Page 35

Koekhappen De redaktie ontving op 30 april onderstaand stukje wat we U niet willen onthouden. Vandaag is het 30 april, koninginnedag. Vanmorgen luisterde ik naar de radio en hoorde: de koningin bezoekt vandaag Deventer en Wijhe, alwaar ze onder andere een demonstatie koekhappen zal bijwonen. Koekhappen? Koekhappen! Hoorde ik het goed? Wreef mijn oren uit. Ja hoor het was goed, koekhappen! In het jaar 2003 gaan we onze vorstin verrassen met koekhappen! Zijn ze nou helemaal gek geworden, dat deden wij vroeger op een verjaarspartijtje van de kinderen en toen we zelf kind waren. Arme Trix ging het door me heen. En dan ook nog lachen, want pas op, er wordt op je gelet. Ik ben niet echt koningsgezind, ik vind het absoluut niet interessant hoe ze wonen, waar ze wonen en of ze groene of paarse onderbroeken dragen. Het kan me geen lor schelen. Maar het is wel onze koningin die een grote rol vervult in ons land. En niet te vergeten de goodwill in het buitenland. En dan vraag ik me af, al die koningsgezinde mensen die daar staan te zwaaien met oranje vlaggetjes vinden die dit leuk? Hoeveel jaren niet oude ambachten, plaatselijke folkloristische dansen en dergelijke. Is er niet iets anders te bedenken? A1 die oranjeverenigingen die zenuwachtig maanden van tevoren in de weer zijn om de koningin te ontvangen zijn ze zo fantasieloos? Die Gemeenten hebben toch vooruitgang geboekt sinds de vorige eeuw, ga ik wel vanuit. Is er op dat vlak niet iets origineels te bedenken? Wat zijn dat voor klungels? Of is de plaatselijke middenstand zo belangrijk dat zij de dienst uitmaken, en niemand wat durft te zeggen. Is dat hun grote bewondering voor het Koningshuis, via de portemonnee! Diep teleurgesteld ben ik hierover en schaam me dit aan buitenlandse vrienden uit te moeten leggen. Ik ga niet met een vlaggetje staan, ook geen ander vertoon, maar als je zo iets doet

moet je het goed doen. De heren organisatoren hebben volgens mij nog heel wat te leren. Ik ga koffie zetten met een oranje tompoes, in de hoop dat ik niet over mijn nek ga! Riet Terlien.

Koekhappen op Koninginnedag 17 APRIL 2003 - DEVENTER - Het lijkt het meest voor de hand liggende onderdeel bij de viering van Koninginnedag, het traditionele, typisch Hollandse koekhappen. Toch zette nog nooit eerder een plaats waar koningin Beatrix Koninginnedag vierde, het koekhappen op het programma. Maar in koekstad Deventer is daar natuurlijk geen ontkomen aan. Voor Deventer dus de primeur, merkte een trotse burgemeester Van Lidth de Jeude gisteren fijntjes op.

16

Profile for Ik Steven Verhoef

De buizerd bewonerskrant 2003  

Bewoners krantje van 55+ centrum "de Buizerd" in Lelystad

De buizerd bewonerskrant 2003  

Bewoners krantje van 55+ centrum "de Buizerd" in Lelystad

Advertisement