Page 1

FREE PRESS

Karfitsa

Παρασκευή

04.05.2012 Aρ. Φύλλου 408 press@karfitsa.gr

• ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ •

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κώστας Κιλτίδης Σελ. 5

Έλενα Ράπτη Σελ. 11

Ρήξη και ανατροπή θα έρθει τη Δευτέρα

Σελ. 5

ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΑΟ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σταύρος Καλαφάτης Σελ. 11

Χάρης Τσιόκας Σελ. 9

Άρτεμις Διαλυνά Σελ. 2

Μάκης Στεργίου Σελ. 7

Oχι συγκυβέρνηση

Σελ. 13

Στράτος Σιμόπουλος Σελ. 9

Γιάννης Ιωαννίδης Σελ. 3

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η εμμονή αυτοδυναμίας δείχνει άγνοια κινδύνου

Δημήτρης Πανοζάχος Παναγιώτης Κοκκόρης Σελ. 4 Σελ. 8

Σελ. 12

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4000 ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΦΗ

Γιώργος Ορφανός Σελ. 4

Ηλίας Ουρεϊλίδης Σελ. 22

ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Συνολικά 17 ιερόδουλες είναι φορείς του AIDS

Σελ. 15

Βρώμισε πάλι η Θεσσαλονίκη

Σελ. 14


Παρασκευή 4/5 της ημέρας

Ο καιρός

2 ΔΕΥΤΕΡΗΣΕΛΙΔΑ

14ο/26οC

Άποψη Ας αποφασίσουμε ανεπηρέαστοι Συνέχεια από τη σελ. 1

Ε

φτασε, λοιπόν, η κρίσιμη ώρα. Έχουμε μόνο την αυριανή ημέρα για να βυθιστούμε σε περισυλλογή και να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Ποιο κόμμα θα επιλέξουμε, ποιους υποψηφίους θα «σταυρώσουμε»; Σε ποιους θα Tου Αντώνη αναθέσουμε την εντολή να κυΟραήλογλου βερνήσουν τη χώρα και ουσιαστικά να ασχοληθούν με το παρών και το μέλλον μας. Πριν χρόνια αποφασίσθηκε να μην κυκλοφορούν επίσημα, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σχετικά με τις εκλογές. Και μάλλον, σωστά, καθώς δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζεται ο ψηφοφόρος από τις προτιμήσεις των υπολοίπων πολιτών. Δηλαδή, ο καθένας μας δεν μπορεί να σκεφτεί και να αποφασίσει τι περισσότερο συμφέρει στον τόπο; Κάποιοι θα πουν όχι. Δεν ξέρουν όλοι ή καλύτερα δεν προτάσσουν όλοι το συμφέρον του τόπου, αλλά το προσωπικό. Και στην περίπτωση αυτή, είναι δικαίωμα τους, όσο κι αν καταλήγει αυτό να είναι εγκληματικό. Το έχουμε πληρώσει ακριβά και αν θέλουμε να δώσουμε και τα … ρέστα μας (σε όσους έχουν απομείνει), ας συνεχίσουν την ίδια πρακτική. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος αλλεπάλληλων ενημερώσεων των πολιτών για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, γιατί κάποιοι επιμένουν; Το καινούργιο που ανακάλυψαν, είναι αυτό με τις εταιρίες στοιχημάτων. Απαγορεύονται, λέει οι δημοσκοπήσεις. Δεν απαγορεύονται, όμως, τα ποσοστά στοιχηματισμού που δίνουν οι διάφοροι μπουκ-μπέηκερ (έτσι λέγονται στα σύγχρονα …ελληνικά). Αφού, λοιπόν, η εταιρία δίνει 1.09 για τη νίκη του Α ή Β, άρα έχει αποτελέσματα στη διάθεση της και δεν ρισκάρει να χάσει χρήματα. Γίνεται χαμός για τη νίκη, για το ποσοστό του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, για την αυτοδυναμία, για το πόσα κόμματα θα εξασφαλίσουν είσοδο στη βουλή και άλλα παρόμοια. Η ταπεινή μας άποψη, είναι ότι κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να παρασυρόμαστε από εκείνους που άλλα συμφέροντα έχουν στο μυαλό τους. Σήμερα ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, που έχει δικαίωμα ψήφου οφείλει να σκεφτεί και να αποφασίσει ανεπηρέαστος σε ποιόν θα εμπιστευτεί την κυβέρνηση της χώρας, τη διαχείριση της δικής του ζωής και κυρίως των παιδιών του. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όποιον θέλει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, να μας παρασύρει εκεί που αυτός θέλει. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται μετά να έλθει κοντά μας και να μας συμπαρασταθεί. Όλοι αυτοί οι αληταράδες που χρόνια τώρα έκλεβαν, έχουν στείλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό και μπορούν κάθε λεπτό να φύγουν για να απολαύσουν το δικό μας ιδρώτα. Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε μόνοι. Να κρίνουμε ποιοι μπορούν και ποιοι απλά παριστάνουν το λιονταρή! Μπορεί όλοι να θέλουν να γίνουν πρόεδροι. Δικαίωμα τους. Μπορούν να γίνουν στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας τους ή στον όμιλο φίλων των προς εξαφάνιση τεινόντων κουνουπιών. Εμείς, ας κάνουμε τη σωστή επιλογή με κριτήριο την Ελλάδα.

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Καρφιτσώματα Οργώνει τη Β’ Θεσσαλονίκης «Απευθύνω κάλεσμα στους πολίτες της Β’ Θεσσαλονίκης για συμπόρευση σε κοινούς αγώνες, όπως κάθε φορά στα δύσκολα και ψήφο υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ» τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής Χάρης Τσιόκας κατά την επίσκεψή του στη δημοτική ενότητα Ασσήρου.

Τ

ελικά, δήμαρχε, ποιους υποψήφιους στηρίζεις στις εκλογές, γιατί έχουμε μπερδευτεί όλοι και κυρίως οι …φανατικοί υποστηρικτές σου, που θέλουν να πάρουν γραμμή από τις δικές σου επιλογές, για να ενεργήσουν ανάλογα (μεταξύ αυτών και κάτι παρουσιάστριες στην TV100 που τώρα …κατάλαβαν ποια είναι τα …σωστά κόμματα και όχι εκείνα που στα νιάτα τους υποστήριζαν, ακόμη και με υποψηφιότητες. Τις ξέρεις, βέβαια, αλλά αν θέλεις και ονόματα μπορούμε να τα γράψουμε. Για να μην τις αδικήσουμε, είναι και κάτι κορίτσια, λέμε τώρα ως προς το φύλο και όχι την ηλικία, στη γραμματεία που κι αυτές αλληθωρίζουν…)

ατικούς Από τους ελάχιστους εναπομείναντες φαν ας; ΠΑΣΟΚους, ο σύντροφος της φωτογραφί

Μετά τη συγκέντρωση, είχε και ΠΑΟΚ…

Στη «γύρα» ο Ξυλούρης

Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη είχε μόλις ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, ένας άλλος αγώνας ήταν σε εξέλιξη. Αυτός του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, για τα play off. Το πρώτο πράγμα που έκανε η υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, Άρτεμις Διαλυνά, μετά τη συγκέντρωση, ήταν να αναζητήσει μια οθόνη για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της αγαπημένης της ομάδας. Μαζί με την συνυποψήφια και φίλη της, Εύα Παντούσα, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης, είδαν τα τελευταία λεπτά του ματς. Και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι λίγο αργότερα μπήκε το γκολ, που έκρινε το αποτέλεσμα και έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Άρτεμις, παρότι δε μπόρεσε να βρεθεί στο γήπεδο, έφερε γούρι στην αγαπημένη της ομάδα.

Τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Ξυλούρης. Στη συνέχεια μετέβη στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥ στην πλατεία Αριστοτέλους και ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία του ως νέο εγχείρημα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του τομέα της υγείας. Ο κ. Ξυλούρης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι του περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ελληνίδα υποψήφια στα Γαλλικά ΜΜΕ Σε δυο γαλλικά κανάλια, και συγκεκριμένα στο κρατικό «France2» και το ιδιωτικό «TV5MONDE» αλλά και στην εφημερίδα «Le Figaro» παραχώρησε συνεντεύξεις η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Μαρία Καγκελίδου. Η κ. Καγκελίδου μίλησε για το διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την υποψηφιότητά της αλλά και τα…επιδόματα των «μαϊμού» τυφλών της Ζακύνθου. Η κ. Καγκελίδου άλλωστε διατηρεί άψογες σχέσεις με δημοσιογράφους του εξωτερικού, καθώς και η ίδια συνεργάζεται ως ανταποκρίτρια στην Ελλάδα με μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι εμφανίσεις της λοιπόν αυτές, δεν μας ξάφνιασαν όπως αρκετούς συνυποψηφίους της!

Karfitsa

www.karfitsa.gr press@karfitsa.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΤHΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Νίκος Καραμανλής ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Αντώνης Οραήλογλου

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Βασίλης Παπαναστασούλης Σταύρος Οραήλογλου Χρύσα Κυριακού Βαγγέλης Στολάκης Λευτέρης Ζαβλιάρης ΚΟΣΜΙΚΑ: Bασίλης Παπαβασιλείου

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ «ΚΗΡΥΚΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α. Ε.»

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δήμητρα Σουρμελίδη

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Χαράλαμπος Αποστολίδης Tηλ.: 2310 501375

ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: 2310 278.155 Fax: 2310 278.440 Πολυτεχνείου 31, Θεσσαλονίκη

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 3

Karfitsa

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Περισσότεροι από 804.000 οι εκλογείς στη Θεσσαλονίκη

Ε

πί ποδός θα βρίσκεται η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές στο τεχνικό μέρος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξςη τύπου που παραχωρήθηκε χθες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με θέμα την εκλογική προετοιμασία ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη για την ψηφοφορία της Κυριακής» ενώ συνεχάρη τους υπαλλήλους της Περιφέρειας για τον ιδιαίτερο ζήλο που επέδειξαν και «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκλογική προετοιμασία». Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη, εργάσθηκαν 284 υπάλληλοι της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την προετοιμασία 3.198 εκλογικών τμημάτων. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι αντιπεριφερειάρχες καθώς και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας και υπεύθυνος για τις εκλογές σε περιφερειακό επίπεδο, Δημήτρης Λευκόπουλος, ο οποίος έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την προετοιμασία και την ετοιμότητα του

πολιτικά κόμματα και τέσσερις ανεξάρτητους συνδυασμούς ενώ σε όλη την Περιφέρεια εκλέγονται 48 βουλευτές. Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει από τις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή με προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή με διαβατήριο.

εκλογικού μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως είπε ο κ. Λευκόπουλος, ήδη, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, λειτουργεί ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1536 για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εκλογική διαδικασία, για την οποία μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες και από την ιστοσελίδα www.pkm.gov.gr. Επίσης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη φορά στο πιλοτικό σύστημα μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Singular Logic, το οποίο θα εφαρμοστεί σε 339 εκλογικά τμήματα της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

1445 εκλογικά τμήματα Στο νομό Θεσσαλονίκης ο συνολικός αριθμός των εκλογέων είναι 804.465, ενώ θα λειτουργήσουν συνολικά 1445 εκλογικά τμήματα, 877 στην Α’ και 524 στη Β’ εκλογική περιφέρεια. Παράλληλα θα υπάρχουν και 42 τμήματα ετεροδημοτών στον Ευκλείδη για τους 11.016 ετεροδημότες. Oι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εθνικές εκλογές ανέρχονται στους 1.667.22. Ήδη διανεμήθηκαν στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας οι σάκοι με το εκλογικό υλικό και από εκεί θα σταλούν στα εκλογικά τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκλογική διαδικασία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν υποψήφιοι από 25

Απ. Τζιτζικώστας: «Η αποχή είναι εχθρός της δημοκρατίας μας» Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έχει γίνει από τις υπηρεσίες για τη διεξαγωγή των εκλογών και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συμμετοχή και να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής. «Θέλω να στείλω σε όλους τους συμπολίτες μας το μήνυμα της συμμετοχής. Την αξία που έχει να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Όχι να απέχουν. Η αποχή είναι εχθρός της δημοκρατίας μας. Πρέπει λοιπόν η επόμενη κυβέρνηση να προκύψει από τη βούληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εκλογικού σώματος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλαγιάσει η οργή της κοινωνίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες.

Μήνυμα της Ηπειρωτικής Εστίας προς υποψηφίους ενόψει εκλογών ιδική ανακοίνωση που εκδόθηκε και στάλθηκε στον τύπο, από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, απευθύνεται προς υποψήφιες βουλευτίνες και υποψηφίους βουλευτές ηπειρωτικής καταγωγής μέλη ή μη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθώς και τους Φίλους και Υποστηρικτές της Εστίας. Σε αυτήν την ανακοίνωση τονίζεται ότι «την Κυριακή 6 Μαΐου 2012 , ελπίζουμε να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα . Και επειδή τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται , ευχόμαστε να έχετε υγεία και αντοχές για την επόμενη ημέρα και ο αγώνας ο προσωπικός σας , των συνεργατών και των φίλων σας να δικαιωθεί , γιατί λαός χωρίς μνήμη έθνος χωρίς ταυτότητα». Στο μεταξύ η μηνιαία συνάντηση των μελών της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και των φίλων τους θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της επί της παραλιακής λεωφόρου μεθαύριο Κυριακή από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

Ε

«Η επόμενη μέρα των εκλογών» Του Γιάννη Ιωαννίδη*

Η

ημέρα των εκλογών πλησιάζει. Αποφεύγω να επαναλαμβάνομαι αλλά τις τελευταίες μέρες προσπαθώ, με σειρά άρθρων, να επιχειρηματολογήσω για την κρισιμότητα της ψήφου. Δεν είναι συνηθισμένες οι εκλογές της Κυριακής. Κρίνονται πολλά και σοβαρά. Κρίνεται το μέλλον της χώρας και η θέση της στην Ευρώπη. Παρά τη σοβαρότητα των στιγμών, τμήμα του πολιτικού κόσμου προπαγανδίζει υπέρ των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της χώρας μας. Μιλούν για διαγραφές χρεών και ασυνέπεια στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας. Προ-

σπαθούν να πείσουν τους πολίτες για αυτές τις επιλογές που όχι μόνο δεν προσφέρουν προοπτική στη χώρα αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την καθημερινότητά της και την ευρωπαϊκή πορεία της. Ποιος θα κερδίσει εάν δεν καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις; Ποιος θα κερδίσει εάν σταματήσουν οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων; Το βέβαιο είναι ότι θα χάσει τα πάντα ο απλός λαός, οι απλοί πολίτες και τα παιδιά τους. Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει αυτές τις απόψεις και σθεναρά εργάζεται ώστε να μην επικρατήσουν. Γιατί κεντρική εθνική επιλογή της χώρας, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι η κοινή πορεία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε συμβάλλει σημαντικά στην ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ευρώπης και έχουμε ωφεληθεί πολλαπλά από τη συμμετοχή μας. Για μας είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε απόπειρα διάσπασης των ισχυρών αυτών δεσμών πρέπει να αποτραπεί. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούμε ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Πέρα από τις καίριες παρεμβάσεις που απαιτούνται σε όλο το δημόσιο τομέα, προϋπόθεση για τις οποίες είναι η ύπαρξη αποφασιστικής κυβέρνησης που δεν θα είναι προϊόν συμβιβασμών μεταξύ κομμάτων, απαιτούνται και ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί στα εξωτερικά θέματα. Ο χρόνος δηλαδή είναι πολύτιμος και δεν

υπάρχει διαθέσιμος για ατέρμονες διαβουλεύσεις. Η Νέα Δημοκρατία προβάλλει σήμερα ως ο μοναδικός πολιτικός φορέας που διεκδικεί βάσιμα την

αυτοδυναμία ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να αρχίσει την προσπάθεια εξόδου από τη βαθιά ύφεση, στην οποία μας έχει φέρει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα μας εστιάζουν στις ομάδες που έχουν υποφέρει περισσότερο τα 2,5 αυτά χαμένα χρόνια και εκτιμούμε ότι άμεσα θα αποδώσουν. Σταδιακά θα αποκατασταθεί το κλίμα και θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στις αγορές. Πρέπει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία μαζικά να ενισχυθεί στις εκλογές της 6ης Μαϊου ώστε να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία. *Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία


4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Karfitsa

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

«Εντολή για κυβέρνηση της Αριστεράς»

Α

ποδέκτες με πολλαπλά μηνύματα είχε η κεντρική προεκλογική ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, χθες στην Αθήνα, όπου έγινε και πάλι λόγος για τη δημιουργία κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και σε ΝΔ λέγοντας ότι δύο χρόνια τώρα ψήφιζαν μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, χωρίς όμως να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό. Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι στις 6 Μαΐου ήρθε η ώρα για τους Έλληνες να ψηφίσουν αυτοί πια για την ανατροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μπορεί να δοθεί από τους ψηφοφόρους στις κάλπες ένα μήνυμα ανατροπής και αισιοδοξίας, «στην Αθήνα, το Σύνταγμα, έναν τόπο μεγάλων αγώνων, σε ολόκληρη την Ελλάδα και πιο μακριά στις

Αναφερόμενος στην άρνηση του ΚΚΕ για συνεργασία σημείωσε: «Και ποιος αλήθεια ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ να παραμείνουμε διαιρεμένοι; Μόνο το κατεστημένο, οι τοκογλύφοι και η διαπλοκή ευνοούνται και τρίβουν τα χέρια τους από τη διάσπαση της αριστεράς, όχι ο λαός μας. Εμάς αντίπαλός μας δεν είναι το ΚΚΕ. Αντίπαλός μας είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Δεν κατανοούμε την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη

πολεμική με το ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται το παρόν και το μέλλον του λαού μας και όχι το ποιος είχε δίκιο ή άδικο στις διασπάσεις του παρελθόντος». Δεν ξέχασε ωστόσο να απευθυνθεί και στη Δημοκρατική Αριστερά, σε ποιο επιθετικό τόνο: «Δεν κατανοούμε επίσης την επιμονή του Φώτη Κουβέλη να αρνείται τη πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι άραγε δυνατό σε αυτή τη κυβέρ-

νηση να χωρά και το κόμμα του κ. Βενιζέλου; Είναι άραγε δυνατό να συμβιβάζεται η πρόοδος με την εφαρμογή του μνημονίου και την απαρέγκλιτη τήρηση της δανειακής σύμβασης; Εμείς απαντάμε όχι».

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη Ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει σήμερα τον κύκλο των προεκλογικών του ομιλιών, μιλώντας απόψε στις 8 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

για το γεγονός ότι οι δηλώσεις του αποτελούν προϊόν συκοφαντικής δυσφήμισης και το ποσό των 300.00 ευρώ που ζητά να επιδικαστεί είναι αποζημίωση για ηθική βλάβη. Για τον ίδιο λόγο ζητά άλλες 300.000 ευρώ για δηλώσεις του κ. Τρεμόπουλου που αφορούσαν τη μεταφορά των μαθητών.

«Δε με κάμπτει η αγωγή» Σε δηλώσεις του για την κίνηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κάνει λόγο για δυσκολία του εν αργία περιφερειάρχη να «χωνέψει» το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη τον έβγαλε εκτός πολιτικού παιχνιδιού και δεν μπορεί να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια όπως έκανε παλαιότερα.

«Θεωρεί ότι στόχος όσων είχαν θεσμικό καθήκον να τον ελέγχουν για την άσκηση εξουσίας από τη θέση του Νομάρχη ή του Περιφερειάρχη ήταν η αποκαθήλωσή του από τα δημόσια αξιώματα. Άλλωστε, αυτά είναι που τον ενδιαφέρουν μόνο. Τώρα που βγήκε από το πολιτικό παιχνίδι, δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα έφτανε και η ώρα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ψωμιάδης επιχειρεί με μια πολιτική δίωξη, παραμονές εκλογών, να ποινικοποιήσει την κριτική και τις καταγγελίες που κάναμε σε βάρος του, ασκώντας το αυτονόητο θεσμικό μας καθήκον για έλεγχο των πράξεων της διοίκησής του, με μόνο στόχο την προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος, της διαφά-

νειας και του πολίτη», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Σήμερα η εκδήλωση των Οικολόγων Την προεκλογική τους εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι στις 8 το βράδυ, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Ιωάννας Κοντούλη και Γιάννη Παρασκευόπουλου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Φιλίπ Λαμπέρτς συν- πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι, οι δύο επικεφαλής των Οικολόγων θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΜΘ.

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Π

Άρθρο του υποψήφιου Βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Κοκκόρη

«Δεν είναι αντίπαλος μας το ΚΚΕ»

Αγωγές «μαμούθ» Ψωμιάδη κατά Τρεμόπουλου

Σ

Να τραβήξουμε το κάρο από τη λάσπη

Βρυξέλες», είπε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας ότι κανένας λαό δεν πηγαίνει εθελόδουλα προς την καταστροφή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πρέπει πλέον να δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ

υκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη είναι οι κατηγορίες που προσάπτει ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, στον υποψήφιο βουλευτή τον Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο, καταθέτοντας χθες δύο αγωγές συνολικού ύψους 600.000 ευρώ. Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορεί τον περιφερειακό σύμβουλο για το γεγονός ότι με τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ επηρέασε τη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί αδίκως για την υπόθεση της μείωσης των προστίμων σε πρατηριούχο, που διαπιστώθηκε ότι νόθευε καύσιμα. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην πρώτη του αγωγή κατηγορεί το Μιχάλη Τρεμόπουλο

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

εριοδεία σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Ορφανός. Συνοδευόμενος από συνεργάτες του ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού επισκέφτηκε αρχικά τον δήμο Ευόσμου- Κορδελιού όπου συναντήθηκε με κάτοικους και καταστηματάρχες της περιοχής. Στη συνεχεία επισκέφτηκε το δήμο όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο και δημοτικούς σύμβουλους. Ο κ. Ορφανός ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση του δήμου και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει

αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη». Κατόπιν ο κ. Ορφανός επισκέφτηκε στους δήμους Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά όπου είχε συνάντηση με τις δημοτικές αρχές και κατοίκους της περιοχής. Επίσης επίσκεψη στην ανατολική Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Καλαμαριάς, πραγματοποίησε, αργότερα ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Δ Α΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός. Συνοδευόμενος από συνεργάτες του επισκέφτηκε τον πεζόδρομο όπου συναντήθηκε με ιδιοκτήτες καταστημάτων και κατοίκους και άκουσε τα προβλήματα τους και τις ανησυ-

χίες τους για το μέλλον. Κατόπιν συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Καλαμαριάς και επεσήμανε, ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στον νόμο «Καλλικράτη» ώστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι δήμοι.

