Page 1

Jaargang 3 nr. 2 zomer 2010

Stenden Student Lounge: the place to be MacMiep over Time Machine Achter de schermen:

Deel twee van het drieluik over BLĂ˜F Gijs Staverman weet de weg in medialand 0101071 Magazine iStyle.indd 1

25-06-10 12:12


www.wacom.eu

Menselijkheid.

En waar ze tot leven komt.

Professionele pentabletten en interactieve pen-displays van Wacom. Nu met de nieuwe Intuos4 Wireless en de nieuwe generatie van Cintiq 21UX. Voor creatieve professionals die hun creatieve vermogen ten volste willen benutten, zoals Robin Preston.

0101071 Magazine iStyle.indd 2

25-06-10 12:12


zomer 2010 | iStyle | 3

Maak kennis met de Mac

De ultieme pc-upgrade

Als je erover denkt een nieuwe pc te kopen, is het de moeite waard eens een Mac van dichtbij te bekijken. Onze Apple experts laten je graag zien waarom alles wat je doet zoveel beter gaat met een Mac. Ook kunnen we je helpen bij het overzetten van al je pc-bestanden op een nieuwe Mac. Kom langs bij je Apple Premium Reseller en ontdek zelf waarom de Mac de ultieme pc-upgrade is.

0101071 Magazine iStyle.indd 3

25-06-10 12:12


4 | iStyle | zomer 2010

Colofon iStyle is een gezamenlijke uitgave van iCentre, iFactors, HTR Nederland, MacMe, iVizi, YouMac, iZone en Xando en verschijnt 4 keer per jaar in een oplage van 125.000 exemplaren Redactie-adres Postbus 4108 2980 GC Ridderkerk T 0180 - 33 16 00 E info@hjmediagroep.nl Hoofdredactie Bas den Otter Eindredactie Erik Brouwer Bladcoördinatie Hendrik Jan van der Rhee Verder werkten mee Bas Dorst, Ian Jordens, André van Ruijven, Wouter Schortinghuis, Lilian Spaniks, Robin Veurink, Robert de Vree, Bart Zonnenberg en anderen Fotografie Apple Benelux, Joop van Houdt, Henk van Veen, Rik Wagemans en anderen Advertentieverkoop Bas Dorst T 079 - 36 00 100 Technische realisatie HJ Media Groep BV Postbus 4108 2980 GC Ridderkerk T 0180 - 33 16 00 F 0180 - 33 16 05 E info@hjmediagroep.nl I www.hjmediagroep.nl Volgende uitgave September 2010

Voorwaarden: Genoemde prijzen zijn, tenzij anders vermeld, geldig zolang de voorraad strekt en inclusief BTW. Beschikbaarheid en specificaties zijn onder voorbehoud. Geldig bij de winkels van iCentre, iFactors, HTR Nederland, MacMe, ivizi, YouMac, iZone en Xando. Niet alle acties worden altijd door alle deelnemende winkels gevoerd. In verband met mogelijke wijzigingen en zetfouten kunnen geen rechten worden ontleend aan de in deze uitgave vermelde prijzen en gegevens. iStyle is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die mogelijkerwijs voortvloeien uit, of in enig verband staan tot (het lezen van) deze uitgave. Over uitslagen en prijzen van prijsvragen, lezersaanbiedingen en/ of speciale acties wordt niet gecorrespondeerd. Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van iStyle de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd of niet meer juist is. iStyle evenals de auteurs van de in iStyle opgenomen informatie sluiten iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van hierin verstrekte informatie. Bepaalde verwijzingen in iStyle kunnen leiden naar informatiebronnen die door derden worden bijgehouden en waarover iStyle geen controle heeft. Ook is iStyle niet verantwoordelijk voor de inhoud of beschikbaarheid van externe websites waarnaar op deze site verwijzingen zijn opgenomen. Copyrights: Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of verveelvoudigd, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, iSight, iLife, Mac mini, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, iPod, iPod nano, iPod shuffle, iPod classic, iPod touch, iPhone, iMovie, AirPort, FireWire, iPhoto, iDVD, GarageBand, iWeb, Safari, Leopard, iCal, Time Capsule, MobileMe en iWork zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van de respectievelijke eigenaars.

0101071 Magazine iStyle.indd 4

Gijs Staverman weet de weg in medialand Het is een prettige chaos bij Staverman Studios. Het kenmerkt het kantoor waar creatieve mensen aan het werk zijn. Posters, foto’s, schilderijen en snuisterijen langs de wanden. Een loungebank prominent midden in de ruimte. Wij mogen aan een lange tafel aanschuiven en Gijs zorgt voor de koffie.

6

Stenden Student Lounge

the place to be Een plek voor studenten, waar ze kunnen studeren, loungen, eten, drinken en gezellig bijpraten. Stenden Student Lounge is gevestigd in een statig pand op twee minuten lopen van het centrum van Leeuwarden. We praten er met Marco ten Hoor, manager Stenden Learning Companies, en met Niels van Felius, oud student van de Stenden Hogeschool en nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de lounge.

18

Miriam Meester

“Apple is hot” Apple zet zich al jaren in voor de verbetering van het onderwijs via nieuwe technologie. Wanneer leerlingen hun huiswerk op een MacBook kunnen maken, of aan de slag gaan met digitale filmpjes, muziek en foto’s gebeuren er bijzondere dingen. Dit zegt Miriam Meester van iFactors. iFactors is een officiële Apple Solution Expert en richt zich daarmee op de onderwijsmarkt.

22

25-06-10 12:12


zomer 2010 | iStyle | 5

En verder in dit nummer 3 De ultieme pc-upgrade Delta Pro Lighting

Licht is sfeerbepalend U wist het natuurlijk al, maar uw biefstukje in de vitrine bij de slager ziet er extra lekker uit door de speciale verlichting in de vitrines. Grote kans dat Delta Pro Lighting uit Helmond verantwoordelijk is voor de verlichting in de winkels waar u koopt, want dit bedrijf is al vierentwintig jaar toonaangevend adviseur op het gebied van licht.

34

11 Futuristisch back-ups maken 12 MacMiep: wordt blij van Time Machine 14 Overzicht Apple computers 17 Intuïtief en natuurlijk 21 Ontdek waarom de Mac zo perfect is voor het bedrijfsleven 26 Bløf achter de schermen

De passies van Léon Monfrance Léon Monfrance (43) is ondernemer in hart en nieren en inmiddels een begrip in Maastricht. Niet alleen vanwege zijn vijf schoenmodezaken in het hartje van de stad, maar ook als fervent MVVsupporter en sponsor. We ontmoeten hem in zijn winkel aan de Wolfstraat waar het allemaal begon. Een kennismaking.

38

28 AVManifestatie 31 De ideale computer voor je studie 32 SSD versus normale harddisk 37 Productnieuws 41 Productnieuws 42 Overzicht Apple iPods 47 De nieuwe Mac mini

Xando

Meer dan Macs

48 Blij met Mac

Winkelcentrum De Klanderij telt vijftig winkels en is gelegen in het hart van de binnenstad van Enschede. De deels overdekte passage kent bekende winkelformules zoals H&M, Mexx en Open 32, maar je vindt er ook speciaalzaken zoals Xando, de Apple Premium Reseller voor Enschede en wijde omgeving.

44 0101071 Magazine iStyle.indd 5

25-06-10 12:12


6 | iStyle | zomer 2010

Gijs Staverman weet de weg in medialand Het is een prettige chaos bij Staverman Studios. Het kenmerkt het kantoor waar creatieve mensen aan het werk zijn. Posters, foto’s, schilderijen en snuisterijen langs de wanden. Een loungebank prominent midden in de ruimte. Wij mogen aan een lange tafel aanschuiven en Gijs zorgt voor de koffie.

0101071 Magazine iStyle.indd 6

25-06-10 12:12


zomer 2010 | iStyle | 7

De carrière van Gijs Staverman (23 maart 1966) leest als een jongensboek. In 1979 begon hij bij de lokale ziekenomroep. Serieuzer werd het toen hij in 1991 zijn intrede deed bij Veronica FM. Al snel was hij ook op tv te bewonderen met de presentatie van de Nederlandse Top 40. Na succesvolle tv-programma’s als Streetlive en Boobytrap, maakte hij in 2001 de overstap van Veronica naar Yorin. Hij presenteerde onder andere de tv-programma’s Starmaker, Lovetest, Typisch ’90 en Staverman Ziet Alles. In de zomer van 2006 stapte hij over naar Q-music. Bij dit radiostation is hij iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur te beluisteren. In 2002 richtte hij tevens Staverman Studios op, een creatief media bureau. “Wij helpen klanten -voornamelijk uit het MKB- de juiste weg te kiezen op het gebied van media en marketing. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van mijn professionele netwerk. Wij zijn actief op gebieden zoals online media, film en fotografie, streaming video, commercials, special events, outdoor-, indoor- en online advertising, internet en televisie formats en radio en televisie. Kortom, eigenlijk teveel om op

negen de deur uit en ben ik vijf minuten later in de studio. Daar ben ik tot 12:00 uur, eet ik nog een broodje en ga hier naar mijn eigen studio. Ik probeer hier zelf zoveel mogelijk te zijn, maar de meiden -Annabel, Suzanne en Annette- zorgen er prima voor dat het hier ook blijft lopen. Ik vind heel veel dingen leuk om te doen. Nu ligt mijn focus op Q-music en mijn eigen bedrijf. In beide gevallen hobby’s, waarvan ik mijn werk heb gemaakt. Radio maken is het mooiste wat er is en bij Staverman Studios heb ik te maken met een leuke en interessante mix van media-activiteiten. Mijn werk hier is divers. Bedrijven richten zich op doelgroepen, op mensen. Maar op welke wijze spreek je diegenen aan? Bij die ontdekkingreis helpen wij de klant. Vroeger bestelde je een reclamespot op tv. Je schoot met hagel. Je bereikte heel veel mensen en je wist wat het kostte. Dat was het, maar nu is het wat ingewikkelder. Neem alleen al de vele tv-stations, die zich ook nog eens op verschillende doelgroepen richten. Het ligt er dus aan wat de commercial moet uitdragen, op welke doelgroep hij is gericht, waar hij naar moet verwijzen

te noemen,” begint Gijs. “Staverman Studios bestaat naast mijzelf uit drie vrouwen en samen zorgen wij ervoor dat de boodschap van onze opdrachtgever op effectieve wijze haar doelgroep bereikt. Het interessante hierbij is dat wij de synergie tussen alle vormen van media die op dit moment beschikbaar zijn, zo optimaal mogelijk proberen in te zetten. Ook voor ons is dat dagelijks de uitdaging.” Zoals bij creatieve mensen gebruikelijk is, wordt er ook bij Staverman Studios gebruik gemaakt van MacBook Pro’s. “We zouden niet meer zonder kunnen,” zegt Gijs hierover. “Ik sjouw de Mac overal mee naar toe. We kopen onze spullenboel bij HTR, de Apple Premium Reseller in Veenendaal. Een prettige winkel met ontzettend goede service. Onlangs zat er een haarscheurtje in mijn beeldscherm en dat is prima afgehandeld. Wat ik knap vind van Apple is dat ‘men’ graag lid van de ‘Apple-club’ wil worden. Dat doen ze supergoed, met exclusieve, goeie en vooral mooie producten.”

en nog veel meer. Je kiest tegenwoordig je mediatype naar je boodschap. Narrowcasting, single casting, internet en ga zo maar door. 70% van de winkelende mensen neemt in de winkel hun beslissing voor een aankoop, maar je moet ze eerst wel in je winkel zien te krijgen. Dat zijn vraagstukken waar wij ons mee bezighouden en inhoud aan geven. Neem bijvoorbeeld iemand van rond de twintig jaar: die communiceert via Hyves, Facebook, Twitter, internet en kijkt ook nog tv en luistert naar de radio. Bovendien hebben ze een mobieltje waarmee ze hun e-mail lezen en een iPod waar tegenwoordig ook veel meer mee mogelijk is dan alleen maar muziek luisteren. In al die vormen weten zij hun weg te vinden en moet je dus als bedrijf of aanbieder aanwezig zijn. En er komen nog steeds nieuwe media bij. Toen de video werd geïntroduceerd was men in de veronderstelling dat het bioscoopbezoek drastisch zou verminderen, maar niets is minder waar. Datzelfde geldt voor de computer. Met de komst hiervan sprak men lang over het papierloze kantoor, en ook dat blijkt een misvatting te zijn. Kortom, alle mediatypen sluiten op een of andere manier op elkaar aan of worden specifiek door bepaalde groepen in de samenleving gebruikt. Wij zeggen altijd tegen onze klanten: Laat horen dat je er bent want als je roept, dan word je gehoord en als je niet roept, dan ben je er gewoon niet. Wij helpen wel.” Q

Druk Het is overigens woekeren met de tijd voor de radioman. “Mijn leven bestaat uit vaste patronen. Na het opstaan laat ik de hond uit, eet een broodje, drink een kop koffie en ga naar Q-music. We zitten nu in de kauwgomballenfabriek in Amsterdam en dat scheelt een berg reistijd. Nu ga ik om half

0101071 Magazine iStyle.indd 7

25-06-10 12:12


iPay2010 wordt ondersteund door PrimeLine. Vraag uw verkoper naar meer informatie of kijk op www.primeline.nl.

Direct je Mac en betaal in 2012

iPay 2012: direct genieten van je Mac Heb jij je oog laten vallen op een nieuwe Mac, maar wil je niet meteen al je spaargeld uitgeven? Geen probleem. Met iPay2012 geniet je direct van je nieuwe Mac, maar je hoeft deze pas op 10 januari 2012 betaald te hebben.* De enige kosten voor deze actie zijn éénmalig € 19,95 aan administratiekosten. Zo kun je nu dus direct genieten van je nieuwe Mac én spaar je heel voordelig achteraf. Betalen in 2012 kun je zelf vanuit huis aanvragen. Surf naar www.ipay10.nl, kies je premium reseller en regel je aanvraag direct online. * iPay2012 is alleen geldig bij een aanvraagbedrag van minimaal € 899,-.

