Page 1

www.

KULMIS.fi

lattiavalut AUTOKIERRÄTYS Kierrätätkö autosi vastuullisesti, luontoa säästäen vai dumppaatko sen jobbarille ja suljet silmäsi? Me Oili Jalosella puramme autot säännösten mukaan ja uusiokäytämme osat.

ILMAINEN NOUTO JA REKISTERISTÄ POISTO!

03

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 31 vuotta

sivulla

Turun kaupunginvaltuustossa ydinvoimaäänestys

Keskiviikkona 6.11.2013 nro 41

06 sivulla

Restaurant

Hotel

ks. menu www.villarainer.fi

Pöytävaraukset p. 02-4589077 Tervetuloa! www.villarainer.fi myynti@villarainer.fi Skråbbontie 244, 21610 KIRJALA

Moniteholinssit ovat tänä päivä erittäin pitkälle kehitettyjä. Linssit on mahdollista optimoida juuri Sinun kehystäsi ja näkötapojasi vastaaviksi.

Meiltä löytyy ratkaisu!

www.oilijalonen.fi

Hunajaklubilaiset pitävät TPS:n liikkeessä

Isänpäivälounas 10.11 klo 13-17

Tiesitkö?

0440 800 123

08 sivulla

Hurttivuoren seurakuntakoti säästyi


2

Lukijalta-palsta: Lähetä napakka mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kouskankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Tekstaillaan-palsta: Tekstiviestejä voi näppäillä numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa normaalin operaattorimaksun. Soitellaan-palsta: Jos et ole varsinainen kynäniekka, valitse puhelinnumero 02-274 4999, ja kerro mielipiteesi.

PÄÄKKÄRISIVU

PÄÄKIRJOITUS Itä-Turussa 6.11.2013

Ydinvoima ja omatunto Turun kaupunginvaltuuston selvä enemmistö väläytti Fennovoiman ydinvoimahankkeelle uraaninvihreää valoa. Ydinvoimaan suhtautuminen hajotti lähes kaikkia valtuustopuolueita. Demarileirin positiiviseen ydinvoimalinjaankin tuli särö, kun huhkolalainen valtuutettu Piia Elo äänesti Fennovoiman hanketta vastaan. Täysin yksimieliseen ydinvoimavastaiseen ihmisketjuun asettuivat ainoastaan vihreät ja yhden valtuutetun sinivalkoiset. Suhtautumista ydinvoimaan luonnehditaan usein omantunnon kysymykseksi. Miksi? Koska monet ydinvoimaan liittyvät ongelmat ovat vasta kaukaisia kangastuksia, joiden ratkomisen voi jättää tulevien sukupolvien huoleksi? Lasketaanko ydinvoiman kannattajat siis jonkin sortin teknologiauskovaisiksi, jotka luottavat, että tekniikan kehitys huolehtii haasteista? Ovatko ydinvoiman vastustajat taas jonkin ääriprimitiivisen reaktion kouris-

sa - kuin loimottavan tulen ensi kertaa nähneet esivanhempansa konsanaan? Varovaisimmat esivanhemmat pysyivät loitolla moisesta hullutuksesta. Näpithän siinä palavat, jos liekillä leikkii. Ydinvoimasta on olemassa rekkalasteittain tutkimuksia. Avoimia kysymyksiä toki löytyy, mutta tarjolla on paljon valistuneita vastauksia. Jos näihin paneutuu huolellisesti, kyseessä on aina harkittu ja perusteltu päätös – ei uskon asia. Onhan niitä monen sortin taloususkovaisiakin, eikä talousasioita silti niputeta omantunnon piiriin. Muuten: kaikkein taikauskoisin tutkimuskohde lienee ihmisten luottamus talouteen. Tuloksista analysoidaan, miten kansan taloususko vaikuttaa markkinoiden näkymättömän käden liikkeisiin. Kaikki kääntyy hyväksi, kun oikein uskotaan. Ja jos ei uskota, talousalamäki odottaa väistämättä. Lauri Simola

toimitus@kulmis.fi

POIMINNAT Paula Vesalan ja Olavi Uusivirran kaltaiset kirjoittajat ovat tavoittaneet hyvin Loiria vanhemmiten ympäröineen sankarillisen surumielisyyden ja luopumisen tunnelman. (…) Loirin 32. albumille mahtuu yksi täysosuma: Ismo Alangon ”Syvä maanantai” käy vimmaisesti rahan valtaa vastaan.” Kriitikko Mikko Aaltonen arvioi Vesa-Matti Loirin Tuomittu kulkemaan –albumia Helsingin Sanomissa 30.10.

15 VUOTTA SITTEN

Seurakuntalaiset uurnilla Seurakuntavaalien äänestysprosentti rajuun nousuun, uutisoitiin näyttävästi Kulmakunnan kolmossivulla (Kk 11.11.1998). Vaikka äänestysprosentti toki kasvoi, seurakuntalaisten vaalikiinnostus oli edelleen hyvin vaatimatonta. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä äänesti 7,4 prosenttia äänioikeutetuista, kun neljää vuotta aiemmin vastaava luku oli ollut viisi. Katariinanseurakunnan

kirkkoherra Samuel Salmi sanoi, että päällimmäisenä hänen mielessään oli kiitollisuus seurakuntalaisille. Salmi analysoi äänestysaktiivisuutta pohtimalla äänestysprosentin suuren nousun johtuvan siitä, että seurakuntalaisilla on halua sitoutua seurakunnan elämään ja toimintaan. - Erityisen kiitollinen olen siitä, että äänestäjien joukossa oli paljon nuoria ja paljon ensikertalaisia, Salmi iloitsi. Lauri Simola

