Issuu on Google+

!!!!!!! "#$ %#&'()*"%%"$ !"#

$%&"'!#&!(%$) *#+',-./0%1.02

(-'3#%+'!4.02.5$++$&"(+#!!+


!"#$%&'()*+()&!( )*,-$+",+.*"


Ian Gasco-Wiggin

Contact Info: igascowi@yahoo.com Phone: 802-376-6243 Education University of Massachusetts Amherst, MA B.A. Architecture, Minor Building Materials and Wood Technology, Art Graduating Fall 2011 Vermont Technical College Randolph, Vermont Architectural Engineering Technology (2007-2008) Technical Competencies Design  - Program writing, site analysis, concept development, massing studies  - Experience with various mixed-use programs, including gyms, libraries, retail, meditation spaces and housing Craft  - Drafting and rendering with graphite, ink and colored pencil  - Modeling with chipboard, wood, plastic and foam Computer Skills   -Google Sketchup, Illustrator, PhotoShop, InDesign, Microsoft Office, Iworks, AutoCAD, Vectorworks, Revit Relevant Coursework -Study Abroad in Rome (Fall 2010) -Design I, II, III, IV, VI -Analysis and Representation -Construction Methods and Materials -Business of Building -The Built Environment -Energy Efficient Housing -Architectural History -3-D Wood Sculpture Design -Photography Work Experience TIA Architects; Amherst, MA Intern Jan. 2011-Present -drafting/CAD plans, model making -meeting with clients and collaborating with other interns -creating presentations -analysis and feasibility studies R.E. Wiggin Building and Remodeling; Chester, VT Carpenter 2002-2010 -Worked on a crew constructing mainly large scale residential homes and additions -Experience with Timber Framing, Machinery, Design/Build Construction


3 !"#$%&'()*(+,(

11 -(./0")-1&0

17 89:;*6*!:8!<;)=>*?

Re-Ligure Institute

25 Live/Work Studio

31

@*>A;--B>9!C)=>*?

Light Box

35 2/3$#.%)4/+,(

39

!*<

*//5)6#7"(0)4/+,(

47


409-413 Main Street Holyoke, Massachusetts Ian Gasco-Wiggin Corina Dymerets Jen Coyne Shannon Hovan

ADAPTIVE COMMUNITY

2011

Perspective_Bar/Cafe


3

HOLYOKE, MASSACHUSETTS

NUEVA ESPERANZA, A NONPROFIT GROUP LOCATED ADJACENT TO THE SITE WISHES TO RENOVATE THE EXISTING BUILDING THEY OWN. THERE IS POTENTIAL FOR THIS SITE TO BE UTILIZED AS A COMMUNITY INVOLVING LOCATION.

SOUTH HOLYOKE IS MOSTLY MADE UP OF YOUNG PUERTO RICAN INDIVIDUALS WHO ARE UNDER PRIVILEGED WHO BARLEY MAKE MINIMUM WAGE. NUEVA ESPERANZA WORKS TO HELP CHILDREN BETWEEN THE AGES OF 8-18.

THEY WORK TOWARDS GIVING THEM OPPORTUNITIES AND PROMOTING EDUCATION. THROUGH NUEVA IT IS THEIR GOAL TO BRING THE COMMUNITY TOGETHER THROUGH THIS NEWLY FOUND RENOVATION.


8”x8” Steel Column @4’-0” O.C. STORAGE

BOOKSTORE

3’x5’ Plywood Panels

PERFORMANCE

STORAGE

2”x4” Steel Beams @5’-0” O.C. BAR

CAFE

1” Metal Clips First_Floor_Plan

2” Anchor Bolts

PREP/ KIT’N

BATHROOM

KIT’N/ DINING

BATHROOM

OPEN TO BELOW

1/2” Double Pane Glass

STORAGE

GARDEN

MEETING RM/LOBBY

OPEN TO BELOW

4”x4” Steel Mullions

STORAGE

STORAGE

Second_Floor_Plan

SECTION 1/2”=1’-0”

PROCESS DIAGRAMS EXPLORING PUBLIC SPACE, PRIVATE SPACE, AND NATURAL LIGHT. EARLY DIAGRAMS AND MODELS LOOKED TO DISTINGUISH THE RELATIONSHIP BETWEEN PUBLIC AND PRIVATE SPACE THROUGH THE INTERVENTION OF AN ARCHTECTURAL ELEMENT. Private rv P i ate

COMMUNITY Public

NEW MODELS RESPONDED TO THE DIAGRAMS, BUT AMBIGUOUSLY COMMUNICATED THE INTERVENTION.

