Page 1

Zonnewende 2017 Ochtendtraining/steptocht Viesmaakspellen

Nacht Spellen Bonte Avond/ dropping BBQ / Nacht spel

Wist je dat ?


Inleiding Beste Zonnewendegangers!

Ja, ja, zoals elk jaar is ie er weer: De Zonnewendekrant. Als je dit leest, betekent het dat je mee bent geweest met het zomerkamp van IJsclub Haarlem en deze hebt overleefd! Lees snel door om terug te blikken naar dit leuke weekend in 2017 en herinneringen op te halen. Weet jij nog wat het kampthema was? En weet jij nog wie Willem was? Welk team mocht zich de beste danser noemen? En welk team had de meeste eieren gestolen?

Wij wensen je veel leesplezier!


We mogen weer naar Zonnewende! Het vertrek naar Zonnewende verliep opvallend soepel dit jaar. We vertrokken mooi op tijd, om vervolgens jammer genoeg alsnog in de file terecht te komen. File, file en nog eens file. Misschien was dit niet voor elk groepje het geval, want je hebt altijd van die mazzelaars die de file weten te ontwijken. Aangekomen in Sint Michielsgestel stond daar cake en limonade voor ons klaar bij Zonnewende!

Het namenspel Nu was het tijd om elkaar wat beter te gaan leren kennen en tot onze grote vreugde waren er dit jaar weer heel wat nieuwe gezichten mee op kamp! Het namenspel was voor diegene die nog loom waren van het rijden niet zo makkelijk. Het spel, ook wel Amerikaans liften genoemd, vereiste een grote concentratie. Het was wel opvallend hoe snel iedereen uiteindelijk de namen kon onthouden. Het was inmiddels al bijna donker, maar nog lang geen bedtijd!

Het kamerspel Op naar het donkere bos met zaklampen op onze voorhoofden. Hier speelden we het kamerspel, het winnende groepje mocht als eerste een kamer kiezen. Ieder groepje kreeg een groot zeil. Vervolgens moesten er woordenreeksen bedacht worden, die steeds foutloos herhaald moesten worden. Als het je lukte alle eerder genoemde woorden foutloos op te noemen mocht je als laatste zelf een woord toevoegen. Werd er een fout gemaakt, dan moest het zeil dubbelgevouwen worden, zonder dat er iemand de grond raakte. Sommige groepjes bedachten slimme tactieken, zoals korte woorden die rijmde of woorden gekoppeld aan het alfabet. Het was een spannende strijd en uiteindelijk won de groep met de meeste woorden achter elkaar.


BBQ / Nacht spel

Nadat de survivalers de strijd om het beste bed binnen de kamers hadden gestreden, was het hoogste tijd om weer op krachten te komen met de traditionele hamburgers en kaassoufflés. Maar heel lang om lekker te eten hadden ze niet. Tijdens het eten kwam er een ernstig kijkende politieagent binnen met de mededeling dat er een moord was gepleegd tijdens Expeditie Zonnewende. Aan de groepjes de taak om dit enge raadsel op te lossen! Gelukkig had de politie wel al een idee hoe de moord gepleegd zou kunnen zijn, dus kwamen er 3 toneelstukjes met de mogelijke scenario’s. Nu de groepjes voorlopig genoeg informatie hadden, mochten ze in het enge bos opzoek naar de getuigen en naar het moordwapen. Van de getuigen hoorde ze dat de verdachten ook ergens in het bos verstopt zaten, maar dat ze wel eerst het juiste moordwapen moesten vinden. Toen dat wapen éíndelijk gevonden was, werd de jacht op de moordenaar geopend. De eerste 2 verdachten werden al snel gevonden, maar die derde was nergens te bekennen. Er werd gezocht in de bosjes, in bomen, onder hopen bladeren, in kuilen, maar nog steeds was verdachte Willem (Of was het nou Robert?) spoorloos. Hij zou toch niet gevlucht zijn?! Uiteindelijk wisten maar 2 groepjes Willem te vinden, goed (misschien iets té goed) verstopt achter een omgevallen boom, diep verstopt in donkerbruine doeken. Moe maar voldaan konden de survivalers hun bedden opzoeken, althans dat hoopte de JC. Veel kindertjes hadden energie voor 20 en stuiterde heel Zonnewende door, niet wetende dat er een zware dag te wachten stond!


