Page 1

En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Social Media Foto Program iPhone app Länkar

R A M M O

S T I

Sidan: 1


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

OM Redaktionen består endast av en person och de är jag Hakan Ünsal. Lite kort om mig: Jag är 14 år, och har tråkigt under sommarlovet. Därför ger jag ut ett nummer av IT-SOMMAR. Det är en hobby att hålla på med sånt här. Har tidigare i år layoutat en skoltidning, alltså varit med en redaktion. Jag älskar att skriva och likaså redigera. Jag tänker skriva mycket på just den här sommar tidningen. Det här tidningen är helt nystartat, det här är första nummret. Jag vet exakt vad jag gör och även vad som gäller för bilder och texter. Plagiat och otillåtet användning av bilder är helt och hållet förbjudet här, och överallt.

?

Jag är 14 år och har redan smakat på de mesta, alltså har redan hunnit göra så mycket. Jag har stor bloggat sedan tidigare under 2 år på Wordpress. Skrivit över 300 inlägg. Jag har gjrot den här publikationen under 3 dagar. Jag är en rejält teknikgeek. Skulle inte vilja skryta men jag är jag, och jag är en nörd. Jag har varit de i några år nu. Jag har en stor relation mellan mig och datorn. Just nu är klockan 19:31 och jag känner jag behöver verkligen lämna datorn ifrån mig och se på tv, men jag ska slutföra det här idag, inom 1 timme och hinna publicera den på Issuu. Issuu är en sida där jag har 2 st konton ena för mig själv och den andra för skoltidningen i min skola. Som jag fortfarande har tillgång till. Jag har över 20.000 tweets på Twitter, inom 2 år. Alltså cirka 10.000 tweets per år och de är egentligen väldigt mycket. Jag har startat skoltidningen Kool Skool i Kunskapsskolan Botkyrka, igenom stöd från en författare och konsult som skolan hade anställt. Jag har bra meriter som 14 åring, och är ganska stolt över de. Jag tror att jag har överdrivit idag med att skriva så här mycket men ändå är de helt okej ur min perspektiv.

Tack för att ger tid för de här och läser. Tack. /Hakan Ünsal Sidan: 2


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Social Media Twitter är en av dem mest använda sociala medierna. Twitter är ett ställe för alla människor och företag runt om hela världen. Twitter är en social kommunikation plats, liksom Facebook, fast mycket bättre. Twitter kan vara mycket till nytta, man är liksom social, delar med sig foton eller andra sorts länkar. Man skapar liksom konversationer bland människor, man kanske följer de personer eller företag inom ditt intresse-område. Själv följer jag cirka 1700 människor, och följs tillbaka av cirka 800, men dessa summor kan förändras stort om du är som mig. Jag håller på med TwitBildkälla: Twitter press. ter för mycket, de måste jag bara erkänna. Jag avföljer cirka 50 Twitter-konton per dag. varför? För att när jag följer någon söker jag på ett ord till exemepl “Journalist” och följer alla som har ordet “Journalist” i sin Twitter-bio. Men när jag sedan kör en app från min iPhone som heter Unfollow (utgivare Spicy apps) där kan jag välja 2 alternativ antingen “Don´t follow you back” eller “didn´t tweet since”. Twitter är liksom en blandning av en blogg och social nätverk. Varför jag använder Twitter? Den frågan borde vara svårast, jag tycker om att skriva, de är intressant att följa människor över hela världen men först och främst i Sverige. Jag har även ett stort intresse inom IT & TEKNIK. Jag följer nyhetssidor igenom Twitter, jag har en Twitter-lista där jag får in alla nyheter inom IT-världen. Twitter är till alla, de är trevligt där. Alla borde vara medlem. Vad Haschtagg är? Haschtaggen är ett sätt att dela ämnet i en egen flöde. När du söker på Twitter till exempel #svpt (Svenskar På Twitter) så kommer alla tweets som har gjort inom de ämnet. Eller kanske #skolslut (Skolavslutning) där alla som har slutat skolan lagt upp bilder, och fantastisk intressanta texter om de. Jag heter iHakan97 på Twitter om du skulle vilja följa mig.

