Page 1

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 26 vuotta

�������������������

�������������������������

�������� �����������

�������������� ��������������

���

����������

���

�������������� �����������

������������������� ���������� ����������

��

������������ ������������

��� ��������� ����� ��������

�����

�������� ��������������� ����������������� ���������� ���������� ������ �������������� ���������� �������������

������������������� ����������

���

���

����������

����������

������� ���������� ������������� �������� ������������

�������������� ����������

��

�����

����������������

���

������� �����������

����������������

��

�������������������

���

����

���

���������� ����������

������ ����������

���������������� ��������������������� ����������

������ ���������� ����������� ������� ���� ��������

���

������������ ���������� �������

���

���

��

�����

���������� ��������� �����

�������������������� ���������������������� ���������� ��������������������

���

���������������� ���������� ������� ������������ ���������� ���������� �����������

������������������� �����

����������������� ���������

��������������� ������������������

���

���

���

���

������

���������������������� �������� ��������� ����������� ������ ������

����������������������� ��������������������������� ����������������������

�������

�������������������������������� ������������������������ �����������������

N:o 34

Keskiviikkona syyskuun 10. päivänä 2008

�����������������������������

����������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

Vaivaton ja kestävä remontoijan valinta - Ruukin kattopaketti Parhaat asennusajat myynnissä nyt! Meiltä rahoitus ja kattoremontit takuutyönä. Muista hyödyntää myös veroetu (jopa 60% työstä). Tilaa asiantuntijamme Arto Vähäsarja paikalle, gsm 050 4418 772.

www.ruukkikoti.fi


2 - N:o 34 10.9.2008


10.9.2008 N:o 34 - 3


4 - N:o 34 10.9.2008

lapset h채채parit perheet yo rippi lemmikit

Kaurakatu 22, Petrelius


Koulut tiivistävät alueellista yhteistyötä Turun kaupungin koulut jaettiin keväällä neljään yhteistyöalueeseen. Uudistuksella tähdätään toiminnan laadun parantamiseen. Koulut voivat aiempaa paremmin vaikuttaa niitä koskevaan päätöksentekoon ja kehittää koulujen välistä yhteistyötä. Itäisen alueen koulujen rehtorit kokoontuivat jo keväällä suunnittelemaan tulevaa toimintaa, mutta virallisesti yhteistyö käynnistettiin elokuun alussa. – Työmme on vielä aivan alussa, mutta olemme jo suunnitelleet koulujen yhteistä koulutuspäivää marraskuun alkuun, kertoo Nummenpakan koulun apulaisrehtori Maarit Jalo, joka toimii myös itäisen yhteistyöalueen aluerehtorina. Itäiseen alueeseen kuuluvat koulut Halisista Vasaramäkeen ja Kupittaalle. Mukana on myös Klassikon koulu, koska osa itäisen alueen oppilaista siirtyy sinne yläkouluun. Myös normaalikoulu, kansainvälinen koulu, Katariinan koulu, C.O. Malmin koulu ja Kiinanmyllyn koulu kuuluvat itäiseen yhteistyöalueeseen.

Koulujen välinen kilpailu loppuu Aikaisemmin koulut ovat toimineet itsenäisinä yksikköinä tai sitten toimintaa on suunniteltu koskemaan kaupungin

kaikkia kouluja. Koulujen kesken on aiemmin ilmennyt kilpailua sekä oppilaista että resursseista. Yhteistyön aluemalli syrjäyttää koulujen keskinäisen

kilpailun ja avaa mahdollisuudet hyödyntää hyviksi havaittuja käytäntöjä myös muissa alueen kouluissa. – Itäisen alueen kouluilla on paljon yhteistä. Esimer-

kiksi Varissuon, Lausteen ja Nummenpakan kouluissa on paljon vieraskielisiä oppilaita. Yhdessä pystymme miettimään paremmin heitä palvelevia ratkaisuita, Jalo sanoo.

Erityisen merkittävänä uudistuksena Jalo pitää oppilaan tuen aluetiimiä, joka kartoittaa koulukuraattorien ja koulupsykologien tarvetta ja järkevää sijoittumista kouluihin. – Lisäksi alueeltamme löytyy tehostetun opetuksen osaamista ja voimme tarjota alueellisia palveluita. Näin ollen oppilaita ei tarvitse kuljettaa kouluun muualle.