Έ

φτασε η ώρα του λαού. Η στιγμή της απόφασης που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας. Είναι αναμφισβήτητα ιστορική στιγμή οι εκλογές της 6ης Μαΐου. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα για κανέναν. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά… της χώρας σε σωστή τροχιά και με ρυθμούς που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη και τελικά την πολυπόθητη μα και ξεχασμένη ευημερία για τον πολίτη. Υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη να μείνουμε στα ίδια, στα δοκιμασμένα, σε μια πολιτική που μετά από δυόμιση χρόνια το μόνο που προσέφερε σε αφθονία στον κόσμο ήταν φόροι και χαράτσια. Η επόμενη επιλογή είναι τα πιο μικρά κόμματα που είτε υπήρχαν είτε ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και προσπαθούν να πείσουν χωρίς να υπάρχει σχέδιο δράσης, και η τρίτη να επιλέξουμε με σύνεση και λογική. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ με την οποία έχω συντάξει τις δυνάμεις μου έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο όχι ουτοπικό μα κυρίως εφαρμόσιμο για την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία. Ακούσαμε όσα είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ακούσαμε ένα σχέδιο άμεσης δράσης με άξονα τον πολίτη, το ελληνικό νοικοκυριό, τον νέο ,τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τον επιχειρηματία… Είναι η στιγμή που πρέπει να τραβήξουμε το κάρο από τη λάσπη. Τώρα δεν απομένει χρόνος για χάσιμο και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Από εμάς δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν μισά λόγια ,δεν υπάρχουν ανεδαφικές υποσχέσεις, δεν υπάρχουν τακτικές θολώνουμε τα νερά για να ψαρέψουμε ότι μπορούμε. Είμαι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης και ζητώ από τους συμπολίτες μου να μου δώσουν την ευκαιρία να εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου με στόχο να συμβάλλω, να επιδιώξω να επιστρέψει το χαμόγελο στα Ελληνικά νοικοκυριά.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5

Karfitsa

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Αν μέτραγαν οι εργατοώρες, θα ήμουν ήδη πρωθυπουργός» Κ Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ είπε ότι ο κ. Σαμαράς φοβήθηκε να πάρει μέρος και κάλεσε έστω και τώρα να γίνει ένα με τα τρία κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να συζητήσουν τι έγινε στις μεταξύ τους συσκέψεις. Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο κ. Καρατζαφέρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μείζον εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι ο ΛΑΟΣ δεν αποδέχεται ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παραγωγό της.

έρδισε τις εντυπώσεις στην κεντρική προεκλογική του ομιλία χτες στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες φίλους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που είχαν κατακλύσει τους χώρους του ξενοδοχείου Porto Palace, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέβασε από την αρχή τους τόνους: «Αν μετράγανε οι εργατοώρες θα ήμουν ήδη πρωθυπουργός», σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε «Η ρήξη και η ανατροπή θα έρθει τη Δευτέρα. Οι υπόλοιποι αρχηγοί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Εμείς λέμε όχι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, της εθνικής κυριαρχίας και ζητάμε έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Τολμώ να πω ότι μπορώ να αλλάξω και να ανατρέψω τα δεδομένα της χώρας», ανέφερε καταχειροκροτούμενος.

τους πολίτες να ψηφίσουν με λογική και όχι με θυμό, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πως το κόμμα του θα αποτελέσει παράγοντα ενότητας και σταθερότητας την επόμενη ημέρα και πως η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.

Σαμαράς – Βενιζέλος στο κάδρο

«Γιατί στηρίξαμε Παπαδήμο»

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των δύο μεγάλων κομμάτων είπε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά πως «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και προσπαθούν να κοροϊδέψουν και τους Έλληνες». Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι διακατέχεται από πανικό, τάζει τα πάντα και θυμίζει τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές του 2009, με το «λεφτά υπάρχουν», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη δέσμευσή του για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, να τοποθετηθούν αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλιώς θα είναι «ένοχοι». Καταθέτοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής της παράταξης του ζήτησε για μια ακόμη φορά από

Εξηγώντας τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως αυτός ήταν που έθεσε βέτο στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από το Φίλιππο Πετσάλνικο, πρόταση που είχε δεχτεί, όπως ανέφερε, ο Αντώνης Σαμαράς. «Αν είχα δεχτεί τότε τον κ. Πετσάλνικο, τώρα θα είχαμε δραχμή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, τόνισε πως σε καμία περίπτωση αυτός δεν θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει την εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στους ξένους δανειστές. Κατηγόρησε μάλιστα τον Γιώργο Παπανδρέου ότι λειτούργησε «ως Αμερικανός» και όχι ως Έλληνας και σχολίασε πως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορούν να φωνάξουν σήμερα το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», που

είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Ο ελληνικός λαός»,τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, «πρέπει να μάθει ότι Βενιζέλος και Σαμαράς είχαν εκχωρήσει το μυαλό, τη βούλησή τους, τη σκέψη τους στην κ. Μέρκελ», και αιτιολόγησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου, λέγοντας ότι κατάλαβε από την πρώτη εβδομάδα ότι «τα όνειρα και οι προσδοκίες» που είχε να βοηθήσει τη χώρα του δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. «Ούτε σε 30 χρόνια δεν θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο, διότι Σαμαράς και Βενιζέλος υπέγραψαν στην επιστολή τους προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν θα ασκήσουν πολιτικές ενάντια στο Μνημόνιο», πρόσθεσε.

Δεσμεύσεις Ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι αν η Ελλάδα θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια της ή θα την εκχωρήσει στους δανειστές και εκβιαστές της. «Τολμώ να δεσμευτώ ότι μπορώ να δώσω λύση στο πρόβλημα της χώρας. Τολμώ να δεσμευτώ ότι θα διώξω τους λαθρομετανάστες. Τολμώ να δεσμευτώ ότι θα εξασφαλίσω αυτάρκεια και επάρ-

κεια στην Ελλάδα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ουδέποτε πρόδωσα, όπως έκαναν άλλοι, ουδέποτε είπα ψέματα στον ελληνικό λαό, ουδέποτε έβλαψα την

Λαθρομετανάστευση Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν σαφής, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπο-

ρεί να σηκωθεί στα πόδια της με 2.000.000 λαθρομετανάστες, οι οποίοι κοστίζουν 12 δισ. ευρώ και επανέλαβε πως η μόνη λύση είναι να φύγουν από τη χώρα. Τέλος, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός: «Κάποιοι έκλεψαν και δεν ήταν ένας», είπε για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τόνισε ότι πρέπει να γίνει έρευνα και για τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που υπέγραψαν μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο, επισημαίνοντας ότι ο ΛΑΟΣ θα φέρει τέτοιες υποθέσεις από τη Δευτέρα και σχολίασε: «Δεσμεύομαι απέναντι στον κ. Τσοχατζόπουλο. Ακη Τσοχατζόπουλε, εκεί που βρίσκεσαι, σύντομα θα σου στείλουμε παρέα».


6 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Karfitsa

Κ… Η διαχρονική γοητεία του ΠΑΣΟ

SMS

Αλλάζει στέκι το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Οι επιτελείς της Βασιλέως Ηρακλείου αποφάσισαν να κλείσουν τη σύντομη προεκλογική περίοδο με μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην πόλη. Αυτή τη φορά επέλεξαν να…κατηφορίσουν προς λιμάνι μεριά και να αφήσουν το κέντρο, στο οποίο μας είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια;

Κατά τα άλλα δε φοβόταν

Ο άνετος και ο αγχωμένος Θέλει τέχνη τελικά το ραδιοφωνικό ντιμπέιτ για τον πολιτικό, αφού σε αντίθεση με το τηλεοπτικό απουσιάζει η εικόνα και πολλές φορές το δίκιο πνίγει τον ομιλούντα με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ. Αυτό συνέβη και χθες όταν τα ξίφη τους διασταύρωσαν προεκλογικά ο Κώστας Σκανδαλίδης με το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αυτό που συνέβη ήταν ο υπουργός Αγρο-

τικής Ανάπτυξης να αρχίσει να ωρύεται προκειμένου να υποστηρίξει τη μάχη που έδωσε το κόμμα του προκειμένου να διατηρήσει τα εθνικά συμφέροντα. Από την άλλη ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε πιο άνετος και όταν σε κάποια φάση τον διέκοψαν η φωνές του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, δεν την πάτησε, αλλά ζήτησε ευγενικά να μην τον διακόπτουν. Έχει την άνεση ο υπουργός Άμυνας τελικά.

Δ

έκτης αποδοκιμασιών έγινε για άλλη μια φορά ο πρώην βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, όταν περιόδευε στην πόλη της Κατερίνης χθες το μεσημέρι, καθότι πλέον υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά. Το περιστατικό πήγε να πάρει διαστάσεις, όταν δύο από τους πολίτες που τον αποδοκίμαζαν κινήθηκαν εναντίον του, ωστόσο αποτράπηκε κάτι περισσότερο αφού κοντά βρισκόταν αστυνομικοί. Ο κ. Αμοιρίδης πάντως δήλωνε πέρσι τέτοια εποχή ότι δε φοβάται να κυκλοφορήσει στην Κατερίνη, με αφορμή το κάψιμο του ομοιώματος του από «Αγανακτισμένους» της πόλης, επειδή είχε ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσει πλέον την άποψη του;

Στηρίζει Καϊλή ο Μυλόπουλος;

Ψ

! Έτοιμος για τον γάμο με τον Πάνο

ΑΠΟΡΙΑ

Ισχύει πως ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης, λίγο πριν ακυρώσει την εκδήλωση που διοργάνωσε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη λόγω μικρής προσέλευσης του κόσμου, αναζητούσε το Γιάννη Μπουτάρη; Μαθαίνουμε πως ο κ. Μαγκριώτης πήγε μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να συναντήσει τον κυρ Γιάννη και να λύσει την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με τον χώρο, αλλά ο Μπουτάρης δεν ήταν εκεί! Γνωστή τακτική του δημάρχου όταν θέλει να αποφύγει κάποιον…

Τελευταίο μου Υπουργικό κι από Δευτέρα διακοπές!

ήφο στην εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφια δίνει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Μυλόπουλος. Ο ίδιος έδωσε το παρών σε εκδήλωση στην οποία βασική ομιλητής ήταν η όμορφη βουλευτής και άφησε να εννοηθεί πως ήταν η μόνη που υπερασπίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τις θέσεις του ιδρύματος, αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου. Πρόσφατα άλλωστε η κ. Καϊλή επισκέφτηκε τον κ. Μυλόπουλο στην…έδρα του στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου, όπου και συζήτησαν αναλυτικότερα και διεξοδικότερα τα προβλήματα της «ακαδημαϊκής» καθημερινότητας. Αξίζει να αναφέρουμε πως η εκδήλωση δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τις κλασσικές ομιλίες υποψηφίων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι…που θύμιζε έντονα τους αμερικανικούς γάμους των ταινιών, ενώ παρούσα ήταν και η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη.

Το αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου ήταν η τηλεοπτική αντιπαράθεση του Κώστα Σκανδαλίδη με τη νεαρή υποψήφια βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Μαρία Μήτσιου. Αναρωτιόμαστε αγαπητή Μαρία, τόσο πολύ ενθουσιάστηκες από αυτά που έλεγε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έμεινες κυριολεκτικά…άλαλη; Παρακολουθήσαμε όλη την εκπομπή για να ακούσουμε τη φωνούλα σου αλλά δυστυχώς…αδίκως χάσαμε τον ύπνο μας. Εξαίρεση βέβαια, οι στιγμές που επαναλάμβανες πως πρέπει να μπουν στη Βουλή νέοι άνθρωποι, χωρίς να καταθέτεις πειστική επιχειρηματολογία. Εκτός αν θεωρείς επιχείρημα τη λευκή σελίδα που έδειξες στην κάμερα, στην προσπάθειά σου να μας πείσεις πως δεν παίρνεις καμία…κομματική γραμμή!

Άλαλη!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τολμηρός ο Δημήτρης Να και ένας που τόλμησε. Οι λαϊκές αγορές, αγαπημένος χώρος για χειραψίες και χαμόγελα στην προ Μνημονίων εποχή, αποτελούν πλέον… εμπόλεμη ζώνη για τους υποψήφιους βουλευτές και γι’ αυτό μένουν μακριά, όσο μπορούν. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και μερικοί… τολμηροί, όπως ο Δημήτρης Πανοζάχος, υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, που τον είδαμε να συνομιλεί με παραγωγούς και πολίτες στη λαϊκή της Παπαναστασίου, μοιράζοντας ο ίδιος τα φυλλάδια του, χωρίς τις γνωστές κουστωδίες των παρατρεχάμενων από πίσω του. Τα παράπονα που άκουσε δεν ήταν λίγα, οι περισσότεροι όμως του αναγνώρισαν πως είναι από τους ελάχιστους που βγήκε από το γραφείο του και μίλησε απευθείας με τον κόσμο. Μπράβο του, αρκεί να μείνει σεμνός και την επόμενη μέρα και να μην καβαλήσει το καλάμι, όπως κάποιοι άλλοι…

Ορεινός δήμος ο Σοχός; Έβγαλε και άλλες σημαντικές ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος η παρουσία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Όπως μάθαμε, ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντηση που είχε με τον πρώην δήμαρχο Σοχού και περιφερειακό σύμβουλο Φάνη Παππά και δημοτικούς συμβούλους στο ξενοδοχείο που κατέλυσε, δεσμεύτηκε ενώπιον τους πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει ως κυβέρνηση στην ανακήρυξη του πρώην δήμου Σοχού σε ανεξάρτητο ορεινό δήμο, ικανοποιώντας το αίτημα των δημοτών, που θυμίζουμε πως είχαν αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις στην «Καλλικράτεια» συνένωση τους με το Δήμο Λαγκαδά. Προεκλογική υπόσχεση για να μη χαθούν ψήφοι στη Β’ Θεσσαλονίκης προς Καμμένο μεριά ή διόρθωση της αδικίας; Μένει να το δούμε…

Στα δεξιά… Σχεδόν την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνιση τους Σαμαράς και Καραμανλής στη ΔΕΘ, λίγα δευτερόλεπτα πριν ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβει στο βήμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κάτσει στα δεξιά της εξέδρας, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν στην πλειοψηφία τους μαζεμένοι στο κέντρο, μπροστά από τον αρχηγό. Τελικά, η πολυαναμενόμενη κοινή παρουσία των δύο ανδρών στην εξέδρα δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο Σαμαράς δεν κάλεσε πάνω τους 29 υποψήφιους, όμως στο επίκεντρο των συζητήσεων στη ΔΕΘ ήταν η νέα δήλωση στήριξης του Καραμανλή στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το πρωί της Τετάρτης.

Παρών και ο Συμπιλίδης Από τις παρουσίες που προκάλεσαν συζητήσεις στη ΔΕΘ ήταν και αυτή του Γιώργου Συμπιλίδη. Ο γιατρός από το Κιλκίς που η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και τον εξώθησαν στο να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη, ήλθε στη Θεσσαλονίκη για να ακούσει την ομιλία του φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Πληροφορίες που θέλουν τον κ. Συμπιλίδη να παρακολουθεί την ομιλία στο πλευρό του κ. Κώστα Μητσοτάκη ελέγχονται ως απόλυτα ανακριβείς…


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7

Karfitsa

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τηρείστε τις δεσμεύσεις

Σ

τάση αναμονής εν όψει των εκλογών της Κυριακής κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Εκπρόσωπός του απέφυγε και χτες να τοποθετηθεί για τις ελληνικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας τη θέση για πιστή εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε την Πέμπτης πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος, και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των

βασικών στόχων αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Δηλώσεις αναμένεται να υπάρξουν από τη Δευτέρα, όπως εκτιμάται από πηγές του Ταμείου, και το περιεχόμενό τους θα κινείται ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα διαγράφονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών ΜΜΕ, σε κύκλους του ΔΝΤ επικρατεί ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία, δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Η άνοδος του ποσοστού κομμάτων με «αντιμνημονιακή πολιτική», όπως καταγράφτηκε σε δημοσκοπήσεις, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τα στελέχη του ΔΝΤ, όσο και αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, πιστεύον-

τας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην αμερικανική οικονομία. Σε αρκετές ανταποκρίσεις από την Αθήνα και σε αναλύσεις που προβάλλονται σε αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι υπάρχει κόπωση και οργή από μέρους μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την υψηλή φορολογία, το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και εταιριών, αλλά και το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά υπογραμμίζεται ότι μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Στα περισσότερα δημοσιεύματα τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και μερικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Εκτός από την «κρισιμότητα» των ελληνικών εκλογών, καταγράφονται επίσης τα «πιθανά ταρακουνήματα» που μπορεί να επιφέρουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, για εκτροπή από την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου , ο κ. Ράις προσπάθησε εμμέσως να καθησυχάσει είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στη χώρα αυτή «μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί», δεν έδωσε όμως ημερομηνία για την επιστροφή αυτή.

Επισκέψεις Μάκη Στεργίου σε σταθμούς πυροσβεστικής

Τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επισκέφθηκε χτες, ο υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Στεργίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στεργίου περιηγήθηκε στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος καθώς και στους πυροσβεστικούς σταθμούς της Ολυμπιάδος και της Μοναστηρίου. Ο κ. Στεργίου μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά των ανδρών της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στη φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) οι Αντώνης Αβραμίδης, Αρχιπύραρχος, Δημήτρης Ζάχος, Υποστράτηγος Πυροσβεστικής, Βασίλης Τουλίκας, Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος πυροσβεστικής.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Διαγράφονται πρόστιμα για αυθαίρετα σε δάση

Σ

ύμφωνα με το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διαγράφονται όλα τα πρόστιμα, ανεξαρτήτως ύψους, που έχουν επιβληθεί ως αποζημίωση διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών εντός δασικής έκτασης, εφόσον οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων τα παραδώσουν οικειοθελώς για κατεδάφιση. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμηνεύοντας τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί αυθαιρέτως σε δάσος ή δασική ή αναδασωτέα έκταση, έκριναν ότι οι δυσμενείς για τους πολίτες συνέπειες αίρονται, αν οι αυθαίρετες κατασκευές παραδοθούν οικειοθελώς προς κατεδάφιση. Δη-

λαδή στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής αποζημίωσης που τους έχει επιβληθεί με σχετικό πρωτόκολλο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων σε «όποιο ποσό και αν έχει ανέλθει αυτή». Η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία λήφθηκε η απόφαση, έχει ως εξής: Τον Δεκέμβριο του 1994 διατάχθηκε από το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής η κατεδάφιση τμήματος κατοικίας, μάντρας και περίφραξης, τα οποία κατασκευάστηκαν αυθαίρετα τον Μάρτιο του 1993 σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Καμίνη-Κακή Θάλασσα» του δήμου Κερατέας Αττικής (η έκταση αυτή τον επόμενο χρόνο κηρύχθηκε ανα-

δασωτέα). Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της πράξης κατεδάφισης, η οποία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίφθηκε το έτος 1996. Από την άλλη πλευρά, το 1998 ο δασάρχης Λαυρίου με σχετικό πρωτόκολλο επέβαλε ειδική αποζημίωση ύψους 39.005 ευρώ για διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος επί 1.691 ημέρες. Κατά του πρωτοκόλλου του δασάρχη ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου άσκησε και πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης προσφυγή, η οποία έγινε δεκτή και ακυρώθηκε το επίμαχο πρωτόκολλο, καθώς οι αυθαίρετες κατασκευές παραδόθηκαν οικειοθελώς προς κατεδάφιση από τον ιδιοκτήτη τους.


8 ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Ο Δημήτρης Πανοζάχος στο ΤΕΙΘ

Σ

την ενίσχυση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε ο Δημήτρης Πανοζάχος με το προσωπικό της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι προθάλαμος της τριτοβάθμιας, αλλά να διαμορφώνει ολοκληρωμένους πολίτες, επεσήμανε ο κ. Πανοζάχος τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική οικογένεια θέτει ως κυρίαρχο μέλημά της τη μόρφωση των παιδιών της και η πολιτεία οφείλει να το αναγνωρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλουμε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη εκπαί-

δευση, ώστε οι νέοι μας να παίρνουν ουσιαστικά εφόδια για μια δημιουργική επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη, τόνισε ο κ. Πανοζάχος. Οι αυξανόμενες ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής μας, δημιουργούν ακόμη περισσότερα εμπόδια για επαρκή μόρφωση σε όλους τους νέους χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Οραματιζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα και θα το πετύχουμε, που θα συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, τις καινοτόμες ιδέες και τη δημιουργικότητα ανέφερε ο κ. Πανοζάχος. Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα επίπεδο ποιότητας

σπουδών εφάμιλλο των διεθνών προτύπων, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο ιδρυμάτων, ανέφερε ο Δημήτρης Πανοζάχος κατά την επίσκεψή του στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Πανοζάχος τόνισε πως για να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, απαραίτητο είναι να έχουμε ανεπτυγμένη τεχνολογική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αναφερόμενος στο μέλλον των φοιτητών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, επανέλαβε την άποψή του, πως οι εξειδικευμένες δεξιότητες της νέας γενιάς μας, που σήμερα διαθέτει υψηλού επιπέδου μόρφωση, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη. Οι συγκυρίες του σήμερα έρχονται να σταθούν τροχοπέδη, με

αποτέλεσμα τη φυγή των νέων σε χώρες του εξωτερικού. Δεν πρέπει όμως να τους αφήσουμε να φύ-

γουν, γιατί αποτελούν το πιο ζωντανό και συνάμα ζωτικό κομμάτι της πατρίδας μας.

