Page 1

Cees de Booy ( vztr) bedankt Ans de Jonge bij haar afscheid voor alles wat zij de afgelopen 30 jaar voor Ilion heeft gedaan.

‘t Sprintje

Maandelijks clubblad van de Zoetermeerse atletiekvereniging ILION


1bio0l 0% og

supermische arkt r al o o v Ook rtrepen, je spoeĂŻnes en prot menten. e suppl

Openingstijden: Ma t/m do 8.30 tot 19.00 uur Vrijdag 8.30 tot 20.00 uur Zaterdag 8.30 tot 17.30 uur Zondag gesloten

Ekoplaza Zoetermeer Pilatusdam 15 ekoplaza.nl /ekoplaza

ekoplazabio ekoplaza


Voorwoord Cees de Booy

‘t Sprintje digitaal lezen ! www.ilion.nl

Lopen, werpen, springen en bewegen doe je bij Ilion; je leven lang!

Aan dit clubblad werkten mee: Adri Vergalen Rob van Beek Berry Koolstra Peggy Wanders Alie Eggens Yolanda Verlaan Rob Valk Jaap van der Plaat Koos Wubs Ad Klok Ivo en Danny Fotografie: diverse fotografen en ouders Bladmanager: Kees Franken Rob van den Berg webmaster@ilion.nl

Inleveren kopij

Oktober is de maand dat de herfst goed over het land heen gaat. De herfst staat in het teken van het verval. De bomen verliezen hun bladeren, gras wordt bruin en modderig en de wereld om ons heen wordt donkerder en kouder. Maar voor de atleten staat de herfst in het teken van een nieuw seizoen. De pupillen en junioren gaat naar een hogere leeftijdscategorie, de C2 junioren zijn nu echt jeugd af en gaan na de herfstvakantie hun intrede doen bij de trainingsgroepen van de volwassen. Van ‘t oudste jeugdlid ben je dan opeens de jongst volwassene. Voor Ilion betekent dat ook dat deze C2jeugdleden overgaan van de sectie jeugd naar de sectie baan. Voor de oudere atleten staat oktober in het teken van vakantie vieren en even rustig aan doen. Want in november starten de zware wintertrainingen weer om goed voorbereid te worden op een nieuw atletiekseizoen. Dit atletiekseizoen eindigende laat, begin oktober, met het WK in Doha (Quatar). Daar was het nog lang geen herfst. De temperaturen stegen ruim boven de dertig graden uit en vooral de lange afstandlopers hadden daar veel last van. Zelf heb ik een aantal avonden gekeken naar de BBC. Want daar zonden ze bijna het gehele WK live op uit. In de loop van de avond kon ik zappen naar de nederlandse omroep, want verslag en uitleg krijgen van Gregory Sedoc blijft een genot om naar te kijken en luisteren. Deze man is een lopend en vertellend boegbeeld voor onze mooie sport. Succes werd behaald door 2 keer goud van Sifan Hassan. De 10.000 meter is best lang om live naar te kijken, maar de einduitslag vergoede veel. Op de haar typerende manier heeft ze deze wedstrijd gewonnen. Lang achterin blijven hangen en dan in de laatste ronde iedereen inhalen en dan relatief makkelijk winnen. Heel anders was de 1.500 meter. Na 300 meter nestelde ze zich al aan kop en 3 minuten lang dacht ik dat ze aan het einde zou worden ingehaald. Maar tot mijn grote vreugde vergroten ze de afstand alleen maar tot haar concurrenten. Uiteindelijk liep ze een nieuw Nederlands record en ze was vlak bij een wereldrecord. Dat met deze temperatuur, al 10 km achter de rug en zonder hazen in de eerste paar ronden. Mijn petje af voor deze topprestatie. Als laatste wil ik in dit voorwoord aandacht besteden aan de vrijwilligersavond op zaterdag 16 november. Het bestuur van Ilion wil met deze avond alle vrijwilligers bedanken die afgelopen jaar geholpen hebben met kantinediensten, wedstrijdsecretariaat, baanploeg, juryleden, ET ploeg, scheidsrechters, starters, dinsdagse onderhoudsploeg, trainers, trainers- en jurycoördinatoren van de jeugd, junioren, senioren, masters, lopers, JVT en wandelaars, webredactie, ledenadministratie, contributieadministratie, maken van het clubblad, sponsering, bestuursleden van de diverse secties en commissies, verkeerregelaars, masseurs, krachthonk, penningmeesters en algemeen bestuursleden. Ik heb geprobeerd iedereen te noemen, maar excuses voor degene die ik vergeten ben te noemen.

De herfst sluiten we dan af met de fameuze klaverbladloop en de ALV.

De redaktie ziet graag kopij voor het voor het volgende clubblad

uiterlijk woensdag 27 November Kopij en foto’s

mailen naar: k.franken@ziggo.nl Electronische kopij alleen mailen als bijlage in doc. of docx.

November 2019 48e jaargang nr. 10

Dus graag tot ziens op: Zondag 10 november Klaverbladloop Zaterdag 16 november: Vrijwilligersavond aanmelden tvklaveren@live.nl Donderdag 28 november: Algemene LedenVergadering (ALV)


Algemene LedenVergadering donderdag 28 november 2019

De agenda voor die vergadering is als volgt:

1. Opening om 20.30 uur 2. Ingekomen stukken en mededelingen 3. Goedkeuring notulen Algemene Ledenvergadering van 26 mei 2019 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Veiligheidsbeleid Vertrouwens contactpersoon Begroting Contributie Vervanging van de vloer Nieuwe gezichten

10. Wijzigingen in het bestuur Verkiesbaar: Aftredend Ben de Groot, 1e penningmeester Niet-aftredend Cees de Booy, interim voorzitter Thomas van Klaveren, secretaris Richard Pijpers, 2e penningmeester Leden die zich verkiesbaar en/of als tegenkandidaat willen stellen voor het bestuur, kunnen zich met inachtneming van de statuten kandidaat stellen tot uiterlijk het moment van aanvang van de vergadering. Bestuursleden worden in principe voor twee jaar gekozen. 11. Rondvraag Gelegenheid tot het aan de orde stellen van zaken die nog niet zijn behandeld door de vergadering. 12. Sluiting Naar verwachting zal de sluiting tussen 22.00 en 22.30 zijn.

Namens het Bestuur,

Thomas van Klaveren, secretaris

16 november 20.00 u Vrijwilligersavond bij Ilion met een gezellige Pubquizz Aanmelden graag voor 15 november tvklaveren@live.


06 53571126 06 43120831 In de hal tussen de toiletten hangt een lijst waar je je kunt inschrijven. De kosten zijn â‚Ź 9.00 per half uur.

Bryan Hage

Dinsdag avond van 19.30 tot 22.00u.

Annemarie Wubs

Maandag avond van 19.30 tot 22.00u.

Bryan Hage en Annemarie Wubs.

De massages zijn voor alle leden van Ilion. Ook iemand die niet op hoog niveau sport kan baat hebben bij een regelmatige massage. Wij zien je graag bij ons op de tafel.

Voordat de massage begint zullen we altijd met je bespreken waar je last van hebt en wat je gemasseerd wil hebben, bijvoorbeeld: rug, benen of schouders.

Een sportmassage is een stevige massage, waarbij soms diep in de spier gemasseerd moet worden. Dit kan soms niet prettig aanvoelen, je lichaam geeft hiermee aan dat er iets niet helemaal goed zit. Je kunt zelf altijd aangeven wat je prettig vind en wat niet. Het is belangrijk voor jezelf en voor de masseur dat je aangeeft waar je grens ligt.

Sportmassage is een ontspannende massage, gericht op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren. Het zorgt ervoor dat de afvalstoffen in je spieren sneller worden afgevoerd. Door massage kan het herstel worden versneld en vaak wordt spierpijn verminderd of voorkomen. De spieren zijn na een massage meer ontspannen en veel soepeler. Hiermee kun je blessures en verkramping van de spieren voorkomen.

Wij zijn Bryan Hage en Annemarie Wubs, en wij zijn op maandag en dinsdag avond aanwezig om jullie te masseren.Na een training of wedstrijd is het belangrijk dat de spieren zo snel mogelijk herstellen. Een massage kan hierbij helpen.


ledenadministratie Rob van Beek

Nieuwe Leden

Mini pupil Sepp Boer Lola Van Blaaderen Pupil C Boris Coster

Pupil B Stef van Mil Denver Nort Giulia Eijkelenboom Ché Mets Pupil A Niels Krol Ayden de Jong Kilian Van Hoorn Siem Teame

Junior D Eva van Haaster Mila Monte Lydia Kippers Louise van der Plas Junior C Milan Niedeck Jessica Kippers Charlotte Thuis Junior B Thomas Ramakers

Baan Wessel Schut Rick Kemp

Loopgroep Julien Pape Frank van Es Hans Driessens Wandelgroep Monique van Mourik - van Ieperen Coördinator Jury Martine Voors

Doppen sparen Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor KNGF Geleide en hulphonden. Per kilo ontvangt KNGF Geleide en hulphonden een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank,melkpakken,wasmiddel of pindakaas niet weg, maar lever ze in bij Ilion. Je steunt niet alleen de opleiding van de geleide en hulphonden, maar spaart ook nog eens het milieu. De doppen kunnen worden ingeleverd in de kantine in de witte bakjes of in de witte bakjes die onder de kapstok staan. We hebben de afgelopen maand een volle vuilniszak met jullie dopjes in kunnen leveren Namens KNGF bedankt hiervoor.Wel nog een verzoekje om grote aantallen niet los in de bakken te gooien,maar in een plastic zak. Nogmaals bedankt !!

Medische Commissie ARV Ilion Fysiotherapeuten: Je kunt een afspraak maken voor het blessurespreekuur. - Sanne Harland - Tel:06-28423659 - Roberto Ruiz - Tel: 06-52433179 Tarief: € 7,50 per consult Sportdiëtist: Er kan worden ingeschreven voor Meet & Weeg advies, waaronder de vet % meting. Dit is elke eerste vrijdag van de maand tussen 19.30-20.30u. De inschrijf lijst hangt op het bord bij de kantine Marije van Loon-Langen tel: 06-21392900 of m.langen@dieetistopsport.nl Tarief: € 5, Sportmasseurs: Je kunt afspraak maken voorsportmassage bij: Bryan Hage tel: 06-43120831 of Annemarie Wubs tel 06-53571126 Tarief: € 9,00 per ½ uur


Pupillen nieuws

rzekerd

Atletiekplezier ve ! g n la n ve le je ; n doe je bij Ilion

ngen en bewege

spri Lopen, werpen,

Beste jongens, meisjes en ouders,

Nu de herfstvakantie voorbij is, schuiven de pupillen een categorie door. Let er daarom bij het inschrijven voor een wedstrijd goed op dat je de juiste categorie kiest. De inschrijving voor de indoorwedstrijden bij Ilion zijn al geopend. Als atleet van Ilion heb je de mogelijkheid om als eerste in te schrijven voor deze wedstrijden voordat hij wordt opengezet voor de gehele regio. Wees er dan ook snel bij, want vol is vol. Ook kun je al inschrijven voor de crosscompetitie van de regio Zuid-Holland-Midden 2019/2020.