0101071 Magazine iStyle.indd 8

www.ipay10.nl

25-06-10 12:12


Direct je nieuwe Mac in huis, zonder meteen te betalen?

Betaal in 10 keer met iPay10 van LaSer Nederland

Vraag en Antwoord met Marco Schreuders

!"#$%&'$("$)*+#"$,--."$/&'0$'1"#$2'#3&&'$415'6$7"3".8&#13$ %28"'$"7$9""7$'1":9"$;&*82(".."'<$("$1=+2'"$>$"'$("$ 1=&(?$!"@$515$5"$223$&.$2-$""'$'1":9$,--."A-72(:*#$.&#"'$ B&.."'C$D&'$%:'$5"$'&#::7.15%$&.$5"$3".($1'$))'$%""7$:1#3"B"'<$ 8&&7$5"$%:'#$"7$22%$B227$%1"4"'$28$1'$#1"'$3".15%"$#"7815'"'$ #"$@"#&."'?$!2"$+"#$9"7%#C$E18-".<$5"$("".#$+"#$&&'%22-A @"(7&3$(227$#1"'<$(227$B1&$1=&FGH$#"$@"#&."'?$I""'$"J#7&$ %20#"'<$0."*+#0$""'$""'8&.13"$&(81'10#7&#1"@15(7&3"?$$

Marco Schreuders Account Manager LaSer Nederland

iPay10: onderdeel van LaSer Nederland !"#$@"(715/$&*+#"7$1=&FGH$10$K&E"7$L"("7.&'(?$$ K&E"7$L"("7.&'($10$""'$/:..$8&7%"#1'3$0"7B1*"$-72B1("7$ B227$+&&7$@:01'"00$-&7#'"70$"'$#"B"'0$""'$@"#72:9@&7"$ %7"(1"#B"70#7"%%"7$B227$*2'0:8"'#"'<$(1"$B1"7$8"7%"'$ B2"7#?$=718"K1'"<$+"#$8"7%$9&&7$1=&FGH$2'("7$B&.#<$10$ 3"0-"*1&.10""7($1'$""'B2:(13"$&&'%22-Âż'&'*1"71'3"'$2-$ ("$91'%".B.2"7?$M15$&.."$,--."$=7"81:8$N"0".."7$91'%".0$ %&'$"7$2-$("4"$9154"$""'$,--."$-72(:*#$3"%2*+#$927("'<$ &.08"("$B1&$("$9"@01#"6$999?1-&FGH?'.?$L&&0#$=718"K1'"$ "'$+"#$(&&72'("7$B&.."'("$1=&FGH<$B&.."'$"7$2'("7$K&E"7$ L"("7.&'($'23$(71"$&'("7"$8"7%"'?$D1#$415'$D17"*#&<$""'$ (17"*#"$*2'0:8"'#"'%7"(1"#B"70#7"%%"7?$EF38&$O1'&'*"<$ ""'$8"7%$(&#$10$3"0-"*1&.10""7($1'$*2'0:8-#1"B"$%7"(1"#"'$ B227$2'("7$&'("7"$("$&:#2A<$82#27A<$*&7&B&'A<$%":%"'A$"'$ 92'1'3B"7@"#"71'3@7&'*+"?$P'$+"#$8"7%$K&0"7$Q&7(0?$$ K&E"7$L"("7.&'($+""/#$""'$R10&$.1*"'#1"$9&&78""$4"$$ 2'("7$("$'&&8$K&0"7$Q&7(0<$R10&A*7"(1#*&7(0$:1#3"B"'?$$

LaSer Nederland kiest voor de iMac quadcore i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

0101071 Magazine iStyle.indd 9

Hoe lang werken Apple en LaSer Nederland al met elkaar samen? !"#$%&"'(")*+',#-.$$"'#/%0")#1"2")3%'2#"'# 4553"#6"$-%%-#%3#).+&#7+")#8%%)9#:"-#+$#""'#$%&"'; (")*+',#2+"#8"#.+-2%%,-#<&#'+".("#+'+-+%-+"7"'#-"# <'-(+**"3"'#=<%3$#+5%>?@9'39#A"-#+B%>?@9'3#"'#2"# 2+7")$"#Âż'%'F+s3"#%%'6+"2+',"'#6"'#+*#")#-)<-$#<5# ""'#$-""'-8"#6+8#-"#2)%,"'#%%'#C"-#,)<"+"'2#$.FF"$# 7%'#4553"#+'#1"2")3%'29# Hoe werkt iPay10 precies en wat kan ik ermee kopen? +B%>?@#+$#2"#+2"%3"#&%'+")#<&#8"#I%7<)+"-"#A%F# 5)<2.F-#-"#*<5"'#7")2""32#<7")#-+"'#,"3+8*"# &%%'2"3+8*$"#-")&+8'"'9#2I#8"#'.#""'#A%F%<<*# A%F6<<*#B)<#+A%F#<I#""'#=<8.+$-#7")'+".(2"#A%F# &+'+#=<"*-9#!%%)'%%$-#C"66"'#("#<5#+5%>?@9'3# )","3&%-+,#%'2")"#.+-,"$-"32#6"-%3"'#%F-+"$9#A<; &"'-""3#C"66"'#("#""'#%F-+"#(%%)6+8#2"#A%F#5%$# +'#D@?D#6"-%%32#C<"I-#-"#(<)2"'#"'#2%-#7<<)#$3"FC-$# pp'&%3+,#Âź#?#%2&+'+$-)%-+"*<$-"'9 Welke kosten zitten er aan iPay10 verbonden? 43$#8"#6+''"'#2"#-+"'#&%%'2"'#C"-#7<33"2+,"# %%'*<<56"2)%,#%I6"-%%3-#2%'#6"'#8"#6.+-"'#2"# ""'&%3+,"#%2&+'+$-)%-+"*<$-"'#,""'#"[-)%#*<$-"'# 7")$FC.32+,29#:""3#<7")=+FC-"3+8*#2.$ Wordt iPay10 veel gebruikt door de Apple consument? ("'#,"$-%%,#,)<"+"'2#5")F"'-%,"#7%'#2"## 7%'#2"# A%F;*<5")$#&%%*-#,"6).+*#7%'#<'="## =" Âż'%'F+s3"#5)<2.F-"'9#=",#'<.#="3I#%3$#8"## #%3$#8"# 8"#,"32#-<-#D@?D#<5#2"#6%'*#*.'-#3%-"'## %-"' $-%%'#+'#53%%-$#7%'#C"-#'.#.+-#-"#,"7"'## 7"'# +$#2%-#-<FC#""'#&<<+"#%%'6+"2+'," " Wat is jouw favoriete Apple product? duct? !"#+A%F#+#2+"#("#=%*"3+8*#C"66"'## %%',"$FC%I-#6+8#+)%F-<)$#+$#("3#""'## '# 2)<<&#7%'#&+89#A%%)#+*#*+8*#<<*#&"-## "-# $5%''+',#.+-#'%%)#2"#+BC<'"#E9#

25-06-10 12:12


GEEF EEN BOOST AAN JE BUSINESS

0-38 PAGINA’S IN 60 SECONDEN

Tijdelijk van € 179,- voor

€ 129,-

0101071 Magazine iStyle.indd 10

Voeg snelheid toe, bespaar kosten en verbeter de veelzijdigheid van je bedrijf met de nieuwe all-in-one Epson Stylus Office SX610FW. Dankzij zijn print-, kopie-, scan- en faxcapaciteiten levert deze mooie printer met individuele hogecapaciteit inkt cartridges, afdrukken vergelijkbaar met laser tegen lage printkosten op standaard papier via Wi-Fi of Ethernet. Met een 6,3 cm groot LCD scherm en ADF voor 30 vellen, past deze printer zelfs in het drukste kantoor. Voor meer informatie gaat u naar www.epson.nl.

25-06-10 12:12


zomer 2010 | iStyle | 11

Futuristisch back-ups maken

Time Capsule is een revolutionair back-up-apparaat dat automatisch en geheel draadloos een back-up maakt van alles op je Mac. Het werkt samen met Time Machine in Mac OS X Leopard en Snow Leopard, waardoor je gegevens ongemerkt voortdurend worden beschermd. Time Capsule is bovendien een compleet 802.11n Wi-Fibasis-station dat gelijktijdig op twee frequenties actief is en nu tot 50 procent sneller is. Ook is het bereik tot 25 procent toegenomen in vergelijking met de vorige generatie.1 Je kunt hiermee zonder enige moeite je breedbandverbinding, printer, harde schijf en nog veel meer met anderen delen. Voor gasten kun je zelfs een apart Wi-Fi-netwerk opzetten.

Gebaseerd op een vergelijking met de vorige serie 802.11n-producten van Apple. Voor de vergelijking wordt uitgegaan van een AirPort Extremenetwerk en een computer die compatibel is met 802.11n. Voor toegang tot een draadloos netwerk is een computer met AirPort of AirPort Extreme of een andere Wi-Fi-compatibele 802.11a/b/g/n-computer nodig. De werkelijke snelheid kan variĂŤren, afhankelijk van het bereik, de verbindingssnelheid, de omgeving, de omvang van het netwerk en andere factoren. Het bereik hangt af van de omgeving.

1

0101071 Magazine iStyle.indd 11

25-06-10 12:12


12 | iStyle | zomer 2010

Homework | MacMiep met tips voor Apple gebruikers

Wordt blij van

Time Machine

Heden ten dage gunnen we onze computers veel vertrouwen. Onze foto’s, onze muziekcollectie, correspondentie, alles bevindt zich op dat ene apparaat. Heel handig en leuk, maar wat als er iets misgaat? Dan zitten we met onze handen in het haar… of toch niet? Niet met een Mac! Een Mac wordt standaard geleverd met het programma Time Machine. Dit programma zit in Mac OS X verwerkt. Het zorgt dat er automatisch reservekopieen van je gegevens worden gemaakt. Time Machine doet dit met behulp van een externe harde schijf. Waarom een reservekopie? Nou, simpel gezegd: computers kunnen stuk. Met name de harde schijf - het apparaat wat het hardste moet werken kan het begeven of fouten gaan bevatten. Dit heeft niets met de Mac te maken, dit geldt voor alle computers, en dan pra-

0101071 Magazine iStyle.indd 12

ten we nog niet eens over diefstal. Een actuele (!) reservekopie van je gegevens op een externe schijf is dus geen slecht idee. In geval van pech onderweg kan deze je erg blij maken! Time Machine in werking stellen Schaf een externe harde schijf aan of een Apple Time Capsule. Sluit de schijf aan. Meteen vraagt de Mac of je deze schijf als Time Machine reservekopie wilt gebruiken. Kies ‘Ja’.

25-06-10 12:12


zomer 2010 | iStyle | 13

Om te specificeren wat je wilt backuppen, ga naar Systeemvoorkeuren => Time Machine.

geven moment vragen “Hebt u al een Mac?” Je nieuwe Mac biedt je dan de mogelijkheid om - desgewenst selectief - gegevens van de oude te kopiëren. En dat kan onder andere vanaf een Time Machine-reservekopie!

Hebt u al een Mac? U kunt belangrijke gegevens van een andere Mac naar deze Mac kopiëren. U kunt ook gegevens vanaf een andere volume op deze Mac of uit een Time Machine-reservekopie kopiëren. Dit heeft geen invloed op de gegevens op de andere Mac.

Wilt u uw gegevens kopiëren? Vanaf een andere Mac Vanaf een ander volume op deze Mac Vanaf een Time Machine-reservekopie Kopieer mijn gegevens nu niet U kunt de gegevens later kopiëren met Migratie-assistent

Meer informatie

Wat de Mac nu doet is een kopie maken van je data, één op één. De eerste keer kan daarom lang duren. Daarna houdt Time Machine alleen bij wat er verandert. Dat gaat dus sneller. Dit alles gebeurt in de achtergrond, je merkt er zelf niks van en kunt gewoon blijven doorwerken. Terug in de tijd Naast de reservekopie voor bescherming tegen pech onderweg doet het programma nog iets anders. Time Machine houdt namelijk bij hoe je Mac eruit zag op verschillende tijdstippen.

Ga terug

Ga door

Reservekopievolume selecteren Selecteer het volume met daarop de Time Machine-reservekopie die u wilt terugzetten. Als u een externe harde schijf wilt gebruiken, kunt u deze nu aansluiten. Als de schijf deel uitmaakt van een Airport-netwerk, klikt u op ‘Verbind’ om het netwerk te selecteren. MacintoshHD (’iMac van macmiep’)

Verbind...

Ga terug

Ga door

Uw gegevens kopiëren... Gegevens van:

MacintoshHD (’iMac van macmiep’) Berekenen...

Gebruikers macmiep

Berekenen...

Programma’s

Berekenen...

Instellingen

173 KB

Tijdzone

19 KB

Computer

530 KB

Netwerk

25 KB

Andere bestanden en mappen op ‘MacintoshHD (’iMac van macmiep’)’

Geselecteerde onderdelen berekenen...

Resterende schijfruimte 928,8 GB

Ga terug

Heb je dus per ongeluk een bestand weggegooid, of een nieuwe versie te snel bewaard, dan kun je de oude terugvinden en terugzetten. Daarbij kun je kiezen of je wilt vervangen of kopiëren.

Berekenen...

Kopieer...

Gegevens kopiëren...

