Page 1

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 27 vuotta

Joka viides Itä-Turun valtuutettu bloggaa s. 3

Sade kiusasi Piikkiö Päivää s. 4

N:o 21

Keskiviikkona toukokuun 27. päivänä 2009

Nummenpuistokadun päiväkoti puretaan s. 5

Kesäihon kuivuuteen suojakertoimella AVENE HYDRANCE OPTIMALE voide 40 ml Kevyt melkein rasvaton hoitava kosteusvoide pintakuivalle normaalille tai sekaiholle. Nopeasti imeytyvä ja miedosti hajustettu.

21€ Nyt

(525 € / l)

norm 23,27 €

Onneksi on myös Drive-in Apteekki Pyhän Henrikin Apteekki palvelee Itäharjun Prismassa myymälästä ja drive-in -palvelupisteestä käsin. Arkisin kello 9-20 ja lauantaisin 9-17 Puhelin (02) 275 2150 • Fax (02) 275 2160 Itsehoitotuotteista bonukset S-etukortilla

Forssan Vesihelmi Iloisten ihmisten viihdeuimala

Vesihelmi on avoinna kesäaikaan 30.5.-31.7. ma-pe klo 12-19 la-su klo 12-18

Vuosihuolto 1.-23.8.

Eteläinen Puistokatu 2, 30420 Forssa Puh. (03) 414 1640

AVOINNA: ma, ke, pe 6-21 ti, to 10-21 la 10-18 su 12-18


2 - N:o 21 27.5.2009

Kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesäperinteeseen yhtä ehdottomasti kuin sinappi makkaraan. Kuvassa laitetaan jalalla koreaksi Saarijärven Teatteripäivillä vuonna 1985. (Kuva: Suomen Harrastajateatteriliitto)

Kolmas kerta Kuivalahdella

Pyhäjärvellä ei sanota ei

Kuivalahden Kesäteatterissa palataan ajassa aina 1930-luvulle, jolloin talouden rattaiden yskähtelyssä tuntui olevan kovin tutunomaisia piirteitä. Näytelmän …ja kolmas kert! tapahtumat sijoittuvat Eurajoen edustalla olevaan Kaunissaareen, jossa sahatavaran laivaukset olivat loppuneet ja saaren ennen niin vilkas satama oli hiljentynyt. Asuin- ja muut rakennukset oli jo joko purettu, tai hinattu Porin Pihlavaan. Nyt oltiin huutokauppaamassa loppuja tavaroita, joita saarelle oli vielä jäänyt. Näytelmä käsittelee saaren asukkaiden ja sahan työntekijöiden selviytymistä työn loputtua. Tuolloin kun ei tunnettu kultaisia kädenpuristuksia, YT-neuvotteluja tai järjestettyä työnvälitystä. Vakavasta aiheestaan huolimatta …ja kolmas kert! on komedia, jonka taustajoukot kuvailevat sitä ehkä jopa hauskimmaksi koskaan Kuivalahdella esitetyksi näytelmäksi. Näytelmän ohjaa Porin teatterin ohjaaja-näyttelijä Matti Mäntylä ja musiikista vastaa Esa Laihonen. …ja kolmas kert! –näytelmää esitetään Kuivalahden Kesäteatterissa 26.6.-12.7. välisenä aikana.

Loppukesästä ensi-iltansa saavan Pyhäjärvi-Teatterin näytelmässä pohditaan muutosta ihmissuhdekomedian keinoin. Euran Kauttuaalla sijaitsevassa teatterissa nähdään ohjaaja Tomi Aallon tulkinta Risto Jarvan elokuvasta Mies joka ei osannut sanoa ei. - Kyseessä on kevyen kesäinen näytelmä, josta löytyy myös huumoria, Aalto selvittää. Näytelmän tapahtumat lähtevät etenemään, kun päähenkilö Aimo palaa 15 vuoden Amerikan matkalta kotikonnuilleen. Muutoksen tuulet nostattavat tunteita vanhoissa kotiympyröissä, kun historiallista puutalokorttelia uhkaa purkaminen. Muutosta puoltavat tahot haluaisivat rakentaa puutalojen tilalle betonilähiön ja kauppakeskuksen. - Tilanne on synnyttänyt kaksi vastakkaista ryhmää: toinen on säilytyksen, toinen muutoksen kannalla. Koska Aimo ei osaa sanoa ei, hän löytää itsensä molempien aatteiden takaa, Aalto paljastaa juonen perusasetelmasta. Mies, joka ei osannut sanoa ei Pyhäjärvi-Teatterissa 27.7.14.8. välisenä aikana. Näytelmä sopii kaikenikäisille, vaikka osa sisällöstä voi mennäkin yli perheen pienempien hilseen.

Rosvot hiippailevat Kuralassa Nummenmäen Näyttämö saa ensikosketuksensa kesäteatteriin, kun se esittää Kolme iloista rosvoa -näytelmää kesällä Kuralan kylämäellä. Esityspaikan valikoituminen oli sattuman kauppaa. - Kiertelin Kuralan kylämäkeä ja mietin, että tämähän olisi loistava paikka, kertoo Nummenmäen Näyttämön puheenjohtaja Jorma Hynynen. Ensi-iltaa innolla odottava Hynynen kertoo, että kesäteatteri eroaa tavallisesta teatterista jo siinä, että esitykset ovat ulkotiloissa. - Miljöö on paljon hienompi ja rakennukset oikeita, eivätkä lavasteita. Hänen mielestään kyseinen näytelmä soveltuu kylämäen ympäristöön hyvin. - Pihapiiri on Kardemumman torin tapainen. Kauppiaille on omat loosit ja rosvoille oma nurkkaus, sekä Sohvi-tädille talo. Hynynen sanoo, että hauskassa näytelmässä on hyvä rytmi. - Näytelmä sopii koko perheelle vauvasta vaariin. Siinä on vilpittömän positiivinen kerronta ja rosvotkin ovat leppoisia ja harmittomia. Joonatanin roolissa esiintyvä Hynynen lupaa, että katsoja lähtee esityksestä hyvällä mielellä kotiin. Kolmen iloisen rosvon seikkailuja pääsee näkemään 6.6.-14.6. välisenä aikana.

Seppä Ilmarinen Konsan Kartanossa Konsan Kartano muistaa Kalevalan 160-vuotisjuhlavuotta marssittamalla kesäteatterinäyttämölle seppä Ilmarisen tarinan. Se toteutetaan luontevaksi puheeksi harjoiteltuna nelipolvisena trokeena ja osin myös laulettuna. Laulut on sävelletty ja sovitettu Kalevalan tyyliin nuorten laulajien Miia Häkin ja Salla Junkkaan toimesta. Näytelmän ohjaaja Onneli Wäck on tyytyväinen saadessaan toteuttaa Ilmarisen tarinan teatterinlavalle. - Jopa Väinämöinen vaikuttaa välillä turhan haihattelijalta tämän jämerän ja käytännöllisen miehen rinnalla, Wäck vertaa. Tunnetusti Seppä Ilmarisen tarinassa Louhi tilaa häneltä Sammon Pohjolaan. Ilmarinen pystyy tämän ihmekoneen valmistamaan ja saa urakasta palkaksi himoitun Pohjolan neidon. Neito saa kuitenkin surmansa, eikä sepän takoma kultaneito tahdo vieressä lämmittää. Ilmarinen päättää, että edes Sampo pitäisi saada haettua Pohjolasta takaisin Väinölään – vaikka väkisin. Kalevalan Ilmarisen tarinaa esitetään Konsan Kartanolla 21.5.-16.6. välisenä aikana.

Kauhukomediaa Kakskerrassa

Liedossa jahdataan vankikarkuria

Mika Waltarin kauhukomedia Noita palaa elämään sai ensiiltansa Kakskerran Seuraintalolla viime keskiviikkona. Markku Tuulenkarin ohjaamassa esityksessä katsojat viedään ihmismielen syvyyksiin ja todistetaan ihmismielen muuttumattomuus: tilaisuuden tullen vanhat uskomukset heräävät eloon ja usko järkeen on koetuksella. Tämänvuotisen esityksen tuottaja Virve Myllymäki kertoo, että Kakskerran nuorisoseura päätyi kyseiseen kauhukomediaan yhdessä Tuulenkarin kanssa. - Me etsimme kotimaista näytelmää ja päädyimme Waltarin tuotantoon, josta Tuulenkari löysi tämän teoksen, Myllymäki kertaa. Kakskerran seuraintalolla tapahtui teatteririntamalla myös viime keväänä, mutta sitä ennen näyttämö ehti uinua noin neljän vuoden ajan. - Emme me nyt ihan täysin hiljaiseloa viettäneet, mutta keväisiä näytelmiä ei järjestetty. Viime vuonna vanha innostunut porukka taas löysi toisensa ja asiat loksahtivat paikoilleen. Noita palaa elämään Kakskerran Seuraintalolla 20.5.-4.6. välisenä aikana. Näytelmää ei suositella alle 12-vuotiaille.

