Page 1

NUMMER 1 Maart 2014

PackagingNieuws Kwartaaluitgave voor alle medewerkers van Packaging

‘Samen verder groeien’

IN DIT NUMMER

Ideeën maken het verschil

2

Basisscholen kleuren Trostre

3

Theo Henrar en Karl Haider in gesprek met Plant Manager Jan de Bruin, van Ardagh.

“Alle klanten zijn bijzonder, alleen met sommige heb je een unieke relatie,” aldus Theo Henrar, Directievoorzitter Tata Steel Nederland. Samen met Karl Haider (Director Downstream Operations Europe), Jeroen Ruoff (Directeur Operations Packaging) en Willem Vermeulen (Commerical Manager Packaging) bezocht hij eind 2013 Ardagh (voorheen Impress) in Deventer. “Ardagh is zo’n bijzondere klant met wie we een unieke relatie hebben. Al vanaf het prille begin werken wij nauw samen met deze verpakkingsproducent, een van de grootste klanten van Packaging.” “We leveren niet simpelweg staal af op aanvraag, maar kijken ook waar we onze klant kunnen ondersteunen bij de optimalisatie van hun productieprocessen,” zegt Raimond Koldewijn, Key Account Manager bij Packaging. “We zijn dus continu in gesprek met de klant en zoeken samen naar manieren hoe we onze producten nog beter kunnen afstemmen op hun wensen.

Daarnaast delen we ook kennis als het gaat om bedrijfsprocessen. Zo is Ardagh bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in onze ‘Supply Chain Transformation’.” Bezoek In oktober 2013 heeft een delegatie van uit Tata Steel de productielocatie van Ardagh in Deventer bezocht. “Een boeiend bezoek van een van onze preferred suppliers. Niet alleen op het gebied van onze productontwikkeling, maar ook als het gaat om werkprocessen kunnen we van elkaar leren,” aldus John Sparwer, Tinplate Commodity Manager bij Ardagh. “Uiteindelijk willen we samen verder groeien,” sluit Theo af.”

Onze toekomst veilig stellen Afgelopen periode is er hard gewerkt aan het jaarplan voor Packaging. Dit is ingediend en eind maart beslist ExCo of we over mogen gaan tot uitvoeren. “Het is een uitdagend plan”, vertelt Jeroen Ruoff, Directeur Operations. “Het investeringsplan dat we er in hebben opgenomen, is aanzienlijk groter dan dat van de voorgaande jaren. Hier hebben we bewust voor gekozen, want het zijn onder andere investeringen die nodig zijn om de kwaliteit voor onze klant te verbeteren. En daarmee investeringen die nodig zijn om de toekomst van Packaging veilig te stellen.”

Aandacht voor communicatie 5

REACH in uitvoering

7

LEES VERDER OP PAGINA 2 >

1


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

> VERVOLG VAN PAGINA 1 “Veel mensen maken zich zorgen om de bezuinigingen, en dat snap ik. Echter door te sparen, creëren we geld voor investeringen. Die investeringen zijn noodzakelijk om te verbeteren. We werken dus hard aan een balans tussen aan de ene kant investeringen en aan andere kant de kostenbesparingen.” Focus op de klant De vraag is uiteraard hoe dat er dan in de praktijk uit ziet. “Concreet zijn de voor­ gestelde investeringen in eerste instantie gericht op de kwaliteit van ons product en dus op de klant. De focus ligt daarbij op twee dingen: de ‘multi roll levellers’ in Trostre en IJmuiden en de ‘inductieve opsmelt’ in IJmuiden. Daarnaast willen we in het kader van Europese wetgeving investeren in het geschikt maken van onze vertinlijnen voor “Cr6-vrij passiveren”. Daarbij hebben we besloten te beginnen met ETL6 in Trostre (zie verder p 7, het artikel over ‘Reach’). Het is een voorbeeld waarmee we tegemoet komen aan diverse milieu eisen en onze omgeving niet vergeten.” “Prioriteit nummer één is en blijft uiteraard ‘Veiligheid’. Hiervoor zijn drie

focuspunten opgenomen in het jaarplan. De eerste is dat we per locatie aandacht gaan besteden aan ‘snijongevallen’. Jaarlijks binnen Packaging verantwoordelijk voor een relatief hoog aantal ongevallen. Ook staat de ‘brandveiligheid’ komend jaar hoog op de agenda. Een brand bij één van onze lijnen is in deze tijd wel een van de laatste dingen die we willen. Tot slot willen we investeren in het onderhoud van de daken in IJmuiden en Trostre.” Verschil “De doelstellingen in ons jaarplan lijken ambitieus, maar zijn nodig om onze toe­ komst veilig te stellen op de lange termijn. Wij, als management van Packa­ging, geloven erin. We zijn positief gestemd. Het jaarplan is gebaseerd op volledige bezetting van alle lijnen. We weten daarbij dat de afdeling Verkoop dit kan verkopen. Enige punt dat ons niet helpt in deze tijd, zijn de lage prijzen. We zullen dus echt met elkaar dit verschil goed moeten maken. Hoe? Door onszelf iedere dag te realiseren dat onze bijdrage essentieel is. Haal voldoening uit jouw bijdrage aan de Packaging doelen. Wij kunnen samen het verschil maken. Daar ben ik van overtuigd.”

Een nieuwe krant in tijden dat we zoveel mogelijk moeten besparen? Ja, want juist in moeilijke tijden is informatie belangrijk. Uit de Medewerkers enquëtes komt de wens naar voren om beter geïnformeerd te worden. Dat willen we dan ook bereiken door vier keer per jaar door middel van deze krant alle medewerkers in Duffel, Trostre en IJmuiden tegelijk op de hoogte te houden. We willen graag uitgebreider vertellen over onze (jaar)plannen, waarbij we een terugblik geven en vooruitkijken naar de toekomst, en anderzijds verschillende projecten, onze klanten, en afdelingen binnen Packaging willen uitlichten. Mocht je een bijdrage willen leveren, of een goed idee hebben voor een onderwerp? Laat het ons dan weten: astrid.boon-kee@tatasteel.com.

