Page 1

30v.

AVOINNA myös

SUNNUNTAISIN MA-PE ... 8–21 LA .......... 8–18 SU ........12–18 p. 02- 214 6100

www.skanssinapteekki.fi

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 30 vuotta

Kulmakunta vieraili Littoisten koirapuistossa s. 3

Poliisi panosti Varissuohon s. 5

Marraskuun ajan!

Nyt

79,50€ (0,29/kaps)

norm 103,99 €

PRIORIN hiusjuurien täsmäravinne 270 kaps Vahvistaa hiuksia ja ravitsee hiusjuuria.

Onneksi on myös Drive-in Apteekki Pyhän Henrikin Apteekki palvelee Itäharjun Prismassa myymälästä ja drive-in -palvelupisteestä käsin. Arkisin kello 9-20 ja lauantaisin 9-17 Puhelin (02) 275 2150 • Fax (02) 275 2160

Vapaakaupantuotteista bonukset S-etukortilla

Yhteistyössä AboaPharm Oy

Keskiviikkona marraskuun 23. päivänä 2011

Öljypuomit yhä Jaaninojassa s. 5

N:o 45


5/2011

Halpeneva lämpö helpottaa korotuspaineita Juha Ruohonen

lämpölaitoksen hoitaja Mitä työtehtäviisi kuuluu? - Vastuulleni kuuluu kattilalaitoksen ylläpito. Tämä pitää sisällään kaiken mitä tapahtuu sillä välillä, kun polttoainetta tuova auto ajaa portista sisään ja kun lämmin vesi lähtee toisesta päästä ulos. Tähän väliin mahtuu lukuisia eri vaiheita. Kuinka pitkään olet työskennellyt Akselissa? - Tulin taloon, kun laitoksen käyttöä aloiteltiin syyskuussa. Joko tunnet laitoksen kuin omat taskusi? - Laitoksen rakentaminen oli syyskuussa vielä osittain kesken. Esimerkiksi kaikki pellit eivät vielä olleet paikoillaan. Ehdin nähdä, mitä peltien takaa löytyy. Eli tunnen laitoksen erittäin hyvin. Kuinka paksu käyttöohjekirja tuli biolämpölaitoksen mukana? - Manuaaleja on sellaiset neljä mapillista. Jokaista sivua en ole lukenut, vaan niistä etsitään tietoa aina tarpeen mukaan. Mikä on työssäsi mieluisinta? - Koko monivaiheinen prosessi. On mukavaa, kun työ on monipuolista. Miten olet viihtynyt Akselin hommissa? - Erittäin hyvin. Pidän työstäni, ja tämä on kaiken kaikkiaan mukava talo.

Akseli investoi, neuvoo ja kouluttaa Akseli Kiinteistöpalvelut Oy katsoo tulevaan vuoteen luottavaisesti, vaikka maailmantalous velloo epävakaissa vesissä. Merkittävä suunnitelma ensi vuodelle on Lausteen vanhan huoltorakennuksen peruskorjaaminen tai korvaaminen kokonaan uudella rakennuksella. Jos hanke toteutuu, rakennukseen sijoitetaan Lausteen isännöitsijätoimisto, kiinteis-

tönhoito ja koko talotekniikkaosasto. Sosiaalinen isännöinti eli asumisneuvojan toiminta jatkuu vuonna 2012 entiseen tapaan Varissuolla, Lausteella ja lähialueilla. Asumisneuvojatoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin osallistuvat Turun sosiaalikeskus ja Turun kaupungin vuokrayhtiöt. Asumisneuvojan työ on tutkitusti tehokasta: Turun sosiaalikeskuksen maksami-

Loppuvuosi on Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n isännöitsijöille kiireistä aikaa. Työtä teettävät etenkin taloyhtiöiden talousarvioiden laadinta vuodelle 2012 ja arvioita käsittelevät yhtiökokoukset. - Neljän yhtiön talousarviot on tehty, kolmen vielä laatimatta, ynnää työsarkaansa isännöitsijä Kari Tuominen. Kuten tavallista, kohdistuu yhtiöiden menoeriin korotuspaineita myös ensi vuonna. Tuominen huomauttaa, että varissuolaisten yhtiöiden kulujen korotuspaineita kuitenkin hillitsee uusi biolämpölaitos: sen ansiosta lämmityskulut laskevat selvästi nykyisestä. Lämmityksen halpeneminen johtuu biolämpölaitoksen käyttämästä puuhakkeesta, joka on lämmön raaka-aineena huomattavasti öljyä edullisempaa. - Lämpökustannukset laskevat useilla prosenteilla. Tulevina vuosina lämmityskulut voivat jatkaa laskuaan, kun biolämpölaitoksen käytöstä kertyy kokemusta. Kokemusta tarvitaan esimerkiksi laitoksen todellisista en vuokrien, vakuusmaksujen ja rästivuokrien määrät ovat laskeneet merkittävästi asumisneuvojan alueella. Akseli panostaa ensi vuonna koulutuksen saralla erityisesti esimiehiin. Kaikki yrityksen palveluesimiehet osallistuvat 48 tunnin pituiseen koulutukseen ensi vuonna. Sen järjestää Turun aikuiskoulutuskeskus työpaikkakohtaisena oppisopimuskoulutuksena.