Liedon kesäteatterissa seurataan tarunhohtoisen Sika-Kyöstin edesottamuksia. Näytelmän pohjana on lietolaisen näytelmäkirjailija Marja-Riitta Perttulan uusi teksti, joka perustuu totuusperän omaaviin tarinoihin ollen silti fiktiota. - 1800-luvun alkupuolella eleli ryöväri Sika-Kyösti. Hänet pidätettiin monta kertaa, mutta aina hän pääsi karkuun, ja hänestä tuli legenda, näytelmän ohjaaja Kari Hiltunen selvittää. Sauli Alipirjelä on tehnyt näytelmään musiikin ja lauluakin on luvassa. Musikaalista ei silti ole kyse. Kahden henkilön kantilta kerrottava tarina sijoittuu Lietoon. Näytelmää esitetään kirkon takana jokivarren ympäristössä. Hiltusen mielestä näytelmä sopii ympäristöön oikein hyvin. - Lietolaisten kannalta näytelmän tekee mielenkiintoiseksi se, että loppujen lopuksi Sika-Kyöstin ampui Liedon nimismies. Kyseessä on reipas kansan jännityskomedia ja koko perheen näytelmä. 12.6.-10.7. väliselle ajalle sijoittuvat näytökset eivät silti käy liian jännittäviksi, sillä ylimääräinen väkivalta on karsittu pois. - Yleisölle on luvassa paitsi mehua ja kahvia, niin hyvä tarina, jota on kiva seurata, lupaa yleisön tervetulleeksi toivottava Hiltunen.

Alueen parhaat jutut Kesäteatteria Kalevalan juhlavuonna 2009 Konsan Kartanon pihalla

JOPA TULI TUIKAHTAVI Seppä Ilmarisen mukana kosiomatkoilla ja muissa seikkailuissa • Kalevalasta dramatisoinut ja ohjannut Onneli Wäck

NÄYTÖKSET to 28.5. klo 18 • su 31.5. klo 15 • ti 2.6. klo 18 to 4.6. klo 18 • su 7.6. klo 15 • ti 9.6. klo 18 • to 11.6. klo 18 to 11.6. klo 18 • su 14.6. klo 15 • ti 16.6. klo 18 • to 20.8. klo 18 su 23.8. klo 15 • Pääsymaksu 10/8€ • Puhvetti Lippuvaraukset p. (02) 250 3636 tai 040 537 7391


Joka viides Itä-Turun valtuutettu bloggaa

Kolmikkoa tarkastellessa huomio kiinnittyy bloggaajien sukupuolen ohessa heidän puoluekantoihin: löytyykö keskisuurten puolueiden naisvaltuutetuilta enemmän nälkää nostaa omia ja puoleensa kannatuskäyriä, kuin kokoomus-demarit-keskusta –akselilta? Ainakin itäisessä Turussa vastaus on kyllä.

Maria Lohela: Kiitos tuesta

Kolme Kulmakunnan jakoalueella asuvista 15 valtuutetusta pitää netissä omaa blogiaan. Verkkoon kirjoittavat valtuutetut ovat Katri Sarlund (vihr.), Maria Lohela (ps.) ja Pirjo Rinne (vas.). Kaikkien kolmen blogit

Pirjo Rinne: Suojaako laki säästöiltä?

käsittelevät niin poliittisten teemojen pohdinnan ja poliittisen päätöksenteon lisäksi myös päiväkirjamaisen arkisia merkintöjä. Henkilökohtaisella tasolla esille tuodaan Rinteen blogissa omakohtaisia kokemuksia lähihoitajaksi jou-

Katri Sarlund: Oppia länsinaapurista

tumisesta, Lohela kirjoittaa peräkkäin tapahtuneista läheisten kuolemantapauksista ja Sarlundin blogista löytyy henkilökohtaisten kuulumisten lisäksi itseilmaisumielessä ottamiaan valokuvia.

Joukkoliikenne reagoi työpaikkakeskittymiin Kauppakeskus Skanssin avajaispäivänä muuttui paikallisliikenteen linja numero yhdeksän reitti. Millä perusteilla paikallisliikenteen reittejä muutetaan, joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen? - Paikallisliikenteen reittejä tarkastellaan esimerkiksi uusien työpaikkakeskittymien yhteydessä. Lähtökohtana on, että jonkinlainen julkinen liikenne tällaisiin keskittymiin pitää järjestää. Joukkoliikenne järjestettiin aikanaan myös kauppakeskus Myllyyn. Pitääkö työpaikkakeskittymän olla tietyn suuruinen,

vai mihin reittien muutokset perustuvat? - Päätökset tehdään tapauskohtaisesti jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Käytännössä bussireitit suunnitellaan kaavoitusvaiheessa. Yleinen harhaluulo on, että joukkoliikennetoimistossa päätetään bussipysäkkien paikoista. Ne päätökset kuuluvat kuitenkin ympäristöja kaavoitusvirastolle. Kuinka kovalla kädellä linja yhdeksän reittiä muutettiin? - Reitti kulki aiemmin Vaalasta Lausteen kautta keskustaan päin, Karhunkadulta Mustionkadun kautta Skarp-

pakullantielle, ja edelleen Uuden hautausmaan ohi kohti kauppatoria. Nyt bussi kääntyykin Karhunkadulta Itäkaarelle, ohittaa kauppakeskuksen Skanssinkatua, jonka jälkeen matka jatkuu Skarppakullantietä ja Hautausmaantietä pitkin kohti keskustaa. Kuinka paljon reitinmuutos vaikutti paikallisliikenteen palvelutasoon? - Ei ainakaan asukkaiden kannalta heikentävästi. Linja numero kuusi kulkee yhä Mustionkatua. Jaanintietä taas liikennöi yhä linja numero 12. Lauri Simola

27.5.2009 N:o 21 3

ONNITTELE

VALMISTUVAA eli viime hetken lahjavinkikit valmistuville


4 - N:o 21 27.5.2009 Itä-Turku 27.5.2009

Loma Vielä muutama päivä ja koululaiset pääsevät kesälomalle. Viikon tärkeitä henkilöitä ovat vastavalmistuneet ja ylioppilaat. Suomalaiseen imagoon kuuluvat ylioppilaat – vuodesta toiseen. Lakkiaiset keräävät taas kodit täyteen väkeä ja mikäpä sen mukavampaa onkaan kuin tavata sukulaisia yhteisissä juhlissa, varsinkin iloisissa - kuten lakkiaisissa tai ammattiin valmistujaisissa. Lakkiaisista on kulunut allekirjoittaneella 38 vuotta. Sen tuntuu todella pitkältä ajalta 57-vuotiaalle ja kun työväenopiston saksan tunnilla katsoin ylioppilaskirjoituksia vuodelta 1971, en muistanut kunnolla edes pitkän saksan tekstiä. Se tuntuu vieläkin vaikealta, vaikka olenkin saanut opiskella saksaa monet vuodet maisteri Anne Ojansuun opastuksella Kaskenkadulla.

Tänä vuonna kurssin päätteeksi lensimme Berliiniin tutustuaksemme paikalliseen kulttuuriin ja oloihin. Vaikuttavin käynti kohdistui keskitysleiriin, missä noin 300.000 juutalaista tai muuten epäsuosittua menetti henkensä natsien kansan nousussa. Elämä on ikuista kielen opiskelua, joka antaa virikkeitä normaaliin olotilaan. Samoin vastavalmistuneille ja ylioppilaille tarjotaan monenlaista jatkamismahdollisuutta. Parhaat pääsevät opiskelemaan ja vastavalmistuneet saavat työpaikan. Jokainen tähtää eteenpäin. Kulmakunta-lehti onnittelee kaikkia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita. Elämä on edessänne! Miettikää tarkkaan, mitä teette tulevaisuudessanne, sillä 10 vuoden päästä on turha katua tekosiaan. Nyt pitää satsata omaan tulevaisuuteen! Pekka Tauriainen

pekka.tauriainen@kulmis.fi

Viime viikolla kysyimme: Pitäisikö kaupungin säästää perhepuiston budjetista?

kyllä 26%

ei 74%

Sadekuurot kiusasivat Piikkiö Päivän kävijöitä Sää ei tänä vuonna suosinut 23. kertaa järjestettävää Piikkiö Päivää, vaan ajoittaiset sadekuurot kiusasivat lauantaina niin tapahtumavieraita, kuin myyjiä ja näytteilleasettajiakin. Piikkiön Päivä –tapahtuman järjestelyistä vastaavan Piikkiön Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Lasse Lintervo arvioi kävijämäärän jääneen viimevuotisesta jonkin verran. Tosin vertaaminen vuoden takaiseen ei

sään kannalta ole oikeutettua, sillä vuosi sitten Piikkiö Päivää vietettiin siniseltä taivaalta mollottavan auringon alla. - Kävijämäärä sijoittui 1.500 ja 2.000 välimaastoon, Lintervo ynnää. Liekö syypäänä ollut epävakainen sää, tai sitten väkeä oli tullut pidemmänkin matkan takaa, koska parkkipaikoiksi varattu hiekkakenttä oli ääriään myöden täynnä autoja.

