TOSITARINOITA Ihmeidentekijöistä - Iisalmen kaupungin tarinallinen yleisesite 2021.

Page 1

TOSITARINOITA ihmeidentekijöistä

iisalmi.fi #byiisalmi #tehdäänihmeitäyhdessä


MAALLA JA MAAILMALLA

– kotona Iisalmessa. Vesistöjen ympäröimässä Iisalmessa elät yhtä aikaa maalla ja maailmalla. Puhdas luonto monine mahdollisuuksineen on lähellä, ja monipuoliset palvelut käden ulottuvilla: tämä yhdistelmä luo elämääsi ainutlaatuista olemisen vapautta ja ihmisenmyötäistä leppoisuutta. Ihmeidentekijöiden Iisalmi tarjoaa sinulle kansainvälisten yritysten uramahdollisuudet, kannustavan ja yhteisöllisen ilmapiirin sekä ihmeellisen hyvät kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Iisalmessa voit olla elämäsi kunnossa!

Iisalmi on tunnettu Suomen parhaimpiin lukeutuvana koulukaupunkina, ja ainutkertaista lapsuutta arvostavat varhaiskasvatuspalvelumme tuovat rikkautta lapsuuden ihmeellisiin vuosiin. Me Iisalmessa työskentelemme kaupunkimme puolesta niin, että se tunnetaan nyt ja tulevaisuudessa ihmeitä tuottavana, onnellisten ihmisten ja hyvinvoivien yritysten yhteisönä, jossa arvostus ruokkii positiivista onnistumisen kierrettä. Kaupunkina, jossa on ihmeen hyvä yrittää ja elää. Kaupunkina, jossa on yhtä aikaa maalla ja maailmalla, luonnon ja liike-elämän äärellä. Kaupunkina, jossa tehdään ihmeitä yhdessä.

Tervetuloa kotiin, tervetuloa Iisalmeen!

TÄSSÄ ESITTEESSÄ kerromme sinulle tositarinoita Iisalmen ihmeidentekijöistä. Tositarinoita rautaisesta osaamisesta ja lujasta yhteistyöstä kansainvälisissä yrityksissämme sekä yhteisömme välittävästä elämäntavasta, jossa hyvää tulevaisuutta rakennetaan yhdessä huolehtien vastuullisesti ja ekologisesti myös meitä ympäröivästä luonnosta.

LÖYDÄT TOSITARINOITA ihmeidentekijöistä myös netistä: Katso videotarinat iisalmi.fi/tositarinoita –sivulta.

Elämäntapa Elämää eturivissä

Ekologisuus Rakkaus on huolenpitoa

Rauta

Rautaista yhteistyötä


ELÄMÄNTAPA

Kotona ON HELPPO OLLA Koti. Mikä ihana paikka. Tulee mieleen lapsuus, aurinkoiset kesät ja jäätelö. Kärpäset surisevat ja voikukat värittävät pellon täyteen keltaisia pisteitä. Tuolla kauempana aurinko välkehtii järven pinnasta. Pöydässä mummon tekemä ruoka, joka tuoksuu herkulliselta. Tuvassa on pitkä pöytä ja penkit. Ei kuitenkaan mitään hirsiseiniä, vaan ne samat pinkopahvit, jotka ovat olleet seinällä jo vuosikymmeniä.

”Kun nyt olen asunut viitisen vuotta jälleen Iisalmessa, olen tajunnut, että tämä on minulle koti. Paikka, jossa on hyvä olla.”

Vaikka elämä kuljettaisi minne, lapsuuden muistikuvat jäävät jokaiselle vahvasti muistiin. Niin vahvasti, että ne palaavat mieleen, vaikka kulkisi yli maitten ja mantujen, ylittäisi valtameret ja lentäisi yli vuorten. Niin on käynyt monelle. Hänellekin. “Olemme kierrelleet bändin kanssa ympäri maailmaa ja käyneet esiintymässä varmaankin yli kolmessakymmenessä maassa”, kertoo Steve’n’ Seaguls -yhtyeen Remmel. Iisalmelaisille Remmel on Tomi. Tajakan Tomi. Sama naapurinpoika edelleen, mutta pojasta on kasvanut mies. Varsinkin iältään, mutta nauru on yhä sama. Ja ilmeet. Ja poikamainen meininki, vaikka on maailmaakin kiertänyt. Bändin kanssa käynyt Englannissa ja Ameriikan Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Saksassa ja Australiassa asti. “Täältä Iisalmesta on helppo liikkua kiertueelle, mutta vielä mukavampaa on tulla aina takaisin, koska täällä on ihmisiä, joiden kanssa yhdessä toimiminen on helppoa. Semmoista sutjakkaa ja leppoisaa.”

i IISALMEN IHMISET Väkiluku 31.12.2020

21 368 henkilöä

TILANNE 31.12.2019 Väestön keski-ikä Alle 15-vuotiaiden osuus 15 - 64-vuotiaiden osuus Yli 64-vuotiaiden osuus

45,6 vuotta 15,2 % 58,4 % 23,6 %

Iisalmelaisiin liitetään lupsakkuus, yritteliäisyys ja positiivisuus.

