Page 1

2016 26, 27 en 28 augustus UITGEGEVEN: 04 MAART 2017

De Zonnewende Krant P. 6 Lees hier

P. 10 Alle spette-

P. 12 Ben jij benieuwd

snel hoe de Zonne- rende verhalen uit het hoe goed jij Zonnewende wende Spelen zijn zwembad lees je hier! kent? Speel dan hier snel de verlopen! Zonnewende quiz!

www.jeugdcommissie.ijch.nl jeugd_commissie@hotmail.com www.facebook.com/jeugdcommissie.haarlem


Voor woord Beste Zonnewendegangerss! Als je dit leest, betekent het dat je mee bent geweest met het tofste weekend van het jaar en je op het punt staat dit her te bleven met behulp van deze Zonnewendekrant! Het kamp stond dit jaar volledig in thema van de Olympische Spelen, duik samen met ons weer in de herinneringen van de fanatieke strijd, de slapeloze nachten en de lachbuien! Veel leesplezier!

1.


Klaar voor vertrek Op vrijdag 26 augustus was het weer zover. Om 17.00 uur vertrokken we weer met een gezellige groep naar groepsaccommodatie Zonnewende. Daar aangekomen kregen de ouders die gebracht hadden nog een plakje cake en een kopje koffie, om daarna afscheid te nemen, en weer terug te keren naar huis. Zonnewende 2016, met als thema Olympische Spelen, was begonnen! De ouders konden na hun kopje koffie weer hun reis naar Haarlem voortzetten en vanaf dat moment kon het beginnen met de pret! We begonnen al meteen goed, want de verjaardag van Ruben werd gevierd! Dus: traktatie!

Om kennis te maken met elkaar, en met de Jeugdcommissie, begonnen we met een namenspel. Het namenspel ging als volgt: Iedereen kreeg een papiertje met een woord (dat met de Olympische Spelen te maken heeft) een lijst met alle namen van de Zonnewendegangers en JC-leden. Door praatjes te maken met iedereen, moest je alle woorden bij de juiste namen op de lijst weten te zetten. Maar, je mocht natuurlijk niet zeggen wat jouw woord was, dat moest je omschrijven. Nadat iedereen elkaar had leren kennen, werden de Zonnewendegangers in vier teams verdeeld. Ieder team mocht zelf een land verzinnen, met bijbehorend volkslied, vlag en sporttenue natuurlijk! Die sporttenues werden zelf ontworpen. Iedere Zonnewendeganger had namelijk een wit T-shirt meegenomen, waar we met verf de vlag van ons land op schilderden. 2.


Heerlijke Hamburgers en Smokkelende Sporters De teamshirts waren klaar, de landen namen verzonnen en de volksliederen ingestudeerd. Dat kon maar één ding betekenen: de Openingsceremonie stond op het punt van beginnen! De team stelden zich één voor één voor en lieten vol trots de volksliederen horen, terwijl zij hun prachtige tenues aan hadden. Hierna was het tijd voor de traditionele BBQ met hamburgers en kaassoufflés, want echte sporters hebben echte maaltijden nodig!

3.

Nadat de buikjes goed gevuld waren bij de BBQ, was het tijd voor het eerste nachtspel! En het beloofde een spannende te worden... Er moest gesmokkeld worden met doping. Hoe beter de doping, hoe meer het opleverde. Maar, uiteraard waren er ook controles... En die moest je door zien te komen. Maar, je kon de controleurs ook omkopen. Niemand had natuurlijk zin om hier geld aan te besteden, dus werd de doping overal en nergens verstopt, tot in de schoenen aan toe! Het bleek dat een hoop van de pupillen stalen zenuwen hadden, wat konden sommige de controleurs goed voor de gek houden!


