Page 1

LIFESTYLE | VRIJE TIJD | SPORT | CULTUUR | POLITIEK en nog veel meer...

Kir Ki irc rc ch chroa hro hr roa oa hèt magazine voor en door kerkrade

Het klokkengilde Op woensdag heeft opa geen tijd

Streetwise Leegstand aangepakt

Aquina | Hollanders Prima cijfers voor Kerkrade

Kerkrade koploper Nummer 9 | week 38 | 2016 | www.ikirchroa.nl | Gratis kwartaal huis-aan-huis blad voor héél Kerkrade


Kerkrade! 045 - 567 01 52

kerkrade@wiertz.com

Hoofdstraat 37A Kerkrade


Koploper

Colofon Uitgave september 2016 nummer 9 Bladmanager Paul Deurenberg Eindredactie Paul Deurenberg | Fred Sochacki Redactie Fred Sochacki | Harm Wiertz | Marcel Mahr | Paul Deurenberg Covermodellen Fleur Wipperfurth, Wim Steins Fotografie Roel van Weersch, Olaf Op den Kamp Vormgeving Carien Deurenberg, Gina Reuters Oplage 23.000 ex. Uitgever iKirchroa B.V. Druk Deurenberg Media Zetfouten en kleurafwijkingen voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/ of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De uitgever stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. Uitspraken van derden en geïnterviewden zijn geheel voor hun rekening.

Kerkrade wordt wel eens afgedaan als achtergesteld gebied, met vergrijzing, leegstand, verpaupering, hoge werkeloosheid, analfabetisme, noem ze maar op. Ik wil ze heus niet ontkennen, maar je moet de problematiek eerst hebben, wil je hem kunnen aanpakken. Gezien het feit dat met name vergrijzing en de daarmee gepaard gaande problemen zich sneller in deze contreien voordoen dan elders, hebben wij dus de unieke kans om koploper te worden in het ontwikkelen van passende oplossingen. En dat is al zichtbaar her en der. Meer ruimte, dus ook meer ruimte voor toerisme en ontspanningsgebieden. Duurzame renovatie van woonhuizen en karakteristieke monumenten, slimme aanpak van leegstaande winkelpanden, nieuw ondernemerschap, maar ook het behoud van wat goed was en is. Al deze zaken kun je terugvinden in deze iKirchroa, die hoop ik weer een positieve springveer is, en bovenal veel leesgenot. Paul Deurenberg

facebook.com/iKirchroa twitter.com/iKirchroa

W www.ikirchroa.nl

Wat er allemaal in staat deze editie..... 4 5 6 11 12 16 18 19

Voor de lens Evenementen Mode najaar Column Harm Wiertz Elisabeth Stift Streetwise Bezorg oproep Column Marcel Mahr

20 22 24 26 27 28 30 33

Gemeente Kerkrade Aquina | Hollanders Kortingsbonnen 25 jaar Orgelkring Ger Manderveld, Jetten Mode Botanische Tuin 50 jaar IVN Kerkrade Smeets & Schop, notarissen

34 35 36 39 40 42 43 44

Körperwelten Sanitas Health Care Klokkengilde Column Loofjong Sainte Marie Gracht Vruier woar alles besser Puzzel Verenigingsnieuws

3


Lens Voor de

Op 25 april 2015 zaten Wim Steins en Fleur Wipperfürth nietsvermoedend met een groep vrienden in Nepal. Op dat moment treft een zware aardbeving Nepal van 7,9 op de schaal van Richter. De vrienden kunnen het vege lijf maar nipt redden. “Vuur hant sjwain jehad, richtieg sjwain jehad!”, aldus Fleur. De aardbeving kostte ruim 8.000 mensen het leven. Er raakten maar liefst 17.000 mensen gewond. Wim en Fleur en hun vrienden werden geëvacueerd door de Belgische Luchtmacht. Genoeg redenen om iets terug te doen voor het beloofde land waar Fleur in 2006 nog woonde. Samen met vriend en boekhouder Fons Lauvenberg en onze Nepalese vriend Chudamani Barakoti (Mani), besloten ze een inzamelingsactie op te zetten. Maar liefst € 42.000 haalden ze op. Een fantastisch resultaat. Het voornaamste doel: helpen op de plek waar het nodig is. In het geval van de vrienden het dorpje Malekhu, twee uur rijden van de hoofdstad Kathmandu. En een actie zonder dat er ook maar 1 cent aan de strijkstok zou blijven hangen. Op 1 mei 2016 keerde Fleur terug naar Nepal. “Ik voelde me verantwoordelijk om te gaan kijken wat er tot nu toe met het geld was gebeurd. Eenmaal in Malekhu zag ik met eigen ogen hoe Nepal probeert op te krabbelen uit de grote

puinhoop die de aardbeving heeft aangericht. In het dorp zag ik aan de horizon een felroze huis. Ik hoopte met heel mijn hart dat dit een van ‘onze huizen’ zou zijn, en dat bleek inderdaad zo te zijn. Waanzinnig! Het verdriet waarmee we Nepal mee hadden verlaten, verdween in één oogopslag. Mani had het voor elkaar gekregen om maar liefst vier huizen te bouwen. De dankbaarheid van de families was onbeschrijflijk. Tranen van vreugde rolden over mijn wangen. Adembenemend!”, aldus een dankbare Fleur. “Hierbij willen we iedereen bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen.” Het project besteedt ook aandacht aan de lokale basisschool, middels schoolgeld, uniformen en speelgoed. Voor geïnteresseerden is een filmpje beschikbaar via: www.creusen.com/nepal Donaties zijn uiteraard nog steeds welkom.

Kijk op www.helpmaninepal.nl


5

Evenementen 24 september

23 oktober

25 september

4 november

EK showkorpsen 18.00 uur, Roda Stadion Herfstfair Botanische tuin 10.00 tot 17.00 uur, Botanische tuin St. Hubertuslaan 74, Terwinselen

23 tot 28 september

Najaarskermis 15.00 tot 23.00 uur, Markt en Kerkplein Kerkrade

30 september, 1 en 2 oktober

Opening Stadspark Kerkrade, Kerkrade centrum

2 oktober

Symfonie en Kunst - KSO 10.00 tot 17.00 uur, Kasteel Erenstein

3 oktober

Muntententoonstelling 09.00 tot 17.00 uur, Abdij Rolduc Najaarsconcert KSO 20.00 uur, St. Lambertuskerk, Kerkrade centrum

11 november

Start carnavalsseizoen 17.11 uur, Kerkrade centrum

19 november

Intocht Sinterklaas 14.00 tot 17.00 uur, Kerkrade centrum

19 en 20 november

Winterfair Botanische Tuin 10.00 tot 17.00 uur, St. Hubertuslaan 74, Terwinselen

26 november

Stoffenspektakel 10.00 tot 17.00 uur Markt, Hoofdstraat, Niersprinkstraat

Regiofinale Limburg, FIRSTÂŽ LEGOÂŽ League Discovery Center Continium - Museumplein 2

8 en 9 oktober

27 november

Kunst- en Handwerkmarkt zaterdag 12.00 tot 19:00 uur, zondag 11.00 tot 18.00 uur. Abdij Rolduc

Terwinseler Adventmarkt 11.00 tot 17.00 uur, plein aan Piusstraat / 1Oude Tunnelweg

21 oktober

tot 31 December

Halloween in Gaiazoo 19.00 tot 23.00 uur, Start: Hoofdingang GaiaZOO

Beeldentuin Yaka Abdij Rolduc Abdij Rolduc


6

Najaars

trends

Een nieuw seizoen betekent een nieuwe garderobe. Wat zijn de trends en waar voel jij je fijn in. Uiteraard heb je ook nog spullen van vorig najaar. Ideaal moment dus om je kledingkast op te ruimen en weer te gaan shoppen voor een nieuwe garderobe. Tijd voor mij om je wederom op weg te helpen.

Je kledingkast opruimen, hoe doe je dat? 1. Eén jaar; heb je een kledingstuk een jaar of al langer niet meer gedragen? Dan wordt het tijd om het weg te doen. Natuurlijk kun je een uitzondering maken voor dierbare items maar voor de rest geldt weg ermee of doe er iemand een plezier mee.

stapel doe je in een doos. Heb je na twee maanden nog niets uit deze doos nodig gehad? Dan ishet tijd om ook stapel 2 vaarwel te zeggen. Je hebt nu weer overzicht in je kledingkast. Hoe fijn is het elke ochtend als je voor je kast staat en je bedenkt wat je vandaag wilt dragen.

2. “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden”. Dat geldt misschien voor een tatoeage of een piercing maar niet voor kleding of schoenen. Items die niet lekker zitten, blijven altijd in je kast hangen en is alleen maar zonde van het geld en de ruimte. Mooie items kun je verkopen. Van de opbrengst koop je vervolgens iets wat wel prettig zit.

Maak nieuwe combinaties en kijk wat je mist. Ga dan shoppen. En neem desnoodsdie rok, broek of blazer mee naar de winkel waar je een nieuwe combinatie van wilt maken.

3. Als je besloten hebt om echt eens op te gaan ruimen, ga dan stapels maken. Stapel 1: houden, stapel 2: twijfel, stapel 3: weg. Als je al je kleding in drie stapels hebt verdeeld, doe je gelijk de derde stapel in een vuilniszak, voor het goede doel, voor een vriendin of verkoop het. De eerste stapel hang je terug in de kast. En de tweede

Laatste tip: investeer in tijdloze klassiekers zoals de perfecte witte blouse, de ideale spijkerbroek of een simpele zwarte blazer. Een basisgarderobe is een must have voor iedereen. Daar kun je elk seizoen de trends waar jij fijn in voelt makkelijk mee combineren. Wat gaan we zien komend seizoen? Voor de vrouwen onder ons een viertal opmerkelijke trends die je basisgarderobe goed doen. En heren ik heb voor jullie een drietal opvallende trends uitgelicht.


vrouw voor de

7

O N W E E R S TA A N B A A R

The Pencil Skirt DĂŠ rechte rok tot op je knie. Stoer en vrouwelijk item en voor elke gelegenheid te dragen. Een must have voor iedere vrouw. Combineer het met een hak en een mooi hemd voor een super vrouwelijke uitstraling tijdens een gelegenheid. Met een sneaker, shirtje en leren jasje maak je er een ideale outfit van om bijvoorbeeld te gaan shoppen met vriendinnen. Denk ook eens aan een denim of leren pencil skirt, de hit voor de wintervariant.

www.gabor.de

Yvil Modeschoenen Orlandopassage 1

Ruit, Ruitjes en Ruiten Een trend die we nu langzaam in het modebeeld zien verschijnen en welke zich zal doortrekken naar volgend jaar. Die trend kost veel tijd want we komen van een lange bloemenperiode. Wen er dit jaar al vast aan en ga voor een ruiten tuniek met een stoere skinny, altijd goed! En net even anders!

Je beste vriendje.... Een lang gebreid vest is niet weg te denken uit je winter garderobe. Heerlijk om je favoriete (zomer)shirts nog door te dragen met je denim of een andere mooie broek. Of je lievelingsjurk! Ik vind het zelf heerlijk om in de overgangsperiode van de zomer naar het najaar mijn jurkjes door te dragen met een nieuw mooi vest en daaronder een laarsje of sneaker. Ideaal om langzaam afscheid te nemen van de zomer en te wennen aan het najaar.

