Page 1

www.

KULMIS.fi

lattiavalut

VAPAA-AJAN ERIKOISNUMERO

VARAOSAMYYNTI Kun etsit autoosi osia, kannattaa kääntyä Oili Jalosen puoleen. Meiltä saat varmasti autoosi sopivat alkuperäisosat – takuulla ja sopuhintaan.

KIERRÄTYSOSAT KAIKILLE MERKEILLE!

03

Itä-Turun ja Littoisten oma kaupunkilehti jo 32 vuotta

sivulla

Kansanedustajat kiersivät kouluissa

Keskiviikkona 5.2.2014 nro 04

10 sivulla

Pihlavaa ei ikä paina

Säästät satasia!

Kaupan päälle toiset Variot kirkkaina tai aurinkolaseina. Silmälääkärit Mohammad Al-Juhaish | Marja Leinonen

CM-Kupittaa, Turku • Puh. (02) 251 1508 • www.kupittaanoptiikka.fi

Maksa erissä - nyt jopa 6 kk kulutonta ja korotonta maksuaikaa.

0440 800 123 www.oilijalonen.fi

12 sivulla

Haaveena harrastuksesta ammatti


2

PÄÄKKÄRISIVU

Lukijalta-palsta: Lähetä napakka mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kousankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Tekstaillaan-palsta: Tekstiviestejä voi näppäillä numeroon 050 467 5936. Tekstiviesti maksaa normaalin operaattorimaksun. Soitellaan-palsta: Puh. 02 274 4999. Facebook: www.facebook.com/kulmakunta

PÄÄKIRJOITUS Itä-Turussa 5.2.2014

Kuin korkki konsanaan Ei ole oikeastaan laisinkaan vaikeata käsittää, miksi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) ponnahtaa joka kerta vastoinkäymismyrskyjen laannuttua keskelle tyyntä vedenpintaa kuin korkki konsanaan – ja taas kellutaan terhakkaasti kohti uusia seikkailuita! Keskiviikkona Kotimäen koululaisille työstään kertonut kansanedustaja piti kuulijat otteessaan oppitunnin mittaisen kyselytunnin alusta aina viimeiselle minuutille asti. Vaikka Kanerva esiintyi tottuneesti, hänen elekielestään tai olemuksestaan ei pystynyt lukemaan merkkejä leipääntymisestä; pakkopullaa olevasta kouluvierailusta. Veteraanipoliitikko tuntui nauttivan tilaisuudesta täysin palkein. Kanervassa on jotain hyvin epäsuomalaista: pikkupoikamaista intoa, joka ei vain ota ehtyäkseen. Ehkä turkulaiset ja varsinaissuomalaiset antavat vaalista toiseen äänensä intoa kihisevälle Kanervalle juuri siksi: koska muut taas pot-

kivat ”meidän Ikeä” lehtien palstoilla. ”Pojat on poikia ja Ike on Ike.” Kohuista viis. Ilmiö lienee ainakin kaukaista sukua Paavo Väyrysen (kesk.) kannatuksen perustalle, joka taitaa aidoimmillaan perustua "muu suomi ja etelän media" vastaan ”meidän Paavo ja maakunnan miehet". Mitenhän muuten mahtaisi käydä, jos Väyrysen ja Kanervan palstamillit laitettaisiin puntariin: kumpi on saanut osakseen rajumpaa julkista ryöpytystä? Valistanut veikkaus on, että puntit taitavat olla aika lailla tasoissa. Viime viikolla vietetty ”Kansanedustajat kouluissa” –teemaviikko oli hyvä avaus. Kansanedustajien on syytä piipahtaa toisinaan nuorison seassa. Vaaliteltoilla vieraileva porukka kun alkaa olla pääosin seniori-ikäistä väkeä.

Lauri Simola

toimitus@kulmis.fi

POIMINNAT Lauri Ihalainen ei ole kuitenkaan käytettävissä. Ei myöskään Eero Heinäluoma, eikä edes nuori Antti Lindtman ainakaan vielä, vaikka viimeksi mainitulla voisi olla nostetta kovastikin. Ehkä Antti Lindtman tähtää aikaan, jolloin Jutta Urpilaisen johdolla on hävitty vielä yhdet tai kahdet vaalit…” Pääskyvuorelainen kaupunginvaltuutettu Aimo Massinen (sd.) pohdiskelee SDP:n puheenjohtajakysymystä Kolmas pyörä –palstalla AKT:n jäsenlehdessä 29.1. Mikä löytyy varmasti jokaisen suomalaisen kunnan keskustasta? Vielä keskiolutkuppilaakin varmemmin? Vastaus on kirjasto. Suomalainen kirjastolaki, joka velvoittaa kunnat järjestämään asukkailleen maksuttomat kirjastopalvelut on ainutlaatuinen koko maailmassa. Meille kirjasto on kuitenkin itsestäänselvyys, jota harvoin keskittyy oikein ajattelemaan. Ehkä kuitenkin pitäisi. Toimittaja Jaana Pakarinen pääkirjoituksessa Kunnallislehdessä 31.1.

Anna juttuvinkki! toimitus @ kulmis.fi

15 VUOTTA SITTEN

Itäkaarta suunniteltiin Lauri Simola Lauste-Varissuo

Itäkaaren sillan rakentamiseksi oli määrätty 10 miljoonan markan varaus vuoden 2001 lopulle. Uutisessa uumoiltiin, että jos rahoitus järjestyisi sujuvasti, Itäkaaren siltaa pitkin päästäisiin autoilemaan vuonna 2003. Eipä päästy, vaan Itäkaaren silta roikkuu edelleen tiiviisti kaavakartassa, eikä siltakolossia toteuteta ainakaan lähivuosien aikana.

KANSANEDUSTAJAN KULMA

EU:n ilmastopolitiikka järkevöitymässä

EU-komissio on esittänyt merkittäviä muutoksia EU:n ilmastotavoitteisiin. Tavoitteet ulottuvat jopa vuoteen 2050, jolle on asetettu peräti 80 prosentin päästövähennystavoite. Tavoitteet ovat ilmastolle edullisia, mutta yhteiskunnalle haastavia. Siksi on tärkeää, että keinot niiden saavuttamiseksi saadaan kuntoon. Aiemmin ilmastotavoitteet jaettiin kolmeen osaan, jotka olivat päästövähennys, energiatehokkuuden parannus ja uusiutuvan energian lisäys. Ainoastaan päästövähennys on ollut ilmaston lämpenemisen kannalta varsinainen tavoite, muut kaksi ovat olleet pikemminkin keinoja. Lopputuloksena on ollut monimutkaista säätelyä ja kalliita tukijärjestelmiä, jotka ovat saattaneet haitata päästövähennyksiä. On olennaista, että tavoitteet ja keinot erotetaan selkeästi toisistaan. Itäkaaren siltasuunnitelmaa kuvaa Lausteelta Varissuolle ulot- Tämä parantaa ilmastotuva katkoviiva (Kk 27.1.1999). politiikan tehokkuutta. Kun Kulmakunta uutisoi, miten Itäkaaren sillan, eli Lausteen ja Varissuon yhdistävän väylän, suunnittelu eteni jälleen (Kk 27.1.1999). Siltaa luonnehdittiin tärkeäksi, koska se ohjaisi asuntoalueilla seikkailevan liikenteen kokoojakaduille ja pyyhkisi Vaalan tasoristeyksen historiaan.

markkinat ohjaavat yrityksiä päästökaupan kautta, päästöjen vähentyminen tapahtuu siellä, missä se on kustannustehokkainta ja niillä keinoin, jotka ovat järkevimpiä. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää kansainvälisiä toimia, koska päästöt eivät tunne rajoja. EU:n tuleekin olla aktiivinen toimija globaalin ilmastosopimuksen synnyttämisessä. Päästötavoitteen pitää olla tiukka, koska tarvitsemme nopeita ja vaikuttavia toimia. Samalla on huolehdittava eurooppalaisesta kilpailukyvystä. Oman tuotannon kuristaminen yksipuolisilla vähennyksillä johtaa ainoastaan eurooppalaisten työpaikkojen menetykseen ja päästöjen siirtymiseen enemmän saastuttaviin maihin. Vastuu päästöjen vähentämisestä kuuluu kaikille. Samalla on mahdollisuus synnyttää uutta teknologiaa ja työpaikkoja. Anne-Mari Virolainen (kok.)

LUKIJALTA

Fantastista veropolitiikkaa Olemme eläneet vuotta 2014 jo sen verran, että moni on kerennyt huomamaan mitä ihania ”verohedelmiä” meille annettiin - ja taas Jyrki Kataisen leveällä hymyllä. Tasaverolinjaa jatkettiin kovalla kädellä. Energiaveron nostolla saatiin menovesiä taas kallistumaan ja sähkön hinta nousi. Sokeriverossa kallistuivat myös mehut, jotka voitaneen laskea elintarvikkeiksi. Alkoholiveron nosto oli yksi typerimmistä hallituksen tasaverokiihkoiluista, koska Viron tuonti lisääntyy edelleen ja valtio menettää vuodessa noin 300 milj. euroa alkoholiveroja. Haitat tulevat silti meidän kannettaviksi. Lisäksi panimoteollisuudesta(kin) lähtee työpaikkoja veropäätösten takia. Kataisen hehkuttama ostovoiman pysyminen hyvänä tai häviää monilla kotitalouksilla jo noissa veroissa. Lisäksi kuntien valtionapujen käsittämättömän suuri alennus sai aikaan kunnallisveron noston 134 kunnas-

Jäitkö ilman Kulmista?

sa, myös meillä Turussa. Tämän kaltainen tasaveropolitiikka laittaa erityisen tiukalle pienituloiset, mutta myös monet normaalituloiset työläiset. Kokoomuksen viime vuosina ajama tuloveropolitiikka on johtanut siihen, että perinteisten opiskelijoiden ja työttömien lisäksi noin 20.000-30.000 euroa tienaavat maksavat suhteellisesti eniten veroja. Pääomatulojen koko ajan laskeva verotus kertovat oikeistolaisesta ”oikeudenmukaisuudesta” veropolitiikassamme. Laillinen verosuunnittelu pitäisi kiel- Vastaa osoitteessa www.kulmis.fi! tää ja veroparatiisit tukkia ainakin paremmin. Vastausaikaa on maanantaihin 10.2. asti. Ja kaikista makein ja mehukkain hedelmämme on, että yrityksille tehdyt päättömät veronalennukset eivät ole säilyttäneet yhtään sen enempää täällä teollisia työpaikkoja. Vastauksia 45 kpl.

