Page 1

lattiavalut HINAUSPALVELU Muista Oili Jalonen, kun matkasi katkeaa. Suoritamme hinaukset ja ojasta nostot ripeästi ja ammattitaidolla. Autosi koosta riippumatta.

Muista myös renkaanvaihtoja muut tiepalvelumme. HINAUS- JA TIEPALVELU 24/7

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 31 vuotta

Vahva

D-vitamiinivalmiste Nyt

12,90 € (0.13 € / tabl.) norm. 16.79 €

Minisun 50 mikrog. 100 tabl.

Pieni hyvänmakuinen tabletti, jonka voi pureskella, imeskellä tai niellä. Laktoositon, gluteeniton, hiivaton.

Onneksi on myös Drive-in Apteekki Pyhän Henrikin Apteekki palvelee Itäharjun Prismassa myymälästä ja drive-in -palvelupisteestä käsin. Arkisin kello 9-20, lauantaisin 9-17 ja sunnuntaisin SULJETTU. Puhelin (02) 275 2150 • Fax (02) 275 2160

Vapaakaupantuotteista bonukset S-etukortilla

Yhteistyössä AboaPharm Oy

Perjantaina 27.12.2013 nro 48

0440 122 121 www.oilijalonen.fi


2

Lukijalta-palsta: Lähetä napakka mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kouskankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Tekstaillaan-palsta: Tekstiviestejä voi näppäillä numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa normaalin operaattorimaksun. Soitellaan-palsta: Jos et ole varsinainen kynäniekka, valitse puhelinnumero 02-274 4999, ja kerro mielipiteesi.

PÄÄKKÄRISIVU

PÄÄKIRJOITUS Itä-Turussa 27.12.2013

Mitä jäi käteen? Näin loppuvuodesta on tapana katsoa taaksepäin ja puntaroida kuluneen vuoden kulkua; ynnätä plussat ja miinukset ja tarkastella, kumpi etumerkki piirretään viivan alle jäävän tuloksen eteen. Alueen palveluiden puolustaminen on jokavuotinen kestoaihe – valitettavasti. Vuoden 2013 palveluita koskeva taistelu kulminoitui Turun Seudun Osuuspankin Itäkeskuksen konttorin ympärille. Varissuon viimeistä pankkikonttoria koskenutta lopettamispäätöstä tervehdittiin tyrmistyksellä. Vilkkaana asiointipaikkana tunnetun konttorin sulkemista pidettiin täysin käsittämättömänä. Lähtökohtaisestihan oletetaan palveluiden säilyvän, jos niitä käytetään. Tämä periaate ei kuitenkaan koske pankkimaailmaa. Pankkien bisnes pyörii oikeastaan juuri päinvastoin: asiakaspalvelu halutaan ulkoistaa asiakkaille itselleen, ja väki pyritään pitämään kaukana kivijalkakonttoreista. Vuoteen mahtui lukuisia

kaavavääntöjä, joista ehkä merkittävin koski Pääskyvuoren Hurtinkatua. Joskus 1970-luvulla kaavoitetulle tontille päätettiin rakentaa mittava hoivakoti. Monet pääskyvuorelaiset pitivät tontin rakennusoikeutta liian raskaana, jäänteenä menneestä maailmasta. Kallioisen jyrkälle tontille rakentaminen on myös haastavaa – ja todennäköisesti kallista. Jostain syystä hoivakoti on kuitenkin rakennettava osoitteeseen Hurtinkatu 10 – asukkaista ja maalaisjärjestä viis. Vuosi 2013 toi lopulta pelättyä vähemmän leikkauksia itäpuolen palveluihin. Vielä ei kuitenkaan kannata huokaista helpotuksesta, sillä taloudellisesti haastavat ajat jatkuvat edelleen vuonna 2014. Haasteista huolimatta, tai juuri niiden vuoksi, toivotamme kaikille lukijoille menestyksekästä uutta vuotta!

Lauri Simola

toimitus@kulmis.fi

OMA INFO

Kulmiksen jakaja vaihtuu Kulmakunnan jakelusta vastaa ensi vuonna Turku-Palvelu Oy. Yhteistyö Itella Oyj:n kanssa päättyy, koska "posti" esitti Kulmakunnalle 42 prosentin korotusta jakelukustannuksiin. Muutoksen myötä peruslevikkialueeseen lisätään postipiiri 20740.