Agenda Jeugd

De agenda jeugd is tevens terug te vinden op onze website onder het kopje Jeugd. • 2 november Crosscompetitie 1e wedstrijd bij Floracross, AV’47 Boskoop

10 november

Klaverbladloop

16 november

Crosscompetitie 2e wedstrijd bij SC Reeuwijk te Reeuwijk

17 november

Indoor Pupillenmeerkamp, AV Olympus, Naaldwijk

27 november

Sinterklaastraining voor mini, C en B pupillen

14 december

Crosscompetitie 3e wedstrijd bij AV Gouda te Gouda

11 januari

Crosscompetitie 4e bij SC Antilope te Waddinxveen

18 januari

Indoor Pupillen bij ARV Ilion

1 februari

Crosscompetitie 5e bij AAV’36 te Alphen aan den Rijn

15 februari

Indoor Pupillen bij ARV Ilion

Aankomende wedstrijden

Klaverbladloop zondag 10 november ARV Ilion

Ilion organiseert dit jaar voor de 43e keer de Klaverbladloop. Deze editie vind zoals gebruikelijk plaats op de 2e zondag van de maand november. De start en finish van de Klaverbladloop is op het atletiekcomplex van Ilion. Voor de kinderen t/m 12 jaar is er een 1000 meter loop, die naast het parkeerterrein start. De finish is na 1,5 rondje op de atletiekbaan. Voor alle lopers (1000m, 5km, 10km en 15km) is er een medaille en een leuke attentie. De streeftijd voor de prijsuitreiking is 11.00. Inschrijven op de dag zelf is mogelijk tot een half uur voor aanvang van het desbetreffende loopnummer, maar het is veel eenvoudiger om gelijk via de website in te schrijven. Inschrijven voor de 1000 meterloop bedraagt € 1,-. Het startnummer word niet thuis toegestuurd maar ligt klaar op de wedstrijddag zelf. Ophalen vanaf 10:00.

De crosscompetitie van de regio Zuid-Holland-Midden 2019/2020 Het Cross seizoen komt er weer aan en vanaf 2 november start de Crosscompetitie 2019/2020. In de winter worden er buiten op de baan geen wedstrijden meer gehouden, omdat dit te koud is. De enige wedstrijden die dan nog buiten gehouden worden zijn de crosswedstrijden. Crosswedstrijden worden gelopen op niet verharde wegen, meestal grasvelden, bospaadjes (al dan niet over heuvels), akkers en zandpaadjes. Het lopen van een cross is veel zwaarder dan het lopen van die afstand op de rondbaan van het atletiekveld, maar wel avontuurlijker.

De crosscompetitie bestaat uit 5 wedstrijden; AV’47 Boskoop op 2 november SC Reeuwijk Reeuwijk op 16 november AV Gouda te Gouda op 14 december SC Antilope te Waddinxveen op 11 januari i AAV’36 te Alphen aan den Rijn op 1 februari

inschrijven tot 8 november inschrijven tot 6 december nschrijven tot 3 januari inschrijven tot 24 januari

inschrijfkosten € 3,50 inschrijfkosten € 3,50 inschrijfkosten € 4,50 inschrijfkosten € 3,50

De wedstrijden zullen circa 10.30 uur aanvangen. Kijk voor exacte tijden op de website van de organiserende verenigingen. De afstanden verschillen van elkaar en zijn afhankelijk van de locatie van de cross; mini pupillen: 600 m/625m/800m C, B en A pupillen: 1000 m/1300m/1400m Voor elke wedstrijd moet apart worden ingeschreven via de eigen vereniging. Inschrijven voor één wedstrijd is wel deelname maar geen opname in eindklassementen (min. 4 van de 5 wedstrijden). Via ons inschrijfformulier kan je je per wedstrijd inschrijven maar je mag natuurlijk ook meteen voor alle 5 de wedstrijden inschrijven. Maar op de dag zelf kun je ook nog ter plekke bij de organiserende vereniging inschrijven tot 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd.

Wel een hele fanatiek Ilionees.


Indoor Pupillen ARV Ilion op 18 januari 2020 Als atleet van Ilion heb je de mogelijkheid om als eerste in te schrijven voor deze wedstrijden voordat hij wordt opengezet voor de gehele regio. Wees er snel bij want vol=vol. De inschrijvingen verlopen via atletiek.nu. De onderdelen op die dag zijn; JPA2, JPA1 Meerkamp 40m, kogel, hoog JPB, MPB Meerkamp 40m, M-bal, hoog JPC, JP mini Meerkamp 40m, M-bal, ver MPC, MP mini Meerkamp 40m, M-bal, ver MPA2, MPA1 Meerkamp 40m, kogel, ver

Pupillen mini, C en B starten 11.00 uur tot ca. 12.30 uur Pupillen A starten 13.30 uur tot ca. 15.00 uur Inschrijven kan bij www.atletiek.nl De inschrijfkosten zijn € 7,50. Schrijf je snel in want vol is vol!

Indoor Pupillen ARV Ilion op 15 februari 2020 De onderdelen op die dag zijn; JPA2, JPA1 JPB, MPB JPC, JP mini MPC, MP mini MPA2, MPA1

Meerkamp 40m, kogel, ver Meerkamp 40m, M-bal, ver Meerkamp 40m, M-bal, hurk Meerkamp 40m, M-bal, hurk Meerkamp 40m, kogel, hoog

Pupillen mini, C en B starten 11.00 uur tot ca. 12.30 uur Pupillen A starten 13.30 uur tot ca. 15.00 uur I nschrijven kan bij www.atletiek.nl De inschrijfkosten zijn € 7,50. Schrijf je snel in want vol is vol! De algemene regels voor deelname aan een wedstrijd; • Denk eraan dat het dragen van wedstrijdkleding verplicht is. •

De verantwoording voor het ophalen van het startnummer, voor aanvang van de wedstrijd, ligt bij de deelnemende atleet. Dit moet minimaal een half uur voor aanvang van de wedstrijd/eerste onderdeel gebeuren.

Verhinderd? Neem dan snel contact op met een van de contactpersonen genoemd bij het trainingsrooster.

Genoemde tijden zijn onder voorbehoud/streeftijden. Check 1 dag van te voren chronoloog.

Indien je je inschrijft via onze website is het van belang om voldoende tegoed te storten op je wedstrijdrekening bij Ilion. Je kunt dit doen door het bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL05RABO0138910464 t.n.v. ARV Ilion inzake Jeugd Uitwedstr. te Zoetermeer o.v.v. de naam/namen van uw kind(eren) en hun KNAU nummer.

Nationale Estafette Kampioenschappen

Uitslagen wedstrijden

In het weekend van 28 en 29 September 2019 organiseerde AV Startbaan voor de 20e keer in Amstelveen de Nationale Estafette Kampioenschappen voor pupillen, junioren en senioren. In dit estafetteweekend hebben verschillende ploegen van diverse verenigingen in alle categorieën hun krachten gemeten op verschillende estafettevormen. De atleten van Ilion hebben daarbij prachtige resultaten behaald. 3e –B/C/Mini pupillen mixed - 10x40m, team Ilion 10 - De Trojanen 1st - A-pupillen (mixed) - 10x60m team Ilion 11 - De ilionesen 3e – JPB – 4x40m (Jamie Heemskerk, Rens de Zwart, Sam Bergman, Davy Votel) 2e – JPA – 4x60m (Tijn den Duijn, Finn Donkersloot, Gio Kromokario, Matthieu Afognon) 3e – MPA – 4x60m (Toni Ligeon, Xanne van Pouderoyen, Edith van den Berg, Julia Crins) 1e – speciale estafette (Nova Di Filippo Sam Bergman Matthieu Afognon Julia CrinsIlion)

Clubkampioenschappen 2019 ARV Ilion

Op zaterdag 5 oktober sloten we met de clubkampioenschappen van Ilion het seizoen af. De deelnemende pupillen hebben er een sportieve middag van gemaakt. Na het doorlopen van alle wedstrijdonderdelen kregen alle pupillen een medaille voor hun prestatie. Wil je wat leuke foto’s en filmpjes van die dag bekijken, ga dan snel naar de website. Hieronder zijn per categorie de nummers 1, 2 en 3 vermeld. Deze toppers mochten een mooie beker mee naar huis nemen. De volledige uitslagen kun je terugvinden op de website www.atletiek.nu

We zijn op zoek naar iemand die vanaf januari 2020 het pupillennieuws voor ’t Sprintje kan verzorgen. Werkzaamheden zijn o.a. het publiceren van de uitslagen van wedstrijden, het aankondigen van aankomende wedstrijden en evenementen en overig nieuws voor de jeudg. Dus heb je interesse stuur dan een email naar jeugd@ilion.nl of neem contact op met Sander Kemper, voorzitter Jeugd 0610926829.


Meisjes pupillen mini

punten

Jongens pupillen mini

punten

1

Bodien Donkersloot

1477

1

Cas de Zwart

1773

2

Ninthe Boer

1012

2

Reinout Crins

1629

3

Nina-Sophie Cobanlar

845

3

Noah Vergé

1490

Meisjes pupillen C

punten

Jongens pupillen C

punten

1

Nova Di Filippo

2063

1

Alec Houweling

2529

2

Nghitti Looije

1974

2

Joep Helderman

1849

3

Emy Statius Muller

1867

3

Thijmen van Wisseling

1817

Meisjes pupillen B

punten

Jongens pupillen B

punten

1

Tesse de Kooter

1984

1

Davy Votel

2500

2

Lilican Ikiz

1915

2

Rens de Zwart

2464

3

Jasmijn Stinne

1800

3

Koen Kemper

2296

Meisjes pupillen A1

punten

Jongens pupillen A1

punten

1

Julia Crins

2781

1

Finn Donkersloot

2991

2

Emma Tamminga

2185

2

Ruben Driessens

2730

3

Evy Eising

2099

3

Rens de Groot

2629

Meisjes pupillen A2

punten

Jongens pupillen A2

punten

1

Xanne van Pouderoyen

2920

1

Matthieu Afognon

3061

2

Toni Ligeon

2884

2

Gio Kromokario

2898

3

Edith van den Berg

2562

3

Tijn den Duijn

2852

Oproep nieuwe juryleden!

Voor de indoorwedstrijden zijn we nog hard opzoek naar juryleden. Zonder juryleden kunnen de wedstrijden helaas niet door gaan, en dat zou toch sneu zijn voor het harde werk van als onze atleten. Mocht je interesse hebben laat het ons dan snel weten, bij genoeg aanmeldingen kunnen we nog een jurycursus organiseren bij de vereniging zelf.