Ilmoita jakeluhäiriöstä 02 274 4982 tai sari.vuotila@kulmis.fi.

KYSYMYS

Arvostetaanko kansanedustajia riittävästi? VASTAUS

Luotatko Turun päättäjiin?

Teemu Luoma-Aho Vasemmistoliiton Meri-Turun yhdistyksen johtokunnan jäsen

kyllä 78% ei 22%


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

3

Kanerva kannusti koululaisia haalimaan hengensivistystä

"Sun pitää olla liekeissä" Lauri Simola Littoinen Kotimäen koulun juhlasalin häly vaimenee keskiviikkona kellon lyödessä 10. - Istunko sohvalla, kuten studiokeskusteluissa, vai nousenko seisomaan, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kysyy ”Kansanedustajat kouluissa” –teemaviikon tilaisuutta juontavilta Kotimäen koulun oppilailta Ada Rautiaiselta ja Maija Maunulta. Kanerva alkaa avata kansanedustan arkea - seisaaltaan. - Tavallinen työpäiväni on kestää 10-14 tuntia. Tai ei kansanedustajana toimiminen ole minulle oikeastaan työtä. Se on intohimoni, rakastan sitä. Sun pitää olla liekeissä, Kanerva suitsuttaa. Iida-Maria Paavola Kotimäen koulusta pyytää Kanervaa tarkentamaan, mitä kansanedustajan töihin ylipäänsä kuuluu. - Lainsäädäntötyötä, budjetin laatimista, mokansainvälisiä tehtäviä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana toimimista. Päivässä on tavallisesti 5-10 kokousta tai neuvottelua. Oman vaalipiirin asioista huolehtiminen on tärkeä-

FAKTA "Kansanedustajat kouluissa" -teemaviikko 27.-31-1. • Opetushallituksen suositusten mukaan mahdollisimman monissa oppilaitoksissa järjestettiin "kansanedustajan kyselytunti".

• Tilaisuuksissa kansanedustajat vastailivat oppilaiden kysymyksiin ja kertoivat eduskunnan toiminnasta.

Ilkka Kanerva osaa ottaa yleisönsä. Kotimäen koulun oppilaat kuuntelivat tarkkaavaisesti, kun politiikan pitkänmatkanjuoksija, vuodesta 1975 eduskunnassa istunut Kanerva, kertoi kansanedustajan työstä. Tilaisuuden juonsivat Ada Rautiainen (vas.) ja Maija Maunu.

tä, sillä kuka muu niitä hoi- kerrat. - Kansanedustajien työtaisi kuin maakunnan kanhön kuuluu nykyisin paljon sanedustajat. kansainvälisiä tehtäviä. En ”Avatkaa suunne” ole mikään kielinero, mutta Kanerva kehottaa nuo- saan suuni auki. Käyttäkää ria avaamaan suunsa; ky- kieltä, ulkoministerinäkin selemään ja kyseenalais- toiminut Kanerva rohkaitamaan. Hän kertoo itse see puhumaan, vaikka vieusein väitelleensä opetta- raan kielen sanavarasto jien kanssa etenkin histo- olisi huteralla pohjalla. rian tunneilla. Ylipäätään Kansainvälisyydestä pusuun auki saaminen on heen ollen Kanerva sivuaa ominaisuus, josta Kanerva myös maahanmuuttoa. kertoo hyötyneensä monet - En näe, miksi mei-

dän pitäisi torjua muualta tulleita. Kunhan pidetään mielessä, että täällä on meidän lait ja lähtökohdat, joiden mukaan eletään: täällä on oikeanpuoleinen liikenne, täällä tehdään töitä tai täällä opiskellaan.

”Ottakaa kantaa”

Kanerva palaa useiden kysymysten kohdalla puhumaan laajan yleissivistyksen puolesta. - Lukekaa lehtiä – ja leh-

• Kampanjaviikko kuului osana säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlintaan.

distä myös niitä ajankohtaisia juttuja. Urheilusivut ja sarjakuvat voivat tuntua usein mielekkäämmiltä, mutta ajankohtaisten asioiden seuraamisesta on teillä hyötyä. Entä miksi vaaleissa pitäisi äänestää? - Suomi on ongelmineenkin eturivin maa. Äänestämällä vaikutatte, mihin suuntaan Suomi kehittyy. Olkaa mukana, seuratkaa Iida-Maria Paavola piti Kanerasioita, ja ottakaa kantaa. van vastauksia selkeinä.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta kertoi työrauhalaista

Kännykänkäyttö puhutti Aurajoen koulussa Lauri Simola Nummi - Hei, Eeva-Johanna, kohmolainen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kättelee vuorotellen Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön oppilaskunnan hallituksen edustajia tiistaina. Osa vaikuttaa yllättyvän kansanedustajan välittömästä ja epävirallisesta tervehdyksestä. Auditorioon on kokoontunut kuudensien luokkien ja yläkoulun luokkien vastuuhenkilöitä. Kansanedustajatapaaminen on osa viime viikolla vietettyä "Kansanedustajat kouluissa" –teemaviikkoa. Eloranta on saapunut keskustelemaan oppilaskuntapäättäjien kanssa erityisesti peruskouluja koskevasta työrauhalaista, joka astui voimaan vuodenvaihteessa. Eloranta

kuuluu eduskunnan sivistysvaliokuntaan, eli hänen sormensa ovat olleet vahvasti muotoilemassa uunituoretta lakia. Eloranta selostaa työrauhalain pääkohtia. - Lain avulla pyritään saamaan oppilaat mukaan päättämään järjestyssäännöistä, ja ylipäätään oppilaita halutaan aktivoida. Ajatuksena on, että järjestyssääntöjä noudatetaan, jos oppilaat ovat itse osallistuneet niiden laatimiseen. Tuore laki antaa opettajille uusia oikeuksia. Esimerkiksi jälki-istuntoon jäänyt oppilas voidaan määrätä suorittamaan jotain tiettyä askaretta, kun aiemmin jälki-istuntoon jääneitä on ollut luvallista ainoastaan istuttaa paikoillaan. - Kunhan kyseessä ei ole työrangaistus. Oppilas voi auttaa opettajaa vaikkapa

kynien tai kirjojen järjestämisessä varastoon. Jos oppilaalla on esimerkiksi jotain ongelmia, niistä voi olla helpompi avautua työn lomassa, Eloranta arvelee.

Kännykät kiinni koulussa?

Eloranta kertoo sivistysvaliokunnan suosittelevan, että oppilaat sulkisivat matkapuhelimensa koulualueella. Suositusta perustellaan erityisesti kännyköistä aiheutuvista häiriöistä. - En oikein ymmärrä, mihin kännykkää tarvitaan koulupäivän aikana. Esimerkiksi viesteihin ehtii vastaamaan koulupäivän jälkeenkin, ja jos vanhemmilla on jokin todella kiireinen asia, he voivat soittaa rehtorille, Eloranta miettii. Kännyköiden tarpeellisuutta puolustetaan monesta suusta. Oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta keskusteli Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön oppilaskunnan hallituksen edustajien kanssa Kansanedustajat kouluissa -teemaviikolla.

nuoret katsovat, että kännykät ovat nykyaikaa ja iso osa nuorten elämää. Niiden sulkeminen koulumaailman ulkopuolelle koetaan epärealistisena ehdotuk-

sena. Eloranta pitää linjansa ja muistuttaa, että joissain turkulaisissa kouluissa kännykät kerätään koulupäivän ajaksi talteen kaikil-

ta oppilailta – myös yläkoululaisilta. Eloranta esitelmöi myöhemmin kaikille Aurajoen yläluokkalaisille kansanedustajan työstä.


1/2014 Tarkkana sisätilalämmittimen käytön kanssa Autojen sisätilalämmittimien käyttö ei ole sallittua Varissuon kaikilla parkkialueilla ja paikoitushalleissa. Talotekniikan palveluesimies Kimmo Saarinen kehottaa asiasta vähänkin epävarmoja autopaikan haltijoita varmistamaan sisätilalämmittimen käytön luvallisuuden. Sisätilalämmittimet on paikoin kielletty, koska vanhat kaapeloinnit eivät yksinkertaisesti kestä lämmittimien aiheuttamaa rasitusta. - Sitten menee pääsulake ja koko pysäköintialue on sähköttä. Meillä on ongelmapaikkoja, joissa pääsulake pitää käydä vaihtamassa lähes päivittäin, Saarinen harmittelee. Hän muistuttaa, että johtoja ei saa jättää roikkumaan tolpista silloin, kun ne eivät ole käytössä. - Johdossa voi olla sähköä, josta voi aiheutua sähköiskuriski lapsille tai lemmikkieläimille. Johto voi myös vaurioitua, jos itse tai naapuri ajaa autolla sen yli.

Auton sisätilalämmittimen...

Pakkaskelien alettua Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n huoltomies Risto Enerothille on riittänyt tiivistystöitä.

Pakkastyöt täydessä vauhdissa Lämpömittarin lukema on pysytellyt pakkasen puolella vasta kuukauden päivät, vaikka talvi on jo taittunut helmikuun puolelle. Pakkaskelien saapuminen on näkynyt myös Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n vastaanottamissa vikailmoituksissa. Kiinteistöjen hoitopäällikkö Ilkka Heinonen sanoo yhteydenottojen koskevan erityisesti lämpöpattereita. Pattereita tunnustellaan pakkasella monesti käsikopelolla, ja haaleaksi todettu patteri voi johtaa vikailmoituksen tekemiseen, vaikka asunnossa lämpöä riittäisikin. - Jos asunnossa on yli 21 astetta lämmintä ja patteri on haalea, se tarkoittaa, että patteri on suorittanut tehtävänsä. Patterin toimintaa säätelevä termostaattiventtiili on siis mennyt kiinni. Silloin ei ole syytä kutsua huoltomiestä, Heinonen teroittaa. Talotekniikan palvelue-

simies Kimmo Saarinen nyökkää ja muistuttaa, että huonelämpötila mitataan oikeaoppisesti huoneen keskeltä, noin metrin korkeudelta. - Sitten tietysti kannattaa ottaa yhteyttä huoltoon, jos lämpöä on alle 20 astetta ja patterit ovat edelleen kylminä, Heinonen jatkaa.

