Page 1

www.

KULMIS.fi VARAOSAMYYNTI Kun etsit autoosi osia, kannattaa kääntyä Oili Jalosen puoleen. Meiltä saat varmasti autoosi sopivat alkuperäisosat – takuulla ja sopuhintaan.

KIERRÄTYSOSAT KAIKILLE MERKEILLE!

03

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 31 vuotta

sivulla

Pääskyvuoren koulun seinät töhrittiin

0440 800 123

Keskiviikkona 7.8.2013 nro 28

4-6 sivuilla

YLÄNE -teema

www.oilijalonen.fi

8-9 sivuilla

LIIKENTEESSÄ -teema

Suomalaista perinnetietoa parhaimmillaan

HAVUPUUUUTEJUOMA

5,50/prk

Tuote johon Sinun ei tarvitse uskoa se toimii sittenkin!

(n.50 kpl / prk)

www.ravintorengas.fi

Saatavana luontaistuotekaupoista kautta maan.

Turun yliopistossa tutkittu luonnontuote länsirannikon männystä Karin havupuu-uutejuoma on valmistettu perinnetietoon perustuvalla menetelmällä nuoren männyn kuoresta, nilasta ja lähdevedestä.

29810 Siikainen, puh. (02) 552 6601 www.ravintorengas.fi • herttua @ ravintorengas.fi


2

Lukijalta-palsta: Lähetä napakka mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kouskankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Tekstaillaan-palsta: Tekstiviestejä voi näppäillä numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa normaalin operaattorimaksun. Soitellaan-palsta: Jos et ole varsinainen kynäniekka, valitse puhelinnumero 02-274 4999, ja kerro mielipiteesi.

PÄÄKIRJOITUS Itä-Turussa 7.8.2013

15 VUOTTA SITTEN

Järjenkäyttö on sallittu

Kuralan Kylämäki kymmenen vuotta

Pääskyvuoren koulun seinät ovat surullista katsottavaa. Tageja on maalattu pitkin koulun seiniä ja ikkunoita. Oma nimikirjoitus ja reviiri on merkattu. Oletan näiden ”sankareiden” olevan nuoria tyyppejä, jotka nuoruuden uhossa ja vimmassa haluavat kuuluttaa sanomaansa kaikille. Jännittävintä se on tietysti tehdä vaikkapa koulun seinille, rehtorille tai opettajille kesälomaterveiset. Nämä innokkaat taiteilijat eivät tietenkään ajatelleet mitä kustannuksia nämä taidepläjäykset mahtavat koululle kustantaa. Tai ketkä ne loppupelissä maksavat. Maksajina ovat oikeastaan me kaikki, myös heidän vanhempansa. Seinien puhdistaminen on kallista puuhaa. Joskus sitä miettii, että eivätkö nuoret ajattele tekojensa seurauksia. Järjenkäyttö on ihan sallittua myös murkkuikäisille ja nuorille aikuisille. Nyt en pelkästään tarkoita näitä Pääskyvuoren

Elävän historian kylä, Kuralan Kylämäki, vietti kymmenvuotissyntymäpäiviään (Kk 12.8.1998). Kuralan Kylämäki avattiin yleisölle 13.7.1988. Neljän tilan rakennukset olivat huonossa kunnossa. Tutkija Anneli Sorvoja ihmetteli silloin, miten ihmeessä rakennukset saadaan kunnostetuksi. – Kirvesmiehet olivat yhteistyökykyisiä. Vähä-Kohmon aitta oli kaatumispis-

koulun seinätaiteilijoita, vaan ihan yleisesti ottaen. Kaikkea ei tarvitse hajottaa tai sotkea. Ja sinne roskakorille täytyy jaksaa kävellä se muutama metri. Tuskin kotona saa heitellä roskia lattioille. Ja jos saa, niin vanhemmilla on peiliin katsomisen paikka. Mutta nuorissa on myös se tulevaisuus. Useat nuoret osaavat jo käyttäytyä paremmin kuin aikuiset. Ne nuoret, jotka vielä vaikkapa ryhmähengessä hölmöilevät, saattavat hyvinkin olla niitä tulevaisuuden poliiseja, myyjiä, opettajia tai mitä vaan. Niinhän sitä sanotaan, että ryhmässä tyhmyys tiivistyy. Monet ovat yksinään herttaisia, mutta ryhmässä täytyy näyttää, kuinka kova poika tai tyttö on.

Emilia Virtanen

emilia.virtanen@kulmis.fi

POIMINNAT

teessä ja ilman kattoa. Myöhemmin kirvesmiehet sanoivat, että tulevaisuudessa he osaavat korjata mitä tahansa, Sorvoja muisteli alkuaikoja. Sorvoja arveli, että Kuralan Kylämäellä on valoisa tulevaisuus. Hänen mukaansa alueesta voi muodostua todellinen ekomuseo, jossa on maatilatoimintaa ja elävää historiaa. Emilia Virtanen

KANSANEDUSTAJAN KULMA Näpit irti nuoren sosiaaliturvasta Kahvit olivat mennä väärään kurkkuun, kun luki Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen ehdotuksen siitä, että nuorten sosiaaliturvan taso olisi riippuvainen toisen asteen tutkinnon suorittamisesta. On totta, että nuoria tulee kaikin tavoin kannustaa vähintään toisen asteen tutkinnon suorittamiseen, sillä kouluttamattomalla työura on noin kymmenen vuotta lyhyempi ja rikkonaisempi kuin koulutetulla. Tänä päivänä ei juuri enää ole niitä niin sanottuja hanttihommia, joita voi tehdä ihan ilman koulutustakin.

kelupaikkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on todennut lapsi- ja nuorisoköyhyyden olevan kasvussa. Tällaiset ehdotukset, joita Luukkainen esittää, kasvattaisivat tuota köyhyyttä edelleen. Ihmisten toimeentulolla ei tule leikkiä. On kuitenkin hienoa, että myös Luukkainen tukee SDP:n tavoitetta pidentää oppivelvollisuutta. Tällä olisi todellisia vaikutuksia nuorten kouluttautumisen ja myöhemmän työllistymisen edistämisessä. Tavoitteen tulee olla, että nuorten ei tarvitse turvautua sosiaaliturvaan, vaan että hän saa itselleen sopivan koulutuksen ja sen myötä koulutustaan vastaavan työpaikan, josta saamallaan palkalla pystyy itse itsensä elättämään.