Documenten van de gebruiker macmiep kopiëren... Ongeveer 36 minuten resterend

HebbualeenMac? Er is nog een handigheidje aan Time Machine. Wanneer je een nieuwe Mac koopt, kun je met behulp van je oude reservekopie je gegevens heel gemakkelijk en snel overzetten. Wanneer je de Mac voor het eerst aanzet, zal ie op een ge-

0101071 Magazine iStyle.indd 13

Time Machine, daar wordt ook je nieuwe Mac blij van!

25-06-10 12:12


14 | iStyle | zomer 2010

MacBook.

Nu met nog meer power en een batterij die langer meegaat. Maak kennis met de snelste, krachtigste MacBook ooit. Hij is uitgerust met de allernieuwste NVIDIA grafische processor, een batterij met een ongekend lange gebruiksduur van 10 uur en een 2,4-GHz Intel Core 2 Duo-processor. En dat alles in een gestroomlijnde, duurzame unibodybehuizing. Vanaf ! 999,00

MacBook Pro.

Onze meest geavanceerde notebook ooit. MacBook Pro is nu verkrijgbaar in drie modellen: 13 inch, 15 inch en 17 inch en is voordeliger dan ooit. Dankzij het nieuwe beeldscherm met led-achtergrondverlichting en de geavanceerde grafische processors is MacBook Pro ideaal voor de nieuwste 3D-games en veeleisende grafische programma’s. Vanaf € 1.149,-

MacBook Air.

Nog net zo dun en sneller dan ooit. MacBook Air verlegt opnieuw de grenzen van het onmogelijke: behalve dat hij nog steeds superdun en superlicht is, heeft hij nu ook een nog snellere processor en een supersnelle grafische processor die zorgt voor een verbluffende grafische weergave. Vanaf € 1.399,-

0101071 Magazine iStyle.indd 14

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 15

AppleCare Protection Plan. Ondersteunt maximaal.

Wil je optimale support bij je Mac? Vraag bij ons naar het AppleCare Protection Plan! Voor onder meer drie jaar doorlopende topgarantie en wereldwijde exclusieve ondersteuning van deskundigen. Het verzekert je van telefonische support bij al je mogelijke vragen over de Mac, de hardware, het besturingsprogramma en iLife ‘09. Wil je switchen van PC naar Mac? Ook dan biedt AppleCare je de optimale technische ondersteuning. Zo stap je probleemloos over!

iMac. Alles in één. Een complete computer verwerkt in een schitterend en slank scherm! Met de iSight-camera (ingebouwde webcam) maak je prachtige foto’s en beelden. Steek de stekker in het stopcontact, zet hem aan en leef je uit! Vanaf € 1.099,-

Mac Mini. Op grootse wijze helemaal opnieuw ontwikkeld. In de dunne aluminium behuizing zit een krachtige, complete computer verborgen. Sluit hem eenvoudig aan op een toetsenbord, muis en een digitaal beeldscherm of je HDTV. Vanaf € 799,-

0101071 Magazine iStyle.indd 15

AppleCare is beschikbaar voor: Mac mini € 169,iMac € 179,MacBook € 249,MacBook Air € 249,MacBook Pro (13”) € 249,MacBook Pro € 349,Mac Pro € 299,Cinema Display € 99,-

Apple LED Cinema Display. Met de nieuwe 24-inch Apple LED Cinema Display heb je niet alleen een groter bureaublad voor je nieuwe MacBook, MacBook Pro of MacBook Air. Ook aan de ingebouwde iSight-camera, microfoon en luidsprekers zul je veel plezier beleven. Zodra je drie simpele connectors – Mini DisplayPort, MagSafe en USB – aansluit, heb je ineens meer werk- en speelruimte, wordt je notebook opgeladen en heb je toegang tot randapparatuur. En natuurlijk wordt alles veel groter, scherper en mooier weergegeven. Prijs ! 849,00

25-06-10 12:13


Maak uw Mac compleet * met

*Thuisgebruik en Studenten Editie voor 3 gebruikers - consumentenadviesprijs !139,Druken zetfouten voorbehouden. Vraag naar de actievoorwaarden.

Elke Mac kan een OfĂ&#x20AC;ce gebruiken

0101071 Magazine iStyle.indd 16

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 17

Wacom Bamboo met Pen- en Multi-touch Technologie

Intuïtief en natuurlijk De mobiele telefonie is er al lang voor gevallen en de computer is de volgende op de lijst: de bediening van een apparaat door middel van vingertoppen die ‘touch technologie’ wordt genoemd. Daarom praten we nu net zo makkelijk over een ‘touch screen’ als over een toaster of een computer; je wilt de intuïtieve bediening door middel van je vingers overal inzetten . Het liefst doe je dat met de multi-touch variant waarbij je ook met meerdere vingers kunt navigeren of content kunt bewerken. Dat maakt het een intuïtievere methode om met je vingers even een foto in te zoomen of te draaien of om door lange documenten heen te scrollen. Multi-touch voor iedereen Met de komst van Wacom’s second generation Bamboo, kun je deze functionaliteiten nu inzetten terwijl je je computer gebruikt. Deze tablets bieden zowel de bekende bediening met de pen, als navigatie met de vingers. De gebruiker kan kiezen: je kan multi-touch gebruiken om de Bamboo heel gemakkelijk met de vingers te bedienen, maar wanneer grote precisie is vereist, gebruik je de digitale pen. Bij de Bamboo is het voldoende om met de vingertoppen het tabletoppervlak met de vingers aan te tikken om zo een menu te openen of om een programma te starten. Je kunt met twee vingers een document of een foto draaien, door een digitaal fotoalbum of een presentatie bladeren, door een blog of een Excel sheet scrollen, of een foto of een landkaart in- of uitzoomen.

Wacom Bamboo, Bamboo Fun en Bamboo Touch Tablets die via multi-touch bediend worden. Bij de Bamboo en de Bamboo Fun gebruik je ook de pen. De hoogontwikkelde pentechnologie die de Bamboo activeert, maakt het mogelijk om met die methode met slechts enkele penstreken een schets, een handtekening of een notitie aan een digitaal document toe te voegen. De pen werkt op dezelfde manier als met een gewone pen op papier. De digitale pen biedt een hoge precisie en maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze te tekenen of om digitale foto’s heel precies te retoucheren. Het wisselen tussen touch en pen

gebeurt op een heel natuurlijke manier: steeds wanneer een vinger met het tabletoppervlak in contact komt, is de touch input actief. Zodra de penpunt in de buurt van het oppervlak komt, schakelt Bamboo automatisch om van touch- naar peninput, terwijl een LED lampje bovendien door een kleurwisseling de actieve modus aangeeft. Veel varianten Wie aan de slag wil met deze intuïtieve techniek, hoeft niet eens diep in de buidel te tasten: de Bamboo Touch, die geen pentechniek bevat, kost 49,90 euro. De zwartgekleurde Bamboo met een afmeting van 25 bij 18 cm is te koop voor 89,90 euro en de Bamboo Fun in stijlvol zilver is meteen in twee afmetingen beschikbaar, - het kleine formaat voor 99,90 euro en de middelgrote voor 199,90 euro. Bamboo en Bamboo Fun worden bovendien met de handschriftherkenning Scribe uitgerust. De Bamboo Mini’s dragen ook bij aan de belevenis van Bamboo. Dit zijn kleine, maar nuttige toepassingen, waarmee de gebruiker een groot aantal zeer onderscheidende dingen kan doen: tekenen, schetsen, commentaar geven, met de hand opmerkingen toevoegen aan landkaarten of spelletjes met zoekfuncties spelen. De Bamboo Dock dient als toegang tot het voortdurend toenemende aantal Bamboo Mini’s. De Mini’s kunnen gratis gedownload worden. Q www.wacom.eu

Over de verhouding mens-machine is veel gefilosofeerd, maar het staat vast dat ons digitale leven de laatste tijd meer en meer door de vinger wordt gestuurd. Heel eenvoudig en intuïtief. Wacom’s Bamboo voegt deze touch-techniek aan jouw computer toe.

0101071 Magazine iStyle.indd 17

25-06-10 12:13


18 | iStyle | zomer 2010

Stenden Student Lounge

the place to be Een plek voor studenten, waar ze kunnen studeren, loungen, eten, drinken en gezellig bijpraten. Stenden Student Lounge is gevestigd in een statig pand op twee minuten lopen van het centrum van Leeuwarden. We praten er met Marco ten Hoor, manager Stenden Learning Companies, en met Niels van Felius, oud student van de Stenden Hogeschool en nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de lounge.

In het hartje van Leeuwarden vind je het Herenwaltje, een karakteristiek straatje met op nummer 3 de Stenden Student Lounge. De vlaggen hangen uit en via een trapje komen we in een moderne, gezellige ruimte waar direct al een counter opvalt met broodjes en andere heerlijkheden en waar studenten aan lage en hoge tafels werken en praten. Allemaal achter een Mac. Eén verdieping hoger komen we in een grote ruimte met zitjes en aansluitend een ruimte waar ook Macs staan opgesteld. Hier wordt ook onderwijs gegeven en nog een verdieping hoger is een aantal vergaderkamers te vinden. Alle ruimtes zijn eigentijds ingericht en het lijkt of hier een gerenommeerde binnenhuisarchitect aan de gang is geweest. Niets is minder waar. Marco ten Hoor: “Zo’n drie jaar geleden zijn we in dit pand aan de slag gegaan. We begonnen op nul, er was nog niets. De inrichting is zelf bedacht, de hele ‘look and feel’ is met vier studenten ingevuld en het resultaat mag er zijn. Opvallend materiaalgebruik en eigentijdse elementen zorgen ervoor dat het hier prettig is om te verblijven. Apple maakt daar een belangrijk deel van uit. Samen met Apple Premium Reseller MacMe - met een vestiging hier om de hoek - is de lounge ingericht met iMacs. De lounge wordt beheerd door een team van studenten van de Hogere Hotelschool, die hier in het kader van hun studie praktijkervaring opdoen voor hun Bachelor of Master studie.” Apple De Stenden Student Lounge wordt vanaf de opening druk be-

0101071 Magazine iStyle.indd 18

zocht. Overigens niet alleen door studenten van de Stenden Hogeschool. Iedereen is welkom om er een gezond en organisch drankje of hapje nuttigen. Niels van Felius: “De lounge is zes dagen per week tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur geopend. Op de momenten dat de school is gesloten, zie je hier veel internationale studenten, maar ook bedrijven komen hier om te lunchen of te vergaderen in één van de vergaderruimtes. De keuze om van Apple producten gebruik te maken is tweeërlei. Enerzijds zijn het mooie en perfecte producten die ook studenten aanspreken en anderzijds is het voor onze ict-afdeling een zorg minder. Weinig rompslomp met systemen en uitval van pc’s.” De Stenden Student Lounge voorziet in een behoefte. Het is er altijd druk en je kunt er in een prettig ontspannen sfeer studeren. Marco ten Hoor heeft al andere hogescholen mogen ontvangen die geïnteresseerd zijn in het Stenden Student Loungeconcept. “Het is in feite een gewoon horecabedrijf dat door studenten op professionele wijze moet worden gerund. We willen de beste studenten afleveren voor de hospitality industrie en daar draagt dit concept aan bij.” Duurzaam Om zeven uur ’s morgens gaan de deuren van de Stenden Student Lounge open. Dan begint de dag voor Niels van Felius en zijn team. “We werken hier met drie praktijkbegeleiders, waarvan er één master student is die hier zijn praktijkstage doet. Als praktijkbegeleider ben ik verant-

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 19

woordelijk voor deze locatie en moet ik er voor zorgen dat de studenten hun onderwijsdoelen halen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van de horecaproducten en dienstverlening, want naast het coachen is het natuurlijk ook wenselijk dat onze gasten terugkomen. We werken met een klein team en dat gaat heel plezierig. Duurzaam ondernemen is de basisgedachte van de Stenden Hogeschool. Daar staan wij volledig achter en dat zie je terug in de inrichting, de keuze voor de Macs - die zijn tenslotte ook helemaal recyclebaar - en ook in ons horeca-assortiment. We verkopen alleen maar biologische producten.” Hands-on ‘Serving to make it a better world’ is de visie van Stenden Hogeschool. Marco ten Hoor: “Dat streven we op alle manieren na. De praktijkfaciliteiten zijn bij ons van hoog ni-

0101071 Magazine iStyle.indd 19

veau, het praktijkonderwijs is de rode draad in het curriculum van onze opleidingen en daardoor zijn onze studenten ook populair na het afstuderen. Ze hebben een hands-on mentaliteit, zijn gedreven in managen en in het aansturen van mensen. Stenden Student Lounge neemt daar een centrale plaats in. We faciliteren met topproducten en maken daarom niet voor niets gebruik van verschillende Apple producten. Ook dat past in onze filosofie. We zijn continu in beweging en koesteren onze unique selling points als Hogere Hotelschool. Niet alleen als marketingtool, want onze studenten zijn gewild op de arbeidsmarkt omdat we proberen ze ook een goede kijk op het leven mee te geven. Duurzaam ondernemen is namelijk net zo belangrijk.” Q

25-06-10 12:13


0101071 Magazine iStyle.indd 20

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 21

Ontdek waarom de Mac zo perfect is voor het bedrijfsleven Marketing, dat doe je gewoon zelf Met een Mac is het heel makkelijk om zelf in Keynote een presentatie met indrukwekkende animaties te maken of in iWeb een website te bouwen waarmee je je bedrijf professioneel kunt profileren.

Betrouwbare partner Met een Mac krijg je absoluut waar voor je geld. Hij bevat standaard een heel scala aan onmisbare software om video-conferenties te houden, te e-mailen en automatisch back-ups te maken, zodat je documenten altijd veilig zijn. Bovendien is hij betrouwbaar, eenvoudig in het gebruik en nauwelijks vatbaar voor virussen, waardoor je op de lange duur minder tijd en geld kwijt bent aan IT-zaken. Uitstekende compatibiliteit Met een Mac zit je meteen op je bedrijfsnetwerk, kun je werken met Microsoft Office, wissel je moeiteloos documenten uit met pc-gebruikers en kun je gewoon gebruik blijven maken van je bestaande printer, camera of externe harde schijf.

