Page 1

Starka sidor NYHETSBREV FRÅN G A LINDBERG CHEMTECH AB – JUNI

2014

VD har ordet: Vad håller vi på med egentligen frågade jag mig nu när sommarvärmen på riktigt har kommit. Jag funderade en stund över det och grävde lite i vår egen affärsstrategi mm. Men slutligen fick jag det till dessa: • Teknik. • Konkurrenskraft. • Ekonomi. Sedan kommer naturligvis följdfrågan; varför är detta viktigt? För att vi ska tjäna mer pengar? Mer arbetstillfällen? Naturligvis är dessa påståenden viktiga men det finns ett skäl som slår ut dem alla med råge och det är: • Våra barns framtid Tror att ni alla är överens med mig om det och det är ju klart att utan bra teknik och konkurrenskraft är det svårt att få bra ekonomi, som vi sedan kan investera i s.k. hållbarhetsområden – som tryggar våra barns framtid. Allt hänger ihop. Många av våra produkter bygger på hållbarhetsprincipen. Ta exempelvis en Mobil syntetolja, vi bevisar att du som kund spar fasligt mycket energi och i och med det så får du längre livslängd på dina utrustningar, mindre driftstörningar, mindre tidsåtgång för service och oljebyten på din utrustning. Det oavsett om det är en växellåda i industrin eller en maskin i skogen. Det innebär att du kan investera mer tid i ert förebyggande underhåll ”ett snäpp till”! För Sverige betyder det att vi importerar mindre oljeprodukter, mindre transporter och mindre avfall! Så vad väntar ni på? Kontakta oss och låt oss se till att vi alla tänker en extra gång på våra barns framtid! PS. Sa jag att vår olja är ”Made in Sweden”, då den kommer från fabriken i Uddevalla?

Stefan Pettersson, VD (stefan.pettersson@galindberg.se – tel 08-703 02 00)

Den 13 mars tidigare i år gjorde vi på G A Lindberg tillsammans med några av våra kunder ett studiebesök på ExxonMobils blandningsfabrik för smörjmedel i Uddevalla.

Intressant studiebesök på Mobilfabriken i Uddevalla

ExxonMobil och dess svenska dotterbolag ExxonMobil Sverige AB är en ledande tillverkare av en mängd typer av smörjmedel som går under varumärket Mobil. En stor del av de produkter som säljs i Sverige tillverkas i ExxonMobils blandningsfabrik i Uddevalla, som har en intressant historia och ligger insprängd i ett berg. Denna fabrik har funnits ända sedan 1955. Besöket var väldigt uppskattat hos våra kunder och vi fick då en inblick i fabriken där ExxonMobils tillverkar och lagerhåller smörjmedel för den Nordiska marknaden. Totalt följde 12 kunder med på detta event som pågick under en förmiddag, där det även bjöds på lunch och fika i en trevlig västkustmiljö.

Vi fick en rundvandring på fabriken av Christer Sandblom (Marknadskonsult på Mobil för distributörer i Norden) och Kristian Eskilsson (Säkerhetsansvarig på Mobilfabriken) där kunderna bland annat fick följa tillverkningsprocessen av smörjmedel samt besöka laboratoriet och lager.

Kunderna var väldigt nöjda och tyckte det var ett mycket intressant besök som gav dem en unik inblick i hur ExxonMobil jobbar med tillverkning av smörjmedel. Ett extremt stort och modernt lager med stor kapacitet väckte också uppmärksamhet. I samband med detta event kunde kunderna sedan besöka Underhållsmässan som samtidigt ägde rum i Göteborg och pågick under tre dagar.