#

Sidan: 3


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Social Media Facebook är säkert inget nytt för dig, för att de var 600 miljoner användare från början av 2011, kanske fler idag. Jag är en av dem som har haft sin Facebook konto avaktiverat ganska länge, cirka 1 hel månad. Man klarar sig inte liksom utan den, Facebook är beroende framkallande eftersom alla dina vänner har Facebook, man är ute efter att kommunicera med dem. Men jag kör ändå: Vad är Facebook? Facebook är en av världens största social media företag. Facebook används idag av många företag samt även många privatpersoner. Jag har själv Facebook, men knappt använder, tidsfördriv bläddrar igenom när jag bokstavligen inte har något att göra, chattar med vännerna om de är inloggade, oftast inte men ändå. Facebook överlever på annonser, de är ganska populärt med annonser hos Facebook. Man vet ju liksom att de är många som använder Facebook så de har börjat bli populärar att annonsera på Facebook än på lokaltidninge, till och med billigare säkert. Facebook har förstörts ganska mycket senaste åren, eftersom nya Facebook “timeline” kom igång. Många konstiga konton, och inlägg. Ett exempel på de är: “Like if you want 100 friend questions” sånna är verkligen jobbiga, den texten ser jag under varje bild jag ser på Facebook uppladdad av en fan-page. Fan-page finns ju också på Facebook, där man skapar en Fan-page för ett företag, hobby eller en person. Vem som helst kan skapa en fan-page, alla har behörighet till de.

Sidan: 4

Bildkälla: Facebook press.

Bildkälla: Facebook press.


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Foto Foto är inte direkt de jag är bäst på men med bra och användningsbara program blir de bara bättre och bättre. Jag kör många program på min dator, det är något som är helt klar. Men jag kör endast 2 program för att redigera mina bilder: 1. Adobe Photoshop föredrar jag om de ska retuscheras, 2. Adobe Lightroom är en professionel program för stora fotografer, där de mesta med bilden kan förändras, ljus, kontrast osv. Det var de om fotoredigering, jag rekommenderar dessa 2 program som säkert många redan använder.

Alla kan fotografera, men alla kan inte fotografera bra, det är något som är en tråkig sanning. Man kan inte bli en bra fotograf igenom världens bästa utrustning, man ska ha känslan att fotografera. Jag använder inte kameran så ofta, så länge de inte är något som är värt att fotografera, kanske semester eller när jag känner för att byta min profilbild på Twiter eller så. Jag laddar upp många bilder på Instagram (En social foto nätverk för iPhone och Android användare).

Dessa appar använder jag oftast när jag ska snabb-redigera bilderna som jag har tagit från min iPhone. *Instagram: Enkel redigering igenom en effekt. Samt uppladdning. *Instaframe: Där du kan rama in dina bilder. Appen är gratis. *Flickr: En app för den kända sociala median Flickr foto. *Adobe PS Express: En app från Adobe för mobilt kunna redigera, en avancerad app för att redigera bilder mobilt och snabbt. Appen är gratis. *Pixlromatic: Är en bra app för att redigera några alternativ för effekter. Gratis och användbart. *Pix: Ganska ny app på appstore, enkel användning. Samt gratis. *Filtermania 2: En app för att välja effekter. Gratis. *Jusramm: Enkelt dela med dig texter på bästa sätt, dela på Twitter, Instagram, mail eller spara i din bibliotek. *iVisual: Är där du endast kan bläddra bland foton bland ”photooftheday”. Endast för skojsskull. Gratis app. *Viddy: Är en ny videotjänst, snabbt dela med dig dina videoklipp och låt andra dina vänner se de. Gratis app. *Cineamagram: Är en rolig app, skapa och se rörliga bilder på bästa sätt. Gratis och intressant. *Fotor: Är en fotoredigeringsapp, bra funtkioner samt gratis. Sidan: 5