Sosiaaliturvaan tulee myös kaikilla nuorilla olla oikeus. Sen tulee edelleenkin perustua tarpeeseen eikä henkilön koulutustasoon. Esimerkiksi toimeentulotuki on viimeinen toimeentulon lähde silloin, kun muuta toimeentuloa ei ole. Tätä turvaverkkoa ei Tutkija Anneli Sorvojan mukaan Kuralan Kylämäki ei ole mam- tule leikata sen vuoksi, että Eeva-Johanna Eloranta muttitapahtuma turisteille, vaan nuorten koulutus- ja opetus- koulu on jäänyt kesken tai kansanedustaja kohde (Kk 12.8.1998). jos ei ole edes saanut opis- sivistysvaliokunnan jäsen

SOITELLAAN

KYSYMYS

Onko ilkivalta lisääntynyt?

Hyvä on - hyvä ruoka maistuu hyvältä. Pitää muistuttaa meitä pässinpäitä, jotka pärjäisivät pelkällä puurolla: kyse on eurooppalaisen ruokakulttuurin rantautumisesta Pohjolan perukoille. Yhteiskuntatieteiden maisteri ja vapaa toimittaja Asta Leppä kolumnissaan Turun Sanomissa 1.8.

• Kuinka monta kertaa siitä pitää kertoa, että Piinokadun päässä, Varissuolla, parkkeerataan edelleen autoja tien päätyyn, pieneen metsikköön! Näin yhden Vastaa osoitteessa www.kulmis.fi! kerran parkkipirkon kirjoittavan sakkolappuja, mutta Äänestysaikaa on keskiviikosta maanantaihin. sekään ei näköjään riitä. Alueelle ei saa missään nimessä viedä autoaan.

Kun siellä vapaana oleva koira pelästyttää kauriin, ei mene kuin muutama minuutti, niin kauris on keskellä ajotietä. Siinä voi käydä todella vakavasti. Kaarinan kaupungin ympäristöpäällikkö Jouni Saario Kaarina-lehdessä 31.7.

• Buddhalaiset höyrivät Norssin seudulla, mutta haluaisin nähdä, siivoavatko he jälkensä lähdettyään? Mustia jätesäkkejä on tuotu ulos useita kymmeniä ja voi vain kuvitella, mikä haju niiden ympärillä on jo nyt!

Eniten ärsyttää turhaan soittavat ihmiset. Hätänumero ei ole sitä varten, että pyydetään poliisia mittaamaan ajokunto baari-illan jälkeen tai että halutaan antaa palautetta ambulanssikuljettajille. Kerran eräs mies soitti kertoakseen kadulla makaavasta kuolleesta lokista. Hätäkeskuspäivystäjä Saana Välimaa Iltalehden Ilonassa 3.8.2013. Tunsin vahvasti, että minun piti murtaa vanha egoni ja sen juurtuneet käsitykset siitä, millainen olen tai miten minua kuuluu kohdella. Vanhasta on vaikea päästää irti, mutta minä kaipasin sitä. Kun tekee jotain uutta, voi myös käsittää itsensä uudelleen. Muusikko Maija Vilkkumaa Me Naiset-lehdessä 1.8.2013.

SIELLÄ MISSÄ TAPAHTUU!

VASTAUS

Kuuluuko kotieläimet Kuralan Kylämäkeen?

• Olen iloinen, kun Pääskyvuoren kioskilla taas Vastauksia 33 kpl. tapahtuu! Kioski on taas auki ja voi sanoa myös vieraille, mistä he löytävät karkkia tai muuta ostettavaa. Myös kahvio meillä on kuten ennenkin. Hienoa, Pääskyvuori! • Langoille soitellut naishenkilö soitteli linjoille selvästi harmistuneena. – Kuralan Kylämäkeen pitää saada äkkiä eläimet takaisin, jos se mielii vielä olla 1950 hengen mukaisesti elävän historian kylä. Kyllä 1950-luvulla kotieläimiä oli pihapiirissä ja tiedettiinkö silloin aikoinaan mistään EHEC- bakteereista, kun juotiin raakamaitoa.

kyllä 88% ei 12%

www.kulmis.fi

Palkinnot arvottiin Kulmakunta-lehden suosittuun kesäkilpailuun otti osaa useita satoja henkilöitä. Palkintojen vuoro oli viime

perjantaina, jolloin arvottiin voittajat. Tasan 100 euroa meni Kampaamo Tukka Hyvin –yritykseen Prismassa, minne onnettaren myötä haluaa mennä hoitoon Tuula Mulari. Hän saa käyttää koko rahan kampaamossa! Toisen palkinnon, kuntosalikortin M & M Kuntotaloon, Itäharjulla voitti taas Kitte Lindell, joka saa myös 100 euron lahjakortin, jonka hän voi käyttää monipuolisiin liikuntapalveluihin. Kulmakunta-lehti kiittää kaikkia osanottajia, joita oli lähes 500. Ja samalla kiittää myös osanottajia, yrityksiä, jotka tekivät kilpailusta mielenkiintoisen ja rikkaan.


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

Koulut avaavat ovensa jälleen ensi viikolla

3

Roskiksia tuikattiin tuleen kesän aikana Emilia Virtanen Itä-Turku-Littoinen

K

esäloma lähenee loppuaan ja koulut avaavat ovensa jälleen kerran oppilaille ensi viikolla. Koulut aloittavat uuden lukukauden pääsääntöisesti 13.8., muutamaa koulua lukuun ottamatta. Soittokierroksen perusteella koulut ovat saaneet viettää suhteellisen rauhallisen kesän, tosin ilkivalloilta eivät kaikki ole välttyneet. Remonttiakin on kouluissa tehty kesän aikana. Hannunniitun koulun, Hannunniitun yksikössä ei ole tehty remonttia kesän aikana, koska tammikuussa Hannunniitun koulu yhdessä C.O. Malmin koulun kanssa saivat käyttöönsä lisärakennuksen. – Valitettavasti meidän roskikset poltettiin kesällä. Onneksi ne olivat omien aitojen takana, joten koulurakennukseen ei tullut vahinkoa. Tein asiasta rikosilmoituksen poliisille, Hannunniitun koulun rehtori Timo Kalske kertoo. C.O. Malmin koulussakaan ei ole lisärakennuksen takia tehty mitään remonttia. – Hyvää tänne meille kuuluu. Harmillisesti meidän roskikset poltet-

FAKTA Koulutyönsä aloittavien oppilaiden lukumäärä (Tilanne 5.8.2013 mennessä)

tiin kesän aikana, mutta iloisin mielin aloitetaan uusi lukukausi, C.O. Malmin koulun rehtori Anneli Suomi kertoo.