SOITELLAAN

Pihavoroja liikkeellä Toimitukseen tuli lukuisia yhteydenottoja jouluaattoa edeltävänä perjantaina. Lukijat kertoivat varissuolaispihoilla liikkuneista rosvoista. Voroille olivat kelvanneet muun muassa joulukoristeet, ja paikkoja oli myös rikottu. Joitan maastosta löytyneistä pihakoristeista on viety Akselin toimistolle, josta niitä voi kysellä.

Kehitysvammaista syrjittiin - Osallistuin Varissuon liikekeskuksen joulunavaustapahtumaan yhdessä kehitysvammaisen omaiseni kanssa. Omaiseni olisi halunnut kokeilla mehiläisvahakynttilöiden valmistusta. Pisteessä työskennellyt nainen käski meidän kuitenkin poistua. - Pisteellä oli lisäksemme ainoastaan yksi lapsi, ja lehdessäkin luki, että myös varttuneemmat voivat kokeilla kynttilöiden valmistusta. Kehitysvammasta kärsivä omaiseni on jo iäkäs, mutta mieleltään viisivuotiaan tasolla. - Hävytöntä, että kehitysvammaisia syrjitään näin!

15 VUOTTA SITTEN

"Malja uudelle vuodelle" Kulmis kyseli uudenvuodenlupauksia Katariinanseurakunnan pastori Kari Kanalalta. Varsinaisen uudenvuodenaaton suhteen Kanalalta ei vielä löytynyt lukkoon lyötyjä suunnitelmia. Pastorismies tosin uskoi päätyvänsä juhlistamaan alkavaa vuotta Helsinkiin yhdessä vaimonsa kanssa. Raketteja Kanalan pariskunta ei aikonut ampua, mutta jonkinlaiset maljat alkavan vuoden kunniaksi nostettaisiin.

KANSANEDUSTAJAN KULMA

Työ, työ ja työ

Uudenvuodenlupauksia Kanala listasi useampia. - Lupaan tulla toimeen vaimoni kanssa paremmin ja pudottaa 10 kiloa painostani. Lisäksi Kanala lupasi vältellä porvarillista, rahan ympärillä pyörivää, elämää. Kanalan suunnitelmissa oli myös lähteä kiertämään maailmaa yhdessä Kari Kettulan kanssa. Kaverusten aikeissa oli kirjoittaa kirja matkakokemuksistaan. Lauri Simola

Suomen tulevaisuuden haasteisiin ei ole tarjolla yksinkertaisempaa ratkaisua kuin työ. Hallitus onkin viime aikoina luonut uusia edellytyksiä niin työn hakemiseen, saamiseen, tekemiseen kuin työn teettämiseen. Kokoomuksen mielestä työnteon on oltava mahdollista ja kannattavaa niin työttömille kuin työssä jo oleville. Siksi olemme ajaneet muun muassa sosiaaliturvaan liittyvien kannustinloukkojen purkamista ja päivähoitopalvelujen porrastamista todellisen palvelutarpeen mukaan. Osittaisen hoitorahan korvaaminen joustavalla hoitorahalla mahdollistaa osa-aikatyön tekemisen nykyistä paremmin. Opintotuki sidotaan indeksiin ja sitä kehitetään mahdollistamaan ja toisaalta vauhdittamaan opiskelua. Niille, joille koulumainen opiskelu ei sovellu, kehitetään oppisopimuskoulusta ja myös Katariinanseurakunnan pastori Kari Kanalan uudenvuodenlu- ammatillisen peruskoulupauksiin kuului porvarillisen, rahan ympärillä pyörivän, elämän tuksen opiskelijapaikkoja välttäminen (30.12.1998). lisätään. Työpankkikokei-

Anne-Mari Virolainen (kok.)

KYSYMYS

LUKIJALTA

Opiskelutukea löytyy yllättävän läheltä Ylen aamu-tv kertoi 28.10., että mm. Eximia ja Tutor House tarjoavat etupäässä matematiikassa ja kielissä yksityistä maksullista tukiopetusta. Kyseiset yritykset kertoivat tarjoavansa näitä palveluja opiskelijoille, jotka eivät niitä mielestään julkiselta puolelta saa, ja niille, jotka haluavat huipulle: haluavat menestyä ylioppilaskokeissa, päästä ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Seuraavana päivänä OAJ:n edustaja totesi, että kaupallisessa tukiopetuksessa on vaaransa - varallisuus ratkaisee. Opetusministeriön opetusneuvos Jussi Pihkala ilmaisi asian vielä selvemmin: kunta on velvollinen järjestämään kaiken oppimiseen liittyvän tuen. Nuorten lukio-opintoihin löytyy myös julkista tukea oman oppilaitoksen ulkopuolelta.