”Proffsigt arrangemang” I det stora hela så tyckte kunderna att det var ett mycket intressant studiebesök – då allt flöt på bra och var väl planerat, vilket vi såklart tycker är oerhört kul att höra. Vi får tacka våra kunder för att de kunde komma och hoppas få göra fler liknande arrangemang tillsammans i framtiden. Och så vill vi återigen poängtera att Mobils smörjmedelssortiment numera är ”Made in Sweden”! Vid besöket hos Mobilfabriken som leddes av Andreas Wiklund från G A Lindberg och Christer Sandblom från ExxonMobil deltog medarbetare från vår återförsäljare Tools Momentum AB samt flera av våra norrländska kundföretag: New Boliden AB, Luleå Energi AB, Luleå Kraft AB och LKAB.

Mer information om våra smörjmedel från Mobil här


Skydda toppen och botten på dina fat! Vi vill passa på att tipsa dig om två produkter som skyddar dina fat från kladd och spill.

Bevisat resultat – tre gånger längre oljebytesintervaller med rätt produkt! Vi hjälper svenskt transport- och logistikföretag att förlänga sina oljebytesintervaller på motorolja med tre gånger.

Mycket god och snabb absorberingsförmåga. Håller kvar uppsugen produkt väl, utan risk för dropp och spill. Absorberar ca 10-12 ggr sin egen areavikt.

Vi kontaktade tillsammans med en av våra återförsäljare ett transport- och logistikföretag för att ge förslag på lösningar, för att ytterligare förlänga oljebytesintervallen från 500 timmar. Företaget, som håller till i norra Sverige och har ett flertal hydrauliska vikarmskranar av olika storlekar. Företaget jobbar med lossning och lastning av fartyg vid hamnar.

FatOrm SANOL™

Vi rekommenderade ett byte

Fattoppmatta

För att stoppa flöden och avgränsa olje- och kemikaliespill i depåer och andra förvaringsutrymmen där fatförpackningar används. SANOL är ett svenskutvecklat, miljövänligt, effektivt saneringsmaterial som suger mer än 35 ggr sin egen vikt. FatOrm SANOL är försedd med ögla i en ände för enkel hopfästning av ormen runt ett plåt- eller plastfat. Förutom dessa två absorbenter erbjuder Sanol ett helt program av absorbenter. Kontakta oss för mer info, info@galindberg.se

från motoroljan SAE 15W-40 till den helsyntetiska motoroljan Mobil Delvac 1 LE 5W-30 och regelbundna oljeanalyser med Mobils Signumsystem för att upptäcka kvalitetspåverkan. Mobil Delvac syntetiska smörjmedel resulterar i mindre viskositetsökning med åldern och minskad sotavlagring. Detta leder i sin tur till färre oljebyten och färre drift-

1944-2014

Vi finns även på sociala medier:

Scanna OR-kod och läs digitalt!

Resultat & fördelar Testfordonet var en Sennebogen Crane med Deutz motor. Vi analyserade oljan var 500:e timme tills 1500 timmar uppnåddes. Resultatet visade att Mobil Delvac 1 LE 5W-30 fortfarande höll kvaliteten. Fordonets drift- och väderförhållanden var detsamma under testen. Förutom enastående kallstartsegenskaper och förlängd livslängd på motorn genom minskat slitage – kunde Mobils helsyntetiska produkter spara 91 liter i spillolja per fordon. I slutändan spar man både miljö och olja genom att byta till Mobil Delvac 1 LE 5W-30 jämfört med mineraloljan 15W-40. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig att spara pengar genom att använda rätt smörjmedel! Läs mer om Mobil Delvac 1

Summering av MaskinExpo 2014

70 år

Facebook Linkedin Google+ Gå in och gilla/följ våra sidor för att ta del av information via sociala medier.

stopp med möjlighet till förlängda oljebytesintervaller – allt som i slutändan sparar tid och pengar.