PARTI AND CONCEPTUAL DIAGRAMS LEADING UP TO THE FINAL DESIGN REPRESENTED WHAT IT WAS WE WERE TRYING TO COMMUNICATE AND ACHIEVE. THE FINAL DESIGN RESULTED IN FIRTHER EXPLORATION BROUGHT A STRONGER LANGUAGE OF THE US BACK TO EARLIER ARCHITECTURAL ELEMENT AS IT ‘SECOND SKIN’ PROJECTS RELATED TO PROGRAM, CONCEPT, WHERE WE REDISCOVER AMD CONTEXT. AND REFINED CONCEPT AND INTENTION.


5

PARTI [RIGHT] PARTI DIAGRAM/FLOOR OVERLAY [GREEN] PUBLIC [BLUE] PRIVATE [RED] INTERVENTION [MAROON] SECONDARY INTERVENTION [LIGHT BLUE] CIRCULATION AXIS

[1]

[3] [2]

[4]

INSPIRATION [1] SLIM STORES, LOS ANGELES, CA

[3] SHOWLEY BROTHERS CANDY FACTORY SAN DIEGO, CA

[2] THE WALL AT CENTRAL SQUARE CAMBRIDGE, MA

[4] PUBLIC ART WALL VENICE BEACH, CA

THE REJUVINATION STRATEGY FOR INTERIOR AND EXTERIOR SPACES OF THE MERCADO BUILDING ADJACENT TO NUEVA ESPERANZA, OFFERS THE community aVOICE THROUGH THE INSTALLATION OF AN ARCHITECTURAL ELEMENT THAT INVITES THEPARTICIPATION OF THE COMMUNITYTO ACTIVELY SHAPE THEIR ENVIRONMENT INTO A PUBLIC REPRESENTATION OF SELF-EXPRESSION, AS WELL AS SUGGEST PROGRAMMATIC organization, ENGAGEMENTAND COMMUNICATION . THE INTERVENTION SEEKS TO RESPOND TO THE PROJECT’S GIVEN SET OF SOCIETAL CONDITIONS AND CHALLANGESCONNECTING BY SPACES THROUGHOUT THE SITE AND PEOPLE THROUGHOUT THE COMMUNITY.


“ARCHITECTURE MAY WELL POSSESS MORAL MESSAG ES; IT SIMPLY HAS NO POWER TO ENFORCE THEM. IT OFFERS SUGGESTIONS INSTEAD OF MAKING LAWS, IT INVITES, RATHER THAN ORDERS.” ALAIN DE BOTTON, THE ARCHITECTURE OF HAPPINESS

Z-Clip detail

SECTION_1A

SECTION_3A


Shannon HOVAN

7

BRIDGE

MAIN STREET ELEVATION


9


409 Main Street Holyoke, Massachusetts Ian Gasco-Wiggin

SECOND SKIN

2011

LOCATED IN SOUTH HOLYOKE AT 413 MAIN STREET IN THE CENTER OF TOWN THIS SITE HAS MAXIMUM POTENTIAL TO BE DEVELOPED INTO A COMMUNITY SPACE WHERE THE PEOPLE CAN COME TOGETHER COLLABORATE ON ISSUES AND BEGAN TO FORM A SENSE OF UNITY. THIS IS A SMALL STEP THAT CAN BE TAKE TOWARDS ACHIEVING A GREATER GOOD

THE PROJECT WAS TO DESIGN A SECOND SKIN WALL FOR TEH EXTERIOR OF A BUILDING ADJACENT TO NUEVA EZPERANZA. THE WALL HAD TO INCORPORATE AN ENTRANCE, STAIRS TO ACCES THE SECOND FLOOR AS WELL AS AN ELEVATOR. THERE ALSO HAD TO BE A SNESE OF ARTICHECTURAL SPACING THAT INCORPERATED LAYERING.

THESECOND SKIN WALL USES A SPECIFIC DIMENSION OF TEN FEET BY TEN FEET TO ORGANIZE THE SPACE. THROUGH A SERIES OF MATERIALS THE SKIN WALL IS LIGHT AND TRANSPARENT ALLOWING MAXIMUM LIGHT PENETRATION TO THAT ALLOWS THE WALL TO BE LIT UP AT NIGHT GIVING IT THE FEEL THAT IT IS GLOWING MUCH LIKE A LANTERN.


