__MAIN_TEXT__

Page 3

Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

3 • 2017 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

29. vuosikerta/29th year

YK:n kansainvälinen kestävän matkailun kehittämisen vuosi

Onko matkustaminen tulevaisuudessa rikkaiden etuoikeus? Kestävätkö suositut kohteet yhä lisääntyviä turistimääriä

Kuva: Instituto de Turismo de Espana

Kuva: FHG X. Lainé

Aasialaisten tulo turismimarkkinoille on herättänyt keskustelun siitä mikä on tarpeeksi. Ensin kaikki halusivat räjähdysmäisesti kasvavan ja vaurastuvan Kiinan keskiluokan luokseen. Pikku hiljaa on kuitenkin alettu kyseenalaistaa miten pitkälle ollaan valmiit menemään. Koska meillä on liikaa turisteja?

JÄÄKIEKKOKANSAN katseet käänty-

vät ensi kuussa Ranskaan kun jääkiekon MM-kisat pelataan Kölnin lisäksi Pariisissa. Urheilutapahtumat jatkuvat Ranskassa pitkin vuotta, Marseillessa järjestetään jopa 15 eri lajin Euroopan- ja maailmanmestaruutta. Mutta urheilun lisäksi Ranska tarjoaa tietenkin ruoka- ja juomanautintoja. LISÄÄ SIVUILLA 5.

SUURET IKÄLUOKAT OVAT huolestu-

neimpia maapallon kestävyydestä, kertoo hieman yllättävästikin Euromonitorin raportti. Termit ’kestävä matkailu’ tai ’vastuullinen matkailu’ mielletään osaksi matkailun kokonaisuutta, mutta jo kymmenen vuoden näkökentässä kaikki matkailu olisi kestävää ja vastuullista. Osana sitä on paikallisen kulttuurin arvostaminen ja köyhyyden vähentäminen. ”Odotamme sitä päivää, että ei ole enää kestävän kehityksen matkailua. On vain matkailua”, sanoo Fabian Cousteau. LISÄÄ SIVULLA 7.

Barcelonan pääkatu La Rambla on etenkin kesäisin niin ruuhkainen, että paikalliset ovat siirtyneet jo sivukaduille. Kahvilat ja ravintolat ovat nostaneet hintojaan ja pienet ruokakaupat muuttaneet muualle.

Leena Aalto BARCELONASTA ON tullut esimerkki-

tapaus siitä, mitä tapahtuu kun turisteja on liikaa. Pari vuotta sitten tehty dokumentti ”Bye Bye Barcelona” kertoi paikallisten epätoivosta, kun kaupunki on muuttunut massaturismin leikkikentäksi turistikauppoi-

Lapissa on tilaa turisteille Haasteena kausiluontoisuus Muutamia vuosikymmeniä sitten Lappiin matkustettiin ihmettelemään yötöntä yötä. Talvikauteen kohdistetut markkinointiponnistelut ovat kuitenkin kääntäneet sesongin päälaelleen, ja Lappi on profiloitunut vahvasti joulu- ja talvikohteeksi. Lapissa on kuitenkin paljon potentiaalia kasvaa ympärivuotiseksi kohteeksi. Ulkomaalaisia matkustajia toivotaan Lappiin myös kesällä ja ruska-aikaan. Miia Manner MATKUSTAJAMÄÄRÄT LAPISSA ovat kasvaneet ennennäkemätöntä vauhtia kuluvana talvena. Esimerkiksi kiinalaisten matkailijoiden määrä kasvoi 98 prosenttia.