Kannanottoja alueellisiin asioihin Itäisen yhteistyöalueen koulujen rehtorit ovat toistaiseksi tutustuneet alueen kouluihin, mutta jatkossa rehtoriryhmä voi ottaa kantaa muihinkin kuin suoraan kouluelämää koskeviin kysymyksiin. – Voimme tehdä kannanottoja sekä esityksiä opetuslautakunnalle. Eräänä ajatuksena on ollut verkostoituminen ulkopuolisten tahojen kanssa alueellisten erityiskysymysten ratkaisemiseksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liiken– Yhteistyö kehittää aina toimintaa, ja olemme jakamassa yhteistä hyvää, aluerehtori Maarit neturvallisuuteen liittyvät paJalo määrittelee yhteistyöaluemallin edut. rannukset, selvittää Jalo.

Ampiaiset lähtivät liikkeelle tavallista aikaisemmin Ampiaiset olivat elokuun lopulla tavallista kärkkäämpiä. Turun biologisen museon tutkija Pekka Käär sanoo, että tilanne ei oleellisesti poikkea aikaisemmista vuosista. Yleensä ampiaiset ovat runsaslukuisemmin liikkeellä vasta näihin aikoihin syyskuun alkupuolella. Ampiaiset pörräsivät elokuun lopulla innokkaasti ihmisten läheisyydessä. Inhottavinta on, kun kaikkiruokaiset pikku siivekkäät tunkevat ruokalautaselle. Niiden vahvat leuat kun nappaavat mielellään kiinni vaikka grillipihviin. – Aika usein ihmiset havahtuvat loppukesällä ampiaisten parveiluun. Vanhat yhdyskunnat ovat hajoamassa ja työläiset lähtevät hölmöilemään, kun niillä ei ole muuta tekemistä. Ilmiö on jokavuotinen, selvittää Käär. Käärin mukaan on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat ampiaisten aktiivisuuteen. – Lähinnä Ahvenanmaalla esiintynyttä Saksan ampiaista on ollut usean vuoden ajan Helsingissä ja sitä esiintyy myös Varsinais-Suomessa. Olen itsekin havainnut, että ne ovat tavallista aktiivisempia.

min syksyllä tiedetään, onko ampiaisten määrä ollut tavallista suurempi vai ovatko ne olleet aikaisemmin liikkeellä. – Kesällä on ollut paljonhuonoja kelejä ja vasta elokuun lopussa säät olivat suotuisampia, jolloin myös ampiaiset olivat aktiivisempia. On saattanut syntyä tunne siitä, että ampiaiset ovat tavallista runsaslukuisempina liikkeellä, kun aikaisemmin kesällä niitä ei ole juuri näkynyt. Käär ei sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että ampiaisilla on huonojen säiden takia patoutunutta energiaa, jota ne purkavat runsaana liikehdintänä. Yleensä ampiaiset lähtevät liikkeelle vasta syyskuussa. Nyt kuitenkin jo näyttää siltä, että ampiaiset alkavat olla parveilunsa parveilleet ja liikehdintä alkaa olla vähäisempää.

toimimaan rauhallisesti, mikäli ampiainen haluaa tehdä lähempää tuttavuutta. – Ampiaisen pisto on oikeasti vaarallinen allergikoille. Normaalitilanteessa ampiainen hyökkää vain puolustaessaan pesäänsä, mutta huitominen ja panikoituminen saattavat laukaista hyökkäysreaktion. Ampiaiset rakentavat pesänsä melkein mihin vain, myös ihmisten asumuksiin. Mikäli pesä on tehty syvälle talon rakenteisiin, sen hävittäminen voi olla työn ja tuskan takana. Käär toteaa, että ampiaiset tulevat läpi monenlaisista materiaaleista, joten niiden kulkureittien tukkiminen on turhaa. – Myrkyttäminen on paras tapa päästä eroon ampiaisen pesästä, mutta pesää ei pidä sännätä suin päin ruiskuttamaan ja täytyy muistaa olla varovainen käyttäessään myrkkyä. Ampparit liikkeellä Käärin mukaan päiväsaiAmpiaisen pisto yleensä syyskuussa kaan ruiskuttamalla ei saa on vaarallinen hävitetyksi kaikkia pesän ampiaisia, koska päivällä osa Ampiaisten yhdyskunnat kasvavat loppukesää kohti. Käär Ampiaiset tekivät kesällä komean pesän Krööpilänkadulla Ampiainen on kiusallinen pik- ampiaisista on töissä. Yöaiku otus, mutta Käär kehottaa kaan saa parhaan tuloksen. toteaa, että vasta myöhem- ulkovarastoon.