11

Holyoke, Massachusetts

MAIN STREET

MAIN STREET

HAMILTON STREET


PARTI THRESHOLD

CORE

SCHEME 1


THE SITE UNFORTUNATELY IS NOT ORIENTED TO RECIEVE OPTIMAL SUNLIGHT SO I DECIDED TO APPLY WOOD TO THE EXTERIOR OF THE WALL TO CONTRAST THE DARK AND HEAVY FEEL OF THE BRICK AND SURROUNDING STRUCTURES. THE WOOD ALSO CONTHIS WELL THE THE LARGE FACTORIES ACROSS THE RIVER FROM THE SITE. WOOD IS ALSO A SUSTAINABLE PRODUCT HELPING TO BETTER CONNECT THE SKIN WALL TO THE E N V I O R O N M E N T

SCHEME 2

13

Building skins and curtain walls are very similar in both their function and structure. One tends to only see the outer layer of the skin and usually thinks that is the siding on the building. The majority of the time they are being deceived. There is actually a very intricate structure beneath the facade that is holding the face in place. Typically you have the outer face made of some material such as brick, glass, wood or possibly metal. Behind that there are a series of anchors holding the outer skin in place. These anchors are attached to vertical or horizontal framing that composes much of the interior. There can also be layers of insulation, additional ventilation, thermal barriers and vapor barriers.

MODEL


DETAIL


15

SECTION_2A SOUTH ELEVATION

THE SKIN OF A BUILDING HELPS TO PROTECT IT FROM THE ELEMENTS ALONG WITH CONCEALING THE STRUCTURAL ASPECTS, CREATING A PLEASING SURFACE FOR THE CASUAL PASSER BY. ESSENTIALLY THE SKIN SHOULD CORRESPOND WITH THE INNER WORKINGS OF THE STRUCTURE FOR A MORE HARMONIC TRANSITION FROM EXTERIOR TO INTERIOR. THE SKIN WALL SLOWLY

main street_elevation

1/4”=1’-0”

PEELS BACK, REVEALING THE STRUCTURE BENEATH MUCH LIKE THE PROCESS THAT THE TROUBLED CHILDREN ARE GOING THROUGH WHEN THEY ENTER THIS BUILDING AND PEOPLE TRY TO PEEL BACK THE WALLS THEY HAVE PUT UP BETWEEN THEM AND SOCIETY, IN HOPES TO HELP THEM DEVELOP SKILLS AND AN EDUCATION THAT WILL HELP THIM IN THE FUTURE.


430 N. Main Street Amherst, Massachusetts Ian Gasco-Wiggin

NATURAL CONNECTION

2010

RE-LIGARE INSTITUTE reconnecting Mind and Body was the challenge of creating a space to step back and become reconnected with themselves, others, and nature. The building design provides a necessary retreat from real world diseases, promote healing, and fostering a reconnection at the individual and collective levels.The instion ones self choices and ideals in the hopes of reconnecting the MIND, BODY, AND SPIRIT

AMHERST, MASSACHUSETTS


17


1

2 11 10

3

9 4 5

6

7

8

FIRST_FLOOR_PLAN

I don't divide architecture, landscape and gardening; to me they are one. -Luis Barragan


23 22

20 21

28

18

19

26

17 12

27

17 16

25

16 15

24

!!!

13

14

19 THIRD_FLOOR_PLAN

SECOND_FLOOR_PLAN

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Yoga Room Dinning Room Spinning Room Weight Room Cafe/Juice Bar Lobby Lecture Hall Food Court Retail Shop Mechanical Room Social garden for Mind and Boddy

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Silent Garden for Mind and Meditation Meditation Space Music Garden Library Classrooms Music Rooms Offices Lobby/Checkin Laundry Rooms Locker Rooms Hot/Cold Pool, Sauna, Steam Room Hydro Therapy/Pool Room

24 25 26 27 28

Research Labs Trainers/Doctors Offices Psychotherapy/Counciler Garden Massage Rooms

MIND

BODY

SPIRIT


Meditation is the process of quieting down the mind and body in order to develop a connection with the inner spirit. To achieve successful meditation, one must realize that the spirit and the body are separate and the mind is part of both.

MIND

BO


South Elevation

East Elevation

23

North Elevation

DY

West Elevation

SPIRIT


Section_1A

Section_2A

Section_3A


21


28 Main Street Northampton, Massachusetts Ian Gasco-Wiggin

LIVE/WORK STUDIO

2009

THE LIVE WORK STUDIO PROJECT WAS TO DESIGN A LIVING AND WORKING SPACE FOR AN ARTIST AND MUSICIAN. THESE TWO PEOPLE WOULD COEXIST IN THE SAME SPACE WORKING AND LIVING TOGETHER. THIS CAN BE A MIXED

USE SPACE WHERE THE ARTIST AND THE MUSICIAN COLLABERATE TOGETHER OR THESE SPACES CAN BE SEPERATED WHERE THE ARTIST AND MUSICIAN COMPOSE THEIR WORK INDIVIDUALLY. I SEPERATED THESE SPACES BASED ON THE ART.