0101071 Magazine iStyle.indd 21

25-06-10 12:13


22 | iStyle | zomer 2010

“Apple is hot” Apple zet zich al jaren in voor de verbetering van het onderwijs via nieuwe technologie. Wanneer leerlingen hun huiswerk op een MacBook kunnen maken, of aan de slag gaan met digitale filmpjes, muziek en foto’s gebeuren er bijzondere dingen. Dit zegt Miriam Meester van iFactors. iFactors is een officiële Apple Solution Expert en richt zich daarmee op de onderwijsmarkt.

‘Ik leg op scholen uit dat zij hun leerlingen, docenten en eigenlijk de hele school het beste met Apple kunnen laten werken. Dit geldt voor basisonderwijs tot en met universiteit. Apple heeft immers de MacBook, die ontwikkeld is met het onderwijs in gedachte: deze laptop is volledig leerlingproof. Zo zitten er geen klepjes aan die af kunnen breken, de batterij gaat zo’n tien uur mee zonder bijladen en je kunt hem gerust in je rugzak stoppen: hij kan tegen een stootje. Maar behalve de buitenkant, de hardware, is ook de software ideaal om op school mee te werken. iLife en iWork bieden samen precies dat wat een leerling nodig heeft om bijvoor-

0101071 Magazine iStyle.indd 22

beeld prachtige werkstukken te maken. Omdat je je met deze software bijvoorbeeld geen zorgen hoeft te maken over de layout (het meeste daarvan gaat automatisch) kunnen leerlingen zich meer richten op de inhoud: dat is uiteindelijk waar het leerproces om gaat. Waar ik me voornamelijk op richt zijn 1-op-1-projecten, dat wil zeggen: voor iedere leerling een laptop. In de brugklas krijgt de leerling een MacBook, om daar de rest van zijn schooltijd mee te werken. Die Mac beschouwt hij als zijn eigendom en hij kan ermee doen wat hij wil. Hij maakt daarmee zijn eigen bestanden, zijn huiswerk, werkstukken en al-

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 23

“Apple is hot. Leerlingen vinden het een hip merk en fantastisch om met zo’n mooie MacBook rond te lopen”

les wat verder nodig is voor school. De leerling kan er thuis ook mee gamen, filmpjes op downloaden enzovoort. Veel ouders kopen nu een computer voor hun kinderen wanneer ze naar de middelbare school gaan. Natuurlijk zijn die ouders blij als de school daar voor zorgt. Op sommige scholen wordt het zo geregeld, dat de ouders een deel meebetalen. De financiering is er dikwijls op gericht dat de leerling de Mac aan het eind van de schooltijd voor een symbolisch bedrag kan overnemen. Deze financiering is mogelijk geworden doordat scholen nu geld krijgen voor leermiddelen (de wet van de ‘gratis schoolboeken’).

praktijk blijkt dat leerlingen met meer aandacht werken aan hun opdrachten en meer plezier op school ervaren.’ Leerlingen zijn niet de enige die het leuk vinden met zo’n mooie MacBook rond te lopen: ‘Ik vind het ontzettend leuk om voor iFactors te werken. We hebben zulke mooie producten. Daarmee zitten we aan de top van de markt. Het is een eer om de producten en mogelijkheden te presenteren. Als ik met een mooie doos waar Apple op staat, de school binnenkom, zie je iedereen meteen enthousiast worden. Apple is hot!’ U kunt Miriam e-mailen: miriam@ifactors.nl Q

Goed advies Miriam verkoopt niet alleen maar laptops: ‘Wanneer een school overstapt op een 1-op-1-project, komt er wel iets meer bij kijken dan alleen de aanschaf van computers. Wij bieden een uitgebreide service, met een verlengde garantie, een uitgebreide verzekering (tegen diefstal of waterschade bijvoorbeeld), zodat een leerling echt zijn hele schoolcarrière met de laptop kan blijven werken. Daarbij denken we ook mee over bijvoorbeeld het beheer en onderhoud van de laptops, het draadloos netwerk en het lesmateriaal. Voordat ik bij Apple aan de slag ging, werkte ik bij educatieve uitgeverijen. Daardoor ken ik de onderwijsmarkt heel goed, maar weet ik ook precies wat er aan digitaal lesmateriaal beschikbaar is. Hierdoor kan ik scholen prima adviseren.’ Scholen willen zich onderscheiden van andere scholen’, vervolgt ze, ’om zo meer leerlingen aan te trekken. Wanneer toekomstige leerlingen horen dat ze op een bepaalde school een MacBook krijgen, werkt dat als een magneet! Leerlingen vinden Apple hip, vet om met zo’n mooie MacBook rond te lopen. Maar behalve dat, werkt het ook motiverend. In de

0101071 Magazine iStyle.indd 23

25-06-10 12:13


Eén touchscreen. Veel mogelijkheden. Slim afdrukken met Lexmark’s revolutionaire web-enabled touchscreen

Print rechtstreeks van uw iPhone Naast de SmartSolutions, hebben de Lexmark producten verschillende unieke oplossingen en functies voor Apple gebruikers, zoals: -

-

LexPrint: Met deze applicatie is het mogelijk om foto’s draadloos af te drukken vanaf een iPhone of iPod touch. MobileMeSmartSolution: Compatibiliteit met Apple’s MobileMe geeft gebruikers toegang tot hun opgeslagen foto’s, direct vanaf het touchscreen. Apple News RSS feeds: Gebruikers kunnen op de hoogte blijven van het laatste nieuws via Apple Hot News dat door middel van RSS feeds direct op het touchscreen verschijnt.

DRAADLOOS

2-ZIJDIG

4 INKTPATRONEN

MYTOUCH

3 jaar

5 jaar

GARANTIE

GARANTIE

EURO CENT

LAAGSTE KOST ZWARTE INKT

Maak direct verbinding met het internet om op maat gemaakte oplossingen te creëren die het beste aansluiten op uw behoeften. Met slechts één druk op de knop op het betreffende symbool kunt u kopiëren, scannen, faxen en e-mails versturen, of door u zelf aangepaste SmartSolutions gebruiken. Profiteer van de ongekend gunstige prijs van 1 eurocent per zwarte afdruk* en maar liefst 5 jaar omruilgarantie** en levenslange telefonische ondersteuning waardoor u verzekerd bent van jarenlang slim afdrukken.

Intuition S606

Pinnacle Pro 901

www.lexmark.nl * Gebaseerd op de 105XL zwarte inktcartridges met een rendement van 510 standaard pagina’s, in overeenstemming met ISO/IEC 24711.

0101071 Magazine iStyle.indd 24

25-06-10 12:13


0101071 Magazine iStyle.indd 25

25-06-10 12:13


26 | iStyle | zomer 2010

BLØF achter de schermen De theatertournee van BLØF zit er op. Gedurende een aantal maanden speelde de Nederlandse topband met veel succes voor volle zalen in grote en kleinere theaters in het land. In deze iStyle praten we met Marty Brugmans, technisch manager van de band, over wat er achter de schermen plaatsvindt bij BLØF. Het festivalseizoen is inmiddels aangebroken en dat betekent dat BLØF weer in de buitenlucht is te bewonderen. Marty is druk met de voorbereidingen voor onder meer Het Parkfeest in Oosterhout, het Indian Summer Festival en na-

0101071 Magazine iStyle.indd 26

tuurlijk Concert at Sea, het eigen ‘feestje’ van BLØF dat het laatste weekend in juni alweer voor de vijfde keer wordt georganiseerd op de Brouwersdam in Zeeland. Marty is sinds 1998 in vaste dienst bij BLØF. Hij regelt alle technische

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 27

zaken met de locaties waar de band speelt en ook voor radio- en tv-optredens is hij de technisch verantwoordelijke. Tijdens concerten mixt Marty het geluid voor de zaal en staat altijd bij the ‘front of house’, het mixeiland in de zaal. Naast zijn werk bij de optredens is Marty nauw betrokken bij de opnames van alle BLØF-cd’s. Zo ook voor het UMOJA-project; twee jaar lang reisde BLØF door dertien landen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa om muziek te maken met lokale artiesten. “Daar heeft ook Apple een bijdrage aan geleverd. De eerste reis hadden we nog een complete mengtafel bij ons, maar later namen we gewoon de Mac onder de arm waar we opnames mee maakten. In al die landen heb ik slechts één keer een crash met de Mac gehad en dan is het een kwestie van opnieuw opstarten en je kunt gewoon weer verder gaan. Apple is in onze wereld natuurlijk het merk bij uitstek. Het is stabiel, er straalt rust van uit en het is gewoon goed. Toen de Mac met Intel beschikbaar kwam, konden we ook voor grotere projecten uitstekend uit de voeten. We hebben wel intensief contact gehad met Apple om alle technische mogelijkheden zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. De ontwikkelingen gaan snel, in principe hoef je niet meer de studio in om opnames te maken. Met een paar goede microfoons, een ruimte met een goede akoestiek en een Mac ben je tegenwoordig al klaar. En als er bij opnames wat fout gaat, bijvoorbeeld een verkeerd akkoord, kun je perfect op de goede plek inprikken. Vroeger was het opnemen, mixen en klaar, tegenwoordig is het opnemen, editen en dan mixen. En allemaal redelijk eenvoudig.” Handwerk Bij alles wat met geluid, beeld, licht, decor en dergelijke bij BLØF te maken heeft, is Marty betrokken. Er komt veel

0101071 Magazine iStyle.indd 27

bij de voorbereidingen van een concert kijken. Alles wordt op papier gezet, van het lichtplan tot het decor en van de setting van de bandleden tot de zichtlijnen van het publiek tijdens het concert. Marty is hier verantwoordelijk voor. “Heel veel informatie staat al in de Mac, dus het is continu fijn slijpen op nieuwe situaties, daarbij gaan we uit van een plaatopname, een theaterconcert, of een buitenconcert zoals het megaproject Concert at Sea.” Op de vraag of het mogelijk is een concert volledig automatisch te sturen heeft Marty antwoordt Marty: “Het kan wel, maar we willen het niet. Je kunt dan niet meer niet meer inspringen op improvisaties op het podium en je moet ook kunnen inspelen op de akoestiek of hoe het publiek reageert, wat ons betreft blijft het handwerk. Dat maakt het juist leuk, om met elkaar als een soepele machine, een mooi concert te verzorgen. Voor een concert beschikt BLØF over een front of house tafel. Hier vindt de mix voor de zaal plaats, naast de band op het podium staat onze monitoring engineer. Die is verantwoordelijk voor wat de band op het podium hoort. Het zaal- en podiumgeluid hebben we bewust uit elkaar getrokken, want de sound van de monitors is totaal anders dan de sound van de PA.” Het bedrijf BLØF bestaat naast de bandleden en de technische crew uit een kok en een tourmanager. Bij een theaterconcert zijn zo’n twintig tot dertig mensen betrokken, bij Concert at Sea zijn dat er 180. Marty wordt ook wel het vijfde bandlid genoemd en niet ten onrechte. Hij is een belangrijke schakel in het geheel en hoopt dat ook nog lang te blijven. “We werken als team intensief samen en dat moet ook. Ik zou het dan ook niet leuk vinden als een ander mijn werk hier gaat doen. Wat mij betreft blijf ik tot mijn 85e bij BLØF!” Q

25-06-10 12:13


28 | iStyle | zomer 2010

0101071 Magazine iStyle.indd 28

25-06-10 12:13


zomer 2010 | iStyle | 29

AVManifestatie Gelukkig was het mooi weer tijdens de AVManifestatie die op 19 en 20 mei op het Mediapark in Hilversum werd gehouden. Buiten stonden namelijk reportagewagens in het gelid opgesteld waar bezoekers meteen al in mooie settings konden kennismaken met mogelijkheden die een reportagewagen vandaag de dag biedt. Zo viel de OBV3 van Viditech op, een digitale zescamerawagen met drie aparte ruimtes en uitgerust met een Kayak2 beeldmenger. Maar er was veel meer te zien en te genieten. Voor de achtste maal op rij werd de AVM georganiseerd. Voorgaande jaren alleen in de bekende Studio 22, dit jaar voor het eerst in vier studio’s. Ruim honderd exposanten, workshops en keynote-presentaties van belangrijke sprekers informeerden over trends en innovaties op het gebied van mogelijkheden 3D, camera-accessoires, broadcasting, datamanagementoplossingen, opslag, software, HD, DVD/ BLU-RAY, bekabeling, audio, video, licht, nieuwe media en nog veel meer. Johan de Kok, organisator van de beurs, had direct na de opening even tijd voor iStyle en vertelde dat er door de nieuwe opzet meer ruimte was voor stands en publiek. Dat moest ook wel want via de voorregistratie hadden zich al meer dan 5.000 bezoekers aangemeld. “De naamsbekendheid van de beurs is in de wereld van AV hoog en het lijkt er op dat we dit jaar weer door het record van het bezoekersaantal breken. AVM is een business-to-business beurs, daarnaast zien we veel studenten die mediaopleidingen volgen en natuurlijk is de vakhandel vertegenwoordigd. Dit jaar is er voor het eerst een congresprogramma waar de thema’s audio, video en licht, media distribution, digital signage, emerging media en content creation aan bod komen. Kortom, we hebben een mooie beurs neergezet, waar de bezoekers volop aan hun trekken kunnen komen.”

Apple Premium Reseller iCentre richt zich naast klanten in winkels en online ook op de professionele gebruiker.