Remonttia on tehty koko kesä

Lausteen koulussa on tehty koko kesä remonttia. Väkeä on ollut koulussa koko ajan, myöskään ilkivaltaa ei ole tehty. – Parhaillaan remontoimme hallintotiloja ja ATK-tiloja. Remontin pitäisi olla valmis ennen koulun alkua, Lausteen koulunjohtaja Ilkka Koljonen sanoo. Nummenpakan koulun Aurajoen yksikössä on tapahtunut suuria muutoksia, sillä lukiota ei ole enää Aurajoen yksikössä. – Haasteita on luvassa, sillä sekä oppilaiden että opettajien lukumäärä on kasvanut. Meille tulee oppilaita muun muassa C.O. Malmin koulusta ja Pääskyvuoren koulusta. Koulun tiloja on hieman muunnettu lukion lähdettyä pois, Nummenpakan koulun yläkoulun rehtori Maarit Jalo toteaa. Nummenpakan koulu ei välttynyt ilkivallan teoilta, sillä Aurajoen ja Nummen yksiköiden roskikset poltettiin juhannuksen tienoilla.

Turun normaalikoulu muuntui heinäkuun lopulla kymmeneksi päiväksi buddhalaisten munkkiluostariksi. Kesäleirillä oli useita satoja buddhalaisia ympäri maailman. (Kuva: Pekka Tauriainen)

– Todella kurja juttu tuo roskisten polttaminen, Jalo sanoo. Nummenpakan koulun, Nummen yksikössä on tehty kesän ajan ikkunaremonttia. – Halisten yksikössä ei ole tehty mitään remonttia, apulaisrehtori Timo Lehtinen kertoo.

Päivää aikaisemmin kouluun

Turun kansainvälinen koulu starttaa opintielle 12.8. Mitään suurempia remontteja ei ole tehty, ainoastaan pientä pintaremonttia. Koulu on myös säästynyt ilkivallan teoilta.

– Liikkuvuutta on aika paljon, joten uusia oppilaita on tiedossa aika monta. Ykkösluokalle tulee nyt normaalia enemmän oppilaita. Osa perheistä tulee Suomeen kesän aikana, ja osa perheistä taas lähtee Suomesta, Turun kansainvälisen koulun rehtori Vesa Valkila tietää. Myös Turun normaalikoulussa lukukausi aloitetaan päivää aikaisemmin eli 12.8. Mitään ilkivaltaa ei ole koulussa ilmennyt. Turun normaalikoulu muuntui heinäkuun loppupuolella buddhalaismunkkien kesäleiriksi.

– Mielenkiintoinen ja kiva juttu oli buddhalaisten kesäleiri koulussamme, Turun normaalikoulun perusopetuksen rehtori Annika Hongisto kertoo. Varissuon koulussa on ollut suhteellisen rauhallinen kesä. – Mitään isompaa remonttia ei ole tehty, vähän sähkötöitä, koulunjohtaja Juhani Kortekangas huikkaa.

Littoisissa on ollut rauhallista

Kotimäen koulu Littoisissa on saanut viettää rauhallisen kesän, ilman remontteja tai ilkivaltaa. – Remonttia ei ole tehty,

TURKU Hannunniitun koulu 407 C.O. Malmin koulu 135 Nummenpakan koulu 700 (Aurajoen yksikkö) Nummenpakan koulu 290 (Nummen yksikkö) Nummenpakan koulu 70 (Halisten yksikkö) Lausteen koulu 155 Pääskyvuoren koulu 260 Turun kansainvälinen koulu 230 Turun normaalikoulu 635 Varissuon koulu 150 LITTOINEN Kotimäen koulu 643 kun meillä on tuo uudisrakennus ja vanhempikin puoli on peruskorjattu, Kotimäen koulun rehtori Katariina Kavantola sanoo. Kulmakunta ei tavoittanut Littoisten koulun koulunjohtajaa Hannu Lahtea ennen lehden menemistä painoon.

Pääskyvuoren koulun seinät töhrittiin Emilia Virtanen Pääskyvuori

Muutaman vuoden on Pääskyvuoren koulu saanut viettää rauhallisia kesälomapäiviä. Tänä vuonna koulu ei enää säästynyt ilkivallanteolta. Pääskyvuoren koulun rehtorina toimii Jukka Laine, kun rehtori Pekka Laakso jäi virkavapaalle. Ikävä yllätys odotti Lainetta viime viikolla, kun koulun seiniä ja ikkunoita oli töhritty oikein urakalla. Töhrijät ovat olleet liikkeellä ilmeisesti toissa viikonloppuna. – Nämä eivät ole perinteisiä graffiteja vaan tageja, joten uskon tekijöiden löytyvän. Poliisit tutkivat tageja, joissa on aina jokin oma tunnuspiirteensä, Laine kertoo. – Tällainen ikävä kyllä lisää turvattomuutta.

maan erittäin suuri ja sen tulee tekemään ammattilaiset. – Teen arvion esimerkiksi kustannuksista ja sen jälkeen teen asiasta rikosilmoituksen. – Koulun vanhat oppilaat voivat olla minuun suoraan yhteydessä, jos tietävät asiasta enemmän.

Koulujen pihoilla saa olla asiallisesti Pääskyvuoren koulun rehtori Jukka Laine katselee harmistuneena töhrittyjä seiniä.-Jos suuri taiteellisuus iskee, niin minun kanssa voi tulla neuvottelemaan. Laillisia keinoja löytyy, ei tarvitse tehdä ilkivaltaa.