Er werd nog even flink door gesmokkeld maar uiteindelijk was het tijd om weer terug te gaan. De JC hoopte de kids toch wel moe te hebben gemaakt met de spannende spel, maar was dit ook echt zo? Een groot deel van de JC vond het mooi geweest en dook lekker het warme bedje in. Uiteraard zijn er nachtdiensten om de kinderen die niet willen slapen een beetje in de gaten te houden. Toch hoop je dat als je de nachtdienst hebt, het je niet al te zwaar wordt gemaakt. Maar het werd de JC niet gegund… Tot in de late uurtjes was het wel heel erg gezellig op een aantal kamers…

En dan weet je wat je te wachten staat. In de woonkamer onder het zicht van de nachtdienst taakstraf uitvoeren. Dit jaar was het geen hagelslag sorteren maar niks, dus er was geen straf. Dit gaat nooit meer gebeuren. De volgende keer zullen wij zeker weer met een zeer vervelende taakje komen, want er waren allemaal kleine ondeugende kindertjes. Deze ondeugende kindertjes hadden om 6 uur nog steeds energie voor tien, voor de nachtwachters was dit zeer uitputtend. De JC viel bijna om van de slaap bij het ontbijt… Hopend op tweede nacht met iets meer slaap.

Op zaterdagmorgen 27 augustus ontwaakte de meeste kinderen rond 07.30 uur. Een aantal kinderen voelden zich vrijdagavond top atleten en besloten dat zij geen slaap nodig hadden, wat ze waarschijnlijk niet wisten is dat er een ochtendtraining op het programma stond. Met alle frisse en vermoeide kinderen zijn we een stukje gaan hardlopen. Het is en blijft natuurlijk een schaatskamp.

Zo’n 500 meter van de accommodatie vandaan is een voetbalveld waar we wat schaatsoefeningen hebben gedaan. De ochtendtraining was een onderdeel van de Olympische Zonnespelen. De landen streden tegen elkaar tijdens een wedstrijd diep zitten, bokspringen en een estafette. Na het ochtend onderdeel was het tijd voor een heerlijk ontbijt verzorgt door de accommodatie.

De Volgende Ochtend...

4.


Na het ontbijt hebben de kinderen zich snel omgekleed en zijn we terug naar het veld gegaan voor het emmerspel. In dit spel was het de bedoeling dat de kinderen met een beker water naar de overkant rennen om de emmer te vullen. Om het wat moeilijker te maken werden ze in het veld bekogeld met natte sponsballen. Wanneer een teamlid geraakt werd, moest deze het bekertje op de grond leeg gooien. Althans dat was de bedoeling, de kinderen besloten dat het leuker was om hun bekertje met water over de leiding heen te gooien die hun hadden geraakt met een sponsbal. Elk team kreeg maar een plastic beker, als deze kapot ging hadden ze pech en moesten ze het water op een andere manier verplaatsen.

5.

Na het emmerspel was het tijd voor een kleine rustpauze, maar niet te lang. Het volgende spel stond alweer klaar: het Water en Vuur spel! In een paar ronden namen de landen het tegen elkaar op in dit bloedstollende spel. De twee teams stonden tegenover elkaar, waarbij het team van vuur pylonen moest stelen bij het team van water, dat achter een lijn stond te wachten. Als je als verdediger eenmaal over de lijn was, mocht je niet meer terug, tenzij je met succes een pylon had verdedigd. Waar in het begin iedereen een beetje onwennig om zich heen keek, kwam iedereen al snel los en de nodig slidings werden gemaakt. Al gauw was iedereen moe, de magen knorden, dus tijd voor de lunch.


Eindsprint naar de finish Na de lunch was daar de traditie weer: natuurlijk gingen we dit jaar weer Kwalleballen! Kwallebal is een overgooi spel met een jute zak gevuld met modder. Om een goal te scoren moet de bal ondergedompeld worden de emmer met water van de tegenpartij. Het was een pittig strijd tussen beiden teams. Ook jeugdcommissie leden en Linda uit het bestuur deden fanatiek mee. Gelukkig was het super mooi weer en lekker warm. Zoals altijd zat iedereen helemaal onder de modder. Vooral Julius moest afzien en werd ondergedompeld in de overgebleven modder. Snel tijd voor het volgende spel!

