Page 1

Ești pasionat de știință și tehnologie? Te invităm să descoperi MARI MISTERE DIN LUMEA ȘTIINȚEI ȘI A TEHNOLOGIEI și să experimentezi PARTEA DISTRACTIVĂ A Științei!

În Săptămâna Școala Altfel: „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, te invităm să înveți prin experimentare! Două universități de prestigiu și institutele Academiei Române – Filiala Iași te așteaptă să le cunoști la ele acasă! Noi îți oferim 5 motive pentru care să vii la Iași Science Festival, pe celelalte le vei descoperi în timpul vizitei la festival. EXPERIMENTE ȘI DEMONSTRAȚII ÎN LABORATOARE n ai acces în peste 20 de laboratoare din 2 universități și în institute de cercetare deschise spre vizitare doar cu această ocazie, participi la experimente spectaculoase explicate de profesori și oameni de știință, asiști la lecții ca un spectacol.

EXPOZIȚII EDUCATIVE

ARENA ȘTIINȚELOR MEDICALE n explorezi secretele corpului uman, înveți despre izvorul inteligenței – creierul, cel mai complex şi mai complicat lucru cunoscut oamenilor, cunoști oameni care salvează vieți și afli cum să faci la rândul tău același lucru.

PROIECȚII DE FILM - CINEMATECA ȘTIINȚEI n ai acces gratuit la cele mai noi și premiate seriale prezentate de televiziunile care realizează documentare de știință.

n vizitezi salonul de oferte de studii, afli noutățile în materie de carte și reviste de știință, testezi produse și sisteme interactive, descoperi noi soluții pentru educație.«

TURURI GHIDATE n participi la tururi ghidate în două universități, vizitezi campusul studențesc și institutele Academiei Române – filiala Iași.

Academicianul Bogdan Simionescu, președintele Academiei Române - Filiala Iași

P

atru institute își vor deschide porțile elevilor doritori să le cunoască activitatea și - cine știe! - săși clădească o carieră viitoare în domeniile pe care acestea le acoperă. Vă așteptăm să ne cunoașteți la noi acasă!

Informații utile P

rogramul actualizat și înscrieri online pe www.sciencefestival.ro. Pentru informații, asistență și sprijin la înscriere, apelați numărul de telefon 0753115544.

Î

n acest supliment vei găsi agenda evenimentelor Iași Science Festival, detalii despre universitățile și institutele care au realizat un program special pentru participarea ta la Iași Science Festival și informații despre expozițiile pe care le poți vizita în perioada 6 – 9 aprilie.

A

u prioritate pentru participarea la tururi ghidate, experimente și demonstrații, conferințe și ateliere, unitățile școlare care se înscriu online pe siteul www.sciencefestival.ro. Rezervarea locurilor la activități se realizează în ordinea primirii înscrierilor.


Lecții ca un spectacol cu „profesorul trăsnit” prezentate Participanți la Expoziția Iașului în Educație de Editura Gama, în Arena Științei, pe 6-9 aprilie – Iași Educational Trade Show și Salonul „Educat la Iași”:

n Care sunt și cum se produc cele mai interesante manifestări ale creierului? n Ce se află în interiorul creierului? Cum se formează emoțiile? Ce sunt reflexele și cum le testăm? n Labirintul Memoriei. Creierul. Neuronul. Sinapsa. Aparatul vizual. Iluzii vizuale. Anatomia Corpului Uman. n Expoziții interactive, filme educative în format 4K HD și 3D, activități practice, concursuri cu premii. Un eveniment realizat de Cercul de Neurochirurgie al Studenților din Iași, la Festivalul de Știință, pe 6, 7, 8 și 9 aprilie, în Pavilion Arena Științelor Medicale, pe Esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

BASF Kids’ Lab: Apa iubește chimia, pe 6-9 aprilie Conferința „Chimia este pretutindeni” cu Marius Matache, cercetător și blogger, va fi organizată pe data de 8 aprilie, de la ora 14.00, în Arena Științei.


AGENDA-PROGRAM Iași Science Festival v pentru varianta actualizată a programului și înscrieri online consultați pagina www.sciencefestival.ro v pentru informații și suport la înscrierea grupurilor organizate de elevi la activitățile din programul festivalului puteți apela numărul de telefon 0753115544

