Page 1

Avoinna joka päivä, myös

SUNNUNTAISIN ma-pe 8-21 la 8-18 • su 12-18

p. 02- 214 6100

www.skanssinapteekki.fi info@skanssinapteekki.fi

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 29 vuotta

Katariinan lapset paistoivat pipareita ja lauloivat s. 3

Keskiviikkona joulukuun 1. päivänä 2010

Hannunniitun ja C.O. Malmin koulut tarvitsevat uusia tiloja s. 5

N:o 48

Kaarina-seura muutti Koristoon s. 7

Dreamdriver autokoulu

Dreamdriver B-KORTTI autokoulu

1200e B-KORTTI

850e

Aloitus huomenna tiistaina klo 16:15 yhteystiedot & muu Turuntie 9, 24240 Salo kurssitarjonta Puh. 040 5929 852 www.dreamdriver. www.dreamdriver.´

Kuralan Kylämäellä vietetään isoäidin aikaista joulua

talossa valmistaudutaan jouluun • Iso-Kohmon – koti täyttyy joulun tuoksuista! käsityöläismyyjäiset • Kokeiluverstaalla – täältä löydät pukinkonttiin sopivia tuotteita. KURALAN KYLÄMÄKI

Jaanintie 45, (02) 262 0420 Avoinna 4.–12.12. ti–pe 9–14, la–su 11–17, 6.12. suljettu. Liput: 4,50 e / 3 e / perhelippu 9,50 e www.turunmuseokeskus.fi


2 - N:o 48 1.12.2010

PUKINKONTIN PARHAAT PAKETIT -ilmoitussivu

Kukassa joulun muotiväri on nyt valkoinen. Kukka-Kertun Terhi Lehtisen mukaan valkoiset jouluruusut ja amaryllikset ovat haluttuja joulun tunnelman luojia. Lahjaksi hän suosittelee perinteisen joulutähden ja hyasintin lisäksi jouluisesti koristeltua leikkokukkakimppua. – Näyttävä omenoilla ja kaneleilla koristeltu kimppu somistaa joulupöytää.

Karita Salonen Brahenkadulla sijaitsevasta High Care Centeristä suosittelee pukinkonttiin lahjakorttia lymfahoitoon, johon voi yhdistää samalla kasvohoidon. Lymfa- ja kasvohoitopaketti on koko keholle ja iholle mukava uudistus ja rentoutushoito.– Lymfasukat poistavat turvotusta, selluliittia ja edistävät kuona-aineiden poistumista. Relax – kasvohoito on tehokas ja syvävaikutteinen ja sopii myös herkälle iholle.

– Saali on hyvä valinta joululahjaksi, koska se ei vaadi sovittamista, sanoo Amandiinan Marjo-Riitta Muurinen. Viime aikoina tunikat ovat saalien lisäksi olleet suosittuja. Uutuutena tarjolla on kotimaisia pellavakangastunikoita. Muurinen suosittelee vaateostoksiin lahjakorttia, jolloin lahjan saaja pääsee itse sovittamaan lahjaansa.

Leila Karppijärvi Dantellista suosittelee pukinkonttiin pehmeiden pakettien suosikkilahjaa. – Kuuman saunan jälkeen monelle tulee päänsärkyä. Saunamyssy suojaa päätä ja se on helppo pestä ja huoltaa. Jouluinen, värjäämättömästä puuvillasta valmistettu porokuvioitu saunamyssy on haluttu lahja niin lapsille kuin aikuisillekin. Myssy on aito suomalainen innovaatio, jolla on kysyntää myös ulkomailla asti.

Saaristotiellä Kirjalan kahvituvassa tehdään itse savukalaa, saaristolaislimppua, savulohitahnaa sekä erilaisia hilloja. Tiina Pöllu sanoo, että eritysesti savukala ja limppu ovat erinomaisia joululahjoja. – Tuotteita voi hankkia lahjaksi hyvin vielä jouluviikolla, kunhan säilyttää ne kylmässä.

Visa Lähdekorpi Visan Polkupyörähuollosta vinkkaa, että joululahjaksi voi talvipyöräilijälle hankkia kestävät ja laadukkaat nastarenkaat. – Edullisempiin nastarenkaisiin verrattuna hintavammissa renkaissa nastojen pito säilyy pidempään. Ohjaustankoon kiinnitettävä laadukas alumiininen led-valaisin on myös hyvä lahja pukinkonttiin.

Skanssin Suomalaisen Kirjakaupan Kati Polojärvellä on pitkä lista hyviksi joululahjoiksi. Remes on varma hitti. Sofi Oksanen on hyvä valinta, kuten Anja Snellman. – Charlainen Harrisin Sookie Stackhouse-sarjan kolmas osa on juuri ilmestynyt suomeksi. Se on kevyttä ja hauskaa ajanvietettä vaikka juuri jouluksi.

- Kukalla muistaminen on aina mukava lahja joulun aikaan, kertoo Terttu Arvola Nummen Narsissista. Halutessaan voi myös antaa lahjakortin pukinkonttiin. Perinteisten joulukukkien lisäksi voi vaihteeksi valita jouluruusun tai muun erikoisemman kukan. Muun muassa pihlajanmarjapuuta muistuttava monivuotinen Ardisia punaisine marjoineen luo jouluntunnelmaa.

Harri Loponen Molitor Oy:stä tarjoaa konttiin päriseviä menopelejä. 125-kuutioisten kevytmoottoripyörien lisäksi liikkeestä löytyy mopoja ja moottoripyöriä laidasta laitaan aina lasten ensiharjoitteluun tarkoitettuja pikkumopoja myöten. - Meiltä löytyy myös kaikki varusteet, joita tarvitaan ajossa, esimerkiksi kypärät ja ajopuvut. Miehille ja naisille on omat mallistonsa, Loponen sanoo.