Μήνυμα για νίκη από τη Θεσσαλονίκη Της Άρτεμις Διαλυνά*

Σ

την πιο πετυχημένη ανοιχτή συγκέντρωση αυτής της προεκλογικής περιόδου έως τώρα, οι πολίτες που πλημμύρισαν τους χώρους της Έκθεσης, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, έστειλαν ηχηρό μήνυμα νίκης. Η υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, Άρτεμις Διαλυνά, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης δήλωσε: «Ο αγώνας για την αυτοδυναμία του κόμματος και την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στη

θέση του Πρωθυπουργού έχει μπει στην τελική ευθεία και η χθεσινή μάχη έβγαλε νικητή». Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ένα ενθουσιώδες κοινό το σχέδιο του κόμματος για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Μίλησε με επιχειρήματα και υπευθυνότητα για όλα τα ζητήματα της εκλογικής μάχης και για μία ακόμα φορά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Στο ακροατήριο βρέθηκαν όλα τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, ενώ ανάμεσα στους υποψηφίους βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης ήταν και ο Κώστας

Καραμανλής, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες και έδωσε το «παρών», δείχνοντας για άλλη μια φορά, έμπρακτα, τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά και τον αγώνα της παράταξης. Μπήκαμε στην τελική ευθεία της «μάχης» που κορυφώνεται την Κυριακή 6 Μαΐου και αυτή η συγκέντρωση μας γεμίζει με δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Γιατί την 7η Μαΐου η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και παίρνει την τύχη της στα χέρια της. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. * Η Άρτεμις Διαλυνά, είναι υποψήφια βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης

Πολιτικό Πλαίσιο Βουλευτικών Εκλογών 2012 Του Νίκου Ξυλούρη*

Ο

χρόνος τρέχει, δεν κάνει βήμα σημειωτόν, δεν μας περιμένει. Στις 6 Μαΐου δίνουμε καθαρή, δυναμική και σίγουρη απάντηση, λέμε ΝΑΙ στην σύγχρονη, λειτουργική και διεκδικητική πολιτική εξουσία. Στις 6 Μαΐου, όμως κρίνονται πολύ περισσότερα πράγματα. Δεν κρίνεται μόνον το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός, δεν κρίνεται μόνον ποιοι θα συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, κρίνεται ολόκληρο το σύγχρονο διακύβευμα της εποχής, πολιτική προτεραιότητα, πολιτική κατεύθυνση και εκπροσώπηση στο όνομα του λαϊκού συμφέροντος. Όλοι εμείς στην παράταξή μας, δώσαμε μια υπόσχεση, να παλέψουμε για αξίες, ιδανικά, για ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, για

εκείνους που νιώθουν προδομένοι, εξαπατημένοι, εγκαταλελειμμένοι. Για όσους βρίσκουν τις πόρτες κλειστές, δεν βρίσκουν βοήθεια και συμπαράσταση απέναντι σε κλειστές ομάδες οικογενειών που νέμονται θέσεις και ρόλους. Όσοι επαγγέλλονται αλλαγές και όραμα, σχέδια και μεγάλα λόγια να απαντήσουν εδώ και τώρα, τόσα χρόνια που διοικούν και διοίκησαν την χώρα γιατί δεν έκαναν πράξη όσα υπόσχονται τώρα; Ποιος τους εμπόδισε; Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες ενός κωμικοτραγικού σκηνικού όπου συνυποψήφιοι μου κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον με ζητούμενο ποιος άφησε πιο πολλά χρέη ξεχνώντας τις στιγμές εκείνες όπου ο ένας ευχαριστούσε τον άλλον στις εφημερίδες για τα ρουσφέτια που του έκανε. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα

να προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους συμπολίτες μας σε τέτοια διλλήματα, χάθηκε η εντιμότητα του πολιτικού λόγου, η χώρα ασφυκτιά, χρειάζεται αναπτυξιακό πρότυπο, χρειάζεται χειραφέτηση. Έχουμε ανάγκη λοιπόν, από έναν κυβερνητικό σχηματισμό, πραγματικά δημοκρατικό όχι ως ρητορική εξαγγελία αλλά με λόγο ευθύ ειλικρινές χωρίς παραγοντισμούς, οικογενειοκρατίες και πελατειακά δίκτυα, χωρίς εκμετάλλευση συνειδήσεων, χωρίς εκδουλεύσεις και καθεστωτικές νοοτροπίες. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Είναι ώρα ευθύνης και εγρήγορσης, λέμε αλήθειες για να κοιτούμε στα μάτια τους πολίτες, για να κοιτώ στα μάτια όλους εσάς. Έχουμε ανάγκη από αξιοκρατία και διαφάνεια. Αυτές οι αρχές είναι για μένα απαραβίαστες. Δυστυχώς κάποιοι δεν τολμούν να πουν την αλήθεια, δεν τολμούν να

πουν τι πραγματικά ζητούν από αυτές τις εκλογές, σε ποιους στηρίζονται και τι επιδιώκουν. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο δεν είδα ούτε μια φορά τον κύριο Σαμαρά να κάνει έστω έναν απολογισμό για τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, για όλη αυτή την περίοδο που στιγμάτισε την Ελλάδα, συμπεριφέρεται σαν να προήλθε από παρθενογένεση, του ανήκουν ευθύνες και αυτές έχουν καταλογιστεί, ο κόσμος, οι πολίτες θυμούνται καλά τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ, το έλλειμμα και τα χρέη, λέξεις που δεν διαγράφονται με φωνές και λαϊκισμό. Είναι πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία, όταν οι πολιτικοί της δείχνουν λυσσαλέα την ροπή προς την εξουσία, μόνιμα στην εξουσία αγκιστρωμένοι, πόσο ακόμα; Είναι εμπαιγμός να βλέπεις έναν πολιτικό να γίνεται υπουργός και όταν μείνει χωρίς

πολιτική θέση να επιστρέφει στα λημέρια του. Η Βουλή δεν είναι βόλεμα, δεν είναι ένσημα, δεν είναι ευκαιρία για να καλύψουμε τις ανασφάλειες μας. Υπάρχουν και όρια και είναι παράτολμο να προκαλούμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. * Ο Νίκος Ξυλούρης είναι υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 9

Karfitsa

ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ

Να σπάσουμε τον άξονα Μέρκελ-Σαρκοζί

Θέλει να κάνει τη «Σπίθα»... πυρκαγιά Φ

Του Χάρη Τσιόκα*

Σ

ε εκλογική ετοιμότητα καλεί τα μέλη της «Σπίθας» ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θεωρεί πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση, λόγω μη σχηματισμού κυβέρνησης ή της βραχύβιας διάρκειας όποιας κυβέρνησης προκύψει στις 6 Μαΐου, είναι δεδομένη. Ο ιδρυτής του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών ζητά από τους υποστηρικτές του να δώσουν «ένα μεγάλο εκλογικό παρών» και προαναγγέλλει τη δημιουργία πολιτικού φορέα με εκλογική στόχευση, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παίξει ρόλο από την επομένη της 6ης Μαΐου. Ο κ. Θεοδωράκης σε επιστολή του μετονομάζει την «Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση» (Ε.ΛΑ.ΔΑ.) σε «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση» και καλεί όσους συμμετέχουν σε αυτή να ψηφίσουν κατά συνείδηση αντιμνημονιακά κόμματα. Τους καλεί επίσης να δουλέψουν «με φιλοδοξία» και να είναι «προετοιμασμένοι να αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη της κυβερνητικής Εξουσίας».

Ο κ. Θεοδωράκης, στο κείμενό του, αναφέρει πως ο ίδιος επεδίωξε με διάφορους τρόπους την ενότητα της Αριστεράς όσο και την Πατριωτική Συσπείρωση. Συμπληρώνει ακόμα ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα που ο ελληνικός λαός εγκαταλείπει τα δύο Μνημονιακά κόμματα και αναζητά μια προοδευτική πατριωτική λύση. Να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε προτείνοντας Πρόγραμμα και Λύση. Και όχι να παρουσιάζουμε αυτό το πρωτοφανές θέαμα, όπου ο Λαός να κυνηγά την Αριστερά κι εκείνη να το βάζει στα πόδια γιατί δεν έχει ούτε Ενότητα ούτε Κοινό Πρόγραμμα ούτε κοινή Λύση για να μπορεί να κυβερνήσει», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΚΚΕ που απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης χαρακτηρίζει τέλος, καθοριστική τη συμβολή του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «στην πτώση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου» ενώ για τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως «την περιμένουμε στη γωνία επιφυλάσσοντας γι' αυτήν το ίδιο τέλος».

τάσαμε στο τέλος αυτής της σύντομης αλλά ιδιαίτερα κρίσιμης, της κρισιμότερης μεταπολιτευτικά, προεκλογικής περιόδου. Η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από οργή, δυσαρέσκεια, επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα. Ιδιαίτερα στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης κυριαρχεί η απογοήτευση και η αμφισβήτηση. Είναι γεγονός ότι ως κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια πικράναμε τους πολλές πολίτες φορές με άδικες πολιτικές. Ωστόσο αναλάβαμε τις ευθύνες μας και κρατήσαμε ζωντανή την χώρα, την επαναφέραμε στη σωστή πορεία και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η έξοδος από την κρίση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ασκούμε αυτοκριτική, όμως είμαστε υπερήφανοι για την δημοκρατική παράταξη, για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το κίνημα μας συνέβαλε ουσιαστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην χώρα μας, στην δημιουργία του κοινωνικού κράτους και ήταν αυτό που έκανε διαχρονικά όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις για μία Ελλάδα σύγχρονη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Καλώ τους πολίτες τώρα, εν όψει της ερχόμενης Κυριακής, να σταθμίσουν

την ψήφο τους, όχι με οπισθοβαρές κριτήριο για να τιμωρήσουν και να αποδώσουν ευθύνες, αλλά με εμπροσθοβαρές κριτήριο για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Επιλέξαμε μετρήσιμες προσωρινές απώλειες που μπορούν να διορθωθούν στην πορεία από ένα ανεπανόρθωτο αυτοκτονικό άλμα στο κενό. Δίνουμε ψήφο κριτικής υποστήριξης στο ΠΑΣΟΚ για να υπερβεί θετικά τον εαυτό του, να συμπρωταγωνιστήσει στην δημιουργία της Νέας Κεντροαριστεράς του 2020 και μιας Νέας Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς. Δίνουμε ψήφο στο ΠΑΣΟΚ για να σπάσουμε στην Ευρώπη τον άξονα της δεξιάς Μέρκελ-Σαρκοζί ώστε η λύση του προβλήματος να αποκτήσει προοδευτικό πρόσημο. Ζητώ την στήριξή σας στη δύσκολη εκλογική μάχη με όπλα μου το αγωνιστικό μου πάθος, την δύναμη των ιδεών μου και κυρίως τη δυνατότητα του συγχρονισμού της δικής μου φωνής με την δική σας. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει μέσα από κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις αποτελεί τα διαπιστευτήρια για την δύσκολη πορεία που έχουμε να διανύσουμε. Είμαστε ΜΑΖΙ γιατί ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ. * Ο Χάρης Τσιόκας είναι υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Σ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΙΑ

«Η κοινωνία έχει ανάγκη ανθρώπους των πράξεων»

Τ

ην κεντρική πολιτική του εκδήλωση πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος. Στην ομιλία του μπροστά σε εκατοντάδες πολιτικούς του φίλους ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε ότι «ψήφος στη Ν.Δ. είναι ψήφος ελπίδας. Για αυτό στις 6 Μαΐου ψηφίζουμε για να αλλάξουμε και πολιτικές αλλά και πρόσωπα που μας οδήγησαν στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση». Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος, υποστήριξε ότι «η κοινωνία έχει ανάγκη ανθρώπους των πράξεων και όχι της επικοινωνίας και του θεάματος» και πως μετά από τριαντάχρονη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα ως μηχανικός, θεω-

ρεί ότι βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία να μεταφράσει αυτήν την εμπειρία σε συγκροτημένη άποψη, δημιουργία και δράση, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στην αγορά. «Προφανώς θα συμβάλλω έτσι, με κάποιον τρόπο στη μείωση της ανεργίας, η οποία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη γάγγραινα της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι δρόμοι της ανάπτυξης» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους “δρόμους της ανάπτυξης”, οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να οδηγήσουν σε ανακοπή της ύφεσης, ανάκαμψη και σταδιακή ανάπτυξη. Ο κ. Σιμόπουλος εστίασε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στην καθιέρωση ενιαίου φόρου ακινήτων, στην ίδρυση Γενικής Γραμματείας

απεμπλοκής επενδύσεων, στην ανακήρυξη Α.Ο.Ζ., στην εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, στην εκταμίευση των κονδυλίων του

ΕΣΠΑ με έμφαση στην επιχειρηματικότητα νέων και αυτοαπασχολούμενων, στην επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με ουσιαστικές αποκεντρωμένες αρμοδιότητες καθώς και στην αναγκαιότητα μιας συνταγματικής αναθεώρησης με την εφαρμογή αναδρομικού πόθεν έσχες υπουργών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση των προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα. «Η Ν.Δ. ζητά καθαρή εντολή για να αλλάξει τα πάντα και να ξεκινήσει η νέα Μεταπολίτευση. Αυτό, άλλωστε, είναι σήμερα και το πιο δυνατό κοινωνικό αίτημα», σημείωσε καταχειροκροτούμενος.

Η Θεσσαλονίκη του αύριο Όσον αφορά στα θέματα της Θεσσαλο-

νίκης, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε την απουσία κυβερνητικού πλάνου στρατηγικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας την τελευταία τριετία και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το “αναπτυξιακό πεντάγωνο” της πόλης μπορεί να συμβάλλει ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί αναπτυξιακός πόλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος βουλευτής έθεσε το διακύβευμα των εκλογών: «Την Κυριακή, αποφασίζουμε υπεύθυνα. Για την πατρίδα μας, για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν χαρίζουμε τη ψήφο μας. Και επειδή ψηφίζω σημαίνει εμπιστεύομαι, σας καλώ να με εμπιστευτείτε. Οι Έλληνες μπορούμε, η Ελλάδα θα τα καταφέρει, μαζί θα τα καταφέρουμε. Στις 6 Μαΐου ψηφίζουμε δυνατά, ψηφίζουμε Ν.Δ., ψηφίζουμε Αντώνη Σαμαρά».


10 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Μας γύρισαν στο Μάη του ’36» Σχολιάστηκε θετικά η ομιλία του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την εργατική πρωτομαγιά.

Συνδικαλιστές και γενικά εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ο πρόεδρος, αν και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν μπήκε πίσω από κομματικές ταμπέλες, όπως άλλωστε έπρεπε να κάνει, αλλά ανα-

φέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καταλόγισε ευθύνες στους πολιτικούς και κάλεσε τους πολίτες σε αγώνες προκειμένου να μη γίνει ακόμη δυσκολότερη η θέση τους.

Α

κληρη γενιά βρίσκεται υπό διωγμό. Ένας στους δυο δεν εργάζεται, με την ξενιτιά και τον χωρισμό των οικογενειών ανά την Ελλάδα για να βρουν έστω και προσωρινή εργασία να αποτελεί τη μοναδική λύση, τη λύση απόγνωσης, την ώρα που το μέλλον διαφαίνεται αδιέξοδο. Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Κάθε μέρα, μια αυτοκτονία στη χώρα μας. Κάθε μέρα ένας συνάνθρω-

υποκύψουμε στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα τους. Δεν θέλουμε και δεν θα μετατραπούμε εμείς σε θύματα, των δικών τους πολιτικών. Πολιτικών που εξοντώνουν τους εργαζόμενους. Κουρεύουν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, τις αποζημιώσεις και το εφάπαξ. Βάζουν στο στόχαστρο, εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, νέους και νέες, άνεργους και τους οδη-

και την εισφοροδιαφυγή. Και δεν σταματούν εκεί. Μεταβάλουν βίαια και εγκληματικά το εργασιακό τοπίο, με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μειωμένες αμοιβές. Το 71,6% των νέων προσλήψεων που υπογράφονται στη Θεσσαλονίκη, αφορούν ελαστικές μορφές εργασίας. Το πολιτικό σύστημα «κλείνει τα αφτιά και το μάτι» στους κακοπληρωτές εργοδότες, που στο όνομα της κρίσης, δεν καταβάλλουν ή καθυστερούν

πος μας αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του, λόγω χρεών και ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά, που καθημερινά έρχονται στο φως, κρύβουν προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες και αποτελούν δυστυχώς τον πιο αδιάψευστο και σκληρό μάρτυρα της απόγνωσης που μας έχουν οδηγήσει. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ζούμε χωρίς όνειρα. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρώσουν το μέλλον μας. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να περιμένουμε τις χειρότερες μέρες, και τα ακόμα πιο άδικα και σκληρά μέτρα που απειλούν πως θα φέρει το καλοκαίρι. Δεν πρέπει και δεν θα

γούν στην απόγνωση και την ανασφάλεια. Στο όνομα της κρίσης, της Τρόικας, των Ευρωπαϊκών πολιτικών και των Μνημονίων οδηγούν αναρίθμητες ζωές στην κατάρρευση. Στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Τους φωνάζουμε λοιπόν: Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο. Με μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Λονδίνου μας καλούν να ζήσουμε και να πληρώσουμε τα χαράτσια και τους φόρους που δεν έχουν τέλος. Την ώρα που οι ίδιοι, μένουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην αισχροκέρδεια, την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή

τις πληρωμές των εργαζομένων. Τους λέμε λοιπόν, πως ο αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα είναι συνεχής και ανελέητος. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεπουλήσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους και τους προειδοποιούμε ακόμα και για μποϊκοτάζ απέναντι σε επιχειρήσεις που υιοθετούν τις αντεργατικές πολιτικές. Όλοι μαζί, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, στη κατάσταση που έχουν οδηγήσει τις ζωές μας.

ξίζει να παρατεθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσαραμπουλίδη, καθώς προκύπτουν ζητήματα που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν υπόψη, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα. Τόνισε, λοιπόν, ο πρόεδρος στην συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών. «Όλοι μαζί, ενωμένοι, πρέπει να δώσουμε το δικό μας αγώνα. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία μας έφεραν. Μπορούμε να σταματήσουμε τη λεηλασία στο εισόδημα της εργατική τάξης και τον κατακερματισμό της ζωής μας. Σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η ιστορία, μας γυρίζει πίσω, στο Μάη του ’36 και στις διαδηλώσεις των καπνεργατών και όλων των εργαζομένων της πόλης. Αιματοκυλισμένοι αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αγώνες που στη σημερινή Ελλάδα παραμένουν επίκαιροι. Αγώνες που πρέπει να δίνουμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, ενωμένοι. Πρέπει να σταματήσουμε τώρα τον καταστροφικό χείμαρρο, που παρασέρνει στο πέρασμα του, τις χρόνιες κατακτήσεις μας, την αξιοπρεπή ζωή μας και το αυτονόητο δικαίωμα μας στην εργασία. Πρέπει να αντιπαλέψουμε τις άδικες και σκληρές αποφάσεις τους, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους από εμάς στην ανεργία, ολοένα και περισσότερους νέους σε αδιέξοδο. Τα δικά μας στοιχεία για την ανεργία σοκάρουν καθώς σπάει το φράγμα του 32% στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με το 50% των κατοίκων να ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν και έφθασαν τις 200χιλιάδες στη Κεντρική Μακεδονία.

Υπό διωγμό οι νέοι Στους νέους η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Μια ολό-

Κακές πολιτικές Μιλούν για μέτρα ανάπτυξης την ώρα που το κέντρο της Θεσσαλο-

νίκης, οι βιομηχανικές περιοχές και τα βιοτεχνικά πάρκα παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης από τα καθημερινά λουκέτα και την πλήρη αποβιομηχάνιση της πόλης. Με τις πολιτικές τους, βάζουν ταφόπλακα στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις κατασκευές. Εμείς γνωρίζουμε, εκείνοι όχι. Πως όταν δεν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη, δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά. Πως η τυφλή επιταγή των παράλογων απαιτήσεων της Τρόικας, που ξεπουλά χώρα και πολίτες, οδηγεί στα αντίθετα και άκρως επικίνδυνα αποτελέσματα. Πως το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται εάν δεν αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος, εάν δεν ανακάμψει ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας ανάπτυξης που έχει νεκρώσει στη χώρα μας. Εάν δεν πάψουν να υπάρχουν πολίτες 2 ταχυτήτων, εάν δεν σταματήσει η ανισότητα. Με τους κακοπληρωμένους να πληρώνουν φόρους και τους προνομιούχους να πίνουν στην υγειά των κορόιδων. Το μόνο που κάνουν, είναι να μας αποδεικνύουν πως… μπορούν και χειροτέρα! Τους λέμε φτάνει. Φτάνουν οι εντολές των δανειστών. Φτάνουν οι φόροι. Φτάνουν οι περικοπές. Φτάνουν οι απολύσεις. Δεν οδηγούν πουθενά. Δεν καταπολεμούμε κανέναν χρέος. Δεν έρχεται η ανάπτυξη. Πρέπει να καταλάβουν το αυτονόητο. Πρέπει να τους κάνουμε να το καταλάβουν… Η ύφεση... φέρνει ύφεση. Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι… Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα. Δυναμώνουμε τη φωνή μας και δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Για τη ζωή μας, για την αξιοπρέπεια μας, για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11

Karfitsa

ΝΕΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΚΚΕ

«Κορυφαίος στην εξαπάτηση ο ΣΥΡΙΖΑ» Τ

α κόμματα που έχουν σηκώσει αντιμνημονιακή σημαία βρέθηκαν στο στόχαστρο της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που εκτόξευσε πυρά κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των προεκλογικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ωστόσο και υπόνοιες και για τις υπόλοιπες δυνάμεις που εκφράζουν την αντίθεση τους στο μνημόνιο. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην γκάμα επιχειρημάτων που έχουν τα αντιμνημονιακά κόμματα, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίο στην εξαπάτηση. Αντιπαραβάλλοντας τη λογική του ΚΚΕ, επισήμανε ότι απευθύνθηκε και απευθύνεται στον εργαζόμενο λαό και στη νεολαία, με σταθερές θέσεις. «Με σιγουριά ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης του λαού μπροστά στη νέα θύελλα που έρχεται, στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης του λαού, στον αγώνα για να μην περάσουν τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, επισήμανε ότι όποιος σέβεται τον εργαζόμενο λαό που υποφέρει και τους νέους που

ΡΙΖΑ, έκανε λόγο για κωλοτούμπες από μέρα σε μέρα, όσο πλησιάζουν οι κάλπες, που έχουν να κάνουν με την κατάργηση, το σβήσιμο ή ακόμα και τη διαγραφή του χρέους. «Το ΚΚΕ, δεν έκρυψε και ούτε κρύβει από το λαό το συνολικό του πρόγραμμα. Στην κάλπη, όμως», είπε χαρακτηριστικά «δεν κρίνεται η ριζική αλλαγή, αλλά αν μέσα στο κίνημα θα υπάρχει ένα αντίβαρο ισχυρό και σταθερό χωρίς παλινωδίες που θα δώσει δύναμη στο λαό. Και τέτοια δύναμη, και πάλης, και ελπίδας είναι το ΚΚΕ».