Kleur

@Bertine Fashion Markt 19

Crazy Fashion Akerstraat 51

Knalgroen, Forest Green, Olijf; winter 2016 kleurt groen. Afhankelijk van de kleur van je huid en haarkleur bekijk je zelf even welke kleur je het beste staat. (Mocht je willen weten welke kleur dat is, mail dan een foto naar kim@bijmooi.nl). Knalgroen is super in combinatie met donkerblauw. En olijf met grey mĂŞlee. En als je durft knalgroen met purple en olijf met zacht roze is een combinatie om indruk te maken!


man voor de

8

Long-tee it is De inmiddels bekende long-tee blijft! Een echte basic voor de wat jongere generatie om overal mee te combineren. Draag hem zo op een stoere denim. Of draag er een leuke sweater over heen en laat er nog een klein randje onderuit komen voor een speels effect, de layering-trend. Of neem een all-over printed sleeve. Deze vind je voor aankomend seizoen genoeg in de winkels.

Light weight knit Al een aantal jaren merken we dat het seizoen langzaam op gang komt en we niet bij de start van het seizoen zware gebreide truien willen dragen. De trend van licht gebreide truien speelt helemaal in op de behoefte. Je kunt er een mooi overhemd onder dragen of je draagt deze met een denimjacket er over. Draag je er graag een shirt onder, zorg dan deze passend is bij het boord. Of te wel draag er een shirt onder met een dun boord.

DAX Boutique

Ruit voor de man

Markt 24

Waar het voor de dames een meer opkomende trend is, hebben heel wat heren al een geruit hemd in de kast. We zien nu voornamelijk een grotere ruit. En vooral ruit in een ton sur ton kleur. Bijvoorbeeld verschillende kleuren blauw, of grijs met zwart geblokt. Dat geeft een wat rustiger effect dan 3 verschillende kleuren in ĂŠĂŠn hemd. Draag het hemd ook eens open met een basis shirt eronder in de kleur van het hemd. Of draag hem dicht onder een blazer of mooi vest.

Jetten Mode Piusstraat 22-26


9

Ik hoop dat ik jullie weer heb kunnen prikkelen in de nieuwe trends. Ik zou zeggen gooi die frisse wind door je kledingkast. Afscheid doen van kleding kan pijnlijk zijn maar zorgt altijd voor opluchting. Je hebt weer overzicht en ruimte om nieuwe parels toe te voegen. Ga heerlijk shoppen en ik wens ieder van jullie komend seizoen heel veel plezier en inspiratie toe! Mocht je je zelf een kadootje willen doen of krijg je je garderobe niet op orde dan help ik je graag vooruit. En nee, dat kost je niet heel veel geld. Vergelijk het maar met die items die je geld gekost hebben en nu in je kledingkast hangen waar je niks mee doet. EĂŠn keer persoonlijk advies is een leven lang plezier en ik beloof je geen miskopen meer. Have a good time en vergeet je mooiste accessoire niet: je glimlach!

25

KOOPZONDAG

30

KOOPZONDAG HALLOWEEN

19

INTOCHT SINT NICOLAAS

27

PIETENDAG

11

WINKTERSJPAS

18

WINKTERSJPAS

sep

okt

nov

nov

dec

dec Liefs Kim Stylist - Bij Mooi www.bijmooi.nl

13:00 - 17:00 uur

13:00 - 17:00 uur

14:00 uur

13:00 - 17:00 uur

13:00 - 17:00 uur

13:00 - 17:00 uur

kerkradehartstikkegoed


Een stevige trek begint bij Keurslagerij Lochtman. De herfst is officieel weer begonnen. De tijd waarin we het gezellig vinden om thuis samen met familie en vrienden te eten. We krijgen weer zin in stevigere maaltijden, zwaardere smaken en typische Hollandse gerechten zoals onze stampotten. Wij bieden u diverse lekkernijen voor een smakelijk gerecht. Wat te denken van ons malse en verantwoord rundvlees voor heerlijke stoofgerechten? Of onze heerlijke soepen als ossenstaart- en erwtensoep, rookworst, gegaarde konijnenbouten en onze heerlijke ragouts. Allen gemaakt van verse ingrediënten met oog voor mens, dier en milieu.

Keurslager Lochtman Holzstraat 28 te Kerkrade Benzenraderweg 90 te Heerlen

Eet smakelijk.

www.lochtman.keurslager.nl

40% KORTING EN MEER IN ONZE

TUINMEUBELEN ∞ BINNEN & BUITEN POTTEN ∞ TUINBENODIGDHEDEN ∞ VEILIGHEIDSSCHOENEN ∞ PVC SERRES KWEEKBAKKEN ∞ HEIDE MATTEN ∞ KIPPENHOKKEN ∞ KATTENTOILETTEN ∞ DECORATIE EN NOG VEEL MEER ...

OP = OP

KERKRADE - LOCHT 2 BEEK - POLYCHEMSTRAAT 2 (NAAST MAKADO WINKELCENTRUM)


breken aan!

Zo, vakanties voorbij en dus maken we ons op voor de eindspurt. Zoveel is zeker: de economie draait als een trein. We hebben het overal kunnen horen en lezen de afgelopen weken. Alle kengetallen staan op groen. Nederland en dus ook Limburg presteert uitzonderlijk goed op alle fronten. We hebben de magere jaren nu echt achter ons. Onze eigen provincie profiteert nog meer van die economische wind in de rug dan de rest van Nederland. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Omgekeerd hebben we tijdens de recessie wellicht ook wat diepere dalen gekend. Maar nu: de wind in de rug. De maakindustrie viert immers hoogtij in ons gebied, en nu de economie het zo goed doet is er volop vertrouwen en zijn er volop orders. Een groot deel van onze productie gaat naar het buitenland. Daarnaast profiteren we volop van tal van mooie initiatieven op het vlak van leisure, innovatie, gezondheidszorg of logistiek. Mooie tijden breken aan! Rondom al dat economische geweld draait de banenmotor op volle toeren. We zien het aantal vacatures explosief stijgen. De werkloosheid neemt af, steeds meer mensen gaan aan de slag. Niet altijd binnen een vaste baan. Er is de laatste jaren duidelijk sprake van een verschuiving: van vast naar tijdelijk. Waar vroeger iedereen 40 jaar of langer werkte voor dezelfde baas, zie je nu steeds meer wisselingen. Werknemers en werkgevers hebben enerzijds behoefte aan flexibiliteit en anderzijds veranderen de omstandigheden rondom die baan zo vaak dat de houdbaarheid van twee kanten beperkt is. Dat maakt niet zo veel uit; het belangrijkste nieuws is dat er nu volop werk is.

Wilt u reageren? Stuur dan een e-mail naar: column@ikirchroa.nl

Harm Wiertz

tijden

column

Mooie


De leegstand van het Elisabeth Stift en de last die een steeds grotere groep ouderen krijgt van de veranderingen in het zorgstelsel hebben aangezet tot een voor Nederland uniek privaat-publiek project. Overheden en private plannenmakers/initiatiefnemers sloegen de handen ineen en het resultaat daarvan mag zich nu stilaan laten zien. Elisabeth Stift nieuwe stijl.

Voorbeeldproject

Elisabeth Stift


13 Nu al ligt succes in het verschiet terwijl de laatste renovatietegenslagen geruimd worden en de eerste van de 26 gebruikers nog moet intrekken. Voor de beter gesitueerden bestaan projecten als Parc Imstenrade; voor de mensen met een smallere beurs is er niets. “Via onderzoek bij en door huisartsen weten wij dat vrijwel iedere artsenpraktijk in Kerkrade wel twee of drie patiënten in het bestand heeft, die enorme baat zouden hebben bij opvang en zorg, maar die buiten het huidige stelsel vallen. Dus het aanbod voor de mogelijkheden die het oude klooster aan de Hammolenweg biedt, zal – als we van de cijfers van de huisartsen uitgaan - ruimschoots voldoen en waarschijnlijk overtroffen worden.” Aan het woord is Michel Renierkens, secretaris van de Stichting Woonzorg Elisabeth Stift, tevens verantwoordelijk voor pr-zaken.

Belofte Niet alleen voor die incidentele gevallen per Kerkraadse artsenpraktijk moet een oplossing worden bedacht. Een oplossing ook zodat de politieke belofte: ‘Niemand komt tussen wal en schip terecht’, gestand kan worden gedaan. Leo Vrancken (voorzitter van de Stichting) en Michel Renierkens, beiden met een professionele zorgachtergrond, werken hun overpeinzingen met betrekking tot de combinatie zorg en Elisabeth Stift (instandhouding monumentaal project) uit in een businessplan en vinden al vroeg politiek en bestuur in de persoon van wethouder Leo Jongen aan hun zijde. Niet veel later komt daar ook ondersteuning vanuit de provincie bij, nadat deputé Patrick van den Broeck zich ter plekke heeft overtuigd van de mogelijkheden. “En toch heeft het lang geduurd en is het nog spannend geweest voordat we eindelijk groen licht hadden.” Met subsidies van in totaal van 5 ton (gemeente en provincie) en een lening bij de provincie van bijna 4 ton worden de contracten op 31 maart 2016 getekend.

Extra tijd De renovatie van het zusterklooster kan starten en de verhuur van de eerste zorgwoningen krijgt gestalte. Streefdatum is september, maar tijdens de werkzaamheden blijkt al gauw dat die datum losgelaten moet worden. Michel Renierkens: “In het bestaande pand is door de jaren heen verbouw gepleegd en zijn o.a. gemetselde


tussenruimtes ontstaan. Zodanig dat het totale gewicht de vloeren liet doorbuigen. Alle tussenruimten zijn gesloopt en nieuwe balken vangen nu alles op. Dat heeft niet alleen veel containers extra puin gekost, maar vooral ook veel tijd. Vergeet niet dat alle werkzaamheden door medewerkers van D’r Sjalter en vrijwilligers wordt gedaan.” Het oorspronkelijke plan om verdieping voor verdieping woonklaar te maken is deels losgelaten. “In concreto betekent het dat bewoners begin december terecht kunnen, maar dat de renovatie van het complex in totaliteit amper vertraging oploopt.” Vier woontypes variërend in huurprijs tussen 250-600 euro per maand ontstaan, waarbij de kleinste units bedoeld zijn voor korte verblijfsduur/respijtzorg c.q. ter ontlasting van de mantelzorg. Een nieuw individueel verwarmingssysteem in combinatie met het innovatieve Isocal-stucwerk werkt energiezuinig en kostenbesparend. “De bewoners bieden we een mooie en veilige omgeving. Met Meander is een convenant gesloten voor het leveren van professionele zorgverlening en er zal een wellness annex fysiotherapieruimte komen. Diverse ruimten zullen voor gezamenlijk gebruik zijn, daarbij denken wij aan koken met leerling-koks in een werk/leerbedrijfsovereenkomst. De voormalige kapel kan o.a. voor culturele evenementen worden gebruikt en buiten zal naast een boomgaard met hoogstamfruit een moestuin ontstaan waar de bewoners eventueel kunnen tuinieren.” Inmiddels hebben Michel Renierkens c.s. al de nodige geïnteresseerde partijen over de vloer gehad die aan de hand van het Elisabeth Stift een dergelijk initiatief elders gestalte willen geven. Het project kan in elk geval op veel interesse en sympathie rekenen. Geïnteresseerde toekomstige bewoners of vrijwilligers kunnen contact opnemen met Michel Renierkens 06 24 58 52 75.

info@woonzorgelisabethstift.nl www.woonzorgelisabethstift.nl

Ralph van Helden 06 54 30 12 22


kinder opvang parkstad

BROOD & BANKET BROOD & BANKET kinder opvang kerkrade kinder opvang kerkrade kinder opvang parkstad kinder opvang parkstad

kinder opvang kerkrade kinder opvang parkstad

BROOD & BANKET KOkeleStraat 35 Kerkrade, 6462 EN

Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade

Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade

0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl

Kijk voor onze actiebon in het hartkatern.

