Page 1

4

Febrer 2013

Butlletí mensual amb notícies, activitats i recursos sobre equitat de gènere


Noves i velles masculinitats A la Barceloneta volem obrir alguns espais de reflexió al voltant del paper que juguem els homes en la societat actual i quina mena de conseqüències tenen aquests condicionants de gènere a nivell individual i col·lectiu. Per això, el proper dijous 21 de febrer, en col·laboració amb el Projecte Canviem-ho i el PIAD Ciutat Vella, començarem la primera de un cicle de tres xerrades sobre la construcció de la identitat masculina. Com som els homes? Com ens construïm? Quins aspectes son negatius per la societat? I per nosaltres mateixos? La forma tradicional de “ser home”, la forma de entendre “l’home” i “la dona” en societat ve determinada per una cultura patriarcal que, de sempre ha vinculat el sexe masculí a la esfera publica i al poder social relegant la dona a l’àmbit privat, subjectant-la a les tasques reproductives, de cura i emocionals. Aquest repartiment encara vigent és la font de fortes desigualtats i pot engendrar una gran frustració per ambdues bandes conduint a la incomprensió, la incomunicació i la violència. Desprès de anys de lluita feminista, ara es fa necessària una reflexió sobre la identitat masculina, una redefinició dels rols socials que permeti avançar cap a una societat realment igualitària.

Alumnos del IES Salvat Papasseit de la Barceloneta asisten a la conferencia de Lydia Cacho en el IES Miquel Tarradell

mama, i el papa? La importància de les relacions paternofilials” • Dimecres 17 d’abril, a les 19:00: “A casa portes els pantalons o els rentes? La implicació dels homes en les tasques domèstiques i de cura”

El miércoles 23 de enero, alumnos de bachillerato del IES Salvat Papasseit de la Barceloneta asistieron a la conferencia que realizó la periodista y activista mexicana Lydia Cacho en el IES Miquel Tarradell del Raval. Lydia Cacho explicó su trabajo en defensa de los derechos humanos y en particular a favor de los derechos de las mujeres y en contra del abuso infantil. La conferencia forma parte del Debat de Barcelona que organiza anualmente el CCCB, y que en esta ocasión lleva por título “En Comú”. Más información aquí

Les “Veïnes de la Barceloneta” comencen un curs de formació en Noves Tecnologies

Ets un home de debò? Vine a reflexionar sobre el paper dels homes en la societat actual Quins límits imposa el model de masculinitat tradicional als homes? Quines conseqüències té sobre els homes i sobre la resta de la societat en general la persistència d’aquest model? Quin és el teu paper com a home a la societat? Què hi guanyem els homes amb la igualtat? Us proposem respondre aquestes i altres preguntes al voltant de la construcció social de la identitat masculina i a construir models alternatius de masculinitat més amples i plurals, amb un cicle de xerrades organitzat per el projecte Canviem-ho i el Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de Ciutat Vella. El cicle tindrà lloc a la Casa de la Barceloneta 1761 (Carrer Sant Carles, 6): • Dijous 28 de febrer, a les 19:30 : “La Masculinitat tòxica: noves i velles formes de masculinitat” • Dimecres 20 de març, a les 19:00: “La mama és la

L’any passat el barri va assistir al naixement d’un nou espai d’internet: el blog “Veïnes de la Barceloneta”. Aquesta experiència fou possible gràcies a l’esforç de l’Escola de Salut i la col·laboració del Departament de Psicologia Social Comunitària de la UB. Enguany, amb un grup ja consolidat repetirem i ampliarem l’experiència amb un nou curs que farà reviure el blog amb noves històries de les seves editores. El curs, a més, té com a objectiu reforçar l’empoderament individual de les participants, i el conjunt del grup “Veïnes de la Barceloneta” en l’àmbit de la participació social i ciutadana al barri. Alhora, incorporarà la participació d’alumnes del IES Salvat Papasseit en un curs pràctic de monitors d’aprenentatge de NTIC per a persones grans.

Comencem la segona fase d’Iguals i Diferents El passat dimarts 29 de gener va tenir lloc la Taula per l’Equitat de Gènere de la Barceloneta, des d’on s’ha fet un seguiment mensual del desenvolupament del projecte Iguals i Diferents i, en aquest marc fou aprovada la continuïtat de les tasques iniciades i la implementació de les actuacions previstes fins setembre de 2013. A través d’un procés de detecció de necessitats i de treball en xarxa amb veïns, veïnes, serveis públics i entitats

ha estat possible proposar un programa de 16 actuacions d’intervenció comunitària per la incorporació de la perspectiva de gènere al territori que aborden tres àmbits de treball: educació i formació, salut i benestar i oci i cultura.

Articles i documents sobre masculinitats La següent informació és una selecció de material que posa a l’abast el projecte Canviem-ho en la seva pàgina web, en la qual trobareu recursos addicionals sobre masculinitats, relacions afectives, coresponsabilitat i altres temes especialitzats. Emakunde “Masculinidades e igualdad: análisis multidisciplinar” Conjunt d’articles especialitzats en masculinitats que recull l’estat de la qüestió dels temes i noves perspectives, així com propostes d’intervenció per al desenvolupament dels continguts. Una proposta teòrica molt complerta per tenir una àmplia visió de la temàtica.

Agenda 6 de Febrer: 18:00 Debat: ‘Les dones liderens les entitats i associacions’ La cuina, Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7) Fins 19 de febrer Exposició: El paper de les dones en la història’ Vestíbul de l’Espai Francesca Bonnemaison 12-14 de febrer 20:00 V-Day: ‘Monòlegs de la vagina’ La cuina, Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7) 14 de febrer 19:00 -21:00 Mil milions dempeus! Aixeca’t! Manifesta’t! Balla! Plaça de la Catedral

Daniel Gabarró. “Transformar a los hombres, un reto social” Assaig molt interessant que detalla les problemàtiques socials actuals relacionades amb els models de masculinitat tradicionals i hegemònics

19 de Febrer - 19 de Març Taller: Relacions afectives i sexualitat del PIAD. Punt d’Informació i Atenció a les Dones de Ciutat Vella

Daniel Gabarró “¿Fracaso escolar? La solución inesperada del género y la coeducación” Aquest expert en coeducació i gènere mostra com la coeducació pot esdevenir en la millor forma d’afrontar el terrible problema del fracàs escolar.

21 de febrer. 19:00 Xerrada: Masculinitats tòxiques: noves i velles masculinitats. Casa Barceloneta 1761 (Carrer San Carles, 8)

Antonio Martínez Cáceres, “La nueva masculinidad adolescente” Es fa una revisió de quins són els obstacles per poder fer canvis en els models de masculinitat que els adolescents tenen i es proposa una nova metodologia educativa. Reflexiones sobre la masculinidad patriarcal Un breu resum molt entenedor sobre què és la masculinitat patriarcal i els problemes que comporta, així com els estudis i els treballs que es fan arreu sobre la temàtica. R.W. Connell “L’Organització Social de la Masculinitat “ Capítol del llibre de referència Masculinities (1995). Aquest text és bàsic per entendre el funcionament de les identitatsmasculines i les relacions de gènere.

21 de febrer: 18:00 Debat: ‘Les dones lideren les arts plàstiques’ La cuina, Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7)

iguals i diferents

equitat de gènere a la Barceloneta

www.igualsidiferents.org www.facebook.com/igualsidiferents També pots rebre aquest butlletí online escrivint un correu electrònic a info@igualsidiferent.org Amb el suport de:

Butlletí iguals i Diferents nº4_ Febrer  

Butlletí mensual amn notícies, activitats i recursos sobre equitat de gènere