Καταγγέλλουν συλλήψεις αφισοκολλητών

οδηγήθηκαν στο περιθώριο εξαιτίας των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να σέβεται και τους ψηφοφόρους στην κάλπη. Αναφερόμενη στα λεγόμενα στελεχών του ΣΥ-

Για καθημερινές συλλήψεις αφισοκολλητών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο σε καταγγελία της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, «για δήθεν παράνομη αφισοκόλληση». «Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν είναι τυχαίες. Εντάσσονται στην προσπάθεια τρομοκράτησης και παρεμπόδισης της πολιτικής-προεκλογικής δράσης του ΚΚΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Όλοι έγιναν αντιμνημονιακοί…

Ε

πίθεση κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε χτες εκ νέου η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα προγράμματά τους «δεν είναι τίποτα άλλο από την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου». Στη δημοκρατία, άλλωστε, μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει και οι άλλοι έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ότι θέλουν, από όσα «περίεργα» ακούνε…

Όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, η οποία χρόνia τώρα ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ, «οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, παρουσιάζουν μεταρρυθμιστικά τάχα προγράμματα. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμά τους δεν είναι τίποτα άλλο από την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που υπέγραψαν. Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων από τον Ιούνιο, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και απολύσεις. Ο ελληνικός λαός με

την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πορεία». Μιλώντας, ένα εικοσιτετράωρο πριν, από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός της στην Αθήνα, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα της και, λησμονώντας πως και η ίδια ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ έφερε στη χώρα το Μνημόνιο, δήλωσε πως μπορεί να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να μπει «ένα ισχυρό

ανάχωμα στον κατήφορο του Μνημονίου και της αδιέξοδης λιτότητας». «Η Κοινωνική Συμφωνία» έχει αποδείξει ότι «μπορεί να δίνει μάχες και να τις κερδίζει», είπε και άσκησε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο ανέφερε ότι προεκλογικά «προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες θέτοντας ψευτοδιλήμματα και μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις».

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

«Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε τη δυναμική του αυριανού πρωθυπουργού»

Κ

ληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε τα εξής: «Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και έδειξε τη δυναμική του αυριανού πρωθυπουργού. Ο λόγος του απέπνεε τη συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης που τον περιμένει την επόμενη μέρα να επιτελέσει. Το πάθος των Θεσσαλονικέων που συγκεντρώθηκαν, ισοδυναμεί με εντολή. Αυτή η εντολή περιμένουμε όλοι να επισημοποιηθεί την Κυριακή, εξασφαλίζοντας μια

ισχυρή κυβέρνηση για τη χώρα, ώστε να πάψει ο κατήφορος. Η Ελλάδα αξίζει να έχει προορισμό την κορυφή και όχι να αναρωτιέται που βρίσκεται ο πάτος του βαρελιού. Και η Θεσσαλονίκη σ' αυτή την αναστροφή της πορείας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο». Σήμερα Παρασκευή 4 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Porto Palace, ο Σταύρος Καλαφάτης θα πραγματοποιήσει τη δική του κεντρική προεκλογική ομιλία. Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα "Grand Pietra" του ξενοδοχείου Porto Palace, 26ης Οκτωβρίου 65, περιοχή "Σφαγεία".

άποψη Λιγότεροι φόροι, απλούστεροι νόμοι, ευκολότερο εμπόριο Της Έλενας Ράπτη*

Α

πό την αρχή της οικονομικής κρίσης το εμπορικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη διαρκώς χειροτερεύει. Εταιρείες, κάποτε εύρωστες και ισχυρές, λυγίζουν από τις συνέπειες της ύφεσης και των υποχρεώσεων. Περιορίζουν το εμπορικό τους αντικείμενο, μειώνουν το προσωπικό τους, προσπαθούν να ρυθμίσουν χρέη σε τράπεζες και δημόσιο. Όλο το πλαίσιο του εμπορίου υπήρξε επί δεκαετίες εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα, η οποία ενοχοποιήθηκε και καταδιώχθηκε. Κανείς δε στάθηκε με κατανόηση προς τον εμπορικό κόσμο. Ποτέ δε δόθηκαν λύσεις που τις είχε ανάγκη η αγορά. Σήμερα, δυστυχώς στο σημείο μηδέν, είναι βέβαιο πως χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι αναγκαίο να μειωθεί. Δραστικά. Με μικρότερους συντελεστές φορολόγησης θα ευνοηθεί η επανεπένδυση και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, θα μειωθεί η εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό. Ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων πρέπει επίσης να απλοποιηθεί και ταυτόχρονα να καταργηθούν πολλές του διατάξεις που δημιουργούν ένα δαιδαλώδες πλαίσιο συναλλαγών και υποχρεώσεων και που τελικά δημιουργούν φορολογικούς παραβάτες. Οι εργοδοτικές εισφορές πρέπει να μειωθούν. Είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για την αύξηση της απασχόλησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων και επαγγελματιών είναι επίσης υψηλές σε σχέση με τις παροχές και τη χορηγούμενη σύνταξη. Η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του Φ.Π.Α. επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί όχι ως ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής αλλά ως ρύθμιση ρεαλιστική και αναγκαία σε μια αγορά που πουλά με πίστωση 8 και 10 μηνών και υποχρεώνεται να καταβάλλει τον Φ.Π.Α. άμεσα. Ακόμη και όταν δεν τον εισπράξει ποτέ. Οι οφειλές του δημοσίου στις επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστραφούν άμεσα. Για να δώσουν ρευστότητα και ελπίδες επιβίωσης. Είναι ώρα οι θεσμοί της πολιτείας και η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσουν και να νομοθετήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Να αλλάξει η κρατική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης για τον εμπορικό κόσμο. Αν θέλουμε να υπάρχει μια ελπίδα εξόδου από την κρίση. * Η Έλενα Ράπτη είναι υποψήφια βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας


12 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Το στοίχημα της πλατείας Συντάγματος επιθυμεί να κερδίσει η Ιπποκράτους λίγο πριν πέσει και επίσημα η αυλαία για τη σύντομη αυτή προεκλογική περίοδο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανεβάζει τις στροφές και εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος των αναποφάσιστων.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει το «στοίχημα» της πλατείας πουργός, Γιώργος Παπανδρέου με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα και φέρει τον τίτλο «από τον συντηρητικό ευρωπαϊκό χειμώνα στην προοδευτική ευρωπαϊκή άνοιξη» αναφέρει πως «Ελλάδα και Γαλλία μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη» και σχολιάζει πως «την ώρα που η Ευρώπη αλλάζει σελίδα, η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι πρώτο το ΠΑΣΟΚ».

Του Βαγγέλη Στολάκη

Η

κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 7:00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. Στόχος του Κινήματος αλλά και του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι. Στο επιτελείο της Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη πως η εικόνα που θα μεταδοθεί από την πλατεία Συντάγματος θα μπορέσει να αποτελέσει αφορμή για να μεταπείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους αλλά και να πείσει τους αναποφάσιστους. Για τον κ. Βενιζέλο η συγκέντρωση είναι περισσότερο συμβολική καθώς, όπως και ο ίδιος επισήμανε σε πρόσφατη ομιλία του στον Τομέα Γυναικών του

ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ «η Πλατεία Συντάγματος είναι η πλατεία, είναι και το Σύνταγμα, ο θεσμός, η Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός, τα δικαιώματα. Είναι η μάχη κατά του εκφασισμού της κοινωνίας. Είναι η μάχη να μην μπουν οι οπαδοί του νεοναζισμού και της δικτατορίας στη Βουλή».

Ομιλία στη Ρόδο Μιλώντας χθες στη Ρόδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «οι εκλογές της Κυριακής κρίνονται λίγες ώρες, μέχρι το κλείσιμο της κάλπης» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από το μνημόνιο. «Εμείς δεν διατυπώνουμε

ευχές, δεν δίνουμε υποσχέσεις. Παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα των έργων μας και της διαπραγμάτευσής μας, γιατί εκεί που κάποιοι άλλοι κρυβόντουσαν πίσω από μας στην διαπραγμάτευση, εμείς την κάναμε και έχουμε αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά. «Την Κυριακή δεν δίνουμε μια ψήφο διαμαρτυρίας. Δεν δίνουμε μια ψήφο για να ασκήσουμε πίεση, με την σκέψη ότι κάποιος άλλος θα κάνει την Δευτέρα την δύσκολη δουλειά. Και κυρίως, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και δεν είναι κολλημένο στην καρέκλα της εξουσίας» επανέλαβε και έθεσε ξανά το στόχο της πρωτιάς.

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός, σε εποχές που κανείς δεν μπορεί μόνος και κανείς δεν πρέπει μόνος. Είναι ο εκφραστής της ντεμοντέ αντίληψης της πολιτικής των υποσχέσεων» δήλωσε και επανέλαβε πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε επίσης και στα, λεγόμενα, αντιμνημονιακά κόμματα τονίζοντας «με λίγη δεξιά, λίγη ακροδεξιά, πας προς την καταστροφή».

Νέα παρέμβαση από Γιώργο Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και τέως Πρωθυ-

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Αφετηρία θετικών εξελίξεων οι εκλογές»

«Μ

αζί θα σηκώσουμε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια» δήλωσε από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ και

της Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπε, μείωσαν μισθούς και συντάξεις, εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη και είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της αγοράς και διερωτήθηκε «γιατί τώρα τα δυο μεγάλα κόμματα πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν»; Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την Κυριακή των εκλογών «αφετηρία

θετικών εξελίξεων». «Εκεί στοχεύει η Δημοκρατική Αριστερά» επισήμανε και συμπλήρωσε πως «η 6η Μαΐου δεν είναι η συντέλεια της χώρας, όπως θέλουν να λένε αυτοί που τρομοκρατούν το λαό». Ο πρόεδρος του κόμματος ολοκληρώνει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία στην Κρήτη. Το πρωί θα βρεθεί στα Χανιά και στη

συνέχεια θα επισκεφτεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στο Ρέθυμνο. Το βράδυ θα μιλήσει σε ψηφοφόρους του κόμματός του στο Ηράκλειο. Σε τοπικό επίπεδο οι υποψήφιοι του κόμματος στις δυο εκλογικές περιφέρειες του νομού συνεχίζουν τις περιοδείες και τις συναντήσεις με φορείς της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε τοπικό επίπεδο η Βασιλέως Ηρακλείου έκλεισε χθες τον κύκλο των κεντρικών εκδηλώσεων του κόμματος, με ομιλίες των υποψηφίων βουλευτών της Α’ Θεσσαλονίκης και θέμα «Εθνικό Σχέδιο ΑνασυγκρότησηςΑυτοδύναμη Ελλάδα» στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Σήμερα διοργανώνονται και οι τελευταίες μικρές εκδηλώσεις των τοπικών οργανώσεων σε Τριανδρία και Πεύκα, την ώρα που στελέχη του Κινήματος στις δυο εκλογικές περιφέρειες του νομού πραγματοποιούν τις τελευταίες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών. Σήμερα επίσης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για έναν απολογισμό της σύντομης προεκλογικής περιόδου. χθες κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από στελέχη του κόμματος, νεολαίους και υποψήφιους βουλευτές συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo, Πάρι Μαυρίδη και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εταιρία, Κατερίνα Έρκα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η σημασία του εθνικού εκθεσιακού πυλώνα για την στήριξη και την προβολή της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13

Karfitsa

ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Την Κυριακή ανατρέπεται το σήμερα» Επιμέλεια: Σταύρος Οραήλογλου

Μ

ε μια συγκέντρωση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, καρπός της μεγάλης κινητοποίησης που είχε προηγηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς από τον προαύλιο χώρο του Ζαππείου στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα προσπάθησε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. «Δύο χρόνια τώρα, δύο αντιπάλους είχα», είπε χαρακτηριστικά: «Το Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ που έκλεισε μαγαζιά, έβαλε λουκέτα, έριξε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, και την Αριστερά, που έδιωχνε επενδύσεις, έδιωχνε τουρίστες, έκλεινε επιχειρήσεις, χάιδευε κουκουλοφόρους». Από την κριτική του δεν έλειψαν οι αναφορές στον Ε. Βενιζέλο: «Ο κ. Βενιζέλος, έχει σήμερα το θράσος να με κατηγορεί ότι θέλω να γίνω Πρωθυπουργός», είπε. «Του απαντώ: αν ήθελα να γίνω Πρωθυπουργός με κάθε τίμημα θα τον άφηνα να διαλύσει τη χώρα, τον περασμένο Νοέμβριο».

Παρών και ο Μάρτενς Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που επέλεξε το Ζάππειο για την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα καθώς συμβολίζει τη νίκη

του στη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ, το 2009, προλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μάρτενς, σε μια σαφή κίνηση υποστήριξης του Αντώνη Σαμαρά από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Με τον Κώστα Καραμανλή να δίνει για μια ακόμη φορά το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης με την παρουσία του, ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του έθεσε και πάλι ως απόλυτη προτεραιότητα και κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών την «καθαρή εντολή» για να «τα αλλάξει όλα», αποκλείοντας για μία ακόμη φορά κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και προτάσσοντας την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας για τη –δύσκολη- επόμενη μέρα.

«ΟΧΙ» στη συγκυβέρνηση «Κάποιοι πιέζουν», είπε, «να ¨συγκυβερνήσουμε¨ με το ΠΑΣΟΚ. Κι όσο εμείς εξηγούμε γιατί δεν θέλουμε, τόσο εκείνοι επιμένουν. Ε λοιπόν, όσο εκείνοι επιμένουν τόσο κι εγώ θα συνεχίσω να τους λέω: Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ! Και δεν συμφέρει τον Ελληνικό λαό να γίνει τέτοια «συγκυβέρνηση»! Συμφέρει μόνο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για να «πέσει στα μαλακά». Συμφέρει ακόμα τη διαπλοκή. Τα εξωθεσμικά κέντρα! Γιατί μια αδύναμη κυβέρνηση, δύο κομμάτων, μπορούν ευκολότερα να την ελέγχουν. Να την πιέζουν. Να την εκβιάζουν», σημείωσε. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοί-

ξουν οι κάλπες, ο κ. Σαμαράς έδωσε την τελική μάχη για να φέρει πίσω τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους αλλά και να σταματήσει τις διαρροές, κυρίως προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου αλλά και προς τη Χρυσή Αυγή.

«Νεροκουβαλητές του ΠΑΣΟΚ» Μίλησε ξανά για νέους σχηματισμούς που δεν είναι αριστεροί αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες της Αριστεράς και τους αποκάλεσε «νεροκουβαλητές του ΠΑΣΟΚ». Υπογράμμισε μάλιστα πως τα κόμματα αυτά υπάρχουν απλά «για να βάζουν εμπόδια στην ισχυρή λαϊκή εντολή της Νέας Δημοκρατίας, και βοηθούν το ΠΑΣΟΚ να πέσει στα μαλακά», ποντάροντας, όπως ανέφερε, «στον καημό, στην ανεργία και στα λουκέτα, που έφερε το ΠΑΣΟΚ». Σχολίασε μάλι-

στα πως «είναι έτοιμοι να πάνε και με το διάβολο, αρκεί να βλάψουν τη Νέα Δημοκρατία».

«Οι οπαδοί των Ναζί» Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Έκανε λόγο για «οπαδούς των ναζί, που κατεβαίνουν στις εκλογές χωρίς να εμφανίζουν τους υποψηφίους τους» και τους ταύτισε με τους κουκουλοφόρους, που κρύβουν, όπως είπε, τα πρόσωπά τους. Θύμισε μάλιστα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα, που αυτοκτόνησε, όταν άκουσε ότι σηκώθηκε η σβάστικα στην Ακρόπολη. «Δεν δέχομαι ως Έλληνας, η σημαία των Ναζί να εμφανιστεί μέσα στην Ελληνική Βουλή» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε από τους φίλους της ΝΔ να τους απομονώσουν. Για δεύτερη φορά μετά την ομιλία στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ διαχώρισε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς από τους ψηφοφόρους τους, επιχειρώντας σαφές άνοιγμα προς το μέρος τους, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα «Ό,τι κι αν ψηφίσατε στο παρελθόν, δεν ενδιαφέρει» είπε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε πως θα είναι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Οι προτεραιότητες Παρουσιάζοντας εκ νέου τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ και θα αποτελέσουν τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση, εστίασε στην ασφάλεια, την ανά-

καμψη, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε συνοπτικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο 3 και 4, μίλησε για αξιοποίηση των 15 δις του ΕΣΠΑ, για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, για επιστροφή των καταθέσεων μέσω φορολογικής αμνήστευσης. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες υποσχέθηκε αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των επιδομάτων των πολυτέκνων και επαναφορά της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους. Ανέφερε ακόμη τη λήψη άμεσων μέτρων για τους δανειολήπτες και τους ομολογιούχους και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, μίλησε για μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση ενώ για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης, όπως σημείωσε, δεσμεύτηκε πως Δικαστικοί θα ψάξουν το «πόθεν έσχες» όσων μετείχαν σε κυβερνήσεις, από το 1974 και μετά. Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως κορωνίδα των δράσεων της ΝΔ το θέμα της ασφάλειας, προτάσσοντας ως άμεσες προτεραιότητες την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των λαθρομεταναστών μέχρι τον επαναπατρισμό τους, τη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την λαθρομετανάστευση, το μαζικό επαναπατρισμό λαθρομεταναστών αλλά και την κατάργηση του «απαράδεκτου», όπως τον χαρακτήρισε, Νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια.


14 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ Της Χρύσας Κυριακού

Σ

Οι εκλογές… βρώμισαν τη Θεσσαλονίκη

ε αναμονή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να απαλλαγεί από τα βουνά σκουπιδιών, τα οποία έχουν κάνει για μια ακόμη φορά την εμφάνισή τους, στους περισσότερους δρόμους της πόλης! Η έλλειψη προσωπικού λόγω της αποχώρησης και των τελευταίων συμβασιούχων και η μη δυνατότητα νέων προσλήψεων λόγω των εκλογών, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη διοίκηση του δήμου. «Βρισκόμαστε σε αναμονή της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να μας λυθούν τα χέρια και να προχωρήσουμε σε νέες συμβάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην επιστράτευση ιδιωτικών συνεργείων. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε κυβέρνηση ή όχι», είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. «Η προκήρυξη των εκλογών πάγωσε κάθε είδους προσλήψεις με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην πόλη δεν είναι καλή και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε ό,τι μπορούμε», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο καθημερινά στους δρόμους της πόλης βγαίνουν 17-21 απορριμματοφόρα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. «Παραδόξως, την περίοδο αυτή δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Αλλά οι 500 περίπου υπάλληλοι δεν αρκούν για να καθαρίσουν την πόλη. Το κακό

Του Βασίλη Παπαναστασούλη

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τ

«Ζαρντινιέρα» 300 χιλιάδων ευρώ

ην πρωτόδικη απόφαση με τη χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ στον Αυγουστίνο Δημητρίου για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας», επικύρωσε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ο Κύπριος σπουδαστής είχε υποβάλλει αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας ένα εκατομμύριο ευρώ για την «ηθική βλάβη» που υπέστη λόγω του ξυλοδαρμού του από αστυνομικούς, στην επέτειο για τον εορτασμό της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου. Στις 29 Μαρτίου το 2010, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι το θύμα δικαιούται αποζημίωση 300 χιλιάδων ευρώ αλλά ακολούθησαν δύο εφέσεις για τη μείωση και την αύξηση του παραπάνω ποσού, αντίστοιχα από το ελληνικό δημόσιο και την πλευρά του Κύπριου. Το Διοικητικό Εφετείο, στις 30 Απριλίου, απέρριψε ως αβάσιμες τις δύο εφέσεις κρίνοντας ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ορθά εκτίμησε τα πραγματικά περιστατικά

Πάντα φταίνε οι άλλοι… Τώρα αιτία είναι οι εκλογές και δεν μπορεί η διοίκηση του δήμου να κάνει προσλήψεις εκτάκτων. Άλλη φορά έφταιγε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, που δεν είχε οργανώσει σωστά την υπηρεσία. Άλλη φορά έφταιγαν οι εργαζόμενοι που κάνουν διαφόρων ειδών κινητοποιήσεις. Φταίνε και τα …απορριμματοφόρα που παρουσιάζουν προβλήματα, φταίνε και τα ανταλλακτικά που δεν …έρχονται έγκαιρα. Φταίνε και κάτοικοι που κλείνουν δρόμους και χώρους ταφής

«Μας λείπουν 450 άτομα»

και έτσι διατήρησε το ύψος της αποζημίωσης στις 300.000 ευρώ, με την υπ’ αριθμόν 799/12 απόφαση του. Στο δικόγραφο αναφέρονται λεπτομέρειες από τον ξυλοδαρμό που υπέστη ο τότε 26χρονος σπουδαστής, από ομάδα αστυνομικών με πολιτικά, στην πλατεία Συντριβανίου, στις 17 Νοεμβρίου 2006, ενώ περιλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις του θύματος. «Όλα τελείωσαν για μένα εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Βίωσα το θάνατο και τον βιώνω κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το φόβο και τον πανικό μου. Μου έχουν καταστρέψει τη ζωή» ανέφερε ο Κύπριος στο κείμενο της αγωγής του και συμπλήρωνε: «Φοβάμαι ακόμη και σήμερα να βγω από το σπίτι μου. Η σκηνή του ξυλοδαρμού γυρίζει συνεχώς στο μυαλό

απορριμμάτων, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων τους. Δεν ξέρουμε αν φταίει και η … Κριστίν Λαγκάρντ με τους όρους που θέτει το ΔΝΤ ή και οι …επιθετικοί του ΠΑΟΚ που δεν έβαζαν γκόλ στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα πλέϊ-όφ με μηδέν βαθμούς… Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φταίει ο δήμαρχος μας και οι συνεργάτες του, που σε διάστημα 16 μηνών η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε σκουπιδούπολη έξι ή επτά φορές! είναι ότι η διαδικασία πρόσληψης νέων συμβασιούχων, στην οποία προχωρήσαμε πριν λίγο καιρό για να αντικαταστήσουμε τους συμβασιούχους, που αποχώρησαν λόγω λήξης των συμβάσεων τους έχει παγώσει λόγω των εκλογών. Αυτό μας έχει δέσει τα χέρια», είπε ο κ. Παππάς. Όπως είπε και ο ίδιος, η εκτεταμμένη αφισορύπανση λόγω των εκλογών δυσχεραίνει την κα-

τάσταση. «Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε συστηματική αφισορύπανση, παραβιάζοντας κάθε νομοθεσία. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να καθαρίζουμε» τόνισε ο κ. Παππάς.

Βουνά τα σκουπίδια Τα βουνά των σκουπιδιών έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις γύρω περιοχές με τους Θεσσαλονικείς να διαμαρτύρονται έντονα. «Τα σκουπίδια και οι αυξημένες θερμοκρασίες των

μου και τρέμω. Καταστράφηκε η ζωή μου, πήγαν χαμένα τα καλύτερά μου χρόνια. Όταν με κοιτάξει κάποιος περίεργα στο δρόμο, φοβάμαι ότι θα μου επιτεθεί» Σε κάθε δικαστική παράσταση του μάλιστα υποστήριζε ότι ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που φέρεται ότι αντιμετωπίζει από την ημέρα εκείνη.