Tomi kertoo asuneensa lapsuuden jälkeen ihan liian pitkään muualla. Numeroina se olisi just tasan tai ehkä noin 16 vuotta. Ja ympäri Suomen sanoo asuneensa. ”Kun nyt olen asunut viitisen vuotta jälleen Iisalmessa, olen tajunnut, että tämä on minulle koti. Paikka, jossa on hyvä olla.”

Katso videolta, mitä Iisalmi merkitsee maailmalla kiertävälle kitaristi-laulaja Tomille!


EKOLOGISUUS

”Me haluamme tehdä mahdollisimman kestäviä tuotteita ja otamme niiden valmistuksessa luonnon mahdollisimman hyvin huomioon.”

Luounon ääni

Iisalmen Luuniemi, kaunis maisema Porovedelle.

missa kaiuttimissa on luonnollinen ääni. Se luonnollisuus syntyy Iisalmen Luuniemellä.

Ikkunasta ulos katsoessaan ei arvaisi olevansa puolen kilometrin päässä Iisalmen torilta.

”Luonnon arvostus lähtee meillä Genelecillä tämän talon ihmisten arvomaailmasta”, sanoo Maria Martikainen.

Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia. Vaikka suuret kansakunnat ja suuret yhtiöt kaukana valtamerten tuolla puolen vaikuttavat maapallon ilmastoon enemmän, meistä jokainen voi pyrkiä toimimaan ympäristövastuullisesti.

On rauhallista ja hiljaista. Niin hiljaista, että sen voi ihan kuulla ja tuntea. Ei ole suhinaa eikä rätinää — ei vinkunaa, ei roisketta.

Ympäristövastuullisuus on iso asia, jopa elämää suurempi. Tekipä ihmiskunta mitä hyvänsä, teot vaikuttavat aina luontoon. Kyse onkin siitä, kuinka hyvin ihmiskunta ja yritykset ottavat huomioon tekojensa vaikutukset. Genelecillä otetaan.

Pienetkin teot ratkaisevat. Kuten tiedämme, vain yksi ruotsalainen teinityttö on saanut koko maailman ajattelemaan ilmastonmuutosta. Muutos syntyy pienin askelin. Ympäristövastuullisuus on tärkeää myös Genelecille.

”Me haluamme tehdä mahdollisimman kestäviä tuotteita ja otamme niiden valmistuksessa luonnon mahdollisimman hyvin huomioon.”

”Se tarkoittaa samalla jatkuvaa toimintatapojen ja ajattelumallien kriittistä tarkastelua ja haastamista”, Maria Martikainen sanoo.

Siinä tuntuvassa hiljaisuudessa valmistetaan maailman parhaat kaiuttimet. Kaiuttimet, joilla voi kuulla jopa luonnon hiljaisuuden. Eri puolilla maailmaa musiikin ammattilaiset ovat kiitelleet, että Genelecin valmista-

i IISALMEN MAANTIEDE Pinta-ala yhteensä josta maata 762,97 km ja makeaa vettä 109,21 km

872,18 km2

Rantaviivaa yhteensä

746,48 km

Asukastiheys (30.6.2020) asukasta/maa-km

27,98

Iisalmessa eletään kahden suomalaisen suurvesistön, Saimaan ja Päijänteen, latvavesillä.

Katso videolta, miksi ja miten luonto on otettu Katso videolta, mille Karhun hyvä sydän sykkii! Genelegillä mahdollisimman laajasti huomioon.


RAUTA

Virtaa TOISISTAMME

Iisalmen seudulla elävä vahva yrittäjyyshenki on maankuulu ilmiö, Iisalmen ihme. Kun Iisalmen ihmeeseen lisätään naisenergiaa, noustaan oikopäätä nextille levelille: syntyy naisyrittäjyys. Olympiavuonna 1952 perustetulla Iisalmen Yrittäjänaiset -yhdistyksellä on kunniakkaat perinteet, joita Iisalmen Seudun Yrittäjänaiset ovat vieneet menestyksellä eteenpäin uudella, aiempaa laajemman alueen kattavalla nimellään jo kymmenen vuotta. “Me yrittäjänaiset saamme paljon virtaa toisistamme”, paljastaa yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Karppinen. Energinen naisyrittäjien joukko kokoontuu säännöllisesti. Perustamiskokouksen ilmoituksessa kutsuttiin paikalle naisia, ja sen jälkeen heitä on aina vaan riittänyt. “Teemme paljon asioita yhdessä, kun yhdistyksemme järjestää kaikkea kivaa. Siellä sitä virtaa ja virkistystä saa.”

i ELINKEINOT IISALMESSA Työpaikat yhteensä (31.12.2018) josta alkutuotanto 4,2 %, jalostus 26,4 % ja palvelut 68,1 %. Työpaikkaomavaraisuus (31.12.2018) Yrityksiä (2019)

9159

108,4% 1303 kpl

Ylä-Savon seudun yritysten liikevaihto (2019) 2 723 M€ (Iisalmi, Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi, Lapinlahti) Ylä-Savon seudun yritysten vienti (2019) 581 M€ (Iisalmi, Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi, Lapinlahti)

Naisyrittäjät tuntevat hyvin toisensa ja tukevat toinen toisiaan. Tiivis yhteistyö, toisista välittämien ja yhdessä tekeminen ovat yrittäjänaisten juttu. “Tämä yhdistää meitä yrittäjänaisia. Toiminta antaa paljon iloa ja puhtia jokaisen yrittäjän arkeen”, iloitsee yrittäjä Eila Sirviö. Iloisen puheensorinan lomassa yrittäjänaiset luovat myös verkostoja. Kollegiaalisen, lämminhenkisen ja toisiaan erinomaisesti ymmärtävän ja arvostavan verkoston avulla naisyrittäjät onnistuvat taitavasti samaan lisää niin asiakkaita kuin yhteistyökumppaneitakin. “Tapaamme aivan valtavasti uusia, innostuneita, ihania ja energisiä ihmisiä. Se on meidän menestyksemme salaisuus”, Eila Sirviö paljastaa.

Katso videolta, miten Naisyrittäjät voimaannuttavat yhteistyöllään toinen toisiaan.

“Valtavasti uusia, innostuneita, ihania ja energisiä ihmisiä. Se on meidän menestyksemme salaisuus.”


EKOLOGISUUS

Edes kauas EI OLE LIIAN PITKÄ MATKA

Kuinka pitkä matka Iisalmesta on hotelli Hiltoniin Italian Moglianossa tai Pretorian yliopiston kampukselle Etelä-Afrikkaan? Jos asiaa kysyttäisiin soinlahtelaiselta lämpöpuulta, matka ei ole kovinkaan pitkä. Riippuu siitä, millä matkustaa, lämpöpuu sanoisi. Iisalmen Soinlahdessa toimiva Oy Lunawood Ltd on maailman suurin lämpöpuun tuottaja, innovatiivinen edelläkävijä ja kansainvälinen markkinajohtaja. “Me käsittelemme lämmön ja vesihöyryn avulla suomalaisen havupuun kestämään siellä, missä tavallinen puu ei kestä”, sanoo Lunawoodin Saara Kettunen. Lunawoodin käsittelemää puuta toimitetaan Iisalmesta yli kuuteenkymmeneen maahan eri puolille maailmaa. Kohteet ovat hyvin erilaisia, mutta niitä yhdistää ympäristöystävällisyys ja puurakentaminen.

“Lunawoodin henkilöstö on erittäin sitoutunut ja intohimoinen omassa työssään. Teemme tätä lämpöpuuta erittäin suurella ylpeydellä.”

Katso videolta, miltä Iisalmen lämpöinen Katso videolta, Karhun hyvä sydän sykkii! puuihmemille näyttää Saaran käsissä!

Venetsiasta vain tunnin ajomatkan päässä Moglianossa sijaitsevan hotelli Hiltonin julkisivu on verhoiltu Lunawoodin lämpöpuulla. Pretoriassa uusi kampus on viimeistelty Lunawoodin lämpökäsitellystä männystä valmistetuilla aurinkorimoilla. Samaan joukkoon italialaishotellin ja Pretorian yliopiston kanssa kuuluvat myös hotellit Turkin Belekissä ja Thaimaan Pattayalla, kelluvat luksushuvilat Dubaissa ja palvelutalo Kaskisissa. Oy Lunawood Ltd lähti liikkeelle nollasta vuonna 2002, mutta jo vajaassa kymmenessä vuodessa siitä kasvoi maailman markkinajohtaja. Kasvuyritys työllistää Iisalmen tehtaan lisäksi Kaskisten ja Joensuun tuotantolaitoksilla sekä Lahden pääkonttorilla reilut sata henkilöä. “Lunawoodin henkilöstö on erittäin sitoutunut ja intohimoinen omassa työssään. Teemme tätä lämpöpuuta erittäin suurella ylpeydellä.”


ELÄMÄNTAPA

Karhun HYVÄ SYDÄN

Peli-Karhulla on Peli-Karhun sydän. Pienellä karhulla pieni, isolla karhulla isompi. Peli-Karhun sydän sykkii jääkiekolle. Kankaan montussa tunnelma nousee, kun Peli-Karhut kiskovat pelinutun päälle ja luistelevat jäälle. Mutta entäs sitten, kun pelit pysähtyvät ja jäät sulavat? “Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle maaliskuun 2020 lopussa, kun koronavirus pysäytti tämän yhteiskunnan ja myös meidän toiminnan siinä samalla”, kertoo IPK:n Mika Hyvärinen. Peli-Karhut ovat hyvässä asemassa yhteiskunnassa. He ovat nuoria ja voimakkaita, ja yhteispelillä kiekko liikkuu kaukalossa mallikkaasti. Vastustajat kunnioittavat. Koronakriisin iskiessä karhun sydän sykähti uuteen asentoon. Karhuluolassa mietittiin, pystyisivätkö he jotenkin auttamaan sellaisia, jotka eivät ole yhtä hyvässä asemassa. Löytyi uudenlaista yhteispeliä. Löytyi uudenlainen pelikirja. “Yhteistyössä Olvi-säätiön ja meidän lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa olemme pystyneet auttamaan ja toteuttamaan ruokajakeluja Iisalmen lähialueilla”, Hyvärinen kertoo.

”Yhteistyössä Olvi-säätiön ja meidän lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa olemme pystyneet auttamaan ja toteuttamaan ruokajakeluja Iisalmen lähialueilla.”

Kentällinen Peli-Karhuja on keväästä alkaen jakanut elintarvikkeita, järjestänyt viriketoimintaa vanhusten henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä hoitanut riskiryhmään kuuluvien apteekki- ja kauppareissuja. Mukana toiminnassa ovat pelaajat, valmennusjohto ja seuran ylimmät päättäjät. Kaikki, joilla on karhusydän. “Haluamme kantaa vastuumme urheiluseurana koko seutukunnan hyvinvoinnista. OLVI-säätiön tuki on meille tässä kohtaa mittaamattoman arvokas muutenkin vaikeassa tilanteessa. Koen, että tämä on meille tunnustus jo pitkään jatkuneesta yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta eri muodoissa”, uskoo IPK:n toimitusjohtaja Jarmo Ylisipola. On pidetty yhtä, on välitetty. Peli-Karhut ovat suurta perhettä.

Katso videolta, mille Karhun hyvä sydän sykkii!


ELÄMÄNTAPA

“Tule tänne meille liikkeelle, nauttimaan ja liikkumaan kanssani. Se on minunkin rakkaus. Minä tarjoan siitä sinulle osan.”

Intohimosta YRITTÄJÄKSI

Vierivä kivi ei sammaloidu. Eikä aktiivisesti liikkuva ihminen.

Yrityskaupan jälkeen pariskunnan loikat ovat pidentyneet ja vauhti vain kiihtynyt. Yrittäjien päivät ovat pitkiä, mutta liikunnanohjaajan ja personal trainerin kunto kestää.

Iisalmelainen Laila Kämäräinen on liikkunut aktiivisesti jo kaksikymmentä vuotta. Hän on omakohtaisesti huomannut, että liike on lääke, kuten yrityksen mainoksessakin lukee.

“Jumppa, ryhmäliikunta ja toisten liikuttaminen on minun intohimoni. Haluan liikuttaa ja saada sinut nauramaan, voimaan hyvin ja näkemään terveellisiä puolia elämästä.”

“Kaksikymmentä vuotta on tullut hypittyä, reilut kymmenen vuotta tehtyä sitä päätyönä ja nyt neljättä vuotta yrittäjänä”, Kämäräinen sanoo.

Pitkäaikaisesta harrastuksesta ja intohimosta tuli ensin työ. Sitten työstä kasvoi yrittäjyys ja yrittäjyydestä intohimo auttaa muita liikkumaan ja voimaan hyvin.

Oltuaan kymmenen vuotta liikuntakeskuksessa ohjaajana otti hän miehensä Timo Korhosen kanssa yhteisen jättiloikan: pariskunta ryhtyi liikunta-alan yrittäjiksi.

“Tule tänne meille Liikkeelle, nauttimaan ja liikkumaan kanssani. Se on minunkin rakkaus. Minä tarjoan siitä sinulle osan.”

He ostivat aiemman työpaikkansa, Keila- ja liikuntakeskus Liikkeen Iisalmen Kankaan liikuntapuiston laidalta.

Liikuntakeskuksessa tehdään joka päivä pieniä ihmeitä. Väsyneet ihmeentekijät syntyvät uudelleen ja jumppaavat iloisesti, jotta jaksavat taas seuraavana päivänä tehdä uusia ihmeitä.

Entisestä tennis- ja squash-hallista oli jo edellisten yrittäjien aikana kasvanut monipuolinen liikuntakeidas, jossa on tennishalli, monipuolinen kuntosali ja kahdeksanratainen keilahalli. Lisäksi simulaattoreita ja kokoustiloja.

Katso videolta, miten By Iisalmi –lähettilääksi äänestetty Laila houkuttelee sinuakin liikkumaan!


RAUTA

Tehokasta JA TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ

Yksin ei ole kukkaan mittään. Hyvällä porukalla tulloo paras tulos, on täälläpäin huomattu.

yrityksen yhteistyötä, hän ei sano “lähellä”, vaan “välittömässä läheisyydessä”.

Alun perin tuon yhteistyön tarpeellisuuden puki sanoiksi teollisuusneuvos Einari Vidgrén. Hänen perustamansa Ponsse on toinen niistä yhtiöistä, jonka ympärille Ylä-Savossa on kasvanut rautaisen vahva yhteistyöverkosto.

“Pystymme toimittamaan tehokkaasti valimomme välittömästä läheisyydestä pintakäsiteltyjä ja koneistettuja valukomponentteja.” Valimon välittömästä läheisyydestä ei ole pitkä matka myöskään naapuriin. Edes aitaa ei ole välissä.

Yrityksissä on huomattu, että Iisalmen seudulla ei ole niin lyhyttä matkaa, etteikö sitä kannattaisi tehdä. Vaikka sitten kantamus olisikin pikkuisen painavampi. Iisalmessa toimiva Suomivalimo on keskisuurten rautavalujen toimittaja: luotettava, joustava ja paikallinen kumppani asiakkailleen. Helsingissä vuonna 1918 perustetulle, Iisalmeen vuonna 1975 siirtyneelle yritykselle yhteistyö antaa hyviä mahdollisuuksia. Kun yrityksen toimitusjohtaja Olli Karhunen kuvailee

Teräksenlujaa osaamista tarjoava Metallityö Vainio -yhtiöiden toimitusjohtaja Tommi Lähteinen sanoo, että heillä tehdään lisää tiivistä yhteistyötä useiden yritysten kanssa, niin isompien kuin pienempienkin. Yritys on luotettu metalli- ja rakennusteollisuuden sopimusvalmistaja. “Iisalmen seudun teollisuuden tiiviin yhteistyön ansiosta Metallityö Vainio -yhtiöt voi tehdä maailmanluokan komponentteja maailmanluokan laitevalmistajille”, hän kertoo ylpeänä.

“Iisalmen seudun teollisuuden tiiviin yhteistyön ansiosta Metallityö Vainio -yhtiöt voi tehdä maailmanluokan komponentteja maailmanluokan laitevalmistajille.”

i KANSAINVÄLINEN IISALMI – VIENTIYRITYSTEN SEUTUKAUPUNKI

Inari

Iisalmi on noin 55 000 asukkaan Ylä-Savon talousalueen keskus. Viennin arvo Ylä-Savossa oli 581 M€ vuonna 2019.

Rovaniemi Kuusamo

Ylä-Savo on maakunnan vahvin vientialue! Kansainvälisen teollisuuden ympärille on kehittynyt toimivaa palveluliiketoimintaa ja osavalmistusta. Iisalmi sijaitsee pääradan varrella, maantieliikenteen solmukohdassa ja alle tunnin matkan päässä lentokentältä.

Kajaani

Kuopio Joensuu Jyväskylä

Lappeenranta Turku

Kaikki nämä väylät vievät iisalmelaisia kärkituotteita maailmalle.

Oulu

Helsinki

Katso videolta, mitä vahva paikallinen yhteistyö merkitsee Iisalmen teollisuudelle.


EKOLOGISUUS

Eräluokalta TAITOJA RETKILLE JA ELÄMÄÄN

Juho Vaarala on iisalmelainen nuori mies, joka on ollut Iisalmen Ladun kummiluokalla, joten Sikokallion hiihtomaja ja sen maastot ovat tulleet tutuiksi, samoin monet muut luon­ tokohteet. “Eräluokalla olemme opetelleet erilaisia erätaitoja, kuten nuotion sytyttämistä ja pilkkikalastusta”, hän kertoo. Juhon arjessa luonto on lähellä, eikä Iisalmessa tarvitse koskaan mennä kauas, että pääsee luontoon. Juhon koti on Iisalmessa pienen pöllön — siis pöllösen — lahdella. Se on luonnonläheinen asuinalue vajaan kahden Se on luonnonläheinen asuinalue vajaan kahden ki­lometrin päässä Iisalmen torilta. Oikeastaan kuvaus luonnonläheisyydestä sopii kaikkiin Iisalmen asuinalueisiin – luonto ja vesistöt eivät koskaan ole kaukana. Pöllösenlahden takaa löytyvät kuuluisat Paloisvuoren hiihtomaastot, mutta melkein jokaisen Pöllösenlahden tien tai kadun toisella

“Lähimetsissä voi havaita eläinten liikkumista, luonnon muuntumista ja kehittymistä.”