Asunto Oy Kotirastaan hallitus tutki ensi vuoden talousarviolaskelmia torstaina. Papereita silmäilivät hallituksen jäsen Pekka Leino (vas.), isännöitsijä Kari Tuominen, hallituksen puheenjohtaja Reko Sipilä, hallituksen jäsenet Kimmo Hautala, Mikko Heinonen ja Ilkka Vartiainen. huoltokustannuksista, Tuominen sanoo. Julkisuudessa on puhuttu yleisesti asuinkustannusten kohoavan ensi vuonna jopa 10 prosentilla. Tuomisen mukaan vastaavan suuruinen korotus olisi mahdollinen myös Varissuolla, jos lämmityskulut eivät laskisi. Karkeasti arvioiden lämmityskulut laskevat Varissuolla ensi vuonna noin 300.000 eurolla, mikä tarkoittaa 60-70 euroa per asunto (alv. 0%).

Nousua luvassa Vaikka lämmönhinta laskee, korotuspaineita on muissa kuluissa. Tuominen arvioi jätehuolto-, vakuutus-, sähkö- ja vesimaksujen kunkin nousevan keskimäärin neljällä prosentilla. Lisäksi tulevat huoltoyhtiöiden palvelumaksujen korotukset.

Sähköpostiosoitteet ja kotisivut

Ensi vuoden talousarvioissa huomioidaan myös kaksi peräkkäistä poikkeuksellisen runsaslumista talvea, jotka ovat osaltaan näkyneet taloyhtiöiden taseissa. Kustannuksia on kertynyt etenkin rivitaloyhtiöille kattolumien pudotuksesta. - Lumenpudotuskustannukset ovat vuodessa helposti 2.000-4.000 euroa. Se on merkittävä lisäys normaaleihin kunnossapitokustannuksiin, Tuominen tietää. Nyt lumesta aiheutuviin kustannuksiin on varauduttu aiempia vuosia huolellisemmin. - Jos tulee vähäluminen talvi, rahan voi käyttää muihin korjaustöihin.

kymmentä vuotta taloyhtiöiden toimintaa seurannut Tuominen arvioi, että vuosittaisiin hinnankorotuksiin suhtaudutaan eri yhtiöissä vaihtelevasti. Toisissa ymmärrystä riittää enemmän kuin toisissa. - Suomi on kuitenkin kylmä maa. Talot on pakko lämmittää ja pitää kunnossa – se maksaa, hän muistuttaa. Hän myös huomauttaa valtion kouraisevan yhtiöiden kirstuista melkoisen summan. - Verot muodostavat hyvin suuren osan yhtiöiden kuluista. Arvonlisävero ja kiinteistövero ovat yhteensä lähes 28 prosenttia yhtiön menoista – se on lähes kolmannes kuluista. Lisäksi tulevat enerEuroja virtaa valtiolle giaverot, sähkövero, jätevero sekä palkkoihin kohdistuvat Kaksi vuotta ammatti-isän- verot ja maksut, Tuominen nöitsijänä toiminut ja pari- muistuttaa.

• Toimistojemme ollessa suljettuja ovenavauspyynnöt ja

välitöntä korjausta vaativat vikailmoitukset vastaanottaa vartioliike, puh. (02) 275 2138. Vartioliikettä on syytä käyttää vain, mikäli vian korjausta ei voida vaaran tai vahingon laajenemisen takia jättää hoidettavaksi normaalina työaikana.

• Akselin yleinen sähköpostiosoite on palvelu@akselipalVarissuo: Karvataskunkatu 1 20610 TURKU Puh. (02) 275 2100 Fax (02) 244 5387 Avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00. Lisäksi maanantaisin klo 7.30-17.00 ajalla 1.9.-31.5.

Lauste: Kirjurinkatu 3 20750 TURKU Puh. (02) 275 2105 Fax (02) 244 7747 Avoinna ma-to klo 9.00-16.00 ja pe klo 9.00-15.00. ILMOITUS

• •

velut.fi. Saapuneet viestit käsitellään päivittäin ja välitetään eteenpäin henkilöille, joiden työtehtäviin kyseessä olevat asiat kuuluvat. Toimihenkilöidemme sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@akselipalvelut.fi. Kotisivujen osoite on www.akselipalvelut.fi. Sieltä löytyy mm. asumiseen liittyviä internetin kautta lähetettäviä lomakkeita. Sivuilla on myös tutustumisen arvoista tietoa yrityksestä ja asumisesta yleensä.

Itsepalvelupesulat

• Varissuon pesula sijaitsee liikekeskuksen katutasossa

Vikailmoitukset ja vartioliikkeen päivystys

• Vikailmoituksen tekeminen on vaivattominta kotisivu-

jemme kautta osoitteessa www.akselipalvelut.fi. Palvelu toimii 24h joka päivä, myös viikonloppuisin. Kiireelliset tapaukset suosittelemme ilmoittamaan puhelimitse suoraan toimistoihimme.

Kousankadun päässä. Sieltä löytyy useita tavallisia pesukoneita, matonpesukoneita, linkoja, kuivausrumpuja ja mankeleita. Rahastimet toimivat puhelimella, käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Aukioloajat ovat samat kuin Varissuon liikekeskuksella. Pesulaamme ovat tervetulleita kaikki asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta, puh. (02) 275 2100. Lausteen pesula sijaitsee uimahallin alakerrassa ja se on tarkoitettu Lausteen alueen asukkaiden käyttöön. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta Lausteelta, puh. (02) 275 2105.

ILMOITUS


Puntti ihastui uuteen koirapuistoon

Jatta Nurmi ihastui Littoisten uuteen koirapuistoon. Yleensä rauhallinen Puntti sai vipinää tassujen alle uudessa puistossa.

Puntti haisteli tarkasti koirakavereiden viestit.

