Page 1

L E

M O R

Í N A


ÉS UNA PLANTA O UN ARBUST? És una planta i un arbust. Perquè quan es fa gran es converteix en un arbust.


ON LA PODEM TROBAR? La trobem a les comarques a prop del Mediterrani.


COM ÉS? És de fulla perenne. Presenta flors de color blau clar i petites amb la corol·la bilabiada. Floreix durant tot l’any. Viu bastants anys. És millor plantar-la a la primavera o tardor. Necessita sorra gruixuda o molsa de turbera perquè creixi en bones condicions. El fruit és el típic de les labiades format per quatre fruitets secs, anomenat clusa. No té molta resistència a les altes temperatures si no porta molts anys viva.


UTILITATS •

Té un oli essencial que serveix per a fer perfums. En les seves fulles glàndules trobem olis essencials que li confereixen una fragància, fresca i de forta olor, sobretot quan es trituren les seves fulles.

La seva infusió ajuda a estar més animat i enèrgic perquè estimula, millora la memòria i la concentració. Serveix per aromatitzar l’aigua de bany, la seva fusta serveix com a combustible i per a peces de llaüts i altres instruments musicals. Les abelles aprecien la seva flor perquè amb els seu nèctar elaboren la mel de romaní.

Té un efecte recuperador en les dolences respiratòries i ens ajuda a superar les afeccions del fetge i de l’aparell digestiu en general. També és útil com a relaxant muscular per tractar malalties com la fibromiàlgia,o els dolors musculars degut seu alt contingut en ferro.

Les flors d’un tó lilós poden agafar el seu propi aliment i, substrat energètic i cridar l’atenció als insectes.

El romaní s’utilitza especialment en la pasta i en la pizza. També es fa servir per cuinar carn i peix.


COM ES POT REPRODUIR ? Es pot reproduir tallant branquetes llargues d’uns 30 cm mínim. Treure les fulletes de la part inferior, posar en remull un parell de dies i després plantar-ho.


DITES Qui no porta ni cull romaní, no té amor ni en vol tenir.

SIGNIFICAT: Qui no té romaní no s’enamorarà ni l’estimaran.

Grup 2  
Grup 2  
Advertisement