Tarkista tiivisteet Pattereiden ohessa myös ikkunoiden ja parvekeovien tiivistämistyöt ovat työllistäneet Akselia. - Asunnon ikkunat ja parvekkeenovet kannattaa tarkastaa. On huolehdittava, että ne menevät kunnolla kiinni ja tiivisteet on kunnossa, Heinonen listaa. Jos tiivisteet pitää vaihtaa, monissa taloyhtiöissä yhtiö vastaa materiaalikuluista asukkaan tehdessä tiivistystyön itse.

- Jos työ ei hoidu omin voimin, on tehtävä vikailmoitus, Heinonen sanoo. Yleisiä tiloja, kuten saunoja ja rappukäytäviä, koskien ihmisten olisi syytä muistaa jättää tuulettaminen siivoushenkilökunnan tehtäväksi. - Esimerkiksi porraskäytävien ovien vieressä sijaitsevat patterit jäätyvät helposti, jos alaovea pidetään auki liian kauan.

Pihojen siivoamista ja sisätöitä Poikkeuksellisen pitkään jatkuneet syyskelit pitivät maan mustana vuodenvaihteeseen asti. Akselin huoltomiehet ovat keskittyneet lumitöiden sijasta pihojen puhtaanapitoon ja sisätöiden tekoon. - Esimerkiksi kylmäkoneasentajan pätevyyden omaava huoltohenkilömme on huoltanut yhtiöiden kyl-

• Akselin yleinen sähköpostiosoite on palvelu@akselipal-

Lauste: Kirjurinkatu 3 20750 TURKU Puh. (02) 275 2105 Fax (02) 244 7747 Avoinna ma-to klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-16.00, pe klo 9.00-12.00 ja 13.00-15.00. ILMOITUS

• •

velut.fi. Saapuneet viestit käsitellään päivittäin ja välitetään eteenpäin henkilöille, joiden työtehtäviin kyseessä olevat asiat kuuluvat. Toimihenkilöidemme sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@akselipalvelut.fi. Kotisivujen osoite on www.akselipalvelut.fi. Sieltä löytyy mm. tietoa yrityksestä, tärkeitä lomakkeita sekä asumiseen liittyviä ohjeita.

Autoilijoiden on otettava itse selvää, onko auton sisätilalämmittimen käyttö sallittua vai ei.

• Toimistojemme ollessa suljettuja ovenavauspyynnöt ja

välitöntä korjausta vaativat vikailmoitukset vastaanottaa vartioliike, puh. (02) 275 2138. Vartioliikettä käytetään vain, mikäli vian korjausta ei voida vaaran tai vahingon laajenemisen takia jättää hoidettavaksi normaalina työaikana.

Itsepalvelupesula

• Pesula sijaitsee Varissuon liikekeskuksen katutasossa

Vikailmoitukset ja vartioliikkeen päivystys

• Vikailmoitus suositellaan tehtäväksi kotisivujemme kaut- • ta osoitteessa www.akselipalvelut.fi. Palvelu toimii 24/7. Kiireelliset tapaukset kannattaa ilmoittaa puhelimella suoraan toimistoihimme.

...käyttö kielletty.

• Jösse Sakonkatu P-alue • Pihkalankatu P-alue • Nisse Kavonkatu P-alue • Kraatarinkatu halli • Valpuri Innamaankatu • Pelttarin halli P-alue • Hintsan halli • Karvataskunkatu P-alue • Katteluksen halli • Koukkarinkatu P-alue • Kousan halli • Detmarinkuja P-alue • Talpiankuja P-alue • Koukkarin halli • Piinokan halli • Tavastilan halli • Krööpilän halli

mäkoneita, mistä on hyötyä ensi kesää ajatellen, ja roskat, jotka olisivat muuten jääneet lumen alle, on nyt saatu kerättyä heti, Heinonen listaa. Heinonen sanoo vähäisten lumitöiden tuoneen säästöjä, koska Akseli on pystynyt hoitamaan huoltosopimusten piiriin kuuluvat tehtävät nyt oman henkilökunnan voimin, eikä ruuhkahuippuja ole tarvinnut tasoittaa ulkopuolisen työvoiman avulla. - Viime talvet ovat toisaalta olleet niin runsaslumisia, että tämän talven säästöt on käytetty jo valmiiksi. Tarvittaisiin toinen vähäluminen talvi paikkaamaan runsaslumisten talvien vaatimaa työmäärää. Heinonen kiirehtii lisäämään, että lunta voi vielä tulla reippaasti kuluvankin talven aikana. - Ei tätä talvea ole vielä lusittu loppuun asti.

Sähköpostiosoitteet ja kotisivut Varissuo: Karvataskunkatu 1 20610 TURKU Puh. (02) 275 2100 Fax (02) 244 5387 Avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00. Lisäksi maanantaisin klo 7.30-17.00 ajalla 1.9.-31.5.

...käyttö sallittu.

Kousankadun päässä. Tilassa on pyykinpesukoneita, matonpesukoneita, linkoja, kuivausrumpuja ja mankeleita. Rahastimet toimivat puhelimella ja käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Aukioloajat ovat samat kuin Varissuon liikekeskuksella. Pesulaan ovat tervetulleita kaikki asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta, puh. (02) 275 2100. ILMOITUS


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

5

Vinkkejä lumenluontiin Kk Turku Viime viikonloppuna saatiin Turun seudullekin lisää lunta. Lumenluonti on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Suomen Selkäliitto kehottaa varautumaan lumitöihin asianmukaisin varustein. Kenkien tulisi olla sellaiset, joissa on pitävä, liukastumisen es-

tävä pohja. Lumitöihin ei myöskään kannata ryhtyä kylmiltään. Ennen lumitöitä on hyvä verrytellä, jotta keho valmistautuu työhön. Selän välilevyt ovat yön jäljiltä vielä pulleana, joten loukkaantumisriski on suurempi, jos lumenluonti alkaa ilman alku-

lämmitystä. Muista myös lumenluonnin aikana hengittää tasaisesti ja vapaasti, jotta työ onnistuu hyvin. Jos peruskunto on hyvä, lumenluonti on helpompaa. Henkilöllä, jolla on heikko lihaskunto, on suurempi riski satuttaa selkänsä myös lumenluonnissa.

Lumenluontiin ei pidä ryhtyä kylmiltään. Paksu lumikerros on raskas taakka, jos lumenluontiin ryhtyy kylmiltään.

Heinon sotalapsilaulusta musiikkivideo Lauri Simola Littoinen

K

uvaruudulle ilmestyy littoislaisen Timo Heinon, 78, kasvokuva, joka hälvenee ja vaihtuu kuin varkain miehen lapsuuskuvaan. Musiikki soi. Kuvamateriaalina vaihtelevat kuolemaa karjuvat tykistöpatterit ja laivassa eksyneen näköisinä kameraan katsovat sotalapset. Kyseessä on Heinon sanoittamaan ja Joel Hallikaisen tulkitseman ”Sotalapsilaulun” miltei uunituore video. Alun perin Heino julkaisi kappaleen omakustanteena vuonna 2009. Miksi video julkaistiin nyt, vasta viitisen vuotta myöhemmin?

- Ajatus alkoi itää muutama vuosi sitten, kun videon tekemistä ehdotti niin ikään sotalapsena Ruotsissa ollut Juhani Kirjonen. Hän sanoi, että laulusta pitäisi tehdä dvd. Asia jäi kuitenkin puheen tasolle, Heino kertaa. Noin vuosi sitten Heino otti härkää sarvista, ja etsi videolle tekijät. Tekijöiksi valikoitui turkulainen graafisia palveluita tarjoava yritys Konturo. - Pojat kävivät läpi Suomen Sota-arkiston kuvamateriaalia ja käyttivät myös minun perhealbumini materiaalia. - Videonteko kesti kaikkiaan noin vuoden verran, jonka aikana muun muas-

sa vaihdeltiin viestejä ja kuvia puolin ja toisin. Heino on silminnähden tyytyväinen lopputulokseen. - Se on mielestäni todella onnistunut. En uskaltanut odottaa, että siitä tulisi näin hyvä, Heino myhäilee.

FAKTA Sotalapset

- Ruotsi vastaanotti noin 70.000 suomalaista sotalasta vuosina 1939-1945. - Noin 20.000 sotalasta jäi pysyvästi Ruotsiin. Timo Heinon sanoittamasta sotalapsilaulusta tehtiin musiikkivideo.

Timo Heino on aikaansaava eläkeläinen Timo Heino on ehtinyt eläkepäiviensä aikana julkaista monenlaista tuotosta ja teosta. Vuonna 2009 Joel Hallikainen levytti Heinon sanoittaman ”Sotalapsilaulun”. Heinon esikoisteos ”Göta Kanal – Virran imussa” julkaistiin vuonna 2011. Teoksessa Heino kertoo kokemuksistaan sotalapsena.

Vuoden 2012 puolella ilmestyi Heinon toinen omakustanneteos ”Sotavangin kertomaa”, jossa Heino kirjoittaa isänsä jatkosodan aikaisista sotavankimuistoista. ”Sotalapsilaulun” video on tuorein Heinon tuotoksista. Parhaillaan Heino suunnittelee kirjaa työvuosistaan Turun puhallintehtaalla.

JUHLAAN

- Ajatuksena on kertoa tarina meidän viisihenkisen kaveriporukan kautta. Tämä suunnitelma on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, Heino toppuuttelee. Heinon kirjoja, ”Sotalapsilaulu”sinkkua tai ”Sotalapsilaulu”-videota voi tilata sähköpostitse osoitteesta timo.heino@live.fi.