V

iime viikon perjantai valkeni talvisen harmaana. Keli oli ankea, mutta se ei haitannut bullterrieri Punttia. Askel oli suorastaan kepeä, kun Puntti suuntasi yhdessä ”mumminsa” Jatta Nurmen kanssa uuteen Littoistenjärven koirapuistoon. Matka parkkipaikalta koirapuistoon on lyhyt, mutta se vie oman aikansa. Hajumerkit koirakavereilta täytyy tarkistaa huolella. Puntti päästetään koirapuistossa vapaaksi. Iso aidattu koirapuisto on täynnä mielenkiintoisia hajuja. Puntti unohtaa meidät täysin. Jäämme Puntin ”mummin” kanssa ihastele-

maan koirapuistoa. Koirapuistoa ei ole eroteltu isoja ja pieniä koiria varten. Kaikenkokoiset karvakuonot saavat yhdessä temmeltää aidatun koirapuiston sisällä. Sääntöjä on kuitenkin syytä noudattaa. Koirien täytyy olla rokotettuja ja terveitä. Kakat saa hyvin kerättyä kakkalapiolla isoon roskikseen. Vihaisia koiria ei saa tuoda puistoon.

Viihtyisä paikka Littoistenjärven puitteet antavat oman lisänsä koirapuistolle. – Tämä on erittäin hyvin

Frans Kososen aamukävelyt äitinsä Laura Sällylä-Kososen kanssa suuntautuvat usein koirapuiston liepeille.

tehty koirapuisto. Tämä on todella kiva ulkoilupaikka. Täällä on hyvä hiekkapohjainen maa, kehaisee Nurmi ja houkuttelee Puntin luokseen kuvausta varten. Innokas Puntti ei malttaisi olla paikoillaan. Yhtäkkiä Puntti jähmettyy aloilleen. Lapsirakas Puntti on huomannut koirapuistoa lähestyvän pienen lapsen äitinsä kera. Puntti lienee hetken aikaa luullut oman emäntänsä tulevan pienen lapsensa kanssa. Koirapuistoa tulivat ihastelemaan Littoislaiset Frans Kosonen äitinsä Laura SällyläKososen kanssa. – Fransin isä on ollut rakentamassa tätä puistoa, hymyilee Laura Sällylä-Kosonen. – Tänne me tulemme useasti Fransin kanssa katselemaan koiria, jatkaa Sällylä-Kosonen. Koirapuisto on siis todella viihtyisä. Kelistäkin huolimatta Puntti olisi viihtynyt varmaan puistossa koko päivän. Matka jatkui koirapuistosta mummilaan. Päiväunet mummilan lämmössä kelpaa Puntille. Emilia Virtanen

23.11.2011 N:o 45 3


4 - N:o 45 23.11.2011 Itä-Turku 23.11.2011

Lyhytnäköistä valvontaa Varsinais-Suomen poliisi keskittyi syyskuussa partioimaan erityisesti Varissuolla. Poliisin näkyvä valvonta vähensi muun muassa automurtoja ja vaikutti positiivisesti myös joidenkin naapurikaupunginosien rikostilastoihin. Poliisin taholta ”Poliisi näkyy” – rikoksentorjuntahanketta luonnehditaan erittäin onnistuneeksi. Maalaisjärjellä tällaisia hyvin lyhytkestoisia hankkeita on vaikea ymmärtää. Tehovalvonnan vaikutus jaksaa kantaa vain muutaman kuukauden päähän: sitten meno jatkuu todennäköisesti taas entiseen malliin. Varissuolaisille tärkeää aluepoliisitoimintaa on viime vuosina näivetetty kovalla kädellä: alueen oma lainvalvoja ehtii partioida kulmilla enää vain harvoin. Rikoksia ennaltaehkäisevä aluepoliisitoiminta olisi se osoite, johon määrärahoja pitäisi ja kannattaisi suunnata. Aluepoliisin olisi kyet-

tävä keskittymään pääasiassa Varissuolla partiointiin. Vaikka lyhytkestoinenkin panostus pitää toki ottaa avosylin vastaan, tarvittaisiin tällä saralla erityisesti jatkuvuutta. Jos näyttävä ennakkouutisointi syyskuun tehovalvonnasta hillitsi rikollisten touhuja, vaikuttaisi tieto oman aluepoliisin läsnäolosta todennäköisesti vastaavalla tavalla – poikkeuksena vaikutuksen pysyvyys. Vaikka Varissuolla kaivataan panostuksia aluepoliisitoimintaan, pitää muistaa, ettei kyseessä ole mikään villi länsi. Myös Varissuon rikostilastot kestävät vertailun muiden kaupunginosien, saatikka kaupungin keskustan, kanssa. Fakta on, että kun pienellä alueella asuu suuri määrä ihmisiä, silloin sattuu ja tapahtuu – myös rikoksia. Lauri Simola

KANSANEDUSTAJAN KULMA

Rantarata saatava kuntoon! Kuljen lähes päivittäin Turusta Helsinkiin ja takaisin. Pidän junalla matkustamisesta. Junassa voi tarvittaessa liikkua ja työskennellä. Se on lisäksi turvallista ja ympäristöystävällistä. Viimeisen reilun vuoden ajan matkustaminen on kuitenkin ollut todella tuskaista. Junat ovat useammin myöhässä kuin aikataulussa eikä koskaan voi varmasti luottaa siihen, että ehdit junalla ajoissa töihin tai kokoukseen. Tästä johtuen olen siirtynyt koko ajan enemmän bussin ja oman auton käyttäjäksi. Näin ovat joutuneet tekemään myös monet muut. Pikavuorot ovat myös hyvä tapa liikkua, mutta junalla olisi mahdollista taittaa matka huomattavasti nopeammin ilman ruuhkia. Vikaa ja syyllisiä on etsitty hartaasti. Välillä yllättää lumi tai syksyn lehdet, toisinaan ohjauslaitteissa on vikaa. Minä en syyllisiä kaipaa, vaan toimivaa ja luotettavaa junayhteyttä pääkaupunkiin. Se on Turulle ja koko maakunnalle välttämätöntä.

