Page 1

Φιλιππιάδα 1912-2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ευγενική Χορηγία


Φιλιππιάδα 1912-2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο “Φιλιππιάδα 1912-2012” εκδόθηκε με αφορμή τον εορτασμό για την συμπλήρωση 100 χρόνων Απελευθέρωσης της πόλης Φιλιππιάδας. Το υλικό είναι ευγενική παραχώρηση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών προς τον Δήμο Ζηρού.


Με την χαρά και την ικανοποίηση που προκαλεί η πραγματοποίηση ενός οράματος και την ανταπόκριση σε μία υποχρέωση προς τη γενέτειρά μας, παραδίδεται στους συμπολίτες μας το ιστορικό αυτό λεύκωμα, που καλύπτει στιγμές απ’τα ιστορικά γεγονότα που κατέστησαν την πόλη μας ελεύθερη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, όχι μόνο γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να μυηθώ στο περιβάλλον της εποχής εκείνης, αλλά και γιατί είχα την ευκαιρία να είμαι Δήμαρχος στο ξεκίνημα της νέας εκατονταετίας. Μιας εκατονταετίας που όπως και η προηγούμενη θα είναι γεμάτη από αγώνες σε όλα τα επίπεδα αλλά και δημιουργικότητα. Ο Δήμαρχος, Δημήτριος Γ. Γιολδάσης


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιπιάδα. Αναχώρηση του συντάγματος ιππικού Ηπείρου από τη Φιλιππιάδα. Στο μέσον ο διοικητής του συντάγματος αντισυνταγματάρχης ιππικού Περικλής Μαυρομιχάλης.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Αντί προλόγου

Το λεύκωμα αυτό εκδίδεται στην αφετηρία της νέας εκατονταετίας ελεύθερης Φιλιππιάδας. Όλη μας η προσπάθεια πηγάζει από την πεποίθηση ότι η ιστορία δεν αποτελεί απλά μέρος της μνήμης των ανθρώπων, αλλά χρήσιμο εφόδιο για την κατανόηση του παρόντος και εφαλτήριο για την κατάκτηση του μέλλοντος.

Θεοδώρα Παπαϊωάννου-Ιατρού Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ζηρού


Φιλιππιάδα 1912-2012

Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδος. Η IV Μεραρχία οδεύουσα προς το Εμίν Αγά. Μπροστά, στο κέντρο, ο διοικητής της IV Μεραρχίας υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Ο άγνωστος Δεκανέας του Μηχανικού και αυτοκινητιστής με συνάδελφό του στη Φιλιππιάδα.

Φιλιππιάδα. Σταθμός αυτοκινήτων. Ο άγνωστος Δεκανέας στο τιμόνι.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, το Στρατηγείο Ηπείρου εξέδωσε διαταγή που προέβλεπε τη διατήρηση με κάθε θυσία του Γριμπόβου και ανέθεσε την άμυνά του στο 15ο Σύνταγμα ( μείον ΙΙ Τάγμα), που βρισκόταν ήδη εκεί, το οποίο ενίσχυσε και με τα 7ο και 10ο Τάγματα Ευζώνων.

