken. Dit keer Melvin Sedney. Hij kreeg het stokje van Yvonne de Ridder. Melvin, wat is jouw binding met Ilion? ‘Dochter Naomi werd toen zij 8 jaar was lid van Ilion via een vriendinnetje van school. En zij vond het meteen geweldig! Als je dan zo als ouder rondloopt bij Ilion ga je zelf steeds meer doen. Ik ging sporten en ben ook jurylid en scheidsrechter geweest. Zelf deed ik wel al een beetje aan hardlopen. Eenmaal bij Ilion ging ik de opstapcursus hardlopen doen en daarna sloot ik me aan bij de groep van indertijd Frans Oranje en Ron Oudshoorn. Dat heb ik een aantal jaar gedaan. Op een gegeven moment kwam van het trainen bij de loopgroep niet veel terecht. Dat kwam door blessures maar ook door de ontwikkelingen rondom het sporten van Naomi en Zoë. De tijd ervoor ontbrak me gewoon. Later ben ik weer gaan trainen en wel bij de mastergroep van Roberto waar ik me vooral ging richten op sprinten. Verder heb ik natuurlijk binding met Ilion vanwege mijn aandeel in het bestuur van mei 2014 tot en met mei 2019, vanaf mei 2015 was ik voorzitter.’ Melvin’s dochters Naomi (4 x 100 m estafette) en Zoë (100 m horden) deden mee aan de Olympische Spelen van Tokio. Hoe hebben hij en z’n vrouw dit als ouders ervaren? ‘We hebben al heel wat meegemaakt wat wedstrijden en toernooien betreft van onze kinderen’, zegt Melvin en hij vervolgt: ‘Tuurlijk het zijn de Olympische Spelen, dat is uiteindelijk ook gewoon een toernooi. Maar om er te komen gaat niet vanzelf. Naomi heeft vijf jaar geleden al meegedaan aan de 4 x 100 m op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Goud of zilver in Tokio was niet echt reëel maar brons had eventueel wel gekund. Het was echt heel erg jammer van die wissel. Die gaan zo vaak mis op de 4 x 100 m, en zijn een enorm risico. Dat maakt dit onderdeel juist ook zo spannend. Wat Zoë betreft, het was geweldig dat ze mee mocht doen en vast kon proeven van de sfeer op de Olympische Spelen. Want haar doel is Parijs over drie jaar.’ Door coronamaatregelen konden Melvin en z’n vrouw er niet live bij zijn. ‘We zijn twee weken op vakantie gegaan naar Spanje. De kinderen waren er toch niet’, zegt Melvin lachend. ‘De finale van de 4 x 100 m van Naomi hebben we ergens op zo’n parkeerplek langs de autoroute in Frankrijk gezien met de laptop de motorkap.’ Hoe gaat het met jouw sportcarrière? ‘Ik dacht wat kan ik eigenlijk? Ik heb er toen voor gekozen om sprinttrainingen te gaan doen bij de masters en in 2019 deed ik mee aan het NK Masters in Gouda. Dat ging meteen lekker. Ik won een zilveren medaille op de 100 meter. Helaas ging vorig jaar het NK niet door. Dit jaar is het NK in Hengelo maar ik weet nu nog niet zeker of ik mee ga doen.’ Wat doe je in het dagelijks leven? ‘Ik werk als verkoper in de binnendienst bij een bedrijf dat test en meetapparatuur levert aan de verfindustrie.’ Wat is jouw mooiste sportmoment? ‘Natuurlijk mijn zilveren medaille op de 100 meter bij het NK Masters 2019 in Gouda!’

Wat is jouw mooiste sportmoment van sport in het algemeen? ‘Dat kan er maar één zijn: het EK Atletiek Amsterdam 2016: de eerste plek 4 x 100 meter estafette van Naomi, Daphne Schippers, Jamile Samuel en Tessa van Schagen! De sfeer was fantastisch. Het geluid van de supporters op de tribunes liep als het ware met de lopers mee. Het kwam naar je toe met Naomi als laatste loper. Dat was echt een kippenvel moment.‘ Stel je mag een dag topsporter zijn. Wie zou je kiezen? ‘Ook dat kan er maar één zijn’, lacht Melvin. ‘Usain Bolt is mijn held. Ik zou graag een keer een dag met hem trainen.’ Wie is de volgende voor de Estafette? ‘Gijs Lookman, hij is een supervrijwilliger en hij is trainer van de B junioren. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal!’ Door: Alie Eggens


Foto’s van 1995 / 2000


Mila-nieuws Paar wedstrijden, mooie PR’s De zomerperiode is normaal gesproken de tijd om wat gas terug te nemen, bij te komen van de baanwedstrijden, wat duurloopwerk tijdens de vakantie en dan weer opladen voor de wedstrijden in september. Door corona zijn kwamen pas laat in het seizoen een paar wedstrijden op de kalender en dus werd in de trainingen later dan normaal opgebouwd naar piektrainingen.