ACADEMY LAB

UNIVERSITY LAB

Experimente și demonstrații în laboratoare, 8 și 9 aprilie

Experimente și demonstrații în laboratoare, 7, 8 și 9 aprilie

Institul de Chimie Macromoleculară Petru Poni, Aleea Grigore Ghica Vodă 41 A n Laboratorul de Rezonanță Magnetică Nucleară n Laboratorul de Microscopie de Forța Atomică n Laboratorul de Microscopie de Scanare Electronică n Laboratorul de Laseri n Laboratorul de Chimie u din program: „Înghețarea instantanee a unei flori”; experimente chimice distractive; („Batista care nu arde”, „Pain du Spain”); demonstrații de forță atomică; „Fulgerul atomic”; „Vulcanul Chimic”; „Petale de Flori” și „Fire de Păr”, observație la microscop; Institutul de Arheologie și Institutul de Istorie A.D. Xenopol, str. Lascăr Catargi nr. 6, pavilion H n „Introducere în arheologia preistorică”; „O zi de viață fără metale”; „Monumentele Orașului Iași de-a lungul timpului”; Institutul de Filologie Română A. Philippide, Str. Th. Codrescu, nr. 2 n „Cum se scrie un dicționar?”; „ La ce mai e bun folclorul românesc?” ; „Cum arată o zi de viața fără metale?” - află răspunsurile la aceste întrebări, și nu numai, în timpul vizitei prilejuite de susținerea prezentărilor în cele două Institute;

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Bulevardul Carol I 11, Iași n Laboratoarele Facultății de Biologie n Laboratoarele Facultății de Chimie n Laboratoarele Facultății de Fizică n Laboratoarele Facultății de Matematică n Laboratoarele Facultății de Teologie u din program: „Magie în Chimie”; „Vulcanul Noroios”; „Jeleul periculos”; „Direcții în cercetare”; „Noi laturi ale fizicii”; „Planetariul – modificarea aspectului cerului”; „Matematica și informatica”; „Cum se pictează/ restaurează o icoană”;

TURURI GHIDATE 7,8 și 9 aprilie Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Bulevardul Carol I 11, Iași n Campusul Universității Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Str. Universității nr. 16 n Laborator de Biologie Celulară n Sediul Societății Studenților Mediciniști n Laborator de Morfopatologie n Laborator de Histopatologie n Institutul de Anatomie n Baza Practică și Baza de Cercetare a Facultății de Bioinginerie n Institutul de Medicină Legală u Laboratoarele își deschid porțile pentru ca tu să poți vedea forme celulare la microscop, exponate ale Institutului de Anatomie, manechine folosite pentru Life Support și multe altele.

EXPOZIȚII EDUCATIVE

CONFERINȚE

6, 7, 8, 9 aprilie

6, 7, 8, 9 aprilie

Sala Pașilor Pierduți – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași n Expoziție de Carte Didactică, Tehnică și Științifică n Expoziție de Produse, Tehnologii și Servicii pentru Educație n Salonul Educat la Iași – Salon de Oferte Educaționale și Formare Profesională Arena Științei – Pavilion pe Esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

n Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Bulevardul Carol I 11 – Aulă / Amfiteatru B2, Corp B / Sala Ferdinand Corp A n Academia Română, Filiala Iași – Aulă, Bd. Carol I, nr. 8 n Pavilion Arena Științelor pe Esplanada UMF Iași u ai ocazia să întâlnești în festival cunoscuți oameni și jurnaliști de știință precum Alexandru Mironov sau Marc Uleriu care îți vor împărtăși din experiențele proprii

n Expoziția „Creierul într-o nucă”

n Concurs internațional de comunicare a științei - FAME LAB, 8 aprilie, ora 11.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Sala de Conferințe Ferdinand, corp A, Rectorat, etaj 2

u Creierul uman nu va mai fi o enigmă pentru tine. Vor fi prezentate planșe, mulaje, proiecții ultra HD 4 K și 3D, unde calitatea imaginii este incredibil de vie şi clară, care te vor ajuta să descoperi tainele creierului.

u selecția regională a celui mai important concurs internațional de comunicare a științei pentru public, dechis tinerilor între 18 și 35 de ani.

ARENA ȘTIINȚELOR MEDICALE

CINEMATECA ȘTIINȚEI

6, 7, 8 și 9 aprilie

6, 7, 8 și 9 aprilie

Pavilion pe Esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași n „Săptămâna Creierului într-o nucă” powered by Sony n Salvatorii de Vieți n Secretele Corpului Uman n Ateliere, Experimente și Demonstrații – Kids's Lab BASF - Chimie Distractivă n Fun Science n Lecții ca un spectacol cu „Profesorul trăsnit” Matematică Distractivă, prezentat de Editura Gama n Concursuri cu premii

Palas Mall – Atrium Nivel 1 n Proiecție de documentare științifice, prezentate de National Geographic Channel și Da Vinci Learning u cele mai noi seriale documentare îți vor face serile mai frumoase, te așteptăm cu familia! Un eveniment dedicat iubitorilor de știință de toate vârstele. n Alocuțiuni și întâlniri cu oameni de știința, jurnaliști & bloggeri de știință.