Vertaan näitä tageja uroskoirien merkkailuun, näillä niin sanotusti merkataan oma reviiri, tosin koirat tekevät sen huomattavasti

siistimmin. – Tämä on ihan puhdasta ilkivaltaa. Seinien ja ikkunoiden siivous tulee kalliiksi. On-

gelmana ovat myös seinien erilaiset pinnat. Osa seinistä on esimerkiksi rapattu. Siivousurakka tulee ole-

Laine toivoo, että jatkossakin, vaikkapa koulun entiset oppilaat, voisivat oleskella koulun pihalla. – Toivottavasti ei tarvitse rajoittaa sitä, sillä nämä ovat julkisia paikkoja. Asiaton oleskelu koulun alueella on kielletty. Tagit eivät ole ainoa murheenaihe. Lipputan-

gon naru on hajotettu, roskia lojuu siellä täällä ja urheilukentän koripallokoritkaan eivät ole säästyneet vahingonteolta. – Jos koulun pienistä resursseista satsataan näiden takia apuvälineisiin, ei se palvele oppilaita yhtään. Olisi hyvä saada nekin suoraan opetukseen. Näiden seinien puhdistamiskustannukset ovat suoraan myös oppilailta pois. – Ongelmana ovat myös olleet katoille kiipeilevät henkilöt. Koulu ei murehdi niinkään katoille aiheutuvia vahinkoja, vaan henkilövahinkoja. Katoilla kiipeileminen on vaarallista puuhaa.


4

YLÄNE

Kotiseutumuseolla näyttely korvikealkoholeista

Yläneen kotiseutumuseolla on lauantaina 10.8. ” Mitä Jeppe joi”- näyttelyn avajaiset kello 12 alkaen. Näyttely kertoo 1900-luvun korvikealkoholeista. Museota ylläpitää Yläneen Kotiseutuyhdistys ry, jonka Suomen Kotiseutuliitto valitsi vuoden kotiseutuyhdistykseksi vapaaehtoisvoimin toimivien yhdistysten sarjassa.

Lystmettässä tanssit 10.8.

Maaseudulla tiedetään, miten hoidetaan hyvät suhteet asiakkaiden kanssa Kannattaisi monen yrittäjän tietää, millä lailla pitää yhteyttä omiin asiakkaisiinsa maaseudulla! Isossa kaupungissa kuten Turussa se voisi olla hyvin tärkeää, sillä asiakkaat eivät tunne omia yrittäjiään. Eivät tunne, vaikka pitäisi, mutta toki tietävät, miten tärkeitä he ovat! Pekka Tauriainen

Järjestäjinä ovat mm. kalakauppias Risto Raittinen, maatalouskauppaa pitävä Antti Reko ja kyläyhdistyksen sihteeri Heli Virtanen.

E

simerkkimme tulee Uudenkartanon yrittäjistä Yläneellä, missä yhteistyö on esimerkillistä ja kannustavaa. Yrittäjien vetäjä, Antti Reko, kertoo, että jo kymmenettä kertaa järjestetään tanssit Lystmettässä lauantaina, 10.8., eikä sisäänpääsy maksa mitään.

- Tarjoamme tanssit koko kylälle ja samalla voit juoda pullakahvit. Myös grillimakkarat odottavat kyläläisiä, ylpeä Antti voi kertoa. Mieliala Yläneellä on muutenkin tällä hetkellä korkealla, sillä vuoden tangokuningas Kyösti Mäkimattila on kotoisin täältä. - Tapasin juuri ”Kössin”

ja hän lupasi tulla Varjokuva-yhtyeensä kanssa esiintymän parin vuoden päästä, Antti kertoo hymyssä suin. Kössi esiintyi voittonsa jälkeen Valasrannan kahvitilaisuudessa, minne saapui yli 2.000 ihmistä häntä onnittelemaan ja kuuntelemaan, miten hyvin hän laulaa. Hän on siinä mielessä erikoinen

laulaja, että ehtii myös säveltämään ja sanoittamaan uusia kappaleita. Kiireinen mies ryntäsi Valasrannasta esiintymään jo seuraavana päivänä kauas Pyhäsalmelle. Äiti asuu tällä hetkellä Vanhainkodilla ja on tunnettu laulutaidoistaan. Myös isä oli Valasrannalla.

Yrittäjiä laidasta laitaan

Yrittäjistä peräti 32 ilmoittautui tanssien järjestäjiksi. Edellisellä kerralla luku oli yhtä pienempi. - Olemme pieniä yrittäjiä, joten uhraus yrittäjää kohden on suuri, Antti uskoo. Illan ohjelmassa on myös sellaisia asioita, joita ei kannata etukäteen

kertoa! Kyläläisten ja ystävien yhdessä oleminen on varmasti kaikkein tärkein asia ja tietysti myös makkaranpaisto. - Tunnemme ihmiset ja haluamme tarjota yrittäjien terveiset. Soitin itse yrittäjät läpi ja tulos on mukava. Kyläyhdistys on myös yrittäjien asialla.


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

Uudenkartanon kylä Uudenkartanon kylä sijaitsee Pöytyällä (entisen Yläneen kunnan eteläosassa). Kylä sijaitsee Yläneenjoen molemmin puolin ja kyläyhdistyksen toiminta-alue kokoaa yhteen Uudenkartanon lisäksi Rannanmäen ja Korkeakosken alueet. Uudessakartanossa on lähes 300 taloutta, ja noin 500 ympärivuotista asukasta. Lisäksi kylän alueella on kesäasutusta. Uudenkartanon kylätoiminta on alkanut vuonna 1980, ja muutama vuosi

myöhemmin perustettiin Uudenkartanon kyläyhdistys. Nykyään kyläyhdistyksellä on jäsenrekisterissään 320 jäsentä ja toimintaa järjestetään ympäri vuoden: laskiaisrieha, juhannustanssit, sadonkorjuumarkkinat, joulunavaus ja yleisösaunavuorot ja avantouinti ovat jo perinteeksi muodostuneita tapahtumia. Yhteistyössä Pöytyän seurakunnan kanssa kesän päätteeksi järjestetään maakirkko Lystmetässä.

