Page 1

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 29 vuotta

Esittelyssä postinumeroalue 20740 s. 3

Idoform maitohappobakteerivalmiste 100 kaps

Keskiviikkona helmikuun 23. päivänä 2011

Pääskyvuorella iskettiin nyrkkeilymaaottelu s. 5

Lumilotta valmistuu kuin vene s. 7

Tule tutustumaan Lämpösaunahoitolaan!

TURUN

T U T U S T U M I S T A R J O U S : viiden kerran hoitokortti neljän hinnalla 50 €

Vahva maitohappobakteerivalmiste vatsan hyvinvointiin.

Lämpösaunahoitolassa myös klassista hierontaa ja shiatsu-terapiaa yhdistettynä infrapunasaunahoitoihin.

TARJOUS Infrapunasauna (20 min) + hieronta (45 min) Hyvänolon paketti 35 €

Nyt Nyt

19,90€ 19,90€ (0,20 € € // kaps) (0,20 kaps) norm 24,20 €

Tervetuloa! Lämpösaunahoitola, Puh. 040-503 5747, Kaivokatu 11b (katutaso), 20520 Turku Hierontaterapeutti Ritva Rantanen, Puh. 044-360 3301 www.lamposaunahoitola. Tarjoukset tällä kupongilla

norm. 24,42 €

Tarjous on voimassa helmikuun ajan

Onneksi on myös Drive-in Apteekki Pyhän Henrikin Apteekki palvelee Itäharjun Prismassa myymälästä ja drive-in -palvelupisteestä käsin. Arkisin kello 9-20 ja lauantaisin 9-17 Puhelin (02) 275 2150 • Fax (02) 275 2160

Vapaakaupantuotteista bonukset S-etukortilla

Yhteistyössä AboaPharm Oy

CANON SELPHY CP800 Muotoilunsa puolesta jokaiseen kotiin sopivalla SELPHY CP800 -tulostimella saat kätevästi digitaalisista kuvista pitkäikäisiä tulosteita. Aseta vain kortti sisään ja paina tulostuspainiketta – tuloste on valmis alle minuutissa. Musta / valkoinen.

89

00

Norm. 129 €

Säästä 40€

CANON DIGITAL IXUS 210 Tyylikkään metallikuorisen IXUS 210 -kameran tehokkaita ominaisuuksia ja tekniikoita ovat muun muassa Canonin 24 mm:n ultralaajakulmainen zoom-objektiivi, edistynyt kosketusnäyttö ja teräväpiirtovideokuvaus.

229

00

Norm. 339 €

Säästä 110€

CANON POWERSHOT SX30 IS

CANON EOS 60D runko + käyttökoulutus

�����

Tekniikan Maailma 1/2011

399

00

Norm. 499 €

Säästä 100€

Viralliset PASSIKUVAT odottaessa!

899

00

Norm. 1199 €

Säästä 300€

SUURKUVATULOSTEET A1-kokoon saakka jopa samana päivänä Skanssin myymälästä!

Turku: Hämeenkatu 3 b Kauppakeskus Skanssi Paimio: Vistantie 15

Puh. 020 7530 226

Satoja tarjouksia PROwebSTOREssa www.rajalacamera.fi Puheluhinnat: 8,28 snt/puhelu + lankapuhelimesta 7 snt/minuutti tai matkapuhelimesta 17 snt/minuutti

N:o 07


1/2011

Biolämpökeskus tuo muutoksia pysäköintiin Hannu Koivisto

huoltotoimen palveluesimies Mitä työtehtäviisi kuuluu? - Kiinteistöhoidon työnjohdon tehtävät, kuten esimerkiksi lumitöiden, hiekoituksen ja putkitöiden organisointi. Lisäksi muut kiinteistötöihin liittyvien töiden järjestelyä, eli pidän huolen siitä, että kaikki hommat tulevat hoidettua. Otan myös vastaan asiakaspalautteita ja vikailmoituksia. Kuinka pitkään olet työskennellyt Akselissa? - Kolme vuotta. Asteikolla yhdestä viiteen, kuinka haastava kuluva talvi on ollut töidesi kannalta? - Olisikohan tämä siinä nelosen kintaalla. Haasteita ovat tuoneet muun muassa lumen auraus, poiskuljetus ja liukkaus. Toimenkuvasi taitaa olla pääosin liikkuvanpuoleista? - Kyllä, vaikka esimerkiksi paperityöt ja sähköposteihin vastaaminen ottavat aikansa. Aina pitäisi viettää enemmän aikaa kentällä. Onko runsasluminen talvi poikinut paljon yhteydenottoja asukkailta? - Vaikka reagoimmekin lumen tuloon aina mahdollisimman nopeasti, soi puhelin pahimman sohjopäivän aikana useita kymmeniä kertoja. Kaikkien alueiden lumityöt kyllä hoidetaan mahdollisimman nopeasti. Oletko joutunut lumihommiin myös kotosalla? - Kyllä. Toimin vielä taloyhtiön puheenjohtajana, joten siinä mielessä on vapaa-aikanakin tullut oltua tekemisissä liukkauden ja lumitöiden kanssa. Loppuvatko työkiireesi, kun lumet sulavat? - Eivät. Sitten pitää saada sepelit äkkiä pois kaduilta, ennen kuin ne alkavat pölytä. Lisäksi lumen alta paljastuvat roskat pitää siivota. Mikä Akselin hommissa on parasta? - Työkaverit, hyvä tiimi ja työn itsenäisyys.

Akseli etsii kesätyöntekijöitä Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n kesätyöpaikkojen hakuaika jatkuu maaliskuun loppuun asti. Haun tulokset ilmoitetaan hakijoille huhtikuun puoleen väliin mennessä. Akseli palkkaa noin 30 kesätyöntekijää lähinnä siivous- ja huoltotoimen tehtäviin.