‘Trots op mijn werk’ Een hele grote glimlach. Dat is wat direct opvalt. Brord Sturkenboom werkt dan ook al 25 jaar met veel plezier bij Tata Steel. “Al riep ik vroeger dat ik er nooit wilde werken. Ik vond het veel te massaal. Terwijl ik dit aspect nu juist het leuke vind aan mijn baan. Het werken voor een groot bedrijf als Tata Steel is prachtig!” “In mijn huidige rol als Account Manager heb ik naast veel externe contacten met mijn klanten, ook veel te maken met verschillende interne afdelingen. Dat is het mooie van ons werk, elke dag is anders en niet te voorspellen.” Wat dat werk inhoudt, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Een rol staal verkopen is complexer dan gedacht wordt. “Afstemming is het sleutelwoord in mijn vak.” vertelt Brord verder. “Waarbij de afspraken die wij maken met de klant het uitgangspunt vormen. Het is het zaak – en dit wordt steeds belangrijker - dat we als Packaging die afspraken betrouwbaar nakomen! Wij verwerken deze afspraken in onze Account Plannen en Verkoopplannen. De verwachte orders stemmen we af met Logistiek, zodat we juiste capaciteit op het juiste moment kunnen reserveren. Vervolgens is het zaak ook met productie alle technische eisen en wensen van de klant af te stemmen, en ook niet onbelangrijk de afdeling Finance niet te vergeten.”

want de concurrentie ligt altijd op de loer. Toch kom je door die contacten op veel verschillende plekken in de wereld. De ene week verkoop ik staal voor Heinz ‘bonen in tomatensaus’ blikken in Engeland, en de andere week zit ik aan tafel bij mijn klant Hochwald in Duitsland. Een melkfabriek. Dat maakt dat ik me vaak bevoorrecht voel met deze baan.” De afgelopen jaren is er veel veranderd. De wereld is veranderd, en daarmee de markt waarin Tata Steel en dus Packaging opereert ook. “Ik doe dit werk nu tien jaar en natuurlijk verandert je werkwijze daardoor ook. Je moet nóg meer je best doen voor een klant. Waarbij het ‘in één keer veilig en goed doen’ en

de afspraken met je klant nakomen de hoogste prioriteit hebben. Bovendien werken we ook hard aan nieuwe klanten, in nieuwe markten. Amerika is zo’n voorbeeld. Daar liggen volop kansen, voor onze producten die daar door de locale producers niet gemaakt kunnen worden.” Toekomst “Wij onderscheiden onszelf op een aantal punten van onze concurrentie en die moeten we nu en in de toekomst verder uitbouwen. Onszelf nog beter positioneren als dé innovatieve en betrouwbare blikproducent. Want dat moeten we zijn, en daar ben ik trots op!”

Klantcontact “De basis wordt gelegd in de contacten met de klanten. Niet altijd gemakkelijk,

I-MAD - Onze ideeën maken het verschil Tata Steel heeft jouw ideeën nodig om onze activiteiten in de meest brede zin van het woord te verbeteren en onze kosten te verlagen. We weten door eerdere verbeterprogramma’s dat medewerkers, de waardevolste bron van goede ideeën zijn. Daarom is I-MAD opgericht. Een aantal ideeën is inmiddels ingediend, uitgevoerd en beloond. Trostre Wayne Banfield (Teamleider in Trostre), heeft een beloning ontvangen voor zijn idee om het schoonmaken van heftruck vorken te verbeteren. “Het viel me op dat de onderkant van de vorken steeds viezer werden en dit onze producten kan beschadigen,” zegt Wayne. “Ik heb daarop mijn idee ingediend om een apparaat te ontwerpen waarmee de vorken effectiever en efficiënter kunnen worden gereinigd. I-MAD staat voor ‘Ideas Make A Difference’, ideeën maken het verschil. Het doel is door de invoering van één gestandaardiseerd systeem alle ideeën vast te leggen binnen Tata Steel in Europa op één plek. De ideeën en opvolgende uitvoering kunnen zo eenvoudig worden gedeeld, waardoor de impact zo groot mogelijk is.

2

Ik ben blij om te zien dat het idee de goedkeuring heeft gekregen van het management.” IJmuiden Leon Dekker (ploeg groen, IJmuiden) bedacht een oplossing om morgoilvervuiling van het carter en in de emulsie bij DKG11 te voorkomen. Zijn idee was om op de overloopafvoer van het steunwals-lagerblok een slang met lekbak te monteren om zo een indicatie van lekkage te kunnen geven en daarnaast om de kwaliteit van de emulsie te kunnen borgen. Het idee van Leon is ingevoerd, en met succes! De afkeur op crossbow en de ARFstroom is structureel verkleind. Dit heeft een grote besparing opgeleverd. Leon heeft hiervoor een beloning gekregen en de zilveren ideeënspeld. Deze is aan hem overhandigd door Jeroen Ruoff (zie foto). Heb jij een idee dat leidt tot verbetering? Voer het op in I-MAD, en maak het verschil!


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

Eind 2013 heeft Trostre een wedstrijd uitgeschreven voor de basisscholen uit de omgeving. De lagere schoolkinderen werd gevraagd posters te maken rond het thema ‘Veiligheid en Gezondheid’. Nick Aston, HR Manger Trostre vertelt: “We zochten naar een aanleiding om weer eens in contact te komen met de lokale jeugd. Het is altijd goed hen te laten zien wat wij doen en het belang van veiligheid in ons werk uit te dragen. De posters in de tunnel waren aan vervanging toe en waren dus een mooi aanknopingspunt.”

Basisscholen kleuren loopbruggen in Trostre De Olympische winterspelen in Sotsji zitten er op. Naast opvallend veel (gouden) schaatsmedailles voor Nederland, zat er nog een opmerkelijk edelmetalen tintje aan deze winterspelen: de Kalzip Business Unit leverde staal voor de ijsarena’s, de bobsleebaan en de halve overkapping van de 46-meter hoge zwanennek die het Olympisch vuur twee weken lang op Medals Plaza in de lucht gehouden heeft.

Duizend inzendingen “Eén van onze collega’s van Trostre bezocht elke school om uitleg te geven over de verschillende producten en activiteiten van Trostre Works. Na deze inspirerende bezoeken, stuurden elf scholen meer dan duizend inzendingen. Een jury (onder andere bestaande uit een aantal gemeente ambtenaren en leden van het managementteam van Trostre) koos uiteindelijk zeven winnaars.” “De posters zijn inmiddels vergroot tot billboard formaat en opgehangen in de looptunnel waar alle medewerkers elke dag langskomen. De winnende scholen worden binnenkort uitgenodigd om een kijkje te nemen naar hun kunstwerken!”

Staal van Kalzip in Sotsji

Gouden medailles én Olympisch staal

Bolshoy Ice Dome

Bobsleebaan Boven in de bergen van de Kaukasus ligt deze 1500-meter lange Sanki Bobsleebaan. Kalzip leverde zo 4.800 m2 aan plaatmateriaal waaronder voor het dak bij de start van de baan en overkappingen langs de baan.

Bolshoy Ice Dome Tijdens de Spelen werden alle ijshockey­ wedstrijden in dit stadion gehouden. Het biedt plaats aan 12.000 mensen en qua architectuur en bouw vormt het een van de meest spectaculaire projecten van de Spelen in Sotsji. De opval­lende stalen gebouwschil is gerealiseerd met in totaal 22.000 m2 conische aluminium profielplaten van Kalzip. Olympisch vuur Voor Medals Plaza deed Kalzip het ontwerp en technische uitvoering van onder andere het dak dat aansloot op de stalen buizenconstructie, oftewel de 46-meter hoge zwanennek. Op Medals Plaza kregen alle drie beste Olympiërs hun medailles omgehangen.