Passiivinen elämäntapa on WHO:n mukaan neljänneksi merkittävin tekijä ennenaikaisiin kuolemiin. Istuessa kehon suurimmat lihakset jäävät käyttämättä ja vaikuttaen mm. aineenvaihduntaan. Näin ollen diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit pääsevät iskemään. Muutama tunti kuntoilua ei riitä, jos tekee istumatyötä ja vapaa-ajasta suuri osa kuluu ruudun ääressä. Huolestuttavinta liikkumaton elämäntapa on lasten ja nuorten kannalta. 1970-luvulta 2010-luvulle tultaessa on nuorten jaksaminen vähentynyt. Nykynuoret ovat sairaampia ja huonommassa kunnossa. Heiltä löytyy jopa välilevyn pullistumia ja sepelvaltimotaudin ensioireita. Kaikkein haitallisinta nuorten terveydelle onkin ruutuaika eli kännykän, tietokoneen tai television ääressä vietetty aika. TäJalmari Pääkkönen äänesti Varissuon kirkon äänestyspisteel- mä aiheuttaa etenkin sellä (Kk 11.11.1998). käongelmia, nivelrikkoa ja

LUKIJALTA

Tienkyselijät harmittavat

Tienkyselijät harmittavat, mutta onneksi heitä tapaa harvoin. Viimeksi minulta kysyttiin, missä Nisse Kavon katu on. Olen asunut Varissuolla yli 20 vuotta, enkä silti osannut neuvoa. Parempi vaihtoehto, avoimuuden kannalta, olisi Olisi helpompi, jos kysypuolueen muuttuminen kaksikieliseksi avaamalla ovensa kaikille suomenkielisille, jotka kaipaavat liberaalia avoimuutta, kriittistä eurooppalaisuutta ja ennakkoluuloista vapaata suhtautumista moniin muualta tule- • Turun valtuusto laput viin ihmisiin, joita tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa. silmillä, ostamassa si(…) Rkp:n ongelma on siinä, että se edustaa kaikkea, yhkaa säkissä. Nimim. Eiteisenä nimittäjänä pelkästään kieli. Se ei riitä.” kö olkiluoto opettanut Rkp:n kansanedustaja Jörn Donner ruotii puolueensa nämitään? kymiä Suomen Kuvalehdessä 1.11.

jät sanoisivat julkisen kohteen osoitteen läheltä. Eipä silti, aikanaan en osannut neuvoa Kultanummen kenttääkään Littoisissa. Että harmittaa

TEKSTARIT

Verkkokauppa on jo pitkään kaivanut maata perinteisen kivijalkakaupan alta. Asiakkaita menestyksekkäästi kalastelevalta verkkobisnekseltä puuttuu kuitenkin ’pienen kaupan voima’: henkilökohtainen palvelu.” Verkkokauppojen perinteisille myymälöille heittämää haastetta pohditaan Pam-lehdessä 1.11. Valtiovarainministeriön rajaus Turun seudun kuntaliitosselvitysalueeksi hakee vertaistaan koko maassa. Ministeriö esittää selvitysalueeseen 19 kuntaa Kustavista Pöytyälle, mikä merkitsisi Suomen laajinta kuntaliitosselvitystä.” Pääkirjoitus Turun Sanomissa 4.11.

Liika istuminen tekee sairaaksi

• Toivottavasti lumeton keli jatkuu koko talven. Ei tarvitsisi kenenkään narista tekemättömistä lumitöistä. - Helpolla pääsee

sydämen laiskistumista. Kansainvälinen tavoite on ruutuajan pudottaminen kahteen tuntiin päivässä. Tekemistä siinä riittää, sillä Suomi on Euroopan johtavia ruutuaikamaita 4-5 tunnilla päivässä. Pääskyvuoren koulun kakkosluokilla huoli lasten liikkumattomuudesta on otettu tosissaan. Siellä lapsille on annettu mahdollisuus luonnolliseen liikehdintään siirtämällä pulpetit ja tuolit luokan seinille. Opetusta kuunnellaan lattialla jumppamatoilla ja tyynyillä istuen tai seisten. Tehtäviä tehdään välillä lattialla, välillä pulpetin ääressä ja välillä seisten korkeiden työtasojen ääressä. Seisominen on suosituinta ja seisomavuoroja joudutaan jopa jakamaan. Käsialaharjoitukset tehdään toki pulpetin ääressä. Lapset ja opettajat ovat tyytyväisiä. Opettajien mukaan keskittyminenkin on parantunut. Eeva-Johanna Eloranta (sd.)

KYSYMYS

Tarvitaanko Suomeen lisää ydinvoimaloita? Vastaa osoitteessa www.kulmis.fi! Vastausaikaa on keskiviikosta maanantaiaamuun.

VASTAUS

Sopiiko Kukka-kortteli Ikituurin viereen?

• Miltä tuntuu kävellä tien vieressä jalkakäytävällä, kun edessäsi Vastauksia maanantaihin mennessä 45 kpl. on kesken kaiken koiran suorittama suolen tyhjennys? Oli pienestä kiinni, etten kävellyt sen läpi. Olin menossa Usvapolkua päin, kun koirankakkakasa säikäytti minut. Koiranomistajat, eikö teillä ole mitään vastuuta?

Kannatatko ydinvoimaa?

Perustele mielipiteesi osoitteeseen:

toimitus@kulmis.fi

kyllä 71% ei 29%

SOITELLAAN

Lehtikasat jäävät? Soittaja epäilee, että jos sää nyt yhtäkkiä viilenee ja tulee lumisade, jää se pysyväksi. Ei millään ehditä siivomaan katujen reunoja ja talojen pihoja pudonneista puiden lehtimassoista.

- Eivätkö opettajat voisi laittaa lapsia keräämään lehtiä? Silloin lapsetkin huomaisivat, että ei siisteys ole pelkästään taloyhtiöiden ja huoltamoiden tai kaupungin asia! Se olisi tervettä kasvatusta.