6.

Dit jaar voor het eerst speelden we het kick en slide spel. Dit is een soort softbal, maar in plaats van de bal wegslaan moesten we een bal wegtrappen. De honken waren waterbadjes waar je in moest plonsen om veilig te zijn. Tussen de honken lagen zeep banen wat het rennen erg lastig maakte. Dit leverde hilarische beelden en foto’s op. Ook hier krijgen teams versterking van enkele jeugdcommissie leden en van Linda. De laatste punten waren verdient, tijd voor de eindstrijd!


Het eindspel was super belangrijk om voor de teams om de winst binnen te slepen. Het beloofde een spannende strijd te worden. Er werd een duo estafette gerend over het grote veld. Dit was best wel lastig,omdat de deelnemers aan elkaar vast werden gebonden. Er waren moeilijke hindernissen zoals tijgeren, schaatssprongen en diep zitten. Er kwam zelfs hoofdrekenen aan te pas. Alles was nog mogelijk en wat waren we fanatiek. Na het spel werd er heel snel gerekend en de winnaar van de Olympische Spelen zou snel bekend worden. Na een hoop activiteiten en spellen was het tijd voor de vrije middag. Er werd geoefend voor de bonte avond maar ook nog een hoop ritjes gemaakt op de kabelbaan. FrisbeeĂŤn was ook erg in trek. Maar een aantal koos er ook voor om lekker uit te rusten met wat limo en een koekje. Gelukkig was het nog steeds top weer en konden we lekker buiten zijn! JYCVVAUA

7.


Bonte avond met een donderend einde

Van diabolo skills tot slaapzakrupsen wedstrijden, het was er allemaal. Er was zelfs nog wat improvisatie waar kinderen andere kinderen of begeleiders na gingen doen, wat erg grappig was! Sommigen werden erg goed nagedaan. Ook was het beroemde duo van Zaai weer aanweDe bonte avond was een groot suc- zig, wat ook weer erg komisch was. ces en geheel in het thema van de Vlak voor de bonte avond werd het Olympische Spelen. Wij hadden een opeens best spannend, misschien heuse sportstudio met interviewers denken jullie nu aan de spanningen die de atleten gingen ondervragen rond deze avond, maar het gaat hier over het weer. Het was pikdonker in en aanmoedigen. Wij zagen verschillende sporten voorbijkomen het bos rond Zonnewende en plots door de teams en ook veel indivi- brak het onweer los. De ene flits na de andere. Gelukkig hield dit in de duelen optredens. De “sporters’’ hadden hun mooie T-shirts aan die loop van de avond op. Wat niet opze die dag zelf hadden beschilderd hield was de regen… in de kleuren van hun team en hun logo erop.

8.


Voor het nachtspel zou iedereen zich dik en waterdicht inpakken, maar wij (de jeugdigecommissie) merkte veel weerstand. Nou, dat snapte wij ook wel. Na een vermoeiende dag in je oversized regenkleding door het natte, koude, donkere bos lopen is niet iedereens hobby. Een paar helden zijn toch gegaan, onder begeleiding van Julius, Marijn en Martijn. Door alle omstandigheden was het extra jammer dat de bonte avond was geĂŤindigd, maar niet getreurd; het volgende spel stond alweer klaar: het vlaggenspel. De groep werd in tweeĂŤn gedeeld en het spel kon beginnen. Het was de bedoeling dat de teams elkaars vlag Moe maar voldaan keerde de groep veroverde, wat erg lastig bleek te zijn vanwege de duisternis. Nu lijkt terug naar het huisje. Hier bleek dat de rest van de groep, die niet het verder wel makkelijk, elkaars mee waren gegaan op vlaggenjacht, vlag afpakken, maar dat was het niet, want je kon ook af gaan! Ieder- gewoon nog wakker waren (want een had namelijk een lintje achter- slapen doen we niet aan op Zonnein zijn of haar broek en als die was wende) en gezellig spelletjes aan het afgepakt, moest je een nieuwe gaan spelen waren. Langzaam aan druppelde iedereen af naar zijn of haar halen bij de JC. kamer, op een paar diehards na. Zij moesten en zouden nog een spelletje Weerwolven. Dit bleek achteraf niet zo verstandig, want op deze manier werden de oogjes wel erg verleid om dicht te vallen! Toen het rondje klaar was, stond de nachtdienst een rustige nacht te wachten. 9.