De Kalzip Business Unit produceert en verkoopt wereldwijd Kalzip aluminium dak- en gevelsystemen en is onderdeel van de divisie Distribution en Building Systems binnen Tata Steel Europe. Kalzip wordt op de markt gebracht onder het wereldwijde geregistreerde en gedeponeerde handelsmerk Kalzip.

Adler Arena De plek waar het allemaal gebeurde, voor de Nederlandse lange baanschaatsers in elk geval, was de Adler Arena. Zo’n 8.000 zitplaatsen worden omringd door een buitenmuur van geperforeerde en conische platen. Ook voor de onderkant van het gebouw leverde Kalzip de gevelprofielen.

KARL COLUMN De volgende stap Nu we aan het einde van het boekjaar zijn gekomen, kunnen we allemaal trots zijn dat we onderdeel uitmaken van de ‘Downstream Operations’, Packaging, Colors en Tubes, van Tata Steel in Europa. We hebben onze jaarplandoelstellingen behaald. Dit is een groot succes, zeker gezien het huidige economische klimaat en de daarmee gepaard gaande uitdagingen binnen onze industrie. Veel dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Op één vlak zijn we echter wel achtergebleven op plan: Veiligheid en Gezondheid. We hadden een bemoedigende start, met goede prestaties, maar de tweede helft van januari zijn we achteropgeraakt met teveel recordables. Simpelweg niet goed genoeg. Blijf alert en breng de focus terug. Kijkend naar onze drie bedrijven, hebben we goed gepresteerd als het gaat om Operational Excellence. We hebben de jaarplandoelstellingen als het gaat om volume behaald in Colors, Packaging en de rollen van Tubes. Als gevolg hiervan werden alle CAPEX projecten met succes goedgekeurd en zijn we nu in de uitvoerende fase. Dit getuigt van discipline in productie, project planning en leverbetrouwbaarheid. We kijken uit naar de resultaten die dit gaat brengen. Vooruitkijkend naar 2014/2015, zal de focus vooral liggen op onze leverbetrouwbaarheid. Wanneer en hoe onze klanten hun producten krijgen geleverd maken het verschil in hoe wij worden beoordeeld en gezien als leverancier. Verbeteringen op dit gebied zijn essentieel, en kunnen alleen gemaakt worden door nauw samen te werken met de andere teams binnen ons bedrijf. Naast het zijn van betrouwbaar, willen we ook dat onze klanten ons zien als hun partners als het gaat om innovatie. Nu zijn we altijd al bezig met de ontwikkeling van onze producten en werken daarin samen met onze klanten, maar we moeten hierin een volgende stap nemen en het proces om de producten op de markt te brengen versnellen. Over het algemeen is het jaarplan voor de ‘Downstream activiteiten’ voor volgend jaar ambitieus en uitdagend. Ik verwacht niet dat het eenvoudig zal zijn om het waar te maken, onze industrie begeeft zich tenslotte nog altijd in zwaar weer. We moeten daarom gefocust blijven en samenwerken. We hebben een lang traject afgelegd. Nog maar twee jaar geleden waren er grote verliezen binnen de Downstream onderdelen. We hebben een sterkte vooruitgang geboekt en ik kijk dan ook uit naar onze samenwerking in 2014/2015, een volgende stap in onze Downstream reis om een verantwoord onderdeel en toegevoegde waarde te zijn voor Tata. 24 februari 2014 Karl Haider

3


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

NiEuWS IN het kort Europese staalprijzen blijven gelijk

De Europese prijzen voor rollen staal bleven onveranderd in de tweede helft van februari. De meeste producenten hielden vast aan hun prijzen. Mede door de trage terugkeer van Chinese deelnemers op de staalmarkt na het Chinese Nieuwjaar bleven de prijzen van koudgewalste rollen en verzinkt staal gelijk. Prijzen per ton staal fabriek af voor levering waren half april respectievelijk € 530-550, € 515-520 en € 530-550.

Fabrieken stil voor energiebesparing

Zware industrieën zoals de productie van staal, hebben te maken met een complexe prijsstelling. Sommige producenten proberen de energiekosten nu te drukken door fabrieken tijdens de winterperiode stil te leggen. Zo heeft staalmaker Celsa haar fabriek in Cardiff opdracht gegeven de productie van staal op te schorten. Een ongebruikelijke maatregel in Engeland, waar de prijsstelling van staal uniek en complex is en waarbij de tarieven ook deels afhangen van de overschakeling op groene energie.

Orders Q4 in Duitsland naar beneden

De orders in de Duitse staalindustrie zijn in het laatste kwartaal van 2013 met 4 procent gedaald tot 9,9 miljoen ton. In de vier voorgaande kwartalen was er juist sprake van een groei volgens brancheorganisatie WV Stahl.

De Europese prijzen van onderdelen omlaag

De prijzen van stalen onderdelen zijn de afgelopen weken weer gezakt. Hierdoor lopen de voorraden op wat het kopen van onderdelen weer ontmoedigd. Veel mensen in die sector gingen half januari pas weer aan het werk waarna de schrootprijzen in februari daalden. De huidige verkoop van onderdelen loopt slecht en klanten hebben geen capaciteit om te kopen. Het prijsniveau ligt momenteel tussen de 540 en 550 euro per ton. Ook in Zuid-Europa stagneren de prijzen. Een grote klant uit die markt gaf aan te wachten met het plaatsen van orders vanwege de sombere markt.

Europees staal onder druk door milieukosten

De Europese staalindustrie staat onder druk door onder andere een ‘onrealistisch’ en ‘duur’ beleid met betrekking tot vermindering van CO2-uitstoot. Dit zegt Antonio Marcegaglia, CEO van de Italiaanse staalgigant Marcegaglia. “Het milieubeleid negeert de moeilijke situatie waarin de staalindustrie zich bevindt”, vindt hij. Hij doelt hiermee op de stagnerende vraag, een krappe grondstoffenmarkt, hoge loonkosten en een onredelijk hoge valutakoers.