045 - 5748050

045 - 5748050

Nieuw BONBONS van EIGEN FABRIKAAT NIEUW Leuk als Cadeau

0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl

Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade 0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade 0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl

de Parad

Praktijk Pagiël

x

Susanne Plüger 045 - 5748050 Paragnost & spiritueel coach Gediplomeerd Sociaal Agoog Spirituele consulten, coaching & workshop wastekenen

Praktijk voor Lianne en Pieter Overeem Shiatsutherapie Kaffebergsweg 33 er Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade 0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl Yoga 6468 AE Kerkrade Do-in 045-5465093 Diverse massages 06-13255486

Wimmersstraat 49 NL-6471 AA Eygelshoven www.praktijkpagiel.nl +31 (0) 6 18 19 51 09 mediumsusanne@home.nl

www.paradoxkerkrade.nl Shiatsutherapie valt onder de aanvullende zorgverzekering

CARPROF KERKRADE IS DE SPECIALIST VOOR ALLE MERKEN AUTO’S G

EN

2

WWW.CARPROF.NL/KERKRADE

E

EYGELSHOVERGRACHT 64, 6464 GB KERKRADE T 045 - 5460500 E KERKRADE@CARPROF.NL

OP

CARPROF KERKRADE

MA AND 4 RANTI E A

N

Onderhoud en reparatie met behoud van fabrieksgarantie Merk onderdelen van originele kwaliteit APK Ruitschade en schade herstel Vakmensen = kwaliteit Heldere prijsafspraken vooraf

O EN N D E R D EL S R E PA R A T I E


16

Leegstand

‘Streetwise’ aangepakt

Kerkrade bouwt niet alleen een nieuw centrum maar revitaliseert tevens het hart van de stad. Daarvoor hanteert het bestuur een zogenaamde Stimuleringsregeling Kerkrade-Centrum en werd er begin van het jaar een overeenkomst met de Stichting Streetwise gesloten. Dit alles om het hart van de stad van nieuwe impulsen te voorzien.


17 De Stimuleringsregeling voorziet een financiële bijdrage voor ondernemers die zich vestigen in het centrum en aan diverse criteria voldoen. “Streetwise”, zegt Sjaak Vinken, oprichter van die stichting, “maakt zich sterk voor de economische ontwikkeling en de leefbaarheid in de winkelgebieden en dringt winkelleegstand terug”. Samen met partner Leonie Kuepers helpt Stichting Streetwise (beginnende) ondernemers om zich te vestigen in het winkelgebied. De Stichting, die in Parkstad opereert, ziet zich als bruggenbouwer tussen die ondernemer met een goed ondernemingsplan en de diverse stakeholders waarmee een starter te maken krijgt.

Sjaak Vinken: “Wij noemen het duurzame structuurversterking. In cijfers betekent dit dat na het eerste jaar van vestiging 86 procent van de (door)starters nog actief is. Landelijk ligt dat percentage aanmerkelijk lager, ongeveer bij de helft. In het twee jaar zien we helemaal geen achteruitgang.” Dat succes vormde mee de aanleiding voor de eerste gesprekken tussen Kerkrade en de Stichting en vervolgens een overeenkomst waarin o.a. is vastgelegd dat Streetwise zich gaat bezighouden met het actief invulling geven aan lege panden in de Hoofdstraat tot en met het voormalige postkantoor en de Niersprinkstraat tot de hoek Beethovenstraat.

verandering in aangebracht.” Leonie Kuepers was een van de startende ondernemers op zoek naar een pand waarin zij een galerie wilde openen, die aanklopte. “Ik raakte onder de indruk van het werk van Sjaak en in afwachting van een geschikt onderkomen voor mijn galerie stak ik voor zijn Stichting alvast de handen uit de mouwen.” Dat liep uit op samenwerking en vervolgens naar zakelijke partners in de Stichting.” De galerie is er niet meer van gekomen want Street (Sjaak) en Wise (Leonie) zitten tot over de oren in het werk. Hij voor het werken in de straat en tussen de partijen en zij voor de structuur en de documentatie; onderbouwen, meten en weten.

Werkwijze

Nieuw

Tovenaars

“Het ondernemingsplan dient als basis voor het overleg”, licht Leonie Kuepers de werkwijze toe. “Wij kunnen meedenken en –werken aan dat concept en aan het financiële plan daaronder. Wij kijken tevens of het plan en de aard van de onderneming iets toevoegt aan het bestaande winkelaanbod. Bij de verdere begeleiding van starters en bestaande ondernemers zetten wij onze goede contacten en samenwerking met gemeenten en provincie in, maar ook met financieringsverstrekkers en vastgoedeigenaren.”

“Sinds enkele maanden zijn we daar actief en inmiddels zijn er 2 ondernemers gevestigd en 4 zitten in de contractfase. We verwachten dat we dit jaar op 6 nieuwe ondernemingen in het winkelgebied zitten.”

“Misschien moet je een idealist zijn of een beetje gek. Wij hebben – gelukkig – geen vastgoedkennis en zijn geen tovenaars, maar werken vanuit de visie van de gemeente. We hebben een gevoel voor deze grotere regio, zeg maar Sittard en Parkstad. Dat helpt bij het maken van de afwegingen of een idee c.q. initiatief iets toevoegt aan een winkelgebied. Daarnaast bundelen wij de kracht van de juiste mensen die net zoals wij een gruwel hebben aan leegstand en verpaupering. Voeg daarbij een goed ondernemingsplan, instinct en wat gezond verstand. Dan kom je een heel eind.”

De Stichting, die kantoor houdt in de Heerlense Oliemolenstraat, heeft haar eerste en zichtbare resultaten ook in die stad geboekt. De leegstand in het winkelgebied is daar substantieel teruggedrongen. Niet alleen dat; het perspectief voor de nieuwe ondernemingen lijkt veel beter.

Sjaak Vinken is een van de velen die leegstand en verloedering van de stadskernen in Parkstad een doorn in het oog is. Hij echter, besluit actie te ondernemen en steekt zijn spaarcenten in een gerichte aanpak. Hij ontvouwt zijn plannen in het provinciehuis bij toenmalig deputé Noël Lebens die hem verder enthousiasmeert en hem ambtelijke ondersteuning biedt. “Gemeenten en provincie zagen al hun subsidies en ondersteuning met betrekking tot leegstand verdwijnen, maar in feite gebeurde er met dat geld en alle moeite niks. Streetwise, overigens een naam bedacht door één van de ambtenaren van provincie, heeft daar


Steun uw vereniging, word bezorger! Wist u dat de iKirchroa volledig wordt bezorgd door verenigingen en clubs, en dat iKirchroa hiermee veel verenigingen in Kerkrade ondersteund? Voor een paar wijken zijn wij op zoek naar vervangende verenigingen om het magazine te bezorgen. Vier keer per jaar zal de vereniging het magazine huis aan huis bezorgen. In ruil voor een mooie bijdrage in uw clubkas.

sse? e r e t n i u Heeft il naar a m n e e n Stuur da oa.nl r h c r i k i g@ bezorgin 35 35 6 4 5 5 of bel 04


Mós me da mer blieve rauwele uvver de jemeende en alle anger zaachens van ós “overheid” dat ze núús dunt…. Iech ving va nit…’t jieët ing sjun Heëlensje zagenswies “keer eerst eens voor je eigen deur”! Pak diech d’r bessem en e mets-je vuur tüsje de sjting en maach dienge eje sjtoep ins ring, auw muk dat jieëft e jeveul va própperheed doa jeet me va bluie. Hat me e perkje van de jemeende vuur de duur…. Pak diech de sjoeffel en sjoeffel ins. Werp ’t in d’r jreune kiebel wail deë weëd ummezeus ópjehoald. Noen kunt ’t sjunste….. me is boese besjeftiegt, me ziet fiellaich nog ins jet of inne, d’r plai weëd werm sjun, ’t jieëft e jeveul van verbóngeheed. Zou ’t jet zieë um ins mit de jemeende tse kalle en i jidder sjtroas ing kommissiejoeën jreun tse vorme? Inne drekskiebel van de jemeende en jet wirkjetsüg, jidder “comité” hat zieng sjtroas. Fielaich nog ing kling óngersjtutsóng vuur inne kaffedusj éé moal in ’t joar, me hat tsem sjloes ja óch wirklü van de jemeende jespaard wail de sjtroas broecht me nit mieë ring tse maache. Went dat in jiddes vieëdel ens ins ópjezatse zouw weëde, me deed jet mit éé, de iech-mentalieteet jeet voet en de sjtroas jeet werm leëve. Went alles propper is ken me óch nog Pokémons joa zukke, dat is ja nog ummer up to date. Iech zelver woeën in ing sjtroas woa jee perkje is, in de Gulpersjtroas, bij ós hingenum, doa sjtund d’r tswai, en wie iech dit noen sjrief dink iech…. Wees me wat… iech jun dat perkje ring maache, mit mieng doater, wail jónk jelieërd is aod jedoa….. Estebleef…. Óp noa d’r winkter Wilt u reageren? Stuur dan een e-mail naar: column@ikirchroa.nl

Tekening: John Nieuwenhuizen

Dat is ing jauw. Wat miech sjtuurt of besser jezaad teëje vilt…. De iech-”mentaliteit”. Inne hoof lü zunt an ’t rauwele uvver al en núús. Me ziet zelver wie ’t in de vieëdele is, ós tsentroem weëd jód verzurgd…. En dat mós och!...noen zal iech jet lü teëje de sjieëne aa treëne evvel….. jidder sjtad of durp hat zie tsentroem, ’t hats dat mós (werm) bluie. Doa is d’r i-jank van de “toeristen” en d’r Kirchröadsjer. Ziet ’t ónverzörgd oes dan sjprikt dat vuur de rest van de sjtad. Noen mós ing jemeende de janse sjtad jód verzörje, dat is e dink wat zicher is. Laider is óch ing jemeende an “personeel” jebónge, me ziet de letste tsiet vöal jonge en meëdsjere mit inne brenner en jaas ’t ónkroed voet sjnirke en da ziet ’t werm sjun oes, evvel jiddere normale miensj wees dat me mit ’t brenne alling jee ónkroed voet kriet. Noa ing wèch sjteet ’t werm sjun jreun dróp.

Marcel Mahr

In de tsiet dat iech dizze column sjrief is ’t blüdieg werm, d’r zommer is endlieg dráá, me hat ’t jezieë an de Haute Couture wat me durch de sjtroase ziet lofe….vroeë went ’t werm winkter is zalle vier mer zage. Inne zommer woa inne hoof in is passeert en óch werm núús. Inne column is in dis tsiet nit mieë ummer “up to date”, mit de media va hü tse daags is ’t aod nuits wail me wees in ing tsekond wat jelofe hat in de welt, noen woar dat vruier i Kirchroa normaal, wail ’t is ja e durp va vöal “auw wiever” zalle vier mer zage….. drum núús uvver d’r Juido mit zieng fiengelieng, núús uvver ’t nui sjtadspark woa de mupjer al op ’t jraas ….(vul mer zelver i) en al jaar núús uvver d’r tsentroemplaan. Woa mós me ’t da uvver han?

column

’t Is miech jet….


Het

Stadspark

is van ons allemaal!

“Iedereen is uitgenodigd voor de feestelijke heropening van het Stadspark”

Tim Weijers, wethouder

Met een driedaags feest wordt in het weekend van vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober op grootse wijze de heropening van het totaal vernieuwde Stadspark in Kerkrade gevierd. Op het programma staan tal van activiteiten op het gebied van onder meer muziek, theater, dans, kunst, sport en eten en drinken. Het centrum van Kerkrade is volop in ontwikkeling. De herinrichting van het Stadspark is één van de pijlers van de centrumontwikkeling. Het park, in de volksmond beter bekend als het Hertenpark, is de afgelopen twee jaar grondig op de schop gegaan. Daar was zelfs sluiting voor nodig. In de tussentijd voltrok zich in het park een ware metamorfose. Niet in het minst dankzij het meedenken van de bewoners rond het park, die door het gemeentebestuur nauw bij de renovatieplannen werden betrokken. Met veel van hun wensen is rekening gehouden, zoals een betere toegankelijkheid, aandacht voor verlichting, bovengrondse waterelementen en comfortabel meubilair. Bovenal is een echt ontmoetingspark gecreëerd.