16 november 20.00 u Vrijwilligersavond bij Ilion met een gezellige Pubquizz Aanmelden graag vóór 15 november tvklaveren@live. Het ‘regent’ Ilion-bekers in Alphen aan den Rijn Wie op zaterdag 12 oktober had gehoopt op een zonnige dag kwam bedrogen uit. Het regende vandaag aan de lopende band, maar dit hield een aantal Ilion-pupillen niet tegen om in deze regen te strijden om het eremetaal. Onze mini’s Cas en Reinout, de B-pupillen Rens, Quint, Dylan en de A-meiden Julia (A1) en Xanne (A2), lieten zien dat zij ook onder deze omstandigheden behoorlijk kunnen presteren. De mini’s begonnen met de 40 meter sprint. Cas snelde naar een tijd van 8.09sec en Reinout opende knap met 7.86sec. Na een aantal goede sprongen in de verspringbak lieten de mini-Ilionezen zien dat zij ook goed kunnen gooien (vortex). Met 18.59mtr voor Cas en 15.12 voor Reinout veroverden zij het goud en zilver bij de mini-pupillen. Het deelnemersveld bij de jongens B-pupillen was erg sterk. Gezien de inschrijvingen was deze wedstrijd populair onder atleten uit alle hoeken van het land. De Pupillen boden goede weerstand. Een mooie prestatie was er van Rens op vortex (windje tegen naar 28.83mtr), Dylan sprong op een geweldige manier over de 1.10 (op een haar na geen 1.15) en Quint liep netjes naar een mooi PR op de 1000 mtr met een tijd van 4.18. Onze enige A1 atleet bij de meiden was Julia. Vandaag was Julia goed op dreef. Op het onderdeel 60mtr sprint gaf zij iedereen het nakijken (8.94sec), stootte zij het verst van alle meiden (7.50mtr) en leverde een nieuw PR op verspringen haar de 1e plaats op binnen de meerkamp. Julia sprong namelijk naar een fantastische afstand van 4.66 mtr. Een PR en ook een nieuw baanrecord van AAV’36! Het oude record stond op 4.48mrt. Gefeliciteerd!! Bij de meiden van de A2 hadden wij vandaag een Xanne die in topvorm was. Deze vorm leverde haar vandaag ook de 1e plaats op. Met een prima 9.31sec op de 60mtr en met een prima stootafstand van 6.56 liet zij de nummer 2 al snel achter zich. Met een mooie 1.25mtr op hoog mag Xanne trots zijn dit te springen onder deze omstandigheden. Goed gedaan!! Met een behoorlijk aantal bekers rijker konden wij weer terugreizen naar Zoetermeer. Ilion heeft vandaag weer laten zien behoorlijk wat talent in huis te hebben. Zet jullie goede prestaties door naar volgend jaar allemaal!!! Succes. Trainers Ivo en Danny


Depupillificatie

Woensdag 16 oktober was het dan zover: De aller-aller-allerlaatste training als A2-pupil van de kids uit 2008. Wij, trainers, konden dat natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Alle A2’s waren gevraagd dit afscheid samen toch een feestelijk tintje te geven. En zo kwamen er 13 jongens en 13 meiden opdagen. Dat kan haast geen toeval zijn. Ik denk omdat we ons daar allemaal ook een beetje ongelukkig bij voelden . Na een praatje gingen de kids naar de hal om daar samen het alom bekende MiKoenspel te doen en nog een paar andere andere leuke spelen. Met tussendoor nog een flinke slok drinken konden wij allemaal nog éénmaal genieten van deze fijne groep. En dat die kleine pupilletjes (sommige zelfs al 6 jaar lang, dus al veel langer dan de helft van hun leven!), groter en groter waren geworden, was wel te te merken met het eten, want zonder blikken of blozen werd er door die 10- en 11-jarigen o.a. ruim TIEN kilo patat en ELF meter frikandel naar binnen gewerkt. En daarna natuurlijk nog meer leuke spelen. Tenslotte kregen alle kinderen een Pupillencertificaat met daarop al hun behaalde beste seizoensprestaties, waarvoor ik in één geval (wie anders dan Gio) de uitslagen van zo’n 120 wedstrijden had moeten bekijken. Ieder indoor-seizoen en ieder baanseizoen als micro-pupil, minipupil, C-pupil, B-pupil, A1-pupil en A2-pupil dus. Zo kun je goed zien hoeveel je je prestaties op al die onderdelen beter hebt gemaakt. Bij sommige kids waren dat wel 21 verschillende onderdelen! Het paste bijna niet op het Pupillencertificaat. Toen was het écht tijd om afscheid te nemen, snif-snif, maar niet voordat we verrast werden door de kinderen met een mooie box met allemaal speel- en oefenspullen welke we voor de pupillen kunnen gebruiken. BEDANKT neojunioren en -ouders. Bedankt voor de mooie tijd die we met jullie hebben mogen meemaken Jullie waren een fijne groep om mee te werken. En nu op naar die mooie juniorentijd. Namens de pupillentrainers, Gerard


C/D Junioren nieuws

rzekerd

Atletiekplezier ve ! g n la n ve le je ; n doe je bij Ilion

ngen en bewege

spri Lopen, werpen,

En weer een maand voorbij. Het is alweer herfst en de klok is een uur terug. Ten eerste ben ik echt 2 toppers vergeten vorige maand. Bij de regiocompetitie heb ik de podiumplaatsen genoemd maar daarbij ben ik de jongens C1 vergeten en daar stonden 2 Ilionezen op het podium. Kevin is 1e geworden en Luuk stond op de 3e plaats. Sorry voor het vergeten maar bij deze alsnog gefeliciteerd met deze mooie prestaties. Dan was er de CD meerkamp bij Ilion in het weekend van 22 en 23 september. Hier mochten 6 Ilion atleten aan mee doen. Hiermee behoren ze dus tot de 36 beste meerkampers van Nederland.

Er was ĂŠĂŠn podiumplaats voor de jongens C op de 4x 100 met Beau, Maurice, Carl en Lars. Revanche voor vorig jaar. Helemaal goed. Maar ook de andere teams hebben goed gepresteerd ondanks de regen. Ik wil hierbij Mascha nog een keer bedanken voor het aanwezig zijn hierbij.

Kevin (25ste), Luuk (29ste), Merlijn (23ste), Ivar(35ste), Noga (16e), Elianne (33ste) waren de giganten die in 2 dagen een flink aantal onderdelen gedaan hebben. Op 29 september zijn we met een flink aantal teams naar een zeer nat Amstelveen gegaan voor het NEK. Alle uitslagen staan op https://av-startbaan.nl/nek/uitslagen/2019/ atletennek2019.pdf.


De laatste buiten wedstrijd is altijd de clubkampioenschappen. Gelukkig was het beter weer dan vorig jaar. De CD junioren waren goed vertegenwoordigd en ik heb vaak gehoord dat er weer een pr is gehaald op die dag. Hiervan staan de uitslagen op www.atletiek.nu. Gewoontegetrouw worden er na de prijzen voor de clubkampioenen 4 bekers gegeven. Dit jaar gingen de prestatiebekers naar Maurice omdat hij op 3 x Nederlands kampioen is: op de 100 meter, bij hinkstapspringen outdoor, 60m indoor en ook nog 2e op de 60mh indoor. En Noga is zowel indoor als outdoor met polsstokhoogspringen Nederlands kampioen. De aanmoedigingsprijs wordt gegeven aan een C2 meisje en een C2 jongen die vaak aanwezig zijn, een goede invloed op de groep hebben maar eigenlijk nooit iets winnen. Dit jaar waren dat Suus en Beau. We wensen alle C2 junioren, die tijdens het schrijven van dit stukje alweer b1 junioren zijn veel plezier en geluk. Tijdens de herfstvakantie hebben we op gepaste manier afscheid van ze genomen. We gaan ze missen maar gelukkig staat de groep A2 pupillen (nu dus D1 junioren) te trappelen om te mogen komen trainen. Dinsdag 29 oktober hebben we ze voor het eerst ontvangen en hebben ze voor het eerst mee getraind. Jammer genoeg hebben we tijdens het afscheid nemen van de C2’s ook afscheid moeten nemen van 2 trainers. Robert en Koen kunnen het training geven niet meer combineren met hun andere bezigheden. Robert en Koen bedankt voor jullie jaren als trainers. We zien jullie vast nog wel op de baan. Op 23 november is er een indoor wedstrijd bij Ilion. Schrijf je vooral nog in mocht je dat nog niet gedaan hebben. Ook op 4 januari is er een wedstrijd voor de CD’s bij Ilion. Voor deze wedstrijd kan je je ook al inschrijven. Tot volgende maand. Groetjes Peggy

Afscheid Ans de Jonge.

Tijdens de prijsuitreiking van de clubkampioenschappen hebben we aandacht besteed aan het feit dat onze jurycoördinator Ans de Jonge met de laatste van haar vrijwilligerstaken is gestopt. Nu stoppen wel vaker vrijwilligers en dat gaat in de regel vrij geruisloos. Maar voor Ans wilden we graag een uitzondering maken. Zij heeft gedurende een periode van bijna 30 (!) jaar diverse functies binnen Ilion vervuld. Zoals wel meer ouders is ook Ans bij Ilion binnengerold nadat haar kinderen lid werden van Ilion. En net als heel veel anderen is zij blijven hangen ook toen de kinderen geen lid meer waren. In het geval van Ans is dit criterium niet geheel correct, omdat zoon Tymon nog steeds actief lid is. Maar hij is - met zijn 39 levensjaren- zeker geen kind meer. De volgorde is mij niet helemaal bekend, maar Ans heeft tenminste de volgende functies gehad bij Ilion: trainer, trainerscoördinator, jurylid, Wedstrijdleider, Scheidsrechter, voorzitter sectie Jeugd, voorzitter Wedstrijd Commissie en jurycoördinator. Tevens heeft zij menig jurylid opgeleid. Voor haar inzet bij Ilion is Ans al in 1997 Lid van Verdienste gemaakt. Maar naast deze activiteiten bij Ilion is/was zij ook bij andere instanties als vrijwilliger werkzaam. Dat was reden om Ans zelfs een koninklijke onderscheiding (lintje) te geven. Denkend aan Ans zie ik een persoon die zich volledig inzette voor haar taken en meer. De door haar opgestelde chronologen van onze wedstrijden liepen zelden uit (iets wat bij sommige andere verenigingen helaas vaak anders is) en het is zeker dank zij haar inzet dat we -nog steeds- mogen bogen op een uitstekend jurykorps. Lange tijd verzorgde zij ook de prestatiekaarten die de jongste pupillen vol trots aan hun ouders lieten zien. Zij was degene die bij nagenoeg alle door ons georganiseerde wedstrijden aanwezig was, waarbij ze én een oogje hield op de voortgang van de wedstrijd én er tevens voor zorgde dat het de juryleden niet ontbrak aan een natje en een droogje. Ans bemoeide zich bijna overal mee. En wanneer Ans aangaf dat zij iets zou regelen, dan werd dat ook geregeld, daar kon je op vertrouwen (“zo betrouwbaar als een Zwitserse bank” is een uitdrukking die op haar van toepassing is). Kortom, met het afscheid van Ans, verdwijnt een stukje Ilion. En hoewel vele functies en taken inmiddels zijn overgenomen door nieuwe vrijwilligers, zullen we haar toch stiekem gaan missen. We wensen Ans heel veel plezier toe bij de invulling van haar nieuw verworven vrijheden.