Karvataskunkadun pysäköintijärjestelyt muuttuvat, kun Varissuon Lämpö Oy:n biolämpökeskuksen perustuksien teko alkaa huhtikuun alussa. Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n toimiston viereen levittäytyvä parkkialue poistuu kokonaan käytöstä, ja alueelta autopaikan vuokranneiden on etsittävä autoilleen uudet pysäköintipaikat rakennustöiden ajaksi. Vapaita paikkoja voi kysellä Akselista. Käytöstä poistuvan pysäköintialueen yläpäähän rakennetaan uusi paikoitusalue, joka otetaan käyttöön syksyllä. Asiakaspalveluesimies Pirjo Vuorinen kertoo, että biolämpökeskuksen rakennustöiden takia pysäköintipaikkansa menettäneet ovat etusijalla, kun uuden pysäköintialueen paikkoja aletaan jakaa. - Alustavia paikkavarauksia voi jo tehdä Akselin asiakaspalveluun, Vuorinen vinkkaa.

Autonpesupaikat poistuvat Biolämpökeskus tuo mukanaan lukuisia muutoksia. Autonpesupaikat poistuvat huhtikuun alussa pysyvästi, kuten myös 20 asuntovaunupaikkaa ja 14 kuorma-autopaikkaa. Uudelta pysäköintialueelta ei osoiteta paikkoja kuorma-autoille ja asuntovaunuille, eikä Akseli rakenna uusia autonpesupaikkoja. Autonpesupaikkoja ei voida tehdä tilanpuutteen ja tiukkojen ympäristönormien vuoksi. Autonpesupaikalle pitäisi rakentaa muun muas-

sa uudet öljyn- ja hiekanerotuskaivot. Autojenpesuvettä ei voi sellaisenaan ohjata viemäriverkkoon. Vuorinen huomauttaa, että Krööpilänkadun paikoitushallista on jo osoitettu peräkärryille uudet paikat, joita voi vuokrata sadan euron vuosihintaan. Biolämpökeskuksen rakennustyöt näkyvät myös Akselin toimiston asiakaspysäköintipaikkojen määrässä. Akselin kiinteistöjenhoitopäällikkö Ilkka Heinonen kehottaa ainakin Varissuolla asuvia asiakkaita saapumaan toimistolle mieluiten jalkaisin tai polkupyörällä. - Piha-alue on loppuvuoden ajan ahdas, Heinonen toteaa ja pahoittelee rakennustöistä asukkaille aiheutuvaa harmia.

Jätteidenkeräyspisteen toiminta jatkuu Varissuon Työttömät ry: n ylläpitämän jätteidenkeräyspisteen toiminta jatkuu entisellään, vain keräyspisteen paikka muuttuu. Jätteidenkeräyspiste siirtyy heti huhtikuun alussa käytöstä poistuvan pysäköintialueen Karvataskunkadun puoleiselle reunustalle. Polttoaineen vastaan- Maalis-huhtikuun vaihteessa alkava biolämpökeskuksen perustuksien teko oton ja jätteidenkeräyspis- muuttaa pysäköintijärjestelyjä Karvataskunkadulla. teen edustat aidataan turvallisuussyistä ennen laitoksen käyttöönottoa. Laitos on tarkoitus ottaa koekäyttöön tulevana syksynä lämmitys- Itsepalvelupesula on asukkaiden käytössä Varissuon liikekeskuksen aukioloaikoina. kauden alkaessa. Erityisesti kolme matonpesukonetta ovat suosittuja. Pesulan pesukoneet ovat pieniä kotikoneita ympäristöystävällisempiä etenkin isomman pyykinpesussa.

Sähköpostiosoitteet ja kotisivut

Itsepalvelupesula palvelee Varissuon liikekeskuksessa

• Toimistojemme ollessa suljettuja ovenavauspyynnöt ja

välitöntä korjausta vaativat vikailmoitukset vastaanottaa vartioliike, puh. (02) 275 2138. Vartioliikettä on syytä käyttää vain, mikäli vian korjausta ei voida vaaran tai vahingon laajenemisen takia jättää hoidettavaksi normaalina työaikana.

• Akselin yleinen sähköpostiosoite on palvelu@akselipalVarissuo: Karvataskunkatu 1 20610 TURKU Puh. (02) 275 2100 Fax (02) 244 5387 Avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00. Lisäksi maanantaisin klo 7.30-17.00 ajalla 1.9.-31.5.

Lauste: Kirjurinkatu 3 20750 TURKU Puh. (02) 275 2105 Fax (02) 244 7747 Avoinna ma-to klo 9.00-16.00 ja pe klo 9.00-15.00. ILMOITUS

• •

velut.fi. Saapuneet viestit käsitellään päivittäin ja välitetään eteenpäin henkilöille, joiden työtehtäviin kyseessä olevat asiat kuuluvat. Toimihenkilöidemme sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@akselipalvelut.fi. Kotisivujen osoite on www.akselipalvelut.fi. Sieltä löytyy mm. asumiseen liittyviä internetin kautta lähetettäviä lomakkeita. Sivuilla on myös tutustumisen arvoista tietoa yrityksestä ja asumisesta yleensä.

Itsepalvelupesulat

• Varissuon pesula sijaitsee liikekeskuksen katutasossa

Vikailmoitukset ja vartioliikkeen päivystys

• Vikailmoituksen tekeminen on vaivattominta kotisivu-

jemme kautta osoitteessa www.akselipalvelut.fi. Palvelu toimii 24h joka päivä, myös viikonloppuisin. Kiireelliset tapaukset suosittelemme ilmoittamaan puhelimitse suoraan toimistoihimme.

Kousankadun päässä. Sieltä löytyy useita tavallisia pesukoneita, matonpesukoneita, linkoja, kuivausrumpuja ja mankeleita. Rahastimet toimivat puhelimella, käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Aukioloajat ovat samat kuin Varissuon liikekeskuksella. Pesulaamme ovat tervetulleita kaikki asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta, puh. (02) 275 2100. Lausteen pesula sijaitsee uimahallin alakerrassa ja se on tarkoitettu Lausteen alueen asukkaiden käyttöön. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta Lausteelta, puh. (02) 275 2105.

ILMOITUS


20740

POSTINUMEROALUE 20740

Postinumeroalue Kulmakunta esittelee 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi koko ilmestymisalueensa postinumeropiireittäin.