Bruisend openingsweekend “Het gereedkomen van het park gaan we vieren”, aldus wethouder Tim Weijers, verantwoordelijk voor de herinrichting van het park. “We willen dat graag met zoveel mogelijk mensen doen. Het Stadspark is een begrip. Dat is van ons allemaal. Ik nodig dan ook alle burgers van Kerkrade uit om het park te komen bewonderen. Ik ben er trots op dat we het weekend samen met omwonenden hebben georganiseerd. De inzet van onze burgers vind ik fantastisch om te zien.”

V.l.n.r. wethouder Tim Weijers, aannemer Mat Speessen en projectleider Eric Komen.


21

Vrijdagavond 30 september

Welkom in het park

start het openingsweekend letterlijk en figuurlijk met een spectaculaire ‘afslag’. Daarna zorgen het Kerkraads Fanfare Orkest en coverband Solid voor muzikaal vuurwerk.

Gemeente en organisatie rekenen op veel publiek, want het gerenoveerde Stadspark mag gerust een van de trekpleisters van Kerkrade worden genoemd. Volgens wethouder Weijers is het een groene oase van rust geworden. “Het is nu een park met een open karakter, een ideale plek om te ontmoeten en te recreëren.”

Zaterdag 1 oktober vanaf 13.00 uur zijn er op diverse locaties en podia demonstraties dans, sport, kunstschilderen, muziek etc. Om 14.30 uur wordt een speciaal voor het Stadspark ontworpen social sofa (een bank van mozaïek) onthuld. De avond wordt afgesloten met wervelende optredens van het Doomcollectief, showband Project Soul en zangeres Gabriëlla Massa.

Project Soul ft. Gabriella Massa, zaterdag 01.10 21.00uur Stadspark u

Zondag 2 oktober zal deken Nievelstein een mis opdragen (afhankelijk van het weer in de openlucht of in de tent op de ligweide). Aansluitend de eerste editie van ‘Frühschop Picknick in ‘t Park’, opgeluisterd door Die Altböhmischen, de Hölter Jonge en het Boozz-Tirol Team. Bezoekers mogen hun eigen picknickmand meebrengen. Voor de eerste 100 aanmelders ligt een gratis picknickdeken klaar, ook staan er foodcaravans die tal van lekkernijen aanbieden.

t

Altböhmischen (zondagmiddag tijdens picknick)

Voor meer info, like facebook/stadsparkkerkrade

Een deel van de vrijwilligers legt de laatste hand aan de social Sofa, die zaterdag 1 oktober a.s. in het stadspark onthuld zal worden.


Prima cijfers

voor Kerkrade

Als de huizenmarkt de barometer is voor Kerkrade dan gaan we niet alleen een heerlijke nazomer tegemoet maar vooral een zonnige toekomst. Deze mening is Paul Hollanders toegedaan. De Kerkradenaar kan het weten. Niemand kent de huizenmarkt beter dan deze partner van Aquina-Hollanders Makelaars. Hij baseert deze kennis niet op het buikgevoel dat hij als Kirchröadsjer heeft van ’t Sjunste óp de Welt, maar op droge, nuchtere cijfers. “En die zien er werkelijk rooskleurig uit”, zegt de makelaar. “Ik ken de markt en die van deze stad in het bijzonder. En dan is er slechts één nuchtere constatering gelet op de volgende feiten: slechts 5 procent van het huizenaanbod staat te koop. Het aanbod is nog steeds afnemend, de omlooptijd wordt steeds korter en de prijzen stijgen. Met andere woorden: het gaat echt de goede kant op met Kerkrade.” Paul Hollanders baseert zijn kennis op eigen ervaring en op de cijfers van de Leo van de Pas-site, woningmarktcijfers.nl. “Het is niet alleen de woningmarkt die Kerkrade tot een gewilde gemeente maken, maar vooral het leefklimaat heeft naar buiten toe een geweldige aantrekkingskracht. Kijk bijvoorbeeld maar naar de cijfers van de toerismebranche. Kerkrade heeft iets te bieden waar heel Nederland, maar ook de grotere Euregio door gecharmeerd is. Veel attracties, veel vertier, prachtige recreatiemogelijkheden en een leisure-aanbod dat ongekend is.” Hollanders ziet steeds meer mensen uit de regio Parkstad die zich in Kerkrade willen vestigen. “En overige Nederlanders die hier

bewust naar toe komen omdat het zo rustig is en alles zo lekker goedkoop.” De makelaar moet ruiterlijk erkennen dat ook hij met knikkende knieën de doemscenario’s van de vergrijzing aan zich voorbij heeft zien komen. “Maar achteraf blijkt dat hartstikke mee te vallen. De cijfers zijn bijgesteld en Kerkrade heeft bijzonder volwassen gereageerd door krimp en dubbele vergrijzing om te zetten in kansen en mogelijkheden; geen paniekvoetbal maar verbetering van de leefkwaliteit. De boodschap zoemt door Zuid-Limburg en de rest van Nederland en de grenzen over. Daar plukken we nu al de vruchten van.” Gebaseerd op de nuchtere cijfers van de woningmarkt verwachten wij een kleine 400 transacties. Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van appartementen- en vrijstaande woningen zijn meer gestegen dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde prijs van vrijstaande woningen ligt bij 254.000 euro. Vraag en aanbod komen steeds meer in balans. “We mogen trots zijn op onze stad en ook op ons zelf.”

Coriovallumstraat 17 • 6411 CA Heerlen • Telefoon: 045-5715566 • Fax: 045-5600039 • e-mail: info@aquina.com


Bakkerij Piet Kobelé

Keurslager Lochtman

1 Lübecker vloerbrood, 1 pakje boerenspelt (nieuw), 5 zachte puntjes / pistolets en 1 lange cake nu voor slechts ? 5,95 i.p.v. ? 8,60

Herfst pakket: 500 gram zuurkool, 500 gram gemengd gehakt, 150 gram spekblokjes, 1 liter erwtensoep, 1 stuk rookworst, 150 gram pastei dubbelgebakken

Kortingsbon

Kortingsbon

Spelregels: geldig tot 1 november 2016

Spelregels: Geldig van 20 september tot 08 oktober 2016

IVN

KINDER OPVANG KERKRADE/ PARKSTAD

Voorintekenen kan door vóór 15 oktober €13,50 te betalen op rekeningnummer NL31 INGB 0000 4298 51 t.n.v. Publicatiebureau Natuurhistorisch Genootschap o.v.v. uw naam en adres en ‘Natuurlijk Kerkrade’. Tegen een meerprijs van €7,50 kan het boek ook worden toegestuurd.

Kortingsbon Spelregels: geldig tot en met 14 oktober 2016

Meld uw baby aan bij een van onze kinderdagverblijven en ontvang een cadeaubon van € 250

Kortingsbon Spelregels: • Bij aanmelding voor 2 hele dagen • Tegen inlevering van deze bon • Alleen voor baby’s • Geldig tot 16 oktober 2016


Een stevige trek begint bij Keurslagerij Lochtman. Herfst pakket: 500 500 150 1 1 150

gram gram gram liter stuk gram

voor € 12,5 0

zuurkool gemengd gehakt spekblokjes (€ 6,- k erwtensoep orting) rookworst pastei dubbelgebakken

BROOD & BANKET

NOrm

Nu v

045 - 5748050

aal

OOr

e8,6

sle c

?5,9

0

hts

5

1 Lübecker vlOerBrOOd 1 pakje bOerenspelt (nieuw)

Keurslager Lochtman Keurslager Lochtman rade

5 zachte puntjes / pistOlets

rk Holzstraat te Kerkrade ang ke Holzstraat 28 te28 Kerkrade kinder opv rkstad pa g n a pv o er Benzenraderweg te Heerlen d kin Benzenraderweg 90 te90 Heerlen

1 lange CAke

www.lochtman.keurslager.nl

KOkelestraat 35, 6462 EN Kerkrade

Meld uw baby aan bij een van onze kinderdagverblijven en ontvang een cadeaubon van: o 25

‘Reserveer nu alvast een boek!’

kinder opvang kerkrade kinder opvang parkstad

0,-

Snelle beslissers genieten een korting op de normale verkoopprijs van €15,00.

kinder opvang kerkrade kinder opvang parkstad

Kerkrade

er 0455426688 www.kind

Voorintekenen kan door vóór 15 oktober €13,50 te betalen op rekeningnummer NL31INGB0000429851 t.n.v. Publicatiebureau Natuurhistorisch Genootschap o.v.v. uw naam en adres en ‘Natuurlijk Kerkrade’. Tegen een meerprijs van €7,50 kan het boek ook worden toegestuurd.

opvangkerkrade.nl

kinder opvang kerkrade kinder opvang parkstad

Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade

U kunt het boek vanaf 18 oktober afhalen bij Boekhandel Deurenberg, Marktstraat 23 Kerkrade

0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl

Kinder Opvang Kerkrade Akerstraat 149 6466 HD Kerkrade

0455426688 www.kinderopvangkerkrade.nl


De Naaimachinezaak voor Midden en Zuid-Limburg Bij ons valt altijd wat te beleven of te leren Verkoop van naai, lock en borduurmachines. Reparatie en onderhoud van alle huishoudmachines Fournituren, zoals ritsen garen e.d. Materialen en stoffen voor quilten en machinaal borduren. Naailessen, workshops, naaicafé, kinderlessen en nog veel meer. Voor creatief bezig zijn bent U bij ons op het juiste adres voor ons programma: www.naaimachinetotaal.nl U vindt ons ook op: Stoffenspektakel 3 oktober, Markt, Kerkrade centrum Open European Quilt Contest, 20-23 oktober, MECC Maastricht Akerstraat 80f | 6466 HL Kerkrade | T 045 543 16 93

Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus organiseert bijzonder concert in Earththeater Columbus Kerkrade zondag 30 oktober m.m.v. jeugdkoor Canta Young en solisten als Enzo Kok (violist), Paul Jedamzik en Stef Quaedvlieg (piper). Er zullen 2 voorstellingen van dit unieke concert worden opgevoerd om 14.00 uur en 16.00 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Café de Wieëtsjaf, Boekhandel Deurenberg, Kringloopwinkel Bij d’r Joep en Buck Office Kerkrade voor ¤12,50 per stuk.


26 In de zomer moet het een plezier zijn te spelen in een koele kerk, maar hoe zit het met de conditie van het grote Klais-orgel in de Abdijkerk Rolduc? Lekt de balg van het orgel nog en wat is er met die houtworm? Is dat nu gerepareerd?

Jo Louppen

Björn Bus

25 jaar

Stichting Orgelkring Kerkrade

Hoe was het programma, wat waren de ervaringen en wat mogen we nog verwachten? Hierover de stadsorganist van Kerkrade en artistiek leider van de Stichting, Jo Louppen. Jo: Tot nog toe kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagd seizoen. Er passeerde nogal wat de revue: een concert met orgelmuziek voor twee orgels en orgel 4-handig, een concert speciaal voor kinderen, de opening van het Orgelfestival Limburg met muziek van Mendelssohn, een concert met hedendaagse Limburgse composities en een “traditioneel” orgelconcert met alleen orgelmuziek. Dit alles op een bijzonder hoog niveau, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Kerkrade mag trots zijn haar orgels! Nog twee concerten te gaan dit seizoen: 6 november met Harmonie St. Jozef Kaalheide en 26 december met het Hathor trombonekwartet.

