Issuu on Google+

architecture portfolio by Ilianna Ntarladima

The sun never knew how great it was


until it struck the side of a building


2011-2012 London Metropolitan University, Department of Architecture (UK) Educational Background:

- Master’s degree (Msc) “Architecture Energy and Sustainability”

2004-2011 Democritus University of Thrace,Department of Architectural Engineering (Gr) - Bachelor’s degree in Architecture - Master’s degree in Architecture ( ECTS 300).

07/2015-12/2015: Architectural assistant (Technical Services & Planning/Greece) 09/2013 - 09/2014 : Architectural assistant (Tsekoura E./ Technical Office/Greece) Professional experience:

01/2014 - 04/2014: Side Project -Collaboration with P.Tsekoura, (Architect/ Greece) Conservation and evaluation of an old watermill, in Livadia (Greece)

05/2013 - 06/2013: Volunteer work workshop : “Understanding various forms and practices of traditional architecture from a sustainable point of view. Alternative methods of rehabilitation and building technologies”. (Greece) 05/2011 - 09/2011: Architectural assistant (Skarlatos S./ Technical Office/Greece) 07/2008 - 09/2008: Architectural intern (Dardiotis K./Technical Office/Greece)


“Thermal and visual comfort in Greek vernacular architecture”. @ People and Buildings , NCEUB Masters Conference 2012 ,

AutoCad Photoshop InDesign Microsoft Office


Google SketcUp Relux Ecotect Radiance British Standards & Regulations

& hand-drafting model making

Ilianna Ntarladima

Language skills:

Greek (native) English (Proficiency & I.E.L.T.S) French (DELF 1er degree: A1,A2,A3,A4)


selected work

Competition entry Konaki Averof Cultural Center in Thessaly, Greece [2016] (teamwork)

Collaboration in built projects Conservation and reuse of an old watermill [2014] (teamwork)

Academic Projects 01_Public square in Volos [2015] (teamwork) 02_Daylight and Energy Efficient Artificial Lighting [2012] 03_Modiano area in Thessaloniki. Enhancement - Revival [2011] (teamwork) 04_Hostel for artists [2009] (teamwork) 05_ Museum of folk art [2008] (teamwork) 06_ Conservation and restoration of a neoclassical housing estate [2008] (teamwork)

Urban photography & digital collage

Competition entry: Konaki Averof Cultural Center in Thessaly, Greece The existing group of buildings, known as “konaki Averof�, consists of two-storey symmetrical buildings which are connected by a concrete wing. Symmetry, proportions of the openings and the structural elements are clearly visible in the typology of the plan, therefore keeping them was required as an element of recognition of the specific type. The connecting wing survives only as an outline/trace (structural elements), which is kept according to the main concept, and it is reintroduced as a natural and an optical filter, through which the proposed space will be selectively detected. The symmetrical building blocks are restored according to their original form, preserving the memory and the cultural identity of the area. Thermal and visual comfort is achieved. The building complex hosts community activities such as recreational workshops, exhibitions and cultural events.

Competition entry : Konaki Averof Cultural Center in Thessaly, Greece

north facade

south facade

ground floor

1st floor

section a-a’

Side project_ Conservation and reuse of an old watermill The project was about an old watermill in the area of Leivadia (Greece) . The first step was to visit the site and see the condition of the historical building and how it interacts with the surroundings. Later, measurements were taken, in order to have digital drawings of the building , that would help to study and decide what could be proposed as a new use.It was requested, by the local authorities, that the drawings would represent its originanl form.

Side Project_ Conservation and reuse of an old watermill

1st floor

ground floor

01_Public square in


The proposed square serves as a memory trigger mechanism.A green space of memory and relaxation in the heart of the city. New mosaic of textures, based on the traces of buildings of the past, where concrete barriers “host” vegetation or soil,“deconstructing” the whole square in different levels. Diversity of flowers, trees and textures reveal the historical traces, while the clay parts operate as a play area for the children.

01_Public square in Volos


02_Daylight and Energy efficient artificial lighting.

Case of study: London Metrpolitan University cafeteria Natural light Dav: 2.88

The main purpose is to describe the existing natural and artificial lighting of the university cafeteria and propose a low cost, energyefficient scenario for improving its visual condition, without sacrificing the visual comfort of its occupants.

Artificial light Uniformity =0.04


stereographic diagram for London

route of the sun & shadows

Proposal: Natural light Dav: 6.3

Proposal: Artificial light Uniformity=0.5


02_Daylight and Energy efficient artificial lighting.Case of study: London Metrpolitan University cafeteria

natural light & artifial light




odiano area in Thessaloniki. Enhancement-Revival

In this central area of Thessaloniki, an existing system of various local markets was indicated, that keep the character of “bazaars�. Focusing on the Modiano market, the central food market, the main goal was to redefine the whole area and revive it. The existing shops were re-designed (interior/exterior) adding various workshops that could introduce a new cultural identity in combination with the leisure use of the block (bars, restaurants).Moreover, a route for temporary exhibition was designed for artists to show their work to the city (in collaboration with the cultural services). The project was completed by an urban design approach that connected the system of the existing markets with pedestrian routes & transitional spaces that lead to Modiano market and introducing it as the new landmark and cultural centre of the city.

03_Diploma Project: Modiano area in Thessaloniki.Enhancement-Revival






ostel for artists

The quarry and the old wall of the town next to the area of interest, consist an important evidence of the historical and collective memory of the place, with trails of the past found everywhere. This place had to be the platform where a new reality would be constructed. Consequently, a temporary nature of the future materials was essential. Constructions and easily detachable materials were used for the proposal.The challenging part of this project, was to achieve a repeated form, with dimensions as less as possible, so as to be used as a temporary room for an artist, without lacking in comfort and facilities.

04_Hostel for artists



section a

section b

aerial view

inside view of a typical room




useum of folk art

A spiral path that leads to the permanent and temporary exhibitions. A non-ending circle that offers various exits & hidden balconies. A two storey cube with an atrium that highlights the main entrance, the museum shop & the cafeteria. The suggested route of experiencing the museum’s facilities is easily accessible to every visitor, offering the chance to access the square from the ground floor (which is open to the general public of the city). Cultural events and open air exhibitions will be hosted in relevance to the culutural identity of the city.

05_Museum of folk art

Exhibit Culture Experience

south facade


05 05



nservation/Restoration of a neoclassical housing estate

It was important that the original typology of the building to be kept, due to its historical significance for the city of Xanthi. Because of its location, it was decided that the twin buildings and the new addition should host educational facilities, such as a full time kindergarten. The newly added volume could not restrain or corrupt the aesthetics but highlight the unique identity of the building. The suggested structure is metallic, self-supporting and centrally located on the north side of the existing volume. Therefore, the appearance of the building is not altered, as the north faรงade can be viewed from the inner shell of the structure. It operates as a partition wall between the main building and the addition. The use of glazing and blinds on both sides lead to the visual contact between the courtyard and the new structure.

06_Conservation and Restoration of a neoclassical housing estate

area of interest

map of the city


existing floorplans

ground floor

1st floor

proposed additiion

ground floor

1st floor

suggested floorplans

proposed additiion


Urban Photography

Participation in Random Project 2012

Digital collage

Ilianna Ntarladima_portfolio