21.2.2011 N:o 07 3

Keskellä luontoa, palveluiden piirittämänä - Missä muualla voi asua kymmenen minuutin matkan päässä keskustasta keskellä mäntymetsää, tuumaa Koivula-Haritun omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Rainer Huopalahti esitellessään omakotialuetta halkovaa ulkoilureittiä, joka ylittää Koivulan Moreenikadun suurin piirtein Kaamingon pumppuaseman nurkilta. Korvissa kuuluu ulkoilureitin latua hiihtävien suksien suhina, minkä lisäksi taustalla kuu-

Koivula-Haritun omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja Rainer Huopalahti nauttii luonnon läheisyydestä.

Peltolasta löytyy myös

antaa.

hallimaista rakennusk

Katariinassa avautuvat kuvan kauniit luonnonmaisemat.

Koivulan liike

luu Uudenmaantien liikenteen tasainen humina. Liikenteen humiseva ääni onkin ainut asia, josta voi päätellä, että kaupungin keskusta sijaitsee vain kiven heiton päässä. Po s t i n u m e r o a l u e e s e e n 20740 kuuluvat Peltola, Koivula, Harittu, Katariina ja Ilpoinen tarjoilevat miltei järkkymätöntä luonnonrauhaa, mutta myös kaikki tarpeelliset lähipalvelut. Ilpoisten perukoilta löytyy eri liikuntamahdollisuuksia, Ilpoisten koulu, ja kirjasto. Koi-

vulan Kataraistentien varressa seisoo Koivulan liikekeskus, jota kauempaa ei tarvitse lähteä hakemaan perustarpeitaan. Liikekeskuksesta löytyvät päivittäistavarakaupan lisäksi muun muassa paikallinen pubi ja postipalvelut. Eikä 20740-alueella asuvien tarvitse lähteä ostoksille välttämättä edes keskustaan asti, sillä kauppakeskus Skanssi sijaitsee vain muutaman minuutin ajomatkan päässä.

keskus tarjoa

Kerrostalot vartioivat talviunta uinuvaa Peltolan siirtolapuutarhaa.

a kaikki peru

spalvelut.


4 - N:o 07 21.2.2011

LUKIJALTA Ruoan hinta nousee - nälkä ja leipäjonot kasvavat Tiedot maailmalta kertovat, että ruoan hinta nousee. Ennustetaan, että vuoden 2008 kaltainen ruokakriisi on lähestymässä taas. Näin on sekä maailman vauraissa maissa köyhimpien osalta, mutta näin on varsinkin köyhissä maissa. Sääolot, öljynhinnan nousut, tulvat eivät ole yksinomaisia selittäjiä. Myös muut tekijät vaikuttavat hinnan nousuun. Ihmisten toiminta, kuten pankkiirit, finanssitalot, osakkeiden omistajat, pörssit vaikuttavat sijoittajiin ja hintojen kehitykseen. Ja leipäjonot myös Suomessa kasvavat. Niin sanottu löysä raha sijoittaa pääomia ruokaan, muun muassa vehnän ja riisin hintaan, ja tästä on kasvamassa uusi kupla, selittää sijoitusyhtiön johtaja. Samaan aikaan kasvavan väestön lisääntyvä ruoan tarve pitää hinnan ylhäällä. Jos näin jatkuu, seuraus on dramaattinen. Nyt A-Studiossa haastateltu perhe Ugandassa, joka kolme vuotta sitten söi kolmesti päivässä, ei nyt saa ruokaa aina joka päivä ollenkaan. Löysää rahaa sijoitetaan maatalousbisnekseen. Suomesta on myös nyt ilmoitetun mukaan runsaasti rahoittajia muun muassa Ukrainan mustanmullan alueen maatalouteen aina Peter Fagernäsiä myöten. Mukana on niin yksityissijoittajia kuin sijoitusfirmoja. Jotta maailman ruokavarastot eivät ehtyisi, on luotava uusia satoennätyksiä vuosi vuodelta, toteaa sijoittajan edustaja. Sijoittajat toimivat markkinalakien mukaan, mutta se ei ole inhimillistä, kuten ylipäänsä koko kapitalistinen järjestelmä, joka on osoittanut epäoikeudenmukaisuutensa syventäen eriar-

voisuutta niin kansojen kesken kuin väestöjen sisällä .

Vaan mitä tekee EU? Jotta ruoan hinta pysyy korkeana ja niin tuottajat mutta ennen muuta sijoittajat saavat voittoja, säätelee EU kaiken aikaa ruoan tuotantoa: viljellyn maan pinta-alaa, hoidettavan karjan määrää ja kalasaaliiden määrää. Ymmärrän kuitenkin, että huolimatta sääkatastrofeista ei ruokakatastrofi olisi suinkaan niin lähellä ja vaarallisena kuin nyt ennakoidaan, jos maatalouspolitiikkaa hoidettaisiin toisella tavalla. Siinä on kyse maapallon kehtiyksestä. Kansojen välinen mutta myös eri maiden sisäinen kahtiajako syvenee, aivan kuten Suomessakin kansan kahtiajaosta. Ennen muuta pohjoisen ja etelän väliset erot syvenevät. Keinot ovat erilaiset ja sektorit vaihtelevia, mutta yhtä kaikki lopputulos lisää köyhyyttä ja nälkää.

Mitä seuraavaksi? Kun ihmisillä on nälkä, kun ei ole töitä, on seuraava vaihe ihmisten nousu vastarintaan, kuten nyt on ollut Tunisiassa, kaduilla Ranskassa, Kreikassa, Irlannissa ja monilla puolin Eurooppaa puhumattakaan köyhien maiden ihmisistä. Myös samoista syistä ihmiset lähtivät liikkeelle tammikuussa 1918 - vaatien leipää, sosiaaliturvaa ja työtä. Alkoi luokkasota 28.1. 1918. Tuo päivä on taas ovella. Leipävarras kasvaa - luokkataistelu kiristyy! Kyllä nyt nälkää ja köyhyyttä säädellään luokkalähtökohdista. Kaija Kiessling työfysioterapeutti el.

