Page 1

N y tpa at

h a m o o n! ku n t

CLINIDENT – täyden palvelun hammaslääkäriasema:

uusinta laserhoitoa suun, leukojen ja ihon hoitoon

3

Itä-Turun ja Kaarinan oma kaupunkilehti jo 31 vuotta

sivulla

Autoilijat oikovat hävyttömästi

Selätä kipu Nyt

76€

norm. 89,73 €

BackHooks on patentoitu suomalainen itsehoitoväline, joka soveltuu selän lihasten hierontaan. Sen avulla voit lievittää kiputiloja ja rentouttaa koko kehoa niskasta varpaisiin asti.

4-5

sivuilla

Itäharjun Ihopalvelu Meidät löydät Itäharjun Prisman kauppakäytävältä. Kalevantie 41 • 20520 Turku • Puhelin (02) 3321 444 Arkisin kello 9-20 ja lauantaisin 9-17 S-bonusta hoidoista ja tuotteista

TALVITARJOUS T MITOILLASI KÄYTÄVÄMATO

Lankakanttattouihisn

0

myymiimme ma

Tarjous voimassa helmikuun loppuun

MA-PE 10-18 LA 10-15 Ylhäistentie 3, SALO sisustustehdas.fi

Tutustu uudistuneeseen Kulmakuntaan!

MESOLINE MIKRONEULAUS stimuloi ihon omaa kollageenin tuotantoa.Tämä tehokas hoito vähentää juonteita, kiinteyttää ihoa, pienentää ihohuokosia, kirkastaa ihoa sekä lisää ihon elastisuutta. Hoidon jälkeen käytettävät hoitotuotteet imeytyvät tehokkaammin ihoon, jolloin tuotteista saadaan maksimaalinen teho. Parhaimman tuloksen saavuttaa sarjahoidolla.

Pyhän Henrikin Apteekki palvelee Itäharjun Prismassa myymälästä ja drive-in -palvelupisteestä käsin. Arkisin kello 9-20, lauantaisin 9-17 ja sunnuntaisin 12-18. Puhelin (02) 275 2150 • Fax (02) 275 2160

Yhteistyössä AboaPharm Oy

Kuntaesittelyssä Aura

KAUNIIMMAN IHON PUOLESTA

Onneksi on myös Drive-in Apteekki Vapaakaupantuotteista bonukset S-etukortilla

puh. 010 322 4010 www.clinident.fi

Keskiviikkona 13.02.2013 Nro: 06

AboaPharm Oy

KATSASTUSTARJOUS! Henkilö- ja pakettiauton määräaikaiskatsastus

33€

Päästömittaukset: Bensiini 17€ (Norm. 26€) OBD 10€ (Norm. 23€) Diesel 27€ (Norm. 39€)

(Norm. 49€)

Hämeentie 35, Turku (käyntiosoite: Hakakatu 14) Puh. 0753232520 www.nummenkatsastus.fi

(Puhelun hinta 0,0828 €/puhelu+pvm/mpm)

Nummen Katsastus_hinta_Q1_Kulmakunta_85x100.indd 1

18.1.2013 12:58:36


2

Lukijalta-palsta: Lähetä napakka mielipiteesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@kulmis.fi, perinteisellä postilla osoitteeseen Kulmakunta-lehti, Kouskankatu 1, 20610 Turku tai kotisivujen palaute-osion kautta. Tekstaillaan-palsta: Tekstiviestejä voi näppäillä numeroon 050-467 5935. Tekstiviesti maksaa normaalin operaattorimaksun. Soitellaan-palsta: Jos et ole varsinainen kynäniekka, valitse puhelinnumero 02-274 4999, ja kerro mielipiteesi.

PÄÄKIRJOITUS

Itä-Turussa 13.2.2013

Kaistapäistä touhua Pääskyvuoren ja Lausteen kevyen liikenteen väylät yhdistävä alikulkutunneli on saanut yllättäviä käyttäjiä. Lausteen Teijonkadulta rautatien alitse Pääskyvuoren puolelle sukeltavasta tunnelista on muodostunut henkilöautojen oikoreitti. Silminnäkijähavaintojen mukaan henkilöautoja nähdään tunnelissa etenkin aamuhämärissä. Tiettävästi oikotieongelma on muhinut paikassa jo pidemmän aikaa. Selvästi kevyen liikenteen käyttöön tarkoitetun ja selkein opastein merkityn tunnelin käyttäminen henkilöautojen oikoreittinä on täydellisen vastuutonta. Ei ole liioiteltua väittää, että vahingon sattuminen on ainoastaan ajan kysymys. Jos ja kun vahinko tapahtuu, autoilijalla ei ole nokankoputtamista. Selittelyille ei löydy sijaa, kun kyseessä on näin räikeä piittaamattomuus. On selvää, että vahingon sattuessa rikosoikeudelliset seuraamukset olisivat raskaat. Käytännössä tämän-

tyyppistä liikennekäyttäytymistä voidaan karsia ainoastaan tehokkaalla valvonnalla. Poliisin resurssit ovat kuitenkin rajalliset, eikä jokaiseen vaaranpaikkaan voidaan istuttaa poliisipartiota. Ei myöskään voida olettaa, että kaikki kevyen liikenteen reitit suljettaisiin jonkinlaisilla puomeilla, koska muutamat eivät noudata pelisääntöjä. Tulevaisuutta ajatellen tarvitaan asennekasvatusta, jotta jatkossa ratin taakse istahtavat sukupolvet luovat aikanaan nykyistä turvallisemman liikennekulttuurin – eivätkä vaaranna ihmisiä vain nipistääkseen muutaman minuutin verran matka-ajastaan.

Lauri Simola

toimitus@kulmis.fi

POIMINNAT ”Voi olla ikärasismia syyttää nuoria puoluejohtajia, kun vain nämä henkilöt ovat käytettävissä eikä iän puute ole heidän vikansa. Silti nyt tarvittaisiin kypsyyttä päätöksentekoon, jota edeltää huolellinen valmistelu ja eri tavoin ajattelevien sitouttaminen yhteiseen näkemykseen – siis konsensus.” Suomen Kuvalehden pääkirjoitus 8.2.2013.