lu laajennetaan nuorisotakuun piiriin kuuluviin nuoriin, joilla ei ole ammatillista perustutkintoa. Pelkän peruskoulun varaan jääminen leikkaa kolmanneksen työurasta, mikä ei ole kenellekään toivottava vaihtoehto. Mitä korkeampi koulutus ihmisellä on, sitä pidemmän työuran hän tekee. Tutkimusten mukaan keskiasteen tutkinto lisää miesten odotettuja työvuosia kuudella ja naisilla kymmenellä vuodella. Alemman korkea-asteen tutkinto lisää jälleen neljä vuotta ja ylempi korkeakoulu vielä kuusi vuotta. Tutkinnon suorittaminen antaa siis vahvan pohjan työelämään. Työelämä ei onnistu kaikilta sataprosenttisesti. Siksi onkin tärkeää, että osatyökykyisten työllistämisen ohjelma käynnistetään. Kun ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisen kriteerejä vielä lievennetään, osatyökykyistenkin työllistyminen helpottuu.

Näihin mahdollisuuksiin tarttuminen ei ole kiinni rahasta vaan havaitsemisesta: esimerkiksi Kaarinassa, Salossa ja Turussa on tarjolla aikuislukio-opetusta, jossa päivälukiolainen kotikunnasta riippumatta voi valmentaa itseään korkeakoulujen pääsykuulusteluihin, kerrata ylioppilaskirjoituksiin ja parannella mielin määrin jo päivälukiossa käymiään kursseja - eikä maksa paljoa, usein ei mitään. Kevään yo-kirjoitukset ja jatko-opintopaikkojen pääsykuulustelut lähestyvät jälleen. Toivoisi, että entistä useampi huomaisi edellä mainitut aikuislukioiden monipuoliset, korkeatasoiset ja edulliset mahdollisuudet osana lukio-oppimiseen liittyvää tukea. Heikki Mäkelä Kaarinan aikuislukion rehtori

Oliko vuosi 2013 hyvä vuosi? Vastaa osoitteessa www.kulmis.fi! Vastausaikaa on maanantaihin 13.1. asti.

VASTAUS

Säästäisitkö Pääskyvuorenrinteen virkityskäyttöön? Vastauksia 20.12. mennessä 225 kpl.

kyllä 95% ei 5%

TEKSTARIT • Valvontapäällikkö Esa Mettälä voisi käydä katsomassa, miten paljon näkyvyyttä häiritsee rekkojen ja kuorma-autojen pysäköinti Kirjurinaukiolla.

ja ilmeisen vaarallisesti toisten vieressä. Ilotulitteita ei saa ampua kuin vasta 31.12., eikä niitä edes myydä vielä. Vanhemmat, valvokaa, mitä lapsenne tekevät.

• Nuoriso räjäytteli raketteja jo 17.12. Varissuolla

• Rakettien ampuminen on silkkaa tuhlausta!


KULMAKUNTA 27.12.2013 N:o 48

3

ITÄ-TURKU

VARISSUO

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valittu Turun kaupunginvaltuusto aloitti työnsä 28.1.2013. Itäturkulaiset valtuutetut asettuivat ryhmäkuvaan ennen ensimmäisen valtuustokokouksen alkamista. Yhteiskuvaan ryhmittyivät Alpo Lähteenmäki (vas.), Mohammad Azizi, Johannes Yrttiaho, Aimo Massinen, Toni Eklund, Piia Elo, Maija Perho, Kjell Lundahn, Pirjo Rinne, Jukka Kärkkäinen, Mika Maaskola ja Jukka Vornanen. Kuvasta puuttuvat itäturkulaisvaltuutetut ovat Eeva-Johanna Eloranta, Alas Ali, Roda Hassan ja Jouko Laakso. Turun kaupunginvaltuustossa istuu yhteensä 67 valtuutettua, joista itäturkulaisia on 16.