Alueen parhaat jutut

Mielipide myös tekstiviestillä

TAPIO

Lukijoiden mielipiteet voi lähettää myös tekstiviestillä. Napakat viestit näppäilet numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa vain normaalin operaattorimaksun, ei yhtään enempää. Kulmakunta pidättää oikeuden muokata tekstiä. KIRJOITTELE!

• Olen eläinrakan ihminen, ja olen kovasti surullinen ja säälin niitä eläinraukkoja jotka joutuvat olemaan tuntikausia kovassa pakkasessa! Älkää ottako lemmikeitä , jos ette voi pitää niitä lämpimässä näin pakkasella! • Kun Timo Soini oli pieni poika, äiti työnsi puulusikalla puuroa suuhun. Kataiselle, Kiviniemelle ja Urpilaiselle äiti työnsi pilttiä kultalusikalla. On sanomattakin selvää, kuka näistä neljästä tietää elämän realiteetit. Perussuomalaiset on ollut ja pysyy. Soini johti puoluetta jo Kekkosen aikaan. Entäs muut? • Hei, pieni kaljupäinen mies, joka pulleahkon vaimosi kanssa arvostelet heikompiosaisia pubissa: se saattaa osua omaan nilkkaan.

Viime viikolla kysyimme: Onko lähes 20 vuotta valtuutettuna liikaa?

kyllä 95% ei 5%

Vapauspuolue vahvistui Kaarinassa Kaarinan kaupunginvaltuutettu, insinööri Tapani Raittila nimettiin viime viikolla Vapauspuolueen sitoutumattomaksi eduskuntavaaliehdokkaaksi. Raittila valittiin valtuustoon vuonna 2008 Perussuomalaisten ehdokaslistalta. Hän lakkautti Perussuomalaisten valtuustoryhmän vuonna 2010 keväällä ja perusti tilalle sitoutumattoman ryhmän.

LUKIJALTA Vastustamme energiayhtiön päätösvallan luovuttamista Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsittelee maaliskuussa päätösesitystä, jonka mukaan perustettavan Turun Seudun Maakaasu- ja Energiatuotanto Oy:n (TSME) osake-enemmistön, eli 50,5 prosenttia tulee omistamaan Fortum Oyj. Se tarkoittaa määräävää asemaa yhtiössä. Me allekirjoittaneet perussuomalaiset vastustamme paikallisen energiayhtiön päätösvallan lahjoittamista Fortumille, joka kaupan seurauksena pääsee määräämään energian hinnan sekä alueelliset energiaratkaisut. Olemme huolissamme Tu-

run seudun energiaratkaisuun liittyvistä omituisista kuvioista. Asiaa on valmisteltu salassa niin, että kaupunkien luottamushenkilöt ja kuntalaiset ovat laajalti tietämättömiä suunnitelman kiemuroista. Omistusjärjestelyyn liittyvä tärkein kysymys on, miksi halutaan luopua Turun kaupungille rahaa tuottavasta yksiköstä eli Turku Energiasta näin marginaalisesti. Se kielii siitä, että taustalla on jonkinlaisia lehmänkauppoja. Hankkeen kannattavuus ei voi olla kiinni siitä, että omistusosuusprosentit olisivat toisinpäin.

Mielestämme asia on tuotava Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ja avoimeen keskusteluun. Olisi tärkeää selvittää myös muita ratkaisuja, kuten Pansion voimalaitosta. Onko seudullinen energiaratkaisu niin vähäpätöinen asia, että se voidaan päättää suljetuissa kabineteissa? Antti Hautamäki, Turku Lauri Heikkilä, Marttila Erkki Koskinen, Turku Maria Lohela, Turku Kari Salminen, Nousiainen Kimmo Sjöholm, Turku

Uusi askel yksityistämisessä: kulttuuriaarteet Kulttuuri- ja opetusministeriö on uudistamssa virkamiehistöään. Tämä uudistus vähentäisi virkamiehiä ja toisi enemmän säätiöitä hoitamaan ministeriön asioita. Tällä hetkellä esitetään, että entisen kuudentoista virkamiehen työn hoitaisi tulevaisuudessa seitsemän virkamiestä. Osa työstä siirrettäisiin säätiöiden ja yhdistysten

hoidettavaksi. Tämä siis suomeksi sanottuna tarkoittaa, että omistuksia yksityistetään. Uudistus siirtäisi esimerkiksi Valtion taidemuseon yksityiseen toimintaan Kansallisgalleriasäätiölle. Tämä tarkoittaisi sitä, että mahdolliset esillepanotulot käärisi kansamme sijasta yksityinen taho. Näinkö aletaan rapistuttaa

myös kansallista kulttuuriamme? Voimmeko pian odottaa myös omistussuhteen muutosta museoviraston aarteiden suhteen? Toivon vaalien tuovan uudenlaisen hallituksen. Kansan oikeuksia on jo aivan liikaa yksityistetty tämän hallituksen toimesta. Hansi Harjunharja Varissuo

LIIKETTÄ LIIKE-ELÄMÄSSÄ

Vanhojen tanssit pyörähdeltiin pukuloistossa

Turun normaalikoulun vanhat pyörähtelivät tanssinsa Norssin salissa perjantaina. Torstai-iltana vanhojen askelluksesta nautittiin HK-areenalla, jonne kokoontui yli tuhat tanssijaa Turun kaikista lukioista.

Kirppiskeskus/Huonekalutori Hassinen avaa ovensa tulevana lauantaina Nummenmäen Hakakadulle. Valoisa ja tilava kirpputori myy kaikkea antiikkikalusteista perinteiseen kirpputoritavaraan. Hakakadulta löytyy runsaasti parkkipaikkoja, joiden myötä autoilijoiden on helppo asioida Hassisella.