John Simon KONEEN RUHTINAS Pekka Herlinin elämä

1795

pokkari 10,25

Ilkka Raitasuo Terhi Siltala KELLOKOSKEN PRINSESSA

95 24 (29,10)

Kauppakeskus Skanssi Palvelemme: ma-pe 10-21 la 10-18, su 12-21 www.suomalainen.com


Katariinan lapset paistoivat pipareita ja lauloivat

Katariinan koulun C 2-luokan oppilaat harjoittelivat joululauluja Pyhän Katariinan kirkossa 5. joulukuuta pidettävään joulukonserttiin. Kuvassa haastatellut Niko Salonen (2. vas.), Karoliina Lönnroth (5. vas.) sekä takana Teemu Kaario (7. vas.).

Katariinan koulun lapset kävivät Nummen seurakuntakodissa leipomassa pipareita viime torstaina. Lapset harjoittelivat myös erityisopettaja Sari Sinervon johdolla joululauluja Pyhän Katariinan kirkossa pidettävään joulukonserttiin. C 2-luokan oppilaat olivat kovasti innoissaan. Niko Salonen kertoi, että kivointa oli pipareiden muotoilu ja tietysti maistelu. Myös Teemu Kaario kehui piparinpaiston

olleen kivaa, aina taikinan muotoilusta syömiseen. Teemu mielestä aamupäivä oli muutenkin hauskaa tekemistä täynnä. Lapset olivat koristelleet rehtorin omasta metsästä tuoman pikkujoulukuusen muun muassa itse askartelemallaan paperisella koristeella. Karoliina Lönnrothin mielestä leipominen oli kivaa. Kaikki lapset olivat sitä mieltä, että jo pelkkä taikinakin oli niin hyvää, että sitä olisi voinut syödä vaik-

ka kuinka paljon. Lapset myös kertoivat odottavansa joulua melkoisesti. Tigo Nguyen, kakkosluokkalainen musiikkivirtuoosi, kävi myös esittämässä joululauluja.– Hän on oikea luonnonlahjakkuus, joka soittaa korvakuulolta kaiken mitä kuulee, kertoi häntä juhlatilaisuuksia varten soitossa valmentava Elina Nguyen.

1.12.2010 N:o 48 3


4 - N:o 48 1.12.2010

LUKIJALTA

TAPIO

Rahaa on köyhyyden poistamiseen Meille pienituloisille eläkeläisille vakuutetaan jatkuvasti, ettei eläkkeiden korotuksiin ole varaa. Pitkään olemme jo jääneet indeksikorotuksissa jälkeen ns. taitetun indeksin vuoksi, josta eduskunnassa sanotaan, ettei sitä ole aikomustakan korjata. Vielä pahempi on toki tilanne nykyisillä nuorilla ja työikäisillä, joilla uuden eläkejärjestelmän mukaan eliniän odotuksen vuoksi eläkkeen taso putoaa n 40 %:iin ansiotasosta. Jos työ on ollut pienipalkkaista, pätkätyötä, vuosien kuluessa lisäksi työttömyyttä, ei tulevan eläkkeen tasolla todellakaan pysty elämään. Tähän suuntaan ovat nyt Katainen kumppaneineen asian vieneet. Pienet tulot tietävät yhä pienempi eläkkeitä. Näin ei voi jatkua. Elinkustannukset nousevat ja sentin venytys on yhä suurempi taitolaji. Ruoan hinta kallistuu, lisäksi tulossa on alv-maksun korotus. Myös asumiskustannukset ovat nousseet ja jatkossa nousevat edelleen energiaveron muodossa. Näin kansalaisilla maksatetaan ne miljoonat, jotka päätettiin lahjoitta työnantajille poistamalla työnantajilta KELA-maksut. Työnantajille vuosien saatossa näin tehdyt lukuisat tulonsiirrot ovat valuneet verottomina voittoina

ja osinkoina maan rajojen ulkopuolelle. Mutta rahaa on, jos se vain päätetään ottaa käyttöön ja säätää lait sen mukaan. Eläkerahastoilla on ollut vuosikymmenten ajan koottua rahaa, josta nyt on sijoitettuna 133 miljardia euroa pääosin ulkomaisiin pörssiyhtiöihin ja finanssilaitoksiin. Siis rahaa, joka kuuluisi käyttää eläkkeiden maksuun ja vaiikka kotimaisene tuotantoon, mutta jota ei eläkerahoitusten suunnitelmien mukaan olla käyttämässä vielä ainakaan kymmeniin vuosiin. On siis todellinen kupla, ettei ole varaa eläkkeisiin. Tuoreet uutiset kertovat myös, että pankkien omaisuutta on sijoitettu miljardikaupalla mm. Irlannin ja muiden romahtamassa olevin maiden talouksiin. Näin rahastoisa olevien eläkkeiden ja pankkien säästöjen pääomat rahoittavat ulkomaisia pankkeja, ei oman maan taloutta, jota puolestaan kasvatetaan velalla. Toki esim. miljardi on siitä vuositasolla varaa siirtää maamme asevarusteluun, jolla summalla voitaisiin korjata monta homekoulua ja vanhaikotia tai parantaa köyhien asemaa. Kuntien talousvaikeudet, joilla perustellaan palvelujen karsimista, ovat kotikutoista mallia maan rajojen sisäl-

Kaija Kiessling työfysioterapeutti, el.