Marathonspecialist Maarten liep eind juni en eind augustus twee keer een ‘solo’ 5 km om op deze voor hem korte afstand z’n beste tijd aan te scherpen. Eén keer op de weg, eerst gehaast door Nick en daarna door Rob begeleid op de fiets. En één keer op de baan gehaast door Henk en Wessel die om en om een 400m rondje meeliepen. De poging op de weg slaagde het best en leverde voorlopig een beste tijd op van 15.10 terwijl Maarten op de baan 15.19 noteerde. Mooie tijden en beiden onder het oude PR. En Maarten gaat bij een volgende poging voor een tijd onder de 15.00, waar de basis voor is gelegd.

Op 4 juli was de competitiewedstrijd een mooie gelegenheid om na lange tijd weer een baanwedstrijd te lopen. Henk liep de 800m en scherpte zijn PR aan tot 2.05.97. Master Michel noteerde een prima 62.83 op de 400m. Wessel liep sterk op zijn eerste 5000m op de baan naar een eindtijd van 16.18.03. Rob noteerde ruim achter hem 18.47.30. Voor de damescompetitieploeg liep Isa op de 3000m naar een PR van 11.37.67.

Twee weken later werd de eerste U-track meeting van het jaar georganiseerd. Wesley kwam uit op de 800m en verbeterde zijn PR met ruim 8 seconden naar 1.08.96. Maaike evenaarde op dezelfde afstand met 2.35 haar PR. Henk noteerde op de 1500m 4.12.96, wat 4 seconden sneller was dan zijn solo gelopen 1500m een jaar eerder. In de daarop volgende zomervakantieweken kon de trainingsintensiteit omlaag maar werd wel lekker doorgetraind om in september klaar te staan voor nog een paar wedstrijden. Marathon mannen Nick, Maarten en Wessel zijn intussen gestart met de voorbereidingen op hun najaarsmarathon. Wessel loopt op 10 oktober de marathon van Eindhoven. Twee weken later staat Maarten op zaterdag aan de start van de marathon van Lopik. De dag erna loopt Nick de Rotterdam marathon. Ook Sjaak gaat binnenkort een speciaal marathonschema volgen ter voorbereiding op de marathon van Spijkenisse op 28 november. Rob van der Valk


AB Junioren nieuws

rzekerd

gen en bewegen

sprin Lopen, werpen,

lezier ve n lang! Atletiekp ve le je ; n o Ili ij b e je

do

Junioren A/B in 2021 Na een welverdiende zomervakantie in deze editie van ’t Sprintje tijd voor een aantal nieuwsberichten.

Nigels Amerika avontuur 29e Open Zuid-Hollandse Kampioenschappen

Deelnemers NK Meerkamp op 4 en 5 september

Berry en Sanne zijn de trotse ouders van:


Adressen en informatie

Rooster trainingen 1 november 2020 tot herfstvakantie 2021

arv. Ilion Van der Hagenstraat 36 - Van Tuyllpark (wijk 2722 NT) - 079 – 3315555 Postadres: Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer

Sectie jeugd: Pupillen, junioren C\D

Jongens en meisjes Minipupillen (geboren in 2014 en 2015 als zij 6 jaar zijn geworden Woensdag 16.15 – 17.15 Pupillen C (geboren in 2013) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Pupillen B (geboren in 2012) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Contactpersoon B,C en Mini pupillen: Jeugd@ilion.nl Pupillen A-1 (geboren in 2011) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Pupillen A-2 (geboren in 2010) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Contactpersoon Pupillen Thijs Donkersloot 06-25107819 pupillen@ilion.nl Jongens en Meisjes Junioren D (geboren van 2009 en 2008) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jongens en Meisjes Junioren C (geboren van 2007 en 2006) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Contactpersonen Jun CD: Peggy Wanders tel; 06-42145436 , juniorencd@ilion.nl of sterredebooy@hotmail.nl 0636013356

Website: www.ilion.nl

Bestuur

Voorzitter Cees de Booy 06-50262780 voorzitter@ilion.nl 1e penningmeester Jeroen Bervoets penningmeester@ilion.nl 2e penningmeester Richard Pijpers Secretaris, Thomas van Klaveren secretaris@ilion.nl Vertrouwenspersoon: Kees Boerkamp keesboerkamp@ziggo.nl / 06-2833 1593 Sectie Jeugd (pupillen, junioren C\D) Voorzitter Sander Kemper 06-10926829 jeugd@ilion.nl Thijs Donkersloot ( trainingscoördinator pupillen) 06-25107819 pupillen@ilion.nl Sterre de Booy (trainingscoördinator C\D-junioren) 06- 36013356 juniorencd@ilion.nl of Peggy Wanders 06 - 42145436 juniorencd@ilion.nl

Sectie Baan (junioren A-B, Senioren, Masters) Alessandro Lentze , Emiel Koolstra Jasper de Booy Email: sectiebaan@ilion.nl

B Junioren

Sectie loopgroepen Caty Hermans (voorzitter) tel: 06 - 21471483 willemcaty@ziggo.nl