Yhteistyö Uudenkartanon yrittäjien kanssa on tiivistä, ja esimerkiksi 300–500 kävijää vetävä joulunavaus ja markkinat, kuten myös elokuiset yrittäjätanssit, järjestetään kyläyhdistyksen ja yrittäjien yhteistyönä. Kyläyhdistys ylläpitää ja vuokraa talkoovoimin rakennettua Lystmetän toimintakeskusta. (www. uudenkartanonkyläyhdistys.fi)

TANSSEISSA MUKANA

5


6

YLÄNE

Yläne kuuluu osana Pöytyää Yläne on entinen Suomen kunta, joka on nykyään osa Pöytyää. Yläne yhdistyi Pöytyään 1.1.2009. Yläneellä on paljon nähtävää, kuten Yläneen kirkonmäki ja pappila sekä Yläneen Vanhakartano viljelymaineen. (Lähde:Wikipedia)

Tangokuningas Kyösti Mäkimattila keikkailee ahkerasti Emilia Virtanen Turku

T

angokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila vastaa puhelimeen tien päällä. Mäkimattila kruunattiin uudeksi Tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla 13.7. Rinnalleen hän sai kauniin tangokuningattaren Heidi Pakarisen, joka vastaanotti oman kruununsa torstaina 11.7. He levyttivät yhdessä tangon ”Siks oon mä suruinen”, jonka he esittivät Seinäjoen Tangomarkkinoiden lauantaina käydyssä Tangokuningasfinaalin Superfinaalivaiheessa. – Kiirettä pitää, terveiset täältä tien päältä. Teemme Heidin kanssa yhteiskeikkaa, lisäksi keikkailen myös nykyisen Hovinarriyhtyeen kanssa, Kyösti

kertoo. Mäkimattila ei ole musiikin saralla mikään eilisen teeren poika. Hän on Varjokuva-yhtyeen laulaja ja rumpali. Varjokuva on keikkaillut jo 11 vuotta. – Syksyllä jatkan keikkailua Varjokuvan solistina. Mäkimattila on kunnostautunut myös sanoittajana ja säveltäjänä. Hän on kirjoittanut laulun sanoja muun muassa Arja Korisevalle.

” Juuret syvällä ”

Kyösti Mäkimattila asuu nykyään Turussa, Paattisilla, mutta hän on kotoisin Yläneeltä. – Juuret ovat syvällä Yläneellä. Molemmat vanhemmat ovat yläneläisiä.

PALVELEVA YLÄNE

Valasrannan tanssipaikalle, Yläneelle, järjestettiin 22.7. kahvitilaisuus, jossa oli mahdollista onnitella ja jututtaa Mäkimattilaa. Hän myös luonnollisesti esiintyi yläneläisten iloksi. – Paikan päällä oli reilusti väkeä. Harmittaa, kun en ehtinyt kaikkia moikkaamaan. – Haluaisinkin sanoa, että tervetuloa syyskuun puolessa välin uudestaan Valasrantaan, silloin tulen Varjokuvan kanssa keikalle. – Varjokuva on aina otettu hyvin vastaan Yläneellä, joten minulla on aina ollut hyvät suhteet entiseen kotikuntaani. – Yläneellä on osaamista ja voimaa, Mäkimattila kehuu.

Tangokuningas Kyösti Mäkimattila keikkailee yhdessä tangokuningatar Heidi Pakarisen kanssa.- Keikkailen myös erikseen Hovinarri-yhtyeen kanssa ja syksyllä jatkan Varjokuva-yhtyeen kera keikkailua, Kyösti valottaa. (Kuva: Miika Havo)


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

7

MuonaFestarit

Koristontie ykkösessä torstaina 8.8. klo 11-21

Jukka Hallikainen esiintyy

klo: 11.00 • 13.00 • 15.00 • 18.00 • Lapsille maksuton pomppulinna! K i vo j a • Tanssia koko päivän kunnon parketilla! kilpailuja!

Festarilounas klo: 10.30-15

Makkarapannu • Metsästäjänpata • Lihapullat Hernekeitto, lettu, hillo ja kermavaahto

FESTARIPÄIVÄN TARJOUS Härkää a´la Koristo Hampurilais Buffee klo 16-21 ssin a t a p l i K ! e s i t y ks i ä

9

9

90

90

ma Lapsille o Karaoke klo 14-18

8

90

HODARIT

3

€ /kpl

i r e t s e k r o Tanssi

t o p k c Ja

i l ta u l u a l s i e Y ht en n i a k i l l a J u k ka H ta a l a u l at klo 18-21 Lounasruokailijoille

Pingviini Eskimo (Mansikka tai vanilja 1000kpl)

Koristontie 1, 20780 Kaarina • Puh. 020 759 7430 • Avoinna ma-pe 8-15

EKOKAARINASTA ä t i e n i l ä v u l i Kunto ! a A l l T a I v E l R a O FILLA TOSI h S I ! n a a t n i ä r a h j ä e ä E s L m s A u p s y a t t i o r T a Yllä v U a L t A K E n N e O e l U o H u p t e % s i 0 ! a 5 j n a s a u t n n i i Ar pa h mi


8

LIIKENTEESSÄ

Jokainen tie on koulutie

Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa tänäkin vuonna teemalla ” Jokainen tie on koulutie- noudata nopeusrajoituksia”. Liikenneturva haluaa korostaa aikuisten vastuullisen liikennekäyttäytymisen tärkeyttä. Jokainen aikuinen voi omalta osaltaan vaikuttaa lasten liikenneturvallisuuteen.

Autojen hinnat ovat tulleet reilusti alas Kesäloma on ohi ja monessa perheessä mietitään, oliko se oma turvallinen auto sittenkään paras kulkuväline? Mikä on oikeastaan auton oman kunto? Auto joutui lujille pitkien automatkojen vuoksi. Niinpä isä ja äiti päättävät lähteä katsomaan, mikä auto olisi paras mahdollinen. Esimerkkimme tulee Keskusautohallista, jonka toimitusjohtaja Heikki Hedman ehti vastaamaan kysymyksiin seuratessaan Jyväskylän suurajoja. Lomalla huomattiin, että auto on jo vanha ja se olisi syytä vaihtaa. Mitä asioita ostajan pitää pitää ensisijaisena? Toimitusjohtaja Heikki Hedman - Asiakkaan pitää miettiä, mikä on hänen vastasi kysymyksiin ja seurasi satarpeensa eli ajaako hän paljon, mutta jos maan aikaan Jyväskylän suurajoja. hän ajaa vähän, bensiinikone on parempi mutta jos ajaa paljon, diesel taas. - Missä autoliike sijaitsee ja millaiset kokemukset perheellä siitä on, sekin merkitsee. Hyvät suhteet. Onko uuden auto hinta tärkein asia? - Ei hinta ole oleellinen asia, sillä 20.000 eurolla saa jo hyvän auton. - Autojen realisointihinnat ovat tulleet alas kymmenen vuoden aikana. Hinnat eivät ole nousseet enää pitkään aikaan. Mistä tietää, onko edessä oleva auto varmasti hyvä? - Uusi auto on aina arvoitus, mutta jos takuut ovat hyvät, varmuus on taattu kahdeksi vuodeksi. - Ostettavan auton näkee huoltokirjasta, mikä pitää tutkia huolellisesti. Samalla pitää katsoa, mikä on renkaiden kunto ja muu kunto.