15 VUOTTA SITTEN

Liikennevalot ja verkkoaita Alkukesästä rakentumaan lähtevä Pääskynlento toisi Pääskyvuorelle tuhat uutta asukasta (Kk 11.2.1998). Uusien asukkaiden arveltiin lisäävän liikennettä etenkin Talvitien ja Littoistentien risteyksessä. Tähän niin sanottuun Teboilin risteykseen rakennettaisiin liikennevalot tulevan vuoden aikana. Ylikulkusilta jäisi tutulle paikalleen risteykseen tu-

Ei edes torjuntavoitto vaan tappio

levasta valo-ohjauksesta huolimatta. Myös Littoistentien Laukkavuoren kohdalta ylittävän suojatien poistamista suunniteltiin. Yhtenä ajatuksena mietittiin verkkoaidan asentamista Littoistentien kaistojenväliin, mikä ehkäisisi luvattomia tienylityksiä. Ilmeisesti verkkoaitaa suunniteltiin välille Jaanintie-Talvitie. Lauri Simola

EU-maiden päämiehet sopivat unionin rahoituksesta vuosille 2014-2020. Pääministeri Katainen (kok.) hehkutti Suomen menestystä neuvotteluissa. Tämä on outoa, sillä Suomi ei edes hakenut maksualennusta, vaan Suomen maksuosuus on kasvamassa melkein 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nettomaksuosuus neuvoteltiin nousemaan 0,24 prosentista bkt:sta 0,31 prosenttiin. Tanska haki maksualennusta ja sai sen. Ennestään alennusta saavat Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Itävalta ja jopa Ruotsi, mutta Suomi ja suomalaiset maksavat nämäkin alennukset. Eurooppaministeri Stubbin (kok.) mukaan maksuosuuden kasvu johtuu siitä, että Suomi on Euroopan rikkaimpia maita ja on hoitanut asiansa hyvin. Mitä järkeä on olla mukana järjestelmässä, jossa hyvin hoitaneita maita rangaistaan lisämaksuilla? Pääskyvuoren ylikulkusilta säilyisi risteykseen rakennettavisValtiovarainministeri Urta liikennevaloista huolimatta (Kk 11.2.1998). pilainen (sd.) neuvotteli vii-

me vuoden lopulla Kreikalle jo annettujen lainojen koroille 10 miljoonan euron vuosittaiset helpotukset. Sittemmin hallitus kieltäytyi myöntämästä 50 miljoonan euron lainaa Turun telakalle. Elinkeinoministeri Vapaavuori (kok.) on nyt kaksi kuukautta selittänyt, miten STX:n laivatilauksen menetys ei ollut hänen vikansa, mutta ei ole kertonut miten laivanrakennusteollisuus Suomessa pelastetaan. Hallituksen alkuvuoden kruunaa presidentin palkkiomuutos. Presidentin eläke on lain mukaan 60 prosenttia virassa olevan presidentin palkkiosta. Presidentti Niinistön laskiessa palkkiotaan pitäisi eläkkeellä olevien presidenttienkin eläke laskea, mutta sehän ei käy. Hallitus esittää, että palkkion alennus ei vaikuta Halosen, Ahtisaaren ja Koiviston eläkkeisiin. Tämähän on kuin hölmöläistarina. Maria Lohela (ps.)

KYSYMYS

TEKSTARIT • Ei taida kansanedustajia kiinnostaa puolustusasiat, jos katsoi eduskunnan suoraa lähetystä 6.2.2013. Ketä oli paikalla?

villilaumat juoksivat ja kiljuivat. Omat ryhmänsä olivat humalaiset ja maahanmuuttajat. Vartijoita ei näkynyt mailla halmeilla!

• Ota huomioon muut matkustajat. Älä tupakoi bussipysäkillä. Hyvää työviikkoa myös sinulle! Ni”Luulimme, että levikit laskisivat Japanissakin nopeam- mim. Turha päänsärky min. Kotiinkantokulttuuri pitää lukijat uskollisina. Ihmiset lukevat lehden heti herättyään, jotkut junissa töihin • Varissuon liikekeskus mennessään. Se on elämäntapa. Japanilaiset sanoma- oli laskiaissunnuntaina lehtikustantajat ovat alkaneet uskoa, että paperilehti ei kuin mikäkin nuorisotakatoa koskaan.” lo kello 16.30 aikaan. KauJapanilaistoimittaja Yuzo Waki Journalistissa 7.2.2013. hea meteli ja ryske, kun

• Nyt tarvittaisiin vanhan kaltaista yhteistyötä. Pieni kansa pärjää vain yhtenäisenä. On voitava pelastaa telakat kansainvälisistä sopimuksista huolimatta. Yhteistyötä tarvitaa myös työrauhan säilyttämiseksi. Lakkoiluun ei ole varaa tässä tilanteessa.

”Pätevin hakija löytyy aina omasta puolueesta. Sinänsä siinä ei ole mitään väärää. Koomiseksi asian tekee se, että puhdasoppinen poliittinen nimitys aina kiistetään.” Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio Turun Sanomissa 10.2.2013.

KANSANEDUSTAJAN KULMA

LUKIJALTA

Kiitos uunijuuston ohjeesta!

Kiitoksemme Joel Murajan uunijuusto-ohjeesta. Niin hyvää ja helppotekoista, ei kukaan voi epäonnistua tämän ”Uutta on se, että Kaarinassa on tarjolla nyt paitsi myytä- valmistuksessa - hintakaan ei päätä huimaa. viä myös vuokratontteja. Vuokratontit sijaitsevat Nunnan Jostain lapsuusvuosilta tämä maku on jäänyt muiskaava-alueella Littoistentien eteläpuolella. Littoisten- toihin, ja nyt sain kokea hyviä makumuistoja puolisoni tien pohjoispuolella jo vanhan Piikkiön aikana luonnos- kanssa. Elämän pienet onnenhetket ovat joskus aivan teltu uusi asuinalue jää näillä näkymin toteutumatta.” hassuja. Onneksi niihin törmää aivan sattumankaupalla! Terveisin Rane ja kokki Kunnallislehti 8.2.2013.

Ovatko autoilijat liian piittaamattomia? Vastaa osoitteessa www.kulmis.fi!

VASTAUS

Luotatko poliitikkoihin? Vastauksia 41 kpl.

kyllä 32% ei 68% Kommentoi, anna palautetta, kerro juttuvinkki!