JULIUS 12v. 5.2.2014

Onnea & iloa monta tuhatta kiloa!

t. Sarkun sakki Nähdään illalla

Kukkia ystävälle! Tilaa ennen 10.2. – säästä 15%! Littoisissa kukkapiste 10.-15.2. Puistonkulman kampaamo, Verkakatu 1 Kaivokatu 9 B Turku | www.lamagia.fi | p. 050-573 6091


6

TEATTERIIN

Kulttuurinälkä lähtee teatterissa

Kulttuurinnälkäisten kannattaa tänä vuonna suunnata teattereihin, sillä tarjonta on monipuolista. Hyvää esitystä kannattaa mennä katsomaan vaikka vähän kauemmaksikin. Suomessa tehdään erittäin laadukasta ja monipuolista teatteria. Tässä Kulmakunnan numerossa on muutama hyvä menovinkki kevättalven iloksi.

Rakkaustarina ”Hiljaiset sillat” koskettaa Rauman Kaupunginteatterissa Rakkaustarina ”Hiljaiset sillat” ensi-iltaa vietettiin Rauman Kaupunginteatterissa viime lauantaina. Maailmankuulu romanttinen draama perustuu Robert James Wallerin romaaniin. Ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Iiris Rannio. Dramatisointi on Sari Niinikosken. Näytelmä perustuu tositapahtumiin.

Sisarukset tulevat äitinsä kuoleman jälkeen selvittämään lapsuuskotinsa jäämistöä. Lapsille osoitetusta kirjeestä löytyy avain kirstuun ja tarkoin varjellun salaisuuden jäljille. – Lapsille paljastuu äidin salaisuus eli hänen lyhyt rakkaussuhde valokuvaajaan. Tämä on vaikuttava ja riipaiseva rakkausta-

rina, ohjaaja Iiris Rannio valottaa. – Tytär ja poika joutuvat itse pohtimaan omaa elämäänsä ja valintojaan, kun heille paljastuu äidin tarina menneisyydestä. Rauman Kaupunginteatterin ”Hiljaset sillat” ensi-ilta oli 1.2.2014. Esitykset jatkuvat aina 3.5. asti.

Monipuolinen ohjelmisto Naantalin Teatterissa Naantalin Teatteri, joka täyttää Kalevalan päivänä 30 vuotta, juhlistaa komealla ohjelmistolla juhlavuottaan. Maaliskuussa ensi-iltaan tulee lastennäytelmä ”Keinulauta”. Näytelmän on kirjoittanut Timo Parvela ja ohjauksesta vastaa Teija Söderholm. Tarinassa pieni nalle on jäänyt aivan yksin ja odottaa kaveria keinulautansa toiseen päähän. – Tämä on hiukan erilainen, runollinen lastennäy-

telmä, jonka meidän teatterin lapset, ikähaarukalla 7-15-vuotiaat, esittävät. Tämä on koko perheelle sopiva, herttainen lastennäytelmä, ohjaaja Teija Söderholm sanoo. Nuortennäytelmä ”Kadonneen kaulakorun arvoitus” saa ensi-iltansa huhtikuussa. Ohjauksesta vastaa myös Teija Söderholm. Käsikirjoitusta on tehty ryhmässä, yhdessä nuorten kanssa, ja innoittajana on toiminut sarjakuvahahmo Tintti.

Huhtikuussa ensi-iltaan tulee myös musiikkinäytelmä ”Sydämeni laulu”, joka kertoo Aleksis Kiven elämästä. – Tämä on hieno ja väkevä tarina Kivestä. Mukana on myös musiikkia, näytelmän ohjaaja Teija Söderholm kertoo. Naantalin Teatteri: ”Keinulauta” 16.3.–15.4., ”Kadonneen kaulakorun arvoitus” 5.4.–27.4. ja ”Sydämeni laulu” 19.4.–11.5.

Teatterikärpäsen purema

”Yövieras” tulee kylään Kaarina-Teatteriin Kaarina-Teatterin kevätkausi pyörähtää käyntiin Mika Waltarin kirjoittaman ja Mikko Rantasen ohjaaman draamakomedian ”Yövieras” merkeissä. Tapahtumapaikkana toimii taidemaalari ja professori Luusteen sekä hänen värikkään perheensä esikaupunkihuvila. Asunnon sohvalta herää huonovointinen ja hämmentynyt nuoriherra Jokke, joka saa oitis perheen

temperamenttisen tyttären Merjan huomion. Hyväntuulinen rouva Luuste ei jää tyttärelleen kakkoseksi huolehtiessaan nuorukaisesta. Oman lusikan soppaan pistävät myös vuorineuvos Vikker, viehkeä Aili ja patriarkaalinen isoäiti. Talon palvelijatar Kaija yrittää pitää järjestystä yllä. – Onnistuneen ”Lenin jäillä” jälkeen KaarinaTeatteri haluaa tarjota katsojilleen erilaista draa-

maa. Waltarin tekstistä löytyy niin komedian kuin draaman sävyjä, ohjaaja Mikko Rantanen kertoo. – Tekstiä käsitellään perinteisesti, mutta mukaan on otettu myös moderneja elementtejä, kuten pyörivä näyttämö, Rantanen jatkaa. K a a r i n a Teatterin”Yövieras” ensiilta on 14.3.2014. Esitykset jatkuvat aina 9.5.2014 asti.

”Tunteiden vuoristorata” pyörittää Turun Kisa-Veikkojen näyttämöllä Turun Kisa-Veikkojen näyttämöllä nähdään helmikuussa ensi-iltansa saava musiikkinäytelmä ”Tunteiden vuoristorata”. Näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Sirpa Karlsson. Näytelmän tarinassa nähdään kaksi tyystin erilaista perhettä, joiden lapset ovat menossa naimisiin. Toinen perhe on hyvin konservatiivinen, kun taas toinen perhe on taiteellinen.

Tarinassa koetaan normaalin elämän eri tunnemaailmoja. Hauskuutta, ristiriitoja ja herkkyyttä on luvassa. - Kuten monissa teksteissäni, niin tässäkin eletään hyvin monenlaisissa tunnetiloissa. Tässä tulee myös esille ihmisen läheisyyden tarve. Pikkuasiat voivat tuntua häiritseviltä, mutta ne eivät maailmaa kaada. Herkkyyttä löytyy kohtauksessa, kun naimisiin menevä tytär käy kes-

kustelua isoäidin kanssa, ohjaaja ja käsikirjoittaja Sirpa Karlsson valottaa. – Näytelmässä on paljon musiikkia, joka tukee vahvasti käsikirjoitusta. Meillä on loistava livebändi, ja kapellimestarina on Kari Ruotsi. Turun Kisa-Veikkojen näyttämön ”Tunteiden vuoristorata” ensi-ilta on 16.2. Esitykset jatkuvat aina 13.4. asti.

Teatterikärpänen kun pääse puraisemaan, ei huolta, sillä teatterit tarjoavat puremaan helpotusta. Tarjolla on runsaasti ohjemaa vauvasta vaariin. Teatterit kaipaavat yleisön joukkoon myös lapsia ja nuoria. Monet teatterit tekevät esityksiä lapsia ja nuoria silmällä pitäen. Teatteriesitys voi tarjota viihtymisen lisäksi katsojalle myös jonkun tärkeän kannanoton maailmanmenosta. Kuvassa teatterihiiri (Joona Lindberg) innostaa lapsia mukaan näyttelemään. (Kuva: Kirsi Lönnmark)

TEATTERIT 30. Juhlavuosi Keinulauta- Lastennäytelmä

Esitykset 16.3- 15.4, myös päivänäytöksiä.

Kadonneen kaulakorun arvoitus-Nuortennäytelmä Esitykset 5.4 – 27.4, myös päivänäytöksiä.

Sydämeni laulu

Aleksis Kivestä kertova musiikkinäytelmä. Esitykset 19.4 – 11.5.

www.naantalinteatteri.fi


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

Kahvia ja kohtaamisia Varissuon kirkolla

7

Emilia Virtanen Varissuo

E

RobeRt James WalleR DRamatisointi Sari NiiNikoSki ohJaus iiriS raNNio ensi-ilta 1.2.2014

MAAILMANKUULU ROMANTTINEN DRAAMA! Sisarukset löytävät äitinsä Francescan (Raisa Sorri) jäämistöstä avaimen salaperäiseen kirstuun. Kirstun sisältö kertoo Francescan ja kiertävän valokuvaaja Robertin (Oskari Perkki) yli 20 vuoden takaisesta kohtaamisesta. He viettivät yhdessä vain neljä päivää, mutta nuo päivät muuttivat heidän loppuelämänsä...

odet olen “Kaikki nämä vu kohti.” pudonnut sinua

VAPAITA PAIKKOJA: TO KE KE TO PE

LIPUT 23e/19e/9e RAUMAN KAUPUNGINTEATTERI www.raumanteatteri.fi

06.02. 26.02. 26.02. 06.03. 07.03.

klo 14 klo 14 klo 19 klo 19 klo 19

LA PE LA LA KE

08.03. 14.03. 15.03. 15.03. 26.03.

klo 19 klo 19 klo 14 klo 19 klo 19

LISÄÄ: www.raumanteatteri.fi

ENSI-ILTA 25.02.2014

ESITYSPÄIVÄT: PE MA PE TI KE PE TI

07.03. 10.03. 14.03. 25.03. 26.03. 28.03. 01.04.

klo klo klo klo klo klo klo

14 14 14 19 14 14 19

LIPUT 15e/13e/8e

Tapio Rautavaaran rakastetuimmista kappaleista koostuvaa musiikki-iloittelua ryyditettynä Veikko Huovisen oivaltavilla ja humoristisilla teksteillä! ROOLEISSA: Heimo Korhonen ja Lauri Ketonen

LIPUT 25e/22e/15e

INTOHIMOINEN MUSIIKKIDRAAMA! Rooleissa mm. :

Lauri Ketonen (Unto Koskela) Reidar Palmgren (Mika Waltari) Satu Silvo (Minna Craucher)

VAPAITA PAIKKOJA: PE LA LA PE

14.02. 15.02. 15.02. 28.02.

klo 19 klo 14 klo 19 klo 19

LA LA TI KE

01.03. 01.03. 04.03. 05.03.