10.9.2008 N:o 34 - 5

Ilotulite räjäytettiin ravintolassa

Tuntematon henkilö heitti torstai-iltana ilotulitusräjähteen Varissuolla sijaitsevaan ravintolaan. Liikkeessä oli tapahtuma-aikaan asioimassa noin 20 asiakasta, jotka selvisivät räjäytyksestä vahingoittumattomina. Pienempiä ilotulitteita sylkenyt räjähde rikkoi anniskelutilan valaisimen ja poltti jälkiä puulattiaan. Silminnäkijät havaitsivat viiden ulkomaalaistaustaiselta vaikuttavan nuoren lähteen paikalta räjähdyksen jälkeen. Kaksi kaikkein lähimpänä ravintolaa olleista nuorista olivat tummia, 180-185 senttiä pitkiä ja hoikkia. Toisella oli valkoinen verryttelyasu ja toisella tumma huppari, jonka hihoissa oli vaaleaa väriä. Poliisi pyytää ilmoittamaan tapahtumaan liittyvistä tiedoista puhelinnumeroon 0718746805.

Pahoinpitely Itäkeskuksen tuntumassa Itäkeskuksen ylätasanteella heiluivat nyrkit perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suomalaisjoukkio pahoinpiteli tuntemattomasta syystä vuonna 1987 syntyneen miehen noin kello 02.15. Sairaankuljetus toimitti uhrin terveysasemalle hoidattamaan vammojaan.

Eläkeläinen ryöstettiin kotonaan

Eläkeläisrouvan asuntoon tunkeuduttiin Katteluksenkadulla lauantaina noin kello 19.00 aikoihin. 30-vuotias mies ja 40-vuotias nainen eivät välittäneet eläkeläisen vastustuksesta, vaan penkoivat asuntoa anastettavan tavaran toivossa. Asuntoon tunkeutunut kaksikko löysikin lopulta eläkeläisrouvan kukkaron, jossa oli muun muassa rahaa 100 euron verran. Varkaita ei ole saatu kiinni.

Luvaton parkkipaikka tutkinnassa

Turun kaupunki ratkaisee pikapuoliin miten Rahkapäänkadulla sijaitsevan luvattoman parkkipaikan kanssa toimitaan. Viheraluepäällikkö Lauri Laine muistuttaa, että luvatonta menettelyä ei missään nimessä voida hyväksyä. - Vaikuttaa, että luvattomalla alueella pidetään lähinnä sellaisia kulkuneuvoja jotka eivät ole päivittäisessä käytössä. Tällaisia ovat esimerkiksi asuntoautot, Laine sanoo.


6 - N:o 34 10.9.2008

Pyhän Katariinan kirkko: su 14.9. klo 10 Messu, Vesti, Viirros, Lautjärvi, klo 10 Pyhäkoulu, ti 16.9. klo 18.30 Pyhä hetki, Laaksonen Varissuon kirkko: pe 12.9. klo 9.30 Perhekerho, su 14.9. klo 12 Messu, Vesti, Viirros, Lautjärvi - ma 15.9. klo 8.30 Aamurukouspiiri, ti 16.9. klo 13 Raamattuluento, Sirkka-Liisa Vappula, ke 17.9. klo 18 Raamattupiiri, to 18.9. klo 15 Koraalikuoro, klo 16.30 Marimarjat lauluryhmä, klo 17 Sodder-ilta, Kämärä, pe 19.9. klo 9.30 Perhekerho Nummen punainen tupa: su 14.9. Pyhäkoulu Nummen srk.koti: ti 16.9. klo 13 varttuneen väen kerho Hannunniitun srk-talo: ke 17.9. klo 13 Raamattuluento, Sirkka-Liisa Vappula, to 18.9. klo 9.30 Perhekerho Hurttivuoren srk-koti: ti 16.9. klo 18 Raamattuluento ”Jumala on”, Heikki Suomi, to 18.9. klo 13 Varttuneen väen kerho Petkeltie 5 kerhohuone: pe 12.9. klo 14 Rukouspiiri Katariinan pappila: to klo 18.30 Valon messu, Kiviniemi-Rosqvist, Kerokoski, Lund Diakoniatyö: Diakoniatyöntekijöiden ajanvarauspäivystys syyskuun alusta alkaen on Varissuon kirkolla tiistaisin ja torstaisin klo 10-12 p. 2617172.