VIIKON VINKKI toimitus

@ kulmis.fi


KULMAKUNTA 13.02.2013 N:o 06

Autoilijat oikaisevat härskisti alikulkutunnelista Lauri Simola Pääskyvuori-Lauste

sin tiedossa. - Liikennevalvontaa harjoitetaan aina kun siihen löytyy aikaa, Savioja sanoo. Savioja tyrmää Pääskyvuoren ja Lausteen välisen kevyen liikenteen tunnelia pitkin oikovat autoilijat, vaikka ilmiö ei varsinaisesti häntä yllätäkään. - Aina löytyy niitä, jotka eivät ajattele omaa nenänvarttaan pidemmälle.

Toimitukseen yhteyttä ottanut lukija hämmästeli nähneensä lukuisia kertoja, miten henkilöautot käyttävät Lausteen ja Pääskyvuoren yhdistävää alikulkutunnelia oikoreittinään. Rautatien alittava alikulkutunneli on tarkoitettu kevyen liikenteen käyttöön. Lukijan mukaan luvatonta oikoreittiä suositaan etenkin aamuvarhaisella.

Vakavat sanktiot

Hän muistuttaa, että kevyen liikenteen käyttöön tarkoitetussa alikulkutunnelissa ajava autoilija saa melkoiset sanktiot, jos hän törmää vaikkapa vastakkaisesta suunnasta viilettävään pyöräilijään. - Jo pelkästään kyseisessä alikulkutunnelissa ajamisesta saa rikesakon. Päiväsakkoja kirjoitetaan sitten tilanteen mukaan. Savioja lupaa viedä viestiä Lausteen ja Pääskyvuoren väliä oikovista autoilijoista eteenpäin, jotta poliisipartiot voivat tarkkailla kyseistä paikkaa aiempaa tiiviimmin – tai kun kiireiltään ehtivät.

Betoniesteitä ei harkita

Turun kaupungin liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola tietää ongelman. - Olemme saaneet asiasta palautetta. Paavola tyrmää ajatuksen oikoreitin sulkemisesta betoniestein tai muiden vastaavien ratkaisumallien avulla. - Kyse on niin selvästi kansalaistottelemattomuudesta, ettei sitä voida ryhtyä ratkaisemaan rakenteellisesti. Tämä on poliisiasia.

Valvontaa voidaan keskittää

Ylikonstaapeli Simo Savioja Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi voi keskittyä tiettyyn liikenteelliseen ongel- Joukko autoilijoita käyttää Lausteen Teijonkadulta Pääskyvuoren puolelle sukeltavaa alikulmapaikkaan, jos toistuvat kutunnelia oikoreittinään. Sanktio tulee taatusti, jos autoilija jää kiinni näin räikeästä piittaaväärinkäytökset ovat polii- mattomuudesta.

LUKIJAN VINKKI Tämä juttu tehtiin lukijan antamasta vinkistä. Anna oma juttuvinkkisi: toimitus@kulmis.fi tai 02-2744 999!

TÄH!?! Miksi toivotit siunausta, valtuutettu Mikael Miikkola? Lauri Simola Turku

Onko olemassa ohjeistus, joka edellyttää uusien kaupunginvaltuutettujen esittäytymistä konkarikollegoilleen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen (sd.)? - Sellaista ohjeistusta tai käytäntöä ei ole eikä tule. Ennen valtuustokauden alkua pidetyissä koulutustilaisuuksissa valtuutetut usein esittäytyvät epävirallisissa merkeissä.

Tuore turkulaiskaupunginvaltuutettu Elina Sandelin (vas.) kuvaili blogissaan elämänsä ensimmäisen valtuustokokouksen tunnelmia. Sandelin kirjoittaa kummeksuen perussuomalaisten Mikael Miikkolasta, joka kävi ennen kokouksen alkua ”syystä tai toisesta toivottamassa minulle siunausta”. Miksi toivotit Sandelinille siunausta, Mikael Miikkola? - Yleensä uudet valtuutetut esittäytyvät meille vanhoille valtuutetuille. Tämä nuori ei sitä tehnyt, joten menin Sandelinin luokse esittäytymään, ja toivotin samalla siunausta. - En tietenkään voi tietää, kuka uskoo mihinkin tai ylipäätään mihinkään. Itse olen ortodoksi. En missään nimessä halua tyrkyttää uskontoani. - Toivotin siunausta, koska koen, että jokainen valtuutettu tarvitsee sitä tehtävässään.

Loukkaannuitko, kun Miikkola toivotti sinulle siunausta, kaupunginvaltuutettu Elina Sandelin? - En loukkaantunut, en ollenkaan. Koin eleen kaikin puolin ystävällismieliseksi. Tilanne oli ennen kaikkea yllättävä.

Valtuustosalin lamppujen loisteessa voi tapahtua yllättäviä kohtaamisia.

Oletko esittäytynyt Miikkolan lisäksi muille valtuustokonkareille? - Sopivissa tilanteissa on tullut käteltyä ja esittäydyttyä. En ole varma esittäydyimmekö Miikkolan kanssa, kun hän toivotti siunausta. Tilanne oli niin yllättävä ja nopeasti ohi.

3

”Toriparkista pitäisi päättää” Turun keskustan yrittäjät toivovat, että Toriparkista päätettäisiin ripeästi – suuntaan tai toiseen. Toive käy ilmi Turun Yrittäjät ry:n kyselystä, jossa selvitettiin keskusta-alueen yrittäjien mielipiteitä kaupungin keskustan kehittämisestä. Noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista keskustan yrittäjistä uskoi, että Toriparkin rakentaminen parantaisi hänen yrityksensä myyntiä. Kyselytutkimus toteutettiin tammi-helmikuun vaihteessa Turun keskustassa toimiville Turun Yrittäjien jäsenille sekä Putiikkiviikoille osallistuneille yrittäjille.

Koira puri pyöräilijää Kiukkuinen koira kaatoi pyöräilijän Itäharjulla viime viikon keskiviikkona. Mies polki pyöräänsä Jaaninojan sillan lähellä, kun hänen kimppunsa hyökkäsi pittbull-rotua muistuttava keskikokoinen koira. Mies kaatui hyökkäyksen voimasta, ja koira säntäsi maahan kaatuneen miehen kimppuun. Poliisi pitää tapahtumaa omituisena, koska koira oli hyökkäyksen aikana kytkettynä taluttimeen, ja heti hyökkäyksen päätyttyä koiraa taluttanut mies lähti koiran kanssa pakenemaan Pääskyvuoren kasarmin suuntaan. Pyöräilijä sai kaatumisrytäkässä ruhjeen polveensa. Koiranpuremasta taas aiheutui haava miehen nilkkaan.

Hoitoa saa paremmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä erikoissairaanhoidon saatavuus parani vuoden 2012 aikana. Esimerkiksi ensikäynnille pääsy nopeutui ja hoitoa odotti yli 800 potilasta vähemmän kuin vuotta aiemmin, eli yhteensä 4.207 henkilöä. Vuoden vaihteessa 11 potilasta oli odottanut hoitoon pääsyä yli 180 vuorokautta, kun vastaava luku vuosi sitten oli 50. Luvut käyvät ilmi THL:n 31.12.2012 julkaisemista valtakunnallisista hoitoon pääsyn tilanteista.


4

AURA

Aura

Aura on perustettu vuonna 1917. Auran kunta muodostuu kahdesta erillisestä alueesta; Asemanseutu kuului aikoinaan Pöytyään, muu osa eli Prunkkala taasen Lietoon. Prunkkala perustettiin Liedon kappeliseurakunnaksi 1636. Seurakunta itsenäistyi samanaikaisesti kunnan kanssa.

Muuttuva kyläkuva-valokuvanäyttely Auran kirjastossa

Kuvataiteilija-valokuvaaja Toivo Anttilan kuvia Aurasta Emilia Virtanen Aura

A

uran kirjastossa on helmikuun ajan nähtävillä Muuttuva kyläkuva-valokuvanäyttely. Kuvataiteilijavalokuvaaja Toivo Anttila teki elämäntyönsä valokuvauksen parissa. Tämän vuoden näyttelyn teemana on muuttuva kyläkuva. Kuvissa nähdään auralaisia rakennuksia vuosikymmenten kuluessa. Monet vanhat rakennukset ovat poissa, mutta valokuvissa on vielä muutama tuttu rakennus jäljellä. Näyttelyn ideana on näyttää katsojille Auran kyläkuvan muutosta vuosien saatossa. Näyttelyn kuvituksena on käytetty Toivo Anttilan valokuvista otettuja suurennoksia, mutta mukana on myös muutama alkuperäinen otos. Ikkunanäyttelyssä on esillä Toivo Anttilan abstrakti grafiikanlehtisarja vuodelta 1987. Auran kunta teetti yhdessä Toivo Anttila-toimikunnan kanssa kyseisen sarjan mallistosta haus-

Toivo Anttila-toimikunnan jäsen Ari Vilén esittelee Muuttuva kyläkuva-valokuvanäyttelyä Auran kirjastossa.

Ikkunanäyttelyssä on esillä Toivo Anttilan abstrakti grafiikanlehtisarjan mallista teetetty tarjotinsarja. Tarjottimia voi ostaa Auran kunnanvirastolta.

Tuttu mies auralaisille Toivo Anttila syntyi vuonna 1910 Pöytyällä, mutta hän asui melkein koko aikuisiän Aurassa. 1930–1940-luvulla hän asui Turussa, jossa hän muun muassa opiskeli Turun piirustuskoulussa. 1950-luvulla hän muutti Auraan, jossa hän asui aina kuolemaansa saakka. Anttila ei pystynyt elättämään itseään maalauksilla, vaan hän työskenteli muun muassa konepajalla, kunnes hän alkoi ammat-

tivalokuvaajaksi vuonna 1952. Valokuvauksella hän elätti itsensä ja teki siitä mittavan uran. – Toivo hankki ensimmäisen kameransa jo 1920-luvulla ja valokuvasi Turun kaupungin 700-vuotisjuhlia 1929, Ari Vilén valottaa. Auralaisille ja ympäristökuntalaisille Toivo oli tuttu mies, sillä hän kuvasi lukuisia konfirmaatioita, häitä ja hautajaisia. – Itse tunsin Toivon jo lapsuu-

desta, sillä hänen syntymäkotinsa oli kotini naapurissa. Perhettä Toivo ei perustanut koskaan. Hän kuoli vuonna 2001 ja jätti taidekokoelmansa testamenttilahjoituksena Auran kunnalle. Negatiivikokoelman hän lahjoitti Auran kotiseutuyhdistykselle, joka myöhemmin antoi ne Auran kunnalle. Kunta on siitä lähtien vaalinut Toivon muistoa, joka elää hänen valokuvien ja teoksien kautta.


Aura

Aurassa maanviljely oli pitkään pääelinkeino, mutta myös teollisuudella on perinteet Aurassa. Kuuskosken saha perustettiin 1720-luvulla ja Järvenojalla toimi 1764–1820 maamme toiseksi vanhin paperitehdas. Puusepänteollisuus käynnistyi 1800-luvun lopulla ja nahkatehdas oli 1930-luvulla merkittävä teollisuuslaitos.

kan tarjottimen, jota voi ostaa vaikka itselle tai lahjaksi Auran kunnan virastosta. Tarjotin toimii myös kunnan tuliaislahjana eri vierailukutsujen yhteydessä. Tarjottimen avulla haluttiin tuoda Toivo Anttilan tuotantoa tunnetuksi. Ikkunanäyttelyssä on esillä myös Anttilan graafinen työ, joka on tehty valokuvan perusteella. Kyseinen valokuva on nähtävillä myös näyttelyssä. Hän teki usein maalauksia ja grafiikkaa omien valokuviensa pohjalta.

Teemanäyttelyitä joka vuosi

”Kuvia Toivon tapaan” näyttelyitä toteutetaan joka vuosi ja tämä näyttely on kymmenes. Hän testamenttasi omaisuutensa Auran kun-

nalle ja näyttelyt ovat testamenttilahjoituksiin perustuvia teemanäyttelyitä hänen tuotannostaan. Toivo Anttilan kuoleman jälkeen perustettiin Toivo Anttila- toimikunta, joka järjestää muun muassa näyttelyitä ja taideretkiä Etelä-Suomessa. – Yritämme joka vuosi keksiä aina uuden teeman, sillä materiaalia Toivolta jäi todella paljon. Valokuvia on satoja ja negatiiveja tuhansia, Toivo Anttila- toimikunnan jäsen Ari Vilén kertoo. Viime vuoden teemana oli auralainen muoti Anttilan kuvaamana. Vuonna 2010 tuli täyteen 100 vuotta hänen syntymästä, joten näyttelyn aiheena oli Anttilan henkilöhistoria. – Seuraavan näyttelyn teema tulee mahdollisesti kertomaan työstä. Toivo kuvasi paljon työntekoa ja

Emilia Virtanen

Mikä on parasta Aurassa?

Krista Kankare – Parasta Aurassa on ehdottomasti palvelut. Täällä on ala- ja yläaste, pankki löytyy, kirjasto ja hyvät päivähoitopalvelut. Kuvassa on kuvataiteilija-valokuvaaja Toivo Anttilan kotitalo. Talo on edelleen olemassa, tosin sen ulkonäkö on muuttunut paljon.

kuvia on paljon esimerkiksi Auran nahkatehtaasta ja sahasta. Kuvataiteen ja valokuvauksen lisäksi Anttila oli myös kaitafilmaaja.

– Olemme muutaman kerran esittäneet hänen kaitafilmejään, mutta niitä saa lainata täältä kirjastosta. Kaitafilmit ovat DVD:nä.

– Luonto ja eläimet olivat Toivolle tärkeitä. Kaitafilmeissä hän on kuvannut hyvin paljon luontoa.

Auran kunnalta suositus kotiintuloajoista Emilia Virtanen Aura Auran kunnan erityisnuorisotyötä kartoittava työryhmä laati vuonna 2010 suosituksen kotiintuloajoista lasten ja nuorten vanhemmille. Kotiintuloajat on jaettu kolmeen ryhmään. 4.-6.-luokkalaisten kotiintuloaikasuositus on arkisin kello 19.30 ja viikonloppuisin 21.00. 7.-9.-luokkalaisten kotiintuloa arkisin suositellaan kello 20.30–21.00. ja viikonloppuisin kello 22.00. 16–17-vuotiaiden kotiintuloaika suosituksen mukaan on arkisin kello 21.30–22.00 ja viikonloppuisin kello 23.00. Suosituksella haluttiin luoda yhtenäinen linjaus vanhemmille, mutta mitään pakollista se ei ole. Auran kunnan nuorisotyöntekijä Tero Vinterbäck muistaa erittäin hyvin julkisuuden, jonka kotiintu-

GALLUP

bäck muistelee. Auran kunta ei ole suinkaan ensimmäinen kunta, joka on laatinut suosituksen. Vuonna 2010 meno oli kuitenkin lähtenyt käsistä ja kunnassa katsottiin tarpeelliseksi laatia kyseinen suositus. Auran kunnan jälkeen myös esimerkiksi Pöytyän kunta on laatinut suosituksen. – Aurassa meno ja meininki oli silloin hyvin levotonta. Alaikäisiä oli keskustan kupeessa vielä Auran kunnan nuorisotyöntekijä Tero Vinterbäck muistaa aamuyöllä neljän aikaan. Vinterbäckin mukaan julkisuuspyörityksen vuodelta 2010. – Tilanne on kuitenkin nykyään rauhoittunut. En tiedä onko ongelmana ei niinkään olsuosituksella ollut vaikutusta asiaan. lut itse nuoret vaan se, että alaikäisten ei ole turvallista olla yöllä keslosuositus aiheutti. pea, mutta yksikään van- kustan tuntumassa. – Turvallisuus on yksi – Siitä kirjoittivat pai- hempi ei asiasta huomapäällimmäinen kysymys. kalliset lehdet, Turun Sa- uttanut. nomat ja jopa televisiossa – Moni suhtautui tähän oltiin asiasta kertomassa. kuin ulkonaliikkumiskiel- Ei mikään rangaistus Vastaanotto nuorten toon. Aika moni nuori oli Vinterbäck vakuuttaa, että keskuudessa ei ollut suo- rikki asian vuoksi, Vinter- suosituksella ei haluta ra-

joittaa nuorten yhdessäoloa. – Kaverin kotiin voi hyvin mennä jatkamaan iltaa. Ei se tarkoita sitä, että perjantai-iltaisin joutuu pelaamaan seurapelejä perheen kanssa. – Sekä perheelle että nuorelle on kuitenkin turvallisempaa se, että iltaaikaan ollaan sisätiloissa. Vanhemmat tietävät missä nuori on ja kenen kanssa. – Nuorisokulttuurissa valvotaan myöhään, mutta suosittelen joskus menemään ajoissa kotiin ja vaikka nukkumaan, Vinterbäck hymyilee. Riittävä unen määrä on lapsella ja nuorella valtavan tärkeää. Alakoululaisen unentarve on noin kymmenen tuntia vuorokaudessa ja yläkoululaisella unentarve on noin yhdeksän tuntia.

Kirsi Mäntylä – Aura on hyvin kaupunkilainen maalaiskunta. Täällä on hyvät palvelut ja kaikki ovat käden ulottuvilla. Silti täällä on mukava maalaistunnelma.

Tiina Rissanen – Kirjasto on parasta Aurassa, sillä työskentelen täällä. Viihdyn täällä todella hyvin ja työmatkat Turusta sujuu mukavasti. Matka ei ole pitkä. Palvelut ovat muutenkin hyviä. Pyrin itse käyttämään paikallisia palveluita.


6

AJANKOHTAISTA

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy

Myynti: puh. (02) 2744 981 puh. (02) 2744 982

Päätoimittaja: Pekka Tauriainen, (02) 2744 983 Toimitus: puh. (02) 2744999

Laskutus: puh. (02) 2744 993

klo.17.30-19.30. Lisätietoja varissuo.mll.fi. • Rikosuhripäivystys: KäytännÜn neuvoja ja tukihenkilÜitä rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikoksen uhrin asiassa todistaville. Länsi-Suomen aluetoimisto, Yliopistonkatu 24 B 28, puh. 02-2355055. • Varissuon TyÜttÜmät VT ry: Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4, mape 8-18, (02)2365202. Liikunnat: peruskunto/ keppijumppa/kuntopiiri, koripallo/salibandy. Ti klo:10.00-13.00 ompelukerho. Keskiviikko-klubi (naisille suunnattu kädentaitojen tyÜpaja) klo11.0014.00. Kalakerhon kokous 19.2.2013 klo:16.30 Vt ry:n lauluryhmä ke 20.2.2013 klo14–16.15. Katso palvelumme kotisivuiltamme : www.vtry.fi tai Varissuon liikekeskuksen ilmoitustauluilta. TyÜtÜn/tyÜssäoleva/eläkeläinen, tervetuloa mukaan! • MLL Varissuo: Perhekavila on auki ma-pe klo 9.30-13. Ke ipanamuskari klo 10. To vauvamuskari klo 10.45. Pe suomenkielen opiskelua maahanmuuttajanaisille klo 1113. Welcome to study Finnish! Lapsiparkki avoinna perhekahvilan aukioloaikoina. To iltaparkki klo 17-20. Lapsiparkkeihin toivotaan ilmoittautumista etukäteen. Riitan neulenurkka kokoontuu 13.2.