LOCATED ON MAIN STREET IN NORTHAMPTON MASSACHUSETTS THIS BUILDING IS ABLE TO GAIN MAXIMUM EXPOSER TO THE PUBLIC. NORTHAMPTON IS ALREADY ENGAGED IN THE ARTS SO THIS IS A PRIME SPOT.


25

LIVE

SHARED

WORK


PROCESS Personal Care

Personal Care

Rejuvenation

Rejuvenation

Production

Production

Performance

Personal Care

Main St.

Production

Interaction

Parking Lot

Main St.

Rejuvenation

Production

Parking Lot


FIRST_FLOOR_PLAN

BASEMENT_PLAN

D/W

27 SECOND_FLOOR_PLAN

THIRD_FLOOR_PLAN

FOURTH_FLOOR_PLAN

ROOF_PLAN

SECTION_1A

Personal Care

Rejuvenation

Performance Interaction

Production Personal Care

Main St.

Production

Performance

Rejuvenation

Production

Parking Lot


Finding ways to coexist with other people in this world is a challenge that we encounter everyday. Specifically with architecture the design has to be adapted to allow all the buildings inhabitants to coexist in harmony with one another. This building houses both an artist and a Musician. They each require space for living quarters as well as a studio where they can work. The challenge is finding a way to fit the essential spaces they each require into this building, while allowing them to coexist with one another.

North_Elevation

South_Elevation


29

Section_2A


Ian Gasco-Wiggin

LIGHT BOX

2009

When the issue of light is approached in design far to often we allow our designs to transform how the building receives light. In fact we actually limit our designs on occasion to adapt to the light. I believe light is an under rated area in the design field. If we allowed light to shape our structures as well as our spaces we would find this to open up an entirely new realm of possibilities within the field of architecture.


31


*%+,())"+-#.$/+%0) !"#$#%&'"!(&!)


TIA Architects inc.

Ian Gasco-Wiggin

COMPACT HOUSE

2011

FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

SOUTH ELEVATION


THE COMPACT HOUSE IS A TRADITIONAL SOLAR CAPE DESIGN. THE HOUSE IS ORIENTED TO THE SOUTH TO GAIN OPTIMAL SOALR HEAT AND NATURAL LIGHTING. CONSTRUCTED WITH SIP PANELS, THE STRUCTURE CAN BE PUT UP WITH MINIMAL EFFORT AND IN A SHORT PERIOD OF TIME. THIS HOUSE IS ONLY 20‘X32’ BUT THE DESIGN OPTIMIZES ALL OF THE SPACE AND IF PLACED ON A SLOPING SITE THERE IS THE OPTION OF TWO ADDITIONAL BEDROOMS IN THE BASEMENT. WITH GREEN BUILDING ON THE RISE, THIS HOUSE IS AN OPTIMAL DESIGN FOR THE ENVIRONMENT.

BASEMENT PLAN OPTION A

BASEMENT PLAN OPTION B

35


FIRST FLOOR FRAMMING PLAN

SECOND FLOOR FRAMMING PLAN

ROOF FRAMMING PLAN

FOUNDATION PLAN


37

NORTH SECTION


TIA Architects inc.

Ian Gasco-Wiggin

ROOF GARDEN HOUSE

2011

Sustainable

Affordable Hurricane/flood proof


FIRST_FLOOR_PLAN

SECOND_FLOOR_PLAN

39

ROOF_PLAN

WALL SECTION


Imagine a house where you can be completely secure from the elements while at the same time consuming minimal energy. The roof Garden House can provide just that. The house has a reinforced concrete foundation to protect against hurricanes and floods with the main living space

SOUTH ELEVATION

sitting on top of this 12â&#x20AC;&#x2122; foundation. The house also provides a roof top garden to allow for vegetation and Sustainability and in the case of an emergency inhabitants can be evacuated from the roof. The Roof Garden House can be the future of sustainable housing movement.

WEST ELEVATION


SECTION_1A

41


FOUNDATION PLAN

FIRST FLOOR FRAMMING PLAN

STAIR DETAIL

SECOND FLOOR FRAMMING PLAN


BASEMENT VIEW

43

FIRST FLOOR VIEW


!"#$%$&'(#()"!&'*


Ian Gasco-Wiggin 2009-2011

ART AND PHOTOGRAPHY

1

2


3

1 SPINAL COMPOSURE

ART 261 WOOD SCULPTURE

2 PLACE OF TRANQUILLITY 3 THE ORCHARD 4 CHANGING TIMES 5 FALL SPIRITS

4

5

47


Undergraduate Portfolio