Epäluotettava yhteys vaikuttaa negatiivisesti seudun imagoon ja omalta osaltaan hidastaa kehitystä. Turku jää jälkeen pääradan ja Lahden radan varrella olevien kaupunkien kehityksestä. Meidän on keskitettävä edunvalvontamme rantaradan kunnostamiseen ja pidemmällä aikavälillä oikoradan rakentamiseen. Moottoritietä Helsinkiin odottelimme vuosikymmenet, tässä ei saa käydä samoin.

Mielipide myös tekstiviestillä Lukijoiden mielipiteet voi lähettää myös tekstiviestillä. Napakat viestit näppäilet numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa vain normaalin operaattorimaksun, ei yhtään enempää. Kulmakunta pidättää oikeuden muokata tekstiä. KIRJOITTELE!

• Toden totta! Näinköhän ruvetaan jo sytyttämään kynttilöitä tuleville uhreille Pakan Keskikadulla? • Vanha kansa sanoi: ”Ei tyhmä ole se joka pyytää, vaan se joka antaa”. Tämän opin ovat Nova Groupin johtajat unohtaneet. Toivottavasti muutkin ottavat opiksi. • Suomalaisilla riittää rahaa nenäpäivä-keräykseen. En anna senttiäkään, ennen kuin kohteena ovat oman maan lapset. Herrat vetävät liiviinsä kaiken ja lapset eivät saa mitään. Typeriä huijataan.

Viime viikolla kysyimme: Onko kykykilpailuja jo liikaa?

kyllä 100% ei 0% Sonera Ei Yllätä! Turun kaapelitelevision 1,2 Mb:n liittymän hinta on vuoden loppuun 15,90. Ostettuaan yrityksen Sonera nostaa hinnan 1.1.2012 alkaen 1 Mb:n liittymälle 23,09 euroon. Hinnankorotus on näinollen huikeat 74,26 prosenttia. Onneksi on olemassa edullisempia mobiililaajakaistayhteyksiä, joten ei ole pakko alistua Soneran rahastettavaksi. Irtisanoin jo sopimukseni!

Uutisvainua Varissuolta? toimitus@kulmis.fi

Tuoreita naamoja valtuustoon Kulmakunnassa (6.11.1996) jatkettiin vasta käytyjen kunnallisvaalien käsittelyä. Lehdessä esiteltiin uusina kasvoina valtuustosaliin noussut Mika Stepanoff (sd.) ja Olavi Mäenpään parivaljakoksi sitoutumattomana päässyt Peter Åbergin. Stepanoff kertoi saaneensa paljon neuvoja eri puolilta: tuoreelle valtuutetulle vinkkailtiin siitä, miten yhteisiä asioita pitää hoitaa. Erityisesti yrittäjät olivat ottaneet yhteyksiä Stepanoffiin, joka kertoi olevansa ainoa Turun Yrittäjiin kuuluva kaupunginvaltuutettu. Kohmolainen valtuutettu painottikin uusien työpaikkojen sijaitsevan juuri yrityksissä. - Tietenkin on hyvä, että kaupunki voi työllistää edes joksikin aikaa, mutta se on kuitenkin kuin laastarin laittamista työttömyyden päälle. Yksityisellä puolella työpaikat ovat, Stepanoff linjasi. Åberg taasen tunnusti heti jutun alkupuolella, ettei ole aikaisemmin osallistunut millään tapaa politiikkaan. Kokemattomuudestaan huolimatta hän oli vakuuttunut, että pystyisi palvelemaan äänestäjiään. Åberg aikoi puuttua etenkin virkamiesten toimiin. - Virkamiesten väärinkäytöksiä esiintyy kaikilla

Uusi kaupunginvaltuutettu Peter Åberg halusi laittaa virkamiehet kuriin (Kk 6.11.1996).

alueilla, ja tähän tulen valtuustokaudella kiinnittämään huomiota. Virkamiehet ja tietyt poliittiset ryhmät on opetettava siihen, että tavallista

ihmistä ei saa polkea, vaati Vaalassa asustava Åberg. Lauri Simola

Syksyn 2011 ylioppilaita

Nimim. Jo Turun Puhelimen Turun normaalikoulu: omistusliittymän menettänyt Kuusisto Laura, Lehtisalo Maria.

Kaarinan aikuislukio: Alasmaa Jessica, Karkinen Anu, Lahdenperä Matleena, Peltonen Lauri, Pesonen Taimi, Rouhiainen Annika, Rusi Henna. Kaarinan aikuislukiossa kirjoituksiin osallistui 24 kokelasta, joista loput hajauttaneet tai täydentäneet kokeitaan.

Sirkku Miettinen

Petteri Orpo Kansanedustaja, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

n e t t i s a t t o u v 15

Kulmakunta onnittelee kultakurkkua Kulmakunta haluaa vielä onnitella edellislauantaina kruunattua Kulmakunnan kultakurkkua, laustelaista Sirkku Miettistä. Karaokekuningatar nousi Bassossa laulettuun finaaliin Akselin Tuvan alkukarsinnasta. Palkinnoksi vuoden 2011 kultakurkku pokkasi pitkän viikonlopun Stormälön mökkikylässä.

Aurajoen lukio/ urheilulukio: Aunio Joonas, Hynninen Mikael, Kallio Jami, Karsila Emma,

Koivula Janne, Korte Anna, Lähde Sanna, Mäenpää Konsta, Mäki Tiia, Raita Janette, Rajala Joni, Rokka Rene, Saarre Satu, Sokka Miikka, Teittinen Meija, Vatanen Tiina, Väänänen Vilma.