Katso videolta, mitä Iisalmen luonto- ja erämahdollisuudet merkitsevät Juholle!

puolella on metsää. “Lähimetsiä on erittäin runsaasti Iisalmessa, sanoisin. Enemmän ainakin kuin Helsingissä tai Tampereella”, Juho vertaa. Vaikka ollaan kaupungissa, ollaan silti lähellä luontoa. “Lähimetsissä voi havaita eläinten liikkumista, luonnon muuntumista ja kehittymistä”, hän kertoo. Ja kun nuorista pojista on kyse, taitaa puissa kiipeilemisen taito olla yksi niistä asioista, joita retkillä oppii. Luontokärpänen on puraissut Juhoa sen verran, että hän valitsi ylemmille luokille valinnaisaineena retkeilytaidot. “Minä uskon, että siellä oppii monia hyödyllisiä taitoja aikuisikää ajatellen”, hän arvelee. Eikä ole väärässä. Erä- ja retkeilytaidot ovat ihmisille aina hyödyksi. On suorastaan luksusta, että Iisalmessa lähin luontopolku alkaa samasta paikasta kuin liikuntareittikin — omalta kotiovelta.


RAUTA

"Jos vaan kovasti haluaa ja uskoo omaan hommaan, siinä voi päästä pitkälle.”

Siivet

NUORILLE YRITTÄJILLE

Iisalmi on ollut tunnettu kauppapaikka jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Tuolloin Kuopion läänin kuvernööri hyväksyi ensimmäiset kauppiaat Iisalmeen ja myönsi luvan järjestää ensimmäiset markkinat. Omaan ideaansa uskovia yrittäjiä on sen jälkeen riittänyt. On isompia ja pienempiä yrityksiä, mutta menestystarinoita ne ovat kaikki. Jotkut ovat menestyneet toisia paremmin, mutta yritteliäisyyden puutteesta iisalmelaisia ei voi syyttää. Iisalmelainen autokauppias, vielä alle kaksikymppinen Valtteri Roivainen kiteyttää ajatuksen onnistuneesti. “Kyllä minä olen mieluummin yrittäjä kuin automyyjä. Se on se oman firman pyörittäminen, siihen minulla riittää mielenkiintoa ja motivaatiota.” Nuorukainen perusti autokauppansa vuosi sitten.

“Jos vaan kovasti haluaa ja uskoo siihen omaan hommaan, siinä voi päästä pitkälle”, yrittäjä sanoo. Yrittäjä. Oman elämänsä herra. Ja ehkä siinä kiinnostaa myös yrittäjän vapaus. “Minä olen aina ajatellut, että normaali työ, se on sellaista niin kuin oravanpyörässä olisi – siihen minä en halua. Yrittäjänä jokainen työpäivä on erilainen. Sitä ei koskaan tiedä mitä tapahtuu." Nyt meillä on Olvi ja Genelec. Iisalmen apteekki ja JiiVee Automyynti. Ja satoja muita, isoja ja pieniä yrityksiä, joita kaikkia yhdistää yrittäjyys, halu menestyä ja palvella asiakkaita. Kaikki yrittäjät haluavat Valtteri Roivaisen tavoin katsoa, kuinka hyvin saavat sen oman juttunsa toimimaan. Ja kuinka hyvin omat siivet kantavat. Siihen Iisalmi antaa erinomaiset mahdollisuudet.

Katso videolta, mitä Valtteri ajattelee yrittäjyydestä.


Elämäsi kunnossa IISALMESSA

Liikunnallisen elämäntavan ja terveyden edistämiseen panostetaan Iisalmessa vahvasti. Hyvin hoidetut, monipuoliset ja helposti saavutettavat liikuntapaikat innostavat harrastamaan liikkumista iästä riippumatta. Iisalmesta löydät lajien kirjon, jossa on jokaiselle jotain!