4

Gaat de Europese economie de ijzer- en staalindustrie helpen? Na jaren van crisis lijkt iedereen klaar voor signalen van verbetering in de Europese economie. Maar, gaat de vraag naar staal wel echt groeien? Hoe staat de economie er nu werkelijk voor en hoe ziet de vraag naar staal er uit in de huidige Europese markt? De Europese economie ”Het klopt dat de economie in de Europese Unie weer begint te groeien, maar het is slechts zo’n 0,8 procent per jaar. Dat is simpelweg niet voldoende om een sterke ​​ groei van de vraag naar staal te creëren. Alleen bij een groei van 1,5 tot 2 procent betekent dat een langzaam herstel in de vraag naar staal”, aldus Pieter Roelofsen, Chief Strategy Europe bij Tata Steel. Nieuws over groei van de Europese economie is natuurlijk altijd welkom, maar een groei van amper 1 procent zal het vertrouwen van de consument niet zodanig vergroten dat de vraag naar staal toeneemt. De vraag naar producten waar veel staal in verwerkt zit, zoals nieuwe infrastructuur, gebouwen en machines, zal er niet direct van stijgen. Bovendien vragen klanten en consumenten steeds vaker om goedkopere en lichtere alternatieven voor staal. “Door productinnovatie en vervangen­ de materialen zoals aluminium, is er ongeveer 1,5 procent minder staal nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te produceren. Dit betekent dat we tenminste 1,5 procent marktgroei moeten realiseren, alleen al om de vraag stabiel te houden”, aldus Pieter. Te veel staal in de markt Daarnaast worden de vraag naar staal en de staalprijzen beïnvloed door de overvolle markt. Er wordt op het moment te veel staal geproduceerd en dus is er

‘De vraag naar staal in Europa is nog steeds 28 procent lager dan voor crisis’ Pieter Roelofsen, Chief Strategy Europe.

sprake van overcapaciteit. Pieter: “De vraag naar staal in Europa is nog steeds 28 procent lager dan voor crisis.” Door deze overcapaciteit zijn staal­ producenten genoodzaakt hun producten tegen historisch lage prijzen in de markt weg te zetten. Als er al een vraag uit de markt ontstaat, staat iedereen direct klaar om te leveren. Hierdoor kunnen kopers scherp onderhandelen over de prijzen. Het China-effect Maar het zijn niet alleen de lage prijzen en overcapaciteit die voor problemen zorgen in de Europese staalindustrie. Pieter: “Massale overcapaciteit in China leidt tot een toenemende export van Chinees staal naar de rest van de wereld. Dat maakt de situatie voor Europa nog lastiger.” Er is geen sprake van een gelijk speelveld; de milieuregels en de controle daarop in China zijn veel minder streng en de lonen van het personeel zijn ook nog eens lager. Al deze factoren bij elkaar opgeteld, maakt het concurreren met China tot een enorme uitdaging.

Overvolle markt: Staalproducenten zijn genoodzaakt hun producten tegen historisch lage prijzen in de markt weg te zetten

Voorzichtige klanten Het is onwaarschijnlijk dat er in de nabije toekomst een sterke piek in de vraag naar staal voor een langere periode zal zijn. Ook een snel herstel van de Europese economie is niet waarschijnlijk. Klanten lijken dan ook tot nu toe zeer voorzichtig te reageren op het herstel en houden hun voorraden in de magazijnen laag. Mochten zij wel gaan anticiperen op verder herstel, dan zou het mogelijk zijn dat zij hun voorraden weer aanvullen tot een hoger niveau. Maar, zelfs dat is dan niet zeker.

Pieter: “Dat zou de komende maanden kunnen leiden tot een korte, toenemende vraag uit de markt. Als dat gebeurt, moeten we qua productie en verkoop alles op alles zetten en daar direct op reageren.” Een kort pauze van de huidige economische omstandigheden zou de staalindustrie dus zeker goed doen. Desondanks zullen de Europese staalbedrijven moeten verbeteren ook zonder de hulp van economische voorspoed. De markt zal in elk geval op korte termijn die hulp niet bieden.

Profiel van een concurrent: Ilva - De vervuiler betaalt ILVA

‘Om tegemoet te komen aan de strenge EU-eisen, moeten bedrijven in staat zijn de nodige investeringen te doen om hun milieurprestaties te verbeteren en deze te handhaven’ Paul Brooks, Directeur Corporate Environment

Terwijl Tata Steel hard bezig is zichzelf strakker en efficiënter te organiseren, heeft zij ook de kosten onderzocht die gemaakt worden als haar milieubeleid in de praktijk zou falen. Zo heeft de Italiaanse overheid in mei vorig jaar 8 miljard aan activa in beslag genomen bij Ilva, Europa’s grootste, geïntegreerde staalbedrijf. Een dramatische ontknoping in een langlopende ruzie tussen de Italiaanse overheid en de Ilva staalfabriek in Taranto. De zomer ervoor had de overheid de site al aangemerkt als een ‘ecologische ramp’ en om die reden de fabriek gedeeltelijk gesloten. Buurtbewoners, actievoerders en vakbonden beweren al jarenlang dat de vervuiling van de staalfabriek zeer nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en kwaliteit van leven in de buurt van de fabriek. Ook zou Ilva het milieu ernstige schade toebrengen. Metingen hebben bewezen dat de fabriek verantwoordelijk is geweest voor zware vervuiling van lucht, bodem en oppervlakte-en grondwater. De waarde van de inbeslag genomen activa zou

gelijk zijn aan de kosten van het herstellen van deze schade aan het milieu, maar de negatieve effecten op de gezondheid van de mensen kunnen niet meer worden teruggedraaid. De impact van deze door de overheid genomen maatregel op de ijzer-en staalindustrie in Italië is enorm. Nadat de Italiaanse rechter in september 2013 nog eens 900 miljoen euro aan activa heeft bevroren, was Ilva genoodzaakt om in 13 van haar downstream businesses te stoppen. De Europese Commissie heeft bepaald dat de Italiaanse regering ernstige nalatigheid verweten kan worden. De overheid had ervoor moeten zorgen dat Ilva aan de eisen van de Europese Unie tegemoet kon komen. De EU heeft bovendien milieuaansprakelijkheid afgedwongen volgens het ‘de vervuiler betaalt’ principe. Alhoewel geen ander West-Europees staalbedrijf zulke slechte milieuprestaties laat zien als Ilva, houden de staalbedrijven de Italiaanse situatie en de houding van de EU nauwlettend in de gaten.

Om tegemoet te komen aan de strenge EU-eisen, moeten bedrijven in staat zijn de nodige investeringen te doen om hun milieuprestaties te verbeteren en deze te handhaven. Tegemoet komen aan zowel regel­ geving als aan de eisen van de omliggende gemeenten is een continue uitdaging. Directeur Corporate Environment van Tata Steel Europe, Paul Brooks: “De situatie bij Ilva is een les waarom we aan deze milieustandaarden moeten voldoen. Gelukkig zitten wij bij Tata Steel niet in deze situatie, maar we kunnen het ons niet veroorloven om achterover te leunen.” “De druk van regelgevers en andere stakeholders om onze milieuprestaties steeds weer te verbeteren, blijft toenemen. We moeten blijven verduurzamen, zowel op de korte als op de lange termijn.” Ilva is een van de grootste werkgevers in een gebied met hoge werkloosheid. De situatie in Italië laat maar weer eens zien wat de zakelijke en financiële gevolgen kunnen zijn van het niet investeren en nemen van de juiste maatregelen op het gebied van milieu.


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

Aandacht voor communicatie In Trostre

In IJmuiden

Bij het analyseren van de resultaten van het Medewerkersenquëte van 2012/2013, is het verbeteren van de communicatie ook in Trostre één van de gemeenschappelijk thema’s gebleken.

