Page 1

D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

1r quadrimestre 2013-2014

D. O. 1


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

SUMARI – Editorial …............................................................................

Pàg. 3

– Entrevistes a professors nous …............................................

Pàg. 4

– Què fem a l'assignatura de física i química? ….....................

Pàg. 6

– Comencem a fer flauta …......................................................

Pàg. 7

– Què és l'assignatura de ciutadania? …...................................

Pàg. 8

– Optatives …............................................................................

Pàg. 9

Optativa del món vegetal …......................................

Pàg. 10

Optativa del món animal ….......................................

Pàg. 13

Optativa d'experimenta ….........................................

Pàg. 14

Optativa d'alemany …...............................................

Pàg. 15

Optativa de mass media …........................................

Pàg. 16

Optativa de revista …................................................ – Excursions …......................................................................... Excursió a Granollers …........................................... Excursió a Llerona …................................................ Excursió a Terrassa …............................................... – Què vols ser de gran? …......................................................... – The video games …................................................................ – Una iniciativa solidària: La recollida de taps ….................... – Setmana de la ciència …........................................................ La gimcana …......................................................... La xerrada …........................................................... – Cantada de nadales …............................................................ – Tallers de Nadal …................................................................. – L'espai dels creadors …..........................................................

Pàg. 17 Pàg. 18 Pàg. 19 Pàg. 20 Pàg. 21 Pàg. 23 Pàg. 24 Pàg. 25 Pàg. 26 Pàg. 27 Pàg. 28 Pàg. 29 Pàg. 30

Narracions …...........................................................

Pàg. 32

Dibuixos …..............................................................

Pàg. 33

Storybirds …...........................................................

Pàg. 38

– Caminades i marxes populars pel 1r trimestre del 2014 …....

Pàg. 41

– Passatemps ….........................................................................

Pàg. 43 Pàg. 44

2


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EDITORIAL Després de molt de temps d'espera per fi tenim la revista del centre. L'optativa de revista creiem que és molt bonica perquè així tots recordem tot el que hem fet al llarg del curs. En aquest número hem recollit els diversos apartats que us introduïm a continuació. Per començar hem fet unes entrevistes als professos nous, així els coneixem una mica més i ens diuen que els sembla el nostre centre. També parlem d'algunes optatives i assignatures noves com: Ciutadania, Revista, Alemany, Mas Media, Experimenta, Emprenedoria, Enginy, Física i Química, etc. Recollim el record de les excursions que hem fet: al Museu de Terrassa on vam veure una màquina que feia llamps i va ser molt entretingut, la sortida de Granollers i la de Llerona que van fer els alumnes de primer cicle per a conèixer-se millor. Així com la gincana que van organitzar els professors i va ser molt guai, perquè teníem un mapa amb indicacions i nosaltres havíem de descobrir les pistes. Si ens perdíem hi havia professors pel camí que ens podien ajudar. A ciutadania van fer un mural entre dos grups i havíem de pintar tots coordinats a la vegada i posar-nos tots d'acord en fer un dibuix ben maco. També a la revista tenim un espai que es diu l'espai del creadors on els nois i les noies del centre han pogut publicar els seus millors dibuixos i textos. També aprofitem la difusió de la revista per a informar-vos de la participació del centre en una activitat solidària per a gent que ho necessiti, així és que us convidem a tots a guardar els taps i portar-los al centre per tal que els puguem donar a una fundació. Esperem, doncs, que us agradi la revista que hem engegat i aprofitem per recordar-vos que en els números següents podreu seguir aportant idees, textos o dibuixos que sempre seran ben rebuts per a la revista de tots. Rubén Rebollo

3


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

ENTREVISTEM A QUATRE PROFESSORS NOUS DE L'INSTITUT. En Jordi Soler, professor de Tecnologies i d'emprenedoria -Què et sembla l'institut? Em sembla bé. Malgrat que el centre i les aules són petites, l'espai s'aprofita molt bé. També m'agrada el paisatge que es veu quan surto al pati, és espectacular. -Què has estudiat? Sóc llicenciat en química -Tenies pensat ser professor? No. Perquè no m'ho pensava. -Has trobat algunes diferències entre els instituts on estaves abans i aquest? L'espai.

Jordi Rubio

En JuanAn Hernández, professor de Matemàtiques - Quina diferència has trobat entre l'institut on has estat abans al d'ara? El nombre d'alumnes. - Què vas estudiar? Mates. - Per què vas triar el que vas estudiar? Perquè m'agraden molt les mates i els números. - Quines assignatures imparteixes? Mates i enginy.

Ismael Estrella

4


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

En Ricard Kirchner, professor de Física i Química -Has trobat alguna diferència l’institut on eres abans i el d’ara?

La Maria Ferreres , professora d'Alemany entre

Sí, la principal diferència és l'edifici, a l’hora de fer classe és diferent fer-la a un institut fet d’obra o a un que està prefabricat. -Quines assignatures imparteixes? Faig Física i Química als alumnes de tercer, matemàtiques als alumnes de segon i reforç als alumnes que ho necessiten. -Què et sembla l’institut? Hem sembla molt bé, s’hi treballa molt a gust malgrat els petits problemes que hi ha com l’espai o la grandària etc. -Què vas estudiar? Fas les mateixes classes que a tu t’interessaven? Sí, vaig estudiar física des de ben petit perquè m'agradava molt i m'hi he anat dedicant fins ara. -Quan vas estudiar, ja tenies pensat ser professor? Sí, era una de les principals opcions que tenia. -Per què vas triar estudiar això? Vaig triar estudiar això, perquè des de petit, ja m'agradava la física i vaig decidir estudiar física i química.

Maria Puigdomènech

- Què et sembla l'institut? És un lloc molt acollidor amb bons companys i bons alumnes. - Has trobat alguna diferència entre els instituts on estaves abans i el nostre? El nombre d'alumnes. En aquest institut hi ha pocs alumnes. - Quines assignatures impateixes? Faig classes de Ciències Socials, Llengua Castellana i Alemany. - Què vas estudiar? Vaig estudiar traducció i interpretació de les següents llengües: Alemany i Anglès. - Per què vas triar el que vas estudiar? Perquè m'agrada conèixer cultures i viatjar. - Ja havies pensat fer de professora? Sí, perquè el meu pare és professor i també perquè vaig provar diferents feines:de traductora, d'intèrpret, de guia turística i de professora. Vaig triar la feina de professora perquè és la que més m'agrada.

Fatima Ezzahara Ismael Estrella 5


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

QUÈ FEM A L'ASSIGNATURA DE FÍSICA I QUÍMICA? Hem fet unes preguntes al Ricard i ens ha explicat de què va aquesta assignatura, nova pels alumnes de 3r. -Què aprendrem amb aquesta assignatura? Aprendrem a formular, a saber llegir els prospectes de productes de neteja per saber el que són. Saber què són els productes que fem servir per netejar. També saber calcular quanta electricitat gasta cada aparell que tenim a casa o a qualsevol altre lloc on estiguem. -Per a què ens servirà aquesta assignatura? Ens servirà per fer petites reparacions sense ajuda de l’electricista. Poder evitar accidents amb productes químics. -És molt difícil aprendre física i química ? No els resultarà gaire difícil si s’impliquen. Però s’hi han de posar perquè sinó sí que els resultarà més difícil i els costarà molt més. -Quins experiments farem? Farem experiments de radioactivitat, de temperatura (fusió) i d’electricitat (circuits elèctrics).

Maria Puigdomènech 6


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EL COMENÇAMENT AMB LA FLAUTA. Per primer cop des de fa tres anys, tenim professora de música. Ens hem introduït en el món de la flauta, i per a molts de nosaltres és una novetat. Per aquest motiu, hem començat des del principi de tot, fent sonar la flauta amb els tres sons principals: SI, LA, SOL. Quan ja tinguem més pràctica amb aquest instrument i tothom el domini més bé, començarem a fer cançons. Mentrestant, seguirem llegint els pentagrames. A classe, abans de tocar la flauta, prenem apunts sobre què és la música, quins gèneres musicals hi ha, escales i modes, entre d’altres.

Els modes grecs.

Maria Puigdomènech i Araceli Camacho

7


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

QUÈ ÉS L'ASSIGNATURA DE CIUTADANIA? En aquesta assignatura estudiem el drets de l'home i els seus deures. Aprenem a treballar en grup, a respectar la gent del nostre voltant i a tenir més confiança en nosaltres mateixos. Estudiem els factors que faciliten el treball en equip i les habilitats que ha de tenir un company o nosaltres mateixos per dur a bon port una tasca cooperativa. Per treballar les habilitats que ha de tenir un company de grup i com es treballa en grup vam ferho partir d'un qüestionari. Després, també ens vam fixar en els factors que faciliten el treball en equip. Per saber més sobre els drets humans i els nostres deures en la vida vam fer un dossier. Vam veure uns vídeos sobre els diferents drets que tenim tots nosaltres. Cada dia també utilitzem els últims cinc minuts per elaborar un petit diari de classe on expliquem què fem cada hora de classe. A l'assignatura hem creat uns murals en els quals hem dibuixat pensaments que ens espiren els drets humans i després, cada grup ha explicat de què va el seu mural i perquè han triar aquells temes en concret. Fatima Ezzahra

8


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

LES OPTATIVES En aquest número us parlarem de les següents optatives:

1r: El món vegetal El món animal 3r: Experimenta Alemany Mass Media Revista

9


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EL MÓN VEGETAL Vam fer una entrevista a la professora de l'optativa de 1r, la Maite Casas. Es tracta d'estudiar el regne vegetal i les plantes. Fem pràctiques, estem elaborant un jardí de plantes aromàtiques i medicinals que hi ha a l'hort de l'institut. Vam començar fent unes activitats conjuntes amb l'altre grup d'optativa de primer, que treballen el món animal. La primera activitat era apendre què és un ésser viu i la segona servia per conèixer claus d'icotòmiques. Treballem fent tres grups: Activitats en el jardí, activitats què proposa el professor i petites investigacions sobre preguntes o dubtes que van proposar els alumnes. Aquesta assignatura s'avalua amb les pràctiques i les activitats en grup. Durant el quadrimestre hem fet alguns experiments com per exemple: - Éssers vius, llenties i pedres. - Claus d'icotòmiques. - Classificació de fulles. I per treballar fem servir alguns materials com ara eines del camp, el laboratori, els ordinadors i dossiers. 10


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

A l'hort hi hem plantat les següents plantes: Julivert

Espigol

Mostassa

Farigola

Alls

Curry

Menta

Faves

Carbassonera

Romaní

Sàlvia

Alfabrega

Llorer A més de parlar amb les professores també hem preguntat als alumnes de l'optativa de 1r si els agrada l'assignatura. Dels 18 alumnes que fan aquesta optativa tots menys un han dit que els agrada l'optativa perquè poden treballar les plantes, perquè fan moltes coses relacionades amb el camp i perquè no fan exàmens.

El pare de l'Alba Calderón ens van ajudar a fer l'hort. Moltes gràcies. Fatima Ezzahra

11


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

A continuació també us ensenyem un model de fitxa sobre la informació que recopilem sobre cada planta. Nom científic

Salvia of ficianalis

Nom català

Sàlvia

Nom castellà

Salvia

Família

Lamiaaceae

Imatge

Aspecte general Té forma de mata perenne petita d'una altura de 20 a 70 cm de longitud. Les fulles són oposades. Es caracteritza per tenir uns nervis molts marzats. Temps de sembra Juny i juliol

Temps de collita

Juliol i agost

Quina part s'aprofita flor

fulla

tota

arrel

consum fresc

congelat

assecat

destil·lat

usos Culinari

medicinal

perfumeria

Altres sabons

Exemple d'ús (recepta, ungüent, infusió, per a quina malaltia es recomana, etc). Infusions. Licors. Cosmètica. Preparats farmacèutics. Medicina: Rebaixa lleugerament els dolors de la menstruació i facilita el buidat. Sabons: Agafes escames de sabó, ho bulls i li tires la sàlvia i ho deixes refredar a un motlle i ja està. Observacions, llegendes i tradicions. Les fulles de la sàlvia espanyola són més petites, estretes i en forma de llança, que recorden a l'espígol.

12


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EL MÓN ANIMAL Vam fer una entrevista a la Marta i els alumnes de 1r sobre l'optativa del món animal. A l'optativa estudien els ocells i han construït caixes niu. -Per què heu triat fer caixes niu? Perquè és una part del projecte de 1r, és de tecnologia i naturals i així treballem el procés tecnològic. És un procés fàcil i les podem instalar i veure com funciona. -Perquè serveix la caixa niu? Per donar menjar als ocells del bosc i els poden veure i estudiar. -Per què tots no tenen la mateixa forma? La caixa l'han de fer tots iguals, però la part superior és lliure. -Venen els ocells? No ho sabem, encara no hem tingut temps, perquè acabem de posar-les.

-Quin menjar hi heu posat? Llavors, esquelets de cucs i uns pastissets fets amb greix.

Fatima Ezzahra i Araceli Camacho

Els alumnes van dir que els havia costat una micar construir-les però que els havia agradat fer-ho perquè és divertit i poden estudiar els diferents ocells que venen. 13


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EXPERIMENTA El passat dia 8 d'octubre vam poder fer una entrevista a l'optativa "Experimenta", feta per la professora Isabel Santanach. Ha estat un goig fer-li l'entrevista al laboratori. -Per a què serveix aquesta assignatura? Serveix per entendre conceptes de ciència que normalment no es treballen a classe ordinàries. -Què es fa? Es fan diferents experiments, activitats, treballs a l'ordinador,.... -Quina és la vostra metodologia? Treballem amb parelles i a l'ordinador. Primer realitzem l'experiment i després l'avaluem. -Com s'avalua? S'avalua amb dossiers i experiments. -Quins experiments concrets fareu? Farem una destil·lació del vi, construirem un circuit elèctric, estudiarem la llum,.... A continuació us afegim unes fotografies sobre els experiments realitzats. Jordi Rubio 14


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

ALEMANY A partir de 3r d'ESO l'institut ofereix els alumnes la possibilitat d'aprendre alemany. En aquesta optativa els alumnes fan exercicis per treballar la llengua. La professora, per exemple, posa una cançó amb alemany i els alumnes van cantant, aquesta activitat és molt útil per a l'accentuació del idioma. També aprenen els números, a fer-se preguntes entre els companys per practicar la llengua oral. L'assignatura serveix per conèixer i aprendre una altra llengua. A la classe a vegades es treballa en grup i d'altres en parelles i també hi ha activitats individuals. Al final del quatrimestre els alumnes realitzan un exercici oral per tal de ser avaluats i superar l'assignatura.

Fatima Ezzahara 15


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

MASS MEDIA Què és fa a la classe de Mass Media? En aquesta optativa, parlen només en anglès. Els alumnes tenen un dossier per anar omplint. Practiquen l’anglès oralment i fan activitats. Quines activitats feu? Llegir, comentar tot el que llegim, fer activitats del dossier connectar-nos a internet per veure de les coses que parlen. Farem tres treballs. En què consisteix Mass Media? Consisteix, en treballar els mitjans de comunicació en anglès. Quina metodologia de treball utilitzeu? A classe, treballem amb grup, i fem un dossier on treballem tots els temes. Al final del tema, presentem el dossier. Com s’avalua? Si parlen amb anglès, si fan les activitats i els deures i si fan bé el dossier. Per a què serveix aquesta optativa? Per a millorar l’anglès (part oral) i per conèixer els mitjans de comunicació. Maria Puigdomènech

16


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

REVISTA Al nostre institut hem començat a fer optatives de tercer de l'ESO. Nosaltres fem la revista del centre. Volem fer una revista ben feta. Posen informació important relacionada amb el centre. Amb articles originals, entrevistes, fotos, textos i dibuixos dels alumnes del centre, passatemps entretinguts . Per a fer totes aquestes coses tots tenim una tasca determinada. Hi ha diverses persones que treballem a la revista: els redactors, els fotògrafs, l'editor i la maquetista. Cadascú s'ha de responsabilitzar de fer la seva part, de manera que el que ens proposem ho hem de acabar perquè si un no acaba la feina que té deixaria penjats al seus companys. Al principi del quatrimestre fem una reunió per decidir ente tots com volem fer a la revista, què volem explicar i qui s'encarregarà de fer cada cosa. Tambe fem això per reforçar el català i millorem a l'hora d'escriure és una manera de reforçar el català d'una manera mes divertida.

Rubén Rebollo 17


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

SI Domus d'Olivet

EXCURSIONS

18


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EXCURSIÓ A GRANOLLERS Aquesta excursió es va realitzar amb els alumnes de primer i amb els tutors, Susana Arenós i Juanan Hernández, i la professora Pepa Olmos. Els alumnes van visitar el centre de Granollers i el seu entorn. Per saber més coses d'aquesta excursió vam anar a fer-los unes preguntes als alumnes de 1r.. -Per on es va realitzar la sortida? Es va realitzar per Granollers, Can Bassa i el parc firal. -De què tractava l'excursió, què fer?Vam fer una passejada Granollers, també es tractava treballar la convivència amb professors i entre els alumnes, conèixer nous espais, etc.

vau per de els per

-Quines activitats vau realitzar? Vam anar a passejar i vam anar a comprar diferents coses, llaminadures, etc. -Us va agradar fer l'excursió? A aquesta pregunta uns alumnes van respondre: Sí, perquè hem pogut estar amb els nostres amics sense estar a l'escola. I altres alumnes, en canvi, van dir: No, perquè ens van fer caminar massa i anar per llocs que no van agradar-n. Rubén Rebollo i Maria Puigdomènech

19


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EXCURSIÓ A LLERONA Vam anar camí a Llerona a las 8 del matí, ens vam pensar que seria curt perque vam anar caminant. Encara que enavem les dues classes juntes cadascú anava amb els seus amiguets. Primer vàrem passar per un camp immens ple d'excrements de cabra, després ens vam endinsar en un bosc. Tot i que el camí era molt llarg semblava curt perquè no paràvem de xerrar i xerrar i no ens adonàvem del camí. Després de sortir del bosc vàrem veure un niu molt i molt petit, després vam veure cavalls i ens vam fer fotos amb ell. Després d'una caminata ben llaraga ells arribaban al nostre destí: el refugi de la guerra civil. El vam observar i fins i tot alguns van entrar, era molt petitó, després d'observar-lo bé tacava menjar, en acabar em vàrem passar per un restaurant que en el interior tenia objectes de l'època de la guerra civil. Després ens vam passar per un camp de golf i vam demenar pilotes de golf als golfistes. Finalment vam tornar a l'institut . Abans, però, els professors ens van deixar temps lliure en el bosc a la tornada i nosaltres, la majoria dels nois i algunes noies, vam fer un cabana, vam agafar branques mortes i troncs morts i ho vam tapar. Alan Touijri

20


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

EXCURSIÓ A TERRASSA El 20 de novembre tot l'institut vam anar al Museu de la ciència i la tècnica de Terrassa. Aquesta excursió la vam fer per la setmana de la ciència. Els alumnes de 1r van arribar al museu, van esmorzar i els van deixar temps per descansar una mica. Després van entrar a la part d'abaix del museu i els van explicar el funcionament d'un corrent elèctric, el so i el moviment. Seguidament, després de les explicacions, van anar a fer un taller. En aquell taller van muntar un corrent elèctric i el van fer funcionar. També van fer un experiment que constava del so i del moviment, havien de retallar un cercle, pintar-lo i amb un cordill atravessar-lo i fer-lo girar. Finalment, van anar a veure una maqueta d'un corrent elèctric. Aquesta sortida els va agradar bastant perquè era interessant i van aprendre coses noves.

21


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

Els alumnes de 2n en arribar al museu es van separar en grups i van fer els següents tallers: Fer girar un disc amb electricitat, van observar una maqueta d'un corrent elèctric, van contestar preguntes que els va fer la monitora. Van dir que va ser divertit però que no els havien deixat temps lliure i no els havia agradat tant. Els alumnes de 3r el primer que vam fer va ser esmorzar i ens vam separar en grups per fer les activitats que ens havien preparat. La monitora de cada grup ens explicava curiositats sobre la ciència i ens feia demostracions i tallers. Com per exemple, com passava l'electricitat en persones, com augmentava la temperatura d'un cable i podia tallar fàcilment, com actuava l'electricitat amb aigua, etc. L'excursió ens va agradar molt perquè era molt interessant. A cada activitat haviem de fer una fitxa i buscar l'informació en cartells que hi havia pel museu. Aquesta sortida va ser divertida i va servir per aprendre coses noves que no sabíem sobre la ciència i la tècnica. Araceli Camacho i Fatima Ezzahara 22


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

QUÈ VOLS SER DE GRAN? Vam fer unes enquestes als alumnes de 3r i els vam preguntar el que els agradaria ser de grans. Una de les professions més esmentades va ser la de professor/a d'educació infantil. Per això vam entrevistar a una professora que treballa a l'Escola Quatre Vents. Ella es diu Joana Morena té 40 anys i viu a Lliçà d'Amunt. 1. Costa estudia la professió? No, com que faig el que m'agrada ho faig amb moltes ganes i il·lusió. 2. T'agrada ser professora? M'agrada molt. 3. Pensaves de petita ser professora? I per què ho volies ser? Sí, ho volia ser. Perquè m'agrada treballar amb nens, ajudar-los i ensenyarlos coses. 4. T'agrada l'escola on estàs treballant? Sí, perquè hi ha nens de cultures diferents, per això m'agrada. 5. Recordes el millor moment de la teva carrera? Si és el cas, quin? Quan et diuen que ets mestre i pots treballar en aquesta carrera és un moment molt bonic. 6. T'agraden els alumnes que tens aquest any? Sí, són molt carinyosos, treballadors i tenen moltes ganes d'aprendre. 7. Quants anys portes treballant de professora? 20 anys. 8. Què penses de la situació educativa actual? Que el govern no recolza la nostra tasca. Els polítics han de donar més importància al paper de mestrtes i de les escoles. Fatima Ezzahra i Araceli Camacho 23


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

ARE THE VIDEO GAMES ART? Video games should be considered as an artistic expression, and that has been confirmed by the Museum of Modern Art in New York City. This museum has included some titles among its exhibits. Video games have not only designs and impressive soundtracks, but tell stories in a way that no other medium could overcome. The issue of whether or not video games are an art form takes a long time to be debated by experts, analysts and anyone fan or not of this medium of entertainment. Personally, I do not doubt it. Video games are a form of modern art, and so it is the cinema for nearly a century, and even surpasses it in many ways. This is a reality, and that has been accepted by the Museum of Modern Art in New York City in the United States. This museum has included video games as art for a couple of days, adding to its exhibits six titles gaming and even a home console.

However, while I applaud the inclusion of these works in the MoMA, art in video games goes far beyond its design and its importance in the history of this medium. We consider video games as an art form, not only for the beautiful look and colourful characters of some titles that show the talents of countless artists and designers, but also because video games tell stories in a way that no other medium or art could do exceed even match. Our personal opinion about this topic are the video games are art, but depends on which game you talk about. In the definition of Oxford dictionary, they mind: Art is the expression of aplication of human creative, appreciated for they emotional power. We think the videogames express feelings. If the cinema is art, why the videogames can not be? Sergio Pascual, Victor Hernandez and Marc Hernandez

24


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

UNA INICIATIVA SOLIDÀRIA

TAPS DE PLÀSTIC PER A UNA BONA CAUSA Des de la revista us volem informar que el centre participarà d'una iniciativa per tal de reciclar taps de plàstic d'ampolles, d'envasos,etc. per a una bona causa. L'Ajuntament de Canovelles s'ha posat d'acord amb una organització que utilitza aquests taps per realitzar tasques d'ajuda social. Us demanaríem siusplau que els alumnes d'aquest centre col·laboréssiu a portar taps de plàstic a l'institut. Al centre hi haurà un cubell on hi haureu de posar els taps. I quan el tinguem ple,aniran a buidar-lo a l'ajuntament. Aquests taps serviran per comprar cadires de rodes, crosses o algun altre material per a gent que ho necessiti. Us animem a col·laborar amb aquesta organització. QUINS TAPS PODEU PORTAR? -Les pistoles de plàstic dels netejadors, també val el tub de plàstic. -Els desodorants tipus de roll-on que són sencers de plàstic , podeu tirarlos complets. -Taps de pots de nata en spray, d'espècies, de tetrabric, d'ampolles de beguda, de salses, detergents, suavitzants, xampús, cremes, gomines, pasta de dents...(si tot el pot és del mateix plàstic tot sencer) -Els tupers per emportar menjar dels restaurants xinesos, per exemple. -Els ous de plàstic de dins dels ous Kinder. -Els taps dels bolis o retoladors. -Els pots de cola d'enganxar buits.

Laia Pulido

25


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

26


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

GIMCANA Per celebrar la setmana de la ciència, tots els alumnes de 1r, 2n i 3r van fer un joc de pistes pels voltants de l'institut. Cada grup tenia una pista diferent per començar el joc. Amb l'ajuda de la brúixola i el mapa de la zona, ens anàvem guiant per poder trobar totes les pistes. Per cada pista que es tocava, s'havia de realitzar una prova: solucionar un problema matemàtic (depenent del nivell), resoldre una endevinalla, etc. Quan totes les proves havien estat fetes tots els grups, havien de tornar a l'institut per fer un experiment. Un cop tots els equips acabaven de fer-ho tot, anaven a buscar una professora per què els corregís el que havien fet per saber si estava bé o no. Una vegada fet tot això, la gimcana ja quedava finalitzada. Vam fer algunes preguntes als alumnes de 3r: -Et va agradar la gimcana? Per què? ·Mario Ruiz: Sí, perquè vam fer una cosa diferent, em va agradar anar pel mig del bosc sense professors. ·Alba Gómez: Sí, perquè va ser divertit anar sols pels camins i pels llocs sense la supervisió dels professors. ·Lourdes Terrón: No, perquè era molt aburrit. Ens va costar molt trobar les pistes i no em va agradar. ·Arnau Gesa: Sí, perquè no hem fet classe però m'ha agradat perquè s'havia de caminar molt. ·Rubén Rebollo: No, perquè quasi ens perdem.

