Page 1

Núm. 25

setembre - novembre 2019

NAILA KHAICHOUN, dissenyadora de la carpeta de l’institut


Equip de redacció (1r ESO) Kamel Allouache Javier Ballesteros Carla Barenys Jia Ao Chen Meritxell Colorado Beatriz Kaner Rabab Laghrissi Rocco Méndez Sergi Mora Matias Moya Mariona Ortiz Mila Ruiz Mar Saavedra Xavier Sordé Dídac Torralba Jia Fu Zhu Disseny de la capçalera Àlex Domínguez

​ C ​ ol·laboradores secció mots encreuats Helena Llagostera (3r ESO) Mireia Gil (3r ESO)

Edició​ ​

Cap de redacció ​

Mariona Ortiz

Emília Puigvert


SUMARI núm. 25 Protagonistes ● Naila Khaichoun, dissenyadora de la carpeta ● Octavio Morales, finalista disseny carpeta ● Erasmus Plus: interconnectats amb centres educatius europeus ● TR física ● Programa TEI (Tutoria entre iguals) ● Cursa de la dona 2019: l’ins Front Marítim hi participa Panorama ● Gandhi, 150è aniversari ● 80è aniversari de BatMan ● Friends, 25è aniversari ● SpiderMan Mots encreuats

● Mots encreuats proposats per alumnes de 3r ESO Contraportada

● Bon Nadal!


Â


NAILA KHAICHOUN DISSENYADORA    DE LA CARPETA I L’AGENDA   La Naila és la noia que va guanyar el concurs de la portada

de l’any

2018-2019. Per això aquest curs nosaltres tenim el seu disseny a les nostres carpetes. En aquesta fotografia, podeu veure-hi la  Naila (a la dreta de la imatge)  responent les nostres preguntes. 

Hem tingut la sort de poder entrevistar la Naila, que ha acceptat respondre les nostres preguntes.


● Com vas tenir la idea de la teva portada? ● Volia que sortís alguna cosa relacionada amb el pensament i la lectura. ● Algú et va ajudar amb la portada? ● La meva mare em va ajudar amb els últims retocs. ● Quant de temps vas estar preparant la portada? ● Les dues hores de classe incloent l’esbós i el croquis i, a més a més, unes dues hores a casa. ● Quins materials vas fer servir? ● Un full DINA-4, aquarel·les de tonalitats rosades i calibrats ● Quines dificultats vas trobar? Al principi havia planejat un altre dibuix i ho vaig haver de canviar a l’últim moment. ● Creies que tenies possibilitats de guanyar el concurs? No moltes, sincerament. ● Saps quantes persones et van votar? No ho sé, però al pati em deien molts alumnes que m’havien votat. Va ser quan vaig pensar que tenia possibilitats de guanyar. ● A tu, quins altres dissenys de carpeta et van agradar? Penso que el dibuix de la meva amiga Elena també es mereixia guanyar, ja que era molt original.


● Quina reacció vas tenir quan et van donar el premi com a guanyadora? Va ser molt graciós perquè en comptes de dir el meu nom van dir Natàlia i això va fer que no estigués tan nerviosa. ● Quan vas començar 1r ESO a l’institut, vas pensar que algun dia potser seria el teu disseny el de la carpeta dels alumnes? No, però era conscient que a tercer participaria en aquest concurs ● Quin consell donaries als alumnes de 3r d’aquest any respecte del treball de disseny de la carpeta? Que siguin originals i sobretot sigui un dibuix que reflecteix el que ells volen.


El disseny de la Naila, amb la distinció de 1r premi ● De gran, vols ser pintora, dissenyadora o artista? No, tot el contrari, voldria ser enginyera. ● T’agrada l’art? Sí, ho trobo una manera d’escapar del món real. ● Vols afegir alguna cosa? Dono les gràcies a totes les persones que em van votar i ho sento per les persones que volien guanyar i no han pogut.

La Naila amb la seva carpeta, repassant els apunts al parc Gandhi 

Meritxell COLORADO Rabab LAGHRISSI


OCTAVIO MORALES,   FINALISTA DEL DISSENY   DE LA CARPETA I L’AGENDA    

Mural amb els treballs seleccionats per a la fase final del concurs     L’Octavio és​ un dels finalistes del concurs.  ​Hem tingut la sort de poder entrevistar-lo.  