• Turun TyÜväen Eläkeläiset: Perjantaikerhoa 15.02. klo 12.00 vietetään ystävänpäivän merkeissä. Mukana Oili Suomi Paimiosta ja Vappu Virtanen. Pelataan Bokkiaa. Johtokunta kokoontuu 18.2. klo 10.00. • Turun Seudun Nivelyhdistys ry: 13.2. klo 18 luento Kipeä olkapää. Ortopedi Ari Itälä Raision kirjasto, Martinsali, Eeronkuja. 19.2. klo 17-18.30 kirjallisuuspiiri toimistolla.20.2. klo 19-21 yhteislaulua Ursinink.11, 25.2. klo 16-18 polvivertaisryhmä toimistolla,27.2. klo 13 tutustuminen Turun Merimieskirkkoon, maksuton, ilm. 18.2. mennessä toimistolle 040-3513833. Nivelposti postitettu jäsenille, jos et saanut ilmoita toimistoon. Vertaispuhelin joka pv klo 8-21 numerossa 05059 39003 • Itä-Turun Eläkkeensaajat ry: Kokoonnumme joka ke klo 12.00 Majanummen toimitalolla, Hintsankuja 4. Jäsentilaisuus parittoman viikon keskiviikko. Bocciaa parillisen viikon keskiviikko. Kotisivut: www. itaturku.elakkeensaajat.fi. Rauni p. 050-5904970.

tyksen hyväksi ja yhdistys hankkii materiaalit. Tarvitsemme joukkoomme uusia tekijÜitä ja ideoita. Ti 19.2. klo 13 kaikille avoin Juttutuokio. Keskustelunaiheet sovitaan yhteisesti. Ruusukorttelissa to 14.2. klo 17 Ystävänilta - Iloa ja voimaa ystävyydestä. Tannerin kupletteja tanssien ja laulaen esittävät FÜripolskaajat sekä Marimba. • Pääskyvuoriseura ry: Hiihtolomaviikon talvitapahtuma su 24.2. Tilhenkentällä (Kuukkelinpuiston kenttä) alkaen klo 10.30 kilpailunumeroiden jaolla: 2002-2010 synt. tytÜille ja pojille klo 11.00 Luistelukilpailut ja klo 12.00 Hiihtokilpailut - sarja vain hiihdossa myÜs vanhemmille kuin 2002 synt. Pääskyvuoriseuran jäsenet osallistuvat kilpailuihin maksutta. Kilpailijoille numerolappua vastaan mehu ja pulla. Kaikki osallistujat palkitaan, lisäksi kolme parasta

joka sarjasta saa mitalin. Noin klo 13.30 palkintojen jako ja Pääskyvuoripalkinto 2012. Ennakkoilmoittautuminen viim. la 23.2. Sirkku Nohkola p. 0405618050, tekstiviestillä myÜs ja Anja Kanniainen p. 041-5194305. Tapahtumalla on säävaraus ja pakkasraja -10 astetta.

Ilmoitusvalmistus: 3W Mediatalo Oy, kulmakunta@mediatalo.net Jakelu: Itella Oyj Paino: Satakunnan Painotuote Oy www.kulmis.fi

KATARIINAN SEURAKUNTA Pyhän Katariinan kirkko: to 14.2. klo 18 Kylämessu; Markkula, Laura Kalaja saarnaa – su klo 10 messu; Hirvonen, Laaksonen, Kerokoski Varissuon kirkko: to 14.2. klo 15 Koraalikuoron harj. – pe klo 9.30 perhekerho – su klo 12 messu; Hirvonen, Laaksonen, Kerokoski – ma klo 8.30 rukouspiiri – ti klo 13 varttuneen väen kerho; Hirvonen Hannunniitun srk.talo: to 14.2. klo 9.30 perhekerho – pe klo 15 rukouspiiri – su klo 17 Sana ja sävel –yhteislauluhetki – ke klo 11 Annan tupa Nummen srk.koti: ti 19.2. klo 10 perhekerho (Pun. tupa), klo 13 varttuneen väen piiri; Toljamo DiakoniatyÜn ajanvaraus: Varissuon diakoniatoimistolla osoitteessa Kousankatu 6 tiistaisin ja perjantaisin klo 10-11.30 puh. 040 341 7172. KUULUTUKSET: Katariina evl

     

Kastetut: Onni Unto Oliver Jokinen, Emilia Iida Inkeri Turunen Avioliittoon kuulutetut: Henri Mikael Turunen ja Maria Iida Emilia Aalto, Babi Kristian Lyrintzis, Turun ortodoksinen srk ja Riikka Kirsi Maria Ranta Kuolleet: Annikki Tyyne Viinikainen 87 v, Heikki Johannes Virtanen 84 v, Antti Matias Saarimäki 81 v

• Turun Seudun Vanhustuki ry: Tsto Länt.Pitkäkatu 33 (auki ma-ke 9-12,to 12-16) puh 044-5367741. Ke 13.2. klo 14 KäsityÜkerho. Askarrellaan yhdis-

Itäturkulaiset ampaisevat Etelä-Afrikkaan Lauri Simola Itä-Turku Nuoret itäturkulaisjuoksijat pääsevät harjoittelemaan huippuolosuhteisiin. Huomenna torstaina Turun Tovereita edustavat Hanna Paasio, 17, Emilia Maaskola, 19, ja Aleksi Areva, 17, suuntaavat kohti Etelä-Afrikkaa. Määränpäänä on yliopistokaupunki Potchefstroom, joka on tunnettu maailmanluokan urheilijoiden koulutuspaikkana. - Kyseessä on suurin piirtein Turun kokoinen kaupunki, joka sijaitsee noin 120 kilometriä Johannesburgista lounaaseen, kolmikon reissunvetäjä, valmentaja Mika Maaskola kartoittaa. Juoksijalupaukset uskovat talven keskelle osuvan kolmen viikon mittaisen treenimatkan kantavan konkreettista hedelmää. Jo pelkästään Potchefstroomin sijaitseminen

Itäturkulaiset ampaisevat Etelä-Afrikan auringon alle torstaina. Reissuun lähtevät itäharjulainen Aleksi Areva (vas.), Pääskyvuorella asuvat Mika ja Emilia Maaskola sekä vaalalainen Hanna Paasio.