Vanuit de Medewerkersenquëte is naar voren gekomen dat de richting die Packaging opgaat, niet bij iedereen even duidelijk is. Coenraad Spaans (Bedrijfschef IJmuiden works) is hiermee direct aan de slag gegaan, samen met een groep collega’s vanuit de fabriek. “Allemaal met een andere functie en achtergrond, zodat een goede afspiegeling van de fabriek vertegenwoordigt is in de groep,” licht hij toe. “Onder de werknaam ‘De koers’ zijn we de uitdaging aan gegaan om de boodschap beter over te brengen. Hiervoor hebben we onder andere berichten op Tata Steel TV geplaatst en aandacht aan het onderwerp besteed in diverse (kantine) bijeenkomsten.” Thema’s “Bij deze bijeenkomsten is er voor een thematische aanpak gekozen. Elke keer

wordt een ander onderwerp (naast de gebruikelijke informatie) uitgelicht. Zo heeft de groep al een uitleg gegeven over het NOM (New Operating Model) en de invloed hiervan op Packaging. Ook zijn er gastsprekers geweest om de markt en het toekomst perspectief van Packaging toe te lichten. In de laatste sessies is er een begin gemaakt met het ‘Strategiewiel’, waarbij er elke keer een ander element uitgelicht wordt.” “Dat bovenstaande aanpak al werkt is duidelijk, er komen steeds meer positieve geluiden vanuit de fabriek. De echte graadmeter is uiteraard een volgende Medewerkersenquëte!” Mocht je naar aanleiding hiervan nog ideeën hebben voor de groep, mail deze naar aafke.nauta@tatasteel.nl.

Met dit in gedachten heeft het management team van Trostre een plan ontwikkeld om hiermee ervoor te zorgen dat medewerkers de informatie die zij belangrijk vinden ontvangen op een manier waarop zij er gemakkelijk toegang toe hebben en die voor iedereen te begrijpen is. Nick Ashton (HR Manager Trostre) licht toe: “Overeenkomstig met het onderzoek, herkennen we de noodzaak om nog beter te communiceren met alle medewerkers. We moeten voortdurend verbeteren op dit gebied en hopelijk zal iedereen de stappen die we tot nu toe hebben ondernomen om de communicatie te verbeteren herkennen en erkennen.” Initiatieven “Een aantal initiatieven zijn: - het weekbericht is aangepast Naar aanleiding van de antwoorden

uit het onderzoek is het weekbericht opgemaakt op een A4. Het bevat alle het relevante operationele-, kwaliteits- en medewerkernieuws in een vorm die gemakkelijk wordt begrepen. Het bericht is niet alleen meer on-line beschikbaar, maar wordt ook uitgeprint en via de informatieborden verspreid. Hierdoor is de informatie het voor iedereen op eenvoudige wijze toegankelijk. - Town Hall meeting In de tweede helft van 2013 is een Town Hall meeting georganiseerd. Alle leden van het Management Team gaven daarbij een update over hun afdelingen. Een maand later volgde een tweede bijeenkomst, waarbij Jeroen Ruoff (Directeur Operations) een update gaf over onze bedrijfsprestaties en prioriteiten. Het is de bedoeling dat deze bijeenkomsten ook in 2014 met regelmaat worden georganiseerd. - drie nieuwe ‘communicatie-punten’ zijn ingericht op het terrein. Op de belangrijkste plekken in de fabriek, zijn nieuwe informatieborden neergezet die worden gebruikt om zowel zakelijke als lokale informatie weer te geven.” “Verdere stappen zullen volgen, maar we hebben een begin gemaakt.” Mocht je naar aanleiding hiervan nog ideeën hebben, mail deze naar louise.reeves@tatasteel.nl.

‘Een belangrijk begin voor OSCAR’

Het projectteam, met tweede van links Hai Wu en tweede van rechts Bertie van Benschop.

“Temperatuurcontrole is een van de meest moeilijke dingen die er is”, aldus Hai Wu, Principal Researcher bij R&D. En dat terwijl het bij het continugloeiproces de temperatuur allesbepalend is voor de kwaliteit van het materiaal. Het nieuw ontwikkelde besturingssysteem voor temperatuurregeling is dus meer dan welkom bij Packaging. De afgelopen drie jaar leidde Hai Wu een team waarin diverse expertises samenwerkten (R&D, Center of Expertise, Technical en Productie) om een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen, dat kortweg OSCAR wordt genoemd. Dit systeem zorgt voor nauwkeurige temperatuurregeling en optimale sturing bij rolovergangen binnen continu gloeilijnen en dompelverzinklijnen.

“Bij Packaging staat men open voor nieuwe ideeën. Dat is fijn werken,” zegt Hai. Het besturingssysteem is vorig jaar voor het eerst toegepast op de continugloeilijn 12 (CA12) van Packaging in IJmuiden. En, met succes. Bertie van Benschop, Technoloog bij Packaging, legt uit. “We kunnen nu al stellen dat de temperatuurschommelingen tot een minimum worden beperkt. Het effect

op de kwaliteit kunnen we over een jaar aantonen. Op langere termijn willen we het systeem uitrollen naar andere lijnen binnen ons bedrijf.” Samenspel Bertie vervolgt: “Door de jaren heen ontwikkelen operators kennis en ervaring. Tot voor kort moesten ze handmatig ingrijpen bij een nieuwe rol

en orderovergang. Dit is tijdrovend en heeft bovendien zijn uitwerking op de kwaliteit van de rollen. Met de inzet van OSCAR behoort dit tot het verleden. Het systeem stelt de temperatuur en snelheid automatisch in, passend bij het soort rol.” De operators bij Packaging stonden in eerste instantie wat sceptisch tegen­ over OSCAR. “Ik kon me dat goed voorstellen,” zegt Bertie. “Als je al jaren naar tevredenheid dezelfde werkwijze hanteert, waarom dan veranderen? We hebben toen de researchers direct in contact gebracht met de operators. De boodschap: laat de operators met eigen ogen zien wat de voordelen zijn. En met succes. Een prachtig samenspel tussen de fabriek en researchafdeling was het resultaat! Nieuwe testen Na twee maanden testen is OSCAR sinds januari 2013 officieel in gebruik genomen bij CA12. Een belangrijk moment voor het project. Het intern ontwikkelde nieuwe besturingssysteem, gebaseerd op de bestaande ´Model Predictive Control´ technologie, heeft nu bewezen te werken binnen Tata Steel. Met vertrouwen wordt OSCAR inmiddels getest bij Coated Products, DVL2, in IJmuiden.”

NiEuWS IN het kort Kostenbesparingen bij Voestalpine

Bij Voestalpine is men gestart met een nieuw kostenbesparend programma. Op die manier hoopt het bedrijf haar concurrentiekracht te vergroten. Analisten vermoeden dat het bedrijf tussen de 300 miljoen en 500 miljoen euro zal gaan besparen, met name in de staaldivisie die platen produceert voor onder andere motoren, de bouw en voor de consumentengoederen­ industrie. In maart zullen meer details bekend worden gemaakt.