We beginnen in Studio 3, waar al meteen de enorme stand van iCentre opvalt. En het is er al behoorlijk druk. We treffen er Niels van Koten die vertelt dat iCentre voor het eerst deelneemt aan AVM. “We pakken inderdaad behoorlijk uit, maar dat moet ook wel want hier komt onze doelgroep. En op deze beurs zijn ook veel bedrijven vertegenwoordigd waaraan wij leveren, en dat is ook al een reden om hier aanwe-

0101071 Magazine iStyle.indd 29

zig te zijn. Daarbij willen we ons meer gaan manifesteren als totaalleverancier want wij richten ons niet alleen op de huis, tuin en keuken gebruiker, maar uiteraard ook op professionele gebruikers en bedrijven. Wij streven naar totaaloplossingen en leveren dus niet alleen hard- en software, maar we ondersteunen ook het proces van oriëntatie, aanschaf, implementatie en training tot service en support. Zo bieden we een gratis QuickScan op locatie aan, voor een complete workflowanalyse en netwerkscan. Aan de hand van deze analyse bepalen we hoe het proces kan worden geoptimaliseerd. Zo kunnen we vaak extra efficiëntie realiseren voor bijvoorbeeld editors of redacteuren die na elkaar aan de slag gaan, achter dezelfde montageset te laten werken, met behoud van hun persoonlijke instellingen. Daardoor kan de montageset vaak wel veertien uur per dag worden ingezet in plaats van de gebruikelijke zeven uur. Dat helpt zeker bij deadlines. Ook bieden we gecertificeerde trainingstrajecten en servicekaarten aan. In plaats van dure servicecontracten kunnen klanten met deze servicekaart van onze support gebruikmaken wanneer zij dat nodig hebben.” Bart Verdult behoort eveneens tot de standbemanning. Hij is Apple Certified Trainer en maakt al sinds zijn achttiende films op de Mac. “Als je kijkt naar Apple en de AV-markt valt het op dat het merk zich steeds meer manifesteert als online uitgever van bijvoorbeeld boeken, liedjes en films. Daarbij zie je dat het op sommige aspecten van het audiovisuele vlak wat stiller wordt. Bijvoorbeeld rondom Final Cut Suite. De ontwikkeling van veel andere merken software staat juist helemaal niet stil. Zo is er sinds kort de nieuwe Avid Media Composer 5. In tegenstelling tot de oude versie, importeert deze nieuwe versie native Quicktime-films zonder transcoding. Daarnaast heb je nu geen dure Mojo breakoutbox meer nodig voor je preview, maar kun je gebruikmaken van de veel goedkopere Matrox-box via HDMI. Avid is met de nieuwe versie meer op Final Cut Pro gaan lijken,” aldus Bart. Intussen kijkt hij ongeduldig rond want het wordt steeds drukker op de stand. We gaan dus maar verder en maken voor het eerst kennis met 3D TV. Weliswaar nog met een brilletje op, maar het is toch een leuke ervaring. En er is nog veel meer te zien, van studiolampen en het persen van cd’s tot de meest geavanceerde producten voor de professionele mediabranche. Ons advies; kijk wanneer de AVM 2011 wordt gehouden, want een bezoek is meer dan de moeite waard. Q

25-06-10 12:14


NUDE iPod/iPhone As Naked as it can be.

Distributie:

0101071 Magazine iStyle.indd 30

25-06-10 12:14


zomer 2010 | iStyle | 31

De ideale computer voor je studie

Met de Mac heb je alles bij de hand, waar je ook bent

Microsoft Office® en Windows Met Microsoft Office® voor de Mac is werken in Excel, Word en PowerPoint makkelijker dan ooit. En mocht het ooit nodig zijn, dan kun je zelfs Windows- software gebruiken. Videochatten met iSight Of je nu wilt chatten met vrienden in de buurt of een groepsvideochat met familie in het buitenland wilt houden, dankzij de ingebouwde iSight-camera op MacBook hou je op een eenvoudige en leuke manier contact.

0101071 Magazine iStyle.indd 31

Creatiever zijn met iLife Foto’s verfraaien, films monteren, muziek maken ... met iLife draai je je hand er niet voor om. Vervolgens kun je je eigen website of dvd’s maken en de rest van de wereld een kijkje gunnen in jouw leven. Geïntegreerde Wi-Fi-voorziening Het maakt niet uit waar je je Mac wilt gebruiken, je kunt altijd en overal surfen, e-mailen, printen en bestanden delen dankzij de geïntegreerde Wi-Fi verbinding. Met MacBook ben je met één klik draadloos.

25-06-10 12:14


01010011001100110 10000110010100101 01010011110011011 00011001010010111 01010110011001101 SSD versus 10000110010100101 10101001100110011 normale harddisk 01000011001010010 32 | iStyle | zomer 2010

TechTalk TechTalk

Tegenwoordig kom je het steeds vaker tegen: een SSD harddisk. Wat is dat eigenlijk en wat is nu het verschil met een conventionele harddisk?

ssd

Een harddisk, ofwel harde schijf, wordt in vrijwel elke computer gebruikt voor de volgende zaken: - het opslaan van de systeemprogrammatuur (Snow Leopard bijvoorbeeld). - het opslaan van programma’s (iTunes, iWork, Word, iPhoto enzovoort). - het opslaan van allerlei andere bestanden. Denk hierbij aan je muziek, je foto’s, je email en bijvoorbeeld het briefje dat je getypt hebt. Harde schijven hebben een bepaalde capaciteit. Deze wordt meestal uitgedrukt in Gigabytes (GB) en soms al in Terabytes (TB). Een Gigabyte is ongeveer 1.000 Megabyte en een Terabyte is weer 1.000 Gigabyte. Voor de beeldvorming: Op 1 GB harddisk kan je ongeveer 250 muzieknummers of één uur video opslaan.

normal hd TechTalk door Gerrit Blokfluit

0101071 Magazine iStyle.indd 32

Naast de capaciteit zitten er ook verschillen in de manier van aansluiten van de schijven. In beginsel is de principewerking van elke schijf gelijk, alleen zit er verschil tussen de interfaces. Zo kennen we SCSI, ATA en SATA. Vanuit deze standaard interfaces zijn er weer afgeleiden mogelijk naar bijvoorbeeld USB, FireWire, eSATA, FibreChannel enzovoort.

Al ruim 50 jaar worden harde schijven gebruikt. Concreet zijn dit harde metalen platen welke voorzien zijn van een magnetische laag. Door middel van een lees- schrijfkop

25-06-10 12:14


0111010011001110 1110010001001001 1101001100111010 1001000100100100 1110100110011100 1110010001001001 1011101001100111 0111001000100100 zomer 2010 | iStyle | 33

(vergelijk dit een beetje met een pick-up) worden microscopisch kleine deeltjes wel of niet magnetisch gemaakt. Op deze manier komen er eentjes en nulletjes op de schijf te staan, ofwel data. In de loop der jaren zijn er nogal wat ontwikkelingen geweest om de snelheid en stabiliteit van de harde schijven te verbeteren. Ten aanzien van de betrouwbaarheid zijn de mechanica en het magnetisch materiaal aanzienlijk verbeterd. Omdat vooral de snelheid van een harde schijf van zeer groot belang is, zijn er op dat gebied ook veel verbeteringen doorgevoerd. De eerste harde schijven van 24” draaiden met enkele honderden omwentelingen per minuut. Tegenwoordig zijn er al schijven van 0,85” en is de snelheid toegenomen tot 15 duizend omwentelingen per minuut! Daarnaast hebben er zich in de interfacetechniek nogal wat vernieuwingen voorgedaan. Hiermee worden de magnetische gegevens uiteindelijk vertaald naar bruikbare data. Hoe sterk harde schijven dan ook verbeterd mogen zijn, er blijven altijd serieuze nadelen: - gevoelig voor schokken en stoten. - gevoelig voor temperatuur, stof en vocht. - relatief traag. - slijtagegevoelig. - maakt geluid en wordt warm. - gebruikt relatief veel stroom. Bovenstaande nadelen zijn vrijwel niet (helemaal) op te lossen. Inmiddels is er echter een alternatief welke eerder genoemde nadelen niet heeft. Dit heet een SSD drive. Ofwel een Solid State Drive.

0101071 Magazine iStyle.indd 33

SSD drives maken (meestal) gebruik van zogenaamd Flash geheugen. Dit zijn chips welke, wanneer de informatie er eenmaal op staat, geen stroom meer nodig hebben om de gegevens vast te houden. Deze chips worden bijvoorbeeld ook gebruikt in USB sticks. Heel simpel gezegd is een SSD drive een hele batterij USB sticks in één behuizing. Net als conventionele schijven, kennen we bij SSD ook verschillende interfaces, diskformaten en verschillende snelheden. Naast het teniet doen van de nadelen van een conventionele schijf, is de enorme snelheidswinst het allergrootste voordeel voor de meeste gebruikers. Een conventionele schijf heeft altijd tijd nodig om naar de juiste plaats op de schijf te gaan om de data te lezen. Een SSD schijf springt daar in één keer naartoe. Wanneer je twee gelijke machines naast elkaar zet met als verschil de drive, dan zie je verschillen van in het slechtste geval 5% snelheidswinst, tot wel 400% snelheidswinst. De SSD technologie is natuurlijk nog relatief jong. Binnen enkele jaren zullen er naar alle waarschijnlijkheid geen conventionele schijven meer gebruikt worden en zal alles op SSD draaien. Het nadeel van SSD op dit moment is dat de drives nog een relatief kleine capaciteit hebben en dat ze hoger geprijsd zijn dan de magnetische varianten. Wanneer je echter alle voordelen in ogenschouw neemt, is het een prachtig alternatief! Q

25-06-10 12:14


34 | iStyle | zomer 2010

Delta Pro Lighting:

Licht is sfeerbepalend U wist het natuurlijk al, maar uw biefstukje in de vitrine bij de slager ziet er extra lekker uit door de speciale verlichting in de vitrines. Grote kans dat Delta Pro Lighting uit Helmond verantwoordelijk is voor de verlichting in de winkels waar u koopt, want dit bedrijf is al vierentwintig jaar toonaangevend adviseur op het gebied van licht. Als we arriveren bij het opvallend vormgegeven pand van Delta Pro Lighting valt meteen de geparkeerde Carver op. Deze eigenwijze motor of auto zoals u wilt, wordt ingezet voor promotiedoeleinden. De ontvangst door directeur Léon Akkermans is hartelijk: “We zijn een beetje een eigenzinnig bedrijf en stralen dat ook graag uit. Niet voor niets staat de Carver voor de deur en zie je hier op alle werkplekken Apple computers staan. Die komen van Apple Premium Reseller YouMac uit Eindhoven, inmiddels al jaren onze vaste leverancier. Installatie en onderhoud gebeurt door GrafiSIS & AdvieSIS BV, de zakelijke tak van YouMac. Met het pakket ecOrganizer van ECXS wordt onze complete CRM/ERP verzorgd. Apple is vooruitstrevend, vernieuwend, stijlvol en wij positioneren ons graag op dezelfde manier.” Inmiddels zijn we aangekomen in het ‘Licht Educatie Centrum’, de demonstratieruimte die in het Helmondse bedrijf is opgenomen. “Dit is de ruimte waar we onze klanten ontvangen zodat ze zelf kunnen ervaren wat voor effecten de verschillende soorten verlichting geven. Hier kunnen we net zo lang met licht spelen tot de klant de sfeer heeft gevonden die hij graag in zijn zaak wil hebben, want het draait vooral om beleving, gevoel en imago. Dat verkopen wij hier. Het accentueren van een optimale sfeer of routing in een

0101071 Magazine iStyle.indd 34

25-06-10 12:14


zomer 2010 | iStyle | 35

winkel is onze kracht. Met praktijkvoorbeelden laten we de klant zien in wat voor formule en belevingswereld zijn winkel de meeste aansluiting vindt. Dit leidt uiteindelijk tot een lichtplan waarin wij in 3D de winkel van de klant nabootsen. Door de beeldende kracht hiervan kan de klant zijn ‘verlichte’ winkel al zien voordat de nieuwbouw of verbouwing heeft plaatsgevonden. Daarnaast vervullen we overigens met ons bedrijf ook nog een groothandelsfunctie en daarin verkopen we wel allerhande lichtbronnen zoals onder andere TL-, halogeen- en ledverlichting en gasontladingslampen.” Toonaangevend Akkermans voegt vervolgens de daad bij het woord en laat zien hoe je met licht kunt spelen. Hij overtuigt ons al snel hoe bepalend een uitgekiende verlichting is. Ter ondersteuning hiervoor zijn in het Licht Educatie Centrum een deel van een supermarkt, een modezaak en een woonwinkel nagebootst met daarnaast nog vele vitrines waarin producten zijn opgesteld. Ook technische informatie over lichtwaarden, lichtopbrengst, afgegeven warmte en dergelijke komen tijdens de demonstratie aan de orde. “Zowel grote winkelketens als kleine ondernemers behoren tot onze klantenkring. Dat vinden we prettig en streven dat ook bewust na, want het biedt een grote diversiteit aan opdrachtgevers,” zegt de jonge di-

recteur. Delta Pro Lighting is uitgegroeid tot een toonaangevende professional op het gebied van winkelverlichting. Op de ontwerptafel van de lichtarchitecten van het zevenentwintig medewerkers tellende bedrijf vinden spraakmakende lichtconcepten hun oorsprong voor onder meer KPN, Free Record Shop, Dolcis en vele andere winkelketens. “Voor KPN verzorgen we al jaren het licht in de Primafoons, Business Centers en de Hi-winkels.” Delta Pro Lighting is dus een grote naam in de wereld van het ‘licht’. “We verzorgen het hele traject, te beginnen met het ontwerpen een lichtplan. Daarnaast verzorgen we de projectbegeleiding en leveren we alles wat met verlichting te maken heeft, kortom het hele traject van A tot Z is bij ons in goede en professionele handen. Hiermee zijn we redelijk uniek in Nederland.” Het bedrijf heeft hiervoor drie lichtarchitecten en daarnaast lichtadviseurs in huis. “Met licht bepaal je een deel van je imago en identiteit. Met de inrichting van ons eigen bedrijf houden we hier ook rekening mee. Apple doet dat bijvoorbeeld ook uitstekend. Het feit dat een bedrijf graag aan de naam Apple gelinkt wil zijn, geeft aan hoe krachtig hun imago is. Dat is één van de redenen dat we hier met Mac’s werken. Met dezelfde argumentatie leveren we ook uitsluitend Philips producten. Op het gebied van licht is Philips immers een heel sterk merk.” Q