Kaarinan lukio: Nielikäinen Matti, Phan Doan, Viljanen Lauri.

Ykköskuusi saapuu tänään Valtakunnan ykköskuusi saapuu Turun tuomiokirkon eteen tänään keskiviikkona kello 1213 aikoihin. Kuusi tulee Nousiaisista Myyräntieltä. Tämä on

jo kolmas vuosi peräkkäin, kun puu tuodaan Nousiaisista. Lahjoittajina ovat Seija ja Mauno Tammenkoski. Kuusen strategiset mitat

ovat: pituus 24 metriä, latvuksen leveys 9 metriä, rungon läpimitta 55 senttiä ja arvioitu paino neljä tonnia.


UUTISET

Autovarkaudet vähenivät, pahoinpitelyt lisääntyivät

Poliisi panosti Varissuohon

23.11.2011 N:o 45 5 Partioiko poliisi Varissuolla riittävästi? Vastaa: www.kulmis.fi

Posteljooni kaatui katuun

Poliisipartiot näkyivät Varissuon katukuvassa tavallista näyttävämmin syyskuussa. Kyseessä oli Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ”Poliisi näkyy” –rikoksentorjuntahanke, jonka tavoitteena oli vähentää rikoksia ja parantaa alueen asukkaiden turvallisuudentunnetta. Apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde summaa hankkeen onnistuneen kaiken kaikkiaan hyvin. - Hanke oli erittäin onnistunut. Yllätyimme erityisesti siitä, että tehostettu valvonta vaikutti selvästi myös joissain Varissuon naapurikaupunginosissa, joissa rikosten määrä väheni, Mäkilähde kertoo.

Postinkantaja loukkaantui viime viikon tiistain vastaisena yönä Varissuolla. Postinkantaja ajoi polkupyörällä kevyen liikenteen väylän yli vedettyyn naruun, joka ympäröi rakennustyömaata. Naru katkesi, kun postinkantaja pyöräili siihen loivassa alamäessä. Naru oli pimeässä hankalasti havaittavissa ja sen takia erityisen vaarallinen. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Bussikuski narahti ratista

Vähemmän varkauksia Varissuon kohdalla valvonta näkyi myönteisesti autovarkauksien saralla. Kun ajoneuvoihin kohdistuneita rikoksia ilmoitettiin poliisille elokuussa 10 kappaletta, ilmoitettiin syyskuussa vastaavia rikoksia ainoastaan kaksi kappaletta. - Se on merkittävä vähennys, Mäkilähde sanoo. Hän uskoo, että hankkeen laaja medianäkyvyys vaikutti osaltaan ennaltaehkäisevästi rötöstelijöiden aikeisiin.

Poliisin tietoon tuli perjantain ja lauantain välisenä yönä viisi törkeää rattijuopumusta Turun keskustan alueelta. Lauantaiaamupäivästä rattijuopumuksia tuli Varsinais-Suomen poliisilaitoksen partiot näkyivät Varissuon katukuvassa tiuhaan syyskuussa. Kyseessä oli "Poliisi näkyy" -rikoksentorjunta- vielä neljä lisää. hanke, joka vaikutti myös Varissuon naapurialueiden rikosmääriin. Rattijuopumuksiin syyllistyi pikkujoulua juhlivia kansalaista, satunnaisia kulkijoita ja lauantaisellainen, johon on ennalta vai- asti, ennen kuin ymmärretään tojen mukaan osa alueen ravinkea vaikuttaa. Tämä näkyy myös lopettaa, Mäkilähde perustelee toloiden järjestysmiehistä arvioi vin lyhyt aika, eivätkä sen vaiku- aamupäivällä jäi kiinni yksi paihankkeen tilastoissa. Pahoinpite- vahvasti alkoholinkäyttöön liitty- kuitenkin syyskuun olleen taval- tukset kanna kovinkaan kauas. kallisliikenteen linja-auton kul- Kyllä se unohtuu äkkiä, ei jettajakin. lyjen määrä jopa nousi tehoval- viä rikoksia. lista rauhallisempi – kenties juuri siitä pääse mihinkään. Tusvonnan aikana, kun lukuja verKaikkiaan samaan kategoriaan poliisivalvonnan takia. kin hankkeella on pidempiaikaitaa elokuuhun. luokiteltuja pahoinpitely-, ryöstöPahoinpitelyihin vaikeata sia vaikutuksia, ehkä muutaman - Pahoinpitelyrikoksia tapah- ja vahingontekorikoksia ilmoitet- Ei kauaskantoisia vaikuttaa kuukauden päähän, arvioi Mäkituu ravintoloiden sulkemisaikaan, tiin poliisille syyskuussa 11 kap- vaikutuksia Mäkilähde sanoo pahoinpitely- vaikka poliisi seisoisi aivan teki- paletta, kun elokuussa vastaava Mäkilähde myöntää, että kuukau- lähde. rikosten olevan rikostyyppinä jän vieressä. Pitää mennä väliin luku oli kahdeksan. Poliisin tie- den tehovalvonta on lopulta hy- Lauri Simola