Järjestysmiehet ohjailivatkin tapahtumavieraita muille parkkialueille. Lintervo itse kertoo tyytyväisenä havainneensa, että tänä vuonna niin sanottuja kantakaarinalaisia löysi tapahtumaan aiempia vuosia enemmän. Pääsymaksu oli palautettu Piikkiö Päivän sisäänpääsyluukulle vuosien tauon jälkeen. Lintervo perustelee yli

15-vuotiailta kerättyä viiden euron pääsymaksua puhtaasti kustannussyillä. Hän myös muistuttaa, mihin kaikkeen pääsymaksu oikeuttaa. - Maksaneiden kesken arvottiin muun muassa tuhannen euron matkalahjakortti ja kuumailmapallo matka. Piikkiö Päivällä esiintyi myös muun muassa Fredi & Amico. Lauri Simola

Normaalikoululle Vihreä lippu Kulttuuripääkaupunki tuo

15 VUOTTA SITTEN

Terveysasema täytti tasavuosia, V-P Lehto palkittiin Kulmakunta (25.5.1994) kertoi maaliskuussa kymmenen vuotta täyttäneen Varissuon terveysaseman historiasta ja tulevaisuuden näkymistä. Terveysaseman kymmenen toimintavuoden aikana alueen väestönkasvu oli tasaantunut, lasten määrä vähentynyt ja vanhusten määrä kasvanut. Kulmakunnan haastattelema osastonhoitaja Helka Kortelainen kertoi, että alueen lisääntyvä maahanmuuttajien määrä oli viime vuosina lisännyt odotustilassa kuultavien kielten kirjoa. Vaikka lääkärien työmäärän arvioitiin olleen viime vuodet kasvussa, eivät varissuolaiset olleet silti juuttuneet jonoihin. - Pieniä jonoja pitääkin olla, koska muuten terveysasemalla on liikaa kapasiteettia, tuumasi vastaava lääkäri Hannu Holstila. Pääkirjoituksessa päätoi-

Sadekuurot eivät haitanneet Piikkiö Päivästä nauttivaa väkeä Pontelan keskuskentällä lauantaina.

mittaja Pekka Tauriainen muistutti yrittäjiä kesäkuun alussa voimaan tulevasta arvonlisäverosta. Liikevaihtoverotoimistoon piti ilmoittautua muun muassa parturi-kampaajien, jotka eivät aiemmin olleet kuuluneet arvonlisäveroksi muuttuvan liikevaihtoveron piiriin. Tauriainen arveli, että arvonlisäveroon päädyttiin, koska Suomi oli hyvää vauhtia menossa EU:hun. Kyseistä veroa kun jo kerättiin muissa EU-maissa. Kulmakunnasta löytyi myös sanoittaja V-P Lehdon haastattelu. Mies oli äänessä, koska hänet oli vastikään palkittu Matin ja Tepon miljoonan myydyn levyn johdosta. Lehto sai palkinnon, koska hän löytyy lukuisten Matin ja Tepon kappaleiden sanoitusten takaa. Lauri Simola

Normaalikoulu on saanut lippusalkoonsa Vihreän lipun tunnustukseksi pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä. Vihreä lippu on kansainvälinen ympäristökasvatusohjelma. Ohjelman avulla pyritään liittämään kestävän kehitys konkreettiseksi osaksi jokapäiväistä arkea. Lapset ja nuoret ovat Vihreä lippu -projektissa aktiivisia vaikuttajia ja toimijoita aikuisten rinnalla niin päätöksenteossa, suunnittelussa, toteutuksessa kuin tulosten

arvioinnissakin. Näin lapset ja nuoret saavat myönteisiä kokemuksia yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Turun normaalikoulu on saavuttanut kestävän Vihreä lippu-tason. Norssi on ollut Vihreä lippu-koulu jo vuodesta 2001. Vihreä lippu ansaitaan tavoitteellisella ympäristökasvatuksella ja toiminnalla, josta raportoidaan Suomen Ympäristökasvatuksen Seuralle säännöllisesti. Toiminnan teemana oli viimeksi Raikas ja iloinen koulu.

162

Tavattavissa Varissuon ItäTavattavissa Varisuon keskuksessa Itäkeskuksessa 29.5 klo 14–16 29.5 klo 14–16 Ahmed tarjoa kahvit ja unelmaAhmed tarjoaa tortut! Tervetuloa AHMED kahvit ja unelmatortut! Tervetuloa.

AL C A

www.ahmed.fi

taiteen kännyköihin

Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki Turku koekäyttää digitaalisen kulttuuripääkaupungin ensimmäisiä osia galleria Titanikissa Turussa toukokesäkuussa järjestettävässä taidenäyttelyssä. Titanikin näyttelyvieraat voivat tutustua galleriassa esillä olevan VilleVeikko Viikilän taideteoksiin matkapuhelimensa kautta. Kävijät voivat tilata 3G-matkapuhelimeensa taiteilijan haastattelun ja teosesittelyjä koko näyttelyn ajan. Mobiilipalvelu on osa Turku 2011 -säätiön ja digitaalisen kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa toteutettua pilottikokeilua, jossa testataan UpCodeTM-järjestelmän käyttöä kulttuurin lisäpalvelujen tuottamisessa. Ohjeet palvelun käyttöön saa galleriasta näyttelyn aikana. Kesän 2009 digitaalisia sovelluksia testataan myös Turun tapahtumissa, isommin esimerkiksi Tall Ships´Racessa heinäkuun lopulla. Lisäksi salaperäisiä koodeja lataustietoineen alkaa kesän aikana ilmestyä eri paikkoihin Turussa. Koodeja voi löytää esimerkiksi

kirjaston kirjojen sekä cdja dvd-levyjen välistä. Koodit luetaan kamerakännykällä ja lataajille on luvassa yllätyksiä. Kulttuuripääkaupunki Turku on ensimmäinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista, joka toimii tällä laajuudella myös internetissä. Digitaalisen kulttuuripääkaupunki Turun internetsaitti www.live2011.com avataan koekäyttöön vuoden 2010 alussa. Live2011.com on kulttuurin ympärille rakennettava sosiaalisen median yhteisö, verkkoja mobiilipalvelu, joka ottaa yleisöt uudella tavalla mukaan kulttuurin kokemiseen. Laajuudessaan ja sisällöissään Live2011.com tulee olemaan ainutlaatuinen kohtaamispaikka digitaalisen median tuottajille, tekijöille ja osallistujille. Live2011.com lisää kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman saavutettavuutta ja luo uusia muotoja kokemiselle, osallistumiselle ja tekemiselle. Samalla suomalaisille digitaalisen sisällön tuottajille mahdollistuu alusta, jolla lisätään tunnettuutta, kansainvälisyyttä ja liiketoimintamahdollisuuksia.


UUTISET

Nummenpuistokadun päiväkoti puretaan Nummenpuistokadulle rakennetaan uusi päiväkoti purkutuomion saaneen tilalle. Evakossa oleva tarhaväki pääsee korjauskelvottoman päiväkodin paikalle nousevaan uudisrakennukseen elokuussa 2010.

700 valmistuu AMK:sta

Rakennuslupaa uupuu vielä

Nummenpuistokadulta Itäharjun päivähoitoyksikköön, eli Viinamäenkadun päiväkotiin siirtynyttä Nina Lemmetyistä ei viime syksynä alkanut evakkotaival masenna.

piirtänyt. Lumme kertoo, että arkkitehti ja kaupunkikuvaneuvottelulautakunta ovat asian tiimoilta toisiinsa yhteydessä. - Toivottavasti he ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen, hän tuumaa.