Mielipide myös tekstiviestillä

LUKIJALTA Opiskelijat herätkää! Muutosta opintotukeen ei tullut. Opintotuen sitominen indeksiin tuntuu kaukaiselta haaveelta. Työmarkkinatuki on korkeampi kuin opiskelijan tuki. Me, opiskelijat, olemme koko kansan köyhimmät. Tämä on kohtuutonta. Suomalaisen koulutuksen on pakko tuottaa erikoisosaamista ja asiantuntijuutta. Emme pysty kilpailemaan idän halpatuotannon kanssa, vaan suomalaiset tarvitsevat innovaatioita, mikä vaatii laajaa yhteiskunnallista tietoutta ja oman alan vankkaa osaamista. Sama pätee myös kulttuurin kehittymiseen. Tahtoisin nähdä opiskelijoiden jälleen taistelevan oikeuksiensa puolesta. Oulussa ollaan jo heräämässä taisteluun. Kun Oulun YO:n rehtori Lajunen väläytteli 1000e lukukausimaksua, häntä vaadittiin opiskelijoiden puolesta eroamaan. Viime keväänä oma opintolinjani, Turun Taideakatemian sirkuslinja, ja siinä ohessa nukketeatterilinja olivat määrätty lakkautettaviksi. Linjavastaavien kanssa ei oltu keskusteltu ja tieto tuli täytenä yllätyksenä kaikille. Päätös oli astumassa voimaan alle kahden viikon päästä tiedon saatuamme.

lä tehtyinä. Kuntavero on tasavero, joka rokottaa pienituloisia suhteessa eniten. Verotuksen rakennetta tulee muutta niin, että kunnallisvero on progressiivinen. Lisäksi kunnallisveroihin tulee liittää ansiotulojen tavoin verotettavaksi myös osinkotulot, myyntivoitot, vuokratulot, puun myyntitulot, henkivakuutuksen pääomatulot ja muut pääomatulot. Verohallinnon tilastojen mukaan nämä tulot verotettuina 18.5 % kunnallisveron (tässä laskettu tasaveromallina kuten nyt on kuntavero) mukaan toisivat kunnille 1791 miljoonaa eli 1,7 miljardia verotuloja esim. palvelujen tuottamiseen ja mm. asuntotuotantoon. Rahaa siis köyhyyden poistamiseen on. Sitä on turha väittää, ettei maallamme ole vaurautta parantaa köyhyysrajan alapuolella sinnittelevien elämää. Kun maassa on lähes miljoona köyhää, ei voida puhua enää hyvinvoinnista. Asia on korjattavissa, kuten yllä muutamia esimerkkejä - jos vain päättäjät haluavat sen tehä. Köyhyyttä ei meidän pidä sallia poltiikan seurauksena!

Heti ensimmäisen tunnin aikana, kun kuulin asiasta, laadin adressin päätöksen kumoamiseksi. Saman päivän aikana menimme joukolla osoittamaan mieltämme Turun kävelykadulle. Pidimme myös toisen mielenosoituksen pari päivää myöhemmin ja keräsimme nimiä adressilla noin 3000. Painostusta saatiin myös kansanedustajien joukoista ja mediasta. Päätös lakkauttamisesta kumottiin. Tarkkaa tietoutta, oliko lakkauttamispäätös lähtöisin eduskunnasta, kunnanhallituksesta vai Taideakatemian rehtoraatilta, ei tuohon aikaan ollut. Kaikki syyttivät asiasta toisiaan. Syyllisen opintotuen korottamatta jättämiseen tiedämme. Kaiken kyykytyksen lisäksi opiskelijoita uhkaa lukukausimaksut. Pyydän nyt aktiivisuutta opiskelijapiireiltä kautta maan, jotta saisimme poliitikot puolellemme ja kohteluumme inhimillisyyttä. On aika vaatia päätösten pyörtämistä jälleen. Kaikki maan opiskelijat, yhdistäkäämme voimamme ja näyttäkäämme turhautuneisuutemme. Hansi Harjunharja Opiskelija, Turun Taideakatemia

Lukijoiden mielipiteet voi lähettää myös tekstiviestillä. Napakat viestit näppäilet numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa vain normaalin operaattorimaksun, ei yhtään enempää. Kulmakunta pidättää oikeuden muokata tekstiä. KIRJOITTELE!

• Talikkokadun remonttijuttu oli turhan siloteltu. Jos olisi haastateltu asukkaita, olisi juttu ollut aivan toisenlainen. • Minulla oli vuosi sitten myyntipaikka eräässä itäisen kaupunginosan kirppiksessä. Miltähän ovat juomat maistuneet vihertävistä, kartionmallisista savulasijuomalasista? Lasit olivat myynnissä, mutta joku älykääpiö varasti ne. Kenkkumaista loppuvuotta varkaalle näin vuoden kuluttua tapahtumasta! Varkaus ei kaatanut talouttani, mutta varastaminen on halpamaista.

Viime viikolla kysyimme: Saako Nuutilankujan katkaista liikenteeltä asemakaavassa?

kyllä 4% ei 96%

Koululaiset Jouluradio virittää taas joulunodotukseen linnaan Jouluradio virittää odotuksen tunnelmiin Turussa jo neljättä joulua. Joulumusiikki alkoi soida Turun seudulla taajuudella 100,5 MHz ensimmäisenä adventtisunnuntaina heti puoliltaöin. Kaapeliverkossa Jouluradion taajuus on 90,1 MHz. – Musiikista löytyy niin ylevää kuin maanläheistäkin. Jouluradion tuhansien kappaleiden kirjastoa ryyditetään uusimmilla levytyksillä ja niistä soivat osuvimmat tulkinnat. Kanavan saundissa on kaikille tuttuja joululauluja, tunnetta ja joulunajan taikaa, Jouluradion musiikkipäällikkö Mikko Huotari linjaa. Jouluisen musiikin parissa tunnelmoidaan tauotta ja mainoksitta läpi vuorokauden aina tapaninpäivään 26. joulukuuta saakka. Sen jälkeen kanavalla jatkaa Radio Toivo loppiaisviikon loppuun. Jouluradion lähetin kantaa Turun seudulla Rymättylään, Nousiaisiin, Paimioon, Kemiöön ja Nauvoon saakka. Lähetin nousee tänä vuonna myös Saloon ja Raumalle. Monen toive täyttyy, kun tänä vuonna ensimmäistä kertaa Jouluradion historiassa kuuntelijat voivat päästä taajuuksille kertomaan terveisiään ja kuuntelemaan toivejoulumusiikkiaan.