● Com vas tenir la idea de la teva portada? Primer de tot vaig fer un colibrí, després pensant que un ocell significa llibertat, vaig fer la nostra ciutat (Barcelona). ● Algú et va ajudar amb la portada? La meva germana. ● Quant de temps vas estar preparant la portada? 7 o 8 sessions. ● Quins materials vas fer servir? Llapis 2H, goma blanca de ​ Milan​, un regle de 20 cm i llapis de fusta de colors. ● Quines dificultats vas trobar? Fer el difuminat. ● Creies que tenies possibilitats de guanyar el concurs? No gaires, quan vaig veure les altres portades. ● Saps quantes persones et van votar? No ho sé ● A tu, quins altres dissenys de carpeta et van agradar? La del Tala i una altra dels 5 finalistes


● Què vas sentir quan vas ser un dels finalistes? Vaig estar emocionat i el primer que vaig fer va ser dir-ho als meus pares. ● De gran, vols ser pintor, dissenyador o artista? No ho sé encara. ● T’agrada l’art? Sí, en 3D. ● Vols afegir alguna cosa? En principi volia fer un colibrí, que em representa. Al final, vaig canviar d’idea. Gràcies, Octavio, per respondre les nostres preguntes      

Aquí teniu els dissenys dels segons classificats

Meritxell COLORADO Rabab LAGHRISSI


ERASMUS PLUS Un projecte compromès amb la cultura 

Aquest primer trimestre hem volgut fer el nostre reportatge sobre l’Erasmus Plus. L’Erasmus Plus és un projecte d’intercanvi que fan els nois i noies de 4t de l’ESO. Aquest projecte consisteix en anar d’intercanvi a Amsterdam i quedar-te a casa d’un nen o nena amb la seva família i anar a un cole d'allà, per aprendre anglès i cultura. L’Erasmus Plus serveix moltíssim, sobretot per aprendre anglès, a conviure amb una família diferent, per visitar la ciutat i la seva història, per veure com és el cole allà… Per informar-nos una mica més hem fet dues entrevistes: a la professora d’anglès, la Maria Pilar, i als nois de 1r de Batxillerat que hi van anar l’any passat.  


​Aquest

cartell està dissenyat per la profesora Eva Cazcarro de V.P  


ENTREVISTA A LA PILAR,   ​ coordinadora Erasmus Plus    - Què és Erasmus Plus?  L’Erasmus Plus és una beca que ens dona la Unió Europea per poder pagar l’intercanvi amb els nois de 4t de l’ESO amb alumnes d’Amsterdam, que fins ara ho havien estat pagant les famílies i que abans es deia simplement “intercanvi a Amsterdam”. -Què aporta l’Erasmus plus?  És un projecte europeu. que va acompanyat d’una aportació econòmica perquè els alumnes puguin viatjar i la despesa no hagi d’anar a càrrec de les famílies. L’objectiu és que les escoles d’Europa estiguin interconnectades… I, evidentment, serveix per a practicar l’anglès, per conèixer gent nova… -Com va sorgir la idea de fer un intercanvi?  ​ Va sorgir fa 4 anys. Unes professores d’una escola holandesa que ja havien participat en un projecte Erasmus Plus, i coneixien el nostre institut, cada any venien i parlant entre nosaltres vam veure que fent un intercanvi els nens d'aquí i els nens d’allà podrien estar connectats i tenir una experiència molt bonica.

-​Quins estudiants  van  ser  els  primers  i  quin  curs fan ara?  Sempre ho hem fet amb alumnes de 4t d’ESO i els primers ara fan 1r curs d’universitat


-​ Com vau poder contactar amb els alumnes d’Amsterdam? A través d’una professora de Castellà vam parlar ens i vam posar d’acord ella i jo i els vam preguntar a alguns alumnes si volien participar i els vam fer escriure una carta explicant com són i així podran saber una mica de cadascun. -​ Tots els alumnes són de la mateixa edat?  Sí, 15 anys o així. -Quants alumnes hi van?  ​ El primer any hi van anar 16 alumnes, després van ser 17 o 18 i l’any passat van ser 22 i aquest any ens en volem emportar entre 20 i 25. -Com escolliu quins nens/es hi van?  Fins ara hem fet un sorteig, però aquest any la Unió Europea ens ha dit que hem de fer un altre tipus de selecció. Llavors hem establert un barem: el 20% és la nota d'anglès des de primer de l’ESO, un 30% és una carta de motivació i un 50% la valoració dels professors. -Amb quin transport hi aneu?  Amb avió. -Qui paga el viatge?  Fins ara ho pagaven les famílies, però aquest any amb la beca d’Erasmus Plus ho paga la Unió Europea -Què fan aquí i allà?  Fan visites culturals i turístiques per la ciutat, classes especials, activitats lúdiques... s’ho passen molt bé. -Quants dies van?  Una setmana: de dilluns a divendres. Sempre el feu amb la mateixa escola?  Sí, amb la mateixa, que és molt gran i ens agrada molt. 