UUTISET

21.2.2011 N:o 07 5

Pääskyvuorella iskettiin nyrkkeilymaaottelu Pääskyvuoren koululla kisattiin lauantaina B-junioreiden SuomiRuotsi nyrkkeilymaaottelussa. Turun Jyryn järjestämä maaottelu avattiin juhlavasti maiden kansallislauluilla. Turun apulaiskaupungin johtaja Jarkko Virtanen kertoi avajaispuheessaan olevansa iloinen siitä, että juuri Jyry huolehtii turnauksen järjestelyistä. - Vastuu on hyvissä käsissä. Edellisen kerran maaottelu järjestettiin noin kymmenen vuotta sitten. Jyryn nyrkkeilyvalmentaja ja turnauksessa tuomaroinut Markku Kiili sanoikin, että tarkoitus on herätellä B-junioreiden maaottelutoimintaa uuteen eloon.

Jyryläinen rökitti ruotsalaisen Suomi-Ruotsi-maaottelussa nyrkkeiltiin kaikkiaan kymmenen ottelua. Päivän parasta suomalaisantia oli Jyryn oman kasvatin raisiolaisen Joacim Heiskarin onnistuminen 60-kiloisten sarjassa. 16-vuotias Heiskari rökitti vastustajansa Walid Aladalin erävoitoin 3-0. - Ensimmäinen erä meni vähän reisille, mutta toisessa sujui jo paremmin, kun jaksoin vaan lyödä. Kaveri löi melko lujaa. Ei lainkaan huono vastus, vaikkei hänellä ollut paljon ottelukokemusta, totesi itse 68. ottelun nyrkkeillyt Heiskari. Ammattinyrkkeilijäksi Heiskari ei aio, vaan nyrkkeily on hänelle tärkeä harrastus. - Kunto kasvaa ja oppii myös puolustamaan itseään. Nyrkkeilyn parista myös löytyy paljon uusia ystäviä ja salilla on hyvä henki. Heiskari haluaa pärjätä mahdollisimman hyvin ja treenaa joka päivä. Maaotteluun Heiskari ei

ollut pystynyt valmistautumaan kunnolla sairastelun vuoksi. Mutta se ei onneksi haitannut, sillä voitto tuli.

Törmäilijä vaurioitti valaisinpylvästä.

Koulun pihalla törmäiltiin

Ruotsi vei voiton Runsaslukuinen yleisö eli matseissa välillä voimakkaastikin mukana ja kannustushuudot raikuivat. Kotiyleisön kannustuksesta huolimatta Ruotsi johti kisaa alusta asti. Heiskari oli järjestyksessä toinen onnistuja Suomen joukkueesta. Jyryläinen 75-kiloisten sarjassa otellut Justus Kosonen hävisi ruotsalaiselle Loran Batille 0-3. 66-kiloisten sarjassa entinen Jyryn kasvatti Dimitri Keronen oli sairastunut, ja voitto meni automaattisesti Ruotsin joukkueelle. Viimeisessä ottelussa suomi saavutti voiton. Matsissa olikin jo rankemmat otteet, kun Severi Saarniniemi Someron Voimasta löi ruotsalaista päin kehän reunoja. Yleisö kannusti kovaäänisesti suomalaista. Saarniniemi päihitti vastustajansa Nimatulla Iqbalin +80-kiloisten sarjassa erävoitoin 2-1. Ottelut olivat kaiken kaikkiaan siistejä. Varoituksia ei sadellut kuin muutama. Ruotsi voitti maaottelun 7-3. Kilpailujen parhaina palkittiin Joacim Heiskari Suomen joukkueesta ja Mohammed Farah Ruotsin joukkueesta. Kisayleisö sai nauttia buffetin antimista ja herkullisesta lohikeitosta. Valmentaja Kiili kiitteli ruokailusta vastaavaa keittäjä Ulla Louhetta. - Hänestä on ollut suuri apu. Päivi Oksanen Onko nyrkkeily liian väkivaltaista? Vastaa: www.kulmis.fi

B-junioreiden SuomiRuotsi maaottelu • 46 kg Artur Akopian SWE - Kristian Malmisuo FIN 2-1 • 48 kg Aimo Marjeta FIN - Adam Salkert SWE 2-1 • 52 kg Vincent Jonzon SWE - Saku Juvonen FIN 2-1 • 54 kg Mohammed Farah SWE - Niazz Ahmedi FIN 3-0 • 57 kg Alban Kuci SWE - Manu Moisanen FIN 3-0 • 60 kg Joacim Heiskari FIN -Walid Aldalal SWE 3-0 • 60 kg Oliver Flodin SWE - Niila Mommo FIN 3-0 • 66 kg Simon Pålsson-Högström SWE - Dimitri Keronen FIN WO • 75 kg Loran Batti SWE - Justus Kosonen FIN 3-0 • + 80 kg Severi Saariniemi FIN - Nimatulla Iqbali SWE 2-1

Kaarinassa Littoisissa Kotimäen koulun pihalla on törmätty autolla valaisinpylvääseen sunnuntaina kello 03.00. Valaisinpylväs vaurioitui. Törmääjä on poistunut paikalta tietojaan jättämättä. Poliisin saaman tiedon mukaan pihalla on tapahtuma-aikaan ollut Volvo 740 henkilöauto sekä nuorisoa. Mahdollisista lisähavainnoista voi ilmoittaa Kaarinan poliisiasemalle tai esimerkiksi sähköpostilla palaute.varsinais-suomi@ poliisi.fi.

Bussikuski ryöstettiin

Joacim Heiskari on nuoresta iästään huolimatta otellut jo lähes 70 ottelua. - Yritän pärjätä otteluissa mahdollisimman hyvin ja treenaan joka päivä. Nyrkkeilyssä kunto kasvaa ja lajin parista löytyy myös paljon uusia ystäviä.