Jo: Rolduc is en blijft een prachtige en inspirerende plek, maar net als de Abdij heeft ook het orgel onderhoud nodig. De balgen, de longen van het orgel, vertoonden lekken waardoor het orgel een beetje aan kracht en pracht inboette. Dit is gelukkig verholpen. Een groter probleem is inderdaad de aanwezigheid van houtworm. De bestrijding hiervan is nogal lastig omdat de beestjes dichtbij veel bewegende delen van het orgel zitten waardoor een traditionele bestrijding niet kan. De bewegende delen zouden dan niet meer zo goed bewegen waarmee het middel erger dan de kwaal zou blijken te zijn. Er zijn wel oplossingen maar die zijn helaas erg duur. Wordt vervolgd…

Zijn de concerten in de smaak gevallen? Vooral dat kinderconcert, dat was toch wel iets aparts? Hoe vonden de kinderen dat? Jo: We hebben heel veel positieve reacties gehad. Het kinderconcert was inderdaad erg apart, wonderlijk om te zien hoe zo’n eeuwenoud instrument de kinderen kan boeien en hun fantasie kan prikkelen. Ook de ouders en grootouders waren bijzonder geboeid.

Van een heel ander karakter was het concert met muziek van hedendaagse Limburgse componisten. Kakofonie of harmonie? Jo: Moderne klanken vergen soms wat uitleg, die werd gelukkig gegeven tijdens het concert zodat de talrijke bezoekers houvast hadden bij het luisteren naar de soms toch wel eigenzinnige klanken.

We hebben hoge verwachtingen van het concert met harmonie St. Jozef Kaalheide o.l.v. Björn Bus en met jou als solist op 6 november. Waar moeten we speciaal op letten? Jo: We spelen uiteraard werken samen, maar ook enkele stukken apart. Bijzonder wordt een muzikale vergelijking tussen een Fuga van Bach die eerst door orgel gespeeld zal worden en daarna zal klinken in een arrangement voor Harmonieorkest. Verder klinken er werken van o.a. Reed, Sibelius, Ives en Widor waarin door de afstand tussen orgel en orkest interessante muzikale effecten te beluisteren zullen zijn.

Kerkrade mag trots zijn haar orgels!


Wie vaker bij Jetten Mode binnen loopt, kent het fenomeen Ger Manderveld. Spraakwaterval, joviaal, enthousiast en staat voor iedereen klaar. Zoals ook de “sjtamdusj” achter in de winkel, waar klanten, buurtgenoten, vrienden en familie regelmatig plaats nemen voor een lekker kopje koffie en een praatje. Maar wie Ger zegt, zegt ook Anita, de rots in de branding, steun en toeverlaat van Ger, en de hulpvaardige gastvrouw bij Jetten Mode, die alles er aan doet zodat je je hier op handen gedragen voelt.

JJettenmode ’t Is goed ondernemen i Kirchroa! Uitspraak van Ger, toen 19 jaar: “Als het erop aan komt, verkoop ik alles.” Maar ook: “Ik verkoop liever iets niet dan dat ik ze met klachten zie terugkomen.” Tot slot: “Eigen zaak beginnen, daar heb je zo’n enorm kapitaal voor nodig, dat zie ik niet zitten.” En zie Ger nu dan, al 55 jaar in het vak als verkoper, daarvan 40 als ondernemer, en nog wel in zijn eigen zaak. Het kan verkeren, zullen we maar zeggen. Nog iets bijzonders, en je kunt het horen aan zijn dialect, hij komt niet van hier, maar uit Meerssen. Hoe beland je dan in Terwinselen, kun je je terecht afvragen. En zoals wel vaker het geval, speelt de liefde de hoofdrol. Ger leert Anita kennen in 1963, tijdens de Vasteloavend. Bij de opening na een grote verbouwing van de zaak mag Ger meehelpen, maar absoluut niet overnachten! Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en zo komt het tot een huwelijk, in 1970.

Piusstraat 22-26 • 6467 EH Kerkrade • T. 045-5411218 Ger wordt volwaardig opgenomen in de Terwinseler gemeenschap. Hij zet zich in voor Sjtaater Treffe, de voorloper van de succesvolle Terwinseler Straatmarkt, voetbalclub RKTSV, en de LOZO, de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers. Hij kent het klappen van de zweep, het vallen en opstaan, is veel ervaringen rijker, en zou het naar eigen zeggen zo weer overdoen. “Het contact met onze klanten is het mooiste wat er is,” aldus een trotse Ger.


Botanische Tuin Terwinselen


29

Kleinood in de wijk Je zou het koud kunnen krijgen, alleen al bij het lezen van de naam: Siberische Edelweiss, Himalaya. Het is 33 graden in Terwinselen en genietend van de schaduw van buurman Carya Illinoissensis, de pecannotenboom uit de subtropen van Amerika, bloeit de liefhebber van vrieskou en grote hoogtes naar hartenlust. De Botanische Tuin en haar bewoners baden in de zon en in weldaad. Dat moet wel want een plaquette en een oorkonde van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) krijg je niet zomaar. Je moet aan 34 criteria voldoen zoals o.a. variatie van de collectie, vormgeving, onderhoud en toegankelijkheid van de tuin. De continuïteit van de tuin en haar gelabelde inhoud etc. etc. In Terwinselen is dat –getuige de NDV-waardering - kennelijk allemaal dik in orde. Afgelopen eerste julidag werd dat feestelijk bevestigd met de uitreiking van de genoemde versierselen.

Vrijwilligers “Dat is vooral ook een prijs voor onze vijftig vrijwilligers”, zegt Jacqueline Engelen die zich, gedetacheerd vanuit de gemeente Kerkrade, bezig houdt met de dagelijkse gang van zaken binnen de Botanische Tuin. Het vele werk van die vrijwilligers en de financiële bijdragen van gemeente en provincie hebben de Botanische Tuin weer zijn oude luister verleend. Op- en ingericht is de Engelse landschapstuin in 1939 door De Staatsmijnen aan de hand van de plannen van plantendeskundige en tuinarchitect John Bergmans. Wat eens ‘ter ontspanning van de mijnwerker’ werd gerealiseerd, is tegenwoordig niet alleen een Rijks- en Provinciaal monument

maar ook een erkend levend museum. Om het zijn oude luister te verlenen en het oorspronkelijke idee van de ontwerper weer terug te brengen, is in 2014 besloten tot een omvangrijke renovatie. Aan de hand van het basisplan en een uitgebreide verjonging en het ontgrijzen van het bestand, bloeide de tuin op. Met de renovatie van de vijverpartij is de laatste hand gelegd aan het unieke internationale ensemble dat in de Kerkraadse wijk wortel heeft geschoten. En niet alleen daar in Terwinselen. “Nee. We werken mee aan een internationaal uitwisselingsprogramma van zaden. Dat is in zijn vorm vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld in de wereld van dierentuinen ook plaatsvindt en waar GaiaZoo ook een rol in vervult. Zaden worden alleen onder erkende botanische tuinen uitgewisseld en dat betekent dat materiaal van hieruit in principe over de hele wereld kan gaan.”

Charme Pastorie-, bamboe- en kardinaalstuin maar ook Madagaskarverzameling en de coniferencollectie zijn bijzonder binnen het geheel van de slingerende paden, doorkijkjes en intieme ruimtes, zo karakteristiek voor een Engelse landschapstuin. “Elk seizoen heeft zijn bijzondere charme,”zegt Jacqueline Engelen. “Persoonlijk vind ik het

voorjaar, mei, juni, heel bijzonder. Maar de verborgen juweeltjes in de winter zijn ook bijzonder. Er is het hele jaar door veel te ontdekken op deze buitengewone plek van Kerkrade. Daarom ook zouden bezoekers ons meerdere keren in een jaar moeten bezoeken om zo de verschillen en de bijzonderheden van de seizoenen te ervaren.” Dat is niet alleen goed voor het huishoudboekje van de tuin maar een geoefend oog zal op den duur ook de unieke ‘bewoners’ weten te vinden. Zo’n bijzonderheid – en dat het hele jaar door – is bijvoorbeeld de Ulmus Lamellosa, de Hebei Iep. Een ‘rare Chinees’ waarvan er in Europa slechts acht groeien. Het hele jaar door dus ook activiteiten in relatie met deze bijzondere hectare midden in de wijk. “Dit jaar nog staan de herfstfair op 25 september en de winterfair, van 20 tot en met 27 november op het programma. Met name die laatste activiteit gaat er qua beleving, gezelligheid, sfeervolle winterverhalen en houtvuur voor zorgen dat dit een bijzondere week hier in deze omgeving zal zijn. Een week om te genieten, zoals je hier eigenlijk altijd kunt genieten. Niet in het laatst dank zij de vriendelijkheid van onze vrijwillige medewerkers: onze gastheren en –vrouwen.”


31

IVN

Kerkrade 50 jaar jong

De toekomstige mijnsluitingen baarden zorgen en het denken van zwart naar groen had nog niet postgevat in de maatschappij toen in Kerkrade 1966 een afdeling van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie, werd opgericht. Van zwart naar groen is gerealiseerd en met de toevoeging ‘en duurzaamheid’ achter de naam kon de organisatie verder de toekomst in. Die toekomst duurt nu al vijftig jaar. Natuureducatie met een gouden rand Aan de hand meenemen en niet met het vermanende vingertje omhoog. Vijftig jaar IVN heeft de Kerkradenaar bewuster gemaakt van de kwaliteiten die de natuur, met name in en rond de eigen stad te bieden heeft. Een kwaliteit waar wij met z’n allen verantwoordelijk voor zijn en waar wij in gezamenlijkheid van profiteren. Het IVN is vooral jong en groen gebleven door de jaren heen. Ontstaan uit een organisatie vol met geboden en verboden groeide IVN naar samen met, bewustwording en gedeelde verantwoordelijkheid voor de natuur en gedragen door vrijwilligers. Een proces dat aanslaat en vooral ook aanspreekt. Voorzitter Roger Hoofs kijkt terug op de ontwikkeling. “Aanvankelijk bestond natuureducatie voornamelijk uit vergaderingen, lezingen en diavoorstellingen. Slechts incidenteel werd met de bus er op uitgetrokken om ergens een wandeling in de natuur te maken. Het IVN is hier in Kerkrade begonnen dank zij de inzet van enkele enthousiaste mensen die zowel bij de bewoners en bezoekers alsook bij de gemeente Kerkrade aandacht voor de natuur voor het voetlicht brachten.”

Fusie Een grote verandering krijgt gestalte als twee afdelingen (Eygelshoven en Kerkrade) door de gemeentelijke herindeling één worden en in navolging er ook een IVN-afdeling ontstaat. Wat voorheen in Kelder 13 en op Berenbosch was gevestigd wordt

ondergebracht in het centrum in de leegstaande panden aan de Mozartstraat (toen al geruimd voor afbraak ten behoeve van het nieuwe centrumplan….). “Wij kwamen op straat te staan toen die panden daadwerkelijk werden gesloopt en vonden een toevlucht in de noodkerk. In 2000 kregen we onze huidige plek in de directiekeet, dichtbij het Kaffeberger bos en kwam er een eind aan ons zwervend bestaan.”


32 Inhoudelijk wordt de aandacht meer en meer verlegd naar wandelingen en excursies in de stad en haar directe omgeving. Het bezoek aan en projecten/activiteiten samen met scholen wordt een van de kerntaken van de organisatie. Mede-bestuurslid Olaf op den Kamp is inmiddels aangeschoven. Hij is de schrijver van ‘Natuurlijk Kerkrade’ met als ondertitel: Beleef de groene gemeente Kerkrade; het jubileumboek, waarvan het eerste exemplaar op 16 oktober als onderdeel van de festiviteiten rond het 50-jarige bestaan in de Botanische Tuin zal worden uitgereikt. Hij vertegenwoordigt de jongere garde binnen de afdeling en zorgt dus voor de continuïteit en de vitaliteit van de Kerkraadse Natuureducatie.