Verlies ThyssenKrupp laatste kwartaal 2014

Het Duitse staal- en technologie­ concern ThyssenKrupp rapporteert een netto verlies van 69 miljoen euro (voor het kwartaal van oktober tot en met december 2013) ten opzichte van het zelfde kwartaal een jaar geleden. De winstgevendheid van de Europese staaldivisie nam hiermee met 31 procent af. De tegenvallende resultaten zijn vooral het gevolg van gemiddeld lagere verkoopprijzen verklaarde ThyssenKrupp.

Efficiencymaatregelen helpen winst van Finse Rautaruukki

Een efficiëntieprogramma bij staalproducent Rautaruukki heeft voor een bedrijfswinst van 39 miljoen euro in 2013 gezorgd. Dit werd gerealiseerd ondanks de aanhoudende, slechte economische situatie in Europa. Het efficiëntieprogramma heeft in totaal een verbetering van 70 miljoen euro opgeleverd. Hiermee is de staal­ producent gered van bedrijfsverlies.

Rio Tinto verbetert door kostenbesparingen en productierecords

De winst van Rio Tinto steeg in 2013 met 10 procent ten opzicht van het voorgaande jaar. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door hoge productie­ records en kostenbesparingen. In IJzererts, bauxiet en thermische kolen werden productierecords gevestigd. De totale omzet steeg met slechts 0,4 procent ten opzichte van 2012 tot bijna 26 miljard dollar. Het bedrijf heeft in 2013 een besparing van 2,4 miljard dollar op de operationele kosten bewerkstelligd. Dat was meer dan het gestelde doel.

5


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

Hoe wordt er gewerkt in … Operator Operators zijn op elke site te vinden. Zij zijn het kloppende hart van elke fabriek, waar ook ter wereld. Maar hebben ze dezelfde werkwijze, ondanks dat ze in verschillende landen werken? Drie operators vertellen hun verhaal:

Johan Lagrand

Ploeg geel - EV12 sectie 4

Hoe ziet je werkdag eruit? “De dag begint met de wachtoverdracht van de vorige ploeg. Naar aanleiding daarvan kijken wat de mogelijke verstoringen en gevaren zijn voor de dienst. Daarna maken we de planning aan de hand van de beschikbare rollen en de order informatie. Het doel is zoveel mogelijk A-plaat zonder verstoringen van de lijn te produceren.” Wat vind je het leukste aan het werk als operator? “Het opleiden van nieuwe operators. De uitdaging zit vooral in het laten beseffen

waarom erop een knop word gedrukt of een instelling veranderd wordt. Vooral als ze extra gedreven zijn is het leuk, dan wordt je zelf ook weer uitgedaagd en leer je ook weer nieuwe dingen.” Wat is de grootste uitdaging? “Het goed communiceren en overbrengen van problemen waar we in het werk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld naar de afdelingen en personen die het voor ons op moeten lossen. Doordat je informatie soms over meerdere schijven moet, is het een uitdaging om de boodschap aan te laten komen zoals wij het bedoeld hebben.”

Lee Page

Pickle Line Team Leader Hoe ziet je werkdag eruit? “Mijn belangrijkste dagelijkse rol bestaat uit het correct verwerken van binnenkomend materiaal, het toezien op kwaliteits- en voorraadkwesties, veel contacten met andere afdelingen over diverse onderwerpen rond bijvoorbeeld de logistiek, nauwe samenwerking met Port Talbot over het verbeteren van onze inkomende HRC kwaliteitsnormen, samenspraak met onze Technische dienst, etcetera.”

Het verschil maken in Duffel Tijdens de voorbereidingen voor volgend jaar jaarplan, heb ik mij wederom laten inspireren door ons team. Een team dat heel hard heeft gewerkt en ons ver heeft gebracht de afgelopen jaren. Nog steeds komen zij met frisse en creatieve ideeën om onze prestaties nog verder te verbeteren. Vanuit deze ideeën hebben we een aantal belangrijke verbeteringen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we veiliger werken, sneller draaien, met minder storingen en een betere kwaliteit. Alle ondersteund door de ‘daily management processen’ die ons helpen de winsten te behouden en de verbeteringen op te bouwen. Plannen Wat we van plan zijn het komende jaar is eenvoudig; • een hoge kwaliteit van de prestaties, van waaruit we ons bedrijf laten groeien; • een hoge volume waardoor we een bedrijf hebben; • conversie kosten die voor de

6

toegevoegde waarde zorgen en (bovenal); • veiligheidsprestaties waardoor ik kan slapen. Mijn aandeel in dit alles, is ook eenvoudig. Ik help de mensen die het werk moeten doen, en draag er zorg voor dat ze het beste uit zichzelf te halen, meer doen dat ze denken te kunnen en blijf hen (en mezelf ) uitdagen het werk veiliger, beter, sneller, goedkoper, en met nog meer plezier uit te voeren! Chris Western General Manager Duffel

om dit te verbeteren. We zijn goed op weg, maar er is uiteraard altijd ruimte voor verbetering. Elke meter staal die we besparen, is in alle opzichten positief voor Trostre.”

Wat vind je het leukste aan het werk als operator? “Juist de grote variëteit aan taken en het gevoel dat je toch niet altijd hetzelfde moet doen.”

Bruno Verbeeck

Wat is de grootste uitdaging? “Het voortdurend afleveren van een kwalitatief product is onze grootste uitdaging, gekoppeld aan het motiveren van het volledige team om deze kwaliteit blijvend te waarborgen.”

D-ploeg Duffel

Wat vind je het leukste aan het werk als operator? “Elke dag zit vol nieuwe uitdagingen. Met de noodzaak om onze warmgewalste rollen en P&O- aanbod te stroomlijnen, en te voldoen aan de overeengekomen standaarden. Verder is het voor ons van belang om veel te overleggen met collega’s, maar ook met aannemers en met vele mensen in Port Talbot. Om samen ons best te doen altijd een positief resultaat voor Trostre te bereiken.” Wat is de grootste uitdaging? “De belangrijkste uitdagingen is om te proberen tijdens het proces zo veel materiaal uit elke rol te halen. Samen met Port Talbot zijn we voortdurend bezig

Hoe ziet je werkdag er uit? “Onze dag start tien minuten voor het aanvangsuur met een ploegoverdracht waarin we van de collega’s te weten komen of er dingen zijn waar we speciaal op moeten letten zoals storingen en dergelijke. Aangezien ik al enige jaren als ‘staal­ lijnoperator’ werkzaam ben, kan mijn dagtaak uit een aantal taken bestaan afhankelijk van het onderdeel dat mij die dag is toebedeeld. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn: -h  et laden en lossen van vrachtwagens, de lijn voorzien van rollen aan het begin van de lijn -h  et inspecteren en uitvoeren van labotesten op geproduceerde rollen - het inpakken van geproduceerde rollen -h  et mee helpen oplossen van allerhande storingen Kortom een gevarieerd programma met maximale flexibiliteit naar productie toe.”