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

3

Mohammad Azizi (kok.) äänesti tyhjää ydinvoimaäänestyksessä

"Fennovoiman laskelmat eivät vakuuttaneet" Lauri Simola Turku Viime viikon maanantaina kokoontunut Turun kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin omistama Turku Energia lähtee mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Päätös syntyi äänin 39-29. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle Pyhäjoelle rakennettavan voimalan uskotaan tuott a v a n sähköä vuonna 2024. Ainoana valtuutettuna tyhjää äänestänyt kokoomuksen kohmolaisedustaja Mohammad Azizi ei ollut tyytyväinen Fennovoiman ydinvoimalaskelmiin. Azizia arveluttavat vuosikymmenten päähän ulottuvat arviot, jotka erittelevät muun muassa energian hintakehitystä. - Miten voimme tietää, mikä tilanne on kymmenen vuoden päästä, kun ydinvoimala valmistuu? Mikä on silloin energianhinta tai taloustilanne ylipäätään, Azizi hämmästelee.

taan. Keskusteltuani kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arven kanssa mietin asiaa vielä uudestaan. Lopulta äänestin tyhjää, koska ainakin minä olisin tarvinnut lisää miettimisaikaa, kun kyseessä on näin suuri ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttava päätös. - En ole ydinvoimavastainen ja uskon, että voimaloita tarvitaan Suomessa ja muuallakin maailmassa, mutta sa- Kohmolaisvaltuutettu Mohammad Azizi (kok.) olisi halunnut tutusta Fennovoiman hankkeenotaan näin, että tämän seen rauhassa. firman laskelmat eivät vakuuttaneet minua, Azizi puntaroi ratkaisuaan.

"MIKÄ ON TILANNE 10 VUODEN PÄÄSTÄ?"

"Paineet olivat kovat"

Azizi myöntää, että niin ydinvoimahankkeen kannattajat kuin vastustajatkin loivat valtuutetuille kovasti painetta ennen ratkaisevaa äänestystä. - Olin jo äänestää vas-

Itä-Turku äänesti vastaan

Sähkön hinnan noustava paljon

Turku Energian velaton investointiosuus on noin 138 miljoonaa euroa, jos voimalan hinta-arvioksi esitetty 5,5 miljardia euroa pitää paikkansa. Investointiosuudessa on mukana varsinainen sijoitettu pääoma, joka on 39,2 miljoonaa euroa. Turku Energian sijoitus arvioidaan kannattavaksi, jos sähkön markkinahinta on huomattavasti nykyistä korkeampi, kun ydinvoimala valmistuu 11 vuoden päästä. Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen osallistuu venäläinen laitetoimittaja Rosatom.

Itäturkulaiset olisivat väläyttäneet punaista valoa uraanille. Kyllä Fennovoimalle

Ei Fennovoimalle

• Toni Eklund (sd.), Nummi

• Alas Ali (kesk.), Lauste

• Kjell Lundahn (sd.), Pääskyvuori • Mika Maaskola (sd.), Pääskyvuori • Aimo Massinen (sd.), Pääskyvuori • Maija Perho (kok.), Nummi Yht. 5

• Piia Elo (sd.), Huhkola • Roda Hassan (vihr.), Lauste • Jouko Laakso (ps.) Itäharju • Alpo Lähteenmäki (vas.), Nummi

• Pirjo Rinne (vas.), Nummi • Jukka Vornanen (vihr.), Nummi • Johannes Yrttiaho (vas.), Vaala

Yht. 8

Tyhjä • Mohammad Azizi (kok.), Kohmo

Yht. 1

Kirkkotien kerrostalosuunnitelmat korkeimpaan hallinto-oikeuteen Lauri Simola Nummi Kuuvuori-yhdistys ry valittaa Kirkkotien asemakaavasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi aiemmin tehdyt valitukset alkusyksystä. Ekotorin tietämille kaavoitetulle alueelle suunnitellaan 11 kerrostaloa ja 900 asukasta. Alue rajautuu Kirkkotiehen, Vesimiehenkatuun, Tetinpolkuun ja Helsinginkatuun. Kuuvuori-yhdistys katsoo, ettei yhdistyksen kunnallisaloitetta Kuuvuoren

Arboretum-Puupuistosta ole huomioitu Kirkkotien asemakaavaa suunniteltaessa, eikä kyseistä aloitetta esitelty kaavavaihtoehtoja punninneelle ympäristöja kaavoituslautakunnalle. Kuuvuori-yhdistys muistuttaa asemakaavaan jyräävän alueen emojalavan, josta kuuvuoren jalavayksilöt polveutuvat. Emeritus ylipuutarhuri Aarno Kasvi on todennut puun terveeksi ja arvioinut sen elävän vielä 50-100 vuotta. Yhdistys kiinnittää myös huomiota Ekotorin käytössä palvelevaan Suomen

ensimmäiseen polkupyörätehdaskiinteistöön, jonka yhdistysväki säilyttäisi. Samoilla linjoilla on Museokeskus, joka kannattaa Merilän polkupyörätehtaan säilyttämistä ympäristöönsä sopivana tyylikerrostumana. Kuuvuori-yhdistyksen valituksessa mainitaan Turun pohjoispuolella sijaitseva Erik Brygmanin suunnittelema kerrostalo, jota voi yhdistyksen mukaan verrata polkupyörätehdasvanhukseen: 30-luvulla rakennettu samantyyppinen rakennus kuin Merilän tehdas on kunnostettu paa-

Kuuvuori-yhdistys ry yrittää kampittaa Kirkkotien ympäristön asemakaavaa seuraavaksi Turun hallinto-oikeudessa. Asemakaava-alue on merkattu karttaan punaisella värillä.

lutusmenetelmien avulla, Kuuvuori-yhdistys esittää. Yhdistys myös arvelee, ettei moottoritien viereen

voi rakentaa maankäyttöja rakennuslain edellyttämää viihtyisää ja terveellistä asumista.

Kaarinan sdp valitsi Kososen Kaarinan sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö on valinnut edellissunnuntaina pidetyssä syyskokouksessaan Henrik Kososen uudeksi Kaarinan sosiaalidemokraattien kunnallistoimikunnan puheenjohtajaksi. Valinta oli yksimielinen. Kosonen vaikuttaa Kaarinan kaupunginvaltuustossa ja perusturvalautakunnassa.

Itä-Turusta keskustellaan torstaina Turun Vasemmistoliiton toimintaa johtava kunnallistoimikunta kokoontuu Varissuolla Majanummen toimintatalolla huomenna torstaina. Kello 19 alkaen kokous jatkuu avoimena keskustelutilaisuutena, jossa ovat mukana Turun Vasemmistoliiton edustajien lisäksi alueelta muun muassa yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki, diakoni Erja Viherkoski sekä terveysaseman ja Yhdessä ry edustajat. Keskustelussa on tarkoitus kartoittaa Varissuon ja laajemminkin Itä-Turun polttavimpia ongelmia ja kehittämiskohteita. Alueen asukkaat ovat tervetulleita kuulemaan ja esittämään omia näkemyksiään. Tilasuudessa on kahvitarjoilu.

