Page 1


COOP HIMMELB(L)AU

MUSIC CLOUD, NEW PHILHARMONY PARIS – PARC DE LA VILLETTE, PARIS, FRANCE Geometry, Function and Symbol COOP HIMMELB(L)AU’s proposal responds to the geometry and forces of the site by resolving the grid of the Parc de La Villette of Bernard Tschumi with the diagonal of the high-speed Périphérique, the heavy traffic road surrounding all of Paris proper. The design mediates between the functional opportunities of the hard, infrastructural edges of nearby Boulevard Serurier and the public, soft edges of the Parc. Outer and Inner Form - Transparency and Communication The form of the new Philharmony, wrapped in a diaphanous and elegant metal, glass and media “curtain”, creates a dynamic gateway into Paris from the North as it is placed parallel to the Périphérique. Rotating like a fan to face and open to the Parc, the Philharmony completes the present ensemble of buildings. The elegant, flowing façade of the Philharmony envelopes the interior in a dynamically changing form that reflects the public spaces within and communicates this correspondence to the exterior, enhanced by a sensor activated interactive media façade along the Périphérique, which can be programmed to illustrate music, movement or events occurring inside the Philharmony and display them visually to the public outside, as an ever changing cloud of light and sound. Sustainability - Functional Sculpture shaped by Dynamic Forces: The Architecture of the new Philharmony de Paris is formed to maximize the advantage of sustainable principles to reduce energy consumption and minimize dependence on non-renewable resources during operation. Systems of natural ventilation, balanced and optimized with the needs of a quiet acoustical environment, are integral in the shaping of the building form, which also integrates thin, semi-transparent photovoltaic cells in the glass skin to harvest energy from the sun. A system of geothermal tubes in the earth are used to assist the heating and cooling of the building, taking advantage of the earth’s constant temperature. A balance is created between passive and active systems in the total environmental conditioning design, seeking always to save energy while maintaining optimal comfort.

Planning: COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix/W. Dreibholz & Partner ZT GmbH Design Principal/CEO: Wolf D. Prix Project Partner: Michael Volk Design Architect: Andrea Grasser Project Coordinator: Markus Prossnigg Project Team: Peter Grell, Jörg Hugo, Roberta Jiraschek, Rob Henderson, Matt Kirkham, Jens Mehlan, Anja Sorger, Ernst Stockinger Assistants: Jose Lima, Andreas Wachter 3D Visualization: Jörg Hugo, Jens Mehlan Modelmaking: Edward Chapon Structural Engineering: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany Energy/ Environmental Design: Prof. Brian Cody, Berlin, Germany Mechanical Engineering: INGEROP Courbevoie, France Acoustical Engineering: ARTEC Consultants, New York, USA Cost and Management Consulting: Mazet & Associés, Paris, France Lighting Design: L`Observatoire International, New York, USA Traffic Consultant: Rosinak & Partner, Vienna, Austria Media Façade: ART+COM AG, Berlin, Germany Fire Safety: Cabinet Casso & Cie, Paris, France Landscape Architect: Agence Ter, Paris, France Client: Association Philharmonie de Paris, Paris, France Competition: 2007

114


© COOP HIMMELB(L)AU

115


COOP HIMMELB(L)AU

-1.20

LIVRAISON

-1.20 +4.00

+6.50

DÉPOSE RAPIDE

BOULEVARD SÉRURIER

BIBLIOTHÈQUE LOGES, FOYERS ET VESTIAIRES

RÉPÉTITION MUSIQUE VOCALE

+4.50

FOYER RÉPARTI

BIBLIOTHÈQUE FOYER MUSICIENS

+6.90

+6.90

SALLE DE CONCERT

ACCÈS BD SÉRURIER

BAR

FOYER BAR

+5.00 FOYER RÉPARTI

+6.00

+6.20 SALLE DE CONFÉRECE

+6.50

BUREAU

FOYER RÉPARTI

ESPACE D´ACCUEIL SALLE DE COURS

ACCÈS ARTISTES PÔLE ÉDUCATIF

ACCÈS GRAND FOYER ACCÈS EXPOSITION

ACCÈS GRAND FOYER

0

5

10

15

20

25m

LEVEL 1

© COOP HIMMELB(L)AU

116


ACCÈS SERVICE

5m 15%

LIVRAISON ACCÈS PARKING

QUAI DE LIVRAISON

-1.20

-1.20 ARRIÈRE SCÈNE

ACCÈS LIVRAISON

+/- 0.00

SECURITÉ

RÉPETITION PERCUSSION ACCÈS LIVRAISON RESTAURANT FOYER

+/- 0.00

ENTRÉE DES ARTISTES

+/- 0.00

+2.00 -1.20 ESPACE FOYER

+/- 0.00 ACCÈS GRANDES SALLES DE RÉPÉTITION

SALLE D´ACTIVITÉS PIQUE-NIQUES

LIVRAISON EXPOSITIONS ESCPACE EXPOSITIONS

CONTRÔLE EXPOSITION

-1.20

+2.00

BOUTIQUE

ACCÈS EXPOSITION

-1.20

+/- 0.00

ACCÈS PRINCIPAL GRAND FOYER

+/- 0.00

+/- 0.00 +/- 0.00

PLACE DE LA PHILHARMONIE

0

5

10

15

20

25m

LEVEL 0 FOLIE P8

© COOP HIMMELB(L)AU

117


COOP HIMMELB(L)AU

MINISTRY OF INDUSTRY MINISTRIA E INDUSTRIS

SHESHI SKENDERBEJ

“THE OPEN PARLIAMENT OF ALBANIA”, TIRANA, ALBANIA MINISTRY OF FOOD AND AGRICULTURE MINISTRIA E USHQIMIT DHE AGROKULTURES

MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS MINISTRIA E PUNEVE TE MBRENDSHME