Κατηγορούμενος Στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Αυγουστίνος Δημητρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με τις κατηγορίες ότι συμμετείχε σε επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μέσα στο ΑΠΘ καθώς και ότι γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πλατεία Συντριβανίου, λίγο πριν τον ξυλοδαρμό του. Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του περιγράφεται η σκηνή της «ζαρντινιέ-

ρας», αυτή τη φορά σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας και αντίθετα με όσα κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για Στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και αντίσταση. Για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά οκτώ αστυνομικοί. Οι

τελευταίων ημερών έχουν κάνει την κατάσταση αφόρητη. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει τις επόμενες ημέρες που θα συσσωρεύονται περισσότερα. Ο δήμος καθαρίζει μόνο τους κεντρικούς δρόμους και τα στενά πνίγονται από τα σκουπίδια», είπε η κ. Μαρία Γκαυρά, κάτοικος στο ιστορικό κέντρο της πόλης. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τώρα λόγω των εκλογών. Όλο κάτι συμβαίνει και η πόλη είναι βρώμικη», υποστήριξε ο κ. Κομνηνός, ιδιοκτήτης καταστήματος.

τέσσερις καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό με ποινή φυλάκισης τριών ετών για «πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Επιπλέον στον έναν από αυτούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για «έμπρακτη εξύβριση». Οι υπόλοιποι τέσσερις, μεταξύ αυτών και ο πρώην διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή για «απλή συνέργεια» στον ξυλοδαρμό. Σε πειθαρχικό επίπεδο, στους τέσσερις αστυνομικούς επιβλήθηκα ποινές - από αργία έξι μηνών έως χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ – ενώ άλλοι τέσσερις απαλλάχτηκαν. Προέκταση της υπόθεσης αποτελεί και η μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» που υπέβαλε ένας από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς σε βάρος πανεπιστημιακού καθηγητή που κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΡΕΟΠΡΤΑΖ 15

Karfitsa

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 17 ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΕS ΣΤΟΝ ΙΟ HIV

Της ιερόδουλης το AIDS

Τ

ις φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας άλλων πέντε ιερόδουλων φορέων του AIDS δημοσιοποίησε χθες η αστυνομία αποσκοπώντας στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Με τις τελευταίες συλλήψεις, έφθασαν στις 17 οι εκδιδόμενες γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV καθώς τις προηγούμενες μέρες πιάστηκαν στο δόκανο του νόμου άλλες 12 ιερόδουλες, προκαλώντας πανικό και ανησυχία στον ανδρικό πληθυσμό. Οι τελευταίες πέντε γυναίκες, είναι ηλικίας από 21 έως 42 χρονών και προέρχονται από Ρωσία, Βουλγαρία, Καζακστάν και Ελλάδα. Εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια έρευνας από κλιμάκιο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του Κέντρου Ελέγχου

και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κατά πέντε για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος αγνώστου αριθμού προσώπων» καθότι βρέθηκαν HIV οροθετικές. Σχετικά με τη δημοσιοποί-

ηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών, καθώς και της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος των παραπάνω πέντε γυναικών, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι «αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς την ευχερέστερη πραγμάτωση

της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων. Επίσης, για την αποκάλυψη της τυχόν τέλεσης από μέρους τους παρόμοιων πράξεων, της προτροπής όσων έχουν ήδη συνευρεθεί μαζί τους να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς και της αποτροπής του πανικού που θα μπορούσε να προκληθεί σε όσους έχουν συνευρεθεί με εκδιδόμενο πρόσωπο με όμοια χαρακτηριστικά. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εξεταστεί ή και να λάβει κατευθύνσεις και οδηγίες από τον αρμόδιο φορέα για τη συγκεκριμένη λοίμωξη (ΗIV λοίμωξη – AIDS), μπορεί να καλέσει στις υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στα εξής τηλέφωνα: Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS: 210 72 22 222 Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210 52 12 054.»

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ PFIZER

«Φαρμακευτικός παράδεισος» η Ελλάδα

Π

ριν από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα ήταν «φαρμακευτικός παράδεισος» αφού η κατανάλωση φαρμάκων ήταν υψηλή και οι δαπάνες καταβάλλονταν από το κράτος, παραδέχεται ο γενικός διευθυντής της Pfizer Ελλάς, μιλώντας στον καναδικό Τύπο. Το δισέλιδο αφιέρωμα της γαλλόφωνης La Presse, με τίτλο «Pfizer Καναδά, ένα εφαλτήριο για τον κόσμο», αναφέρεται στις δραστηριότητες της εται-

ρείας σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Ντουμπάι και Σαγκάη. «Η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος, γιατί η κατανάλωση φαρμάκων ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το κράτος αναλάμβανε την πληρωμή τους, όμως η κατάσταση άλλαξε μετά τη λήψη μέτρων λιτότητας, γιατί η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε κατά 35% τον προϋπολογισμό για την αγορά φαρμάκων» δή-

Προάγγελος εξελίξεων

4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Παρίσταναν τις καλόγριες για να παίρνουν χρυσαφικά Ντυμένες με ράσα, τέσσερις γυναίκες παρίσταναν τις καλόγριες αποκομίζοντας χρυσαφικά από ανυποψίαστους πιστούς, στην Πέλλα. Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών ,συνέλαβαν τις γυναίκες, ηλικίας 24, 41, 49 και 55 χρονών την περασμένη Τετάρτη, και σε βάρος τους σχημάτισαν δικογραφία για «απάτη» και «αντιποίηση». Νωρίτερα οι συλληφθείσες, ντυμένες ως μοναχές και προσποιούμενες τις καλόγριες, φέρονται ότι προσέγγισαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες και τις έπεισαν να τους δώσουν από ένα χρυσό δαχτυλίδι αντίστοιχα για τη

λωσε ο γενικός διευθυντής της Pfizer Ελλάς, Πιέρ Γκοντρό.

δήθεν ενίσχυση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105 ευρώ, τρία χρυσά δακτυλίδια, μία χρυσή αλυσίδα, μια χρυσή καρδιά μενταγιόν, 10 σταυρουδάκια και 43 εικόνες του Αγίου Ραφαήλ και του Χριστού, σύμφωνα με την αστυνομία. H 41χρονη και η 49χρονη τον προηγούμενο μήνα συνελήφθησαν για τα ίδια αδικήματα και στη Βέροια Ημαθίας. Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Γιαννιτσών.

Σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών περί τα 600 εκατ. δολάρια. Στο άρθρο αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως «εάν δεν χαμηλώσετε τις τιμές σας, θα βγείτε από τις λίστες των φαρμάκων που καλύπτονται από το ελληνικό κράτος». Το άρθρο εκτιμά μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι προάγγελος ανάλογων εξελίξεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ο Πιέρ Γκοντρό, πάν-

τως, θεωρεί εσφαλμένη τη νέα πολιτική, η οποία καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες να συμφωνήσουν τις τιμές με τις κυβερνήσεις. «Καλούνται από την Ευρώπη να κάνουν περικοπές παντού και η πρώτη αντίδραση είναι να κόψουν χωρίς σκέψη» δήλωσε στην αρθρογράφο Σοφί Κουζινό. Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν εδώ και χρόνια για τα φάρμακα, και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της άμεσης πληρωμής για την παράδοση των φαρμάκων τους. Πολιτική που η Pfizer αρνείται να εφαρμόσει, θεωρώντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποια μορφή συνεννόησης με την κυβέρνηση. Πηγή: in.gr

«Η χώρα μπορεί» Της Ασημίνας Ξηροτύρη, υπ. βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Α’ Θεσσαλονίκης

Φ

ίλες και φίλοι, ζούμε όλοι μας στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, και έχουμε συναντηθεί πολλές φορές, στις γειτονιές μας, στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη με τις προοπτικές και τα όνειρα, που μας πληγώνει γιατί χρόνια τώρα ξυπνά με τον εφιάλτη της καθημερινότητας και της ανεργίας και ίσως την πληγώνουμε και μεις γιατί δεν γίναμε πολλοί για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ελάτε μαζί, περισσότεροι και αλληλέγγυοι, με την Αριστερά της Ευθύνης και της Αισιοδοξίας, να πετύχουμε αυτό τον στόχο της ανατροπής. Φίλες, φίλοι, περνάμε πράγματι όλοι μας πολύ δύσκολα μέσα στην δίνη της κρίσης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων και γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει ως πολύ σημαντικές τις εκλογές της 6ης Μαίου. Σαν μια ευκαιρία για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να υπάρξει αισιοδοξία για έξοδο από την κρίση. Η 6η Μαίου μπορεί γίνει η αφετηρία για θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα. Η απάντηση στην κρίση πρέπει και μπορεί να είναι δημοκρατική – αριστερή. Και ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου θα θέσει όλες της τις δυνάμεις η «Δημοκρατική Αριστερά» Στο ερώτημα για την επόμενη μέρα: ποια κυβέρνηση, με ποιους και κυρίως με τι πρόγραμμα μπορεί να σχηματιστεί στη ΔΗΜ.ΑΡ. απαντάμε ότι θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην μπεί ο τόπος σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογές. Θέλουμε όμως μια κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ασκούμενες πολιτικές, θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με την κοινωνία όρθια και για αυτό από την πρώτη μέρα θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε μαζί τον αγώνα για να κρατηθούμε όρθιοι. Εμπιστευθείτε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μαζί θα αλλάξουμε το περιεχόμενο της πολιτικής γιατί όλοι πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο, μπορεί να προχωρήσει σε δρόμους αισιοδοξίας και ανάταξης.


16 MEDIALAND

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Παρασκευή στην tv Ακούσατε, ακούσατε! Για όλες τις δουλειές συνάδελφος τηλεοπτικού σταθμού από τη Θεσσαλονίκη. Όταν δεν παρουσιάζει δελτίο ειδήσεων κάνει τον…πορτιέρη σε κομματικές εκδηλώσεις. Διευκρινιστική ανακοίνωση,

μετά τις αντιδράσεις των ανέργων συναδέλφων αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, εξέδωσε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «όλοι οι άνεργοι δημοσιογράφοι καλούνται   σε Απογραφή - Έλεγχο της ασφαλιστικής τους  μερίδας στα γραφεία του ταμείου, σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη». Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «ο έλεγχος πραγματοποιείται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των ασφαλισμένων, άνεργων, εργαζόμενων, συνταξιούχων και φυσικά, η βιωσιμότητα του Ταμείου μας». Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως «όλοι οι άνεργοι δημοσιογράφοι διατηρούν στο ακέραιο τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους».

Τις βαθύτατες ανησυχίες της αναφορικά με τις επιθέσεις εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία. Θεωρεί πως τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην Ελευθερία της Έκφρασης. Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι « αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν υποστεί κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της αστυνομίας περισσότερες από μία φορές». Κέρδη 57 εκατ. ευρώ, προ φόρων, εμφάνισε το 2011 η δημόσια ραδιοτηλεόραση σε σχέση με τις ζημιές 9 εκατ. ευρώ το 2009, παρά τη μείωση των εσόδων τη διετία. Αυτά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «θέλουμε να κρατήσουμε την ΕΡΤ ανεξάρτητη και δυνατή. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε μια

προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, με αποτελέσματα πιο αισιόδοξα από ό,τι φανταζόμασταν».

Μετά από ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων που εργάζονται στην εφημερίδα «Θεσσαλία», το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, προκήρυξε 24ωρη απεργία στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για σήμερα, Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Αναρωτιόμαστε, γιατί ο συνά-

δελφος της Λεωφόρου Στρατού κάθε λίγο και λιγάκι, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, δημοσιοποιεί αναρτήσεις σχετικά με το κόμμα αλλά και την υποψήφια που θα στηρίξει στην Α’ Θεσσαλονίκης; Μήπως την έχει δει λίγο…opinion maker;

Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώ-

μενα» της ΕΤ3, συνεχίζοντας την αναζήτησή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής έκφρασης, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, στις 17.00, εστιάζει το φακό της σε ένα μουσικό είδος με βαθιές ρίζες, το ταξίμι, το οποίο είναι συνυφασμένο με την έμφυτη δημιουργικότητα του ανθρώπου και την ανάγκη του για αυτοσχεδιασμό, με τη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική ιστορία του τόπου, καθώς και με μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού - τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Βαμβακάρη και πολλούς άλλους. Η εκπομπή ερευνά την ιστορική προέλευση του όρου «ταξίμι», ανατρέχει στις αρχές της πρώτης δημιουργικής έκφρασής του από τους λαϊκούς ερμηνευτές και εμβαθύνει, μέσα από τις αφηγήσεις πολύ σημαντικών δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, στους «τρόπους» και στους «δρόμους» έκφρασης των ταξιμιών. Αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας του, αλλά και τους «κανόνες» που διέπουν αυτή την αυτοσχέδια μουσική έκφραση. Στο φακό της εκπομπής, οι τέσσερις δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζοντας δομούν και αφηγούνται μέσω του μπουζουκιού τους, ο καθένας με τον τρόπο του, τη δική του προσωπική ιστορία. Έρευνασκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος.

ΕΤ1

ΝΕΤ

MEGA

ALPHA

ΣΚΑΙ

06:00 Η γειτονιά μας τα Βαλκάνια 07:00 Ποδήλατο παντού 07:30 Ουράνιο Τόξο 08:00 Μπουρμπουλήθρες 08:30 ’Αρθουρ 09:00 Ο μικρός Νικόλας 09:30 Ραστα Μάους 10:00 Τα γεφύρια του Ιονίου 10:30 Το χρονικό της ελληνικής χαρακτικής 11:00 Εκπαιδευτική τηλεόραση 12:00 Ο φωτογράφος του χωριού 13:00 Η μόδα και ο πολιτισμός στον 20ο αιώνα 13:30 Μια παράξενη κιβωτός 14:00 Προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Εργατικό Επαναστατικό κόμμα- τροτσκιστές» 15:00 Ντένις ο τρομερός 15:30 Αστυνόμος Σαϊνης 16:00 Ζικ και Λούθερ 17:30 Τόπων και μνήμες 18:00 «Δράση» προεκλογική ομιλία 19:10 Σαν σήμερα 19:30 «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Κεντρική Προεκλογική ομιλία του προέδρου του κόμματος κ. Παναγιώτη Καμμένου 20:30 «ΛΑ.Ο.Σ.» Κεντρική Προεκλογική ομιλία του προέδρου του κόμματος κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη 21:45 Σαν σήμερα 22:00 Η τέλεια παγίδα 23:45 Ωραίοι ως Έλληνες 00:45 Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους

06:00 Πρωινή ενημέρωση 10:00 Συμβαίνει τώρα 12:00 Ειδήσεις 13:00 Μένουμε Ελλάδα 15:00 Ειδήσεις 16:00 Έχει γούστο 18:00 Ειδήσεις 18:15 Σημείο Art 19:00 Φωτόσφαιρα 20:45 Σαν σήμερα 21:00 Ειδήσεις 22:00 Στα άκρα 00:00 Ειδήσεις

05:45 Τα μυστικά της Εδέμ 06:45 Κοινωνία ώρα Mega 10:00 Πρωινό μου 13:00 Κλεμμένα όνειρα 14:00 Ειδήσεις 15:00 Mega εκλογές 2012 16:00 10 λεπτά των κομμάτων 16:20 Μπαμπά μην 16:50 Ειδήσεις 17:00 Σαββατογεννημένες 18:00 Μοιραίος έρωτας 19:00 Κλεμμένα όνειρα 20:00 Ειδήσεις 21:00 Οι βασιλιάδες 22:00 Κλινική περίπτωση 23:10 Φόβος στο σκοτάδι 00:50 Ειδήσεις

06:00 Δέστε τους 07:45 Frasier 08:45 The King of Queens 09:30 Ρωτά την αγάπη 10:30 Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ 11:30 Εντιμότατοι... Κερατάδες 12:30 Ειδήσεις 13:00 Ελένη 16:00 Δέστε τους 17:55 Ειδήσεις 18:00 Οικογενειακές ιστορίες 19:00 Ειδήσεις 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Aλ Τζαντίρι Νιούζ 23:00 Νόμος και τάξη: ειδική ομάδα 00:00 C.S.I. New York

06:00 Πρώτη γραμμή 10:00 Σκαι τώρα 13:15 Για μια καλύτερη ζωή 14:00 America`s Next top model 15:00 Σκαι life 16:50 Ειδήσεις 17:00 Chef στον αέρα 18:00 Εκλογές 2012 19:00 Σκαι με τον Νίκο Ευαγγελάτο 20:30 Συντέλεια 21:00 Ειδήσεις 21:45 Eco news 22:00 Perfect Ten: CSI Las Vegas 23:00Αληθινά Εγκλήματα 00:15 Ειδήσεις

STAR

07:30 Πρωινό με θέα 10:00 Πάρτε θέση 11:30 Portofolio 11:45 Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία 12:45 Εξερευνώντας την Μεσόγειο 13:15 Ταξίδι στον πλανήτη γη 14:15 Portfolio 14:30 Δημιουργίες 15:00 Ειδήσεις 16:00 Δημότης n line 17:45 Πάρτε θέση 19:00 Ειδήσεις 20:30 Η υγεία των παιδιών 21:00 Μεγάλα Παγκόσμια Μυστήρια 21:30 Πόλις Πολίτης Πολιτική 23:30 Ανοιχτά μικρόφωνα 00:00 Ειδήσεις

ΕΤ3

05:30 Διασπορά 07:30 Αληθινός παράδεισος 08:30 Πολιτισμοί σε 09:30 Μαγικός κόσμος 10:00 Χωρίς αυτοκίνητο 10:30 Ένας μοντέρνος Παυσανίας 11:00 Καινούρια μέρα 12:30 Ακραίοι ταξιδιώτες 13:00 Ειδήσεις 14:00 Ο Γύρος του κόσμου 15:00 Τόλμη και γοητεία 15:30 Ότι τρώμε 16:00 Εκλογές 2012 Οι απέναντι 17:00 Ειδήσεις 17:25 Πέντε και 18:45 Ο Κόσμος των σπόρ 19:30 Ντοκιμαντέρ 20:00 Προεκλογική ομιλία ΣΥΡΙΖΑ 21:00 Προεκλογική ομιλία ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 22:00 Ειδήσεις 22:55 Εκατογραφία 23:00 Εκλογές 00:30 Τα τραγούδια της

ΑΝΤ1

06:00 Project runway 07:00 Πρωινό 12:50 Με αγάπη 13:00 Ειδήσεις 14:00 Άκρως οικογενειακόν 14:40 Play and win 14:50 Κωνσταντίνου και Ελένης 15:40 Play and win 15:50 Το καφέ της χαράς 16:50 Ειδήσεις 17:00 Wipe out 18:00 Πλάκα κάνεις 19:00 Είναι στιγμές 20:00 Ειδήσεις 21:00 Galileo 22:00 Laugh attack 23:00 Ράδιο αρβύλα 00:00 Βράδυ με τον Πέτρο Κωστόπουλο

06:00 Σιγά τον πολυέλαιο 06:45 Η τάξη του 3000 07:10 Πόκεμον 07:30 Angel`s friends 08:00 Φώτης - Μαρία live 09:50 Μαρία, Άγγελε μου 11:30 Η Κουζίνα με την Ντίνα 12:30 Ειδήσεις 13:00 Μεσημεριανή μελέτη 15:30 Μιλά 17:50 Φώτης - Μαρία live 19:45 Eιδήσεις 21:00 The closer 22:00 Μπάτμαν και Ρόμπιν 00:30 Ανεξέλεγκτη εκδίκηση

TV100

Οι προτάσεις της ημέρας ❱ Στην ΕΤ1 στις 13.00

Μένουμε Ελλάδα

Η αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή ενημερώνει, παρουσιάζει τις ομορφιές της πατρίδας μας, προβάλει γνωστούς και άγνωστους προορισμούς και προσκαλεί τον τηλεθεατή σε ένα τηλεοπτικό ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ζωντανή μετάδοση εικόνας μέσω Internet

και κινητών 3G από διάφορα μέρη της Ελλάδας) και με τη βοήθεια τρισδιάστατων δορυφορικών χαρτών, ο Γιώργος Αμυράς, η Ρένια Τσιτσιμπίκου και όλη η δημιουργική ομάδα της εκπομπής, μεταδίδει εικόνες και ανά πάσα στιγμή δίνει ακριβείς πληροφορίες για τον εκάστοτε προορισμό. Οι ρεπόρτερ της εκπομπής «οργώνουν» τη χώρα, από άκρη σε άκρη και ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες και γραφικές γωνιές κάθε τόπου.

❱ Στην ΕΤ3 στις 15.30

Ό,τι τρώμε Σειρά ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί σε 13 ημίωρα επεισόδια, αμερικανικής παραγωγής 2003. Η ζάχαρη γεννήθηκε στην Ασία, ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και μετά στην Ευρώπη, πρώτα

ως φάρμακο και στη συνέχεια ως ένα εξαιρετικό καρύκευμα. Στη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του, το 1493, ο Κολόμβος την έφερε στην Καραϊβική όπου μετατράπηκε σε καθημερινή ανάγκη και ένα από τα πρώτα δείγματα της καπιταλιστικής βιομηχανίας. Δείτε γιατί οι άνθρωποι που έχουν αδυναμία στη ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Μάθετε πως η ζάχαρη έγινε η βάση του διεθνούς εμπορίου της Αγγλίας και ένα προϊόν κλειδί υπό τον έλεγχο της Βρετανικής εργατικής τάξης.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 17

Karfitsa

«Κούφιες» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Παλαιοπωλών Θεσσαλονίκης τις υποσχέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία Κυριακάτικου παζαριού, μία φορά τον μήνα, στο Πεδίον του Αρεως. Της Χρύσας Κυριακού

O

πως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αν και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάνθηκε θετικά στις 11-10-2011 στο σχετικό αίτημα του Σωματείου ΠαλαιοπωΚαταστηματαρχών λών Θεσσαλονίκης, 7 μήνες μετά τη γνωμοδότηση, ο δήμος δεν προχωρά στην υλοποίηση του παζαριού προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. «Σε συνεχείς οχλήσεις του Σωματείου Παλαιοπωλών, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης, παρά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας, φέρνει συνεχώς προσχώματα επικαλούμενος νομοθετικά κενά για τη δημιουργία του

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

«Μας εμπαίζει ο δήμος» παζαριού!» υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον κεντρικό δήμο της Αθήνας λειτουργούν 4 παζάρια, στις πλέον τουριστικές περιοχές και ένα στο δήμο Πειραιώς που συγκεντρώνουν κάθε Κυριακή χιλιάδες κόσμου, αποτελώντας πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες. «Τώρα, πώς ο δήμος Αθηναίων λειτουργεί 4 παζάρια στην «καρδιά» της πόλης ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης αναλώνεται σε συνεχείς δικαιολογίες για την μη πραγματοποίηση έστω ενός, είναι απορίας άξιο…» αναρωτιέται ο κ. Κοτίδης.

«Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο» Το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης το

οποίο συγκεντρώνει τους επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην πόλη, είχε δεσμευτεί στο δήμο ότι, κατά την πραγματοποίηση του παζαριού, θα διαχειριστεί με σύνεση το χώρο του πάρκου, φροντίζοντας για την καθαριότητά του και τη φύλαξη. Επίσης, στο αίτημά του στο δήμο Θεσσαλονίκης, ζητούσε Κυριακάτικο παζάρι κάθε Κυριακή στο Πεδίον του Άρεως αλλά η Επιτροπή Ποιότητας γνωμοδότησε για ένα κάθε μήνα όμως, έστω κι αυτό, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Για τα λόγο αυτό, το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης, ζητά να συζητηθεί το θέμα άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το θέμα, με την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων.

ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΘΡΟΥΣ

Επιτέλους δίκτυο αποχέτευσης στο Πανόραμα

Π

ρος την ολοκλήρωσή του οδεύει το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου Πανοράματος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με την δημοπράτηση του δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές των οικισμών «Μακεδονία» και «Νεφέλη» και τον ορισμό του εργολάβου. Πρόκειται για τη δημοπράτηση του αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό «Μακεδονία», στο νότιο Πανόραμα και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Καπετάν Κώττα, Γεωργίου Μόδη, Καπετάν Γιαγλή, Μποτονάκη, Καπετάν Νικηφόρου, Δέλλιου, Βάρδα, Τηλιγάδη, Λιόντα, Βαρέλα και Αμύντα.

Επίσης στον οικισμό «Νεφέλη», και στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Λεοντίδη, Φωστηροπούλου, Γαληνού, Νικηταρά, Παπαναστασίου, Θράκης, Δαβάκη, Ιασωνίδου, Γρηγοριάδου, Αργυρουπόλεως-Κωφίδου και Κολοκοτρώνη. Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στις δύο περιοχές καθυστερούσε λόγω σημαντικών τεχνικών δυσκολιών στην κατασκευή και τη χωροθέτηση του κεντρικού αγωγού και του αντλιοστασίου, αλλά και προβλημάτων που αφορούσαν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για ένα τόσο μεγάλο έργο μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες

για τη χώρα. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την ΕΥΑΘ. Εφόσον η δημοπρασία εξελιχθεί ομαλά ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί εντός του 2012, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται σε όλο το Πανόραμα ένα συνολικό δίκτυο αποχέτευσης μήκους 5,5 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, έργο που έσωσε από τους «βόθρους» περίπου 10.000 κατοίκους.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΡΑΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Πετρέλαιο παραλλαγής….

Σ

τρατιωτικά καύσιμα φέρονται ότι αφαιρούσαν στρατιωτικοί και ιδιώτες που συνελήφθησαν στη Ρόδο. Η υπόθεση σήμανε συναγερμό στις αρχές που ερευνούν την ύπαρξη λαθραίας διακίνησης καυσίμων, μέσα στις ένοπλες δυνάμεις, τα τελευταία δύο χρόνια Χθες το πρωί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ εντόπισαν τον οδηγό βυτιοφόρου να εξέρχεται από το στρατόπεδο του 95ου Τάγματος Μηχανικού, μεταφέροντας δύο τόνους πετρελαίου κίνησης. Κατά την έρευνα δε βρέθηκαν παραστατικά μεταφοράς και τα καύσιμα κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην υπόθεση φέρονται ότι εμπλέκονται ένας αντισυνταγματάρχης, διοικητής του 95ου Τάγματος Μηχανικού Εθνοφυλακής Ρόδου, ο

αποθηκάριος καυσίμων, ένας στρατιώτης που υπηρετεί στο τάγμα καθώς και δύο ιδιώτες η δράση των οποίων εντοπίζεται στη λαθρεμπορία καυσίμων και την τροφοδότηση φορτηγών ιδιωτών με καύσιμα του στρατού Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι o οδηγός του βυτιοφόρου ήταν και εργολάβος δημοσίων έργων. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας «zougla», ο αντισυνταγματάρχης-πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας-σε συνεργασία με τον φαντάρο είχαν αναλάβει την «βρώμικη δουλειά» της κλοπής των καυσίμων, οι οποίοι επί δύο τουλάχιστον χρόνια κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτοί. Ακολουθούσαν οι δοσοληψίες με τον εργολάβο έναντι αντιτίμου και με τον τρόπο αυτό το εμπόρευμα διοχετεύον-

ταν από το στρατόπεδο στην αγορά καυσίμων. Ο ίδιος ο εργολάβος είχε στήσει το δικό του «μαγαζί», πλασάροντας τα καύσιμα σε ιδιώτες και φροντίζοντας -φυσικά- να μην κόβει τιμολόγια. Το «μεγάλο κόλπο» του κυκλώματος αποκαλύφθηκε σήμερα (χθες), ύστερα από στενή παρακολούθηση από κλιμάκια του ΣΔΟΕ, του φορτηγού που οδηγούσε ο εργολάβος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε το βυτιοφόρο να μπαίνει στο στρατόπεδο, ενώ λίγη ώρα αργότερα και αφού εξήλθε αυτού, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι ενώ είχε γίνει η διακίνηση των καυσίμων, ο οδηγός δεν κατείχε τα απαραίτητα παραστατικά.

Ο υπουργός Για την ύποπτη μεταφορά καυσίμων ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώθηκε σήμερα από τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, σχετικά με περιστατικό ύποπτης μεταφοράς καυσίμου από ιδιωτικό βυ-

τιοφόρο μέσα από στρατόπεδο της Ρόδου.Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε άμεσα οδηγίες στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή ΕΔΕ σχετικά με το συμβάν, παράλληλα με τις ενέργειες του ΣΔΟΕ και του Οικονομικού Εισαγγελέα.Στη Ρόδο μεταβαίνει ο Β’ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Α. Κουτρουμπέλης για να συντονίσει τις έρευνες».


18 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάμε σινεμά;

ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ - THE AVENGERS Περιπέτεια φαντασίας , 2012, ΗΠΑ, Έγχρωμη Σκηνοθεσία: ΤΖΟΣ ΓΟΥΙΝΤΟΝ Σενάριο: ΤΖΟΣ ΓΟΥΙΝΤΟΝ Πρωταγωνιστούν: ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΜΑΡΚ ΡΑΦΑΛΟ, ΣΤΕΛΑΝ

ΣΚΑΡΣΓΚΑΡΝΤ, ΣΚΑΡΛΕΤ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ, ΚΡΙΣ ΕΒΑΝΣ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ, ΤΖΕΡΕΜΙ ΡΕΝΕΡ, ΚΡΙΣ ΧΕΜΣΓΟΥΟΡΘ, ΤΟΜ ΧΙΝΤΛΣΤΟΝ Περίληψη: Μια ιστορική μέρα ξημερώνει για τον πλανήτη μας, όταν ένας αναπάντεχος εχθρός αρχίζει να σπέρνει την καταστροφή. Ο Νικ Φιούρι, διευθυντής του διεθνούς οργανισμού SHIELD, ο οποίος έχει ως αντικείμενο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ανά την υφήλιο, συνειδητοποιεί πως προκειμένου να ανατραπεί η κρισιμότατη αυτή κατάσταση, που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού, υπάρχει μόνο μία λύση: να συγκεντρώσει τους Εκδικητές... Που μπορείτε να τη δείτε: ❱ Village Mediterranean Cosmos 4 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Τρ. - Τετ. (Τετ. σε 3D) 19:30 - 22:40 ❱ Village Mediterranean Cosmos 5 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 (3D) Πεμ. έως Δευτ. 17:40 - 2:30 - 23:20 ❱ Village Mediterranean Cosmos 6 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Τετ. 16:00 - 18:50 - 21:40 - 00:30 - (3D) Πεμ. έως Δευτ. 18:40 - 21:30 - 00:20 (3D) Τρ. 13:10 - 16:00 - 18:50 - 21:40 - 00:30 ❱ Village Mediterranean Cosmos 7 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Πεμ. Παρ. Δευτ. 17:10 - 20:00 - 22:50 - Σαββατοκύριακο και 11:30 - 14:20 ❱ Village Mediterranean Cosmos 9 (Comfort) (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Πεμ. Παρ. Δευτ. 20:00 - 22:50 - Σαββατοκύριακο και 17:10 - Τρ. Τετ. 19:30 22:40

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

η

17 Ετήσια Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας

Ε

γκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγγελάκη 13, απέναντι από το χώρο της Δ.Ε.Θ., η 17η

Ετήσια Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας. Την έκθεση διοργανώνει το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων, λυκείων (και δημοτικών) της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν και τρία τιμώμενα σχολεία από την Αυστραλία: Το Waverley College, Sydney, το Gungahlin College, Canberra και το Princes Hill Secondary College, Melbourne. Στην έκθεση αυτή, η οποία θα διαρκέσει

έως τις 18 Μαϊου, μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από όλα τα σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια) της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης, ομαδικά, αν συμμετέχουν σε τμήμα φωτογραφίας ή ατομικά. Όποιο σχολείο ή μαθητής χρειαστεί βοήθεια για την προετοιμασία των εργασιών μπορεί να τη ζητήσει από τους διοργανωτές. Οι συμμετέχοντες επιβαρύνονται μόνο με το κόστος εκτύπωσης των φωτογραφιών τους.

POKER FACE Ρομαντική κομεντί, 2012, Ελλάδα, Έγχρωμη Σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ»

Σενάριο: ΑΣΠΑ ΚΑΛΛΙΑΝΗ Πρωταγωνιστούν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ, ΕΥΗ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ, ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑ-

Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί στο ΝΟΗΣΙΣ

ΛΑΜΠΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΚΙΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΦΝΗ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΖΕΝΗ ΘΕΩΝΑ Περίληψη: Η Νίκη είναι η κινητή απόδειξη της γκαντεμιάς. Όχι, δεν γεννήθηκε έτσι. Ήταν το παιδί θαύμα. Είχε το “Χάρισμα”, προς μεγάλη χαρά του πατέρα της Φανούρη και της παρέας του, που ζούσαν από τον τζόγο. Τι ήταν το Χάρισμα; Ένα λούτρινο παπαγαλάκι και γούρι της Νίκης, όταν ήταν μικρή. Μέχρι τη μέρα που της το έκλεψε, ένας παιδικός της φίλος. Από εκείνη την ημέρα, τόσο τη Νίκη, όσο και τον πατέρα της, μόνο τυχερούς δεν τους λες. Χρεοκοπία και φυλακή για τον τζογαδόρο μπαμπά και μια σειρά από ατυχή γεγονότα να τους συμβαίνουν διαρκώς. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Νίκη εργάζεται σε ένα life style περιοδικό. Όταν η εκδότρια του περιοδικού, της ζητήσει να πάρει συνέντευξη από έναν πρωταθλητή του πόκερ, η τύχη της φαίνεται να αλλάζει. Πολύ σύντομα, η Νίκη θα συνειδητοποιήσει ότι ο πρωταθλητής του Poker, αδιάβροχος, ένας τύπος που ζει από το «άθλημα» του Poker είναι ένας… παλιός της γνωστός. Και επιπλέον, έχει και κάτι που της ανήκει. Θα ξεκινήσει τότε μεταξύ τους, μια ιδιόμορφη σχέση, κάτι σαν παρτίδα Poker. Ένα δυνατό παιχνίδι στρατηγικής. Μπλοφάρουν, ποντάρουν, ρεφάρουν, τζογάρουν και παίζουν… τα ρέστα τους στο τελικό τραπέζι του ελληνικού τουρνουά Poker, στην απόλυτη μονομαχία των δύο φύλων! Που μπορείτε να τη δείτε: ❱ Village Mediterranean Cosmos 10 (Comfort) (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 4999999 Τρ. Τετ. 19:40 - 21:50 - 00:00 ❱ Village Mediterranean Cosmos 2 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Τρ. Τετ. 20:30 - 22:30 - 00:40 ❱ Village Mediterranean Cosmos 8 (Dolby Digital) Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos - Tηλ. 231 0 499999 Τρ. Τετ. 19:40 - 21:50 - 00:00

Σ

το πλαίσιο της έκθεσης «Μεσογειακά Ηχοχρώματα» που φιλοξενείται μέχρι τις 18 Ιουνίου στο ΝΟΗΣΙΣ, την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 19.30, η φοιτητική ομάδα «Μουσικό Πολύτροπο» του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση ορισμένων μουσικών οργάνων της έκθεσης από τον Γιάννη Καϊμάκη και τον Κώστα Παπά. Η έκθεση, περιλαμβάνει μουσικά όργανα των χωρών της Μεσογείου από τη συλλογή του Γιάννη Καϊμάκη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και αποσκοπεί σε μία άμεση επαφή και επικοι-

νωνία του κοινού με τον κόσμο των μουσικών οργάνων και των ήχων που παράγουν. Παρουσιάζονται έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα από την Ελλάδα, τη Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Σερβία. Η παρουσίαση συνοδεύεται από ηχητικά παραδείγματα που αποδίδουν το διαφορετικό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, καθώς και από οπτικό υλικό με τη διαδικασία κατασκευής του. Η έκθεση «Μεσογειακά Ηχοχρώματα» έχει παρουσιαστεί από το 1991 σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχει προβληθεί σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και την έχει επισκεφθεί μεγάλος αριθμός μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Φέτος, παρουσιάζεται στο

πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια 2012». Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας έκθεσης Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 – 14.30 Σάββατο: 13.30 – 20.30 Κυριακή: 11.30 – 18.30

Δωρεάν ξεναγήσεις σε μνημεία της πόλης Δωρεάν ξεναγήσεις στις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης οργανώνει ο δήμος. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Γνωρίζω και Μαθαίνω την Πόλη μου» και το διοργανώνουν από κοινού το τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της διεύθυνσης πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 1η, 2η, 3η και 5η κοινότητα. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 5 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου. Οι δημότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να το δηλώνουν τηλεφωνικά στα δημοτικά διαμερίσματα. Το κάθε γκρουπ θα περιλαμβάνει 35 άτομα, τα οποία θα παίρνουν μέρος κατά σειρά προτεραιότητας. Οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν στις 11 το πρωί και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Γ

ΣΠΟΡ 19

Karfitsa

ια όλους και για όλα μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης Γιάννης Κόντης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ωστόσο η αγωνία των φίλων των κιτρίνων θα παραταθεί μέχρι σήμερα όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Κοινωνίας των μελών του Άρη, με τον κ. Κόντη ενδεχομένως να παρουσιάζει την πρόταση του για την ΠΑΕ. Αυτό που κυριάρχησε στα λεγόμενα του χθες ήταν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος και τον έχουν φέρει σε οριακό σημείο. Μιλώντας για τα 14 εκ. ευρώ χρέη που κουβαλάει στην πλάτη του ο σύλλογος, ο Γιάννης Κόντης υποστήριξε ότι δε μαζεύτηκαν τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι αποτέλεσμα λαθών των περασμένων χρόνων, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος απλά «κληρονόμησε» τα χρέη του συλλόγου αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του. «Εμείς που προσπαθούμε να φέρουμε χρήματα, φαινόμαστε σαν να θέλουμε να κλέψουμε τον Άρη. Αυτοί που κατηγορούν να φέρουν αυτοί χρήματα και όταν ρωτούνται για την επόμενη μέρα, λένε ότι ο κόσμος θα καλύψει τις τρύπες. Αυτοί που χρόνια κρυβόντουσαν πίσω από μένα, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καλές στιγμές και για τις κακές να φταίω εγώ. Και μόλις έφευγαν, έφταιγα εγώ για όλα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, προσπάθησε τον τελευταίο καιρό για να βγει μπροστά προκειμένου η ομάδα να διεκδικεί

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Γιάννης Κόντης: «Έγκλημα η διοίκηση πρωτοδικείου» τη δική του πρόταση. Όσο για το ενδεχόμενο διοίκησης πρωτοδικείου αποκλείστηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της ΠΑΕ, καθώς όπως είπε υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη τα οποία δεν έχουν διακανονιστεί και μια ενδεχόμενη τέτοια διοίκηση, εάν και εφόσον μπορούσε να υπάρξει, θα έδινε απλά μια προσωρινή και όχι μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Ποιοι κουνάνε το μαντήλι;

τίτλους και να κάνει αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους όπως είπε και τώρα φαίνεται ως ο μοναδικός υπαίτιος για όλα όσα συμβαίνουν στο σύλλογο.

Παίκτες-εισπράκτορες Ιδιαίτερα αιχμηρός παρουσιάστηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ για ορισμένους ποδοσφαιριστές που ναι μεν είχαν παχυλά συμβόλαια, ωστόσο αγωνιστικά δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία περίπτωση σε σχέση με τα χρήματα που έπαιρναν. Στο στόχαστρο του Γιάννη Κόντη βρέθηκαν παίκτες

όπως ο Κάρλος Τόχα, ο Οριόλ και ο Φρέντι Αντού, τους οποίους χαρακτήρισε «παίκτες-εισπράκτορες». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τόχα είχε ετήσιο συμβόλαιο 200.000 ευρώ, αλλά τώρα θα φύγει παίρνοντας 450-500 χιλιάδες, καθώς δεν του έγινε μονοετές συμβόλαιο και επαναπαύθηκε. Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, είπε πως το σύνολο που είχε δημιουργηθεί ήταν εντελώς ετερόκλητο, πράγμα που συντέλεσε στην κακή πορεία της ομάδας, που έχασε και πάλι το τρένο της Ευρώπης. Όπως είπε ο ίδιος, προτιμούσε περισσότερο τους λάτιν παίκτες

διότι δε θέλουν ιδιαίτερη μετάφραση, συνεννοούνται καλύτερα στο γήπεδο και ξεχνούν τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας όταν είναι στον αγωνιστικό χώρο.

Σήμερα η πρόταση Όσον αφορά την κατάθεση πρότασης του για επίλυση του οικονομικού ζητήματος και εξόφληση των ποδοσφαιριστών που είναι ένα βήμα πριν την προσφυγή, ο Γιάννης Κόντης είπε πως θα περιμένει πρώτα από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν οι ίδιοι πρόταση και εάν είναι σοβαρή και ολοκληρωμένη θα την υιοθετήσει. Ειδάλλως όπως είπε θα καταθέσει

ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠΛΟ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Με το βλέμμα στον Ιβάν Σαββίδη

Μ

πορεί η νίκη απέναντι στην ΑΕΚ να ήταν πολύ σημαντική, καθώς ανέβασε την ψυχολογία της ομάδας και εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» του Παναθηναϊκού που ήρθε ισόπαλος με τον Ατρόμητο, ωστόσο οι εξελίξεις στα διοικητικά τρέχουν, με τους διοικούντες να προσπαθούν να βρουν τη λύση που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο. Αυτό που γίνεται, είναι να πραγματοποιούνται συνεχείς επαφές του Ζήση Βρύζα με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη και δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές, σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι. Από το περιβάλλον του Ζήση Βρύζα ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα για το αν τελικά ο ομογενής επενδυτής θα καταβάλει τα 2 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ υπό τη μορφή δανείου.

Ενθουσιασμός για τους μικρούς Αυτό που πάντως έμεινε από τη

νίκη του ΠΑΟΚ, πέραν του βαθμολογικού οφέλους, ήταν το γεγονός ότι διακρίθηκαν δύο νεαροί παίκτες της ομάδας, ο Γεωργιάδης και ο Σταφυλίδης, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, ότι αποτελούν παρακαταθήκη της ομάδας για το μέλλον. Ο νεαρός Κώστας Σταφυλίδης μάλιστα ήταν εντυπωσιακός, καθώς είχε καλές τοποθετήσεις μην επιτρέποντας στους αντιπάλους του να δημιουργήσουν προβλήματα από την αριστερή πλευρά, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του στο γκολ, αφού από δικό του σουτ προέκυψε η κόντρα, από όπου πέτυχε το γκολ ο Γεωργιάδης. Πολύ καλά λόγια βέβαια ακούστηκαν και για τον επιθετικό του Δικεφάλου, καθώς πέραν του γκολ που πέτυχε, με την είσοδο του στον αγώνα άλλαξε η εικόνα της ομάδας, που έγινε επιθετικότερη, καθώς στο δεύτερο ημίχρονο, το ματς είχε κάνει «κοιλιά».

Το αίνιγμα για το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν παραμένει πάντως άλυτο για τους ιθύνοντες της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Όσον αφορά τον Ντίκο, η ομάδα κέρδισε χρόνο μέχρι την Τρίτη, όπου πρέπει να γίνει καταβολή των δεδουλευμένων του, αλλιώς θα κατατεθεί η προσφυγή από την πλευρά του παίκτη που θα διεκδικήσει έτσι και τα χρήματα της χρονιάς που έρχεται. Όσον αφορά την υπόθεση του Μιχάλη Σηφάκη, φαίνεται ότι και εκεί βρέθηκε η χρυσή τομή προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή, αφού ο παίκτης θα πάρει ένα ποσό ως αποζημίωση και θα αποδεσμευθεί. Τέλος, ισχυρά είναι τα σενάρια αποχώρησης και του Ρίκι Φατί, αφού ο Γάλλος θεωρεί ότι η ομάδα δεν μπορεί να πληρώσει το συμβόλαιο του για την επόμενη χρονιά.

Ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας στην ΕΤ3 Τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Τσέλσι και της Λίβερπουλ μεταδίδει η ΕΤ3 αύριο Σάββατο, στις 19.15, σε περιγραφή του απεσταλμένου του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης Δημήτρη Μπουμπoυγιατζή. Η γιορτή του ποδοσφαίρου για το κύπελλο Αγγλίας αρχίζει στην ΕΤ3 στις 18.00 με το αφιέρωμα «Στο δρόμο προς το Γουέμπλεϊ» με τις κορυφαίες στιγμές της φετινής διοργάνωσης. Ακολουθεί στις 18.30 pregame εκπομπή με γκολ και φάσεις από παλιούς τελικούς του κυπέλλου Αγγλίας, τα νέα των ομάδων λίγο πριν τον τελικό, την πορεία τους στη διοργάνωση, απευθείας συνδέσεις με το Γουέμπλεϊ, την άφιξη των ομάδων στο γήπεδο κ.ά.. Την εκπομπή παρουσιάζει ο Πάνος Μπλέτσος, η αρχισυνταξία είναι του Γιώργου Τραπεζανίδη και η διεύθυνση παραγωγής του Πέτρου Μόδη. Σημειώνεται ότι δύο πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε αγγλικές ομάδες κατά το παρελθόν κοσμούν την κάλυψη του αγγλικού κυπέλλου από την ΕΤ3. Ο Βασίλης Μπορμπόκης είναι καλεσμένος στην pregame εκπομπή, στις 18.30, ενώ ο Νίκος Νταμπίζας είναι σχολιαστής του αγώνα Λίβερπουλ- Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ.