Jouluradion toivekonsertti kuullaan lauantaisin kello 14 ja sen uusintalähetys on sunnuntaisin kello 18 alkaen. Toiveita ja tervehdyksiä voi muun muassa lähettää osoitteessa www.jouluradio.fi tai sähköpostilla jouluradio. toiveet@evl.fi. Jouluradio kuuluu internetissä kaikkialle maailmaan osoitteessa www.jouluradio.fi. Sivuilta avautuu tänä vuonna myös kaksi muuta nettiradiota. Pikku jouluradio soittaa iloista lapsille suunnattua ja lasten laulamaa joulumusiikkia. Rakkaimmat joululaulut –nettiradio soittaa kauneimpia ja suosituimpia jouluklassikkoja. Tänä vuonna Jouluradion voi ladata iTunesista ilmaisena sovelluksena myös iPhoneen. Suosituksi kasvaneen Jouluradion tuottaa pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimitus Toivontuottajat. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tarjoaa kanavan myös turunseutulaisille. Jouluradiosta on seitsemän toimintavuotensa aikana kasvanut puolivaltakunnallinen kanava, joka tavoittaa analogisesti kolme miljoonaa kuuntelijaa. Jouluradiota kuunteli viime vuonna peräti joka kymmenes turunseutulainen.

Oikaisu: Katariinanseurakunnan seurakuntaneuvostoon valitun Mertsi Ärlingin (viisi leipää ja kaksi kalaa) äänimäärä oli 90 kpl eikä 0 kpl, kuten viime Kulmakunnassa (24.11.10) virheellisesti kerrottiin.

Turun koululaiset juhlivat itsenäisyyspäivää Turun linnassa ensi perjantaina. Kutsuvieraina on yli 300 Turun koulujen 6. Luokan oppilasta. Koululaisten linnan juhlaa vietetään kymmenettä kertaa. Tarkoituksena on järjestää oppilaille tilaisuus juhlavassa ympäristössä, jossa käyttäydytään arvokkaasti. Juhlissa harjoitellaan maljannostia, ruokailutapoja ja juhlakäyttäytymistä tulevaa elämää varten. Juhlassa valitaan tänäkin vuonna parhaiten käyttäytyvä oppilas. Juhlaa isännöi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola.

Jätemaksuihin korotuksia Jätteenkäsittelymaksuihin on luvassa korotuksia ensi vuoden alussa. Polttokelpoisen jätteen käsittelymaksu nousee 25 eurolla tonnilta 150 euroon. Kaatopaikkajätteen käsittelymaksu puolestaan nousee 45 eurolla tonnilta eli 192 euroon. Maksuihin lisätään arvonlisävero. Valtiolle tilitettävä jätevero nousee vuoden vaihteessa 30 eurosta 40 euroon tonnia kohti. Jätevero sisältyy kaatopaikkajätteen käsittelymaksuun. Polttokelpoisen jätteen käsittelymaksun korotus näkyy omakotitalojen 240 litran jäteastian tyhjennysmaksussa 65 sentin korotuksena. Vuositasolla korotus on kahden viikon astiatyhjennysvälillä 16,90 euroa.


UUTISET

Hannunniitun ja C.O. Malmin koulut tarvitsevat uusia tiloja H

annunniitun ja C.O. Malmin koulut tarvitsevat pysyviä tilaratkaisuita. Uusien tilojen rakentamista joudutaan kuitenkin odottamaan ainakin vuoteen 2015 saakka. Siihen asti koulujen on selviydyttävät tilapäisillä järjestelyillä. Nummenpakan koulusta vapautuu lisätiloja, kun lukiolaiset siirtyvät Kerttuliin. Seitsemänsien luokkien sisäänottoa pienennetään vuosina 2011-2013 siten, ettei kouluun oteta lainkaan vieraspiiriläisiä tai vieraskuntalaisia. C.O. Malmin koulun 7. Ja 8. Luokat siirtyvät Nuumenpakan kouluun lukuvuodeksi 20122013 vuotta aiemmin kuin kolme vuotta sitten laaditussa ehdotuksessa kouluverkon tarkistamisesta oli suunniteltu. Lukuvuonna 2013-2014 Pääskyvuoren alueen oppilaat siirtyvät Nummenpakan kouluun aiempien päätösten mukaisesti. Nummenpakan kouluun tulevat lisäksi kaikki C.O. Malmin koulun yläkoululaiset. – Näillä ratkaisuilla selviämme eteenpäin kolme vuotta, sanoo Turun kaupungin opetuspalvelukeskuksen suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski.

Oppilasmäärä ratkaisee Alapaattikosken mukaan tilaongelmaa ei näillä toimenpiteillä korjata kokonaan. Tilatyöryhmä kokoontuu ensi keväänä ja alkaa pohtia pysyviä vaihtoehtoja tilanongelman ratkaisemiseksi. – Meidän pitää määritellä C.O. Malmin koulun pysyvä oppilasmäärä. Oppilasmäärät ovat kasvaneet siellä huimasti ja nyt pitää arvioida, paljonko oppilasmäärä on vuosikymmenen lopulla. Oppilasmäärä

C.O. Malmin koulun oppilailla on parakit helpottamassa tilaongelmaa. Lisää parakkeja saattaa olla luvassa, ennen kuin uudisrakennukselle löytyy rahaa.

on haarukoitu 90-130 välille, ja se täytyy saada pienemmäksi, koska pysyviä tiloja ei ole vielä luvassa. Parakkeja on jo nyt käytössä, mutta ne pitää korvata pysyvillä tiloilla, Alapaattikoski sanoo. Keskeinen tekijä C.O. Malmin koulunoppilasmäärän arvioinnissa on dysfaattisten oppilaiden määrän kasvu. Tällä hetkellä kolme neljästä oppilaasta on dysfaatikkoja ja kuulovammaisia on vähän. – Dysfaatikot sijoitetaan keskitetysti C.O. Malmin kouluun. Jos oppilasmäärää halutaan pienentää, heitä täytyy hajasijoittaa. Tämäkään ei ole helppo ratkaisu, koska ryhmille täytyy löytyä tiloja, kertoo Alapaattikoski.