klo 14 klo 19 klo 19 klo 19

VAPAITA PAIKKOJA: LA TI KE TO TI KE

08.02. 11.02. 12.02. 27.02. 18.03. 19.03.

klo klo klo klo klo klo

14 / 19 19 14 19 19 14 / 19

LIPUT 23e/19e/9e

RAUMAN KESÄTEATTERISSA:

MUSIIKKIMATKA IKIIHANALLE 60-LUVULLE

LIPUT 28e/25e/22e

Suklaasydän -musiikkinäytelmässä kuullaan mm. Carolan, Laila Kinnusen ja Olavi Virran tunnetuiksi tekemiä iskelmiä. Esityksen laulut ovat perinteisten iskelmien ajalta. Aitoja tunteita ei ole verhottu nykyajan teknisin keinoin, vaan tunteikkaat tulkinnat soivat suoraan sydämeen. ROOLEISSA: Anna Hanski, Annika Eklund, Sani, Juhani Laitala ja Otto Kanerva ESITYKSET: 7.6. - 13.7.2014

LIPUNMYYNTI

LIPPUMYYMÄLÄ Alfredinkatu 2 ma-pe klo 10-17 raumanteatteri@raumanteatteri.fi

läkkeellä olevan kirkkoherra Jarmo Saksman muutti vaimonsa kanssa neljä vuotta sitten Varissuolle. Saksman ihastui oitis alueeseen, jonka viihtyvyyttä ja ympäristöä hän jaksaa kehua. Neljän vuoden aikana Saksman on huomannut, että Varissuolta löytyy tervettä sosiaalisuutta ja omaa aluehenkeä, joten hän järjestää neljänä kertana Varissuon kirkolla yhteistapaamisen alueen ihmisten kesken. Ensimmäinen kerta on 9.2., heti messun jälkeen. Tilaisuuksiin on kutsuttu vierailevia puhujia. Ensimmäinen vieras on professori Unto Salo. – Aiheena on ”Arkeologian hämäristä” eli mitä löytöjä on tehty seurakunnan alueella. Esimerkiksi Kuralan Kylämäestä on tehty arkeologisia löytöjä. – Olen miettinyt sitä, miten tavallisena seurakuntalaisena voisin toimia sen suhteen, että voitaisiin tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Haluan, että ihmiset kohtaavat

PUHELINPALVELU puh. (02) 8376 9900 ma-la klo 9-19

Eläkkeella oleva kirkkoherra Jarmo Saksman viihtyy hyvin Varissuolla.

toisensa turvallisessa ja suhteellisen neutraalissa ympäristössä, joten Varissuon kirkko on hyvä paikka tähän, Saksman sanoo. – Jokainen on tervetullut omana itsenään. Tilaisuus ei ole pitkä, puolessa tunnissa selvitään, ja kahvia voi jäädä juomaan kaikessa rauhassa. Tässä ensimmäisessä tilaisuudessa pullakahvit tarjoaa Muonamestarit. Seuraava tilaisuus on 23.2., jonne on kutsuttu Varissuon Työttömät VT ry:n edustaja. Pullakahvit tulevat myös Varissuon Työttömiltä. Maaliskuussa 23. päivä on kolmas tilaisuus, jonne on kutsuttu kansanedustaja Maria Lohela (ps). Kaupunginvaltuutettu ja Itä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Elina Sandelin tulee viimeiseen tilaisuuteen 4.5.

”Viihdyn Varissuolla”

Saksman toimi 25 vuotta kirkkoherrana Pyhäjärvellä. Syntyjään hän on Pielavedeltä. – Tytär perheineen asuu Paraisilla, joten se oli yksi syy, miksi muutimme Turkuun. Vaimo on ahkerasti hoitanut lapsenlapsia. Saksman on viihtynyt erittäin hyvin Varissuolla. – Tämä on erittäin positiivinen asuinalue. Olen ihastunut alueen viihtyvyyteen ja ympäristöön. Saksman sanoo olevansa yhteiskuntatietoinen mutta sitoutumaton pappi. – Minua ei kiinnosta lähteä mihinkään tiettyyn ryhmään mukaan. Tämä vuosi on vaalivuosi, joten toivon, että ihmiset havahtuvat vaikuttamaan omassa seurakunnassa. Hän myös haluaa rohkaista seurakuntalaisia lähtemään luottamustehtäviin. – Olen muuten ollut myös Helsingissä seurakuntapappina.


20-vuotissynttäreiden kunn KAKKUKAHVITARJOILU PERJANTAIN KULMAKUNTA

8

5.2.2014 N:o 04

12

Erä! HK takuumurea naudan

ulkofilee

palana, Suomi, n.2kg/tal

95

Superpäivät Ha

kg

Tarjoukset voimassa torstai

ilmainen filerointi to-la

PALVELUSTA HK takuumurea naudan

ERÄ Tuore superior

kirjolohi kokonaisena, Suomi, 2 kalaa/tal.

sisä- jA pAAhtopAistit palana, Suomi

Atria takuumurea naudan

Ida Red

n. 2 kg, kokonaisena, Suomi

Puola

sisäfilee

5 12 22 99

omenA

95

90

OMASTA MYLLYSTÄMME Lihamestarimme naudan

Atria takuumurea naudan

kg

kg

kg

tarjous voimassa to-la

ERÄ! Tuore luonnon

kuhA jA siikA

kokonaisena, 1-lk, Suomi

9

pAistijAuhelihA

9

95

95 kg

tarjous voimassa to-la

kg

HK Naudan

PALVELUSTA Erä! Tuore

jAuhelihA

kuhAfilee

24

Suomi

17%, Suomi 400 g (4,98 kg)

1

Suomi

95

99

kg

rs

0

59 Pirkka

entreCote

jäävuorisAlAAtti

palana tai pihveinä Suomi

14

1

95

Espanja

69

kg

kg

Cantaloupe

Lihamestarimme naudan

meloni

pAnnupihvit mureasta sisäpaistista Suomi

14

kg

Brasilia

0

95

99

kg

kg

tarjous voimassa to-la PALVELUSTA ERÄ! Aidolla leppäpurulla savustettu

17

95

lohifilee

kg

Kariniemen kananpojan

fileesuikAleet

250-300 g (5,97-7,16 kg)

1

79 rs

Atria Viljaporsaan

ulkofilee

naturel tai pintamaustettu n.1,2-1,5 kg, Suomi

4

99 kg

Pirkka

kiivi

Italia 500 g (1,98 kg)

0

99 rs

Nämä tarjoukset voimassa maanan PALVELUSTA! Martin Kalan vastasavustetut

sAvusilAkAt Suomi, säävaraus

9

95 kg

PALVELUSTA! Tuoreet Martin Kala

silAkkAfileet Suomi, säävaraus

4

99 kg

Pirkka Porsaan

uunilihA n. 800 g, Suomi

4

99 kg

OMASTA MYLLYSTÄMME LIhamestarimme naudan

jAuhelihA

6

Suomi

99 kg

UUTTA! Saat Hannunniitusta Turun Sanomien maanantain, torstain, perja ja lauantain tarjouksemme sekä Aamusetin torstain tarjouksemme


6

niaksi 99 NA KULMAKUNTA KLO 10-18

9

5.2.2014 N:o 04

tArjous voimAssA koko kuukAuden

annunniitussa

0

74

Pirkka rasvaton

mAito 1l

ina 6.2. - sunnuntaina 9.2.

tlk

0

78

Pirkka kevyt

mAito 1l

Navel

Karkkikadun

Pauligin Juhla Mokka

Karhu

Egypti, n. 3 kg/tal.

n. 2 kg / talous

myös tumma paahto 500 g (4,98 kg) 2 pkt/tal.

0,33 l (2,70 l) (hinta sis. pantit 3,60)

Appelsiinit

kAhvi

irtomAkeiset

0

5

69

99

kg

tlk

iii-olut

2 24

kg

49 pkt

99 24pack

Hinta voimassa 1.1.-1.3.2014

Säästä 3,36 pack

Pirkka vihreät ja tummat

UUTUUS! Oululaisen Reissumies

500 g (3,98 kg), Etelä-Afrikka

4 kpl/280 g (4,97 kg)

rypäleet

1

Viennetta

ruissämpylä

jäätelökAkut

1

1

99

650 ml (3,07 l)

39

rs

99

ps

pkt

Pirkka

iii-olut

0,33 l (2,61 l) (hinta sis. pantit 3,60)

24

24

Hinta voimassa 1.1.-1.3.2014

24ps pack

Ilman korttia 27,60/24-pack (3,03 l)

Säästä 0,70 kpl

täytepitkot

kirsikkAtomAAtti

2

99

kevätsipulinippu Marokko/Egypti

poimu, 325 g (6,13 kg)

400- 420 g (5,69-5,98 kg)

250 g, 3,96 kg Espanja

0

tAffel sips

Oululaisen Pullava

Pirkka

1

39

rs

99

kpl

Ilman korttia 3,09 kpl (7,36-7,73 kg)

0

Fazer Rukiinen

99

piirAkkA

1

Bona

99

5kpl/350 g (5,69 kg)

nippu

ps

1

99 tlk

Hinta voimassa 3.2.-3.4.2014

00

4kk 125 g (2,00 kg)

iii-olut

(hinta sis pantin 0,15 ) 0,5 l (3,68 l)

ps

1

hedelmäsoseet

Tuborg

4 rs prk

Yksittäin 0,30 prk (2,40 kg)

Novelle ja Novelle Citronelle

kivennäisvedet

(hinta sis pantit 0,80) 1,5 l (0,94 l)

3

59 2tlk pack

ntaina 10.2. - keskiviikkona 12.2.

antain

Pirkka Golden

omenA

0

1kg, Italia

99 ps

Kulta Katriina

Perheleipurit Salosen Boule ranskalainen

kAhvi

mAAlAisleipä

myös tumma paahto 500 g (5,00 kg) 1 erä/talous

480 g (4,90 kg)

2

35

10

00

kpl

Yksittäin 2,79 pkt (5,58 kg)

HANNUNNIITTU

4 kpl pkt

Pirkka

tAloussokeri

0

1 kg 1 ps/tal.