Vi fick uppleva tre mässdagar med fantastiskt väder under MaskinExpo som gick av stapeln i slutet av maj. Kul att så många kom förbi vårt mässtält under dessa dagar trots så många andra utställare.

och tävlade om en iPad Mini. Vinnaren blev Fredrik Thunblom från Liebherr. Vi gratulerar Fredrik till vinsten – men även alla ni andra som var med och tävlade. Vi får också tacka alla för att ni kom och ser fram emot att få se er på komVi kan inte konstatera annat än att mande mässor där vi ställer ut – kanske redan till hösten på mässan vår racingsimulator drog väldigt mycket folk, där våra gäster käm- Load Up North i Boden! PS. Ni missade väl inte våra ”Mobilipade om att slå varandras tider. Vi har nu även lottat fram en vinnare bland alla som var med

zers” (Mobil-killar – utklädda i F1overaller) som gick runt på området?

Kommande mässor

Kommande utbildningar

Load Up North, 28-30 augusti 2014 i Boden – Fokus på smörjmedel

Mobilskolan, Uddevalla 3-4 september 2014 – Mobils smörjmedelssortiment


3M – ny agentur! Vi har nu inlett ett nytt samarbete med 3M – som sedan tidigare är välkända leverantörer av tejper för industrin. I och med samarbetet växer vi inom dels konstruktionslimmer men även på andra områden.

Limmarknaden i Norden beräknas totalt vara värd 3,6 miljarder kronor och bakom satsningen ligger ett utökat sortiment av limmer. Bl a har 3M:s forskare nyligen utvecklat en

serie akrylbaserade konstruktionslimmer med flera intressanta egenskaper. Till skillnad från konventionella akryllimmer luktar de inte starkt, når strukturell styrka inom 10-20 min och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid istället för i kylskåp. De nya limmerna är mycket behagligare att jobba med och är redan nu en säljsuccé i USA.

Bra komplement till epoxilim Akryllimmerna är i många fall ett bra komplement till epoxilimmer, men på grund av sin enormt starka och obehagliga lukt har de varit svårsålda i Sverige, vi tror att de nya akryllimmerna leder till ett teknikskifte även på den svenska marknaden.

Slut på illaluktande akryllimmer!

3M har utvecklat två nya och akrylbaserade konstruktionslimmer med mycket svag lukt. Till skillnad från konventionella akryllimmer luktar de inte starkt och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid istället för i kylskåp, enligt Jörgen Eklöf på 3M.

Redan säljsuccé i USA... – Akryllimmerna är i många fall ett bra komplement till epoxilimmer, men på grund av sin enormt starka och obehagliga lukt har de varit svårsålda i Sverige. De nya limmerna är mycket behagligare att jobba med och är redan en säljsuccé i USA.

...och Sverige står på tur! Jörgen Eklöf menar att lanseringen av de två nya akryllimmerna 3M Scotch-Weld Low Odor Acrylic Adhesives DP8805NS och DP8810NS kommer att ändra förutsättningarna på den svenska marknaden och innebära ett genombrott för akylbaserade kon-

struktionslimmer även i Sverige. De nya limmerna når strukturell styrka inom 10-20 minuter. Till skillnad från konventionella akryllimmer kan de förvaras upp till 18 månader i rumstemperatur istället för i kylskåp. Vanliga användningsområden är inom fordonsindustrin vid tillverkning av tåg, lastbilar, trailers, bussar och båtar. Limmerna används även exempelvis vid tillverkning av sportutrustning som golfklubbor och sulkys till travhästar, skyltar, köksutrustning och möbler samt inom metallbearbetande industri.

Ingjutningsmaterial som inte kräver förvärmning före applicering! Med en anpassad balans av låg viskositet, rumstemperaturhärdning, mjukhet och god värmeledningsförmåga, är EE3200 Low Stress Silikon Ingjutningsmaterial en tvåkomponentssilikon som hjälper till att minimera bearbetningskostnader jämfört med konkurrerande polyuretan för ingjutning och inkapsling.

förvärmning före applicering, eliminerar Dow Cornings avancerade silikonformulering förvärmningssteget – med dess tillhörande kostnader – och gör det möjligt för elektroniska komponenter att fyllas snabbare.

erbjuder EE-3200 Låg Stress Silikoninkapsling enkel rumstemperaturhärdning med möjlighet att minska härdningstiden till 20 minuter vid temperaturer från 50 °C, ytterligare minimera bearbetningskostnaderna.