Asunto- ja viestintäministeri Piia Viitanen (sd.) veti lähiökiertuevankkurinsa Varissuolle syyskuussa. Ylen Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt –ohjelmasarjan Varissuo-jakso oli esitetty muutamia päiviä ennen Viitasen vierailua, ja ministerikin oli sattunut katsomaan varissuolaisia tyrmistyttäneen jakson. Viitasen vierailuohjelmaa muutettiin niin, että hän ehti katsastamaan valtakunnan verkossanäkyneen metsäpubin (kuvassa). Ylen ohjelmasta riitti puhetta viikkokausiksi. Monet kokivat, että ohjelmassa Varissuo leimattiin alueeksi, jossa asuu ainoastaan maahanmuuttajia ja alkoholiongelmaisia kantaväestön edustajia.

LAUSTE

Katariinanseurakunnan vuotta 2013 voi luonnehtia vähintäänkin värikkääksi. Alkuvuodesta Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli tuomitsi kirkkoherra Martti Hirvosen erotettavaksi kuukauden ajaksi pappisviran toimituksesta. Tuomio perustui lähinnä hallinnolliseen epäpätevyyteen. Tuomiossa huomioitiin, että arkkipiispa oli huomauttanut Hirvosta jo aikaisemmin. Samaan vyyhtiin kuului osaltaan myös seurakuntatyöntekijän fyysisen koskemattomuuden loukkaaminen. Hirvonen valitti tuomiosta Turun hallinto-oikeuteen, jossa asia on edelleen käsittelyjonossa. Kirkkoherra Hirvonen jäi eläkkeelle marraskuussa, ja Katariinanseurakunnalle valitaan uusi vetäjä ensi vuonna. Vuoden aikana puhutti myös Katariinan seurakuntaneuvoston kokousten esitys- ja asialistojen salailu. Hallinto-oikeus linjasi loppuvuodesta, ettei esitys- ja asialistojen lähtökohtainen salaaminen ole julkisuuslain mukaista.

PÄÄSKYVUORI

Rakennuslautakunta hyväksyi kesäkuun viimeisessä kokouksessaan osoitteeseen Hurtinkatu 10 kaavaillun hoivakodin suunnitelman. Useita kertoja pöydälle jäänyttä suunnitelmaa viilattiin lopulta niin, että hoivakotikokonaisuus sijoittuu aiempaa kauemmaksi Hurtinkadun rivitaloasutuksesta. Kuvassa rakennuslautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo (vihr.).

KOHMO

Kohmolaiset kauhistuivat loppuvuodesta Kaarinan vihjailuja Kohmontien avaamisesta läpiajoliikenteelle. Turun puolelta Kaarinan kaavailut tyrmättiin joukkoliikenteen osalta.

Vapaa-aikatoimiala esitti kesäkuussa koko Itä-Turkua palvelevan Lausteen uimahallin lakkauttamista. Valtuusto antoi hallille armonaikaa, ja nyt selvitetään toiminnan jatkomahdollisuuksia. Valtuutettu Alpo Lähteenmäki vaatii, että uimahallia on pyöritettävä kaupungin omana toimintana.

NUMMI

Vuosikausia odotettu Kuuvuoren kentän mittava peruskunnostus valmistui lokakuussa. Noin 585.000 euron korjauksen myötä sateet eivät enää muuta kenttää uima-altaaksi.

Ei auttanut itku eikä hampaiden kiristys: Turun Seudun Osuuspankin Itäkeskuksen konttori suljettiin. Varissuon viimeisen pankkikonttorin ovet pistettiin lopullisesti säppiin 7. maaliskuuta. Osuuspankin päättäjiin vedottiin voimakkaasti, mutta pankki ei pyörtänyt sulkemispäätöstä. Erityisesti Varissuon-Lausteen yhdyskuntatyöryhmä ja kyseistä ryhmää vetävä Alpo Lähteenmäki työskentelivät hartiavoimin pankkipalveluiden pelastamiseksi. Itäkeskuksen Osuuspankki pääsi samalle listalle, johon vuotta aikaisemmin lisättiin Jaanin paloasema ja Varissuon posti. Kyseessä on ”Hävityt palvelut” –lista.

HANNUNNIITTU

Hannunniitun leikkipaikoilta tämän tästä löytyvät kaljapullot ja huumeneulat saivat Hannunniitun päiväkotilapset vanhempineen tempaisemaan valppauden puolesta. Lokakuussa järjestettyjen pihatalkoiden myötä toivottiin, että ihmiset ilmoittaisivat poliisille, jos leikkipuistojen meno vaikuttaisi asiattomalta. Kuvassa Aliisa (vas.), Lotta ja Elina Nikula.