20 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Karfitsa

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Ενημέρωση και συμβουλές στο ΑΠΘ Με στόχο την ενημέρωση για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και τις υποτροφίες που προσφέρονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες Α.Π.Θ.: Πληροφόρηση και Συμβουλευτική».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Π.Θ., στα τηλεφωνικά νούμερα 2310 995841 και 991359 και στην ιστοσελίδα https://www.dasta.auth.gr/cmsitem.asp x?sid=2&id=312

Η

5ος Αριστοτέλειος Δρόμος

εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 και ώρες 8:30 με 17:00, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ., στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές/τριες και απόφοιτους όλων των πανεπιστημίων, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, σε πανεπιστημιακούς αλλά και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα παρουσιαστούν από μέλη Δ.Ε.Π. των φορέων υλοποίησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δηλαδή των Τμημάτων και των Σχολών του Α.Π.Θ., προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους και

τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων τους. Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για: -την ισχύουσα νομοθεσία των μεταπτυχιακών σπουδών, -την αναζήτηση μεταπτυχιακών στα άλλα ελληνικά ΑΕΙ της χώρας, -τις υποτροφίες και κληροδοτήματα που προσφέρονται από το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ., -άλλες δυνατότητες αναζήτησης υποτροφιών και κληροδοτημάτων για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα -θέματα συμβουλευτικής υποστήριξης σπουδών, με οδηγίες για σύνταξη αίτησης και βιογραφικού σημειώματος για μεταπτυχιακές σπουδές.

Ανακοίνωση επαγγελματιών και εμπόρων για τις εκλογές Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωση της που υπογράφει ο πρόεδρος της Ιωάννης Μανδρίνος, καλεί τα μέλη της όπως κατά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με σταυρό προτίμησης και στους υποψηφίους εκείνους που προέρχονται από τον χώρο των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ανεξαρτήτως κομματικών

ψηφοδελτίων. Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα. Πιστεύουμε, όμως, ότι η παρουσία συναδέλφων επιχειρηματιών στην Βουλή, οι οποίοι είναι γνώστες των προβλημάτων αυτών, θα βοηθήσει ώστε αυτά να παρουσιασθούν κατά τον καλύτερο τρόπο και να επιλυθούν.

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων του, διοργανώνει τον 5ο Αριστοτέλειο Δρόμο, στο χώρο του Α.Π.Θ. Η εκκίνηση θα δοθεί από την πλατεία Χημείου, το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 και ώρα 17.30 και θα ακολουθηθεί κυκλική διαδρομή στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση για κίνηση, φυσική δραστηριότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής φοιτητών και προσωπικού του Α.Π.Θ. Ο δρόμος είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες και υπάρχουν κατηγορίες για όλες τις ηλικίες. Το πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Δρόμου έχει ως εξής: 17:30 Εκκίνηση 5ου Αριστοτέλειου Δρόμου για τα παιδιά έως 13 ετών 18:30 Εκκίνηση ανδρών/γυναικών (όλες οι κατηγορίες) 19:00 Εκκίνηση Φοιτητών/τριων και παιδιών 14-17 ετών 19:15 Απονομές Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 5ου Αριστοτέλειου Δρόμου και με στόχο την εξωστρέφεια του Ιδρύματος, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ. μετατρέπει την Πλατεία Χημείου σε μια τεράστια παιδική χαρά, για όλα τα παιδιά της πόλης. Παράλληλα με τον Αριστοτέλειο Δρόμο θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις. 18.00-19.00 Παιχνίδια και χορός με ξυλοπόδαρο και κλόουν από τα Παιχνιδίσματα

18.00-19.00 Εργαστήριο Υγιεινής διατροφής με τη Βασιλική Παπαδοπούλου, διαιτολόγο, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν ένα γλυκό υγιεινό σνακ. 18:00-18:30 Partner Yoga. Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ. 19.30-20.30 Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή των παιδιών και γονέων λαλα land 19.30-20.30 Αφήγηση του παραμυθιού "Ο Δημήτρης και η Φίφη Κάνουν λάθος δια-

τροφή" της Βασιλικής Παπαδοπούλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής εκπαιδευτικοί θα ζωγραφίζουν τα πρόσωπα των παιδιών, θα παίζουν μαζί τους επιδαπέδια παιχνίδια και θα φτιάχνουν δωράκια για τη γιορτή της μητέρας. Δηλώσεις για συμμετοχή στον Αριστοτέλειο Δρόμο θα γίνονται στη Γραμματεία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, στο τηλ. 2310992673 και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www. gym.web.auth.gr

«Υπόθεση Άκη», προμήθειες άμυνας και... η προαναγγελία ενός μυθιστορήματος Του Δημήτρη Μάρδα*

Η

«υπόθεση Άκη» τουλάχιστον εντυπωσιάζει! Το πάθος με το οποίο ο γηραιός πολιτικός υπερασπίζεται την αθωότητά του οδηγεί σε δυο ενδεχόμενα σενάρια: Είτε είναι αθώος και θύμα πλεκτάνης, είτε θρασύς και προκλητικά διεφθαρμένος. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι βασική αρχή του Δικαίου. Η οικονομική όμως επιστήμη δίνει άλλες ερμηνείες. Αναλυτικότερα, η «Θεωρία της Προσόδου» προτείνει το εξής: Αν απουσιάζει ο ανταγωνισμός σε μια κρατική προμήθεια, τότε ο προμηθευτής έχει την άνεση να πουλήσει στο κράτος υλικά και υπηρεσίες, σε

ιδιαίτερα ακριβές τιμές. Το υπερκέρδος που εξασφαλίζει ο τυχερός προμηθευτής, το διαθέτει είτε για να χρηματίσει αυτόν που τον ευνόησε είτε να το επενδύσει έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερος είτε για άλλους παρεμφερείς προς τους ανωτέρω σκοπούς. Οι προμήθειες οπλικών συστημάτων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Οι προεκτάσεις της προαναφερθείσας προσέγγισης οδηγούν στην ακόλουθη θέση: O πολιτικός που αναλαμβάνει την ευθύνη μιας, στην ουσία, προμήθειας του Δημοσίου μέσω απευθείας ανάθεσης, θα πρέπει –όσο παράξενο και αν ηχεί– να αποδείξει ότι δεν χρηματίστηκε, κάτι βέβαια που δεν το δέχεται η νομική επιστήμη!

Οι προμήθειες οπλικών συστημάτων δεν αφορούν όμως μόνο τελικά προϊόντα (υποβρύχια, πυραυλικά συστήματα κ.λπ). Συνδέονται και με τα πανάκριβα ανταλλακτικά τους. Οπότε, θα άξιζε τον

κόπο να διερευνηθεί το ύψος των ανταλλακτικών που παραγγέλθηκαν –διαχρονικά όπως και η συχνότητα των παραγγελιών ανά χρονική περίοδο– για τα Μιράζ 2000 λόγου χάρη. Αν τα ανταλλακτικά αυτά καλύπτουν 150 ή 200 αεροσκάφη, ενώ διαθέτουμε γύρω στα 50, με ποια λογική έγιναν αυτές οι παραγγελίες, σε τι τιμές και ιδίως επί ποίων Υπουργών Άμυνας; Να σημειωθεί τέλος ότι ένα τέτοιο ανταλλακτικό στοιχίζει συχνά όσο ένα γεύμα δέκα ατόμων στο πανάκριβο εστιατόριο Bristol του Παρισιού! Οι κρατικές προμήθειες ρίχνουν κυβερνήσεις, η διαφθορά θερίζει και οι εξόφθαλμες κακοτεχνίες

υπουργών και υφυπουργών στοιχίζουν συχνά χρήματα στο κράτος… Όλα αυτά και πολλά ακόμη δίνονται, στο πλαίσιο μιας εικονικής πραγματικότητας, σε ένα πολιτικό μυθιστόρημά μου. Τα όσα περιγράφονται –οι κακοτεχνίες πολιτικών, τα διάφορα γεγονότα με επίκεντρο τις κρατικές προμήθειες, οι θάνατοι διεφθαρμένων φορέων της εξουσίας κ.ά.– δίνονται μέσα από μια αστυνομική ιστορία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Μαΐου, στις εκδόσεις Καστανιώτη, με τίτλο «Η γοητεία μιας συντριβής». * Ο Δημήτρης Μάρδας είναι αν. καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗ 21

Karfitsa

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Τα όπλα πάνω από το εμπάργκο

Σ

οβαρές καταγγελίες για την ελεύθερη διακίνηση όπλων παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε συγκεκριμένες χώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι χώρες στις οποίες έχει επιβληθεί διεθνές εμπάργκο όπλων κατάφεραν -παρά τις απαγορεύσεις- να εισάγουν από το 2000 όπλα αξίας μεγαλύτερης των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και την περίοδο αυτή ίσχυαν 25 διεθνή εμπάργκο, τα οποία επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και περιφερειακοί οργανισμοί, πολλές χώρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικό οπλοστάσιο. Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα τη Μιανμάρ (600 εκατομμύρια δολάρια το διάστημα 20002010), το Ιράν (547 εκατομμύρια από το 2007 ως το 2010) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (124

εκατομμυρίου δολαρίων ελαφρά όπλα και πυρομαχικά. Μέρος αυτών των όπλων «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων», υποστηρίζει η οργάνωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στη Συρία τον Μάιο του 2011 εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταστολή.

Αναγκαία μια νέα συνθήκη εκατομμύρια από το 2000 ως το 2002). Η Oxfam αναφέρει το παράδειγμα της Συρίας, βασικός προμηθευτής της οποίας είναι η Ρωσία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Δαμασκός αγόρασε το 2010 έναντι 167 εκατομμυρίων δολαρίων σύστημα αντι-αεροπορικής άμυνας και έναντι ενός

Η οργάνωση επισημαίνει πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η υπογραφή μιας δεσμευτικής συνθήκης που θα καθορίζει το εμπόριο συμβατικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Τα υπάρχοντα εμπάργκο είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν» δήλωσε η Άννα ΜακΝτόναλντ διευθύντρια της εκστρατείας ελέγχου όπλων στην ορ-

γάνωση. «Πρέπει η νέα συνθήκη να είναι πραγματικά αυστηρή» πρόσθεσε. «Πώς μπορεί κάποιος να εξηγήσει ότι οι κανόνες για το εμπόριο... μπανάνας είναι αυστηρότεροι από αυτούς για το εμπόριο πολυβόλων;» αναρωτήθηκε. Για να είναι αποτελεσματική η συνθήκη θα πρέπει να περιέχει δεσμευτικούς όρους που θα εμποδίζουν την πώληση όπλων όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση των διεθνών κανονισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το να υπάρχει μια χαλαρή συνθήκη είναι χειρότερο από το να μην υπάρχει καθόλου, γιατί νομιμοποιεί ένα ελαττωματικό σύστημα» κατέληξε η ΜακΝτόναλντ. Σημειώνεται πως στον ΟΗΕ θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου η διαπραγμάτευση διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο όπλων.

ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Τ

ην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου τιμήσαμε στις 3 Μαΐου και με αφορμή το γεγονός η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί κατά δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί Έλληνες δημοσιογράφοι, στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα, καταγγέλλοντας με σχετική ανακοίνωση ότι τα περιστατικά αυθαίρετης και καταχρηστικής βίας εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην Ελευθερία της Έκφρασης. Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει παρακολουθήσει τις υποθέσεις αρκετών δημοσιογράφων και φωτογράφων που Χωρίς νικητή έληξε τελικά η «μητέρα των μαχών», το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου στη Γαλλία. Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί συγκρούστηκαν σε μια έντονη και σκληρή τηλεοπτική μάχη που διήρκεσε τρεις ώρες και καθήλωσε 20 εκατομμύρια ψηφοφόρους στη Γαλλία που παρακολούθησαν την ύστατη προσπάθεια του νυν προέδρου να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να κερδίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με το γαλλικό τύπο, ο ηγέτης των σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ αποδείχτηκε πολύ πιο μαχητικός από ότι αναμενόταν, ενώ το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν για τον Νικολά Σαρκοζί το αποκορύφωμα μιας, όπως αποδείχτηκε από τα πράγματα, αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το ντιμπέιτ υπήρξε η πιο άγρια αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών στην ιστορία των τηλεοπτικών τηλεμαχιών υποψηφίων προέδρων.

Η οικονομία στο επίκεντρο Η οικονομία, η μετανάστευση και η ανεργία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην τηλε-

έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, ενόσω προσπαθούσαν να καλύψουν διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και άλλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δημοσιογράφοι που δέχθηκαν τις επιθέσεις ήταν ευκρινώς αναγνωρίσιμοι ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Μερικοί από αυτούς είπαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της αστυνομίας περισσότερες από μία φορές.

Ν. Αμερική Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ακόμη ότι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις στη Νότιο Αμερική, σε χώρες

όπως το Μεξικό, η Κολομβία, η Ονδούρα και η Βενεζουέλα, είτε από τις Αρχές, είτε από εγκληματικές οργανώσεις. Στις 28 Απριλίου το πτώμα της δημοσιογράφου Ρεγκίνα Μαρτίνεζ βρέθηκε στο σπίτι της στη Βερακρούθ. Επί τρεις δεκαετίες η δημοσιογράφος έγραφε θέματα για την ασφάλεια, τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διαφθορά.

Αφρική «Στην Αφρική βρίσκονται μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για δημοσιογράφους» αναφέρει η οργάνωση, τονίζοντας ότι στην Αιθιοπία και στην Γκάμπια, εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αρ-

κετοί δημοσιογράφοι σε Ρουάντα και Αιθιοπία συλλαμβάνονται.

Δολοφονίες στο Πακιστάν Το Πακιστάν θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους. Μόνο το 2011, 15 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους.

ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Ισόπαλο το ντέρμπι Ολάντ - Σαρκοζί μαχία. Οι δύο υποψήφιοι επιστράτευσαν στατιστικές, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για ψευδή νούμερα, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις, κυρίως από την πλευρά του πιο έμπειρου στα τηλεοπτικά Σαρκοζί, ο οποίος είχε επιλέξει ως στρατηγική το να ανεβάσει τους τόνους. Με τον Φρανσουά Ολάντ να θεωρείται πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως η στάση του σώματός του ήταν πιο χαλαρή από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί και πως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος άσκησε δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο, ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την απώλεια του τριπλού Α. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή πολλοί θεωρούσαν ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις επικοινωνιακές ικανότητες του Γάλλου προέδρου, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις. «Δεν επέτρεπε στον Νικολά Σαρκοζί να τελειώσει τις φράσεις του, του ασκούσε επί-

θεση, τον αποκαλούσε ψεύτη» λέει ο Μαρκ Πέρελμαν, πολιτικός συντάκτης του France 24. «Ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα φαίνεται ότι αμύνεται και να δείξει ότι μπορεί και αυτός να ρίξει μια δυο "μπουνιές" στον Νικολά Σαρκοζί» προσθέτει.

Περιορισμένα οφέλη Αλλά και ο Νικολά Σαρκοζί που γνωρίζοντας το πλεονέκτημα του στην τηλεόραση ήθελε όχι μόνο ένα αλλά τρία ντιμπέιτ με τον Ολάντ, απέσπασε κάποια οφέλη από το ντιμπέιτ της Τετάρτης. Αντί να αμυνθεί στις επιθέσεις του Φρανσουά Ολάντ, πέρασε στην αντεπίθεση και επισήμανε ότι άδικα τον κατηγορούν για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας, επιμένοντας ότι δεν είναι «ο μοναδικός φταίχτης». Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία Σαρκοζί κατάφερε μεν να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις μετά από μία κακή προεκλογική εκστρατεία, όμως δεν είναι αρκετή για να του επιτρέψει να ελπίζει στην ολική ανατροπή.

Με τον Φρ.Ολάντ να του επιτίθεται για τα πεπραγμένα του, ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε να επικεντρώσει το ντιμπέιτ στα αγαπημένα του θέματα. Ο Σαρκοζί απάντησε σε πολύ υψηλούς στην κατηγορία του Ολάντ ότι μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλό του ως ψεύτη. «Θέλετε λιγότερους πλούσιους, θέλω λιγότερους φτωχούς», επισήμανε ο πρόεδρος σε άλλο σημείο. Διχασμένοι εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι. Σε ψηφοφορία της εφημερίδας Le Parisien για το ποιος ήταν ο πιο πειστικός από τους δύο υποψηφίους, ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 51,4%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα (της τάξεως των επτά μονάδων). Θυμίζουμε ενόψει των εκλογών της Κυριακής, πως στον πρώτο γύρο ο Φρ.Ολάντ συγκέντρωσε 28,6%, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε δεύτερος με 27,8%.

Για παράδειγμα, στις 17 Ιανουαρίου, ο ρεπόρτερ Μουκάραμ Αατίφ δολοφονήθηκε από Πακιστανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι δήλωσαν μετά ότι τον είχαν προειδοποιήσει να σταματήσει να δημοσιεύει θέματα κατά των Ταλιμπάν. Στην Κίνα και στη Σρι Λάνκα, οι δημοσιογράφοι εργάζονται κάτω από ένα κλίμα φόβου, ενώ σε πολλές χώρες οι Αρχές δεν καταφέρνουν να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα με θύματα ρεπόρτερ.

«Σιωπητήριο» στα ΜΜΕ «Το 2012 είδε τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση να ενισχύουν την κυριαρχία τους στην εξουσία, να καταπνίγουν διαφωνία, να φιμώνουν την κριτική και να πατάσσουν τη διαμαρτυρία. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για την ελευθερία της έκφρασης» τονίζει η οργάνωση, κάνοντας αναφορά στις πολιτικές στη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, καθώς και σε ανησυχητικές πληροφορίες από τη Ρωσία. «Αν και ο χώρος έκφρασης των μέσων ενημέρωσης άλλαξε άρδην σε ορισμένες χώρες που πραγματοποίησαν εξεγέρσεις το 2011, όπως είναι η Τυνησία και η Λιβύη, νομικοί και άλλοι περιορισμοί στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης εξακολουθούν να είναι διάχυτοι στην περιοχή» αναφέρει η οργάνωση. «Στο Ιράν, οι Αρχές διατήρησαν εκτεταμένους περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου και ίδρυσαν μια νεοσύστατη "αστυνομία" του κυβερνοχώρου σε όλη τη χώρα» αναφέρει η οργάνωση.


22 XΡΗΣΤΙΚΑ

­Karfitsa

χρήσιμα τηλ. Άμεση Δράση 100 Πυροσβεστική υπηρεσία 199 Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166 Διημ. και διανυκτ. φαρμακεία 14944 Εφημερεύοντα φαρμακεία – κλινικές 14944 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 2310531530 Ανοιχτή συμβουλευτική AIDS 2310422021 Στρατονομία 2310894646 Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 2310531505 Τροχαία Θεσσαλονίκης 2310566200 Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών 109 ΚΤΕΟ 1525 Βλάβες ΔΕΗ Κεντρικού τομέα 10502 Βλάβες ΔΕΗ Ανατολικού τομέα 10503 Βλάβες ΔΕΗ Δυτικού τομέα 10501 Βλάβες ΕΥΑΘ 2310203979 ΟΣΕ 1110 Αεροδρόμιο Μακεδονία 2310473212 Αερολιμένας 2310475858 Τουριστική αστυνομία 2310554871 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚ. 2313319686 ΕΚΠΟΙΖΩ 2310257776 Έκτακτη επέμβαση της ΕΠΑ 8001187878 Υποστήριξη παιδιών SOS 1056 Δημοτική αστυνομία 2310251 900

EASY JET OLYMPIC AIR AEGEAN AIRLINES

 ΚΤΕΛ

εφημερεύοντα φαρμακεία ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Διημερεύοντα από 08:30 έως 20:30 ΠΟΝΤΟΥ 9, ΕΓΝΑΤΙΑ 156, 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 35, ΔΕΛΦΩΝ 115, ΧΡΥΣΗ 17, ΠΕΤΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑ 3, ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ 19, Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 118, ΕΡΜΟΥ 48, Β. ΟΛΓΑΣ 38, ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ 23 & ΓΛΗΝΟΥ 21, ΦΕΡΡΑΙΟΥ 138, ΠΕΡΔΙΚΑ 53, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΗΣ 6, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 7-9, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 103, ΑΙΓΑΙΟΥ 3, Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 53, Ι. ΠΑΣΣΑΛΙΔΗ 13, ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 87, ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 85, Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 41, ΣΤ. ΔΟΥΜΠΙΩΤΟΥ 20, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 70-72, ΕΓΝΑΤΙΑ 51, Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 173, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 15, Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ & ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ 22, Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 45, ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 28 ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΤΕΩΡΩΝ, Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 3, ΜΟΥΤΑΦΗ 8 ΠΛΗΣΙΟΝ LIDLΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, Θ. ΝΑΤΣΙΝΑ 31, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 11, ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ

48, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 27, ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ 20, Α. ΣΒΩΛΟΥ 20, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32, ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 9, ΑΝΘΕΩΝ 19, ΛΕΩΦ. ΟΧΙ 13 ΚΑΣΤΡΑ-ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ Διανυκτερεύοντα από 20:30 έως 00:00 ΣΜΥΡΝΗΣ 72, Λ. ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 34, 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 100, ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 78, ΕΥΤΕΡΠΗ 28, ΕΘ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 99, Ι.ΔΡΑΓΟΥΜΗ 69, Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 15, ΑΛΕΞ.ΜΠΙΝΙΩΡΗ 61, ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 61, ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ 12, ΙΜΕΡΑΣ 5, ΣΤΡ.ΣΑΡΑΦΗ 52, Θ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ 35, Π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄ 14, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΕΩΣ 5, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓ. ΜΟΥΣΕΙΟΥ Συνεχίζουν μέχρ το πρωί της επόμενης μέρας Λ. ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 34, ΕΘ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 99, Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 15, ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ 12, Π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΕΩΣ 5

2103530300 8018010101 8011120000

ραδιοταξί ΩΜΕΓΑ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ MERCEDES CLUB Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2310511855 2310214900 2310517417 2310525000 2310866366