Arkiöille vaaditaan joukkoliikennettä Turun yliopiston ylioppilaskunta vaatii joukkoliikenteen palvelun ulottamista myös arkiöille. TYY:n kannanotossa muistutetaan, ettei arkiöisin kello 23.3005.00 välillä joukkoliikennettä ole juuri lainkaan. TYY harmittelee ilta- ja yötyöläisten joutuvan taittamaan työmatkan omilla autoillaan, pyörällä tai kävelemällä pitkiäkin matkoja. TYY vaatii arkiöille joukkoliikennettä ainakin suurimpiin lähiöihin, kuten keskustasta Varissuolle, Runosmäkeen ja Ylioppilaskylän kautta Halisiin.


4

Isää juhlitaan sunnuntaina

Isänpäivää juhlitaan sunnuntaina. Isänpäivä on liputuspäivä ja sitä vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Isänpäivänä monet lapset antavat itse tehtyjä kortteja ja lahjoja. Isät viedään myös usein isänpäivälounaalle.

ISÄNPÄIVÄ

Mitä antaisin isälle lahjaksi? Mitä en antaisi isälle lahjaksi?

Hierontastudio Green Apple Riitta Vainio, Lauste

Erikoishermoratahieroja Tanja Rantala, Raisio

Koulutettu hieroja Terhi Patrikainen, Turun keskusta

- Antaisin isälle lahjaksi hierontalahjakortin. Urheilulliselle isälle ostaisin lipun vaikka johonkin matsiin. - En antaisi isälle lahjaksi sukkia, kalsareita tai yöpukua, jos ei nyt ihan erikseen ole toivonut niitä lahjaksi.

- Tavaraa on niin paljon, että antaisin isälle lahjaksi elämyslahjakortin vaikkapa teatteriin. Voisin antaa lahjaksi myös hoitolahjakortin. - Isälle en antaisi lahjaksi työkaluja, jos ei ole erityisesti niitä toivonut. Uutta osaa ruohonleikkuriin ei minun lahjapaketista löydy.

- Lahjaksi antaisin isälle jotain, mikä tuo hyvää oloa. Omalle isälle tai lasteni isälle, aviomiehelleni, antaisin liikuntalahjakortin. - En antaisi mitään taloustavaroita, koska en niitä itsekään haluaisi. Lahjan pitää olla joku henkilökohtainen.

Isät puoleen hintaan taidemuseoon

Turun taidemuseo tarjoaa isänpäivänä kaikille isille sisäänpääsylipun puoleen hintaan. Alennus annetaan normaalihintaisesta kahdeksan euron lipusta. Museo on avoinna isänpäivänä kello 11-17. Näyttelyihin voi tutustua isänpäivänä myös pääsylipun hintaan kuuluvilla yleisöopastuksilla klo 13 ja 15. Turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n kehuttu Abendland vie museon alakerrassa tunnelmallisilla animaatioillaan iltaruskon maahan ja yläkerran kokoelmanäyttely Kootut teokset esittelee tarinallisuutta vanhemman taiteen kirjallisista suosikkiaiheista aina nykytaiteen henkilökohtaisempiin kertojaääniin. Studiossa toiseksi viimeistä viikkoa hurmaa Maja Qvarnströmin ja Erik Lagerwallin installaatio Odottaa myrskyä ja Pimiössä ajatuksia herättää palestiinalaisen Larissa Sansourin scifidystopia Nation Estate.

Muista isää

rentouttavalla hierontalahjakortilla 1 x 45 min…… 27 € 3 x 45 min…… 75 € Koulutettu hieroja Terhi Patrikainen Yhteydenotot: 050 5555608 Vastaanotto: Aninkaistenkatu 10 C 29 20100 Turku


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

5


6

HUNAJAKLUBI

HC TPS OY

- TPS:n jääkiekossa on mukana edustusjoukkueen lisäksi yli 30 juniorijoukkuetta, jotka pitävät sisällään lähes 900 pelaajaa, 100 huoltajaa ja 150 valmentajaa ja joukkueenjohtajaa. - TPS on voittanut jääkiekon Suomen mestaruuden yhteensä 11 kertaa. Mestaruus on irronnut vuosina 1956, 1976, 1989, 1990, 1991, 1993, 1995, 1999, 2000, 2001 ja 2010. Lähteet: TPS, Wikipedia

Hunajaklubilaiset pitävät TPS-kiekon liikkeessä Lauri Simola Turku

H

K Areenan pääsisäänkäynnin vieressä sijaitsevissa TPS:n toimistotiloissa odottaa hyväntuulinen toimitusjohtaja Niklas Österlund. Perjantaiaamun ankean harmaa sääkään ei ole taittanut tunnelmaa molliin, vaan torstai-illan kotivoitto Kalpasta kantaa edelleen. Lukemin 6-3 irronnut voitto katkaisi komeasti seitsemän ottelun pituiseksi venyneen tappioputken. - Jos eilisiltaisen hyvän fiiliksen saisi muutettua energiaksi, virtaa riittäisi kuukausikaupalla, Österlund summaa TPS:n toimistoväen tunnelmia. Hyvä mieli lienee levinnyt myös muille työpaikoille, ja aivan erityisesti niihin noin 200 yritykseen, jotka ovat TPS:n Hunajaklubin jäsenfirmoja. TPS:n toimitusjohtaja Niklas Österlund uskoo, että Hunajaklubissa on vielä reilusti kasvuvaraa. - Hunajaklubi pyörii nyt toista kautta. Sen avustuksella pyrimme tarjoamaan erityisesti pien- näkyvyyttä. Yhteistyö rää- erityisesti yritysten ver- kertoo, että vastikään jär- tuneeksi verkostoitumiyrittäjille mahdollisuuden tälöidään vastaamaan yri- kostoitumisedellytysten jestetty yritystreffikokeilu sen edistäjäksi. parantamiseen. Österlund osoittautui varsin onnisYritystreffien ajatus on päästä mukaan TPS:n toi- tyksen toiveita. Österlund vakuuttaa, mintaan. hunajaklubilaisten Österlund arvioi, että että toiveita kuunnellaan myös ennen Hunajaklubia piejäsenyyden kuluessa. nemmän kokoluokan yriOlemme klubilaisiin tyksille ei juuri löytynyt yhteydessä kauden aikasopivia yhteistyömalleja, na ja kartoitamme, onko joiden myötä firma olisi jäsenyys täyttänyt heidän päässyt osalliseksi TPSperheen tarjoilemasta toiveensa. Österlundin mukaan jääkiekkoviihteestä. Hunajaklubin sisältöä voi- Monet pienyrittäjät daan kauden aikana muovarmasti ajattelivat, että TPS-yhteistyöhön kuluisi vata, jos yritysasiakas kopuolet firman liikevaih- kee tarvetta klubiannin dosta, Österlund kärjistää. hiontaan. - Nyt tarjolla on lukuisia erinäköisiä paketteja, joi- Yhteistyöverkkojen ta voimme hioa yrityksen punomiseen tarpeiden mukaisiksi. Jot- panostetaan kut voivat haluta lippuja Lähitulevaisuudessa Hukotiotteluihin, jotkut taas najaklubissa tähdätään Österlund seuraa, miten TPS-junioreiden luistimet kulkevat aamujäällä.