Klaverbladloop 2019 Een voorbeschouwing

Al maanden, nee al meer dan een jaar zijn we bezig met de voorbereidingen voor de Klaverbladloop van dit jaar. “We” is in dit geval een team van zo’n 10 personen in wisselende samenstelling. Want het team is al jaren bij elkaar, is goed op elkaar ingespeeld en niet iedereen hoeft gelijk al vanaf de eerste vergadering er bij te zijn. Zo moet bijvoorbeeld al voor de jaarwisseling moet de vooraankondiging al bij de gemeente zijn ingediend en moet een garantstelling worden aangevraagd bij Floravontuur. Dat is dus werk voor Rob de Bruïne die de vergunningen voor zijn rekening neemt. Rob hoef je op dit moment niets meer te vertellen over vergunningsaanvragen, contacten met de gemeentelijke instellingen en heeft een netwerk van contacten opgebouwd, dat strekt tot in Alphen aan de Rijn: de 15 km loopt bij DSO een paar honderd meter over het grondgebied van Alphen. En zo heeft iedereen specifieke taken, alles keurig netjes vastgelegd in een actieplan met deadlines. Goed, de ene deadline is harder dan de andere, maar het is toch prettig te werken met een plan. Elk jaar wordt het actieplan geüpdatet en verbeterd. Twee zaken lopen eigenlijk als een rode draad door de voorbereiding heen: de PR en de werving van vrijwilligers. Vrijwilligers In het weekend van de Klaverbladloop (het tweede weekend van November ) zijn er veel, heel veel, vrijwilligers nodig. Helma van Dijk heeft hier de coördinatie. Elk jaar weer lukt het haar bijna 100 vrijwilligers bij elkaar te krijgen. En het mag wel eens worden gezegd: juist door die vele vrijwilligers heeft de Klaverbladloop de reputatie opgebouwd een goed georganiseerde loop te zijn. Ik weet niet hoe de stand nu is, maar heb je nog een paar uur over op 9 of 10 november, meld je dan even bij Helma, ze heeft vast nog wel iets voor je te doen. Veel werk speelt zich overigens af voor en na de eigenlijke wedstrijd, dus het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Public Relations en Marketing Het terrein van Gert-Jan ten Brinke, Lex de Ruiter (vanuit London), Sjors Draaisma met op de achtergrond Clemens Esser, Gijs Lookman en Adri in t Veen. Timing is hier heel belangrijk: wanneer sturen we een mailing naar de scholen, voor of na de vakantie? Wanneer moeten we advertenties plaatsen in de lokale media en op de sociale media. Door scha en schande wijs geworden weten we zo langzamerhand wel wat we doen. Alhoewel: het team kan best versterking gebruiken van een paar mensen die ècht bedreven zijn in sociale media, de jeugd zeg maar. Voor de conventionele pers weten we wel de weg en worden we dit jaar ondersteund door het reclamebureau van Klaverblad: als u dit leest heeft u vast wel een streekbus voorbij zien komen met Paspop in vol ornaat bij Starshoe achterop een aankondiging van de Klaverbladloop. Of één van de 30 sandwichborden in Zoetermeer zien staan. Of de Klaverbladloop zien oplichten op het matrixbord onder de Mandelabrug. Parcours en opbouw Daar komen de mannen van Rob Wijsman, Gijs Lookman, Danny Melief en Hans Hubers om de hoek kijken: Ruim twee volle dagen zijn zij in touw om het terrein, het parcours en de hal in orde te krijgen om de 1200 lopers een onvergetelijke dag te bezorgen. En niet te vergeten Jan Mank en Piet Opdam, die er voor zorgen dat de inwendige mens ook aan zijn trekken komt. De wedstrijd En ja, dan is het 10 november 11:28 uur. Alle ogen zijn gericht op de wethouder sport met het startpistool. De lopers staan gespannen voor de startstreep, blik gefocust, hand aan de knop het loophorloge. Er komt een motor het terrein oprijden. In alle rust stapt de bijrijder af, doet zijn helm af en geeft een kort knikje richting de start: dat is de samenwerking tussen Ed Jacobs en Arjan Knollema, de wedstrijdleider en de scheidsrechter. Het parcours is vrijgegeven, scheids, de wedstrijd kan beginnen. En exact op 11:30 klinkt het startschot en gaan honderden lopers op weg. De 43e Klaverbladloop is weer begonnen. Sandwichbord met aankondiging Klaverbladloop (foto Klaverblad)

Ad Klok Coördinator Klaverbladloop


Klaverbladreclame achter op de Streekbussen (foto Klaverblad)

Klaverbladloop 10.45u Jeugd- en scholenloop 1 km 11 . 3 0 u W e d s t r i j d e n p r e s t a t i e 1 5 k m 11 . 4 0 u P r e s t a t i e l o o p 1 0 k m 11 . 5 0 u P r e s t a t i e l o o p 5 k m 5 km t/m 16 jaar aparte prijscategorie

zondag 10 november 2019 Zoeter meer, Van Tuyll Spor tpar k

www.ilion.nl


loopgroepen rzekerd

en

Lopen, en beweg

lezier ve n lang! Atletiekp ve le je ; n o Ili ij b doe je

De komende maand staat er heel wat te gebeuren bij Ilion. We beginnen al op zaterdag 9 november met de Pré Klaverbladloop voor alle loop en wandelgroepen. Omdat de meesten van jullie de volgende dag bij de KLaverbladloop als vrijwilliger langs het parcours staan of bij Ilion zelf hand en spandiensten verrichten is voor jullie de Pré Klaverbladloop. Deze loop gaat ook pover hetzelfde parcours als de officiële loop een dag later. Als dank voor al het vrijwilligerswerk dat jullie het afgelopen jaar hebben gedaan is er op zaterdagavond 16 november vanaf 20.00u een gezellige Pubquizz georganiseerd in de Ilion kantine. Vele gemakkelijke en soms iets moeilijkere vragen zijn er de afgelopen tijd bedacht en nu voor jullie de uitdaging hier het juiste antwoord op te vinden. Tijdens deze vrijwilligersavond zal het bestuur achter de bar zorgen voor een hapje en een drankje. Maar je moet je wel van tevoren opgeven via: tvklaveren@live.nl vergeet dat nu niet, want zo weten we hoeveel deelnemers we hebben en kunnen we de kantine goed indelen. En dan op donderdag 28 november de A(lgemene) L(eden) V(ergadering) die ook

Jungfrau marathon 2019

Al vanaf half juli dit jaar toen ik in Zwitserland was voor de Eiger trail, begon het te kriebelen. Je weet wel, je denk er even aan en stopt het dan weer weg. Maar niet voor lang want dan begint het opnieuw. Zo ook met de Jungfrau. Op de één of andere manier voel ik me er toe aangetrokken.

Tegens

Al weer een lang weekend alleen weg? Nog meer schaarse vrije dagen opmaken! Wat kost dat wel niet? Kan ik me nog wel goed voorbereiden? Word ik zo niet rupsje nooitgenoeg? Allemaal dooddoeners.

Omslagpunt

Esther en ik zouden deze vakantie buiten de schoolvakanties gaan. De eerste twee weken van september lagen het meest voor de hand. Ze vertelde over mijn Eiger trail aan haar baas die zelf regelmatig naar Berner Oberland, het gebied bij de Jungfrau, gaat en daar zeer uitbundig en enthousiast over was. Mijn verhalen hadden blijkbaar minder indruk gemaakt, ha, ha. Dus of we misschien niet naar dat gebied op vakantie konden gaan om mooie wandelingen te maken. Ik dacht WINWIN. Zonder al te veel bezwaren biechtte ik mijn adoratie voor de Jungfrau op en het was geregeld, nou ja dit was het begin.

Voorbereiding

om 20.00 u begint in de Ilion kantine. Niet de meest gezellige avond, maar voor jou als lid van Ilion een belangrijk gebeuren. Er zullen dan besluiten worden genomen waar jij ook mee te maken hebt. Dus laat je niet kennen en kom gewoon eens een keer meepraten . Dat is voor ons ( de altijd aanwezigen) ook prettig eens een ander geluid te kunnen horen. Bij de uitslagen zijn deze keer ook de uitslagen van september en oktober vermeld dus kijk even of je erbij staat. En wil je dat jouw resultaat ook bekend wordt geeft dit dan even door aan Adri Vergalen loopgroepuitslagen@ilion.nl verderop in dit blad vind je ook een verslag van Jungfrau marathon door Elebert Noordam een marathon berg op, het lezen meer dan waard.

Nu alle lichten op groen stonden moest er nog wel wat gebeuren en het was inmiddels nog maar 3 weken voor de marathon. Snel een trainingsschema opgesteld voor de laatste weken. Goed was dat ik juist die week er voor gestart was met een reeks van 3 weken met een trappenlooptraining van 3*28 verdiepingen. Daarnaast was ik al vanaf eind mei bezig met een Global Challenge van mijn werk, waarbij je zo actief mogelijk moet zijn. Bijv. fietsen, hardlopen, fitness, yoga, etc. En ik had de afgelopen maanden 2 lange trailruns gedaan. Dus met het duurvermogen zat het wel goed. Alleen de kwaliteit had nog wat extra aandacht nodig, met wat intervaltrainingen op de baan en een 10 km wedstrijd dat verder opgekrikt. Op startbewijzen.nl had ik gezien dat er nog een tiental posts stonden waarin een startbewijs voor de Jungfrau werden aangeboden. De deadline voor overschrijving was 25 augustus, dus ging ik enkele dagen daarvoor maar eens reageren. Wat ik me niet had gerealiseerd dat bijna al die startbewijzen al waren verkocht, stom, stom, stom. Nu ging het feest bijna niet door. Gelukkig was er uiteindelijk toch nog één beschikbaar en alles op de laatste dag geregeld. Zo dat luchtte op zeg. Een camping reserveren oeps, helemaal vergeten. Voor de marathon zitten de campings natuurlijk allemaal vol.

Soms denk je ineens hoelang ben ik hier of daar al mee bezig. Dat had ik vorige maand ook ineens en realiseerde mij dat ik al 20 jaar lang maandelijks een clubblad maak. Omdat Rini en Marlies het veel te druk hadden met training geven en het clubblad zeer onregelmatig verscheen heb ik aangeboden dit te gaan regelen. We zijn begonnen met een vaste sluitingsdatum, altijd de laatste woensdag van de maand met elk jaar 11 sprintjes . Dus is dit het 221 clubblad dat ik kan maken dankzij de vele kopij en foto’s die we maandelijks van een groot aantal vrijwilligers krijgen. Eerst werd ’t Sprintje in zwart/wit gedrukt en via de post bij alle leden in de bus gestopt. Al een paar jaar wordt het in kleur gedrukt door de huisdrukkerij Dipas in Zoetermeer die elke maand weer zorgen voor een kleurrijk clubblad. In deze moderne tijd wordt het clubblad elke maand naar alle leden verstuurd via het internet en zijn een paar dagen na de sluitingsdatum al te lezen. Maar dat kan alleen maar dankzij Adri Vergalen ( uitslagen)Ad Klok ( sponsoren) Rob van Beek ( Leden) Berry koolstra( A/B’s) Peggy Wanders/Jeroen Schmitz (cd/’s) Alie Eggens (Estafette) Yolanda Verlaan ( pupillen) en Rob Valk ( mila) Cees de Booy ( voorwoord) en natuurlijk een groot aantal leden die vaak gezellige/leuke verslagen van diverse ilion activiteiten. Elke maand zorgen zij weer voor de kopij, maar iedereen is natuurlijk van harte welkom om kopij en vooral foto’s met alle leden te delen via k.franken@ziggo.nl Zo veel succes komende maand zowel bij de ( Pré) Klaverbladloop als bij de Pubquiz.( niet vergeten je aan te melden )

Op weg

Afgelopen maandag naar Interlaken in Zwitserland vertrokken. Onderweg gebeld naar de camping. Ja we zitten helemaal vol, maar we verzinnen wel een oplossing. Super aardige eigenaresse. Uiteindelijk de mooiste mogelijke plek gekregen. De eerste dagen was het 25 graden, strak blauwe lucht en hebben we fantastisch mooie wandelingen gemaakt in de bergen. Dat het weer later in de week wat minder zou worden dat wisten we, maar dat het zo koud werd en er zo


Alles wat je wel kunt beïnvloeden moet je, als je voor het beste gaat, zeker niet nalaten. De inschatting vooraf was dat kramp in de kuiten het grootste risico zou gaan vormen. De laatste weken veel rek- en belastbaarheidsoefeningen gedaan. Afgelopen week voldoende gedronken en magnesium genomen. De dag voor de wedstrijd 2 warme maaltijden (niet overdreven veel) vóór 18:00 uur en op tijd naar bed. Of je dan wel of niet in slaap valt maakt niet uit.