Kohmon päiväkoti tarpeeseen Viime syksystä asti kestänyt Nummenpuistokadun päivähoitolaisten evakkotaival on Herjannon mukaan sujunut hyvin, vaikka tilaongelmia aluksi ilmenikin. Lapset ripoteltiin

muun muassa heikon sisäilman laadun vuoksi suljetuista tiloista Nummi-Halisten- ja Itäisen keskustan palvelualueiden päiväkoteihin. - Viime syksy oli tilojen puolesta kaikkein hankalinta aikaa. Ensi syksynä aukeava Kohmon siirtokelpoinen päivä-

koti helpottaa tilannetta huomattavasti, Herjanto huokaa. Kohmon uuteen päiväkotiin sijoitetaan kolme päiväkotiryhmää ja kaksi koululuokkaa. Herjanto arvioi uuden yksikön aukeavan viimeistään koulun alkuun mennessä. Lauri Simola

Itä-Turun euroehdokas on terveyden asialla Kulmakunnan levikkialueen ainoa eurovaaliehdokas, Nummenmäellä asuva Jukka Kärkkäinen (vas.) tavoittelee parlamenttipaikkaa Terve Eurooppa! –teemalla. Miltä Euroopan terveystila lääketieteen tohtorin silmin näyttää? - Ei kovinkaan hyvältä. Mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä koko Euroopassa ja masennus on nousemassa ykkösterveystaakaksi, etenkin psykiatriaan erikoistunut Kärkkäinen tietää. Meppinä Kärkkäinen painottaisi erityisesti ennaltaehkäisevän terveydenhuollon merkitystä. Suurena haasteena ovat etenkin alkoholin aiheuttamat sairaudet. - Parlamentin toiminnassa voisi vaikuttaa alkoholin kulutukseen. Kulutusta voi säädellä käytännössä hinnan, markkinoinnin ja saatavuuden avulla, Kärkkäinen katsoo. - Tupakointikin on vähentynyt EU:ssa merkittävästi rajoitusten myötä, hän muistuttaa. Vaikka eurovaaliehdokkaiden vaalipiirinä on koko maa,

Poliisi rauhoitti kahakan Varissuolla sattui lauantaina alkuillasta vakavahko välikohtaus, kun monikymmenpäinen joukkio heitteli toisiaan kivillä kepeillä Norssin kentällä. Joku esitteli kahinassa myös puukkoa. Välikohtaukseen osallistui niin kantaväestöä kuin maahanmuuttajataustaisiakin henkilöitä. Poliisi rauhoitti tilanteen nopeasti useiden partioiden avulla ja vakavammilta seurauksilta vältyttiin. Poliisi otti tilanteen johdosta kiinni kolme henkilöä, joita epäillään muun muassa pahoinpitelystä.

Turun rakennuslautakunta siunasi syksystä 2008 asti tyhjänä seisseen Nummenpuistokadun päiväkodin purkamisen edellisviikon torstaisessa kokouksessaan. Tilaliikelaitoksen anoma purkulupa läpäisi rakennuslautakunnan seulan vaivatta, sillä 1960-luvun lopulla valmistuneen rakennuksen purkamisen ei katsottu hävittävän kulttuuri- tai perinnearvoja. Puretun päiväkodin paikalle nousevat upouudet päiväkotitilat. Nummi-Halisten alueen päivähoitopalvelupäällikkö Leena Herjanto kertoo uuden päiväkodin eroavan edeltäjästään, vaikka lapsimäärä pysyy entisen suuruisena. - Päiväkodista tulee yksikerroksinen, ja se on suunniteltu kuudelle päivähoitoryhmälle, Herjanto selvittää.

Hän toivoo, että nyt kun rakennuslautakunta on purkuhakemuksen hyväksynyt, päästään purku- ja sitä myötä rakennustöiden alkuun ripeästi. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, pitäisi Nummenpuistokadun upouuden päiväkodin avata ovensa hiukan yli vuoden päästä, eli elokuussa 2010. Turun kaupungin rakennuttamispäällikkö Merja Lumme sanoo, että aikataulusta halutaan pitää kiinni, vaikka uudisrakennukselle ei ole vielä myönnetty rakennuslupaa. Viivästystä voi ainakin periaatteessa tulla, koska kaupunkikuvaneuvottelukunta vaatii uudisrakennuksen katujulkisivusta kutsuvampaa kuin arkkitehti sen suunnitelmiinsa on

27.5.2009 N:o 21 5

Vasemmistoliiton Jukka Kärkkäinen löysi paikkansa eurovaaliehdokkaiden joukosta viimeisenä mahdollisena päivänä, kun puolueiden oli jätettävä ehdokaslistansa.

tekevät monet ehdokkaat vaalityötä lähinnä kotikulmillaan. Niin myös Kärkkäinen, jonka kampanja painottuu VarsinaisSuomeen.

- Valtakunnallisen kampanjan budjetti pitäisi olla vähintään 20.000-30.000 euroa. Valtakunnallista kampanjaa tekevän ehdokkaan pitäisi olla

julkisuudenhenkilö. Se olisi hyvä lähtökohta, vaikkei sekään tietysti yksistään riitä, hän huomauttaa. Itse Kärkkäinen arvioi kam-

panjansa maksavan ”joitain tuhansia euroja”. Kärkkäiseltä ei löydy mitään yksittäistä poppakonstia, jonka avulla väki saataisiin innostumaan EU-asioista. Hän arvioi, että monikaan ei välttämättä tiedä kuinka suuri osa arkeen vaikuttavista päätöksistä tehdään nykyään EU-tasolla. Esimerkiksi lainsäädännöstä tulee jo yli 50 prosenttia unionitasolta. - Europarlamentin valta tulee kasvamaan Lissabonin sopimuksen myötä. Parlamentin aseman kasvaminen on positiivinen asia, Kärkkäinen näkee. EU on näkynyt itäisessä Turussa kaikkein näkyvimmin erilaisten EU-rahoitteisten projektien kautta. Tälläkin hetkellä mietitään, olisiko Varissuon kirjastoon mahdollista saada lisätoimintaa juuri EU-hankkeiden muodossa. - Meppi voi varmasti edistää tällaisia projekteja, uskoo Kärkkäinen. Lauri Simola

Turun ammattikorkeakoulussa vietetään tämän viikon ajan valmistujaisia. Oppilaitoksen eri toimipisteistä valmistuu tänä keväänä noin 700 opiskelijaa, joista suurin osa saa tutkintotodistuksensa nuorten koulutuksesta. Osa valmistuvista on suorittanut aikaisempia opintojaan täydentävän aikuisten tutkinnon tai ylemmän AMKtutkinnon, johon valmistutaan sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen sekä rakentamisen koulutusohjelmista ensi kertaa. - Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelman tutkinto antaa muodollisen kelpoisuuden terveydenhuollon palvelu- ja yritystoiminnan vaativiin kehittämis-, asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Rakentamisen koulutusohjelmassa taas syvennetään ammatillista osaamista esimerkiksi alan suunnittelu- ja johtamistehtäviin sopiviksi, kertoo opintoasiantoimiston päällikkö Anu Lehtinen Turun AMK:sta.

Turkulainen voitti 200.000 euroa Viime viikon torstaina turkulainen Kenon pelaaja voitti 200. 000 euron potin. Rivi oli pelattu 10-tasolla euron panoksella Veikkauksen nettipelipalvelussa. - Tässä tapauksessa peliä ei pelattu kioskissa vaan internetissä, kertoo tiedottaja Mikko Rantala Veikkaus Oy:stä. Tuliko voitto siis itä-Turkuun vai menikö se Piikkiöön, sitäkään ei tiedetä. Joka tapauksessa joku voitti parisataa tuhatta, onneksi olkoon! Äänestätkö eurovaaleissa? Vastaa osoitteessa: www.kulmis.fi.


6 - N:o 21 27.5.2009                                                                                                                                                                                                                                         

AJANKOHTAISTA

Pyhän Katariinan kirkko: su 31.5. klo 10 messu; Vesti, Hirvonen, Lautjärvi Varissuon kirkko: su 31.5. klo 12 messu; Vesti, Hirvonen, Kämärä – ti klo 13 vanhusten iltapäiväkerhon kesäkahvila Nummen srk-koti: ke 3.6. klo 13 lähetyksen kesäkahvila Diakoniatyö: Diakoniatyöntekijöiden ajanvarauspäivystys on Varissuon kirkolla tiistaisin ja torstaisin klo 10 - 12 p. 2617172.

                                                                                                                                    

Ennakkoäänestys alkoi tänään Europarlamenttien ennakkoäänestys pyörähti käyntiin tänään keskiviikkona. Viimeksi vuonna 2004 käydyissä eurovaaleissa äänestysprosentti jäi 41,1 prosenttiin. Edellisissä vuoden 1999 vaaleissa tulos oli vieläkin huonompi, kun uurnille jaksoi vaivautua vain 31,4 prosenttia kansasta. Ennakkoon pääsee äänestämään 27.-30.5. ja 1.-2.6. Helluntaipyhänä ennakkoäänestyspaikat pysyvät suljettuina. Ennakkoon pääsee Itäisessä Turussa äänestämään muun muassa Varissuon ja Nummen kirjastoissa sekä Skanssin kauppakeskuksessa. Varsinainen vaalipäivä on TuTo:n Ari Vahala pystytti vaalimainoksia Pispalantien ja Suntiontien risteykseen. sunnuntai 7. kesäkuuta.

KUULUTUKSET: Kastetut: Luka Elias Eemeli Virtanen Kuolleet: Arto Eerik Tapani Kumpunen 50 v

Ylösnousemuskappeli: Su 31.5 klo 10 Messu, Kalliala, Laakkonen. Lausteen srk-koti: To 28.5 klo 19 Rukousilta, Mäntylä, rukousryhmä, rukouslauluja klo 18.30 alkaen. Lehmusvalkama: Ke 3.6 klo 13 Hartaus, Kalliala, Laakkonen.