Toekomst “De toekomst lacht ons weer toe,” zegt voorzitter Roger Hoofs inmiddels 16 jaar in functie. “Ik heb mijn tijd als voorzitter stilaan gehad. Er moet weer nieuwe Schwung komen en verse ideeën van die jonge garde met onder anderen Olaf, Iris Laven en Ruben van Beusekom.” Activiteiten die in die toekomst mogelijk samen worden gehouden of georganiseerd met de zustervereniging in Ubach over Worms. De werkzaamheden van de vrijwilligers is verdeeld over de diverse werkgroepen o.a.: Natuurgidsen-, Vogel-, Padden- Groenbeheer-, Dia en Film- en de PR-werkgroep. Voor alle leeftijdsgroepen ontwikkelt de afdeling activiteiten. Vanaf de allerkleinsten, de ‘Wormdalkids’ tot en met de volwassenen bijvoorbeeld de Natuurwerkdag die dit jaar op 5 november wordt gehouden. Uitgebreide informatie: www.ivn.nl/afdeling/kerkrade of op facebook: IVN-Kerkrade.

Gemeente Roger Hoofs kijkt met genoeg naar de ontwikkeling van de samenwerking met de gemeente. “Ronduit open en goed”, noemt die. “Met name op de grote thema’s die in Kerkrade spelen en speelden.” GaiaZoo is er een waar het IVN bijzonder trots op is. Daar is de bestaande natuur en dat nieuwe initiatief naadloos in elkaar gevlochten. Minder gelukkig is men met de Buitenring. “We hebben een klein succes in de strijd die we samen met de gemeente voerden geboekt. Een deel van het oorspronkelijk plan is gewijzigd zodat ons

Orchideeënveld gespaard bleef. Maar we hebben veel te veel moeten inleveren. Ik denk daarbij aan de verbindingen met Strijthagen en de holle weg langs het zwembad. Wie weet als het project klaar is dat de natuur zelf compenseert. Die is in al die jaren vaak taaier en flexibeler gebleken dan we durfden hopen.”


?

Een levenstestament waar was dat ook al weer voor... In dit magazine hebben we al een keer geschreven over het levenstestament. Wie regelt uw zaken, als u dat zelf niet meer kunt? Denk aan een ziekte of onverwachte omstandigheden. U kunt een persoon die u vertrouwt de bevoegdheid geven om uw zaken te regelen. Dat legt u vast in een levenstestament. En dat is niet alleen belangrijk voor oudere mensen, maar ook voor jongere mensen en ondernemers.

U kunt ook meerdere personen aanwijzen. Of een toezichthouder benoemen; deze controleert of uw levenstestament goed wordt uitgevoerd.

In uw levenstestament kunt u uw wensen op verschillende gebieden vastleggen. Met een levenstestament voert u zelf de regie en houdt u de rechter buiten de deur. Wat kunt u zoal regelen?

Neem contact op met Smeets & Schop notarissen!

Een levenstestament bevat Ăşw wensen

Uiteraard kunt u meer dan bovenvermelde situaties/wensen in uw levenstestament regelen. Wij luisteren naar uw wensen, attenderen u op de mogelijkheden, ondersteunen u bij het maken van keuzes en zorgen ervoor dat het juridisch juist wordt geregeld. Maak vrijblijvend een afspraak. U bent van harte welkom!

Administratieve en persoonlijke zaken Hierbij moet u denken aan het betalen van rekeningen en het doen van belastingaangiften. Maar ook wie de beslissing neemt over bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis, en verkoop van uw woning, als u dat zelf niet (meer) kunt.

Medische wensen Misschien wilt u dat artsen er alles aan moeten doen om u in leven te houden als u erg ziek bent. Of misschien wilt u dat juist niet...

Ook voor ondernemers en jonge mensen En wat gebeurt er als u een onderneming of een BV heeft, en u tijdelijk of een langere tijd geen beslissingen kunt nemen? U kunt dan regelen of en hoe uw bedrijf door anderen moet worden voortgezet. En ook op jongere leeftijd kan men met een ernstig verkeersongeluk of ziekte worden geconfronteerd. Een eventuele partner kan dan niet in alle gevallen uw zaken regelen.

Vertrouwen Het is uiteraard belangrijk dat u van tevoren goed nadenkt wie u aanwijst om uw wensen uit het levenstestament uit te voeren.

Willem Sophiaplein 10 Tel. (045) 541 19 45 6466 CP Kerkrade Fax (045) 541 29 21 e-mail: info@smeetsschop.nl internet: www.smeetsschop.nl


Körperwelten

Eine

Like & Deel ‘iKirchroa’

HERZenssache

op Facebook, en 2 win tickets voor Körperwelten!

Expositie halverwege Gratis entreekaarten voor de winnaars van de Körperwelten-Quiz in iKirchroa. iKirchroa verloot onder de goede inzendingen 10 x 2 kaarten voor de Expositie Körperwelten – eine HERZenssache in het Akense EventCenter. Like onze pagina iKirchroa, en deel het bericht van de Körperwelten en maak vanaf 26 september elke dag kans op 2 kaarten voor deze unieke tentoonstelling, die nog maar tot 23 oktober is te bezoeken. Met het oog op het nieuwe school- en academische jaar heeft curator Dr. Angelina Whalley de expositie Körperwelten – Eine HERZenssache verrijkt met enkele nieuwe plastinaten. Daarbij is de ‘Liggende Zwangere’ het meest in ’t oog springend, een unieke preparatie van een zwangere vrouw. “De unieke liggende zwangere vrouw zet als geen ander item van deze expositie aan tot nadenken over het ontstaan van het wonder mens,”zegt de curator. Het plastinaat laat een zwangerschap in de achtste maand zien. De expositie is verder uitgebreid met de beroemde skateboarder en het acrobatische paar met de titel ‘spiegel van de tijd’. Deze voorstellingen leggen de nadruk op het spierstelsel van vrouw en man. Entreekaarten voor ‘Körperwelten’ kunnen onder www.eventim.de besteld worden. Expositie KÖRPERWELTEN vanaf 13 juli tot 23 oktober in het Event Center, Carlo Schmid-Strasse 3a, 52146 Aken-Würselen. Opening: ma.-vr. 9-18 uur, za. en zo. 10-18 uur. Info over de expositie: www.koerperwelten.de/aachen


35

In een ideale wereld hebben we allemaal geen last van blessures en hoofdpijn, en zijn we altijd ontspannen en in balans. Maar dat is lang niet voor iedereen het geval, en dan is het mooi dat bevlogen mensen zoals Herm en Anja Körver de oplossing bieden. Sinds kort is hun eigen bedrijf in het Roda-stadion van start gegaan.

“Persoonlijke aandacht voor lichaam en geest” Herm heeft vanuit zijn HR-werkervaring altijd met mensen van doen gehad en deelt daarnaast met Anja de passie om hulp te bieden. Bovendien is Herm verzorger van het eerste elftal van voetbalclub SVA. Zo ontstond het plan om dit in bedrijfsvorm te gaan doen: Sanitas Health Care. Dit werd voorafgegaan door een uitgebreide omscholing in massage-technieken, orthomanipulatie therapie, acupressuur, sportmassage (incl. medical taping) en hoofdpijntherapie (ook voor clusterhoofdpijn en migraine). Sanitas gaat nog verder, middels een coaching traject dat op een informele manier midden in de natuur plaatsvindt,

wordt gezocht naar de oorzaak van de problemen om die in de kern aan te pakken. Vaak is het stress-gerelateerd, en door de informele aanpak van Herm en Anja is er geen sprake van een patiënt-arts relatie maar een gelijkwaardige oplossingsgerichte omgeving. Anja richt zich bij Sanitas op meditatie, het ultieme instrument voor totale ontspanning en balans. Zij heeft ruim acht jaar ervaring in meditatie, vooral op visualisatie en ontspanning. En ook voor stoelmassages kun je bij haar terecht. Bovendien kun je vanaf half oktober bij haar terecht voor holistic pulsing. Dit is een zachte behandelwijze, waarbij het

lichaam op een speelse, natuurlijke manier in beweging wordt gebracht. Het lichaam wordt gepulst in een op de persoon afgestemd ritme. Je wordt op die manier uitgenodigd om op steeds dieper niveau spanningen los te laten. Ontspanning wordt volmaakt met een behandeling bij Sanitas Health Care. Je voelt je als herboren… Meer info: www.sanitashealthcare.nl

Roda JC-Ring 93 • 6466 NH Kerkrade • T: 06 37 34 14 21 • T: 06 30 47 44 72 • E: info@sanitashealthcare.nl


36

Tijd speelt amper een rol bij het Klokkengilde Kerkrade. Ze bouwen jaren aan een klok; ook voor reparaties wordt ruimschoots tijd uitgetrokken. Ambachtelijk vakmanschap is op Rolduc, waar het gilde in het voormalige zusterhuis is gevestigd, veel meer een kwestie van kwaliteit dan van tijd. iKirchroa neemt een kijkje bij een bijzonder gezelschap.

Op woensdag heeft opa geen tijd


37

Het Klokkengilde

Kerkrade

De Benjamin van het gilde dat uit 23 mannen bestaat is 58 jaar; de nestor 86. Mannen van de klok die zich alle tijd van de wereld nemen om een uurwerk te bouwen of te herstellen. Amsterdammertjes, Schippertjes, Comtoises, Sallanders, pendule-, staande, stoeltjes-, staart- Friese of Zaanse klokken, ze zijn er in alle maten, vormen en soorten. En op Rolduc in aanbouw of reparatie. Theo Kempers (penningmeester van het gilde) is bijvoorbeeld bezig aan de bouw van bijzonder exemplaar. “Het is een replica van een klok die ooit op Nova Zembla is gevonden tussen de restanten van wat Willem Barentsz’ Behouden Huys was. Hangt in het Rijksmuseum, maar veel meer dan een frame en onder roest verborgen onderdelen is er niet van over. De klok is door ene meneer Wijnberg exact nagebouwd en aan de hand van die replica zijn tekeningen gemaakt.”

Thuis in Rolduc Het bestuurslid besloot dus om aan het karwei, alles puur handwerk met zoveel mogelijk materiaal dat ook toen (de klok is van Franse makelij eind 1400) voorhanden was. “Er zijn er bij mijn weten thans drie exemplaren van.” Zo heeft ieder van de leden van het gilde zijn eigen verhaal en klok of reparatie. Het gilde werd in 1981 opgericht en heeft tot 1988 toen de intrek in het voormalig zusterhuis van Rolduc werd genomen, een zwervend bestaan gekend. Verlaten schoolgebouwen boden tijdelijk onderdak totdat Rolduc een meer permanent alternatief bleek. Een plek, waar het Klokkengilde Kerkrade zich, in weerwil van de vele trappen die genomen moeten worden, thuis voelt. De meesten (“het zijn er altijd zo rond de twintig”) zijn die woensdagochtend in de werkplaats bezig of zitten in een bespreking waar het werk en de specifieke aanpak voor een bouw of reparatie aan de orde komt. “Niet alle leden zijn ervaren klokkenbouwers.

Sterker nog, de meesten niet. We hebben enkele mensen met specifieke kennis, maar de meesten komen uit technische beroepen of opleidingen. Machine bankwerkers, schoolmeesters met een technische achtergrond, maar ook bouwvakkers of echte kenners zoals Bert Dierks die op zijn veertiende als leerling-klokkenmaker aan de slag ging. Al die gedeelde kennis gebundeld met het enthousiasme van de leden, maakt dat wij een club zijn waar alles kan en niets moet. Het plezier in de hobby, liefde voor de klok en genieten van een stukje techniek staan voorop.”