Promillet nousivat Kaarinassa

Öljypuomit yhä Jaaninojassa Kuukauden päivät sitten Jaaninojaan asennetut öljypuomit ovat yhä paikoillaan. Päivystävä palomestari J-P Salminen VarsinaisSuomen aluepelastuslaitokselta kertoo, että neljä öljyä imeyttävää puomiparia pysyvät paikoillaan, kunnes sadevesiviemärisRakennuttajainsinööri Kimmo Pakarinen Varsitä ojaan valuva polttoöljyvuoto nais-Suomen Elinkeino-, liikenne ja ympäristötyrehtyy. keskuksesta kertoo öljytapaturmien hoitotoimenVuoto on Salmisen mukaan piteiden harkinnan kuuluvan pelastuslaitoksen vähäistä, eikä siitä aiheudu haitkontolle. taa ihmisille tai luonnolle. - Meitä kuullaan tarvittaessa, pelastuslaitok- Olemme varmistaneet, ettei sen harkinnan mukaan, Pakarinen selvittää. öljyä voi kulkeutua esimerkiksi Jaaninojan polttoöljyvuodosta ei ole ELY-kesHalisten altaaseen asti, hän viitkukselle laadittu raporttia. ELY-keskus on toki taa puhtaan juomaveden turvaavahingosta tietoinen, mutta ei tunne asiaa sen miseen. tarkemmin. Öljyvuodon aiheuttajaa ei ole - Kaikista tapauksista ei laadita raporttia, Patutkimuksista huolimatta saatu karinen huomauttaa. selvitettyä. ELY-keskus astuu mukaan öljyntorjuntakuviSalminen muistuttaa, että jo oihin tavallisesti vain suuren luokan öljyvahinpieni määrä polttoöljyä leviää vekotapauksissa. denpinnalla erittäin laajalle alu- Toimimme näissä tilanteissa usein asiantuneelle. Tästä johtuen pienikin öltijaroolissa. Operatiivista vastuuta otamme vain jyvuoto voi vaikuttaa todellista harvoin, tarkentaa Pakarinen. vakavammalta tapaukselta. SalELY-keskuksella ei ole kantaa Jaaninojan ölmisen mukaa yksi desi polttoöljyvahinkoon. jyä leviää vedenpinnalla noin aarin kokoiselle alueelle. Kertakäyttöiset öljypuomit makaavat edelleen Jaaninojassa. Kuvan puomit löytyvät Keltasirkunpolun päiväkodin vierestä, aivan ojan ylittäLauri Simola vän kevyen liikenteen sillan kupeesta.

ELY ei ota kantaa öljyvahinkoon

Poliisi puhallutti viime viikon maanantaina Lautakunnantietä autoilleen miehen, joka henkäisi alkometriin 1,14 promillen lukemat. Kello 15.40 pysäytetty mies määrättiin ajokieltoon. Kaarinan Littoisissa Kaarinantiellä puhallutettiin viime viikon tiistaina nainen, jonka puhalluskoe näytti 1,04 milligrammaa alkoholia litraa kohden. Törkeän lukeman kello 17.55 aikaan puhaltanut nainen määrättiin ajokieltoon.

Peurakolari Helsingintiellä Pelti rytisi Kaarinan Helsingintiellä varhain maanantaiaamusta, kun henkilöauto törmäsi peuraan. Peurakolaripaikka sijaitsee Raadelman risteyksestä 300 metriä Paimioon päin. Kello 6.10 sattunut kolari vaurioitti autoa. Peura juoksi törmäyksen jälkeen takaisin metsään.


6 - N:o 45 23.11.2011 • Rikosuhripäivystys: KäytännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 02-2355055. • Varissuon TyÜttÜmät VT ry: Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4, ma-pe 8-18, 02-2365202, varissuon.tyottomat@gmail.com. Kahvio 8.3014. Lounas 11-13. Ompelimo 8.00-16.30.Parturi 10-14.30. Kirpputori 8-18. Akselin kierrätyspiste ma-pe 8-18. Ompelukerho ti klo 10-13. Ke-klubi (mm. askartelua) ke 11-14. Liikunnat peruskunto/keppijumppa, kuntosalikäynnit, ulkoliik., sisäliik., kuntopiiri ym. Kts. tiedotuksia Itäkeskuksen ilm.tauluilla. TyÜtÜn/tyÜssäoleva/eläkeläinen, tervetuloa mukaan! • MLL Varissuon paikallisyhdistys: Perhekahvila ma, ke-pe klo 9.30-13. Keskiviikkoisin ipanamuskari klo 10 ja askartelua joka toinen viikko! Torstaisin vauvamuskari klo 10.45. Päiväparkki ma, ti, to ja pe. Iltaparkki joka torstaiilta klo 17-20. Perhekeskus Touhula, Pelttarinkatu 4 A, 20610 Turku, p. 045-1187957. Lisätietoja toiminnasta: http:// varissuo.mll.fi.

• MLL Littoisten paikallisyhdistys: Perhekahvila joka perjantai klo 9.30-11.30 Littoisten monitoimitalolla. Kahvia, mehua, pullaa, leikkiä ja seurustelua. Silloin tällÜin vaateesittelyitä tai muuta mukavaa! Tervetuloa mukaan vanhat ja uudet kerholaiset! Onko kysyttävää? Soittele Jannille, puh. 0400-729769. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: 28.11. käsi- ja olkavertaisryhmät ja 12.12. nilkka-, jalkaterä- ja lonkkavertaisryhmät klo 16-18, Aninkaistenkatu 14 B 3. Vertaistukipuhelin klo 8-21 numerossa 050-5939003. 16.11. klo 10 alk. kävelyryhmä jatkuu keskiviikkoisin, tutustutaan Raision keskustaan sauvoen, lähtÜ Tasalanaukiolta klo 10 (turkulaiset mukaan!). Sauvakävelyä Turussa 24.11. klo 13, kysy lähtÜpaikka 0505180521, sopii kaikenkuntoisille. 30.11. klo 18 syyskokous KäsityÜläiskatu 3 A 3.kerros. Huom! Paikka muuttunut. 1.12. klo 11-17 Vapaaehtoisvuoden päätapahtuma Hansa-torilla. Joulumyyjäiset 4.12. klo 1013 Puistokatu 11, kaipaamme myytävää! Toimisto avoinna ma klo 10-14 ja klo 17-19, sekä ke klo 10-14 osoitteessa Aninkaistenkatu 14 B 3. Puhelin ma-to klo 10-14 0403513833. Yhteydentoto myÜs tekstiviestillä tai sähkÜisesti tsnytoimisto@gmail.com ja www.goldenage.fi/tsny.