napattu speed dating –tapaamisista: yrittäjät istutetaan vastakkain ja heillä on rajallinen aika kertoa yrityksensä toimialasta. Kun hyvin lyhyt aika päättyy, keskustelukumppani vaihtuu. - Yritystreffeistä tullut palaute oli erittäin innostunutta. Monet yrittäjät tunsivat toisensa Hunajaklubin myötä ulkonäöltä, mutta eivät välttämättä tienneet, mitä kukin tekee. Österlund arvioi, että TPS:n varainhankinnasta noin 50 prosenttia tulee yritysyhteistyökumppaneilta. Lukuun kuuluvat niin hunajaklubilaiset kuin suuremmatkin yhteistyötahot. Hän uskoo Hunajaklubin kasvattavan omaa osuuttaan lähivuosina. - Siihen vaikuttavat monet seikat, kuten onko joukkue voittava vai häviävä. Uskon, että 200 yrityksen joukkoa on mahdollista kasvattaa ainakin 500 yrityksen suuruiseksi, Österlund arvelee.


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

7


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

8

TPS: kapteenit - 1975–1977 Seppo Lindström - 1977–79, 1980–1982 Juhani Tamminen - 1979–1980 Hannu Niittoaho - 1982–1983 Seppo Repo - 1983–1984 Antero Lehtonen - 1984–1986 Rauli Tammelin - 1986–1994, 1996–1997 Hannu Virta

TPS - loppuvuoden kotipelit

- 1994–1995 Ari Vuori - 1995–1996, 1999–2000 Kari Harila - 1997–1998 Riku-Petteri Lehtonen - 1998–1999, 2003-2004 Mikko Eloranta - 2000–2001 Kalle Sahlstedt - 2001–2003, 2004-2007 Mika Alatalo - 2007 Kent McDonell

- 2007–2010 Aki Berg - 2010–2013 Ville Vahalahti - 2010–2011 Marko Virtala - 2011 Janne Hauhtonen - 2013 Tapio Laakso Lähde: Wikipedia

ti ti la to la la su

12.11. 19.11. 23.11. 28.11. 30.11. 7.12. 29.12.

klo 18.30 klo 18.30 klo 17.00 klo 18.30 klo 16.00 klo 16.00 klo 16.00

TPS-Kärpät TPS-JYP TPS-HIFK TPS-Blues TPS-Lukko TPS-Tappara TPS-KalPa

TPS HUNAJA-

KLUBI

Hurttivuoren seurakuntakoti säästyi leikkurilta Lauri Simola Hurttivuori Hurttivuoressa voitiin huokaista helpotuksesta, kun Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto sai nuijittua seurakunnan tiloja koskevat säästöpäätökset torstai-iltana. Liipaisimella ollut Hurttivuoren seurakuntakoti pelastui lakkautusuhkan alta, ja myös Jaanin seurakuntatalo palvelee nykyiseen tapaan myös jatkossa. Katariinanseurakunta ei siis lopulta joutunut säästämään senttiäkään seinistään. - Katariinanseurakunnan kirkkoherra ja luottamushenkilöt todistivat,

että tiloissa on aktiivista toimintaa. Hurttivuoren seurakuntakotiahan käyttävät muun muassa partiolaiset. Tila on myös tunnepuolella hyvin tärkeä monille, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola perustelee. Kosola vakuuttaa tilojen säilyvän hamaan tulevaisuuteen, kunhan vain kiinteistöjen käyttöaste pysyy korkeana. - Seinät säilyvät niin kauan kun toimintaa riittää.

”Syytä olla iloinen” Katariinan

seurakunta-

neuvostossa istuva Pääskyvuoriseura ry:n puheenjohtaja Mika Maaskola on huojentunut Hurttivuoren seurakuntakodin pelastumisesta. - Tässä on syytä olla kiitollinen ja iloinen, Maaskola sanoo. Hän katsoo, että vielä kun Hurttivuoren seurakuntakodin päiväkerhotoiminta saataisiin palautetuksi, Hurttivuoren asiat olisivat mallillaan. - Päiväkerhotoiminta jäi taka-alalle, kun piti keskittyä siihen, että tila ylipäätään säilyy. Nyt asiaa voidaan jälleen lähteä ajamaa aktiivisesti, Maas-

kola sanoo ja arvioi Hurttivuoren seurakuntakodin säilymisen olleen koko Katariinan seurakuntaneuvoston onnistuneen yhteistyön tulos.

Hurttivuoren seurakuntakoti säästyi, kun Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto katsoi tilankäytön olevan riittävän aktiivista. (Kuva: Emilia Virtanen)


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

9

n! a a t n i h n e llise u d e a j o j h a Isänpäiväl

! 3 1 0 2 . 1 1 . 0 1 ä ä s Muista i

Isälle ja vaarille suussasulavia klassikkokonvehteja!

