Page 1

Ηλεκτρονικό τσιγάρο Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2004 και από τότε έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με πάρα πολλούς καπνιστές παγκοσμίως να έχουν αλλάξει συνήθειες και να έχουν γίνει ατμιστές. Όμως ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή και να μάθουμε το ποιός, το πού, το πότε και το γιατί δημιούργησε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 1927 ο Joseph Robinson στη Νέα Υόρκη έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον ”Ηλεκτρονικό Ατμοποιητή” του, ο οποίος στα αγγλικά ονομαζόταν “Electric Vaporizer”. Μάλιστα υπάρχει ένα απόσπασμα από κείμενο το οποίο εξηγεί τη λειτουργία της εφεύρεσής του. Στο απόσπασμα αναφέρει πως η εφεύρεση σχετίζεται με συσκευές ατμοποίησης που με την σειρά τους σχετίζονται με φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες θερμαίνονται ηλεκτρικά για να παράγουν ατμούς προς εισπνοή. Πιο συγκεκριμένα γράφει: ‘’My invention relates to vaporizing devices for holding medicinal compounds which are electrically heated to produce vapors for inhalation, and to provide a device for individual use which may be freely handled without any possibility of being burned’’.

Το 1930 η πατέντα εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε από το U.S.P.T.O. (United States Patent and Trademark Office) δηλ. Γραφείο Ηνωμένων Πολιτείων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων. Το 1963 ο Herbert A. Gilbert έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Πενσυλβάνια για τη πατέντα του “τσιγάρο χωρίς καπνό“. Η Αγγλική του ονομασία ήταν “smokeless nontobacco cigarette”. Συγκεκριμένα είχε γράψει στην αναφορά του πως η εφεύρεση αφορούσε σε ένα τσιγάρο χωρίς καπνό, το οποίο είχε κατασκευαστεί για να παρέχει ένα


ασφαλές και ακίνδυνο μέσο καπνίσματος, αντικαθιστώντας τη καύση του καπνού με θερμαινόμενο υγρό, αρωματισμένο με αιθέρια έλαια. Ο σκοπός του ήταν να διαθέσει στο κοινό μία κατασκευή που έμοιαζε με τσιγάρο, με την οποία θα μπορούσε να έλκεται αέρας διαμέσου ενός φυσιγγίου που εσωτερικά περιείχε μιά πορώδη ουσία, η οποία είχε υγρανθεί με μία χημικά αβλαβή αρωματική ουσία και θερμαινόταν από ένα κατάλληλο θερμαντικό στοιχείο. Περαιτέρω, το αντικείμενο ήταν ικανό να αυξήσει καταλλήλως τη θερμοκρασία του ατμού που παρήγαγε, έτσι ώστε να μοιάζει με εκείνη του γνωστού έως τότε τσιγάρου. Ένας ακόμα σκοπός της κατασκευής ήταν να μονώνει τη πηγή θερμότητας έτσι ώστε ο χρήστης να κρατάει το ’’τσιγάρο’’ ανάμεσα στα δάχτυλά του χωρίς να ταλαιπωρεί το χέρι του. Τελικά το 1965 η USPTO ενέκρινε τη πατέντα του, η οποία τον Δεκέμβρη του 1965 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘’ Popular Mechanics ‘’.

To 2000 o Hon Lik, ένας κινέζος φαρμακοποιός, είδε ένα όνειρο όπως ο ίδιος αναφέρει και μέσω αυτού του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Στο όνειρό του έβηχε και είχε δύσπνοια, όταν ξαφνικά το νερό γύρω του σηκώθηκε και έγινε νέφος.

Το 2003 ο πατέρας του απεβίωσε λόγω καρκίνου στους πνεύμονες και επειδή ο Hon Lik ήταν μανιώδης καπνιστής όπως ο πατέρας του και δεν ήθελε να έχει την ίδια τύχη με εκείνον, μετέτρεψε το όνειρό του (στο οποίο τα νερά μετατρέπονταν σε νέφος) σε μία επαναστατική εφεύρεση: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Να σημειωθεί ότι πριν από αυτή την εφεύρεση είχε προσπαθήσει και παλαιότερα να φτιάξει παρόμοιες κατασκευές.


Τον επόμενο χρόνο η USPTO ενέκρινε τη πατέντα του και ο Hon Lik διέθεσε το πρώτο μοντέρνο ηλεκτρονικό τσιγάρο στην αγορά. Η περιγραφή της εφεύρεσής του ήταν η εξής: “Η εφεύρεση αναφέρεται σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ατμοποίησης το οποίο περιέχει μόνο νικοτίνη και με απουσία της επιβλαβούς πίσσας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ατμοποίησης περιλαμβάνει ένα κέλυφος και ένα επιστόμιο. Το εξωτερικό τοίχωμα του κελύφους έχει ένα στόμιο εισόδου αέρα. Εντός του κελύφους περιέχονται: Μία πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος, μια κοιλότητα κανονικής πίεσης, ένας αισθητήρας, ένας διαχωριστής ατμούυγρού, ένας ψεκαστήρας και μία φιάλη παροχής υγρού, τα οποία παρέχονται διαδοχικά εντός του κελύφους. Η πλακέτα ηλεκτρονικού κυκλώματος περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μεταγωγής και μία γεννήτρια υψηλής συχνότητας. Μία δίοδο ροής ρεύματος του αισθητήρα παρέχεται επί της μίας πλευράς του αισθητήρα και μια κοιλότητα αρνητικής πίεσης παρέχεται στον αισθητήρα. Ο ατμοποιητής και η φιάλη παροχής υγρού είναι σε επαφή μεταξύ τους. Μια κοιλότητα ατμοποίησης είναι διατεταγμένη στον ατμοποιητή. Ένας δακτύλιος συγκράτησης για την ασφάλιση της φιάλης παροχής υγρού παρέχεται μεταξύ της μιας πλευράς της φιάλης και του κελύφους, και μια δίοδος αερολύματος παρέχεται επί της άλλης πλευράς της φιάλης. Το στόμιο εισαγωγής αέρα, η κοιλότητα κανονικής πίεσης, ο διαχωριστής ατμού-υγρού, ο ατμοποιητής, η δίοδος αερολύματος, η οπή αερίου και το επιστόμιο είναι διαδοχικά διασυνδεδεμένα.”

Το 2006 τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άρχισαν να πωλούνται στην Ευρώπη, και μεταξύ των ετών 2007 και 2008 διατέθηκαν προς πώληση για τους Αμερικάνους πολίτες. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με καινούργια και τροποποιημένα μοντέλα, τα οποία είναι όλο και καλύτερα. Συγκεκριμένα ο κ. Αθανάσιος Ράπτης, δημιούργησε μία τροποποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται καλώδια στη μπαταρία ή το διακόπτη για να λειτουργήσει, αλλά εκμεταλλεύεται το μεταλλικό σώμα της για να λειτουργήσει το κύκλωμα. Ακόμα όλα τα κομμάτια μπορούν να αφαιρεθούν, να επισκευαστούν ή και να αντικατασταθούν. Για αυτούς τους λόγους το ηλεκτρονικό τσιγάρο GG ( Golden Greek ), όπως ονομάζεται, έχει αποδειχθεί από τις καλύτερες τροποποιήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε όλο τον κόσμο. Το μοντέλο από τότε δέχεται συνεχείς βελτιώσεις από τον κατασκευαστή του, ο οποίος βγάζει συνέχεια νέες εκδόσεις όπως το GG Slim, το GGTS, το GGTB κ.α.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο | e-smokeguru.gr  

Άρθρο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το e-smokeguru.gr.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you