������������������������� ��������������������������������������

Maksutonta liikuntaa kesällä Varissuolla ja Lausteella on lapsille tiedossa hauskaa liikuntaa 1.6.-1.7. välisenä aikana. Majanummen koulussa liikutaan maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 13-15. Lausteen nuorisotalolla taas keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-14. Varissuolla Pelttarinkentällä potkitaan palloa 5.6.31.7. torstaisin. 7-12 vuotiaat pelaavat klo 1819.30 ja 13-19 -vuotiaat klo

19.30-21. Futistreffejä järjestetään 8.6.-14.8. maanantaista keskiviikkoon Kupittaan urheilukeskuksessa keinonurmikenttä 2:lla ja torstaista perjantaihin Varissuolla Pelttarin kentällä. Kello 12.30-14 järjestettäville treffeille ovat tervetulleita tytöt ja pojat, niin aloittelijat kuin harrastajatkin. Tapahtuma on maksuton, paitsi keskiviikon turnauspäivä Kupittaalla kustantaa euron henkilöltä.

Hannunniitusta en muuttaisi pois Harvoin kehutaan omaa asuinaluetta, varsinkaan Turussa mutta onneksi on poikkeuksia. Kulmis oli paikalla supermarket Hilan grillin äärellä, katseli vierestä, miten kauppias Taina Jansen antoi lihan kypsyä suussa sulavaksi ja kysyi, miksi Hannunniittu on hyvä asuinalue. Alueella 30 vuotta asunut Aila Lindberg tykkää kotiseudustaan sen takia, kun siellä on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja kävelyyn. – Meillä on täällä hyvät koulut ja päiväkodit, tuskin ihmiset haluavat täältä pois, Aila naurahtaa. Aila kehuu myös palveluita, Aila Lindberg (vas.) ja Leena Nylund eivät muuttaisi ne ovat lähellä, myös terve- Hannunniitusta pois, koska alue on rauhallinen ja turvallinen.

yskeskuspalvelut ovat kiitettävän lähellä. Myös Leena Nylund pitää Hannunniittua parhaana alueena, sillä takana on jo 36 vuotta. – Olen tyytyväinen siihen, koska täällä on rauhallista ja turvallista, eikä meillä ole täällä ongelmia. Asun kerrostalossa Talikkokadulla, missä meillä on taloyhtiössä hyvä yhteishenki, Leena kiittää. Kulkuyhteydet ovat hyvät ja myös kaupan palvelut ovat hyvät. - Täällä viihtyvät nuoret ja uudet yrittäjät. Se on mukavaa kun tulee nuoria joukkoomme. Pekka Tauriainen

KOULURUOKAILU Turun kaupungin opetus- si, vihreä salaatti 29.5. pe Talon päivä toimen ruokalista: 28.5. to Broilerikastike, rii- 30.5. la Jäätelö




Isännöitsijä Jarkko Nurmio toivottaa asiakkaat tervetulleiksi Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n Lausteen toimistoon.

Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuo muutoksia vastuisiin ja velvollisuuksiin Asunto-osakeyhtiölaki muuttuu täydellisesti ensi vuonna, mutta uusi laki perustuu vanhoille periaatteille. Laissa on huomioitu mahdollisimman paljon erilaisia pieniä käytännön asioita ja kirjoitettu maallikkoystävällisesti, jotta tavallisen asukkaankin olisi helpompi ymmärtää lain kirjainta. Varsinais-Suomen Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Kaisa Leiwo kehuu erityisesti perusteluja ja esimerkkejä. – Tällä pyritään siihen, ettei tarvittaisi aina ennakkotapauksia tuomioistuimesta. Tosin niiltäkään tuskin kokonaan vältytään. Asunto-osakeyhtiölakia on selkeytetty siten, että kaikki tarpeellinen on pyritty kirjaamaan samaan lakiin. Uusi laki tuo vastuita ja velvollisuuksia sekä osakkaille että yhtiöille. Lain astuttua voimaan yhtiökokous on kutsuttava koolle vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin, kun vielä voi-

massa olevassa laissa aikaraja oli vähintään viikko. – Tällä pyritään helpottamaan osakkaiden osallistumismahdollisuuksia.

Korjaussuunnitelmat kuntoon Taloyhtiöiden hallitusten on uuden lain nojalla esitettävä selvitys yhtiön rakennusten merkittävästä korjaustarpeesta seuraavan viiden vuoden aikana. Tällä on tarkoitus ohjata yhtiöitä suunntelmalliseen kiinteistönhoitoon. Siten asukkaat tietävät, minkälaisia korjaustarpeita yhtiössä on ja pystyvät varautumaan niihin. Lisäksi korjaussuunnitelma helpottaa korjauksista päättämistä. – Selvitykselle ei ole asetettu muotomääräyksiä, mutta sen pitää perustua faktoihin, kuten esimerkiksi kuntoarvioon, neuvontalakimies Heli Launto-Koho toteaa.

Kaisa Leiwo ja Heli Launto-Koho ovat saaneet tiedottaa ahkerasti asunto-osakeyhtiöille asunto-osakeyhtiölain muutoksista ja neuvontapuhelimet ovat soineet tavallista tiheämmin. Selvityksen voi tehdä joko tekninen isännöitsijä tai ulkopuolinen asiantuntija. – Selvitys ei ole sitova, ja varmasti tarpeetkin muuttu-

vat. Ajatuksena on, että korjaukset kyetään tekemään oikea-aikaisesti ja siten osakkaat pääsevät halvemmalla, sanoo Leiwo.

Varissuolla ja Lausteella on edelleen useita hissiä kaipaavia taloyhtiöitä, mutta päätöksenteko hissin rakentamiseksi on kustannusten

jakautumisen takia osoittautunut ongelmalliseksi. Jatkossa kustannukset voidaan myös jakaa osakkaiden kesken asunnon sijaintikerroksen perusteella. – Pohjana käytetään kuitenkin vastikeperustetta, joten ylimmän kerroksen isoin huoneisto maksaa hissistä suhteellisesti eniten. Uudessa laissa määritelty kustannusten jako on aika monimutkainen ja jää nähtäväksi, lisääntyykö hissien rakentaminen, kertoo Leiwo. Kivijalan toimistohuoneistot ja samaan yhtiöön kuuluvat rivitaloasunnot voidaan jatkossa vapauttaa hissikustannuksista, koska hissi ei millään tavoin nosta näiden osakkeiden arvoa. – Nykyisen lain perusteella rivitaloasukkaat ja yrittäjät ovat vastustaneet hissien rakentamista, koska he olisivat myös joutuneet maksumiehiksi. Uuden lain toivotaan helpottavan päätöksentekoa, Launto-Koho sanoo. jatkuu sivulla 2


2

Takana vilkas vuosi Vuosi 2008 oli Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:lle vilkkaan kehittyvän toiminnan vuosi. Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet saavutettiin hyvin. Tästä kuuluu kiitos osaavalle ja ahkeralle henkilökunnalle ja ennen kaikkea uskolisille asiakkaille. Liikevaihto oli 4.963.628 euroa, jossa oli kasvua edellisestä vuodesta 6,5 prosenttia. Tulos oli suunnitelman mukaisten poistojen jälkeen 39.886 euroa voitollinen, mikä mahdollistaa yhtiön jatkuvan kehityksen. Palvelumaksujen Tampuuri-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöö otto aloitettiin. Järjestelmän avulla asiakaskiinteistöille voidaan toimittaa huoltokirja. Hyvä yhteistyö jatkuu Kulmakunta lehden kanssa säännöllisen tiedottamisen merkeissä jo kuudetta vuotta. Akselin omien kuulumisten ohella tiedotussivuilla on jaettu taloyhtiöiden hallituksia ja asukkaita palvelevaa tietoa monipuolisesti. Tiedottaminen lisää avoimuutta omistajayhtiöiden ja asukkaiden suuntaan. Tällä kertaa pääaiheina ovat uusi tulossa oleva asunto-osakeyhtiölaki ja energian säästö. Nämä tiedotussivut toteuttavat käytännössä Akselin tänä keväänä hyväksyttyä strategiaa, jota ei todellakaan jatkoa sivulta 1 Tulevaisuudessa osakkaan kunnossapitovastuu ja ilmoitusvelvollisuus laajenevat. Jatkossa osakas joutuu ilmoittamaan kaikista asunnossa tehtävistä remonteista pieniä maalaus- ja tapetointitöitä lukuunottamatta. – Ilmoitus tehdään kirjallisesti asunto-osakeyhtiölle ja työt kirjataan myös isännöitsijätodistukseen. Näin asuntoa myydessä ostaja näkee huoneiston historian, kertoo Leiwo. Vielä nykyään huoneiston vesikalusteet kuuluvat yhtiön kunnossapitovastuulle, mutta tähän on tulossa muutos. Jatkossa vastuu siirtyy osakkaalle. – Uusi laki katsoo, että ne ovat sisustuksellisia elementtejä ja käyttötottumukset vaikuttavat niiden kuntoon, Launto-Koho toteaa. Asia ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. Osakkaan vastuulla vesikalusteiden korjaus ja kunnossapito saattavat jäädä ja mahdollisista vahingoista aiheutuneet kulut koituvat yleensä yhtiölle. Niinpä asunto-osakeyhtiö voi halutessaan päättää, että se vastaa edelleen vesikalusteista. – Jos asunto-osakeyhtiö aikoo toimia vesikalusteiden kunnossapitovastuun osalta uuden lain mukaisesti, asukkaille olisi hyvä tiedottaa esimerkiksi vuotavien hanojen viipymättömästä korjauksesta, Leiwo toteaa. Parvekkeet ovat vielä nykyään pääosin yhtiön hallinnassa, mutta uusi laki siirtää huoneistoon kuuluvat parvekkeet pääosin osakashallintaan. Tämän vuoksi laissa on täsmennetty myös parvekkeiden kunnossapitovastuuta. Laki tähdentää osakkaalle myös lumen, veden ja roskien siivoamista. – Yhtiö voi ohjeistaa esimerkiksi siinä, minkälaisella maalilla parvekkeen lattiat tulee maalata, koska se voi vaikuttaa rakenteisiin, Launto-Koho kertoo. Uuden asunto-osakeyhtiölain on määrä astua voimaan ensi vuoden aikana.