C.O. Malmin koulun dysfaatikot ovat kaikki turkulaisia, kun taas kuulovammaisia oppilaita tulee muistakin kunnista.

Hintahaarukka tiedossa Uudisrakennukselle on jo laskettu hintahaarukka. Mikäli oppilasmäärä jää 90:een, uusien tilojen rakentaminen maksaa 7,9 miljoonaa euroa. Haarukan yläpäässä 120 oppilaan uudisrakennukselle tulee hintaa 8,4 miljoonaa euroa. – Kun tilaohjelma päivitetään, emme välttämättä pääse näihin samoihin lukuihin. Joka tapauksessa kallista on, toteaa Alapaattikoski. Hän ei usko dusfaattisten

Pitääkö Hannunniittuun saada nopeammin pysyviä koulutiloja?

oppilaiden määrän hallitsemattomaan kasvuun. Avuksi tulevat muut koulun tukitoimet ja oppilaat pyritään pitämään tavallisissa ryhmissä.

Vastaa osoitteessa: www.kulmis.fi.

Mikä dysfasia? Dysfasia on kielen kehityksen häiriö joko puheen ymmärtämisessä, puheen tuottamisessa tai molemmissa. Muutoin kehitys etenee normaalisti. Dysfaatikolla on esimerkiksi ikäänsä nähden suppea sanavarasto, epäselvä puhe ja ongelmia oikeiden sanojen löytämiseksi. Lievästi dysfaattinen lapsi

selviytyy arkipäivän puhetilanteista melko hyvin, kun taas vaikeasta dysfasiasta kärsivä ei välttämättä puhu lainkaan. Dysfasian tarkkaa syytä ei tunneta, mutta perinnöllisyys näyttäisi olevan merkittävä osatekijä (Lähteet: www.wikipedia.fi ja Dysfasialasten Tuki ry).

Maan ykköskuusi saapui myöhässä perille Turun Tuomiokirkon edustalla odoteltiin lumituiskussa Suomen ykköskuusta saapuvaksi keskiviikkona kello 13.00. Myrskyinen keli kuitenkin viivästytti kuusen tuontia ja lopulta puu oli perillä puolitoista tuntia aikataulusta myöhässä. Kuusi tuotiin poliisisaattueella Ruskolta. Noin 27 metriä korkean kuusen lahjoittivat tänä vuonna Noora Ylijärvi ja Tomi Kaskinen. Timo Kajava, kuusenkaadon vastuuhenkilö kertoi, että kova tuuli myöhästytti jo alkuvalmisteluja. – Kovat tuulen pyörteet hidastivat kuusen kaatoa. Lisäksi pakkaaminen viivästyi, koska pakkasen vuoksi oksat olivat jäässä. Pieniä vaurioita syntyi, mutta ne saadaan pai-

kattua, toteaa Kajava. Ajomatka sujui lopulta melko sutjakkaasti, mutta joissain kohdin matalia sähkölinjoja piti konkreettisesti nostella ylös, jotta matkaa päästiin jatkamaan. Turkista kotoisin olevat opiskelijat Beriz Yildiz ja Sinan Demirci Åbo Akademista tulivat tuulesta ja tuiskusta huolimatta katsomaan perinteikästä kuusen pystytystä. - Meille lumi ja pakkanen on eksoottinen elämys. Tuomiokirkon edustan kuusi on iältään noin 80-vuotias ja sitä valaisee yli 700 led-valoa. Viime vuoden tapaan vähävirtaiset, Turku Energian asentamat led-lamput sytytettiin lauantaina kello 17.00. Suomen ykköskuusi saapui perille puolitoista tuntia suunnitellusta aikataulusta myöhässä.

1.12.2010 N:o 48 5

Nainen löytyi surmattuna Viime viikon sunnuntaina Kraatarinkatu 3:sta löydettiin 83-vuotias nainen surmattuna asunnostaan. Nainen oli joutunut voimakkaan väkivallan kohteeksi ja vammat olivat niin vakavat, että nainen menehtyi. Poliisin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että lauantaina 20. Marraskuuta Katteluksenkatu 1:ssä sijaitsevassa Palvelutalo Vuokossa on liikkunut mieshenkilö, joka on käynyt ainakin yhden vanhuksen asunnossa ja pyrkinyt sisälle toiseen. Mies on esiintynyt ”palveluhaluisena” ja ilmoittanut, että hän voisi käydä vaikkapa kaupassa asukkaan puolesta. Mies poistui vanhuksen asunnosta kuultuaan, että omainen oli sinne tulossa. Mies on noin 50-60–vuotias, 170-180–senttiä pitkä ja tumma- tai mustatukkainen. Hänellä on rokonarpiset kasvot, iho on ahavoitunut ja päivettynyt. Hänellä oli yllään sininen vyötärömallinen toppatakki. Poliisi pyytää miestä ilmoittautumaan tai havaintoja miehestä sekä hänen liikkeistään numeroon 050-456 2200 tai sähköpostilla osoitteeseen palaute.varsinais-suomi@poliisi.fi.