Sectie Baan: Junioren A en B, senioren en Masters Berry Koolstra Berry_koolstra@hotmail.com 06-13470897 Gijslookman Gijslookman@gmail.com 06-81037505 Senioren/Junioren A/B alg. Roberto Ruiz j.r.ruiz@planet.nl 06-52433179 Hinkstapspringen Martijn Delissen martijndelissen@gmail.com 06-18496070 Hoogspringen Rini van Leeuwen rinivanleeuwen@gmail.com 06-12068110 Marlies Larsen marlieslarsen@gmail.com 06-10300772 Meerkamp/Horden/400/400H Remco Veldhuizen remcoach5@gmail.com 06-12610455 MILA groep Rob van der Valk robilion2@gmail.com 06-41653703 Polsstokhoog Jaap van der Plaat ­­polevault.jaap@gmail.com 06-41513164 Specialisatie Frans de Heer 070-3868531 Sprint Stefan Bal Stefan_bal@hotmail.com 06-30508391 Werptraining Chantal van der Plaat cvdplaat@hotmail.com 06-30714515 Kogelslingeren August Leckie ( maandag avond ) 06-12969297

Maandag

Loopgroepen

Fitwandelen 19.00 - 20.30 5/10 km groep 19.00 - 20.30 10/21 km groep 19.30 - 20.30 Wedstrijd Loop Groep 19.30 - 20.30 Dinsdag

10 km groep 19.30 - 20.30 recreatieve loopgroep 19.00 - 20.30 Woensdag

Recreatieve loopgroep 09.15 - 10.15 Fitwandelen 19.00 - 20.30 5/10 km groep 19.00 - 20.30 10/21 km groep 19.30 - 20.30 Wedstrijd Loop Groep 19.30 - 20.30 Donderdag

JVT ( 55+ ) groep 10.00 - 11.00 Recreatieve loopgroep 19.00 - 20.30 Vrijdag

revalidatiegroep Zaterdag

10.00 - 11.00

Fit / NW wandelen 09.00 - 10.30 5/10 km groep 09.00 - 10.30 10/15 km groep 09.00 - 10.30 15/21 km groep 09.00 - 10.30 Wedstrijd Loop Groep 09.00 - 10.30

Fit / NW wandeltrainers Clemens Esser 079 - 3613614 Ankie Mevius 06 - 51956925 Ben v/d Veen 06 - 53558949 Martin Spaans 079 - 3612899 Betty v/dPlaat 06 - 50824555 Hans Kortekaas 06 - 19002535 Anni Schippers 06 - 14907683 Ron Slegtenhorst 06 - 21585235

Trainers Loopgroepen Kees Franken 06 -18881503 Helma van Dijk 06 - 22548115 Fred la Croix 079 - 3212055 Ron Oudshoorn 06 - 19216178 Jack Weltens 06 - 13231476 Harco Derksen 06 - 15852084 Ronald Nelemaat 06 - 13140895 Rob Wijsman 06 - 12750342 Mike Muller 06 - 34751477 Arjan Tetteroo 06 - 23559773 Frans Oranje 06 - 13524609 René Hettfleisch 06 - 29502722 John Flanderhijn 06 - 53217089

VRAGEN ?? Ga naar www.ilion.nl, Kies Algemeen en dan contact. Hier kan een vraag worden gericht aan de desbetreffende Ilion afdeling

Wedstrijdorganisatiecommissie (WOC) voorzitter vacant woc@Ilion.nl Commissie Beheer Accommodatie en Materialen. CBAM Rob Wijsman (voorzitter) tel: 06-12750342 cbam@ilion.nl Medische Commissie Vacant CCS&PR Website beheerder; Rob van den Berg webmaster@ilion.nl Contact sponsoring Ad Klok 06 2329 3377. sponsoring@ilion.nl Ilionhouse Sjoerd Harbers en Henk Bregman Ilionhouse@ilion.nl Vrijwilligers-coördinator Vacant Commissie Krachthonk krachthonk@ilion.nl Inschrijven wedstrijden Pupillen + Junioren C/D: www.ilion.nl - jeugd - inschrijven wedstrijden info; Kees Smit cjmsmit@gmail.com Uitslagen van wegwedstrijden Adri Vergalen; loopgroepuitslagen@ilion.nl Ledenadministratie Rob van Beek Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer ledenadm@ilion.nl Contributie Theo Dijkhuizen Contributie@ilion.nl

Clubblad ‘t Sprintje Kees Franken, 06-18881503 k.franken@ziggo.nl


Sterk in drukwerk Dipas druk&print Industrieweg 76 2712 LC Zoetermeer

Tel.: 079 - 341 86 06 www.dipas.nl info@dipas.nl


Wij wensen jullie veel sportplezier!

Profile for ARV ILION

September sprintje 2021  

Het eerste clubblad na de vakantie en staat weer vol verslagen en verhalen en weer vol foto's. Ook vragen we weer aandacht voor de Grote Clu...

September sprintje 2021  

Het eerste clubblad na de vakantie en staat weer vol verslagen en verhalen en weer vol foto's. Ook vragen we weer aandacht voor de Grote Clu...

Profile for ilion
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded