Page 1

Alex Bar贸 IB


Hi havia una vegada un jove que es deia Guillem, era un escuder i vivia a l’illa de Mallorca.

Com tots els cavallers, en Guillem tenia un cavall al qual estava entrenant perquè corregués més i un dia el va portar a la platja de Santa Caterina per posar-lo a prova. Una estona després el cavall d’en Guillem estava cansat i necessitava reposar una mica, així que el seu amo el va portar vora el mar perquè es remullés. Va baixar del seu cavall i va veure un corall molt bonic i també una gran balena. Va acostar-se i va trobar un papagai preciós a sobre d’una roca.

El jove va decidir agafar-lo però, a l’acostar-se, sense voler va trepitjar la balena i li va clavar els esperons de les botes de muntar. Li va fer molt de mal i la balena va arrencar mar endins amb en Guillem a la seva esquena ja que havia quedat enganxat. Aleshores el papagai va començar a volar i col·locant-se davant de la balena perquè aquesta el seguís.

1


L’escuder va començar a posar-se nerviós ja que s’estava fent fosc, era en mig de la mar i l’arrossegava per una balena. Va resar i resar mil cops fins que, de sobte, va divisar una illa no gaire lluny i aconseguint desenganxar-se de la balena, s’hi va apropar nedant. Tot i que en Guillem estava content per haver arribat a terra ferma i salvar-se de la mar, es va espantar perquè estava envoltat de foscor.

Tot d’una, va veure un llum i va dirigir-s’hi. Es va trobar una serp penjada d’un arbre ple de fruits i de flors, en uns prats meravellosos, es tractava d’un locus amenus. En Guillem, que estava cansat i tenia gana, va agafar un dels fruits de l’arbre on estava la serp i va beure d’una font màgica, que hi havia al costat, l’aigua de la qual no brotava constantment. Aleshores, en Guillem va sentir que la serp li parlava. Li explicà que es trobava a l’Illa Encantada on hi vivien Morgana i el rei Artús, i que ell no havia arribat fins allà per casualitat. Després, en Guillem va adormir-se i es va despertar al dia següent amb un sol esplèndid. Llavors va decidir que havia de trobar el famós rei Artús i la seva germana Morgana, ja que tenien tant de renom a la seva ciutat i sabia que es trobaven a l’illa.

2


Al seu voltant no va trobar res, no hi havia cap palau, però després de caminar a través del meravellós paisatge en Guillem trobà un palafrè de bella estampa; era fort i elegant i tots els seus guarniments eren d’or i plata. Semblava el cavall d’un rei. En aquests elements luxosos, s’hi veien representades moltes històries d’amors i mites.

Després d’observar-lo bé, Guillem va decidir muntar el cavall per anar més ràpid, però aquest no es va moure. Guillem al veure que no li feia cas va decidir parlar-li per convenç-se’l i, finalment,va avançar per uns paisatges encara més bells.

3


En mig de l’agradable passeig pel qual el palafrè estava portant a Guillem, aquest va veure uns guants de muntar treballats amb or i plata. Guillem va baixar del cavall i va acostar-s’hi. Estaven fets de seda, concretament de la mateixa seda que els guarniments del palafrè. No entenia qui podria haver deixat uns guants tant especials en mig del bosc. Va pensar que potser pertanyien al mateix amo que el cavall.

En aquell moment va ser interromput per dos gossos de caça que se li van apropar carinyosament com si els hagués criat ell mateix. Guillem va tornar a muntar el palafrè i va seguir cavalcant amb els gossets seguint-lo darrera seu. Poc després, va trobar un esparver que duia guarniments d’or i que estava menjant una guatlla. Mentre el mirava, en Guillem li digué que volia trobar d’una vegada al rei Artús i saber què era el que estava passant.

4


Després de cavalcar i cavalcar van arribar a un enorme palau molt luxós envoltat d’un bosc immens ple d’arbres. Per fi havia arribat! Guillem li va agrair al palafrè tot el que ha fet per ell. Es va girar i va mirar al palau un altre cop, aleshores va veure una bella donzella molt ben vestida que aparentava tenir 16 anys. Guillem va apropar-s’hi i es van saludar. La donzella era Morgana, la germana del rei Artús, va donar-li la benvinguda i el va convidar a entrar, dient-li que deixés els animals a la porta, que s’esperarien. Morgana li explicà que dins del palau es trobava el Rei, que estava malalt, malalt de tristesa.

A l’interior les parets estaven decorades amb escenes que pertanyen a famoses històries que a en Guillem li van encantar. Va seguir Morgana fins a la sala del rei Artús, però a dins no hi hvia ningú. Ella li explicà que no el podia veure perquè encara era massa ignorant per poder-ho fer, però que si volia ho podia fer a través de l l’anell que Morgana li estava mostrant.

5


Guillem l’agafa i hi mira. Efectivament, va aconseguir veure al Rei. Estava estirat al llit, mirant la seva espasa Excalibur, amb la que podia contemplar tot el que estava passant al món. Artús estva trist perquè veia com els valors cavallerescos s’estaven perdent. Morgana va interrompre en Guillem i li digué que s’acostés a una reixa que hi havia a l’habitació i que tornés a mirar. Ara sí va veure el Rei, ell li preguntà qui era i com havia arribat fins allà. Llavors, en Guillem li explicà tota la història i també la seva vida familiar i social.

En aquell moment Morgana i Artús van posar-se a parlar en francès, i el pobre Guillem poca cosa podia entendre. Quan van acabar, Morgana va explicar-li el que de veritat estava passant: Tot allò que estava succeint estava previst. Morgana havia enviat un fantasma a la ciutat per fer que Guillem arribés al palau i descobrís la veritat sobre el Rei Artús i el que li passava, per a després, tornar a Mallorca i divulgar-ho.

6


Un dels rumors que s’havia escampat per la ciutat era que Artús havia mort en una batalla, per això en Guillem està molt estranyat que ell fos el rei Artús de veritat i li preguntà. Artús s’ofèn per tenir el dubte, i li explicà la veritable història. Aquell rumor l’havia escampat la Morgana perquè ningú el seguís buscant i es pogués curar i recuperar.

En Guillem li pregunta si de veritat només té trenta anys, perquè les seves llegendes diuen que ha lluitat durant més de vuitanta. Artús, a tot això, li respon que té aquest jove aspecte gràcies a un àpat que fa tant sols un cop l’any en una festa que té lloc al palau. Aquell dia pot menjar tot el que ell vulgui, però desprès no pot tornar-ho a fer fins la següent festa, un any més tard.

Artús li mostra el perquè de les seves penes i li apropa l’espasa Excalibur. Allà es podien veure dos tipus de persones, les persones amb els ull embenats, que són els rics, que han perdut el valor i són feliços; i els que estan lligats de mans i peus, els pobres que respecten els valors i són les persones més bones.

7


Després d’acabar la conversa, Morgana li dóna les gràcies a en Guillem per haver arribat fins allà i li diu que ja pot marxar i que expliqui a tota la ciutat la veritat sobre el rei Artús. Guillem surt del palau i puja al palafrè, que el porta fins a la platja creuant un altre cop tots els meravellosos paisatges de l’Illa Encantada.

A la platja Guillem veu la balena i el papagai. Puja sobre la balena i ,seguint el papagai, arriben a l’illa de Mallorca. Un cop allà, troba el seu cavall que havia deixat bevent aigua, esperant-lo, s’hi puja i es dirigeix cap a la ciutat per complir la missió que li havien encarregat.

8

Faula  

Els alumnes de 1r de batxillerat han fet una adaptació il·lustrada de la Faula de Guillem de Torroella, escriptor mallorquí del segle XIV. U...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you