Luistelumato auki Kupittaan luistelumato avattiin tänään kello 10. Luistelumato on avoinna säävarauksella. Urheiluhallinja pesäpallokentän vieressä sijaitsevan radan käyttö on maksutonta. Mutkitteleva rata on noin puoli kilometriä pitkä ja 5-6 metriä leveä. Radalla luistellaan merkityn suunnan mukaan. Jäälle saa mennä ainoastaan luistimilla. Radalla ei saa käyttää sauvoja, mailoja ajaa pyörällä tai viedä lastenvaunuja. Radalla toimii myös luistimien vuokrauspiste.

TV-maksut syynissä Varsinais-Suomen alueella on alkanut televisiomaksukampanja. Tarkastukset tehdään niissä kotitalouksissa, jotka eivät ole tehneet ilmoitusta television käyttöönotosta. Parin ensimmäisen päivän aikana jäi kiinni 312 tv-maksutonta taloutta. Varsinais-Suomen alueella on noin 58.800 taloudelle lähetetty kampanjakirje ja lomake, jolla voi tehdä televisioilmoituksen. Arvion mukaan televisio on käytössään noin puolella kotitalouksista, jotka eivät ole tehneet tv-ilmoitusta.


6 - N:o 48 1.12.2010

AJANKOHTAISET

Ikkunat ja ovet

→ www.fenestra.fi

• Rikosuhripäivystys: Käy-

tännön neuvoja ja tukihenkilöitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisille ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 235 5055. • MLL/Koivulan paikallisyhdistys: Perhekahvila tiistaisin klo 9-11 kerhohuoneistollamme, Tanskankatu 1. Perhekahvilassa tapaat muita äitejä ja isiä muksuineen, iloista yhdessäoloa, kahvia, lauluhetki ja askartelua! Tervetuloa kaikki vanhat ja uunituoreet kävijät! • MLL varissuon yhdistys: Ma perhekahvila 0-7v. klo 9.30- 13.00. Ti 3- vuotiaiden kerho 9.30-12.00. Ke perhekahvila 0-7v. 9.30-13.00. Muskarihetki klo 10.15. To perhekahvila 0-7v. klo 9.3013.00- Minimuskari (alle 2v) klo 10.15. Pe 3-vuotiaiden kerho klo 9.30-12.00. Iltalapsiparkki joka toinen torstai 17.30-20.30. Tule mukaan joukkomme! Pelttarinkatu 4 A. 20610 Turku, puh. 02-235 0040, www.mll.fi/varissuo

• Sydänpotilasyhdistys Sepot ry: Tahdistinkerhon luentotilaisuus 8.12. klo 16: Miten rytmihäiriöt vaikuttavat liikuntaan? Fysioterapeutti Pekka Karppi. Sydänpiirit tilat, Eerikinkatu 27 (pihaovi), Turku. • MLL Littoisten paikallisyhdistys: Perhekahvila avoinna Littoisten monitoimitalolla joka perjantai klo 9.30 - 11.30. Kahvia, mehua, pullaa, touhua; pienille lajitoverien seuraa ja isoille ehkä hetken kahvirauha... tervetuloa mukaan! Pe 3.12. vietämme pikku pikkujouluja, varusteet: tonttulakki ja paljon iloista mieltä. Tip tap! Haluatko tietää lisää? Soittele Kaarinalle, 040-5009325. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: Yhdistyksen tilat ovat avoinna ma ja ke klo 10-14 sekä ma klo 17-19, Aninkaistenkatu 14 B 3, ovisummeri. Puhelin 040 351 3833. Ti 7.12. klo 13.00-18.00 jouluglögin tarjoilu. To 9.12. ensitietokurssi tekonivelleikkaukseen meneville tai sitä harkitseville klo 15-17. Ilmoittautuminen 045 234 3435. Maksuton Nivelneuvola, varaa aika 045 2343435. Muita yhdistyksen tapahtumia: Ke 1.12. allas-

Talvirengaspakko alkoi tänään Talvirengaspakko alkoi päivänä ja kestää helmikuun loppuun saakka. Kolmen talvikuukauden aikana on henkilö- ja pakettiautoissa käytettävä nastoitettuja tai nastattomia talvirenkaita. Liikenneturva suosittelee talvirenkaiksi nastarenkaita, koska niiden avulla auto on varmemmin hallittavissa jäisellä tiellä. On tärkeää tarkistaa ja seurata renkaiden kuntoa. Vaikka laki edellyttää talvirenkailta vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, vaikeissa olosuhteissa tämä ei välttämättä takaa riittävää pitoa. Vesiliirron tai loskaliirron kehittymiseen vaikuttaa ratkaisevasti ajonopeuden lisäksi renkaan malli, leveys ja varsinkin kuluneisuus. Siksi suositeltava urasyvyys on talvirenkaalla vähintään 6 mm. Suositeltava urasyvyys on siis kaksinkertainen minimivaatimukseen verrattuna. Mikäli etu- ja takarenkaiden välillä on selvä ero kulu-

neisuudessa, mutta niitä on mahdollista vielä käyttää, on turvallisuuden takia paremmat renkaat sijoitettava takaakselille. Nastarenkailla saa tänä talvena ajaa erityisen pitkään. Nastarenkaat on vaihdettava pois maaliskuun viimeisenä päivänä tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina riippuen siitä, kumpi päivämäärä on myöhemmin. Toinen pääsiäispäivä on ensi vuonna 25. huhtikuuta joten sen jälkeinen maanantai on 2. toukokuuta 2011. Helmikuun loppuun asti kestävä talvirenkaiden käyttövelvoite koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, kun niillä ajetaan Suomessa. Poikkeuksena asetus sallii kesärenkailla ajon talvirengaspakon aikana, jos autoa siirretään maahantuonnin, kaupan tai korjauksen takia tilapäisesti enintään 20 kilometriä.