Experiment dels alumnes de 2n.

Experiment dels alumnes de 1r.

27


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

XERRADA El dijous 21 de novembre, els alumnes de 3r d’ESO vam participar en una xerrada amb l’Alícia Duró, investigadora de l’ Institut de Ciències del Mar. Al començament, ens va preguntar que què volia dir ciència i nosaltres li vam respondre amb paraules com ara les següents: 1. Observar

6. Experimentar

2. Investigar

7. Analitzar

3. Descobrir

8. Desenvolupar

4. Raonar

9. Conclussions

5. Estudiar

10. Pensar

Vam saber què estudien els investigadors de l’Institut de Ciències del Mar: -El plàncton marí, que és un conjunt de petits organismes que suren en llacs i oceans i van en grup. -Les migracions verticals -Els quetògnats Ens va parlar del científic Ramon Margalef que definia la biodiversitat com el gran diccionari de la vida, mentre que la diversitat n’és el llenguatge. Aquí teniu un parell d'imatges de la xerrada:

Jordi Rubio i Fatima Ezzahra

28


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

CANTADA DE NADALES Vam celebrar el Nadal amb unes cantades per part de tots els alumnes de l'institut de Domus d'Olivet. Els presentadors de les actuacions van ser l'Andrea Asensio i el Victor Hernández. De 1r van actuar dues alumnes, Laia Piris i la Iris, fent música amb gots. De 2n, la Marta Carrasco i el Noel Lopéz van tocar una partitura de flauta, interpretant el “Waka Waka” de Shakira.De 3r, la Ingrid i la Micaela van cantar una cançó de Cristina Aguilera. L'Arantxa López va cantar la cançó “Mi mundo sin ti” A continuació la Fatima Ezzahra, la Laura Navieras, en David González, en Ferran Masip, en Sergio Pascual, la Lissette Salazar, la Loudres Terrón i la Khaoula Zahir van tocar una partitura de flauta, interpretant la cançó “Noche de paz”. I la part coreogràfica la van ocupar els alumnes de 3r: Elena Ourdenau, Alba Goméz, Irene Chacón, Jose Pacheco i Adrián Ruíz amb uns balls molt animats i divertits.

Fatima Ezzahra i Araceli Camacho

29


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

TALLERS DE NADAL El tallers de Nadal que vam fer a l'institut Domus D'olivet són:

Pintura d'ungles Cuina freda Ioga Braçalets Jocs de taula Llançament d'avions de paper – Pintura mural – Cuina calenta – Mandala – – – – – –

Cuina freda: En aquest taller els alumnes vam fer un pastís de tonyina. Estava boníssim.

Llançament d'avions de paper: Vam fer avions Braçalets: Vam fer diferents tipus de polseres de paper i els vam llançar i al final vam una amb boletes i unes altres amb macramè. escollir el guanyador.

30


D.O. nº1

Pintures d'ungles: Cadascú es pintava les ungles com volia.

1r quadrimestre 2013-2014

Pintura mural: Vam decorar el nostre institut amb graffitis que parlaven de valors.

Ioga: Vam gaudir d'un taller per relaxar-nos. Van fer moltes coses, com ara agafar-nos de les mans per darrera.

Jocs de taula: Vam jugar a escacs, i també amb unes cartes de nans a les que es juga en equips.

Cuina calenta: Vam fer creps salades i dolces.

Mandala: Vam dibuixar una mandala amb guixos al passadís de la plaça de la font. 31


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

L'ESPAI DELS CREADORS

32


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

Narració 1 Em dic Andrea,Andrea Ritts. No puc dir que m'agradin les històries de por. És més,hem fan por escoltar-los i molt més explicar-les jo. Però des fa una setmana,tota la meva vida és una història de por. Us preguntareu que a qui hem refereixo. Potser penseu que que soc boja. Potser ho sóc. No ho se. Però estic segura de que ningú hem creurà si explico el que hem passa. Sento veus. Presencies. Molt aprop meu. Hem por dir-ho i hem fa por fins i tot pensar-ho .Però estic gairebé segura de qui sóc una especie de mèdium que sent les presencies dels fantasmes. Això,o estic boja. Començaré per el principi,perquè hem pogueu entendre .Tot va començar fa aproximadament una setmana. Jo estava com sempre estirada a llit escoltant música. Tot era normal. Al menys això semblava .Per un moment,la cançó que estava sentint es va aturar,i el reproductor de música va començar a fer uns sorolls molt estranys. Al principi semblava un problema del reproductor. Però desprès a sentir com unes veus. Hem vaig espantar,vaig tirar el reproductor a terra i vaig sortir disparat cap a l'habitació dels meus pares. Els dos dormien. O això creia jo. Bé,com no sabia a qui acudir,vaig deixar un pastis al frigorífic avisant de que m'anava a dormir a casa de la Marina .I ixi vaig fer. Durant tot el camí,vaig matar una presencia,com si algú hem seguís. A dia següent,en arribar a casa,vaig veure unes ambulàncies i bastants cotxes de la policia. Hem vaig espantar. No sabia que havia passat,no sabia a qui acudir,no sabia amb qui parlar. Hem vaig apropar a un dels policies i hem va mirar estranyat. -Andrea? Andrea Ritts? -Sí, què ha passat? On són els meus pares? -Morts. Els meus pares eren morts. I portaven morts des de la nit anterior,hores abans d'anar men a casa de la Marina. Uns policies hem van portar a un centre molt estrany. Semblava un hospital. Un home vestit amb una bata blanca hem va conduir fins a una habitació. Era una habitació molt blanca, amb un llit i poca cosa més. Hem va dir que entrés, i va tancar la porta. Vaig esperar. Les hores passaven i ningú contestava als meus crits. No podia obrir la porta. De tant