ENTREVISTA A LA CHLOE I AL PABLO DE 1R DE BATXILLERAT   Com vau reaccionar quan us van dir que anàveu d’intercanvi?  Molt guai, perquè mai havíem anat d’intercanvi i va ser una alegria per fer una activitat formativa diferent. Qui pagava el viatge en el vostre cas?  En el nostre cas ho pagàvem nosaltres, o sigui, les famílies. Amb quines professores vau anar?  Amb la Maria Pilar i amb l’Inma Espuñes. Com va ser el viatge en avió per vosaltres?  Molt guai. El d'anada emocionant trist i amb moltes experiències a la motxilla. Pablo: Jo em vaig adormir en el de tornada. Estàvem tan cansats! Vau aprendre molt d’anglès i de cultura en aquest viatge?  D’anglès, sí, perquè practiques. El primer dia potser et costa més, però després acabes parlant i memoritzant-t’ho tot. I de cultura… algunes coses si que vam aprendre. Més ells que nosaltres, però sí que vam aprendre. Què és el que us va agradar més d’aquest viatge?  Per nosaltres el que més ens va agradar va ser el rotllo que es va crear amb tan poc temps i poder-nos-ho passar tan bé, encaixar tant amb persones que no coneixíem, encara que no tant amb gent que no coneixíem sinó amb persones de l’institut com nosaltres tres que no ens portàvem gens i al viatge vam fer pinya.       


Què vau fer a l’institut? I a la ciutat? A l’institut vam fer una classe d’holandès, també classes de ciències, d’història, educació física... Vam fer una mica el seu horari, però molt més senzill. Fèiem unes hores a l’insti i després anàvem per la ciutat. Vam fer una ruta en vaixell, el Rise Museum... Vam anar al salting d’allà, al museu de l’Ana Frank, un simulador de vol que va ser molt divertit i també vam anar al camp de l’Ajax Com és l’institut d’allà?  Molt gran, el triple que aquest. Eren dos edificis simètrics enormes de quatre plantes o així hi havia dues cafeteries enormes, però no té pati, el seu pati era el carrer, estaven molt orgullosos del seu institut. Va ser difícil comunicar-vos amb els nens d’allà?  No, no parlàvem perfecte, però comunicar-se és molt fàcil, si tenies una mica de problemes igualment et feies entendre. Us  van  agradar  els  nens  amb  qui  us  va  tocar  quedar-vos?  Chloe: Molt, ella i la seva família em va tractar molt bé, i vam encaixar molt. Pablo: Jo el meu bueno… quan estàvem sols era molt guai, però després quan estava amb els seus amics era una mica xulo, canviava molt la seva personalitat. Com va ser estar amb una família d’acollida?  Chloe: Bé, se'm va fer super fàcil, crec que és una activitat que s'hauria de fer perquè t’espavila molt. Pablo: Bé, però sortíem de casa molt d’hora i tornàvem molt tard; llavors quasi no ens comunicàvem, però quan estàvem molt bé.    


Com va ser el comiat? Pablo: Per mi va ser més emotiu pel fet que s'acabés el viatge, que no per acomiadar-me d’ells. Chloe: Doncs a mi em va fer molta pena acomiadar-me de tots. Vaig fer amics i el comiat va ser dur, però estic d’acord amb el Pablo, era més l'experiència.

Gràcies per haver llegit el nostre reportatge d’Erasmus Plus, que ens ha agradat molt fer-ho i entrevistar la Pilar, la Chloe i el Pablo!.

Mar SAAVEDRA Mila RUIZ


Treballs de Recerca de Física i Química:  un repte per als estudiants   A nosaltres ens interessa molt la Física i, en concret, ens volem interessar més pels TR. Així doncs, hem entrevistat un dels professors de física de l’institut: en Darío, que ens ha atès molt amablement.

- Què és un TR? És

un

treball

d’investigació

sobre

un

tipus

d’informacions

molt

específiques. Els alumnes el comencen a 1r de batxillerat i l’acaben a 2n de batxillerat, abans d’acabar el 1r trimestre. Hi han de dedicar molt d’esforç.


- Ens pots descriure quins experiments han fet aquest curs algun dels teus alumnes? I tant! I també us passaré fotos i un vídeo. I això és el que resumidamente ens va explicar el profesor Darío.

En una càmera de boira es tracta de veure-hi un tipus de rajos, per ser exactes, rajos còsmics. Aquells rajos són invisibles per a l’ull humà si no es prepara la càmera de boira. Per preparar l’experiment, es posen uns glaçons de gel sec que està a -80º i es crea una boira i comencen a sortir com uns tipus de ratlles (rajos) com a la imatge de la dreta.

Aquí teniu una captura de pantalla del vídeo de l’experiment.

Agraïm al Dario que ens hagi ajudat amb la informació.