jumppaa Kirsimarian kanssa; Ruissalon kylpylä klo 1818.30. Jäsenkortti mukaan. Ke 1.12. klo 13.00 Tekonivelten lounastreffit Ravintola, Verkatehtaankatu 4. Ke 8.12. klo13 Wanhanajan Puoti-yhdistys ry & Museokahvila, kahvilan ja puodin esittely, Läntinen Pitkäkatu 27, Turku. Lisätietoa ja ilmoittautuminen 3.12. mennessä. Mukaan mahtuu 30 henkilöä. Varaukset keskiviikkoisin klo 17-19 puhelimitse 040 351 3833. • Varissuon Työttömät VT ry: Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4, puh. (02) 236 5202, varissuon.tyottomat@gmail. com. Avoinna ma - pe klo 8.00 - 18.00. Ompelukerho ti klo 10.00 - 13.00. Keskiviikkoklubi klo 11.00 - 15.00 askartelua ja käsitöitä. Kalakerhon kokous to 2.12.2010 klo 16.30. VAVE-projekti tiedustelut puh. 044-5166016. Kierrätyspiste " Akselin" pihalla klo 8.00 - 18.00, lauantaina suljettu. • Nouseva Aurinko ry: Avoin Healing-ilta tiistaina 7.12. alkaen klo 19. Ilmaisia healing- eli energiahoitoja, ohjattu puhdistusmeditaatio, yhteinen

Mikko Murtonen 050 311 2208

Parempaa palvelua.

Pyhän Katariinan kirkko: su 5.12. klo 10 Messu; Toljamo, Paatere, Lautjärvi, glögi- ja piparitarjoilu – ma klo 10 Itsenäisyyspvän sanajp; Viirros, Toljamo, Lautjärvi, seppeleen lasku sankarihaudalle, Marttojen kirkkokahvit ja myyjäiset Nummen srk. kodissa, kirkkobussi klo 9.15 reittiä: Varissuon kirkko – Littoistentie – Satakielenkatu – Tilhenkatu – Littoistentie – Jaanintie – Karjakujan taskupysäkki – Jaanintie – Kohmon päätepysäkki – Kuralankatu – Petkeltien päätepysäkki – Vanha Hämeentie – Tammitie – Hakapellonkatu – Pyhän Katariinan kirkko. Paluu kirkkokahvien jälkeen samaa reittiä. – to klo 18.30 Jouluinen huilukonsertti; Anna Lundén, vapaa pääsy Varissuon kirkko: pe 3.12. klo 9.30 Perhekerho – su klo 12 Sanajp; Paatere, Kerokoski, glögi- ja piparitarjoilu, klo 17 Yhteyden messu; Markkula, Laukkanen, Grundell (av) – ti klo 13 Raamattuluento Kohti valoa ”Maailman valo”; S-L Vappula – to klo 15 Koraalikuoron ”joulujuhla”, kahvitarjoilu – pe klo 9.30 perhekerho Nummen srk. koti: pe 3.12. klo 10 Vauvamuskari (Pun.tupa) – ti klo 10 Perhekerho (Pun.tupa), klo 12.30 Lähetyspiiri Hannunniitun srk. talo: ke 8.12. klo 13 13 Raamattuluento Kohti valoa ”Maailman valo”; S-L Vappula – to klo 9.30 Perhekerho, klo 18 Siionin kanteleen lähetysilta Jaanin srk.talo: ma 7.12. klo 14 Sirpan kerho (Sokkelo, Jaanintie 36) Hurttivuoren srk.koti: to 9.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut; Markkula, Kerokoski Kohmon koulu: ke 8.12. klo 18 Kauneimmat joululaulut; Laaksonen, Kerokoski Diakoniatyö: Ajanvaraus ti ja to klo 10-11 puh. 02-2617172, vast.otto Varissuon kirkolla, Kousankatu 6. Jouluinen iltaperhekerho to 2.12. klo 17.30 - 19 Hannunniitun srk-talolla, lämpimästi tervetuloa! Huom! Ei aamuperhekerhoa tuona päivänä.

planetaarinen valotyö. Vapaa pääsy. Läntinen Pitkäkatu 14, Turku. Sisäpiha, 2. krs. Päivystys ti–to klo 14–16, puh. 044 KUULUTUKSET: 033 1378, info@TurunNouse- Kastetut: Rasmus Elmeri Jussila, Mio Tapani Kesäläinen, Emma vaAurinko.net. Isabella Tsernov Kuolleet: Pauli Ensio Kokko 77 v, Helge Henrikki Viitanen 73 v, • Turun Seudun Omaishoi- Merja Anneli Helenius 47 v, Rami-Pekka Juhani Rousku 43 v tajat ja Läheiset ry: To 16.12.2010 klo 14.00-16.30 Puurojuhla Omaishoitokeskuksessa. Ilmoittautumiset Henrikinkirkko: Su 5.12. klo 10 Messu, Kallio, Laakkonen, ja mahd. erityisruokavaliot pyhäkoulu, kirkkokahvi. - Ma klo 10 Itsenäisyyspäivän satoimistoon p.02 231 0244. najumalanpalvelus, Pätsi, Paaso, kirkkokahvi, klo 16 Partion pe.10.12.2010 mennessä. itsenäisyyspäivän kirkko Mäntylä, Paaso – Ti klo 13 PäiväharOhjaus- ja neuvontapuhelin taus, Huoponen, Laakkonen – Ti klo 16 Perhekahvila - klo 18 ma-pe klo 8-16. Mahdollisuus Christmas carols, Ruohola- To 9.12. klo 19 Rukousilta, Kalsopia henkilökohtainen tapaa- lio- Pe 10.12. klo 19 NMKY Seniorikuoron konsertti , kuoroa minen ja saada apua esim. johtaa Heikki Rainio. Ylösnousemuskappeli, Ma 6.12. klo 14 lomakkeiden ja hakemusten Suomalainen joulu-konsertti, Aapo Korhonen tenori, Katariina täyttämiseen. Yhteydenotot Lappi sopraano- Lotta Paaso urut Koivula: Su 5.12. klo 15 Malla Tallilla p. 0400 942 889. Kauneimmat joululaulut, Huoponen, Paaso, lapsikuoro. 7.12. Ti