Delta Pro Lighting Delta Pro Lighting is sinds 1986 actief in de professionele verlichtingsmarkt op het gebied van retailverlichting. De dienstverlening richt zich zowel op de vervangingsmarkt, waarin het bedrijf een groothandelsfunctie vervult, als op het maken van complete lichtplannen op maat, waarbij het marketingconcept van de ondernemer het uitgangspunt is. Er werken 27 mensen bij het bedrijf. Meer informatie vindt u op www.delta-nl.com

0101071 Magazine iStyle.indd 35

25-06-10 12:14


Iomega Externe opslag voor Mac gebruikers ®

®

Stijlvolle, snelle, veelzijdige Mac oplossingen Iomega biedt een stijlvol assortiment externe harde schijven speciaal op maat voor Mac ontworpen, geschikt voor creatieve professionals en voor thuisgebruik. Deze oplossingen zijn ideaal voor het opslaan en meenemen van grote bestanden zoals digitale video, foto’s en muziek tot 4 terabyte. U kunt kiezen uit verschillende desktopmodellen met voeding, of de draagbare varianten. Indien u uw data extra wil beveiligen, kies dan voor een oplossing met RAID technologie. » Ontworpen om samen te werken met de nieuwste Mac computers, » Compatible met zowel Mac® OS 10.5 Time Machine en Mac® OS 10.6 (Snow Leopard), » Keuze uit meerdere verbindingsmogelijkheden zoals FireWire® 800, FireWire 400, USB 2.0, of eSATA 3Gbits/sec. » Alle Iomega Mac producten worden geleverd met de Protection Suite via download. Deze bestaat onder andere ui Trend Micro Smart Surfing software voor Mac. Kijk op www.iomega.com of bezoek uw Apple Premium Reseller voor meer informatie

3 jaar garantie wanneer u uw product on-line registreert

www.iomega.com

Copyright © 2010 Iomega Corporation. All rights reserved. Iomega and the stylized “i” logo are either registered trademarks or trademarks of Iomega Corporation in the United States and/or other countries. Certain other product names, brand names and company names may be trademarks or designations of their respective owners.

0101071 Magazine iStyle.indd 36

25-06-10 12:14


zomer 2010 | iStyle | 37

Productnieuws COTEetCIEL verkoopt nu ook in Nederland

COTEetCIEL, dat stijlvolle tassen en accessoires exclusief voor Apple producten maakt, verkoopt haar nieuwe collectie nu ook in Nederland. COTEetCIEL is opgericht in 2008 door Paper Rain en ontworpen door het creatieve team achter het luxe modehuis Damir Doma. De nieuwe collectie van COTEetCIEL is ontworpen voor mensen die constant on the move zijn. Van MacBook sleeves met second-skin fits, slimme rugzakken en messenger bags, tot minimalistische Iphone hoesjes, en microvezel screenpads. Het assortiment van COTEetCIEL

accessoires beschermt werk- en reisbenodigdheden in stijl. COTEetCIEL en Paper Rain hebben tevens de eerste Ipadhoes exclusief voor Apple ontwikkeld. COTEetCIEL producten zijn vervaardigd uit duurzame, slijtvaste materialen, zoals gerecycleerd PET-fles weefsel, biologisch katoen en hoogwaardig neopreen. Het merk richt zich met haar tassen en accessoires zowel op de slimme en creatieve gebruiker als op fashionistas wereldwijd.

Iomega® eGO Helium Portable 500GB USB 2.0 De ultra dunne Iomega® eGO Helium is speciaal ontworpen voor de Macbook Air maar natuurlijk ook prachtig bij andere Mac computers. Deze lichtgewicht (199 gr) aluminium portable disk van 500GB (HFS+ format) beschikt over een USB 2.0 aansluiting en werkt geheel zonder extra voeding. Iomega Dropguard™ beschermt de schijf wanneer deze valt tot 1m30. Inclusief uitgebreid softwarepakket met o.a. EMC® Retrospect® software.

Actieprijs: ! 79,99

Iomega® eGO Mac Edition Portable 320GB TripleUSB 2.0 De veelzijdige Iomega eGO Mac Edition ‘Ruby Red’ is geschikt voor Mac gebruikers (HFS+ format) die een combinatie van het kleinste formaat, de beste aansluitmogelijkheden en de hoogste performance zoeken. De eGO Mac Edition Portable heeft drie aansluitmogelijkheden: USB 2.0, FireWire 400 en FireWire 800 voor extra snelheid. Ook deze schijf beschikt over Iomega Dropguard™ technologie en werkt zonder extra voeding.

Actieprijs: ! 89,99

Iomega® UltraMax Hard Drive 1.0TB Dual De Iomega UltraMax serie is ontworpen om een betrouwbare, veelzijdige oplossing te bieden, geheel in Mac design. Deze Dual interface versie met snelle 7200 toeren SATA schijf van 1TB is de meest voordelige keuze met USB 2.0 en 2x FireWire 400 aansluitingen. Uiteraard zijn er ook uitvoeringen met meer opslagcapaciteit, FireWire 800 en eSATA voor ultieme connectiviteit.

Actieprijs: ! 119,99

0101071 Magazine iStyle.indd 37

25-06-10 12:14


38 | iStyle | zomer 2010

Schoenen en MVV:

De passies van

LĂŠon Monfrance LĂŠon Monfrance (43) is ondernemer in hart en nieren en inmiddels een begrip in Maastricht. Niet alleen vanwege zijn vijf schoenmodezaken in het hartje van de stad, maar ook als fervent MVV-supporter en sponsor. We ontmoeten hem in zijn winkel aan de Wolfstraat waar het allemaal begon. Een kennismaking.

0101071 Magazine iStyle.indd 38

25-06-10 12:14


zomer 2010 | iStyle | 39

“In deze winkel ben ik in 1992 begonnen, toen nog in loondienst, maar wel met de optie dat ik de zaak in de toekomst zou overnemen. Het was toen al één van mooiste winkels in Maastricht voor wat betreft inrichting en uitstraling. Acht jaar geleden heb ik de winkel overgenomen. Het was - en is nog steeds - hard werken, maar de groei zat er goed in. Zozeer zelfs dat we zes jaar geleden besloten - mijn vrouw Marjon was inmiddels in de zaak gekomen - om een nieuwe winkel te openen in een ander segment,” zegt Léon. Dat was het begin van een hectische periode, met als voorlopig hoogtepunt de opening eind april van het vijfde filiaal. In deze ruime en moderne winkel zijn alleen herenschoenen te verkrijgen. “We hebben alle winkels de afgelopen jaren aangepakt en de dames- en herencollecties gescheiden. Dat voldoet uitstekend. We hebben mooie sfeervolle collecties en een enthousiast team goede medewerkers met kennis van zaken. Toen ik voor mezelf begon had ik zeker niet het plan om binnen tien jaar vijf winkels te hebben. Mijn drijfveer was wel om

mooie schoenen te laten zien aan onze klanten. De groei van ons bedrijf is zeker niet vanzelf gegaan, maar we doen het nog altijd met heel veel plezier.” Bolletje Léon pakte bij de start van zijn bedrijf de zaken meteen professioneel aan. Hij wilde de kassahandelingen en het voorraadbeheer volledig geautomatiseerd hebben. “Een vriend van mij adviseerde Apple. Ik heb toen de iMac G4, het welbekende bolletje, gekocht. Die stond hier op de balie en iedereen die binnenkwam zei er wat van. Het was toen nog een bezienswaardigheid. Robert de Vree - eigenaar van Apple Premium Reseller ivizi hier verderop in de straat - begon ook over de iMac G4 toen hij nieuwe schoenen kwam kopen. Zo raakten we aan de praat en hij vertelde dat hij een op maat gesneden voorraadprogramma kon schrijven. Dat is een vak apart, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat als je een schoen scant, je de juiste maat, prijs enzovoort op het scherm krijgt. Het is een prima samenwerking met als logisch gevolg dat nu alles in onze winkels, op kantoor

0101071 Magazine iStyle.indd 39

en in het centrale magazijn Apple is dat de klok slaat. Zo hadden we een prima start. We konden blanco beginnen. Inmiddels beschikken we over een geavanceerd pakket onder de naam ‘Azion’. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor Apple gebruikers, zij hebben dit meer dan voortreffelijk gedaan.” MVV Monfrance is nu een flinke onderneming met bijna vijftig medewerkers in dienst. Léon en Marjon hebben tropenjaren achter de rug, maar vinden steeds meer de rust om de zaken wat los te laten. “Omdat ik alles onder controle wilde houden, werkte ik veel te veel. Marjon heeft toen de zaken ‘achter de schermen’ op zich genomen. Dit biedt mij meer ruimte voor het uitwerken van ideeën en concepten. Daadwerkelijk schoenen verkopen is er voor mij niet meer bij. Ik heb het gewoonweg te druk met andere dingen. De keerzijde hiervan is dat ik minder klantencontact heb, toch één van de leukste aspecten van mijn vak. Marjon

en ik vormen een hecht team. Tot voor kort draaide alles om de winkels, maar we hebben afgesproken wat afstand te nemen en meer tijd met de kinderen te besteden. We zijn ook gaan golfen, dat is heerlijk ontspannend.” Een andere passie van het ondernemersechtpaar is voetbalclub MVV, zoals blijkt uit de vele posters, foto’s en krantenartikelen aan de muur in het kantoor van Monfrance. “MVV is een deel van ons leven, we gaan altijd naar de thuiswedstrijden in De Geusselt. Dat is echt een avondje uit voor ons. Als kind had ik al een seizoenskaart en ik ben nu ook sponsor.” Het zakelijke instinct van Léon bracht hem er toe een speciale MVV-schoen te ontwerpen, die gretig aftrek vindt onder de supporters. “Als de sportieve resultaten goed zijn, zie je veel MVV-schoenen in de stad. Dat geeft een goed gevoel. Ten eerste omdat veel mensen op ‘jouw’ schoenen lopen en ten tweede omdat het MVV dan ook sportief voor de wind gaat.” Q

25-06-10 12:30


Verrassing!

U weet niet welk cadeau u moet geven? Denk dan eens aan de Gift Card, de cadeau-

pen doen met eenzelfde kaart. De Gift Card

bon van de toekomst. De Gift Card is hét

kan eenvoudig worden opgewaardeerd en

nieuwe betaalmiddel. Een prepaid credit-

via Internet kunt u, door invoering van het

card zonder code en niet persoons-gebon-

kaartnummer van uw Gift Card, het actuele

den, ideaal als cadeau dus!

saldo zien.

Het saldo hoeft niet in één keer te worden verbruikt. U kunt dus verschillende aanko-

ke

Informeer bij uw Apple Premium Reseller

d.

j el vergoe en bi e.nl entr n goeder rden nietds of de dere w.ic ww ar tege ards wo GiftCar tasten. Ie de aakt ald, art op sselba GiftC estaan n te ar e ka tend inwi gestolenet toeg rszins aaerd, en md is beta deezze tsslu i lu luiite is ni stre n of ande ftCar van rl re ld. Het en of t geregi een Gi Verlo ldo ldig en uilleerr.r. Ve ijn ge et rd sa rm g wo nt tm het nttaan Rese con in rkt ge onde t da

Voor meer informatie bel 0180 - 44 24 42

0101071 Magazine iStyle.indd 40

m er bepe t ndel neer d. n, n, te voor alseen role emiu is ne ha t retour GiftCar Cont GiftCard Apple Pr sselbaarte vervals esttaa uc gees de eg , wi prrod ed op np Deze mende niet in jzigen, niet to eeeen ne wi dere n t t go deel ards zij van te klan van te of an n de vorm m GiftC ing daar fraude . Indien de werk ing tot) deloos den in ar (pog ard wa plaatsvin GiftC stitutie zal re

25-06-10 12:14


zomer 2010 | iStyle | 41

Productnieuws more iLounge: “Why can’t the decompanies sweat prices tails at reasonable y?” as hE itc like Sw

Aan de slag met de Mac Colors Touch

De SwitchEasy Colors case is gemaakt van schokbestendig siliconen materiaal. De kleurrijke hoesjes beschermen naast de behuizing ook de volumeknoppen, hold knop, dock connector en de ingang van de hoofdtelefoon. De ‘home’ knop is steeds weer uitgevoerd in een ander kleurtje. Aan het aanraakscherm is ook gedacht: er worden 2 screen protectors meegeleverd. Ze zijn er in de kleuren paars, zwart, wit, roze, rood en blauw.

iStyle actieprijs van ! 14,99 voor ! 11,99 Aanbieding geldig t/m 31 juli 2010

Internationale reisstekker van Apple Met deze set van zes wisselstroomstekkers kunt u de batterij van uw MacBook, MacBook Pro, iPod en iPhone overal ter wereld opladen. Ze zijn geschikt voor de draagbare lichtnetadapter die met MacBook wordt meegeleverd en voor de Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Ook in het buitenland altijd stroom. Geschikt voor stopcontacten in NoordAmerika, Japan, China, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, het Europese continent, Korea, Australië en Hongkong.