49

Kuralankatu 2, 20540 Turku Palvelemme: ma-pe 7-21, la 7-18, su 12-18

ps


10

HYVINVOINTI

Aktiivisuus pitää mielen virkeänä

Aktiivinen elämäntapa pitää ihmisen mielen virkeänä. Sohvalle ei kannata jäädä makailemaan, sillä nivelet ja luut pysyvät hyvässä kunnossa, kun liikkuu säännöllisesti. Nuorena aloitettu liikuntaharrastus takaa sen, että myös vanhempana jalka nousee kepeästi. Liikuntaharrastuksen voi toki aloittaa myöhemmin. Kannattaa kuunnella omaa kehoaan, ja liikkua omien voimavarojen mukaan.

Kauko Pihlavaa ei ikä paina Emilia Virtanen Littoinen

Kausela-Kultanummi-Kalttassuo Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kauko Pihlava esittelee paalutuksia ja nauhoja, jotka omakotiyhdistys hommasi Littoistenjärven avannon ympärille.

K

ausela-Kultanummi-Kalttassuo Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Kauko Pihlava on monissa liemissä keitetty mies. Silti hän jaksaa yhä aktiivisesti seurata aikaa ja olla monessa toiminnassa mukana. Ikä ei tätä miestä paina. – Olen nyt vuoden verran juonut havupuu-uutejuomaa. Sitä kun ottaa aamuisin, niin se on kuin vetäisi kellon käyntiin. Siitä saan energiaa, Kauko kertoo. Kauko on aikoinaan ollut myös politiikassa mukana. Hän oli yhden kauden valtuutettuna Kaarinassa. Omakotiyhdistyksen puheenjohtajana on vierähtänyt jo 15 vuotta. Aktiivinen omakotiyhdistys on vuosien varrella saanut

paljon aikaan. – Nyt olemme laittaneet paalut ja nauhat Littoistenjärven ison avannon ympärille. Idea lähti siitä, kun näin muutaman pikkupojan aivan avannon reunalla. Soitin Kaarinan kaupungin ympäristöpäällikölle Jouni Saariolle, että voitaisiinko asialle tehdä jotain. Hän kysyi, voidaanko me auttaa asiassa. Omakotiyhdistyksen kautta vaarallinen avanto sai paalutuksen ja asianmukaiset nauhat ympärilleen. – Jouni Saario teki tarkastuksen ja oli erittäin tyytyväinen.

Sotkuinen Littoistenjärven uimaranta

Omakotiyhdistys on myös

muutamana vuotena talkoolaisten voimin pitänyt Littoistenjärven uimarantaa siistinä. – Pahimpana viikonloppuna sai kerätä kahdeksan säkkiä roskia pois. Viime kesänä löysin muutaman huumeruiskun. Onneksi ei pikkulapsi astunut ruiskun päälle. Ilkivallantekijät ovat myös olleet riesana. – Pelastusvene otettiin luvatta käyttöön ja airot rikottiin. Ensi kesän kohdalta Littoistenjärven rannan puhtaanapito on vielä auki. – Luultavasti pidämme sen myös ensi kesänä siistinä, Kauko hymyilee. Vireä omakotiyhdistys on pysynyt pinnalla jo senkin takia, että Kauko on osannut pitää suhteita muihin tahoihin yllä.

– Aina kun olen tarvinnut esimerkiksi rahaa, menen aina henkilökohtaisesti tapaamiseen, hattu kourassa ja nöyrällä asenteella.

Työ jäi kesken tiekunnassa

Kauko toimi KalttassuoKultanummi tiekunnassa puheenjohtajana 20 vuotta. Hänellä jäi kuitenkin työ kesken, joka vaivaa häntä edelleen. – Minut savustettiin ulos. Tiekuntaan mahtui muutamia mustia lampaita, jotka pilasivat koko jutun. Kirveltää vieläkin, sillä Kalttassuolla jäi teitä ilman asfalttia. – Olen talousihminen, joten jos olisin saanut jäädä, tilanne olisin tänä päivänä aivan toinen. Kyllä harmittaa, kun jäi

hommat kesken. Kateutta oli ilmassa, kun tällainen työmies pystyi pitämään tiekunnan toiminnassa. – Tiekunnassa sääntönä on, että jokaisesta tienkäytöstä, metristäkin, maksetaan. Tämä ei muutamalla sopinut. He eivät halunneet maksaa, joten he pilasivat sopan. Harmittaa, kun muut joutuvat nyt kärsimään. Kymmenen vuoden aikana on menty ihan rappiolle. – Tykkäsin olla tiekunnassa. Pikiauton kanssa oli mukava kiertää. Tekemisen puutetta ei Kaukolla kuitenkaan ole, vaikka tiekunta jäi taakse. Omakotiyhdistyksen lisäksi Kauko on mukana Littoisten järvityöryhmässä. Aika ei riitä enempään. – Kun ehdin, käyn kuntosalilla vetämässä pai-

noja, lisäksi uin. Kauko on myös mukana Miestenkerhossa, joka kokoontuu Palvelutalo Värttinässä. Miestenkerhon kanssa myös matkustellaan. – Välillä jää kotihommat vähiin, onneksi kaiken takana on nainen, Kauko kiittelee vaimoaan.

FAKTA Nimi: Kauko Pihlava Ikä: 75 vuotta Perhe: Vaimo, kaksi tytärtä, kolme lapsenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi Asuu: Littoinen


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

11

Uimalaitoksia pidetään tärkeimpinä Kk Turku Turkulaiset pitävät tärkeimpinä liikuntapaikkoina uimalaitoksia. Tämä käy ilmi Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen tekemässä asukaskyselyssä. Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus toteutti liikuntapaikkakyselyn kuntalaisille viime vuoden syksyllä. Kyselyssä selvitettiin kuntalaisten mielipiteitä

siitä, mihin liikuntapaikkoihin Turun kaupunki voisi satsata ja onko mahdollista karsia joiltain osin liikuntapaikkojen verkostoa. Yli 1000 antoi mielipiteensä Turun liikuntaolosuhteista. Vastaajajoukko koostui hyvin laajasti eri-ikäisistä turkulaisista. Vastaajista 55 prosenttia oli naisia ja miehiä 45 prosenttia.

Vastaajista 15 prosenttia piti tärkeimpinä liikuntapaikkoina uimahalleja ja maauimaloita. Kuntoradat olivat toiseksi tärkeimmät liikuntapaikat. Kupittaan ja Urheilupuiston monipuolisia liikuntapaikkoja pidettiin myös hyvinä. Liikuntapaikkojen verkostojen karsimista eivät vastaajat halunneet tehdä. Katsottiin, että keneltäkään ei saisi viedä pois

liikuntatiloja- tai paikkoja. Viime syksynä toteutettu kysely ostettiin palveluna Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opintolinjalta. Kyselyn kautta kaupunki sai arvokasta tietoa turkulaisten mielipiteestä. Vastauksia tullaan hyödyntämään liikuntapaikkojen tulevissa linjauksissa.

Taulukko tärkeimpinä pidetyistä liikuntapaikoista.

Ongelmia jaloissa? Vocca jalkahoitotuotteita suoraan valmistajan verkkokaupasta.

www.vocca. Hyvinvointia jaloillesi!

Lahja ystävänpäiväksi

Timantti- tai ultraäänikasvohoito - Kolmen kerran sarjahoito

120€

Norm. hinta 195€ Voim. helmikuun ajan

Vähä Hämeenkatu 12 a c 44, 20500 Turku. p. 041 457 8218 Turun Kosmetologikoulu Yliopistonkatu 23A, 3. kerros 02-2505065 hoitola-estelle.fi

KUNNON HOITOLOMA 3 VRK

UÊMajoitus 2 hh UÊAamiainen noutopöydästä UÊPäivällinen noutopöydästä UÊVapaa-ajan ohjelmaa arkipäivisin UÊPäivittäinen sauna ja kuntosalin vapaa käyttö UÊHieronta 30 min tai jäsenkorjaus 20 min.

138,-/ hlö / 3 vrk Terveyshotellissa 158,-/ hlö / 3 vrk Krannissa 1 hh lisä 20,-/ vrk Tarjous voimassa 30.3.2014 ja koskee vain uusia varauksia.


12

KOULUT, KURSSIT & HARRASTUKSET

Aloita vaikka uusi harrastus tai kurssi Vuosi on vaihtunut, joten nyt on hyvä hetki aloittaa vaikka uusi harrastus tai mennä mielenkiintoiselle kurssille. Turun alueella on paljon harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi työväenopistot tarjoavat mielenkiintoisia kursseja.

Haaveena harrastuksesta ammatti Lauri Simola Pääskyvuori

P

ääskyvuorelainen Emilia Maaskola tähtää siihen, mistä monet vain haihattelevat. Juoksijalupaus aikoo kouluttautua askel askeleelta ammattiin, jossa työnkuva ja vahva urheilutausta lyövät kättä keskenään.

Maaskola on parhaillaan Astrovillassa EteläAfrikassa, jossa hän opiskelee itselleen personal trainerin ammattitutkintoa. Opetuksesta vastaa yksityinen ammattikoulutuskeskus TYA, jonka oppiin maapallon toiselle puolelle on lähtenyt parisenkymmentä suomalaisnuorta.

- Majoitumme Astrovillassa, mutta varsinainen koulutus järjestetään Potchefstroomin yliopistokaupungissa, mikä tunnetaan maailmanluokan huippu-urheilijoiden koulutuspaikkana, Kulmakunnalle vuorokautta ennen reissuun lähtemistään haastattelun antanut Maaskola tarkentaa.