Dídac TORRALBA   Jia Ao CHEN   


PROGRAMA TEI Activitats de convivència  entre 1r i 3r ESO  El programa TEI és un programa que ajuda a socialitzar i controlar els problemes que poden haver-hi en els centres d’estudis. Nosaltres considerem que és una gran pensada per part de l’Andrés (antic psicòleg) i que és un programa que ajuda bastant a la gent que ho necessita.

I per saber-ne més,...

... entrevistarem a...

-Salvador Rovira (director de l’institut) - Alumnes de 4t, que ja han viscut l’experiència -Xavi Bastos (psicopedagog i orientador de l’institut)


ENTREVISTA A SALVADOR, director de l’institut - Per què el TEI? Vam pensar que si empoderàvem els alumnes més grans, en aquest cas els de 3r, milloraríem dues facetes: per un cantó l’acompanyament dels alumnes de 1r i la prevenció de possibles conflictes, i per altre cantó donàvem eines per al creixement personal dels alumnes més grans. - Com se us va ocórrer el programa TEI?  A partir de la idea del paper d’un germà gran - Us fa il·lusió ser el primer institut que fa el programa TEI i que  molts altres instituts, gràcies a vosaltres, també ho facin?  Sí, ens fa molta il·lusió i, a més a més, ens ha donat prestigi. -  Per  què  els  alumnes  de 3r?  

Perquè els alumnes de tercer moment

estan de

en

un

creixement

personal en el qual el programa els pot ajudar més.


- Quants anys porteu amb el programa TEI? Des de fa 12 o 13 anys. - Ha canviat molt des de que heu començat amb el TEI?   Sí, el TEI ha anat evolucionant en estratègies i material. Moltes de les universitats i institucions aporten les seves reflexion perquè el TEI millori. - Us satisfà que ara molts instituts coneguin el programa TEI?   Ens satisfà molt perquè veiem que és una eina que tothom valora. - Alguna vegada heu pensat en abandonar? No, mai, nunca jamás, never jamais. Creieu que aquest programa funciona? Sí , tenim evidències que funciona. - Hi ha alguna cosa que vulgueu canviar del programa?   No hi ha res en concret i s’anirà desenvolupant en el futur.

Entrevista amb alumnes de 4t, que ja ho han passat. - Us van haver de preparar d’alguna manera? Sergi: Ens van preparar durant duess classes, també va venir el Salva i ens va explicar què era i de què tractava. Ens van ajudar a parlar amb els nens i ser més amigables.


Aina: ens van preguntar si estàvem disposats a fer-ho i ens van fer unes xerrades per explicar-nos. Laura: Ens van preguntar si estàvem disposats, i ens van explicar què havíem de fer. Mariona: Sí, per saber sobre el tema i com actuar. - Abans  de  ser  tutors  del  programa  TEI,  vau  sentir  nervis  o  teníeu sensacions de no voler-ho fer o altres sensacions?

Mariona: Jo tenia ganes i inquietud per saber qui era el meu tutoritzat. Laura: Tenia ganes perquè sabia que el que feia serviria per algun nen de primer. Aina: Una mica nerviosa estava perquè no sabia si ho faria bé, encara que des d’un bon principi que volia ser tutora d’un nen de primer ja que ajudaria a fer el traspàs de l’escola a l’institut. Sergi: sí, tenia ganes de contribuir a l’institut amb el meu amor en ajudar els nens.

En les  imatges  hi  podeu  veure  uns  moments  de  l’acte  de  lliurament  de  diplomes  acreditatius  per  als  alumnes  de  3r  ESO,  com  a  tutors  d’alumnes  de  1r. 


Aquí podem  veure-hi  algunes  alumnes  de  3r  amb  els  seus  diplomes acreditatius         

Xavier​SORDÉ Sergi ​ MORA


LA CURSA DE LA DONA 2019 ALUMNES I MARES DE   L’INSTITUT FRONT MARÍTIM   HI HEM PARTICIPAT UN ANY MÉS!!!    Preparades  i  animades  per començar la cursa! El passat 17 de novembre es va celebrar la quinzena edició de la cursa de la dona. Van haver-hi 36000 inscripcions, el rècord fins ara. El recorregut té una llargada que s’aproxima als 8 quilòmetres. Hem tingut la sort de poder entrevistar unes noies de l’institut que hi van anar: L’Amaia, la Lidia i la Carla. A més a més, comptem amb les imatges que ens han compartit algunes companyes i també un nombrós grup de mares.  


ENTREVISTEM L’AMAIA ESPINOSA, LA LIDIA MARTíNEZ I la CARLA LOZANO: Us van donar algun obsequi per participar-HI?  LIDIA MARTíNEZ 2ND:​​La samarreta. CARLA LOZANO 2ND:​La samarreta. Molt maca!  Amb qui HI vau anar?  amaia espinosa: ​​Amb la Maria Giral, el Biel Clemente (companys de l’institut) i amb els meus pares.