4

KULMAKUNTA 27.12.2013 N:o 48


KULMAKUNTA 27.12.2013 N:o 48

5


6

     


KULMAKUNTA 27.12.2013 N:o 48

7

HINAUSPALVELU HINAUS- JA TIEPALVELU 24/7

0440 122 121 oilijalonen.fi

AUTOKIERRÄTYS ILMAINEN NOUTO JA REKISTERISTÄ POISTO!

0440 800 123 oilijalonen.fi

Turun Perhelääkärit Työterveyshuolto

Laboratorio

Kysy edullista työterveyshuoltoa

PVK, ALAT, Lipidit, Glukoosi, PSA 10€/kpl PAPA 40€

Akupunktiohoito 45€ Ajanvaraus ma-pe 8-16

(02) 2504433

Sibeliuksenkatu 3, 20100 Turku, www.perhelaakarit.com


KULMAKUNTA 27.12.2013 N:o 48

8

Uudenvuoden aattona myymälät avoinna klo 9–18.

Hyvää uutta vuotta 2014! TINAKAUHA

0

99

UUDENVUODEN TINAT 6 kpl/ps

Revontuli ULKOTULI

Paloaika 8–10 tuntia Norm. 2,70/kpl

Norm. 1,99

5

00 3 kpl

1

50

Säästä 24 %

Säästä 38 %

1 00 3

SIPSIT 275–325 g

00 2pkt

TÄHTISÄDETIKKU 19 cm 10 kpl/pkt Norm. 0,69/pkt

JÄTTI TÄHTISÄDETIKKU 70 cm 5 kpl/pkt

(5,82–6,87/kg) Norm. 2,92

SHAMPANJALASI 13,5 cl (0,38/kpl)

LUMILIUKURI

LYHTYKYNTTILÄ 12 kpl/pkt

Valkoinen, paloaika n. 15 h Norm. 1,99/pkt

JUMBOPUSSIT 325–400 g

Norm. 1,69

0% säästä 4

3

1

00 2 pkt

00

Day Light KÄSIVALAISIN

KERTAKÄYTTÖLAUTANEN 23 cm 50 kpl/pkt

Iskunkestävä runko, roiskevesitiivis, mukana paristot, ei jälleenmyyjille! Norm. 8,49

1

3

00

2pkt

Norm. 1,99/pkt

89

t 8 kpl/pk

(0,06/kpl) Norm. 3,14

2/talous

VAHVA OMEGA-3 70 kpl (0,13/kpl)

(5,63–6,92/kg) Norm. 3,07/kpl

6% säästä 2

4

50pl 2k

P ÄIVÄ

MAKEISMIX 750 g

Makeisiaan! ta superhin

499

SHOKKIHINTA!

Dram Matte Mousse MEIKKIVOIDE Norm. 13,80

ituote! Suosikk

9

90

KAIKKI LOPUT JOULUKORISTEET JA -VALOT

270 Norm. 2,69/rl

at Pidä pih! ä siistin

7% säästä 3

5

00 3 rl

Adult KASTIKELAJITELMA 24 x 100 g (2,48/kg)

Norm. 7,95

-50% 595

5% säästä 2

normaalihinnoista

0% säästä 2

395

JÄTESÄKKI 200 L 10 kpl/rl

8% säästä 3

8

95

KALANMAKSAÖLJY 500 ml (20,00/l) Norm. 14,53

(5,65/kg) Norm. 4,95

1% säästä 4

Norm. 14,53

Erä! LAKUJA 170 g (5,88/kg) Norm. 1,31

3% säästä 2

100

1% säästä 3

1000 Low Sugar PATUKAT 62 g

Erä!

Blueberry tai Cappucino (16,13/kg) Norm. 1,59/kpl

7% säästä 3

500 5 kpl

Kana-riisi TÄYSRAVINTO 15 kg (1,46/kg)

Nature High Energy AURINGONKUKANSIEMEN 1 kg (1,50/kg) Norm. 1,98/ps

Norm. 28,11

2% säästä 2

2190

TURKU

4% säästä 2

300

Brahenkatu ark 9–20 la 9–16 su 12–16 Varissuo ark 9–20 la 9–16

2 ps

Tarkista mme yhteystieto kätevästi limellasi matkapuheR-koodilla ! oheisella Q

Tarjoukset voimassa perjantaista tiistaihin 27.–31.12.2013 ellei toisin mainita tai niin kauan kuin tuotteita riittää tarjousaikana.

Kk4813  

kulmakunta, kulmis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you