Programul zilei la Iași Science Festival Pre festival - 5 Aprilie: Ora 20:30 – 22:00 Observație astronomică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași

Evenimentele zilei de duminică, 6 aprilie EXPOZIțII: Ora 09:00 – 18:30: Expoziție de Carte Didactică, Tehnică și Științifică; Expoziție de Tehnologii, Produse și Servicii pentru Educație; Salon de Oferte Educaționale în Sala Pașilor Pierduți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. n În cadrul expozițiilor vor fi organizate ateliere practice, experimente & demonstrații și vor fi proiectate documentare științifice Ora 10:00 – 19:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” - Expoziție de postere, Prezentări interactive, Expoziție de mulaje anatomice: creierul, neuronul, sinapsa, aparatul vizual, Expunere de filme educative în forma HD și 3D cu temele: Creierul, Inteligența, Memoria, Somnul și Visele, Sistemul vizual, prezentat de Cercul Studențesc de Neurochirurgie Iași în Arena Științei. u Participanții vor primi diplome de „Cercetător al Creierului”, broșura „Lucruri interesante despre creier” și se vor putea fotografia 3D împreună cu clasa. CONFERINțE: „Misterele Știintei și Tehnologiei”, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași 11:00 la 11:30: Introducere Revista „Știința & Tehnica”, Transumanism: nanotehnologie, celule stem, cyborgizare, cu 10 minute de întrebări și răspunsuri, va prezenta Marc Uleriu. 11:30 – 12:10: „Cazul Marte”, „Mari Proiecte Planetare”, cu 10 minute de întrebări și răspunsuri, va prezenta Alexandru Mironov. 12:10 – 12:40: „Misterele Evoluției Omului”, „Noile Dovezi pentru Rescrierea Teoriei Evoluționiste”, cu 10 minute de întrebări și răspunsuri, va prezenta Adrian Nicolae. 12:40 – 13:10: „Misterele Universului”, „Astrofizica pe Înțelesul Tuturor”, „Big Bang”, va prezenta Cristian Român. 13:10 – 13:30: „Introducere în Astronomie”, „Eclipsele Totale de Soare – Vânătoarea de Eclipse” (povestiri din experiența traită în Australia), va prezenta Cătălin Beldea. Ora 14:00 – 15:00: „Percepția Vizuală” în Arena Științei Ora 17:00 – 18:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” în Arena Științei CINEMATECA ȘTIINțEI, Palas Mall – Atrium, nivel 1 Ora 18:00 – 19:00: Întâlnire cu Alexandru Mironov, scriitor și critic SF, realizator de emisiuni TV & radio de știință populară. Cel mai cunoscut evanghelist al științelor din România, senior editor revista „Știința și tehnica”, participă la Festivalul de Știință de la Iași alături de jurnalistul de știință Marc Uleriu, editor & chief și echipa sa de la revista „Știința și Tehnica”. Alocuțiuni pe teme ce țin de cosmos, planete, astronomie și futurologie.

Ora 19:00 – 20:00: Proiecție cel mai nou serial documentar din 2014: „Cosmos - Odisee în timp și spațiu” – cu renumitul astrofizician dr. Neil de Grasse Tyson, prezentat de National Geographic Channel. u „Cosmos - Odisee în timp și spațiu”, serial conceput din 13 părți, este o continuare a seriei originale „Cosmos: A Personal Voyage” („Cosmos: Călătorie în Univers”), unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite seriale de popularizare a științelor din toate timpurile, apărut în urmă cu peste trei decenii. Noul „Cosmos” realizat de Fox Broadcasting Company și National Geographic Channel a avut avanpremiera europeană la mijlocul lunii martie, la București. La fel ca şi primul serial, noul „Cosmos – Odisee în timp și spațiu” este o cronică despre cum omul a descoperit legile naturii şi cum a găsit propriile coordonate în spaţiu şi timp. Ora 20:10 – 21:00: Proiecție documentar: „Nature Tech – Magic of Motion” (Modele mecanice împrumutate din natură – bionică, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning ATELIERE Practice, Experimente și Demonstrații, Arena Științei Ora 10:00: Deschidere oficială „Săptămâna Creierului într-o Nucă”. Ora 10:00 – 19:00: Ateliere „Săptămâna Creierului într-o Nucă”: „Desen”, „Iluzii”, „Simțuri”, „Logică”, „Memoria”, „Neurologie”, „Brain Fitness”. Ora 10:00 – 19:00: „Salvatorii de Vieți” Ora 10:00: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă, un program educaţional, interactiv, care urmăreşte să atragă interesul copiilor asupra chimiei. Tema centrală a experimentelor este Apa: Apa iubeşte chimia. Veți putea vedea modul în care chimia facilitează utilizarea responsabilă a apei în calitate de resursă preţioasă. u Atelierele se adresează copiilor cu vârstă cuprinsă între 6 şi 12 ani care doresc să înţeleagă experimentând, în condiţii de siguranţă, câteva din tainele chimiei. Se recomandă participarea la alteliere în grupuri de maxim 25 de elevi. Ora 11:00 – 14:00: „Secretele Corpului Uman”, activități practice, manevre de resuscitare și simulări pe manechine cu manifestări ale diverselor patologii. Ora 11:00 – 12:00: Matematica distractivă cu „profesorul trăsnit” Ioan Dăncilă, care le va propune elevilor din ciclul primar să-şi testeze perspicacitatea, raţionamentul, logica şi viteza de calcul. Atelier prezentat de Editura Gama. Ora 11:30: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă Ora 12:00: 13:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 13:00: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă. Ora 13:00 – 14:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 14:00 – 15:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 14:30: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă

Ora 15:00 – 16:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă OBSERVAțII ASTRONOMICE Ora 20:30 – 22:00: Observație astronomică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Evenimentele zilei de luni, 7 aprilie EXPOZIțII: Ora 09:00 – 18:30: Expoziție de Carte Didactică, Tehnică și Științifică; Expoziție de Tehnologii, Produse și Servicii pentru Educație; Salon de Oferte Educaționale în Sala Pașilor Pierduți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. n În cadrul expozițiilor vor fi organizate ateliere practice, experimente & demonstrații și vor fi proiectate documentare științifice Ora 10:00 – 19:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” - Expoziție de postere, Prezentări interactive, Expoziție de mulaje anatomice: creierul, neuronul, sinapsa, aparatul vizual, Expunere de filme educative în forma HD și 3D cu temele: Creierul, Inteligența, Memoria, Somnul și Visele, Sistemul vizual, prezentat de Cercul Studențesc de Neurochirurgie Iași în Arena Științei. u Participanții vor primi diplome de „Cercetător al Creierului”, broșura „Lucruri interesante despre creier” și se vor putea fotografia 3D împreună cu clasa. TURURI GHIDATE: Ora 10:00 – 12:00 / 12:00 – 14:00 / 14:00 – 16:00: Tururi ghidate în Campusul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – grupuri de maximum 75 elevi într-un tur, maximum 2 grupe pe tur de 2 ore, punct de întâlnire Sala Pașilor Pierduți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ora 10:00 – 11:20 / 11:20 – 12:50 / 12:50 – 14:10 / 14:10 – 15:30: Tururi ghidate la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” – pentru grupuri de câte maxim 50 de elevi, cu maxim 2 grupe pe tur. Se vor vizita: u Laboratorul de Biologie Celulară – observația formelor celulare din organism la microscopul electronic u Sediul Societății Studenților Mediciniști – prezentarea societății și a activităților de voluntariat realizate, discuții despre viața de student la UMF Iași u Laboratorul de Morfopatologie – vizionare exponate conservate în formol, care exprimă diverse patologii u Laboratorul de Histopatologie – vizualizare lame la microscop u Institutul de Anatomie – vizionare exponate u Baza Practică a Facultății de Bioinginerie – demonstrații practice: Cum se măsoară glicemia? Cum se ia tensiunea? u Baza de Cercetare a Facultății de Bioinginerie – demonstrații și prezentarea manechinelor folosite pentru Basic Life Support și Advanced Life Support u Institutul de Medicină Legală (*opțional)


Programul zilei la Iași Science Festival SCIENCE LAB: Ateliere practice, experimente și demonstrații în laboratoarele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ora 10:00 – 12:00: Sesiuni de Experimente și demonstrații - Chimie Distractivă, include experimentele: „Vulcanul Noroios”, „Jeleul periculos”, „Magie în chimie – bagheta fermecată”, în laboratoarele Facultății de Chimie, pentru grupuri de maxim 15 persoane, cu punct de întâlnire la Sala Pașilor Pierduți. Ora 10:00 – 14:00: Laboratoare interactive și experimente în laboratoarele Facultății de Fizică. Ora 10:00 – 10:20: O altfel de Teologie – Cum se restaurează o icoană, la Facultatea de Teologie. Ora 10:30 – 10:50: O altfel de Teologie – Restaurarea de carte veche, la Facultatea de Teologie. Ora 11:00 – 11:20: O altfel de Teologie – Pictarea unei icoane, în cadrul Facultății de Teologie. (*)Ora 11:00 - 11:45: Prezentare „Facultatea de Matematică din Iaşi – istoric, prezent, perspective”, urmată de tur ghidat în săli de curs, laboratoare şi Biblioteca Seminarului Matematic „Alexandru Myller”), punct de întâlnire Amfiteatrul I.3, Corp A. Ora 11:30 – 11:50: O altfel de Teologie – Raportul dintre știință și teologie, la Facultatea de Teologie. Ora 12:00 – 12:20: O altfel de Teologie – Biblia în lumina științei, la Facultății de Teologie. Ora 12:00 – 14:00: Sesiuni de Experimente și demonstrații - Chimie Distractivă, include experimentele: „Vulcanul Noroios”, „Jeleul periculos”, „Magie în chimie – bagheta fermecată”, în laboratoarele Facultății de Chimie, pentru grupuri de maxim 15 persoane, cu punct de întalnire la Sala Pașilor Pierduți. (*)Ora 12:00 – 12:45: Vizită la Planetariu; se pot simula diverse fenomene astronomice, precum eclipse de Lună și Soare, ocultațiile unor stele de către Lună, se pot vedea mișcările aparente ale planetelor, la Planetariul din Corpul A Ora 12:30 – 12:50: O altfel de Teologie – Legislația bisericească și cea civilă, la Facultatea de Teologie. Ora 13:00 - 13:20: O altfel de Teologie – Femeia în cele trei mari religii: creștinism, islamism și budism, la Facultatea de Teologie. (*)Ora 13:00 – 13:30: Matematica și aplicațiile sale, în Amfiteatrul Al. Myller, Corp A, prezentare susținută de Facultatea de Matematică. Ora 13:30 – 13:50: O altfel de Teologie – Armonii muzicale – audiție de piese corale, tehnici interpretative, la Facultatea de Teologie. (*)Ora 13:40 – 14:10: Matematica și informatica, în Amfiteatrul Al. Myller, Corp A, prezentare susținută de Facultatea de Matematică. CONFERINțE: Ora 14:00 – 15:00: „Percepția Vizuală” în Arena Științei. Ora 17:00 – 18:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” în Arena Științei. CINEMATECA ȘTIINțEI, Palas Mall – Atrium, nivel 1 Ora 18:00 – 18:30: Alocuțiune Invitat Special,