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Program Jag kör de flesta programmen. Jag kör bland annat webbläsaren Safari som jag tycker fungerar helt okej med Windows 7, däremot brukar den inte funka med XP och Vista efter att jag har testat. Mitt tips på hur en en standard dator ska ha för program: *Webbläsare: Chrome, Safari. *Mail-klient: Mozilla Thunderbird. *Ordbehandlingsprogram: Microsoft Office *Adobe PDF reader. Kanske kan läggas till efter intressen och vad man behöver. Vilka program min dator har? *Webbläsare: Safari. -Min favorit webbläsare, sparar mina lösenord och samt användarnamn till webbsidor. *Mail-klient: Mozilla Thunderbird. -Jag behöver oftast skriva mail, och de vill jag göra på bästa sätt igenom Thunderbirds bästa gränsnitt. *Twitter-klienten: Tweetdeck. -Jag twittrar ofta och skriver mycket, tycker inte om att använda webbläsaren för att twittra. Gör de på bästa sätt igenom Tweetdeck desktop klienten. *Musikprogrammet: iTunes. -Jag lyssnar på musik och tycker om att ha mina spellistor, samt synkroniseras min iPhone enhet trådlöst som gör de bättre att använda. *Fotoredigering: Adobe Photoshop, Adobe Lightroom. -Jag fotograferar inte så ofta, men när jag gör de vill jag redigera mina bilder på bästa sätt och de gör jag igenom de professionella program från Adobe. *Formgivning: Adobe Indesign. -Jag har ett brett intresse inom grafisk formgivning, skapa tryckmaterial såsom den här tidningen. Därför behöver jag den bästa och professionella formgivningsprogrammet. *Videoredigering: Adobe Premiere PRO. -Det är inte alltid men ändå har jag en bra videoredigeringsprogram som jag kan hantera. Blir oftast tvungen att redigera kortfilmer av anledningen redovisningar i skolan. *Illustration: Adobe Illustrator. -Jag tycker om att rita på datorn, och de bästa programmet kommer från Adobe. Enkel och användbart. *Skapa PDF: PDF creator. -Programmet jag sällan använder för att skapa snabb vy för PDF.

Sidan: 6


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

iPhone app Apparna jag använder har jag indelat i mapparna. Jag kör inte jailbreak eller så, vi klargör de så att de inte missuppfattas på något sätt. Jag kände att de blir snyggare så här att skriva lite kort om varje app.

Alla dessa apparna har något med Twitter att göra. *Twitter: Twitters officiella app, jag brukar sällan använda. Tycker att den är ganska dålig och billig. Alltså okej dem flesta funktioner finns med men känns inte tillräcklig bra för mig. Är gratis, finns tillgänglig i appstore. *Twitterrific: Är en cool och snygg app, fattas några funktioner bl.a notissystem men ändå rätt cool och dyr. Appen kostar 38 KR i appstore. *Unfollow: Är en gratis app, går även att köpa för att bli av med reklamen. Appen funkar helt bra för att unfollowa dem som inte följer tillbaks, eller dem som inte har twittrat över några dagar syns där. *Seesmic Ping: Är en app för Twitter, man kan tidsinställa tweets. En tråkig design, men användbart och gratis. Rekommenderas. *HootSuite: Är en app för att kunna hantera dem flesta social media, man kan ändra status på Facebook, Twitter mm. Appen är gratis och har bra funktioner som att tidsinställa inlägg och även lägga upp foton och så. *Boxcar: Appen är rätt gammal, används endast för notiser. Jag brukade använda appen när jag körde Twitterrific då appen inte har någon notissystem. Appen är gratis, går att köpa för att bli av med reklamen. *Teetdeck: Används inte så ofta, men en dålig app. Lätt gränssnitt. Appen är gratis. *Tweetbot: Min favorit Twitter-app som jag kör än idag. Kostar 22 kr. Har alla avancerade funktioner, man kan skapa listor som man inte kan göra i Twitters egna app.