LIDIA MARTíNEZ 2ND:​​Amb la meva mare i les meves amigues. CARLA LOZANO 2ND:​​Amb la meva mare i la meva germana. Quant de temps vau trigar A fer tota la cursa?

AMAI​A ESPINOSA:​​1:30h o 2:00h LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​​Una mica més de 2 h. CARLA LOZANO 2ND:​​Unes 2 hores Tot Montjuïc de color rosa: IMPRESSIONANT!!! 

     


És el primer any que HI aneu? AMAIA ESPINOSA:​​No, aquesta és la meva segona vegada LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​​Sí CARLA LOZANO 2ND:​​Sí

Un grup de mares del nostre INSTITUT FRONT MARÍTIM davant d’una de les emblemàtiques xemeneies de Poblenou

            Us ho vau passar bé?   AMAIA ESPINOSA:​​SÍ. Molt! LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​​Sí, em va agradar l’ambient que hi havia allà.  CARLA LOZANO 2ND:​​Sí. I tant!


Amb quina intenció vau anar-hi? AMAIA ESPINOSA:​​Perquè hi volia anar per veure l’ambient. LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​​Per passar-ho bé. CARLA LOZANO 2ND:​​Per passar una bona estona. HI TORNAREU L'ANY QUE VE?  AMAIA ESPINOSA:​Sí. Em va agradar molt. LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​Sí, per passar una bona estona. CARLA LOZANO 2ND:​Sí,

perquè m’ho vaig passar molt bé. Arribada a la meta

recomanarÍeu a altrA gent que hi anés? AMAIA ESPINOSA: ​Sí, perquè m’agrada molt. LIDIA MARTÍNEZ 2ND:​Sí,

perquè val la pena anar-hi.

CARLA LOZANO 2ND:​Sí, perquè és per a una bona causa i m’ho vaig passar molt bé. Enhorabona a totes les participants i esperem que us animeu a participar-hi també

l'any que ve!

Carla Barenys Mariona Ortiz 


Mahatma Gandhi Defensor de la pau  150è aniversari del seu naixement 

  Aquest any celebrem el 150è aniversari del naixement de Mahatma Gandhi, així que avui parlarem a la revista del Front Marítim sobre aquest tema. El nom complet de Gandhi és Mohandas Karamchand Gandhi. Va néixer el 2 d‘octubre de 1869 a Porbandar i va morir el 30 de gener de 1948 als 78 anys i van enterrar l’urna de les seves cendres al palau d’Aga Khan.


El seu nom real va ser Mohandas Karamchand Gandhi, però els seus deixebles l’anomenaven “Mahatma”, ja que significa “Ànima Gran”. (Maha significa “Gran”. Atman significa “Ànima”). A l'Índia anomenaven "Mahatma" els líders espirituals. Aquest era un nom molt important, ja que poques persones el tenien. Gandhi va ser un líder pacifista i de la Resistència no violenta. És conegut per ser una persona important en el moviment de la independència a l'Índia de la que parlarem més tard. Gandhi va ser un líder espiritual l’Índia molt important, advocat i pensador.

En el temps en el qual Gandhi va estar a l'Índia va fer canvis i protestes

molt importants, com la

coneguda Marxa de la Sal: es tractava de fer un recorregut a peu de 300 quilòmetres realitzat a l'Índia, ja que Gandhi volia fer una protesta pacífica, perquè els obligaven a pagar un impost si compraven sal, i prohibia recollir-la per ells mateixos.


Aquesta és la tomba de Mahatma Gandhi, al palau d'Aga Khan, a Pure, l'Índia. Aga Khan IV va regalar el palau al govern de l'Índia el 22 de febrer del 1969 per a recordar a Gandhi. Aga Khan IV va fer això perquè en aquest palau va estar Gandhi després d’haver fet la campanya “Quit India”. Aquesta campanya consistia en desobediència civil contra el govern britànic, i com que els britànics no volien deixar de ser el govern, van tenir a Gandhi, líder d’aquesta campanya, empresonat en aquest palau. Actualment, és un lloc on hi ha molt turisme, com a record d’aquest fet. Gandhi va voler fer això perquè volia la independència, i no volia fer servir violència perquè “El que s’obté amb violència només es pot mantenir amb violència”.

Mahatma Gandhi va viure a Kirti Mandir, a Porbandar, amb la pobresa i la gana. Porbandar és una ciutat costanera de l'Índia, a l’estat de Guyarat, més coneguda per ser el lloc on Gandhi va néixer.


Mahatma Gandhi ha dit moltes frases famoses i molt boniques, així que n’hem recopilat unes quantes per a mostrar-vos-ho.