Het verschil maken in IJmuiden In de ‘jaarplanperiode’ kijken we vooruit naar de uitdagingen die ons te wachten staan. Voor een deel baseren we de doelstellingen voor het nieuwe jaar op de prestaties van het afgelopen jaar. Op welke vlakken zijn we verbeterd en kunnen we er nog meer uit halen? Waar blijven de prestaties nog achter? In het huidige boekjaar hebben we in IJmuiden een goede stap gezet in ‘betrouwbaar produceren’. Ook hebben we op het gebied van interne kwaliteit een grote stap gezet in de goede richting; de laatste maanden is de afkeur ruim onder de 5% gezakt. Verbeterkansen zijn er nog op veiligheid waar we door zullen gaan op de ingeslagen weg. Op het gebied van metallisch rendement, herbewerkingen en klantenklachten zullen we moeten verbeteren; financieel zijn dit momenteel onze drie grootste verliesposten. In gesprek Nadat we de randvoorwaarden voor ons jaarplan definitief hebben vastgesteld, zullen we op installatie- en sectieniveau met elkaar in gesprek gaan om de plannen in meer detail uit te werken met daarbij de input van de ploegen. De afgelopen periode hebben we diverse sessies in de fabriek gehouden over de strategische richting. Daar

afgelopen maanden is de afkeur ruim

5% gezakt

zijn plannen voor investeringen en productontwikkeling naar voren gekomen. In het komend boekjaar zullen we op basis hiervan ook de contouren gaan zien voor onze langere termijn toekomst! Coenraad Spaans Bedrijfschef Packaging in IJmuiden


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

REACH in uitvoering In 2007 is de Europese milieuwet­ geving, REACH genaamd, ingevoerd. De wetgeving is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat het risico van het gebruik van chemische stoffen zo goed mogelijk wordt beheerst. “REACH staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (registratie, beoordeling, toestemming en beperkingen van chemische stoffen). Het doel is dat alle bedrijven die werken met chemische stoffen – van fabrikant, importeur, distributeur tot afnemer – ervoor zorgen dat dit op een zo veilig mogelijke manier gebeurt,” lichten Hans Dommershuijzen en Jaap van der Heide van Packaging toe.

beschermlaag voor blackplate (het produceren van ECCS). Deze oppervlakte behandelingen zijn essentiële onderdelen van het productieproces. De Europese wetgeving geeft echter aan dat vanaf september 2017 Chromaat niet meer gebruikt mag worden, tenzij de Europese Commissie daarvoor toestemming geeft. We moeten dus uitkijken naar alternatieven, maar ook veiligstellen dat wij en onze klanten voldoende tijd krijgen om de alternatieven te testen.” “We staan hier gelukkig niet alleen in,” gaat Jaap verder. “We werken samen met onze Europese, Aziatische en Amerikaanse concurrenten. En in afstemming met onze klanten.”

Chromaat “Voor Packaging is in dit proces de stof ‘Chromaat’ het meest van belang,” zegt Hans. “We gebruiken Chromaat om tinplate te passiveren en als

Alternatief “Inmiddels is er in Europa een alternatief gevonden, maar ook in Japan heeft men niet stil gezeten. Wij dragen onze steen hieraan bij en houden dit scherp in de

gaten. Want met een keuze alleen, zijn we er nog niet. Het vervangende product moet vervolgens nog getest worden door onze klanten. Na een definitieve keuze zullen alle installaties hierop moeten worden aangepast.” “Een tijdrovend proces dus,” vervolgt Hans het verhaal. “De verwachting is dat we voor september 2017 niet klaar zullen zijn en toestemming nodig hebben van de Europese Commissie om langer Chromaat te gebruiken. Dit geldt overigens niet alleen voor ons, zo’n honderdvijftig zeer diverse Europese bedrijven produceren, verhandelen en gebruiken Chromaat. Van vliegtuigindustrie tot producenten van kranen voor in de badkamer. Samen met hen wordt het ‘Authorisatie dossier’ opgesteld.” “We zijn er dus nog niet, maar we zijn goed op weg!”

Nul Ongevallen: Verkeersveiligheid Verkeer is een thema waar iedereen mee te maken heeft. De dag start met het woon werkverkeer als automobilist, fietser en of voetganger. Op ons bedrijfsterrein is er het interne verkeer. Bedenk dat je het zelf in de hand hebt om het verkeer veiliger te maken en er voor te zorgen dat we allemaal veilig thuis komen.

Next generation Protact® Voedselveiligheid. Wie vindt dit niet belangrijk? Bij onze klanten heeft het prioriteit nummer één. Met onze Protact® materiaal bieden wij klanten een alternatief naast de bestaande producten. Dit verpakkingsstaal wordt al meer dan 20 jaar door ons gemaakt. De polymeer beschermlaag is uniek, en combineert het beste van zowel plastic als stalen verpakkingen. En dat in een nog steeds groeiende markt. “Er liggen volop kansen voor Packaging,” zegt Hans den Hartog, Product Manager. “Eén van de unieke dingen aan Protact®, is dat wij de beschermlaag op het staal al aanbrengen. Dit bespaart de klant een extra handeling. En is voor hen dus zeer aantrekkelijk. Ons staal is daarmee bijzonder geschikt voor de voedingsindustrie omdat het aan de meest strenge eisen voldoet.” Hans vertelt verder: “Op dit moment loopt Packaging voorop met de ontwikkeling van Protact®, en dat willen we graag zo houden. Om die voorsprong

te behouden, zijn we continu bezig nieuwe toepassingen te ontwikkelen en het productieproces te verbeteren.” Samen naar de top “Protact® wordt zowel in Duffel, als in Troste geproduceerd. Duffel levert een geweldige kwaliteit op het gebied van producteigenschappen, alleen het productieproces kan efficiënter worden ingericht. Trostre heeft daarentegen een relatief ideaal proces om Protact® te maken, maar kan soms de gewenste producteigenschappen niet altijd leveren. We testen en proefdraaien veel op beide locaties om uiteindelijk het beste van beide samen te voegen!”