BUDAPEST 300 g

Isälle erilaisia pyjamia! Miesten PYJAMIA Norm. 24,95

9% säästä 5

9

99

(11,10/kg) Norm. 3,95/kpl

10

00 kpl

3

Meillä laaja valikoima lahjapakkauksia rakkaalle isälle! Isännän LAHJAPAKKAUS

Sauli AAMUTOSSUT

Koot 40–46 Norm. 14,95

0% säästä 2

11

95

Maailman ihanimmalle isille!

ISÄNPÄIVÄBOXERIT Norm. 6,99

2% säästä 4

3

99

8

Tutustu ja ihastu!

HAUTAKYNTTILÄ 4 kpl/pkt

Mokka SUODATINKAHVI 500 g

Valkoinen, paloaika 36 h. Norm. 2,60

vaaleapaahtoinen (3,98/kg) Norm. 2,29

2

1

00

99

1 pkt/talous!

KISSAN ANNOSATERIAT 12 x 100 g

LIHAA, KANAA JA KASVIKSIA KASTIKKEESSA KOIRALLE 1,2 kg

(2,78/kg) Norm. 3,65–3,79/kpl

(1,39/kg) Norm. 2,40/kpl

10

00 3 kpl Erä!

Finish Powerball KONETISKITABLETTI 30 kpl/pkt (0,09/kpl)

10

00

3 kpl

5

00 3 kpl

säästä 45% VAHVA OMEGA-3 70 kpl (0,12/kpl)

Norm. 3,90/kpl

TO-LA! Etu vain

4 kpl

PYYKINPESUJAUHE 1,8 kg

75 % villaa, 25 % polyamidia Norm. 3,89/kpl

HALIMUUMI- JA SYDÄNMUUMITYYNYLIINAT 55 x 65 cm

00 2 kpl

-20% 1000

Nalle YKSIVÄRINEN LANKA 100 g

10

90

15

90

säästä 35%

Miesten NORMAALIHINTAISET BLACK HORSE –TUOTTEET

Ei sesonkimukit eikä Seikkailu Muutto -muki Norm. 12,90

100 % puuvillaa Norm. 10,95/kpl

Sisältää suihkusaippua 150 ml + käsivoide 150 ml

Isän suosikkilahja!

MUUMIMUKIT

Norm. 14,53

TO-LA! Etu vain

7

95

Rajoitus 3/talous!

ÖLJYKYNTTILÄ

Valkoinen tai punainen, paloaika 110 h. Norm. 6,50

(1,86/kg) Norm. 4,82/kpl

TO-LA Etu vain

10

!

00 kpl 3

TO-LA Etu vain

5

!

00 kpl 5

TURKU

Brahenkatu, Varissuo

ark 9-20, la 9-16

Tarjoukset voimassa keskiviikosta lauantaihin 6.–9.11.2013 tai niin kauan kuin tuotteita riittää tarjousaikana.


10

AJANKOHTAISTA

• Rikosuhripäivystys: KäytännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 02-2355055. • Varissuon TyÜttÜmät VT ry: Majanummen toimitalo avoinna ma-pe klo 8-18, Hintsankuja 4, 022365202. Liikunnat: peruskunto/keppijumppa/ kuntopiiri/ naisten itsepuolustuskurssi. Maanantaisin (parittomat viikot) Seniorikerho klo 12.00. Tiistaisin klo 10.00 -13.00 Ompelukerho, Kalakerho kokoontuu 5.11. klo 16.00. Keskiviikkoisin Keskiviikkoklubi (naisille suunnattu kädentaitojen tyÜpaja) klo 11.00 -14.00. Lauluryhmä Valo klo 14.00 -16.30. Katso palvelumme kotisivuiltamme: www. vtry.fi tai Varissuon liikekeskuksen ilmoitustauluilta. • MLL Varissuo: Perhekahvila avoinna ma, ke, to ja pe klo 9.30–13. Pienten puuhakerho ti. Muskarit ke ja to. Lapsiparkki joka arkipäivä klo 9.30–13. Iltalapsiparkki to klo 17–20. Ilmoittauduthan parkkeihin etukäteen. Suomenkielen opiskelua maahanmuuttajanaisille pe klo 11–13. Ilmainen lastenhoito. Kyselethän vapaita paikkoja

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy

Myynti: puh. (02) 2744 981 puh. (02) 2744 982

Päätoimittaja: Pekka Tauriainen, (02) 2744 983 Toimitus: puh. (02) 2744999

Laskutus: puh. (02) 2744 993

etukäteen. Welcome to study Finnis! Touhulan 20.v.juhlia vietetään avoimin ovin 9.11.2013. Lisätietoa toiminnasta lÜytyy www.varissuo.mll.fi. • Turun Seudun Vanhustuki ry: Toimisto Läntinen Pitkäkatu 33( auki ma - ke 9-12 ja to 12–16) puh. 044-5367741. KäsityÜkerho toimistolla ke 6.11. klo. 13. Kaikille avoin. Kahvitarjoilu. Tuolijumppaa aina torstaisin Ruusukorttelissa klo 13. Studia Generalia – Kuka on omaishoitaja ja mistä hänelle tukea? Ti 12.11. klo 12–13.30 Turun pääkirjasto Linnankatu 2. YleisÜtilaisuus: Huimaus ja kaatuilu ke 13.11. klo 17 Ruusukorttelissa. Tuotemyynti. Ei pääsymaksua. Lisää vanhusten tukiystäviä tarvitaan! Soita 0445367741. • MLL, Littoisten yhdistys: Perhekerho perjantaina klo 9.30–11.30. Leikkiä, kahvia, pullaa ja seurustelua Littoisten monitoimitalolla. Lisätietoja: www. mll.fi/littoinen. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: Härkätien nivelkerho ke 6.11. klo 14–16 Ruskassa, Hyvättyläntie 9, Lieto. Nilkan ja jalkaterän vertaisryhmä ma 11.11. klo 16–18, Aninkaistenkatu 14 B 3. Maksuton esittely keittiÜn apuvälineistä Kunnonkodilla ti 12.11. klo 13-15, Ruiskatu 8. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä, ilmoittaudu toimistolle.