Kukapa ei viihtyisi talossa, jonka pihasta ja tiloista pidetään hyvää huolta. Ei ihme, että TVT Asunnot Oy ja Kiinteistö Oy Lehtolaakson asunnoissa asuu tuhansia turkulaisia. Kysy lisää ja tee asuntohakemus netissä tai palvelutoimistossamme.

Tule mukaan laulamaan! Koraalikuoro kokoontuu Varissuon kirkolla torstaisin klo 15.00-16.00. Aloitamme syyskauden 18.9. Tied. Elina Kerokoski 040-3417 632. Tervetuloa iloiseen joukkoomme! Nummen perhekerho on auki! Tule tapaamaan muita lapsiperheitä, kahvittelemaan, laulamaan ja leikkimään Nummen Punaiseen Tupaan (Papink.2) joka toinen ti (parittomat viikot) klo 10 11.30. Lisätietoja www.katariinanseurakunta.fi tai perhetyöntekijä Laura Virtanen p. 040 3417 483.

Käsityöläiskatu 3, 20100 Turku Vaihde (02) 330 000 • Vuokraus (02) 262 4888 Avoinna: ma 9.00–17.00, ti 10.00–15.45, ke–pe 9.00–15.45 www.tvtasunnot.fi • www.lehtolaakso.fi

Alfakurssi Kristillisen uskon ”ABC” kurssi Varissuon kirkolla alkaa 23.9. klo 18-20.30. Alfa-kurssi on tarkoitettu erityisesti heille, jotka eivät ole seurakunta-aktiiveja. Ilm. ja tied. past. Rauno Vesti 040-3417 639, rauno.vesti@evl.fi tai kurssiemäntä Kati Juopperi, 041-507 3353 (klo 15 jälk.) ”Hei, lapset ja perheet! PYHÄKOULU ON LASTEN (4 v. ja yli) OMA KIRKKOHETKI. Pyhäkoulu alkaa sunnuntaisin klo 9.55 P.Katariinan kirkon eteisestä, jossa pyhäkouluopettaja Lotta tai Saara odottaa sinua. Vähän aikaa pyhäkoulu on mukana kirkossa messussa, mutta sitten siirrytään jatkamaan viereiseen Nummen Punaiseen tupaan messun päättymiseen asti. Tule kurkkaamaan, mitä pyhäkoulussa tapahtuu! (Äiti tai isä voi tulla mukaan.)”                                   

               

                      

                                                    

                                                                                                                                   

Turun kaupungin opetustoimen ruokalista: 11.9. to salaattipöytä, leipävalikoima 12.9. pe tulinen possukastike, kaura-riisi, puutarhurin salaatti 15.9. ma sitruunainen kala-

KUULUTUKSET Kastetut: Aaron Tiitus Olavi-Artturi Airas, Kim Arvid Antero Berg, Ilona Aurora Jämsén, Victoria Jennifer Lehtinen, Daniel Miika Olavi Piponius, Charlotta Anna Victoria Thomas Avioliittoon kuulutetut: Jaakko Elmeri Jussila ja Johanna Maaria Orava Kuolleet: Helena Ilmari 95 v

Henrikinkirkko: Su 10 Messu, Miettinen, Laakkonen, lauluryhmä, kirkkokahvi Ke 17 Nuortenmessu, Laitinen. Koivulan seurakuntakoti: Pe 9.30 Perhekerho Ti 9.30 Vauvakahvila ja vauvamuskari. Lausteen seurakuntakoti: To 10 Perhekerho.

         

vuoka, perunat, kolmen kaalin salaatti 16.9. ti hernekeitto, pannukakku ja marjahillo 17.9. ke tomaattinen jauhelihakastike, perunat, raasteraidat

������������������������� ��������������������������������������


Tuhma Kati kahvittaa salaa Littoisissa p. 0700 9 4488

MARIKA ETSII SEURAA TURUSSA!

soita: 0700 57 57 00

SALAISTA PK-SEURAA MIEHILLE! soita rohkeasti: 0700-91-091

18-65v. NAISIA YMPÄRI SUOMEN

p. 0700 9 6617

N.N pl104hki51 1,95-2e/min+pvm

10.9.2008 N:o 34 - 7

���������������


8 - N:o 34 10.9.2008

kk34  

kk, kulmis

kk34  

kk, kulmis

Advertisement