ole tarkoitettu arkistoon pölyttymään. Arvojemme mukaista on vuorovaikutteinen yhteydenpito asiakkaisiin, helppo tavoitettavuus, osaamisen jakaminen asiakkaille, huolenpito ympäristöstä ja neuvonta ympäristöasioissa asiakkaille. Tavoitteinamme on olla kasvava turkulainen kiinteistöpalveluyritys, kannattava toiminta ja alan keskiarvoa parempi asiakastyytyväisyys. Kriittiset menestystekijät näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ovat hyvä maine, osaava henkilöstö, nykyaikaiset työvälineet ja vahva talous. Huoli ympäristön tulevaisuudesta on yhteinen. Energian ja veden säästämiseksi tekniset korjaustoimet ovat vanhoissa rakennuksissa rajallinen keino. Nämä asiat tulee ottaa huomioon aina, kun lvisaneerauksia tai julkisivuremontteja. Rakennusautomaation avulla osaavat käyttäjät saavat aikaan merkittäviä säästöjä. Tärkeintä ja vaikeinta on kuitenkin vaikuttaa ihmisten käyttötottumuksiin. Tässä tiedotteessa on lukuisia energian ja veden säästövinkkejä, joihin toivon jokaisen lukijan ajatuksen kanssa tutustuvan. Olen varma, että

jokainen lukija löytää sieltä useita asioita, joissa voi muuttaa kulutuskäyttäytymistään ympäristön hyväksi. Energian ja veden säästö on tahdon asia. Julkaisemme ensi elokuussa ”yleisön pyynnöstä” Varissuon ja Lausteen palveluoppaan, joka jaetaan painettuna näiden lähiöiden jokaiseen kotiin ja julkaistaan kotisivuillamme pdf-tiedostona. Jatkamme näin yhteistyökumppaneiden tuella Varissuon Huollon ja Lausteen Huollon tekemien palveluoppaiden perinnettä. Toivomme, että palveluopas kuluu käyttäjien käsissä ja lähipalveluja myös käytetään. Allekirjoittanut ja koko Akselin väki toivottavat asiakkailleen, yhteistyökumppaneilleen ja kaikille Kulmakunnan lukijoille lämmintä ja virkistävää kesää. Mauri Kivilaakso toimitusjohtaja Akseli Kiinteistöpalvelut Oy

Eila Heiskasella ja Eila Halosella takana yhteensä 51 työvuotta Lausteella Vaikka kiinteistöpalvelualalla tehdään raskasta työtä, Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:ssä työntekijät ovat perinteisesti viihtyneet yli 63-vuotiaiksi. Eila Heiskanen ja Eila Halonen ovat tehneet pitkän päivätyön Lausteella siivoojina. Heiskasella on takanaan 30 vuotta ja Halosella tuli juuri maaliskuussa täyteen 21 vuotta. Heiskasella ja Halosella ei ole käynyt mielessäkään vaihtaa aluetta. Heiskanen kertoo asuvansa Lausteen naapurissa, joten työmatkakin on lyhyt. – Ei se alue vaihtamalla parane. Työmatka vain pitenisi. Lauste on mainettaan parempi alue ja siitä puhutaan turhaan pahaa. Siivoojat tekevät fyysisesti raskasta työtä. Eilat ovat säästyneet pahemmilta krempoilta, mistä kiitos kuuluu paljolti myös liikunnalle. – Käyn joskus vesijuoksussa ja iltaisin sauvakävelyllä, Heiskanen kertoo. – Minä harrastan rivitanssia, mutta minulla on sen verran lapsenlapsia, että hei- Eila Heiskanen (vas.) ja Eila Halonen nauttivat siivoojan ammatin vapaudesta. dän kanssaan kyllä riittää puuhaa, Halonen selvittää. kenlaista. Asukkaiden kans- aa aiheuttamansa ylimääräi- kuitenkaan tietää, mitä vassa tulee tutuiksi, koska olem- sen sotkun, Halonen toteaa. taan tulee. Siivooja me päivittäin kohteissa. - Toisaalta, sitä vartenhan Heiskanen ja Halonen palkattu Siivoojan työn jälkeä ei taloyhtiö on palkannut sii- miettivät, miten siivoojan huomaa silloin, kun työ on voojan, että hän pitää paikat ammatin käy tulevaisuudessiivoamaan Heiskanen ja Halonen pi- tehty hyvin. Jos siivoojan puhtaana, Heiskanen kom- sa, sillä nuoret eivät juuri taida arvostaa siivoojan työtävät arvossa työnsä vapaut- käynnin jälkeen rappukäytä- mentoi. vään on tullut kuraisia kenEilojen mukaan siivoojan tä. ta. Työnsä saa tehdä omaan gän jälkiä, niistä huomautetyöstä saa pääasiassa myönAkseliin on tulossa nuotahtiin, kunhan se tulee taan. teistä palautetta. Heiskanen ria siivoojia kesätöihin, muttehdyksi. Siivooja näkisi mielellään nauraa, että työ on tehty ta kuinka moni heistä lopulta Heiskasen mukaan siiasukkaiden pyyhkivän jal- hyvin silloin, kun kukaan ei jää alalle. voojalta vaaditaan myös hykansa ennen kuin astuu sano mitään. – Siivoojan ammatissa vän kuuntelijan taitoja. – On tietysti hienoa men- näkee työnsä jäljen heti, – Ihmiset tulevat usein rappukäytävään. – On kyllä hyvin harvi- nä rappuun, joka on pysynyt mutta siivoojalta eivät työt juttelemaan ja kertovat kainaista, että asukas itse siivo- siistinä. Koskaan ei voi lopu koskaan. Oman työnsä

tuloksista kyllä nauttii, vaikka työn tekeekin tietynlaisella rutiinilla. Heiskasella ja Halosella on selvästi vähemmän työvuosia edessä kuin takana. Molemmat ovat pysyneet työelämässä, kun työtä ja terveyttä on riittänyt. Eläkeuteluille naiset vain hymyilevät vienosti. – Katsotaan nyt. Periaatteessa työelämässä voisi olla mukana vielä viisi vuotta, mutta aika näyttää, Halonen ja Heiskanen sanovat.


3

Säästä energiaa vähällä vaivalla Energian säästäminen kannattaa, eikä vaivakaan ole suuren suuri. Pienillä muutoksilla käyttötottumuksissa voi saada paljon aikaan. Samalla säästyy luontoa ja tietysti rahaa.

• Katsopa lämpömittarista, kuinka lämmintä teillä on. Huoneilman oikea lämpötila on 20-22 astetta. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisimpana lämpötilana. Makuuhuoneissa lämpötila voi olla jopa alhaisempi. Viileässä nukkuu paremmin. Nyrkkisäännön mukaan yhden asteen muutos tarkoittaa viiden prosentin muutosta lämmityskustannuksissa. • Tarkista pattereiden toiminta silloin tällöin. Mikäli vain patterin alaosa on lämmin tai pattereista kuuluu lorinaa, ne ovat ilmaamisen tarpeessa. Älä peitä termostaatteja huonekaluilla tai verhoilla, sillä siinä tapauksessa termostaatti ei tunnista huoneen lämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein. Jos asunnossasi on liian kylmä, ota yhteyttä isännöitsijään. • Tuuleta nopeasti ristivedolla. Ikkunaa ei kannata jättää auki koko päiväksi. Paras tapa tuulettaa on avata ikkunat ja vaikkapa parvekkeen ovi hetkeksi, jotta ilma ehtii vaihtua ja sulkea ne sitten uudelleen. Jatkuvasti avoinna oleva ikkuna nostaa lämpöenergian tarvetta turhaan. • Huolehdi siitä, että asuntosi ikkunoiden tiivisteet ovat kunnossa. Kunnossa olevat tiivisteet vähentävät myös vedon tunnetta. Älä kuitenkaan tiivistä liikaa, sillä ilman tulee vaihtua asunnossa.