Penkkariajot sujuivat vahingoitta Turun penkkariajot ajettiin perinteiseen tapaan torstaina. Yleisöä oli reitin varrella runsaasti ja ajelu sujui ilman poliisin tietoon tulleita vahinkoja ja suurempia ongelmia. Poliisi joutui kuitenkin puuttumaan kahden penkkariauton kulkuun keskeyttämällä ajon turvallisuussyistä, koska osa abeista oli kiivennyt autojen katolle. Myös kauppatorin kohdalla syntyi muutamia vaaratilanteita, kun penkkariautoista heiteltiin makeisia vastaantulevien kaistan yli sillä seurauksella, että yleisö siirtyi Torstaina vietettyjen penkinpainajaisten teemaksi oli Aurajoen luki- ajoradalle keräämään tielle tippuossa valittu talviolympialaiset. Santtu Huhtala (vas.) ja Toni Kluuske- neita makeisia. ri olivat pukeutuneet Jamaikan maastohiihtojoukkueen mukaisesti. Poikien iltasuunnitelmiin kuului perinteinen abi-risteily. – Kuningasolo! huudahti Huhtala tunnelmistaan.

Linja-autonkuljettaja ryöstettiin aseella uhaten Varissuolla viime lauantaina noin kello 21.00 aikaan. Tapaus sattui Suurpäänkatu 8:n kohdalla. Poliisi tutkii tapausta törkeänä ryöstönä. Linja-auto oli juuri ennen ryöstöä ajanut Suurpäänkatua kohti Katteluksenkatua ja jättänyt Kraatarinkadun kohdalla olevalla pysäkillä matkustajia pois. Matkustajien poistuttua oli linja-autoon tullut mustiin vaatteisiin ja mustaan lippalakkiin pukeutunut noin 170-175 sentin pituinen hoikka mies, joka oli peittänyt, kasvonsa tummalla huivilla. Mies sai aseella uhaten saaliikseen pienehkön summan rahaa. Paikalle tulleet poliisipartiot eivät tavoittaneet tekijää. Silminnäkijöitä pyydetään ottamaan yhteyttä Varsinais-Suomen poliisilaitoksen puhelinnumeroon 0465978028.

Korjaus Kulmakunnassa (16.2.) Liittoistenjärven latua koskeviin kysymyksiin vastannut Kari Kettunen ei ole Littoisten Työväen Urheilijat ry:n puheenjohtaja, vaan LTU:n hiihtojaoston puheenjohtaja. Samaisessa jutussa kerrottiin, ettei Littoistenjärvelle saada tänä talvena lanattua latua. Kovat pakkaset tekivät kuitenkin tehtävänsä, ja latu saatiin lanattua järven jäälle edellisviikonloppuna.


AJANKOHTAISTA

6 - N:o 07 21.2.2011 jonen esiintyy, karaokelaulua ym.

• Rikosuhripäivystys: Käy-

tännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisille ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 235 5055.

• MLL/Koivulan paikallisyhdistys: Perhekahvila keskiviikkoisin klo 10-12 osoitteessa Tanskankatu 1. Perhekahvilassa tapaat muita äitejä, isiä ja lapsia. Tarjolla leppoisaa yhdessäoloa, kahvia ja pullaa. Tervetuloa! Lisätiedot ja ohjelma http://koivula.mll.fi. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: Yhdistyksen tilat "kohtaamispaikka nivelrikkoisille" avoinna ma klo 10-14 ja 17-19 sekä ke klo 10-14 Aninkaistenkatu 14 B 3 ovisummeri. Toimistolla on puhelinpäivystys ti ja to klo 10-14 p. 040-3513833. Soita ja varaa maksuton aika Nivelneuvolaan puh. 045-2343435. Vertaistukea klo 8-21 puh. 0505939003 ja 040-8365572. Vertaistukiryhmät kokoontuvat nivelkohtaisesti 28.2 klo 16-18 polviryhmä ja 7.3. klo 16-18 käsi- sekä olkaryhmät Aninkaistenkatu 14 B 3. Sauvakävelyryhmä starttaa torstaina klo 13.30 (Soita ja kysy lisää 050-5180521) Auransillan luota Aurak.2(myÜs ilman sauvoja saa tulla). 9.3. klo 15.30 dos, ylilääk. Petri Virolaisen nivelrikko luento, Liedon valtuustosali, Kirkkotie 13. Kuntoutusongelmissa soita 050-5708263. Nivelposti ilmestynyt, jos et saanut jäsenlehteämme, ilmoitathan. Allasryhmissämme tilaa! Tuettu loma Rymättylässä, hae hakukaavake meiltä! Yhteydenotot myÜs s-postilla toimistotsny@suomi24.fi • Turun TyÜväen Eläkeläiset:

T-Talo, Vanha-Hämeentie 29. Perjantaikerhossa 25.02.11 klo 12.00 arkkitehti Eira Ke-

• MLL Littoisten paikallisyhdistys: Perhekahvila avoinna Littoisten monitoimitalolla joka perjantai klo 9.30-11.30, tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat kaverit! Pe 25.2. meillä on taas temppurata - sopii tulla purkamaan natiaisenergiaa vaikka trampoliinilla pomppien! Kysele lisää Kaarinalta, 040-5009325. • MLL Varissuon paikallisyhdistys: Viikolla 8 olemme hiihtolomalla! Ma 28.1. klo 9.30-13 perhekahvila. Ti 1.3. klo 9.30-13 perhekahvila. Ke 2.3. klo 9.30-13 perhekahvila ja klo 10.15 muskari To 3.3. klo 9.30-13 perhekahvila ja klo 10.45 muskari. To 3.3. klo 1720 perhekahvila ja lapsiparkki, klo 18 perhemuskari. Pe 4.3. klo 9.30-13 perhekahvila ja klo 11 lounas; naudanjauhelihakeitto ja sämpylä. • Itä-Turun Eläkkeensaajat ry: Bocciapelit ma klo 10.00 jatkuen joka viikko. Jäsentilaisuus ke klo 12.00 jatkuen joka viikko. Tule kuulemaan kevään tapahtumista ja toiminnoista Rauni 02 2534510, Alpo 02 2443048. • Varissuon TyÜttÜmät VT