u pentru detalii cu privire la invitați consultă site-ul evenimentului www.sciencefestival.ro Ora 18:30 – 19:00: Proiecție documentar: „Marvi Hammer – Sharks” (O telenciclopedie pentru întreaga familie – natura și lumea animalelor, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning. Ora 19:00 – 19:30: Proiecție documentar: „Marvi Hammer – Perfect Storm”(O telenciclopedie pentru întreaga familie – natura și lumea animalelor, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning. Ora 19:40 – 20:10: Proiecție documentar: „Music of Primes – Talking Primes” (Matematica, Istoria numerelor prime, fragmente) prezentat de Da Vinci Learning. Ora 20:10 – 21:00: Proiecție documentar „Nature Tech – The Material World” (Modele mecanice împrumutate din natură – bionică, fragmente) prezentat de Da Vinci Learning. ATELIERE Practice, Experimente și Demonstrații, Arena Științei Ora 10:00 – 19:00: Ateliere „Săptămâna Creierului într-o Nucă”: „Desen”, „Iluzii”, „Simțuri”, „Logică”, „Memoria”, „Neurologie”, „Brain Fitness”. Ora 10:00 – 19:00: „Salvatorii de Vieți” Ora 11:00: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă, tema centrală este Apa: Apa iubeşte chimia. Ora 11:00 – 14:00: „Secretele Corpului Uman”. Ora 11:00 – 12:00: Matematica distractivă cu „profesorul trăsnit” Ioan Dăncilă, atelier prezentat de Editura Gama. Ora 11:30: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă Ora 12:00 - 13:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 13:00 – 14:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 14:00: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă. Ora 14:00 – 15:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă. Ora 15:30: BASF Kids’ Lab – Chimie Distractivă Ora 15:00 – 16:00: Matematica distractivă cu profesorul Ioan Dăncilă Evenimentele zilei de marți, 8 aprilie EXPOZIțII: Ora 09:00 – 18:30: Expoziție de Carte Didactică, Tehnică și Științifică; Expoziție de Tehnologii, Produse și Servicii pentru Educație; Salon de Oferte Educaționale în Sala Pașilor Pierduți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. n În cadrul expozițiilor vor fi organizate ateliere practice, experimente & demonstrații și vor fi proiectate documentare științifice Ora 10:00 – 19:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” - Expoziție de postere, Prezentări interactive, Expoziție de mulaje anatomice: creierul, neuronul, sinapsa, aparatul vizual, Expunere de filme educative în forma HD și 3D cu temele: Creierul, Inteligența, Memoria, Somnul și Visele, Sistemul vizual, prezentat de Cercul Studențesc de Neurochirurgie Iași în Arena Științei.