Tuureporinkatu 5:n autoliike tunnetaan hyvin Turkulaiset tietävät, missä sijaitsevat hyvät autoliikkeet. Se on tärkeä tieto! Yksi niistä sijaitsee Tuurenporinkatu 5:ssä, joka sijaitsee Annikaistenmäen lähellä. Täällä pitää liikettä yrittäjä Mika Sipilä, 38, joka jatkaa siitä, mihin hänen vanhempansa pääsivät. Linja-autoaseman vieressä, Annikaismäen kupeessa sijaitsee - Äiti käy täällä hoiTuurenporinkatu 5:n tunnettu autokauppa, missä näkee myös tamassa talousasioita, loistokkaita autoja – tavallisten rinnalla. Yrittäjä Mika Sipilä mutta muuten hoidan uskoo työssään itseensä ja tuotteisiin eli autoihin. liikettä yksin. Vastaan ostoista ja myynneistä yksin. Veljeni perusti oman autokaupan Raisioon, Mika kertoo Kulmakunnan lukijoille. Hyvin usein Mika on Helsingissä, minne hän myy suuren osan valikoimistaan. Matka ei ole pitkä, mutta sieltä hän saa myös hyviä vaihtoautoja. - Valikoimamme autot ovat 40.000:sta 70.000:een euroon. Olen erikoistunut loistoautoihin, mutta joukossa on kuitenkin tavallisia. Vanhempani aloittivat tällä tavalla ja opettivat minut ja veljen, Mika kertoo. - Olemme olleet isossa opissa, Mika katsoo silmiin ja tarkoittaa juuri sitä. Vanhempien usko ja asenne näkyvät hänessä! Autourheilu kiinnostaa myös. Olin mukana myös Hockenheimissä, Saksassa, katsomassa, miten formulaautot menevät. Kolme kertaa olen ollut siellä. Mukana oli 120-150 automyyjää ympäri Suomen. - Autokauppiaaksi ei tulla vaan tähän synnytään. Pienestä pitäen olen ollut mukana. Tykkään autoista ja tykkään myydä autoja. Olen ollut töissä koko kesän ja viime kuussakin myi 25-30 autoa. Se on normaalitahti. Mikan ollessa poissa häntä tuuraa nuori mies, joka osaa myös myyntitaidon.


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

Autokauppaa ihmisläheisesti Loimaa tunnetaan perinteisenä ja hyvänä autokauppapaikkana, missä Loimaan Laatuauto Oy on toiminut jo vuodesta 1986 alkaen. Autotalo palvelee kaikissa autoasioissa uusien ja vaihtoautojen myynnistä varaosapalveluun ja huoltotoimintaan. Merkkiliikkeenä Loimaan Laatuauto edustaa tunnettuja ja suosittuja merkkejä, Fordia, Nissania ja Skodaa, joihin lukeutuvat niin Jouko Hakala ja Aapo. Poika johtaa yritystä henkilö- kuin pakettiautotkin. - Vaihtoautopuoli on myös laaja lähitulevaisuudessa. ja tarjoaa mainion valikoiman käytettyjä vaihtoautoja. Myynnissä on kattava mallisto eri valmistajien tuotteita eri hintaluokista. Meiltä saa aina myös kilpailukykyisen rahoituksen, lupaa yrittäjä Jouko Hakala. Hän tähdentää myös huoltopalvelua, joka kattaa kaiken niin kolarikorjauksesta huoltoon kuin myös renkaan vaihdot ja määräaikaishuollot. Varaosamyymälästä löytyvät alkuperäiset varaosat kaikkiin liikkeen edustamiin merkkeihin ja laaja valikoima tarvikkeita ja varusteita. - Loimaan Laatuautolla on henkilökuntaa myynnin puolella 15 sekä huolto- ja varaosapuolella 30, joten jälkimarkkinoinnilla on merkittävä osuus liiketoiminnassa. Niin se vain menee, kun palveluun panostetaan.

Ihmisläheinen kauppa

Loimaan Laatuauton juttu on toimia ihmisläheisesti ajatuksella, että maalla on mukavaa. Tarkoitus on toimia rennosti, nopeasti ja kohdella asiakkaita reilusti. Kaupunkimainen tiukkuus ei sovi savimaalaisten luonteeseen. Lähes 30 vuotta autokaupan yrittäjänä ollut Jouko Hakala on toimintavuosien aikana saanut liikkeen kukoistamaan. Vaikka mielessä siintävät jo eläkepäivät, lopullinen vetäytyminen saa vielä odottaa. - Poikani Aapo on tässä jo mukana osakkaana, joten liike on saamassa perheestä jatkajan. Hän on ollut täällä erilaisissa töissä jo 14-vuotiaasta asti ja tuntee talon läpikotaisin. Hän on myös kouluttautunut liikejohtoon, joten hyvillä mielin tässä voi olla, Hakala toteaa. Teksti ja kuva: Jarmo Laakso

9

Vuoden talviauto ja parhaat kesäedut. Ennakkomyynnissä uudet vähäpäästöiset diesel- ja bensiinimoottorit.

een! Erä nopeaan toimituks

TM:n vuoden talviauto 2013 (TM 4/2013)

VOLVO V40 T2 MAN

VOLVO V40 D2 AUT

ALK. 28

ALK. 28

685 €

244 €

Rahoitustarjous vain 1,9 %

Volvia Kaskovakuutus 0 €

Rahoitusesimerkki Volvo V40 T2 Auton hinta 27 643,97 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 28 243,97 €, käsiraha 2 824,40 €. Luoton määrä 25 419,57 €, sopimusaika 60 kk, kuukausierä 389 €/kk, korko 1,9%, perustamismaksu 150 € ja käsittelymaksu 8 €/kk, viimeinen erä 4 040,38 €. Luottokustannukset yhteensä 2051,81 €, KSL:n mukainen todellinen luottohinta 30 295,78 € ja todellinen vuosikorko 2,78 %. Rahoituksen järjestäjä: Volvo Car Financial Services. Rahoitus edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen.