Sidan: 7


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

iPhone app Alla dessa appar är mina verktyg, som jag använder oftast. *TrueCaller: Är en app för att synkronisera kontakterna i telefonen från Facebook. Och TrueCallers egen databas. Sök tlfnr på en person så får du fram adressen och namnet. Om någon ringer dig och du inte vet vem nummret tillhör så söker du nummret i TrueCaller appen och får tag i vem som har ringt dig. Appen kostar 7 KR och värt de också. Rekommenderas. *BBK (Bredbandskollen): Är en app för att kontrollera ditt nätverk, hastighet på din 3G enhet eller din WiFi anslutning från din mobila enhet. *Nordea: Banktjänsten där man kan kolla valutor, göra enkel inloggning osv. *Försvaret: Är en avancerad test app för millitär övning. Man testar sig själv, försöker tänka snabbt och komma åt lösningar. Rolig app och gratis, officiell app för Försvaret. *Hemnet: Är en sökmotor för om man ska söka hus, bra funktioner. Gratis app från Hemnet. *Blocket: Blockets officiella app för att kolla igenom annonser folk har lagt ut. Bra funktioner, bra gränssnitt. *Light: Är en app för iPhone 4/4S, lampan bredvid kameran går igång när du går in i appen. Gratis och bra att ha. *Prisjakt: Är en bra app för att om ska söka efter någon pryl eller produkt så kommer man åt lagerstatus och vilken butik den finns i. Gratis. *Översätt: Är en app från Google. För att översätta språk. Gratis och bra. *Valuta: Om du ska beställa något utomlands och har olika valutor. Håll koll på priset. Gratis och bra användning. *Shortener: Förkorta länkar snabbt och smidigt. Gratis app. *Veckornummer: Visar vilken vecka de är. Kostar 7 kr.

Sidan: 8


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

iPhone app Alla dessa nyhetsappar kollar jag in dagligen, förutom helger. Då brukar de inte vara så många nyheter. Finns inte så mycket att säga om men ändå så är de dessa appar jag använder för att läsa nyheter. *IDG.se: App version av nyhetssajten IDG. Bra app, för att läsa nyehter inom IDG nätverket. Enkelt kunna dela till Facebook, Twitter eller maila artikeln. Gratis, men de finns annonser. *MacWorld: App version av nyhetssajten Macworld, som är en nyhetssajt under IDGs kontroll. Gratis, men finns annonser. *Aaple.se: App version av bloggen Aapl.se där alla nyheter kring Apple, iPhone, iPad, Mac, iPod är samlad. Gratis och bra gränssnitt. *SvD Mobil: Appversionen av webbplatsen SvD (Svenska dagsbladet). Gratis. *Metro: Appversion av Metro, bättre än webbplatsen. Enklare och tydligare. Bra gränssnitt och användbart. *Aftombladet: Appversion av nyhetssajten Aftonbladet. Enkel och gratis. *Expressen: Bra appversion av nyhetssajten Expressen. Lite coolare än andra nyhetsappar. Gratis. *Sydsvenskan: Enkel navigering bland artiklar, fri användning under en kort period. Gratis. En app fattas i den där mappen och de är ”Newify” . Newsify: Är en avancerad RSSapp. Som synkroniseras igenom Google Reader. Tuff och cool app kostar 7 KR. Rekommenderas. Moln-tjänst samt PDF/Dokument läsare. *Dropbox: Där man får 2GB gratis, bästa synkroniseringssystemet. *Skydrive: Där jag har 25GB, då min skola kör detta Skydrive system. Bra synkronisering, men funktioner fattas. Gratis. *Adobe Reader: Adobes officiella iOS app, för att kunna kommentera PDF dokument samt markera och skriva signatur. Gratis och användbart. *iBooks: Apple egna app, för att spara en bokhylla med egna dokument och böcker. Sidan: 9