u Participanții vor primi diplome de „Cercetător al Creierului”, broșura „Lucruri interesante despre creier” și se vor putea fotografia 3D împreună cu clasa. TURURI GHIDATE: Ora 10:00 – 16:00: Tur ghidat în incinta Campusului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – grupuri de maximum 75 elevi într-un tur, maximum 2 grupe pe tur de 2 ore. u vezi agenda zilei de 7 Aprilie Ora 10:00 – 15:30: Tururi ghidate în incinta Universității de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” – grupuri de 50 de elevi, cu maximum 2 grupe pe tur. u vezi agenda zilei de 7 Aprilie Ora 09:00 – 15:00: Tururi ghidate (grupuri de maximum 15 elevi) în incinta Institutului de Chimie Macromoleculară Petru Poni Iași, cu participare la experimentele din: u Laboratorul de Rezonanță Magnetica Nucleară Exemplificare pe diferențele spectrale și de gust ale limonadei obținută din lămâie și Helas, înghețarea instantanee a unei flori, dezumflarea-umflarea unui balon cu aer. u Laboratorul de Microscopie de Forță Atomică Pentru a ilustra fenomenul de erodare a dinților, va fi vizualizată suprafața unui dinte înainte și după ce a fost introdus într-o bautură carbogazoasă comercială. u Laboratorul de Microscopie de Scanare Electronică - Pentru a ilustra capaciatea de mărire a microscopului vor fi vizualizate cristale de zahăr, petale de flori, fire de păr, probe de piatră. u Laboratorul de Laseri – Puterea laserilor, Punerea în eviență a unui fascicul laser infraroșu, Exemplificarea procedurii fulgerului atmosferic. u Laboratorul de Chimie – „Vulcanul chimic”, „Vulcanul noroios”, „Pain du Spain” chimic, „Batista care nu arde”. Ora 10:30 – 12:30: Tururi ghidate, de câte o oră fiecare, pentru grupuri de maximum 15 elevi în incinta Institutului de Arheologie și Institutul de Istorie A.D. Xenopol, cu prezentări despre: u Introducere în arheologia preistorică, scrisul păstrează şi asigură transmiterea cunoştinţelor umanităţii. Istoria scrisă acoperă doar aproximativ 5.000 de ani din existenţa de 2.500.000 de ani a fiinţei umane! Unelte pe care le folosește cercetătorul specializat în studiul preistoriei. u O zi de viață fără metale. Înainte de descoperirea prelucrării metalelor, acţiunile de zi cu zi erau realizate cu ajutorul uneltelor de piatră, os sau lut ars. Cum îndeplinea omul preistoric îndeplinea activităţi din viaţa de zi cu zi fără a se folosi de unelte de metal? u Momentele Orașului Iași de-a lungul timpului. Pornind de la descoperirile arheologice din centrul Iaşului, vom exemplifica modul în care monumentele îngropate se leagă de cele vizibile şi ne fac accesibilă imaginea din trecut a oraşului.


Programul zilei la Iași Science Festival Ora 10:00 – 13:00: Tururi ghidate, de câte o oră, pentru grupuri de maximum 25 de copii la Institutul de Filologie Română A. Philippide, cu prezentări despre: u „Cum se scrie un dicționar?” u „La ce mai e bun folclorul românesc astăzi?”

ATELIERE Practice, Experimente și Demonstrații – în Arena Științei u identic cu agenda zilei de 7 aprilie, cu excepția atelier BASF Kids’ Lab, care începe de la ora 11.00

SCIENCE LAB – Ateliere practice, experimente și demonstrații în laboratoarele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași u vezi agenda zilei de 7 aprilie, activitățile marcate cu (*) se vor ține doar în zilele de 7 și 9 aprilie

EXPOZIțII și Tururi Ghidate, identice cu agenda zilei de 7 și 8 aprilie.

CONFERINțE, în Aula Academiei Române – Filiala Iași: Ora 10:00 – 10:30: „Figuri de Mari Chimiști Români”, va prezenta academicianul Bogdan Simionescu. Ora 11:00, 12.30: „Cum se mai vorbește pe la sate?”, atlase lingvistice, hărţi reprezentative și secvențe video filmate recent (anii 2012-2013), va prezenta Dr. Teodorescu Olariu. Ora 13:00 – 13:30: „Enigme sub pașii noștri”. Viața spirituală a populațiilor preistorice, va prezenta dr. George Bodi. Ora 14:00 – 14:30: „Școala de altă dată”, prezentată de către dr. Catalina Mihalache. Ora 14:00 – 15:00: Conferința BASF – „Chimia este pretutindeni” – Marius Matache, blogger & cercetător. La conferinţă veți afla partea amuzantă, interesantă şi aplicată a chimiei, o știință esențială pentru existența umană, în Arena Științei. Ora 15:00 – 16:00: „Percepția Vizuală” în Arena Științei. Ora 17:00 – 18:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” în Arena Științei. Ora 11.00: Fame Lab, concurs internațional de comunicare a științei pentru tinerii între 18 și 35 de ani, selecția regională, înscrieri pe http://www.britishcouncil.ro/programe/educatie/ famelab, în Sala Ferdinand a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași CINEMATECA ȘTIINțEI, Palas Mall – Atrium, nivel 1 Ora 18:00 – 18:30: Alocuțiune invitat special. Ora 18:30 – 19:00: Proiecție documentar: „Marvi Hammer – Flying Snakes & Elephant Cow”, (O teleenciclopedie pentru întreaga familie – natura și lumea animalelor, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning. Ora 19:00 – 19:30: Proiecție documentar: „Marvi Hammer – Sky Monsters & Gorillas” (O teleenciclopedie pentru întreaga familie – natura și lumea animalelor, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning Ora 19:40 – 20:10 Proiecție documentar: „Music of Primes – Prime Patterns” (Matematica, Istoria numerelor prime, fragmente) prezentat de Da Vinci Learning. Ora 20:10 – 21:00: Proiecție documentar „Nature Tech - Life Power” (Modele mecanice împrumutate din natură – bionică, fragmente) prezentat de Da Vinci Learning.