1.500 metrin korkeudella merenpinnasta tuo treeniin tehokkuutta, josta voi kotimaassa vain haaveilla. Kolmikko aikoo ammentavaa Etelä-Afrikasta myÜs motivaatiota. - Se varmasti motivoi jatkamaan juoksemista

ja treenaamista, kun näkee, miten maailman huiput harjoittelevat, Emilia Maaskola uskoo. Valmentaja Maaskola huomauttaa, että kolmen viikon treenijakso on lopulta melko lyhyt aika, joten nuorille ei voi aset-

taa kohtuuttomia kuntotavoitteita. - Tulosten pitäisi kuitenkin näkyä toukokuussa järjestettävissä SMmaastojuoksuissa, hän viittaa Paasion ja Emilia Maaskolan leipälajiin. Arevan ykkÜsmat-

kan, 800 metrin juoksun, omanikäisten SM-kisat järjestetään kesällä, jolloin miehen treenireissun saldo punnitaan. Aivan pelkkää hikoilua itäturkulaisten Etelä-Afrikan matka ei kuitenkaan tule olemaan. - Meille on ainakin luvattu, että pääsemme safarille, Emilia Maaskola myhäilee.

Itäturkulaisten reissukuulumisia voi seurata Mika Maaskolan avoimesta Facebook-profiilista. Itäturkulaisten treenimatkan mahdollistaa muun muassa personal trainer –koulutusta tarjoava yksityinen ammattikoulutuskeskus TYA. Tukea on tullut myÜs vaatesponsori Errealta sekä Rale Oy:ltä.


1/2013

Muutokset asiakkaille vähäisiä

Suoraveloitus poistuu ensi vuonna Toistakymmentä vuotta käytössä ollut suoraveloitusjärjestelmä tulee tiensä päähän 31.1.2014. Suoraveloituksen poistuminen on osa Suomen siirtymistä yhtenäiseen euromaksualueeseen (SEPA). Muutos koskee lukuisia Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n asiakkaita. Toimitusjohtaja Mauri Kivilaakso arvioi yhtiöllä olevan tällä hetkellä noin 3.000 suoraveloitusasiakasta.

va suoraveloitusasiakkaitaan muutoksista. Akselin kirjanpidon esimies Taina Ketola kertoo, että Akselista postitetaan suoraveloituksen päättymiseen liittyvät tiedotteet syksyllä. Tiedotteisiin ei tarvitse reagoida, jos suoramaksuun tai e-laskuun siirtyminen sopii asiakkaalle. Jos asiakas taas kieltäytyy muutoksesta, hänen on otettava yhteys omaan pankkiinsa ja irtisanottava suoraveloitusasiakirja.

Vain vähän vaivaa Turun Seudun Osuuspankin Itäkeskuksen konttorinjohtaja Susanna Nummela korostaa, että suoraveloituksen päättyminen ei edellytä ihmisiltä merkittäviä toimia. Käytännössä täysin vaivatta pääsevät henkilöt, jotka eivät ole pankkinsa verkkopalveluasiakkaita. - Suoraveloitus muuttuu suoramaksuksi. Tämä tarkoittaa, että sovitut laskut maksetaan edelleen automaattisesti laskujen eräpäivinä. Laskuista lähetetään postitse ilmoitus asiakkaan

”Helppo malli” Itäkeskuksen konttorinjohtaja Nummela uskoo suoraveloituksen poistumisen sujuvan ilman hämminkiä – niin pankkimaailman kuin yksiTurun Seudun Osuuspankin Itäkeskuksen konttorinjohtaja Susanna Nummela uskoo, ettei suoraveloituksen päättymisestä tyisasiakkaidenkin osalta. aiheudu ongelmia. - Meille on suuri helpotus, että muutokseen on löydetty kotiin. Muutos ei edelly- laskut muuttuvat e-laskuiksi. laskun. Asiakas voi myös so- e-laskun saapumisesta säh- näin helppo malli. tä asiakkaalta minkäänlaisia E-lasku toimii käytännössä pia, että e-lasku maksetaan köpostitse tai tekstiviestillä. - Ei-verkkopankkiasiaktoimenpiteitä, Nummela täs- samoin kuin niin sanottu pe- tililtä automaattisesti laskun kaille kaikki säilyy käytänMuutoksista mentää. rinteinen lasku. Erotuksena eräpäivänä. nössä ennallaan, ja verkJos laskutettava on pank- on, että e-lasku saapuu suoE-laskusta ei lähetetä eril- tiedotetaan syksyllä kopankinkäyttäjät oppivat kinsa verkkopalveluasiakas, raan asiakkaan verkkopank- listä ilmoitusta postitse. Hae-lasku –palvelun helposti, suoraveloituksessa olleet kiin, jossa asiakas hyväksyy lutessaan asiakas saa tiedon Laskuttajan on informoita- Nummela arvioi.

Sähköinen laskutus yleistyy alati

Suoramaksu:

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n kirjanpidon esimies Taina Ketola kertoo sähköisen laskutuksen yleistyneen selvästi viimeisten kahden vuoden aikana. Akseli otti ensiaskeleet sähköisten laskujen maailmassa viime vuonna. Ensivaiheessa sähköisen laskutuksen piiriin otettiin taloyhtiöt. Ketolan mukaan sähköisestä laskutuksesta kerätyt kokemukset ovat olleet positiivisia - vaikka uuden järjestelmän sisäänajo ottaa aina aikansa. Sähköiseen laskutukseen siirtyminen on edellyttänyt Akselilta laskujen kierrätysohjelmiston hankkimista. Taloon tulevia paperisia ostolaskuja varten taas on ostettu skanneri, jolla paperilaskut skannataan sähköiseen muotoon.