Zzzlapend Zwemmen

Ook aan dit weekend, vol van Olympisch vuur, kwam toch weer een einde. Zondagochtend werd er daarom ook vol vuur opgeruimd door alle deelnemers, Jeugdcommissieleden en vrijwilligers. Zodra er naar tevredenheid was schoongemaakt en ingepakt wachtte er een goed ontbijt zodat er ook de laatste dag nog éénmaal goed geknald kon worden. Want, zeg nou zelf, op deze dag vond dé activiteit van Zonnewende plaats: zwemmen! Geweldig!

Er werd gedoken, bommetjes gemaakt, gegleden en geworsteld in het water en natuurlijk lekker gelegen en gegeten op het grasveld. Natuurlijk werd er ook uitgebreid gebruik gemaakt van de bubbelbaden en nadat iedereen lekker rozig was geworden van het warme water kon er heerlijk geslapen worden in de bus terug naar Zonnewende.

10.


Drijvend naar huis Eenmaal terug, kwam het einde van het weekend dan echt hard in zicht en nadat de laatste opruimwerkzaamheden uitgevoerd waren kwamen de eerste ouders al aanrijden. Met een professional geschoten groepsfoto (dank aan de ouders), werd Zonnewende 2016 afgesloten en kon iedereen lekker instappen en slapend een geweldig weekend afsluiten. Teruggekeerd op het terrein van Zonnewende, druppelden de ouders al snel binnen. De oude cake en oude koffie werd weer uit de kast gehaald, waar de ouders toch wel van konden genieten. Op de terugweg werden de auto’s gevuld met schone en rozige kinderen, vol met leuke herinneringen.

11.


De Zonnewende Quiz Hoe goed ken jij Zonnewende? Test jou kennis over het allerleukste kamp van het jaar aan de hand van deze 16 vragen! Elk goed antwoord is 1 punt waard. Wie weet scoor jij zo goed dat je jezelf een echte Zonnewende Expert mag noemen! 1. Waar ligt Zonnewende? A.Vlakbij Eindhoven B. Vlakbij Utrecht C. Vlakbij Den Bosch 2. Wie verbaasde ons dit jaar weer met zijn ongelofelijke diabolo kunsten? A. Ruben Schiff B. Vincent Nikkels C. Rowan van Banning 3. Hoe heet het zwembad waar we elk jaar weer heen gaan? A. Het Boerhaavebad B. De Tongelreep C. Het Sportiom 4. Welk dier heeft de hoofdrol in het beroemde Zonnewendelied? A. Een koe B. Een eend C. Een kip 5. Hoeveel glijbanen zijn het in het zwembad? A. 2 glijbanen B. 3 glijbanen C. 4 glijbanen

6. Hoeveel uur wordt er gemiddeld geslapen in het hele weekend? A. 0 tot 5 uur B. 5 tot 10 uur C. 10 tot 15 uur 7. Hoe heet het traditionele Zonnewende spel, waarbij iedereen verschrikkelijk vies wordt? A. Kwalleballen B. Het modderspel C. De viesmaakstrijd 8. Welk team werd dit jaar eerste tijdens de spannende Zonnewende Spelen? A. GrappedoniĂŤ B. M&M-land C. Het Koninkrijk der Dronken Peren D. Smalland

12.