Ochtendtraining Na een lange vrijdag en veel gespook ‘s nachts, werden de kids zaterdagochtend om 7:15 gewekt. Met kleine oogjes stond iedereen in sportkleding in de frisse buitenlucht na zeker 15 minuten treuzelend opstaan en omkleden. Gezamenlijk liepen we naar grasveldje een paar honderd meter verderop, met lege maag... We begonnen met een kleine warming-up van een paar rondjes rennen. Daarna deden we wat push ups en wat andere core-oefeningen. Daarna gingen we over op kikkersprongen over de gehele lengte van het veld, de maag ging al rammelen. Tenslotte was er een heuse plank-wedstrijd, weggelegd voor alleen de allersterksten. Daarna konden we gelukkig snel naar de ontbijtzaal lopen om te smullen van het buffet

Steptocht Na een lekker ontbijt gingen we meteen door met het middagprogramma: ‘The Survival of the Egg’. Elk team kreeg een eierdoos met maar 1 ei. Tijdens de steptocht moesten de teams verschillende challenges trotseren om eieren te winnen. Van het navigeren van een RC-auto met ei door een parcours, het zoeken van een ei in de natuurspeeltuin tot het bouwen een werkend eivlot met minimaal materiaal. Het team met de meeste eieren op het einde van de tocht won. Wie uiteindelijk de winnaar was, was erg moeilijk te achterhalen. Bepaalde teams, ik noem geen namen, gingen namelijk stiekem langs de deuren van bewoners voor een extra eitje. Gelukkig, na uren steppen en een lunchpauze, kwamen we weer veilig terug bij Zonnewende. De kinderen konden toen eindelijk een beetje uitrusten.


Bonte Avond Dit jaar waren er weer vele optredens op de bonte avond. Geheel in het thema van ‘’so you think you can dance’’. Alle groepjes hadden score bordjes gekregen om zo de acts van de Jeugdcommissie te beoordelen. Helaas werden niet alle acts goed beoordeeld. Een aantal vielen al direct uit de race. Uiteindelijk werd het een spannende strijd tussen de acts van Julius en Maya tegen Daan en Martijn. Na een spannende dance battle was de jury overtuigd. De winst ging naar Martijn en Daan. Volledig verdiend na alle vette breke dance moves van deze jongens. Na alle acts werden de stoelen opzij geschoven en werd er goed gefeest in het bonte avond huisje. Er werd veel hiphop gedraaid wat bij de meeste wel in de smaak viel. Laten we vooral nog zon mooi feestje bouwen op het komende eindfeest!

Dropping Na de bonte avond was het tijd voor het spannendste onderdeel van Zonnewende: de dropping. Er stond dit jaar een pittige tocht op de planning. De groepen kregen een spannend verhaal te horen waarna ze geblinddoekt in een busje werden gezet. Door de chauffeur werden de groepjes midden op een hobbelig paadje af gezet. Vanaf dit punt moesten deelnemers terug naar Zonnewende zien te komen. Geen makkelijke opgave in het donker. De route begon al direct door een donker weiland waar ook nog eens een dichte mist hing. Zaklampen waren natuurlijk verboden, wat het vinden van de juiste terugweg nog moeilijker maakte. Halverwege de route kwamen er vreemde geluiden van achter enkele bomen vandaan. Stoer liepen alle groepjes door over de donkere paden. Toen ineens uit de bosjes drie griezelig verkleedde mensen het pad op gerend kwamen, zat de schrik er goed in. Gelukkig bleken dit JC’ers te zijn die de dropping nog spannender probeerde te maken. Niet iedereen schrok gelukkig even hard. Vooral de begeleiders van de groepen waren erg bang (martijn en myrthe). Veel van de deelnemers hielden zich cool en liepen stug door. Na een goede 1.5 uur lopen hadden alle groepen Zonnewende weer veilig bereikt. Na deze vermoeiende tocht gingen vele lekker hun bed in (dat mocht ook wel, het was inmiddels al lang 00:00 geweest).


Viesmaakspellen Hehe, het was dan eindelijk zondagochtend, het moment waar vele op gewacht hadden. Nu mochten wij namelijk met zijn alle lekker kliederen en vies worden! De teams werden verdeeld over 2 verschillende spellen die zij om de beurt deden. Natuurlijk werd de vaste traditie van het kwalleballen niet vergeten! Bij het kwalleballen is het de bedoeling om een jutenzak vol met modder, takjes en (ieeel) wormen, in de emmer van de tegenpartij te gooien. Dit doe je door over te gooien met je teammaatjes en heel snel te rennen! Dit ging er weer heftig aan toe en er werd veel aan de zak getrokken. De modderspetters vlogen in het rond en sommigen teams hadden hele goede tactieken! Het andere spel was het waterballon overgooien spel. Hier konden ze de modder een beetje wegspoelen. De bedoeling was om snel mogelijk zo veel mogelijk waterballonnen naar de overkant te krijgen. Dit klinkt vrij makkelijk maar dit was het zeker niet! De overkant was namelijk helemaal aan de andere kant