Evenimentele zilei de miercuri, 9 aprilie

CONFERINțE: Ora 10:00 – 14:30: Conferințe susținute în Aula Academiei Romane – Filiala Iași u vezi agenda zilei de 8 Aprilie Ora 12:00: „Argumentele evoluției”, conf. dr. Ion Cojocaru, susținut de Facultatea de Biologie, în amfiteatrul B2, corp B, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Ora 13:30: „Direcții de Cercetare în Facultatea de Biologie” – șef lucrări Ciprian Mânzu, susținut de Facultatea de Biologie, în amfiteatrul B2, corp B, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Ora 14:00 – 15:00: „Percepția Vizuală” în Arena Științei Ora 17:00 – 18:00: „Creierul – Un Univers într-o Nucă” în Arena Științei ATELIERE Practice, Experimente și Demonstrații – în Arena Științei u identic cu agenda zilei de 7 aprilie, cu excepția atelier BASF Kids’ Lab, care începe de la ora 12.30 CINEMATECA ȘTIINțEI, Palas Mall – Atrium, nivel 1 Ora 18:00 – 18:30: Alocuțiune invitat special, Ora 18:30 – 18:55: Proiecție de Mini Documenatre din seria World Ahoy (serial animat pentru adulți care prezintă o invenție / descoperire - 5 filmulețe X 5 minute: Darwin & teh Theory of Evolution, ADN, Isac Newton, The Encyclopedia, The Renaissance)prezentat de Da Vinci Learning. Ora 18:55 – 19:13: Proiecție de Mini Documenatre din seria Why? (serial animat care răspunde unor întrebări aparent banale - 6 filmulețe X 3 minute: – How do I dream? What I seed? Why do we have season? Why Chocolate melts? Why the sky is blue? Why do I have nose?) prezentat de Da Vinci Learning. 19:25 – 19:55: Proiecție documentar: „Marvi Hammer – Language of Dolphins (O teleenciclopedie pentru întreaga familie – natura și lumea animalelor, fragmente), prezentat de Da Vinci Learning.

Ora 19:00 – 20:00 Proiecție cel mai nou serial documentar din 2014: „Cosmos - Odisee în timp și spațiu” – prezentat de National Geographic Channel.

D

escoperă noi moduri de narare științifică: Grandoarea Universului, Călătorie în Univers Calendarul Cosmic, Nava Imaginației. Cel mai nou serial documentar din 2014, COSMOS: Odisee în spațiu și timp, prezentat de către renumitul astrofizician Neil deGrasse Tyson va fi difuzat în cadrul Iași Science Festival. Serialul inventează noi moduri de prezentare științifică pentru a dezvălui grandoarea universului și reinventează elemente populare din serialul original difuzat în anii ’80, Cosmos: Călătorie în Univers, prezentat de Carl Sagan.


Programul de activități al Universității „Alexandru Ioan Cuza” la Iași Science Festival u pentru varianta actualizată a programului și mai multe detalii despre activități consultați pagina www.sciencefestival.ro u 7, 8, 9, tururi ghidate în campusul universității, de la 10.00, 12.00 și 14.00, maximum 75 de participanți pe grup

Biologie

CHIMIE

n 9 aprilie 2014, ora 12.00 Tipul de activitate: Conferința „Argumentele evoluției”, conf. dr. Ion Cojocaru, corpul B, amfiteatrul B2. n 9 aprilie 2014, ora 13.30 Tipul de activitate: Prezentarea „Direcții de cercetare în Facultatea de Biologie” susținută de șef de lucrări Ciprian Mânzu, corpul B, amfiteatrul B2.

n 7, 8, 9 aprilie 2014, de la 10.00 la 12.00 și de la 12.00 la 14.00, cu un grup de maxim 15 participanți pe sesiune. Punctul de întâlnire va fi Sala Pașilor Pierduți. Tipul de activitate: sesiuni de experimente și demonstrații „CHIMIE DISTRACTIVĂ” include următoarele experimente: „Vulcanul prietenos” - imită un vulcan adevărat în erupție; Jeleul „periculos”; „Magie în chimie” „bagheta fermecată”.

FIZICĂ

Teologie Ortodoxă

n 7, 8, 9 aprilie 2014, 10.00 – 14.00 Tipul de activitate: laboratoare interactive și experimente deosebite în cadrul laboratoarelor Facultății de Fizică dedicate cu precădere elevilor de liceu de la secțiile reale.

n Tipul de activitate: ateliere „O altfel de teologie”, cu o durată de câte 20 de minute fiecare, l 10.00-10.20: Cum se restaurează o icoană: posibilitatea de autentificare a unei icoane vechi. l 10.30-10.50: Restaurarea de carte veche: ce fel de factori pot duce la distrugerea unui manuscris. l 11.00-11.20: Pictarea unei icoane: cum se pictează o icoană; posibilitatea de a creiona câteva schiţe iconografice. l 11.30-11.50: Raportul dintre ştiinţă şi teologie: relaţia dintre matematică, filozofie şi teologie. l 12.00-12.20: Biblia în lumina ştiinţei: modul în care ştiinţa confirmă afirmaţiile Bibliei; l 12.30-12.50: Legislaţia bisericească şi legislaţia civilă: raportul dintre legea civilă şi cea bisericească. l 13.00-13.30: Femeia în cele trei mari religii: creştinism, islam şi budhism. l 13.30-13.50: Armonii muzicale: audiţie de piese corale; tehnici interterpretative.