YleisÜluento: Nivelrikko ja sen hoito ke 13.11. klo 18 Liedon valtuustosalissa, Kirkkotie 13. Ylilääkäri, ortopedi Petri Virolainen. Toimisto p. 040-3513833, tsnytoimisto@gmail.com, www.nivelposti.fi.

HAUTAUSPALVELUITA

• Turun TyÜväen eläkeläiset: Perjantaikerhossa 8.11.13. klo 12.00 hygienia-tuotteiden esittelyä, pelataan bocciaa. • Intercultural Center: Nisse Kavon katu 3 (p. 044-7445523). Toimisto auki ma-to 9-16, pe 9-14. Lukusali auki ma-pe 9-20, la-su 11–20. Viikoittain kokoontuvat mm.: käsityÜryhmä ma 17–19, suomen kielen luku- ja kirjoitustaidon opetus ti 12–13.30, kokkikerho ti 18–20, naisten tanssiryhmä ke 18–19.30. Koko viikko-ohjelma osoitteessa www.yhdessa.org/ fi. Marraskuussa bosnialainen kulttuurikuukausi, jolloin kokataan ja tanssitaan bosnialaisittain. Kulttuurikahvila auki aina keskiviikkoisin kello 12– 18. Tiistaina 12.11. kello 18–20 imaami Mahir Cosic puhuu uskonnoista ja monikulttuurisuudesta.

Siis kuka nyt oikeasti riemuitsisi elämän kurjuudesta ja ongelmista? Tekisi mieli panna väite kokemattomuuden piikkiin, mutta ei. Tämän kirjoittaja tiesi karusti ja omakohtaisesti, mistä kirjoitti. Elämän ahdinko ja vastoinkäymiset olivat Paavalille isosti tuttuja.

www.kulmis.fi

KATARIINAN SEURAKUNTA Pyhän Katariinan kirkko: su 10.11. klo 10 messu; Markkula, Toljamo, Hartikainen Varissuon kirkko: to 7.11. klo 16 isoskoulutus – pe klo 9.30 perhekerho – su klo 12 messu; Markkula, Toljamo, Hartikainen – ma klo 8.30 rukouspiiri – ti klo 13 Raamatun äärellä �Voittosaatossa kulkijat – Suomen uskonpuhdistaja�; S-L Vappula Nummen srk.koti: ti 12.11. klo 10 perhekerho (Pun.tupa), klo 13 varttuneen väen piiri; ForsstrÜmRoivanen Hannunniitun srk.talo: to 7.11. klo 9.30 perhekerho Muualla: to 7.11. klo 13.30 Kimppakeskuksessa varttuneelle väelle keveitä yhteislauluja ja kahvia, tervetuloa! Järj. Katariinansrk ja Turun kaupunki DiakoniatyÜn ajanvaraus: Varissuon diakoniatoimistolla os. Kousankatu 6 tiistaisin ja perjantaisin klo 10-11.30 puh. 040 341 7172. KUULUTUKSET: Katariina evl Kastetut: Jesse Johannes Ilmari Kalervo, Hilla Aune Inari Laitinen, Jenni Katri Maaria Salonen Kuolleet: Matti Artturi Laine 85 v

Kodinkoneita, huonekaluja, sisustusta... www.turunekotori.fi Kirkkotie 10 p. 044 700 7400 Kanslerintie 19 ma-pe 9-18, la 10-15 Rieskalähteentie 74

• Kausela-KultanummiKalttassuo Omakotiyhdistys ry: Syyskokous Auranlaakson koululla 12.11. 2013 klo 18.00. Vieraana Tarja Kunnas Pietet liikkeestä, kertomassa testamenttiin liittyvistä lakiasioista.

PÄIVÄN SANA Me riemuitsemme jopa ahdingosta, sillä tiedämme, että ahdinko saa aikaan kestävyyttä, kestävyys auttaa selviytymään koetuksesta ja koetuksesta selviytyminen antaa toivoa. Room. 5:3-4

Ilmoitusvalmistus: 3W Mediatalo Oy, kulmakunta@mediatalo.net Jakelu: Itella Oyj Paino: Satakunnan Painotuote OyUsko on luottamista ja sen opettelua. Luotamme ja turvaamme Jeesukseen. Usko on kykyä elää kahden maailman – näkymättÜmän ja näkyvän - todellisuudessa. Uskovaiset ymmärtävät kokemuksesta, että elämässä on enemmän kuin mikä näkyy. Kaikki ei todellakaan ole tässä. He katsovat myÜs näkymätÜntä, uskon maailmaa. Mutta usko haastetaan päivittäin. Ei ole helppo luottaa, kun näkymätÜn näyttää olevan ristiriidassa näkyvän kanssa. Tai se, minkä piti olla siunaus, tuntuukin ahdingolta. Kumpaan luottaa, kun usko ja faktat ovat riidoissa? Mitä uskoa, kun Jumalan hyvä ja elämän paha tulevatkin samassa paketissa? Näkyvä koettelee aina nä-

kymättÜmän. Olemme usein puserruksissa kahden maailman todellisuuden, kahden maiseman välissä. Jumala rohkaisee katsomaan vaikeuksia uusin silmin. Ongelmista lÜytyykin siunaus, mahdollisuus oppia ja kasvaa. Jumala kääntää kohtalomme. Kokemamme paha muuntuu hyväksi; katkeruus ei ole ainut vaihtoehto. Jumalan hyvä tulee esiin. Pahan vangiksi jääminen ei siis ole ainut tulevaisuutemme. Pahan valtaan ei tarvitse alistua. Ahdistuksessa on piilossa toivo. Siksi ahdingostakin voi iloita. MyÜs me. Ari Vehosmaa Uusipesulan pastori