Μετά την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη της καταστάσεως και ύστερα από προφορική διαταγή του Στρατηγείου Ηπείρου, το 1/15 Τάγμα, υποστηριζόμενο από μία ορειβατική πυροβολαρχία, κινήθηκε γρήγορα και απελευθέρωσε το χωριό Καμπή, ενώ το 11/15 Τάγμα απελευθέρωσε ταυτόχρονα τη Φιλιππιάδα χωρίς να συναντήσει αντίσταση. Βορειότερα, το 3ο Τάγμα Το 3ο Τάγμα Ευζώνων θα εξασφάλιζε με διλοχία Ευζώνων εγκαταστάθηκε στο ύψ. Μάνου Πηγάδι. τη στενωπό κοντά στο χωριό Κορφοβούνι, ενώ η υπόλοιπη δύναμη του Τάγματος θα παρέμενε στη Την επομένη, 13 Οκτωβρίου, τμήματα των 3ου και θέση της ως τοπική εφεδρεία. 10ου Ταγμάτων Ευζώνων κατέλαβαν χωρίς καμιά αντίσταση τα υψώματα Τσούκα και Πύργος. Τμήματα Από αναγνωρίσεις που έγιναν κατά την ίδια ημέρα επίσης του 3ου Τάγματος Ευζώνων προωθήθηκαν στη προς τη γέφυρα Καλογήρου, τη Φιλιππιάδα και τα στενωπό Κιάφας και από εκεί στο χωριό Αμμότοπος, υψώματα Κιλμπερίνη, Τσούκα (ύψ.893) και Πύργος, όπου και εγκαταστάθηκαν. διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι είχαν εγκαταλείψει στη διάρκεια της νύχτας τις θέσεις τους και είχαν συμπτυχθεί εσπευσμένα προς τα βόρεια.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Η IV Μεραρχία, διερχόμενη από το ναό του Αγ. Γεωργίου Φιλιππιάδας, προωθείται προς το μέτωπο Ηπείρου. Η IV Μεραρχία συγκεντρώθηκε στη Φιλιππιάδα πριν προωθηθεί στο Χάνι Εμίν Αγά και Χάνι Φτελιά.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιπιάδα. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Ίλαρχος Νικόλαος Λεβίδης υπασπιστής του Διαδόχου. Ο Ταγματάρχης του Γαλλικού Στρρατού Devigne, ο Κ. Μάνος και ο διπλωμάτης Gudire.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Στρατιωτικοί κλίβανοι δίπλα στη δημόσια οδό προς Ιωάννινα, βόρεια του Ναού του Αγ. Γεωργίου. Φιλιππιάδα. Υπαίθριοι στρατιωτικοί κλίβανοι για την παρασκευή άρτου.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Στρατιωτικοί αρτοποιοί μετά τη φουρνιά.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα Σταθμός αυτοκινήτων. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος ερχόμενος στο σταθμό. Φιλιππιάδα Σταθμός αυτοκινήτων. Πριγκήπισσες και Πρίγκηπες.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Ο αρχηγός του στρατού Ηπείρου αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σαπουντζάκης συνοδεύει την πριγκήπισσα Μαρία (με μακρύ μαντίλι) έξω από το νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Το νοσοκομείο της πριγκήπισσας Σοφίας και ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Προσωπικό και νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου της πριγκήπισσας Σοφίας. Μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεώργιου Α’ πολλοί φορούσαν μαύρο περιβραχιόνιο.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Το νοσοκομείο της πριγκήπισσας Σοφίας και ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός. Στο βάθος ο στρατώνας της Στρεβίνας (Καμπής).


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού περιποιούνται ελαφρά τραυματισμένους.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Εθελόντριες νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Η αριστοκρατία Αθηνών περιθάλπουσα τους τραυματίας εν Φιλιππιάδι.

Φιλιππιάδα. Τραυματίες από το μέτωπο Μπιζανίου φωτογραφίζονται με την πριγκήπισσα Αλίκη (όρθια δεξιά) και με άλλες εθελόντριες μπροστά από το “Νέον Ξενοδοχείον το Σύνταγμα” κατά τη μεταφορά τους προς Πρέβεζα.


Αδελφές νοσοκόμες σε πρόχειρο νοσοκομείο δίπλα στο “Νέον Ξενοδοχείον το Σύνταγμα”.

Μπροστά στο “Νέον Ξενοδοχείον το Σύνταγμα” τούρκοι αιχμάλωτοι μεταφέρονται υπό το βλέμμα του διάδοχου Κωνσταντίνου (πάνω δεξιά στο παράθυρο μόνος) προς Πρέβεζα.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Ο αρχηγός του στρατού Ηπείρου αντιστράτηγος Κ. Σαπουντζάκης με τον ταγματάρχη πεζικού Ιωάννη Βελισσάριο.