 εφημερεύοντα νοσοκομεία ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΧΕΠΑ Για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, αιμοδοσίας, νευρολογικά, παιδιατρικά, χειρουργικά, ΩΡΛ, νευροχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, αγγειοχειρουργικά

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Για περιστατικά ορθοπεδικά, οδοντιατρικά ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Για περιστατικά παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, παιδοχειρουργικά, παιδοορθοπεδικά,

Θέσεις για μετανάστες και λαθρομετανάστες

Του Ηλία Ουρεϊλίδη Υποψήφιου με το ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Η

μετανάστευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, δεν είναι σαν ζήτημα κάτι το ξένο και άγνωστο, αλλά είναι ένα ζήτημα συνώνυμο με τον Έλληνα. Από την αρχαιότητα με τις αποικίες ανά τον γνωστό τότε κόσμο, από την κατάλυση του Βυζαντίου (Αυτοκρατορία της Ρωμανίας) και την φυγή κυρίως της πνευματικής ηγεσίας στην ιταλική χερσόνησο, από την περίοδο της τουρκοκρατίας και την δημιουργία εμπορικών κέντρων στις παραδουνάβιες χώρες, την Ρωσία και Αυστρία, ως τις σκληρές μετανα-

στεύσεις του 20ου αιώνα από φτώχια, από πολέμους, από πολιτικά κυνήγια μετά τον εμφύλιο), πρώτα στην Αμερική αργότερα στην Αυστραλία και την δεκαετία του ‘60 στην δυτική Ευρώπη. Έδωσαν στον Έλληνα τα εξής χαρακτηριστικά: Τον αντιρατσισμό, την συμπόνια για τον κατατρεγμένο και την κατανόηση για το διαφορετικό. Το δικαίωμα για ισότητα σε όλους, γι’ αυτό και στο πρώτο σύνταγμα αναφερόταν ότι όποιος σκλάβος πατούσε το πόδι του στην Ελλάδα ελευθερωνόταν αυτόματα και του δινόταν άσυλο. Στην Ελλάδα πάντοτε είχαμε μετανάστες από το σύνολο των χωρών της ανατολικής μεσογείου (Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Λιβύη ), από την Αιθιοπία και άλλες χώρες της Αφρικής, οι οποίοι ήρθαν ή σαν οικονομικοί μετανάστες ή σαν σπουδαστές και πολλοί ρίζωσαν στον τόπο κάνοντας οικογένειες, αλλά και κατατρεγμένους από Παλαιστίνη, Τουρκία (τούρκους αντικαθεστωτικούς και κυρίως κούρδους αγωνιστές του ΡΚΚ) και αντικαθεστωτικούς από το ΙΡΑΝ, τους οποίους η Ελλάδα τους έδωσε άσυλο. Οι μετανάστες αυτοί και την χώρα σεβάστηκαν και τους ανθρώπους της οι οποίοι τους δέχτηκαν σαν δικούς τους. Η παραβατι-

κότητα των μεταναστών αυτών, δεν διέφερε ποσοστιαία από την παραβατικότητα των Ελλήνων πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάξια λόγου της όποιας αναφοράς. Από την αρχή της δεκαετίας του ‘90 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την "μεγάλη πολιτική απόφαση" του Αντώνη Σαμαρά (ο ίδιος Αντώνης Σαμαράς, που μαζί με τους συνεργάτες του Βορίδη και Γεωργιάδη θα διώξει σήμερα όλους τους λαθρομετανάστες) να ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία. Είχε σαν αποτέλεσμα να εισέλθει στην χώρα άγνωστος αριθμός ανθρώπων και μέσα σ’ αυτούς βρήκαν την ευκαιρία μετανάστευσης και οι ποινικοί. Στην χώρα είχαμε μια τεράστια άνοδο στους δείκτες εγκληματικότητας (κλοπές, πορνεία, ναρκωτικά, φόνους, βιασμούς, κλπ). Αλλά και πάλι στον ελληνικό λαό και τα αντιρατσιστικά του αισθήματα και η συμπόνια λειτούργησαν. Η αλλαγή ευθύνης φύλαξης των συνόρων με την Τουρκία, από τον ελληνικό στρατό που ήταν μέχρι τότε στην FRONDEX, η οποία αποτελείται από ευρωπαίους αστυνομικούς οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να συλλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες και μετά την καταγραφή τους να τους εφοδιάζουν με ταξιδιωτικά έγραφα, τα οποία είναι μόνο για την Ελλάδα και όχι για να ταξιδέψουν στην υπό-

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

λοιπη Ευρώπη. Το αποτέλεσμα; Η καθημερινή μεταφορά 250 με 300 λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί δεν ξέρουμε που. Οι έντονες απαιτήσεις επιβολής των δικών τους πολιτιστικών στοιχείων στην ελληνική κοινωνία, με παρεμβάσεις από χώρες όπου ο Φονταμενταλισμός περισσεύει (Σαουδική Αραβία). Τα ερωτήματα πολλά. Θέλουν οι κρατούντες την αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού; Θέλουν οι κρατούντες την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αποσταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας, μιας και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον διχασμό λόγο του ότι τους πήραμε είδηση; (ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πολύ σωστά είχε επισημάνει ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο από την Αριστερά μέχρι και την Πατριωτική Δεξιά θα τους τσακίσει). Θέλουν οι κρατούντες την αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων δίνοντας ιθαγένειες σε συγκεκριμένες ομάδες; Θέλουν οι κρατούντες να χρησιμοποιήσουν τους λαθρομετανάστες ως Πέμπτη Φάλαγγα στους ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης (υπολογίζεται πως ένας λαθρομετανά-

ΚΤΕΛ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 2310595400 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2310 595491 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2310 595426 ΑΡΤΑΣ 2310 595406 ΑΤΤΙΚΗΣ 2310 595413 ΑΧΑΪΑΣ 2310 595425 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2310 595485 ΔΡΑΜΑΣ 2310 595420 ΕΒΡΟΥ 2310 595439 ΕΥΒΟΙΑΣ 2310 595448 ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2310 595417 ΗΛΕΙΑΣ 2310 595402 ΗΜΑΘΙΑΣ 2310 595432 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2310 595491 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310 595411, 595444 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2310 595416 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2310 595442 ΚΑΒΑΛΑΣ 2310 595422 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2310 595441 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2310 595440 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2310 595409 ΚΙΛΚΙΣ 2310 595433 ΚΟΖΑΝΗΣ 2310 595445, 595484 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2310 595404 ΛΑΡΙΣΑΣ 2310 595430 ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2310 595412 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2310 595424 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2310 595403 ΞΑΝΘΗΣ 2310 595423 ΠΕΛΛΑΣ 2310 595435 ΠΙΕΡΙΑΣ 2310 595428 ΠΡΕΒΕΖΗΣ 2310 595407 ΡΟΔΟΠΗΣ 2310 595419 ΣΕΡΡΩΝ 2310 595446 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2310 595405 ΦΩΚΙΔΑΣ 2310 595427 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2310 595436 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2310 595418 ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2310 595437 ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2310 316555, 316565

στης από το Μπαγκλαντές, και το Πακιστάν "ζει" στην Αθήνα με 240 ευρώ, η ΤΡΟΙΚΑ και ο ΣΕΒ προτείνουν 350 ευρώ για τον Έλληνα εργαζόμενο. Τυχαίο;) Θέλουν οι κρατούντες εκτελώντας διαταγές της ΤΡΟΙΚΑΣ να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν τολμούν να το ομολογήσουν; (η συνθήκη SENGEN δεν ισχύει για τους έλληνες στην Γερμανία και στη Γαλλία και αυτό με το πρόσχημα ότι οι λαθρομετανάστες προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις χώρες τους) Θα μπορούσαμε να καταθέσουμε πάμπολλα ακόμα ερωτήματα αλλά το θέμα είναι σήμερα τι κάνουμε; Επειδή δεν είμαστε μισαλλόδοξοι, ανάλγητοι στον ανθρώπινο πόνο και συνεχίζουμε να κρατάμε την κυτταρική μνήμη της Φυλής μας. Όλοι οι οικονομικοί λαθρομετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε να αποκτήσουν άσυλο ώστε να μη τους εκμεταλλεύονται τα λουλούδια του Δασκαλόπουλου που θέλουν 350 ευρώ μηνιάτικο για τον Έλληνα εργαζόμενο. Εμείς που προερχόμαστε από της τάξεις του Πατριωτικού και Κοινωνικού ΠΑΣΟΚ μάθαμε ένα πράγμα. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23

Karfitsa

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Κατερίνα Λέχου : «Ενας ηθοποιός πρέπει να κάνει διάφορα πράγματα» Γράφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου

Αέρινη και εύθραυστη, ήρεμη και συγκρατημένη, με έντονη προσωπικότητα, ισχυρά «θέλω» και ακλόνητα «πιστεύω», η Κατερίνα Λέχου, παραμένει διαθέσιμη και «ανοιχτή» στις προκλήσεις της τέχνης. Όσο μιλαει, τόσο ξετυλίγονται μπροστά μου οι σκέψεις και οι αγωνίες μιας ώριμης γυναίκας, απόλυτα προσγειωμένης στην πραγματικότητα, με μια σπάνια τρυφεράδα απέναντι στα πράγματα που την περιβάλλουν.

Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο σε επηρέασε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με το θέατρο; - Υπήρχε ένας συμμαθητής μου στο σχολείο(ο Βαγγέλης ο Ρόκκος), ο οποίος μπήκε στο Εθνικό Θέατρο και μου έδωσε να διαβάσω τη «Μήδεια» του Ανούιγ. Τότε διάβαζα μόνο λογοτεχνικά έργα. Μου άρεσε ότι το κείμενο σου έδινε μέσα από έναν άλλον χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα με τον οποίο μπορούσες να συνομιλήσεις. Με όση συνείδηση είχε ένα κορίτσι δεκαεπτάμιση χρόνων αποφάσισα μάλλον με το ένστικτο παρά με τη λογική να ασχοληθώ με το θέατρο. Βλέποντάς σε κανείς στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, αλλά και από κοντά, βλέπει μια και την αυτή εικόνα, έναν ήρεμο, γλυκό άνθρωπο. Αυτή είναι η εικόνα που επιθυμείς να δείχνεις ή δεν υπάρχει δεύτερη; - Δεν επιθυμώ να δείχνω κάτι συγκεκριμένο. Δεν είμαι πάντα ήρεμος και γλυκός άνθρωπος. Έχω διαφορετικά συναισθήματα, όπως όλοι οι άνθρωποι: άλλοτε είμαι θυμωμένη, άλλοτε χαρούμενη, άλλοτε αγανακτισμένη και άλλοτε πικραμένη. Με διακρίνει η ευθύτητα και όπως είναι γνωστό η ευθύτητα δε συνάδει με τη γλυκύτητα . Κάποια στιγμή διαλέγουμε και αποφασίζουμε πως θα θέλαμε να είμαστε από μια ηλικία και ύστερα, γιατί είμαστε έλλογα άτομα. Και σαφώς έχω αποφασίσει να είμαι ήρεμη από οξύθυμη. Αν κάποιος σε ρωτούσε ποια είναι η Κατερίνα Λέχου, τι θα απαντούσες ; - Θα απαντούσα ότι είναι ένας άνθρωπος που πασχίζει να δώσει ένα νόημα στη ζωή του. Πως επιλέγεις τις συνεργασίες σου, με το συναίσθημα, την λογική ή το ένστικτό σου; - Δεν θα το έβαζα με έννοιες. Πρώτα έρχεται το κείμενο, ο συμπρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης, δηλαδή το ανθρώπινο στοιχείο, και μετά είναι μια ασαφής αίσθηση ότι αυτό θα αρέσει, θα πάει καλά. Ήξερες ότι θα πετύχεις; - Φυσικά και όχι και δε με ενδιέφερε κιόλας αυτό σε πρώτη φάση. Με ενδιέφερε να κάνω

αυτό που αγαπούσα πολύ. Ύστερα έθεσα ένα όριο, αν μέχρι τα 35-40 δε θα έβρισκα ανταπόκριση, αυτό θα σήμαινε ότι δεν κάνω γι΄αυτή τη δουλειά. Αν μια δουλειά φέρνει την άλλη αυτό σημαίνει ότι αρέσεις και στο κόσμο και στους παραγωγούς. Εμένα ,ευτυχώς, η μια δουλειά μού έφερνε την άλλη. Αν μπορούσες να δεις στην ψυχή σου αυτή τη στιγμή, τι θα έβλεπες; - Η ψυχή μας είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι. Είναι ερεβώδης. Δεν κοιτάζω συγκεκριμένα μέσα στη ψυχή μου. Άλλες φορές βλέπω μια λύπη και άλλες μια δημιουργικότητα. Δεν τη βλέπω συνολικά, γιατί η ψυχή μας είναι ένα πολύπλοκο πράγμα και δεν αντέχεις να το αναγνώσεις στην ολότητά του, αλλά μόνο στα επιμέρους. Τι σε ενοχλεί περισσότερο από όσα συμβαίνουν γύρω μας; Τι πραγματικά σε δυσαρεστεί; - Με δυσαρεστεί η μετατόπιση ευθυνών, ότι οι άνθρωποι δηλαδή δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτά που κάνουν, με σκοτώνει η αδιαφορία, σε σημεία να«παγώνω» από το ση-

μείο να σε σπρώχνει κάποιος στο δρόμο μέχρι το να μην ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Όλα αυτά τα βρίσκεις μπροστά σου. Έρχονται μετανάστες και επειδή σε πειράζουν θέλεις να τους διώξεις. Η άγνοια, το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να διερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να κατανοήσουν , να μάθουν αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Ο χαβαλές με την κακή έννοια, εννοείται το ψέμα και πολλά άλλα. Σε μια ευτυχισμένη περίοδο της ζωής σου, τι χρώματα θα έβαζες ; - Εκτυφλωτικό λευκό, γιατί οι ευτυχισμένες στιγμές είναι τόσο σπάνιες και τόσο «εκτυφλωτικές» που είναι σα να τυφλώνεσαι. Μόνο όταν ανοίξεις τα μάτια σου επανέρχεσαι στην πραγματικότητα. Πως είναι να δουλεύεις με τον Γρηγόρη Βαλτινό; - Για να μην αρχίσω κα ευλογώ τα γένια μου θα σου πω το εξής. Ο Γρηγόρης είναι στη δουλειά τριάντα χρόνια και δεν έχω ακούσει από κανέναν κακή κουβέντα. Αυτό δεν είναι τυχαίο

συμβάν γιατί είναι ένας άνθρωπος ασφαλής, έχει πάρα πολύ χιούμορ, μπορεί να δεχτεί το αστείο χωρίς να παρεξηγηθεί, ακούει τους συνεργάτες του, άρα είναι ένας «ανοιχτός άνθρωπος» , δεν είναι νευρικός, είναι ήρεμος και αυτό διαχέεται στους συνεργάτες του. Όλα αυτά πιστοποιούν τη πληροφορία που είχα από πριν. Φέτος παίζεις Νηλ Σάϊμον. Που θα κατέτασσες τον εαυτό σου ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα; - Θέλω να πιστεύω εκ του αποτελέσματος ότι μπορώ να υπηρετήσω πολλά είδη θεάτρου με την αλήθεια που έχω μέσα μου. Δεν έχω κάνει κωμωδίακωμωδία, αλλά κομεντί. Δεν μπορώ να παράξω εγώ το αστείο. Ένας ηθοποιός πρέπει να κάνει διάφορα πράγματα και να μην εγκλωβίζεται σε ένα συγκεκριμένο είδος θεάτρου. Αν και όλοι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Το δράμα και την κομεντί τα έχω υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν έχω όμως στο DNA μου τη τραγωδία, όπως η Λύδια Κονιόρδου. Είσαι άνθρωπος που κοιτάζει στο μέλλον ; - Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ονειρεύεται και να κοιτάζει στο μέλλον, είναι μια εγγενής ανάγκη. Παρόλα αυτά προσπαθώ να περιορίζομαι στο παρόν, γιατί αυτό είναι το δεδομένο μου, «το εδώ και τώρα» δηλαδή. Υπάρχει κάτι που δεν θα μπορούσες να κάνεις στη ζωή σου ; - Α... Είναι ένα πράγμα που δεν θα μπορούσα να κάνω, αν βρισκόμουν σε δεινή θέση, είναι να συνεργαζόμουν με ανθρώπους που δεν θα ταίριαζαν και στην προσωπική μου ζωή. Δεν θα μπορούσα να συνυπάρχω με ανθρώπους που δε συμπορεύομαι μαζί τους. Δεν μπορώ να κάνω αυτή την «έκπτωση». Όχι ότι δεν πιστεύω στη διαφορετικότητα, γιατί είναι γόνιμο πράγμα, αλλά όχι σε όλα τα επίπεδα… Τι εύχεσαι στην Κατερίνα Λέχου ; - Εύχομαι δύναμη ψυχής, την όποια βάζω και πιο πάνω από την υγεία, υγεία και γενικά να μην χάνω την πίστη μου στους ανθρώπους, στα πράγματα και στη ζωή.


Δημοτικά

Karfitsa

Στηρίζει ΝΔ και Σαμαρά ο Τζιτζικώστας

Όλα για τους πεζούς

Ξέχασαν να ποτίσουν

Δήμαρχε, όταν λέγατε ότι ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα εξυπηρετήσει τους Θεσσαλονικείς… μάλλον εννοούσατε τους ιδιοκτήτες των δικύκλων κατά κύριο λόγο, οι οποίοι, άλλωστε σταθμεύουν όπου θέλουν, κυκλοφορούν πάνω σε πεζοδρόμια, στους πεζοδρόμους και φυσικά η δημοτική αστυνομία δεν… ασχολείται με τέτοια πράγματα!

Αλήθεια, για ποιο λόγο η αρμόδια αντιδημαρχία του δήμου Θεσσαλονίκης δεν φρόντισε να ρίξει λίγο νεράκι στα λουλούδια που τοποθέτησαν πριν λίγο καιρό εργαζόμενοι του δήμου στην Αγίας Σοφίας; Το θέαμα δεν είναι το καλύτερο με τα ξερά λουλούδια και τους Θεσσαλονικείς να κατηγορούν τη διοίκηση για… πεταμένα λεφτά!

Με ποιόν τελικά είναι ο Μπουτάρης; Στην εκδήλωση της «Δράσης», του κόμματος του Στέφανου Μάνου παραβρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Αν και ο πολύ καλός του φίλος Στέφανος Μάνος, έλειπε στην Αθήνα λόγω φόρτου του προεκλογικού αγώνα, ο δήμαρχος ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να μιλήσει για την προσπάθεια της «Δράσης» στις φετινές εκλογές. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στα παρευρισκόμενα μέλη και φίλους της «Δράσης», επισήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον παλαιοκομματισμό να τους βάλει από κάτω. Βέβαια στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, είπε πως ο ίδιος στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Ή μπερδεύτηκε ο δήμαρχος ή το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει κάτι το νέο…, όπως άλλωστε και ο … νεαρός Στέφανος Μάνος, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην πολιτική με φρέσκιες ιδέες! (Ζήτω η Ελλάς).

Ανάβει φωτιές...

Ο

δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει είναι να... ανάβει φωτιές. Τι το ήθελε και άνοιξε πάλι το στόμα του; Δεν του έφτανε που προκάλεσε τον εκνευρισμό στους κόλπους της ίδιας της δημοτικής του ομάδας με αφορμή τις δηλώσεις στήριξης προς την Ιπποκράτους; Ο κυρ Γιάννης λοιπόν έκανε τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης να τρέχουν και να μη φτάνουν! Δήλωσε δημόσια πως στη-

Έτρεξε!

Μπορεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις να μην κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Ωραιοκάστρου, αλλά ως αντιδήμαρχος μάλλον τα καταφέρνει πολύ καλά! Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Ανέστη Πολυχρονίδη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, το

ρίζει την Εύα Καϊλή( εδώ υπάρχει η περίπτωση να κινήθηκε εκ τους πονηρού καθώς λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την Εύα για τη δημαρχεία το 2014 και σου λέει ας πάει στη βουλή να έχω μόνο Κουράκη και Αβραμόπουλο ως αντιπάλους…) και το δικηγόρο Γιάννη Πιτσιώρα, συνεργάτη του αντιδημάρχου Σπύρου Πέγκα. Ποιος είδε του υπόλοιπους υποψήφιους, εν ενεργεία βουλευτές και μη, και δεν τους φοβήθηκε...

troxos.gr

έργο των οποίων, όπως ακούγεται εκεί πάνω στα ωραία κάστρα, σχεδόν… αγνοείται! Χθες το μεσημέρι ο κ. Πολυχρονίδης απέδειξε ότι παρόλο που η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι στις… αρμοδιότητές του, έσπευσε στο σημείο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε περιοχή του δήμου. Αλήθεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που ήταν;

Μήνυμα στήριξης στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την πρόσφατη ομιλία του πρώτου στην πόλη μας. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές σε ολόκληρη την μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλες περιπέτειες». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που θα τρέξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως θα αναλάβει άμεσα αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να βγούμε από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο». Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης εξαπολύει επίθεση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει πως «την Κυριακή κάνουμε θετική επιλογή, ψηφίζουμε προοπτική, ανάπτυξη, ελπίδα, στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά».

Σήκωσαν μπαϊράκι στο δήμο Δέλτα Έχουν απελπιστεί στο δήμο Δέλτα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να διαθέσει το εκλογικό επίδομα σε μόλις 6.500 εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τουτέστιν, σημαίνει ότι στον εν λόγω δήμο το επίδομα για την προετοιμασία των μεθαυριανών εκλογών θα λάβουν μόλις 21 εργαζόμενοι στο δήμο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Δέλτα είναι σε έκταση ένας από τους μεγαλύτερους του νομού και οι τόσοι λίγοι δημοτικοί υπάλληλοι που διατίθενται προκειμένου να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των εκλογών δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. Να διακτινιστούν φυσικά δε γίνεται, οπότε ο δήμος διαμαρτυρήθηκε επίσημα στο υπουργείο προκειμένου να βρει το δίκιο του. Ας ελπίσουμε να δικαιωθούν, γιατί διαφορετικά προβλέπεται οι ψηφοφόροι να ταλαιπωρηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

SMS

δημάρληρού ροκ μεταξύ του Εν αναμονή νέου... σκ ι του κα Ιγνάτιου Καϊτετζίδη χου Πυλαίας-Χορτιάτη υ Νυκο Νί νος αντιπολίτευσης επικεφαλής της μείζο ίηση πο ικο ωτ «δοκιμαστική» ιδι φούδη με αφορμή τη ίος τα ευ τελ ο θαίνουμε πως της καθαριότητας! Μα ολιτευτινα ανεβάσει τους αντιπ ος είναι αποφασισμέν λά! κούς τόνους πολύ... ψη

KAR 408