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

iPhone app Spelen jag ofta spelar, när jag har tråkigt. *DoodleJump: En konstig monster som hoppar så långt som möjligt. De som är meningen med spelet är att komma så högt som möjligt. Appen kostar 7 KR och värt de. *Tiny Wings: Glida igenom bergen, komma upp level, och tid. Stressande spel. Kostar 7 KR och rolig spel. *Parking Mania: Parkera bil, lastbil, motorcykel och långtradare. Rolig och cool spel med 160 levels. *Temple Run: En karaktär som rymmer från aporna. Få så mycket pengar som möjligt och köp de tillgängliga bonusarna. Appen är gratis. *Rumble: Ett spel som korsord, man hittar så många ord som möjligt inom 2 minuter, online spel man möter sina vänner. Appen kostar 22 kr men finns även tillgänglig som gratis version lite begränsade funktioner då. *Draw Somethings: Rita något, gissa något och samla poäng för att köpa färger. Appen kostar 7 KR, samt finns gratis för med reklam. *UFC Undisputed: En boxningsspel inom bur, rolig och intressant. Finns i betalverison och gratis. *Main event: Mike Tyson´s app officiella spel, boxningsspel. Gratis. *Road Trip: Igenom två knappar vrida en bil och inte gå utanför banan, samt göra rekord intressant och gratis spel. *Rat on Skateboard: En råtta som åker skateboard, rolig och dyr spel kostar 7 KR. *Rat on Snowboard: Lite trist, en råtta som åker Snowboard. Kostar 7 KR. *Zynka Poker: Appen av Facebook Zynga poker. Går att gästspela samt koppla in via ditt facebook konto, rolig pokerspel beroende framkallande.

Sidan: 10


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

iPhone app *Angry Birds: Förstöra fåglarnas burar. Appen är gratis och ganska rolig. *Angry Birds Rio: Förstöra apornas djungel, appen är gratis och rolig. *TicTacFree: Tre i rad, fast på ett helt annat sätt. Appen är gratis. *FallDown!: Spelet är ganska gammal och rolig, man gör så att bollen faller ner för hållet, man gör poäng för så mycket man hinner med bollen. Appen är gratis. *Fragger: Kasta bomber så att ninjor sprängs i luften. Appen är gratis. *Mega Jump: Flyga upp så mycket som möjligt igenom att plocka mynten påvägen upp. Gratis och rätt så rolig spel. *Seat Race: En jättebra raceing simulator, rätt så coolt. Samt gratis. *TaxiCrazy: Är en Facebook spel, som finns tillgänglig som app. Rätt så rolig, bilen ska hoppa över i trafiken samt hinna med tiden och farten måste vara hög. *Rage HD: Appen där man skjuter monster eller bättre sagt zombien. Appen kostar 15 KR. *The Assault: Bygg din egen trupp för att vinna andra lagets trupp. Går både köra online samt singleplayer. Appen är gratis och ganska bra. *Arm firing Range: Är en app där man skjuter mot en måltavla och försöker pricka så många gånger som helst, man har endast några ammunution chans. Gratis och rätt kul att spela. *Sonic racing: En Sonic spel från Sega-teamet. Påminner om Sonic spelet som var rätt populärt tidigare. Appen är gratis en kort stund sedan kostar de.

Sidan: 11


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

Länkar Några användbara länkar till nyhetssajter, intressanta bloggar, roliga webbplatser och samt några användarnamn på mina favoriter på Twitter. Jag vet att de är få, men jag skriver endast dem som är viktigaste. Och dem jag har störst intresse och inspiration av.

Nyhetssajter: http://feber.se/ http://www.idg.se/ http://macworld.idg.se/

Bloggar: http://darksidedesign.se/ http://macken.winterkvist.com/ http://blogg.tkj.se/

Twitter: @darksidedesign @northwiz @feber @tkj

Sidan: 12


En IT-tidning från Hakan Ünsal|Kontakt: hakan97@live.se|http://www.twitter.com/iHakan97

TACK FÖR ATT DU KOLLAR IN! Twitter: iHakan97 Mail: hakan97@live.se Instagram: hakanunsal

IT SOMMAR Nr 1  

IT Sommar Nr1. Utgivare: Hakan Ünsal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you