Volvia-vakuutustarjous Volvia Kaskovakuutuksen ensimmäinen vuosi veloituksetta. Edellyttää Volvia Liikennevakuutusta. Edut voimassa 31.8.2013 asti.

Volvo V40 –mallisto alkaen: Volvo V40 T2: autoveroton hinta 22 200 €, autovero 5 443,97 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 28 243,97. Autoetu alkaen: vapaa 615 €/kk, käyttöetu 420 €/kk. EU-yhd. 5,3 l/100 km, CO 2 124 g/km. Volvo V40 D2 aut: autoveroton hinta 23 600 €, autovero 4 484,70 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 28 684,70 €. Autoetu alkaen: vapaa 625 €/kk, käyttöetu 430 €/kk. EU-yhd. 3,9 l/100 km CO 2, 102 g/km. Kuvan auto erikoisvarustein.

volvocars.fi www.keskusautohalli.fi Rieskalähteentie 75, TURKU puh. 0207 218 120


10

AJANKOHTAISTA

• Rikosuhripäivystys: KäytännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 02-2355055. • Varissuon TyÜttÜmät VT ry: Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4, ma - pe 8-18, 02-2365202. Liikunnat: peruskunto/ keppijumppa/kuntopiiri, koripallo/salibandy.

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy

Myynti: puh. (02) 2744 981 puh. (02) 2744 982

Päätoimittaja: Pekka Tauriainen, (02) 2744 983 Toimitus: puh. (02) 2744999

Laskutus: puh. (02) 2744 993

Keskiviikko klubi (naisille suunnattu kädentaitojen tyÜpaja.) klo11.00 - 14.00. Katso palvelumme kotisivuiltamme: www.vtry. fi tai Varissuon liikekeskuksen ilmoitustauluilta. TyÜtÜn /tyÜssäoleva /eläkeläinen, tervetuloa mukaan!

ilmoittautumista etukäteen. Suomenkielen opiskelua maahanmuuttajanaisille 6.9. pe klo.11–13. Koululaisten iltapäivähoito alkaa koulujen alkaessa. Tanssitan vauvaa ryhmää käynnistyy myÜs syksyllä. Ilmoittautumistiedot ja lisää infoa nettisivuillamme http://varissuo.mll.fi

• MLL Varissuo: Perhekeskus Touhula aukeaa jälleen 1.8. Perhekahvila on auki ma-pe klo 9.30– 13. Muskarihetki 14.8. ke klo 10. Lapsiparkit ovat ma-pe.klo 9.30–13. Iltalapsiparkki on to.klo 17– 20. Parkkeihin toivotaan

• Turun Seudun Vanhustuki ry: Toimisto Läntinen Pitkäkatu 33 (auki ma - ke 9-12 ja to 12-16) puh. 0445367741. Ti 13.8. klo 12 Turun kaupunginkirjaston Studia generalia—Katse

jalkoihin. KäytännÜnläheisiä neuvoja jalkojen hoitoon. Liity jäseneksemme puh. 044-5367741! www. vanhustuki.fi. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: 14.8.klo 18.30 jazz-treffit Vaakahuoneella s/s Ukko-Pekan luona. Vertaisryhmät alkavat taas 2.9 ohjelma jo kotisivuillamme. Vertaispuhelin joka pv klo 8-21 p. 050-5939003 . Toimisto avoinna taas tuttuun tapaan ma klo 11–19,ke ja to klo 10–14 . Puhelin päivystys 040-3513833 klo 10–14.

KOULUT, KURSSIT, HARRASTUKSET

Ilmoitusvalmistus: 3W Mediatalo Oy, kulmakunta@mediatalo.net Jakelu: Itella Oyj Paino: Satakunnan Painotuote Oy www.kulmis.fi

KATARIINAN SEURAKUNTA Pyhän Katariinan kirkko: su 11.8. klo 10 messu; Paatere, Markkula, Lautjärvi Varissuon kirkko: su 11.8. klo 12 sanajp; Markkula, Lautjärvi – ke klo 18 kesäraamattupiiri (Fil.2); Timo Rantanen Nummen srk.koti: ke 14.8. klo 13 kesäkahvila DiakoniatyÜn ajanvaraus kesä-elokuussa: Varissuon diakoniatoimistolla osoitteessa Kousankatu 6 tiistaisin klo 10-11.30 puh. 040 341 7172. KUULUTUKSET: Katariina evl Kastetut: Kaarlo Juhani Kiili, Saara Katariina Kosola, Veera Eveliina Kosola, ChloÊ Aya Isabel Kouakou, Aada Emilia Merilahti, Helena Alma Vilhelmiina Savolainen, Selma Anette Tolkki, Wilma Melinda Yli-HingistÜ Avioliittoon kuulutetut: Juha Matias Tuokkola ja Sanna-Maria Vainio, Heikki Juhani Kopperoinen ja Tanja Marita Anttonen, Kristian Jarl Johan Johansson, Turun ruotsal. evl ja Mariina Tuulia Lindholm, Eerikki Oskari Palomäki, Suomen Adventtikirkko ja Janita Jasmin Savimäki, Kauko Juhani Hammar ja Jaana Iiris Satokangas Kuolleet: Erna Mirjam Toompuu 92 v, KyÜsti Juhani Kaasinen 74 v, Susanne Maria Kruth 25 v

     

LUUPPI – MONIKULTTUURINEN OSASTO

Kursseja maahanmuuttajille! Courses for Immigrants! Luupin uusi kurssiohjelma on julkaistu. Voit noutaa sen internetistä www.luuppi.eu tai opistotalosta, osoitteesta Kaskenkatu 5.