Tutustu Iisalmen liikunta- ja vapaa-ajan palveluihin:

Iisalmessa saat myös aimo kattauksen kulttuuripalveluita, jotka luovat sinulle hyvinvointia, elämyksiä ja elinvoimaa! Iisalmen Kulttuurikeskus on konsertti-, teatteri-, näyttely- ja kokoustiloineen Iisalmen tapahtumien sydän. Keskus toimii monen palvelun talona, josta löydät myös kaupunginkirjaston. Kulttuuria tarjoillaan myös taistelujen ja tarinoiden Koljonvirralla sekä lukuisissa muissa seudun kulttuurikohteissa.

Tutustu seudun kulttuuripalveluihin!


Elämänmakuisia elämyksiä IISALMESSA

JA TIENOILLA

Savolainen vieraanvaraisuus ja puhdas luonto houkuttelevat lomailemaan ja nauttimaan elämänmakuisista elämyksistä Iisalmessa ja tienoilla. Laajan harrastus- ja kulttuuritarjonnan ansioista alueelta löytyy lomalaisille mieluisaa tekemistä jokaiseen vuodenaikaan. Iisalmessa ja tienoilla voit nauttia olutpääkaupungin antimia, inspiroitua alueen yritystarinoista, viilettää tapahtumien sykkeessä sekä tutustua kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Iisalmen tienoilla majoitut mukavasti ja omassa rauhassa – etsitpä yöpaikkaa sitten kaupunkialueelta tai maaseudulta.

TUTUSTU JA TULE KYLÄÄN!

www.iisalmijatienoot.fi

#iisalmijatienoot #iisalmiregion


ELÄMÄNTAPA

Suomen PARHAAT OPET

Kun iisalmelainen opettaja kertoo iisalmelaisista opettajista ja omasta työnantajastaan, kertojan katse kirkastuu ja suupielet kääntyvät hymyyn. “Meillä on täällä Iisalmessa Suomen parhaat opettajat”, Juhani Ahon koulun opettaja Tommi Lehto sanoo. Meillä on Suomen parhaat. Sanoista huokuu vahva me-henki opettajien kesken sekä ylpeys omasta joukosta. “Me saadaan hyvin koulutusta, ja meillä on hyvät välineet opettamiseen. Meillä on myös hyvät välineet jokaiselle oppilaalle”, hän jatkaa. Näin on. Iisalmessa on panostettu oppimisen välineisiin, sillä jokaisella ala- ja yläkoulun oppilaalla on käytössään henkilökohtainen tietokone. Pienimpien koululaisten repussa kulkee iPad, isommilla kannettava tietokone. Iisalmen koulujen edistyksellistä digiloikkaa ovat kaupungin kanssa yhteistyössä olleet mahdollistamassa Olvi-säätiö ja Kauppaneuvos A.E. Aminoffin rahasto. Mutta ei Iisalmi pelkästään tietokoneiden varassa ole. “Meillä on täällä resurssit kohdillaan: oppilaat saavat enemmän opetusta kuin muissa kunnissa keskimäärin.” Iisalmessa jokainen oppilas saa vuosittain kymmenen tuntia enemmän opetusta peruskoulussa kuin muissa kaupungeissa keskimäärin. Koko peruskoulun aikana se tarkoittaa puoli vuotta enemmän opetusta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole määrä, vaan laatu. Koulurakennuksia uusitaan nykyaikaisiksi, on Kankaan liikuntapuisto tekonurmineen ja halleineen, puhumattakaan uudesta uimahallista, joka valmistuu vuonna 2022. “Näin liikunnanopettajan kannalta täällä on mahtava olla – liikuntapaikat ja olosuhteet mahdollistavat tosi monipuolisen ja tasokkaan liikunnanopetuksen”.

“Meillä on täällä resurssit kohdillaan: oppilaat saavat enemmän opetusta kuin muissa kunnissa keskimäärin.”

Katso videolta, mitä Tommi kertoo salibandykentän laidalla Iisalmen koulumaailmasta!