33


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

cridar, em vaig quedar adormida. Finalment, un home va entrar. Vaig intentar córrer cap a ell amb l' intenció de saber que passava, però no m'havia adonat que mentre dormia, m'havien lligat al llit. -Andrea. -Qui és vostè? On sóc? On són els meus pares? De veritat són morts? -Andrea, tranquil·la. Tu has matat els teus pares. Ho has fet mentre dormien. I ara ells són amb mi, com ho estaràs tu d'aquí a poc. -Què? Però què està dient ? Jo no he fet res! Ni tan sols n'havia que eren morts quan vaig entrar a l'habitació! -Calma't Andrea, sé que no els vas matar, però mai et creuran. Aquelles van ser les últimes paraules d'aquell home. Porta cinc dies aquí i encara no entenc res. Ningú hem ve a visitar, ningú es preocupa per mi. Ni tan sols se ben bé on sóc. Tinc por. Molta por. -Andrea, amb qui parles? -Amb ningú. -Acompanyem, és l'hora de les teves pastilles. - Pastilles. Per a mi. Paula, és clar, desprès seguim parlant, què infermera està aquí. - Andrea, amb qui parles? -Amb dues amigues que he fet. -Jo no veig a ningú. -Però jo sí. Potser si encara fossin vives les veuries. -Tranquil·la, que a tu tampoc et queda gaire per deixar d'estar-ho. Elena Ordeanu 34


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

El misteriós cas del robatori de quadres. Tot va començar amb tres entrades per a un museu, no un museu qualsevol no, al museu més important de Chicago. Ni més ni menys que... MUSEU DE FOTOGRAFIA CONTEMPORANIA Gairebé que crido quan me les van lliurar a les meves mans. Trenta segons més tard, ja estava escarxofada a la meva butaqueta preferida amb el telèfon mòbil a la mà, marcant el número de telèfon de la meva millor amiga. -Alexandraaa!, tinc la millor notícia del móóón!- vaig exclamar -Sílvia? Hola, què passa?- va dir l'Alexandra (la meva millor amiga). -La meva mare i el meu pare m'han regalat unes entrades per anar al MUSEU DE FOTOGRAFIA CONTEMPORANIA a Chicago. -Quèèè!- va exclamar Alexandra. -Sí Alexandra, i va just... tres entradeeees! -Ja sé a qui convidaràs ara!- va exclamar l'Alexandra. -Sí, a la Jana i a tuuu, és clar!- vaig cridar. -Tens els bitllets d'avió?- va dir l'Alex. -Es clar, m'han regalat 3.500 € en efectiu pels bitllets, els bitllets valen 958 € i multiplicat per tres fan.. fan.. ehem... -Ja es nota que el càlcul mental no és el teu fort. 958 per 3 fan 2.874 -va dir l'Alexandra- i el que sobra perquè ho farem servir? -va afegir. -El que sobra, és per l'allotjament, per tres dies, l'estància a l'hotel, té un cost de 14 € la nit -vaig explicar-li. -D'acord, d'acord, però els dinars, sopars a restaurants què? -va preguntarme. -Tinc 235 € a la meva guardiola. Els reservava per a una ocasió especial... i quina ocasió més especial que aquesta? -vaig exclamar. L'Alexandra va riure. -D'acord Sílvia, ara truco a la Jana i li dic que s'apunti. Una cosa? Quan 35


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

marxem. -Demà -vaig contestar-li. Al dia següent, vaig començar a preparar la maleta. Jo portava una maleta verda amb flors roses cors fúcsies i violetes blaves i la meva inseparable bosseta en forma de cor. Aquella nit estava impacient, vaig estar tota aquella nit enviant missatges amb el meu mòbil. Aquí teniu l'últim missatge que vaig enviar. Al dia següent estava impacient. A l'aeroport ens esperava la Julieta (la tieta de la Jana) per fer-nos de guia a Chicago. Eren les cinc de la matinada i em vaig rentar com acostumava fer. Aquell matí em vaig donar tanta pressa a esmorzar que ni vaig saludar a la “Dely” la meva gosseta ni res. Quan els meus pares van despertar-se jo estava repassant la maleta. -Hola cel -va dir la meva mare. -Hola mama hola papa. Com esteu? Heu dormit bé? -Sí tresor gràcies -Bé, d'aquí a quinze minuts vénen la Jana i l'Alexandra.-vaig dir. -Sí-va dir el meu pare amb un sospir. -Mama, vaig al lavabo -vaig dir. Tot just vaig entrar vaig dirigir-me al armariet on guardava els meus productes de bellesa i vaig agafar la capsa dels pintaungles i de les llimes. També em vaig assegurar de que els pots estiguessin ben tancats i em vaig dirigir tota contenta al menjador. En aquell precís instant... -Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiing.Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiing.Riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing!!!!!!!!!!!!!!!! -Són elles. Estic segura -vaig exclamar. 36