Levend stratego Toen iedereen weer schoon was deden wij nog een paar potjes levend stratego. Dit bij iedereen bekende spel is altijd spannend en laat goed teamwerk zien. Het verhaal was dat een cruiseschip schipbreuk heeft geleden. Een aantal gasten en medewerkers halen het onbewoonde eiland. Hier ontstond de ruzie die leidde tot 2 kampen. Alle kinderen wisten goed wie ze mochten tikken en door wie ze echt niet getikt moesten worden. Ze vertelden elkaar ook welk personage ze waren zodat ze een goede strategie konden bedenken. De vlaggen werden weer heel goed verstopt en ik snap dan ook niet hoe ze die vlaggen gevonden hebben. Erg knap! Na 2 potjes was iedereen moe van het rennen, verstoppen en zoeken naar de vlag en was het tijd om te stoppen. Het was een spannende afsluiting van het leuke kamp!


Wist je dat... ... er een pingpongtafel in dit huisje stond? ... Bart als enige van zijn groepje schrok van Carina? ... Marijn vanochtend op zoek was naar een föhn? ... de kamer van Vera en Rowan Barts tas hadden afgepakt, alvast als karma voor als hij ’s nachts straf zou geven? ... Bart de kamer van Vera en Rowan erg hard zou gaan straffen als ze die nacht niet stil zouden zijn? ... het team van Ashley zo slim was eieren bij huizen te vragen? ... Silke allemaal wist-je-datjes vraagt? ... er te veel nootmuskaat op de sperziebonen zat? ... Vera met de eerste groep is meegegaan tijdens de dropping? ... we Robert Willem noemden door het eerste nachtspel? ... Rowan probeert te ontsnappen maar het niet altijd lukt? ...Julius om half 3 ’s nachts super harde muziek draaide, terwijl iedereen stil moest voor het geval mensen wakker zouden worden? ... de nachtdienst kinderen die om 3 uur ’s nachts nog wakker zijn uitbuit?

Voor de echte zonnewende kenners... 1 .In welk huisje zaten we dit jaar? In huisje A In huisje B In huisje C 2. Welk team had er gewonnen met survival of the egg? Het team van Bart Het team van Marijn Het team van Ashley 3. Welk JC duo had gewonnen met so you think you can dance tijdens de bonte avond? Robert en Marijne Maya en Julius Daan en Martijn 4. Door wie was uiteindelijk de moordenaar gespeeld bij het eerste nachtspel? Myrthe Robert Martijn 5. Hoe heet het spel met de zak met modder dat we altijd met zonnewende spelen? Kwalleballen Kwallenbal Kwalbal Antwoorden: 1B, 2C, 3C, 4B, 5A,


Afsluiting Aan al het leuke komt helaas een eind, na een weekend vol leuke, grappige, vermoeiende, maar ook sportieve activiteiten was het weer tijd om naar huis te gaan. Wij willen jullie graag bedanken voor jullie enthousiasme, fanatisme en gezelligheid! Natuurlijk willen wij ook alle ouders bedanken, die toch maar weer mooi ervoor hebben gezorgd dat deze survivalaars meekonden met het kamp en niet lopend naar huis hoefden. En daarnaast ook een applaus voor de vrijwilligers voor hun enthousiasme en hun

Deelnemers Sanne Ganzinga Tijs Peetoom Rianne Peetoom Marit Heijnen Rowan van Banning Charline Kwadrin Ruben Molenaar Leanne Molenaar Sanne Freeze Vera van Vloten Maerle Huizinga

Renske Overbosch Sietse Zwart Bram Braak Jasmijn Kraan Ruben Schiff Mees Prenen Emma Koppen Jesse Koppen Freek van der Ham Dennis Knegt Silke Ott Jasmijn de vries Olav Huizinga

Mik de Groot Jens Fransen Ivar Schrama Arjen Boersma Jesper van Mieghem Niek van der Linden Bas Van luijken Tim Kasten Willemijn Schouwenaar Vincent Nikkels Stefan Huizinga Esmee Buse

Jeugdcommissie Vrijwilligers Carina Steenstra Daan Versluis Julius Koppen Linde van Schaik Marijne Schrama Myrthe van Schaik Martijn Nikkels Maya Ouwehand Noortje Flink Robert Serraris

Ashley Kok Marijn van

P.S. Je bent er volgend jaar toch zeker weer bij om zo’n tof weekend te beleven? Het aankomende zomerkamp in 2018 is in het weekend van 21,22 en 23 september.

Zonnewende krant 2017  

Zonnewende krant 2017

Zonnewende krant 2017  

Zonnewende krant 2017

Advertisement