ry: Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4, avoinna ma-pe klo 8-18 , puh. (02) 2365202, varissuon.tyottomat@gmail. com. Akselin kierrätyspiste ma-pe klo 8-18. Majanummessa: kahvio avoinna klo 8.30-14. Lounas klo 11–13. Ompelimo klo 9-15. Parturi klo 10-14.30. Kirpputori klo 8-18. Kerhot: Ompelukerho tiistaisin klo 11-13. Keskiviikkoklubi (mm. askartelua) ke klo 11-14. Kalakerho kokoontuu kerran kuussa. Liikunnat: Maanantaisin jäsenille mahdollisuus keilailuun Kupittaan keilahallissa klo 13-15. Ma 28.2. Kalevalanpäivänä luento "Liikunnan merkitys terveyteen ja tur-

kulaisten liikuntatottumukset 2000-luvun alussa". Tiistaisin peruskuntojumppaa klo 1011. Keskiviikkoisin ulkoliikuntaa (sauvakävelyä/kävelyä) klo 10-11.30, vaihtoehtoisesti kuntoilua Varissuon jäähallin kuntosalilla. Tapaamme salilla klo 10. Torstaisin keppijumppaa klo 10-11. Perjantaisin peruskuntojumppaa klo 1011, salibandya klo 11.3012.45. Seuraa tiedotuksiamme Varissuon liikekeskuksen ilmoitustauluilla. TyÜtÜn/tyÜssä oleva/eläkeläinen, tervetuloa mukaan!

• Pääskyvuoriseura ry: Pe-

rinteinen Talvitapahtuma hiihtolomaviikon su 27.2.2011 Tilhenkentällä Pääskyvuoressa, klo 10.30 alkaen kilpailunumeroiden jako. Klo 11.00 luistelukilpailut 2000-2008 syntyneille tytÜille ja pojille, kypärät mukaan. Klo 12.00 hiihtokilpailut 2000-2008, sarja myÜs vanhemmille kuin 2000 syntyneille. Jäsenille osallistuminen maksutta. Kilpailijat saavat numerolapun palauttamalla mehua ja pullan ja jokainen osallistuja palkitaan. Puffetti, arpajaiset. Noin klo 13.30 pääskyvuoripalkinto 2010 ja palkintojen jako. Ennakkoilmoittautumiset viimeistään la 26.2. Sirkku Nohkola p. 0405618050, tekstiviestillä myÜs ja Anja Kanniainen p. 0415194305. Kentällä ei voi enää ilmoittautua. Säävaraus.

• Turun Seudun Vanhustu-

ki ry: Yhdistyksen toimisto avoinna ma-ke klo 9-12 ja to 12-16 Läntinen Pitkäkatu 33, 4 krs, Turku, puh 044-5367741, s-posti vanhustuki@nettikirje. fi. Jos olet kiinnostunut yhdistyksemme toiminnasta, ota yhteyttä niin kerromme lisää. Voit samalla puhelinsoitolla liittyä jäseneksemme. Yhdistyksemme järjestää erilaisia tilaisuuksia: Ikäystävät, kaikille avoin lämminhenkinen tilaisuus ti 1.3. klo 14, Ruusukorttelin Hyvinvointikeskus, Puistokatu 11, Turku. Vetäjänä Ritva Ilmanen. Ohjelmassa Marimba-ryhmä.

Ei pääsymaksua. YhteistyÜssä Ruusukorttelin Hyvinvointikeskuksen kanssa. KäsityÜkerho Vakka, Askarrellaan yhdistyksen hyväksi. Yhdistys hankkii materiaalit. Seuraavan kerran yhdistyksen toimistolla keskiviikkona 2.3. kello 14 alkaen. YleisÜtilaisuus/lonkan nivelrikko keskiviikkona 9.3. kello 17. Avaus Sirpa Salomaa. Aiheesta puhumassa kirurgi, ortopedi Mika Suominen. Keskustelua. Jäsenet ilmaiseksi jäsenkorttia näyttämällä. Muistelupiiri tiistaina 15.3.2011 kello 13 alkaen toimistolla. Tule keskustelemaan; Riitta Vasenkari ja Irja Tiikkainen johdattelevat muistojen pariin. Tuolijumppa Ruusukorttelin Hyvinvointikeskuksen liikuntasalissa. Vetäjänä Anneli Virta. Maksuton ja kaikille avoin! Jumpataan omalla vastuulla keskiviikkoisin kello 14.30!

• Turun Seudun Omaishoi-

tajat ja Läheiset ry: Ke.2.3. klo 18.00 Kuulonhuoltoilta Omaishoitokeskuksessa. Aiheena kuulontutkimus, kuulokojeet sekä apuvälineet. Asiantuntijoina Päivi Matti ja Kauko Turu. Kahvitarjoilu. Lisätietoja Seija Paatero p. 040-5457609. Ohjaus- ja neuvontapuhelin ma-pe klo 8-16. Mahdollisuus sopia henkilÜkohtainen tapaaminen ja saada apua esim. lomakkeiden ja hakemusten täyttämiseen. Yhteydenotot Malla Tallilla p. 0400-942889. Uusia vapaaehtoisia omaishoitokeskuksen päivätoimintavapaaehtoisiksi tarvitaan. Ota yhteyttä ja tule mukaan iloiseen joukkoomme. Lisätietoja Niina Alapeltola p. 0400-645602.

