Page 1

Ett samarbete mellan VARA FOLKBIBLIOTEK VARA KOMMUN

Västra Skaraborg

Tema: Barnböcker i en digital värld!

Torsdagen den 4 maj 2017 Vara Folkbibliotek

Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn i åldern 0-12 år.

Västra Skaraborg


Syftet med projektet är att få män inom LOs fackförbund att läsa mer böcker. Pappor som läser är för många barn den enda manliga förebilden. Berättelser, böcker och läsning också hör till männens värld. Det har betydelse för framtidens män, d.v.s. dagens pojkar. Förmågan att bruka orden och språket betyder alltmer i dagens och framtidens samhälle. Att förstå vad andra säger och skriver är nödvändigt. Att själv kunna ge ord åt sina tankar och känslor i tal och skrift är en färdighet som varje människa behöver för att försvara sina rättigheter.


Läs för mig, pappa! Torsdagen den 4 maj 2017 kl. 08:30 - 16:00 Vara Folkbibliotek Du får en heldag då du får träffa en författare och en barnbibliotekarie som lär dig mer om barns språkutveckling, läsförmåga och vilka böcker som passar barn i olika åldrar. Ett paket med böcker för barn och en bok till dig själv gratis efter avslutad träff. Är du medlem i IF Metall eller ett av LO:s fackförbund och intresserad att delta? Anmälan: Kontakta din avdelning eller studieorganisatören på din arbetsplats och anmäl ditt intresse, senast fredagen den 21 april. Utbildningen: Är kostnadsfri och du får ett skattefritt stipendium på 880 kronor/dag (110 kr/tim), även eventuella resekostnader. Vi bjuder på fika och lunch. Målgrupp: Pappor, bonuspappa, far- och morföräldrar, etc till barn i åldern 0 - 12 år. Mer information: ABF Skaraborg, tel. 073-518 73 01 IF Metall Västra Skaraborg, tel. 0510-48 41 30 eli.abadji@ifmetall.se


Foto: Michael Olsson

Författaren

Torgny Karnstedt Född i Uppsala 1952, bosatt i Båstad sedan 2010. Barndom i Flen, ungdomsåren i Västerås. Bodde mellan 1979-2010 i Värmland. Debuterade som författare 1977 med succéromanen Slamfarmen, en berättelse om en ung killes fabriksliv. Fick priser och pengar jag inte hade sökt. Valdes in i Författarförbundet, fast statuten krävde två böcker, men fortsatte länge att kombinera industriarbete, främst som svetsare, med mitt skrivande. Skrev dramatik för scen och teve och flera böcker. När min familj växte sig stor och jag kände att jag ville satsa fullt ut på skrivandet lade jag ner svetstången för gott. Det var 1989 och på den vägen är det. Jag är numera även förläggare och flitigt anlitad föreläsare. Min senaste bok, novellsamlingen Karlssons pojke, kom ut augusti 2016 och har fått ett strålande mottagande.


Karlssons pojke är en skildring av Sverige och en värld i förvandling. En samling noveller om livet, arbetet, döden, kärleken, längtan efter ett barn, flykt, litteraturens kraft, en felbyggd lägenhet, ett felkonstruerat samhälle, tunnelbygget i Hallandsås, Erlanders simbassäng, överlevnad, skillnaden mellan stoff och stoft. Boken har fått strålande recensioner. Paralleller dras till Lars Ahlin, Göran Tunström och Björn Ranelid. Man vill se boken filmad av Ken Loach. Omslaget lockar många och jag har fått fantastiska fina samtal, brev och möten. Jag tar avstamp i mina farfar, Edvard, som var fattig statare. Drog på sig godsägarnas vrede när han kämpade för föreningsrätten och organiserade sina kamrater i Lantarbetareförbundet. I slutet av sitt liv fick han se ett mer rättvist samhälle ta form. Min pappa, Uno, fick bara gå sex år i skolan. Var metallarbetare många år men kunde som vuxen skaffa sig en utbildning. Han gjorde en klassresa och var med om att bygga ett nytt, solidariskt Sverige. Jag föddes i början av femtiotalet. Semestrarna blev längre, arbetstiden kortare, trygghetsförsäkringarna fler. För oss barn låg vägen öppen, men jag studerade inte. Jag blev svetsare. Likväl kom jag att göra en klassresa då jag började skriva om arbetets villkor. Som författare vill jag synliggöra miljöer som sällan uppmärksammas. Att skriva är ett sätt att ta ställning för människan och livet. Litteraturen hjälper oss att få perspektiv på tillvaron. Livet är en berättelse, språket vår vägvisare, orden våra verktyg. Världen rör sig och vi med den. Torgny Karnstedt

www.karnstedt.se


Vet du... - att ditt barn utvecklar sitt språk redan från födseln? - att du som pappa är viktigare för ditt barns språkutveckling än vad dagispersonal, lärare och andra någonsin kommer att vara! - att ditt barns lust att lära sig läsa kommer långt före förmågan att lära sig läsa själv! - att när du uppmuntrar ditt barns lust till böcker och läsning, går det lättare att lära sig läsa! - att ditt barns läslust stimuleras av att böcker finns i hemmet. - att ditt barns läslust också väcks av att du själv läser. - att rim och ramsor, ordlekar, prat kring bilderböcker och läsning av sagor och berättelser är bra för ditt barns fantasi och språkförmåga.


Anmälningsblankett för deltagare Anmäl ditt intresse senast fredagen den 21 april 2017. Anmälan kan även ske direkt via e-post! Om ni anmäler er via e-post måste ni ange de uppgifter som finns på anmälningsblanketten.

Västra Skaraborg

Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping Telefon: 0510-48 41 30 Fax: 0510-48 41 47 postbox.avd28@ifmetall.se

Deltagare/namn

Personnummer

Telefon

Adress

Önskemål om särskild mat eller hjälpmedel

Arbetsplats

Fackförbund/avdelning

Barnets ålder

0-3 år

4-6 år

7-9 år

Antal barn Barnets ålder behövs för att kunna erbjuda rätt urval på böcker som du får med dig hem när dagen avslutas (barn ska inte följa med).

10-12 år


Västra Skaraborg

Fabriksgatan 4, 531 30 LidkĂśping Telefon: 0510-48 41 30 postbox.avd28@ifmetall.se www.ifmetall.se/avd28 Eli Abadji - Januari 2017

Läs för mig pappa! 2017  

Erbjudande till LO-medlemmar som har barn eller barnbarn i åldern 0-12 år. Välkomna!