Φιλιππιάδα. Επίσκεψη της Βασίλισσας Όλγας. Σε χάνι όπου οθωμανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι προσφέρουν βοηθητική εργασία.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Μεταφορά υλικού με κάρα και αυτοκίνητα μέσω της αμαξιτής οδού Φιλιππιάδας – Εμίν Αγά, παρά τον ποταμό Λούρο. Πεζικό περνά τον ποταμό Λούρο πάνω από πρόχειρη γέφυρα.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Δημόσια οδός Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων. Κατασκήνωση δίπλα στο Ναό του Αγ. Γεωργίου Φιλιππιάδας.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Εκφόρτωση στη σκάλα της Πέτρας

Φιλιππιάδα. Αναχώρηση του αρχιστράτηγου Διαδόχου Κωνσταντίνου για το Εμίν Αγά. Δεξιά του μόλις διακρίνεται ο υποστράτηγος Παναγιώτης Δαγκλής.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Ποταμός Λούρος. Στάσεις στην αμαξιτή οδό Φιλιππιάδας – Εμίν Αγά. Διακρίνονται από αριστερά οι: Ι. Τρικόγλου, S. Vagliano, ανθυπολοχαγός Καραπάνος, (πάνω) άγνωστος, άγνωστος ανθυπολοχαγός, Σταυρόπουλος, Φωτίου, Μαντζουράνης.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Φιλιππιάδα. Το Τζαμί.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Χάνι Εμίν Αγά. Η βάση του ελληνικού γενικού στρατηγείου κατά την πολύμηνη πολιορκία των Ιωαννίνων.


Μπιζάνι. Η ανάγνωση της παράδοσης. Διακρίνεται η λευκή σημαία. Φιλιππιάδα. Επίσκεψη της Βασίλισσας Όλγας. Συνομιλία με στρατιώτες.

Φιλιππιάδα 1912-2012

Ξεψείρισμα.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Στρατιώτες της Μοίρας του Ιουνίου αποβιβάζονται στην προκυμαία της Πρέβεζας.


Πρέβεζα. Η πριγκίπισσα Μαρία και ο Μητροπολίτης Αθηνών Θεόκλητος αναχωρούντες από την οικία Γεωργίου Ποταμιάνου προς Φιλιππιάδα.


Φιλιππιάδα 1912-2012

Ιωάννινα, κεντρική πλατεία. Η είσοδος του Ελληνικού Στρατού με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο. Προηγείται στρατιωτική μπάντα.


«Αξιωματικοί και Οπλίται Είμαι ευχαριστημένος από σας. Επι οκτώ ημέρες σχεδόν διαρκώς πολεμούντες υπέστητε όλοι πλην ολίγων ευτυχώς εξαιρέσεων, μετά ζηλευτής αντοχής και εγκαρτερήσεως όχι μόνον τας καταπονήσεις των πορειών και του αγώνος εναντίον του εχθρού, αλλά και τας εκ της αθλιότητος του καιρού βασάνους και κακουχίας. Εντός 8 ημερών κατεκτήσατε μέγα μέρος της από Πρεβέζης μέχρι Ιωαννίνων υπαίθρου χώρας, εισήλθατε νικηταί εις Φιλιππιάδα, εις Λούρον και Στεβίναν (Καμπή ) και εις πλείστα χωρία και εδώσατε την ελευθερίαν εις χιλιάδας υποδούλων αδελφών. Είμαι υπερήφανος διοικών Στρατιώτας τοιούτων αισθημάτων και τόσης αντοχής. Είμαι ευχαριστημένος από σας διότι δεν υστερήσατε του στρατού της Θεσσαλίας, όστις επίσης προοδεύει με γοργόν βήμα κατακτητού εις την απελευθέρωσιν της επί τετρακόσια έτη υποδούλου χώρας. Όταν επιστή ο καιρός δια νέας δοκιμασίας είμαι βέβαιος ότι θέλετε υποστή και ταύτας μετά της αυτής εγκαρτερήσεως και του αυτού ζήλου, διότι γνωρίζετε παν ό,τι κάμνετε το κάμνετε δια την επιτυχίαν και την δόξαν της αγαπητής Πατρίδος μας. Άρτα 14-10/12

Σαπουντζάκης»


Φιλιππιάδα 1912-2012

Profile for iframe design

100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ  

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ  

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

Advertisement