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

Vaig obrir la porta i la Alexandra em va abraçar. -Holaaaaaaaaaaaaa! Tia...-va exclamar -Hola -va dir la Jana. -Hola noies esteu preparades?-vaig dir. -Sííííííííííííí-van exclamar a cor. En aquell moment, alguna cosa em va llepar la cama. Era la “Dely” vaig sentir un sentiment que no es podria explicar. Era un sentiment d'enyorança i a la vegada d'alegria. Volia anar amb les meves amigues però alhora em volia quedar aprop dels meus pares i de la “Dely”. -No esperem més- va dir la Jana. De cop, vaig agafar en braços a la “Dely” i li vaig donar un petó enorme. -Adeu “Dely”, et trobaré molt a faltar- vaig dir-li. El meu pare va pujar al “Wolkswagen” negre que teníem aparcat al pàrquing i hem vaig acomiadar de la “Dely” i de la meva mare. L'aeroport era a trenta minuts de casa i vam arribar en un tres i no res. -Adéu Papa gràcies-vaig dir-li. -Adéu senyor Alavedra. -va dir la Jana-i gràcies per tot. Justament quan vam entrar a l'aeroport, vam haver de facturar. Mentrestant vam anar a fer un piscolabis al bar amb la Julieta Una hora més tard, les meves amigues i jo vam pujar a l'avió. Els seients de l'avió eren molt còmodes i tenien televisió. El vol durava aproximadament 13 hores i fèiem transbordament a Montreal. Jo em vaig posar la pel·lícula de Ocho perros para una modelo i em va agradar bastant. Les primeres turbulències van aparèixer a Halifax. La Jana es va pensar que l'avió s'estavellaria i es va posar a cridar com una histèrica: SOCORS SOCORS ENS ESTAVELLAREEEEEEEM!!!!!!!!!!!!! Sort que una hostessa la va veure i la va calmar. CONTINUARÀ... Claudia Huix 37


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

38


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

39


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

40


D.O. nº1

Els alumnes de tercer han utilitzat l'eina Storybird per crear, llegir i compartir històries visual. Aquí hem enllaçat les seves creacions (hi podeu accedir clicant sobre les imatges) per a què tots en puguem gaudir. L'aplicació és molt fàcil d'utilitzar, però si voleu veure com es fa un conte amb Storybird podeu consultar un tutorial a la pàgina del departament de català de la web del centre. Si vosaltres també us animeu a fer el vostres contes i ens envieu els enllaços publicarem les millors creacions en les pròximes edicions de la revista.

1r quadrimestre 2013-2014

Els meus ulls de Laura Naveiras

Un sentiment inexistent de Ferran Massip 41


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

Fins on jo vulgui de Sergio Morales

El científic boig i la invasió extraterrestre de Sergio Pascual

La il·lusió d'en Pol d'Arnau Gesa

La dama del castell de Mario Ruiz

L'alegria dels dies de Nadal d'Alba Gómez

Amics d'Andrea Gil 42


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

CAMINADES CROSSOS I CURSES PELS VOLTANTS DE CANOVELLES Des de la revista també volem aprofitar per potenciar l'esport i us volem fer una proposta. Seria divertit que fessim grups amb les classes o els nostres amics per participar en alguns d'aquests actes esportius. Si ens fem fotos també les podem publicar en la pròxima edició de la revista. 18 de gener 19 de gener 26 de gener 1 de febrer 2 de febrer 2 de febrer 9 de febrer 22 de febrer 9 de març 16 de març 29 de març

Cros de les Franqueses del Vallès Cursa popular de Sant Vicenç de Mollet del Vallès

Caminada de Barcelona 2014 Mini Marató de Granollers Mitja Marató de Granollers El Quart de la Mitja Cros popular de Canovelles Cursa de Vallgorguina, Montnegre-Corredor Mitja marató de Montornès La caminada Caldes de Montbui Milla urbana de Canovelles

43


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

PASSATEMPS Busca les sis diferències:

Resol els següents sudokus: 6

8

1

3

4

8 2

1

7

7

5

9

9

5

4

8

9

8

3

6

1

9

5

2

5

1

1

8

5

4

4 9

4

7

5

8

2 9

6

7

2

1

6

3 8

7

7

2

6

3 3

4

2

9

6

3

4

2

5

1

3 1

5

7

44


D.O. nº1

1r quadrimestre 2013-2014

Troba a la sopa de lletres el nom d'aquestes sis flors:

L

I

R

I

S

A

B

N

M

R

K

O

P

Y

R

W

Z

X

V

O

Q

H

G

J

U

Y

U

T

I

S

N

R

O

S

E

L

L

A

L

A

D

F

G

H

E

R

T

C

X

Ñ

L

L

E

V

A

L

C

P

L

Ç

Q

W

E

R

T

Y

U

I

O

G

A

S

D

F

G

H

J

K

L

E

H

O

R

T

E

N

S

I

A

R

Ñ

Ç

Z

X

C

V

B

N

M

A

V

I

O

L

T

A

M

L

O

N

Q

A

Z

W

S

X

E

D

C

I

45


D.O. nยบ1

1r quadrimestre 2013-2014

46

Revista D.O. nº1 1r quadrimestre 2013-14  
Revista D.O. nº1 1r quadrimestre 2013-14  
Advertisement