HARTAUSKIRJOITUS Seurakunnan seitsemän vuosisataa  Viime torstaina Katariinan pappilassa oli arvokasja lämminhenkinen tilaisuus, jossa seurakuntamme ja sen edeltäjän Kaarinan seurakunnan 700-vuotishistoriateos julkistettiin. Toimittajia oli ilahduttavan runsaasti paikalla ja "ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua" - maineikkaan suomalaisen urheluselostajan Pekka Tiilikaisen sanontaa lainatakseni. Saimme luovuttaa arkkipiispalle tarkoitetun historiateoksen ensilahjakappaleen sekä iloitsimme arkkipiispa emeritus Jukka Paarman läsnäolosta, joka totesi Katariinan historiateoksen valmistumisen olevan merkittävä kulttuuriteko. "Tie taivaan kaita, ahdas on ja ohdakkeinen aivan, vaan matkamiehen voittohon vie Herra kautta vaivan. Jos ristin tieltä eksytään, ei taivaan riemuun päästäkään, ei tulla kruunatuksi." (Virsi 364:1) En ole koskaan etsinyt helppoa tapaa edistää Jumalan valtakuntaa maan päällä, vaan olen koettanut rohkeasti tarttua toimeen Kristuksen evankeliumin viemiseksi eteenpäin tässä hämärtyvässä maailmanajassa. Neljän vuoden tyÜ historiateostoimikunnan puheenjohtajana oli sekä

antoisa että miltei yli voimien käyvä ponnistus. Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo! Kirja on kunnianosoitus Kaarinan ja Katariinanseurakunassa eläneille sukupolville ja samalla se antaa kuvan seurakunnan monipuolisesta toiminnasta menneistä ajoista nykypäivään saakka. "Niinpä kaikin tavoin, nykyhetken elämässä ja uskossa läsnä oleva Kristus on tie, totuus ja elämä. Hän on silta joka johdattaa meidät taivaaseen." (PYHÄ KATARIINA Seurakunnan seitsemän vuosisataa teoksen esipuheesta)

AJANKOHTAISTA

• Turun Seudun Vanhustuki ry: Toimistomme on avoinna ma-ke 9-12 ja to 12-16 osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33. KäsityÜkerho toimistolla 23.11. kello 14. Tietoisku: Ikäihmisen ravitsemus Ruusukorttelissa 29.11. kello 14, dosentti, ylilääkäri Ismo Räihä. Tilaisuus avoin kaikille. Yhdistyksen joulumyyjäiset toimistolla 1.12. kello 10-15. Tule samalla tutustumaan toimintaamme. Lisätietoa puh 045-1181780.

Pyhän Katariinan kirkko: su 27.11. klo 10 messu; Paatere, Hirvonen, Lautjärvi, klo 18 Armas Maasalon Adventtivesper; Toljamo, Lautjärvi, Pyhän Katariinan kuoro Varissuon kirkko: pe 25.11. klo 9.30 perhekerho - su klo 12 messu; Paatere, Hirvonen, Kerokoski - ma klo 8.30 rukouspiiri - ti klo 13 varttuneen väen kerho, pikkujoulu, laulua, runoa, puhetta; Hirvonen - to klo 15 Koraalikuoron harj. Hannunniitun srk.talo: pe 25.11. klo15 rukouspiiri Mirja Lehdolla os. Lanatie 5 A 15 - su klo 12-14 perheiden ja lähetyksen jouluaskartelu - ke klo 11 Annan tupa - to klo 9.30 perhekerho Nummen srk.koti: ti 29.11. klo 10 perhekerho (Pun.tupa), klo 13 varttuneen väen piiri; Viirros Hurttivuoren srk.koti: to 1.12. klo 13 varttuneen väen piiri; Laukkanen

• Nouseva Aurinko ry: Avoin Healing-ilta tiistaina 29.11. alkaen klo 19. Ilmaisia healing- eli energiahoitoja, ohjattu puhdistusmeditaatio, yhteinen planetaarinen valotyÜ. Vapaa pääsy. Tuurintie 1 C 18, 20100 Turku (ovisummeri: Nouseva Aurinko). Päivystys ti–to klo 14–16, puh. 044-0331378, www.TurunNousevaAurinko. net.

DiakoniatyÜ: Ajanvaraus asuinalueen mukaan puhelimitse tai sähkÜpostilla. Voit jättää viestin puhelinvastaajaan tai lähettää tekstiviestin. Otamme sinuun yhteyttä. Pääskyvuori, Itäharju, Laukkavuori, Hurttivuori: Diakoni Kaija Grundell 040-3417136 kaija.grundell@evl.fi. Hannunniittu, Yo-kylä, Kurala, Kohmo, Kuuvuori: Diakoni Sinikka Laine 040-3417641 sinikka.laine@ evl.fi. Varissuo: Johtava diakoniatyÜntekijä Kitti Kumpulainen 040-3417135 kitti.kumpulainen@evl.fi. Ei päivystysvastaanottoa. KUULUTUKSET: Kastetut: JosÊ Eerikki Guzman, Jesse Eetu Pekka Heiskanen Kuolleet: Astrid Alina Dahlin 103 v, Laila Susanna Heinonen 88 v

• Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry: Ti 29.11. klo 13–15.00 Omaishoitajan jaksaminen ja voimia arkeen Asiantuntijan luento. Hoidettavan voi ottaa mukaan ja heille toimintaa viereisessä tilassa. Vapaa pääsy, mutta isojen ryhmien toivotaan ilmoittautuvan etukäteen p. 02-2310244. Kahvitarjoilu. To 15.12. klo 1416.30 Joulukonsertti ja puurojuhla omaishoitoperheille, Omaishoitokeskuksen asiakkaille, vapaaehtoisille, yhdistyksen jäsenille ja tyÜntekijÜille. Omaishoitokeskuksessa. Ilmoittautuminen toimistoon pe 2.12. mennessä.