Prijs: ! 39,-

Leer werken met Mac OS 10.6 Snow Leopard Het boek is uitgevoerd in handzaam A5 formaat (15x21cm) en bestaan uit praktische informatie waarmee je letterlijk meteen “aan de slag” kunt. Het boek is gericht op beginners en switchers. De filosofie ervan is dezelfde als die van de website: eerst de basis en toegankelijk taalgebruik. ISBN 978-90-812885-1-4.

Het boek kost € 14,95 Verkrijgbaar bij deelnemende Apple Premium Resellers en via www.macmiep.nl

Nike + iPod Sport Kit Maak van je iPod nano, iPod touch (2de generatie) of iPhone 3GS een persoonlijke fitnesstrainer met de Nike + iPod Sport Kit. De draadloze combinatie van sensor en ontvanger werkt uitsluitend samen met jouw Nike+-schoenen en iPod nano, iPod touch of iPhone 3GS om je tijdens je trainingsessies in real-time feedback te geven en je prestaties op je Mac of pc vast te leggen.

Kit: ! 29,Losse sensor: ! 19,-

Apple in-ear-koptelefoon met afstandsbediening en microfoon Als je de Apple in-ear-koptelefoon met afstandsbediening en microfoon gebruikt, hoor je werkelijk elk detail van je muziek. Professionele audioprestaties, indrukwekkende geluidsisolatie en gemakkelijke knoppen waarmee je het volume kunt aanpassen en het afspelen van muzieknummers kunt regelen, video’s kunt bekijken en zelfs oproepen op je iPhone kunt opnemen en beëindigen.

Prijs: ! 79,-

0101071 Magazine iStyle.indd 41

25-06-10 12:15


42 | iStyle | zomer 2010

iPod shuffle Klein van stuk, grootse prestaties.

iPod shuffle, ‘s werelds kleinste muziekspeler en bovendien de eerste muziekspeler die tegen je praat, is nu verkrijgbaar in vijf schitterende kleuren. De intuïtieve regelaars bevinden zich op het snoer van de koptelefoon, zodat je zonder te kijken door je muziekcollectie kunt bladeren en een nummer kunt kiezen. Vanaf € 55,+ -

2 GB 4 GB

500 nrs 1000 nrs

10 uur* 10 uur*

5 kleuren 5 kleuren

iPod nano

De muziek swingt, de camera draait. De nieuwe iPod nano, de populairste muziekspeler uit de serie, bevat nu een videocamera, een microfoon en een luidspreker. Daardoor kun je overal videofilmpjes maken, die je op je iPod nano kunt bekijken en via je computer eenvoudig kunt uploaden naar YouTube. De nieuwe iPod nano is per direct verkrijgbaar en heeft een ultradun en elegant ontwerp met een groter 2,2-inch kleurendisplay en een stijlvolle behuizing van aluminium en glas. Bovendien kun je kiezen uit prachtige kleuren. Vanaf € 139,-

+ -

8 GB 16 GB

2000 nrs 4000 nrs

24 uur 24 uur

4 uur 4 uur

2.2 inch 8 kleuren 2.2 inch 8 kleuren

iPod classic

Je eigen top-40.000. iPod classic is verkrijgbaar in een zilveren of zwarte uitvoering en is met zijn gladde, metalen behuizing van geanodiseerd aluminium en gepolijst roestvrij staal een lust voor het oog. € 229,+ -

160 GB 40000 nrs 36 uur*

0101071 Magazine iStyle.indd 42

6 uur

2,5 inch 2 kleuren

25-06-10 12:15


zomer 2010 | iStyle | 43

iPod touch Nu nog leuker.

De nieuwe iPod touch is een geweldige iPod, zakcomputer en gameconsole in één. Bovendien heb je hiermee toegang tot de App Store van Apple, die inmiddels meer dan 75.000 programma’s bevat. iPod touch is voorzien van de MultiTouch-gebruikersinterface van Apple, een

glazen breedbeelddisplay van 3,5 inch, Wi-Fi, Bluetooth en een ingebouwde versnellingsmeter en luidspreker, allemaal in een bijzonder dun uitgevoerd metalen design dat je zo in je zak stopt. Vanaf € 179,-

+ -

8 GB 32 GB 64 GB

1750 nrs 7000 nrs 14000 nrs

30 uur 30 uur 30 uur

6 uur 6 uur 6 uur

3,5 inch multi-touch display

AppleCare Protection Plan voor iPod Service en ondersteuning door de mensen die je iPod als geen ander kennen.

Apple heeft de iPod en iTunes zo ontworpen dat beide producten naadloos met elkaar samenwerken en één geheel vormen. En alleen met het AppleCare Protection Plan kun je via één nummer service en ondersteuning krijgen van Apple deskundigen. De meeste problemen worden met één telefoontje opgelost. Met het AppleCare Protection Plan breid je de dekking voor gratis service en ondersteuning van je iPod uit tot twee jaar vanaf de aankoopdatum van je iPod. Dankzij de wereldwijde dekking voor reparatie of vervanging kun je op je iPod eindeloos blijven luisteren naar je favoriete muziek, waar je ook bent. AppleCare is beschikbaar voor: iPod nano/iPod shuffle ! 39,iPod touch/iPod classic ! 59,-

0101071 Magazine iStyle.indd 43

25-06-10 12:15


44 | iStyle | zomer 2010

Winkelcentrum De Klanderij telt vijftig winkels en is gelegen in het hart van de binnenstad van Enschede. De deels overdekte passage kent bekende winkelformules zoals H&M, Mexx en Open 32, maar je vindt er ook speciaalzaken zoals Xando, de Apple Premium Reseller voor Enschede en wijde omgeving.

Xando: meer dan Macs We ontmoeten storemanager Bart Knobben (28) in zijn werkelijk prachtige winkel. Ruim en strak vormgegeven volgens de bekende Apple look, met alle producten overzichtelijk opgesteld. “Het is ontzettend prettig werken hier,” begint Bart. “We hebben een fijn team en geen dag is hetzelfde. Onze klanten zijn heel divers, van studenten tot senioren die door hun kinderen of zelfs kleinkinderen worden gestuurd om de mogelijk-

0101071 Magazine iStyle.indd 44

heden van Apple te komen ontdekken.” Xando - de naam is een afgeleide van ‘eeuwige levensbron’ Xanadu - opende in juli 2008 haar deuren in Enschede. Bart is vanaf het begin bij Xando betrokken. “Ik zocht als student een bijbaan en zag, toen ik hier in het winkelcentrum liep, dat deze winkel werd verbouwd tot een Apple Premium Reseller. Op posters las ik dat ze om personeel vroegen. Ik heb een e-mailtje gestuurd

25-06-10 12:15


zomer 2010 | iStyle | 45

en werd binnen no-time aangenomen.” Het team van Xando Enschede bestaat naast Bart uit nog zeven medewerkers, elk met hun eigen specialiteit: Edward (assistent manager) en de verkopers Ferry, Michelle, Steven, Liza, Sjoerd en Jan. Toeval Inmiddels is ook Iwijn Hendriksen aangeschoven. Hij is eigenaar van Apple Premium Reseller Xando met vestigingen in Zwolle, Enschede en Nijmegen. Het hoofdkantoor staat in Zwolle met onder meer de serviceafdeling voor alle winkels, administratie en de afdeling zakelijke markt. Iwijn is min of meer bij toeval met Xando gestart. “Na het verkopen van mijn bedrijf in 2005 besloot ik een sabbatical te nemen, maar zover is het niet gekomen. Via een zakenrelatie kwam ik met Apple in aanraking en voordat ik het wist zat ik in een keukentje tussen het koffiezetapparaat en de afwasmachine Apple-producten te verkopen. Een paar maanden later waren we al met z’n drieën en uitbreiding was dringend gewenst. Ik heb toen een pand gekocht en was - ondanks mijn voornemens - weer volop aan het werk. Aanvankelijk alleen gericht op de zakelijke markt, maar ik wilde ook wel eens mijn geluk in de consumentenmarkt beproeven. De eerste winkel opende ik in oktober 2006 in Zwolle, in juli 2008 kwam Enschede erbij en begin vorig jaar Nijmegen. Inclusief de zakelijke vestiging in Zwolle, nu met vier vestigingen en 36 medewerkers loopt alles gesmeerd.” Lifestyle De winkel stroomt inmiddels lekker vol. De medewerkers van Xando nemen alle tijd voor hun klanten. Bart: “We merken dat veel Windows overstappers en studenten in de winkel komen. Ik denk dat we veel te danken hebben aan het succes van de iPhone en de iPod. Veel mensen kennen het merk hiervan en zijn nieuwsgierig wat Apple nog meer te bieden heeft. Als ze de Macs zien, zijn ze meestal snel enthousiast

0101071 Magazine iStyle.indd 45

want het werkt uiteraard probleemloos, zonder storingen en virussen en alle producten zien er prachtig uit.” Naast de vele demo Macs in de winkel is er eveneens veel ruimte gereserveerd voor het onder de aandacht brengen van ‘accessoires’. Iwijn: “We zijn best een aparte ‘computerwinkel’. Bij ons zie je ook veel vrouwen, ze vinden het hier leuk en dat komt vast omdat we mooie producten in mooie winkels verkopen. Niet voor niets positioneren we ons als lifestylewinkel.” Zakelijke markt Ook voor de zakelijke markt heeft Xando het nodige te bieden. “Met een schat aan ervaring op het gebied van Mac, hebben we al veel bedrijven de goede zorgen van Xando kunnen bieden. We zijn inmiddels expert op het gebied van integratie van Apple in bedrijven en we kunnen natuurlijk ook Macs en iPhones laten werken met Microsoft Exchange Server,” vertelt Iwijn. “Op het gebied van netwerken en telefonie zijn wij de afgelopen jaren meegegroeid met alle ontwikkelingen. Hierdoor beschikken we over veel bagage en die specialiteit weten we goed te benutten. Natuurlijk bieden we bedrijven ook uitgebreide service en support. Daarvoor hebben we een gespecialiseerd team in huis. Voor regelmatig onderhoud bieden we voordelige strippenkaarten aan en voor incidentele hulp kunnen klanten natuurlijk gewoon bellen voor een afspraak.” Nuchter Tot slot nog even terug naar Xando in De Klanderij. “Een computer koop je het liefst zo dicht mogelijk in de buurt en daarvoor zijn ze bij ons aan het goede adres. Mensen uit Enschede zijn nuchter en gevoelig voor goede argumenten. Ze zijn echter trouw en komen vanzelf bij je terug. Dat merken we elke dag want het wordt steeds drukker. Niet voor niets zijn we al weer op zoek naar nieuwe medewerkers,” besluit Bart. Q

25-06-10 12:15


ENJOY MUSIC EVERYWHERE! Harman Kardon Go + Play De Harman Kardon Go + Play combineert een verbluffend functionele vormgeving met een ongeëvenaarde geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. De lagefrequentiedrivers met grote uitslag zorgen voor een stevig, indrukwekkend basgeluid. Maar ook de hoge tonen zijn duidelijk en superhelder. Go + Play werkt op het lichtnet of op batterijen, zodat u zowel onderweg als op de plaats van bestemming optimaal kunt genieten van uw favoriete muziek.

Van € 349. voor

95

€ 279.

95

JBL OnStage III for iPhone Het JBL On Stage III draagbare luidsprekerdock (zwart) is het ideale reisgezelschap. Stel je eens voor hoe handig het zou zijn om het JBL On Stage III luidsprekerdock bij je te hebben onderweg, of gewoon aan je bureau te genieten van het geluid. Sluit hem aan op je iPod of iPhone, MP3-speler of andere muziekbron en geniet van het heldere, krachtige geluid – terwijl tegelijkertijd je iPod of iPhone wordt opgeladen.

Van € 179. voor

95

€ 134.

95

JBL OnStage Micro Black De JBL On Stage Micro is niet alleen maar een stijlvolle verschijning, maar combineert een prachtig design met uitstekende geluidskwaliteit. Hiermee zul je helemaal nooit meer zonder je iPod kunnen! Naast een mooie uitbreiding voor je woonkamer is de On Stage Micro ook ideaal voor gebruik onderweg of op vakantie dankzij het lichte en compacte formaat. Met de meegeleverde afstandsbediening is het niet meer nodig om uit je luie stoel te komen en heb je alle macht over je iPod.

Distribution MD Mika 0101071 Magazine iStyle.indd 46

Van € 99. voor

95

9 € 69.

5

Geldig t/m 31 juli 2010 en zolang de voorraad strekt

25-06-10 12:15


zomer 2010 | iStyle | 47

De nieuwe Mac mini.

Op grootse wijze helemaal opnieuw ontwikkeld.

In de dunne aluminium behuizing zit een krachtige, complete computer verborgen. Sluit hem eenvoudig aan op een toetsenbord, muis en een digitaal beeldscherm of je HDTV. Er zit veel meer in dan je denkt. De 1,4 inch dunne unibodybehuizing van aluminium herbergt een krachtige, volledige computer. Tweemaal grafische resolutie. Tweemaal zoveel plezier. Dankzij een twee keer snellere grafische resolutie dan ooit tevoren, levert de Mac

0101071 Magazine iStyle.indd 47

mini hoge prestaties, van 3D-games tot het ophalen van je e-mail. â&#x20AC;&#x2DC;s Werelds energiezuinigste desktopcomputer. De Mac mini is zelfs nog milieuvriendelijker. Als hij geen taken uitvoert, verbruikt hij nog geen 10 watt.

25-06-10 12:15


48 | iStyle | zomer 2010

Progmatic:

Blij met Mac Eén ding wist Ger Kommers zeker. Hij wilde een eigen zaak en op 25-jarige leeftijd trok hij de stoute schoenen aan en begon zijn eigen bedrijf met de naam Progmatic. Zoals bij zoveel starters was de zolderkamer zijn eerste kantoor en nu, 26 jaar later, is Progmatic een bloeiend bedrijf in Steenbergen.