Härdningstiden minskas från 90 till 20 minuter!

För mer information om Dow Cornings avancera- Dow Cornings produkter de låg-stress inkapslings- kontakta oss på tel. 08material skyddar känsli- 703 02 00 eller besök www.galindberg.se/ ga elektroniska kompochemtech nenter mot mekaniska

I de fall där polyuretanTill skillnad från polyingjutningar vanligtvis uretaner, vilka ofta kräver tar 90 minuter att härda,

Skyddande inkapsling

påfrestningar som orsakas av termisk cykling samtidigt som det har mekanisk vidhäftning för att förhindra korrosion från fuktinträngning. Detta förbättrar tillförlitligheten, hållbarheten, och därmed värdet av slutkomponenten.

Namnändring på Molykote® produkter för livsmedelsindustrin. Samtliga Molykote®-produkter avsedda för användning inom livsmedelsindustrin – dvs de med NSF H1klassificering – kommer att byta namn. Ändringen består i att FG- och Food-Grade-benämningarna kommer att bytas ut mot FM eller Food Machinery, t ex kommer Molykote® L-0532FG Multi-Purpose Oil framöver att benämnas Molykote® L-0532FM Multi-Purpose Oil. I vissa fall kommer FM eller Food Machinery att läggas till en H1- produkts namn som tidigare inte innehöll FG eller FoodGrade. T ex kommer Molykote® G-4500 Multi-Purpose Synthetic Grease att heta Molykote® G4500FM MultiPurpose Synthetic Grease.

Anledningen till ändringarna är att systematisera och förenkla benämningarna på produkterna. Samt att FG och Food-Grade ej har visat sig vara en bra benämning på produkter för användning inom livsmedelsindustrin. Dessa förändringar kommer gradvis ske under 2014, och har redan ändrats på en del produkter. Vid frågor kontakta Joakim Selin! (joakim.selin@galindberg.se – mobil 070-369 79 87)

Ny medarbetare Ulf Everberg är sedan en tid anställd som säljare. På fritiden tar han hand om huset och sina älskade tonårsdöttrar. Tillbringar så mycket tid som möjligt ute med båten tillsammans med döttrarna. (ulf.everberg@galindberg.se – 070-217 23 42)


Krytox smörjfett och oljor

Smörjning vid kontakt med syrgas

har under lång tid används för flytande och gasformig syrgas då den ej reagerar med syrgas och ej är brandfarlig. Generellt kan alla Krytox produkter användas, Krytox GPL 205 är exempelvis en bra universal produkt. Det finns också en hel serie produkter, den s k NRTserien, där alla produkter är testade och godkända av

BAM (tyskt testinstitut för denna typ av klassificeringar). De olika produkterna är då testade upp till ett visst tryck – som exempel kan nämnas Krytox NRT 8904 som är BAM-godkänd för 70 Bar 60°C. Denna typ av produkter används ofta av större aktörer på den industriella gassidan. För mer information kontakta gärna Joakim Selin! (joakim.selin@galindberg.se – mobil 070-369 79 87)

MANDOS50MR – den perfekta limpistolen! Det här är den enda limpistolen på marknaden som är användningsbar med patroner med alla blandningsförhållanden. Det är viktigt att få rätt mängd lim på rätt plats på ett sätt som är enkelt och bra ur arbetsmiljösynpunkt för operatören. Doseringshjälpmedel minskar samtidigt operatörens exponering för lim och brukar dessutom minska limförbrukningen.

Nusil – medicinklassat silikonlim Nusil MED-1137 är ett av många medicinklassade enkomponent silikonlim i Nusils breda sortiment av Medical Grade silikoner.

Så når du maximal vidhäftning För att uppnå maximal vidhäftning (adhesion), rekommenderar vi dig att använda en primer.