Ochtendritueel

In Wengen was het een drukke en gezellige bedoening. Helaas lukte het Esther niet om hier op tijd te zijn, of ik had het iets rustiger aan moeten doen. Opeens doemde er voor mij onze bekende schaatser Erben op. Die jongen doet echt overal aan mee. Ik haalde hem in en wenste hem succes. Ik dacht nog die zien we nooit meer terug. Eenmaal buiten Wengen werd het landschap weer grilliger met soms erg stijle stukken. Ik besloot te gaan wandelen en wat schertst mijn verbazing daar kwam Erben mij vrolijk voorbij. Hoe doet ie dat? Kom op niet zielig zijn, aanhaken. Het is gewoon een mentaal dingetje. De heuvels die kwamen hadden steeds hetzelfde patroon, van minder stijl naar stijl, en steeds ongeveer dezelfde afstand golvend door het landschap. Door niet meer te wandelen maar steady te blijven hardlopen, hoefde je niet steeds opnieuw op te starten. Vele andere hardlopers wandelden wel of hadden al te veel last van kramp. Dus we haalden op deze manier steeds meer lopers in. Het was steeds stuivertje wisselen. Op de hele stijle stukken was Erben heel sterk en ik op de meer glooiende stukken. Zo rond de 35 km ging ik Gerard voorbij van onze loopgroep. Hij wandelde en had ook hevige kramp in de kuiten. Inmiddels werd de berg steeds onherbergzamer en vooral kouder. Er was een vochtige, nevelachtige, zeer koude lucht en het zicht was minimaal.

Venijn in staart

d

het parkoers over van een geëffend pad naar onverharde stijle rotsachtige klim die bij een trailrun misstaan. Mijn armen raakten langzaam versteend en handen verkrampten van de kou. Door ze regelmatig en dicht te doen probeerde ik de kramp te voorkomen. Nu wist ik dat deze zeer stijle laatste klim tot ongeveer 40 km zou duren. Ik liep nog steeds met redelijk veel power (dit leek heel erg op mijn trappenloop) en met Erben in mijn kielzog omhoog. Iedere keer dacht ik dat we er bijna waren, echter steeds weer doemde er een nieuwe klim op. Mijn kuiten begonnen steeds meer te protesteren en de 40 km was geslecht. Nee niet nog een klim en ja hoor pang zei mijn kuit en twee passen later mijn andere kuit. Even moest ik stoppen om de kramp er uit te halen. Erben was gevlogen en ik probeerde voorzichtig de laatste meters van de klim te slechten. Yes eindelijk boven! En nu naar beneden nog anderhalve km. Hoe dan? Zodra ik dacht te kunnen hardlopen en door de afdaling tot snelheid werd gedwongen schoot de kramp er weer in. Nog enkele malen gestopt om de kramp te neutraliseren en ben ik gelukkig rennend door de finish gekomen. Wauw wat was dit een gaaf avontuur en hoe blij kun je zijn met een finish. Super tevreden en toch nog in een mooie tijd van 4:03:23. Esther leefde helemaal met me mee en kon me als eerste feliciteren.

rs

av

on

Bij 38 km ging een ruige niet zou mijn open

16

n ov

Op D-day ging om 3:00 uur de wekker, hoe gek moet je dan zijn J. Eerst een lekkere warme douche om goed wakker te worden. Vanaf 3:30 uur gestart met de inname van eten en drinken. Ik ga het niet allemaal opsommen, maar voldoende om de dag te overleven. Om 5:30 uur begonnen aan een rustige en uiterst nuttige warming up. Ik ben tenslotte ook de jongste niet meer. Daarna omkleden, wel een shirt onder mijn singlet, geen shirt, wel, niet, wel etc. Hier wordt je nou gek van. In het dal windstil, gelukkig nog geen regen, dus is singlet prima. Boven rond het vriespunt, kans op regen/sneeuw. Een beetje afzien hoort er bij dus alleen singlet. Alles gereed check, dubbel check op naar de start.

Mindset

r

Controle

Mijn taktiek was om flink door te stappen en bij iedere haarspeldbocht de stijle binnenkant pakken met een versnelde tred. Hiermee liet ik meteen weer enkele lopers die de buitenbocht prefereerden achter me. Ik merkte dat mijn kuiten onder hoogspanning stonden en probeerde allerlei technieken uit om de spanning te verdelen of verminderen. Regelmatig stonden lopers stil met kuitkramp, dus ik was gewaarschuwd. Eindelijk in Wengen aangekomen kon ik op een minder stijl gedeelte de stabiele hardlooptred weer oppakken. Echter, de eerste meters na te hebben gewandeld voelden wel heel ongemakkelijk en stijf aan.

em be

veel regen viel dat had ik niet gedacht. De dag voor de start was er nog een laag sneeuw gevallen op de Kleine Scheidegg, de finishlocatie. Het zou hopeloos weer worden, dat was wel duidelijk. In het dal tussen de 10 en 12 graden en boven rond het vriespunt. Of het dan wel of niet regent maakt wel een groot verschil. Alle weerstations spraken elkaar voortdurend tegen. Om gek van te worden. Typisch iets van de bergen waar het weer zich moeilijk laat voorspellen. Je moet gewoon op alles zijn voorbereid.

Start

Vr

ij w

il

li

ge

Nog enkele bekenden gespot uit mijn loopgroep. De tas met spullen ingeleverd en naar het startvak gegaan. Daar werd eerst nog even Zwitserse muziek met vlaggendragers ten toon gespreid. Het doel was om zo dicht mogelijk, het liefst er onder, bij de 4 uur te komen. Het raceplan was heel simpel. De eerste 10 km met een pace van 4:15 per km op het gevoel van 2 vingers in de neus, daarna langzaam oplopend tot Lauterbrunnen en dan de dood of de Gladiolen. Je kunt nog zoveel plannen maken, maar beter is het om de wedstrijd te lezen. Na 3 km was al duidelijk dat het gekozen tempo niet comfortabel genoeg was. Effe terugschakelen en geleidelijk naar 4:30. Dat voelde een stuk beter. Na Wilderswil kwamen enkele venijnige klimmetjes en ging het vervolgens weer omlaag. Vlak voor Lauterbrunnen ging het al iets stijler omhoog, maar was nog goed te doen. Esther stond bij de 20 km om me aan te moedigen. Doorkomst halverwege was 1:35, 5 minuten langzamer dan gepland, maar wel lekker steady. Tot km 26 was het

redelijk vlak en zelfs een heel stuk vals plat naar beneden. Gelukkig kon ik daar goed mijn tempo lopen en haalde al weer wat hardlopers in. Tot zover het redelijk vlakke stuk.

Het echte klimmen

Tot mijn verbazing dook Esther alweer op voor een aanmoeding. En die had ik hard nodig, want de muur van Wengen ging beginnen met stijgingspercentages tussen de 20 en 28 procent. Ja je kunt wel proberen hard te lopen en sommigen probeerden dat ook, maar het kost heel veel energie en je gaat nauwelijks sneller.

Genieten

Na een lekkere warme douche heb ik me deze keer niet laten masseren, wat ik normaal altijd wel doe. Ik durfde het niet en was veel te bang om te hard te worden aangepakt. Bij de bierstube gezellig met de andere lopers de ervaringen gedeeld. Leuk dat iedereen zijn/haar eigen avontuur heeft beleefd. De weg terug naar beneden duurde wat langer dan gehoopt. Uiteindelijk via Grindelwald naar Interlaken gereisd. ’s-Avonds in het centrum samen met Esther gegeten en de succesvolle dag herbeleefd. De impact van zo’n dag was groter dan verwacht, geslapen van 20:30 tot 10:30 uur. Moe maar voldaan zullen we maar zeggen ...


Uitslagen september en oktober

Den Hoorn, Kerkpolderloop, 25 aug 5 km Wim Prins 25:09

Zoetermeer, 3Plassenloop, 25 aug 5 km Dave Klink 19:29 Norbert van den Hemel 21:45 John Pouwels 23:52 Bob Vijfvinkel 26:46 Arjan Knollema 29:29

Waddinxveen, Langs de Gouweloop, 6 okt 5 km Ron Westerop 35:22 Breda, Singelloop, 6 okt Henk Bregman

10 km 35:56

Rotterdam, Bergseplasloop, 13 okt Wim Prins 10 km Adri Vergalen

15 km 1:24:23 53:45

Hoofddorp, Haarlemmermeer Run, 1 sep 10 km Roy Vriesinga 43:39

Les Vingt kilomètres de Paris, 13 okt Michèle Ambrosino 2:11:40

Noordeloos, Loop naar de Pomp, 7 sep 10 km Maarten van Zetten 33:07

Amsterdam, Marathon, 20 okt Nick van der Poel 2:23:36 Elebert Noordam 2:54:21 2e pl NK M55

Interlaken, Jungfrau Marathon, 7 sep Elebert Noordam 4:03:24 Bleiswijk, Rottemerenloop, 21 sep ½ marathon Jan van Zon 1:52:53 Kwart marathon Wim Prins 58:32 Zoetermeer, Geuzenloop, 29 sep ½ marathon Elebert Noordam 1:24:45 Martijn Spruyt 1:35:25 Dick Hengeveld 1:53:44 Eline van den Berg 1:53:54 Erna Overgauw 2:00:24 Asha Zaat 2:07:29 10 km Vincent Tas 35:58 Patrick van Ooijen 37:15 Wesley van Dalen 43:04 Roy Vriesinga 43:31 Norbert van den Hemel 44:20 Rob van den Berg 45:28 Mike Muller 46:02 Pierre Mes 47:04 Alie Eggens 50:57 Coen Damen 51:27 Marko Siepelinga 53:08 Eric van den Brink 53:13 Bob Vijfvinkel 55:56 Theo Dijkhuizen 59:57 Wanda Ham 59:59 5 km Alvin Severijn 17:17 Ron Legemaate 18:48 Gijs van Male 18:56 Martin Fehling 19:16 Michel Ruijter 19:27 Martijn Pastink 22:03 Dion Ruijter 22:28 Ron Oudshoorn 23:05 Aukje Spruyt 23:10 Willy Schutte 23:21 Stan van Rijn 23:20 Fabian Ruijter 24:41 Robin Rijnenberg 25:46 John Pouwels 25:49 Ingeborg Wijzenbroek 30:17 Linda Paardekooper 31:55 Ron Westerop 35:54 Berlin Marathon, 29 sep Kees Franken (skeeleren) Pepijn Deckers Olga Konijn Alblasserdam, Molenloop, 6 okt Maarten van Zetten

2:11:44 3:16:59 3:52:25 10 EM 54:55

Gorinchem, Boerman Transportloop, 26 okt 10 km Maarten van Zetten 32:23 Delft, Dijc Bertusloop, 27 okt Wim Prins Adri Vergalen

10 km 52:56 53:13

Zoetermeer, 3Plassenloop, 27 okt Henk Bregman Patrick van Ooijen Jonas Schutte Vincent Ebben Bob Vijfvinkel Marius Boer

5 km 17:04 17:06 22:21 23:24 26:42 26:51

Etten-Leur, Marathon Brabant, 27 okt ½ marathon Aad Hofstede 1:53:15

Geef altijd ARV Ilion op bij inschrijving. Wanneer je met je uitslag in het Sprintje wilt en je bent niet te vinden in de uitslagen wanneer je zoekt met clubnaam of je hebt een minder bekende wedstrijd gelopen, geef dan de gegevens door aan: Adri Vergalen loopgroepuitslagen@ilion.nl

9/11 10/11 17/11 8/12 18/12 21/12

Aktiviteitenkalender

Pre-Klaverbladloop voor alle groepen Klaverbladloop 1 , 5, 10 en 15 km Zevenheuvelenloop 15 km Bruggenloop 15 km Glühweinavond ma/woe Meeuwen Makrelen Loop

Deskundig en concurrerend met een efficiënte werkwijze JUST | Notaris van der Bijl is een buitengewoon innovatief, deskundig, klantvriendelijk en concurrerend notariskantoor. Actief met familierecht, ondernemingsrecht en registergoed. Door onze brede dienstverlening en zo laag mogelijke tarieven zijn wij een uitermate aantrekkelijk notariskantoor.