• Suoraveloitus muuttuu suoramaksuksi, jos et ole pank-

Ketola uskoo sähköisen laskutuksen tuovan säästöjä ja ylipäätään tehostavan laskujen kiertoa. - Akselilla on kolme toimistoa. Sähköisen laskutuksen myötä laskua ei tarvitse lähteä hyväksymään esimerkiksi Lausteen toimistolta Varissuolle: laskujen hyväksyminen ei ole enää paikkaan sidottua. Siitä on meille suuri etu, sillä vähintään kaksi eri ihmistä hyväksyy jokaisen Akselin ostolaskun, ennen kuin se päätyy kirjanpitoon, Ketola muistuttaa. Myös laskujen arkistointi helpottuu, kun laskut säilyvät sähköisessä järjestelmässä, ja mappirivistöt jäävät historiaan.

Sähköpostiosoitteet ja kotisivut

• Akselin yleinen sähköpostiosoite on palvelu@akselipalVarissuo: Karvataskunkatu 1 20610 TURKU Puh. (02) 275 2100 Fax (02) 244 5387 Avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30-15.00. Lisäksi maanantaisin klo 7.30-17.00 ajalla 1.9.-31.5. Lauste: Kirjurinkatu 3 20750 TURKU Puh. (02) 275 2105 Fax (02) 244 7747 Avoinna ma-to klo 9.00-12.00 ja klo 13.00-16.00, pe klo 9.00-12.00 ja 13.00-15.00. ILMOITUS

• •

velut.fi. Saapuneet viestit käsitellään päivittäin ja välitetään eteenpäin henkilöille, joiden työtehtäviin kyseessä olevat asiat kuuluvat. Toimihenkilöidemme sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@akselipalvelut.fi. Kotisivujen osoite on www.akselipalvelut.fi. Sieltä löytyy mm. tietoa yrityksestä, tärkeitä lomakkeita sekä asumiseen liittyviä ohjeita.

kisi verkkopalveluasiakas. Muutos ei edellytä minkäänlaisia toimia. Sovitut laskut maksetaan edelleen automaattisesti laskujen eräpäivinä.

E-lasku: • Jos olet pankkisi verkkopalveluasiakas, suoraveloituk-

sessa olleet laskut muuttuvat e-laskuiksi. Verkkopankkiin saapuva e-lasku maksetaan hyväksymällä lasku. On myös mahdollista sopia, että e-lasku maksetaan tililtä automaattisesti laskun eräpäivänä.

• Toimistojemme ollessa suljettuja ovenavauspyynnöt ja

välitöntä korjausta vaativat vikailmoitukset vastaanottaa vartioliike, puh. (02) 275 2138. Vartioliikettä käytetään vain, mikäli vian korjausta ei voida vaaran tai vahingon laajenemisen takia jättää hoidettavaksi normaalina työaikana.

Itsepalvelupesula

• Pesula sijaitsee Varissuon liikekeskuksen katutasossa

Vikailmoitukset ja vartioliikkeen päivystys

• Vikailmoitus suositellaan tehtäväksi kotisivujemme kaut- • ta osoitteessa www.akselipalvelut.fi. Palvelu toimii 24/7. Kiireelliset tapaukset kannattaa ilmoittaa puhelimella suoraan toimistoihimme.

Kousankadun päässä. Tilassa on pyykinpesukoneita, matonpesukoneita, linkoja, kuivausrumpuja ja mankeleita. Rahastimet toimivat puhelimella ja käyttöohjeet löytyvät pesulasta. Aukioloajat ovat samat kuin Varissuon liikekeskuksella. Pesulaan ovat tervetulleita kaikki asuinpaikasta riippumatta. Lisätietoja Akselin asiakaspalvelusta, puh. (02) 275 2100. ILMOITUS


8

KULMAKUNTA 13.02.2013 N:o 06

ud

ME PALVELEMME SINUA ASIANAJOTOIMISTOT

HOITOPALVELUT

ATK-HUOLLOT

ILMASTOINTIKANAVIEN PUHDISTUKSET

PARTURI-KAMPAAMOT

HUIPPUMUODIN ERIKOISLIIKE PAIMIOSSA

JALKAHOIDOT AUTOHUOLLOT JA VUOKRAUKSET

KULTASEPÄT

LASILIIKKEET

RAVINTOLAT

SIIVOUSPALVELUT

HAMMASLÄÄKÄRIT

TATUOINNIT

MAANRAKENNUSTYÖT

MAKSA OSISSA, KOROITTA JA KULUITTA.

TV-HUOLLOT OPTIKKOPALVELUT

HINAUSPALVELUT

Specsavers Rahoitus:

Osamaksulla jopa 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

PARTURI-KAMPAAMOT

YRITTÄJÄ! Ilmoituksesi voisi olla tässä!

Soita (02) 2744981

Esimerkki kuinka osamaksu toimii: Jos ostat silmälaseja 300 eurolla helmikuussa, voit maksaa ostohinnan takaisin kuudessa kuukausierässä tähän tapaan: 1. erä: 50 € maaliskuussa 2013 2. erä: 50 € huhtikuussa 2013 3. erä: 50 € toukokuussa 2013

4. erä: 50 € kesäkuussa 2013 5. erä: 50 € heinäkuussa 2013 6. erä: 50 € elokuussa 2013

Kysy lisää Specsavers Rahoituksesta henkilökunnaltamme.

SPECSAVERS OPTIKKO TURKU SKANSSI Skanssinkatu 10, puh. 02 253 8800. Avoinna ma-pe 10-21, la 10-18, su 10-18 www.specsavers.fi Todellinen vuosikorko 300 euron luotto-ostokselle 6 kk:n erikoismaksuehdolla on 0 %. Maksettava kokonaismäärä 300 euroa. ©2013 Specsavers Optical Group-konserni. Kaikki oikeudet pidätetään.

Kousankatu 1, 3. krs. Julkaisija Kulmis Oy Päätoimittaja: Pekka Tauriainen, (02) 2744 983 Toimitus: puh. (02) 2744999 Myynti: puh. (02) 2744 981 puh. (02) 2744 982

Laskutus: puh. (02) 2744 993 Ilmoitusvalmistus: 3W Mediatalo Oy, kulmakunta@mediatalo.net Jakelu: Itella Oyj Paino: Satakunnan Painotuote Oy www.kulmis.fi

kk0613  

kulmis, kulmakunta

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you