9. Naast Zonnewende ligt een groot sportterrein. Welke sport wordt daar beoefend? A. Voetbal B. Golf C. Paardrijden 10. Hoeveel kamers zijn er in Zonnewende? A. 8 B. 13 C. 20 11. Met welk spel wordt Zonnewende standaard begonnen? A. Het namenspel B. Krantenmep C. Tikkertje 12. Wie was de voorzitter van de Jeugdcommissie op kamp? A. Marloes B. Maya C. Marijn 13. Wie zijn er het laatst opgebleven de laatste nacht? A. Mik en Jens B. Sietse en Mik C. Sietse en Jens 14. Welke doping (hint: nachtspel 1) was het meeste waard? A. Poeder (Poedersuiker) B. Pillen (Vitaminepillen) C. Erwten

15. Wie van de Jc had een knalblauwe bikini aan in het zwembad? A. Marijne B. Myrthe C. Julius 16. Wie spelen elk jaar weer de meiden van Zaai op de bonte avond? A. Marieke en Marianne B. Marloes en Maya C. Marijn en Julius Check hieronder snel je antwoorden en kijk wat jou groep is! De Zonnewende Broekie: (0 t/m 8 punten) = JIJ moet volgende keer gewoon weer mee om nog meer lol te hebben tijdens het leukste weekend van het jaar! De Zonnewende Kenner: (9 t/m 13 punten) = Zonder JOU wordt het volgende keer niets tijdens Zonnewende! Ga je weer mee? De Zonnewende Expert: (14 t/m 16 punten) = We hebben JOU weer nodig om de ‘Zonnewende Broekies’ en de ‘Zonnewende Kenners’ weg te wijzen tijdens het leukste weekend van het jaar! 4. B

1. C 5. C 9. B 13. B 2. A 6. B 10. B 14. B 3. C 7. A 11. A 15. B 8. C 12. C 16. A

13.


BEDANKT! Allerliefste kinders, wij willen jullie allemaal heeeeel erg bedanken voor jullie enthousiasme, jullie lol en eigenlijk ook wel een beetje voor jullie ondeugdende streken tijdens het geweldige weekend! Aan alle pretgezichten op de foto’s te zien, hebben jullie het ook naar jullie zin gehad en dat is de allergrootste beloning voor onze inspanningen!

Deelnemers:

Bruno Krass Emma Koppen Esmee Buse Isabel Koppen Ivo Andringa Jade Kosters Jasmijn de Vries Jasmijn Kraan Jens Fransen Leanne Molenaar Marit Heijnen

Mik de Groot Riane Peetoom Rowan van Banning Ruben Schiff Sanne Ganzinga Sietse Zwart Steyn Ootes Stijn Tissen Tosca Cuvelier Vera van Vloten Vincent Nikkels

Natuurlijk willen wij ook alle lieve ouders bedanken, die op de heen weg alle stuiterende kinderen hebben weten te trotseren en op de terugweg diezelfde stuiterende kinderen, maar dan ook nog eens met een ‘heerlijke’ kampparfum. Daarnaast ook natuurlijk een applaus voor de vrijwilligers voor hun enthousiasme en hun inzet!

Jeugdcommissie: Vrijwilligers: Ashley Kok Carina Steenstra Julius Koppen Linde van Schaik Marijn van Hoek Marijne Schrama Marloes van Hoek Myrthe van Schaik (Maya Ouwehand, waar was je nou het hele weekend? ;) )

14.

Daan van Delft Esther van Grondelle Kika Banning Marianne Koomen Marieke Jacobs Martijn Nikkels Noortje Flink


Best of Zonnewende Spelen

Vermoeiend hè? De Zonnewende Spelen...

De datum van Zonnewende voor dit jaar is al bekend: 22-24 september! Jij bent er toch zeker ook weer bij!

Zeg eens “Chubby Bunny”

Zonnewende krant 2016  

Afgelopen zomer was de Jeugdcommissie weer op kamp geweest naar Zonnewende. Ook weten wat er allemaal gebeurd is tijdens dit spectaculaire w...

Zonnewende krant 2016  

Afgelopen zomer was de Jeugdcommissie weer op kamp geweest naar Zonnewende. Ook weten wat er allemaal gebeurd is tijdens dit spectaculaire w...

Advertisement