● Viu com si anessis a morir demà, aprèn com si anessis a viure per sempre. ● No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí

● Quan hi ha una tempesta, els ocells petits s'amaguen, però les grans àguiles volen encara més alt.

● Cuida els teus pensaments, perquè es convertiran en les teves

paraules.

Cuida

les

teves

paraules,

perquè es

convertiran en els teus actes. ● La violència és la por als ideals de la gent

Aquestes frases són molt importants en la vida en general. Gandhi té una manera de pensar molt diferent de la resta de persones.


Parc Gandhi a Poblenou

A Barcelona hi ha una estàtua de Gandhi, al carrer Ramon Turró, al Jardins de Gandhi, al costat del nostre institut Front Marítim. Va ser inaugurat el 28 de març de l'any 2000 per l’artista Adolfo Pérez Esquivel. És un parc que us recomanem visitar.

Matias MOYA Kamel ALLOUACHE


Spider​-​man 50 anys d’aniversari    Spider-Man, o l'home aranya, és un personatge fictici de còmic, creat per Stan Lee i Steve Ditko.   

Stan Lee va néixer​​28 de desembre​de 1922​i va morir el ​ 12 de novembre​de  2018​ . 

Steve Ditko va néixer ​ 2  de novembre​de ​ 1927​​ i  va morir el 29 de juny  de 2018. 

     


Dades del personatge   Nom  real  del  personatge​ :  ​ Peter  Benjamin  Parker  Creadors​ :​ Stan Lee i Steve Ditko  Primera aparició​ :  Amazing Fantasy núm.15;   (publicat ​ 10 d​ ’agost de 1962 )      Enemics:   Follet  Verd,  Kingpin,  Doctor  Octopus,  Venom,  Morbius,  J.  Jonah  Jameson,  Home  de  Sorra,  Carnage,  Electro,  Rhino,  Morlun,  Lagarto,  Kraven  el  Caçador,  Camaleó,  escorpí,  Flash  Thompson,  La  Mà,  Bullseye,  Arcade,  Mysterio,  Jigsaw,  Hammerhead,  Shocker,  Tombstone,  Malson,  Senyor  Negatiu,  Voltor,  Xacal,  Doctor  Doom, 

Dràcula, Thanos, Galactus, etc... L’uniforme:  

Spiderman ha  disposat  de  diversos  vestits.  En  destaquen:  L'uniforme  blau i vermell clàssic (amb el qual es va  fer  famós  des  de  la  seva  primera  aparició),  el  vestit  negre  alienígena  (tret  de  la  saga  Marvel  Super  Heroes  Secret  Wars),  (del  qual  després  en  derivaria  en  Venom),  el  robòtic  vermell  i  groc  creat  per  Tony  Stark (alias  Iron Man) en la fase prèvia a la guerra civil (saga civil war de la Marvel).   


Actors que han encarnat aquests personatges:  

Tom 

Holland

Avengers  

Drake Bell

Endgame

Superhero movie  

Garfield

Tobey Maguire

  Andrew   

The ​

Amazing

Jake Johnson

Spider‑Man

Spiderman  

Spiderman: Un nou univers​

I n’hi ha més...

Les versions cinematogràfiques:  Pel·lícules de Spiderman  Trilogia de Sam Raimi

Trilogia de Marc Webb

Spiderman​(2002)

The Amazing Spider-Man​(2012) ​

Spiderman 2​(2004)

The Amazing Spider-Man 2: Rise of Electro (2014)

Spiderman 3 (200   Dins de ​ l'univers cinematogràfic de Marve​ l Spiderman: Homecoming (2017)     

Beatriz Kaner Jia Fu Zhu   


80è aniversari de BatMan L'HEROI QUE NO ENVELLEIX

BatMan va ser presentat el 30 de març de 1939 pel nord-americà Bob Kane, juntament amb Bill Finger, propietat de DC Comics. Bob Kane era un escriptor i dibuixant, va ser el creador del superheroi BatMan. Anys després va admetre que Bill Finger també va contribuir en la creació del personatge. Bill Finger a més a més era escriptor i originador de BatMan.

Bob Kane La seva primera pel·lícula va ser “The case of the quimic syndicate”. La pel·lícula es va estrenar l’any 1943. Va ser producció de Columbia Pictures i Lambert Hillyer. En aquell film, tenia una disfressa diferent a les que hi ha actualment. Aquí teniu una foto de l’evolució de la disfressa.

Bill Finger


El personatge (BatMan) va aparèixer per primera vegada a DC (Detective Comics) número 1, publicat el maig de 1939. BatMan va resultar tan popular que va lliurar la segona entrega la primavera de 1940.