Sauna sopivan kuumaksi • Saunomistavat näkyvät suoraan sähkölaskussa. Lämmitä sauna kerralla koko porukalle. Paras lämpötila on 70-80 astetta. Saunan lämmittämnen sataan asteeseen nostaa sähkön kulutusta 20-30 prosenttia. • Jätä kiuas hetkeksi päälle saunomisen päätyttyä, jotta lauteet ja seinät pääsevät kuivahtamaan. • Muista vaihtaa kiuaskivet, sillä ajan myötä ne menettävät lämmönvarauskykyään. Nyrkkisääntö on, jos saunot kerran viikossa, kivet vaihdetaan kerran vuodessa. Mikäli saunot kahdesti viikossa, kivet vaihdetaan kahdesti vuodessa.

• Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin. Niiden • Sammuta valot sieltä, missä valoja ei tarvita. Ne vain käyttöikä on jopa 15 kertaa hehkulamppua pitempi. kuluttavat turhaan sähköä. Muistathan, että rikkoutunut energiansäästölamppu kuuluu ongelmajätteeseen. Pese täysiä koneellisia • Pese pyykkiä täysiä koneellisia ja käytä tarvittaessa säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Säädä pesulämpötila alle 40 asteeseen, mikäli vaatteen pesuohje sen sallii. Muista puhdistaa pyykkikone käyttöohjeen mukaisesti. • Tiskikoneella pestäviä astioita ei ole tarpeen esipestä. Ruoantähteet voi kaapaista lautasilta roskikseen. Lataa tiskikone täyteen ennen pesua. Astiat voivat hyvin odottaa likaisena muutamankin päivän. Astioiden käsinpesu tulee edullisemmaksi vain, mikäli astiat sekä pestään että huuhdellaan altaissa. • Viihde-elektroniikka haukkaa yhä suuremman osan kotien sähkönkulutuksesta. Suuri osa laitteiden kuluttamasta sähköstä syntyy, kun ne ovat valmiustilassa. Sammuta siis valmiustilat. DIgisovittimen jatkuva valmiustila maksaa sinulle runsaat 20 euroa vuodessa. • Älä jätä latureita yksinään pistorasiaan. • Käytä hellaa ja uunia järkevästi. Valmista uunissa samalla kertaa useampia ruokia. Muista hyödyntää jälkilämpö. Valitse hellalle oikean kokoiset valmistusastiat ja säädä teho pienemmälle heti kiehumisen jälkeen. • Pakkaa jääkaappi oikein. Ilman pitää päästä kiertämään pystysuunnassa tuotteiden ympäri. Kylmin paikka jääkaapissa on alhaalla, sillä jääkaapissakin lämmin ilma nousee ylöspäin. Mieti etukäteen, mitä tarvitset jääkaapista, jotta ovea ei tarvitse pitää auki pitkään. • Pakasta oikein. Käytä pakastintehoa, kun laitat tuotteita pakastimeen. Älä laita pakastimeen tuotteita lämpiminä, sillä ne lisäävät pakastimen huurtumista.

• Älä lotraa vettä, sillä jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta menee käyttöveden lämmittämiseen. Suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa, kun tavoite olisi 130 litraa. Vaihteluväli on kuitenkin laaja, 90-270 litraa vuorokaudessa.

• Sulata pakastin säännöllisesti ja puhdista tiivisteet. Sulamista voi vauhdittaa vaikkapa kuumilla vesiastioilla ja ahtaimmissa paikoissa hiustenkuivaajalla. Pakkaa tuotteet sulatuksen ajaksi pyyhkeiden ympäröimänä kylmälaukkuun. Talvipakkasilla tuotteet voi viedä sulatuksen ajaksi ulos tai vaikka parvekkeelle.

• Ota suihku kylvyn sijasta ja sulje hana saippuoinnin ajaksi. Kahden minuutin suihku kymmenen minuutin sijasta säästää vuodessa elokuvalipun hinnan verran. Sulje vesihana myös harjatessasi hampaita.

• Kun valitset kotiin sähkölaitteita, mieti ensin niiden tarpeellisuutta ja seuraavaksi energiatehokkuutta. Hanki Aluokkaa. Tiski- ja pyykkikoneiden kohdalla kannattaa tarkistaa myös, paljonko ne käyttävät vettä.

• Ilmoita vuotavista hanoista ja wc-pöntöistä viipymättä huoltoyhtiöön. Onko taloyhtiössäsi säädetty virtaamat kohdalleen? Suihkun virtaamaksi riittää 12 litraa minuutissa ja käsienpesuhanan kuusi litraa minuutissa.

• Opeta järkevät kulutustottumukset myös lapsillesi. Heidän tulevaisuudestaanhan tässä on pitkälti kysymys.

• Sähkö haukkaa kolmanneksen kotien energiankulutuksesta. Käyttötottumukset vaikuttavat paljon sähkön kulutukseen. Valaistus vie sähköstä 20 prosenttia, samoin kuin kylmälaitteet.

(Lähteenä mm. www.motiva.fi)


4

Viihdytään yhdessä pihalla

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n strategia näkyy kaikessa, mitä yhtiö ja sen työntekijät tekevät. Huoltomies Martti Salonen puhdistaa katuja hiekasta ja roskista.

Akselin strategia painottaa asiakaslähtöisyyttä Akseli Kiinteistöpalvelut Oy laati ensimmäisen strategiansa jo vuonna 1993. Oikeastaan kysymyksessä oli tuolloin pitkän aikavälin toimintasuunnitelma. Ensimmäinen varsinainen strategia hyväksyttiin kuusi vuotta sitten, ja strategiaa on päivitetty säännöllisesti. – Ennen toimintasuunnitelmaa yrityksemme kehitys oli poukkoilevampaa. Strategian ansiosta henkilöstö tietää, miten yritystä halutaan kehittää ja mitkä sen tavoitteet ovat, toimitusjohtaja Mauri Kivilaakso kertoo. Strategia lähtee yrityksen toiminta-ajatuksesta. Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n tarkoituksena on tuottaa asiakaskiinteistöille ja niiden käyttäjille korkealaatuisia kiinteistöpalveluita ja ottaa huomioon kiinteistöjen elinkaariajattelu sekä kestävä kehitys. Tarkoituksena on toimia

siten, että asiakaskiinteistöjen omistajien ja ja kiinteistöjen käyttäjien luottamus yritystä kohtaan kasvaa ja maine paranee. Tavoitteeseen päästään noudattamalla valittuja arvoja, kuten asiakaskeskeisyys, ammattitaito, jatkuvuus, yhteiskunnallinen vastuu ja ympäristövastuu.

Rationalisointi helpottaa työtä Akseli on tiedottanut ahkerasti ympäristöasioista ja kantanut vastuunsa laajaasti. Esimerkiksi kierrätyksen kohdalla on tehty yhteistyötä Varissuon Työttömät ry:n kanssa ja siten rationalisoitu toimintaa. Pieni, mutta merkittävä yksityiskohta ovat jätepisteiden yhteyteen asennetut paristojenkeräysastiat. – Kun teemme yleispäteviä ratkaisuita, ne helpottavat myös meidän työtämme. Rationalisointi tapahtuu kui-

Varissuo: Karvataskunkatu 1 20610 TURKU Puh.(02) 275 2100 Fax (02) 244 5387 Avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00. Lisäksi maanantaisin klo 7.30-17.00 ajalla 1.9.-31.5. Lauste: Kirjurinkatu 3 20750 TURKU Puh. (02) 275 2105 Fax (02) 244 7747 Avoinna ma-to klo 9.00-16.00 ja pe klo 9.00-15.00. Lisäksi joka kuukauden 4. maanantai klo 9.00-17.00.

Sähköpostiosoitteet ja kotisivut • Akselin yleinen sähköpostiosoite on palvelu@akselipalvelut.fi. Saapuneet viestit käsitellään päivittäin ja välitetään eteenpäin henkilöille, joiden työtehtäviin kyseessä olevat asiat kuuluvat.

tenkin asiakkaidemme ja asukkaiden ehdoilla. Asiakkaiden etu on siinä, että maksut eivät nouse kohtuuttomasti. Kymmenen vuoden aikana Akselin asiakasmaksut ovat nousseet keskimääräistä vähemmän kuin alalla yleensä. Kivilaakson mukaan kiinteistönhoitoalalla pitkäaikainen asiakassuhde tulee kaikkien kannalta edullisimmaksi. – Asiakkaan vaihtuminen tulee huoltoyhtiölle äärettömän kalliiksi, ja jokavuotinen kilpailuttaminen on taloyhtiölle taloudellinen katastrofi.