Geen plastic en peperkoek Een typische mannenclub? Theo Kempers: “Daar lijkt het misschien op en actueel is dat ook het geval, maar in het verleden zijn ook vrouwen lid geweest. We hebben zelfs een vrouwelijke voorzitter gehad. Iedereen is welkom.” Welkom in diverse ruimtes gevuld met werk- en draaibanken, frezen, zaagmachines en vooral klokken in de verschillende fases van de totstandkoming. De machinerie heeft, overigens als sommige gildeleden, een mijnverleden. Alles van voor het computertijdperk. Mensen en materiaal met een verhaal. “Evenals onze klokken, die vaak generaties overleven. Je ziet de laatste jaren dat we meer tijd in reparaties steken dan aan het zelf bouwen van klokken. Persoonlijk vind ik dat jammer want wat wij bouwen is kwaliteit, geen plastic en peperkoek of gestanste wieltjes. Nee wij draaien en frezen en maken zelf de onderdelen. Vandaar dat er zoveel uren in gaan zitten. Wij hebben de tijd.” Een geruststellend gevoel dat men nog de tijd heeft, daar op Rolduc, waar klokken gemaakt en gerepareerd worden.


Zaterdag 1 oktober 2016 • • • • •

Van 15.30u tot 16.30u Jan Smit bij Pearle Kleur je eigen bril of knutsel een caleidoscoop Ga op de foto in Volendamse klederdracht Echte Hollandse hapjes Dj met Volendamse muziek

Weer of jee weer, in de Orlandopassaasj is ummer sfeer


Bent u al door het hertenpark jesjpatseerd. Sjiek wa! Het Central Park van Kerkrade. Zo vind je er geen in de hele Parkstad. D’r sjutsekönnek in brons met al zijn zilver, ook in brons. Draaibankjes, ligbanken en ook nog banken waar je gewoon op kunt zitten. En dan allemaal dat naakt; die nakse lü. Richtieje Koens. Miech zou als sjutsekönnek d’r hód hoeëg jon. U snapt wel dat dizze loofjong het Park vanaf nu in zijn dagelijkse route heeft opgenomen. Een nieuwe trap op het talud tussen Koningsweg en Van Diepenbrockstraat, een fietspad als een rode loper uitgelegd. Kirchroa, zeker dit gedeelte, kan zich weer zien laten.

column

Dagje uit voor opa

Vroeger reed hier, op die nieuwe rode loper, de tram naar Heerlen. Dat doet me altijd aan mijn opa denken en zijn verhaal over zijn eerste tramrit indertijd, voor de oorlog nog. Hij had het (belasting) plaatje op zijn fiets vergeten en werd door een commies staande gehouden. Twee gulden boete of één dag achter slot en grendel. Opa koos voor het laatste. Achter de tralies…. dat wilde hij wel eens meemaken. De straf moest hij in Maastricht uitzitten en op een ochtend tegen zessen stond de commies voor de deur op Sjevemet. Samen liepen ze naar Kerkrade waar opa werd opgesloten in het kietsje achter de marechausseekazerne op de Koningsweg (de tegenwoordige huizen met de nummers 3 tot en met 9 dat was de oude kazerne). Achter nummer negen lagen twee schuurtjes: één voor de munitie en het wapentuig; het ander voor kortstondige opsluitingen. Enfin, iets na zevenen stopte de tram en stapten opa en zijn engel bewaarder in om naar Heerlen en vandaar uit verder met de trein naar Maastricht te reizen. Om negen uur meldde de commies mijn grootvader keurig in het gevang aan voor een dagje detentie. De cipier bladerde door de lijsten, schudde zijn hoofd en verwittigde de commies van het feit dat het hare majesteit de koningin (indertijd Wilhelmina) had behaagd ter ere van haar verjaardag gratie te verlenen aan de mensen met een klein vergrijp of overtreding (beneden de 2,50 gulden). Teleurgesteld keerden de commies en opa weer terug. In het splinternieuwe stadspark vindt de oplettende wandelaar nog resten van die tramweg. En d’r Tekening: Gina Reuters

Loofjong ziet alles. Bij de laatste ingang op de Koningsweg, vlak voor het lager gedeelte (de vroegere krotberg) van het park, daar loopt u ’n meter of veertig over het grindpad en links tussen de struiken en de bomen op de rand waar het stijl bergaf gaat, daar steken groen en bemost nog restanten beton uit de grond. Het beton dat ooit gebruikt is om de elektriciteitspalen van de bovenleiding van de tram stevig te verankeren. Achteloos weggesmeten en vergeten maar voor sommigen warme herinneringen aan vroeger. Als ik het zie, mót iech ummer effe aa mienne opa dinke. D’r Loofjong

Wilt u reageren? Stuur dan een e-mail naar: column@ikirchroa.nl


Uniek jubileum bij Sainte Marie Gracht Bastrombone, dwarsfluit en klarinet; sinds jaar en dag vormt de familie Essers het geraamte van de Harmonie Ste. Marie Gracht. En dan kan het haast niet anders dat er ooit een moment aanbreekt dat bastrombone (Victor Essers), dwarsfluit (Finy Essers- Van Laar) en klarinet (Krista Krol-Essers) één dag figuurlijk de eerste viool spelen op de Gracht: 24 september Heidsjer Tref, receptie en aansluitend feestavond! Dan, staat de Gracht stil bij het moment dat het gezin bestaande uit grootvader, schoondochter en kleinkind samen 125 jaar deel uitmaken van een harmonie die 83 jaar oud is. Even heeft Finy geflirt met de Auw Harmonie, maar als je dan trouwt met een Essers, heeft dat zo z’n consequenties. Onder de tafel van schoonpa Hub komen geen benen die voor een ander muziekgezelschap marcheren. Hooguit de ‘Lederhosen en Dirndls’ van de Crombacher Muzikanten, de ‘knapkapel’ die sinds de jaren ‘50 uit en parallel aan de harmonie optreedt.

Geschiedenis ‘Ee sjun sjtuksje moeziek‘ in een goede sfeer, dat is de kern en de kracht van Ste. Marie volgens Victor Essers. En hij kan het weten want zijn overgrootvader was ooit één van de oprichters van het gezelschap (toen nog als fanfare en sinds 1977 als harmonie). Sinds die oprichting is er geen bestuur geweest waarin niet een Essers plaatsnam. “Er was een periode dat we met 4 Victors Essers lid van de fanfare/harmonie waren: Vic 1 en 2 en Junior 1 en 2. Binnen de vereniging wist dan iedereen wie bedoeld werd.”

Het is echter niet alleen die familie, maar het gezelschap kent ook andere namen die al generaties in de ledenlijsten opduiken. “En”, vult Finy aan, “er zijn ook andere feestvierders aanstaande 24 september. Aline Jaminon is 25 jaar lid en Nicole Brouns-Hanssen is 25 jaar muzikant.” Victor heeft niet alleen zijn muzikale genen doorvererfd, maar gaf mede gestalte aan de groei en de continuïteit van het gezelschap. De uitbreiding indertijd naar harmonie is zo’n wezenlijke stap, maar ook het permanent opleiding van de jeugd heeft niet alleen hem maar ook Ste. Marie vitaal gehouden.

Crèche Krista: “Je groeit ook met het instrument mee. Vroeger moest je nemen wat toevallig nog ergens op een zolder lag. Ik ben traditioneel met blokfluit begonnen en vervolgens werd het klarinet. Tijdens de eerste repetitie kreeg ik te horen: ‘maakt niets uit, als het


41 ook de komende carnavalsdagen zal Ste. Marie, zoals elk jaar, nagenoeg voltallig drie dagen lang deelnemen aan de Kerkraadse optochten. Daarvoor komen zelfs leden die in Tilburg wonen terug naar de klankstad. Mensen, die Essers heten. Overigens geen familie van…

Een Essers valt zelden uit de toon Receptie op 24 september vanaf 19.30 uur in het Heidsjertref aan de Patronaatstraat in Kerkrade-West.

Staand v.l.n.r : Finy Essers- van Laar, 40 jaar lid Nicole Brouns, 25 jaar muzikant Aline Jaminon, 25 jaar lid Krista Krol-Essers, 25 jaar lid Vic Essers, 60 jaar lid. ▲

maar hard is.’ Nu 25 jaar later zijn haar eigen kinderen de toekomst. “Gelukkig dat ze van jongs af aan met muziek in aanraking kwamen. Ik was maar wat blij dat er naast het repeteren ook aandacht was voor de kinderen. Die kon ik dan bij de zondagrepetitie behorende kindercrèche kwijt.” Continuïteit in een tijdsgeest die het verenigingsleven bepaald niet gunstig gezind is, is geen sinecure. “Nee, de vanzelfsprekendheid van vroeger is er niet meer”, zegt Victor. “Dat heeft het voordeel dat, als er nieuwe aanmeldingen komen, dat meestal jeugd met gevoel en kennis van muziek is. Het is nu veel meer een bewuste keuze en de scholing is beter. Gelukkig is men doordrongen van de waarde en het surplus aan levenskwaliteit van het maken van muziek. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen.” Dus de Essers hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken, want


42

Vruier woar alles besser De Bril Vaak wordt gedacht dat “De Bril” in het Hamdal haar naam dankt aan de twee tunnels die hier rond 1925 zijn verrezen bij de aanleg van het miljoenenlijntje. Anderen verwijzen naar de gelijknamige boerenhoeve / café die lag op de hoek Hammolenweg / Brughofweg, waar tot 1968 dorstige kelen gesmeerd werden. De naam “bril” werd echter al in de middeleeuwen gebruikt en is een verbastering van het duitse woord “brühl” wat “drassig gebied” betekent. “De Bril” kwam op 20 september 1944 op een trieste manier in het nieuws toen hier twee Amerikaanse soldaten nietsvermoedend hun noodlot tegemoet reden. Dick Hosler en George Bower waren op weg van Heerlen naar de Locht om daar een stalen brug over de spoorlijn te inspecteren en hebben daarbij een fatale afslag naar het centrum van Kerkrade genomen. Dit deel van Kerkrade was toen nog niet bevrijd en de twee Amerikaanse militairen reden in hun jeep rechtstreeks in het

Foto (nr 160): de aanleg van de tunnels in het Hamdal in volle gang. Als je je realiseert wat er in die jaren aan grondverzet heeft plaatsgevonden en aan “kunstwerken” is aangelegd, wordt het ook al gauw duidelijk waarom het miljoenenlijntje, het miljoenenlijntje heet! In de linkertunnel zie je nog net de tram van/naar Heerlen, tegenwoordig is dit tunneltje alleen voor fietsers en voetgangers bestemd.

blikveld van een Duitse mitrailleurpost aan de andere kant van de tunnel. Dick Hosler was op slag dood en George Bower zou niet veel later in het ziekenhuis van Kerkrade overlijden. Tegenwoordig herinnert een plaquette aan dat noodlottig voorval.

Deze foto en tekst zijn afkomstig uit het gemeentearchief Kerkrade, deze is vanaf januari 2016 geopend op afspraak (reserveren kan via: 14-045 of gemeentehuis@kerkrade.nl)


43

Puzzeltijd!

Vul de onderstaande puzzel in en maak kans op een mooie cadeaubon ter waarde van:

?50,-

De oplossing van vorige keer was:

Mogelijk gemaakt door:

97868

De winnaar uit de vele inzendingen is geselecteerd:

Mevr. T. Helebrand - Martens



Hoofdstraat 15 | 6461 CL Kerkrade Tel.nr. 045 - 535 35 75

De winnaar ontvangt persoonlijk bericht!