Kotimaan hallikausi menee ohi Emilia Maaskola Etelä-Afrikan opiskelumatka tietää sitä, ettei Maaskola pääse osallistumaan kotimaan hallikauden juoksukilpailuihin. Tämä ei huoleta Maaskolaa. Hän uskoo, että peräti 1.500 metrin korkeudessa vietetyt kaksi kuukautta tekevät kisakunnolle ihmeitä, mikä näkyy kohta hänen Suomeen paluunsa jälkeen alkavan maastokilpailukauden tuloksissa. - Kun olimme viime vuonna Etelä-Afrikassa kolmen viikon harjoitteluleirillä, kaikki leirille osallistuneet paransivat tuloksiaan selvästi. Eiköhän tämä kahdeksanviikkoinenkin näy parantuneina omina ennätysaikoina, hän uskoo. den viikon koulutusjakson, joka järjestetään kotimaassa. - Koulutukseen kuuluu ainakin kehon anatomian, fysiologian ja hieronnan opiskelua sekä käytännön liikkumista. Suomessa järjestettävän kaksiviikkoisen aikana taas opiskelemme kahvakuulaa.

Treeniohjelma laadittuna matkaan

Emilia Maaskola opiskelee personal traineriksi Etelä-Afrikassa.

Kyseinen yliopistokaupunki on hänelle tuttu vii-

me vuoden tammikuulta, jolloin Maaskola oli yksi kolmesta Turun Tovereiden itäturkulaisjuoksijasta, jotka viettivät kolmen viikon treenijakson samaisessa paikassa.

Nyt reissu kestää kahdeksan viikkoa. Varsinaisesti personal trainerin tutkinto on hallussa, kun Maaskola saa suoritettua Etelä-Afrikan opiskelujen lisäksi vaadittavan kah-

Emilia Maaskolaa valmentava Mika Maaskola, Emilian isä, laati tyttärelleen tiukan treeniohjelman, jota noudattaa personal trainer –opintojen ohessa. - Minulla on juoksuohjelma tehtynä: tarkoituksena olisi juosta sata kilometriä viikossa. Opiskelemisen ja treenaamisen ohessa Maaskola arvelee kahdeksanviikkoiseen reissuun kuuluvan myös vapaa-ajan ohjelmaa – tosin kovin treenipainotteisen kuulloista sekin. - Isä tulee kanssa EteläAfrikkaan pariksi viikoksi. Oli puhetta, että sitten vuokraamme auton ja etsimme hyvät harjoittelumaastot.

Tehokasta ajankäyttöä

Viime syksynä ylioppilaaksi kirjoittaneen Maaskolan Etelä-Afrikan opiskelu on sikäli tehokasta ajankäyttöä, koska kouluihin haetaan vasta tulevana keväänä. Näin hän pystyy haalimaan itselleen yhden ammattinimikkeen jo ennen kevään hakuja. Personal trainer –pohja sopii hyvin myös hänen jatkotavoitteeseen. - Pyrin yo-pohjaisiin urheiluopistoihin opiskelemaan liikunnanohjaajaksi. Olisi hienoa, jos voisi työkseen opastaa ihmisiä liikkumaan ja ohjata heitä terveiden elämäntapojen pariin. Se olisi ihanteellinen tapa yhdistää harrastus ja ammatti, Maaskola suunnittelee.


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

13

Turku Bandstand 2014 Kisa on käynnissä! www.turkubandstand.fi

Duudfest 16.2. & DiscoBoom 21.2.

Peli- ja kilpailutapahtuma

Nuorille tarkoitettu disco

Alkavia kursseja

Dreijauskurssi nuorille Kotikosmetiikkakurssi Kokeellisen elokuvan työpaja

Kafé Vimma

Maittavaa lounasta! Katso tarkemmat tiedot kursseista, tapahtumista ja kahvilan aukioloajoista

www.vimma.info

41. FINLANDIA-HIIHTO Tervetuloa tutustumaan mahdollisuuksiin! aikuiskoulutuksen moniin

TAIn aikuiskoulutuksen avoimet ovet 13.2.2014 klo 14-17 Paikka: Turun ammatti-instituutti, aikuiskoulutus, Lemminkäisenkatu 14–18 C (DataCity), Turku Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan kouluttajiemme ja opiskelijoidemme kanssa, mitä aikuiskoulutuksella on tarjota sinulle: uudella tutkinnolla uusi suunta elämääsi, kehitä olemassa olevaa ammattitaitoasi tai lisää omaa osaamistasi lyhytkursseilla. Koko ohjelman löydät verkkosivuiltamme www.aikuiskoulutus.fi Käy tykkäämässä meistä: www.facebook.com/aikuiskoulutus

Vapaa pääs y, kahvitarjoil u

i

TERVETULOA!

22.-2 3 . 2. 20 1 4 Hintaportaat 01.05.2013 01.07.2013 16.10.2013 16.12.2013 07.02.2014

-

30.06.2013 15.10.2013 15.12.2013 06.02.2014 23.02.2014

50km

65,00 70,00 80,00 90,00 100,00

32km 40,00 45,00 55,00 65,00 75,00

20km 25,00 30,00 35,00 40,00 45,00

Ilmoittautuminen ja lisätietoja www.finlandiahiihto.fi


14

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy

AJANKOHTAISTA

Päätoimittaja: Lauri Simola p. (02) 2744 996, 050 4675 936

Myynti: puh. (02) 2744 981/Taru Heino puh. (02) 2744 982/Sari Vuotila puh. (02) 2744 992/Karita Palm Laskutus: puh. (02) 2744 993

Tuettujen lomien hakuaika on 1.1.2014 - 31.3.2014

Pyhän Katariinan kirkko: su 9.2. klo 10 messu; Viirros, Markkula, Lautjärvi Varissuon kirkko: to 6.2. klo 18 Raamattupiiri; Timo Rantanen – pe klo 9.30 perhekerho – su klo 12 messu; Viirros, Markkula, Hartikainen, messun jälkeen kulmakunnan kuulumiset kirkkokahveilla aiheesta �Arkeologian hämäristä Katariinansrk:n alueella� prof. Unto Salo, kirkkokahvit tarjoaa Muonamestarit – ma klo 8.30 rukouspiiri – ti klo 13 varttuneen väen kerho – ke klo 17 Heprean piiri Hannunniitun srk. talo: to 6.2. klo 9.30 perhekerho – su klo 12 messu; Paatere, Lautjärvi – ke klo 11 Annan tupa; ForsstrÜm-Roivanen Nummen srk.koti: ti 11.2. klo 10 perhekerho (Pun.tupa), klo 12.30 lähetyspiiri Hurttivuoren srk.koti: to 6.2. klo 13 varttuneen väen kerho; ForsstrÜm-Roivanen Sokkelo, Jaanintie 36: ma 10.1. klo 14 Sirpan kerho Petkeltie 5, kerhohuone: ma 10.2. klo 12 Raamattupiiri DiakoniatyÜn ajanvaraus: Varissuon diakoniatoimistolla os. Kousankatu 6 tiistaisin ja perjantaisin klo 1011.30 puh. 040 341 7172.

Hakulomakkeita: Lehmusvalkamasta, Ruusukorttelista, sekä Turun Seudun Vanhustuen toimistosta, tai Tammilehdosta (soita 040 356 5119). Hakemukset postitetaan: Hyvinvointilomat ry, Haapaniemenkatu 14, 00530 Helsinki Lisätietoja: 040 356 5119 tai 010 830 3400

     

LUKIJAN RIVI-ILMOITUS OSTETAAN: Toyota Hiace, pitkä malli, turbollinen. MyÜs muut autot kiinnostavat. Puh. 044-955 9643.

Lunta tuvassa, remppa luvassa? Älä odota, että katto päästää lumet tupaan!

Kattoluuri 02 3619 7961

www.kulmis.fi • facebook.com/kulmakunta

KATARIINANSEURAKUNTA

Vapaita 5 vrk:n lomaviikkoja (juhannusviikko 6 vrk) kesä-, heinä- ja elokuussa.

• UUSI KATTO JOPA 2 PÄIVÄSSÄ • PIENEMPI KOSTEUSRISKI PAKKASELLA • KOKO REMONTTI TALVELLA EDULLISEMMIN • KATSO LISÄÄ LAATUREMONTTI.FI

Ilmoitusvalmistus: 3W Mediatalo Oy, kulmakunta@mediatalo.net Jakelu: Turku-Palvelu Oy Paino: Satakunnan Painotuote Oy

JäitkÜ ilman Kulmista? Ilmoita jakeluhäiriÜstä 02 274 4982 tai sari.vuotila@ kulmis.fi.

Kodinkoneita, huonekaluja, sisustusta... www.turunekotori.fi Kirkkotie 10 p. 044 700 7400 Kanslerintie 19 ma-pe 9-18, la 10-15 Rieskalähteentie 74

KUULUTUKSET: Katariina evl Kastetut: Emilia Ellen Virtanen Avioliittoon kuulutetut: Jens Sebastian Salama ja Pia Maria Hakanen Kuolleet: Hellä Edit Nykänen 99 v, Säde Elisabet Turunen 92 v, Lempi Parkkonen 87 v, Aino Elisabeth Sievinen 85 v, Ali Teijo Erik Nurminen 61 v, Teppo Toivo Tapani Mäkinen 55 v

Kulmiksen lukeminen helpottui Androidilla Kk Itä-Turku Kulmakunnan näkÜislehteä on nyt aiempaa helpompi silmäillä Android-laitteilla. Tammi-helmikuun vaihteesta lähtien Google play –sovelluskaupasta on lÜytynyt Issuun oma sovellus, joka on optimoitu samaista julkaisualustaa käyttäville verkkojulkaisuille. Jatkossa Kulmakunnan verkkolehdet nimetään julkaisupäivämäärän, ei julkaisunumeron, mukaan. Tämä helpottaa tuoreimman lehden lÜytymistä mahdollisimman vähällä vaivalla. Asennettuasi Issuun,

Kulmakunnan näkÜislehti taipuu nyt aiempaa näppärämmin Android-ympäristÜssä silmäiltäväksi.

Kulmakunnan lehtiarkistoa malla hakusanaksi yksinpääsee tutkimaan kirjoitta- kertaisesti �Kulmakunta�.

YHDISTYKSET TOIMIVAT • Rikosuhripäivystys: KäytännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 02 235 5055.

kädentaitojen tyÜpaja) klo 11-14 ja lauluryhmä Valo klo 14-16.30. Katso palvelumme kotisivuiltamme: www.vtry.fi tai Varissuon liikekeskuksen ilmoitustauluilta. TyÜtÜn/tyÜssäkäyvä/eläkeläinen, tervetuloa mukaan!