Levering en hypotheekakte voor

€ 750,-

voor overdrachten in Zoetermeer en Benthuizen, inclusief kadastraal recht, recherchekosten en BTW

JUST | Notaris van der Bijl Bredewater 22 2715 CA Zoetermeer

079 323 97 61 www.justvanderbijl.nl

Notaris Mr. Arie Jan van der Bijl Commercieel manager Camillus Overmeire


Trattoria Di Niente wederom sponsor Klaverbladloop Di Niente Trattoria is een Italiaanse eetgelegenheid in de Dorpsstraat waar Rainier Gouweloos sinds 2016 de scepter zwaait. In de loop der tijd gaven de gasten aan ook van de kwaliteit, gastvrijheid en beleving van Di Niente Trattoria te willen genieten in de vorm van catering aan huis of op een locatie. Dat zette Rainier en zwager Peter Koerten die in Den Haag een Espressobar runt aan het denken. En zo zag Di Niente Party & Events het licht. Door hun kennis en ervaring te delen en samen te werken, willen Rainier en Peter je voor elke gelegenheid of festiviteit een stukje Italië-gevoel geven. Di Niente was vorig jaar al sponsor van de Klaverbladloop. Dit jaar stelt Di Niente Party & Events voor de vrijwilligers bij de Klaverbladloop vier bonnen beschikbaar. De winnaars kunnen hiermee korting krijgen op zo’n geheel verzorgde catering thuis of op een andere plek en zo met hun gasten het stukje Italië-gevoel beleven. Wat kun je zoal verwachten? Rainier en Peter vertellen. Peter: ‘Wij zijn allebei gek op Italië en de Italiaanse (mediterraanse) keuken en - koffie. Rainier is de kok en houdt zich vooral met de gerechten bezig. En ik maak onder andere als barista een verfijnd kopje koffie, espresso of cappucino en verzorg lunches.’ Rainier zegt: ‘Door die vraag vanuit de gasten in mijn trattoria hebben Peter en ik de handen ineen geslagen en zijn wij na gaan denken over hoe we het `familie- en Italië gevoel`, met z´n allen lekker eten aan lange tafels, bij de mensen thuis kunnen brengen.

’ Als zwagers kennen ze elkaar al jaren en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Toch vinden ze het best een uitdaging om samen aan deze cateringservice te beginnen. Maar, zeggen ze allebei enthousiast: ‘Wij vinden niks leuker dan werken op locatie.’ En Rainier vertelt wat de mogelijkheden zijn. ‘Meestal is het bij de mensen thuis, maar wij kunnen ook op een zelf besproken locatie de catering verzorgen. Of wij regelen alles: de locatie inclusief diner mét uitleg van de wijnen (dranken). Trouwens de catering kan ook bestaan uit een lunch of een borrel met hapjes. Er zijn veel mogelijkheden. Dus neem gerust contact met ons op om deze te bespreken.´

Di Niente is geopend van Dinsdag t/m Zaterdag. Op Zondag en Maandag op aanvraag. Dorpsstraat 112 a, 2712 AN Zoetermeer. Reserveren kan via de site www.diniente.nl of telefonisch 079 360 5487

Zaterdag 16 november de VRIJWILLIGERSAVOND voor iedereen die vrijwilligers is en zich vrijwilliger voelt. Vanaf 20.00 u spelen we een PUBQUIZ waar iedereen aan mee kan doen. Het bestuur zorgt voor een hapje en ene drankje en bezetten met elkaar de bar.Graag vóór 15 november aanmelden via

tvklaveren@live.nl


Estafette

Elke maand een kort interview met een Ilionees om nader kennis te maken. Dit keer Simon Knepper, hij kreeg het stokje van Mellonie Willems.

Simon, wat is je binding met Ilion? ´Bijna 25 jaar geleden begon ik bij Ilion bij de opstapgroep om te trainen voor de CPC. Ik had al drie of vier jaar meegedaan aan de CPC halve marathon en trainde hiervoor met een aantal vrienden. Die vrienden stopten ermee maar ik wilde door en vond het niet leuk om in mijn eentje hard te lopen. Zo kwam ik bij Ilion bij de opstapgroep voor de CPC halve marathon terecht.´ Simon liep dus al een paar jaar hard. ´Ja, eigenlijk deed ik zelf maar wat, er zat weinig structuur in. Dat lukte beter bij Ilion. Want na de CPC werd mij gevraagd of ik lid wilde worden. En dat wilde ik wel. Trainen werd steeds serieuzer. Van één keer in de week, alleen op zaterdag de duurloop tot in de loop der tijd ook nog twee keer op doordeweekse avonden. Mijn eerste halve marathon liep ik in 1.54. Eenmaal bij Ilion gingen mijn tijden van rond 1.45 naar onder 1.40. Mijn beste tijd op de halve marathon is 1.32.20.´ Al na een half jaar werd Simon penningmeester in het bestuur en hij vertelt: ´Riny van Leeuwen wist wat ik voor werk deed en hij had het idee dat ik wel geschikt zou zijn om een functie als penningmeester in het bestuur te vervullen. Dus ik stelde me beschikbaar. Ik had werkelijk geen idee wat atletiek precies inhield en waar ze het over hadden. Je groeit er wel in maar in het begin stond ik soms echt met mijn oren te klapperen. Toen mijn zoon Jurgen lid werd van Ilion en mee ging doen aan wedstrijden werd me steeds duidelijker wat zich afspeelt in de atletiekwereld en wat ik allemaal `zat te penningmeesteren`, lacht Simon. Een mooie herinnering heeft hij aan de dag waarop het voltallige bestuur met Jan Smit als voorzitter meedeed aan de clubkampioenschappen. Hoe gaat het met je sportcarrière? ‘Door omstandigheden is dit een moeilijk jaar voor mij. De sportprestaties waren daarom niet al te best. Mijn plannen voor de komende periode zijn: meedoen aan de wedstrijden van het Zorg en Zekerheidcircuit en aan de Zevenheuvelenloop. En lachend: ‘Alleen al voor het taartje bij La Place na afloop van een Z- en Z-circuitwedstrijd doe ik mee. Ik richt me nu niet op snelle tijden. Eerst maar weer eens inkomen. Pas heb ik meegedaan aan de 10 km bij de Bokkenloop in Leiden. Ik was blij met mijn tijd van net iets sneller dan 5 minuten per km.’ Wat doe je in het dagelijks leven? ‘Ik werk nu 30 jaar als administrateur/boekhouder bij Lamboo BV in Zoetermeer. Ik ben 65 en in eerste instantie zou ik stoppen op mijn 65ste. Maar nu de situatie thuis is gewijzigd, werk ik nog door tot de AOW-leeftijd van 66 jaar en vier maanden.’ Wat is jouw mooiste sportmoment? ‘Ik heb er meerdere, de marathon van Berlijn in 2006 is er één van. Hier dook ik voor de eerste keer onder de 3 uur 30. Het ging zo lekker makkelijk in een strak tempo. Zelfs die laatste kilometer liep ik in vijf minuten. Echt een topmoment! Een ander mooi sportmoment was de Landgoed Twente marathon samen met Jacqueline. Het gaat niet om een tijd. De een fietst, de ander loopt. Je wisselt zo vaak je wil en onderweg waren er twaalf rustpunten waar we allerlei (lokale) lekkernijen kregen, van een stuk krentenwegge en een pannenkoek tot een glaasje wijn. Mijn derde sportmoment is de marathon van New York. Het is gewoon heel speciaal om daaraan mee te doen.’ Wat is je mooiste sportmoment in het algemeen? Simon houdt niet alleen van hardlopen, ook voor de gemotoriseerde sport loopt hij warm. Dat blijkt uit deze sportmomenten, Simon: ‘Max Verstappen in de Grand Prix Formule 1 van Brazilië in 2016. Het regende de hele wedstrijd. Zestien ronden voor het eind lag hij op de 16e plek, toen begon hij aan een inhaalrace en eindigde als derde! Hier kwam de schitterende wagenbeheersing van Max goed tot uiting. En de TT van Assen 1977 die Wil Hartog won. ‘Nederlanders winnen hier niet zo vaak’, zegt Simon. ‘Dus het was een vrij unieke prestatie en ik was er ‘live’ bij. We stonden op de banken om zo veel mogelijk van de race te zien.’ Stel je mag een dag topsporter zijn, wie zou je kiezen? Enthousiast: ‘Ja dat wordt natuurlijk Max Verstappen in de Formule 1. In en race-auto rijden, dat zou ik wel eens mee willen maken.’ Wie is de volgende voor de Estafette?’ ‘Ik wil het stokje doorgeven aan Jan Smit, lid van de CBAM en oud-voorzitter van Ilion. Met Jan heb ik in het bestuur gezeten en later in de commissie Hal 2040. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal.’


Mmmmmmmmmasters

rzekerd

Atletiekplezier ve ! g n la n ve le je ; n doe je bij Ilion

ngen en bewege

spri Lopen, werpen,

Mmmmmasters… alleen voor 35+!

Je herkent het zelf misschien wel bij Ilion: de kinderen naar de training, jij langs de kant van de baan of in de kantine, wachtend tot ze klaar zijn en je samen weer naar huis kunt. Of iets herkenbaarder (voor mij althans): je zit thuis, hangt lekker lui op de bank voor de televisie met een zak chips op schoot en een colaatje binnen handbereik. Je wrijft zachtjes over je gespannen buik die best wel lekker zacht, maar eigenlijk nét iets te groot is. En ojee, je conditie, als je de trap op loopt loop je al te hijgen... Eigenlijk wil je bewegen, moet je naar de sportschool of iets dergelijks maar die drempel hè, tsja die drempel, die is steeds nét iets te hoog. En zo leef je je leven terwijl het veel leuker kan… Herken jij je hierin of wil je gewoon lekker en gezellig aan sport doen en fit blijven? Dan is dit je kans!

Hóe dan?

OK, je bent inmiddels de leeftijd van 35 jaar gepasseerd. In atletiekkringen word je dan een ‘master’ genoemd. Sinds een paar jaar is er op de vrijdagavonden een sportieve mastergroep aanwezig die onder leiding van allround trainer/coach Roberto Ruiz licht pittige (hardloop)trainingen afwerkt. Sinds deze zomer zijn de masters ook op de maandagavonden actief. De mastertrainingen worden meestal verdeeld in een aantal blokken: de warming up, het ‘rekken en strekken’, daarna het schaven aan de looptechniek en dan het hoofdprogramma dat meestal bestaat uit een aantal korte tempo’s (‘versnellingen’) en een paar langere tempoloopjes (maximaal een halve baan per keer). Het fijne van het hoofdprogramma is dat jij zelf je hardlooptempo bepaalt. Het is geen wedstrijd, het hoeft niet snel, het gaat niet om de winst maar als je dat toch wilt ga dan gerust je gang. Wie weet kun je dan nog gaan meedoen aan wedstrijden in het ‘Mastercircuit’ maar troost je, dat hoeft niet. De mastertraining doe je voor jezelf, waarbij jij je fit voelt en wat jij aankunt, maar dan wel samen in de gezellige mastergroep. Is een onderdeel een keer ietsje te zwaar? Geen probleem, dan sla je gewoon een tempootje over. Als afsluiting van de training pakken we nog een kwartiertje de ‘core’ mee: de rompoefeningen waarbij je het hele lichaam inclusief de buikspieren even lekker op de proef stelt. Heerlijk om spieren te voelen werken waarvan je zelf nooit wist dat die zich in je eigen lichaam bevonden. Elke keer is weer een verrassing. En dat voelt goed, eigenlijk best wel lekker! En… heb jij een stok achter de deur nodig, wil jij ook lekker gaan bewegen of ben je gewoon nieuwsgierig geworden? Je bent dan van harte welkom om op maandag- of vrijdagavond een keertje te komen kijken of denk je nu “ik zou het wel een keer bij die masters willen proberen”? Kom maar op! Trek gerust je hardloopkleding en – schoenen aan en doe gewoon vrijblijvend een paar keer mee om de mastertraining uit te proberen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Om 19.30 uur starten de trainingen en duren ongeveer anderhalf uur, tot een uur of negen. Wie weet zien we jou snel op de baan en in de hal bij Ilion Zoetermeer! Sportieve groet, Siebe Bloembergen


Mila-nieuws Ook in oktober gaan de MiLa’s ervoor Oktober is de maand voor de MiLa’s om het in de trainingen kalmer aan te doen. Het baanseizoen zit er op en dan is het tijd om de benen wat rust te gunnen in de aanloop naar het crossseizoen. Dat weerhield een aantal MiLa’s niet om mee te doen aan de Geuzenloop. Het waren vooral de mannen die nog wel zin hadden in deze thuiswedstrijd. Op alle afstanden leverde dit prima klasseringen op met een 3e en 4e plaats voor Ron en Gijs op de 5 km, een 4e plaats voor Vincent op de 10 km en een 7e plaats voor Wessel op de halve marathon. Het weekend erna stond de traditionele 1500m van de clubkampioenschappen op het programma.