MONTJUÏC IL·LUMINA EL SENYAL DE BATMAN

Cada 21 de setembre se celebra el BatDay, però aquest any ha sigut diferent perquè se celebraven 80 anys de BatMan. Per aquest motiu, Montjuïc va il·luminar el Batsenyal sobre la façana del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).


BATMAN IMPULSA ELS VALORS I IDEALS

Fa 80 anys ​ "Batman" va  aparèixer  per  primera  vegada  en  els  còmics  i  el  missatge  de  valors  d'esforç  i  justícia  que  ha  marcat  la  seva  història  ha  deixat  empremta  en  milions  de  seguidors a nivell mundial, per la qual cosa,  “es  veu  una  llarga  vida al superheroi”, com va afirmar Mauricio Matamoros,  editor de DC Comics.   

Javier BALLESTEROS Rocco MÉNDEZ


25è​ANIVERSARI DE 2​F​·​R​ ·​I​·​E​·​N​·​D​·​S​2 ​

Trama Friends és una sèrie de televisió nord-americana creada per David Crane i Marta Kauffman començada a rodar al 1994 i acabada de rodar al 2004 a Nova York. Durant aquests deu anys han rodat 10 temporades en les quals expliquen la vida de 6 joves amics (Rachel,

Monica, Phoebe, Joey,

Chandler i Ross) que

viuen a

Manhattan, Nova York. Passen un munt de bons moments junts, però també en passen de dolents. La història comença dins d’una cafeteria anomenada Central Perk. Aquest moment, marca l’inici d’una amistat basada en el passat, el futur i l’amor.

Coneixem millor aquests productors David Carne​ , ​el productor de la sèrie de Friends, ​ va néixer a Filadèlfia, el 1957. És guionista i productor.   Marta Fran Kauffman la co-creadora de Friends va néixer el 1956. És escriptora i productora.

   


Com ho van celebrar? El passat mes de setembre, ​Friends va fer 25 anys i van celebrar-ho exhibint diversos escenaris, part del vestuari i de l’atrezzo a Nova York. Però no només ho van celebrar allà, a Barcelona també; però aquesta vegada uns mesos abans; concretament al maig. Van recrear part dels llocs i objectes per a fer una exhibició​, ​vaja, un “museu” de ​Friends​.   

Presentació dels personatges  

Rachel Green  (Jennifer  Aniston)​: Va arribar just escapada de l’altar. A Nova York només coneixia a la Monica perquè van anar juntes a l’institut. Durant les 10 temporades anirà coneixent a un dels altres protagonistes d’una manera molt especial. Treballarà com a cambrera, estilista i en una tenda de roba. La Rachel és una noia apassionada per la moda i divertida.  

Monica Geller  (  Courtney  Cox  )​ : És una de les persones més importants perquè coneix a la Rachel des de l’institut, és germana d’en Ross, és veïna d’en Joey i en Chandler, era la companya de pis de la Phoebe i a casa seva és on es reuneixen moltes vegades per passar l’estona, per tant, també és l’amfitriona. Cap a les últimes temporades, tindrà més “relació” amb un dels nois. Ella és cuinera i chef. La Monica es caracteritza per la seva obsessió per l’ordre, la neteja i per la seva competitivitat.


Phoebe Buffay ( Lisa Kudrow )​ : És la persona del grup que ha tingut la infancia més dura, ja que després de molts desastres familiars, va acabar vivint al carrer. Amb qui té més relació, és amb la Monica perquè diuen que van compartir pis. La Phoebe es guanya la vida com a massatgista, però a part d’això, la seva afició és tocar la guitarra. És la noia més rara i esbojarrada del grup perquè troba normal coses que els altres no. Però tot i així, és molt maca i simpàtica

Joey Tribbiani ( Matt LeBlanc )​ : És el menys intel·ligent de tots. Sempre triga a entendre el que li li diuen. És el company de pis d’en Chandler. És d’actor i tot i que no ha tingut massa èxit, mai perd la motivació. La seva obsessió són els sandvitxos. Es caracteritza per la multitud de romanços que ha tingut i que mai ha funcionat ningun i també per la seva obsessió amb menjar.

Chandler Bing   ( Matthew Perry )​ : És el més sarcastic del grup. Va ser el company de la universitat amb en Ross i va conèixer a la Monica i a la Rachel en un dia d’Acció de Gràcies quan era universitari. Al cap d’algunes temporades anirà mirant d’una forma diferent a una de les protagonistes. En Chandler treballarà amb l'anàlisi estadística i reconfiguarció de dades, però al final de la sèrie es dedicarà a la publicitat. En Chandler no para de fer bromes i també odia el seu treball.