Hyvässä maineessa Akseli on saanut asiakaskyselyissä hyviä tuloksia. Kiitos siitä kuuluu osaltaa myös yrityksen strategialle. Strategia käydään läpi henkilökunnan kanssa, jotta toi-

minnan tavoitteet ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi kyetään siirtämään käytännön kenttätyöhön. Strategiaa pitää kuitenkin tarkastella uudelleen säännöllisin väliajoin. Vaikka uusin strategia kurkistaa vuoteen 2014 saakka, tilannekatsaus tehdään silti jo muutaman vuoden kuluttua. – Strategiaa pitää päivittää, koska syntyy uusia palveluita, jotakin saattaa poistua, kilpailutilanne muuttuu ja tekniikka kehittyy. Lisäksi tarkastelemme, olemmeko saavuttaneet tavoitteemme. Mikäli emme ole, täytyy miettiä syitä. Vai onko sitten tavoite väärä. Strategian mukaan Akselille on tärkeätä myös hoivata hyvää mainettaan. – Hyvän maineen ylläpito on helpompaa kuin sen saavuttaminen. Mutta jatkuvaa työtä se vaatii, sanoo Kivilaakso.

• Toimihenkilöidemme omat sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@akselipalvelut.fi. • Kotisivujen osoite on www.akselipalvelut.fi. Sieltä löytyvät mm. seuraavat internetin kautta lähetettävät lomakkeet: vikailmoitus, isännöitsijätodistustilaus, muuttoilmoitus, ilmoitus nimenmuutoksesta ja lapsen syntymästä sekä työhakemus. Sivuilla on myös paljon muuta tutustumisen arvoista tietoa yrityksestä ja asumisesta yleensä.

Vikailmoitukset ja vartioliikkeen päivystys • Vikailmoituksen tekeminen on vaivattominta kotisivujemme kautta osoitteessa www.akselipalvelut.fi Palvelu toimii 24h joka päivä, myös viikonloppuisin. • Kiireellisemmät tapaukset suosittelemme ilmoittamaan toimistoaikana joko Varissuolle, puh. (02) 275 2143 tai Lausteelle, puh. (02) 275 2105. • Toimistojemme ollessa suljettuja ovenavauspyynnöt ja välitöntä korjausta vaativat vikailmoitukset vastaanottaa vartioliike, puh. (02) 275 2138. Vartioliikettä on syytä käyttää vain, mikäli vian korjausta ei voida vaaran tai

Kevään ja kesän tullessa siirtyvät ihmiset enenevissä määrin pihalle. Pihalla ollessa olisi hyvä muistaa tietyt pelisäännöt. Piha-alueilla noudatetaan taloyhtiön järjestyssääntöjä! Hiljaisuus alkaa yleensä kello 22. Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan. Muistathan vahtia lapsiasi ja opettaa heille miten pihalla kuuluu toimia! Pihoilla on pallopelit kielletty. Taloyhtiön kukat on tarkoitettu kaikkien yhteiseksi iloksi, joten opetathan lapsillesi, että niitä ei saa poimia. Pihan yleinen siisteys on kaikkien etu, laitathan ros-

kasi roskikseen. Toisen ihmisen tai hänen lapsensa käyttäytymisestä/ metelistä huomauttaminen on syytä tehdä asiallisesti. Jos ystävällinen puhe ei auta, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai vakavassa tapauksessa poliisiin. Piha on tarkoitettu kaikille talon asukkaille. Muistathan aina huomioida muiden viihtyvyyden, niin viihdyt itsekin paremmin! Aurinkoisia kesäpäiviä toivottaen! Tiia Sallasmaa Asumisneuvoja

Asumisneuvoja Tiia Sallasmaa kehottaa asukkaita huomioimaan toisensa puuhaillessaan pihalla.

vahingon laajenemisen takia jättää hoidettavaksi normaalina työaikana.

Itsepalvelupesulat • Varissuon pesula sijaitsee liikekeskuksen katutasossa Kousankadun päässä. Sieltä löytyy useita tavallisia pesukoneita, matonpesukoneita, linkoja, kuivausrumpuja ja mankeleita. Rahastimet toimivat puhelimella, käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Aukioloajat ovat samat kuin Varissuon liikekeskuksella. Pesulaamme ovat tervetulleita kaikki asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja antaa Akselin asiakaspalvelu, puh. (02) 275 2100. • Lausteen pesula sijaitsee uimahallin alakerrassa ja se on tarkoitettu Lausteen alueen asukkaiden käyttöön. Lisätietoja saa Akselin asiakaspalvelusta Lausteelta, puh. (02) 275 2105.

Autonpesupaikat • Varissuon autonpesupaikat ovat Akselin pihalla (os. Karvataskunkatu 1). Ne ovat kaikkien käytössä asuinpaikasta riippumatta. Rahastin toimii puhelimella, käyttöohjeet löytyvät pesupaikalta. Lisätietoja saa Akselin asiakaspalvelusta, puh. (02) 275 2100.


HYVÄT YRITYKSET -ilmoitusliite

27.5.2009 N:o 21 11


12 - N:o 21 27.5.2009

HYVÄT YRITYKSET -ilmoitusliite


HYVÄT YRITYKSET -ilmoitusliite

27.5.2009 N:o 21 13


14 - N:o 21 27.5.2009

W V

HYVÄT YRITYKSET -ilmoitusliite


27.5.2009 N:o 21 15

MENOVINKIT

Lähteenmäki starttaa Tukholman maratonille

Kaupunginvaltuutettu Alpo Lähteenmäki (vas.) oli yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtajan roolissa aktiivisesti mukana kaatamassa suunnitelmaa Varissuon kirjaston ja nuorisotalon yhdistämisestä. Seuraava hänen kohtaamansa haaste on kuitenkin täysin toista maata, eikä liity yhteisten asioiden hoitoon. Viime vuonna maratonkasteensa Paavo Nurmen maratonissa saanut Lähteenmäki starttaa lauantaina juostavaan Tukholman maratoniin. Mies ei joudu juoksemaan yksin, sillä samalta viivalta lähtee liikkeelle kaikkiaan 18.500 maratoonaria. Lähteenmäki pyrkii taittamaan 42 kilometriä kolmessa ja puolessa tunnissa. Hän tavoitteli samaa aikaa myös Paavo Nurmen maratonissa, jolloin tavoite kuitenkin jäi 12 minuutin päähän. - Silloin tuli tehtyä kaikki mahdolliset valmisteluun liittyvät ja juoksunaikaisetkin virheet. Esimerkiksi ravinnon suhteen tein karkeita virheitä, kuten ennakkoharjoittelunkin saralla, Lähteenmäki kertaa vahingosta viisastuneena. Hän asetti viime vuonna tavoitteekseen juosta kaksi maratonia, joista siis jälkimmäinen on käsillä viikonloppuna. Täysin poissuljettua ei maratoonarin uran jatkuminen

Salaista seuraa

0700 570026

Live puh. palvelu 2€/min +pvm MissX PL102 Hki

ILTA- JA YÖSEURAA p. 07 009 4488 N.N. pl104hki51 1,95e/min+pvm

Säpinää arkeen kuumilta tytöiltä!

p. 99599-372 900 8008

Alpo Lähteenmäki jättää Varissuon lenkkipolut taakseen viikonloppuna. Hänen tavoitteena on taittaa Tukholman maraton kolmessa ja puolessa tunnissa.

kuitenkaan ole. - Päätös saattaa luistaa kolmanteenkin maratoniin. Se riippuu seuraavasta tuloksesta,

naurahtaa Lähteenmäki. Lauri Simola

Kantoninkielistä poppia Kaarinassa

Hongkongilainen Crossroadsbändi konsertoi Kaarinan kirkossa maanantaina 1.6. klo 19. Harvinaislaatuiseksi konsertin tekee se, että bändin musiikki on kantoninkielistä. Vaikka kantoninkiinaa puhuvat miljoonat ihmiset, sen taipumista rockiin on harvempi suomalainen päässyt kuulemaan. Konserttiin on vapaa pääsy. Vuonna 2000 perustettu Crossroads syntyi huumevie-

roitustyön sivutuotteena. Perustajajäsenistä mukana on vielä kitaristi ja lauluntekijä A Pan, joka pääsi eroon huumeista Suomen Lähetysseuran perustamassa Ling Oin huumevieroituskeskuksessa 1990-luvun lopussa. Lähetysseuran työntekijä Hannu Lätti opetti tuolloin A Panin soittamaan kitaraa ja ohjasi sen jälkeen koko bändiä. Laulaja A Kwan ja basisti Ho Yin tulivat bändiin kirkon

nuorisokeskuksen musiikkitoiminnasta, missä A Pan oli mukana ohjaajana. Uusin tulokas on rumpali Fong Tat Lam eli Jimmy, joka liittyi bändiin viime syksynä. Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva bändi esiintyy Kaarinan lisäksi myös Helsingissä, Tampereella ja Kauhajoella. Bändi julkaisee Suomen kiertueensa aikana neljän kappaleen mittaisen cd-levyn.


16 - N:o 21 27.5.2009

kk21  

kulmis, kk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you