VIEWPOINT PIKE QENDRIMI

MARKET MARKET

CINEMA KINEMA

CULTURAL DISTRICT RRETHI KULTUROR

TAIWAN CENTER

BKT BANK BKT BANKA

HOTEL

SAINT PAULS CATHEDRAL KATEDRALJA SAINT PAULS

BULEVARDI DESHMORET E KOMBIT

BULEVARDI BAJRAM CURRI TAXI + GUESTS

URBAN PLAZA RUSSIAN EMBASSY AMBASADA RUSE

EUROPEAN TRADE CENTER QENDRA TREGATRE EVROPIANE

DELIVERY FURNIZIMI

MAIN PUBLIC ENTRANCE

DROP OFF

PARKING IN/OUT

SERBIAN EMBASSY AMBASADA E SERBISE

ASSEMBLY KUVENDY

THE OPEN PARLIAMENT OF ALBANIA RRUGA PAPA GJON PALI II

KOSOVO EMBASSY AMBASADA E KOSOVES

TWIN TOWERS

BULEVARDI DESHMORET E KOMBIT

SKY TOWER

URBAN PLAZA + PARK

RRUGA ISMAIL QEMALI

MINISTRY OF INTEGRATION MINISTRIA E INTEGRIMIT

PRIME MINISTER KRYEMINISTRI

SPANISH EMBASSY AMBASADA SPANJOLLE

ITALIAN EMBASSY AMBASADA ITALIANE HOTEL

ABA BUSINESS CENTER ABA QENDRA E BIZNESIT

Planning: COOP HIMMELB(L)AU, Wolf D. Prix/W. Dreibholz & Partner ZT GmbH Design Principal/CEO: Wolf D. Prix Design Partner: Karolin Schmidbaur Senior Project Partner: Michael Volk Project Partner: Hartmut Hank Project Architect: Friedrich Hähle Design Architects: Ivana Jug, Steven Ma Project Team: Anne Arildsen, Peregrine Buckler, Helmut Holleis, Veronika Janovska, Kadri Kerge, Heimo Math, Anais Méon, Valerie Messini, Ismet Qorrolli, Jeroen Roosen, Tamara Soto Bailon, Xinyu Wan 3D Visualization: Steven Ma, Cynthia Sanchez-Morales Graphics: Thomas Hindelang, Jan Rancke, Anja Sorger Photography: Markus Pillhofer Model Building: Sebastian Buchta, Tyler Bornstein, Paul Hoszowski, La Chi Nam, Morteza Farhadian Dehkordi, Yichen Lu, Magnus Möschel Animation: Isochrom Client: The Republic of Albania, The Parliament Structural Engineering: B+G Ingenieure, Bollinger Grohmann Schneider ZTGmbH, Vienna, Austria Energy Design: Prof. Brian Cody, Berlin, Germany Site area: 28,000 m² 2 Gross floor area: 38,650 m : 13,100 m² Footprint Height: 36 m, Highest Point 50 m Length: 88 m, Office Building 70 m Width: 60 m, Office Building 70 m Competition (1st prize): 2011

FACULTY OF LAW FAKULTETI JURIDIK LUARASI

TOP VIEW

US EMBASSY AMBASADA AMERIKANE

CONGRESS KONGRESI

PRESIDENT PRESIDENTI

ART COLLEGE AKADEMIA E ARTEVE

ART COLLEGE LICEAU ARTISTIK JORDAN MISJA

MOTHER THERESA SQUARE SHESHI NENE TEREZA

UNIVERSITY UNIVERSITETI

128

HOTEL

0


© COOP HIMMELB(L)AU

© COOP HIMMELB(L)AU


COOP HIMMELB(L)AU As the future political center of the Albanian Republic, the Open Parliament of Albania is situated along the main axis of the city in vicinity to the major governmental institutions. The different functions are combined in a complex compact enough to allow for a vast public forum and park between the parliament and the neighboring facilities of the Prime Minister.

© Markus Pillhofer

The fundamental democratic values, such as openness and transparency, and the simultaneity of competing political concepts within a democratic society, are translated into the design concept: several building elements coexist in one building ensemble, with their distinct shapes clearly visualizing their respective functions and meanings.

© Markus Pillhofer

+49.55m

+36.10m

+9.50m

+0.00m

SOUTH ELEVATION

South Elevation

Differential horizontal perforated facade to avoid direct solar radiation, noise protection

© Markus Pillhofer

130

© Markus Pillhofer


Š ISOCHROM.com, Vienna

A common plinth building forms the base for the complex; a separate office block with five floors is elevated on four cores above the base, winding around a courtyard. In addition, the project contains two sculptural shapes: the main entrance is designed as a massive concrete cone acting as the counterpart to the parliamentary hall, which is located at the core of the building complex and is covered by a glazed conical structure. A wide public stair leads from the public forum to the landscaped roof of the plinth, from where the public is able to look down into the parliamentary hall, whose transparency serves as an expression of the legislative process.

131


COOP HIMMELB(L)AU

© Roland Halbe

© Roland Halbe

140

© Roland Halbe


SECTION CRYSTAL

UNFOLDED CRYSTAL SURFACES ANALYSIS OF THE CRYSTAL AREA,S STRUCTURE AND SURFACE

The Crystal serves as the main entry and operates as an orientation and connection space serving both the new and old buildings. It is a grand, flexible space that can also be used for banquets, arts festivals, and events hosted by outside organizations. The traditional idea of a banquet hall as an enclosed isolated event space dissolves away into a visible, public experience.

141

World top architectural studio coop himmelb(l)au  

Phoenix Publishing Limited ISBN 978-988-15902-8-2 Pages 296 Hardcover www.phoenix-book.com for more information

Advertisement