Page 1


8 vragen over

(ochtend)

misselijkheid

1 5 2 6 7 3 4 8 Wat is de oorzaak?

De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG - dat je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap in flinke hoeveelheid aanmaakt - een belangrijke rol.

Gaat het over?

Zodra je hormoonspiegel wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat de misselijkheid meestal vanzelf over. Dat is vaak na twaalf á zestien weken. Twintig procent van alle vrouwen blijft de hele zwangerschap last houden van misselijkheid. Het kan ook zijn dat de misselijkheid overgaat en aan het einde van de zwangerschap weer terugkomt. De baarmoeder drukt dan tegen de onderkant van de maag, waardoor maagzuur richting slokdarm wordt geduwd. Zodra de baby indaalt, neemt de misselijkheid vaak weer af.

Wanneer kun je er last van hebben?

Loopt de baby gevaar als je steeds moet overgeven? Braken in het begin van je zwangerschap is in principe niet gevaarlijk voor je kind. Je lichaam zorgt op de eerste plaats goed voor je baby. Die is bovendien nog zó klein, dat hij of zij nauwelijks voedingsstoffen nodig heeft. Misschien kom jij wat minder aan of val je wat af. Dat hoeft niet

Wanneer moet je het braken serieus nemen?

Dat verschilt per vrouw. Sommige zwangeren braken vier keer per dag en hebben geen klachten, terwijl anderen dan al in de gevarenzone terecht zijn gekomen. Blijf je de hele dag overgeven en houd je niks binnen, dan raak je snel uitgedroogd. Check daarom je urine: plas je minder vaak dan normaal en is je urine donker van kleur en ruikt deze sterk of ruikt je adem naar aceton, dan is je stofwisseling ernstig verstoord. Neem direct contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Je zult waarschijnlijk worden opgenomen in het ziekenhuis.

Wat kun je eraan doen?

Ben je ’s morgens misselijk, doe het dan kalm aan. Begin de dag rustig. Eet een cracker of een beschuit en drink een kop thee. Word je misselijk van drinken, eet dan eerst. Zet de avond van tevoren iets te eten en drinken klaar of vraag je partner een ontbijtje te halen, zodat je in bed kunt eten. Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt. ’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een bakje vanillevla. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken. Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water. Slaapgebrek

en spanning kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Soms helpt het om rust te nemen. Sommige zwangeren hebben baat bij pepermunt of zure snoepjes. Er zijn ook speciale zwangerschapslollies (‘Preggy Pops’) te koop die verlichting geven bij misselijkheid. Als je echt helemaal niks binnen kunt houden, neem dan twee uur lang helemaal niks, zelfs geen slokje water. Drink daarna een slokje en als dat goed gaat een halfuur later weer. Gaat dit goed, dan kun je gaan opbouwen: neem steeds vaker een slokje water. Probeer vervolgens appelsap en iets lichts als een beschuitje. Zodra je je weer misselijk begint te voelen, stop dan weer twee uur met eten en drinken. Op die manier gun je je maag even helemaal rust. Helpt dit niet, ga dan naar je verloskundige of huisarts.

Bestaat er ook een medicijn tegen? De huisarts kan Emesafene, Primparan of Domperidon voorschrijven. Als de misselijkheid wordt veroorzaakt door brandend maagzuur, dan kunnen middelen tegen brandend maagzuur, zoals Rennie, ReglaPh of Gaviscon de klachten verlichten. Overleg wel altijd even eerst met je verloskundige.

Nu misselijk, bij een volgende zwangerschap weer? Dat hoeft helemaal niet. Het kan ook zijn dat je bij de eerste nergens last van hebt en bij een volgende wel. Ben je zwanger van een meerling, dan is de kans op misselijkheid wel weer wat groter. kinderen | 67

Tekst: Nathalie van der Brug m.m.v: Bionda Heeringa (verloskundige)

Het kan zijn dat je alleen ’s morgens misselijk bent, maar het gevoel kan ook met vlagen opspelen gedurende de dag. Sommige vrouwen voelen zich de hele dag door beroerd.

verontrustend te zijn, meestal heb je voldoende reserves.

informatief8vragenover  
informatief8vragenover  
Advertisement