Stuur de puzzel in een envelop op naar iKirchroa: Postbus 123, 6460 AC Kerkrade of via www.ikirchroa.nl. Insturen kan tot 2 november 2016 en de winnaar zal in het volgende nummer bekend gemaakt worden. 1

2

3

4

5

6

9 11

10

V

12 15

20

16

13

X

VII

33

34

37

I 42

46

23

30

31

32 VI

38 43 VIII

46

19

28 29

39

40 IX

44

II

III

IV

V

VI

Horizontaal

26

IV

Sleutelwoord I

II

18 22

25

9

14

17

21 24

27

7

35

36

41 45

47

III 49

naam: ......................................................................................................................... straat:........................................................................................ nr: ......................... postcode:.............................. woonplaats:............................................................ email: .........................................................................................................................

1 Krap 4 Eertijds justitieambtenaar 9 Lichtzure appel 10 Smalle opening 11 Heilig boek van de hindoes 12 Deel van plant 15 Plaatje 17 Collectieve arbeidsovereenkomst 18 Omroep 20 Type onderwijs 22 Water in Z.-Holland 24 De edele aard 27 Niet voor 28 Niet strak 29 Agenda 33 Legendarische schaal 35 Bioafval 37 Leger des Heils 38 Wilde haver 40 Watervlakte 42 Niet door 2 deelbaar 45 Wildebeest 46 Ierland 47 Kleur 48 Zenuwcel

VII

VIII

IX

X

49 Rotzooi

Vertikaal

1 Nieuw feit 2 Genotmiddel 3 Onbuigzaam 4 Soort belasting 5 Rivier in noorwegen 6 Stond 7 Afijn 8 Kubieke meter 13 Puntoog 14 Land in Afrika 16 Engels voegwoord 19 Telwoord 21 Gevaarlijk, lastig 23 Plaats in SiberiĂŤ 24 Opera van Verdi 25 Griezelig 26 Tweetal 30 Plant 31 Standaardeenheid voor computerdata 32 En de rest (afk.) 33 Straling 34 Houtsoort 35 Soort 36 Het kweken 39 Voorbij 41 Zijrivier van de Elbe 43 Afwijzing 44 Kloosterlinge


Verenigings nieuws Verenigingen zijn stevig verankerd in onze gemeenschap, en dus ook in iKirchroa. Wij bieden gratis ruimte om berichten te plaatsen. Maximaal 300 tekens en vol = vol. Foto erbij kost 35 euro.

Wilt u met uw vereniging in iKirchroa, kijk op www.ikirchroa.nl of mail naar vereniging@ikirchroa.nl

Let op!

iKirchroa wordt bezorgd door Kerkraadse verenigingen. Interesse hiervoor als vereniging? Stuur een bericht naar bezorgen@ikirchroa.nl

St. Callistus luistert dialectmis op Op zondag 16 oktober viert Muziekvereniging St. Callistus Terwinselen haar patroonsfeest. In dat weekeinde viert ook CC de Sjtaater Tröate het 3x 11-jarig jubileum en wordt deze feestdag om 10.00 uur begonnen met een dialectmis in de parochiekerk van Terwinselen, met medewerking van zanger Paul van Loo. Na afloop van de mis, worden de jubilarissen van St. Callistus gehuldigd in het Sjtaater Hoes, er is een koffietafel aanwezig. Onder de klanken van Marvin Entertainment wordt de dag feestelijk voortgezet. Op zondag 6 november zal St. Callistus om 15.00 uur in het Sjtaater Hoes een concert met het thema ‘film’ geven. Kom luisteren en laat u verrassen!

Taekwondo & Hapkido vereniging Cheon-Kwon

Taekwondo & Hapkido vereniging Cheon-Kwon is sinds 1986 gevestigd in Kerkrade. In sporthal Rolduc, Rolduckerstraat 112

De trainingen staan open voor jongens / mannen, meisjes / vrouwen vanaf 6 jaar. Trainingen zijn op maandag 18.00 tot 19.00 uur jeugd vanaf 6 t/m 13 jaar, 19.00 tot 20.00 uur Taekwondo & Hapkido 14 jaar en ouder. Op donderdag 18.00 tot 19.00 uur jeugd vanaf 6 t/m 13 jaar, 19.00 tot 20.00 uur 14 jaar en ouder, 20.00 tot 21.30 uur Hapkido 14 jaar en ouder. Voor meer info tijdens een training of www.cheonkwon.nl, of via Facebook. U bent nooit te oud om een van deze sporten te beoefenen.

Kerkkoor St. Rochus Spekholzerheide voert uit: MESSE IN G-dur VAN SCHUBERT Op zondag 9 oktober om 11.15 uur in de St. Martinuskerk van Spekholzerheide m.m.v. het K.S.O., zangkoor Schandelen en solisten. Dit alles b.g.v. het gouden lidmaatschap van Lambert Werry.

Recreatie volleybal D’r Pool zoekt leden om gezellig samen te sporten. Elke woensdag van 18.00 tot 20.00 uur ontmoeten een aantal sporters, gemengd dames en heren, elkaar in de gymzaal onder d’r Pool om twee uurtjes met elkaar te volleyballen. Er wordt een leuke en gezellige partij volleybal gespeeld door de deelnemers die variëren in leeftijd tussen de 57 en 77 jaar. Je kunt ook contact opnemen met Jan Schurer. Jan coördineert het volleybal en is te bereiken op 045 – 5465414 of GSM 06 – 15033491. Kom op meld je aan! Wij wachten op jou!

Volkstoneel Kerkrade presenteert: Wienieë trouwts te ‘t auwt va miech? Première: 30 sept. 20:00 uur Voorstellingen: 1 & 8 okt. 20:00 uur 9 okt. 19:00 uur Klucht van: J. Bernard-Luc & J.P. Conty Regie: Rudi Videc Kaartverkoop: Parkstad Limburg Theaters/Heerlen T 045-5716607 Boekhandel Deurenberg Marktstraat 23 Kerkrade T 045-7440707 Chrishofland@volkstoneelkerkrade.nl www.volkstoneelkerkrade.nl


45

Nouveau Visage en het CMK go Gospel!

Harmonie Sainte Marie Jubilarissenviering

Op zaterdag 22 oktober trakteert Showkoor Nouveau Visage o.l.v. Kirsten Lauvenberg u op een indrukwekkend gospelconcert. Dit concert wordt mede opgeluisterd door het Chèvremonts mannenkoor 1912 o.l.v. Veron Jongstra. Beide koren zullen uiteenlopende gospelnummers ten gehore brengen waarvan een aantal gezamenlijk uitgevoerd wordt.

Vic Essers 60 jaar lid Finy Essers- van Laar 40 jaar lid Krista Krol-Essers 25 jaar lid Aline Jaminon 25 jaar lid Nicole Brouns 25 jaar muzikant

Wij nodigen u van harte uit om te komen luisteren vanaf 19.30 uur in de Lambertuskerk te Kerkrade.

Viering op 24 september vanaf 19.30 uur in het Heidsjertref aan de Patronaatstraat in Kerkrade-West

Kaartjes à €7,50 (t/m 12 jaar €5,00) verkrijgbaar via de leden van beide koren, bij café De Wieëtsjaf en www.nouveauvisage.info

Kerstconcert 2016 Chèvremonts Mannenkoor 1912

dit jaar weer op een sfeervol Kerstconcert te trakteren en wel op donderdag 15 december a.s. in de Rodahal te Kerkrade.

Na een wederom oog- en oorstrelend Kerstconcert in een vrijwel uitverkochte Rodahal in 2015 zijn alle voorbereidingen bij het CMK 1912 in volle gang om u ook

Toegangskaarten à € 18,50 zijn te bestellen via onze site www.cmk1912.nl en Café Kloth, Chèvremontstraat 68, Kerkrade tel: 045-567 18 50

Kerkraads Federatiefestival in Haanrade Op zondag 13 november organiseert het fluit- en tamboerkorps St. Hubertus Haanrade het Kerkraads federatiefestival voor de doelgroep Show-, Drum- en Majoretten-korpsen. De aanvang is om 11.00 uur in café Oad Haander, Meuserstraat 38 te Haanrade. De toegang is gratis en de deelnemende muziekvereniging zouden zich verheugen op een grote publieke belangstelling.


46

De stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen” De stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen” organiseert elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 uur tot 15.00 uur een boeken- en platenbeurs op het binnenplein van de Oude Laethof, Putstraat 17 te Eygelshoven. In september het tweede weekend tijdens de Open Monumentendagen. Van december t/m maart zijn we gesloten.

Muziekkapel Vrijwillige Politie district Kerkrade Open Air Concert Politiekapel Zondag 25 september, 14.00 - 16.00 uur.

Zhanshi Dao Gongfu Pai Wij nodigen iedereen jong of oud om kennis te komen maken met onze vereniging. Loop eens binnen of beter draai een gratis een proefles mee en maak kennis met deze fascinerende Oosterse vechtkunst.

zie: www.mvpkerkrade.nl

De nieuwe najaarsproductie op 4,5,6,11,12 en 13 november in Theater De Buun

Wilt u voordat u komt iets meer weten over ons kijk dan op www.kungfupai.com De lessen worden gegeven: In de gymzaal bij basisschool de Schakel (Leliestraat Kerkrade)

Een komische thriller over een huis van plezier waar Madame Rües-je de teugels stevig in haar handen heeft tot ze op een avond omvalt. Wat nu? Paniek en paniekerige reacties alom.

Zaterdag 11.00 tot 12.00 uur (junioren vanaf 6 t/m 12 jaar) Zaterdag 12.00 tot 13.30 uur (13 jaar en ouder) Donderdag 18.30 tot 20.00 uur (13 jaar en ouder)

Aanvang op vrijdag en zaterdag 20.00 uur op zondag om 19.00 uur. Kaarten à € 10,00 vanaf 5 oktober bij Leeskunst d’r Schönefeld, Kaasland Chèvremont, Bloemsierkunst Tamara Kaalheide of via onze site: www.excelsior-kerkrade.nl

Stadsloop Kerkrade Atletiekvereniging Achilles-Top organiseert op zondag 16 oktober de 37ste editie van de Decathlon Stadsloop met start en finish op de markt in Kerkrade.

Vanaf de “See-bühne” op de Blausteinsee. Luister onder genot van een hapje en/of drankje bij Seehaus 53, zum Blausteinsee 53, Eschweiler (D), naar onze populaire mars- en blaasmuziek en kijk uit op deze geliefde duiklocatie.

Toneelvereniging Excelsior presenteert Kloeb Madame

De inschrijvingstermijn voor deze Decathlon stadsloop is al opengesteld. Inschrijven kan via www.inschrijven.nl of kijk voor meer informatie op de website www.stadsloop-kerkrade.nl.

Dialekverain Kirchröadsjer Plat Vrieddieg 28 oktober In Dé Wieëtsjaf

inne jemuutlieje Dialekoavend Vuurdreëg in ós moddersjproach mit moezziek en jezank Aavank 20.00 oer Kate à € 7,50 bij: Bóchjesjef Deurenberg Buck Office Dé Wieëtsjaf Tsiejarejesjef Meertens


I. v. m. snelle verkoop instapklare woningen en appartementen gevraagd in Kerkrade! (Alle prijsklassen)

Voor het actuele aanbod in Kerkrade zie

www.aquina.com

045-5715566


Kerkrade is een r e k j i r r e n o w n i e bijzonder

Op 3 september werd de eerste miereneter in GaiaZOO geboren.

Dentgenbachweg 105 Kerkrade Alle dagen van het jaar geopend vanaf 10.00 uur

Volg ons via

GaiaZOO.nl

iKirchroa 2016 editie 9  

Kerkrade wordt wel eens afgedaan als achtergesteld gebied, met vergrijzing, leegstand, verpaupering, hoge werkeloosheid, analfabetisme, noem...

Advertisement