Page 1


022

The need for a new, large wellness facility arose when the area was already almost completely built. The only remaining free space was a lawn area enclosed by access roads and footpaths in the very centre of Terme Olimia. The programme of the wellness facility is comprehensive, with large spans and very tall interior spaces required in some parts. Placing a classically-designed building in the central green space would have filled the last remaining unbuilt area of the spa complex and significantly affected the quality of the space. The key guideline of the building's design was therefore for its presence to blend with the environment as much as possible. Sunken Landscape Design

The new wellness complex is thus designed more as a landscape intervention than a building. The folded facades of the structure appear as bearing walls that separate the multi— level arrangement of the designed greened areas. The central footpath now meanders across the roof of the building and allows the users a completely new, alternative experience of the space. On either end, the path joins the traffic connections and forms two small squares, the presence of which slows down the traffic and yields the right-of-way to the pedestrians.

Chapter I

Traditional Sunken Landscape Design Photography

Miran Kambic


024

Sunken Landscape Design

Chapter I

Traditional Sunken Landscape Design

Stepwise Sunken Effect As a typical sunken square, the bowl-shaped case is featured by a complicated landform and an uneven terrain. The slopes around it are not steep, for which people can take a walk on them. As you walk on, the slopes would be replaced by a stairway leading to the open square in the middle. On the stairway, you would meet a platform every three to four steps, on which there are a parasol and beach chairs that create an atmosphere of leisure. On the square are public facilities like water bars, and the crystal clean water eliminates the darkness of the sunken space and make it serene and clean. Furthermore, there are lights used for decoration and lighting under the water, which creates a colorful and attractive scene in the evening.


026

Sunken Landscape Design Traditional Sunken Landscape

Chapter I

Traditional Sunken Landscape Design

ChonGae Canal Restoration Project

Landscape Design Mikyoung Kim Design

Location

Central Seoul, Korea


028

Sunken Landscape Design Traditional Sunken Landscape

Chapter I

Traditional Sunken Landscape Design

T

he ChonGae River Restoration Project is located at the important source point of this seven-mile green corridor that begins in the central business and commercial district of the city. The goal was to restore this highly polluted and covered water-way with the demolition of nearly four miles of at grade and elevated highway infrastructure that divided the city. The outcome is the creation of a pedestrian focused zone from this former vehicular access way that brings people to the historic ChonGae River while mitigating flooding and

Size

91,000 m2

Photography

Taeoh Kim


050

Sunken Landscape Design

Chapter I

Traditional Sunken Landscape Design

Earth House Estate L채ttenstrasse

Landscape Design

Vetsch Architektur

Location

Dietikon, Switzerland


062

Sunken Landscape Design

Fort Werk aan 't Spoel

F

Chapter I

ort “Werk aan ’t Spoel” is a national monument dating from 1794. Part of the New Dutch Waterline — a military defense line making use of intentional flooding — it served to protect one of the inundation locks. The municipality of Culemborg and Foundation Werk aan ‘t Spoel would like to see the derelict fort become a public attraction. In its new function, the fort and a yet to be built fort house should be able to accommodate a wide variety of events and activities initiated by the inhabitants of Culemborg. Rietveld Landscape Atelier de Lyon have translated these ambitions into a cohesive design in which the former inundation lock is referred to as well.

Traditional Sunken Landscape Design

The design takes its inspiration from the fort’s rich past without historicizing it. It can be understood as an enormous grass sculpture integrating both new and historical elements such as the bunkers, the bombproof buildings and an amphitheatre. The project brings together several local and regional activities; as such, it forms an example of a new type of public domain and has the potential to become one of the most important attractions of the New Dutch Waterline. Designers

Rietveld Landscape | Atelier de Lyon in collaboration with Anouk Vogel

Architect for House

MONK

Sunken landscape design  

Phoenix Publishing Limited ISBN 978-988-16529-7-3 Pages 280 Hardcover www.phoenix-book.com for more information

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you