7


PackagingNieuws

NUMMER 1 | Maart 2014

40 maatregelen om energie te besparen Binnen Packaging blijft de aandacht voor Energy Efficiency (EE) groot. Naast de installaties in de fabriek, is er nu ook naar het energieverbruik binnen de stuurhuizen en kantoren gekeken. En, met succes! Het heeft ruim 400 nieuwe ideeën opgeleverd. “Uit al die ideeën zijn we als projectteam in deze laatste fase de werkelijke maatregelen aan het beschrijven. Dit zijn er veertig in totaal”, zegt Nando Leerentveld, Improvement Consultant Energy Efficiency. “Zo brengen we bijvoorbeeld wijzigingen aan in het softwaresysteem van de hydraulische pompen van de Beitsbaan. Op dit moment draait de reserve derde pomp regelmatig en dikwijls onnodig, zo is

gebleken. Door een relatief eenvoudige softwareaanpassing, die we ook nog eens zelf kunnen uitvoeren, zorgen we ervoor dat de derde pomp niet vaker draait dan nodig. Dit levert een aanzienlijke besparing op, al is het in vergelijking met de andere 39 maatregelen een ‘kleintje’ te noemen.” Bewustzijn “De komende periode richten we ons nog meer op het creëren van bewustzijn binnen Packaging,” licht Sylvia Meijers toe. Zij is onder andere implementatie Manager voor het team van EE. “Zo gaan we bij Elektrolytische Vertinlijn 12 (EV12) van start met een pilot. We gaan zes energiemeters installeren die de

verbruiksgegevens van de verschillende installaties meten. Deze gegevens worden vervolgens live getoond aan de operators. Zij zien dus direct wat er wordt verbruikt, of dat binnen de norm zit en kunnen actie nemen waar nodig.” “Daarnaast is er op het gebied van bewustzijn nog voldoende te winnen als het gaat om het gebruik van de heftrucks in de hallen,” gaat Sylvia verder. “Een rol passeert soms maar liefst vijf verschillende installaties en wordt dus minimaal vijf keer vervoerd. Bewust kijken naar de logistiek van de rollen, maar ook naar de manier van rijden zal al aanzienlijk schelen in het dieselverbruik van de heftrucks. Wederom een voorbeeld van een relatief geringe investering, met groot resultaat.” Licht Andere voorgestelde maatregelen liggen bijvoorbeeld op het gebied van verlichting. “Bij Packaging zijn hier meer dan bij de andere fabrieken, potentieel grote besparingen mogelijk vanwege de enorme omvang van de hallen. We zijn daar dus aan het kijken of een vervanging door LED verlichting een investering waard is. Tevens wordt gekeken naar de mogelijkheden om licht uit te schakelen op plekken waar het licht nu 24 uur per dag, zeven dagen per week brandt en slechts drie keer per dag iemand komt. Veiligheid staat hierbij uiteraard voorop.” Kortom: nogmaals intensief kijken naar het energiegebruik levert bij Packaging mooie resultaten op. “Ondanks de beperkte investeringsmogelijkheden realiseert men zich dat het moet en dat hier winst te behalen is,” zegt Nando tot slot. “En dat merk je aan het enthousiasme van het Packaging team.”

Sylvia Meijers en Nando Leerentveld in de fabriek van Packaging in IJmuiden

‘Voor elke klant een plan’ Een jaar geleden is er een begin gemaakt met het maken van account plannen voor klanten. Ten opzichte van het verleden zijn de nieuwe account plannen breder opgezet en sluiten aan bij de strategie van Tata Steel en Packaging. Waarbij de positie van de klant in de markt en de positie van de klant ten opzichte van de strategie van Tata Steel een belangrijke rol speelt. “Waren deze plannen eerder vooral commercieel van aard, tegenwoordig wordt een account plan opgesteld door een account team,” zegt Jose Sanchez Olid, Key Account manager Crown. “Het Account team bestaat naast vertegenwoordigers uit de Verkoop en Marketing organisatie ook uit collega’s vanuit Customer Service, de fabrieken, Finance en Technical.” Afstemming “In elk accountplan worden de diverse onderdelen in het proces onder de loep genomen en de aandachtspunten opgeschreven. De verschillende afdelingen, zijn verantwoordelijk voor

het eigen aandachtsgebied. Afstemming van de punten gebeurt maandelijks in het account team overleg. Waarbij de belangrijkste prestatie punten, zoals leverstiptheid, kwaliteit en financieen worden besproken, met het doel om tijdig te kunnen ingrijpen als we van het plan en onze strategie afwijken.” Jose vertelt verder: “Uiteindelijk leidt dit tot meer transparantie in de hele organisatie. Wij hebben een duidelijk beeld wat de klant wil en kunnen duidelijk in kaart brengen wat daarvoor nodig is. Neem bijvoorbeeld Crown. Door een scherper inzicht is het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt op het gebied van levertijd en kwaliteit van hun orders, dit wordt ook door Crown bevestigd.” “Door het plan regelmatig tegen het licht te houden en aan te passen aan de behoeften van de markt zullen er nog vele verbeteringen volgen. Op termijn is het doel nog meer informatie vanuit de fabriek bij het accountteam te krijgen. Met name op het gebied van makkelijk en moeilijk te produceren staal, valt nog veel voordeel te halen!”

Bijzondere business in Saudi Arabië Afgelopen maand heeft Packaging een jaarcontract afgesloten met Sapin, een producent van voedselverpakkingen, spuitbussen en verfblikken. Op het eerste gezicht wellicht niet bijzonder, maar Sapin is gevestigd in Saudi Arabië. “En in het Midden Oosten is het over het algemeen niet gebruikelijk om te werken op basis van een contract,” legt Hans Zonneveld, Commercial Manager binnen Packaging uit. “Men werkt liever op projectbasis.” Stig Eriksen, Account Manager bij Packaging: “Wij vinden het juist prettiger om een contract te hebben, omdat we dan verzekerd zijn van een bepaalde hoeveelheid afzet. Voor Sapin geldt dat ze op haar beurt kan uitgaan van stabiele leveringen. We kennen de wensen door en door.” Samenwerking De relatie met Sapin is sowieso bijzonder te noemen. Hans kent het bedrijf goed en is al sinds het begin van de samenwerking betrokken. “In 2005 werd Packaging benaderd door de directeur Inkoop van

8

Sapin, van origine een Schot. Wat blijkt: de eigenaar van het bedrijf is een Arabier, maar hij laat zijn organisatie leiden door, voornamelijk Europese, expats. Dit maakt de samenwerking een stuk eenvoudiger. Je spreekt toch meer elkaars taal.” “Toch blijft het hard werken voor een klant als deze,” zegt Stig. “Het papierwerk is van een andere orde dan hier in Europa. Neem het transport door de douane krijgen als voorbeeld. Je weet nooit welke ‘nieuwe’ of andere regels er tevoorschijn komen! Maar alles bij elkaar zijn we heel blij met dit contract. Het geeft zekerheid. Wij leveren toch zo’n 50-60 % van hun staal. En dat aan de marktleider van de Saudi Arabië.”

“Wij vinden het juist prettiger om een contract te hebben, omdat we dan verzekerd zijn van een bepaalde hoeveelheid afzet.”

PackagingNieuws COLOFON Uitgave Communications & Public Affairs astrid.boon-kee@tatasteel.com Redactie Jason Griffith (Trostre) Nick Ashton (Trostre) Debora Schelvis (IJmuiden) Jack Duizer (IJmuiden) Eindredactie Marjolein Deutekom (IJmuiden) Fotografie Vincent Bloothoofd (IJmuiden)

Van links naar rechts: Hans Zonneveld, Abdulrahman S. Al Suhaimi (Assitent General Manager), Stefan Landesz, Ales Kvidera (Supply Chain Manager), Samir Moh’d Al-Zaben (General Manager)

Traffic & Productie Willem Legerstee (IJmuiden)

Packaging Nieuws