LUUPPI MONIKULTTUURINEN OSASTO

KURSSEJA MAAHANMUUTTAJILLE • Syksy 2013 KURSER FĂ–R INVANDRARE • HĂśsten 2013 COURSES FOR IMMIGRANTS • Autumn 2013 КУРХЍ ДЛЯ Đ˜ĐœĐœĐ˜Đ“Đ Đ?Đ?ТОВ • OŃ ĐľĐ˝ŃŒ 2013

Meillä voi opiskella esimerkiksi suomen kieltä ja kulttuuria, käden taitoja, kuvataiteita ja musiikkia. Tervetuloa kursseille! www.luuppi.eu

Turun suomenkielinen tyĂśväenopisto, Luuppi – monikulttuurinen osasto Kaskenkatu 5, Turku • p. (02) 262 9811 • tyovaenopisto@turku.ďŹ â€˘ www.luuppi.eu

NAISTEN SUPERPESISTĂ„ -KUPITTAAN PP-STADIONILLA-

K E S K I V I I K KO 7.8. KLO 18.00 TURKU JYVĂ„SKYLĂ„

Kattoremontti vai loma?

Valitse molemmat! Kun teetät kattoremonttisi meillä, voit itse keskittyä ihan muuhun. Soita ja pyydä ilmainen arviointi! • Uusi katto jopa 2 päivässä • Tehokas ja turvallinen asennusmenetelmä • 5 vuoden asennustakuu • 20-45 vuoden materiaalitakuu • MyÜs ulkoverhousremontit


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

Tähtiartisteja nähdään Musapiknikillä Kupittaanpuistossa

Uudistunut Musapiknik tuo kesän tähtiartistit Kupittaanpuistoon sunnuntaina. Maksuttomassa tapahtumassa on luvassa monipuolinen musiikkikattaus niin aikuisille kuin lapsille. Kahdeksatta kertaa järjestettävässä Musapiknikissä lavalla nähdään muun muassa ”Levikset repee”-singlellään eturivin artistien joukkoon noussut Sini Sabotage, pitkän linjan suosikkiartisti Laura Närhi ja suomalaisen konemusiikin kärkinimi JS16 sekä lasten suosikit Mimi ja Kuku ja Kengurumeininki. Musapiknik-tapahtuman kestoa on pidennetty kello 22 saakka. Alueella nähdään lisäksi muun muassa Clunker Cirkuksen sirkusesitys ” Karvanoppasirkus”, Turun elävän musiikin yhdistyksen yleisön keskellä kiertävä Lentävä Matto ja pellehyppyesitys Kupittaan maauimalassa. Lapsiperheille ohjelmaa tarjoavat myös Kupittaan urheiluhallin vieressä järjestettävä Kesäihmemaa, Seikkailupuisto ja Kupittaan maauimala. Musapiknik Kupittaanpuistossa 11.8. kello 12–22.

Neljä FlameJazzkonserttia Turun Musiikkijuhlilla Linnateatterissa saadaan tuhti paketti jazzia, kun Flame Jazz toteuttaa yhdessä Turun Musiikkijuhlien kanssa neljä mielenkiintoista jazzkonserttia elokuun puolessa välin. Teatteriravintolassa tullaan kuulemaan huippujazzia keskiviikosta lauantaihin Suomen ykkösartistien esittämänä. Lavalle nousevat muun muassa suomijazzin pitkäaikainen edelläkävijä Jukka Perko tuoreen Streamline Jazztet-yhtyeensä kanssa. Perko aloittaa konserttisarjan. Konserttisarjan päättää huippuyhtye Koko Jazz Orchestra. Basisti Timo Hirvonen perusti vuonna 2010 Helsinkiin Koko Jazz Clubin ja kun sen toiminta vakiintui, päättivät rumpali Jussi Lehtonen, pianisti Jussi Fredriksson ja klubin isäntä Hirvonen perustaa ”talon orkesterin” Koko Jazz Orchestran. – Viimeisenä iltana lauteille nousee Koko Jazz Orchestra. Siitä tulee vauhdikas ja mielenkiintoinen esitys. Lavalla nähdään äijäenergiaa ja tämä on koko festivaalien loppukaronkka samalla. Hyvät loppubailut on siis tiedossa, Jussi Fredriksson Flame Jazz ry:stä nauraa. Flame Jazz-konsertit Linnateatterissa 14.– 17.8.2013.

11

ME PALVELEMME SINUA ASIANAJOTOIMISTOT

MAANRAKENNUSTYÖT

POLKUPYÖRÄLIIKKEET JA –KORJAAMOT

AUTOHUOLLOT JA VUOKRAUKSET

RAVINTOLOITA

OPTIKKOPALVELUT

vielä on kesää jäljellä

KESÄN MENOVINKIT

PARTURI-KAMPAAMOT AUTOKIERRÄTYS

RÄYSTÄSKOURUT

AUTOKIERRÄTYS ILMAINEN NOUTO JA REKISTERISTÄ POISTO!

0440 800 123 oilijalonen.fi

TATUOINNIT

AUTON RENKAAT JA VANTEET

TV-HUOLLOT HIERONNAT PIHA- JA PUUTARHATYÖT

ILMASTOINTIKANAVIEN PUHDISTUKSET

Ilmoituksesi voisi olla tässä! JALKAHOIDOT

Soita (02) 2744981

LÄÄKÄRIPALVELUT

Turun Perhelääkärit Työterveyshuolto

Laboratorio

Kysy edullista työterveyshuoltoa

PVK, ALAT, Lipidit, Glukoosi, PSA 10€/kpl PAPA 40€

KULTASEPÄT

Akupunktiohoito 45€ Ajanvaraus ma-pe 8-16

(02) 2504433

Sibeliuksenkatu 3, 20100 Turku, www.perhelaakarit.com

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy Päätoimittaja: Pekka Tauriainen, (02) 2744 983 Toimitus: puh. (02) 2744999

Myynti: puh. (02) 2744 981 ja (02) 2744 982 Jakelu: Itella Oyj Paino: Satakunnan Painotuote Oy www.kulmis.fi


KULMAKUNTA 7.8.2013 N:o 28

12

RUUKIN TERÄSKATTO KRUUNAA TALOSI -VIIMEISTELE ILME SADEVESIJÄRJESTELMÄLLÄ Classic,Elite, Finnera ja muut Ruukin teräskatot saat helposti ja nopeasti meiltä. Pyydä samalla tarjous koko kattopaketista, siinä mukana kattoturvatuotteet ja vesikourut. Kysy lisää! Uudisrakentaja tai tee-se-itse-tekijä: kattoremontti asennettuna:

Tiina Peippo, 020 5927 813 Erik Muurama, 020 5939 927

Ruukin kattotuotteet – helppo ostaa, asentaa ja pitää. www.ruukkikatot.fi

Kk2813  
Kk2813  

kulmis, kk

Advertisement