9.30 Vauvakahvila 10.12. Pe 9.30 Perhekerho Lauste: To 9.12. klo 10 Perhekerho Pätsi, Selin.

LUKIJAN RIVI-ILMOITUS

SEKALAISET Löydetty matkapuhelin ma 22.11. iltapäivällä Pääskyvuorelta, Talvitieltä.Tiedustelut p. 2440 208 / 040 552 4165

Liedon Säästöpankki valitsi isännät Liedon Säästöpankin isäntien ja äänivaltaisten tallettajien edustajien kokouksessa valittiin pankin uudet isännät Liedossa 18.11.2010 pidetyssä syyskokouksessa. Isäntien puheenjohtajaksi valittiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Rauno Saari Raisiosta ja varapuheenjohtajaksi Tuula Niittyvaara Paimiosta. Uudet isännät: Aho Janne, Kaarina (v. 2011 - 2013), Kuusela Anja, Mellilä (v. 2011 – 2013), Nyman Terhi, Parainen (2011 – 2012), Vahvaselkä Jussi, Turku (v. 2011). Isänniksi kalenterivuosiksi 2011 – 2013 uudelleen valitut: Alilonttinen Kalervo, Blomroos Ari, Hörkkö Kristiina, Järvi Sakari, Laine Esko, Lappalai-

nen Kaija, Leino Ulla, Liukas Hannu, Niittoaho Seppo, Pöri Kari, Raiko Hannu, Toivola Maarit, Varheenmaa Mika, Virtanen Markku, Vuorinen Jari. Hallituksen jäseniksi kalenterivuosiksi 2011 – 2013 erovuorossa olleet, uudelleen valitut: Ojala Mikko (Lieto), Ossa Jaakko (Kaarina). Kunniaisänniksi valitut: Kummala Pertti, Virtanen Keijo, Virtanen Reijo.

100,5 MHz KAAPELISSA 90,1 MHz

www.

.fi

������������������������� ��������������������������������������


MENOVINKIT

Kaarina-seura muutti Koristoon

K

aarina-seura on muuttanut keskustasta Koriston talleille. Kaupunki tarjosi yhdistykselle tiloja, ja totta kai uusi toimipaikka kelpasi, onhan yhdistys rakentanut Koriston tallin pärekaton vuonna 1998 ja pääsi historiallisesti arvokkaaseen miljööseen. – Entisiin tiloihin oli helpompi tulla. Saapa nähdä, miten ihmiset löytävät tänne Koristoon, puheenjohtaja Leena Aalto pohtii.

Maalia pintaan Kaarina-seura ehsti uusia tilojaan kuukauden päivät. Talkoilla tilat saivat muun muassa uutta maalia pintaan. Tilaa Koristossa yhdistyksellä on kaikkiaan 140 neliötä. Tiloja vuokrataan myös muille. – Voimme vuokrata tiloja muidenkin yhdistysten käyt-

töön. Täällä on hyvät tilat kokousten järjestämiseen ja paikalle mahtuu hyvin 60-70 henkeä. Vastikään Kaarina-seura järjesti uusissa tiloissaan avoimien ovien päivän, joka toi mukavasti väkeä tutustumaan uuteen toimipaikkaan. – Samalla ihmiset saivat nähdä, miltä tämä näyttää sisustettuna, johtokunnan jäsen Mitzi Jussari kertoo. – Mutta onhan tämä ylivertainen, historiallinen paikka, johtokunnan jäsen Paula Rantanen kommentoi.

Väljä toimintasuunnitelma Yhdistys suunnittelee pitävänsä Koriston tallit avoinna ensi vuonna jokaisena arkipäivänä. Lähinnä laajennettu aukiolo palvelisi yhdistyksen tuote-

myyntiä. Suunnitteilla on myös yleisötilaisuuksia. Luvassa voisi olla ainakin yhteislaulua. Lapsikylän vieressä sijaitsevaan amfiteatteriin on tarkoitus suunnitella kesäksi ohjelmaa. – Toimintasuunnitelmamme on väljä. Jos joku keksii hyvän idean, niin voimme toteuttaa sen, Aalto toteaa. Kaarina-teatteri ainakin on löytänyt apua laajennusremontin ajaksi Koristosta. Teatterin esiintymisasuja on evakossa Koriston tallin vintillä. – Hyvä, että löysimme tällaisen kuivan ja korkean tilan vaatevarastoksi, Rantanen kehuu. Uudet tilat soveltuvat mainiosti myös näyttelytoimintaan. Tiloja on tarkoitus tarjota myös yksityisille taiteilijoille.

Mitzi Jussari (vas.), Leena Aalto ja Paula Rantanen pohtivat Kaarina-seuran tulevaa toimintaa uusissa tiloissa Koriston talleilla.

1.12.2010 N:o 48 7

Joulun avaus sävytti viime viikonvaihteen tapahtumia; myös Kulmiksen alueella. Hannunniitussa tapahtui eniten K-supermarket Hannunniitussa, missä laulaja Juha Simola (oik.) lauloi kauniita joululauluja lauantaina aamupäivällä ja sai mm. kauppias John Jansénin sekä poikansa, Danielin, 5, kuuntelemaan haitarin soittoa ja musiikkia. Äiti, Taina Jansén istui kassalla. Kiirettä riitti Hannunniitussa.


8 - N:o 48 1.12.2010

kk48c  

kulmis, kk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you