Efter rengöring med lösningsmedel appliceras ett tunt skikt av primern genom doppning, borstning eller sprayning. Vid normala temperatur- och fuktighetsförhållanden (rumstemperatur, 50% relativ MED-1137 har utmärkta limfuktighet), skall primern lufttorka mande egenskaper och kan beaki 15-90 minuter. Primern härdar i tas även vid implantat längre än 29 kontakt med luftfuktighet. Låg dagar. Det är ett enkomponent fuktighet kräver längre torktid. rumstemperaturhärdande silikonlim för att limma silikondetaljer och andra material. Limmet möGör som oss – ta hand om era anter eller överstiger alla USP VI och ställda. Vi på G A Lindberg arbede flesta ISO 10993 testkrav. FDA tar aktivt med friskvård och omMaster Access File finns tillgänglig. sorg av vår personal. Som en del

Nödvändig torktid för en specifik yta skall fastställas före användning. Överdriven härdning av en primer förbättrar inte vidhäftningen. En generell regel är att en torktid på mer än 6 timmar vid normal temperatur och fuktighet skall undvikas.

Vill du veta mer om hur en primer fungerar, eller är du nyfiken på vilken typ av primer du skall använda? Kontakta oss på 08-703 02 00 eller info@galindberg.se så berättar vi mer.

Vi arbetar aktivt med friskvård!

I sortimentet finns även medicinklassade tvåkomponentlim, primer, silikon för formsprutning av gummidetaljer, gjutsilikon, silikonoljor, dispersioner, silikonbläck samt termiskt ledande sili-koner. Kontakta oss med dina funderingar så hjälper vi dig.

loggning på Wellstep. Därefter kan man välja att delas in i olika lag och sedan sätter man upp olika mål som uppnås varje vecka (exempelvis 30 min per dag). Detta är en kul sak som våra anställda uppskattar och bidrar till en aktivare livsstil. Förra året var vi även med i Arbetsplatsklassikern, vilket också bygger på hälsovård och att ha kul.

av detta är vi med i aktivitetsutmaningen som Wellstep anordnar. Det bygger på att man registererar all tid man lägger ned på olika fysiska aktiviteter som t.ex. promenad, cykling, styrketräning, olika sporter etc. Detta registrerar Så utmana er själva och prova man med hjälp av en personlig in- aktivitetsutmaningen ni med!

Nyheter från Simalube Simalube Mini 15 ml Nu kommer en ny ”småtting” till Simalube-familjen, denna gång en 15 ml variant. Den är framtagen för att rymmas i trånga utrymmen. En skillnad är att ”huset” är av aluminium, men annars används den precis som övriga automatsmörjare. Fylld med universalfett (art.nr SL01.15), fylld med kedjeolja (SL14.15). Midjehållare för denna variant ( SL2015) som är smalare än övriga, annars passar all kringutrustning. Simatherm Vulkan bärbar induktionsvärmare Fördelar med den nya portabla värmaren Vulkan (art.nr SLIH025) är att den är enkel att bära med sig samt konstruerad på smart sätt så den är tålig mot stötar och slag. Vikt endast 3,5 kg! Klarar lager upp till 10 kg med inner-Ø mellan 20160 mm. Hör av dig för mer information! (joakim.selin@galindberg.se – mobil 070-369 79 87)

ch /chemte e s . g r e lindb www.ga

AUTOGRAPH REKLAM AB

Vid smörjning av applikationer i kontakt med syrgas – framför allt syrgas under tryck, som t ex anslutningar och kopplingar – är det mycket viktigt att använda rätt typ av smörjfett. Man skall enbart använda sig av syrgasgodkänt fett, ofta av PFPE-bas. Använder man t ex ett mineral eller PAO-baserat fett finns risk för brand eller explosion.

Box 6044, SE-164 06 KISTA Tel 08-703 02 00 Fax 08-703 02 48 E-post: info@galindberg.se www.galindberg.se/chemtech Ansvarig utgivare: Stefan Pettersson

G A Lindberg - Starka Sidor Juni 2014  

G A Lindbergs nyhetsbrev Juni 2014