• Varissuon TyÜttÜmät VT ry: Majanummen toimitalo avoinna ma-pe klo 8-18, Hintsankuja 4, (02) 236 5202. Liikunnat: peruskunto/keppijumppa/kuntopiiri/ sauvakävelyä. Maanantaisin (parittomat viikot) Seniorikerho klo 12. Tiistaisin klo 10-13 Ompelukerho. Keskiviikkoisin Keskiviikkoklubi (naisille suunnattu

• Itä-Turun Eläkkeensaajat ry: Toimintaa Majanummessa joka ke klo 12. Jäsentilaisuus parittomilla viikoilla, Bocciaa parillisilla viikoilla huhtikuun loppuun saakka. • Turun Seudun Vanhustuki ry: Tsto Läntinen Pitkäkatu 33. Avoinna ma-ke 9-12 ja to 12-

16. Puh 044 536 7741 www.vanhustuki.fi. KäsityÜkerho toimistolla ke 12.2. klo 13. Tuolijumppaa torstaisin klo 13. Ruusukorttelissa. Uusia tukiystäviä vanhuksille tarvitaan. Seuraava tukiystäväkoulutus järjestetään (15 h) 24.3.alkaen. Ilmoittautumiset 14.3. mennessä. Lisätiedot koulutuksesta numerossa 044 536 7721 tai tukiystavatoiminta@ vanhustuki.fi.

ho ke 12.2. klo 14 Liedon Ruskassa, Hyvättylänt. 9. Nivelkoulu: Elämää tekonivelen kanssa ke 12.2. klo 18 Raision valtuustosali, Nallink. 2, sair.hoitaja Mari Routapohja. Yhteislaulut ke 12.2. klo 18 Happy House, Ursinink. 11. Toimintatorstait alk. 13.2. klo 1012: voimaa ja liikkuvuutta käsiin, max. 10 hlÜä. Toimisto: Aninkaistenkatu 14 B 3, 040 351 3833, nivelposti.fi.

• Turun Seudun Nivelyhdistys ry: Vertaisryhmä: käsi ja olkapää ma 10.2. klo 16 toimistolla. Turvallisuuspäivä ti 11.2. klo 12-14 toimistolla. Härkätien nivelker-

• YHDESSÄ-yhdistys ry: Nisse Kavon katu 3 (p. 044 744 5523). Toimisto ma-to 9-16, pe 9-14. Lukusali ma-pe 9-20, la-su 1120. Viikoittain kokoontuvat mm.:

käsityÜryhmä ma 17-19, englannin kurssi ma 14.30-16.30 (jatkotaso) ja ti 14.30-16.30 (alkeet), kokkikerho ti 18-20, naisten tanssiryhmä ke 18-19.30 sekä taidepaja to 14-15. Koko ohjelma osoitteessa www.yhdessa.org/fi. Helmikuussa tutustutaan somalialaiseen kulttuuriin, keskiviikkoisin kulttuurikahvila klo 12-17.30, ke 5.2. keskustelu suufilaisuudesta klo 16-17 ja ke 12.2. aiheena eläinten merkitys somalialaisessa kulttuurissa klo 16-17. Lauantaina 8.2. mahdollisuus osallistua somalialaiseen juhlaan, klo 12-21. Toiminta on ilmaista.

• Turun TyÜväen Eläkeläiset ry: Perjantaikerhossa 7.2. klo 12 vietetään 112 hälytysnumeropäivää. Paikalla on asiantuntija selvittämässä asiaa. Lopuksi Boccian pelaamista. Tasapainoryhmä kokoontuu klo 11. Johtokunta kokoontuu 10.2. klo 10. • MLL Littoinen: Perhekerho perjantaina klo 9.30-11.30. Leikkiä, kahvia, pullaa ja seurustelua Littoisten monitoimitalolla. Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kerholaiset! Lisätietoja: www. mll.fi/littoinen.


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

Lenin matkusti Mikkeliin Emilia Virtanen Mikkeli

15

ME PALVELEMME SINUA ASIANAJOTOIMISTOT

HIERONNAT

ATK-PALVELUT

KULTASEPÄT

MAANRAKENNUSTYÖT

PARTURI-KAMPAAMOT

AUTOHUOLLOT

Neiti Nylund (Erica Selin) ei näytelmässä suinkaan istu Leninin (Petri Aulin) sylissä, päinvastoin.

HINAUSPALVELUT

HINAUSPALVELU HINAUS- JA TIEPALVELU 24/7

0440 122 121 oilijalonen.fi

K

aarina-Teatterin ”Lenin jäillä” valittiin hakijoiden joukosta Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville. Viime perjantaina pääsimme vihdoin ja viimein odotetulle matkalle Mikkeliin. Teatterimme puheenjohtaja Hannu Pajunen teki kovan työn järjestelyissä. Hän piti meidät näyttelijät ja muun taustatiimin ajan tasalla muun muassa Mikkelin reissun aikataulujen suhteen. Reissuun oli mukava lähteä, kun tiesi mitä edessä on. Bussimatka Mikkeliin sujui kuin tanssi, sillä me näyttelijät kertasimme näytelmän vuorosanat vielä läpi. Tunnelma kohosi, kun Mikkelin valot näkyivät. Kirjauduttuamme hotelliin sisälle, oli aika suunnata Artium-salille, joka oli varattu sekä ”Lenin jäillä” että Kaarinan Nuorisoteatterin ”Vuosi nuoruudestani” esityksille. Aikataulu oli todella tiukka, sillä perjantaille oli varattu vain 1,5 tuntia aikaa kulissien pystyttämiseksi. Onneksi Kaarina-Teatterissa on erittäin tehokkaita työmyyriä, jotka laittoivat lavastuksen, äänet ja valot valmiiksi. Kulissit saatiin pystyyn todella nopeasti. Itse ehdin vain huokaista, niin näyttämölle oli ilmestynyt kapteenin tupa.

”Näkemiin neiti Nylund”

Lauantaina koitti vihdoin odotettu hetki. Meillä oli kaksi esitystä, joista toi-

nen alkoi jo aamulla kello 10. Farssille näin aikainen ajankohta ei ole paras mahdollinen, mutta se ei meidän porukkaa lannistanut. Saavuimme jo hyvissä ajoin Artium-saliin valmistautumaan ensimmäiseen esitykseen. Lauantaina oli myös annettu 1,5 tuntia aikaa tehdä viime hetken viilauksia. Ohjaaja Pauliina Saloniuksen kanssa kävimme kulissien kulkureitit läpi sekä harjoittelimme äänen käyttöä, sillä akustiikka toimi aivan eri tavalla Artium-salin lavalla. Yleisöä saapui ihan mukavasti aikaisesta ajankohdasta huolimatta. Näytelmä vedettiin läpi kunnialla. Olo oli helpottunut, kun ensimmäinen näytös oli mennyt hyvin. Toinen esitys alkoi kello 12.50. Tunnelma oli kohonnut jo ensimmäisen esityksen jälkeen kattoon, se myös näkyi ja kuului näyttämöllä. Saaristolaisfarssimme nauratti myös Mikkelin yleisöä. Mielettömän hyvällä energialla ja sykkeellä vedimme viimeisen ”Lenin jäillä” esityksen Mikkelissä. Komeasti hyvästelimme neiti Nylundin ja muut saaren värikkäät henkilöt. Esitystä olivat katsomassa myös Näyttämöpäivien raatipari, näyttelijä Niina Nurminen ja kirjailija Juha Jokela. He antoivat työryhmälle positiivista ja rakentavaa palautetta. He pitivät meidän saaristolaisfarssista, jonka on kirjoittanut Antti Hopia. Hän oli myös saa-

ILMASTOINTIKANAVIEN PUHDISTUKSET

punut paikan päälle. Viimeisen esityksen jälkeen työmyyrämme purkivat kulissit alta aikayksikön. Illalla kokoonnuimme vielä porukalla syömään ja nostamaan maljat mahtavalle ”Lenin jäillä” työryhmälle. Tunnelma oli lämmin ja liikuttava, sillä oli haikeaa sanoa hyvästit näin upealle porukalle.

Kotimatkan aika

Sunnuntaina oli vielä mahdollisuus käydä katsomassa muita esityksiä. Mikkelin Työväen Näyttämöpäivien päätöstilaisuus alkoi iltapäivällä. Kuusihenkinen raati kävi vielä kertaalleen läpi kaikki esitykset. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Yleisön suosikki oli Kajaanin harrastajateatterin ”Oikeusjuttu”. Heidän matkaan lähti antiikkituoli, joka on vuoden verran Kajaanissa. Mikkelin teatterin teatterijohtajan Mika Nuojuan kiitossanojen saattelemana lähdimme kotimatkalle. Täytyy vielä erikseen mainita meidän mukava bussikuski, joka ajoi meidät turvallisesti sekä Mikkeliin että takaisin Kaarinaan.

MATKAILU

PUTKITYÖT

INVATAKSIT RENKAAT

AUTOKIERRÄTYS JALKAHOIDOT

TATUOINNIT

KUKKAKAUPAT

TV-HUOLLOT

AUTOKIERRÄTYS ILMAINEN NOUTO JA REKISTERISTÄ POISTO!

0440 800 123 oilijalonen.fi

AUTOLIIKKEET

HAMMASLÄÄKÄRIT

YRITTÄJÄ! Ilmoituksesi voisi olla tässä! Soita (02) 2744981


KULMAKUNTA 5.2.2014 N:o 04

16

lähde saaristoon nauttimaan ! www.kasnas.com Majoitus kahden hengen huoneessa 86 € hiihtolomalla sis. aamiaisbuffetin sekä kylpylän ja saaristokylpylään! kuntosalin vapaan käytön ! Hiihtolomapaketin hinta 63! €/hlö/yö Kysy myös hoitojamme sis. majoituksen kahden hengen huoneessa, allasosaston ja kuntosalin vapaan käytön, Tervetuloa kasnäsiin ! lounas- tai illallisbuffetin sekä aamiaisen.

Tervetuloa!

Puhelin 02-5210100 • fax 02-5210101 • www.kasnas.com

kk050214  

kulmis, kulmakunta

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you