Ross Geller   ( David Schwimmer )​ : A l’inici de la sèrie, està just divorciat de la seva exmuller Carol, amb la que tindrà el seu primer fill en els primers capítols. És germà de la Monica, company de la universitat amb en Chandler, i també coneix a la Rachel. L’amor per a una de les noies anirà augmentant al llarg de la sèrie però tot i així, acabarà divorciat 3 cops. Es guanya la vida treballant en un museu com a doctor de paleontologia. Es caracteritza pel piló de cops que ha acabat divorciat i també per la seva amabilitat i torpesa.

Espectadors de la sèrie Friends:​la sitcom de més èxit dels noranta ha sigut tot un referent en la televisió. El març del 2019, per “The Hollywood Reporter”, Friends va ser considerada la millor sèrie de la historia, sent també votada en 2018, segons Ranked, com a la millor comedia de situació de tots els temps. Fins i tot, van despedir a una dona per veure 55 capítols de ​Friends e​n 4 dies. La cançó “I’ll Be There for You” (el tema principal de ​ Friends,​ en català: “seré allà per tu”) va estar 8 setmanes en el № 1 del Billboard Hot 100 Airplay. 

Premis 1 Globus d'Or, 6 Premis Emmy i 55 nominacions, 9 People's Choice Awards i 2 premis del Sindicat d'Actors reflecten l’èxit d’aquesta comèdia. Friends: una sèrie que va fer història i que, encara avui, cap altra comèdia ha aconseguit destronar com una de les sèries de més èxit al món.


Opinió personal   Carla​ :Vaig començar a veure Friends p​erquè la meva mare em va dir que era una sèrie molt entretinguda. Penso que aquesta serie es de les millors que he vist mai i me la tornaria a veure moltes vegades.Estic feliç de que altre gent pugui gaudir tant com jo mirant ​Friends​.  

Mariona​ : Vaig començar a veure la sèrie gràcies als meus cosins. Ells me la van recomanar i des del primer capítol que no he parat de riure. No he parat de disfrutar-la durant les 10 temporades, i per això la vull recomanar als alumnes d’aquest institut. Em sembla una comèdia molt divertida i entretinguda i a mesura que passen els capítols encara ho és més.  

 

C​·​A​ ·​R​·​L​·​A B​·​A​·​R​·​E​·​N​·​Y​·​S    

M​·​A​·​R​·​I​·​O​·​N​·​A O​·​R​·​T​·​I​·​Z


MOTS ENCREUATS Helena Llagostera (3r ESO)  Mireia Gil (3r ESO)  Aquest és el nostre encreuat, esperem que us agradi.  Trobareu la solució a la pàgina següent 

         

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


VERTICALS: 1- ​ Amfibi del grup dels urodes, amb el cos i el cap deprimits i uns bonys  formats per la pressió de les costelles.   

2-​Metall preciós, groc, mal·leable, dúctil. / Pedra petita. / Sufix dels glúcids especialment monosacàrids.   

3- ​El plural d’una màniga postissa que s’usa en algunes feines per a protegir les mànigues del vestit. / La segona lletra de l’abecedari.   

4- ​ Primera persona del singular del verb que transmet coneixements, actituds, valors o formes de cultura. / El qui componia poesies i les cantava  en les festes i festins a l’antiga Grècia.    

5- ​ Component per banys relaxants. / Primera lletra de l’abecedari. / estat fisiològic que constitueix el període de descans.                                 

 


HORITZONTALS: 1-​El plural d’un fruit comestible que normalment pot ser: vermell, groc o  verd.   

2-​Instrument agrícola per a obtenir socs a la terra i és arrossegat per animals.    

3- ​ La setzena (16) lletra de l’abecedari. / Que es redueix a no res, no existeix.  

4- ​El plural de la paraula que descriu el que sent amistat envers algú  

5- ​ Primera persona del singular del verb que s’utilitza quan algú dóna els diners que val una cosa.    

6- ​ Repetició d’un so produïda per la reflexió de les ones sonores. / Primera lletra de l’abecedari.   

7-​La novena lletra de l’abecedari. / Forma del femení de l'adjectiu possessiu t​on.   

8- ​ Plural d’un ​ i​ ndividu d'un grup de tribus pertanyents al grup meridional dels nguni.   

9- ​Nom que rep cadascuna de les parts que forma l’esquelet. / Primera nota de l’escala musical.    

10- ​Tercera persona del plural del verb que es fa servir quan algú té coneixements d’una temàtica. 


Profile for ifrontmaritim

Revista 100% Front Marítim núm. 25  

Publicació de periodicitat trimestral de l'institut Front Marítim de Barcelona. L'equip de redacció està format per alumnes de 1r ESO.

Revista 100% Front Marítim núm. 25  

Publicació de periodicitat trimestral de l'institut Front Marítim de Barcelona. L'equip de redacció està format per alumnes de 1r ESO.

Advertisement