n 10 și 11 aprilie, 10.00 – 14.00 Tipul de activitate: experimente de popularizare în spațiile facultății (holuri sau în aer liber) adresate elevilor de gimnaziu, elevilor de liceu de la clasele umane și marelui public.

Matematică n Luni, 7 aprilie, ora 11 şi miercuri, 09 aprilie, ora 11, Amfiteatrul I.3, corpul A al Universităţii. Tipul de activitate: prezentare „Facultatea de Matematică din Iaşi – istoric, prezent, perspective”, urmată de tur ghidat incluzând săli de curs, laboratoare şi Biblioteca Seminarului Matematic „Alexandru Myller”(45 minute), prof. univ. dr. Cătălin Lefter (decan), prof. univ. dr. Răzvan Liţcanu (director departament didactic).

n Luni, 07 aprilie, ora 12, şi miercuri, 09 aprilie, ora 12, Planetariu, corpul A al Universităţii. Tipul de activitate: vizita la planetariu, prezentare (45 minute), coord. conf. univ. dr. Cătălin Galeș - Planetariul permite vizualizarea boltei cerești pentru orice punct de pe suprafața Pământului. Modificarea aspectului cerului, de la clipă la clipă, este asigurată de sisteme de rotație care permit realizarea unei rotații complete în circa 2 minute, corespunzătoare rotației în 24

Tofan, conf. univ. dr. Marian Munteanu, conf. univ. dr. Claudiu Volf, lect. univ. dr. Iulian Stoleriu. n Luni, 07 aprilie, ora 13.40 şi miercuri, 09 aprilie, ora 13.40, Amfiteatrul „Al. Myller”, corpul A al Universităţii. Tipul de activitate: prezentare – atelier „Matematica și n Luni, 07 aprilie, ora 13 şi informatica” (30 minute), miercuri, 09 aprilie, ora 13, coordonatori: conf. univ. dr. Amfiteatrul „Al. Myller”, corpul A Mihai Necula, conf. al Universităţii. univ. dr. Dănuţ Tipul de activitate: prezentare Rusu, lect. atelier: „Matematica şi aplicaţiile univ. dr. sale” (30 minute), prof. univ. dr. Marius Apetrii. Liviu Florescu, prof. univ. dr. Ioan

ore a sferei cerești. Se pot simula diverse fenomene astronomice, printre care: eclipse de Lună și Soare, ocultațiile unor stele de către Lună, se pot vedea mișcările aparente ale planetelor, Luna cu fazele ei, fenomenul de precesie etc


UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „GRIGORE T. POPA” DIN IAȘI

Programul de activități al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ la Iași Science Festival u pentru varianta actualizată a programului și mai multe detalii despre activități consultați pagina www.sciencefestival.ro u 7, 8, 9, tururi ghidate în universitate de la 10.00 la 15.30, maximum 50 de participanți pe grup

I

tinerariu tur ghidat în laboratoarele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași la Festivalul de Știință (durată aprox. 80 de minute): n Laboratorul de Biologie Celulară (aprox. 10 minute)– observația formelor celulare din organism la microscopul electronic n Vizită la Sediul Societății Studenților Mediciniști (aprox. 10 minute) – prezentarea societății și a activităților de voluntariat realizate, discuții despre viața de student la UMF Iași n Laboratorul de Morfopatologie (aprox. 10 minute) – vizionare exponate conservate în formol, care exprimă diverse patologii n Laboratorul de Histopatologie (aprox. 10 minute), sub coordonarea prof. univ.dr. Irina Căruntu – vizualizare lame la microscop n Vizită Institutul de Anatomie (aprox. 20 minute) – vizionare exponate n Vizită Baza practică a Facultății de Bioinginerie (aprox. 10 minute)– demonstrații practice– cum se măsoară glicemia, cum se ia tensiunea? n Vizită Baza de cercetare a Facultății de Bioinginerie (aprox. 10 minute) – demonstrații și prezentarea manechinelor folosite pentru Basic Life Support și Advanced Life Support. Prin setarea unor parametri manechinele pot mima o anumită patologie n Vizită la Institutul de Medicină Legală (*opțional)

u program realizat cu sprijinul societăților studențești: Societatea Studenților Mediciniști Iași, Societatea Studenților Farmaciști din Iași, Societatea Studenților Stomatologi din Iași și Asociația Studenților Bioingineri


Agenda program iasi science festival 2014  
Agenda program iasi science festival 2014  
Advertisement