ari.vehosmaa@uusipesula.net

LĂ„Ă„KĂ„RI-PALSTA

Lukijoiden kysymyksiin vastaavat Sairaala NEO:n terveysalan ammattilaiset. Kysymyksiä voi lähettää sähkÜpostilla osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kousankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Ovatko kaikki syÜvät yhtä vaarallisia vai ovatko jotkut sellaisia, jotka paranevat helpommin? SyÜpä ei ole yhtenäinen sairaus, vaan tautiryhmä, johon kuuluu yli 2 000 tautia. Mukaan mahtuu aggressiivisia, mutta myÜs käyttäytymiseltään rauhallisempia tauteja. Jokaisen potilaan hoidot suunnitellaan yksilÜllisesti, ja siten jopa samaa syÜpätautia sairastavien hoidoissa voi olla eroja. Yhä useampiin pahanlaatuisiin tauteihin on tarjolla hyviä hoitoja ja nykyään useasta syÜvästä voi parantua pysyvästi. Selkäni on usein kipeä – varsinkin syksyllä se tuntuu pahalta. Käyn voimistelemassa ja roikun tangolla, mutta mitä muuta minun pitää tehdä? Selkäkipu on hyvin tavallinen vaiva ja kivun kokeminen on yksilÜllistä. Lihasperäisten ja lievästä selkärangan rappeutumisesta johtuvien alaselkäkipujen ennalta ehkäisemiseksi on hyvä harrastaa kevyttä kuntoliikuntaa, välttää ylipainoa sekä kiinnittää huomiota tyÜ- ja erityisesti nostoasentoihin. Mm. fysioterapeutilta saa hyviä liikunta- ja jumppaohjeita. Selkäkivun pitkittyessä useamman viikon mittaiseksi on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

    


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

Hesburger avasi ovensa Varissuolla Emilia Virtanen Varissuo

R

eilu kuukausi takaperin saapui Eerikinkadulla sijaitseva Hesburger-kioskirakennus Varissuolle, ja torstaina 31.10. ovet avautuivat vihdoin ja viimein nälkäisille asiakkaille. Kioskirakennusta ei tunnista samaksi rakennukseksi, joka Eerikinkadulla palveli ihmisiä, sillä kioskiin tehtiin täydellinen remontti. – Torstaina oli todella hyvä vastaanotto. Aamupäivä oli vielä rauhallista, mutta iltapäivällä vilkastui selvästi, kenttäpäällikkö Tino Rossi Hesburgerista hymyilee. – Ihan ongelmitta ei avajaispäivänä selvitty, sillä drive-in tuotti ihmisille hankaluuksia. Olemme laittaneet standin siihen

ME PALVELEMME SINUA

kohtaan, jossa tilaus tulee tehdä, Rossi ohjeistaa. – Olemme myös viikonloppuisin aamuneljään auki. Tutut ravintoloitsijat täältä Varissuolta suosittelivat minulle aukioloaikoja. Toistaiseksi ainakin olemme myöhään auki viikonloppuisin, Rossi ker-

KULTASEPÄT

AUTOHUOLLOT

MAANRAKENNUSTYÖT

OPTIKKOPALVELUT TATUOINNIT

too. – Meille on tullut paljon positiivista palautetta asiakkailta. Hesburgeria on selvästi odotettu tänne Varissuolle. Fiilis on todella hyvä. Asiakkaat ovat iloisia ja tyytyväisiä, ravintolapäällikkö Taru Hesburgerista sanoo.

Tukiainen sai kansan liikkeelle

RAVINTOLAT

ASIANAJOTOIMISTOT

Hesburgerin kenttäpäällikkö Tino Rossi ja ravintolapäällikkö Taru ovat iloisia positiivisesta vastaanotosta Varissuolla.-Asiakkaita kävi torstaina todella paljon. Muutamia toiveitakin esitettiin, kuten kebabia. Kuuntelemme kyllä asiakkaiden toiveita, Rossi sanoo.

TUHOLAISTORJUNTAA

PARTURI-KAMPAAMOT

HAMMASLÄÄKÄRIT TV-HUOLLOT

Kk Varissuo Johanna Tukiainen veti ravintola Basson täyteen perjantaina. Ravintolapäällikkö Jani Humelin arvioi väkimääräksi jonkin verran alle 300 henkeä. - Tupa oli aivan täynnä. Meidän aikanamme ei ole aikaisemmin jonotettu sisälle. Matti Nykänen veti hyvin väkeä pari vuotta sitten, mutta Tukiainen kiinnosti selvästi enemmän. Tukiainen piti yleisönsä jännityksessä loppuun asti, sillä illan tähden show alkoi yli tunnin myöhässä. - Show oli myöhästymisen takia hiukan sovittua lyhyempi, mutta loppu hyvin kaikki hyvin, Humelin sanoo. Tähtisade jatkuu Bassossa tulevana viikonloppuna, kun perjantaina lavalle kipuaa Janne Hurme ja lauantaina kansaa saa-

puu villitsemään Antero Mertaranta ja hänen All Stars –yhtyeensä. Hurmeen keikalle on vapaa

11

pääsy. Mertarannan keikalle pääsee viihtymään seitsemällä eurolla. HIERONNAT

VARAOSAMYYNTI

PUTKITYÖT ILMASTOINTIKANAVIEN PUHDISTUKSET

VARAOSAMYYNTI KIERRÄTYSOSAT KAIKILLE MERKEILLE

0440 800 123 oilijalonen.fi

JALKAHOIDOT

LÄÄKÄRIPALVELUT

Turun Perhelääkärit

YRITTÄJÄ! Ilmoituksesi voisi olla tässä!

Työterveyshuolto

Laboratorio

Kysy edullista työterveyshuoltoa

PVK, ALAT, Lipidit, Glukoosi, PSA 10€/kpl PAPA 40€

Akupunktiohoito 45€ Ajanvaraus ma-pe 8-16

(02) 2504433

Sibeliuksenkatu 3, 20100 Turku, www.perhelaakarit.com


KULMAKUNTA 6.11.2013 N:o 41

12

Uusi Hesburger avattu Varissuolle, tervetuloa herkuttelemaan!

KIRJOITTANUT: Kimmo Hirvenmäki | OHJAUS: Mikko Rantanen

LASTENNÄYTELMÄ 2½ – 109 -VUOTIAILLE MAKUASIAT VOITTAVASTA YSTÄVYYDESTÄ

Tarjous voimassa 1.11.–4.12.2013 välisen ajan.

Hesburger Turku Varissuo, Suurpäänkatu 2, Turku puh. 044 480 9399, varissuo@hesburger.fi, www.hesburger.fi Aukioloajat: ma–to 10–22, pe–la 10–04, su 12–22

Kk4113  
Kk4113  

kulmis, kulmakunta

Advertisement