Taide

SIIRTYY SUJUVASTI SUKUPOLVELTA TOISELLE Kun Karl Collan sävelsi Sylvian joululaulua, hän tuskin arvasi, että Iisalmen Kulttuurikeskukseen nimetään yksi konserttisali hänen mukaansa. Klassisen musiikin esittämiseen suunniteltu sali on akustiikaltaan erinomainen ja toiminut kymmeniä kertoja konserttinäyttämönä. Ja onpa salissa kajautettu Collanin itsensä säveltämä Savolaisten laulukin lukemattomia kertoja. Sitäkään Collan tuskin arvasi, että Kulttuurikeskuksen sali toimii lähes kaksisataa vuotta myöhemmin inspiraation lähteenä nuorille iisalmelaisille musiikin harrastajille. "Iisalmessa on mahtavat puitteet musiikin ja kulttuurin harrastamiseen”, kertoo Tampereella musiikkia opiskeleva Meri Kettunen. Ylä-Savon musiikkiopistossa opiskellut Meri Kettunen sanoo, että jokaisella iisalmelaisella nuorella on mahdollisuus löytää itseä kiinnostava harrastus. Ylä-Savon Musiikkiopisto on siitä yksi erinomainen esimerkki. “Laadukas opetus, mahtavat projektit ja tapahtumat sekä hyvät tilat ovat mahdollistaneet itselle musiikin harrastamisen sekä sen, että musiikista on tulossa itselleni myös ammatti”. Kun Meri Kettunen loihtii viulustaan upeita säveliä Collanin mukaan nimetyssä salissa, kiertävät soinnut salissa niin kauniisti, että myös Collan itse kuuntelisi niitä hymyillen. Taide siirtyy Iisalmessakin sujuvasti sukupolvelta toiselle. Eikä Meri Kettunen varmasti jää viimeiseksi iisalmelaiseksi musiikin taitajaksi, jonka Iisalmi ja kulttuurikeskus ovat siivittäneet tähdiksi musiikkitaivaalle. Iisalmelaista osaamista löytyy niin klassisen kuin myös pop-musiikin huippunimistä, unohtamatta suinkaan maankuuluja jazzkonsertteja, joista Iisalmessa saadaan nauttia ympäri vuoden.


RAUTA

Ylpeä PORUKASTAAN

Iisalmelainen Purkumerkki on elävä esimerkki siitä, kuinka otollinen maaperä Iisalmen seutu on yritystoiminnalle. Mikko Mähönen perusti yrityksensä vuonna 2015. Hänellä oli yritysidea, muttei pääomaa. ”Osakepääomaa varten otin pikavipin, se on ihan totta”, Mikko kertoo. Ja siitä se lähti — vaatimattomasti liikkeelle, mutta kovalla vauhdilla eteenpäin. Jo ensimmäisellä tilikaudella liikevaihtoa kertyi yli 400 000 euroa. Seuraavana vuonna yritys pani paremmaksi ja kaksinkertaisti sen. Eipä jäänyt pikavippi pitkäksi aikaa roikkumaan. ”Alkuperäinen ajatus oli tehdä rakennusten sisäpuolisia purkutöitä. Mutta lähdimme rohkeasti investoimaan koneisiin.” ”Sitten yhtäkkiä huomattiin, että mehän pystymmekin haastamaan isot valtakunnalliset purkuliikkeet. Sillä tiellä tässä nyt ollaan.” Purkumerkki toimii tällä hetkellä melkein koko valtakunnan alueella, eteläisimmät purkukohteet ovat olleet Helsingissä ja pohjoisimmat Rovaniemellä. Tällä hetkellä yritys työllistää lähes 20 henkilöä kokoaikaisesti, ja liikevaihto on noussut yli kolminkertaiseksi alkuun verrattuna. Kasvua on kertynyt joka vuosi. ”Olen tästä meidän porukasta pirun ylpeä. Olemme onnistuneet sellaisissa kohteissa, joissa on ollut tiukka aikataulu ja korkeat ympäristövaatimukset.” Rautaisesta ammattitaidosta kertoo sekin, että Purkumerkin työmaalla purettava materiaali hyödynnetään lähes sataprosenttisesti kiertoon. ”Ei ole olemassa sellaista rakennusta, jota emme nykyisin pystyisi purkamaan. Koulut, teollisuuslaitokset, sairaalat ja jopa leikkimökit. Kaikki puramme, mitä vaan eteen tulee”.

”Olen tästä meidän porukasta pirun ylpeä. Olemme onnistuneet sellaisissa kohteissa, joissa on ollut tiukka aikataulu ja korkeat ympäristövaatimukset.”

Katso videolta, miltä Mikon ja Purkumerkin arki purkutyömaalla näyttää.


Emme odota ihmeitä.

TEEMME NIITÄ.

Me Iisalmessa teemme tekoja yhteisen hyvän eteen. Teemme yhdessä työtä sen puolesta, että Iisalmi tunnetaan nyt ja tulevaisuudessa pieniä ja suuria ihmeitä synnyttävänä, onnellisten ihmisten ja hyvinvoivien yritysten kaupunkina, jota on helppo rakastaa.

Kurkkaa kansien väliin ja tutustu tositarinoihin ihmeidentekijöistä, ihan tavallisista iisalmelaisista ihmisistä. Jos sinäkin haluat tehdä ihmeitä, katso, millaisia uramahdollisuuksia seutumme maailmanluokan yritykset tarjoavat.

IISALMEN KAUPUNKI Pohjolankatu 14, PL 10, 74101 Iisalmi etunimi.sukunimi@iisalmi.fi

iisalmi.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.