“Ik wist al op school dat ik ooit een eigen zaak wilde hebben, maar toch ben ik bij een baas gaan werken. Op een goed moment deed daar de PLC zijn intrede. PLC betekent Programmable Logic Controller en het apparaat is eigenlijk een simpel computertje dat veel bedrading kan besparen bij het aansturen van allerlei apparatuur. De keuze was snel gemaakt, want ik zag veel mogelijkheden in de PLC. Mijn eerste kantoor was de zolderkamer, daarna verhuisde ik naar de huiskamer, maar die werd ook te klein met zes mensen, een telefoon en een kopieerapparaat. Een bijgebouwd schuurtje bood weer even lucht, maar vanwege de groei moest het roer volledig om,” zegt Ger Kommers. “We verhuisden naar een pand in Bergen op Zoom. Dit pand was berekend op zo’n twaalf mensen, maar toen er zo’n twintig medewer-

0101071 Magazine iStyle.indd 48

kers gehuisvest waren moesten we wegens ruimtegebrek opnieuw iets nieuws zoeken.” Gekozen werd voor Steenbergen, waar Progmatic tot op dit moment is gevestigd. “Gelukkig heb ik een goede keuze gemaakt, en met hard werken en steeds verder ontplooien zijn we nu specialist in besturingstechniek.” Tussendoor was ook echtgenote José in de zaak gekomen. “Ik werkte eerst gewoon thuis en deed daar de administratie, maar daadwerkelijk op de zaak aanwezig zijn, is natuurlijk veel efficiënter.” Progmatic groeide en groeide en het aantal medewerkers liep op tot boven de dertig. “Een belangrijk deel van ons werk is het automatiseren van machines of een complete fabrieksautomatisering. Behalve besturingen ontwerpen en bouwen, houden we ons ook bezig met veiligheidsoplossingen en productieoptimali-

25-06-10 12:15


zomer 2010 | iStyle | 49

sering. We bouwen besturingskasten, schrijven software en bekabelen het geheel.” Eigen ontwikkeling Het is voor een groot deel Apple wat de klok slaat binnen Progmatic. Dat is te danken aan kwaliteitscontroleur Victor van den Bos. “Dat is een enorme Apple-freak,” zegt Kommers. “Hij wist mij te overtuigen van de mogelijkheden die de Mac biedt, maar er was echter sprake van een handicap omdat wij de PLC’s moesten programmeren met Windows.” Toch deed de Mac zijn intrede bij het bedrijf in Steenbergen. Ger Kommers kende Bart Zonnenberg van Apple Premium Reseller iZone in Middelburg en zo werd iZone de leverancier van de Macs binnen Progmatic. Kommers: “Het werkt

fantastisch, lekker snel, geen gedoe meer met virussen en het ziet er prachtig uit. Toen Apple ook nog eens de slimme zet deed om de Mac’s met Intel-processor te gaan leveren, was er geen houden meer aan; ook de techneuten gingen over op de Mac. “We profileren ons graag als een kwaliteitsbedrijf en werkelijk niemand betwist de kwaliteiten van Apple. Het helpt ons dus bij onze bedrijfsfilosofie. We leveren nu ook Apple-schermen aan onze klanten. Dat ziet er gelikt uit en levert een toegevoegde waarde.” Maar Progmatic gaat verder, het bedrijf ontwikkelt nu ook zelf SCADA-software. SCADA is een afkorting van Supervisory Control And Data Acquisition en komt neer op het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriële systemen.

0101071 Magazine iStyle.indd 49

Kommers: “Volgend jaar hopen we met onze eigen ontwikkeling op de markt te komen, maar zijn we nog uitgebreid aan het testen.” Vakantie Gezien de ontwikkelingen binnen Progmatic is het niet vreemd dat er inmiddels ook Apple-servers draaien en dat biedt ook weer de nodige voordelen volgens José: “Omdat er nauwelijks meer systeemproblemen zijn, levert het tijdwinst op. Het functioneert feilloos en werkt prettig en met FileMaker Pro hebben we een uitstekend adressenbestand en relatiebeheerprogramma in huis. Iedereen bij ons is erg tevreden over Apple.” Het gaat dus uitstekend met Progmatic. Ondanks dat Ger en José al jaren op elkaars lip zitten,

krijgen ze nu wat meer tijd voor elkaar. “Als je als echtpaar een bedrijf runt, ben je nooit klaar. Dag en nacht ben je met de zaak bezig. We hebben wel veel buitenlandse tripjes gemaakt, maar dat was voor zaken en dus gaat het werk dan gewoon door. Vorig jaar zijn we voor het eerst uitgebreid in de Verenigde Staten op vakantie geweest en dat was een heerlijke tijd. Geen contact met de zaak en mooie dingen gezien. Dat smaakt naar meer.” De zaken gaan na de crisisdip weer beter. Sterker nog, Progmatic zoekt al weer goede PLC-programmeurs. “De vooruitzichten zijn goed, de zaak draait prima en niets staat ons dan ook in de weg om vaker op vakantie te gaan,” besluit Ger. Q

25-06-10 12:15


iStyle is een initiatief van de volgende Apple Premium Resellers en wordt verspreid door geheel Nederland

www.icentre.nl

www.ifactors.nl

www.macme.nl

www.htrn.nl

www.ivizi.nl

www.izone.nl

www.youmac.nl

www.xando.nl

Alkmaar iCentre Alkmaar Payglop 20 1811 HN Alkmaar T 072 - 711 24 24 E alkmaar@icentre.nl

Ede iCentre Ede Grotestraat 56 6711 AN Ede T 0318 - 76 50 10 E ede@icentre.nl

Leeuwarden MacMe Leeuwarden Nieuwestad 93 8911 CL Leeuwarden T 058 - 215 60 15 E leeuwarden@macme.nl

Uitgeest iCentre XL Westerwerf 9a 1911 JA Uitgeest T 0251 - 31 40 14 E info@icentre.nl

Almere iCentre Almere De Diagonaal 193 1315 XM Almere T 036 - 711 36 20 E almere@icentre.nl

Eindhoven YouMac Heuvel Galerie 230 5611 DK Eindhoven T 040 - 293 03 68 E info@youmac.nl

Leiden iFactors Leiden Haarlemmerstraat 197 2312 DP Leiden T 071 - 512 24 40 E info@ifactorsleiden.nl

Utrecht HTR Utrecht Bakkerstraat 23 3511 JV Utrecht T 030 - 234 17 00 E utrecht@htrn.nl

Amstelveen iCentre Amstelveen Binnenhof 61 1181 ZJ Amstelveen T 020 - 716 23 40 E amstelveen@icentre.nl

GrafiSIS & AdvieSIS BV Business to Business T 040 - 211 65 36 E info@grafisis.nl

Leidschendam iCentre Leidschendam Liguster 37 2262 AC Leidschendam T 070 - 711 96 50 E leidschendam@icentre.nl

Veenendaal HTR Veenendaal Hoofdstraat 102 3901 AX Veenendaal T 0318 - 45 25 25 E info@htrn.nl

Maastricht ivizi - Wolfstraat Wolfstraat 8 6211 GN Maastricht T 043 - 352 03 52 E maastricht@ivizi.nl

Venlo ivizi - Venlo (opent in september) Vleesstraat 75 T 043 - 352 03 52 E venlo@ivizi.nl

ivizi - Kemenadeplein Kemenadeplein 33 6222 VD Maastricht T 043 - 352 03 52 F 043 - 352 03 54 E info@ivizi.nl

Zaandam iCentre Zaandam Gedempte Gracht 81 1506 CC Zaandam T 075-711 9710 E zaandam@icentre.nl

Middelburg iZone Middelburg Markt 61/63 4331 LK Middelburg T 0118 - 49 18 41 E info@izone.nl

Zeist iCentre Zeist Slotlaan 174 3701 GS Zeist T 030 - 711 48 88 E zeist@icentre.nl

Nijmegen Xando Nijmegen Broerstraat 3 6511 KK Nijmegen T 024 - 850 30 00 E nijmegen@xando.nl

Zoetermeer iFactors Zoetermeer Westwaarts 7 2711 AD Zoetermeer T 079 - 323 02 10 E info@ifactorszoetermeer.nl

Rotterdam iFactors Rotterdam Lijnbaan 106 3012 ER Rotterdam T 010 - 412 60 62 E info@ifactorsrotterdam.nl

Zwolle Xando Zwolle Diezerstraat 84 8011 RJ Zwolle T 038 - 425 40 65 E zwolle@xando.nl

Amsterdam iCentre Amsterdam Prins Hendrikkade 26 1012 TM Amsterdam T 020 - 521 06 20 E cs@icentre.nl iCentre Amsterdam De Bijenkorf Dam 1, 4e etage 1012 JS Amsterdam T 0251 - 31 40 14 E bijenkorf@icentre.nl Arnhem HTR Arnhem Koningstraat 1a 6811 DE Arnhem T 026 - 443 25 87 E arnhem@htrn.nl Breda iFactors Breda Eindstraat 13 4811 KK Breda T 076 - 513 95 98 E info@ifactorsbreda.nl Delft iCentre Delft Bastiaansplein 5 2611 DC Delft T 015 - 711 33 20 E delft@icentre.nl Den Haag iFactors Den Haag Passage 11 2511 AB Den Haag T 070 - 345 01 35 E info@ifactorsdenhaag.nl

0101071 Magazine iStyle.indd 50

Enschedé Xando Enschedé Klanderij 53 7511 HS Enschedé T 053 - 432 51 08 E enschede@xando.nl Groningen MacMe Groningen Westerkade 7 9718 AP Groningen T 050 - 313 30 11 E groningen@macme.nl Haarlem iCentre Haarlem Grote Markt 5 2011 RC Haarlem T 023 - 711 11 11 E haarlem@icentre.nl Heerenveen MacMe Heerenveen Dracht 45 8442 BL Heerenveen T 0513 - 64 57 00 E heerenveen@macme.nl Heerlen ivizi - Heerlen Saroleastraat 45B 6411 LR Heerlen T 043 - 352 03 52 E heerlen@ivizi.nl Hoorn iCentre Hoorn Grote Noord 50 1621 KK Hoorn T 0229- 71 19 20 E hoorn@icentre.nl

Oud-Beijerland iFactors Voorwinden LoF Scheepmakershaven 2 3261 KN Oud-Beijerland T 078 - 630 50 76 E info@ifactorsobl.nl

25-06-10 12:15

ISTYLE


Recycle je oude computer! Waarom? In Nederland zijn er geen duidelijke inleverpunten voor oude computers, terwijl het wel heel belangrijk is dat van grijsgoed, zoals computers, ‘groengoed’ wordt gemaakt. De Apple Premium Resellers bieden een makkelijke, snelle en kosteloze oplossing om jouw oude computer te recyclen.

Recyclingproces in kaart Het recycleproces van ingeleverde computers volgens het recycleprogramma verloopt als volgt: • Verzameling van oude computers door Apple Premium Resellers; • Collectie van computers en verzorging van het verdere proces door partner in recycling Dataserv; • Ontmanteling van de computer, nadat alle materialen zijn gecheckt op bruikbaarheid; • Verdere recycling volgens Europese richtlijnen: • Verwijdering van batterijen, accu’s en andere schadelijke onderdelen; • Selectie van bruikbare materialen als glas, plastic en metalen; • Selectie van hout, houten componenten en gemixt plastic voor het winnen van energie.

Wat voor producten kunnen worden ingeleverd? Alle soorten IT-benodigdheden, IT-randapparatuur en monitoren, ongeacht de fabrikant, kun je bij de Apple Premium Resellers inleveren voor recycling. Geïntegreerde batterijen kunnen in de apparatuur blijven zitten. Indien dit niet het geval is, dienen de batterijen aan de buitenzijde van de computer worden geplakt. Indien je nog andere batterijen thuis hebt liggen, kunnen deze ook gewoon worden ingeleverd bij iedere Apple Premium Resellers. Elk Àliaal is namelijk aangesloten bij Stibat.

ISTYLE_RECYCLE.indd 1 0101071 Magazine iStyle.indd 51

Wat kan niet verzameld en gerecycled worden door de Apple Premium Resellers? Alle apparaten die niet onder het segment computer benodigdheden vallen, zoals TV’s, overhead projectoren, of andere voor het milieu schadelijke producten.

Over het recycleprogramma Apple Premium Resellers helpen met het recycleprogramma consumenten hun oude computers veilig, verantwoordelijk, en kosteloos te recyclen. Meer weten hoe Apple omgaat met haar producten en het milieu? Kijk op www.apple.nl/environment

18-03-10 12:15 08:15 25-06-10


! le t

0% 8 ot l t e g end en.n p O op ent l p e n i ng o e s t u d t n or t dob e d et k w.a u S t S5 m p w w p C ijk o o K Ko

.

NIEUW:

CRE ATIVE SUITE ÂŽ 5 Begin hier. Verleg uw grenzen grenzen.

Ontdek de baanbrekende interactieve ontwerpgereedschappen waarmee u voor verschillende media en tal van apparaten prachtige en indrukwekkende digitale ervaringen kunt creĂŤren, leveren en optimaliseren.

Vraag vandaag nog een gratis proefversie aan via www.adobe.nl/trycs5 *Prijswijzigingen voorbehouden, prijzen zijn exclusief BTW en op basis van EU-English Win upgrade vanaf CS4.

0101071 Magazine iStyle.indd 52

25-06-10 12:15

iStyle Magazine - Zomer 2010  

iStyle is een gezamenlijke uitgave van iCentre, iFactors, HTR Nederland, MacMe, iVizi, YouMac, iZone en Xando en verschijnt 4 keer per jaar...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you