De MiLa’s zaten duidelijk in de oktober ‘doe het rustigaan’ stand want het was Debra die de eerste ronde verrassend de leiding nam. Een zeer ongebruikelijk beeld. Daarna bleef het nog 2 ronden lang een boemelrace met nauwelijks tekening in de strijd voorin. In de laatste ronde ontstond de te verwachten lange eindversnelling en Wesley was hier duidelijk de man met de grootste turbo. Leuk want Wesley was weer meer gaan trainen en mag zich nu een jaar lang clubkampioen noemen. Esmee sloop stiekem mee achter de kopgroep en werd clubkampioene met een mooie eindtijd van 5.00 op de klok. Zondag 20 oktober was een dag waar Nick zich zeer gedegen op had voorbereid. Een inmiddels goed uitgebalanceerd trainingsschema van 12 weken met een stage erin in Kenia, gebruik van de hoogtetent, een halve marathon, een 35 km training met 4x15 minuten in marathontempo en 5 km wedstrijd ter voorbereiding. En niet onbelangrijk: een voortdurend terugkerende klacht aan het middenrif bij zware inspanningen was volledig onder controle. Alle mogelijkheden waren dus aanwezig om een mooie prestatie te leveren tijdens de Amsterdam Marathon, tevens het decor van het NK. Al snel na de start vormden zich voorin een aantal groepen. Nick sloot aan in de grote groep rondom de damestop, gehaasd door meerdere atleten in een tempo naar een eindtijd van circa 2.20. Dit paste volledig in het voorbereidende plan. Het werd een kwestie van blijven volgen en zo de race tot een zo goed mogelijk resultaat brengen. Voor de groep uit bevonden zich eerst 3 Nederlanders. Rond het 20 km punt viel echter één van hen uit waardoor in de groep 2.20 een strijd kon ontstaan om de derde podiumplek voor het NK. Tot aan het 32 km punt kon Nick goed volgen en leek het erop dat nog slechts 2 andere concurrenten stand hielden in de groep. Het werd echter steeds meer een strijd van losse atleten, een bekend beeld in

de laatste 10 km van de marathon. Hier begon ook Nick de slijtage onbarmhartig te voelen en moest het tempo noodgedwongen terug. Vechtend tegen de pijn en de concurrenten werd het een lange weg terug naar het stadion en de finish. Hardlopen in deze fase gaat vooral met het hoofd. Het verval maakte de gehoopte toptijd onmogelijk, maar met een eindtijd van 2.23.36 en een 6e plaats in het NK was er toch tevredenheid en berusting bij Nick dat hij alles heeft kunnen geven. Het was zijn snelste marathon ooit en slechts een halve minuut boven het Ilion clubrecord uit 1992. Op zaterdag 26 oktober stond Maarten aan de start van de laatste wedstrijd van het Grote Rivierencircuit. In dit circuit had hij op papier nog uitzicht op de overwinning in het eindklassement met een gelijk puntenaantal als zijn concurrent. De krachtverschillen waren echter zodanig dat de overwinning op voorhand niet naar Maarten zou gaan. Dit bleek ook al snel tijdens deze 10 km wedstrijd waar Maarten goed mee kon in een sterke groep volgers. Hij finishte als 3e in een uitstekende tijd van 32.23. Sinds kort traint Wessel mee bij de MiLa’s. Marathonlopen is zijn grote hobby maar bij de MiLa’s krijgt hij ook de smaak te pakken van de korte intervallen. Op 27 oktober stond de marathon van Etten Leur op zijn programma. Van trainer Rob kreeg hij de tip een GPS horloge te gebruiken om onderweg zijn tempo te kunnen volgen. Dat kon geregeld worden, want Gijs kon zijn Garmin wel een dagje missen. Dankzij de eerste trainingen en het horloge liep Wessel een uitstekende en goed opgebouwde marathon die hij aflegde in een dik PR van 3.08.


AB Junioren nieuws

rzekerd

Atletiekplezier ve ! g n la n ve le je ; n doe je bij Ilion

ngen en bewege

spri Lopen, werpen,

In het vorige Sprintje al aangekondigd hadden jullie nog een verslag tegoed over de Nederlandse estafette kampioenschappen. Ook zijn de clubkampioenschappen inmiddels geweest en is daarmee het outdoorseizoen weer afgesloten. Dat betekent dus ook dat de C2 junioren overgaan van de Sectie Jeugd naar de Sectie Baan.

Junioren A/B in 2019

Nederlandse estafette kampioenschappen

Tijdens deze NEK deden alleen 2 B junioren teams mee. Een team bij de meiden en een team bij de jongens. En dit deden zij niet zonder succes! De iLions, bestaande uit Jaïr, Nigel, Marijn en Daan, werden op de 4*100 meter tweede in een mooie tijd van 44,33 seconden. Ook deden ze mee aan de Zweedse estafette, maar daar grepen ze net naast de medailles en werden ze vierde. De iLionesses, bestaande uit Morgann, Sterre, Denise en Valerie, werden op de 4*100 meter ook tweede. Zij zetten een scherpe tijd neer van 52,37 seconden. Ook zij deden mee aan de Zweedse estafette en pakten daar de bronzen plak. Super prestaties dus!

Clubkampioenschappen

Tijdens de clubkampioenschappen, waar sprake was van een mooie mix van gezelligheid en sportiviteit, zijn een aantal goede prestaties neergezet. Omdat je ook onderdelen doet die je normaal gesproken niet zo vaak beoefend levert dat

soms opvallende prestaties op. Of omdat de wedstrijd toch niet helemaal op het scherpst van de snede is gebeuren je dingen die je normaal gesproken minder snel zouden overkomen. Zo blijkt uit onderstaande foto wel dat ‘je voetjes uitmeten’ toch een vak apart is. . Naarmate de dag vordert wordt het toch ook wel interessant om de clubkampioenschappen daadwerkelijk te winnen of om je directe concurrent te verslaan. Uiteindelijk sloten Nigel, Sterre en Mischa de dag af met de titel ‘Clubkampioen’. Gefeliciteerd! Voor alle uitslagen check: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/uitslagen/32356/

Nieuwe B junioren

Sinds maandag 28 oktober zijn de ‘oude C2 junioren’ officieel B-junior. Zij zijn daarom van harte welkom tijdens de AB junioren trainingen. De algemene trainingen voor de B junioren zijn elke maandag, woensdag en vrijdag van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur. De trainingen gaan in principe altijd door, tenzij dit anders is aangegeven. Dus ook in de vakanties is er (meestal) gewoon training.

Aan de algemene trainingen kun je altijd meedoen. Na een aantal weken kunnen we ook gaan bekijken of je eventueel vaker wilt trainen of dat je je wilt richten op een bepaald onderdeel. We kunnen altijd bespreken welke mogelijkheden er zijn en proberen dit zo goed mogelijk voor iedereen in te richten. Tot op de training!


A/B kamp Lunteren 2019


Wereld Kampioenschappen in Doha ofwel hoe heet en hoe ver het was

In het verleden ging er wel eens een enkele Ilion trainer met atleet naar EK, WK en Olympische spelen. Laurens Looije was een van de eerste Ilion atleten die zich kwalificeerde voor tal van toernooien. Daarna waren het Douwe Amels en Mirela Demireva die met hun trainer successen behaalden op diverse toernooien. Dit jaar waren er maar liefst 3 Ilion trainers in actie op het Wereld Kampioenschap in Doha (Qatar). Rini van Leeuwen, Marlies Larsen en Jaap van der Plaat begeleidden atleten tijdens dit WK. Dat dit een prachtige beloning is voor het vele en harde werk dat deze trainers jaar in jaar uit verrichten mag duidelijk zijn. Maar het is ook een behoorlijke impact op het (sociale) leven van deze (bijna onbezoldigde) trainers. In augustus blijkt dat polsstokhoogspringster Killiana Heymans zich mogelijk gaat plaatsen voor het WK in Doha. De limiet voor het polsstokhoogspringen is dan wel 4,56 meter, maar met een in juni in Keulen gesprongen hoogte van 4,51 meter staat ze bij de beste 32 springsters van de wereld en mag naar het WK. Deze bonus voor een mooi seizoen, waarin ze 4de wordt op het EK<23 en Nederlands Kampioen, gooit echter het leven van een trainer behoorlijk in de war. Een cursus moet worden verzet, een vakantie ingekort want er moet ineens voorbereidt worden op een WK. Half augustus staat ze op plek 28 van de IAAF ranking en de Atletiekunie gaat er van uit dat ze de laatste 32 gaat halen en informeert ons over het aan het WK voorafgaande trainingskamp in Belek (vlak bij Antalya, Turkije) om alvast te wennen aan de hete omstandigheden van Qatar. Op 27 september (de dag van de kwalificatie van het dames polsstokhoogspringen) start het eerste blok van mijn cursus. Gelukkig kan ik de cursus verzetten naar 8 september......pfffffff. Ja maar, zegt Betty, dan moeten we de vakantie een week inkorten! Dan gaan we toch iets eerder weg, zeg ik. Nee dat kan niet. We passen op de kat van Chantal en Martijn. Tsjonge jonge jonge...........! Om een lang verhaal kort te maken komen we dus eerder terug en vertrek ik na de cursus op 15 september naar het trainingskamp in Belek. Het verblijf is het all inclusive resort Gloria Verde gelegen aan de kust. De trainingslocatie Gloria Sports Arena ligt er 4 km vandaan. Hier is alles wat je nodig hebt om te kunnen trainen aanwezig. Natuurlijk is er een atletiekbaan, een apart werpveld en krachtruimtes met daarnaast voor het herstel ijsbaden en sauna. Maar ook voor allerlei andere sporten zijn voorzieningen in ruime mate aanwezig. Het is een soort Papendal. Deze trainingslocatie wordt gedeeld met de Duitsers, Polen, Denen, Litouwers en de Qatarese mannen estafette ploeg. Verblijf in een all inclusive resort houdt in dat je bij ontbijt, lunch en diner een enorme variëteit aan voedsel voor je neus krijgt. Dit is een uitdaging voor topsporters die toch wel op hun voeding moeten letten. Maar ook coaches zullen zich, willen ze hun gewicht op peil houden, een beetje in moeten houden. Gelukkig hebben we een weegschaal in het appartement......... Voor Killiana is dit WK een bonus en moeten we de vorm die na het NK enigszins is weggeëbt weer opbouwen en dat valt dus niet mee. In Zoetermeer al begonnen zetten we het trainingsprogramma door met om de dag springen. De doelstelling om bij de laatste training vlot vanuit 11 pas te kunnen springen wordt met een beetje moeite gehaald. En de 25ste september vertrekken we dan ook met een zwak positief gevoel naar Doha. Aangekomen in Doha word ik, mee als persoonlijk coach, weer gescheiden van het team. Ik word opgehaald door Jakes van Vuuren, een Zuid Afrikaan die hier al bijna 2 jaar als coach werkzaam is. In Qatar is bijna alles wat sport bedrijft (coaches en atleten) dankzij riante vergoedingen geïmporteerd. Mijn verblijf ligt zo’n 10 km van het centrum van Doha in Barwa City, een dorpje in de woestijn. Het leven in Qatar vindt door de warmte veelal s’avonds plaats. Het is in deze periode zo’n 40 graden en met de hoge luchtvochtigheid voelt het nog een stuk warmer aan! De winkels en restaurants zijn dan ook tot (zeer) laat open. Ik doe pas laat boodschappen in Lulu’s de plaatselijke supermarkt en ga daarna lekker Indiaas eten met Jakes. Met een “Uber” is het zo’n half uur naar het Ezdan hotel, waar de atleten verblijven. Het hotel is gelegen aan de Corniche, de bekende verlichte skyline van Doha. De dag na aankomst ga ik op bezoek om mijn accreditatie op te halen in het hotel. Bijna alle landen hebben hun domicilie gevonden in dit hotel bestaande uit 4 torens met op de 4de verdieping een groot zwembad, winkels en de eetzaal. Trainen doen we niet meer hier, een beetje loslopen en wat core stability is voldoende. De energie wordt opgespaard voor morgen. De 27ste is het dan zo ver! De kwalificatie van het polsstokspringen voor de dames is om 16.30 uur. Om 14.00 uur neem ik met Killiana de bus naar het Khalifa Stadion zo’n 30 minuten van het hotel. De bus wordt begeleidt door motoragenten. Bij binnenkomst wordt alles gecheckt. Rugzakken moeten door