Pyhän Katariinan kirkko: su 27.2. klo 10 messu; Toljamo, Laaksonen, Lautjärvi, lähetyksen kirkkokahvit Nummen srk. kodissa Varissuon kirkko: su 27.2. klo 12 sanajp; Toljamo, Kerokoski, klo 17 Yhteyden messu; Laukkanen, Vesti - ma klo 8.30 rukouspiiri - ti klo 13 Raamattuluento �Paavali ja Paavo Ruotsalainen�; S-L Vappula - to 3.3. klo 15 Koraalikuoron harj., klo 18 Herätysliikkeiden vaikutus virsikirjassa; Henrikinsrk:n kamarikuoro, joht. Olli-Pekka Laakkonen, pastori Jari Laaksonen, vapaa pääsy Hannunniitun srk.talo: su 27.2. klo 13 (huom! kellonaika) ehtoollisjp; Laaksonen, Lautjärvi - ke klo 13 Raamattuluento �Paavali ja Paavo Ruotsalainen�; S-L Vappula - to klo 9.30 perhekerho Nummen srk.koti: ti 1.3. klo 10 perhekerho, klo 12.30 lähetyspiiri Petkeltie 5 kerhohuone: ma 28.2. klo 12 Raamattupiiri Sokkelo, Jaanintie 36: ma 28.2. klo 14 Sirpan kerho Jaanin srk.talo: ke 2.3. klo 18 Sanan ja rukouksen Elämän tie -ilta, jossa mm. näytetään 6-osaisesta DVD:stä 3.osa �Lyhyt elämän lanka�; Helena ja Henry Lindell, musiikissa Kaisa Partanen, pieni tarjoilu DiakoniatyÜ: Ajanvaraus ti ja to klo 10-11 puh. 02-2617172, vast.otto Varissuon kirkolla, Kousankatu 6. KUULUTUKSET: Kastetut: Anton Edward Ajanto, Lotta Kristiina Kosola Kuolleet: Siiri Hillevi KyllÜnen 80 v, Pauli Juhani Ensio Hujanen 64 v, Hanna Marika KivistÜ 30 v

     

• Nouseva Aurinko ry: Avoin

Healing-ilta tiistaina 1.3. alkaen klo 19. Ilmaisia healing- eli energiahoitoja, ohjattu puhdistusmeditaatio, yhteinen planetaarinen valotyÜ. Vapaa pääsy. Läntinen Pitkäkatu 14, Turku. Sisäpiha, 2. krs. Päivystys ti-to klo 14-16, puh. 044-0331378, info@TurunNousevaAurinko. net.

Lausteen tohtorit, oma uimahalli, upea metsä vai virkeä kirjasto? Mitkä arkiset tai erityiset asiat tekevät Lausteesta juuri sellaisen kuin se on? Tule tyÜpajaan tutkimaan omia kotikulmia taiteen keinoin.

TyĂśpajat Lausteen kirjastolla

28.2., 2.3., 8.3. ja 9.3.2011 klo 14 - 16. Vapaa pääsy!

www.taiteilijanaapurina.fi

www.kulmis.fi


21.2.2011 N:o 07 7

Teak-puusta valmistetut kahvat ja säilytyslokero tuovat Lumilottaan venemäistä tunnelmaa.

Petri Leimu hyödynsi osaamistaan veneiden parista suunnitellessaan Lumilotta-pulkan. Pulkan valmistuksessa käytetään veneiden valmistuksesta tuttua tekniikkaa.

Lumilotta valmistuu kuin vene vesitiivis säilytyslokero on pulkan persoonallisimpia yksityiskohtia. - Pulkkamäessä hanskat kastuvat aivan varmasti. Vesitiiviiseen koteloon voi ottaa varalapaset mukaan, Leimu esittelee. Hän kuvailee Lumilotan olevan niin sanottu pyhäpäivän pulkka. Sitä ei ole suunniteltu kiitämään Varalapaset matkaan huimaa vauhtia, vaan se soveltuu Leimu valmisti Lotta-tyttären- rauhallisempaan menoon. Vauhsä mukaan nimetyn Lumilotta- tia hillitsevät omalta osaltaan pulkan lujitetusta polyesteris- pohjan mahonkijalakset. tä. Pulkka tehtiin veneistä tutulla kaksikuorirakenteella ja kompo- Kovat kustannukset siittitekniikalla. Venetunnelmaa Lumilotan kaltaista pulkkaa ei lisäävät teak-puun käyttö, jota markettien leluosastoilta löydy, löytyy pulkan kahvoista ja säily- eikä Leimun mukaan tule löytytyslokeron kannesta. määnkään. Design-tuote kun ei Lapasia varten suunniteltu sovellu sarjatuotantoon, minkä

Turun Ammattiopistosäätiön ve- veneiden parista kertynyttä osaa- lun muotoilun koulutusohjelman neenrakennuspuolen osaston- mistaan, kun hän alkoi suunni- opinnäytetyötään. johtaja Petri Leimu hyödynsi tella Turun Ammattikorkeakou- Olin jo pitkään miettinyt pulkan tekemistä veneiden valmistustekniikalla. Kun lopputyölle piti valita aihe, ajattelin, että nyt sen sitten toteutan, vuodesta 1986 asti veneiden parissa työskennellyt Leimu kertoo.

Lotta Leimu viilettää nimikkopulkallaan.

myötä Lumilotan valmistuskustannukset nousevat huomattavasti peruspulkkia korkeammiksi. - Pelkästään materiaalikustannukset ovat pulkkaa kohden noin 80-150 euroa. Jos pulkan teettää oppilastyönä, jäävät kustannukset noin 200 euron tuntumaan, Leimu laskeskelee. Lumilottia voi tilata Leimulta. Täksi talveksi Lumilotasta on kuitenkin turha haaveilla, sillä oppilastyönä valmistuvat pulkat ottavat monine työvaiheineen sen verran aikaa, että kevätaurinko ennättäisi sulattaa lumet, ennen kuin nyt valmistumaan lähtevä Lumilotta näkisi päivänvalon. Lauri Simola

Vesitiiviiseen säilytyslokeroon voi pakata varalapaset mukaan pulkkamäkeen.

Lumilottaa vedetään Stiga-rattikelkoista tutuilla vetonaruilla. Vetonarut löytyvät pulkan kummastakin päästä, sillä Lumilotta kulkee molempiin suuntiin.

Lumilotan pohjasta löytyvät epoksipinnoitetut mahonkijalakset, joiden avulla pulkka kulkee suoraan.


8 - N:o 07 21.2.2011

Kulmakunnan perinteinen Kevätlehti ilmestyy 16.3. Jakelussa Itä-Turun, Kaarinan, Piikkiön, Liedon ja Paimion kotitaloudet ja yritykset, yhteensä noin 47 500kpl. Ilmoitustilavaraukset viimeistään to 10.3. Taru Heino p. 02 2744 981, Sari Vuotila p. 02 2744 982

kk07d  

kulmakunta, kulmis