Nyt on ikkuna- ja oviremontin aika!

• Turun TyÜväen Eläkeläiset: Perjantaikerhossa T-talolla esiintyy paimiolainen Oili Suomi. Sirpale-ohjelmaa.

Mikko Murtonen p. 050 3112208

• Pääskyvuoriseura ry: Puurojuhla jäsenille lauantaina 3.12. kello 14-16 Hurttivuoren seurakuntatalo Punatulkunkatu 1. Joulupukkia odotetaan paikalle kello 15.15. Tervetuloa vanhat ja uudet jäsenet! Lisätietoja puh. 0400-523085 klo 15 jälk. arkisin.

→ www.fenestra.fi

Parempaa palvelua.

• LTU: Syyskokous torstaina 24.11. kello 18.00 Littoisten TyÜväentalon kahvilassa.

     

HIUSMUOTOILUA SUUNNITTELU + LEIKKAUS + MONISĂ„VYVĂ„RJĂ„YS

=   

80â‚Ź

TARJOUS VOIMASSA VAIN TĂ„LLĂ„ KUPONGILLA

Martti Hirvonen kirkkoherra Turun Katariinanseurakunta

Inspiraatiota Itäharjulla? toimitus@kulmis.fi

Yliopistonkatu 28, TURKU ark. 8-20, la 8-17 puh. (02) 250 0246 www.avantgarde.fi


23.11.2011 N:o 45 7

MENOVINKIT

PALVELUHAKEMISTOSTA POMITTTUA

Kotoisa Pikku Josefiina kutsuu lounaalle

Hämeentien varressa seisovaan Turun Dieselin kiinteistöön saapui uusi toimija, kun lounaskahvila Pikku Josefiinan ovet aukenivat asiakkaille syyskuun alussa. Yrittäjä Jeanette Josefsson kertoo Pikku Josefiinan toimitilojen kokeneen täydellisen muodonmuutoksen ennen toiminnan aloittamista. Nyt kodikasilmeisen lounaskahvilan vaaleanruskeiksi ja valkoisiksi maalatut seinät luovat lounastuntiaan viettäville rauhoittavaa ruokailutunnelmaa, kun taas pöytiä peittävät pallokuvioiset liinat tuovat tilaan pirteyttä. Pikku Josefiina palvelee arkisin 7.30-15.00. Päivä alkaa kello 8.00 tarjolle tulevalla aamiaisella ja jatkuu 10.30 esiin aseteltavilla lounasvaihtoehdoilla. Lounasta on tarjolla kello 14.00 asti. - Me tarjoamme hyvää kotiruokaa, joka on valmistettu puhtaista kotimaisista raakaaineista, Josefsson sanoo. Pikku Josefiinassa panostetaan nimenomaan ruoan raaka-aineisiin. - Esimerkiksi kaikki lihamme tulevat Kauppahallin Lihaliike Lehdolta, Josefsson huomauttaa. Lounaan lisäksi Pikku Jo- Lounaskahvila Pikku Josefiinan yrittäjä Jeanette Josefsson sefiinaan voi piipahtaa kah- remontoi Turun Dieselin kiinteistön toimitilat yrityksensä ilmeeseen sopivaksi. ville ja nauttia samalla lounaskahvilan sisaryrityksen, - Tervetuloa tutustumaan, hintaan, vinkkaa Josefsson. Sairashuoneenkadulla toimimeiltä saa maittavat lounaat van leipomo Pikku Josefiinan, Lauri Simola valmistamista leivonnaisista. varmasti kilpailukykyiseen

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat avautuvat Vanhan Suurtorin perinteiset joulumarkkinat avautuvat viikonloppuna. Joulumarkkinoilta löytyy ohjelmaa koko perheelle neljänä adventtiviikonloppuna klo 11-17. Jouluisissa myyntikojuissa myydään käsityöläisten taidokkaita tuotteita ja jouluherkkuja. Lisäksi tori täyttyy jouluisista esityksistä, glögin tuoksusta ja musiikista. Joulupukin pajassa

jokainen voi kuiskata joulupukille lahjatoiveet, ja tontut kirjaavat ne salaiseen toiveiden kirjaan. Jokainen markkinapäivä tarjoaa kävijöille paljon nähtävää vaikuttavasta tuliesityksestä tonttupari Tiukun ja Torstin jouluaskareisiin. Ensimmäisenä markkinapäivänä, lauantaina 26.11., Vanhalla Suurtorilla kuullaan kauniita joulusäveliä, kun So-

hon Torwet, Lauluyhtye Gello ja naiskuoro Arrhythmics esiintyvät. Musiikkia kuullaan myös Raatihuoneen konserteissa. Omat joulukonserttinsa pitävät lauantaina Mieskuoro Laulun ystävien seniorikuoro ja sunnuntaina konsertoivat Pikkukitaristit.


8 - N:o 45 23.11.2011

kk4511  

kulmis, kulmakunta

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you