de scanner en zelf gaan we ook door een poortje. Gelukkig is de warming-up ruimte in een indoorhal voorzien van airco en een jasje aan is geen luxe. De indoorhal is groter dan onze Nederlandse hal in Apeldoorn. Deze Aspire Dome is dan ook weer een gigantisch complex waarin allerlei sporten zijn ondergebracht. De call room waar de organisatie alles controleert voordat de atleten het “veld” opgaan is zo’n kleine 10 minuten lopen in de hitte. Om de warmteschok niet te groot te maken draagt Killiana een koelvest, wanneer we om 4 uur na de warming-up naar callroom lopen. Een polsstokkwalificatie is altijd een dingetje voor een coach. De aanlopen bevinden zich altijd in de bocht. De mat het dichtstbij de tribune ontneemt het zicht op de afzet op de andere mat. En de plek van afzetten is belangrijke informatie bij de coaching. Dat betekent op en neer naar het hoogste punt op de tribune en weer beneden naar de baan om de atleet na de sprong te informeren. Een coach dient dus te beschikken over uithoudingsvermogen! Killiana doet het prima met het inspringen en ook de eerste hoogte 4,20 meter wordt probleemloos gesprongen. Daarna is het echter over met de pret en moeten zij en ik toezien hoe 17 andere dames de gevraagde 4,60 meter springen. Conclusie voor volgend jaar wanneer er Olympische spelen zijn: “We hebben nog wel wat werk te verzetten!” Jaap vd Plaat

Zaterdag 16 november de VRIJWILLIGERSAVOND voor iedereen die vrijwilligers is en zich vrijwilliger voelt. Vanaf 20.00 u spelen we een PUBQUIZ waar iedereen aan mee kan doen. Het bestuur zorgt voor een hapje en ene drankje en bezetten met elkaar de bar.Graag vóór 15 november aanmelden via

tvklaveren@live.nl


Rooster trainingen 1 november 2019 tot herfstvakantie 2020 Sectie jeugd: Pupillen, junioren C\D

Jongens en meisjes Minipupillen (geboren in 2013 en 2014 als zij 6 jaar zijn geworden Woensdag 16.15 – 17.15 Pupillen C (geboren in 2012) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Pupillen B (geboren in 2011) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Contactpersoon B,C en Mini pupillen: Jeugd@ilion.nl Pupillen A-1 (geboren in 2010) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Pupillen A-2 (geboren in 2009) Maandag 17.30 – 18.45 Woensdag 17.30 – 18.45 Contactpersoon Pupillen Thijs Donkersloot 06-25107819 tdonkersloot@hotmail.com of Gerard Kleywegt 06-28967892 Gerard.ilion@gmail.com Jongens en Meisjes Junioren D (geboren van 2008 en 2007) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jongens en Meisjes Junioren C (geboren van 2006 en 2005) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Contactpersonen Jun CD: Jeroen Schmitz tel; 06-14830138, jeroen_schmitz@hotmail.com. of Peggy Wanders tel; 06-42145436 , peggy.wanders@ziggo.nl

Sectie Baan: Junioren A en B, senioren en Masters B Junioren

Berry Koolstra Berry_koolstra@hotmail.com 06-13470897 Gijslookman Gijslookman@gmail.com 06-81037505 Senioren/Junioren A/B alg. Roberto Ruiz j.r.ruiz@planet.nl 06-52433179 Hinkstapspringen Martijn Delissen martijndelissen@gmail.com 06-18496070 Hoogspringen Rini van Leeuwen rinivanleeuwen@gmail.com 06-12068110 Marlies Larsen marlieslarsen@gmail.com 06-10300772 Meerkamp/Horden/400/400H Remco Veldhuizen remcoach5@gmail.com 06-12610455 MILA groep Rob van der Valk robilion2@gmail.com 06-11365624 Polsstokhoog Jaap van der Plaat Jaap­­_polevault@hotmail.com 06-41513164 Specialisatie Frans de Heer 070-3868531 Sprint Stefan Bal Stefan_bal@hotmail.com 06-30508391 Werptraining Chantal van der Plaat cvdplaat@hotmail.com 06-30714515 Kogelslingeren August Leckie ( maandag avond ) 06-12969297

Loopgroepen

Maandag Nordic-Fitwandeltrainers Fitwandelen 19.00 - 20.30 Clemens Esser 079 - 3613614 5 / 10 km groep 19.30 - 20.30 Ankie Mevius 06 - 51956925 10/21 km groep 19.30 - 20.30 Ben van der Veen 06 - 53558949 Wedstrijd loopgroep 19.30 - 20.30 Martin Spaans 079 - 3612899 Dinsdag Richard Leentvaar 06 - 51403780 10 km groep 19.30 - 20.30 Wim van Winden 06 - 24598973 recreatieve loopgroep 19.00 - 20.30 Betty van der Plaat 06 - 50824555 woensdag Hans Kortekaas 06 - 19002535 recreatieve loopgroep 09.15 - 10.15 Anni Schippers 06 - 14907683 Fitwandelen 19.00 - 20.30 Ron Slegtenhorst 06 - 21585235

5 / 10 km groep 19.30 - 20.30 Trainers Loopgroepen 10/21 km groep 19.30 - 20.30 Kees Franken 06 -18881503 Wedstrijd loopgroep 19.30 - 20.30 Helma van Dijk 06 - 22548115 donderdag Fred la Croix 079 - 3212055 JVT groep 10.00 - 11.00 Ron Oudshoorn 06 - 19216178 recreatieve loopgroep 19.00 - 20.30 Jack Weltens 06 - 13231476 vrijdag Harco Derksen 06 - 15852084 revalidatiegroep 10.30 - 11.30 Ronald Nelemaat 06 - 13140895 zaterdag Rob Wijsman 06 - 12750342 Fit / NW wandelen 09.00 - 10.30 Mike Muller 06 - 51788025 5 / 10 km groep 09.00 - 10.30 Sjors Draaisma 06 - 83923557 10/15 km groep 09.00 - 10.30 Arjan Tetteroo 06 - 23559773 15 /21 km groep 09.00 - 10.30 Frans Oranje 06 - 13524609 Wedstrijd loopgroep 09.00 - 10.30 René Hettfleisch 06 - 29502722 John Flanderhijn 06 - 53217089

VRAGEN ?? Ga naar www.ilion.nl, Kies Algemeen en dan contact. Hier kan een vraag worden gericht aan de desbetreffende Ilion afdeling

Adressen en informatie arv. Ilion Van der Hagenstraat 36 - Van Tuyllpark (wijk 2722 NT) - 079 – 3315555 Postadres: Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer Website: www.ilion.nl

Bestuur

Voorzitter Cees de Booy ( ai) 06-50262780 voorzitter@ilion.nl 1e penningmeester Ben de Groot 06-14607740 penningmeester@ilion.nl 2e penningmeester Richard Pijpers Secretaris, Thomas van Klaveren Vertrouwenspersoon: Anja Willemsen tel: 06-28568517 of anjawtez@hotmail.com Sectie Jeugd (pupillen, junioren C\D) Voorzitter Sander Kemper 06-10926829 jeugd@ilion.nl Thijs Donkersloot ( trainingscoördinator pupillen) 06-25107819 tdonkersloot@hotmail.com Jeroen Schmitz (trainingscoördinator C\D-junioren) 06-14830138 -juniorencd@ilion.nl- of Peggy Wanders 06 - 42145436 peggy.wanders@ziggo.nl Sectie Baan (junioren A-B, Senioren, Masters) Rini van Leeuwen rinvanleeuwen@gmail.com Gerrit Bouwman Sectie loopgroepen Caty Hermans (voorzitter) tel: 06 - 21471483 willemcaty@ziggo.nl Wedstrijdorganisatiecommissie (WOC) Koos Wubs (voorzitter) tel: 079 - 3615421 kooswubs@gmail.com Commissie Beheer Accommodatie en Materialen. CBAM Rob Wijsman (voorzitter) tel: 06-12750342 cbam@ilion.nl Medische Commissie Bryan Hage ( voorzitter) 06-43120831 bryan_hage@live.nl CCS&PR Website beheerder; Rob van den Berg webmaster@ilion.nl Contact sponsoring Ad Klok 06 2329 3377. sponsoring@ilion.nl Ilionhouse Jan Mank janmank2@gmail.com Vrijwilligers-coördinator Vacant Commissie Krachthonk krachthonk@ilion.nl Inschrijven wedstrijden Pupillen + Junioren C/D: www.ilion.nl - jeugd - inschrijven wedstrijden info; Kees Smit cjmsmit@gmail.com Uitslagen van wegwedstrijden Adri Vergalen; loopgroepuitslagen@ilion.nl Ledenadministratie Rob van Beek Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer ledenadm@ilion.nl Contributie Theo Dijkhuizen Contributie@ilion.nl

Clubblad ‘t Sprintje Kees Franken, 06-18881503 k.franken@ziggo.nl


Sterk in drukwerk Dipas druk&print Industrieweg 76 2712 LC Zoetermeer

De Grote Clubactie is gestart Vanaf vandaag kun je loten (ver)kopen om onze vereniging te steunen! Help jij mee onze clubkas te spekken en ga jij loten (ver)kopen voor de club? Dit jaar willen wij de opbrengst besteden aan o.a. uitdagend trainingsmateriaal en een startpistool. Nodig familie, vrienden en kennissen uit via onze clubpagina om een lot van onze club te kopen.

Tel.: 079 - 341 86 06 www.dipas.nl info@dipas.nl


Wij wensen jullie veel sportplezier!


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.