Pieni osa käytössä Lappiin mahtuu kuitenkin vielä hyvin, eivätkä matkailijat ole uhka luonnolle. Lapissa suojelualueiden pinta-alasta alle kymmenen prosenttia on virkistys- ja luontomatkailukäytössä, loppuosa on vailla

3 • 2017 HUHTIKUU

retkeilyrakenteita. Usein ulkomaalaisilla matkailijoilla on korkeampi kynnys lähteä omatoimisesti luontoon, ja he osallistuvat kotimaisia matkailijoita useammin opastetuille retkille. "Kansallispuistojen yhteistyöyritykset noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteita, ja niiden tuotteistetuissa palveluissa otetaan ympäristöasiat hyvin huomioon", kertoo Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden tiedottaja Pirjo Rautiainen. LISÄÄ SIVULLA 4.

neen ja kalliine kahviloineen. Asukkaat ja niiden myötä pienet, perinteiset ruokakaupat joutuvat muuttamaan kaupungin ulkopuolelle. ”Kaupungin pormestari Ada Colau on esittänyt tiukennuksia mm. keskustan asuntojen lyhytaikaisesta vuokraamisesta ja halunnut rajoittaa hotellien rakentamista kaupun-

kiin. Turismi tuo kaupunkiin kuitenkin niin paljon rahaa, että hän on joutunut tekemään kompromisseja”, kertoo Espanjan turistitoimiston Suomen johtaja Salvador Robles. Hiljattain kaupunki on nostanut turistibussien parkkimaksuja ja suunnittelee kieltävänsä segwayt turistialueilta. 1,6 miljoonan asukkaan Barcelo-

nassa vieraili viime vuonna 32 miljoonaa turistia. Barcelonan lisäksi monissa muissakin maissa rajoitetaan Airbnb:n toimintaa. Kaupunkien keskustojen asunnot kallistuvat ja paikallisväestö joutuu muuttamaan muualle. LISÄÄ SIVULLA 4.

Matkailualan ansioituneita toimijoita palkitaan

Syyskuussa juhlitaan tyylillä matkailualan omassa gaalassa Vuosia toiveissa ollut matkailualan oma gaala toteutuu vihdoin syyskuussa. Finnish Travel Galan lipunmyynti ja suunnittelu ovat täydessä vauhdissa. Odotettavissa on alan suurin juhlatapahtuma. HELSINGIN TAPAHTUMATALO Bank

täyttyy torstaina, syyskuun 21. päivä juhla-asuisista matkailualan ammattilaisista ja heidän vieraistaan, jotka kokoontuvat palkitsemaan vuoden matkailutekoja ja -ilmiöitä.

Kilpailukategoriat Illan aikana palkitaan alalla ansioituneita toimijoita kuudessa eri kategoriassa. Ne on valittu niin, että niihin voivat osallistua kaikki matkailualalla toimivat. Kategoriat ovat: • vuoden innovaatio • vuoden vastuullinen toimija • Suomi-kuvan nostaja

• vuoden matkailuyritys • mieleenpainuvin matka- tai palvelukokemus (kaikille avoin) • koukuttavin läsnäolo sosiaalisessa mediassa (kaikille avoin)

Sinun vuorosi! Oletko Sinä mahdollinen voittaja tai tuleeko mieleesi joku, joka ehdottomasti ansaitsisi huomiota. Ole aktiivinen ja lähetä oma perusteltu ehdotuksesi gaalan kotisivujen kautta www. finnishtravelgala.fi 21.5.mennessä. Muistuta myös asiakkaitasi, ystäviäsi, naapureitasi avoimista kategorioista. He voivat käydä jättämässä sivustolle oman ehdotuksensa mieleenpainuvimmista matka- tai palveluko-

kemuksesta sekä koukuttavimmasta läsnäolosta sosiaalisessa mediassa. Saaduista ehdotuksista valitaan ensi short list, mistä lopullisen valinnan tekee tuomaristo, johon kuuluu kutsuttuina matkustamisen asiantuntijoita.

Mukana gaalassa Gaalan pääsponsoreina toimivat Finnair ja Amadeus sekä kymmenkunta muuta sponsoria. Tilaisuuden toteuttajiksi valittiin kilpailutuksen perusteella L.R.International yhdessä Welldonen L.R:n kanssa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki alan ammattilaiset sekä heidän vieraansa ja asiakkaansa.

3

Profile for Ikkunapaikka

2017-3 Ikkunapaikka-Window Seat, April 2017  

2017-3 Ikkunapaikka-Window Seat, April 2017  

Advertisement